Την έκθεση μηνός Σεπτεμβρίου δημοσιοποίησε στις 10 του μήνα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Το βασικό συμπέρασμά της είναι πως παγκοσμίως στο τέλος της σεζόν μειώνονται τα τελικά απόθέματα έτι περαιτέρω, σε σύγκριση με την ανακοίνωση Αυγούστου, λόγω αύξησης της κατανάλωσης σε χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Στις ΗΠΑ οι στρεμματικές προβλέπονται αυξημένες, ενώ στην Ελλάδα, το USDA, δίνει μικρότερη παραγωγή λόγω των κουρεμένων αποδόσεων, σε σύγκριση με εκείνες που προέβλεπε τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει το USDA, οι εξαγωγές των ΗΠΑ το 2020-2021 ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαπενταετίας. Η Κίνα επισκίασε το Βιετνάμ ως μεγαλύτερος προορισμός για το βαμβάκι των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.
Για τη νέα σεζόν το USDA αναφέρει πως οι χαμηλότερες εσοδείες σε Ινδία, Τόγκο, Ελλάδα και Μπενίν αντισταθμίζουν τις μεγαλύτερες εσοδείες βάμβακος σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία και Αργεντινή. Η χρήση αυξάνει ελαφρώς με υψηλότερη αύξηση κατανάλωσης σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Τουρκία και Βραζιλία, ενώ μειώνεται ελαφρώς στο Βιετνάμ.
Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι χρεώσεις που απαιτούνται για την άρδευση.
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το βαμβάκι, ως προϊόν και αυτό που δεν θεωρείται βέβαιο δεν είναι η πτώση στις εκτάσεις, αλλά το μέγεθος αυτής. Μια πτώση που φαίνεται πως μπορεί να ανατραπεί μόνον στην περίπτωση που οι εκκοκκιστές δώσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς, όσον αφορά στα κιλά στις προπωλήσεις και φυσικά τις τιμές.
Τουλάχιστον 30% η πτώση στις Σέρρες
Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος παραγωγός από την περιοχή της Βισαλτίας Σερρών θεωρεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, βέβαιη μια απώλεια στρεμμάτων στο βαμβάκι της τάξης του 30% εν συγκρίσει με πέρσι λόγω της απογοήτευσης των παραγωγών από τις χαμηλές εμπορικές τιμές πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από τους παραγωγούς που δεν θα βάλουν βαμβάκι, θα στραφούν στον ηλίανθο, οι σπορές του οποίου καθυστερούν εντούτοις και κάποιοι (οι περισσότεροι) θα στραφούν στο καλαμπόκι. Οι σπορές βάμβακος στις Σέρρες αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου.
Προβληματισμός ενόψει σπορών και στη Λάρισα
«Η εικόνα του βαμβακιού με τα περσινά δεδομένα δεν είναι καλή. Αν δεν δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς, η προπώληση με αυξημένες ποσότητες, π.χ. στα 400 κιλά το στρέμμα από 250 πέρσι και μια τιμή στα 75-80 λεπτά, τότε πάμε για μεγάλη μείωση στρεμμάτων στη Θεσσαλία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η χρέωση για το πότισμα, που ανάλογα την περιοχή, τον τρόπο άρδευσης κ.λπ., έχει μεγάλες αποκλίσεις. Όπου είναι προσιτή η άρδευση, δεν θα φύγει εύκολα ο κόσμος από το βαμβάκι. Πάντως θεωρώ, πως δέλεαρ είναι το καλαμπόκι που έχει καλή τιμή, αλλά δεν είναι όλες οι περιοχές στη συνδεδεμένη», τονίζει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
Κερδίζουν στρέμματα καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα στην Καρδίτσα
Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος είναι βαμβακοκαλλιεργητής, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, άρα έχει άριστη γνώση της αγοράς και όχι μόνο. Όπως λοιπόν σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «από τις πρόσφατες συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς βάμβακος προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό όταν ξεκινήσουν οι προπωλήσεις βάμβακος φέτος, η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος να κυμανθεί μεταξύ 85 και 100 σεντς. Ένα χαμηλό δολάριο θα ενισχύσει την τιμή για το σύσπορο βαμβάκι μας. Το τοπίο είναι ρευστό και βλέπετε τι γίνεται και στις ΗΠΑ. Επίσης, τα εκκοκκιστήρια προσανατολίζονται να έχουν μια ευελιξία στις ποσότητες στην προπώληση, όχι όμως πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι μια μείωση από πέρσι στο 10% στις εκτάσεις, καθώς αρκετοί παραγωγοί θα στραφούν στο καλαμπόκι και τη βιομηχανική ντομάτα. Πέρσι στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν γύρω στα 2,55 εκατ. στρέμματα. Αυτά θα είναι μειωμένα τη νέα χρονιά σίγουρα και για τον απλό λόγο ότι με την πλήρη εφαρμογή του monitoring, πολλές εκτάσεις θα πεταχθούν εκτός».
Σε συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό των ελέγχων εισαγομένων αμνοεριφίων και αυγών κατά την περίοδο του Πάσχα προχώρησε το ΥπΑΑΤ.
Η σύσταση έγινε με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, στις 28 Μαρτίου 2023.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η απόφαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστάται Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτείται από τους:
α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονίστρια, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Αναστασία Χαραλαμποπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, του Τμήματος Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, που υπηρετεί με απόσπαση στο ιδιαίτερο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως επιχειρησιακή συντονίστρια, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ) Σπυρίδωνα Ντουντουνάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ) Παναγιώτα Παπαδάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενη του Τμήματος Σφαγείων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε) Αικατερίνη Αντιπάτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Γεωπόνων, με βαθμό Α’, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Γραφείου Σχεδιασμού και Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων, της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, Συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια
στ) Βασιλική Γιαννούλη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη του Τμήματος Κρέατος και Αλιευμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ζ) Ευστράτιο Νικολάου, υπάλληλο ΠΕ Γεωπόνων, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η) Γεώργιο Μιχαλόπουλο, Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), προϊστάμενο Κλάδου Τάξης Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ) Δημήτριο Λουκόπουλο, Αστυνομικό Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ι) Ανδριανή Κοκκίνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διυπηρεσιακής Συνεργασίας για τον Έλεγχο της Αγοράς και την Αντιμετώπιση του Παράνομου Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ια) Μαρία Μωυσίδου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Εσωτερικών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιβ) Άγγελο Λυμπέρη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιγ) Περικλή Κόκκοτα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως τακτικό μέλος χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιδ) Μιχαήλ Κωστάκη, προϊστάμενο του Τμήματος Η΄ της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Αττικής, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιε) Ιωάννη Κωφό, προϊστάμενο του Τμήματος Ζ΄ της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Μακεδονίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιστ) Διαμαντή Βασιλακούδη, Διοικητή Λιμενικής Αστυνομίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια
Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:
- η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
- οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
- οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
- οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
- το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
- το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.
Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.
Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, Γεωπόνος εκπρόσωπος των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών του δημοσίου, «το προσωπικό των ΔΑΟΚ και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τους ελέγχους στις εισαγωγές και εξαγωγές νωπών προϊόντων από και προς τρίτες χώρες. Στο εξαγωγικό εμπόριο το Σάββατο και η Κυριακή έχουν παγιωθεί σαν εργάσιμη ημέρα. Οι έλεγχοι στα νωπά οπωροκηπευτικά θα πρέπει να γίνουν την στιγμή της φόρτωσης και πολλές φορές πρέπει να γίνουν εκτός ωραρίου εργασίας. Ειδικά οι υπερατλαντικές εξαγωγές γίνονται συνήθως Κυριακές επειδή θα πρέπει να φτάνουν στο σωστό timing στις ξένες αγορές. Μόνο από τη ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης έχουμε 600 ελέγχους φορτίων ετησίως που θα πρέπει να γίνουν τις Κυριακές για εξαγωγές που πάνε κυρίως προς χώρες των Βαλκανίων.
Με το νόμο 3460 του 2006 (τροποποιήθηκε με το νόμο 3698 του 2008) και την ΚΥΑ του 2016 μπήκε πλαφόν στην αποζημιώση που θα πάρει ο ελεγκτής. Μάλιστα φτάνει τα 5 ευρώ την ώρα (τα χρήματα τα πληρώνουν οι ιδιώτες και είναι ανταποδοτικά λέει η νομοθεσία). Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι οι αντίστοιχοι ελεγκτές σε Ρουμανία και Βουλγαρία αμοίβονται με 20 και 25 ευρώ την ώρα. Επίσης η πληρωμή των ελεγκτών γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών.
Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό κ. Γεωργαντά για το πρόβλημα και μας είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Η νομοθετική ρύθμιση θα βοηθήσει εκτός από την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχω εκτός ωραρίου και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στις πύλες και τα λιμάνια της χώρας και αυτό θα πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση.
Στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων περίοπτη θέση εμφανίζεται να έχουν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών προς τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και το επακόλουθο πληθωριστικό κύμα οδήγησαν σε τεκτονικές αλλαγές στην κατανάλωση νωπών οπωρ/κών το τελευταίο διάστημα.
Με λύπη, όμως, διαπιστώνουμε από την άλλη ότι η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ .Γεωργαντάς, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έδωσε κατά τη συνάντηση της Θέρμης (Θεσσαλονίκη) με αντιπροσώπους του γεωπονικού ελεγκτικού προσωπικού των ΔΑΟΚ & Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε, τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, σε νέα βάση, του καθεστώτος της ανταποδοτικής εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, για τη διενέργεια ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων φυτικής προέλευσης από γεωπόνους κρατικούς υπαλλήλους, αφενός για τις ανάγκες στήριξης του εξαγωγικού εμπορίου και της ελληνικής εξωστρέφειας αλλά και, εν μέρει, για τη διεκπεραίωση των εισαγωγών σε περιόδους όπου η εγχώρια αγορά παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικά επισιτιστικά είδη νωπών οπωρ/κών.
Αλλά ακόμη και αν η ριζική αυτή μεταρρύθμιση, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη στις μέρες μας, φαντάζει για τον κ. Υπουργό «Γολγοθάς», γιατί δεν έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα, έστω μια βελτίωση του υφιστάμενου αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της ανταποδοτικής εργασίας η οποία, αποδεδειγμένα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πίστης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου; Διότι με όλα τα "βαρίδια" και τις "στρεβλώσεις" που έχει κληρονομήσει από το 2006 που θεσπίστηκε και έπειτα, τα οποία κορυφώθηκαν στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, ο χρήσιμος αυτός θεσμός απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες του χρόνου, προς όφελος πάντα των εξαγωγέων, για τους υπαλλήλους που τον υπηρετούν θα μπορούσε να εκληφθεί μόνο ως παραλογισμός και ειρωνεία, ασχέτως αν συνεισφέρει δυναμικά και έμπρακτα στην ανύψωση της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μπορεί, λοιπόν, ένας γεωπόνος-ελεγκτής, δημόσιος λειτουργός, ημέρα Κυριακή να πραγματοποιεί ελέγχους σε 30 αυτοκίνητα φορτηγά (φορτία) με διάφορα είδη νωπών οπωρ/κών προέλευσης απ΄όλη την Ελλάδα και για ένα συνολικό διακινούμενο όγκο προϊόντων (tonnage) κοντά στους 660 tn φρούτων και λαχανικών προς εξαγωγή, αλλά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία του μόνο για τα 18 αυτοκίνητα! Θα πρέπει επιτέλους να παύσει να ισχύει αυτή η αντιπαραγωγική δέσμευση του ισχύοντος νόμου.
Σχετικά με το αναδειχθέν θέμα, τέλος, τα αιτήματα των γεωπόνων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που συμμετέχουν διαχρονικά στην υπερεργασιακή ανταποδοτική απασχόληση για τους απαραίτητους ελέγχους εκτός κανονικού ωραρίου, συνοψίζονται όπως παρακάτω:
1. αλλαγή του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων με νομοθετική ρύθμιση και θέσπιση σε νέα βάση με χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων (άμεση εκταμίευση αντί της διετίας που ισχύει σήμερα)
2. αναπροσαρμογή του ύψους της ωριαίας αποζημίωσης για εργασία εκτός ωραρίου, από 5 € που ισχύει σήμερα στα 15 € και απόδοση του συνόλου των ανταποδοτικών τελών στον απασχολούμενο ελεγκτή
3. κατάργηση της αντιπαραγωγικής (μνημονιακής) πολιτικής της επιβολής ανώτατου ορίου (πλαφόν) 300 € μεικτά (200 € καθαρά) στη μηνιαία αποζημίωση των ελεγκτών από ανταποδοτικά τέλη
4. αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης (πληρώνεται από τους ιδιώτες και όχι από το κράτος) σε τουλάχιστον 0,40/χλμ προκειμένου να μπορέσουμε να μετακινηθούμε με τα αυτοκίνητα μας».
Ελέγχους ζητούν και οι εξαγωγείς
Στην ανάγκη διεξαγωγής ελέγχων και εκτός ωραρίου αναφέρονται και οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «διανύοντας την εμπορική περίοδο της εξαγωγής των χειμερινών φρούτων και λαχανικών (εσπεριδοειδών, ακτινιδίων, μήλων αχλαδιών, φράουλας, αγγουριών, τοματών κ.α), η οποία ανέκαμψε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και λόγω της φύσης των προϊόντων (ευάλωτα και ευπαθή) και της βελτίωσης συγχρόνως της τιμής τους μετά από μια δύσκολη και για ορισμένα προϊόντα καταστροφικής χρονιάς, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να γίνονται και εκτός του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών όπως επίσης και κατά τα Σάββατα και Κυριακές.
Δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιώνεται η διαδικασία παραγωγής των εξαγομένων προϊόντων εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά συνέπεια καλούμε:
- αφενός τους γεωπόνους να μην οδηγήσουν στην καταστροφή τις επιχειρήσεις εξαγωγής και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών προϊόντων της χώρας μας και
- τέλος το ΥπΑΑΤ να ικανοποιήσει τα δίκαια εκ των αιτημάτων τους και να φροντίσει για την καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση πολύ περισσότερο που τα κονδύλια προέρχονται από «ανταποδοτικά τέλη», καταβαλλόμενα από τους ελεγχόμενους και μάλιστα υπέρμετρα) για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων».
Μια διαφορετική «αιρετική» άποψη για την φετινή χρονιά καλλιέργειας του βαμβακιού αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γεωπόνος από τις Σέρρες κ. Αθανάσιος Μπαντής. Σε αντίθεση με την εικόνα που μας έχουν δώσει για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, ο κ. Μπαντής μας αναφέρει τα εξής:
«Φέτος είχαμε μια τιμή ρεκόρ όλων των εποχών στο σύσπορο βαμβάκι. Όταν μέχρι τις 20/10/2022, εισκομίστηκαν στα εκκοκκιστήρια 753.047 τόνοι, δηλαδή το 82,27% της φετινής βαμβακοπαραγωγής μας, με τις τιμές σταθερά πάνω από 0,80 €/κιλό, είναι ένα θετικό γεγονός.
Επίσης φέτος ο βαμβακοπαραγωγός μπορούσε να «κλείσει» - με προπώληση - τουλάχιστον το 50% της ποσότητας του ελληνικού βάμβακος με τιμές που έφτασαν και ξεπέρασαν (αρκετές φορές) το 1 €/κιλό, εννοείται πως και το 2022 είναι «χρονιά βάμβακος».
Εάν κάποιος συνετός, μετρημένος και χωρίς να θέλει να τζογάρει, παραγωγός «έκλεινε» 50/50 τις ποσότητές του, με βάση τις παραπάνω τιμές, τότε και με δεδομένη και γνωστή σήμερα την τελική μέση εθνική στρεμματική απόδοση, θα είχε ένα μέσο όρο «στησίματος» κοντά στα 0,90 €/κιλό.
Φέτος υπήρχε - ως εμπορική πολιτική - η επιλογή από μέρους του παραγωγού να «κλείσει» την ποσότητα βάμβακος που ήθελε με ελάχιστη εγγυημένη τιμή (και αν η αγορά «πήγαινε» παραπάνω από το «κλείσιμο» που αυτός έκανε θα πληρωνόταν στο νέο αυξημένο επίπεδο τιμής).
Ακόμη είχαμε τελικό μέσο όρο πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης τα 360 κιλά ανά στρέμμα. Και μιλάμε για μια χρονιά που είχαμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και για πρώτη φορά δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή αποζημίωσης σε 110.000 στρέμματα.
Πέρυσι και πρόπερσι, σε χρονιές χωρίς ζημιές από χαλάζι, ο μέσος όρος πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης ήταν στα 331 κιλά ανά στρέμμα. Δηλαδή φέτος και με τα 110.000 στρέμματα χαλαζόπτωσης καταφέραμε να έχουμε 29 κιλά ανά στρέμμα παραπάνω απόδοση.
Μακάρι κάθε χρονιά, από άποψη τιμών και παραγωγής, να είναι σαν την φετινή.
Εξυπακούεται βέβαια, πως το πότε, το πώς, και πόσο πούλησε ο κάθε βαμβακοπαραγωγός ή πότε θα «κλείσει» την τιμή του είναι δικό του δικαίωμα και δική του απόφαση. Υπήρχαν βαμβακοπαραγωγοί που για δικούς τους λόγους δεν εκμεταλλεύτηκαν όλες τις ευκαιρίες με τις υψηλές τιμές που υπήρχαν στην αγορά. Δυστυχώς πολλοί φέτος αδίκησαν το προϊόν τους με τις εμπορικές επιλογές τους. Σημειώνω πάντως πως κάθε χρονιά είναι εντελώς διαφορετική».
Στους 208.104 τόνους εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές πατάτας για το 2022 (κυρίως από Αίγυπτο). Σε υψηλά επίπεδα ήταν επίσης οι εισαγωγές λεμονιών με 26.870 τόνους (από Αργεντινή και Τουρκία) και ντομάτας με 15.729 τόνους (από Αίγυπτο και Τουρκία).
Οι συνολικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το 2022, αυξήθηκαν κατά 2,9% σε όγκο και κατά 15% σε αξία σε σύγκριση με το 2021 (6% και 23,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020). Συνολικά εισάγαμε 729,4 χιλιάδες τόνους και αξίας 714,1 εκατομμύρια ευρώ, επανερχόμενες στην ανοδική τάση των προ του 2020 ετών.
Η εισαγωγή λαχανικών ήταν αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2022, η οποία ποσοτικά έφτασε στους 387 χιλιάδες τόνους (+11,3%) και αξίας 306,03 εκατ. ευρώ (+29,9%), ενώ το 2021 ήταν 347 χιλιάδες τόνους και αξίας 235 εκατ. ευρώ.
Οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που αγοράζονται στο εξωτερικό.
Πολύ πίσω από την πατάτα, το δεύτερο πιο εισαγόμενο λαχανικό είναι η ντομάτα με 15.729 τόνους και αξία 16,38 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.
Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων το 2022, ανήλθαν συνολικά σε 342,4 χιλιάδες τόνοι (-5,2%) και ήταν αξίας 385,3 εκατ. ευρώ (+5,9%).
Οι μπανάνες είναι τα πιο εισαγόμενα φρούτα, με 204.859 τόνους ποσότητα και αξία 141,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λεμόνια με 26.870 τόνους και αξία 27,63 εκατ. ευρώ (-2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ανανάδες με 18.192 τόνους και αξία 13,57 εκατ. ευρώ και τέταρτη τα μήλα με 12.942 τόνους και αξία 6,65 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής (φυτοϋγειονομικός, περιβαλλοντολογικός κ.α.).
Πρέπει να γίνει λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει την αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν καθορίζει την προτίμησή τους η προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν. Απαιτείται η χάραξη στρατηγικής πολιτικής υποκατάστασης των εισαγομένων φρούτων και λαχανικών από ομοειδή παραγόμενα στην χώρα μας.
Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών - ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα εγχώριας παραγωγής προϊόντα στην ελληνική αγορά αλλά και για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».
Με επταμελή αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΚ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλία.
Η επιτροπή έθεσε εκ νέου στον ΥπΑΑΤ το αίτημα για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος, με τον Γ. Γεωργαντά ωστόσο να παραμένει άκαμπτος, εμμένοντας στην άποψη (που διατύπωσε και πριν λίγες ημέρες στη βουλή), ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών φέτος έλαβε ικανοποιητικές τιμές.
Η άποψη αυτή είναι εντελώς έωλη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ), σημειώνοντας ότι: «ειδικά στο νομό Καρδίτσας 8 στους 10 παραγωγούς λάβαμαε εμπορική τιμή μόλις 65-73 λεπτά το κιλό, άρα πρέπει να ενισχυθούμε, όπως γίνεται και σε άλλα προϊόντα, δεδομένου και του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής. Θέλουμε αναπλήρωση εισοδήματος έως του ύψους του 1 ευρώ το κιλό ή έστω μέρους αυτού. Παρουσιάσαμε στον υπουργό πρόσθετα στοιχεία ώστε να τον πείσουμε για την ενίσχυση και μας είπε πως η κυβέρνηση θα το ξαναδεί την επόμενη εβδομάδα».
Συνάντηση Μητσοτάκη στις 8 το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα με ΠΕΜ
Εξελίξεις είχαμε εν τω μεταξύ αναφορικά με το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ) να δουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίστηκε ραντεβού αντιπροσωπείας της ΠΕΜ για το Σάββατο το πρωί στις 8, σε ξενοδοχείο της πόλης.
Δεν άφησε περιθώρια για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος στο προϊόν ο υπουργός, μιλώντας στη βουλή.
Απαντώντας στην υπ' αριθμό 429/13-02-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών», τόνισε τα ακόλουθα: «Για φέτος όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με το συγκεκριμένο προϊόν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είχε και πάρα πολλές δυνατότητες καλής τιμής πώλησης. Και οι δυνατότητες αυτές αξιοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από μεγάλο αριθμό παραγωγών είτε με τις πωλήσεις που έκαναν σε τιμές οι οποίες πάρα πολλές φορές ήταν άνω των 80 λεπτών και 90 λεπτών μέχρι ένα ευρώ -ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εκεί έφτασε η τιμή πώλησης- είτε κάνοντας χρήση της δυνατότητας των προπωλήσεων οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος σε μέρος των παραγωγών, πάντα με τη συνεργασία, με την συνεννόηση με την Διεπαγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία νομίζω ότι κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο αυτό τομέα. Έτσι, λοιπόν, και για φέτος οι τιμές οι οποίες υπήρξαν, κοντά στο ένα ευρώ, είναι τιμές οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, που υπήρξαν διαχρονικά για το συγκεκριμένο προϊόν. Καταλαβαίνοντας βέβαια πάντα ότι φέτος ήταν πιο αυξημένο το κόστος παραγωγής, δεν λέμε ότι αυτό έφερε τα υπερκέρδη στους παραγωγούς μας, αλλά σίγουρα σε αυτούς που μπόρεσαν, που είναι οι περισσότεροι, να κατευθύνουν σωστά και να πουλήσουν στις τιμές που προανέφερα είναι σίγουρο ότι έχει μείνει ένα καλό εισόδημα. Μέχρι τον Οκτώβρη είχε παραδοθεί το 75% περίπου του παραγόμενου προϊόντος. Και αυτό, όπως είπατε και εσείς, τελειώνει με τις παραδόσεις. Όμως, η εικόνα στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας είναι ότι ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, μια χρονιά στην οποία οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον προϊόν οι όποιες αιτιάσεις γίνονται αφορούν προφανώς μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που υπάρχει στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα».
«Κύριε Υπουργέ, στα χέρια σας εδώ και καιρό σίγουρα -δεν ξέρω πόσο διάστημα- έχετε κάποια έγγραφα από τους ίδιους τους αγρότες, εν προκειμένω της Καρδίτσας. Και θα μεταφέρω και εδώ ζωντανά αυτό που μου είπαν εχθές που ήμουνα εκεί στο μπλόκο της Καρδίτσας για το κόστος παραγωγής, για τις τιμές που αντιμετωπίζουν. Τι έξοδα είχε ανά στρέμμα ο αγρότης το 2022, πέρυσι δηλαδή, όταν τελείωσε καλλιεργητική χρονιά, η συγκομιδή, για την καλλιέργεια και το όργωμα -δεν θα αναφερθώ στο πόσα, τα έχετε μπροστά σας ή τα έχετε στο Υπουργείο-, για τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, το σκάλισμα, τα εντομοκτόνα, για τα λιπάσματα, για το πότισμα και για το ρεύμα, τώρα ειδικά που έχει εκτιναχθεί, έχει φτάσει στον «Θεό» η τιμή του, αλλά και τη συλλογή του προϊόντος; Το κόστος ανά στρέμμα είναι 309 ευρώ. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα στρέμματα που ένας μεγάλος αριθμός αγροτών ενοικιάζει και υπολογίσουμε την τιμή των 50 ευρώ ανά στρέμμα, την ελάχιστη τιμή, τα έξοδα πάνε στα 359 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή πώλησης του βαμβακιού 0,68 έως το πολύ 0,70 είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής», απάντησε ο Γιώργος Λαμπρούλης.
«Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση ότι διανύουμε μια εύκολη χρονιά, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Είναι μια χρονιά στην οποία το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά αυξημένο για παράγοντες εξωγενείς, τους οποίους έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές. Όμως, είμαστε παρόντες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στην προσπάθεια μέρος αυτού του κόστους παραγωγής -σημαντικό μέρος- να μπορέσουμε να το απορροφήσουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να αναφέρω δύο πράγματα που, νομίζω, έχουν τη σημασία τους. Το ένα είναι σε σχέση με την ενίσχυση που έχουμε δώσει στον ΕΛΓΑ, στον οργανισμό για τις αποζημιώσεις, ο οποίος κατάφερε το 2020, το 2021 και το 2022 να καταβάλει 863 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε όλοι ότι οι ετήσιες εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ δεν είναι περισσότερες από 160 εκατομμύρια. Άρα για αυτά τα τρία χρόνια έχουν δοθεί 380 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για ζημίες που έχουν πάθει οι παραγωγές και το βαμβάκι, βεβαίως, μέσα σε αυτές. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία ακόμα καταβολή 110 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, για όλα τα πορίσματα που είναι έτοιμα από τον ΕΛΓΑ και στην οποία καταβολή έχει πάλι συμμετοχή το ελληνικό κράτος. Οφείλω να αναφέρω -όπως αναφέρθηκε- το κόστος παραγωγής στην ενίσχυση που έχει δοθεί με το πετρέλαιο. Μία φορά δόθηκε, μία ανακοινώθηκε για την επόμενη περίοδο, για κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι είχε σταματήσει από το 2016. Να αναφερθώ στην ανησυχία για τα λιπάσματα στα οποία πήραν και οι βαμβακοπαραγωγοί και βεβαίως, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ασφαλώς οι βαμβακοπαραγωγοί είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να αναφερθώ στην ενίσχυση που υπάρχει για το ρεύμα και η οποία ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες μας από την πρώτη στιγμή, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Να αναφερθώ και στις μειώσεις του ΦΠΑ που έγιναν στα λιπάσματα και στα αγροεφόδια. Αν ρωτήσει κάποιος «Νομίζετε ότι όλο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής;», σας επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν είπε ότι καλύπτει στο 100% την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ενίσχυση και βοήθεια η οποία δίνεται, εν προκειμένω για τους αγρότες για τους οποίους συζητούμε, μέσα στους οποίους και οι βαμβακοπαραγωγοί. Οι συγκεκριμένοι, όπως ανέφερα, έχουν και τη σταθερή ειδική ενίσχυση, που είναι 184 εκατομμύρια και το προϊόν των οποίων πέρυσι είχε μέση τιμή πώλησης 70 λεπτά, φέτος για μεγάλα διαστήματα -το γνωρίζουν όλοι- ήταν και 80 και 90 λεπτά και 1 ευρώ. Το γνωρίζουν όλοι αυτό στον κάμπο. Αν κάποιες άστοχες επιλογές οδήγησαν κάποιους να είναι δυστυχώς σε δυσχερέστερη θέση από κάποιους άλλους παραγωγούς, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Ο κανόνας είναι ότι ειδικά στο συγκεκριμένο προϊόν υπήρξε και μια καλή τιμή και ενίσχυση και σε αυτούς, όπως και σε όλους τους άλλους», είπε καταλήγοντας ο Γ. Γεωργαντάς.
Η κατάσταση πάντως στο βαμβάκι, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνει τουλάχιστον προβληματική, με τους περισσότερους αγρότες, να έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος από το κόστος παραγωγής, αλλά να εισπράττουν πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.
Τα κύρια σημεία της έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι εισαγωγές βαμβακιού το 2022/23 στο Πακιστάν θα είναι μειωμένες από 5 σε 4,5 εκατ. μπάλες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς, με τη χρηματοδότηση, ένα θέμα που εμπορίζει τους επιχειρηματίες από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όπως πιο συγκεκριμένα αναφέρει το USDA, λόγω της εγχώριας έλλειψης, οι τοπικές τράπεζες έχουν περιορίσει την αποδέσμευση χρηματοδότησης για εισαγωγές. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της διαδικασίας έκδοσης των εγγράφων που απαιτούνται για την εκκαθάριση των αποστολών ενώ υπάρχει αβεβαιότητα και για μελλοντικές αποστολές.
Η έλλειψη συναλλάγματος και οι αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις των τραπεζών έχουν, επίσης, αυξήσει σημαντικά το κόστος τέτοιου είδους συναλλαγών, που αφορούν στη χρηματοδότηση και την εισαγωγή βαμβακιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα του βαμβακιού προκαλεί καθυστέρηση του χρόνου ολοκλήρωσης των εξαγωγικών παραγγελιών, με αποτέλεσμα σε συνολική μείωση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το USDA, οι τράπεζες συχνά απαιτούν από τις επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγή βάμβακος, οι ανάγκες χρηματοδότησης του βαμβακιού να υποστηρίζονται από επιβεβαιωμένες εξαγωγικές παραγγελίες. Αλλά οι περισσότερες τοπικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες δεν έχουν πάντοτε πλήρως ολοκληρωμένες συμφωνίες. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν επιβραδύνει τις εισαγωγές βαμβακιού στο Πακιστάν, καταλήγει το USDA.
Κατανάλωση και αποθέματα
Με τη χρήση του βαμβακιού να έχει ήδη προβλεφθεί ότι θα μειωθεί σημαντικά το 2022/23, η πρόβλεψη για τη χρήση παραμένει αμετάβλητη. Η πρόβλεψη για μείωση στις εισαγωγές έχει να κάνει και με τα χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων. Το βαμβάκι είναι βασικό εξαγόμενο προϊόν των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Σε όρους αξίας, οι αμερικανικές εξαγωγές βαμβακιού προς το Πακιστάν σημείωσαν ρεκόρ το 2022, φθάνοντας τα 926 εκατ. δολάρια αν και υπάρζουν διαθέσιμα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Το Πακιστάν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για το αμερικανικό βαμβάκι.
Σύμφωνα με απάντηση του Eπίτροπου Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski, που κατατέθηκε, στις 26/10/2022, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ έχει προβλέψει, από τον Μάρτιο του 2022, ειδικό ταμείο ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα έχει δώσει το πράσινο φως στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα κονδύλια του αποθεματικού κρίσης για στήριξη των αγροτών, ενώ αναφέρει ότι ήδη η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει κονδύλι 26 εκατ. ευρώ με στόχο να στηρίξει του κλάδο των οπωροκηπευτικών.
Επιπλέον υπάρχουν τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αρχές του 2023.
Ακόμη στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU» έχουμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψη που φέρνει επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Κύκλοι της αγοράς οπωροκηπευτικών αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι όπως φαίνεται στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ δεν γίνεται λόγος πια για ενισχύσεις de minimis. Μιλάνε για αποζημιώσεις που δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα αφορούν συγκεκριμένες ποικιλίες και περιοχές. Τα κριτήρια δεν μπορεί να αφορούν μόνο τις τιμές παραγωγού και την πορεία των εξαγωγών. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμές παραγωγού μπορεί να αυξήθηκαν αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι δυνατόν να καλύψει την αύξηση του κόστους καλλιέργειας που είχαν οι παραγωγοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δηλαδή το κόστος εισροών σε σχέση με το κόστος εκροών είναι ελλειματικό και υπάρχει απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό για αυτό θέλει οικονομική στήριξη. Εκεί θα πρέπει να στηριχθεί η οποιαδήποτε ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στην απάντηση του Επιτρόπου τονίζεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των επιπέδων φορολόγησης και των απαλλαγών στους αγρότες που έχουν πληγεί από την κρίση. Εκεί πάνω στηρίχθηκαν και οι Ισπανοί για να προχωρήσουν σε μηδενισμό ή μείωση του ΦΠΑ στα κάποια τρόφιμα.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «η ελληνική κυβέρνηση έχει όχι μόνο άδεια από την ΕΕ για μείωση φορολογίας αλλά έχει και πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του αγροτικού κλάδου. Τι ακριβώς από αυτά έπραξε για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τις τελικές τιμές στο ράφι όλο αυτό το διάστημα; Τίποτα. Περίμεναν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να δώσουν κάποια χρήματα και να δούμε τον τρόπο που θα τα χορηγήσουν τελικά».
Δείτε το κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα αγγλικά (εδώ)
Ξεκίνησε την Τετάρτη (15/2/2023) το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που διοργανώνουν στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στο Συνέδριο μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος τόνισε ότι το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της ΕΕ. Κατέχει εμβληματική θέση στο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Όπως υπογράμμισε, πάγιος στόχος του ΥπΑΑΤ αποτελεί η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.
Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο (καν. 2021/2115) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2023) για την καλλιέργεια βαμβακιού χορηγείται ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση. Το ποσό της εν λόγω ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκ. €, ο οποίος ισχύει από το έτος 2021, σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 2020/2220, ο οποίος θέσπιζε μεταβατικές διατάξεις για τα έτη 2021 και 2022. Όπως υπενθύμισε ο υπουργός, πάγιος στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας, η στήριξη της ΔΟΒ, καθώς και ολόκληρου του τομέα και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί από το έτος 2016, ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από την παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού (βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ.
Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι προοπτικές του βαμβακιού είναι μεγάλες και πως η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει, όπου πρέπει και όσο μπορεί, το εμβληματικό αυτό προϊόν, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο. Μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς η ανάγκη της αγοράς για πιο φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα ήδη περιορίζει την χρήση της πλαστικής ίνας οπότε έτσι δημιουργείται νέο πεδίο για το βαμβάκι.
Την αισιοδοξία του ότι το 2023 θα είναι μια «πετυχημένη» χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε στο προϊόν και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο». Αναφερόμενος στο «εργαλείο» των προπωλήσεων που η ΔΟΒ πέτυχε μετά από «μεγάλο αγώνα», ο κ. Φωτεινός σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξέρουν σε τι τιμή θα πουλήσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».
Από την πλευρά του ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, αναφέρθηκε στα τρία έργα για την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος που πραγματοποιούνται και είναι:
1) Πρόγραμμα ταξινόμησης 1% των παραγόμενων δεμάτων σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας
2) Πρόγραμμα μελέτης ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποικιλιών
3) Πρόγραμμα ανάλυσης ξένων υλών
Σκοπός τους είναι η δημιουργία πληροφοριακού συστήματιος (Εθνικό Φάκελο Ποιότητας) ποιότητας και καλλιεργούμενων ποικιλιών. Η ΔΟΒ χρηματοδοτεί τα έργα και υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την Ένωση Εκκοκιστών που βοηθά στην δειγματοληψία.
Όπως τόνισε όμως ο κ. Νταράουσε, «για να αξιοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα ποιότητας απαιτούνται και άλλες ενέργειες όπως:
- Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της αλυσίδας
- Η εκπαίδευση - ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα ποιότητας
- Δημιουργία σχήματος συνεργασιών μεταξύ φορέων και μελών της αλυσίδας που θα καταλήξει σε μια στρατηγική για την ποιότητα, τι παράγουμε και για ποια αγορά.
Έχουμε μικρό κλήρο και πολυτεμαχισμό στην χώρα μας. Τα 300 στρέμματα θεωρώ ότι δεν είναι βιώσιμα για την καλλιέργεια βαμβακιού. Συνεπώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε συλλογικά σχήματα, κάτι που λέω από το 2007.
Όμως δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για ποιότητα αλλά θα πρέπει να την πληρώνουμε. Η δημιουργία συστήματος αντιστοιχίας τιμής ποιότητας θα δώσει ένα κίνητρο στον επιμελή παραγωγό να παράγει ποιοτικό βαμβάκι. Κανείς δεν πρόκειται να παράγει ποιότητα αν δεν πληρώνεται για αυτήν. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν καταλαβαίνουν ότι ποιότητα δεν είναι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά αυτό που θέλει η αγορά».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην χώρα μας από το 2016 έως το 2022. Όπως επισήμανε «οι καλές επιδόσεις στο χρώμα που είχαμε το 2022 οφείλονται στις καιρικές συνθήκες (ο Θεός μας βοήθησε ανέφερε χαρακτηριστικά). Έχουμε πολύ καλό βαμβάκι αλλά δεν είναι το καλύτερο στον κόσμο. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι:
Μήκος και αντοχή: Το 60% του ελληνικού βαμβακιού έχει μήκος έως 29 mm και το 76% έχει αντοχή έως 30 g./tex που θεωρείται άριστο για βαμβάκι.
Ο μέσος όρος του micronaire των 7 ετών είναι 4,6 που θεωρείται αποδεκτό όμως από έτος σε έτος αυξάνει σε τιμές πάνω από 4,8 που είναι χοντρή ίνα και δεν είναι αποδεκτό στην αγορά.
Όμως εκεί που χάνουμε σαν χώρα είναι στο κυτίο του χρώματος και στις ξένες ύλες.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό βαμβάκι έχει καλή θέση θέση στην αγορά αλλά μπορεί να αποκτήσει ακόμη καλύτερη θέση αν βελτιωθούν οι τρεις αδυναμίες που είναι: το κυτίο χρώματος, οι ξένες ύλες και η τυποποίηση».
Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά του Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με το αριθ. 1423/38767/8.02.2023 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν την δυνατότητα να εξάγουν φρέσκους καρπούς ακτινιδίου (βοτανικά είδη: Actinidia chinensis και Actinidia deliciosa) στο Ισραήλ, από την λήψη του εγγράφου, σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας. Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδος - Ισραήλ».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ) καταγράφηκε, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2023, ανίχνευση υψηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια από την Τουρκία, σε πιπεριές και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, όπως και η παρουσία του Norovirus GII σε μαρούλια από την Ισπανία. Εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.
Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.
Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.
Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.
Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός «να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη» στους λαούς αυτούς, αφετέρου «να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα» της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από τον ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό να πέσει σήμερα κάτω από 70 λεπτά το κιλό. Έδωσαν ένα de minimis αλλά δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της αγοράς ούτε το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί ήταν μικρό το ποσό. Τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από Τετάρτη (8/2) σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ζητώντας την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023.
Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «η απεργία έρχεται μετά από μια ημέρα με απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας. Εμείς θέλουμε μετά την ολοκλήρωση της 24ωρης απεργίας να ξεκινήσουν τα πλοία από την Κρήτη για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του νησιού. Αυτή την περίοδο παράγουμε στο νησί κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές που είναι κυρίως εξαγωγιμα προϊόντα».
Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σχετικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ, στην οποία αναφέρει τα εξής:
- Μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.
- Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.
- Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους τουλάχιστον 30 όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.
- Το ζήτημα είναι όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας και καυσίμων), ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
- Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
- Να σημειωθεί ότι η απεργία θα προέρχεται από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση.
- Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η Διευθυντή Τροχαίας Αττικής απαγόρευσε, από το Σάββατο (4/2/2023), την κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Επίσης λόγω της κακοκαιρίας κλειστές είναι οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. όπως αναφέρει η Περιφέρεια με στόχο την προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι την Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου), οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου).
Όπως όμως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί, οι αρμόδιες αρχές δεν απαγόρευσαν τις παραλαβές των αγροτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει φέρει αναστάτωση, από το πρωί της Δευτέρας, στο εμπόριο και «πιέσεις» στους παραγωγούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους πελάτες τους.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου 2023), λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων. Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. Το ερώτημα είναι με τι θα εφοδιαστούν τα καταστήματα τροφίμων και supermarket.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε στις 5/2/2023, διευκρινίζε ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων (Ι.Χ.Ε., λεωφορείων καθώς και λοιπών οχημάτων) μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, ως ακολούθως:
Από τη 121,250 χ/θ έως 261,280 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και
από τη 56,728 χ/θ έως 121,250 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη.
Διευκρινίζεται ότι, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων εξακολουθεί να ισχύει.
Νεότερη ωστόσο ανακοίνωση, που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία το πρωί της Δευτέρας (6/2/2023) αναφέρει ότι επιτρέπεται η κίνηση παντός είδος βαρέως οχημάτων:
1) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της διασταύρωσης Καλυφτάκη μέχρι τα όρια του νομού Αττικής
2) Καθόλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Αττικής, Περιφερειακής Υμητού και Περιφερειακής Αιγαλέω καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
Όπως δήλωσε ο κ. Απόστολος Κενανίδης, προέδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που όταν υπάρξει πρόβλεψη από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι θα έχουμε χιονόπτωση αμέσως σταματά η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Και σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται ξανά να κλείσουν οι δρόμοι για τα φορτηγά από τις απογευματινές ώρες. Δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν οι δρόμοι ανάλογα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.
Στο εξωτερικό όταν έχουμε χιονόπτωση αφήνουν τα φορτηγά να κινούνται και βοηθούν έτσι στο να κρατάνε ανοικτούς τους δρόμους. Στην χώρα μας η κυβέρνηση επειδή φοβάται μην γίνουν ατυχήματα σταματά την κυκλοφορία. Δεν μας απαντούν για ποιον λόγο δεν αφήνουν να κυκλοφορούν τα φορτηγά. Χτες το βράδυ προσωπικά δεν με άφησαν να πάω από Αθήνα στην Θεσαλονίκη αν και πάνω από την Αταλάντη ο δρόμος δεν είχε καθόλου χιόνι. Αυτό που κάνουν είναι να γίνονται ουρές χιλιομέτρων με φορτηγά (ακόμη και στην αριστερή λωρίδα του δρόμου) και οι οδηγοί να είναι αναγκασμένοι να μένουν στο φορτηγό πολλές φορές χωρίς τρόφιμα».
Μίλησε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος της πρώτης αναγνωρισμένης πανελλαδικά οργάνωσης βαμβακοπαραγωγών, κ. Βαγγέλης Γεωργουλόπουλος.
Για το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών της ομάδας, η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή από την επαρχία Φαρσάλων έως και το νομό Φθιώτιδας, αλλά και τη νέα χρονιά μίλησε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Cotton Farsala.
Κε Γεωργουλόπουλε, ποια είναι η εικόνα που έχετε από τις τιμές που έκλεισαν οι παραγωγοί στο βαμβάκι, τι κλίμα εισπράττετε;
Οι τιμές που έκλεισαν οι περισσότεροι παραγωγοί στο βαμβάκι εσοδείας 2022 δεν ξεπερνούν τα 68 με 69 λεπτά το κιλό, με το προϊόν παραδοτέο στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, συν τα ποιοτικά μπόνους. Η τιμή αυτή δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα στην καλλιέργεια, ειδικά με τα κόστη που έχει επωμιστεί ο παραγωγός πέρσι για όλες τις εισροές και ειδικά την ενέργεια, που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους παραγωγούς.
Αυτή η δυσαρέσκεια, θα φέρει μείωση εκτάσεων τη νέα χρονιά;
Η σπορά γίνεται συνήθως το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και εφόσον η εδαφική θερμοκρασία είναι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου. Με βάση τις προθέσεις καλλιέργεις που έχουμε συγκεντρώσει από τους παραγωγούς, θα πρέπει να αναμένουμε μείωση εκτάσεων καλλιέργειας, αλλά κάτω από 10% εν συγκρίσει με πέρσι. Ενδιαφέρον σαφώς αυξημένο υπάρχει για τη βιομηχανική ντομάτα. Το θετικό είναι πως οι τιμές των λιπασμάτων ακολουθούν πτωτική πορεία και απ' ό,τι μαθαίνουμε τον ερχόμενο Απρίλιο, ίσως έχουν απώλεια και 200 ευρώ τον τόνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που ήταν πολύ αυξημένα. Ήδη, οι τιμές πάντως έχουν πέσει. Αυτό, που δεν έχει πέσει και είναι στα ύψη είναι οι τιμές για το diesel κίνησης που χρησιμοποιούμε, αλλά και πολύ περισσότερο στο ρεύμα.
Πόσα μέλη έχετε, πόσα στρέμματα με βαμβάκι καλλιεργούν και πως ήταν οι αποδόσεις και οι ποιότητες πέρσι στην περιοχή σας;
Συνολικά η ομάδα μας έχει γύρω στα 110 μέλη παραγωγούς, που καλλιεργούν όλοι ανεξαιρέτως βαμβάκι, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως δημητριακά, όσπρια και βιομηχανική ντομάτα. Στο βαμβάκι η έκταση καλλιέργειας είναι κάθε χρόνο γύρω στα 10.000 στρέμματα. Την περσινή χρονιά οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πάνω από 460 κιλά και οι ποιότητες εξαιρετικές.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα και πώς λειτουργεί...
Η ομάδα Cotton Farsala είναι η πρώτη αναγνωρισμένη Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας (ΔΑΟΚ Λάρισας, 21/02/2018), αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται στην επαρχία Φαρσάλων στο νομό Λάρισας, αλλά και μέχρι το Δομοκό στην Φθιώτιδα, δηλαδή έχουμε παραγωγούς από δυο νομούς. Κάνουμε συγκέντρωση του προϊόντος για λογαριασμό των παραγωγών και έχουμε και δυνατότητα αποθήκευσης του προϊόντος. Κατά την περσινή χρονιά, συνεργαστήκαμε με δυο εκκοκκιστήρια. Η ομάδα άλλαξε διοίκηση το περασμένο φθινόπωρο και έχουμε νέο πρόεδρο, τον κ. Σ. Παχατίρογλου.
Φουντώνουν οι ζυμώσεις των βαμβακοπαραγωγών ενόψει των νέων σπορών και το θετικό είναι πως οι τιμές στα λιπάσματα έχουν υποχωρήσει.
Σε διαδικασία ζυμώσεων έχουν εισέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας ενόψει της νέας σεζόν. Αυτό που ήδη σε επίπεδο αρκετών περιοχών ζυμώνεται ως σκέψη είναι να γίνει μεταξύ άλλων και αίτημα στους εκκοκκιστές για αλλαγές στους όρους των προ-πωλήσεων.
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τη Λάρισα και πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών είπε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών επικρατεί στασιμότητα, αν και πολλοί σκέπτονται να βάλουν καλαμπόκι ή και βιομηχανική ντομάτα λόγω τιμών. Αυτό όμως που έχει σημασία και αρχίζει και ζυμώνεται αυτό τον καιρό, είναι μια ενδεχόμενη αλλαγή υπέρ των παραγωγών των όρων των προπωλήσεων, που πολλοί πέρσι φοβήθηκαν. Και εξηγώ: Πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που δεν θα φύγουν από το βαμβάκι, αν υπάρξει πρόταση από τους εκκοκκιστές για μια προπώληση π.χ. στα 80 λεπτά για τη νέα χρονιά, αλλά με αυξημένη ποσότητα από 200-250 κιλά το στρέμμα, σε 400 ή και παραπάνω φέτος. Αν λάβουμε υπόψη και την κατρακύλα των τιμών στα λιπάσματα που επιστρέφουν σε επίπεδα 2021 σιγά-σιγά, αλλά και την ειδική ενίσχυση βάμβακος, τότε θεωρώ πως δεν θα χάσει πολλά στρέμματα το προϊόν. Σημειώνουμε πως πέρσι, ένας παραγωγός που έκανε προπώληση π.χ. 100 τόνους με 1 ευρώ πήρε 100.000 ευρώ, αλλά αν δεν έκανε τώρα παίρνει λίγο πάνω από 60.000, δηλαδή έχασε 40.000 ευρώ, πάρα πολλά χρήματα».
Ο κ. Νίκος Τσιγγόπουλος, βαμβακοπαραγωγός από το Λιανοκλάδι Φθιώτιδας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προσωπικά έκλεισα τιμή με το εκκοκκιστήριο πριν από λίγες ημέρες. Πλέον το 99% των παραγωγών από το χωριό μας έχει κλείσει τιμή. Προσωπικά πήρα 69 λεπτά, συν 3 ή και παραπάνω λεπτά ως μπόνους ποιότητας. Η τιμή αυτή αφορά παραδοτέο προϊόν στην πύλη του εκκοκκιστηρίου. Τιμή... αλάνας είναι τα 66 λεπτά. Στο χωριό μας έχουμε κάνει μια άτυπη ομάδα βαμβακοπαραγωγών και για τη νέα χρονιά σκοπεύουμε να ζητήσουμε από τα εκκοκκιστήρια να μας κάνουν συμφωνία, αν είναι για προπώληση και εφόσον τότε μας συμφέρει η τιμή, για 350 κιλά από την παραγωγή μας. Στο χωριό μας κάθε χρόνο οι αποδόσεις είναι πάνω από 500 κιλά το στρέμμα. Φέτος ίσως μειώσω λίγο την έκταση που βάζω και θα βάλω και λίγο καλαμπόκι, λόγω του ότι συμμετέχω στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης».
Μείωση εκτάσεων στο βαμβάκι τη νέα χρονιά αναμένει και ο πολύπειρος Γιάννης Βάγκος, αγρότης από τη Λιβαδειά, η οποία μείωση, εκτιμά ο ίδιος, δεν θα ξεπεράσει το 15 με 20%. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, έχουν αρχίσει εκκοκκιστές και κλείνουν τιμή στο βαμβάκι για την περσινή χρονιά, με 67 λεπτά συν κάποια λεπτά για μεταφορικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα αυτή να φθάνει στα 72-73 λεπτά. «Δυστυχώς λίγοι παραγωγοί επέλεξαν να κάνουν πέρσι προπώληση, όταν μας... παρακάλαν οι εκκοκκιστές και η τιμή είχε περάσει και το 1 ευρώ το κιλό. Τώρα η τιμή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά εκτιμώ πως εν τέλει δεν θα έχουμε μεγάλη κάμψη στα στρέμματα, αφού υπάρχει σαν δέλεαρ και η ειδική ενίσχυση βάμβακος. Πολλοί παραγωγοί βέβαια, είτε έβαλαν παραπάνω σιτάρια, είτα θα προτιμήσουν το καλαμπόκι ή και (λιγότερο όμως) τη βιομηχανική ντομάτα. Αυτή είναι προσωπική μου εκτίμηση», σημειώνει.
Παράταση εκκοκκιστικής περιόδου
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απόφαση για την παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, με νέα καταληκτική την 17η Φεβρουαρίου 2023.
Δείτε το ΦΕΚ πατώντας εδώ
Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.
Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».
Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν.
Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.
Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.
Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».
Η μικρή παράταση δεν πρέπει να καθυστερήσει την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος.
H ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κ. Ευθύμιο Φωτεινό και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Ευάγγελο Σημανδράκο, με θέμα την παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι συμφωνούμε για την παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, για περίπου 15 ημέρες, για τους παραγωγούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τις παραδόσεις βάμβακος αυτής της περιόδου.
Όμως, η επιμήκυνση της προθεσμίας παραδόσεων δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, την οποία αναμένουν οι παραγωγοί για την αντιμετώπιση της πληρωμής των εισροών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι όλα τα στοιχεία των παραδόσεων πρέπει να αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παραδόσεις τους, ενώ για όσους προβούν σε παραδόσεις μετά την 31.1.2023 αυτά να αποστέλλονται άμεσα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση της καταβολής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς».
Επιστολή προς τον Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά έστειλε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) ζητώντας παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, ύστερα και από αίτημα των παραγωγών μελών της.
Συγκεκριμένα ζητήθηκε η παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, έως τις 17 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αστάθμητων παραγόντων, το προϊόν δεν έχει παραδοθεί, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, στις εκκοκκιστικές μονάδες και κινδυνεύει να παραμείνει αδιάθετο.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι το ΥπΑΑΤ βλέπει θετικά το αίτημά μας.
Καταγγελίες από αγρότες της περιοχής Βαλένθια στην Ισπανία περί μαζικής εισαγωγής στην Ε.Ε. «προβληματικών» φρούτων και λαχανικών, κυρίως από Τουρκία και Αίγυπτο. Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του, προς τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη.
Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι εντείνονται οι διαμαρτυρίες από την τοπική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση (Unió Llauradora i Ramadera) της περιοχής Βαλένθια, σχετικά με την είσοδο στην Ε.Ε. νωπών φρούτων και λαχανικών με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, υπερβαίνουσα τα θεσπισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων καταλοίπων (MRL).
Όπως καταγγέλλει η Ισπανική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση, ήδη το ποσοστό των επιθεωρήσεων και ελέγχων από τις ενωσιακές Αρχές σε αποστολές πορτοκαλιών, λεμονιών, μανταρινιών και πιπεριών από χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί πολύ σύντομα ακόμη στις αρχές του τρέχοντος έτους, μέσω νέας τροποποίησης του σχετικού ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου, κατόπιν πιέσεων που έχει δεχθεί η Ε.Ε. από κλαδικές οργανώσεις.
Η Unió Llauradora i Ramadera τονίζει τη σημασία της εντατικοποίησης των επίσημων ελέγχων στην είσοδο εμπορευμάτων από τις δύο χώρες, ενώ φαίνεται να ζητά την λήψη επειγόντων μέτρων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των «παράνομων» εισαγωγών, με επιστολή της προς τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, κ. Luis Planas και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (DG Santé), με το σκεπτικό ότι οι εισαγωγές από τις δύο χώρες αυτές, με τα τόσο υψηλά επίπεδα ειδοποιήσεων για υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών.
Η Ένωση κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθεί συστηματικά πλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς αγροτικής της στρατηγικής, να διασφαλίζει με τις χώρες με τις οποίες υπογράφει εμπορικές συμφωνίες ότι αυτές δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων και να επιταχύνουν τις εργασίες τους προς εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα και τα ενωσιακά πρότυπα.
Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν από την Κομισιόν οι εξωτερικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της αγροτικής παραγωγής.
Διαβάστε το έγγραφο που έστειλε η ελληνική πρεσβεία στην Μαδρίτη στον Σύνδεσμο Incofruit Hellas (εδώ)
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «στην χώρα μας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν απορρίψεις στις εισαγωγές τούρκικων φρούτων και λαχανικών λόγω φυτοφαρμάκων. Σε αντίθεση στη Βουλγαρία υπάρχει μεγάλος αριθμός απορρίψεων στα συγκεκριμένα προϊόντα που εισάγονται από Τουρκία. Ζητάμε να υπάρξει εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων ελέγχων στην χώρα μας για να έχουμε ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες την ΕΕ».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας και της Αλβανικής Στατιστικής Αρχής (INSTAT), το 2022 η Αλβανία κατάφερε να αυξήσει, κατά 25%, τον όγκο του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων με την Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
Συγκεκριμένα, οι αλβανικές αγροτικές εξαγωγές στη Σερβία αυξήθηκαν κατά 58,2% σε αξία και κατά 13,6% σε ποσότητα, ενώ οι εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 37,2% σε αξία και 32% σε ποσότητα.
Η αναλογία εισαγωγών-εξαγωγών με αυτές τις χώρες έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι αγροτικές εισαγωγές από τη Σερβία μειώθηκαν κατά 9% και από τη Βόρεια Μακεδονία κατά 22%.
Συνολικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Αλβανίας ανήλθαν στα 51,7 δισ. Λεκ (1 ευρώ = 116,97 Λεκ), νούμερο ρεκόρ για την χώρα. Σε σύγκριση με το 2021, παρουσίασαν αύξηση, κατά 15,6% σε όγκο και 18,1% σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις επενδύσεις σε εξαγωγικές αλυσίδες και χώρους αποθήκευσης.
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2022, ο γεωργικός τομέας της Αλβανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Στην έκθεση σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ντομάτες αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη. Ωστόσο, έχουν χαμηλές τιμές πώλησης στα 0,5 δολάρια (0,48 ευρώ) το κιλό, ενώ η Ιταλία εξάγει το ίδιο προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο προς 2,4 δολάρια (2,3 ευρώ) το κιλό. Η έκθεση προτείνει η Αλβανία να εξάγει τα προϊόντα της σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη, για να αποκτήσουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.
Άλλα προϊόντα που προσδιορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως καλές πηγές εισοδήματος για τους Αλβανούς αγρότες είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και οι ελιές.