Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δεν βγήκε απόφαση για καρτέλ στο βαμβάκι λόγω υποστελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού

08/08/2019 10:22
«Γιατί δεν βγήκε απόφαση για το καρτέλ στο βαμβάκι;», ρώτησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνου. Η κ. Θάνου απέδωσε την καθυστέρηση στην υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Γιατί δεν βγήκε απόφαση για το καρτέλ στο βαμβάκι;», ρώτησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνου. Η κ. Θάνου απέδωσε την καθυστέρηση στην υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα στη Βουλή αναφέρθηκαν τα εξής:
«Θα ήθελα να συνηγορήσω και εγώ στην παρατήρηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών για την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των Περιφερειών με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε. Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με την κατακλείδα της τοποθέτησής σας. Αν και μικρή η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να διοικείται από ένα πολύ μικρό τετράγωνο των Αθηνών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας μετά την εισήγηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, απευθυνόμενος στη συνέχεια στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνου υπογράμμισε ότι «πέραν του ζητήματος της ανεξαρτησίας της Αρχής, υπάρχει και εκείνο του ρυθμού και της ταχύτητας της διερεύνησης των υποθέσεων».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λειτουργία ή μη καρτέλ στο χώρο του βάμβακος. Δεν παραβιάζω κάποια εχεμύθεια, υπήρχε στα ΜΜΕ φωτογραφίας σας με εκπροσώπους βαμβακοπαραγωγών το προηγούμενο διάστημα, που σας είχαν επισκεφθεί για την υπόθεση αυτή, προσκομίζοντας σας και τα σχετικά στοιχεία». 

Στην απάντησή της η κ. Θάνου απέδωσε την καθυστέρηση στην υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λέγοντας ότι «έχει ξεκινήσει από τότε η διαδικασία ελέγχου, βέβαια, δεν ήταν δυνατό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να βγει η απόφαση». 
 

Σχετικά άρθρα
05/08/2019 11:26

Μειώνονται οι προσδοκίες για την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) σε ανακοίνωση που εξέδωσε την 1η Αυγούστου του 2019.

Όπως τονίζει η αρχική αισιοδοξία για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης βαμβακιού το 2019/2020 μειώνεται.

Υπήρξε ελπίδα ότι Κίνα και ΗΠΑ θα επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους κατά τη σύνοδο της G20. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια συμφωνία αν και συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Οι διεθνείς τιμές μειώθηκαν από τα 99,5 σεντ ανά λίβρα που ήταν τον Αύγουστο του 2018 στα 74 σεντ τον Ιούλιο του 2019.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ICAC, η παγκόσμια παραγωγή το 2019/2020 αναμένεται να φθάσει τα 27,2 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), ενώ η κατανάλωση την προσεχή περίοδο κατά 1,7% σε 26,9 εκατομμύρια τόνους.

Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα πρέπει να αυξηθούν σε 18 εκατομμύρια τόνους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις χλιαρές προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, έχουν μειώσει τις ελπίδες για την ζήτηση βαμβακιού την επόμενη σεζόν.

Στο μεταξύ η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο το 2019/2020 παραγωγή βαμβακιού που θα φτάσει στα 5,9 εκατομμύρια τόνους, ενώ θα ακολουθηθεί από την Ινδία με προβλεπόμενη παραγωγή 5,75 εκατομμύρια τόνους. 

Η Δυτική Αφρική, εν τω μεταξύ, αναμένεται να δει την παραγωγή της να φτάνει στα επίπεδα ρεκόρ των 1,3 εκατομμυρίων τόνων.

Τελευταία νέα
08/07/2019 02:44

Στην θεσμοθέτηση των προ-πωλήσεων βάμβακος, οι οποίες όμως θα έχουν προαιρετικό χαρακτήρα και εκτός των άλλων, θα συνοδεύονται από ποινικές ρήτρες σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας μεταξύ των δυο μερών (αγρότη-εκκοκκιστή) προχώρησε το ΥπΑΑΤ, όπως είχε προαναγγείλει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο Κόκκαλη «στα πλαίσια της Ομάδας Εργασίας για τον τομέα του βαμβακιού που συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. 831/41538/28-3-2018 Απόφαση και τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ 1247/59044/24-4-2018 και 2245/109319/22-8-2018 Αποφάσεις, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε από την πλειοψηφία των μελών της ομάδας, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για προαιρετική διενέργεια προπωλήσεων συσπόρου βαμβακιού μετά από αίτημα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βαμβακιού (ΔΟΒ).

Το εν λόγω αίτημα εξετάστηκε από τη νομική σύμβουλο του Υφυπουργού σε συνεργασία με την Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας και ΠΦΠ και προτείνεται το συνημμένο υπόδειγμα σύμβασης αγοραπωλησίας συσπόρου βαμβακιού.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω υπόδειγμα είναι προαιρετικό και αφορά μόνο τις περιπτώσεις προπωλήσεων συσπόρου βαμβακιού, ενώ είναι ανεξάρτητο από το υπόδειγμα σύμβασης της αριθμ. 1178/27361/10-03-2015 απόφασης του Αν. Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου» (Β 430)».

Όπως έχουμε γράψει ξανά, προ-πωλήσεις βάμβακος εφαρμόζουν σε συνεργασία με ορισμένους βαμβακοπαραγωγούς, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

Ποινικές ρήτρες

Όπως αναφέρεται στο υπόδειγμα σύμβασης που συνοδεύει την απόφαση «έκαστο μέρος που θα υπαναχωρήσει από τους όρους της παρούσης, δια οποιοδήποτε λόγο και αιτία, είτε ο Παραγωγός να παραδώσει Σύσπορο Βαμβάκι, είτε ο Εκκοκκιστής να το παραλάβει (ποσότητα σε συνδυασμό με την συμφωνημένη ποιότητα), οφείλει να αποζημιώσει τον αντισυμβαλλόμενο με ποινική ρήτρα ............. Ευρώ/κιλό συσπόρου βάμβακος που δεν θα παραδοθεί / παραληφθεί άμεσα καταβλητέο, τις μετρητοίς, στην λήξη της Περιόδου - Χρόνου Παράδοσης που αναφέρεται ανωτέρω».

Σε περίπτωση βέβαια ανώτερης βίας, όπως τονίζεται, ιδίως καταστροφής λόγω καιρικών συνθηκών, πλημμύρων, χαλαζιού κλπ, εφόσον αποδεικνύεται η συγκεκριμένη ανώτερη βία λόγω καιρικών καταστροφών από πιστοποιητικό – βεβαίωση του αρμόδιου εκτιμητή του ΕΛΓΑ, απαλλάσσεται το εκάστοτε συμβαλλόμενο μέρος από την καταβολή ποινικής ρήτρας.

Η εγκύκλιος

08/07/2019 01:22

Από την καλλιεργητική σεζόν 2020, δηλαδή την επόμενη, αναμένεται να ισχύσουν οι αλλαγές στις αγοραπωλησίες βάμβακος μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών, σύμφωνα με σχετική απόφαση Κόκκαλη, η οποία και δημοσιεύτηκε στην διαύγεια.

Η απόφαση προβλέπει ότι η πώληση σύσπορου από παραγωγούς σε εκκοκκιστές γίνεται υποχρεωτικά με συμβάσεις, υπογεγραμμένες πριν την παράδοση του προϊόντος. Τα εκκοκκιστήρια θα πρέπει να αναρτούν τη διεθνή τιμή βάμβακος σε εμφανές σημείο, ενώ θα ελέγχονται αν κάνουν όσα προβλέπει η απόφαση από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση, αναφέρεται ότι:

«1. Η πώληση του σύσπορου βαμβακιού γίνεται με συμβάσεις αγοραπωλησίας με ευθύνη των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και των παραγωγών, οι οποίες υπογράφονται, υποχρεωτικά, σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα Ι, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος, περιλαμβάνουν δε και τη συμφωνούμενη τιμή. Η τιμή προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή τιμή και την τυχόν θετική ή αρνητική πριμοδότηση που προκύπτει από την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, όπως αυτή αναφέρεται στην παρ.1 ε) του άρθρου 5. Η ως άνω απόφαση τελεί υπό την έγκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος (Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β). Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7, της ανωτέρω υποχρέωσης επιβάλλονται οι κυρώσεις της παρ. 7 του άρθρου 9. Σε περίπτωση μη ύπαρξης απόφασης από την Δ.Ο.Β, η τιμή διαμορφώνεται από τους συμβαλλόμενους ελεύθερα.

«1. Nα γνωστοποιούν εγγράφως στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την ημερομηνία έναρξης των παραλαβών συσπόρου βαμβακιού δύο (2) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες νωρίτερα. 1α. Να έχουν αναρτημένη καθημερινώς σε εμφανές σημείο στην πρόσοψη του εκκοκκιστηρίου, την ισχύουσα διεθνή τιμή για ενημέρωση των παραγωγών. Η διεθνής τιμή αναρτάται καθημερινά και στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 1β. Να έχουν αναρτημένη καθημερινά τη διακύμανση της τιμής αγοράς του συσπόρου βαμβακιού από τους παραγωγούς, ανάλογα με τη ποιοτική διαβάθμιση σύμφωνα με το εδάφιο (ε) της παρ. 1 του άρθρου 5, για ενημέρωση των συναλλασσόμενων με αυτές. 1γ. Να αναγράφουν στα δελτία Ποιοτικής και Ποσοτικής Παραλαβής για κάθε εισερχόμενη παρτίδα, το ποσοστό υγρασίας του παραδιδόμενου προϊόντος.»

«Στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και αφορούν διοικητικούς ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση».


Ολόκληρη η απόφαση

04/07/2019 01:05

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Διαπιστώσεις
Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα πλησιάζουν στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, δεν ευνόησαν την πρώιμη σπορά και τη γρήγορη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακοφύτων, για αυτό και η φετινή παραγωγή είναι σχετικά όψιμη σε σχέση με τον μέσο όρο της Π.Ε. Λάρισας.

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού εμφανίζονται στις περιοχές που βρίσκονται παραπλεύρως της Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου και πιο συγκεκριμένα στα Δ.Δ. Αχιλλείου (Δήμου Κιλελέρ), Αρμενίου, Γλαύκης, Καλαμακίου, Μελίας και Γλαύκης, όπως επίσης και σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Φαρσάλων.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις παρουσιάζονται στο Δ.Δ. Τερψιθέας.

Συστάσεις - καλλιεργητικές πρακτικές
Οι παραγωγοί από το στάδιο της ανθοφορίας και στη συνέχεια, απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 3 – 4 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι στο παρόν στάδιο της καλλιέργειας, το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβεβλημένων λουλουδιών (ροζέτες) σε τυχαίο δείγμα 100 λουλουδιών από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας. Στις περιπτώσεις που απ’ τον επιτόπιο έλεγχο προκύπτουν προσβολές σε ποσοστό άνω του 20%, τότε και μόνο θα πρέπει οι παραγωγοί να προβούν σε χημικό ψεκασμό. Σ’ όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνιστάται στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε βιαστικούς ψεκασμούς.

Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η δράση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, στο παρόν βλαστικό στάδιο του βαμβακιού δύναται να αναχαιτιστεί από τη δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων, που έχουν εγκατασταθεί και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο καταστρεπτικές γενεές. Επίσης, οι προσβολές που προκαλεί το πράσινο σκουλήκι στο παρόν στάδιο του βαμβακιού δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα κατεστραμμένα καρποφόρα όργανα. Γι’ αυτό παρακαλούνται οι παραγωγοί να μην προβαίνουν σε χημική επέμβαση «προληπτικά», αφού οι αυξημένοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων που παρατηρούνται από τους επιτόπιους ελέγχους συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Στο παρόν στάδιο και εφόσον απαιτηθεί χημική καταπολέμηση τότε αυτή πρέπει να διενεργείται με εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης όπως π.χ. με Bacillus thuringiensis που είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα.

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό) διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα εντομοκτόνα. O ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά τη δύση του ηλίου διότι αφενός μεν τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και κατ’ επέκταση η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, αφετέρου δε για την προστασία των μελισσών. Επισημαίνεται ότι εφόσον απαιτηθεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα και επαναληπτικοί ψεκασμοί, τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας κάθε φορά, και να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.

Η Υπηρεσία μας υπενθυμίζει στους παραγωγούς που έχουν τοποθετήσει φερομονικές παγίδες στα χωράφια τους για την παρακολούθηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, ότι οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβής περιόδου αλλαγής των γενεών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, και σε συνδυασμό με τον επιτόπιο έλεγχο συμβάλλουν στον προσδιορισμό της καταλληλότερης χρονικής στιγμής για επέμβαση. Σε καμία περίπτωση οι φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν μέσο εκτίμησης του ύψους της προσβολής, αλλά είναι σημαντικό εργαλείο εκτίμησης του κινδύνου.

Η σοβαρότητα της προσβολής είναι συνάρτηση:

1) του αριθμού και της ηλικίας των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται από τις επιτόπιες επισκέψεις στους αγρούς και

2) του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια).

Η Υπηρεσία μας παρακαλεί τους συναδέλφους Γεωπόνους (Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή (τηλ.: 2413 511119, 2413 511157).

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση εφαρμογής χημικών σκευασμάτων, του είδους των σκευασμάτων που θα επιλέξουν, καθώς και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των παρασκευαστών οίκων για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την συνδυαστικότητά τους, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, καθώς και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα. Σύμφωνα με τα άρθρα 9§3 και 10§3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Η Υπηρεσία μας υπενθυμίζει στους παραγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν χημικά σκευάσματα στην τρέχουσα περίοδο, ότι εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα ασφαλούς διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συνεργασία με την Π.Ε. Λάρισας, τον ΕΣΥΦ, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, το Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Προτείνεται στους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

02/07/2019 10:24

Ομαλά προχωράει η βαμβακοκαλλιέργεια στην χώρα μας, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου είχαμε τοπικά φαινόμενα πλημμύρων ή χαλαζοπτώσεων. Όσον αφορά τη διεθνή παραγωγή για το 2019/2020, η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) προβλέπει ότι θα ανέλθει σε 26,7 εκατομμύρια τόνους, με την κατανάλωση να εκτιμάται σε 25,7 εκατομμύρια τόνους. Τα προβλεπόμενα παγκόσμια αποθέματα, σύμφωνα με το ICAC, αναμένεται να αυξηθούν στα 18,7 εκατομμύρια τόνους στο τέλος της ερχόμενης περιόδου (από 17,8 εκατομμύρια τόνους που είναι κατά την φετινή περίοδο), ενώ τα παγκόσμια αποθέματα εκτός Κίνας αναμένεται να φτάσουν στο ύψος των 10,5 εκατομμυρίων. Οι ελπίδες για αύξηση της κατανάλωσης βαμβακιού φέτος θα προέρχονται μόνο από τις αναδυόμενες χώρες στην Ασία και Νοτιοανατολική Ασία (Βιετνάμ, Μπαγκλαντές κ.α.).

Η ICAC, σε ένα απολογισμό της περιόδου 2018/2019, επισημαίνει ότι οι μεγάλες χώρες παραγωγής βάμβακος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Πακιστάν και της Αυστραλίας, υπέστησαν απώλειες παραγωγής, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και της έλλειψης διαθέσιμου ύδατος για άρδευση. Αντίθετα η Τουρκία και η Βραζιλία είχαν μια καλή παραγωγή, με τη Βραζιλία να παρουσιάζει ρεκόρ ύψους 2,7 εκατομμυρίων τόνων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την περίοδο 2014/2015 και μετά έχουμε μια συνεχή μείωση των κινέζικων αποθεμάτων βάμβακος, σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Πεκίνου. Έτσι, από τα 14,1 εκατομμύρια τόνους που ήταν τα αποθέματα την περίοδο 2014/2015, μειώθηκαν σταδιακά στα 8,5 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2018/2019. Η μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑγροΤύπου, προβλέπεται να συνεχιστεί το 2019/2020 και να φτάσουν στους 8,2 εκατομμύρια τόνους.

Σταύρος Παϊσιάδης

12/06/2019 02:31

Ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά βάμβακος τα τελευταία χρόνια μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών βάμβακος και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν κεφάλαιο κίνησης στους παραγωγούς από πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της σεζόν δημιουργούν εύλογες απορίες σε σχέση με το αν μπορεί να εφαρμοστεί τελικά η απόφαση Κόκκαλη για το βαμβάκι, αλλά κι ερωτηματικά σε σχέση με το αναμενόμενο για τους αγρότες όφελος. Παράλληλα, όπως προκύπτει από σχόλια βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστών, τα περισσότερα σημεία της απόφασης ήδη εφαρμόζονται στην πράξη στη χώρα μας, από χρόνια.

Το τελικό κείμενο της απόφασης Κόκκαλη δεν έχει περιέλθει έως ώρας στα χέρια ούτε της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, (ΔΟΒ), κάτι που μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της, κ. Βασίλης Μάρκου, ούτε και σε μεμονωμένους εκκοκκιστές, συνεπώς όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο κ. Μάρκου «δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε σχόλια».

Κατά τα άλλα και μέσα σ΄ ένα έντονο προεκλογικό κλίμα, ο Λαρισαίος υφυπουργός, διαφημίζει την απόφαση με βασικό σύνθημα ότι «μπαίνει τέλος στις ανοιχτές τιμές», κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό οι αγρότες.

Βάσει ορισμένων διαρροών σε σχέση με το περιεχόμενο της απόφασης, αλλά και όσα ειπώθηκαν σε εκδήλωση προ ημερών στην Λάρισα, συνάγεται ότι η απόφαση καθιστά ξεκάθαρα υποχρεωτική την υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος, ώστε να μπει θεσμικά τέλος στις ανοιχτές τιμές, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα των αγροτών του κάμπου. «Βεβαίως, στα πλαίσια του σεβασμού της ελευθερίας των συμβάσεων, δίνεται η δυνατότητα άρσης της υποχρεωτικότητας υπογραφής της σύμβασης, μόνο εφόσον έχει υπάρξει αντίστοιχη απόφαση εντός της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. Στην περίπτωση μη υπογραφής σύμβασης, χωρίς την αντίστοιχη απόφαση της Διεπαγγελματικής προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εκκοκκιστές», αναφέρεται στο... σχέδιο της απόφασης, γεγονός που συνιστά ένα πρώτο «παραθυράκι».

Ένα άλλο σημείο, εξίσου αμφιλεγόμενο που προβάλλεται όμως έντονα από την πλευρά Κόκκαλη είναι η πρόβλεψη για θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υγρασία ή την παρουσία ξένων υλών). Ως προς αυτό έμπειροι βαμβακοπαραγωγοί μας τόνισαν ότι ισχύει και σήμερα και πως είναι στην ευχέρεια των εκκοκκιστών μια αυξομείωση της τιμής κατά το δοκούν, οπότε η πρόβλεψη είναι σα... να μην υπάρχει.

«Ήδη τα εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα ουσιαστικά χρηματοδοτούν την καλλιέργεια, ώστε να σε έχουν πελάτη τον παραγωγό και να εξασφαλίσουν τη σοδειά του. Πως ένα εκκοκκιστήριο που σου δίνει κεφάλαιο κίνησης πριν σπείρεις και κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, θα δεχτεί να μπορεί ο παραγωγός να κάνει και προ-πώληση, είναι ένα ζήτημα», μας ανέφερε ένας έμπειρος παραγωγός.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράλληλα «για να εφαρμοστούν όλα αυτά θα πρέπει οι αγρότες να μην είναι εξαρτημένοι οικονομικά από κανέναν. Μόνον έτσι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Οι προ-πωλήσεις ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα

Σε σχέση με τη δυνατότητα προπωλήσεων που εισάγει η απόφαση, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του ότι είναι δύσκολη στην πράξη για τον απλό παραγωγό, ήδη εφαρμόζεται στην χώρα μας, στην περιοχή της Θράκης, αλλά σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενο και με την καθοδήγηση μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

«Στην πράξη, απαιτείται να διευθετηθούν ορισμένα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα και να υποστηριχθεί τεχνικά ο παραγωγός. Δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη να μπουν οι αγρότες σε προ-πωλήσεις, καθώς μιλάμε για... χρηματιστήριο», μας είπε ένας αγρότης.

Επί τούτου υπενθυμίζεται ότι ήδη ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα από τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», από τον ιδιοκτήτη των οποίων ζητήσαμε τη γνώμη σε σχέση και με τις προ-πωλήσεις, αλλά και με την απόφαση του ΥπΑΑΤ εν συνόλω.

Όπως λοιπόν μας εξήγησε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης «εμείς κάνουμε προ-πωλήσεις εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Αν και δεν έχουμε πάρει το τελικό κείμενο της απόφασης, θεωρώ ότι δεν κομίζει για μας τίποτα καινούργιο, ούτε ιδιαίτερο. Ειδικά μάλιστα για τις προ-πωλήσεις, που τις εφαρμόζουμε, εξασφαλίζοντας σημαντικά υψηλότερες τιμές για τον παραγωγό».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση προβλέπει την ανάρτηση των τιμών στα εκκοκκιστήρια, κάτι που ήδη γίνεται όπως μας είπαν οι αγρότες, ενώ εισάγεται η δυνατότητα χρήσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

07/06/2019 01:56

Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση η οποία βάζει τέλος στις ανοιχτές τιμές του βαμβακιού και από την άλλη δίνει πριμ στο ποιοτικό προϊόν. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έχοντας στο πλευρό του την διοίκηση του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Από την πλευρά τους βαμβακοπαραγωγοί, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τόνισαν ότι είναι επιφυλακτικοί για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Και πρόσθεσαν: «Η ανάρτηση των τιμών ήδη γινόταν στα εκκοκκιστήρια. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στο εκκοκκιστήριο να αγοράζει με «τιμή ημέρας». Όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών για να κάνουν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα για να κάνουν την μεταφορά από το χωράφι στο εκκοκκιστήριο. Ουσιαστικά έγινε μια προεκλογική φιέστα χωρίς κάποια ουσία».

Τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε ο κ. Κόκκαλης είναι:

1. Η τιμή πώλησης του προϊόντος κλείνεται με την παράδοση του βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο.

2. Για πρώτη φορά στα χρονικά θεσμοθετείται η πριμοδότηση του ποιοτικού προϊόντος. Η πιστοποίηση θα προσδιοριστεί από τους εκκοκκιστές και τους παραγωγούς με βάση την υγρασία αλλά και το μήκος της ίνας του βάμβακος. Είναι μια συμφωνία που θα γίνει μέσω της διεπαγγελματικής και θα ελέγχεται από την ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με προσωπικό που θα ελέγχει με βάση αυτούς τους κανόνες την ποιότητα.

3. Ο αγρότης θα μπορεί να συμφωνήσει την τιμή πώληση του βαμβακιού εν όσο αυτό είναι ακόμη σε περίοδο καλλιέργειας. Αυτή είναι μια προαιρετική διαδικασία.

Μιλώντας για αυτή τη απόφαση ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι «αλλάζουμε το τοπίο και την νοοτροπία της καλλιέργειας επιβραβεύοντας το ποιοτικό προϊόν. Αφήνουμε μεγάλη παρακαταθήκη για το βαμβάκι. Βάλαμε τους σωστούς που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους. Τελειώσαμε με τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι».

Σταύρος Παϊσιάδης

04/06/2019 12:04

Οι τάσεις του διεθνούς εμπορίου, η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων αλλά και η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αυξάνουν την «αβεβαιότητα» στην αγορά βαμβακιού, υποστηρίζει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC).

Οι διεθνείς τιμές, στις 14 Μαΐου, έχουν υποστεί μείωση και κυμαίνονται στα 76 σεντς ανά λίβρα (Δείκτη Α).

Όπως προβλέπει η ICAC αν και η διεθνή κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί, κατά 1%, η παγκόσμια παραγωγή το 2019/2020 αναμένεται να υπερβεί το 7%, με αποτέλεσμα η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων να ασκεί περαιτέρω πτωτική «πίεση» στις τιμές.

Η διεθνής αγορά βαμβακιού αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα λόγω του κλιμακούμενου «εμπορικού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις τιμές να υπόκεινται σε πρόσθετη πίεση.

Υπάρχει κάποια ελπίδα ότι οι Αμερικανοί και Κινέζοι θα μπορέσουν να εξαλείψουν την εμπορική σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής της G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, τον Ιούνιο.

Τα αποτελέσματα πάντως της διαμάχης ΗΠΑ με Κίνα άρχισαν αν γίνονται ορατά στους αγρότες των δύο χωρών. Πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 16 δις δολάρια πρόσθετη στήριξη στους αγρότες της χώρας, λόγω της απώλειας εισοδήματος που έχουν από την εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

28/05/2019 04:19

Να αποζημιωθεί άμεσα η επανασπορά στο βαμβάκι για όλους τους αγρότες που την πραγματοποίησαν εξαιτίας της χαλαζόπτωσης που έπληξε το Δήμο Κιλελέρ ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος χωριών πρώην Δήμου Πλατυκάμπου στο πλαίσιο δράσης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Η έντονη και σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το Μεγάλο Σάββατο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες σιτηρών, ρεβιθιών, δέντρων αλλά και φρεσκοσπαρμένα βαμβάκια στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε «η συνάντηση του Αγροτικού Συλλόγου και της ΕΟΑΣΝΛ με τον ΕΛΓΑ έγινε την Δευτέρα 20 Μαΐου όπου με ιδιαίτερη σαφήνεια τέθηκαν οι παράμετροι της ιδιαιτερότητας του θέματος».

«Μας ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν το χαλάζι ως ζημιογόνο αίτιο όπως και την σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και ότι σε επισήμανση που έκανε ο ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι το βαμβάκι που ήταν φυτρωμένο καρατομήθηκε και ότι  όσα δεν ήταν φυτρωμένα επίσης έπαθαν ζημιά και δεν θα φυτρώσουν. Οχυρωμένοι όμως πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος αποζημιώνει μόνο βαμβάκια που είναι φυτρωμένα στο σύνολο τους, η συνάντηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο», επισημαίνει επίσης ο ΑΣ.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Ο Αγροτικός Σύλλογος χωριών πρώην Δήμου Πλατυκάμπου στο πλαίσιο δράσης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με αφορμή την έντονη και σφοδρή χαλαζόπτωση του Μ. Σαββάτου όπου καταστράφηκαν καλλιέργειες σιτηρών, ρεβιθιών, δένδρων αλλά και φρεσκοσπαρμένα βαμβάκια στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ άσκησε παρέμβαση τόσο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ΕΛΓΑ στην Λάρισα.

Συγκεκριμένα επικοινώνησε με τον συντοπίτη αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη, όπου σε κοινή συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ζητήθηκε λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του φαινομένου αλλά και το μεταφυτρωτικό στάδιο στο βαμβάκι να συμπεριληφθεί η επανασπορά του στα ζημιογόνα αίτια και να υπάρξει αντίστοιχη κάλυψη του κόστους από τον ΕΛΓΑ.

Η συνάντηση του Αγροτικού Συλλόγου και της ΕΟΑΣΝΛ με τον ΕΛΓΑ έγινε την Δευτέρα 20 Μαΐου όπου με ιδιαίτερη σαφήνεια τέθηκαν οι παράμετροι της ιδιαιτερότητας του θέματος. Μας ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν το χαλάζι ως ζημιογόνο αίτιο όπως και την σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και ότι σε επισήμανση που έκανε ο ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι το βαμβάκι που ήταν φυτρωμένο καρατομήθηκε και ότι  όσα δεν ήταν φυτρωμένα επίσης έπαθαν ζημιά και δεν θα φυτρώσουν. Οχυρωμένοι όμως πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος αποζημιώνει μόνο βαμβάκια που είναι φυτρωμένα στο σύνολο τους, η συνάντηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Δήλωσαν επίσης ότι γνωρίζουν πως το κόστος επανασποράς είναι 24€/στρέμμα. Ζητήσαμε ολιγοήμερη παράταση για υποβολή δηλώσεων ζημιάς αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο για τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων και παρέπεμψαν το θέμα και την απόφαση στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ.

Υπήρξε ξανά επικοινωνία με τον κ. Κόκκαλη με διαβεβαιώσεις από πλευράς του για χειρισμό του θέματος εντός 2-3 ημερών για να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Καλούμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον ΕΛΓΑ να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον απαράδεκτο και αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος χρειάζεται αλλαγή και επικαιροποίηση στα σύγχρονα ζημιογόνα αίτια και τις κλιματικές αλλαγές.

Παλεύουμε για σύγχρονο ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από κάθε ζημιογόνο αίτιο, φυσικό φαινόμενο και νόσο. Ούτε σαν σκέψη δεν θα αποδεχτούμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταξη νέων ζημιογόνων αιτίων με ταυτόχρονη αύξηση των ήδη υπέρογκων ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ και θα είναι μια νέα επίθεση στο συνεχώς μειωμένο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Να αποζημιωθεί άμεσα η επανασπορά στο βαμβάκι για όλους τους αγρότες που την πραγματοποίησαν εξαιτίας της χαλαζόπτωσης.

10/05/2019 05:12

Η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής βαμβακιού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει 800.000 τόνους από το αποθεματικό της μέσα στο 2019. Ωστόσο, οι δασμοί (25%) που επιβλήθηκαν στο αμερικανικό βαμβάκι, τον Ιούλιο του 2018 παραμένουν σε ισχύ και αυτό οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εισαγωγές βαμβακιού στην Κίνα προέρχονται από την Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Η Αυστραλία, η οποία είχε εξάγει 280.000 τόνους στην Κίνα κατά την περίοδο 2017/2018, έχει ήδη υπερβεί τους 440.000 τόνους μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Ομοίως και η Βραζιλία η οποία έκανε εξαγωγές 82.000 τόνους στην Κίνα το 2017/2018, έχει ήδη εξάγει 380.000 τόνους στην Κίνα μέχρι το Μάρτιο του 2019.

Όπως επισημαίνει η ICAC, μεταξύ των χωρών που έχουν αύξησαν τις εξαγωγές τους στην Κίνα περιλαμβάνονται η Ινδία, το Μπενίν, το Σουδάν, η Ελλάδα, το Καμερούν, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

Όσον αφορά τη δημοπρασία των αποθεμάτων βάμβακος της Κίνας, ξεκίνησε στις 5 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πωλήσεις θα ανέρχονται σε 10.000 τόνους ημερησίως.

Σταύρος Παϊσιάδης

06/05/2019 04:53

Συστήθηκε η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος – ΕΟΟΣ» στην Αγγλική «European Cotton Alliance (ECA)», με έδρα τη Λάρισα, στην οποία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), η Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), οι δύο Ενώσεις Εκκοκκιστών της Ισπανίας (AEDA & ADESUR), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος της Ισπανίας και το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος της Ισπανίας (CAN), ενώ επίκειται και η ένταξη της EUROCOTON του φορέα των Ευρωπαϊκών Κλωστοϋφαντουργικών Ενώσεων.

Κύριος σκοπός της σύστασης του φορέα είναι η δημιουργία, κατοχύρωση και προώθηση ενός Εμπορικού Σήματος Ευρωπαϊκού Βάμβακος (EU COTTON) που να προσδίδει ταυτότητα στο προϊόν που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σήμα θα συνοδεύει τα παραγόμενα δέματα βάμβακος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χρήση του θα επεκτείνεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μέχρι και τα τελικά προϊόντα ένδυσης με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή. Απότερος στόχος του φορέα είναι η αναγνώριση, διαφύλαξη και προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού κυρίως εντός της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς.

Παράλληλοι στόχοι του νεοσύστατου οργανισμού είναι:

  • Να διαμορφώνει και να εκφράζει τις απόψεις και θέσεις των μελών του στις στρατηγικές και πρακτικές που αναπτύσσονται στην παραγωγή και τη βιομηχανία βαμβακιού, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να εκπροσωπεί τα μέλη του ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών οργανισμών προκειμένου να στηρίξει και να προάγει τα οικονομικά, κοινωνικά και οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα του φορέα.
  • Να συμβάλλει στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρακτικών σε σχέση με την παραγωγή βαμβακιού σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να προωθεί την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής βαμβακιού στην ΕΕ μέσω βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων που να εξασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Η σύσταση του νέου φορέα έρχεται χρονικά τη στιγμή που κορυφώνονται οι προσπάθειες εντός της χώρας για την αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας και της πιστοποίησης ενός ανώτερου ποιοτικού προϊόντος.

Στη συνεδρίαση της 1ης Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε εκτενώς η λειτουργία της Συμμαχίας, ο τρόπος παρουσίασης του νέου φορέα στις ευρωπαϊκές αρχές, η διαδικασία υιοθέτισης και αναγραφής του λογοτύπου «EU COTTON» σε όλες τις ελληνικές και ισπανικές παραγόμενες μπάλες εκκοκκισμένου βαμβακιού καθώς και άλλα θέματα ενώ εγκρίθηκε και ο εσωτερικός κανονισμός του οργανισμού.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, για την τετραετία 2019-2023, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αντώνιος Σιάρκος (ΠΕΕΕΒ)
Αντιπρόεδρος: Dimas Rizzo (ΔΟΒ Ισπανίας)
Γενικός Γραμματέας: Ευριπίδης Δοντάς (ΣΕΒΚ)
Ταμίας: Manolo Cano (ADESUR)
Μέλος: Βασίλειος Μάρκου (ΔΟΒ)

06/05/2019 01:51

«Το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος και διερευνά το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ που επιβάλλει χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι, σηματοδοτεί τη βαρύτητα των καταγγελιών των αγροτών, που μεταφέραμε με την ερώτησή μας προς την κυβέρνηση. Ελπίζουμε οι εργασίες της Επιτροπής να ολοκληρωθούν με γοργούς ρυθμούς». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνου σε σχετική ερώτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, είχε επισημάνει ότι «η φετινή χρονιά είχε όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ευνοϊκή, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για να αναπληρώσουν το μειωμένο τους εισόδημα από την βαμβακοκαλλιέργεια των προηγούμενων χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αξία, άλλα και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επηρέασαν θετικά την ποιότητα του βαμβακιού, συνιστούσαν επαρκείς λόγους για την αύξηση των τιμών, βάσει των οποίων πωλούν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, οι προσδοκίες τους για αυξημένη τιμή διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς αυτή κυμάνθηκε, τελικώς, κατά μέσο όρο έως 0,50 ευρώ ανά κιλό.

Επικαλούμενοι το υφιστάμενο κόστος παραγωγής, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους.

Την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση την αποδίδουν σε εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Και κατέληγε ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν συμμερίζονται τις καταγγελίες των αγροτών για την ύπαρξη καρτέλ που επιβάλλει χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι και αν προτίθενται να ζητήσουν γι’ αυτό το σκοπό την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απάντηση της Πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλικής Θάνου, έχει ως εξής:

«Μετά την επίσκεψη της Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών, την 07.02.2019 στα Γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα στοιχεία που κατατέθηκαν από μέρους τους, πραγματοποιείται αυτεπάγγελτος έλεγχος προς διερεύνηση ενδεχόμενων παραβάσεων των κανόνων του Ανταγωνισμού (άρθ. 1 & 2 Ν. 3959/2011) στην αγορά του βαμβακιού. Επί του παρόντος, δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, λόγω του απορρήτου του ελέγχου».

06/05/2019 12:26

Στις πιο πολλές περιοχές της χώρας η σπορά βάμβακος έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι θα υπάρξει αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος σε επίπεδο Θεσσαλίας και στην Θεσσαλονίκη, λόγω κυρίως της απογοήτευσης των παραγωγών από τις τιμές σε άλλα προϊόντα και κυρίως το καλαμπόκι. Ωστόσο μια κατεξοχήν βαμβακοπαραγωγική ζώνη, αυτή της Βοιωτίας, έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες μέχρι πρότινος βαμβακοχώραφα να μην έχουν καν σπαρεί ακόμα από τους απογοητευμένους παραγωγούς.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης «εκτιμώ ότι σε σχέση με πέρσι θα έχουμε αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς τώρα, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ανεπαίσθητη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαμβάκι πάει σχετικά καλά εδώ και μια τριετία τουλάχιστον, εν αντιθέσει με άλλα προϊόντα, όπως π.χ. το καλαμπόκι που δέχεται πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ψάχνουν εναλλακτικές. Στην αύξηση των  στρεμμάτων με βαμβάκι παίζει ρόλο και το rotation (εναλλαγή) που κάνουν οι αγρότες, όπως επίσης και το υψηλό ποσό της ειδικής ενίσχυσης. Η σπορά έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται τώρα στα τελειώματα. Πέρσι με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο νομό Θεσσαλονίκης καλλιεργήθηκαν συνολικά 125.000 στρέμματα».

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος εκτιμά ότι οι βροχές του τελευταίου διαστήματος κράτησαν υγρασία στα χωράφια με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το φυτό να φυτρώσει, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε ακραία ξηρασία για παράδειγμα. Όπως εκτιμά ο Χρήστος Σιδερόπουλος οι εκτάσεις με βαμβάκι στο νομό Λάρισας θα είναι στα περσινά επίπεδα, ενώ αύξηση κατά 20% βλέπει στις εκτάσεις που σπάρθηκαν με βαμβάκι στο νομό Καρδίτσας. Ακόμα σύμφωνα με τον ίδιο από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Λάρισα, ο κ. Σιδερόπουλος εκτιμά ότι δεν επλήγη το βαμβάκι αφού σε πολλές περιπτώσεις είχε ήδη σπαρεί ή μόλις φυτρώσει. Πρόβλημα λέει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο από τα πρόσφατα χαλάζια έχουν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες σε Τύρναβο, Πλατύκαμπο και Αγιά, κατά βάση.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού Βοιωτίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «η χρονιά φέτος για μας έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες και σίγουρα από άποψη παραγωγής δεν θα είναι καλή. Ένα μεγάλο μέρος από τις εκτάσεις που μπαίνει βαμβάκι είτε έχει νερά ακόμα, είτε έχει υγρασίες και δεν έχει σπαρεί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει σπείρει στη μεγάλη πλειοψηφία του. Στη βόρεια Ελλάδα ποτίζανε για να σπείρουν και εμείς εδώ είχαμε νερά στα χωράφια μας... Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Οι σπορές θα πάνε για τον Ιούνιο σε πολλές περιπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενώ μερικοί δεν θα σπείρουν καν. Όσον αφορά στα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι, σίγουρα στο νομό Βοιωτίας ήταν πάνω από 200.000 στρέμματα, ενώ φέτος θα υπάρξει μείωση 10-20% εκτιμώ».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών σε Ροδόπη, Έβρο και Θράκη απ’ ό,τι ακούμε, έχει ολοκληρώσει την σπορά τις προηγούμενες ημέρες. Οι συνθήκες ήταν όλο αυτό το διάστημα ευνοϊκές για το προϊόν και ήδη έχει φυτρώσει κανονικά το βαμβάκι στις πιο πολλές περιπτώσεις. Συνολικά πέρσι στο νομό Ροδόπης καλλιεργήθηκαν 320.000 περίπου στρέμματα, ενώ στον Έβρο 350.000 και στην Ξάνθη 15-20.000. Φέτος αναμένουμε περίπου στα ίδια στρέμματα», δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων», για να προσθέσει ότι «οι παραγωγοί ακούγονται ικανοποιημένοι ως ώρας». Σημειωτέον ότι οι ήπιες βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ευεργετικές για το προϊόν στις περιοχές αυτές.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

06/05/2019 09:43

Η Pioneer Hi-Bred Hellas παραμένει επί σειρά ετών προσανατολισμένη στην παροχή στον Έλληνα παραγωγό σπόρων βαμβακιού που του εξασφαλίζουν υψηλές παραγωγές, άριστα αγρονομικά χαρακτηριστικά, υψηλή ποιότητα τελικού προϊόντος και υψηλή απόδοση σε ίνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας «μετά από μακρόχρονες δοκιμές και πειραματισμό επιλέγει γενετικό υλικό (ποικιλίες) που να καλύπτουν τις σύγχρονες, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες τόσο του παραγωγού, όσο και όλης της αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι, ως το εκκοκκιστήριο και το κλωστήριο.

Με τη λογική ότι για να στηριχτεί η καλλιέργεια του ελληνικού βαμβακιού ο παραγωγός χρειάζεται ποικιλίες υψηλής απόδοσης σε σύσπορο και ίνα, προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες και με άριστα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, η Pioneer επιλέγει και προτείνει την καλλιέργεια ποικιλιών που έχουν αποδείξει την αξία τους τόσο στο χωράφι, όσο και στο εκκοκκιστήριο».

Η Pioneer πιστεύοντας ότι το ελληνικό βαμβάκι μπορεί και πρέπει να αποκτήσει υψηλή αξία, στηρίζει την επιλογή αυτών των ποικιλιών υλοποιώντας από το 2005 ένα ειδικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει την ταυτότητα και την αναγνώριση του εκκοκκισμένου βαμβακιού που προέρχεται από αυτές τις ποικιλίες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πιστοποίησης ιχνηλασιμότητας με το διακριτικό τίτλο CottonBest®.  Το πρόγραμμα έχει στόχο την παραγωγή ελληνικού βαμβακιού με ταυτότητα, ποιότητα και ομοιομορφία σε ίνα. Το CottonBest® είναι ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό και ευέλικτο πρόγραμμα που προωθεί, μέσω της αναγνωρίσιμης και αναβαθμισμένης ποιότητας του βαμβακιού τη συνεργασία και τη στήριξη όλων των κρίκων της αγοράς (παραγωγός-εκκοκκιστήριο-κλωστήριο). Το CottonBest® βασίζεται στην ιχνηλασιμότητα του εκκοκκισμένου βαμβακιού ως προς την ποικιλία, τον παραγωγό και το χωράφι.

Τι σημαίνει CottonBest®

-Επιλεγμένες Ποικιλίες (υψηλής παραγωγής, υψηλής απόδοσης σε ίνα, με άριστα τεχνολογικά χαρακτηριστικά).

-Επαγγελματίες Παραγωγοί και Συνεργάτες.

-Εφαρμογή Πρωτοκόλλου Ιχνηλασιμότητας CottonBest®.

-Αποδοχή και εφαρμογή του από τα εκκοκκιστήρια.

-Επιθεώρηση  και Πιστοποίηση από την TÜV Hellas (ανεξάρτητος φορέας πιστοποιήσεων).

-Πιστοποιημένη Ίνα με Σήμανση CottonBest® Αναλύσεις Ποιοτικών Χαρακτηριστικών (H.V.I.).

Η εφαρμογή του προγράμματος CottonBest® πέτυχε:

-Το σχηματισμό των πρώτων ομάδων παραγωγών που καλλιεργούν μία ποικιλία.

-Την αποδοχή από τα εκκοκκιστήρια ομοιόμορφου, ποιοτικού προϊόντος.

-Την εδραίωση της καλλιέργειας ποικιλιών κατάλληλων τόσο για την απόδοση, όσο και για την ποιότητά τους.

-Τη συνεργασία όλης της αλυσίδας παραγωγής για την καθιέρωση αναβαθμισμένου προϊόντος.

Η Pioneer Hi-Bred Hellas, αναφέρει η ανακοίνωση, με την προσφορά πρωτοπόρων υπηρεσιών και σε συνεργασία με το δίκτυο παραγωγής και επεξεργασίας συνεχίζει την εφαρμογή του CottonBest®, γιατί πιστεύει ότι τα πολλά κιλά και το ποιοτικό βαμβάκι είναι αυτά που θα εξασφαλίσουν σε όλους το μέγιστο δυνατό κέρδος.

CottonBest® 2018

Περιοχές: 15

Ομάδες Παραγωγών: 15

Παραγωγού: 247

Εκκοκκιστικές Μονάδες: 9

Στρέμματα: 18.568

Σύσπορο: 3544238 κιλά

Παραγόμενη Ίνα:1289189 κιλά

Πιστοποιημένα δέματα με σήμανση: 5.754.

02/05/2019 12:44

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των υπηρεσιών του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (USDA) στο γραφείο στο Κάιρο, η αιγυπτιακή παραγωγή βάμβακος κατά την περίοδο 2019/2020 εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε ποσοστό 31% και θα ανέλθει σε 337.000 δέματα, έναντι 489.000 δεμάτων που ήταν την περίοδο 2019/2019.

Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που αναμένεται να κυμανθούν στα 97.000 εκτάρια (230.952 feddans, 1 feddan=4.200 τετρ. μέτρα) κατά την προσεχή καλλιεργητική περίοδο, έναντι 141.000 εκταρίων (336.000 feddans) την περσινή περίοδο (2018/2019).

Σύμφωνα με το USDA, η μεγάλη πτώση οφείλεται αφενός στο χαμηλό επίπεδο τιμών παραγωγού το 2018 και αφετέρου στα αποθέματα που μεταφέρθηκαν στο 2019, περιορίζοντας τις ανάγκες παραγωγής.

Οι αιγυπτιακές εξαγωγές βάμβακος την περίοδο 2019/2020 αναμένεται να μειωθούν κατά 24%, στα 220.000 δέματα, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς, κατά 2%, στο επίπεδο των 510.000 δεμάτων.

Πάντως, όπως δηλώνουν παράγοντες της αιγυπτιακής ένωσης εξαγωγέων βάμβακος, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο οι τιμές παραγωγού αναμένεται να αυξηθούν στο επίπεδο των 2.700 EGP (1 EGP = 0,0519 ευρώ) ανά καντάρι, έναντι 2.400 EGP ανά καντάρι που ήταν πέρσι.

25/04/2019 09:53

Απόφαση με την οποία μειώνεται το ελάχιστο πλαφόν στις παραδόσεις σύσπορου βάμβακος για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης έτους 2018, όσον αφορά του νομούς Ροδόπης και Έβρου υπέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πριν από λίγη ώρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των ειδικών συνθηκών στις περιοχές αυτές φέτος, που μείωσαν κατακόρυφα τις αποδόσεις, με αποτέλεσμα, να μείνει εκτός ειδικής ενίσχυσης (68,5 ευρώ το στρέμμα) αρκετός κόσμος.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στην Ροδόπη το πλαφόν που ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν 211 κιλά στο στρέμμα και με τη μείωση 95% πάει στα 10,6 κιλά ανά στρέμμα.

Στον Έβρο το πλαφόν ήταν 188 κιλά στο στρέμμα και πλέον με την απόφαση μείωσης κατά 95%, πάει στα 9,4 κιλά ανά στρέμμα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό και προς επιβεβαίωση για μια ακόμα φορά του ΑγροΤύπου, η πληρωμή των κομμένων της ειδικής ενίσχυσης της προηγούμενης πληρωμής, θα γίνει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά περίπου 2.000 παραγωγούς.

Διαβάστε το ΦΕΚ

24/04/2019 03:26

Μεγάλες αλλαγές που δυνητικά ενδέχεται να φέρουν οφέλη για τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά και γενικότερα για τους συντελεστές του κλάδου φέρνει η υπό τελική διαμόρφωση Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, για το βαμβάκι και τις ανοιχτές τιμές, ένα φαινόμενο που καταδικάζουν σφόδρα οι παραγωγοί.

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Βασίλης Κόκκαλης, κατά την επίσκεψή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «υπάρχει ήδη σχεδιασμός ώστε να γίνει και πρόσληψη 200 περίπου ατόμων, οι οποίοι θα αναλάβουν το πρακτικό σκέλος της απόφασης, δηλαδή θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της καταμέτρησης της υγρασίας στο βαμβάκι που παραδίδουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια».

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο περίπου από τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα, μιας και εκεί έχουν προσφύγει οι βαμβακοπαραγωγοί, παραθέτοντας και στοιχεία όσον αφορά τις πρακτικές των εκκοκκιστών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε την Δευτέρα 22 Απριλίου η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη.

Ο κ. Κόκκαλης παρουσίασε στα μέλη της Ομάδας τις προτεινόμενες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για το Βαμβάκι και έγινε συζήτηση όπου το κάθε μέλος ανέπτυξε τις θέσεις του.

Τρεις είναι οι κύριες παρεμβάσεις στην ισχύουσα απόφαση:

-Η πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
-Ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοικτών τιμών
-Η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance).

Σε ό, τι αφορά στην πριμοδότηση της ποιότητας, η απόφαση θα αναφέρει ρητά την υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους, τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μετρώνται στα εκκοκκιστήρια παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκκιστή, ενώ σε περίπτωση που προκύψει άμεσα συμφωνία, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθμός συμβασιούχων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, που ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκαλης «έχει έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους στη βαμβακοκαλλιέργεια προ των ευθυνών τους. Θέλουμε ο επιμελής παραγωγός που με κόπο, προσπάθεια και μελέτη παράγει ποιοτικό προϊόν να αμείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν. Επίσης επιθυμούμε να θεραπεύσουμε τη στρέβλωση της αγοράς η οποία δημιουργείται από τη δραστηριότητα πολλών μεσιτών οι οποίοι ανακατεύουν ποιοτικό και υποβαθμισμένο προϊόν, με ένα αποτέλεσμα που η αποτίμησή του δεν είναι δίκαια για κανέναν. Το κράτος δηλώνει παρών στην έμπρακτη στήριξη της ποιότητας του προϊόντος, είναι τώρα στο χέρι παραγωγών και εκκοκκιστών η ευθύνη να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία».

Ανοιχτές τιμές

«Σε σχέση με το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών η απόφαση αυτή θέτει τις βάσεις για τον πλήρη έλεγχο του φαινομένου αφού καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι η πρόβλεψη αυτή προστατεύει τον παραγωγό και εξαλείφει το φαινόμενο της ύπαρξης φορτίων με βαμβάκι παρατημένων στα εκκοκκιστήρια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική σύμβαση-υπεύθυνη δήλωση για όσους θέλουν να επωμιστούν το ρίσκο της ανοικτής τιμής αλλά ακόμη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση.

«Τέλος, η υιοθέτηση της δυνατότητας απόδοσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς, προσδίδει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας μας και «ξεκλειδώνει» τις δύσκολες ξένες αγορές, βοηθώντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Δραματικές αλλαγές προς όφελος των βαμβακοπαραγωγών αλλά και του συνόλου της «αλυσίδας» στην παραγωγή προϊόντος, οι οποίες αφήνουν στο παρελθόν το «θολό» τοπίο και δημιουργούν υγιείς συνθήκες στην αγορά, φέρνει η υπό τελική διαμόρφωση Κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Πρόκειται για την ευόδωση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από το περασμένο έτος ο κ. Κόκκαλης, αναζητώντας τρόπους ώστε να επιτευχθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων μία «συμφωνία κυρίων» η οποία αφενός θα διασφαλίζει ικανοποιητική τιμή στους παραγωγούς βάζοντας τέλος στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, αφετέρου θα πριμοδοτεί την ποιότητα στην καλλιέργεια, ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το «brand» του ελληνικού «λευκού χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, συνεδρίασε τη Δευτέρα 22 Απριλίου η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη. Ο κ. Κόκκαλης παρουσίασε στα μέλη της Ομάδας τις προτεινόμενες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για το Βαμβάκι και έγινε συζήτηση όπου το κάθε μέλος ανέπτυξε τις θέσεις του.

Τρεις είναι οι κύριες παρεμβάσεις στην ισχύουσα απόφαση:

Η πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοικτών τιμών

Η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance)

Σε ό, τι αφορά την πριμοδότηση της ποιότητας, η απόφαση θα αναφέρει ρητά την υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους, τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μετρώνται στα εκκοκκιστήρια παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκκιστή, ενώ σε περίπτωση που προκύψει άμεσα συμφωνία, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθμός συμβασιούχων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, που ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκαλης «έχει έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους στη βαμβακοκαλλιέργεια προ των ευθυνών τους. Θέλουμε ο επιμελής παραγωγός που με κόπο, προσπάθεια και μελέτη παράγει ποιοτικό προϊόν να αμείβεται ξεκάθαρα καλύτερα σε σχέση με εκείνον που φέρνει κατώτερο ποιοτικά προϊόν. Επίσης επιθυμούμε να θεραπεύσουμε τη στρέβλωση της αγοράς η οποία δημιουργείται από τη δραστηριότητα πολλών μεσιτών οι οποίοι ανακατεύουν ποιοτικό και υποβαθμισμένο προϊόν, με ένα αποτέλεσμα που η αποτίμησή του δεν είναι δίκαια για κανέναν. Το κράτος δηλώνει παρών στην έμπρακτη στήριξη της ποιότητας του προϊόντος, είναι τώρα στο χέρι παραγωγών και εκκοκκιστών η ευθύνη να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία».

Σε ό, τι αφορά το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών η απόφαση αυτή θέτει τις βάσεις για τον πλήρη έλεγχο του φαινομένου αφού καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος. Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι η πρόβλεψη αυτή προστατεύει τον παραγωγό και εξαλείφει το φαινόμενο της ύπαρξης φορτίων με βαμβάκι παρατημένων στα εκκοκκιστήρια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική σύμβαση-υπεύθυνη δήλωση για όσους θέλουν να επωμιστούν το ρίσκο της ανοικτής τιμής αλλά ακόμη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση.

Τέλος, η υιοθέτηση της δυνατότητας απόδοσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς, προσδίδει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας μας και «ξεκλειδώνει» τις δύσκολες ξένες αγορές, βοηθώντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

15/04/2019 01:03

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, προγραμματίζεται να πληρωθούν την ειδική ενίσχυση βάμβακος οι 2.000 και πλέον κομμένοι της περασμένης μεγάλης πληρωμής (28 Μαρτίου 2019).

Το ποσό της ενίσχυσης είναι 68,5 ευρώ ανά στρέμμα. Μαζί με την ειδική ενίσχυση βάμβακος θα «τρέξει» και η πληρωμή μιας παρτίδας συνδεδεμένων 2018, όπως η βιομηχανική ντομάτα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου 2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε άμεσες ενισχύσεις και ειδικά μέτρα στήριξης για τα Μικρά Νησιά Αιγαίου έτους 2018, συνολικού ποσού 187.596.979,81 ευρώ.

Συγκεκριμένα, είχε καταβληθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος, μέτρα στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και συμπληρωματικές πληρωμές για τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, νέους γεωργούς αλλά και συνδεδεμένες ενισχύσεις (πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, βρώσιμα όσπρια, σκληρό σίτο, ζαχαρότευτλα, καρπούς με κέλυφος, μήλα, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή και σπαράγγια).

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι στην αντίστοιχη περίπτωση (των κομμένων της ειδικής ενίσχυσης, οι πληρωμές είχαν γίνει μετά από αρκετούς μήνες, το φθινόπωρο.

10/04/2019 04:01

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό προϊόν ENVOKE 75 WG (δραστική ουσία: trifloxysulfuron), για μεταφυτρωτική χρήση στην καλλιέργεια του βαμβακιού εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων:

Πέλλας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Κιλκίς, Ηλείας, Πιερίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Καβάλας και Χαλκιδικής,

Έναρξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 4/4/2019
Λήξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 1/8/2019.

Διαβάστε την απόφαση

10/04/2019 03:33

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό (ζιζανιοκτόνο) PERMIT 75 WG (δραστική ουσία: halosulfuron-methyl), για μεταφυτρωτική καταπολέμηση της Κύπερης (Cyperus spp.) στο βαμβάκι.

Η άδεια δόθηκε για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων: Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Κιλκίς.

Έναρξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 4/4/2019.

Λήξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 1/8/2019.

Διαβάστε την απόφαση

09/04/2019 04:36

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό προϊόν STAPLE SL (δ.ο. pyriothiobac-sodium), για μεταφυτρωτική χρήση στην καλλιέργεια του βαμβακιού, εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων:

Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αττικής, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Κιλκίς.

Ημερομηνία χορήγησης 4/4/2019

Ημερομηνία λήξης 1/8/2019

Διαβάστε την απόφαση

04/04/2019 04:44

Αυτές τις μέρες εξετάζεται η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων 1.774 βαμβακοπαραγωγών, που έμειναν εκτός πληρωμής ειδικής ενίσχυσης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Κόκκαλης, την Πέμπτη (4/4), μιλώντας στη Βουλή. Από την πλευρά του ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, που κατέθεσε την σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «σε καμία ουσιαστική δέσμευση δεν προχώρησε ο Υφυπουργός, τόσο για το αν και πότε θα πληρωθούν την ενίσχυση οι εναπομείναντες απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί όσο και για τις αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος τους».

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ εξετάζει να πληρωθεί τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών, με διασταλτική ερμηνεία του νόμου, αποφεύγοντας όμως να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Αναλυτικά η συζήτηση στη Βουλή:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, την περασμένη Πέμπτη η Κυβέρνησή σας έδειξε ότι δεν στηρίζει τους παραγωγούς βάμβακος του Έβρου και της Ροδόπης. Πέρσι υπέστησαν ολικές καταστροφές εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας της αρρώστιας από το σκουλήκι, την οποία γνωρίζετε. Δυστυχώς δεν είχατε την ευαισθησία, τόσο εσείς όσο και η λοιπή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να έρθετε στον Έβρο και στη Ροδόπη να κάνετε αυτοψία, για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ζημιάς.
Είχατε υποσχεθεί ότι θα καταργήσετε το πλαφόν σε ό,τι αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Δυστυχώς, είδαμε ότι χίλιοι επτακόσιοι παραγωγοί βάμβακος της χώρας, εκ των οποίων οι επτακόσιοι εβδομήντα στον Έβρο και στη Ροδόπη, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των φορέων στο Διδυμότειχο και εκδόθηκε ένα σχετικό ψήφισμα, το οποίο σας εγχειρίζω και το καταθέτω και στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Οι δικοί σας Βουλευτές προτίμησαν, όπως πάντα, την απόδραση και δεν παρέστησαν σε αυτή τη σύσκεψη, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και ενημερωτική.
Στη δήλωση που εξέδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από την πίεση του ομιλούντος, όπως και λοιπών παραγόντων του Έβρου, είπε ότι θα επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.
Ποιος ευθύνεται, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτήν την κατάσταση; Δεν οφείλατε να είχατε προβλέψει;
Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε για να μας απαντήσετε και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει σχεδόν σε όλη τη Θράκη, που δυστυχώς τους έχετε εμπαίξει κατ’ επανάληψη.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, πράγματι την 28η Μαρτίου κατεβλήθησαν 176 εκατομμύρια ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς όλης της χώρας για την ειδική ενίσχυση, για τη συνδεδεμένη. Ο σκοπός αυτής της ενίσχυσης είναι η παραγωγή ποιοτικού βάμβακος. Χίλιοι επτακόσιοι εβδομήντα τέσσερις βαμβακοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα δεν πληρώθηκαν, αρκετοί εκ των οποίων είναι στην Περιφέρειά σας.

Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησης. Κατ’ αρχάς διαβάζω στην ερώτηση ότι λέτε «αυτόματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ μείωσε το πλαφόν» και «προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ εισήγαγε αυτόματα». Αυτόματα δεν εισάγεται τίποτα, κύριε Βουλευτά. Κατόπιν εντολής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μειώθηκε το πλαφόν. Όντως ο συγκεκριμένος Νομός υπέστη σοβαρότατες ζημιές, άλλες καλυπτόμενες, άλλες μη καλυπτόμενες. Στα πρώτα ακούσματα των ζημιών, από το καλοκαίρι, ενημερώσαμε και τη ΔΑΟΚ και όλους τους παραγωγούς, ειδικά για το πράσινο ή το ρόδινο σκουλήκι, να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να αποδεικνύεται από τους παραγωγούς ότι επέδειξαν περισσή φροντίδα και επιμέλεια στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Τι εννοώ; Προσκόμιση τιμολογίων και τα λοιπά, ώστε μετά να συμπεριληφθούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επίσης είχαμε και ξηρασία, όπως και πλημμύρες. Πράγματι είχαμε ζημιές.

Πόσοι πληρώθηκαν και τι θα γίνει για τους υπόλοιπους; ΔΑΟΚ Έβρου: 6 εκατομμύρια ευρώ σε χίλιους τριακόσιους ογδόντα οκτώ γεωργούς από τους χίλιους πεντακόσιους ενενήντα, ποσοστό 87,3%. ΔΑΟΚ Ορεστιάδας: 13.798.000 ευρώ σε δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα εννιά γεωργούς από τους δύο χιλιάδες οκτακόσιους πενήντα οκτώ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υπάρχουν τώρα εβδομήντα τέσσερις γεωργοί, οι οποίοι δεν παρέδωσαν καθόλου βαμβάκι και άλλοι εξακόσιοι ογδόντα οκτώ, οι οποίοι παρέδωσαν αλλά δεν πιάνουν το πλαφόν.

Τι έκαναν οι υπηρεσίες εγκαίρως, κύριε Βουλευτά; Έκαναν διασταλτική ερμηνεία του νόμου και των κανονισμών στη λέξη «ανωτέρα βία», προκειμένου να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των βαμβακοπαραγωγών, ότι υπέστησαν ζημιά. Διασταλτική -επιμένω- ερμηνεία των νόμων και των κανονισμών και γι’ αυτό αναφέρετε στην επίκαιρή σας ερώτηση «αυτόματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ». Δεν έγινε τίποτα «αυτόματα». Έγιναν όλα εγκαίρως, προσηκόντως, αλλά πάντα σύμφωνα με τον νόμο.
Αυτές τις μέρες εξετάζεται η μεγάλη πλειοψηφία τουλάχιστον των εναπομεινάντων να πληρωθεί στη συνδεδεμένη, πάντα σύμφωνα με γνωμάτευση του ΕΛΓΑ, με διασταλτική ερμηνεία επιμένω.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. Κύριε συνάδελφε, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ,  είχαμε συζητήσει για τις βαμβακοκαλλιέργειες αλλά και γενικά για τις αποζημιώσεις, εδώ στη Βουλή, σε παρόμοια επίκαιρη ερώτηση, με τον Υπουργό σας. Διότι οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν ήταν μόνο στο βαμβάκι, αλλά ήταν και στα σιτηρά, ήταν και στον ηλίανθο. Και τα είπατε κι εσείς προηγουμένως αναλυτικά. Απλώς, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αναπτύχθηκε η ασθένεια αυτή και αυτοί οι οποίοι δεν παρέδωσαν έχουν στα χωράφια τους ολική καταστροφή. Γι’ αυτό δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό.  Ωστόσο, είχε δεσμευθεί ο Υπουργός ότι θα δώσει απαντήσεις, και στις συσκέψεις που έγιναν στο γραφείο του με τους θεσμικούς παράγοντες του Έβρου και τους εμπλεκόμενους, ότι θα δώσει την απάντηση με την κατάθεση του Προϋπολογισμού.
Εγώ σας ερωτώ: Κάνατε έγγραφο στον Υπουργό Οικονομικών και ζητήσατε κωδικό για αυτήν την αποζημίωση; Αν κάνατε έγγραφο, παρακαλώ να το καταθέσετε στα Πρακτικά της Βουλής. Δεύτερον, επειδή δεν απήντησε με την κατάθεση του Προϋπολογισμού, θέλω να μας πείτε αν θα καταθέσετε αναδρομικά, εκ των υστέρων, αίτημα παρόμοιο να συμπεριληφθούν οι αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, συμπληρωματικά.
Διότι οι ζημιές δεν είναι, κύριε Πρόεδρε, μόνο σε ό,τι αφορά τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι ζημιές είναι ολικές, έχουν χάσει το εισόδημά τους. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα χωράφια στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αγρότες και όπως κι εγώ το διαπιστώνω, δεν θα καλλιεργηθούν. Και ξέρετε γιατί; Διότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε ό,τι αφορά τα εφόδια, είτε από το δικό τους ταμείο είτε από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα φέρετε την ευθύνη γι’ αυτό το θέμα, για το οποίο σήμερα σας ενημερώνω.
Συνεπώς ρωτάμε: Θα τους αποζημιώσετε για απώλεια εισοδήματος μέσα από την de minimis ενίσχυση; Αυτό έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.
 Έχετε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ενεργοποίηση του Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής, όπως έκανε και η Γερμανία για τους αγρότες της; Αν έχετε ζητήσει και έχετε στείλει έγγραφο, παρακαλώ να το καταθέσετε στα Πρακτικά της Βουλής.
Επίσης εσείς τώρα δεσμευτήκατε ότι θα εξετάσετε το αίτημα για το οποίο σήμερα συζητούμε. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθετε στον Έβρο και θα ανακοινώσετε ότι θα συμπεριλάβετε την απώλεια εισοδήματος των αγροτών στα λεγόμενα ΠΣΕΑ -τα οποία δεν είναι αποτελεσματικά, δεν λύνουν το πρόβλημα σήμερα, αλλά ενδεχομένως μετά από τρία, τέσσερα χρόνια- και θα παραπέμψετε το πρόβλημά τους για το μέλλον.
Γι’ αυτό θέλουμε, κύριε Πρόεδρε, δύο πράγματα. Πρώτον, την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανεξαιρέτως σε όλους όσοι είχαν καλλιεργήσει τα χωράφια τους με βαμβάκι και δεύτερον, θέλουμε την de minimis ενίσχυση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για απώλεια εισοδήματος ή μέσα από χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Δημοσχάκη. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Βουλευτά, οι άνθρωποι πράγματι υπέστησαν ζημιά. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάποια πράγματα. Στο τέλος ζητήσατε κάτι το οποίο φάσκει και αντιφάσκει: Ή θα αποζημιώσουμε με de minimis παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά -τους βαμβακοπαραγωγούς πάντα εννοώ, γι’ αυτούς ρωτάτε- ή θα καταβληθεί η συνδεδεμένη λόγω ζημιάς. Και τα δύο ζητάτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Φυσικά και τα δύο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, κύριε Βουλευτά, σας απήντησα. Ακούστε με. Σε μεγάλο ποσοστό έχουν καλυφθεί οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου λόγω της ερμηνείας που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις ζημιές που υπέστησαν. Πράγματι, υπέστησαν και ένα μεγάλο ποσοστό πληρώθηκε και έχει απομείνει ένα μικρό ποσοστό.
Σας απήντησα και σας απαντώ όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα ότι αυτές τις μέρες εξετάζεται να καλυφθεί τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων βαμβακοπαραγωγών λόγω ζημιάς που υπέστησαν, όπως ρόδινο σκουλήκι, πράσινο σκουλήκι, πλημμύρες, ξηρασία. Το κλείσαμε αυτό.
Δεύτερον, όσον αφορά το de minimis και επειδή είπατε ότι κάνουμε έγγραφο για αυτήν την αποζημίωση, για ποια αποζημίωση; Για την de minimis ρωτάτε; Είναι ρητορική η ερώτηση. Αναφέρεστε σε συγκεκριμένη αποζημίωση για συγκεκριμένο προϊόν; Γιατί στο δεύτερο ερώτημα κάνετε λόγο για αποκλεισμό του Νομού από το de minimis. Όχι, βέβαια. Όλα τα αιτήματα εξετάζονται.
Όμως, κύριε Βουλευτά, η de minimis αποζημίωση λόγω ζημιάς, αλλά και η καταβολή συνδεδεμένης λόγω μη ζημιάς, και τα δύο για τον ίδιο γενεσιουργό λόγο έχω την εντύπωση ότι δεν υφίστανται.
Εν κατακλείδι, σας αναφέρω ότι αυτές τις μέρες -από προχθές- ήδη οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται, προκειμένου να καλυφθούν και οι υπόλοιποι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού, για τους οποίους υποβάλατε την επίκαιρη ερώτηση.
Ευχαριστώ

02/04/2019 03:07

Για επίπεδα ρεκόρ στην κατανάλωση βαμβακιού την περίοδο 2019/2020 κάνει λόγο η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε στις 1 Απριλίου 2019 και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει η ICAC, «αν και η παγκόσμια βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, όπως εμπορικές αβεβαιότητες και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε υψηλό επίπεδο το 2019/2020, φθάνοντας τα 27,3 εκατομμύρια τόνους.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 27,6 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με την ICAC, αυτό οφείλεται κυρίως και στην αύξηση των μέσων παγκόσμιων αποδόσεων κατά 6%.

Στο τέλος της περιόδου εκτιμάται ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα ανέλθουν σε 17,7 εκατομμύρια τόνους.

Η πρόβλεψη τιμών του ICAC για τον δείκτη Α, στο τέλος του 2019/2020, είναι 81,25 σεντ ανά λίβρα, με εύρος προβλέψεων μεταξύ 60,71 και 94,23 σεντ ανά λίβρα

Η βασική ποιότητα του Δείκτη Α είναι MIDDLING, 1.3/32 (28 χιλ.) μήκος ίνας.