Την έκθεση μηνός Σεπτεμβρίου δημοσιοποίησε στις 10 του μήνα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Το βασικό συμπέρασμά της είναι πως παγκοσμίως στο τέλος της σεζόν μειώνονται τα τελικά απόθέματα έτι περαιτέρω, σε σύγκριση με την ανακοίνωση Αυγούστου, λόγω αύξησης της κατανάλωσης σε χώρες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Στις ΗΠΑ οι στρεμματικές προβλέπονται αυξημένες, ενώ στην Ελλάδα, το USDA, δίνει μικρότερη παραγωγή λόγω των κουρεμένων αποδόσεων, σε σύγκριση με εκείνες που προέβλεπε τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει το USDA, οι εξαγωγές των ΗΠΑ το 2020-2021 ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαπενταετίας. Η Κίνα επισκίασε το Βιετνάμ ως μεγαλύτερος προορισμός για το βαμβάκι των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.
Για τη νέα σεζόν το USDA αναφέρει πως οι χαμηλότερες εσοδείες σε Ινδία, Τόγκο, Ελλάδα και Μπενίν αντισταθμίζουν τις μεγαλύτερες εσοδείες βάμβακος σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία και Αργεντινή. Η χρήση αυξάνει ελαφρώς με υψηλότερη αύξηση κατανάλωσης σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Τουρκία και Βραζιλία, ενώ μειώνεται ελαφρώς στο Βιετνάμ.
Οι παραλαβές συσπόρου έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Θράκης και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ενημερώνουν τους παραγωγούς για τα όσα θα ισχύσουν κατά τη φετινή περίοδο συγκομιδής.
Επιλογή τρόπου τιμολόγησης:
1. Κλειστή τιμή ημέρας
Η κλειστή τιμή ημέρας ανακοινώνεται καθημερινά στις 08:00 από το site μας («Ημερήσια τιμή συσπόρου») και όλα τα σημεία παράδοσης (εκκοκκιστήρια, χώροι συγκέντρωσης). Δεν είναι δυνατό να αναπροσαρμοστεί (προς τα πάνω ή κάτω) στο μέλλον, ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολή των τιμών.
Κατά την παράδοση, ο παραγωγός λαμβάνει το πλήρες ποσό που αντιστοιχεί στην κλειστή τιμή ημέρας.
2. Εγγυημένη τιμή ημέρας (νέο)
Σε αντίθεση με την κλειστή τιμή ημέρας, δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να κλείσει την τιμή στο μέλλον, παρέχοντας του ταυτόχρονα και μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή. Η εγγυημένη αυτή τιμή προκύπτει από την κλειστή τιμή ημέρας, μειωμένη κατά 4 λεπτά. Αντίστοιχα, όταν στο μέλλον ο παραγωγός αποφασίσει να κλείσει την τιμή, η τιμή που θα λάβει θα είναι μειωμένη κατά 4 λεπτά από την αντίστοιχη κλειστή τιμή εκείνης της ημέρας. Ουσιαστικά, τα 4 αυτά λεπτά είναι ένα ασφάλιστρο, εξασφαλίζοντας τον παραγωγό σε περίπτωση πτώσης των τιμών.
Για τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο Cotton+ η τιμή μπορεί να μείνει «ανοιχτή» μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2024
Για τους παραγωγούς που δεν είναι ενταγμένοι στο Cotton+, η τιμή μπορεί να μείνει «ανοιχτή» μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2023
Κατά την παράδοση, ο παραγωγός λαμβάνει το ποσό που αντιστοιχεί στην εγγυημένη τιμή ημέρας.
3. Ανοιχτή τιμή
Εάν κατά την παράδοση ο παραγωγός δεν επιθυμεί να πληρωθεί με την κλειστή ή την εγγυημένη τιμή ημέρας, μπορεί να επιλέξει να αφήσει την τιμή «ανοιχτή» και να πληρωθεί με βάση κάποια μελλοντική τιμή ημέρας.
Σε αντίθεση με την εγγυημένη τιμή ημέρας, εδώ δεν υπάρχει ελάχιστη (εγγυημένη) τιμή, το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώσης των τιμών ο παραγωγός δεν είναι εξασφαλισμένος.
Για τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο Cotton+ η τιμή μπορεί να μείνει «ανοιχτή» μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2024
Για τους παραγωγούς που δεν είναι ενταγμένοι στο Cotton+, η τιμή μπορεί να μείνει «ανοιχτή» μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2023
Κατά την παράδοση, ο παραγωγός λαμβάνει μια προκαταβολή (40 λεπτά) και η εξόφληση γίνεται αφότου κλείσει την τιμή.
Παράδειγμα:
Ημερομηνία: 11/09/23
Κλειστή τιμή: 62 λεπτά/κιλό
Εγγυημένη τιμή: 58 λεπτά/κιλό
Ο παραγωγός παραδίδει βαμβάκι και έχει τις εξής τρεις επιλογές:
1) Πληρώνεται με την κλειστή τιμή ημέρας (62 λεπτά), η οποία είναι και τελική (εκτός από τις διάφορες επιδοτήσεις του Cotton+, οι οποίες θα προστεθούν σε αυτήν)
2) Πληρώνεται με την εγγυημένη τιμή (58 λεπτά), και έχει το δικαίωμα να «κλείσει» την τιμή σε μελλοντικό χρόνο:
Μετά από δύο μήνες η κλειστή τιμή ημέρας είναι στα 68 λεπτά και αποφασίζει να «κλείσει» την τιμή.
Η τιμή που θα λάβει είναι 64 λεπτά (δηλαδή κατά 4 λεπτά μειωμένη από την κλειστή τιμή ημέρας).
Η τιμή παρουσιάζει πτώση και δεν βρίσκεται ξανά στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα. Ο παραγωγός είναι εξασφαλισμένος από την εγγυημένη τιμή που έχει ήδη λάβει.
3) Λαμβάνει μια προκαταβολή (40 λεπτά) και αφήνει «ανοιχτή» την τιμή. Ο παραγωγός δεν είναι εξασφαλισμένος σε περίπτωση πτώσης των τιμών.
Μετά από δύο μήνες η κλειστή τιμή ημέρας είναι στα 68 λεπτά και αποφασίζει να «κλείσει» την τιμή.
Η τιμή που θα λάβει είναι 68 λεπτά.
Η τιμή παρουσιάζει πτώση και δεν βρίσκεται ξανά στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα.
Ο παραγωγός θα λάβει την κλειστή τιμή της εκάστοτε ημέρας ή της τελευταίας ημέρας που έχει το δικαίωμα να «κλείσει» την τιμή (30 Νοεμβρίου ή 15 Φεβρουαρίου).
Μετά από δύο μήνες η κλειστή τιμή ημέρας είναι 56 λεπτά και αποφασίζει να «κλείσει» την τιμή. Η τιμή που θα λάβει είναι 56 λεπτά.
Στις 15 Φεβρουαρίου (τελευταία ημέρα προθεσμίας) η κλειστή τιμή ημέρας είναι 56 λεπτά και ο παραγωγός δεν έχει «κλείσει» μέχρι τότε την τιμή του. Η τιμή «κλείνει» αυτόματα στα 56 λεπτά.
Επιδότηση υγρασίας
Όπως κάθε χρόνο, παρτίδες Cotton+ που παραδίδονται με χαμηλή υγρασία λαμβάνουν σημαντική επιδότηση. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η επιδότηση χαμηλής υγρασίας προσαρμόζεται ανάλογα, από 13% υγρασία με επιπλέον 0,7 λεπτά το κιλό έως 6% υγρασία με επιπλέον 7 λεπτά το κιλό.
Επιδότηση ποιότητας
Παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα CSF και Cotton+ λαμβάνουν επιδότηση ποιότητας, η οποία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ως εξής:
Πρόγραμμα Certified Sustainable Fibermax (CSF)
Ξηρικά χωράφια: 3 €/στρέμμα
Ποτιστικά χωράφια με ποικιλίες Elsa, Carla, Fiona: 10€/στρέμμα
Ποτιστικά χωράφια με τις υπόλοιπες ποικιλίες Fibermax: 6€/στρέμμα
Πρόγραμμα «Value»: ποικιλίες PRG 9048, Filia, Concha, Novelia
Ξηρικά χωράφια: 3 €/στρέμμα
Ποτιστικά χωράφια: 7,5 €/στρέμμα
Πρόγραμμα «Premium»: ποικιλίες Elpida, Armonia, BA 1010, Lazer, Fibermax (εκτός προγράμματος CSF)
Ξηρικά χωράφια: 2,5 €/στρέμμα
Ποτιστικά χωράφια: 5 €/στρέμμα
Όσοι παραγωγοί καλλιεργούν τις παραπάνω ποικιλίες αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο Cotton+ ακόμα, πρέπει να ενημερώσουν οπωσδήποτε το εκκοκκιστήριο ή το κέντρο συγκέντρωσης κατά την παράδοση για να τους δοθούν οι ανάλογες οδηγίες.
Επιδότηση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
Παραγωγοί που έχουν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που τρέχουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ή έχουν πιστοποιηθεί μόνοι τους κατά τα πρότυπα Agro 2.1 και Agro 2.2/2, πρέπει να ενημερώσουν το εκκοκκιστήριο ή το κέντρο συγκέντρωσης κατά την παράδοση, ώστε να γίνει ξεχωριστή αποθήκευση του προϊόντος τους.
Οι λίστες για ένταξη στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης έχουν κλείσει από τον Ιούνιο, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προστεθεί κάποιος παραγωγός πλέον.
Επιδότηση υψηλής παραγωγής
1) Επιδότηση του προγράμματος Certified Sustainable Fibermax (CSF):
Τα ξηρικά χωράφια επιδοτούνται με 2 λεπτά/κιλό
Τα ποτιστικά χωράφια επιδοτούνται με 3 λεπτά/κιλό
2) Επιδότηση του προγράμματος «Value»: ποικιλίες PRG 9048, Filia, Concha, Novelia:
Τα ξηρικά χωράφια επιδοτούνται με 2 λεπτά/κιλό
Τα ποτιστικά χωράφια επιδοτούνται με 3 λεπτά/κιλό
3) Επιδότηση του προγράμματος «Premium»: ποικιλίες Elpida, Armonia, Lazer, BA 1010, Fibermax (εκτός CSF):
Τα ξηρικά χωράφια επιδοτούνται με 1 λεπτά/κιλό
Τα ποτιστικά χωράφια επιδοτούνται με 2 λεπτά/κιλό
Η παραπάνω επιδότηση αφορά την ποσότητα που παραδίδεται πάνω από το πλαφόν και εφαρμόζεται μόνο στις προαναφερθείσες ποικιλίες (προγράμματα «CSF", «Value» και «Premium»). Για παράδειγμα, παραγωγός που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα CSF και παράγει 400 κιλά σε ποτιστικό χωράφι, επιδοτείται με 3 λεπτά/κιλό για τα 120 κιλά πάνω από τα 280 που είναι το πλαφόν.
Σε περίπτωση που ο παραγωγός έχει καλλιεργήσει και άλλες ποικιλίες του Cotton+ πέραν των παραπάνω, η επιδότηση εφαρμόζεται αναλογικά, με βάση τα στρέματα.
Άμεση πληρωμή
Όπως και κάθε χρόνο, η πληρωμή του παραγωγού (με το σύνολο του ΦΠΑ) γίνεται άμεσα. Η εξόφληση των επιδοτήσεων ποιότητας, υγρασίας, ολοκληρωμένης διαχείρισης και υψηλής παραγωγής πραγματοποιείται μετά το πέρας της συγκομιδής, προκειμένου να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι
Ξεκίνησε η συγκομιδή στο βαμβάκι στις βόρειες περιοχές της χώρας, με μειωμένες σε σχέση με πέρυσι να είναι οι αποδόσεις αλλά καλή ποιότητα. Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην Θεσσαλία που σε κάποιες περιοχές είναι ολοκληρωτική η καταστροφή.
Οι διεθνείς τιμές για τη νέα εµπορική περίοδος στο βαµβάκι είναι σε χαμηλότερα επίπεδα αν και οι παραγωγές προβλέπεται να είναι μειωμένες στις μεγάλες παραγωγικές χώρες.
Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει πάει μισό μήνα πίσω το άνοιγμα των καρυδιών. Αλλά και οι πρόσφατες βροχές (θεομηνία Elias) έχουν κρατήσει υγρασία στα χωράφια και δεν μπορούν να μπουν μέσα οι συλλεκτικές μηχανές.
Σε περίπου μια εβδομάδα και με την βοήθεια του καιρού αναμένεται να μπουν οι μηχανές στα χωράφια και να ξεκινήσει η συγκομιδή βάμβακος. Πριν την τελευταία θεομηνία κάποια πρώιμα χωράφια έκαναν συγκομιδή με χαμηλές αποδόσεις στα 250 κιλά το στρέμμα αλλά είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Πάντως υπάρχουν χωράφια με καλή εικόνα τόσο σε ποιότητα (λευκό χρώμα) όσο και σε ποσότητα.
Οι τιμές για προπωλήσεις αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 62,5 λεπτά το κιλό συν το πριμ ποιότητας. Είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή που έδιναν τα εκκοκκιστήρια πριν τις βροχές του Elias (πριν 10 ημέρες) που ήταν στα 64 λεπτά το κιλό».
Αναφορικά µε την κατάσταση που διαµορφώνεται στον θεσσαλικό κάµπο, μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει χαθεί.
Ο κ. Κώστας Τζέλας, παραγωγός από την Καρδίτσα αναφέρει ότι «η παραγωγή βάμβακος έχει χαθεί για την περιοχή. Μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές αναμένεται να έχουν παραγωγή».
Από την Λάρισα ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι δύο βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο βαμβάκι. Η υγρασία που υπάρχει στα χωράφια (ορεινά και πεδινά) θα δημιουργήσει πρόβλημα ποιότητας στο 75% της παραγωγής. Τα χωράφια που έχουν γεμίσει λάσπη θα είναι δύσκολο να οργωθούν. Τριφύλι δεν μπορεί να μπει. Μόνο σιτάρια και όσπρια. Για τα βαμβάκια μπορούμε να περιμένουμε ένα εξάμηνο για να δούμε την κατάσταση του χωραφιού αλλά εκτιμώ ότι μεγάλος αριθμός από αυτά θα είναι αδύνατο να κάνουμε σπορά για τη νέα χρονιά».
Αντίθετα με το νότο στη βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή βάμβακος. Οι ποιότητες είναι καλές αλλά έχουμε μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Αλί Μεχμέτ, παραγωγός από την Κομοτηνή, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή βαμβακιού. Οι αποδόσεις φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στους καύσωνες και τους ισχυρούς ανέμους που ακολούθησαν. Μια μέση απόδοση στην περιοχή κυμαίνεται στα 300 κιλά το στρέμμα και με το δεύτερο χέρι μπορεί να φτάσει στα 350 κιλά. Εκτιμώ ότι η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «αν και είχαμε πρόσφατα μια βροχή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή βάμβακος στην περιοχή. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι εκτιμώ κατά 20%. Οι ποιότητες όμως είναι καλές και το χρώμα. Τα ξηρικά δίνουν περίπου 120 κιλά ανά στρέμμα, ενώ τα αρδευόμενα φτάνουν και τα 300 κιλά. Οι τιμές αυτή την εποχή είναι στα 62,5 λεπτά το κιλό συν το πριμ (που μπορεί να φτάσει και στα συν 8 λεπτά)».
Προβλέψεις για διεθνή παραγωγή
Εκτός από το Πακιστάν προβλέπονται μικρότερες παραγωγές βαμβακιού στις άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής για το 2023/2024.
Σύμφωνα με το USDA, η παγκόσμια έκταση καλλιέργειας βαμβακιού το 2023/2024 προβλέπεται σε περίπου 318 εκατομμύρια στρέμματα (78,5 εκατομμύρια στρέμματα λιγότερα σε σχέση με το 2022/2023).
Φέτος η μέση απόδοση βαμβακιού σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται στα 770 κιλά ανά εκτάριο (687 λίβρες ανά στρέμμα), περίπου 2% κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.
Για την Κίνα η περιοχή καλλιέργειας βαμβακιού το 2023/2024 είναι κατά 8% μειωμένη (7,2 εκατομμύρια στρέμματα), με την έκταση βαμβακιού να συγκεντρώνεται στην περιοχή Xinjiang. Οι συνολικές συνθήκες καλλιέργειας αυτή τη σεζόν ήταν ευνοϊκές. Η μέση απόδοση προβλέπεται στα 2.027 κιλά ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το ρεκόρ της περασμένης σεζόν των 2.122 κιλών ανά εκτάριο. Η παραγωγή βαμβακιού της Κίνας για το 2023/2024 προβλέπεται στα 27 εκατομμύρια μπάλες, η οποία είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα 30,7 εκατομμύρια μπάλες της περασμένης περιόδου.
Δημοσιεύθηκε από το ΥπΑΑΤ η Πρόσκληση για τη Δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας».
Η Δράση 3.1.2 παρέχει στήριξη στους δικαιούχους για τις δαπάνες που απορρέουν από την συμμετοχή τους στο εθνικό σύστημα ποιότητας «AGRO 2» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ειδικότερα από την εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 στην παραγωγή βαμβακιού.
Αφορά συλλογικούς φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και έχουν υποβάλει αίτηση πιστοποίησης για την εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 στην παραγωγή βαμβακιού για την καλλιεργητική περίοδο 2023.
Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 12/10/2023 έως 31/10/2023.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην δράση στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης υποβάλλουν ηλεκτρονικά τυποποιημένη αίτηση στήριξης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο www.ependyseis.gr.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται 41.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Το ύψος της ετήσιας ενίσχυσης υπολογίζεται ως το γινόμενο:
α) του μοναδιαίου κόστους (ετήσιου ποσού ενίσχυσης ανά μέλος) που αντιστοιχεί στο μέγεθος ομάδας του υποψήφιου φορέα επί
β) τον αριθμό των μελών του φορέα που περιλαμβάνονται στην κατάσταση ωφελούμενων μελών που αποτελεί μέρος της αίτησης στήριξης.
Η ενίσχυση ξεκινά από 540 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 856 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση ετησίως.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
«Όποιος παρανομήσει θα το πληρώσει ακριβά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.
Και πρόσθεσε: «Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Ένα πρόβλημα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό απέναντι στο οποίο, η μάχη θα είναι συνεχής και σκληρή μέχρι να αντιμετωπισθεί».
Τα νέα μέτρα που ανέφερε ο υπουργός είναι τα εξής:
Μέτρο 1ο: Εξασφαλίζουμε μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση
Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.
Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.
Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20/9/23 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα.
Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.
Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού:
- η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι
- και η τόνωση του ανταγωνισμού.
Μέτρο 2ο: Ελέγχουμε αυστηρά τους προμηθευτές, όπως και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ, υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.
Μέτρο 3ο: Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά
Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.
Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.
Στόχος μας είναι:
- η τόνωση του ανταγωνισμού
- και η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές των οπωροκηπευτικών
Μέτρο 4ο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών - ο καταναλωτής σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας
Ενδυναμώνουμε τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά:
- τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520
- όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες.
Σχεδιάζουμε και ενεργοποιούμε ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Τις υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος για να εισπράξουν την ειδική ενίσχυση το 2023 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτές, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, είναι οι εξής:
1. Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2023 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά. Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά. Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.
2. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
3. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.
4. Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.
5. Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
6. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024.
Παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.
Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 472/158760/25/05/2023 Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ισχύουν τα εξής:
- Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο εφ όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 38 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.
- Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
- Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32%, η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.
Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.
Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».
Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 73,3 ευρώ το στρέμμα (733,98 € ανά εκτάριο) εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια (2.500.000 στρέμματα). Αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.
Υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος
1. Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2023 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά. Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά. Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.
2. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
3. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.
4. Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.
5. Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
6. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024.
Παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.
Διαβάστε την απόφαση εδώ
Στο μεταξύ τα πρώτασ στοιχεία του ΕΛΓΑ δείχνουν ότι από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία έπαθαν ζημιά 400.000 στρέμματα παραγωγής βαμβακιού, που βρισκόταν δύο μήνες πριν τη συγκομιδή.
Με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής και πράσινες πρακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο. Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών CO2 ίση με 2.693 τόνους ετησίως.
Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής μέσα από ποικίλες δράσεις. Η αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία την τελευταία τριετία (2019-2022) έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αύξηση είχαμε στις εισαγωγές τομάτας στην χώρα μας το πρώτο οκτάμηνο 2023 σε σχέση με πέρσι. Εισήχθησαν 13.866 τόνοι τομάτες, έναντι 10.993 τόνων το 2022 (αύξηση κατά 26,1%).
Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι ντομάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, σε ποσοστό 23,7% προέρχονταν από Αλβανία και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.
Μόνο τον Αύγουστο του 2023 εισάγαμε από Τουρκία 3.500 τόνους τομάτας. Ο μέσος όρος αξίας των τομάτων που εισήγαγε η χώρα μας ήταν στα 1,96 ευρώ το κιλό.
Όμως οι εισαγωγές της Ελλάδας δεν περιορίστηκαν μόνο στις τομάτες. Εισήχθησαν από Ιράν 119 τόνοι ακτινίδια με μέση τιμή 0,13 ευρώ/κιλό και 241 τόνοι καρπούζια με 0,14 ευρώ/κιλό.
Το πρώτο οκτάμηνο 2023 έχουν εισαχθεί συνολικά 455,1 χιλιάδες τόνοι φρούτα και λαχανικά, έναντι 402,1 χιλιάδων τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 13,2% και προερχόμενες κατά 74,4% από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου, στα κυριότερα προϊόντα οι εισαγωγές αφορούσαν:
α) 174.004 τόνοι πατάτες έναντι 148.456 το 2022, αύξηση +17,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενες (βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ) κατά 82% από Αίγυπτο και ακολουθούν Κύπρος και Γαλλία.
β) 154.979 τόνοι μπανάνες έναντι 138.303 τόνων το 2022, αύξηση + 12,6%, προερχόμενες κατά 92% από Ισημεριινό και ακολουθούν Κόστα Ρίκα και Γουατεμάλα
γ) 23.688.τόνοι κρεμμύδια, έναντι 6.313 τόνων πέρσι + 275,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενα κατά 41% από Ινδία και ακολουθούν Αίγυπτος και Αυστρία
δ) 2.828.τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 3.233 τόνων το 2022, μειωμένες -12,5%, προερχόμενες κατά 29,8% από Ιορδανία και ακολουθούν Ισραήλ και Ολλανδία
ε) 19.162 τόνοι λεμονιών έναντι 22,341 τόνων το 2022, μειωμένες -14,2%, προερχόμενα κατά 35,7% από Αργεντινή και ακολουθούν Νοτ. Αφρική και Αίγυπτος
στ) 5.023 τόνοι μήλων έναντι 8.260 πέρσι μειωμένες -39,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενα κατά 38,5% από Ιταλία και ακολουθούν Πολωνία και Γερμανία, με την μέση τιμή αυξημένη κατά 32% και
ζ) 4.242 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.276 πέρσι μειωμένες -19,6% προερχόμενα κατά 45,2 % από Ολλανδία και ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία
η) 1.386 τόνοι ακτινίδια έναντι 918 πέρσι αυξημένες +51%, προερχόμενα κατά 23,7% από Ιταλία και ακολουθούν Ισπανία και Ολλανδία.
Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού, τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής, σε διάφορους τομείς, όπως ο φυτοϋγειονομικός και ο περιβαλλοντολογικός, καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό.
Ζητείται η ευρωπαϊκή παραγωγή να έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι τρίτες χώρες από την ΕΕ. Είναι απαραίτητο τα τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Επίσης να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα για ύπαρξη υπολειμμάτων στην ελληνική αγορά, με διασφάλιση της μη ελληνοποίησης των εισαγομένων αλλά και στα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».
Η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους στα ζωικά και φυτικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεμπόδιστα για αρκετούς μήνες μετά τον Οκτώβριο. Είναι η πέμπτη φορά που οι Βρετανοί αναβάλλουν τους ελέγχους του Brexit. Αυτή τη φορά είναι μια σχετικά μικρή καθυστέρηση. Οι πρώτες νέες διατυπώσεις στα σύνορα θα εισαχθούν στις 31 Ιανουαρίου 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκε το οριστικό Μοντέλο Επιχειρήσεων Συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το μοντέλο περιγράφει τους ελέγχους ασφαλείας που θα εφαρμόζονται σε όλες τις εισαγωγές και τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών και φυτικών προϊόντων στα σύνορα. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα απλοποιηθούν και θα ψηφιοποιηθούν οι έλεγχοι και για τη νέα ενιαία εμπορική θυρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα τεθεί σταδιακά από τα τέλη Ιανουαρίου 2024.
Ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα πρέπει να φροντίζουν ότι τα αποστελλόμενα φορτία, από τις 31 Ιανουαρίου 2024, θα συνοδεύονται από υγειονομικά πιστοποιητικά. Οι φυσικοί έλεγχοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 30 Απριλίου 2024 και τέλος υποχρεωτικές δηλώσεις ασφαλείας στις 31 Οκτωβρίου 2024.
Ωστόσο, μέχρι τον Ιανουάριο 2024 οι κοινοτικοί εξαγωγείς θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εισαγωγής που έχει ήδη επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ και οι οποίες, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο διοικητικό κόστος διαχείρισης αποστολών αλλά και περισσότερες διατυπώσεις τεκμηρίωσης. Υπό αυτή την έννοια, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν την τελωνειακή διασάφηση (DUA) και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορικών προδιαγραφών (ποιότητος). Και οι δύο προϋποθέσεις είναι υποχρεωτικές από τον Ιανουάριο του 2021».
Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, είχε η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), την Τρίτη (22 Αυγούστου), στην έδρα της στη Λάρισα.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός παρουσίασε τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις και δράσεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια που υλοποίησε η Διεπαγγελματική ύστερα από την επανασύστασή της το 2016 και αναφέρθηκε εκτενώς στα σημεία που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη συνέχιση της αύξησης της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας και αφορούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή του αγροτοπεριβαλλοντικού προγράμματος «μείωσης αποτυπώματος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια», με ταυτόχρονη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξής του στα επόμενα έτη, τη συνέχιση λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι, την ένταξη του κλάδου των επιχειρήσεων Εκκόκκισης, Εμπόρων Βάμβακος και βαμβακοσπόρου στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ, τη μείωση του κόστους καλλιέργειας κ.α.
Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα ότι φεύγω πραγματικά ενθουσιασμένος από τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος γιατί είδαμε μια Διεπαγγελματική πρότυπο. Αναπτύσσονται και αναδεικνύουν διαρκώς το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο….Οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, πρέπει να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές… Το βαμβάκι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας και παραμένει...Είναι αυτονόητο ότι σήμερα φεύγουμε από τη συνάντηση χαρούμενοι γιατί είδαμε παραγωγούς, μεταποιητές, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς, όλη την «αλυσίδα» ενωμένη και συντονισμένη να συνεργάζεται. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και τα σημεία που ανέδειξαν ώστε να έχουμε καλύτερη συνεργασία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ Ευθύμης Φωτεινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Υφυπουργό που βρέθηκαν στην έδρα μας σήμερα για να μιλήσουμε για τον «λευκό χρυσό», όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Αυγενάκης. Για ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Υπουργό ένα πράγμα βγήκε κερδισμένο: Το βαμβάκι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, οι Βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Καπετάνος, ενώ από πλευρά της ΔΟΒ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Σιάρκος, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Βασίλης Γιαννάκος και Γιώργος Καραΐσκος, καθώς και ο Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μελάς.
Εντυπωσιακή είναι η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών ντομάτας από το Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους πέρυσι και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.
Στο μεταξύ η δημοσιευθείσα έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρει ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όμως, μετά την απότομη μείωση των τελευταίων ετών, η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%.
Ποσοτικά, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023 (συνολικά 4,2 εκατομμύρια τόνους).
Η εικόνα της αξίας των εισαγωγών όμως είναι διαφορετική. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 8% περισσότερο από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.
Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση 4% ωστόσο δεν είναι τόσο κακή σε σχέση με την μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%. Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προμηθευτών οπωροκηπευτικών της Γερμανίας περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού.
Οι προπωλήσεις βάμβακος µε τιµές στα 63 λεπτά το κιλό δεν έχουν φέρει ενδιαφέρον στους Έλληνες παραγωγούς, που περιμένουν για υψηλότερες τιμές.
Βέβαια μεγάλο ρόλο θα παίξει και η ρευστότητα που θα έχουν οι παραγωγοί και πότε θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ. Για την πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο δεν αναμένεται κάτι πριν την έναρξη της συγκομιδής.
Οι προβλέψεις, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τον Αύγουστο, έφεραν μια άνοδο στις διεθνείς τιμές στα 89 σεντς αλλά στην συνέχεια υπήρξε διόρθωση.
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, την περίοδο 2023/2024, το USDA υποστηρίζει ότι θα ανέλθει σε 114,1 εκατομμύρια μπάλες (μείωση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη κατά 2,7 εκατομμύρια μπάλες) λόγω των χαμηλότερων παραγωγών που αναμένονται στις ΗΠΑ και το Ουζμπεκιστάν.
Από την άλλη η διεθνή κατανάλωση αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε 116,9 εκατομμύρια μπάλες, κυρίως λόγω των ισχυρότερων προοπτικών κατανάλωσης στην Κίνα.
Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί, κατά 400.000 μπάλες αυτό το μήνα, σε 43,9 εκατομμύρια, καθώς αναμένεται αύξηση των εξαγωγών της Βραζιλίας για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση της Κίνας. Όμως από την άλλη αναμένεται μείωση στις εξαγωγές των ΗΠΑ, κατά 1,3 εκατομμύρια μπάλες.
Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό ο οποίος ανανεώνει και επεκτείνει την προσωρινή αναστολή όλων των υφιστάμενων δασμών και του συστήματος τιμών εισόδου που εξακολουθούν να ισχύουν για επτά γεωργικά προϊόντα για ένα επιπλέον έτος, έως τις 24 Ιουλίου 2024.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, σκοπός της ανανέωσης και της επέκτασης των μέτρων είναι να διασφαλίσουν ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ροές, από τη Μολδαβία προς την ΕΕ, μπορούν να συνεχιστούν, κάτι που θα στηρίξει την οικονομία της Μολδαβίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στη Μολδαβία και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Μολδαβία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022.
Όπως δήλωσε ο κ. Héctor Gómez Hernández, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, «τα μέτρα εξακολουθούν να καλύπτουν και τα επτά γεωργικά προϊόντα των οποίων οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη πλήρως ελευθερωθεί στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, καθώς υπόκεινται σε ποσοστώσεις δασμολογικής ατέλειας: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμούς σταφυλιών.
Η διαφορά στην κάλυψη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνίσταται στην πλήρη ελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία αναστέλλει όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις που παρέμεναν σε ισχύ».
Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής και προβλέπει τη συμμετοχή της επιτροπής μέτρων διασφάλισης (αντί της επιτροπής τελωνειακού κώδικα) στην εφαρμογή του μηχανισμού διασφάλισης. Προτείνεται ένας ταχύτερος μηχανισμός διασφάλισης, ο οποίος αναμένεται να είναι αποτελεσματικότερος εάν οι εισαγωγές έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ.
Όπως και πέρυσι, αναμένεται απώλεια τελωνειακών εσόδων της ΕΕ περίπου 0,3 εκατ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος στους ιδίους πόρους της ΕΕ να είναι πολύ περιορισμένος.
Αυτό όμως δεν ισχύει για τους Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες αγρότες που καλούνται να ανταγωνιστούν τα προϊόντα της Μολδαβίας που έχουν χαμηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και εργατικών. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Στα 60 λεπτά το κιλό κυμαίνονται αυτή την εποχή οι προπωλήσεις βάμβακος στην χώρα μας.
Πάντως ακόμη είναι συγκρατημένοι οι βαμβακοπαραγωγοί και περιμένουν πως θα κινηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα, αφού είχαμε φέτος αύξηση του κόστους καλλιέργειας.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι εκτιμούν ότι η άνοδος των διεθνών τιμών στα σιτηρά μπορεί να επηρεάσει και τις τιμές στα βαμβάκια.
Στο μεταξύ οι καύσωνες των προηγούμενων ημερών βοήθησαν στην πρωίμιση της καλλιέργειας.
Θυμίζουμε φέτος τα βαμβάκια ήταν όψιμα λόγω των καιρικών στην σπορά αλλά και της επανασποράς που έγινε σε πολλές περιοχές της χώρας. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν να καλύψει τον χαμένο χρόνο και θα φέρει πιο νωρίς την συγκομιδή.
Προβλέψεις για την παραγωγή Κίνας
Στο μεταξύ μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή βαμβακιού στην Κίνα.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), για το 2023/2024, η παραγωγή βαμβακιού της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο από 3,7 εκατομμύρια μπάλες και να φτάσει στα 27 εκατομμύρια μπάλες.
Προβλέπεται να αυξηθούν οι κινέζικες εισαγωγές, κατά 3,4 εκατομμύρια μπάλες, σε 9,8 εκατομμύρια.
Κατά τους πρώτους 10 μήνες της φετινής περιόδου εμπορίας, οι ΗΠΑ παρείχαν πάνω από τις μισές εισαγωγές ποσοτήτων βάμβακος στην Κίνα, φτάνοντας το υψηλότερο μερίδιο αγοράς εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.
Με αμοιβή 5 ευρώ την ώρα, χιλιομετρική αποζημίωση 15 λεπτά το χιλιόμετρο, πλαφόν 198 ευρώ το μήνα στο ποσό αποζημίωσης και καταβολή των δεδουλευμένων μετά από 2 χρόνια, είναι απαγορευτικές οι εισαγωγές - εξαγωγές από και προς τρίτες χώρες εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, Γεωπόνος ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών, στην οποία αναφέρεται στο αναχρονιστικό πλαίσιο αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που παρέχουν πρόσθετη εργασία τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, τις εξαιρέσιμες και τις αργίες.
Ερ. Παραμένει το πρόβλημα στο καθεστώς πρόσθετης ανταποδοτικής εργασίας για τις ανάγκες του εξαγωγικού-εισαγωγικού εμπορίου εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου;
Απ. Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας από την νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, επανέρχεται εκ νέου και πιο επίκαιρο από ποτέ το θέμα του επανακαθορισμού της αμοιβής απασχόλησης (οικονομικών απολαβών) των γεωπόνων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από την πρόσθετη ανταποδοτική εργασία που προσφέρουν εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, για τις ανάγκες κάλυψης, πρώτον, του κρίσιμου εξαγωγικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων με τις τρίτες χώρες, δεύτερον, του ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου εισαγωγών τροφίμων (βασικών επισιτιστικών αγαθών) για τη διατροφική επάρκεια, την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών, καθώς και για την προστασία της υγείας του Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αφλατοξίνες κλπ) και την προστασία του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και της ΕΕ από την εισαγωγή επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών από τρίτες χώρες.
Αδιαμφησβήτητα, το συγκεκριμένο καθεστώς παρασχεθείσας δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί για πολλούς παράγοντες του γεωπονικού κλάδου, της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, μια από τις «διαχρονικές παθογένειες» της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης ή καλύτερα «εστία αναχρονισμού και αναξιοκρατίας» καθώς τόσο το ύψος της αμοιβής της ωριαίας απασχόλησης ανά γεωπόνο ελεγκτή (περίπου 5 € καθαρά/ώρα) όσο και η επιβολή πλαφόν στην μηνιαία αποζημίωση ανά ελεγκτή (198 € καθαρά/μήνα/ελεγκτή), συμπεριλαμβανόμενης και της τεράστιας καθυστέρησης (που έχει παγιωθεί πια) για την καταβολή των δεδουλευμένων, με μέσο χρόνο αναμονής τα 2 χρόνια και άνω για την πληρωμή-εξόφληση των δικαιούχων, αποτελούν όλα μαζί σωρευτικά ένα σοβαρό αντικίνητρο για τη συμμετοχή των δημοσίων λειτουργών, σε μια τόσο σημαντική για την ελληνική οικονομία και την αγροδιατροφική επάρκεια, εργασία για ελέγχους ποιότητας και φυτοϋγείας πέραν του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Η στρέβλωση, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογισθεί κανείς ότι τα ανταποδοτικά αυτά τέλη που προκαταβάλλονται από τους ιδιώτες συναλλασσόμενους προς εξυπηρέτηση των εισαγωγών-εξαγωγών, δεν βαρύνουν σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό και ενώ θα έπρεπε να καταλήγουν, βάσει νόμου, εξολοκλήρου στον δικαιούχο-υπάλληλο, με παρέμβαση-χειραγώγηση της ίδιας της πολιτείας αποφασίστηκε (με ΚΥΑ του 2016) να διανέμονται μεταξύ κράτους και ελεγκτή καταστρατηγώντας έτσι τη συνταγματική έννοια της ανταποδοτικότητας αλλά και τους κρατικούς νόμους θεμέλιο για τους ελέγχους εκτός ωραρίου οι οποίοι υπερισχύουν μιας ΚΥΑ (μεγαλύτερη νομική ισχύ).
Επιπρόσθετα, η επιβολή πλαφόν στο μηνιαίο ποσό αποζημίωσης μεταφράζεται επί της ουσίας σ'ένα ανώτατο επιτρεπόμενο όριο 37,5 πληρωτέων ωρών το μήνα για κάθε ελεγκτή, το οποίο σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων (είτε πρόκειται για εξαγωγές είτε για εισαγωγές) καλύπτεται ήδη από την 1η εβδομάδα του μήνα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι γεωπόνοι να εργάζονται άνευ αμοιβής τις εναπομείνασες 3 εβδομάδες του μήνα αφού, αφενός όλες οι ΔΑΟΚ της Χώρας είναι υποστελεχωμένες και δεν υπάρχει γεωπονικό προσωπικό για να καλύψει τις επιπλέον ώρες και αφετέρου, παρατηρείται μεγάλη απροθυμία από πολλούς συναδέλφους, και δικαιολογημένα, να εμπλακούν σε τέτοιου είδους ελέγχους και να «θυσιάσουν» τα Σαββατοκύριακα τους και τις αργίες για ένα παράσχουν πρόσθετη εργασία, για τις ανάγκες του Δημοσίου και των ιδιωτών, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα ή για να καταλήξουν σε σημείο «να επιδοτούν τις εξαγωγές-εισαγωγές από την τσέπη τους» μιας και η καταβολή των αποζημιώσεων από την Ελληνική πολιτεία ολοκληρώνεται σταθερά με καθυστέρηση 2 χρόνων και άνω. Για να σημειώσω και κάτι άλλο: Για να οριστεί κάποιος "Επίσημος Υπάλληλος Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών (ή φυτοϋγειονομικός ελεγκτής αλλιώς), θα πρέπει να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις ενώ ταυτόχρονα ο ορισμός του υπέχει και σημαντικές υποχρεώσεις για τον ίδιο ως προς την Κεντρική Αρχή (Συνεχή επιμόρφωση, πολύ καλή γνώση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας σε διεθνές, ενωσιακό και εθνικό επίπεδο,κλπ). Άρα και από πλευράς πολιτείας, δεν είναι εύκολη η ανεύρεση τέτοιων στελεχών πλέον.
Ερ. Σε ποια σημεία έχουμε εξαγωγική δραστηριότητα ώστε είναι αναγκαίο να γίνονται έλεγχοι;
Απ. Από τις 69 ΔΑΟΚ ανά την επικράτεια, διαχρονικά μόνο στις 16 (23%) παρατηρείται εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, τις εξαιρέσιμες και τις αργίες ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στα Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε του ΥπΑΑΤ, όπου μόνο στα 2 από τα 8 καταγράφεται απασχόληση των ελεγκτών εκτός του κανονικού ωραρίου, και αυτό κυρίως για την κάλυψη εποχικών αναγκών εφοδιασμού της αγοράς με εισαγωγές συγκεκριμένων ειδών τροφίμων (πατάτες, λεμόνια από τρίτες χώρες).
Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το εξής παράδοξο ότι μέχρι και το 2010 (πριν τη θέσπιση του νόμου Σαχινίδη), οι πληρωμές των ελεγκτών με την απαρχαιωμένη διαδικασία των διπλοτύπων είσπραξης τύπου Β και της κατάθεσης των τελών με φυσική παρουσία στα Δημόσια Ταμεία της Χώρας, ολοκληρώνονταν στην ώρα τους (εντός διμήνου), σε εφαρμογή νόμου που ίσχυε από το 1981, ενώ από το 2010 και έπειτα αλλά πολύ περισσότερο σήμερα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την διασύνδεση των μητρώων, η αναμονή για καταβολή των δεδουλευμένων υπερβαίνει τα 2 χρόνια με ορατό τον κίνδυνο της παραγραφής πολλές φορές!
Ερ. Δηλαδή θεωρείται αναγκαίο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους;
Απ.Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (από το 2006 και 2008 αντίστοιχα) που διέπει τη διενέργεια των ελέγχων ποιότητας και φυτοϋγείας πέραν του κανονικού ωραρίου για εξυπηρέτηση των εμπορικών απαιτήσεων των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, είναι αναχρονιστικό και δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον από τις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική) αλλά και από την συνεχώς αυξανόμενη πίεση του πληθωριστικού κύματος ακρίβειας. Οι γεωπόνοι, όμως, του Δημοσίου και «πλάτη έβαλαν» στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων όταν υπέστησαν κατακρεούργηση του εισοδήματος τους κατά 40% ή όταν παρέμειναν απλήρωτοι τέσσερα ολόκληρα χρόνια για αυτά τα ίδια ανταποδοτικά τέλη (2011-2014) σε μια πρωτοφανή στάση πληρωμών της πολιτείας, αλλά και συνεισφορά σημαντική είχαν στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου και στη βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον covid-19, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους αδιάλειπτα (σε οργανικές μονάδες πλήρους λειτουργίας) και επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους της αστοχίας (σφάλματα) της ισχύουσας νομοθεσίας, αρκεί να αναφερθεί ότι ο ελεγκτής, ενόσω δεν γνωρίζει ακόμη τον πραγματικό όγκο διακινούμενων φορτίων που θα κληθεί να διεκπεραιώσει την ημέρα της βάρδιάς του, συντάσσει εκ των προτέρων και με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις, ειδικό σημείωμα υπολογισμού των τελών για τους ελέγχους αυτούς (με στοιχεία για τις ώρες απασχόλησης, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, τα προϊόντα και τις διακινηθείσες ποσότητες, τη δαπάνη σε € που βαρύνει τον συναλλασσόμενο) και μετά εκδίδεται από τον Προϊστάμενό του έγγραφη εντολή πραγματοποίησης του ελέγχου». Εκτός, βέβαια, αν διαθέτει μαντικές ικανότητες και γνωρίζει a priori τον διακινούμενο όγκο φορτίων όποτε και εξηγούνται όλα.
Η στήριξη των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί τη δεδομένη χρονική περίοδο, βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, όσον αφορά τις εισαγωγές, πολύ συχνά βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο κλιμακίων ελέγχου της ΕΕ προκειμένου να εξακριβώνεται η τήρηση του Ενωσιακού Νομοθετικού Πλαισίου. Με τις υπάρχουσες, όμως, συνθήκες (πχ η χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις των ελεγκτών η οποία βαρύνει τους ιδιώτες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά για τους ελέγχους εκτός ωραρίου, παραμένει «κολλημένη» στα 0,15 €/km εν αντιθέσει με την τρέχουσα τιμή της βενζίνης στη Χώρα μας που κατά καιρούς «φλερτάρει» με τα 2€/λίτρο) ο θεσμός της εκτός ωραρίου εργασίας για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού-εισαγωγικού εμπορίου, είναι «μεταξύ αυτών που μας κρατάνε πίσω», αν μας επιτραπεί η υιοθέτηση της συγκεκριμένης φράσης που ειπώθηκε προεκλογικά από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος των ελέγχων αυτών αποτελεί από τη μια, ηθικό χρέος της πολιτείας και είναι μεταξύ «όσων πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής» όπως επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές των διαδικασιών «που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά». Από την άλλη, η οριστική διευθέτηση του ζητήματος δεν μπορεί να μην εκληφθεί και ως επιβεβαίωση των προσδοκιών της κοινωνικής κατηγορίας των δημοσίων υπαλλήλων, στο ευρύτερο πλαίσιο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, για ενίσχυση-βελτίωση του εισοδήματός τους μέσα στην επόμενη τετραετία.
Ωστόσο, για να πάει η Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά, θα πρέπει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία (ΥπΑΑΤ, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιφερειάρχες) να «σκύψει» πάνω από τέτοιου είδους προβληματικές διαδικασίες και να πατάξει, με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και ριζικών αλλαγών, τις εστίες αναχρονισμού και αναξιοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης. Για παράδειγμα, ακόμη και η ίδια η διαλειτουργικότητα εμφανίζεται να έχει επιλεκτική εφαρμογή στη Χώρα μας καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται για την απευθείας καταβολή των τελών υπέρ του κράτους μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του e-παραβόλου που πληρώνουν οι ιδιώτες, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει υπάρξει μέριμνα από πλευράς πολιτείας για μια αναλογική αντιμετώπιση των υπαλλήλων-ελεγκτών προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα και όχι μετά από βασανιστική καθυστέρηση, με χρήση των αναβαθμισμένων ψηφιακών υπηρεσιών και μητρώων του κράτους.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σοβαρά παράπονα από την πολιτεία για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που τον υποχρέωνει να προπληρώνει τα τέλη προς το κράτος και τους ελεγκτές (οικονομικές υποχρεώσεις) αλλά, την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις καταλήγουν να γίνονται μάρτυρες της δυσμενούς θέσης στην οποία βρίσκονται οι μόνιμα απλήρωτοι ελεγκτές (με τα επακόλουθα προβλήματα όπως η απουσία κινήτρου για εκτέλεση εργασίας εκτός ωραρίου, η δυσαρέσκεια από την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις μετακινήσεις από και προς τα σημεία εξαγωγής-εισαγωγής κλπ).
Ερ. Πάντως οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας;
Απ. Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι εξαγωγές το 2023 μπορούν να φτάσουν τα 70 δισ.€ όταν ήδη το 2022 σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 54,68 δισ.€ από 40 δισ. το 2021. Στον αγροτικό τομέα, μια ανάσα πριν το φράγμα των 10 δισ. € βρέθηκε η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2022. Βαρύ πυροβολικό για τον κλάδο αποτελούν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι οποίες πέρυσι (2022) αυξήθηκαν κατά 7,6% σε αξία και μαζί με τα μεταποιημένα προϊόντα έφτασαν στα 2,85 δισ.€.
Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει εισέλθει σε μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι δραστική με τη Χώρα να πετυχαίνει την μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκή δημοσιονομική βελτίωση το 2022. Στο άκουσμα τέτοιων ευχάριστων οικονομικών αποτελεσμάτων, δεν μπορεί η πολιτεία να γυρίζει την πλάτη σε μια μερίδα σημαντικών συντελεστών της ενίσχυσης της πίστης του εξαγωγικού εμπορίου και της εξασφάλισης της εγχώριας αγροδιατροφικής επάρκειας που εργάζονται τις δύσκολες ώρες, συνεισφέροντας στην επίτευξη ολοένα και μεγαλύτερων επιδόσεων στις διεθνείς πωλήσεις της Χώρας, προς όφελος πάντα της εθνικής οικονομίας και της εξομάλυνσης των πιέσεων για ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία της ελληνικής αγοράς.
Ερ. Ποιο το αποτύπωμα της Κεντρικής Μακεδονίας στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων;
Απ. Ακολουθώντας το συμπαθητικό μότο «η Κεντρική Μακεδονία παράγει και εξάγει», σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια καταγράφει υψηλές πτήσεις οι οποίες την κατατάσσουν ως την 2η πιο εξωστρεφή Περιφέρεια της χώρας. Αναφορικά με τα προϊόντα που εξάγει, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα τρόφιμα με 32,1 % και μετά έρχονται οι υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών (πετρελαιοειδή, πλαστικά, χημικά κλπ.). Στην παρούσα φάση, το 80 % του συνόλου των εξαγωγών μας γίνονται από το 20 % των ελληνικών επιχειρήσεων. Αν αποκτήσουν εξωστρέφεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα εκτοξευτεί (πηγή ΣΕΒΕ). Αυτό είναι, επίσης, ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία του τοπικού εξαγωγικού μοντέλου της ΠΚΜ όπου πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων έχουν καταφέρει να δώσουν μια ανοδική ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές.
Ερ. Στις γειτονικές χώρες υπάρχουν παρόμοια προβλήματα;
Απ. Δεν δικαιολογείται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία) να έχουν προβεί σε ρύθμιση τέτοιων θεμάτων, με ευνοικές επιπτώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους τους (μπορούμε να σας παραθέσουμε στοιχεία), αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν και η ελληνική πολιτεία, την ίδια στιγμή, να παραμένει αμέτοχη χωρίς κανένα αντανακλαστικό και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής και αμοιβαία επωφελούς λύσης για το ζήτημα της εκτός ωραρίου εργασίας. Μέχρι πότε, λοιπόν, θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Ας ενδιαφερθεί επιτέλους κάποιος από την νέα πολιτική ηγεσία για το χτίσιμο μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης σε ένα ευνομούμενο κράτος.
Ερ. Πείτε μας την θέση σας για την λύση του προβλήματος;
Απ. Η αποκατάσταση της απαξίωσης του θεσμού της πρόσθετης εργασίας των γεωπόνων - ελεγκτών του Δημοσίου μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη δράσης από πλευράς πολιτείας και ειδικότερα με τις παρακάτω επείγουσες παρεμβάσεις:
1. Με τη λειτουργική αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαλειτουργικότητας και την περαιτέρω χρήση των δεδομένων προκειμένου να θεσπιστεί, με νομοθετική ρύθμιση, ένας σύγχρονος τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων στους δικαιούχους με άμεση εξόφλησή τους εντός διμήνου από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών (καταστάσεων αποζημίωσης)
2. Αναπροσαρμογή του ύψους της ωριαίας αποζημίωσης/ελεγκτή στα 13,33€ ή και παραπάνω και απόδοση του συνόλου των ανταποδοτικών τελών υπέρ του απασχολούμενου ελεγκτή
3. Κατάργηση του ανώτατου ορίου των 300€ μεικτά (198€ καθαρά) στο μηνιαίο ποσό αποζημίωσης (πλαφόν) από πρόσθετη εργασία ή, στη χειρότερη περίπτωση, αύξηση του ορίου αμοιβής στα 500 € καθαρά
4. Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις των ελεγκτών για παροχή πρόσθετης εργασίας σε τουλάχιστον 0,40 €/Km η οποία, ούτως ή άλλως, βαρύνει τους ιδιώτες συναλλασσόμενους και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό
5. Άμεση εξόφληση των υπαλλήλων - δικαιούχων για τα έτη 2020 και 2021 (ΔΑΟΚ Έβρου), για ολόκληρο το 2022 και για τους μήνες του τρέχοντος έτους.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό:
Όλα τα παραπάνω αιτήματα, δεν εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα 4 χρόνια, κυρίως για τον απλούστατο λόγο ότι δεν χρειάζεται «δημοσιονομικός χώρος» για την κάλυψή τους και δεν επηρεάζουν τον κυβερνητικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% μιας και η συνολική δαπάνη προέρχεται από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν οι ιδιώτες - επιχειρηματίες (εξαγωγείς - εισαγωγείς), δηλαδή μια πηγή εσόδων δεν μπορεί να προϋπολογιστεί υπό την έννοια ότι εξαρτάται από τον συνολικό διακινούμενο όγκο φορτίων ανά έτος.
Όσον αφορά τον αριθμό των γεωπόνων που κάνουν ελέγχους ο κ. Γεωργιάδης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί διότι δεν έχουμε εικόνα για τον αριθμό των υπαλλήλων που ανήκουν στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου σε καθεμιά από τις 16 ΔΑΟΚ ή στα 2 Περιφερειακά Κέντρα (π.χ. στη Θεσσαλονίκη είμαστε 5, στην Ημαθία έχει εμπλακεί όλη η Υπηρεσία ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ή στο Φυτικής & Ζωικής, στο Γραφείο της Σκύδρας 5, στο ΠΚΠΦΠ&ΦΕ Θεσσαλονίκης 5 κλπ). Αν βάζαμε έναν μέσο όρο εμπλεκόμενων υπαλλήλων 5, τότε θα είχαμε περίπου 90 ελεγκτές + 10 από τα 2 Περιφερειακά, άρα 100 άτομα.
Ερ. Περίπου σε πόσα φορτία καλείται ένας γεωπόνος-ελεγκτής, δημόσιος λειτουργός, την ημέρα Κυριακή να πραγματοποιεί ελέγχους
Απ. Με βάση την εικόνα από την Υπηρεσία μας, ένας γεωπόνος μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει από ένα min 8-10 φορτίων μέχρι max 30 φορτία (για ένα συνολικό tonnage 600 περίπου tn), με νωπά οπωρ/κά από όλη την Ελλάδα (η Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχτεί στο σημαντικότερο διαμετακομιστικό κέντρο της Χώρας για τα φορτία νωπών οπωρ/κών). Το χειρότερο όμως είναι κάτι άλλο. Ότι δηλ. από τα 30 φορτία, στα οποία διενεργείται και ποιοτικός και φυτοϋγειονομικός έλεγχος, μόνο για τα 18 θα πληρωθεί διότι υπάρχει το πλαφόν των 37,5 ωρών το μήνα (300 € μεικτά / 8 € που είναι η ωριαία αμοιβή χωρίς τις κρατήσεις = 37,5). Τα τέλη για τα υπόλοιπα 12 καταλήγουν στην "μαύρη τρύπα". Νομίζω ότι η περίπτωση αυτή προσομοιάζει σε κουμουνιστικού τύπου παραγωγικά μοντέλα και αυτό πρέπει να ακουστεί κ.Παϊσιάδη.
Ερ. Οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται σε φορτία που πάνε προς εξαγωγή ή που εισάγονται
Απ. Σίγουρα υπερτερούν αριθμητικά τα προς εξαγωγή φορτία. Σημαντικός όγκος εισαγόμενων φορτίων ελέγχεται εκτός του κανονικού ωραρίου στον Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου των Κήπων (ΔΑΟΚ Έβρου) κάθε Σαββατοκύριακο και απογεύματα, καθώς και στις ΔΑΟΚ Πιερίας και Σκύδρας για τις οδικές εισαγωγές από τρίτες χώρες των Βαλκανίων. Μεγάλες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου και λεμονιών Αργεντινής εκτελωνίζονται στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, μετά από εποχιακούς ελέγχους εκτός ωραρίου του ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Θεσσαλονίκης. Από την άλλη στον Πειραιά για παράδειγμα (το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με COSCO κλπ), δεν είναι άξιο απορίας που οι συνάδελφοι του ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Πειραιά δεν εργάζονται εκτός του κανονικού ωραρίου; Προσοχή δεν το λέω ως μομφή για τους συναδέλφους, προφανώς και έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι δεν αξίζει τον κόπο να κάνουν κάτι τέτοιο.
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (18/7), στην Βέροια, η συνάντηση μεταξύ Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου ΕΘΕΑΣ, όπως είχε προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Διονύσιος Σταμενίτης, ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει τα θέματα μιας και είναι βουλευτής Πέλλας. Είναι η πρώτη φορά που κάθονται σε ένα τραπέζι συνεταιρισμοί και μεταποίηση κονσέρβας με παρουσία εκπροσώπου του ΥπΑΑΤ.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε από κοινού ΕΚΕ και ΕΘΕΑΣ να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποφασίσει με ποιές προϋποθέσεις θα πρέπει να υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ των παραγωγών και της μεταποίησης.
Η ΕΚΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αναφέρονται τιμές γιατί δεν θα λειτουργεί έτσι ο ανταγωνισμός.
Το θέμα είναι γιατί σε άλλα προϊόντα - όπως π.χ. η βιομηχαντική ντομάτα - υπογράφει η μεταποίηση συμβόλαια με τους παραγωγούς πριν την συγκομιδή με την αναγραφή τιμοκαταλόγων.
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, που παρευρέθηκε στην συνάντηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να υπογράφονται συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεταποίησης στα συμπύρηνα ροδάκινα.
Η θέση μας είναι ότι οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογράφονται πριν την έναρξη της συγκομιδής και με προσδιορισμό τιμής παραγωγού.
Επίσης να καταγράψουμε το πλαίσιο των φορέων από το οποίο θα γίνεται η προμήθεια της πρώτης ύλης (συμπύρηνα ροδάκινα) από την βιομηχανία και να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτα στέκια.
Οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες επί σειρά ετών, ενώ το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής εκτοξεύτηκε σε υψηλότατα επίπεδα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους αγρότες. Αντίστοιχα οι τιμές πώλησης της κομπόστας αυξήθηκαν χωρίς να ωφεληθεί ο παραγωγός».
Ο ΑγροΤύπος πάντως θέτει ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, πως οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου μπορούν να επωφεληθούν την μείωση φορολογίας λόγω συμβολαιακής αφού δεν υπογράφουν συμβόλαια με την μεταποίηση. Επίσης γίνεται να υπογράφονται συμβόλαια χωρίς τιμή και ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος; Βέβαια αν υπάρξει λύση σε αυτά τα ερωτήματα τότε δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα «στέκια». Στο θέμα θα πρέπει να πάρει θέση και η ΑΑΔΕ.
Έφυγε από την ζωή ο Ιωάννης Χριστοδούλου, τέως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών & Χυμών Incofruit - Hellas.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο εκλιπών, ενενήντα επτά ετών, προσέφερε τα μέγιστα στην θεμελίωση και εξέλιξη της μεταποιητικής βιομηχανίας παραγωγής και εξαγωγής χυμών εσπεριδοειδών και συνέβαλε στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητος της ελληνικής γεωργίας με την θετική πορεία της μεταποίησης των φρούτων της χώρας μας, δημιουργώντας δια της εταιρείας ΑΦΟΙ Χριστοδούλου Α.Ε σε πρώτη φάση και του Ομίλου Χριστοδούλου (CHB), με την απόκτηση και δευτέρου εργοστασίου της ΒΙΤΟΜ ΑΕ, την παραγωγή και εμπορία μιας ολοκληρωμένης γκάμας προϊόντων.
Ο Ιωάννης Χριστοδούλου διετέλεσε με συνέπεια επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας.
Η εξόδιος ακολουθία του Ιωάννη Χριστοδούλου θα γίνει την Τετάρτη (19/7/2023) και ώρα 11:00 πρωινή, στον Ιερό Ναό Αγία Τριάδας στην Αγία Τριάδα Αργολίδος.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas και τα μέλη του εκφράζουν στους οικείους του τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό του Ι. Χριστοδούλου.
Εν όψει της έναρξης συγκομιδής και εξαγωγής ελληνικών μήλων, που το 57% εξάγεται προς την Αίγυπτο, χρειάζεται η παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας στις Αιγυπτιακές Αρχές για την εξαίρεση, τουλάχιστον των μήλων, από το νέο φόρο (10% της αξίας του τιμολογίου). Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.
Θυμίζουμε ότι στις 28 Μαΐου 2023 το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε νέους φόρους, μεταξύ των οποίων και τέλος 10% της αξίας του τιμολογίου - επιπλέον του τελωνειακού φόρου - για τα ακόλουθα εισαγόμενα υλικά: ψάρι σολομού, φιλέτα σολομού, γαρίδες, αστακός, τυριά, γαύρος, χαβιάρι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, καβουρδισμένος καφές, σοκολάτα, μύλοι, μπλέντερ, ηλεκτρικά μηχανήματα ξυρίσματος, πιστολάκια για τα μαλλιά, καφετιέρες και τσαγιέρες, τοστιέρες για οικιακή χρήση, ακουστικά, ακουστικά, ρολόγια καρπού και τσέπης, τρίκυκλα, σκούτερ, πεντάλ καροτσιών, και αναπτήρες.
Σημειώνεται ότι από 1/1 μέχρι 14/7, βάσει επισήμων στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και προσωρινών ΜΕΝΟ, οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών προς την Αίγυπτο ανέρχονται σε 17.910 τόνους, εκ των οποίων 14.153 τόνους είναι τα μήλα. Από την άλλη οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Αίγυπτο, για το ίδιο διάστημα, ανέρχονται σε 154.416 τόνους, με κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα πατάτες 138.098 τόνους, κρεμμύδια 8.122 τόνους, μαρούλια 1.244 τόνους και πορτοκάλια 1.496 τόνους.
Στο μεταξύ επανήλθε το θετικό πρόσημο στο εμπορικό ισοζύγιο της εξαγωγής – εισαγωγής των αγροτικών μας προϊόντων.
Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «είναι γνωστό ότι το 2020 το πλεόνασμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 510,953 εκατ. ευρώ, με κυρίαρχη την συμμετοχή του τομέα μας (φρούτων λαχανικών και παρασκευασμάτων τους) στην διαμόρφωσή του (1,608 δις ευρώ). Αυτά τα χαρακτηριστικά του πλεονασματικού ισοζυγίου διατηρήθηκαν και το 2021. Όμως αντεστράφησαν σε αρνητικό ισοζύγιο το 2022 με έλλειμμα που έφτασε τα 330,61 εκατ. ευρώ.
Όμως κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023 επανήλθε το θετικό πρόσημο, με ένα πλεόνασμα ύψους +604,462 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος -45,681 εκ ευρώ του αντίστοιχου πενταμήνου του 2022 (κυρίαρχη και πάλι συμμετοχή του τομέα φρούτων και λαχανικών). Οι εναπομείναντες μήνες του 2023 είναι μεν οι κύριοι μήνες εισαγωγής στην χώρα μας (και λόγω τουρισμού), προβλέπεται όμως ότι δεν θα εξαλειφτεί το δημιουργηθέν πλεόνασμα, παρά το ότι οι εισαγωγές τον Ιούνιο εκτιμώνται ότι είναι αυξημένες, κατά 40%, σε σχέση με τον Ιούνιο 2022».
Ευθύνη των εθνικών αρχών είναι ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών εσπεριδοειδών και υπόλοιπων οπωροκηπευτικών.
Αυτό αναφέρει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν έχει ειδική πλατφόρμα (Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα - RASFF) και ανακοινώνει τα φορτία, με το είδος και την χώρα προέλευσης, που δεσμεύονται στις χώρες της ΕΕ, επειδή έχουν υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στον ΑγροΤύπο για τούρκικα φορτία που έχουν πιαστεί από γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) λόγω υπολειμμάτων. Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει επενδύσει (από ευρωπαϊκά κυρίως κεφάλαια) σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων για αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σχετικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στην Επιτροπή για τη στήριξη της ελληνικής λεμονοπαραγωγής και τον έλεγχο των εισαγωγών από αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την αγορά εσπεριδοειδών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, και ιδίως την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και οι επιθεωρήσεις πρέπει να διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στα σημεία εισόδου.
Ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τη διάθεση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να έχουν οι αρμόδιες αρχές το προσωπικό και τους λοιπούς πόρους που απαιτούνται για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη εισπράττουν τέλη για τους επίσημους ελέγχους. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται επίσης στους ελέγχους του άρθρου 89 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/20133 , εάν κατά τους εν λόγω ελέγχους εντοπίζονται πιθανές δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας που αναφέρονται στα άρθρα 73 έως 91 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/20134 .
Για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς λεμονιών καθώς και τους άλλους γεωργούς, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει μέσα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εσπεριδοειδών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εν λόγω στήριξη, καθώς και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής τους. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των μέσων αυτών για τον προγραμματισμό των σχετικών τύπων παρεμβάσεων στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ».
Όπως γίνεται σαφές στην απάντηση του Επιτρόπου, η Ελλάδα λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών. Οι εθνικές αρχές των κρατών μελών είναι υποχρεωμένες να εντοπίζουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Επίσης φαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να αιτηθεί επιπλέον στήριξης σε περίπτωση που τα υπάρχοντα μέσα δεν αρκούν για να πραγματοποιούνται άρτιοι έλεγχοι. Κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί σε δύσκολη θέση τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
Θα πρέπει να προσέχουν οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος τις όψιμες προσβολές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας, Δημήτρης Σταυρίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια βαμβακιού. Είχαμε σε πολλές περιοχές συνεχόμενες επανασπορές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όμως και στις περιπτώσεις που δεν είχαμε επανασπορές οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των φυτών. Φέτος έχουμε μια οψίμιση στην καλλιέργεια βαμβακιού.
Αυτό σημαίνει μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να έχουμε φθινοπωρινές βροχοπτώσεις κατά την συγκομιδή, άρα ποιοτικά προβλήματα στο προϊόν.
Όμως οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τον κίνδυνο όψιμων προσβολών από τα σκουλήκια. Το πράσινο σκουλήκι είναι επικίνδυνο για προσβολές μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το ρόδινο σκουλήκι μπορεί να υπάρχει μέχρι και το Νοέμβριο.
Στην περιοχή της Λάρισας πάντως αν και έχουμε μια οψίμιση της καλλιέργειας έχουμε ήδη τοποθετήσει τις παγίδες και παρακολουθούμε την εξέλιξη των πληθυσμών. Ωστόσο αν θα υπάρξουν προβλήματα στην καλλιέργεια εκτιμώ ότι θα φανεί προς στο τέλος Ιουλίου».
Συστάσεις - καλλιεργητικές πρακτικές
Πράσινο σκουλήκι:
Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού, συστήνεται στους παραγωγούς όταν διαπιστώνουν τέσσερις και άνω ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή χρηστικά μία νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Η καταπολέμηση είναι πιο αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα διαπιστωθεί η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) νεαρών σταδίων 1ου και 2ου (μέχρι 1 εκατοστό).
Ρόδινο σκουλήκι:
Για το ρόδινο σκουλήκι, στο βλαστικό στάδιο, συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν εξονυχιστικά τα καρύδια των φυτών για τυχόν στίγματα πάνω στην επιφάνειά τους ή στο εσωτερικό τους με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών, πραγματοποιώντας τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών από αντιπροσωπευτικά σημεία κάθε αγροτεμαχίου. Εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5-8% των καρυδιών κατά μέσο όρο, τότε μόνο να γίνεται χημική καταπολέμηση. Το ρόδινο σκουλήκι θεωρείται «ύπουλος» εχθρός του βαμβακιού, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου σκουληκιού, σε χρονικό διάστημα 20-30 ωρών από την εκκόλαψή τους ανοίγουν στα καρύδια τρύπες εισόδου, που συνήθως επουλώνονται και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ακολούθως, τρέφονται στο εσωτερικό των καρυδιών προκαλώντας, αφενός μεν σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμισή τους, αφετέρου δε δυσκολεύεται η χημική καταπολέμησή του σκουληκιού, καθώς προστατεύεται από το περίβλημα του καρυδιού. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης και χημικής ομάδας κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ότι η εξωστρέφεια του τομέα των φρούτων και λαχανικών αποτελεί προτεραιότητα, υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και στην αγορά του Βιετνάμ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Βιετνάμ, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων, απέστειλαν κλιμάκιο επιθεωρητών στην χώρας μας, που, συνοδευόμενο από αντίστοιχο κλιμάκιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, επιθεωρεί αυτές τις ημέρες καλλιέργειες και εγκαταστάσεις τυποποίησης - συσκευασίας και εξαγωγής ακτινιδίων. Μετά την επιστροφή των επιθεωρητών αναμένεται η υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου για εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στο Βιετνάμ».
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε «ανοίξει» ακόμη μια αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο, αυτή της Βραζιλίας, με πληθυσμό 215 εκατομμύρια κατοίκων.
Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στην αγορά της Γερμανίας είχαμε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), «φέτος οι ανταγωνιστές μας είχαν προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω ξηρασίας (Ισπανία και Πορτογαλία) και πλημμυρικών φαινομένων (Ιταλία). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την περσινή μείωση φέτος να έχουμε μια αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, η οποία το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν της τάξης του +56% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Ειδικότερα έχουμε:
Αγγούρια αύξηση +53% - 4.255 τόνοι
Πιπεριές αύξηση +77% - 624 τόνοι
Πορτοκάλια αύξηση +49% - 12.247 τόνοι
Μανταρίνια αύξηση +103% - 3.842 τόνοι».
Όσον αφορά τις εξαγωγές θερινών φρούτων, ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι «έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, έχουμε τα ροδάκινα να καταγράφουν αύξηση 6%, τα νεκταρίνια 200%, τα βερίκοκα 36%, ενώ για τα καρπούζια και τα κεράσια έχουμε μείωση κατά 27% και 32% αντίστοιχα.
Οι μειώσεις των εξαγωγών οφείλονται στην όψιμη παραγωγή και σε ζημιές στην παραγωγή κερασιών αλλά και πυρηνόκαρπων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να κρατήσουμε το μερίδιο αγοράς στην Γερμανία και στα θερινά φρούτα. Οι ανταγωνιστές μας συνεχίζουν να έχουν προβλήματα στις παραγωγές λόγω των καιρικών συνθηκών. Ήδη βρίσκονται στην χώρα μας Ιταλοί και Ισπανοί έμποροι, οι οποίοι προχωρούν σε αγορές ατυποποίητων οπωροκηπευτικών για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της φήμης των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές του εξωτερικού είναι η αυστηρή εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών κανόνων για προδιαγραφές εμπορίας - ποιότητας με πλήρη ιχνηλασιμότητα που παρέχει ασφάλεια στον καταναλωτή και με τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων μας».