Τρία χρόνια από την ίδρυσή της μετράει η Ομάδα Παραγωγών Ανθήλης-Ροδίτσας ΙΚΕ με μέλη της, ορυζοπαραγωγούς.
Αρκετά χρόνια το... ζύμωναν στην Ανθήλη οι παραγωγοί της περιοχής, για να κάνουν ομάδα και τελικά το 2019, τα κατάφεραν. Βέβαια, μεσολάβησε μια αποτυχημένη προσπάθεια, όπως μας λέει ο Μάριος Μπούτσης, για ένταξη σε ένα πρόγραμμα επιδότησης του ΥπΑΑΤ για ομάδες, που θα απέφερε στην πενταετία γύρω στα 100.000 ευρώ στην ομάδα. Η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια δεν φαίνεται να πτόησε τους αγρότες της περιοχής. «Αρχικά ξεκινήσαμε με ενημερώσεις προς τους παραγωγούς που καλλιεργούν ρύζι στο χωριό και υπήρξε ενδιαφέρον από 60 άτομα. Τελικά στην πορεία, μείναμε 11, οι οποίοι και βάλαμε τις υπογραφές μας για να προχωρήσει η ομάδα και οι ίδιοι συνεχίζουμε έως και σήμερα», αναφέρει.
Φτιάχνει και έναν μικρό μύλο η ομάδα
Η Ομάδα Παραγωγών Ανθήλης-Ροδίτσας ΙΚΕ αποτελείται από 11 μέλη-παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν γύρω στα 2.000 στρέμματα με ρύζι. «Τα 11 άτομα καλλιεργούμε ρύζι και βαμβάκι, αλλά η ομάδα ως νομικό πρόσωπο έχει αντικείμενο και ασχολείται με το ρύζι. Έχουμε όλες τις υποδομές και τα μηχανήματα, ώστε να παράγουμε, αλλά και να πουλάμε ρύζι στην αρχή της σεζόν, αλλά και να αποθηκεύουμε, για να πουλάμε αργότερα, για καλύτερες τιμές. Έχουμε βάλει μπροστά και σε λίγο ολοκληρώνουμε και έναν μικρό μύλο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία σε μια ποσότητα και μόνοι μας, για να καρπωθούμε την υπεραξία αυτή», σημειώνει ο κ. Μπούτσης, τονίζοντας πως δυο χρόνια τώρα, βασικό πρόβλημα για τους αγρότες της ομάδας, που καλλιεργούν και βαμβάκια, δεν είναι άλλο από το αλμυρό κόστος. Σημειωτέον, προσθέτει ο κ. Μπούτσης, ότι η ορυζοκαλλιέργεια έχει μεγάλα κόστη σε νερό, καθώς μέσα στο καλοκαίρι, απαιτείται η καλλιέργεια, να ποτίζεται με κατάκλυση. Οι χρεώσεις στο αρδευτικό νερό βγαίνουν κάθε Γενάρη, τονίζει ο κ. Μπούτσης, από τον αρμόδιο ΤΟΕΒ.
Πρόβλημα η ξηρασία
«Έχουν ανεβεί τα κόστη λόγω ενέργειας, ενώ φέτος, αν δεν έχουμε σοβαρές βροχοπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια αρδευτικού νερού. Εμείς ποτίζουμε μέσω Σπερχειού ποταμού, αλλά παρατηρούμε τώρα ότι δεν υπάρχουν πολλά νερά», αναφέρει στην συνέχεια ο κ. Μπούτσης, προσθέτοντας ότι: «το καλό είναι πως οι τιμές στο ρύζι, οι εμπορικές, είναι αυξημένες φέτος. Τα Ronaldo πιάνουν 54-55 λεπτά το κιλό τώρα και οι Καρολίνες, που είναι λίγες 68-70 λεπτά. Με τέτοιες τιμές, βγαίνει κάποιο κέρδος, ελπίζουμε να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα».
Επενδύουν σε νέες ποικιλίες
Η Ομάδα Παραγωγών της Ανθήλης δεν περιορίζεται στις γνωστές ποικιλίες, αλλά ψάχνεται για νέες. Όπως τονίζει καταλήγοντας, ο κ. Μπούτσης: «τελευταία έχουμε μπει στην παραγωγή ρυζιού Cameo, που είναι Baldo. Οι ποικιλίες Baldo είναι μεσαίου κόκκου ρύζι, με ελαφρώς επιμήκη κόκκους που διαφέρουν στο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό το κάνουμε για να διαφοροποιηθούμε».
Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.
Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.
Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.
Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ).
Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.
Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Νέα παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά από το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.
Όπως επισημαίνει σε επιστολή της κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υοβολή των φακέλων τους λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της παράτασης την οποία έλαβε έως τις 31 Μαΐου 2023, κατόπιν επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς και αγρότες μέλη μας, θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της παράτασης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου φαίνεται ανέφικτη για τους περισσότερους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των υποβολών τους, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για το λόγο αυτό, η παράταση που ζητούμε θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των πραγματικών δικαιούχων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις υποβολές τους, έχοντας πλήρη εικόνα των αναγκών τους και αιτώντας τις απαραίτητες δαπάνες.
Επιπλέον, με αυτήν την παράταση θα μπορέσουν να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση και οι καλλιεργητές αροτραίων που επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 75/2-4-2023 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι ως άνω καλλιεργητές παρεμποδίζονται, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αργεί να εκδώσει τις βεβαιώσεις σύνδεσης με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στο παραπάνω πρόγραμμα εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε αυτό.
Θα παρακαλούσαμε, κατά τα ανωτέρω, όπως προβείτε στην άμεση τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».
Αύξηση της παραγωγής των σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών (μπιζέλια, κουκιά κ.α.) για το 2023, παρά την ξηρασία, προβλέπουν οι Copa και Cogeca.
Οι ειδικοί και οι ομάδες εργασίες των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΕ προβλέπουν γενική αύξηση της παραγωγής δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών της ΕΕ το 2023, παρά την αναμενόμενη σοβαρή μείωση της παραγωγής στην Ισπανία (δικαιώνοντας σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Copa και Cogeca, η φετινή παραγωγή δημητριακών της ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 277 εκατομμύρια τόνους (+4,6% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2022). Παρόμοια αύξηση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (34,1 εκατ. τόνοι, +8,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,9 εκατ. τόνοι, +5%).
Παρά τη μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας το 2023 (-3,8%), οι αναμενόμενες υψηλές στρεμματικές αποδόσεις για τα δημητριακά αναμένεται να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του 2022. Αυτή η τάση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες αποδόσεις που αναμένονται για τον αραβόσιτο με παραγωγή που θα πρέπει να φτάσει τους 62 εκατ. τόνους (+21,7% σε σύγκριση με το 2022). Η
Αντίθετα το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι αναμένεται να σημειώσουν πτώση παραγωγής κατά -2,3% και -7,1% αντίστοιχα, ενώ το μαλακό σιτάρι αναμένεται να αυξηθεί στους 128 εκατομμύρια τόνους (+2,8%).
Η Ισπανία θα πληγεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη ξηρασία, με τη συνολική παραγωγή σιτηρών να μειώνεται κατά σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνους.
Συνολικά, η συγκομιδή σιτηρών του 2023 στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2022, αλλά θα εξακολουθεί να είναι λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο παραγωγής σιτηρών των τελευταίων 5 ετών.
Η ποσότητα φέτος αναμένεται να αντισταθμίσει την μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, τιμή των σιτηρών στα αλώνια.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια καλή φέτος παραγωγή σιτηρών σε Ευρώπη (με εξαίρεση της Ισπανία) και Καναδά. Υπάρχει όμως πρόβλημα με τα περσινά αποθέματα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (οι οποίες όμως κατάφεραν να πάρουν ενισχύσεις από την ΕΕ).
Η σπορά σιτηρών στον Καναδά καθυστέρησε λόγω της ξηρασίας αλλά στην συνέχεια ήρθαν βροχοπτώσεις και ξεκίνησαν. Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά, δημοσίευσε τις προθέσεις σποράς των Καναδών αγροτών και κάνει λόγο για 9 εκατ. εκτάρια, μια αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 2022. Στο σκληρό σιτάρι οι εκτάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 2,5 εκατ. εκτάρια (αύξηση 1% σε σχέση με το 2022).
Στο μεταξύ, στις 5 Μαΐου, έγινε ο τελευταίος διαγωνισµός αγοράς σκληρού της Τυνησίας που έκλεισε με τιμή στα 385 δολάρια ο τόνος (παράδοση στο λιμάνι).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γνώστης της διεθνούς αγοράς και υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, «στη δυτική Ευρώπη (με εξαίρεση την Ισπανία) οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την καλλιέργεια σιτηρών.
Εκτιμώ ότι ποσοτικά θα έχουμε καλές σοδειές στις κυριότερες χώρες παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ. Η Ισπανία έχει πρόβλημα με την ξηρασία αλλά αποτελεί καταναλωτή και όχι εξαγωγέα σιτηρών.
Στον Καναδά οι σπορές, που γίνονται αυτή την εποχή, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγω ξηρασίας αλλά τώρα εξελίσσονται με καλούς ρυθμούς.
Στην χώρα μας οι βροχές δίνουν καλά ποσοτικά μεγέθη στη νέα σοδειά. Για την ποιότητα είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις.
Στην ανατολική Ευρώπη οι παραγωγοί έχουν περσινά αποθέματα γιατί δεν πούλησαν αν και οι τιμές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μόνο στη Βουλγαρία και την Ρουμανία στις αποθήκες υπάρχουν 4 εκατ. τόνοι σιτηρών. Αυτές οι ποσότητες αναμένεται να βγουν στην αγορά με τον αλωνισμό. Σε συνδιασμό με τις καλές ποσοτικά παραγωγές που αναμένουμε στην Ευρώπη θα φέρουν μια αύξηση της ποσότητας.
Τα αλώνια θα έπρεπε να ξεκινούσαν σε περίπου 10 ημέρες αλλά λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων θα καθυστερήσουν.
Η λογική λέει ότι όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες θα υπάρξει «πίεση» των τιμών. Όπως φαίνεται οι κτηνοτρόφοι θα καταφέρουν να αγοράσουν σε μειωμένες σε σχέση με πέρσι τιμές τις ζωοτροφές. Από την άλλη οι παραγωγοί σιτηρών φέτος με τα πολλά κιλά θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την μείωση της τιμής στο χωράφι».
Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 Ομάδες Παραγωγών από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτές τις ομάδες, οι 15 έχουν καταθέσει και φάκελο για τη λήψη της επιχορήγησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου του ΤΑΑ: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».
Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 22,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται με ποσοστό 50% από το Υποέργο: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα». Τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά κονδύλια του ΤΑΑ και συγκεκριμένα από τον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων».
Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες.
Οι επενδύσεις που θα γίνουν αναλύονται ως εξής: 3,7 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις, 19 εκατ. ευρώ για μηχανήματα, 5,9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, 2,4 εκατ. ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό και 0,2 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ αφορά σε κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συνεργατικού σχήματος.
Οι επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στις εξής περιοχές της χώρας:
Στην Κεντρική Μακεδονία (επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στους Νομούς:
Ημαθίας: 2,3 εκατ. ευρώ
Πιερίας: 4,3 εκατ. ευρώ
Θεσσαλονίκης: 4 εκατ. ευρώ
Κιλκίς: 1,5 εκατ. ευρώ
Σερρών: 2,6 εκατ. ευρώ
Στην Στερεά Ελλάδα (επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Βοιωτίας: 2,9 εκατ. ευρώ
Φθιώτιδας: 1,1εκατ. ευρώ
Στην Θεσσαλία (επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Μαγνησίας: 1,2 εκατ. ευρώ
Λάρισας: 8,2 εκατ. ευρώ
Τρικάλων: 1,1 εκατ. ευρώ
Καρδίτσας: 4,1 εκατ. ευρώ
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Δράμας: 1,2 εκατ. ευρώ
Ροδόπης: 6 εκατ. ευρώ
Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ, από άλλους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης και από παραγωγούς σίτου, καλαμποκιού και ρυζιού.
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις προτάσεις του στον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Διευκρινίζεσαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εξουσιοδοτούν -μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου- ένα ΑΦΜ για την κατάθεση της αίτησης στην πλατφόρμα του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ (εδώ).
Η φετινή συγκομιδή σιτηρών στην Τυνησία δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο της περσινής παραγωγής.
Η Ένωση Γεωργίας και Αλιείας της Τυνησίας (UTAP) αναφέρει ότι η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια την επόμενη σεζόν.
Φέτος, η Τυνησία βιώνει μια από τις πιο σκληρές περιόδους ξηρασίας, η οποία προκάλεσε ζημιές σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων σιτηρών που σπάρθηκαν στην αρχή της σεζόν. Η έλλειψη βροχόπτωσης φέτος δεν βοήθησε να ολοκληρωθεί η βλάστηση των σιτηρών, με τις περισσότερες περιοχές από τα περίπου 8.000.000 στρέμματα καλλιέργειας της χώρας να έχουν πληγεί από την ξηρασία.
Οι σιτηροπαραγωγικές περιοχές του βορρά είναι οι κύριοι προμηθευτές ζωοτροφών της χώρας. Η ζημιά που θα προκληθεί στις εκμεταλλεύσεις σιτηρών θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ζωοτροφών. Η μειωμένη παραγωγή θα φέρει άνοδο στις τιμές τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή γάλακτος.
Φέτος η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών για να εξασφαλίσει την προμήθεια βασικών προϊόντων. Οι σοδειές της περσινής παραγωγής ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια quintal (10 quintal = 1 κιλό) και αφορούσαν κυρίως σκληρό σιτάρι. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη, κατά 70%, σε σχέση με την περσινή.
Η Τυνησία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον εφοδιασμό σιτηρών, αφού πέρυσι έκανε εισαγωγή το 60% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι και το 66% των αναγκών της σε κριθάρι από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία. Ο πόλεμος δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών αυτών των δύο χωρών.
Νέα μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, την Παρασκευή (12 Μαΐου 2023). Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς - Ελασσόνας - Νέσσωνος και η επιτροπή αγώνα αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Κιλελέρ.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα υπάρξουν δύο μεγάλες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ, αυτοκινήτων και αγροτών, στις 7:30 μ.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη και θα ενωθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οι αγρότες απαιτούν και διεκδικούν:
1) Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς τριών χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος.
2) Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ δεν υπάρχει το Κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!
3) Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σε δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ.
4) Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.
5) Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα Σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια Σταφύλια (τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας). Επίσης στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια.
6) Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα Καρύδια και τα Ακτινίδια.
7) Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα έως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
8) Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. Ευρώ, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού.
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων.
Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
«Καλούμε τους αγρότες να δώσουν βροντερό παρόν στην μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή (12 Μαΐου) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ώρα ευθύνης. Καλούμε εδώ και τώρα τα Κόμματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια να βγάλουν ανακοινώσεις υποστήριξης στα δίκαια αιτήματα μας και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντι μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε», τονίζουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.
Με μια καλή πορεία κλίνει φέτος η εμπορική περίοδο για τις μεσόσπερμες ποικιλίες στο ρύζι, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι σπορές.
Αντιθέτως τα μακρύσπερμα ρύζια (Bonnet) έχουν πρόβλημα και αυτό αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των φετινών στρεμμάτων καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να στρέφονται στο βαμβάκι και το καλαμπόκι.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γκατζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α' Χαλάστρας και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ), «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό ρύζι από την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων. Οι συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις μειωμένες παραγωγές, ευνόησαν το ελληνικό ρύζι.
Η εμπορική πορεία στα Ronaldo και Carolina ήταν πολύ καλή την τρέχουσα περίοδο 2022-2023. Οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται για τα Ronaldo στα 540 ευρώ ο τόνος και για τα Carolina στα 700 ευρώ ο τόνος. Ήδη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις για τα Carolina (95% της παραγωγής) και πολύ καλά πάνε εμπορικά και τα Ronaldo (85% της παραγωγής).
Αντίθετα στα μακρύσπερμα η αγορά φαίνεται να είναι παγωμένη. Πολύ λίγες είναι οι εμπορικές πράξεις στα Bonnet με την τιμή τους να κυμαίνεται στα 440 ευρώ ο τόνος, ενώ έχει πωληθεί μέχρι σήμερα περίπου το 60% της παραγωγής τους.
Μπορεί η τιμή για τον παραγωγό να έχει αυξηθεί κατά 30 με 40%, όμως έχει αυξηθεί και το κόστος παραγωγής. Η συνάρτηση της τιμής με το κόστος παραγωγής είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα 2 τελευταία χρόνια.
Απογοήτευση όμως υπάρχει για τα μακρύσπερμα ρύζια. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στο ρύζι κατά 10 - 15 χιλιάδες στρέμματα. Οι παραγωγοί στρέφονται στις καλλιέργειες του βαμβακιού και του καλαμποκιού.
Γενικά θεωρώ ότι το 2022 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για την καλλιέργεια του ρυζιού. Οι σπορές θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.
Το ελληνικό ρύζι, το οποίο είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, διατηρεί δυναμική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, κατατάσσοντας την χώρας μας από τις κορυφαίες σε παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, η Μεικτή Επιτροπή που προβλέπεται από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης, με σκοπό να συζητηθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης μεταξύ των σημείων που αποφασίστηκαν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά ήταν:
Α) Η αιγυπτιακή πλευρά θα φροντίσει να παρέχει τα στοιχεία ενδιαφερομένων πολιτών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, σε αριθμό που θα υπερβαίνει τους 5000, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών.
Β) Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες προτίθεται να ζητήσει εργαζομένους.
Γ) Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνει στις προτάσεις της, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς αγροτικούς τομείς, σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες.
Δ) Η ελληνική εργοδοτική πλευρά οφείλει να ακολουθεί ισοτίμως για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.
Ε) Η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει την αιγυπτιακή για τους επιλεγέντες εργαζόμενους.
ΣΤ) Οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση της βίζας σε 30 ημέρες από την ημέρα της υποβολής των δικαιολογητικών.
Ζ) Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιούν διμερείς διαδικτυακές συσκέψεις μεταξύ των ειδικών για να συζητούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Η) Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει στην αιγυπτιακή, το όνομα των Ελλήνων εκπροσώπων, που θα μετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα επιλογής και αξιολόγησης των Αιγυπτίων υποψηφίων εργαζομένων.
Θ) Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία λήψης αιτημάτων από τους υποψήφιους Αιγυπτίους εργαζομένους να είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να μπορούν, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ελληνικές ανάγκες.
Ι) Τη διαχείριση του πίνακα των υποψηφίων προς εργασία Αιγυπτίων πολιτών, θα την έχει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Διευκρινίστηκε δε ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αφορούν μόνο τον τομέα των εργατών γης και της κτηνοτροφίας.
Επίσης η δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης για την έκδοση πενταετούς άδειας εργασίας, θα απαλλάξει τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο, από την υποχρέωση της ετήσιας υποβολής αιτήματος για την είσοδο στη χώρα και την έκδοση της βίζας.
Κονδύλι 100 εκατ. ευρώ μοιράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες πέντε χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια στήριξης του εισοδήματος λόγω των προβλημάτων από τις αδασμολόγητες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Είναι το δεύτερο πακέτο στήριξης, αφού η ΕΕ ενέκρινε πριν ένα μήνα το πρώτο πακέτο ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες των χωρών αυτών. Η ενίσχυση δίνεται μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι κυβερνήσεις των κρατών και μετά τα μέτρα που πήραν κατά των εξαγωγών από την Ουκρανία.
Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, στις 28 Απριλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το μέτρο στήριξης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες αυτών των χωρών.
Το ποσό προέρχεται από το αποθεματικό του 2023, θα κατευθυνθεί στους αγρότες που παράγουν δημητριακά και ελαιούχους σπόρους σε αυτά τα πέντε κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στήριξη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία να αντισταθμίσουν εν μέρει τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εισαγωγές αυτών των αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Παράλληλα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν δεσμευτεί να άρουν τα μονομερή μέτρα τους για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, την ελαιοκράμβη και τον ηλιόσπορο και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα προέρχονται από την Ουκρανία.
Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 9,77 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 15,93 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 39,33 εκατ. ευρώ στην Πολωνία, 29,73 ευρώ στη Ρουμανία και 5,24 ευρώ στη Σλοβακία.
Οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή την ενίσχυση της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους που θα ανέρχονται σε συνολική οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες αγρότες.
Η κατανομή λαμβάνει υπόψη το βάρος κάθε ενδιαφερόμενης χώρας στον γεωργικό τομέα της Ένωσης, με βάση το ποσό των άμεσων πληρωμών της ΚΑΠ, καθώς και τη σχετική αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε αυτά τα κράτη μέλη.
Εάν το μέτρο εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ η Επιτροπή θα δεσμεύσει τα κονδύλια. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορούν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.
Οι αρχές των πέντε κρατών μελών θα διανείμουν την ενίσχυση στους γεωργούς που καλλιεργούν σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ζημιά τους και διασφαλίζοντας ότι αυτοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης.
Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Οι πέντε χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου.
Αγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη (26/04), στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας στις 10:00 το πρωί.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, η κινητοποίηση γίνεται επειδή έμειναν εκτός ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος στους αμυγδαλοπαραγωγούς και τους κερασοπαραγωγούς. Μάλιστα για τα κεράσια ακόμη δεν έχει στείλει το ΥπΑΑΤ αίτημα ενίσχυσης στην ΕΕ.
Επίσης στο καλαμπόκι η περιοχή του Αμυνταίου (που γίνεται καλλιέργεια) βγαίνει εκτός συνδεδεμένης αλλά δεν μας εξηγούν αν αυτό οφείλεται στην ποιότητα των υδάτων ή στην μείωση της ποσότητας.
Στη μαζική σύσκεψη στην Αγιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 (Απριλίου), όπου συμμετείχαν κερασοπαραγωγοί, αμυγδαλοπαραγωγοί αλλά και πολλοί άλλοι παραγωγοί από πολλά μέρη της Ελλάδας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αφού η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα.
- Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα σε όλες τις περιοχές.
- Να πληρωθεί άμεσα το προανθικό στα μήλα της Φλώρινας.
- Να πληρωθούν για την απώλεια εισοδήματος όλες οι ποικιλίες βερίκοκων.
- Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εμπαίζει τους αγρότες. Αρχικά έδωσαν τα 72 €/στρέμμα μόνο σε συνεταιρισμένους και τώρα πάλι με την τακτική που ξέρει η Κυβέρνηση καλά του διαίρει και βασίλευε χώρισε πάλι τους παραγωγούς για την επιδότηση του χαμένου εισοδήματος. Αντί να δώσει τα 72 €/ στρέμμα σε όλους τους αγρότες λόγω του πολέμου, έκοψε τα 70 €/ στρέμμα από την απώλεια εισοδήματος σε αυτούς που είχαν πληρωθεί το ουκρανόμετρο. Καμία σχέση δεν έχει η μία ενίσχυση με την άλλη. Να δοθούν και οι δύο ενισχύσεις σε όλους στο 100%.
- Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 €/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα. Επίσης να αναθεωρηθούν οι χάρτες για την συνδεδεμένη αραβόσιτου και να μπει η περιοχή του Αμυνταίου μέσα.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών στην Ανατολική Ευρώπη κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών και αλεύρων.
Οι έμποροι τα αγοράζουν με χαμηλές τιμές και με αυτόν τον τρόπο παραμένουν στα αζήτητα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ τα αποθέματα (οι αποθήκες των παραγωγών είναι γεμάτες) αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα ενόψει του αλωνισμού της νέας σοδειάς.
Όμως εκτός από τις χαμηλές τιμές υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά, ενώ δεν γνωρίζουμε αν γίνονται καθόλου έλεγχοι.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Β' Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), «η ΕΕ για μια ακόμη φορά για χάρη της «γεωπολιτικής» δεν φαίνεται να ακούει τον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης.
Οι χώρες της ανατολικής ΕΕ καλλιεργούν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο - ότι ακριβώς η Ουκρανία - αλλά με κανόνες καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, περιβαλλοντικής προστασίας, εμπορίας, ελέγχων ασφάλειας τροφίμων, που επιβάλλονται από την ΕΕ και τους σχετικούς Κανονισμούς της.
Τα ουκρανικά σιτήρα, επειδή είναι κλειστά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, έρχονται με φορτηγά και τρένα στην ΕΕ. Οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι σωστές και δημιουργούν προβλήματα μυκητολογικά προβλήματα λόγω της υγρασίας.
Εκτός από τις μυκητιάσεις έχουμε και την χρήση απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ (ζιζανιοκτόνων κ.α.) που ήδη έχουν αρχίσει ανιχνεύονται σε κάποιες χώρες.
Επιπλέον θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι και οι επιμολύνσεις των νερών, εδάφους και καλλιεργειών, στην Ουκρανία, είναι κατά πολύ χειρότερες σε σχέση με αυτές στην ΕΕ, αν ληφθούν υπόψη οι επί πλέον ρύπανση από τις πολεμικές επιχειρήσεις (μιλάνε κάποιοι και για χρήση όπλων με εμπλουτισμένο ουράνιο).
Δεν γνωρίζουμε αν γίνονται έλεγχοι σε αυτά τα εισαγόμενα προϊόντα και αν έχουμε μίξη ουκρανικών σιτηρών με ευρωπαϊκά.
Σε όλη αυτή την υπόθεση «διάχυσης» σιτηρών από την Ουκρανία προς χώρες της ΕΕ, θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί εάν γίνονται κάποιες εισαγωγές και στη χώρα μας (ίσως ελάχιστες ή καθόλου, αλλά σπάνια δημοσιοποιούνται την ώρα συμβαίνουν, από την ΕΛΣΤΑΤ) και εάν συνοδεύονται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.
Την εποχή του Τσερνόμπιλ, το 1986, γίνονταν αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονταν από την Ουκρανία.
Υπάρχουν δύο είδη πιστοποιητικών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, το ένα είναι φυτοϋγείας και το άλλο δημόσιας υγείας. Έχουν τα ουκρανικά σιτηρά αυτά τα πιστοποιητικά; Παίρνονται δείγματα στα σημεία εισόδου στη χώρα από Γεωπόνους των Τελωνείων και στέλνονται για ανάλυση; Οι δειγματοληψίες γίνονται συχνά ή αραιά και τυχαία (randomly);
Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι αν έχουμε ανάμιξη σιτηρών της Ευρώπης με της Ουκρανίας και «βαφτίσια» τότε μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ. Οι αλευροβιομήχανοι της χώρας μας ή οι έμποροι ζωοτροφών μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική προέλευση των σιτηρών που έρχονται από τις χώρες της Ευρώπης.
Το γεγονός ότι έχει επιβληθεί στην ΕΕ μια «προτίμηση» σε οτιδήποτε ουκρανικό, και με δεδομένο ότι αυτό επεκτείνεται σε ζητήματα αγροτικών προϊόντων της χώρας αυτής - με τα σιτηρά στην πρώτη γραμμή προστασίας και ανοχής - εγείρουν ζητήματα δημόσιας υγείας για τα οποία δεν φαίνεται να κινητοποιούνται οι μηχανισμοί στην ΕΕ».
Είμαστε Απρίλιο του 2023 και ακόμη δεν έχουν δώσει διευκρινήσεις για την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι από το ΥπΑΑΤ και το ΥΠΕΝ.
Ο χάρτης Υδάτων της χώρας που θα επηρεάσει άµεσα την επιλεξιµότητα των αγροτεµαχίων για τη λήψη συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού, διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τελειώσει ήδη από το 2022 ώστε να υπάρξει πλήρη εικόνα για τα επιλέξιμες εκτάσεις. Αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις μένουν εκτός συνδεδεμένης εφόσον βρίσκονται σε υδατικά συστήµατα µε κακή ποιοτική ή ποσοτική κατάσταση, σύμφωνα με τον χάρτη που ισχύει από το 2015.
Τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) αναθεωρούνται και ενημερώνονται ανά εξαετία.
Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης, που έχουν εγκριθεί, αφορούν στο 1ο Κύκλο (2009-2015) και ισχύουν μέχρι την αναθεώρησή τους.
Τα Σχέδια Διαχείρισης στην 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, αφορούν την περίοδο 2016-2021. Δηλαδή θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από το 2022 για να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ.
Όπως ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, τον Μάρτιο του 2023, «προκειμένου να μην αποκλειστεί συνολικά ο τομέας της καλλιέργειας αραβοσίτου, αλλά και να τηρηθούν οι κανονιστικές απαιτήσεις όσον αφορά στα ύδατα, στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, που εγκρίθηκε στις 21/11/2022, προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη συνδεδεμένη στήριξη θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, στόχος της στήριξης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι μία έκταση 770.000 στρέμματα, στην οποία δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ή ποιότητας νερού άρδευσης.
Η στήριξη αφορά σε καρπό καλαμποκιού, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής αραβοσίτου είναι σε καρπό, ενώ ενσιρώματα παράγονται και από άλλες καλλιέργειες, π.χ. μηδική, βίκος.
Επιπλέον, ο έλεγχος της σύστασης του ενσιρώματος, προκειμένου να βεβαιωθεί ο όρος επιλεξιμότητας της ενίσχυσης (ποσοστό καλαμποκιού στο ενσίρωμα), μπορεί να οδηγούσε σε προβλήματα πληρωμής της ενίσχυσης και αποκλεισμό αιτούντων από τη λήψη της.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της συγκεκριμένης παρέμβασης, μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα συμπεριληφθούν σε σχετική υπουργική απόφαση».
Η σχετική απόφαση ωστόσο ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί από το ΥπΑΑΤ.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχει γίνει η αναθεώρηση στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, κάτι που θα μπορούσε να εντάξει νέες επιλέξιμες εκτάσεις.
Η απάντηση της προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ, Σπυριδούλας Λιάκου, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την επικαιροποίηση του χάρτη Υδάτων της χώρας, τόνιζε ότι όλα θα γίνει έως το τέλος του 2023.
«Επισηµαίνεται ότι η 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ (Σχεδίο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών) και των αντίστοιχων ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) είναι υπό κατάρτιση και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023 µε τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι σχετικά ενήµερες.
Αντίστοιχα, οι άδειες χρήσης ύδατος των υφιστάµενων σηµείων υδροληψίας παραµένουν σε ισχύ έως ένα έτος µετά την έγκριση της 2ης Αναθεώρησης των Σ∆ΛΑΠ.
Στο πλαίσιο της ως άνω Αναθεώρησης και προκειµένου να καταρτιστούν οι αντίστοιχοι χάρτες ποιοτικής (οικολογικής και χηµικής) και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστηµάτων γίνεται συστηµατική παρακολούθηση των παραµέτρων και ουσιών βάσει της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 5384/Β/19.11.2021) του Εθνικού ∆ικτύου Παρακολούθησης (ΕΔΠ) αποβλέποντας στη δηµιουργία µιας ολοκληρωµένης εικόνας της κατάστασης των υδάτων σε κάθε Λεκάνη Απορροής Ποταµού (ΛΑΠ).
Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΔΠ, πραγµατοποιούνται µετρήσεις στις ευπρόσβλητες περιοχές, ώστε να αξιολογηθεί η υφιστάµενη κατάσταση σε σύγκριση µε παλαιότερες και να αποτιµηθεί η δυναµική του φαινοµένου της νιτρορύπανσης. Επιπρόσθετα, έχει προβλεφθεί, κατά τόπους και όπου κρίνεται απαραίτητο, η προσθήκη σταθµών παρατήρησης προκειµένου να αυξηθεί η πρωτογενής πληροφορία και η αντιπροσωπευτικότητα των µετρήσεων και δεδοµένων και συνεπώς, να επανεκτιµηθεί και επαναπροσδιοριστεί η ποιοτική και ποσοτική τους κατάσταση κατά τη διαδικασία κατάρτισης της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ», τονίζει.
Οι αγρότες στην Ανατολική Ευρώπη διαμαρτύρονται για την πτώση στις τιμές των σιτηρών λόγω των αποθεμάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις εισαγωγές από την Ουκρανία.
Μετά την Πολωνία και την Ουγγαρία ήρθε η σειρά της Βουλγαρίας να αποφασίσει, από την Τετάρτη (19/4), την προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Την απόφαση μάλιστα έλαβε η υπηρεσιακή κυβέρνηση (είχαμε εκλογές στην γειτονική μας χώρα πριν λίγες ημέρες).
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα Βαρσοβία και Βουδαπέστη είχαν ανακοινώσει πως κλείνουν τα σύνορά τους στα σιτηρά της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα γεωργικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι οι αδασμολόγητες εισαγωγές τους συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς την εγχώρια παραγωγή τους. Η Πολωνία αρχικά απαγόρευσε και τη διέλευση φορτίων με σιτηρά που πηγαίνουν σε άλλες χώρες αλλά μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι θα την επιτρέψει τις προσεχείς ημέρες.
Η Ουγγαρία εξακολουθεί να επιτρέπει τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, όμως θα εφαρμοστούν πολύ αυστηρές διαδικασίες στα σύνορα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτρονική παρακολούθησή τους κατά τη διέλευσή τους από το ουγγρικό έδαφος. Η δε Σλοβακία έλαβε επίσης ένα παρόμοιο μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών επικαλούμενη όμως ανησυχίες περί χρήσης φυτοφαρμάκων.
Την Τετάρτη (19/4) ήρθε η σειρά της Ρουμανίας να ανακοινώσει ότι τις επόμενες ημέρες θα σφραγίσει και θα παρακολουθεί τα ουκρανικά φορτία σιτηρών και ελαιούχων σπόρων που διέρχονται από τη χώρα και θα διεξάγει ποιοτικό έλεγχο στα προϊόντα τροφίμων στα συνοριακά σημεία ελέγχου της χώρας. Παράλληλα ζήτησε από την Ουκρανία να βρει γρήγορα λύσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών της.
Επίσης πριν λίγες ημέρες είχαμε και την παραίτηση του Πολωνού υπουργού Γεωργίας, Χένρικ Κόβαλτσικ, λόγω της χαμηλής τιμής σιτηρών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, Ίστβαν Νάγκι, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να προστατεύσει τους αγρότες της χώρας του από τα προβλήματα στην αγορά που προκαλούνται με τις τεράστιες εισαγωγές φτηνών σιτηρών από την Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα, σημαντικό ποσοστό των προϊόντων δεν φθάνει σε τρίτες χώρες, αλλά πωλείται σε μειωμένες τιμές εντός της ΕΕ», τόνισε.
Όπως φαίνεται το εμπόριο σιτηρών στην ΕΕ βρήκε τρόπο για να κάνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω της τιμής των σιτηρών, μετά τις αυξήσεις του περυσινού καλοκαιριού. Όμως και η Κομισιόν φαίνεται να γνωρίζει το πρόβλημα, αφού στις πρόσφατες προβλέψεις της έκανε λόγο για χαμηλότερες τιμές στα δημητριακά για το 2023/2024 (σε σχέση με πέρυσι). Όλα αυτά αυξάνουν την αγωνία των παραγωγών της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας για την επερχόµενη σοδειά. Οι έμποροι διαθέτουν τις ποσότητες και μπορούν να διαμορφώσουν ανά πάσα στιγμή το κλίμα που θέλουν στην αγορά. Οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν θα πρέπει να πάρουν μέτρα πριν ξεκινήσουν τα αλώνια.
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε, τον Μάιο του 2022, τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία μετά το κλείσιμο των θαλασσίων οδών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Όμως αντί για μια απλή διαμετακόμιση αυτών των προϊόντων και εξαγωγή τους στις αγορές Αφρικής και Ασίας, οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είδαν να αποθηκεύονται στα σιλό στο έδαφός τους τα ουκρανικά προϊόντα (καλαμπόκι, σιτάρι, ηλιέλαιο κ.α.), με αποτέλεσμα να πέσουν οι εγχώριες τιμές παραγωγού. Και βέβαια όλα αυτά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα αλώνια της νέας παραγωγής.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, συζήτησε νέα δέσμη μέτρων με τις κυβερνήσεις των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, την Τετάρτη (19 Απριλίου), που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την στήριξη με 100 εκατ. ευρώ στους πληγέντες αγρότες. Τον περασμένο μήνα η ΕΕ ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο, ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ, για να στηρίξει τους αγρότες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.
Επιστημονική επιτροπή θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.
Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), μετά από αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, συγκαλεί συγκέντρωση όλων των Οργανώσεων των ως άνω περιοχών, που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες επιστημονικών φορέων, καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στη Βέροια, το Σάββατο (22 Απριλίου 2023).
Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχε συσταθεί ξανά ειδική επιτροπή για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα.
Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το «συνήθως», που προφανώς δεν σημαίνει «αποκλειστικά», προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση».
«Ντροπή είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε αγρότης μετά την τελική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναγράφονται τα ποσά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν για τις βροχοπτώσεις (de minimis)», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Νάουσας.
Και προσθέτει: «Προφανώς υποτιμούν την νοημοσύνη μας σαν αγρότες και ίσως μας θεωρούν πνευματικά κατώτερους και νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελούν με τα διάφορα τερτίπια και μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται προκειμένου να δείξουν ότι είναι κοντά στον αγρότη και τον βοηθούν. Κάθε άλλο παρά αυτό το συμπέρασμα όμως βγαίνει μετά από τις ανακοινώσεις που έκαναν.
Για να γίνουμε πιο σαφείς, τον Ιανουάριο του 2023 ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις σε ποικιλίες με 50% ζημία 150 € ανά στρέμμα και σε ποικιλίες με 40% ζημία, 135 € ανά στρέμμα. Μετά από οχλήσεις, ότι λείπουν παρά πολλές βασικές ποικιλίες που υπέστησαν ζημία από τις βροχοπτώσεις, μας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν και οι ποικιλίες που είχαν ζημία 30% με το ποσό των 80 € ανά στρέμμα, για να μπουν όλες.
Στην τελευταία του ανακοίνωση μιλάει για 80 € το στρέμμα, αλλά μόνο στις ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά από 40% και πάνω. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξαπατήσει τους μη συνεταιρισμένους αγρότες, τους δίνει 70 € το στρέμμα και με το ποσό αυτό συμπληρώνουν τα 150 € το στρέμμα συνολικά. Έτσι κι αλλιώς όμως τα 150 € το στρέμμα θα τα έπαιρναν μόνο από το de minimis των βροχοπτώσεων με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού. Με αυτό τον τρόπο όμως τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των 70 € το στρέμμα, έξω από τις βροχοπτώσεις.
Στην ουσία ο παραγωγός θα πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε με τα 150 € των βροχοπτώσεων αφαιρώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει τα προαναφερόμενα 70 € το στρέμμα λογω κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, τους παραγωγούς που υπέστησαν πραγματική ζημιά από τις βροχοπτώσεις, τους δίνει το εξευτελιστικό ποσό των 80 € ανά στρέμμα.
Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και ντροπή, πείτε μας πώς μπορούμε να το ονομάσουμε; Προσπαθεί με το διαίρει και βασίλευε να δημιουργήσει αγρότες δυο ταχυτήτων γιατί αποκλείει κάποιους αγρότες από τα εθνικά κονδύλια και τους ξεχωρίζει σε σχέση με κάποιους άλλους.
Επίσης εάν ήθελε να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους αγρότες θα έπρεπε τα 70 € το στρέμμα να τα δώσει και στα κεράσια και στα δαμάσκηνα και στα μήλα και στα ακτινίδια και στα επιτραπέζια σταφύλια και λοιπά, όπως ακριβώς έκανε και με τους συνεταιριζόμενους.
Θεωρούμε ότι αυτή η κοροϊδία, δεν θα μείνει μόνο στα γραπτά και στα λόγια αλλά θα έχει και συνέχεια».
Μετά την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ ξεκίνησε, από την Τρίτη, 11 Απριλίου, η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών συνδεδεμένων ενισχύσεων για προϊόντα φυτικής παραγωγής.
Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 5,8 ευρώ τo στρέμμα, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.
Ακολούθησαν οι συνδεδεμένες στα κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή.
Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 121,53 ευρώ/εκτάριο (12,153 ευρώ/στρέμμα).
Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 75,60 ευρώ/εκτάριο (7,56 ευρώ/στρέμμα).
Μέχρι Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη φυτική παραγωγή. Από τον Μάιο θα γίνει η πληρωμή των συνδεδεμένων στην ζωική παραγωγή.
Για συνεχόμενες αλλαγές στην απόφαση του ΥπΑΑΤ για την πληρωμή ενίσχυσης σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, κάνει λόγο ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας.
Συγκεκριμένα στην επιστολή που έστειλε στον ΑγροΤύπο αναφέρει τα εξής:
«Στις 20/1/23 η απόφαση που πήραν όλοι αυτοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ μιλούσε για ενισχύσεις 135 €/στρέμμα στις ζημιές με ποσοστό 40% και 150 €/στρέμμα για ζημιές από 50% και πάνω.
Στις 6/3/23 βγήκε ένα άλλο δελτίο τύπου από το ΥπΑΑΤ που μιλούσε για 80 €/στρέμμα για όλες τις ποικιλίες με πάνω από 30% ζημιά.
Στις 8/4/23 βγήκε το ΦΕΚ που μιλά για 80 €/στρέμμα για τις ποικιλίες πάνω από 40%.
Με τόσες στροφές που πήραμε ούτε μπαλαρίνες να ήμασταν.
Λοιπόν από την στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι ένας συνομιλητής που μπορείς να βγάλεις άκρη πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης για να βρούμε το δίκιο μας.
Με την ίδια απόφαση θα δοθεί de minimis 70 €/στρέμμα σε όλους τους παραγωγούς που καλλιεργούν ροδάκινα (επιτραπέζια και βιομηχανικά), νεκταρίνια και βερίκοκα, εκτός από τους παραγωγούς που ενισχύθηκαν, το περυσινό φθινόπωρο, από το ταμείο κρίσεων της Κομισιόν (δηλαδή χρήματα από την ΕΕ).
Με ποια λογική εξαιρούνται όλοι αυτοί οι παραγωγοί από εθνική χρηματοδότηση. Πρέπει άμεσα η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας να πάρει πρωτοβουλίες. Πρέπει εδώ και τώρα να προστατεύσει τους παραγωγούς μέλη της. Πρέπει και η ΕΘΕΑΣ να πάρει θέση επιτέλους. Αν θέλει η ΕΘΕΑΣ να μην έχει την τύχη του προκατόχου της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι τιμές για τις συνδεδεμένες στην φυτική παραγωγή σε κάποια προϊόντα.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι τιμές ανά στρέμμα θα είναι: στο σκληρό σιτάρι στα 5,830 ευρώ, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή στα 12,153 ευρώ, μήλα στα 40,598 ευρώ, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή στα 7,560 ευρώ, καρποί με κέλυφος στα 8,886 ευρώ και όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση στα 18,126 ευρώ.
Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές στα συγκεκριμένα προϊόντα, αρχής γενόμενης με το σκληρό σιτάρι.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη, την περασμένη Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, ημεδαπός κατηγορούμενος για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού.
Πρόκειται για ιδιοκτήτη εταιρίας εμπορίας σπόρων, η οποία έχει διαγραφεί από τα μητρώα σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού από το 2018, διότι είχε απασχολήσει για παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν.
Όπως προέκυψε, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης μέσω της εταιρίας και προμήθευε σε αγρότες τις πλαστές ετικέτες πιστοποίησης σπόρων, οι οποίοι τις υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση.
Οι οικονομικές ενισχύσεις που θα λάμβαναν οι αγρότες με την υποβολή των πλαστών ετικετών πιστοποίησης υπερβαίνει το ποσό των 472.000 ευρώ, ποσό που θα προερχόταν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Επίσης, η ζημία των νομίμων εταιριών εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού στις οποίες αντιστοιχούσαν οι κατασχεθείσες ετικέτες, υπολογίζεται στο ποσό των 68.000 ευρώ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 759 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων σίτου, που αντιστοιχούν σε 30.345 κιλά σπόρων σίτου,
- 692 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων βάμβακος, που αντιστοιχούν σε 13.840 κιλά σπόρων βάμβακος,
- 74 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων κριθαριού, που αντιστοιχούν σε 2.590 κιλά σπόρων κριθαριού,
- 7 σφραγίδες, εκ των οποίων 3 δημόσιων φορέων, παραστατικά και χειρόγραφες σημειώσεις και φορητή συσκευή σφράγισης σάκων.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για πλαστογραφία, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Για την ενίσχυση των αγροτών σιτηρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει 57 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τον Μάρτιο του 2023.
Ο Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για την παροχή στήριξης μέσω του αποθεματικού ταμείου σε αγρότες αυτών των χωρών, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς προϊόντων δημητριακών και ηλίανθου από την Ουκρανία.
Η Ρουμανία θα λάβει 10 εκατ. ευρώ, η Βουλγαρία περίπου 17 εκατ. ευρώ και η Πολωνία 30 εκατ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να διπλασιαστεί με συγχρηματοδότηση από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών λέει η Επιτροπή.
Οι παραγωγοί που αποθήκευσαν την παραγωγή τους το 2022 προσδοκώντας υψηλότερες τιμές βλέπουν να μένει απούλητη. Η παγκόσμια ύφεση έχει αντίθετα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, αφήνοντας τους αγρότες στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία να αντιμετωπίζουν απώλεια εισοδήματος και να αγωνίζονται να αδειάσουν τα αποθέματά τους πριν από την έναρξη της νέας συγκομιδής το καλοκαίρι.
Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα (4 Απριλίου), ο Επίτροπος κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ανέφερε ότι η ενεργοποίησε για πρώτη φορά το αποθεματικό της ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, εγκρίνοντας έκτακτα μέτρα στήριξης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την άμεση ενίσχυση των γεωργών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλότερο κόστος εισαγωγών και το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών.
«Τα κράτη μέλη μπορούν κατ’ εξαίρεση να επιλέξουν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κονδύλια. Η Επιτροπή θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη να καταβάλλουν προκαταβολικά τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί», τόνισε.
Η Oμοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου των κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη που βάζει το αρνάκι και το κατσικάκι στο καλάθι του Πάσχα.
Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο κύριος Γεωργιάδης θεώρησε καλό 15 μέρες πριν το Πάσχα να κάνει την αγαπημένη του κωλοτούμπα και σε τηλεοπτική εκπομπή της Κυριακής ανακοίνωσε πως το αρνάκι και το κατσικάκι θα είναι στο καλάθι του Πάσχα και μάλιστα με στόχο η τιμή να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ στον καταναλωτή.
Δήλωσε δε, με περίσσιο θράσος πως μίλησε με φορείς των κτηνοτρόφων και συμφώνησαν, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι κτηνοτροφικοί φορείς που μίλησαν με τον κύριο Γεωργιάδη, γιατί εμείς σαν Ομοσπονδία δεν είμαστε και τονίζουμε πως δεν καλεστήκαμε σε καμιά τηλεδιάσκεψη με τον εν λόγω υπουργό και καλό θα ήταν όσοι μας κατηγορούν και μας κουνούν το δάχτυλο να προσέχουν τα λόγια τους και τις πράξεις τους γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία τους γυρνάει μπούμερανγκ.
Ο ίδιος υπουργός δε, λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει πως αυτά τα δύο προϊόντα δεν θα έμπαιναν στο «καλάθι του Πάσχα» γιατί θα θιγόταν η κοινωνική ομάδα των κτηνοτρόφων και μας συμπονούσε τότε λέγοντας πως δεν είναι σωστό γιατί κι εμείς δίνουμε το αγώνα μας 365 μέρες τον χρόνο κι έχουν ανέβει πολύ και τα κοστολόγια.
Μας έβαλε στον ύπνο λοιπόν κι έτσι μετά από εκείνον τον απίθανο πρόεδρο του ΙΝΚΑ που έκανε μποϊκοτάζ στα Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε τον απίθανο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να μας μποϊκοτάρει και να μας οδηγεί στην καταστροφή.
Το αρνάκι και το κατσικάκι χρειάζονται 6-7 μήνες για να καταλήξουν στο τσιγκέλι και το κοστολόγιο τους φέτος να ξεπερνά τα 8 ευρώ το κιλό, πως γίνεται λοιπόν να αγοράσει ο καταναλωτής 10 ευρώ;
Αν ο απίθανος αυτός υπουργός θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική προεκλογικά ας την κάνει με άλλα προϊόντα, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο, η βενζίνη και όχι στις πλάτες των πιο σκληρά εργαζόμενων πολιτών.
Τέλος ας μας πει ο απίθανος κύριος Άδωνις, ξέρει πόσες χιλιάδες αμνοερίφια έγιναν εισαγωγή; Και μετά το Πάσχα ας μας πει τελικά πόσα από αυτά πουλήθηκαν σαν ξένα και πόσα σαν Ελληνικά; Και πόσοι Έλληνες έφαγαν ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι τελικά και όχι βαπτισμένο ελληνικό στα σφαγεία;
Είστε επικίνδυνος κύριε υπουργέ Άδωνι Γεωργιάδη και για τους πολίτες και για το κόμμα σας».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνουμε πως με την αναφορά μας στις ελληνοποιήσεις στα σφαγεία σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να θίξουμε το έργο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Η οποία παρά το γεγονός πως είναι υποστελεχομένη υπερβάλει εαυτόν με υπερωρίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες να φέρει εις πέρας το έργο της με τους κτηνιάτρους που διαθέτει. Η ένσταση μας είναι προς το κράτος γιατί η σφραγίδα της χώρας προέλευσης είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και όλα τα σφάγεια φεύγουν με κωδικό σφαγείου».
Κτηνοτρόφοι Τυρνάβου: Κύριε πρωθυπουργέ, συμμαζέψτε τον κ. Γεωργιάδη
Μια ακόμη αιχμηρή ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβουαναφέρει τα εξής:
«Κύριε πρωθυπουργέ, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, έχει υποπέσει σε πολλαπλά παραπτώματα, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, ενάντια στους κτηνοτρόφους και στον κτηνοτροφικό κλάδο, σας λέμε ευθαρσώς: Συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον.
Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει γίνει επικίνδυνος για το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας, για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, που δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24άρο και που παράγουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ποιοτικά και υγιεινά διατροφικά προϊόντα.
Η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, που λειτουργώντας ως γνωστός «κωλοτούμπας», δυστυχώς, επιφέρει καίριο πλήγμα στους αιγοπροβατοτρόφους και αποτελεί «τσάμπα μαγκιά» του υπουργού, αφού αν θέλει να παρεμβαίνει στην αγορά για φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά, ας το κάνει και στους παρόχους ενέργειας, για να υπάρχει φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές, ας το κάνει και στους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων της χώρας μας, για να έχουν οι καταναλωτές φθηνή βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο. Αλλά εκεί δεν τολμά να το κάνει, διότι αφενός δεν το επιθυμεί, αφετέρου, εκεί είναι οι «κολλητοί» του.
Σε όλη αυτή την κατάσταση, θα περιμέναμε τον «δικό» μας υπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, να ορθώσει το ανάστημά του και να γίνει «ανάχωμα» στις βουλές του συναδέλφου του, του κ. Γεωργιάδη, αλλά δυστυχώς πέσαμε έξω, αφού οκ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί, άβουλος και άφωνος την κατακρεούργηση των κτηνοτρόφων και τον μαρασμό του κτηνοτροφικού τομέα, δίχως να παρεμβαίνει πουθενά, ωσάν να ζει σε άλλο διάστημα.
Και μιας και αναφερθήκαμε σε ανάστημα, να επισημάνουμε ότι, το ύψος του ανθρώπου μετράται μέχρι το κεφάλι, πάνω από το κεφάλι, μετράται το ανάστημα.
Κύριε Γεωργαντά, είχαμε πει παλαιότερα ότι είστε η ταφόπλακα της κτηνοτροφίας και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πλήρως!».
Αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας στα χειμερινά σιτηρά προβλέπει η Κομισιόν για την φετινή περίοδο (2023/2024).
Ειδικότερα στο σιτάρι (σκληρό - μαλακό) οι εκτάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (208 εκατ. στρέμματα).
Στο κριθάρι έχουμε μια αύξηση κατά 1,5% και να ανέλθουν στα 50 εκατ. στρέμματα.
Μετά την περυσινή πτώση η σίκαλη, κατά 10%, φέτος αναμένεται να ανακάμψει μερικών η καλλιέργεια με μια αύξηση της τάξης του 4,6% στα στρέμματα.
Λιγότερα στρέμματα προβλέπονται για τον αραβόσιτο. Τα προβλήματα της ξηρασίας τον χειμώνα σε πολλές χώρες της ΕΕ (μειωμένη διαθεσιμότητα νερού για την καλοκαιρινή άρδευση) σε συνδιασμό με μια μείωση των τιμών σε σχέση με πέρυσι αναμένεται μεγάλος αριθμός παραγωγών να στραφούν στην καλλιέργεια ηλίανθου. Η πρόβλεψη της Κομισιόν κάνει λόγο για μια μείωση των στεμμάτων με αραβόσιτο στην ΕΕ κατά -4% (εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 85 εκατ. στρέμματα).
Όσον αφορά την συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να ανέλθει στους 288 τόνους (παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με πέρυσι).
Ειδικότερα η παραγωγή του 2023/2024 στο μαλακό σιτάρι προβλέπεται να ανέλθει στους 130,9 εκατ. τόνους, στο κριθάρι σε 54,2 εκατ. τόνους και στο καλαμπόκι σε 65 εκατ. τόνους.
Λόγω της υψηλότερης παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 8% (σε 48 εκατ. τόνους), ενώ οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 25% (σε 26 εκατ. τόνους).
Οι χαμηλότερες τιμές των δημητριακών που προβλέπονται για το 2023/2024 (σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να σταθεροποιηθούν την ζήτηση για ζωοτροφές στο επίπεδο 156,5 εκατ. τόνων, ενώ μικρή αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να έχει η χρήση τους για τρόφιμα (59,6 εκατ. τόνους).