Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ενδιαφέρον από τη Βραζιλία για συμβολαιακή καλλιέργεια μαλακού σιταριού και παραγωγή ζωοτροφών στην Ελλάδα

24/10/2013 02:03 μμ
Διερευνητικές επαφές με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας, 500.000 στρεμμάτων μαλακού σιταριού, έχει ξεκινήσει η Coonagro, ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Βραζιλίας. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον...

Διερευνητικές επαφές με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας, 500.000 στρεμμάτων μαλακού σιταριού, έχει ξεκινήσει η Coonagro, ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Βραζιλίας. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για την παραγωγή στη χώρα μας ζωοτροφών με πρώτες ύλες που θα εισάγονται από τη Βραζιλία. Αυτά προέκυψαν από την επταήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα πολυμελή αντιπροσωπεία από τη Βραζιλία, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ντάνιελ Ντίας μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Coonagro, ο κ. Κλαούντιο Κάβα εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Βραζιλίας, καθώς και οι κ.κ. Δρ. Ρομπέρτο Παρντούτσι Καμάργκο και Θιάγκο Παρντούτσι Καμάργκο, ιδιοκτήτες της IBRA, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτεχνολογίας στη Λατινική Αμερική.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Coonagro, είναι ένας κολοσσός με ετήσιο τζίρο 6 δις δολάρια, παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών. Ο συνεταιρισμός προσπαθεί να βρει «εναλλακτική λύση» για την προμήθεια μαλακού σιταριού, μετά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις εξαγωγές από την Αργεντινή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοβραζιλιάνικου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Χαραλαμπίδης, που συμμετείχε στις συναντήσεις, «αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μαλακό σιτάρι. Προχωρήσαμε σε συναντήσεις με Ενώσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Ημαθία κ.α.). Είχαμε ενδιαφέρουσες προτάσεις για συνεργασία. Μας ενδιαφέρουν περιοχές που έχουν υποδομές αλλά και βρίσκονται κοντά σε λιμάνι».

Όμως εκτός από συμβόλαια για μαλακό σιτάρι, οι Βραζιλιάνοι επιδιώκουν να γίνει η Ελλάδα μέρος της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών, μέσα από συμπράξεις εταιρειών των δύο χωρών, που θα χρησιμοποιούν λατινοαμερικάνικες πρώτες ύλες. Όπως τόνισε στον Αγροτύπο ο κ. Χαραλαμπίδης, «ήδη υπογράφηκαν εμπορικές προσυμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, για την παρασκευή ζωοτροφών και σογιέλαιου με βραζιλιάνικο σπόρο σόγιας και τροφές για κατοικίδια με κρεατάλευρα από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, τα οποία επίσης θα εξάγονται».

Το αυξημένο βραζιλιάνικο ενδιαφέρον για συμβολαιακή καλλιέργειας μαλακού σιταριού μας επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ). Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο «ήταν μια επιτυχημένη συνάντηση στα γραφεία της ΕΑΣΘ στην Σίνδο. Την ΕΑΣΘ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιχήτας, ο ταμίας κ. Χρήστος Τσομπάνος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Τέθηκε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια γενικότερη συνεργασία για παραγωγή και διακίνηση προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο. Σύντομα θα υπάρξει και νέα συνάντηση».

Σχετικά άρθρα
15/01/2021 11:07 πμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA).

To USDA βλέπει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και μάλιστα στα επίπεδα ρεκόρ των 190.500.000 στρεμμάτων για το καλαμπόκι στη Βραζιλία, όμως σημειώνει ότι φέτος οι αποδόσεις προβλέπονται μειωμένες 3% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που αποδίδεται στην ξηρασία.

Όπως αναφέρει το USDA, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν οι πιο ξηροί δύο μήνες των τελευταίων 40 ετών σε ορισμένες περιοχές της νότιας και της κεντρικής Βραζιλίας.

Προβλήματα από την ξηρασία και στην Αργεντινή

Παρόμοια βλέπει την κατάσταση το USDA και στην Αργεντινή, όπου τη σεζόν 2020-2021 αναμένεται χαμηλότερη παραγωγή καλαμποκιού λόγω επίσης της ξηρασίας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ρευστότητα του νομίσματος, ο πληθωρισμός και οι καθυστερημένες σπορές, ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα στους παραγωγούς.

Στην Αργεντινή οι εκτάσεις καλλιέργειας αναμένονται σταθερές, στα 60.100.000 στρέμματα, αλλά η παραγωγή μειωμένη κατά 3% από πέρσι.

Στην Ινδία τέλος εκτιμά το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού την περίοδο 2020-2021 θα ανέλθει σε 28.500.000 τόνους, ελαφρά μειωμένη από πέρυσι. Οι εκτάσεις με καλαμπόκι εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα των 90.400.000 στρεμμάτων, δηλαδή 3% κάτω από ό,τι πέρσι.

Τελευταία νέα
13/01/2021 12:10 μμ

Αύξηση εκτάσεων φέτος στα σιτάρια λόγω της αβεβαιότητας με τα ενεργειακά και των χαμηλών τιμών βάμβακος.

Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια σιταριών ανά την Ελλάδα, με γρήγορη ανάπτυξη των φυτών και καλό εμπορικό κλίμα, ως απότοκο των περσινών εξελίξεων και της πανθομολογούμενης αύξησης της κατανάλωσης, διεθνώς, στα σιτάρια.

Ο Θανάσης Κούντριας είναι έμπειρος γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου. Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της καλλιέργειας σιταριού στην περιοχή της Μαγνησίας και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο η γενική εικόνα των σιταριών είναι καλή, έχουν αναπτυχθεί πολύ, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται παρουσία μυκήτων, ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχουν νεροκρατήματα στα χωράφια που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργούν ασφυξία στα φυτά, ευνοώντας τη φυτόφθορα κι άλλες ασθένειες που χρειάζονται ψεκασμούς. Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο κ. Κούντριας, το γεγονός ότι τα σιτάρια τώρα είναι πολύ ανεπτυγμένα λόγω της γενικότερης καλοκαιρίας, ίσως τα ζορίσει το επόμενο διάστημα αν μπει χειμώνας. Κατά τα άλλα, αυτή την περίοδο, όπως μας είπε ο κ. Κούντριας, γίνονται ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα. Σε σχέση με τα στρέμματα, ο μέτοχος της Αγρομηχανικής μας είπε, ότι αυξήθηκαν οι εκτάσεις με σιτάρια αρκετά λόγω των περσινών καλών τιμών και της ζήτησης, ενώ στη Μαγνησία δεν έχουν μπει και τόσα πολλά κριθάρια. Ο κ. Κούντριας μας είπε επίσης ότι οι πράξεις είναι περιορισμένες, γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα, ωστόσο ζήτηση υπάρχει και το αποθηκευμένο σκληρό πιάνει και 26-27 λεπτά το κιλό.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και έμπειρος παραγωγός σιτηρών, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα σιτάρια καλλιεργητικά πάνε πολύ καλά, ήδη δίπλωσαν -όπως έπρεπε- και εξελίσσεται πολύ καλά η καλλιέργεια, χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν επηρέασαν το προϊόν, που αναπτύσσεται και είναι τώρα γύρω στους 15 πόντους. Αντίθετα στην περιοχή της Λάρισας, προβλήματα από το χαλάζι υπάρχουν σε καλλιέργειες κηπευτικών. Ο κ. Σιδερόπουλος, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες και το όλο κλίμα με τις εισαγωγές-εξαγωγές, τονίζει τέλος ότι είναι εφικτή μια τιμή 25 λεπτά το κιλό στο ξεκίνημα των αλωνιών.

Ο Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι σε περιοχές που δεν κρατήθηκαν νερά από τις -πολλές- βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, η καλλιέργεια σιταριού βαίνει εξαιρετικά καλά. Στην περιοχή των Σερρών κυριαρχεί το σκληρό έναντι του μαλακού, ενώ ειδικά φέτος λόγω της μείωσης των εκτάσεων με ελαιοκράμβες για τους γνωστούς λόγους, αλλά και των χαμηλών τιμών βάμβακος, τα στρέμματα που εσπάρησαν είναι αρκετά περισσότερα. Κατά τα άλλα τα σιτάρια είναι τώρα σε μεγάλο στάδιο ανάπτυξης λόγω και του ότι δεν είχαμε παγωνιές, που θα τα ζόριζαν. Αποθέματα περσινά υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, λίγα, ενώ οι τιμές φλερτάρουν με τα 25 λεπτά το κιλό.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης τόνισε από την πλευρά του ότι και στην περιοχή αυτή η καλλιέργειες σιταριών βαίνουν πολύ καλά και χωρίς προβλήματα. Αποθέματα περσινού σιταριού δεν υπάρχουν κι άρα δεν γίνονται πράξεις αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, ενώ οι τιμές έφθασαν έως και τα 26 λεπτά για τον παραγωγό. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Σημάντρων συγκέντρωσε πέρσι στα αλώνια περί τους 1.300 τόνους σκληρό σιτάρι, τους οποίους και πούλησε.

Αυξάνει η παγκόσμια κατανάλωση, λέει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ

Σε ενημερωτικό του σημείωμα για το μήνα Ιανουάριο του 2021, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού ενισχύεται λόγω των μεγαλύτερων αναγκών για ζωοτροφές από Κίνα και για παρασκευή τροφίμων, σπόρων και βιομηχανικής χρήσης από Ρωσία. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι επίσης ελαφρώς αυξημένο, προσθέτει το USDA, με τις υψηλότερες εξαγωγές για Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία να αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες εξαγωγές για Αργεντινή και Ρωσία. Αναφορικά με τις τιμές σιταριού στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι αυξήθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο για όλες τις μεγάλες κατηγορίες του προϊόντος. Σε διεθνές επίπεδο, τώρα, συνεχίζει το USDA, έχουμε αύξηση εισαγωγών από το Μαρόκο λόγω της ξηρασίας τα δυο τελευταία έτη. Οι εισαγωγές σιταριού από το Μαρόκο προέρχονται συνήθως από την Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο.

07/01/2021 04:13 μμ

Επείγουσα παρέμβαση από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR.

Θέμα της ερώτησης είναι η: «Απόφαση για επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο & Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, την ώρα που η επιτεινόμενη παγκόσμια ύφεση έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά φρούτων και λαχανικών, η απόφαση για την επέκταση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή της δυνατότητας πώλησης αφορολόγητων φρούτων και λαχανικών από την Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω των χαμηλών ημερομισθίων αλλά και της απουσίας ελέγχων ποιότητας στις εν λόγω χώρες, καθιστούν τα εισαγόμενα προϊόντα από εκεί ανταγωνιστικότερα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον Αγρότυπο, το ύψος των εξαγωγών των χωρών αυτών προς την ΕΕ από 7,3 δις ευρώ έφτασε στα 17,7 δις ευρώ, στη διάρκεια της παρελθούσης δεκαετίας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οπωροκηπευτικών, βάσει της τριμηνιαίας Έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020), αντιμετωπίζει επιπλέον το πρόβλημα του επιβαρυμένου κόστους παραγωγής, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

1)Έχει υπολογίσει το κόστος της απώλειας εισοδήματος για τους Έλληνες παραγωγούς;

2)Καθώς οι παραγωγοί πλήττονται γι' ακόμα μια φορά λόγω πολιτικών αποφάσεων, πώς σκοπεύει να τους αποζημιώσει, άμεσα κατά την νέα 5ετία; Ποιά αντισταθμιστικά μέτρα σκοπεύει να λάβει μακροπρόθεσμα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, άρα και το εισόδημα των αγροτών;

3) Από ποιούς φορείς λαμβάνει στοιχεία για τους ελέγχους ποιότητας των οπωροκηπευτικών προϊόντων που προέρχονται από αυτές τις χώρες;

29/12/2020 12:12 μμ

Τι αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA) για το προϊόν, που φαίνεται να διατηρεί τις καλές προοπτικές του.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό μηνός Δεκεμβρίου του USDA, oι τιμές παραγωγού στο σιτάρι στις πιο μεγάλες χώρες κατανάλωσης και εξαγωγής αυξήθηκαν από πέρυσι παρά το ρεκόρ παραγωγής παγκοσμίως και τα τελικά αποθέματα. Οι τιμές στηρίχθηκαν, εν μέρει, από τις παγκόσμιες εισαγωγές και την κατανάλωση το 2020- 2021.

Επιπλέον, η απροσδόκητα ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές από την Κίνα, αλλά και το Πακιστάν συνέδραμε στην ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου σε επίπεδο ρεκόρ το μήνα Δεκέμβριο λόγω της άνευ προηγουμένου ζήτησης και από τις δύο αυτές χώρες, καθώς επίσης από άλλους σημαντικούς εισαγωγείς, γεγονός που οδήγησε τα αποθέματα στις χώρες εξαγωγής σε μείωση και τις τιμές παγκοσμίως σε αύξηση. Ένας άλλος λόγος που οδήγησε σε αύξηση τιμών ήταν η αντοχή που επέδειξαν γενικώς οι τιμές των ελαιούχων σπόρων και των σιτηρών, προσθέτει το USDA.

Παρά το ρεκόρ των προμηθειών την περίοδο 2020-2021 στην Κίνα, οι εγχώριες τιμές τοις μετρητοίς στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου ήταν υψηλότερες πάνω από 10% το Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οδηγώντας σε εκτιμήσεις ότι οι εισαγωγές θα κλείσουν με ρεκόρ 25ετίας.

Εξάλλου, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες παρά τα παγκόσμια αποθέματα ρεκόρ. Η ανάπτυξη των παγκόσμιων αποθεμάτων έχει ως επί το πλείστον στηριχθεί από τις υψηλότερες εγχώριες τιμές στήριξης και τα κρατικά αποθέματα στην Κίνα και την Ινδία. Η Κίνα κατέχει περισσότερα από τα μισά παγκόσμια αποθέματα, συνεχίζει το USDA.

Σημειωτέον ότι τους τελευταίους μήνες, το ποσοστό πωλήσεων από δημοπρασίες αποθεμάτων της Κίνας επιταχύνεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σιταριού παλιότερων ετών καλλιέργειας στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η Κίνα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια αγορά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση σίτου. Αυτό, με τη σειρά του, ως γεγονός, έχει ενισχύσει τα αποθέματα των εξαγωγέων.

Για το πρώτο τρίμηνο της εμπορικής περιόδου 2020-2021, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν οι μεγαλύτερες χώρες - προμηθεύτριες της Κίνας. Με ρεκόρ εξαγωγών (26 εκατ. τόνους), τα αποθέματα του Καναδά προβλέπονται σχεδόν αμετάβλητα από το προηγούμενο έτος ωστόσο. Τα δε αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 4 εκατομμύρια τόνους από το προηγούμενο έτος, επίσης εν μέρει λόγω των εξαγωγών που προβλέπονται στο υψηλότερο επίπεδο τους στην τετραετία, λόγω της ζήτησης από Κίνα.

21/12/2020 05:03 μμ

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο μηνός Δεκεμβρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως τονίζεται σε αυτό το δελτίο, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2020/21 εκτιμάται σε επίπεδα ρεκόρ (501,2 εκατ. τόνους), καταγράφοντας αύξηση 0,1% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις του USDA και 1% πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με το USDA, οι προβλέψεις παραγωγής αυξήθηκαν για χώρες όπως η Αυστραλία, η Γουιάνα, το Νεπάλ και το Περού, αλλά μειώθηκαν όσον αφορά στην Κούβα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τη Νότια Κορέα.

Αναφορικά με την παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού το 2020/21 προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ύψη - ρεκόρ (500,4 εκατομμύρια τόνους), ήτοι αυξημένη κατά 1,2 εκατ. τόνους από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού, εκτιμά το USDA, το 2021 προβλέπεται στους 44,8 εκατ. τόνους, με αύξηση 1,2% από τις προηγούμενες προβλέψεις και 1,5% περισσότερο, από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εξαγωγικές προβλέψεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο για Αυστραλία, Βραζιλία και Ινδία, αλλά μειώθηκαν για το Πακιστάν.

Σε σχέση με τις εισαγωγές του 2021, οι προβλέψεις αυξήθηκαν αυτό το μήνα για το Αφγανιστάν, τη Γουατεμάλα, τη Γουινέα, την Ονδούρα, τη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά μειώθηκαν για την Αυστραλία και τον Ισημερινό.

Σημειωτέον ότι οι τιμές διαπραγμάτευσης της Ταϊλάνδης για το μη αρωματικό ρύζι αυξήθηκαν 7,5-8,5% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, οι τιμές στο Βιετνάμ μειώθηκαν ελαφρά λόγω της χαμηλής ζήτησης, μη ανταγωνιστικών τιμών, με τις τιμές της Ταϊλάνδης να κινούνται σε επίπεδα, πολύ κάτω από εκείνες του Βιετνάμ.

Στην Ινδία τέλος, καταλήγει το USDA, παραμένουν οι πιο ανταγωνιστικές μεταξύ των ασιατικών εξαγωγέων, παράγοντας που κρύβεται πίσω από τις εξαγωγές - ρεκόρ της Ινδίας φέτος. Οι τιμές δε εξαγωγής των ΗΠΑ και για τις δύο κατηγορίες ρυζιού είναι σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με ένα μήνα πριν.

21/12/2020 03:28 μμ

Τι δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπορος ζωοτροφών, κ. Δημήτρης Σερακιώτης.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ζωοτροφών σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους κτηνοτρόφους.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Σερακιώτη - έμπορο ζωοτροφών με έδρα στην περιοχή μεταξύ Κάστρου και Ορχομενού Βοιωτίας.

Όπως λοιπόν εξηγεί ο ίδιος, στα τριφύλλια οι τιμές είναι πλέον στα 23 λεπτά το κιλό, στα ίδια επίπεδα με πέρσι μεν, αλλά το προϊόν γενικά είναι σε έλλειψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις Σέρρες τελειώνει το τριφύλλι, ενώ και στη Βοιωτία, που αποτελεί βασικό κέντρο παραγωγής και διακίνησης, υπάρχει ζήτηση και αρκετοί το έχουν αποθηκεύσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα επάρκειας.

Πιο ισχυρή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αύξηση στο καλαμπόκι που ειδικά στη Βοιωτία, πωλείται πλέον 23 λεπτά, έναντι μόλις 16,5 λεπτών, που ήταν πέρσι τέτοια περίοδο.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται εξάλλου και στη σόγια, καθώς όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι οι τιμές της έχουν περάσει τα 50 λεπτά το κιλό, λόγω των διεθνών εξελίξεων.

18/12/2020 12:28 μμ

Έντονα ανοδικές οι τάσεις, όμως λίγοι πλέον αγρότες έχουν προϊόν στην αποθήκη. Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο περιέρχονται σταδιακά οι κτηνοτρόφοι.

Στα χέρια των εμπόρων έχει περάσει ως επί το πλείστον το παιχνίδι με το καλαμπόκι, για το οποίο ο ΑγροΤύπος εδώ και έξι μήνες είχε επισημάνει τις προοπτικές του, ειδικά φέτος στη γενικότερη συγκυρία με τον κορονοϊό. Οι παραγωγοί που διαθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις για να συντηρήσουν το προϊόν είναι λίγοι και πλέον στο κάλεσμα των εμπόρων, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί, επιλέγοντας να πουλήσουν αργότερα, προσμένοντας περαιτέρω αύξηση τιμών.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και έμπορος προϊόντων Στέργιος Γκιργκίρης, στο νομό Σερρών η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει με τις τιμές, καθώς υπάρχει έντονη ζήτηση. Έτσι, ενώ στο αλώνι η τιμή ήταν αρχικά στα 17-18 λεπτά, για να πέσει μετέπειτα στα 15-16 λεπτά, πλέον γίνονται πράξεις ακόμα και με τιμές άνω των 20 λεπτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση είναι υψηλή, πολύς κόσμος δεν πουλάει και με δεδομένο ότι έχουμε ακόμα 8 μήνες έως την επόμενη συγκομιδή, θεωρείται βέβαια μια περαιτέρω ανάκαμψη. Στην ίδια περιοχή ο παραγωγός Στέργιος Λίτος, καλλιεργητής καλαμποκιού εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη εκμετάλλευση σημείωσε ότι γίνονται τηλέφωνα στους λίγους παραγωγούς που έχουν προϊόν για τιμές ακόμα και στα 18 λεπτά, καθώς υπάρχει έντονη ζήτηση.

Λίγο νοτιότερα στο Κιλκίς, όπως σημειώνει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων κ. Κώστας Μερτζεμέκης, οι ντόπιοι παραγωγοί δεν πουλάνε, τηρώντας στάση αναμονής, ενώ το σέρβικο καλαμπόκι έρχεται με 20 λεπτά στην Θεσσαλονίκη και το βουλγάρικο με 21 λεπτά το κιλό.

Στο νομό Ηλείας η κατάσταση στην αγορά του καλαμποκιού εμφανίζει σταθερότητα τον τελευταίο μήνα και οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα 23 λεπτά. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, η Ένωση έχει απόθεμα, ζήτηση υπάρχει, μέχρι τέλος του έτους η τιμή θα είναι μάλλον σταθερή, αλλά μετέπειτα ίσως ανεβεί κι άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί είχαν δέκα χρόνια να δουν τέτοιες τιμές. Ο κ. Κοτσέτας τέλος εκτιμά ότι κάποια στιγμή η τιμή δεν αποκλείεται να ανέλθει στα 25 λεπτά το κιλό.

Εντείνεται το παγκόσμιο εμπόριο, χαμένοι οι κτηνοτρόφοι

Και τα νέα από τη διεθνή αγορά είναι καλά για τους παραγωγούς, καθώς όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA) σε ενημερωτικό του η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται χαμηλότερη λόγω μειώσεων της παραγωγής σε Αργεντινή, Καναδά και Ευρώπη. Όπως αναφέρει το USDA τον προηγούμενο μήνα το εμπόριο εντάθηκε λόγω των υψηλότερων εισαγωγών από την Κίνα κυρίως, αλλά και από άλλες μεγάλες χώρες.

Η κατάσταση αυτή φέρνει σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους, που όμως αν δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν στις τιμές αυτές το επόμενο διάστημα, διαμηνύουν, ότι ίσως στραφούν και σε άλλες ζωοτροφές.

11/12/2020 02:46 μμ

Την αύξηση στο γάλα ισοσκελίζει η αυξημένη τιμή των ζωοτροφών και οι χαμηλές τιμές αμνοεριφίων.

Όσα είχε σημειώσει ο ΑγροΤύπος σε πρόσφατο ρεπορτάζ για τις ζωοτροφές, τις τιμές των αμνοεριφίων και το γάλα επιβεβαιώνει η Ομοσπονδία των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, καλεί σε εγρήγορση τους παραγωγούς σε σχέση με τις προθεσμίες για το μητρώο και τις απογραφές, ενώ ακόμα ενόψει των εορτών θέλουμε εφιστά την προσοχή στα αρμόδια όργανα ελέγχου για τις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, ζητώντας τους εντατικοποίηση των ελέγχων.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας τονίζει την δυσκολία της δουλειάς μας, που εν μέσω της πανδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, εμείς οι κτηνοτρόφοι είμαστε και πάλι οι μόνοι -μαζί με τους γιατρούς, νοσηλευτές και αστυνομικούς, στους οποίους και λέμε ευχαριστώ για τις υπηρεσίες που με αυτοθυσία προσφέρουν - που δεν σταματάμε να δουλεύουμε. Είναι γνωστό πλέον πως οι κτηνοτρόφοι δουλεύουμε 365 ημέρες τον χρόνο.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε και κάποια επιπλέον θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και είναι πολύ σημαντικά:

1) Υπενθυμίζουμε τους συναδέλφους μας πως την 15η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την απογραφή του μητρώου εκμετάλλευσης. Καλό θα ήταν όσοι δεν έχουν φροντίσει ακόμη γι’ αυτό, να το κάνουν άμεσα για να μην έχουν προβλήματα με τις πληρωμές διαφόρων ενισχύσεων, που περιμένουμε στο μέλλον.

2) Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών με συνέπεια πολλοί κτηνοτρόφοι να δυσκολεύονται. Αν σε αυτή την αύξηση προσθέσουμε και την χαμηλή έως εξευτελιστική τιμή που πωλήθηκε ο κύριος όγκος των αμνοεριφίων της Θεσσαλίας λόγω καραντίνας τότε εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως η αύξηση στην τιμή του γάλακτος απλά ισοσταθμίζει τη ζημιά από τα άλλα δύο και σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνει ούτε γι αυτό. Θεωρούμε πως το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει μια ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών.

3) Πολλοί συνάδελφοι μας αγόρασαν οι ίδιοι το εμβόλιο για τον καταρροϊκό πυρετό και δεν περίμεναν την δωρεά της περιφέρειας, η οποία έτσι κι αλλιώς άργησε αλλά δεν ήταν και ικανή να καλύψει την ζήτηση. Οπότε ζητάμε από το Υπουργείο να αποζημιωθούν  οι κτηνοτρόφοι εκείνοι, που αγόρασαν το εμβόλιο μόνοι τους, με την κατάθεση του αναλόγου τιμολογίου.

4) Ενόψει των εορτών θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στα αρμόδια όργανα ελέγχου για τις Ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, ζητώντας τους εντατικοποίηση των ελέγχων. Προτρέπουμε δε τους καταναλωτές να προτιμούν πάντα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αμνοερίφια. Έτσι στηρίζουν τον ΕΛΛΗΝΑ κτηνοτρόφο και βάζουν στο τραπέζι τους κρέας με υψηλή διατροφική αξία και νοστιμιά.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Γκουρομπίνος

03/12/2020 02:41 μμ

Λιγοστά εκτιμάται ότι είναι τα αποθέματα στις τάξεις των παραγωγών, που απογοητεύτηκαν πέρσι από τις τιμές.

Στο Κιλκίς όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος κι έμπορος κ. Κώστας Μερτζεμέκης η τιμή παραγωγού στο ζωοτροφικό κριθάρι έχει ανέλθει στα 18-19 λεπτά το κιλό, με τον κτηνοτρόφο να αγοράζει σε σαφώς υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις δυο μήνες πριν, το κριθάρι για ζωοτροφή δεν έπιανε στην περιοχή πάνω από 14-15 λεπτά το κιλό, κάτι που οδηγεί σε μια αύξηση του κόστους παραγωγής τον κτηνοτροφικό κόσμο (δεδομένου ότι ανεβαίνουν κι άλλα προϊόντα όπως η σόγια, το καλαμπόκι κ.λπ.) ήδη της τάξης του 30%, ενώ οι προοπτικές μάλλον λένε ότι ίσως να μην υπάρξει αποκλιμάκωση άμεσα.

Πάνω από 17 λεπτά το κιλό είναι οι τιμές για το ζωοτροφικό κριθάρι και στην Λάρισα με ανοδικές μάλιστα τάσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, φέτος στην εν λόγω περιοχή δεν εσπάρησαν πολλά κριθάρια εν αντιθέσει με την ελαιοκράμβη που μπήκε αρκετή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣ Νίκαιας πούλησε πέρσι ζωοτροφικό κριθάρι με τιμή παραγωγού στα 15 λεπτά, όμως γενικότερα στην περιοχή, οι τιμές δεν πέρασαν τα 12-13 λεπτά.

Ίδια εξάλλου εμφανίζεται η κατάσταση όσον αφορά τις τιμές παραγωγού και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι με τις τιμές ενός προϊόντος στα τάρταρα στην αρχή κάθε σεζόν, δεν τους συμφέρει για κανένα λόγο να πάνε σε διατήρηση καλλιέργειας και την επόμενη χρονιά. Έτσι, παρατηρείται έντονα φέτος το φαινόμενο της εναλλαγής καλλιεργειών ανά περιοχή, με τα σιτάρια κερδισμένα εκ πρώτης όψης όσον αφορά στις εκτάσεις.

Στον αντίποδα, οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας και ιδίως των απομακρυσμένων  - νησιωτικών περιοχών βλέπουν σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής εν μέσω πανδημίας, μια αύξηση που έχει εκμηδενίσει τα όποια οφέλη από την αύξηση τιμής στο γάλα.

30/11/2020 12:10 μμ

Οι τιμές ήταν σχετικά καλές στο ξεκίνημα (έως 21 λεπτά), μετέπειτα έκατσε το προϊόν λόγω των εισαγωγών, όμως τώρα, με τον προϊόν στην αποθήκη, επανέρχεται λόγω και της διεθνούς συγκυρίας.

Πιο υψηλές τιμές παραγωγού παρατηρούνται σε περιοχές, όπως η Στερεά, η Δυτική Ελλάδα, αλλά και η Πελοπόννησος, όμως στα βόρεια, είναι πολύ πιο χαμηλές.

Ο κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η τιμή παραγωγού έχει ανεβεί και μάλιστα αρκετά το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, γίνονται πράξεις πλέον στα 23 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Ηλείας, με τις τάσεις μάλιστα να είναι ανοδικές, καθώς ακόμα και το εισαγόμενο προϊόν έρχεται με 23 λεπτά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακολουθεί την τιμή και το ντόπιο. Ο ίδιος εκτιμά, ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται η τιμή να πιάσει και τα 24-25 λεπτά το κιλό. Η Ένωση Λεχαινών αγόρασε φέτος περί τους 15.500 τόνους προϊόν, πληρώνοντας τον παραγωγό 20 λεπτά το κιλό. Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό, ο κ. Κοτσέτας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι έχει να κάνει με τις σημαντικά μειωμένες λόγω ξηρασίας σοδειές των Βαλκανικών χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία), οι οποίες πλέον τροφοδοτούν και πάλι με τον εναπομείναν προϊόν κυρίως την αγορά της Κίνας, που ανακάμπτει από την πανώλη των χοίρων. Ταυτόχρονα, όπως μας ανέφερε ο κ. Κοτσέτας, στην αύξηση της τιμής έχει συμβάλλει και η πανδημία, αφού όπως μας λέει έχει αυξηθεί η ζήτηση για το προϊόν, όπως ακριβώς έγινε και μέσα στην πρώτη καραντίνα (Μάρτιος-Απρίλιος), ενώ έχουν μάλλον δυσκολέψει οι εισαγωγές από τα Βαλκάνια λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ), κ. Γιώργος Γαλογαύρος, οι τάσεις στην τιμή παραγωγού είναι ανοδικές αυτή την περίοδο. Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Βόλου πλήρωσε φέτος στο αλώνι 17 λεπτά το κιλό τον παραγωγό, ενώ παρέλαβε όπως μας εξήγησε ο κ. Γαλογαύρος, σχεδόν τις ίδιες ποσότητες με πέρσι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τάσεις στις τιμές παραγωγού είναι ανοδικές. Η ΕΑΣ Ορεστιάδας αγόρασε φέτος περί τους 1.500 τόνους καλαμπόκι προς 16 λεπτά το κιλό, ενώ πούλησε το προϊόν προς 17,5 λεπτά ανά κιλό.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τη Νιγρίτα, το προϊόν σε συντριπτικό βαθμό δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια των παραγωγών αλλά στους εμπόρους. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί έχουν δώσει με ανοιχτή τιμή, ενώ λίγοι είναι οι αγρότες στην περιοχή με αποθηκευτικές υποδομές. Κατά τα άλλα, όπως μας ανέφερε ο Στέργιος Λίτος, οι τιμές κυμαίνονται στα 15-16 λεπτά το κιλό.

Έντονη ζήτηση για ζωοτροφικά φυτά γενικώς διαπιστώνει τελευταία και ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο στη Στερεά Ελλάδα πάνε κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές από Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο κ.λπ. που σε άλλες περιπτώσεις κατευθύνονταν στη Θεσσαλία, η οποία όμως δεν έχει φέτος μεγάλες παραγωγές, λόγω του Ιανού. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο κ. Βάγκος, εκτός από τα τριφύλλια πρώτης ποιότητας που πωλούνται από την αποθήκη πλέον ακόμα και προς 26 λεπτά το κιλό, στο καλαμπόκι (σπυρί) χύμα από αποθήκη υπάρχει επίσης μια αύξηση τιμής με πράξεις στα 21 λεπτά το κιλό.

Το καλό κλίμα για το καλαμπόκι αποτύπωνεται και στο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων (+4,39%). Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο έγραψαν η σόγια, η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, το καλαμπόκι και τα βοοειδή, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν το σιτάρι, το ακατέργαστο ρύζι και το βαμβάκι. Καθώς οι προβλέψεις του Τμήματος Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, USDA (έκθεση Οκτώβριος 2020) αναμένονται πτωτικές στις καλλιέργειες σιτηρών (κυρίως σόγια και καλαμπόκι), στη Νότια Αμερική, λόγω των ξηρών συνθηκών (φαινόμενα La Ninia), με τη ζήτηση από την Κίνα να ενισχύεται, πιθανά οι τιμές των εν λόγω προϊόντων να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα, τονίζεται σχετικά.

25/11/2020 10:03 πμ

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, από τα μέσα Οκτωβρίου, ευνόησαν τη σπορά χειμερινών σιτηρών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μόνο σε περιοχές στην ανατολική Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, υπήρξε καθυστέρηση στη σπορά.

Όσον αφορά την σπορά ελαιοκράμβης είχαμε μια καθυστέρηση σε πολλές από τις κύριες χώρες παραγωγής και - σε επίπεδο ΕΕ - η έκταση που σπέρνεται αναμένεται να είναι κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους και τον μέσο όρο των 5 ετών.

Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2020/21, λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού, η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ εκτιμάται ότι έφθασε τους 274,3 εκατ. τόνους, 7% χαμηλότερη από το 2019/20. Χαμηλό 13 ετών είχαμε στο μαλακό σίτο με την παραγωγή να φτάνει στους 115,5 εκατ. τόνους. Στον αραβόσιτο, λόγω των χαμηλών αποδόσεων, η παραγωγή κυμάνθηκε στους 63,1 εκατ. τόνους, 10% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019/20.   

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους η συνολική παραγωγή στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2020/21 έφτασε στους 28,4 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση (1%) σε σύγκριση με το 2019/20. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ελαιοκράμβη, η οποία κυμάνθηκε στους 15,8 εκατ. τόνους, αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλή στην ΕΕ (15% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών) 

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά, σε 4,5 εκατ. τόνους για το 2020/21, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019/20. Φέτος η κατανάλωση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών αναμένεται επίσης να αυξηθεί, κατά 5%, χάρη στη μεγαλύτερη χρήση στις ζωοτροφές και στην αύξηση της ζήτησης τροφίμων.
 

23/11/2020 02:57 μμ

Πίσω έχει πάει η προετοιμασία των χωραφιών, που είναι αδύνατη λόγω της τρομερής ξηρασίας και φυσικά οι σπορές κριθαριού.

Όσον αφορά στο βυνοποιήσιμο κριθάρι, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας, από τη Λάρισα και κάτω οι σπορές έχουν ολοκληρωθεί, όμως πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (π.χ. Σέρρες και αλλού), καθώς έχει να βρέξει μεγάλο διάστημα και οι αγρότες όχι μόνο δεν έσπειραν, αλλά δε μπορούν καν να ετοιμάσουν τα χωράφια για σπορά.

Επιπλέον ο ίδιος εκτιμά τις εκτάσεις τη νέα χρονιά στα 120.000 στρέμματα, ενώ αναφορικά με τα συμβόλαια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κράτησε στα ίδια επίπεδα με πέρσι τις τιμές, δηλαδή στα 17,2 λεπτά το κιλό.

Γύρω στα 500 στρέμματα καλλιεργούνται με κριθάρι σε όλο το βόρειο Έβρο, λέει από την πλευρά του ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας.

Όπως μας εξηγεί υπάρχει πολύ μεγάλη ξηρασία στην περιοχή, γεγονός που επηρεάζει τα σιτηρά, ενώ ειδικά στα σιτάρια, που φέτος αναμένονται με μεγάλη αύξηση εκτάσεων (όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος) η ανομβρία έφερε ήδη πρόβλημα στα φυτρώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τα σιτάρια η αύξηση στις πωλήσεις εφοδίων κ.λπ. της Ένωσης Ορεστιάδας υπολογίζεται στο 40%, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη.

Αντίθετα τέλος στη Βοιωτία, όπως μας εξήγησε ο Θάνος Πανταζής, σιτάρια και κριθάρια πάνε πολύ καλά, με την ανομβρία να επηρεάζει κυρίως περιοχές, από την Θεσσαλία κι άνω.

23/11/2020 01:13 μμ

Ένας συνδυασμός παραγόντων από το εξωτερικό και το εσωτερικό έχει ανεβάσει τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με όσα μας είπαν έμπειροι παραγωγοί, στα βασικά είδη, όπως είναι η σόγια και τα τριφύλλια, κάτι θετικό για τους αγρότες, όχι όμως και τους κτηνοτρόφους.

Σαφώς ελλειμματική σε τριφύλλια αναμένει την εφετινή χρονιά ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός σιτηρών και τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας, καθώς όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πολλές χιλιάδες στρέμματα βγήκαν εκτός λόγω των ζημιών από τον Ιανό, ενώ δεν θα σπαρούν και τη νέα σαιζόν. Ο κ. Εκίζογλου λέει ότι η όλη αυτή κατάσταση έχει ανεβάσει την τιμή του προϊόντος που πωλείται τώρα από την αποθήκη στα 22 με 23 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε η ίδια τιμή τα 16 με 17 λεπτά το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κτηνοτρόφοι επικοινωνούν με παραγωγούς τριφυλλιού από τώρα, προκειμένου να καπαρώσουν ποσότητες για το χειμώνα, καθώς υπολογίζουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Γλεντζάκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο τελευταία για τους αιγοπροβατοτρόφους, καθώς έχει αυξηθεί πολύ το κόστος προμήθειας ζωοτροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αύξηση έως και 10% στο κόστος της πρώτης ύλης κι ως εκ τούτου το σακί με φύραμα για την γαλακτοπαραγωγή έχει πάει από τα 1,60 στα 2 ευρώ το κιλό. Δύσκολη, σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή είναι και η κατάσταση με το τριφύλλι, η τιμή του οποίου έχει ανέλθει στα 35-38 λεπτά το κιλό τη δεδομένη χρονική περίοδο, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά.

Η τιμή της σόγιας που απαιτείται για αιγοπροβατοτροφικές μονάδες έχει πάλι ξεφύγει εξηγεί από την πλευρά του ο Σάκης Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη, σημειώνοντας ότι αυτό σχετίζεται με τα νέα lockdown, όπως δηλαδή έγινε και τον περασμένη Μάρτιο-Απρίλιο. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα τριφύλλια από την αποθήκη, δεν πωλούνται σε τιμές άνω των 14-15 λεπτών το κιλό.

Έντονη ζήτηση για ζωοτροφικά φυτά διαπιστώνει και ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Σύμφωνα με τον ίδιο στη Στερεά Ελλάδα πάνε κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές από Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο κ.λπ. που σε άλλες περιπτώσεις κατευθύνονταν στη Θεσσαλία, η οποία όμως δεν έχει φέτος μεγάλες παραγωγές, λόγω του Ιανού. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο κ. Βάγκος, τα τριφύλλια πρώτης ποιότητας πωλούνται από την αποθήκη ακόμα και προς 26 λεπτά το κιλό, στο καλαμπόκι (σπυρί) χύμα από αποθήκη υπάρχει επίσης μια αύξηση τιμής με πράξεις στα 21 λεπτά το κιλό, το σακιασμένο κριθάρι πωλείται προς 21 λεπτά το κιλό, ενώ ακόμα και το ενσίρωμα του καλαμποκιού τιμάται πλέον 11 λεπτά, αντί 9 λεπτά, πέρσι τέτοια περίοδο.

Οι κτηνοτρόφοι ακούνε διάφορα σε σχέση με τους λόγους αύξησης των τιμών, όπως ότι η Κίνα έχει αρχίσει και ανακάμπτει μετά την πανώλη των χοίρων και ζητά περισσότερη ζωοτροφή. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι σε χώρες των Βαλκανίων με μεγάλη παραγωγή ζωοτροφικών φυτών, όπως το καλαμπόκι, υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης ξηρασίας, που επικράτησε την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι.

20/11/2020 12:37 μμ

Τι αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα για τις τάσεις σε καλαμπόκι και σόγια το ιταλικό Ινστιτούτο Ismea.

Η εξάπλωση του Covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα περιορισμού του έχουν θέσει τις βιομηχανίες ζωοτροφών σε κατάσταση μεγάλης ευπάθειας λόγω δυσκολιών εφοδιασμού.

Για τη νέα καμπάνια, οι πιο ενημερωμένες ενδείξεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2020, αν και εξακολουθούν να είναι προσωρινές, δείχνουν ελαφρά αύξηση στα 1,15 δισεκατομμύρια τόνους (+ 2,8%), υποστηρίζει σε σημείωμά του το Ismea.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανακτήσουν τις απώλειες του 2019 (+ 8,1% έως 374 εκατομμύρια τόνους), ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συρρίκνωση παραγωγής (-8% έως 63 εκατομμύρια τόνους) κυρίως λόγω της Ρουμανίας , όπου υπολογίζεται μείωση άνω του -30% σε σύγκριση με πέρυσι (σε 10,4 εκατομμύρια τόνους) και τη Βουλγαρία (-41,0% έως 2,3 εκατομμύρια τόνους).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ετήσια συρρίκνωση της προσφοράς καλαμποκιού στην Ουκρανία (ποσοστό μεταξύ των κύριων χωρών εξαγωγής), η οποία θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2020 (-8,0%).

Όσον αφορά στη σόγια, τέλος, η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται ότι βρίσκεται σε καθαρή ανάκαμψη στα 370 εκατομμύρια τόνους (+ 9,4% το 2019).

Όλοι οι κύριοι παίκτες περιμένουν αυξήσεις στην παραγωγή, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα μετά την απότομη πτώση του 2019, καταλήγει το Ismea.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα, οι τιμές του καλαμποκιού φετινής εσοδείας αν και ξεκίνησαν καλά (ακόμα και άνω των 20 λεπτών το κιλό σε ορισμένες μόνο ζώνες), τώρα έχουν κατρακυλήσει στα συνήθη επίπεδα, λόγω των αθρόων εισαγωγών.

11/11/2020 10:23 πμ

Με 20 λεπτά συν ένα μπόνους τα συμβόλαια για το σκληρό σιτάρι του Αγροτικού Συνεταιρισμού επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συμβολαιακής γεωργίας για το σιτάρι, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς για σύναψη συμβολαίου αγοράς σιταριού με κατώτερη εγγυημένη τιμή τα 0,20 λεπτά ανά κιλό.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, ο παραγωγός πληρώνεται μετά την πώληση του προϊόντος και έχει την δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως 30 Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα ο Συνεταιρισμός παρέχει τη δυνατότητα αγοράς – πίστωσης εφοδίων (φάρμακα – σπόρους – λιπάσματα) με εξόφληση κατά την πώληση του προϊόντος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Θανάσης Καραΐσκος, τα πράγματα πάνε πολύ καλά στο σιτάρι και υπάρχει η πεποίθηση για καλές τιμές παραγωγού και φέτος. Ο Συνεταιρισμός αυτός των Φαρσάλων έχει συνεργασία με την εταιρεία Μέλισα εδώ και τρία χρόνια, ενώ όπως μας είπε ο κ. Καραΐσκος, υπήρξαν παραγωγοί που το καλοκαίρι που μας πέρασε πληρώθηκαν έως και 24 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποια ανοιχτά.

Μεγάλες πληγές άφησε πίσω του ο Ιανός στην περιοχή των Φαρσάλων

Ακόμα μετρούν πληγές οι παραγωγοί των Φαρσάλων από το πέρασμα του Ιανού. Παρότι η προκαταβολή των αποζημιώσεων έτρεξε κανονικά, χιλιάδες αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την προετοιμασία των χωραφιών για τη νέα χρονιά, καθώς όπως μας εξηγεί ο κ. Καραΐσκος, έχει αλλοιωθεί η σύσταση των εδαφών, υπάρχουν ακόμα πολλές φερτές ύλες και σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολη, ακόμα και αδύνατη η κατεργασία των εδαφών, ενώ παράλληλα απαιτούνται και πολλά καλλιεργητικά έξοδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή των Φαρσάλων είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού καλλιέργησαν φέτος περί τα 3.500 στρέμματα με βαμβάκι, αλλά το ποιοτικό προϊόν αφορούσε εν τέλει μια ποσότητα που δεν ξεπέρασε τους 300 τόνους, ενώ το υπόλοιπο ήταν σαφώς υποβαθμισμένο. Αν δεν είχε περάσει ο Ιανός φέτος ο Συνεταιρισμός θα είχε να διαχειριστεί μια ποσότητα περί τα 2 εκατ. κιλά βάμβακος και μάλιστα πολύ ποιοτικού, προσθέτει ο κ. Καραΐσκος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πέρσι υπήρξαν παραγωγοί του Συνεταιρισμού που πληρώθηκαν έως και 47,5 λεπτά το κιλό.

Τσάμπα παίρνουν τα υποβαθμισμένα καλαμπόκια για βιοαέριο

Πρόβλημα δημιούργησε ο Ιανός και στους καλαμποκοπαραγωγούς των Φαρσάλων, καθώς όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Καραΐσκος, υποβαθμίστηκαν μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σήμερα επειδή δεν τις παίρνουν οι έμποροι, καταλήγουν για βιοαέριο, σε μια μέση τιμή 5 λεπτά το κιλό.

10/11/2020 05:20 μμ

Ήδη από το 2017 μέχρι και σήμερα, η αγροτική κοινότητα της Ελλάδας που ασχολείται με την παραγωγή σκληρού σίτου, διαπνέεται από καινοτομία, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Ο λόγος; Οι καλλιεργητικές πρακτικές βρίσκονται πλέον στην υπηρεσία του ίδιου του παραγωγού.

Το όχημα προς τη νέα πραγματικότητα; Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO, που μετράει ήδη 3 χρόνια ζωής, αποσκοπεί σε ένα πιο φωτεινό και κερδοφόρο μέλλον με σταθερές βάσεις, τόσο για τον παραγωγό, όσο και για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO χρηματοδοτεί δράσεις έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνικών καλλιέργειας, μεταφοράς τεχνογνωσίας στους Έλληνες αγρότες, εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη γεωργία. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αειφορικής παραγωγής υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα προς όφελος της κοινωνίας, των παραγωγών και του κλάδου των ζυμαρικών.

Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO - Φωτογραφία

Μια από τις δράσεις του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO που εφαρμόστηκαν την καλλιεργητική περίοδο 2019 – 2020 και έκαναν τη δέσμευση της MISKO να στέκεται στο πλευρό των αγροτών πράξη, ήταν η δημιουργία ενός Πιλοτικού Αγρού. Η περιοχή που επιλέχθηκε ήταν η Χάλκη Λάρισας, όπου 92 στρέμματα γης, χωρίστηκαν σε 4 υποτεμάχια και σε κάθε τεμάχιο εφαρμόστηκε από μία διαφορετική καλλιεργητική πρακτική. Ο στόχος;  Η σύγκριση των καλλιεργητικών μεθόδων ώστε η καλύτερη, να τεθεί στην υπηρεσία του εκάστοτε παραγωγού, αλλά και η εκπαίδευση των αγροτών σε σύγχρονες πρακτικές.

Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO - Φωτογραφία

Οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στον Πιλοτικό Αγρό ήταν:

1. Σπορά σκληρού σιταριού μετά από καλαμπόκι με ακατεργασία, με τη σπαρτική για ακατεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις οδηγίες του granoduro.net®.

2. Σπορά μετά από καλαμπόκι με κατεργασία του εδάφους που περιελάβανε  ένα πέρασμα για τεμαχισμό - διασκορπισμό της βιομάζας, ένα  πέρασμα με καλλιεργητή και ένα με βαρέως τύπου «σβωλοτρίφτη» (περιστροφικό καλλιεργητή) και σπορά με τη σπαρτική για ακατεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις συνήθειες του παραγωγού δηλαδή λίπανση σε μια δόση κλπ.

3. Σπορά μετά από ρεβίθι με μειωμένη κατεργασία δηλαδή πέρασμα με ένα μέσο καλλιεργητή και σπορά με συμβατική σπαρτική μηχανή. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις οδηγίες του granoduro.net®.

4. Σπορά μετά από ρεβίθι με μειωμένη κατεργασία δηλαδή πέρασμα με ένα μέσο καλλιεργητή και σπορά με συμβατική σπαρτική μηχανή. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ακολούθησαν τις συνήθειες του παραγωγού, δηλαδή κυρίως μία δόση επιφανειακής αζωτούχου λίπανσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά τη διαδικασία του Πιλοτικού Αγρού, στο παρακάτω βίντεο!

Αποτελέσματα βάσει ανάλυσης των δειγμάτων στο Μύλο της MISKO στον Βόλο

Τεμάχιο Παραγωγή, κ/στρέμμα Ειδικό βάρος Υγρασία Πρωτεΐνες % Ποιότητα γλουτένης Δείκτης χρώματος
Καλαμπόκι, ακατεργασία, granoduro.net® 650 79,45 11,25 12,89 5,74 22,60
Καλαμπόκι, συμβατική 630 78,15 10,57 12,70 5,8 21,90
Ρεβίθι, granoduro.net® 617 79,90 9,93 14,42 5,82 22,10
Ρεβίθι, συμβατική 593 79,25 9,95 14,41 5,64 22,84
  • Η ακατεργασία στο καλαμπόκι με το granoduro.net® έδωσε τη μεγαλύτερη παραγωγή
  • Το καλαμπόκι έναντι του ρεβιθιού δημιουργεί μεγαλύτερο στρώμα βιομάζας που μειώνει για την επόμενη καλλιέργεια τις απώλειες υγρασίας  
  • Οι πρωτεΐνες στις καλλιέργειες μετά από καλαμπόκι παραμένουν φυσιολογικές.
  • Οι πρωτεΐνες στις καλλιέργειες μετά από ρεβίθι είναι αυξημένες στο 14,4%.

Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO - Φωτογραφία

Προσμετρώντας την παραγωγή, το κόστος (με βάση τις πραγματικές τιμές της αγοράς) και το κέρδος από τις 4 διαφορετικές μεταχειρίσεις του Πιλοτικού Αγρού του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO, προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Η συμβατική διαχείριση των αγροκτημάτων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε υψηλότερο κόστος παραγωγής χωρίς να έχει πάντα την καλύτερη απόδοση.
  2. Η ακατεργασία προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση, χαμηλότερο κόστος παραγωγής και υψηλότερο κέρδος. Ευνοεί την πρώιμη σπορά προσφέροντας ευκολία. Ειδικά στην καλλιέργεια μετά από καλαμπόκι λόγω της διατήρησης του υπολείμματός του έχει και ευεργετικές επιπτώσεις αυξάνοντας την οργανική ουσία του εδάφους.
  3. Η χρήση του granoduro.net® είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και συμβάλλει στη καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας σκληρού σίτου. Επιπλέον η σύνδεσή του με μετεωρολογικούς σταθμούς δίνει έγκυρες πληροφορίες οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα.
  4. Η αμειψισπορά με ψυχανθές συνδυάζοντας την με τη χρήση του granoduro.net®, που συνυπολογίζει το υπολειμματικό άζωτο του ρεβιθιού στις λιπάνσεις, δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν, το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO  έμπρακτα αποδεικνυεί την στήριξη του παραγωγού ώστε να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, δηλαδή την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελληνικού σίτου, που μόνο όφελος θα είναι για τον ίδιο και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Πιλοτικός Αγρός αποτελεί μία μόνο από τις δράσεις του Προγράμματος

09/11/2020 11:30 πμ

Θεωρείται βέβαιο ότι το σκληρό κυρίως σιτάρι θα κερδίσει στρέμματα έναντι άλλων καλλιεργειών, λόγω της έντονης ζήτησης πέρσι και της καλής τιμής.

Ξεκινούν σιγά - σιγά οι σπορές των σιταριών ανά την χώρα, με καλούς οιωνούς για τους παραγωγούς,. παρά την καραντίνα και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου με παραγωγούς, συνεταιρισμούς και μεγάλα γεωπονικά καταστήματα, προκύπτει ότι η τιμή ασφαλείας στα συμβολαιακά, την οποία έχουν εξασφαλίσει για τους παραγωγούς αρκετοί συνεταιρισμοί αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στην αγορά, που τροφοδοτεί και η ενίσχυση της ζήτησης παγκοσμίως για ζυμαρικά μέσα στον κορονοϊό, στρέφουν αρκετό κόσμο στο συγκεκριμένο προϊόν. Αντίθετα, στις πιο πολλές περιοχές, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι σίγουρα ότι σε βαμβάκι και ελαιοκράμβη πάμε για μείωση στις εκτάσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας κ. Αντώνης Ρεντζιάς δήλωσε ότι σιγά - σιγά αρχίζει η σπορά του σκληρού σιταριού στην περιοχή, με καλές συνθήκες για τους παραγωγούς, αφού στέκεται σύμμαχος και ο καιρός. Προβλήματα από το πέρασμα του Ιανού στην περιοχή της Νίκαιας δεν παρατηρούνται, οι δε τιμές, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος του ΑΣ, θα είναι το λιγότερο 20 λεπτά για το συμβολαιακό σκληρό (συμφωνία με τη Μέλισσα), συν το μπόνους. Ο κ. Ρεντζιάς εκτιμά ότι θα μπουν περισσότερα στρέμματα με στάρια φέτος.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο νομό Μαγνησίας, μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκαν οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών. Όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος Αγρομηχανικής Βόλου όλοι θέλουν να βάλουν σιτάρι φέτος. Η τιμή του σκληρού στα συμβόλαια είναι το λιγότερο 20 λεπτά συν το μπόνους και υπάρχει γενική η πεποίθηση ότι όπως πέρσι έτσι και φέτος, ο παραγωγός, θα καθαρίσει άνετα 25-26 λεπτά το κιλό. Οι σπορές, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, έχουν ήδη ξεκινήσει, χωρίς προβλήματα για τους παραγωγούς. Ο έμπειρος γεωπόνος μας λέει ότι η εικόνα αυτή αφορά όλη τη Θεσσαλία, ενώ εκτιμά ότι το σκληρό θα κερδίσει στρέμματα φέτος έναντι του βάμβακος και ιδιαίτερα της ελαιοκράμβης.

Και στο Τυχερό Έβρου όμως οι σπορές του σιταριού (κυρίως σκληρού) έχουν ξεκινήσει μέσα σε καλό κλίμα, λόγω της καλής χρονιάς πέρσι για τον παραγωγό. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, ο Συνεταιρισμός Τυχερού κάνει συμβολαιακή για το προϊόν μέσω ιδιωτικής εταιρείας, με μια τιμή ασφαλείας στα 20 λεπτά το κιλό συν τα μπόνους. Λόγω του κορονοϊού και της ζήτησης για ζυμαρικά, ο ίδιος εκτιμά, ότι η ζήτηση θα είναι έντονη και μια τιμή 25-26 λεπτά, είναι ασφαλώς εφικτή φέτος για το πολύ ποιοτικό προϊόν ( Ειδικό βαρος, υαλώδη, πρωτεΐνη/ 80, 80, 14).

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι σπορές στην Λάρισα θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δεδομένου ότι φαίνεται να κρατάει και ο καιρός. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα στρέμματα στα σιτάρια θα είναι περίπου ίδια με πέρσι, ότι το βαμβάκι θα κρατήσει και πως οι ελαιοκράμβες θα έχουν αύξηση εν τέλει. Όσον αφορά στις τιμές του σκληρού αυτή την περίοδο, μας είπε ότι κυμαίνονται στα 23-24 λεπτά το κιλό.

16/10/2020 12:12 μμ

Ανθεκτικότητα επιδεικνύει η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας, κ. Αντώνη Ρεντζιά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας συγκέντρωσε φέτος γύρω στους 5.000 τόνους σκληρού σιταριού. Από αυτή την ποσότητα το 80% περίπου έχει πουληθεί, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Αντώνης Ρεντζιάς.

Η τελευταία μεγάλη πράξη του Συνεταιρισμού έγινε πριν από ένα μήνα, με την τιμή για τα απλά στα 24 λεπτά το κιλό και στα συμβολαιακά στα 25 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεντζιά, επόμενη πράξη στα εναπομείναντα σιτάρια του ΑΣ προβλέπεται να γίνει εντός Νοεμβρίου, ενώ οι τιμές σύμφωνα με τον ίδιο επιδεικνύουν αντοχή γενικώς.

Για τη νέα χρονιά τώρα ο κ. Ρεντζιάς εκτιμά ότι θα σπαρούν (από Νοέμβριο όπως κάθε χρόνο) στην περιοχή αρκετά σιτάρια, ενώ πολύς κόσμος ενδιαφέρεται και για την ελαιοκράμβη.

09/10/2020 05:03 μμ

Μέσα σε τρία μόλις έτη, το 2016, το 2017 και το 2018 αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι βιο-παραγωγοί έναντι της κλιματικής αλλαγής κατά 89%.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής εκθεσης, με θέμα την διαχείριση των κινδύνων στη βιολογική γεωργία, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ismea στην Ιταλία, μια πρωτοποριακή έκθεση είναι η αλήθεια.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Ismea, oι κύριοι δείκτες που σχετίζονται με το βαθμό συμμετοχής των βιολογικών εκμεταλλεύσεων στο επιδοτούμενο σύστημα γεωργικής ασφάλισης εμφανίζονται σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον ρόλο της βιολογικής γεωργίας στο γενικό γεωργικό πλαίσιο, ενώ για να διασφαλιστεί η παραγωγική πραγματικότητα ελήφθη ως δεδομένο ένα μέσο μέγεθος περίπου 19 εκταρίων (190 στρέμματα) και με ασφαλισμένη αξία παραγωγής περίπου 107.000 ευρώ.

Εκτός από τον αριθμό των εταιρειών, η ασφαλισμένη αξία αυξήθηκε, επίσης, κατά την εν λόγω τριετία στα 395,6 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 196,7 εκατομμύρια ευρώ το 2016 (+ 101%) και κατά συνέπεια και τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν στις εταιρείες (+ 141%), για ποσό που υπερβαίνει τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Από γεωγραφικής άποψης, ο Ιταλικός Βορράς καταγράφει την υψηλότερη επίπτωση για ασφαλισμένες αξίες, με 69,4%, έναντι 17,5% στις κεντρικές περιοχές και 13,1% στο Νότο. Πρωταγωνιστεί το Βένετο, ακολουθούμενο από την Εμίλια Ρομάνια, τον Τρεντίνο-Άλτο Αντίτζε και τη Λομβαρδία. Η Τοσκάνη είναι η πρώτη περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας, στην πέμπτη θέση στην εθνική κατάταξη, ενώ η Απουλία έχει τις περισσότερες ασφαλίσεις, μεταξύ των νότιων περιοχών αλλά είναι στην έβδομη θέση γενικά στην Ιταλία.

Όσον αφορά, τέλος, στα αγροτικά προϊόντα, οινοποιήσιμα σταφύλια, μήλα και ρύζι έχουν τις υψηλότερες ασφαλισμένες τιμές, αλλά σημαντικοί αριθμοί καταγράφονται επίσης για την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, τα αχλάδια, τη σόγια, το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

09/10/2020 10:17 πμ

Μετά το άκρως θετικό ξεκίνημα, οπότε και έγιναν πράξεις στα 22 λεπτά, οι τιμές επανήλθαν στα περσινά επίπεδα.

Στα περσινά και παλιότερων ετών επίπεδα, δηλαδή πολύ χαμηλά, κυμαίνονται πλέον οι τιμές παραγωγού για το ντόπιο καλαμπόκι, παρά το καλό ξεκίνημα, οπότε και έγιναν πράξεις ακόμα και στα 22 λεπτά το κιλό (Ένωση Αγρινίου). Οι αγρότες δηλώνουν για μια ακόμα φορά απογοητευμένοι, τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα φρένο στις εισαγόμενες ποσότητες, οι οποίες κατακλύζουν την Ελληνική αγορά, ταυτόχρονα με το θερισμό των ντόπιων.

Για παράδειγμα στην Ξάνθη, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Σάκης Λουκμακιάς, οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά το κιλό, ενώ στην Χρυσούπολη της Καβάλας υπάρχουν και πράξεις στα 14 λεπτά το κιλό. Ίδια πάνω-κάτω είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας αγανάκτηση στους παραγωγούς.

Στο νομό Μαγνησίας, τώρα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ) αγοράζει εδώ και δυο εβδομάδες καλαμπόκι από τους παραγωγούς, στην τιμή των 17 λεπτών ανά κιλό, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος της οργάνωσης κ. Γιώργος Γαλογαύρος.

Θετικό το αποτύπωμα των αποδόσεων

Ο ευνοϊκός για το προϊόν καιρός του καλοκαιριού και όχι μόνον, σε συνδυασμό με τις βέλτιστες καλλιεργητικές φροντίδες εκ μέρους των παραγωγών, που είχαν και υψηλές προσδοκίες για τις τιμές φέτος, φαίνεται πως έφεραν καλές αποδόσεις.

Στην Ξάνθη, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Σάκης Λουκμακιάς, υπάρχουν καλαμποκοχώραφα που έδωσαν έως και 1.800 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι δεν είχαν περάσει τα 1.400 κιλά.

Στη Μαγνησία, εξάλλου, όπως μας είπαν από τον ΑΣ Βόλου, επίσης οι αποδόσεις είναι καλύτερες από πέρσι, κυμαινόμενες σε επίπεδα άνω των 1.500 κιλών ανά στρέμμα.

Σημειώνεται ότι φέτος αρκετοί παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα στα καλαμπόκια τους λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, με τις ζημιές να εντοπίζονται τόσο στην Δυτική Ελλάδα, όσο και στην Θεσσαλία.

Μειώνονται τα αποθέματα λένε οι ΗΠΑ

Πριν από λίγες μόλις ημέρες το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA) ανακοίνωσε ότι παρατηρείται μεγάλη μείωση των αποθεμάτων καλαμποκιού στις ΗΠΑ, σε σχέση με το ίδιο διάστημα, το 2019. Συγκεκριμένα, η μείωση κυμαίνεται στο 10%, ανέφερε το USDA στην έκθεσή του, Grain Stocks.

05/10/2020 02:39 μμ

Με καλούς ρυθμούς γίνονται οι αγοραπωλησίες ρυζιού αυτή την εποχή αν και ακόμη είμαστε στις αρχές της συγκομιδής.

Η φετινή παραγωγή ρυζιού είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι (πέρσι κυμάνθηκε σε περίπου 220 - 240 χιλιάδες τόνους), αφού έχουμε μειωμένες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λεωνίδας Κουιμτζής, αντιπρόεδρος στον Α΄ Συνεταιρισμό Χαλάστρας (Θεσσσαλονίκης), «η ποιότητα φέτος φαίνεται να είναι καλή. Σε γενικές γραμμές τα στρέμματα καλλιέργειας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οι Τούρκοι έμποροι αγοράζουν ρύζια αυτή την εποχή. Πολλές ποσότητες πάνε στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Οι τιμές είναι στα 28 λεπτά το κιλό για τα λευκά ρύζια και στα 32 λεπτά για τα κίτρινα. Οι τιμές κάθε χρόνο αυτή την εποχή είναι σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθούν. Οι παραγωγοί που θα καταφέρουν να «αποθηκεύσουν» το προϊόν τους και να το πουλήσουν αργότερα θα καταφέρουν να κερδίσουν καλύτερη τιμή».

Από την πλευρά του Β' Συνεταιρισμού Χαλάστρας ο κ. Αχιλλέας Καμπούρης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι στιγμής είμαστε περίπου στο 10% της συγκομιδής. Ο καιρός δεν μας βοηθά και έχουμε μια καθυστέρηση. Πάντως το θετικό είναι ότι αν και είμαστε ακόμη στην αρχή υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους και οι τιμές παραγωγού είναι καλές για την εποχή. Προς το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε αύξηση των τιμών».

21/09/2020 10:09 πμ

Η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (21 Σεπτεμβρίου 2020) στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της κ. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακής Υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας.

Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στην πράσινη πολιτική και το μελλοντικό σύστημα άμεσων πληρωμών.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Κατά την συνάντηση έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει η γαλλική αντιπροσωπεία το αίτημα πολλών κρατών μελών για αύξηση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών στην ΕΕ. Πρόκειται για την κοινή ανακοίνωση της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο τους, η κρίση του Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων και να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες. Η ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να επιτρέψει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής της ΕΕ, μειώνοντας την ανάγκη για λιπάσματα, διασφαλίζοντας καλύτερη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ζώων και των αροτραίων καλλιεργειών και ενθαρρύνοντας τη διαφοροποίηση της ανθρώπινης διατροφής.

Επίσης θα συζητηθούν η εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνο στη Γερμανία, η κάστασταση του κλάδου της χοιροτροφίας, της πτηνοτροφίας και η σήμανση των τροφίμων. 
 

18/09/2020 11:35 πμ

Ο καιρός έχει σταματήσει το θερισμό του καλαμποκιού στην περιοχή ευθύνης της Ένωσης Αγρινίου, καθώς έχει πέσει αρκετή βροχή.

Η Ένωση Αγρινίου γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε την παραλαβή καλαμποκιού για την εφετινή εσοδεία, στις εγκαταστάσεις της στο Δοκίμι.

«Οι παραλαβές γίνονται στις εγκαταστάσεις μας στο Δοκίμι, όπου και το ξηραντήριο, δυναμικότητας 50.000 τόνων», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του εργοστασίου κ. Δήμος Μπέτσικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θερισμός έχει προχωρήσει κατά 50% στον κάμπο του Αγρινίου, ενώ σταμάτησε τώρα λόγω των βροχοπτώσεων. Οι αποδόσεις στα φετινά καλαμπόκια της περιοχής είναι μέτριες, αφού υπάρχουν καλά κιλά και αλλού όχι.

Σημειωτέον ότι η Ένωση Αγρινίου ξεκίνησε να παραλαμβάνει πριν από λίγες ημέρες καλαμπόκι στην τιμή των 22 λεπτών το κιλό, ενώ τώρα αγοράζει προς 19 λεπτά με παράδοση στις εγκαταστάσεις της.