Δεν άφησε περιθώρια για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος στο προϊόν ο υπουργός, μιλώντας στη βουλή.
Απαντώντας στην υπ' αριθμό 429/13-02-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών», τόνισε τα ακόλουθα: «Για φέτος όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με το συγκεκριμένο προϊόν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είχε και πάρα πολλές δυνατότητες καλής τιμής πώλησης. Και οι δυνατότητες αυτές αξιοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από μεγάλο αριθμό παραγωγών είτε με τις πωλήσεις που έκαναν σε τιμές οι οποίες πάρα πολλές φορές ήταν άνω των 80 λεπτών και 90 λεπτών μέχρι ένα ευρώ -ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εκεί έφτασε η τιμή πώλησης- είτε κάνοντας χρήση της δυνατότητας των προπωλήσεων οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος σε μέρος των παραγωγών, πάντα με τη συνεργασία, με την συνεννόηση με την Διεπαγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία νομίζω ότι κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο αυτό τομέα. Έτσι, λοιπόν, και για φέτος οι τιμές οι οποίες υπήρξαν, κοντά στο ένα ευρώ, είναι τιμές οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, που υπήρξαν διαχρονικά για το συγκεκριμένο προϊόν. Καταλαβαίνοντας βέβαια πάντα ότι φέτος ήταν πιο αυξημένο το κόστος παραγωγής, δεν λέμε ότι αυτό έφερε τα υπερκέρδη στους παραγωγούς μας, αλλά σίγουρα σε αυτούς που μπόρεσαν, που είναι οι περισσότεροι, να κατευθύνουν σωστά και να πουλήσουν στις τιμές που προανέφερα είναι σίγουρο ότι έχει μείνει ένα καλό εισόδημα. Μέχρι τον Οκτώβρη είχε παραδοθεί το 75% περίπου του παραγόμενου προϊόντος. Και αυτό, όπως είπατε και εσείς, τελειώνει με τις παραδόσεις. Όμως, η εικόνα στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας είναι ότι ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, μια χρονιά στην οποία οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον προϊόν οι όποιες αιτιάσεις γίνονται αφορούν προφανώς μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που υπάρχει στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα».
«Κύριε Υπουργέ, στα χέρια σας εδώ και καιρό σίγουρα -δεν ξέρω πόσο διάστημα- έχετε κάποια έγγραφα από τους ίδιους τους αγρότες, εν προκειμένω της Καρδίτσας. Και θα μεταφέρω και εδώ ζωντανά αυτό που μου είπαν εχθές που ήμουνα εκεί στο μπλόκο της Καρδίτσας για το κόστος παραγωγής, για τις τιμές που αντιμετωπίζουν. Τι έξοδα είχε ανά στρέμμα ο αγρότης το 2022, πέρυσι δηλαδή, όταν τελείωσε καλλιεργητική χρονιά, η συγκομιδή, για την καλλιέργεια και το όργωμα -δεν θα αναφερθώ στο πόσα, τα έχετε μπροστά σας ή τα έχετε στο Υπουργείο-, για τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, το σκάλισμα, τα εντομοκτόνα, για τα λιπάσματα, για το πότισμα και για το ρεύμα, τώρα ειδικά που έχει εκτιναχθεί, έχει φτάσει στον «Θεό» η τιμή του, αλλά και τη συλλογή του προϊόντος; Το κόστος ανά στρέμμα είναι 309 ευρώ. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα στρέμματα που ένας μεγάλος αριθμός αγροτών ενοικιάζει και υπολογίσουμε την τιμή των 50 ευρώ ανά στρέμμα, την ελάχιστη τιμή, τα έξοδα πάνε στα 359 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή πώλησης του βαμβακιού 0,68 έως το πολύ 0,70 είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής», απάντησε ο Γιώργος Λαμπρούλης.
«Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση ότι διανύουμε μια εύκολη χρονιά, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Είναι μια χρονιά στην οποία το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά αυξημένο για παράγοντες εξωγενείς, τους οποίους έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές. Όμως, είμαστε παρόντες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στην προσπάθεια μέρος αυτού του κόστους παραγωγής -σημαντικό μέρος- να μπορέσουμε να το απορροφήσουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να αναφέρω δύο πράγματα που, νομίζω, έχουν τη σημασία τους. Το ένα είναι σε σχέση με την ενίσχυση που έχουμε δώσει στον ΕΛΓΑ, στον οργανισμό για τις αποζημιώσεις, ο οποίος κατάφερε το 2020, το 2021 και το 2022 να καταβάλει 863 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε όλοι ότι οι ετήσιες εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ δεν είναι περισσότερες από 160 εκατομμύρια. Άρα για αυτά τα τρία χρόνια έχουν δοθεί 380 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για ζημίες που έχουν πάθει οι παραγωγές και το βαμβάκι, βεβαίως, μέσα σε αυτές. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία ακόμα καταβολή 110 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, για όλα τα πορίσματα που είναι έτοιμα από τον ΕΛΓΑ και στην οποία καταβολή έχει πάλι συμμετοχή το ελληνικό κράτος. Οφείλω να αναφέρω -όπως αναφέρθηκε- το κόστος παραγωγής στην ενίσχυση που έχει δοθεί με το πετρέλαιο. Μία φορά δόθηκε, μία ανακοινώθηκε για την επόμενη περίοδο, για κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι είχε σταματήσει από το 2016. Να αναφερθώ στην ανησυχία για τα λιπάσματα στα οποία πήραν και οι βαμβακοπαραγωγοί και βεβαίως, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ασφαλώς οι βαμβακοπαραγωγοί είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να αναφερθώ στην ενίσχυση που υπάρχει για το ρεύμα και η οποία ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες μας από την πρώτη στιγμή, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Να αναφερθώ και στις μειώσεις του ΦΠΑ που έγιναν στα λιπάσματα και στα αγροεφόδια. Αν ρωτήσει κάποιος «Νομίζετε ότι όλο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής;», σας επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν είπε ότι καλύπτει στο 100% την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ενίσχυση και βοήθεια η οποία δίνεται, εν προκειμένω για τους αγρότες για τους οποίους συζητούμε, μέσα στους οποίους και οι βαμβακοπαραγωγοί. Οι συγκεκριμένοι, όπως ανέφερα, έχουν και τη σταθερή ειδική ενίσχυση, που είναι 184 εκατομμύρια και το προϊόν των οποίων πέρυσι είχε μέση τιμή πώλησης 70 λεπτά, φέτος για μεγάλα διαστήματα -το γνωρίζουν όλοι- ήταν και 80 και 90 λεπτά και 1 ευρώ. Το γνωρίζουν όλοι αυτό στον κάμπο. Αν κάποιες άστοχες επιλογές οδήγησαν κάποιους να είναι δυστυχώς σε δυσχερέστερη θέση από κάποιους άλλους παραγωγούς, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Ο κανόνας είναι ότι ειδικά στο συγκεκριμένο προϊόν υπήρξε και μια καλή τιμή και ενίσχυση και σε αυτούς, όπως και σε όλους τους άλλους», είπε καταλήγοντας ο Γ. Γεωργαντάς.
Η κατάσταση πάντως στο βαμβάκι, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνει τουλάχιστον προβληματική, με τους περισσότερους αγρότες, να έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος από το κόστος παραγωγής, αλλά να εισπράττουν πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.
Τις υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος για να εισπράξουν την ειδική ενίσχυση το 2023 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτές, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, είναι οι εξής:
1. Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2023 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά. Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά. Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.
2. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
3. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.
4. Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.
5. Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
6. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024.
Παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.
Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 472/158760/25/05/2023 Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ισχύουν τα εξής:
- Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο εφ όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 38 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.
- Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
- Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32%, η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων 2023. Σχετικά με την αποδοχή των μεταβιβάσεων θα υπάρξει ενημέρωση με εκ νέου ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ τις προσεχείς μέρες.
Η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ).
Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη κωδικό για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχει απενεργοποιηθεί ο κωδικός τους, μπορούν να προβούν στις κατάλληλες εργασίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ).
Η Εγκύκλιος και τα Υποδείγματα Μεταβιβάσεων έτους 2023 είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση (εδώ).
Επισημαίνουμε ότι για το έτος 2023 δεν γίνονται δεκτές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2022, εκτός περιπτώσεων που αναφέρονται στην υπ αριθμ. 1930/81861/22-7-2015 ΥΑ , με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου ή ασθένειας (αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία) που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2022.
Μετά τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και τη λήψη κωδικού, επιλέγεται στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ μία από τις παρακάτω κατηγορίες μεταβίβασης:
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
- Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης
- Αλλαγή προσωπικών στοιχείων
- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη
- Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη
- Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή / και χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
Με την επιλογή της επιθυμητής κατηγορίας μεταβίβασης, επιλέγεται αυτόματα και το αντίστοιχο υπόδειγμα της αίτησης μεταβίβασης
Η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 θα γίνεται έως 10/10/2023.
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης χορήγησης της παρέμβασης Π1 - 32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος για την παραγωγή σπόρων προς σπορά».
Ο ετήσιος προϋπολογισμός, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, της συνδεδεμένης ενίσχυσης για παραγωγή σπόρων σποράς ανέρχεται στα στα 4.465.000 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης σπόρων προς σπορά για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται στα 95.000 στρέμματα.
Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 470 ευρώ/εκτάριο (47 ευρώ/στρέμμα).
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από την μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%.
Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για την συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επομένως, η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 400 ευρώ/εκτάριο (40 ευρώ/στρέμμα) και 541 ευρώ/εκτάριο (54,1 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων προς σπορά είναι:
Α. Ο καλλιεργητής/ενεργός γεωργός, ο οποίος συνάπτει σύμβαση καλλιέργειας για πολλαπλασιασμό πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά (συμβάσεις πολλαπλασιασμού σπόρων) με σποροπαραγωγική επιχείρηση. Ο καλλιεργητής διαθέτει την παραγωγή του στη συμβαλλόμενη σποροπαραγωγική επιχείρηση.
Β. Η σποροπαραγωγική επιχείρηση, η οποία καλλιεργεί ή παράγει η ίδια τον πιστοποιημένο σπόρο σποράς σε ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις.
Οι δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οφείλουν να καλλιεργούν σπόρους προς σπορά των ειδών κτηνοτροφικών ψυχανθών και οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Να χρησιμοποιούν αποκλειστικά προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο και εμπορικό όπου προβλέπεται, σπόρο σποράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις: α) 250744/ 17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861) και β) 6775/95992/ 24-07-2014 υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά οσπρίων και ορισμένων ψυχανθών» (Β’ 2130), όπως ισχύουν.
Κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή (Υλικό Καλλιτερευτή) για την παραγωγή προβασικού και βασικού σπόρου προς σπορά, όπως αναφέρεται στην 217265/28-01-2004 υπουργική απόφαση «Διατηρητές ποικιλιών φυτικών ειδών» (Β’ 203).
Β. Να μη χρησιμοποιούν σπόρους γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.
Γ. Να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών ή και στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να υπογράφουν σύμβαση καλλιέργειας με την σποροπαραγωγική επιχείρηση, στην οποία εκτός των άλλων, θα αναγράφονται το είδος, η ποικιλία και η κατηγορία του σπόρου προς σπορά που θα σπαρθεί και το έτος της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας. Το ανωτέρω συμφωνητικό θα κατατίθεται στην αρμόδια αρχή ελέγχου και πληρωμών με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Οι σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων προς σπορά οφείλουν:
1. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων παραστατικών τα οποία απαιτούνται για οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους.
2. Να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία που τεκμηριώνουν την πώληση προβασικού, βασικού, πιστοποιημένου και εμπορικού σπόρου προς σπορά, ή σπόρου βελτιωτή (Υλικού Καλλιτερευτή) στους καλλιεργητές, με τους οποίους έχουν συνάψει σύμβαση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, όπως κάθε φορά ισχύει.
3. Να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία που τεκμηριώνουν την παράδοση/πώληση από τους δικαιούχους, του παραγόμενου σπόρου προς σπορά προς πιστοποίηση.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ολοκληρώθηκε η συλλογή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές ΕΑΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, όπως και το 2022.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζεται η κατάθεση ΕΑΕ 2023 από ορισμένους δικαιούχους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕ Φθιώτιδας και την ΠΕ Έβρου, όπου για λόγους ανωτέρας βίας, που προκύπτουν από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, έως την 6η Οκτωβρίου, χωρίς να επιβάλλεται ποινή εκπρόθεσμης δήλωσης.
Ήδη ξεκίνησε ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθεί η αποσφαλμάτωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωμής της προκαταβολής.
Κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο ότι η πληρωμή τις προκαταβολής θα γίνει προς τα τέλη Οκτωβρίου, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Αναμένουμε τα ποσά του τσεκ.
Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 73,3 ευρώ το στρέμμα (733,98 € ανά εκτάριο) εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια (2.500.000 στρέμματα). Αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.
Υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος
1. Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2023 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά. Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά. Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.
2. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
3. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.
4. Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.
5. Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
6. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024.
Παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.
Διαβάστε την απόφαση εδώ
Στο μεταξύ τα πρώτασ στοιχεία του ΕΛΓΑ δείχνουν ότι από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία έπαθαν ζημιά 400.000 στρέμματα παραγωγής βαμβακιού, που βρισκόταν δύο μήνες πριν τη συγκομιδή.
Ανακοινώθηκε παράταση υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2023 για συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο του άρθρου 3 του ΚΑΝ 2116/2021 σχετικά με τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις, σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί οριστικοποίηση δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - ΕΑΕ έτους 2023 μετά την καταληκτική ημερομηνία στις 11/9/2023 χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.
Η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία η σημερινή 11/9/2023.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να επιτρέψει στους αγρότες περαιτέρω εξαιρέσεις από περιβαλλοντικά μέτρα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις να το πράξουν από τα κράτη μέλη.
Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, να κάνει εξαίρεση από ορισμένα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ). Μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου αλλάζουν για το 2024 οι υποχρεώσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων για την είσπραξη του τσεκ (ενίσχυσης), δηλαδή αφορά το καθεστώς της «αιρεσιμότητας» στη νέα ΚΑΠ.
Τα μέτρα όμως αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις σπορές του φετινού φθινοπώρου. Οι αγρότες µε άνω των 100 στρεµµάτων αροτραίες καλλιέργειες θα πρέπει από τις φθινοπωρινές σπορές, να ακολουθήσουν τους κανόνες αµειψισποράς και τη διάθεση τµήµατος της εκµετάλλευσης σε µη παραγωγικά στοιχεία και εκτάσεις (π.χ αγρανάπαυση).
Οι υποχρεώσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων για την είσπραξη του τσεκ (καθεστώς της «αιρεσιμότητας» στην ΚΑΠ) είναι:
ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση
Οι γεωργοί που διαχειρίζονται μόνιμους βοσκοτόπους οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διατηρείται η αναλογία των εκτάσεων των βοσκοτόπων προς τις συνολικές γεωργικές εκτάσεις της χώρας. Η αναλογία εκτάσεων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 5% σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την αναλογία του 2018.
Αν ξεπεραστεί το όριο αυτό, οι γεωργοί που έχουν μετατρέψει βοσκοτόπους σε άλλες γεωργικές χρήσεις υποχρεούνται να επαναμετατρέψουν τις εκτάσεις σε βοσκότοπο. Η παρακολούθηση σε ετήσια βάση της μετατροπής των βοσκοτόπων και της τήρησης της ανωτέρω αναλογίας θα γίνεται με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.
ΚΓΠΚ 2: Προστασία υγροτόπων και τυρφώνων
α. Υγρότοποι όλης της χώρας: Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε
περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας.
Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στους παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
β. Μικροί Νησιωτικοί Υγρότοποι
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στου παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
ii. Απαγορεύονται οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης και επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγροτόπων, στο πλαίσιο εφαρμογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων. Οι υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούν τη χρήση τους.
iii. Απαγορεύονται οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα, οι επιχωματώσεις, η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας, η επέκταση των καλλιεργειών και η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη προκύπτει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση και οικολογική διαχείριση του υγροτόπου.
iv. Απαγορεύονται οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο και προκαλούν αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων και της άντλησης υδάτων, εκτός αν αποσκοπούν στη διατήρηση του υγροτόπου.
γ. Υγρότοποι σε περιοχές NATURA 2000
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στου παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
ii. Για τους υγροτόπους οι οποίοι περιλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, εφαρμόζονται οι όροι που θα περιγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης, όταν αυτά εκπονηθούν και θεσμοθετηθούν.
δ. Τυρφώνες (από το 2025)
Μέχρι το έτος 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των οριοθετημένων περιοχών των τυρφώνων της χώρας στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) - Land Parcel Identification System (L.P.I.S.) του ΟΠΕΚΕΠΕ και η έκδοση των ορθών γεωργικών πρακτικών για την προστασία της οργανικής ουσίας των τυρφώνων.
ΚΓΠΚ 3: Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας
Απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιά, κ.ά.). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα των αρόσιμων καλλιεργειών:
i. ενσωμάτωση στο έδαφος
ii. βόσκηση
iii. διατήρηση ή κοπή των υπολειμμάτων και παραμονή τους στο χωράφι ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, πριν την προετοιμασία του εδάφους για την σπορά/φύτευση της εαρινής καλλιέργειας.
ΚΓΠΚ 4: Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων
α. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, καθώς και φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια ζώνη πέρα της όχθης υδάτινων όγκων των υγροτόπων, ποταμών, υδατορεμάτων, λιμνών, διωρύγων,
τάφρων και καναλιών άρδευσης ή στράγγισης. Το ελάχιστο πλάτος αυτής της ζώνης ανάσχεσης είναι τρία (3) μέτρα.
β. Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι (6) μέτρων κατά μήκος των παραπάνω επιφανειακών υδάτινων σωμάτων.
ΚΓΠΚ 5: Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους
α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται.
γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 1/11 εκάστου έτους έως και τις 15/3 του επόμενου έτους.
δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.
ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
Τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του προτύπου, καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.
ΚΓΠΚ 6: Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες
α. Στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστους έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες.
Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.
β. Στα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10% να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 5/3 του επόμενου έτους. Η κάλυψη του εδάφους μπορεί να γίνεται με συγκαλλιέργεια, φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.
ΚΓΠΚ 7: Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από την καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό
Αφορά αειφορική διαχείριση των εδαφών των αρόσιμων καλλιεργειών, εκτός των ορυζώνων, και στις εκμεταλλεύσεις με αροτραίες καλλιέργειες άνω των 10 εκταρίων.
α. Να εφαρμόζουν κάθε χρόνο αμειψισπορά με εναλλαγή καλλιεργειών από διαφορετικά βοτανικά γένη τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, ώστε εντός τριών (3) καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεμάχιο με αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί με τουλάχιστον δυο (2) κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών.
ΚΓΠΚ 8: Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, για όλες τις γεωργικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φυτικών φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών.
ΚΓΠΚ 9: Απαγόρευση της μετατροπής ή άροσης των μόνιμων βοσκοτόπων που έχουν οριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι βοσκότοποι σε περιοχές του δικτύου Natura 2000
Στις εκτάσεις μόνιμων βοσκότοπων, που βρίσκονται εντός των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA), δεν επιτρέπεται η άροση, καθώς και η μετατροπή τους σε άλλη γεωργική χρήση.
Η χώρα μας κέρδισε την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά 9,5 εκατ. στρεμμάτων χάρις στην αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων.
Στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας προχώρησε στον χαρακτηρισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιοχή της χώρας με στόχο να καταργηθεί η τεχνική λύση..
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα αυτές οι εκτάσεις δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είχε γίνει η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταθέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΕΕ τροποποιητική µε την προσθήκη των επιπλέον επιλέξιµων βοσκοτόπων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από την εποχή της προεδρίας Γρηγόρη Βάρρα υπάρχει στα συρτάρια του ΟΠΕΚΕΠΕ η σχετική μελέτη.
Η ένταξη νέων βοσκοτόπων θα φέρει νέα µοναδιαία αξία δικαιωµάτων στα βοσκοτόπια αλλά και τα νέα όρια για τη λήψη της αναδιανεµητικής ενίσχυσης.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να είχε τροποποιήσει
α) τις µέσες µοναδιαίες αξίες των δικαιωµάτων στις Περιφέρειες, για την εφαρµογή της εσωτερικής σύγκλισης,
β) το κατώτερο και ανώτατο όριο (σε επιλέξιµη έκταση), της διανοµής συµπληρωµατικής στήριξης
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι εκτάσεις στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.
Επίσης η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας 9,5 εκατ. στρεμμάτων λύνει το πρόβλημα της τεχνικής λύσης και έτσι θα μπορούν να εφαρμοστούν τα eco-schemes στην κτηνοτροφία.
Ένα ακόμη θέμα που αναμένεται να αλλάξει στην ΚΑΠ και αφορά την κτηνοτροφία είναι η εξαίρεση της συνδεδεμένης στα βοοειδή για σφάγια του 13ου μήνα, που είχε αναδείξη σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου. Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα ελληνικά μοσχάρια κρεατοπαραγωγής.
Αυτό που δεν τολμά να αγγίξει το ΥπΑΑΤ είναι ότι ζητούν οι κτηνοτρόφοι, τα βοσκοτόπια να τα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο.
Οι αγρότες έχουν στη διάθεση τους λίγες ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ για το έτος ενίσχυσης 2023.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥπΑΑΤ:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ - μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί - λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».
Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να δοθεί καμιά παράταση ΟΣΔΕ γιατί δεν θα μπορεί να πληρωθεί η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου (ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση).
Αυτό που αξίζει όμως να αναφέρουμε είναι ότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά σε σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου για την προσπάθεια της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να δημιουργήσει σε ένα παράλληλο καθεστώς κατάθεσης των δηλώσεων της ΕΑΕ 2023 - ΟΣΔΕ.
Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε σχετικό άρθρο που ανέφερε την ποσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ... ιδιωτικός ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ).
Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει ότι «μόνη διέξοδος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πλήρης ενσωμάτωση των λειτουργιών του στο gov.gr, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Τα ΚΥΔ οφείλουν να ενισχύσουν την εφαρμογή του gov.gr και να εγκαταλειφθεί το τέχνασμα της χρήσης δεύτερης πλατφόρμας. Μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση στο κυβερνητικό νέφος, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να συνεργαστούν».
Όσον αφορά το ΟΣΔΕ, μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί, λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, ξεκαθαρίζει το ΥπΑΑΤ.
Υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ γίνεται έως και την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο εκτός από τα προβλήματα στα οικολογικά σχήματα έχουμε θέματα και με τα προγράμματα του ΠΑΑ.
Το πρόβλημα είναι ότι αν και το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωση, που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών δεν υπογράφηκε ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «οι κτηνοτρόφοι θα δηλώσουν τον αριθμό ζώων τους. Έαν τελικά υπογραφεί η παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών τότε όσοι παρουσιάζουν μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχουν πρόβλημα με την ένταξή τους στο πρόγραμμα».
Πάντως υπάρχουν φόβοι για μείωση της ενίσχυσης που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι (βασική, πρασίνισμα κ.α.). Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, «στα οικολογικά σχήματα μόνο τα βιολογικά μπορούν να τρέξουν. Τα υπόλοιπα όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί η βασική ενίσχυση λόγω του πρασινίσματος κατά 40%. Και δεν μιλάμε για την μείωση του τσεκ λόγω της νέας ΚΑΠ (σύγκλιση). Τα πράγματα είναι οριακά για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και αν χαθούν χρήματα, είτε από το πρασίνισμα είτε από τις αυτόχθονες και κάποιο άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ, είναι σίγουρο ότι πολλές εκτροφές θα κλείσουν».
Προβληματισμένος είναι ο βοοτρόφος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γκόλιας, από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μείωση εισοδήματος στα τέλη του 2024 λόγω μειωμένων ενισχύσεων σε τσεκ, προγράμματα ΠΑΑ και εξισωτική τότε μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αναμένεται να σταματήσει το επάγγελμα. Δεν γνωρίζω αν αυτό θέλουν να πετύχουν. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οικονομικά τα πράγματα είναι οριακά στην κτηνοτροφία. Καλώς ή κακώς στηρίζεται ο κλάδος από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι βιώσιμος».
«Σε ένα κτηνοτρόφο το 33% του εισοδήματος είναι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ. Αν δεν πάρουν οικολογικά σχήματα και μειωθεί το τσεκ κατά 2,5% λόγω ΚΑΠ, τότε πάμε για μια μείωση των ενισχύσεων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι, κατά 50%, σε ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν μη βιώσιμες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην χώρα μας και σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος.
Όσο περνά ο καιρός φαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) στη νέα ΚΑΠ.
Όπως έχουμε τονίσει στον ΑγροΤύπο οι μισοί περίπου γεωργοί δεν μπορούν να εφαρμόσουν οικολογικό σχήμα, ενώ στην κτηνοτροφία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Τώρα που κατάλαβαν στο ΥπΑΑΤ ότι γράφαμε εδώ και καιρό στον ΑγροΤύπο προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα, επειδή τέλη του έτους αναμένεται να υπάρξει «Βατερλώ» με την πληρωμή του «νέου πρασινίσματος».
Ήδη βγήκαν εκτός οι αναβαθμίδες. Ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, γεωπόνος από την Σπάρτη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα προβλήματα με την ηλεκτρονική εφαρμογή που έθεσαν στη διάθεση των παραγωγών προκειμένου να υποβάλλουν την δήλωση ΟΣΔΕ του τρέχοντος έτους. Εκεί φάνηκε ότι το οικολογικό σχήμα Π1-31.8 «διατήρησης και προστασίας των καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες» δεν μπορεί να τρέξει στην Λακωνία και σε όλη την Πελοπόννησο (μιλάμε για κλίση εδάφους 8%).
Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».
Σύμφωνα με την εφαρμοστική απόφαση, δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια η εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) καθώς και από πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι.
Δηλαδή με ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης μπορεί ο παραγωγός να ενταχθεί στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» και να εισπράξει την ενίσχυση. Με βάση αυτό το έγγραφο δεν θα μπορεί να αγοράσει συμβατικά φυτοπροστατευτικά για ένα έτος.
Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην Θεσσαλία. Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.
Εκτός όμως της μειωμένης ενίσχυσης θα έχουμε και πρόστιμα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σε έλεγχο της ΕΕ υπάρξουν ποινές και οι αγρότες αναγκαστούν να έχουν 3ετή αποκλεισμό από τα οικολογικά σχήματα; Δηλαδή μιλάμε για μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Οι γεωργοί, που κατέχουν οριστικά δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης το έτος 2023, δύνανται να μεταβιβάσουν το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2023 δεν γίνονται δεκτές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2022, εκτός περιπτώσεων που αναφέρονται στην υπ αριθμ. 1930/81861/22-7-2015 ΥΑ , με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου ή ασθένειας (αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία) που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2022.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) η αίτηση της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς υποβάλλεται από τον κληρονόμο - αποδέκτη
β) η αίτηση της λύσης μίσθωσης των δικαιωμάτων υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης.
Η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 ορίζεται από 10/9/2023 έως 10/10/2023.
Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2023.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, είχε η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), την Τρίτη (22 Αυγούστου), στην έδρα της στη Λάρισα.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός παρουσίασε τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις και δράσεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια που υλοποίησε η Διεπαγγελματική ύστερα από την επανασύστασή της το 2016 και αναφέρθηκε εκτενώς στα σημεία που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη συνέχιση της αύξησης της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας και αφορούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή του αγροτοπεριβαλλοντικού προγράμματος «μείωσης αποτυπώματος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια», με ταυτόχρονη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξής του στα επόμενα έτη, τη συνέχιση λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι, την ένταξη του κλάδου των επιχειρήσεων Εκκόκκισης, Εμπόρων Βάμβακος και βαμβακοσπόρου στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ, τη μείωση του κόστους καλλιέργειας κ.α.
Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα ότι φεύγω πραγματικά ενθουσιασμένος από τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος γιατί είδαμε μια Διεπαγγελματική πρότυπο. Αναπτύσσονται και αναδεικνύουν διαρκώς το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο….Οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, πρέπει να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές… Το βαμβάκι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας και παραμένει...Είναι αυτονόητο ότι σήμερα φεύγουμε από τη συνάντηση χαρούμενοι γιατί είδαμε παραγωγούς, μεταποιητές, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς, όλη την «αλυσίδα» ενωμένη και συντονισμένη να συνεργάζεται. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και τα σημεία που ανέδειξαν ώστε να έχουμε καλύτερη συνεργασία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ Ευθύμης Φωτεινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Υφυπουργό που βρέθηκαν στην έδρα μας σήμερα για να μιλήσουμε για τον «λευκό χρυσό», όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Αυγενάκης. Για ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Υπουργό ένα πράγμα βγήκε κερδισμένο: Το βαμβάκι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, οι Βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Καπετάνος, ενώ από πλευρά της ΔΟΒ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Σιάρκος, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Βασίλης Γιαννάκος και Γιώργος Καραΐσκος, καθώς και ο Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μελάς.
Στην τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία, που έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απουσίαζε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν και βρισκόταν δίπλα στον Υπουργό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δώσει απαντήσεις στους αγρότες. Πάντως οι περισσότερες ερωτήσεις που έκαναν όσοι συνάντησαν τον υπουργό αφορούσαν τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου λένε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια Αυγενάκη με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Σημανδράκος υποσχέθηκε ότι θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ γύρω στις 28 Οκτωβρίου. Κανείς όμως δεν ξέρει τι χρήματα θα εισπράξει για να κάνει τον προγραμματισμό του. Όλοι οι αγρότες είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Μεγάλες ευθύνες υπάρχουν και στα προβλήματα που υπάρχουν με την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων. Οι 5 αγρότες στους 10 δεν μπορούν να κάνουν οικολογικό σχήμα. Στην κτηνοτροφία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Μιλάμε ότι έχουμε σημαντική μείωση εισοδήματος. Κάποιοι πρέπει να έχουν ευθύνες για αυτό. Ο Αυγενάκης γνωρίζει ότι θα κριθεί με τις πληρωμές της προκαταβολής τον Οκτώβριο και της εξόφλησης των ενισχύσεων που θα γίνει τέλος του έτους.
Όσον αφορά την κομπίνα με τα «μαϊμού βοσκοτόπια» όλοι γνωρίζουν ότι κάποιοι εισέπραξαν χρήματα που δεν τα δικαιούνται. Θα φτάσουν στη δικαιοσύνη αυτές οι παρανομίες; Θα επιστρέψουν τα χρήματα που παρανόμως εισέπραξαν; Κάποιοι πραγματικοί παραγωγοί έχασαν χρήματα από αυτή την κομπίνα. Πρέπει να απαντήσει ο Αυγενάκης σε αυτό γιατί το κράτος έχει συνέχεια και όταν αναλαμβάνεις μια θέση παίρνεις μαζί και τα βαρίδια του παρελθόντος.
Έχουμε και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες περιμένουν τα χρήματα τους και τα τρακτέρ έχουν αναμμένες τις μηχανές τους. Έχουμε μια τροπολογία για 75 εκ. ευρώ, τα οποία όμως είναι πολύ λίγα και βασίζονται σε στοιχεία του παρελθόντος. Πληρωμές με τροπολογίες δεν γίνονται.
Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο με νέους συντελεστές. Και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έτος αυτή η πληρωμή να γίνει δηλαδή σε μόνιμη βάση μιας και οι τιμές των καυσίμων δεν μειώνονται. Τα χρήματα θα πρέπει να είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να μπορούμε να λέμε ότι στηρίζεται πραγματικά η αγροτική παραγωγή. Ευκαιρία έχει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει την όλη κατάσταση με το αγροτικό πετρέλαιο, αφού το έχει υποσχεθεί έτσι και αλλιώς σε προηγούμενη έκθεση.
Αύξηση κονδυλίων της ΚΑΠ για την ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ.
Η υποστήριξη της ΚΑΠ είναι σημαντική για τη διατήρηση της γεωργίας και τις κτηνοτροφίας στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, αναφέρει πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν. Χωρίς αυτές τις ενισχύσεις μεγάλα περιοχές με φυσικούς περιορισμούς - όπως βουνά ή άγονα εδάφη - θα κινδύνευαν να εγκαταλειφθούν. Οι άμεσες ενισχύσεις (Πρώτος Πυλώνας) και οι επενδύσεις στο πλαίσιο των ταμείων αγροτικής ανάπτυξης (Δεύτερος Πυλώνας) συμβάλλουν στη διατήρηση της γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας σε αυτές τις ειδικές περιοχές.
Οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές είναι κατά μέσο όρο λιγότερο εντατικές, με περισσότερες χρήσεις γης ωφέλιμες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όπως λιβάδια, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και αγρανάπαυση.
Σε αυτές τις περιοχές η καλλιέργεια είναι πιο δύσκολη λόγω δυσμενών συνθηκών, όπως το υψόμετρο, η κλίση, η ξηρότητα, η χαμηλή θερμοκρασία, φτωχά εδάφη. Οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς καλύπτουν το 59% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ.
Για την περίοδο 2023-2027, η στήριξη του των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που παρέχεται μέσα από Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ των κρατών μελών ανέρχεται σε δημόσια δαπάνη 18,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας 47 εκατ. εκτάρια (470 εκατ. στρέμματα).
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη και το 6% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης της ΚΑΠ.
Όμως εδώ η μελέτη της Κομισιόν επισημαίνει ότι παρά την οικονομική στήριξη η διαφορά του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς - σε σχέση με αυτές που δεν είναι - παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στις ορεινές περιοχές το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι μειωμένο κατά 20,4%, ενώ στις μειονεκτικές κατά 26,5%.
Η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ πρέπει να φτάσει και σε αυτές τις περιοχές. Η μελέτη έδειξε ότι οι καλλιέργειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές χρησιμοποιούν αντίστοιχα 55% και 26% λιγότερα ορυκτά λιπάσματα αζώτου. Επίσης οι δαπάνες ανά εκτάριο για φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι αντίστοιχα 56% και 49% χαμηλότερες.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα αγροκτήματα σε αυτές τις περιοχές έχουν μεγαλύτερα μερίδια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, λιβαδιών και αγρανάπαυσης, που είναι χρήσεις γης που αποδεδειγμένα είναι πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και μειώνουν την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα. Η αγρανάπαυση και τα λιβάδια μειώνουν τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν τις βιοφυσικές ιδιότητες του εδάφους και συμβάλλουν στη διατήρηση των τοπίων.
Ομοίως, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών είναι μια σημαντική αγρο-οικολογική πρακτική με θετικές επιπτώσεις σε διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, της επικονίασης, του ελέγχου παρασίτων, του κύκλου των θρεπτικών ουσιών, της γονιμότητας του εδάφους και της ρύθμισης του νερού. Σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς η διαφοροποίηση των καλλιεργειών είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλες εκμεταλλεύσεις. Στις ορεινές περιοχές επικρατούν λιβάδια. Η παύση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής θα επηρέαζε αρνητικά τα οικοσυστήματα, αλλά θα οδηγούσε σε απώλεια πολύτιμων ορεινών τροφίμων, όπως του κρέατος ελευθέρας βοσκής αλλά και κάποιων τυριών.
Όλα αυτά αποτελούν ένα σοβαρό επιχείρημα για την χώρα μας που στα εδάφη διαθέτει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές να αυξήσει την οικονομική στήριξη αυτών των περιοχών.
Στην Ελλάδα για το 2023 η παρέμβαση Π3-71: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (πρώην εξισωτική αποζημίωση) δίνει ενίσχυση σε τρεις διαφορετικές δράσεις που είναι:
- Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ ανά στρέμμα)
- Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα)
- Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα).
Σε όλες τις κατηγορίες των τριών δράσεων το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, που μετά τα 20 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha (200 στρέμματα): χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha (200 - 250 στρέμματα): χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha (250 - 300 στρέμματα): χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha (300 στρέμματα) δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 εκταρίων, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha.
Μήπως αντί να βάζουμε σε αυτές τις περιοχές αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα ήταν καλύτερο να δίναμε αύξηση των ενισχύσεων για την αγροτική παραγωγή. Αυτό θα έδινε οικονομική ανάσα ζωής αλλά και θα βοηθούσε τους νέους να μείνουν σε αυτές τις περιοχές. Η Κομισιόν ανοίγει ένα παράθυρο μένει να δούμε αν το ΥπΑΑΤ θελήσει να το εκμεταλλευτεί στην αναπροσαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, που αναμένεται να γίνει τον επόμενο χρόνο.
Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί με αρόσιμη έκταση, οι οποίοι μετατρέπουν το 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης τους σε «περιοχή οικολογικής εστίασης».
Με αρκετή καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε την σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο. Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι χειμερινά σιτηρά, αραβόσιτος, βαμβάκι.
Αφορά το οικολογικό σχήμα Π1-31.2 - Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης, που αποτελείται από τις κάτωθι δράσεις:
α) 31.2-Α «Περιοχές οικολογικής εστίασης»
β) 31.2-Β «Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές».
Υποχρεωτικές απαιτήσεις
1. Για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη κάτω των 10 εκταρίων ή για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη άνω των 10 εκταρίων που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 - πρώτη απαίτηση περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.
2. Για τις εκμεταλλεύσεις που υποχρεούνται να τηρούν το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 - πρώτη απαίτηση, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας, ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στο οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης».
3. Για όλες τις εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους υποχρεούνται στην τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 4 - Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων όγκων, όπως αυτό εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας.
Δράση 31.2-Α Περιοχές οικολογικής εστίασης
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Χειμερινά σιτηρά - 10 ευρώ/εκτάριο (1 ευρώ/στρέμμα)
Αραβόσιτος - 37 ευρώ/εκτάριο (3,7 ευρώ/στρέμμα)
Βαμβάκι - 16 ευρώ/εκτάριο (1,6 ευρώ/στρέμμα)
Οι ενισχύσεις αφορούν το σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία δηλώνεται η δράση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες.
Επίσης πρόσθετη ενίσχυση μπορεί να δοθεί στην περίπτωση εγκατάστασης φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές που κυμαίνεται από 1,5 €/στρ. έως 4,2 €/στρ.
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να μετατρέψουν τουλάχιστον το 10% της αρόσιμης γης με τις επιλέξιμες στη δράση καλλιέργειες, σε περιοχή οικολογικής εστίασης, δηλαδή σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Στοιχεία που συνιστούν περιοχή οικολογικής εστίασης:
α) οι μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και
β) εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Μη παραγωγικές περιοχές εκτάσεων είναι:
- Τάφροι (Εξαιρούνται τα κανάλια που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα)
- Φυσικά Πρανή, ζώνες ανάσχεσης
- Θαμνοστοιχίες,
- Εκτάσεις γης σε αγρανάπαυση
- Ρέματα
- Αναβαθμίδες
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι οι ανωτέρω εκτάσεις να συμπεριλαμβάνονται στο υπόβαθρο της ΕΑΕ 2023.
Αζωτοδεσμευτικά είδη (ψυχανθή):
i. Medicago sativa (Μηδική)
ii. Phaseolus spp. (Φασόλια)
iii. Vigna spp. (Μαυρομάτικα κ.α.)
iv. Lotus corniculatus (Λωτός)
v. Cicer spp. (Ρεβύθια)
vi. Trifolium spp. (Τριφύλλια)
vii. Vicia faba (Βρώσιμα κουκιά)
viii. Lens culinaris (Φακές)
ix. Lupinus spp. (Λούπινα)
x. Pisum spp. (Μπιζέλια)
xi. Vicia spp. (Βίκος κ.α.)
Εφόσον επιλεγεί η συγκεκριμένη δράση η σπορά των αζωτοδεσμευτικών ειδών θα πρέπει να αποδεικνύεται με τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου.
Δράση 31.2-Β Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Χειμερινά σιτηρά
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 10 ευρώ/εκτάριο (1 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 15 ευρώ/εκτάριο (1,5 ευρώ/στρέμμα)
Αραβόσιτος
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 37 ευρώ/εκτάριο (3,7 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 42 ευρώ/εκτάριο (4,2 ευρώ/στρέμμα)
Βαμβάκι
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 16 ευρώ/εκτάριο (1,6 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 21 ευρώ/εκτάριο (2,1 ευρώ/στρέμμα)
Φυτά ξενιστές δύναται να είναι:
α) Μίγματα αποτελούμενα από δύο (2) τουλάχιστον από τα παρακάτω καλλιεργούμενα είδη:
- κορίανδρος (Coriandrum sativum), άνηθος (Αnethum graveolens), γλυκάνισος (Pimpinella anisum) από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
- ρόκα (Eruca sativa) από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
- βίκος (Vicia sativa), μπιζέλι (Pisum sativum), κουκί (Vicia faba) (σε μικρό ποσοστό στο μίγμα), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.) από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)
β) Είδη από την αυτοφυή βλάστηση, με αναγνωρισμένα καλή προσέλκυση σε επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα, εφόσον φύονται σε ικανούς πληθυσμούς και δεν αποτελούν ζιζάνια για τις εκάστοτε καλλιέργειες. Σε αυτά ανήκουν τα κάτωθι είδη:
- άγριο καρότο (Daucus carota), ασπροκέφαλο (Αmmi majus), άγριος μάραθος (Foeniculum vulgare), από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
- άγρια ρόκα (Eruca vesicaria), άγριο ραπανάκι (Raphanus raphanistrum), βουνιάς η ροκόμορφη (Βunias erucago), από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
- βίκος (Vicia spp), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.), μηδική (Medicago spp.), από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)
- μεγάλη κίτρινη μαργαρίτα ή χρυσάνθεμο το στεφανωματικό (Glebionis coronaria), άγρια καλέντουλα (Calendula arvensis), ανθεμίδα ή μαργαρίτα (Αnthemis sp.), χαμομήλι (Matricaria chamomila), κενταύρια (Centaurea spp.), κρηπίδα ή γεράκι (Crepis spp.), αγριο-ράδικο ή πικραλίδα ή ταραξάκο (Taraxacum officinale), ζοχός (Sonchus oleraceus), από την Οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών (Αsteraceae)
- μπουράντζα ή βοράντζα ή μποράγο (Βorago officinalis), έχιο (Echium spp.), από την Οικογένεια των Βοραγινοειδών (Βoraginaceae)
- λάμιο (Lamium spp.), από την Οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae)
- σκαμπιόζα (Scabiosa sp.), κναουτία (Knautia sp.), από την Οικογένεια των Αιγοκλιματίδων (Caprifoliaceae)
- γεράνι (Geranium spp.), ερωδιός ο γερανοειδής (Erodium spp.), από την Οικογένεια των Γερανιϊδών (Geraniaceae)
- βερονίκη (Veronica sp.), από την Οικογένεια των Σκροφουλαριϊδών (Scrophulariaceae).
Επισυναπτόμενα δικαιολογητικά
Τιμολόγια αγοράς του μίγματος πιστοποιημένων σπόρων για τα φυτά-ξενιστές επικονιαστών. Δεν αφορά την αυτοφυή βλάστηση.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση του νέου πρασινίσματος (Οικολογικών Σχημάτων) γιατί δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν καμιά δράση.
Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μείωση των ενισχύσεων αλλά και φέρνει πολλά προβλήματα στον ετήσιο προγραμματισμό που θέλουν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι.
Έχουμε φτάσει Αύγουστο το ΥπΑΑΤ έχει δώσει παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έως και την 11η Σεπτεμβρίου, όμως ακόμη δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν κάποιο Οικολογικό Σχήμα οι κτηνοτρόφοι.
Το μεσημέρι της Δευτέρας (21/08) πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη για ζητήματα εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων στην κτηνοτροφία.
Από την πλευρά της ΕΘ.Ε.Α.Σ. έδωσαν το παρών, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης και ο κ. Ιωάννης Κάτρης, Τεχνικός Εμπειρογνώμονας της ΕΑΣ Αγρινίου.
Τα θέματα που τέθηκαν στο «τραπέζι» της συνάντησης αφορούσαν κυρίως τον τρόπο εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων στην κτηνοτροφία, που δημιουργούν μια ανισορροπία στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι παράλληλα πλήττονται και από τον τρόπο εφαρμογής της Αναδιανεμητικής.
Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Παύλος Σατολιάς ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε αναφέρει ότι τα Οικολογικά Σχήματα (eco schemes) δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτή την στιγμή το μόνο eco schemes που μπορεί να εφαρμοστεί στην κτηνοτροφία είναι τα βιολογικά. Όμως δεν μπορεί ολόκληρος κλάδος να έχει μόνο αυτή την δράση σε όλη την χώρα. Ζητήσαμε να υπάρξουν 2 ή 3 εναλλακτικά Οικολογικά Σχήματα για να μπορεί ο κτηνοτρόφος να κάνει την επιλογή του. Δεν πρέπει να χαθούν χρήματα και αυτό το κατάλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια σύσκεψη με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ και θα δούμε τον τρόπο για να ενεργοποιηθούν και άλλα Οικολογικά Σχήματα στην κτηνοτροφία για φέτος. Από του χρόνου εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ».
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ πρότεινε για την τρέχουσα χρονιά να υπάρξει βελτίωση της εφαρμογής του Οικολογικού Σχήματος για τη βελτίωση των βοσκοτόπων μέσα από προσωρινά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Επιπρόσθετα, όπως τονίστηκε η βιολογική κτηνοτροφία που εμφανίζεται ως νέα διέξοδος αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς πρέπει στην πράξη να συνεισφέρει στους κτηνοτρόφους και στο περιβάλλον και όχι στις προσδοκίες κάποιων.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταμενίτης, ακούγοντας τους προβληματισμούς των μελών της ΕΘ.Ε.Α.Σ. δήλωσε ότι θα εξετασθούν με θετικό κατά αρχήν πρόσημο οι προτάσεις βελτίωσης και πως το βασικό ζήτημα είναι «να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι» σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και τους αγρότες. Ο υφυπουργός ζήτησε από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. να καταθέσει ένα υπόμνημα με τις προτάσεις βελτίωσης, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προκειμένου αυτές να εξεταστούν ενδελεχώς.
Κλείνοντας, ο κ. Σατολιάς τόνισε πως είναι σημαντικό για τέτοιου είδους τεχνικά ζητήματα, να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ της ΕΘ.Ε.Α.Σ. -λόγω της καθημερινής επικοινωνίας, που έχει με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας- και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να επιλύονται τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και παραγωγοί της χώρας.
Οι προπωλήσεις βάμβακος µε τιµές στα 63 λεπτά το κιλό δεν έχουν φέρει ενδιαφέρον στους Έλληνες παραγωγούς, που περιμένουν για υψηλότερες τιμές.
Βέβαια μεγάλο ρόλο θα παίξει και η ρευστότητα που θα έχουν οι παραγωγοί και πότε θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ. Για την πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο δεν αναμένεται κάτι πριν την έναρξη της συγκομιδής.
Οι προβλέψεις, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τον Αύγουστο, έφεραν μια άνοδο στις διεθνείς τιμές στα 89 σεντς αλλά στην συνέχεια υπήρξε διόρθωση.
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, την περίοδο 2023/2024, το USDA υποστηρίζει ότι θα ανέλθει σε 114,1 εκατομμύρια μπάλες (μείωση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη κατά 2,7 εκατομμύρια μπάλες) λόγω των χαμηλότερων παραγωγών που αναμένονται στις ΗΠΑ και το Ουζμπεκιστάν.
Από την άλλη η διεθνή κατανάλωση αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε 116,9 εκατομμύρια μπάλες, κυρίως λόγω των ισχυρότερων προοπτικών κατανάλωσης στην Κίνα.
Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί, κατά 400.000 μπάλες αυτό το μήνα, σε 43,9 εκατομμύρια, καθώς αναμένεται αύξηση των εξαγωγών της Βραζιλίας για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση της Κίνας. Όμως από την άλλη αναμένεται μείωση στις εξαγωγές των ΗΠΑ, κατά 1,3 εκατομμύρια μπάλες.
Στις διαδικασίες χορήγησης οικολογικών σχημάτων (eco schemes) για το 2023 αναφέρεται νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όσον αφορά το eco schemes Π1-31.4 - «Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία» αφορά εκτάσεις με μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώδεις, αμπέλια, ακτινιδιές) ή αροτραίες καλλιέργειες ή και κηπευτικά.
Υποχρεώσεις
Μετά τη συλλογή της βιομάζας/υπολειμμάτων ακολουθεί κατεύθυνσή της σε χώρο όπου θα γίνει η διαχείρισή της:
α. είτε ακολουθεί κομποστοποίηση αυτής, εντός της ίδιας της εκμετάλλευσης σε κομποστοσωρό που βρίσκεται εντός της εκμετάλλευσης του γεωργού
β. είτε διαθέτουν τα υπολείμματα/βιομάζα σε αδειοδοτημένο φορέα διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων (αδειοδοτημένη μονάδα βιοαερίου, αδειοδοτημένη μονάδα κομποστοποίησης και παραγωγής κομπόστ κατάλληλου για γεωργική χρήση, αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων)
και ακολουθεί:
α. είτε διασκορπισμός του ιδιοπαραγόμενου κομπόστ στα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης
β. είτε προμηθεύονται κομπόστ ή χώνευμα ή ιλύς κατάλληλα για γεωργική χρήση από αδειοδοτημένες μονάδες βιοαερίου ή μονάδες κομποστοποίησης ή μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων, το οποίο το εφαρμόζουν στον αγρό.
γ. είτε προμηθεύονται τυποποιημένο προϊόν κομπόστ από καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
Επισυναπτόμενα Δικαιολογητικά
1. Στις περιπτώσεις του ιδιοπαραγώμενου κομποστ εφόσον ο παραγωγός έχει προμηθευτεί κομποστοποιητή θα πρέπει να επισυνάπτεται στην ΕΑΕ το αντίστοιχο παραστατικό αγοράς.
2. Απόδειξη παραλαβής των υπολειμμάτων από την μονάδα βιοαερίου ή παραγωγής κομπόστ που τα παρέλαβε.
3. Δελτίο αποστολής ή άλλο παραστατικό παράδοσης του υλικού (κομπόστ ή χωνεύματος ή επεξεργασμένης ιλύος) στο γεωργό από τη μονάδα παραγωγής αυτού ή από το παραστατικό αγοράς.
4. Εδαφολογικές αναλύσεις
Καθορίζεται ελάχιστη ποσότητα εφαρμογής κομπόστ ή χωνεύματος ή επεξεργασμένης ιλύος κατά κατηγορία καλλιέργειας ως εξής:
- κηπευτικά 3.000 λίτρα/ha
- αρόσιμες εκτάσεις 1.500 λίτρα/ha,
- αμπέλια και ακτινίδια 1.550 λίτρα/ha
- λοιπές μόνιμες καλλιέργειες 2.000 λίτρα/ha
5. Πιστοποιητικό ανάλυσης του προς εφαρμογή υλικού, στην περίπτωση που ο γεωργός προμηθεύεται οργανικό υλικό από αδειοδοτημένο φορέα διαχείρισης γεωργικών υπολειμμάτων (αδειοδοτημένη μονάδα βιοαερίου, αδειοδοτημένη μονάδα κομποστοποίησης και παραγωγής κομπόστ κατάλληλου για γεωργική χρήση, αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων).
Στο πιστοποιητικό ανάλυσης αναγράφονται κατ’ ελάχιστον: περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία, περιεκτικότητα σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα.
Η ενίσχυση που λαμβάνει ο γεωργός ανέρχεται στην ενίσχυση που αντιστοιχεί στη συγκέντρωση και απόσυρση των υπολειμμάτων (20 €/Ha), η οποία προσαυξάνεται με την ενίσχυση για την προμήθεια του κομποστ ανά ομάδα καλλιέργειας και φτάνει στις εξής τιμές:
Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με αροτραίες καλλιέργειες/συνολική ενίσχυση 110 €/Ha (11 ευρώ ανά στρέμμα).
Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με κηπευτικές καλλιέργειες/συνολική ενίσχυση 200 €/Ha (20 ευρώ ανά στρέμμα).
Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με ακτινίδια ή αμπέλια/συνολική ενίσχυση 112 €/Ha (11,2 ευρώ ανά στρέμμα).
Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με δενδρώδεις καλλιέργειες πλην αμπελιών και ακτινιδίων/συνολική ενίσχυση 140 €/Ha (14 ευρώ ανά στρέμμα).
Για σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, μιας και ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, σε στενή παρακολούθηση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ από το Μαξίμου.
Την Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023, ο Υπουργός ΑΑΤ, επισκέφθηκε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, καθώς επίσης και τα Χανιά.
Στο Μ.Α.Ι.Χ., τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Ο Διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. Δρ. Γιώργος Μπαουράκης ξενάγησε τον ΥπΑΑΤ στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και τον ενημέρωσε για το έργο που επιτελείται. Στο Μ.Α.Ι.Χ. λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα πέντε ειδικοτήτων και γίνεται ερευνητικό έργο σε φαρμακευτικά και προστατευόμενα φυτά, ενώ λειτουργούν εργαστήρια μελιού, ελαιουργίας και εδαφολογικών μελετών. Την παρούσα περίοδο στο Μ.Α.Ι.Χ. φοιτούν 150 άτομα από τα 13 κράτη μέλη του CIHEAM. Οι απόφοιτοι του Μ.Α.Ι.Χ. δραστηριοποιούνται ως καθηγητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο συνεδριακό χώρο του Ινστιτούτου φιλοξενούνται συνέδρια πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, όπως το ΜΙΤ. Το Μ.Α.Ι.Χ. μέσω των ερευνών που διεξάγει, προάγει τη μεσογειακή γεωργία. Παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των 13 μελών που συναποτελούν το CIHEAM.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι εδώ φαίνεται η δυναμική που έχει η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα στηρίξει την σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο Ινστιτούτο, με άμεση συνεργασία με την αγορά και τον τουριστικό τομέα. Επισήμανε ότι προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι, μέσω ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης και της έρευνας, να υπάρξει ολοκληρωμένη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τα προϊόντα μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά διεθνώς. Σε δηλώσεις του εξήρε το έργο του κ. Μπαουράκη, των στελεχών και των εργαζομένων. «Νιώθω υπερήφανος ως Κρητικός και ως ΥπΑΑΤ που πλέον θα συνεργαστούμε και θεσμικά μαζί. Οι καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε αυτό το χώρο θέλουμε να εφαρμοστούν και σε άλλες δομές που λειτουργούν ή που θέλουμε να λειτουργήσουμε. Ήδη χθες είχαμε σύσκεψη για την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και θα είναι χαρά μας να συνδυάσουμε πράγματα -έχουμε κάνει ήδη μια πρώτη συζήτηση με το ΜΑΙΧ- και να λειτουργήσουμε έτσι ώστε η Κρήτη να πάει πιο ψηλά σε θέματα πρωτογενούς τομέα και η σύμπραξη αυτή να λειτουργήσει ως φάρος για την υπόλοιπη Ελλάδα», δήλωσε.
Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές τους. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ωριμότητα της συζήτησης, αλλά και για το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των αγροτοκτηνοτρόφων.
Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ο κ. Αυγενάκης ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε (τα λέμε εδώ και καιρό στον ΑγροΤύπο).
«Χρειάζεται δουλειά εντατική. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο. Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του», τόνισε.
Και προσέθεσε: «Βήμα βήμα, αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».
Στο μεταξύ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού πληρωμών η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι υποχρεώσεις των Παρόχων Ηλεκτρονικών Εφαρμογών Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων. Διαβάστε την απόφαση (εδώ).
Τις προκαταβολές του τσεκ περιμένουν οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκεί θα δώσει εξετάσεις ο νέος υπουργός.
Οι γεωργοί θα πρέπει από το 2023 να δίνουν μεγάλη προσοχή στην κατεργασία του εδάφους για μην έχουν πρόβλημα στην είσπραξη του τσεκ.
Ειδικότερα, ένας από τους όρους της «αιρεσιμότητας», που μπαίνει σε εφαρμογή για την περίοδο 2023-2027, είναι το πρότυπο Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 5: «Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους».
Οι γεωργοί, ανάλογα με την κατάσταση των αγροτεμαχίων, υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα:
α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης - άγριας ζωής.
γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση (όργωμα), από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.
δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.
ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
Πάντως τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του προτύπου, καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Παρέμβαση Π3-71: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (πρώην εξισωτική αποζημίωση), του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται σε τρεις διαφορετικές δράσεις που είναι:
Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές.
Η ενίσχυση καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο (12,220 ευρώ ανά στρέμμα)
Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών.
Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα)
Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα)
Η συγκεκριμένη δράση αφορά:
- παραμεθόριες περιοχές,
- νησιωτικές περιοχές,
- περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:
α) είναι ενεργοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι
β) ασκούν αγροτική δραστηριότητα εντός των συγκεκριμένων περιοχών.
Σε όλες τις κατηγορίες περιοχών των τριών δράσεων το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, που μετά τα 20 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha (200 στρέμματα): χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha (200 - 250 στρέμματα): χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
- Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha (250 - 300 στρέμματα): χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
- Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων (300 στρέμματα) δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)