Μίλησε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος της πρώτης αναγνωρισμένης πανελλαδικά οργάνωσης βαμβακοπαραγωγών, κ. Βαγγέλης Γεωργουλόπουλος.
Για το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών της ομάδας, η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή από την επαρχία Φαρσάλων έως και το νομό Φθιώτιδας, αλλά και τη νέα χρονιά μίλησε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Cotton Farsala.
Κε Γεωργουλόπουλε, ποια είναι η εικόνα που έχετε από τις τιμές που έκλεισαν οι παραγωγοί στο βαμβάκι, τι κλίμα εισπράττετε;
Οι τιμές που έκλεισαν οι περισσότεροι παραγωγοί στο βαμβάκι εσοδείας 2022 δεν ξεπερνούν τα 68 με 69 λεπτά το κιλό, με το προϊόν παραδοτέο στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, συν τα ποιοτικά μπόνους. Η τιμή αυτή δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα στην καλλιέργεια, ειδικά με τα κόστη που έχει επωμιστεί ο παραγωγός πέρσι για όλες τις εισροές και ειδικά την ενέργεια, που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους παραγωγούς.
Αυτή η δυσαρέσκεια, θα φέρει μείωση εκτάσεων τη νέα χρονιά;
Η σπορά γίνεται συνήθως το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και εφόσον η εδαφική θερμοκρασία είναι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου. Με βάση τις προθέσεις καλλιέργεις που έχουμε συγκεντρώσει από τους παραγωγούς, θα πρέπει να αναμένουμε μείωση εκτάσεων καλλιέργειας, αλλά κάτω από 10% εν συγκρίσει με πέρσι. Ενδιαφέρον σαφώς αυξημένο υπάρχει για τη βιομηχανική ντομάτα. Το θετικό είναι πως οι τιμές των λιπασμάτων ακολουθούν πτωτική πορεία και απ' ό,τι μαθαίνουμε τον ερχόμενο Απρίλιο, ίσως έχουν απώλεια και 200 ευρώ τον τόνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που ήταν πολύ αυξημένα. Ήδη, οι τιμές πάντως έχουν πέσει. Αυτό, που δεν έχει πέσει και είναι στα ύψη είναι οι τιμές για το diesel κίνησης που χρησιμοποιούμε, αλλά και πολύ περισσότερο στο ρεύμα.
Πόσα μέλη έχετε, πόσα στρέμματα με βαμβάκι καλλιεργούν και πως ήταν οι αποδόσεις και οι ποιότητες πέρσι στην περιοχή σας;
Συνολικά η ομάδα μας έχει γύρω στα 110 μέλη παραγωγούς, που καλλιεργούν όλοι ανεξαιρέτως βαμβάκι, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως δημητριακά, όσπρια και βιομηχανική ντομάτα. Στο βαμβάκι η έκταση καλλιέργειας είναι κάθε χρόνο γύρω στα 10.000 στρέμματα. Την περσινή χρονιά οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν πάνω από 460 κιλά και οι ποιότητες εξαιρετικές.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα και πώς λειτουργεί...
Η ομάδα Cotton Farsala είναι η πρώτη αναγνωρισμένη Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας (ΔΑΟΚ Λάρισας, 21/02/2018), αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται στην επαρχία Φαρσάλων στο νομό Λάρισας, αλλά και μέχρι το Δομοκό στην Φθιώτιδα, δηλαδή έχουμε παραγωγούς από δυο νομούς. Κάνουμε συγκέντρωση του προϊόντος για λογαριασμό των παραγωγών και έχουμε και δυνατότητα αποθήκευσης του προϊόντος. Κατά την περσινή χρονιά, συνεργαστήκαμε με δυο εκκοκκιστήρια. Η ομάδα άλλαξε διοίκηση το περασμένο φθινόπωρο και έχουμε νέο πρόεδρο, τον κ. Σ. Παχατίρογλου.
Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι χρεώσεις που απαιτούνται για την άρδευση.
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το βαμβάκι, ως προϊόν και αυτό που δεν θεωρείται βέβαιο δεν είναι η πτώση στις εκτάσεις, αλλά το μέγεθος αυτής. Μια πτώση που φαίνεται πως μπορεί να ανατραπεί μόνον στην περίπτωση που οι εκκοκκιστές δώσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς, όσον αφορά στα κιλά στις προπωλήσεις και φυσικά τις τιμές.
Τουλάχιστον 30% η πτώση στις Σέρρες
Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος παραγωγός από την περιοχή της Βισαλτίας Σερρών θεωρεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, βέβαιη μια απώλεια στρεμμάτων στο βαμβάκι της τάξης του 30% εν συγκρίσει με πέρσι λόγω της απογοήτευσης των παραγωγών από τις χαμηλές εμπορικές τιμές πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από τους παραγωγούς που δεν θα βάλουν βαμβάκι, θα στραφούν στον ηλίανθο, οι σπορές του οποίου καθυστερούν εντούτοις και κάποιοι (οι περισσότεροι) θα στραφούν στο καλαμπόκι. Οι σπορές βάμβακος στις Σέρρες αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου.
Προβληματισμός ενόψει σπορών και στη Λάρισα
«Η εικόνα του βαμβακιού με τα περσινά δεδομένα δεν είναι καλή. Αν δεν δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς, η προπώληση με αυξημένες ποσότητες, π.χ. στα 400 κιλά το στρέμμα από 250 πέρσι και μια τιμή στα 75-80 λεπτά, τότε πάμε για μεγάλη μείωση στρεμμάτων στη Θεσσαλία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η χρέωση για το πότισμα, που ανάλογα την περιοχή, τον τρόπο άρδευσης κ.λπ., έχει μεγάλες αποκλίσεις. Όπου είναι προσιτή η άρδευση, δεν θα φύγει εύκολα ο κόσμος από το βαμβάκι. Πάντως θεωρώ, πως δέλεαρ είναι το καλαμπόκι που έχει καλή τιμή, αλλά δεν είναι όλες οι περιοχές στη συνδεδεμένη», τονίζει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
Κερδίζουν στρέμματα καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα στην Καρδίτσα
Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος είναι βαμβακοκαλλιεργητής, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, άρα έχει άριστη γνώση της αγοράς και όχι μόνο. Όπως λοιπόν σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «από τις πρόσφατες συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς βάμβακος προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό όταν ξεκινήσουν οι προπωλήσεις βάμβακος φέτος, η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος να κυμανθεί μεταξύ 85 και 100 σεντς. Ένα χαμηλό δολάριο θα ενισχύσει την τιμή για το σύσπορο βαμβάκι μας. Το τοπίο είναι ρευστό και βλέπετε τι γίνεται και στις ΗΠΑ. Επίσης, τα εκκοκκιστήρια προσανατολίζονται να έχουν μια ευελιξία στις ποσότητες στην προπώληση, όχι όμως πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι μια μείωση από πέρσι στο 10% στις εκτάσεις, καθώς αρκετοί παραγωγοί θα στραφούν στο καλαμπόκι και τη βιομηχανική ντομάτα. Πέρσι στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν γύρω στα 2,55 εκατ. στρέμματα. Αυτά θα είναι μειωμένα τη νέα χρονιά σίγουρα και για τον απλό λόγο ότι με την πλήρη εφαρμογή του monitoring, πολλές εκτάσεις θα πεταχθούν εκτός».
Συλλαλητήριο, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη (5 Απριλίου), θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες της χώρας, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές των ενισχύσεων που έχει κατά καιρούς υποσχεθεί.
Με συμμετοχή δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) στην Αγιά - Λάρισας, την Τρίτη (28/3/2023).
Στην σύσκεψη τονίστηκε ο εμπαιγμός από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα στα οποία υπήρχε δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι ενισχύσεις. Επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα, αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών.
Ούτε έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε άλλα προϊόντα (π.χ. Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καπνά, Φασόλια κ.α) η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες όμως η επιβίωση μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων.
Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να μην έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν.
Με τους αγώνες μας, τα μαζικά συλλαλητήρια και μπλόκα, την ενότητα και αποφασιστικότητα μας αναδείξαμε την οξύτητα των προβλημάτων και αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να δώσει δεσμεύσεις. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό αυτών των περιοχών ώστε εδώ και τώρα η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει και ως τώρα δεν τις έχει τηρήσει.
Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα μας στην επιβίωση και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε την δραστηριότητα μας.
Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Αν αυτό δεν υλοποιηθεί τότε η ομόφωνη απόφαση μας είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα την Τετάρτη (5 Απριλίου) και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι μας.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωση μας, πανελλαδικά συντονισμένος από την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, στις συγκεκριμένες περιοχές και προϊόντα.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους Νομούς της χώρας.
- Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
- Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία.
- Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.
Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής:
Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου.
Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο».
Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα.
Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα.
Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει.
Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας!
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας.
Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
- Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
- Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.
Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.
Ρυθμίση για τη συγχώνευση και λύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με το νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται αρχικά η δυνατότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) που δεν λειτουργούν, να απορροψηθούν από ήδη υψιστάμενο ΑΣ μετά από σχετική απόψαση της εποπτεύουσας Αρχής με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις περιπτώσεις ΑΣ που ουδέποτε ενεγράψησαν στο ΕΜΑΣ, αλλά απέκτησαν νομική προσωπικότητα λόγω της καταχώρισης του καταστατικού τους στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, και παρέμειναν ανενεργοί, να λυθούν και να τεθούν σε εκκαθάριση, προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία τους.
Τα Άρθρο 3 της συγκεκριμένης τροπολογίας αναφέρει τα εξής:
Ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και λύση Αγροτικών Συνεταιρισμών-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 29 και παρ. 2 άρθρου 31 ν. 4673/2020
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4673/2020 (Α' 52), περί συγχώνευσης και μετατροπής Αγροτικών Συνεταιρισμών, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια για τις περιπτώσεις συγχώνευσης δια απορρόφησης Αγροτικών Συνεταιρισμών και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Δύο (2) ή περισσότεροι ΑΣ μπορεί να συγχωνευθούν είτε με τη σύσταση νέου ΑΣ, στον οποίο ενσωματώνονται οι συγχωνευόμενοι, είτε με την απορρόφηση ενός (1) ή περισσότερων υφιστάμενων ΑΣ από άλλον, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Σε περίπτωση ΑΣ που η λειτουργία του κατέστη παράνομη ή δεν υπέβαλε στο ΕΜΑΣ τις ετήσιες χρηματοοικονομικές του καταστάσεις για δύο (2) συνεχή έτη ή αδράνησε για δύο (2) τουλάχιστον συνεχείς διαχειριστικές χρήσεις ή συνάγεται εγκατάλειψη του σκοπού του, λόγω ανύπαρκτης δραστηριότητας ή δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΕΜΑΣ και το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, δύναται να συγχωνεύεται με απορρόφηση από ήδη υφιστάμενο και λειτουργούντα ΑΣ μετά από αίτημά του προς την εποπτεύουσα Αρχή, η οποία εκδίδει σχετική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή η παρ. 2 εφαρμόζεται αναλογικά.».
2. Η παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4673/2020, περί λύσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η εποπτεύουσα Αρχή υποχρεούται, χωρίς καθυστέρηση να προβεί στις ενέργειες της περ. ε της παρ. 1, από τη στιγμή που θα λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση, ιδίως μετά από έγγραφο αίτημα μέλους του ΑΣ, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης αυτής, ακόμα και όταν πρόκειται για ΑΣ που ενώ δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΕΜΑΣ, το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία».
Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη έναρξης μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου.
Όπως υποστηρίζει το σχέδιο νόμου είναι τόσο γενικό, ώστε να μπορεί να επιδέχεται πλήθος ερμηνειών. Οι ιδρυτικοί νόμοι των επιμέρους οργανισμών, οι οποίοι περιείχαν αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους, που αφορούν άμεσα τους παραγωγούς, καταργούνται. Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ανάλογη αναφορά και μάλιστα, σε μια παράγραφο αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Οργανισμού μπορεί να ορίζονται ακόμη και από το ίδιο το Δ.Σ.
Επίσης, σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναφορά στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του, ούτε σε οργανικές θέσεις, ούτε σε θέματα επαρκούς στελέχωσης/αύξησης του προσωπικού Γίνεται φανερό ότι το σχέδιο νόμου δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δομής του Οργανισμού στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς των παραγωγών.
Μέσω των οργάνων που προβλέπει στοχεύει κυρίως να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα παρέμβασης στις δραστηριότητες της έρευνας και της διαφύλαξης των πολύτιμων φυτικών και ζωικών γενετικών πόρων της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να ανήκουν σε αυτούς που θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να τα εφαρμόσουν, δηλαδή στους θεματοφύλακες και παραγωγούς του αγροδιατροφικού πλούτου της χώρας, γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Τα παραπάνω θα είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν, τόσο από την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου μετάθεση της δημιουργίας της ουσιαστικής λειτουργικής δομής του Οργανισμού σε έναν μελλοντικό, υπό ψήφιση, Εσωτερικό Κανονισμό, όσο και από την έλλειψη κάθε δεσμευτικής αναφοράς στην εξασφάλιση της βασικής ετήσιας χρηματοδότησης με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και προτεραιότητες Εφόσον αναφερόμαστε στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, υπενθυμίζουμε πως ο τομέας της παραγωγής και αξιοποίησης των ζωικών προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα συμβάλλει σε πολύ ουσιαστικό, διψήφιο, ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ. Μάλιστα σημειώνουμε ότι οι εισφορές του τομέα έχουν προορισμό την ανταποδοτική προσφορά από τον Οργανισμό μακροπρόθεσμων μεν αλλά όχι κατ’ ανάγκην μόνιμων υπηρεσιών.
Οι εισφορές όμως που επιβαρύνουν σήμερα το γάλα και το κρέας με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ουσιαστικά μονιμοποιούνται, εφόσον εξαιρούνται από οποιαδήποτε επανεξέταση (άρθρο 24 - Εξουσιοδοτικές διατάξεις – παράγραφος 8). Στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε.
Από τα ανωτέρω, προκύπτουν δύο προφανείς αναγκαιότητες σχετικά με την παρουσία στον ΕΛΓΟ του σημαντικού χρηματοδότη του, που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του τομέα. Πρώτη, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στις αποφάσεις, μέσω της θεσμοθετημένης συμμετοχής των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νεοσύστατο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού. Δεύτερη, η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στη λειτουργία και αξιοποίηση του βασικού ψηφιακού εργαλείου ΑΡΤΕΜΙΣ που σχεδιάστηκε και λειτουργεί για την προστασία των προϊόντων ζωικής παραγωγής.
Σημειώνουμε ακόμη ότι, για το κύριο λειτουργικό συστατικό του Οργανισμού, που είναι το επιστημονικό προσωπικό του, το οποίο διαθέτει το επιστημονικό επίπεδο, την εμπειρία και τις εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις που χρειάζεται η σύγχρονη αγροτική έρευνα, δεν γίνεται στο σχέδιο νόμου συγκεκριμένη αναφορά. Η γενική σύνδεσή του με την λειτουργική δομή του Οργανισμού δεν είναι επαρκής.
Χρειάζεται ουσιαστική αναφορά στην οργανωτική δομή του προσωπικού και στην επαγγελματική του κατοχύρωση, απαραίτητη για την πραγματοποίηση των, ως επί το πλείστον, μακροπρόθεσμων στόχων των ερευνητικών αντικειμένων του Οργανισμού. Συμπερασματικά ζητούμε: Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, έστω και την τελευταία στιγμή, και έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου.
Καταθέτουμε όμως και τις ακόλουθες προτάσεις μας, ως παρακαταθήκη για ουσιαστικές διαβουλεύσεις:
- Τρείς επιπλέον θέσεις στο ΔΣ της Οργάνωσης για τις αντίστοιχες διεπαγγελματικές οργανώσεις του κτηνοτροφικού αγροδιατροφικού τομέα (Φέτας, Κρέατος και Πτηνοτροφίας)
- Την αναμόρφωση του υπό σύσταση Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με την δημιουργία ενός ευρύτερου οργάνου, όπου θα συμμετέχουν, όλες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του αγροτικού χώρου, εκπρόσωποι του ερευνητικού τομέα (Πανεπιστήμια, ΕΛΓΟ) και εκπρόσωποι του ιδιωτικούσυνεταιριστικού τομέα.
- Συγκεκριμένη αναφορά στο έργο, τις βαθμίδες και την εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού.
- Την επανεξέταση των εισφορών επί των προϊόντων ζωικής παραγωγής του αγροδιατροφικού τομέα, στη βάση της σκοπιμότητας της εφαρμογής και της δικαιότερης κατανομής τους.
- Την αποδοχή των προτάσεών μας που ήδη έχουμε καταθέσει, στη διαβούλευση.
Η ομάδα που τώρα σχηματοποιείται, έχει ήδη μέλη από τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Ημαθίας κ.ά.
Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα ομάδα παραγωγών καρυδιού από διάφορες περιοχές της χώρας. Την σχετική πρωτοβουλία είχε λάβει πριν από 2,5 έτη ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη, ο οποίος καλλιεργεί Τσάντλερ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ιδέα.
Βασικός στόχος της ομάδας είναι, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η μείωση του κόστους παραγωγής και η παροχή προϊόντος στην αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, που θα μπορούν να κοντράρουν και το προϊόν από άλλες χώρες, που μπαίνει στην Ελλάδα σε πιο χαμηλή τιμή.
Εξορθολογισμός κόστους και brand name
«Φέτος είναι μια χαρακτηριστική χρονιά για το τί συμβαίνει με το Ελληνικό προϊόν να δέχεται πιέσεις και το ίδιο να νιώθουμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε καλλιεργήσει πολύ ακριβά, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε υψηλές τιμές το καρύδι μας. Το να οργανωθούμε σε μια ομάδα, θεωρώ, ότι αποτελεί ως κίνηση, μονόδρομο, ώστε να εξορθολογίσουμε τα κόστη παραγωγής», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης και συνεχίζει: «Στόχος μας, επίσης, μεγάλος είναι να φθάσουμε στο σημείο, αφού αναγνωριστούμε και επίσημα ως ομάδα, να διαθέσουμε την παραγωγή μας ως τελικό προϊόν με brand name και να καρπωθούμε την υπεραξία. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει 22 άτομα - καρυδοπαραγωγοί να μπούμε στην ομάδα, από περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού και επίσης και οι αγρότες επιθυμούν διακαώς την οργάνωσή τους».
Συναντήσεις για τη λειτουργία
«Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας παραγωγών στην Κατερίνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήτανε κυρίως η λειτουργία της ομάδας, συζητήσαμε για τους προβληματισμούς μας και αναλύσαμε την μεθοδολογία επίτευξης των πρώτων στόχων, που θέσαμε από κοινού. Η δυναμική της ομάδας μεγάλωσε και είναι μια πρόκληση για όλους μας ως παραγωγούς να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγρότες αξίζουν πολύ παραπάνω απο αυτό, που πολλοί πιστεύουν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μηνός», καταλήγει.
Ανακοίνωση και από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την οποία ζητά επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.
Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 9/3/2023, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανάλυση της σημερινής κατάστασης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει και τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του ΣΕΚ για την επίλυσή τους.
Επί πλέον συζητήθηκαν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Διοικητικού Συμβούλιου, στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ΣΕΚ, για την ανάπτυξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Στα πλαίσια της προσπάθειας του ΣΕΚ για την προστασία και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αποφασίσθηκε η ένταση της προβολής και προώθησης των αιτημάτων των παραγωγών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας. Αυτό προϋποθέτει:
- Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμακα, ανταλλακτικά, ενέργεια, αγροτικό πετρέλαιο.
- Απαιτείται διόρθωση των κριτηρίων ενίσχυσης των παραγωγών για τις ζωοτροφές, που άφησαν χιλιάδες παραγωγούς χωρίς ενίσχυση. Θα πρέπει να υπάρξει επί πλέον ενίσχυση με τουλάχιστον άλλα 160 εκατ ευρώ δεδομένου ότι η τάση σφαγών ζωϊκού κεφαλαίου, που σήμερα αφοπλίζει την κτηνοτροφία μας, κοστίζει πολύ περισσότερα στην Ελληνική οικονομία,
- Ενίσχυση της θέσης του πρωτογενής τομέα στην διατροφική αλυσίδα με μέτρα προστασίας των παραγωγών από αθέμητες εμπορικές πρακτικές. (ελληνοποιήσεις, πιέσεις μείωσης τιμών παραγωγού κ.λπ.),
- Να ενισχυθούν άμεσα οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ την διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
Ούτε για ένα μήνα δεν φθάνει η ενίσχυση, λέει η Παγώνα Λιανού, αιγοτρόφος από την Καβάλα
Με οικογενειακή αιγοτροφική μονάδα 400 ζώων η Παγώνα Λιανού από την περιοχή της Καβάλας μίλησε στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με βασικό αυτό της ρευστότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον ΑγροΤύπο πήρε γύρω στα 2.00 ευρώ ενίσχυση, τα οποία καλά-καλά δεν φθάνουν για ένα μήνα, από τη στιγμή που χρειάζεται πάνω από 500 ευρώ τη βδομάδα για καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρι, προκειμένου να ταίσει τα ζώα της. Εκτός αυτών λέει πως δεν υπάρχει άλλου είδους βοήθεια, κι ενώ υπάρχουν και πρόσθετες ανάγκες, όπως τα έξοδα για τον κτηνίατρο, τα καύσιμα κ.λπ. με αποτέλεσμα τα έσοδα από το γάλα, να μην μπορεί να καλύψουν τα κόστη.
Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ).
Μια σειρά από καυτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν σύντομα καθώς ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα αναμένεται να συζητηθεί σε εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα.
«Δεν μας ικανοποιούν τα Οικολογικά Σχήματα»
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που συμμετείχε στις συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ τις προηγούμενες ημέρες: «για την Κρήτη είναι μείζον το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων. Είπαμε και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά τους προβληματισμούς μας σε σχέση με όσα επιτάσσει η νέα ΚΑΠ. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τα αμπέλια και τις ελιές με όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ για την Κρήτη. Επαναλάβαμε την άποψή μας ότι πρέπει όλο το νησί να μπει σε ένα καθεστώς, ειδικό, στη νέα ΚΑΠ, καθώς έχουμε ιδιαιτερότητες πολλές και το κυριότερο μικρό κλήρο. Μας λένε να εφαρμόσουμε τα Οικολογικά Σχήματα ως αντικατάσταση του πρασινίσματος και διάφορα άλλα τέτοια ανεδαφικά. Οι συγκεκριμένες δράσεις δίνουν μέχρι 25 ευρώ το στρέμμα το πολύ, δηλαδή ένας Κρητικός με ένα λιοστάσι 10 στρέμματα, γιατί τόσο είναι τα περισσότερα, θα πρέπει να μπει στα Οικολογικά Σχήματα, να πάρει τι;;; Η Κρήτη πρέπει απαραίτητα να περάσει σε ένα ειδικό καθεστώς, για να έχουμε μέλλον και εμείς, αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές».
«Σοβαρό πρόβλημα από την ξηρασία»
Ένα άλλα πρόβλημα που θα βάλει ως θέμα συζήτησης στο ΔΣ ο κ. Ιερωνυμάκης είναι οι συνέπειες της ξηρασίας που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «με δυο και τρία χιλιοστά βροχής κάθε φορά εκτιμώ πως τη νέα χρονιά θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα στις ελιές, αν δεν αλλάξει δραματικά το επόμενο διάστημα η κατάσταση. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2022 είχαμε υπερπαραγωγή, τότε το πιθανότερο είναι να τα δέντρα να μην είναι τόσο έτοιμα να αποδώσουν και φέτος, πόσο μάλλον, με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Θα μιλήσουμε στο ΔΣ γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα».
«Ενιαίο μέτωπο για τα κόκκινα δάνεια»
Τέλος, ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ της ΟΑΕΚ είναι αυτό των κόκκινων δανείων, που απειλούν περιουσίες αγροτών και οργανώσεων. «Με αφορμή την περιπέτεια της ΕΑΣ Ηρακλείου, αναμένεται κινητοποίηση όλων των φορέων της Κρήτης, της Περιφέρειας, των δήμων κ.λπ. ώστε να υπογράψουμε κάτι κοινό και να φανεί ποιός είναι με την πλευρά των funds και ποιός με τους αγρότες», καταλήγει.
Στην Αθήνα βρέθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνοκράτες του υπουργείου.
Νέα ΚΑΠ και Οικολογικά Σχήματα
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από όλους τους νομούς της Κρήτης μαζί με τεχνικούς μας συμβούλους. Θέσαμε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους τεχνικούς συμβούλους του ΥπΑΑΤ το ζήτημα της νέας ΚΑΠ και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων, που είναι δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μην έχουμε απώλειες από το πρασίνισμα. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Κρήτη, μετά τις περικοπές από τη σύγκλιση και τα ιστορικά δικαιώματα, να χαθούν χρήματα και από το πρασίνισμα. Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση και τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά αν δεν εφαρμοστεί η τεχνική λύση, η Κρήτη, θα χάσει και πάλι πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της εγκληματικότητας και μετανάστευση. Καλέσαμε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθουν να περπατήσουμε μαζί τον ορεινό όγκο της Κρήτης και όχι μόνο για να δουν και να διαπιστώσουν κάτω από ποιές, δύσκολες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να παράγουμε».
ΟΣΔΕ και ΚΥΑ Λιβανού
«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ και είπαν πως θα τις εξετάσουν μέχρι να ανοίξει το ΟΣΔΕ, γύρω στα μέσα Απριλίου. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχόμενων το 2021 και το 2022, ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουμε. Η ΚΥΑ Λιβανού μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά στην πυκνότητα βόσκησης στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Γρύλλος Παπαδάκης.
Ενισχύσεις ζωοτροφών και επιλαχόντες
«Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε πως σύντομα θα βγει και νέα πρόσκληση για το μέτρο 22 της ενίσχυσης ζωοτροφών, ώστε να καλυφθούν και οι νεοεισερχόμενοι. Για τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τις ιεραρχικές προσφυγές για το 2021 και το 2022 μας είπε επίσης πως θα τα δει. Τέλος, θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα των επιλαχόντων νέων της Κρήτης και μας είπαν ότι θα το δουν κι αυτό, αρκεί να βρεθούν επιπλέον χρήματα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.
Συμμαχία με τους τοπικούς φορείς της Κρήτης και όχι μόνο, ενάντια στους πλειστηριασμούς χτίζουν στην Ένωση Ηρακλείου.
Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί ζήτησαν με μεγάλη συμμετοχή σε σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Ηράκλειο, η οποία κινδυνεύει να χάσει μέρος της σημαντικής της ακίνητης περιουσίας (έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα εδώ) από ξένο fund, το οποίο έχει τελευταία σκληρύνει τη στάση του, ζητώντας το κεντρικό κτήριο της ΕΑΣ αλλά και το εμπορικό κέντρο Τάλως στην παραλία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλούς φορείς του νησιού, όπως ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, και ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και πολύς απλός κόσμος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Γαβαλάς: «εμείς δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, αλλά να πληρώσουμε δίκαια ποσά και σίγουρα όχι αυτά που ζητάνε τα funds. Έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς και τον απλό κόσμο, που βλέπουν ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος για κοινωνική έκρηξη από το σοβαρό αυτό ζήτημα των πλειστηριασμών από funds. Το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε και ένα μεγάλο συλλαλλητήριο στην Κρήτη, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα συνολικά, μαζί και με άλλες οργανώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, γίνεται προσπάθεια για άμυνα και σε νομικό επίπεδο, ενώ το επόμενο διάστημα η Ένωση θα καταθέσει πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις για τα δάνεια που έχει.
Μια διαφορετική «αιρετική» άποψη για την φετινή χρονιά καλλιέργειας του βαμβακιού αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γεωπόνος από τις Σέρρες κ. Αθανάσιος Μπαντής. Σε αντίθεση με την εικόνα που μας έχουν δώσει για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, ο κ. Μπαντής μας αναφέρει τα εξής:
«Φέτος είχαμε μια τιμή ρεκόρ όλων των εποχών στο σύσπορο βαμβάκι. Όταν μέχρι τις 20/10/2022, εισκομίστηκαν στα εκκοκκιστήρια 753.047 τόνοι, δηλαδή το 82,27% της φετινής βαμβακοπαραγωγής μας, με τις τιμές σταθερά πάνω από 0,80 €/κιλό, είναι ένα θετικό γεγονός.
Επίσης φέτος ο βαμβακοπαραγωγός μπορούσε να «κλείσει» - με προπώληση - τουλάχιστον το 50% της ποσότητας του ελληνικού βάμβακος με τιμές που έφτασαν και ξεπέρασαν (αρκετές φορές) το 1 €/κιλό, εννοείται πως και το 2022 είναι «χρονιά βάμβακος».
Εάν κάποιος συνετός, μετρημένος και χωρίς να θέλει να τζογάρει, παραγωγός «έκλεινε» 50/50 τις ποσότητές του, με βάση τις παραπάνω τιμές, τότε και με δεδομένη και γνωστή σήμερα την τελική μέση εθνική στρεμματική απόδοση, θα είχε ένα μέσο όρο «στησίματος» κοντά στα 0,90 €/κιλό.
Φέτος υπήρχε - ως εμπορική πολιτική - η επιλογή από μέρους του παραγωγού να «κλείσει» την ποσότητα βάμβακος που ήθελε με ελάχιστη εγγυημένη τιμή (και αν η αγορά «πήγαινε» παραπάνω από το «κλείσιμο» που αυτός έκανε θα πληρωνόταν στο νέο αυξημένο επίπεδο τιμής).
Ακόμη είχαμε τελικό μέσο όρο πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης τα 360 κιλά ανά στρέμμα. Και μιλάμε για μια χρονιά που είχαμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και για πρώτη φορά δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή αποζημίωσης σε 110.000 στρέμματα.
Πέρυσι και πρόπερσι, σε χρονιές χωρίς ζημιές από χαλάζι, ο μέσος όρος πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης ήταν στα 331 κιλά ανά στρέμμα. Δηλαδή φέτος και με τα 110.000 στρέμματα χαλαζόπτωσης καταφέραμε να έχουμε 29 κιλά ανά στρέμμα παραπάνω απόδοση.
Μακάρι κάθε χρονιά, από άποψη τιμών και παραγωγής, να είναι σαν την φετινή.
Εξυπακούεται βέβαια, πως το πότε, το πώς, και πόσο πούλησε ο κάθε βαμβακοπαραγωγός ή πότε θα «κλείσει» την τιμή του είναι δικό του δικαίωμα και δική του απόφαση. Υπήρχαν βαμβακοπαραγωγοί που για δικούς τους λόγους δεν εκμεταλλεύτηκαν όλες τις ευκαιρίες με τις υψηλές τιμές που υπήρχαν στην αγορά. Δυστυχώς πολλοί φέτος αδίκησαν το προϊόν τους με τις εμπορικές επιλογές τους. Σημειώνω πάντως πως κάθε χρονιά είναι εντελώς διαφορετική».
Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.
Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας της Ηλείας «Εύφορη Γη» με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ζητά να λυθεί το πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση λόγω χρεών.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «οι Ενώσεις Αμαλιάδας και Γαστούνης είναι την τελευταία δεκαετία σε εκκαθάριση. Σύμφωνα με το νόμο η εκκαθάριση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε μια πενταετία. Όμως βλέπουμε να συνεχίζεται και δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί. Δεν βρίσκεται ένας δικαστικός λειτουργός να παρέμβει ώστε ότι μείνει από την εκκαθάριση να πάει στους αγρότες της περιοχής, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 33 - παράγραφος 5 του Νόμου 4673/2020.
Για παράδειγμα πέρυσι οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έβρισκαν αποθήκες για να βάλουν την σταφίδα τους που έμεινε απούλητη. Η περιοχή μας έχει ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων που είναι εγκαταλελειμμένα και κινδυνεύουν με κατάρρευση. Πολλοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί δεν έχουν οφειλές και θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εγκαταστάσεις.
Επίσης κάποιοι συνεταιρισμοί που δεν έχουν ενταχθεί στο Μητρώο έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν γιατί δεν έχουν νομική οντότητα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλους φορείς και από οργανώσεις παραγωγών της περιοχής που τα έχουν ανάγκη.
Προσοχή δεν ζητάμε την ιδιοκτησία αλλά την χρήση. Αυτή μπορεί να δοθεί με μια υπουργική απόφαση. Οι αγροτικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να δίνονται κατά προτεραιότητα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα».
Οι τιμές στις ελιές δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ελιάς προσανατολίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, με έδρα ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός συγκεντρώνει έως τώρα και εμπορεύεται ελιές Αγρινίου, αλλά και μια ποσότητα Καλαμών.
«Η χρονιά φέτος δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς, από την άποψη ότι οι τιμές στο τελάρο για την ελιά την πράσινη την Αγρινίου δεν ήταν καλές στη φάση της συλλογής, άσχετα αν τώρα έχουν ανεβεί αρκετά μετέπειτα και ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν αποθέματα. Το ίδιο ισχύει και για τις Καλαμών, στις οποίες σήμερα που μιλάμε δεν βγαίνει καν το υψηλότατο -ιδίως πέρσι- κόστος παραγωγής. Με τις τρέχουσες τιμές δεν βγαίνει κάτι για τον παραγωγό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βάζουμε μπρος το σχέδιό μας για κατασκευή μια μεταποιητικής μονάδας, έστω μικρής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταποιούμε μέρος της παραγωγής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταποιούμε όλη την ποσότητα, αλλά θα πορευόμαστε με βάση τις ανάγκες μας. Σίγουρα μια μεταποιητική ελιάς θα προσδώσει και παραπάνω υπεραξία στα τοπικά μας προϊόντα και θα δώσει διέξοδο στους παραγωγούς. Όλοι άλλωστε από κάπου ξεκινάμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Περικλής Παπασάικας.
Μάλιστα γνωστοποιεί πως ο Συνεταιρισμός έχει ήδη στα χέρια του την μελέτη για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο υπάρχει βούληση και δυνατότητα να κατασκευαστεί σχετικά γρήγορα. «Έχουμε ήδη έτοιμη τη μελέτη, την οποία εκπονήσαμε με δικά μας κεφάλαια. Έχουμε ιδιόκτητη έκταση στο Καινούργιο, που μπορεί να γίνει η μονάδα και όλα είναι έτοιμα. Θα κάνουμε και μια προσπάθεια για ένταξη στον Αναπτυξιακό, καθώς μέσω των σχεδίων βελτίωσης δεν γίνεται, μιας και μιλάμε για συνεταιριστικό σχήμα», καταλήγει.
Με επταμελή αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΚ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλία.
Η επιτροπή έθεσε εκ νέου στον ΥπΑΑΤ το αίτημα για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος, με τον Γ. Γεωργαντά ωστόσο να παραμένει άκαμπτος, εμμένοντας στην άποψη (που διατύπωσε και πριν λίγες ημέρες στη βουλή), ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών φέτος έλαβε ικανοποιητικές τιμές.
Η άποψη αυτή είναι εντελώς έωλη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ), σημειώνοντας ότι: «ειδικά στο νομό Καρδίτσας 8 στους 10 παραγωγούς λάβαμαε εμπορική τιμή μόλις 65-73 λεπτά το κιλό, άρα πρέπει να ενισχυθούμε, όπως γίνεται και σε άλλα προϊόντα, δεδομένου και του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής. Θέλουμε αναπλήρωση εισοδήματος έως του ύψους του 1 ευρώ το κιλό ή έστω μέρους αυτού. Παρουσιάσαμε στον υπουργό πρόσθετα στοιχεία ώστε να τον πείσουμε για την ενίσχυση και μας είπε πως η κυβέρνηση θα το ξαναδεί την επόμενη εβδομάδα».
Συνάντηση Μητσοτάκη στις 8 το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα με ΠΕΜ
Εξελίξεις είχαμε εν τω μεταξύ αναφορικά με το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ) να δουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίστηκε ραντεβού αντιπροσωπείας της ΠΕΜ για το Σάββατο το πρωί στις 8, σε ξενοδοχείο της πόλης.
Την ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, απειλεί η σκληρή -κατά τους διοικούντες της οργάνωσης- στάση που έχει αρχίσει και κρατά η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, για λογαριασμό Ιρλανδικού fund.
Στο συγκεκριμένο fund έχουν περάσει εδώ και λίγο καιρό, όπως μας επιβεβαίωσαν και μέλη της διοίκησης της Ένωσης, οι οποίοι την Τρίτη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ρυθμίσεις της Ένωσης έναντι χρεών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης, η εν λόγω ρύθμιση είχε γίνει το 2017 με την τράπεζα με την ένταξη και στο άρθρο 106Β (προπτωχευτικός κώδικας) και προέβλεπε την παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας της οργάνωσης στο Τάλως. Από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων η ΕΑΣ είχε έσοδα, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τα οποία υπολόγιζε να καλύψει τμήμα των δόσεων προς την τράπεζα, μετά και την σχετική περίοδο χάριτος που της δόθηκε. Εν τω μεταξύ, με το πέρασμα των ετών (από το 2017) η διοίκηση της ΕΑΣ μπήκε σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης, προκειμένου να επιτύχει καλύτερους όρους και σε αυτό το πλαίσιο παραχώρησε κάποια ακίνητά της, όχι όμως αυτό στο Τάλως.
Παρ' όλα αυτά, όπως και μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Σταύρος Γαβαλάς, είχε επέλθει συμφωνία, υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας ενώ μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθμ. 1/2023) για τους πλειστηριασμούς από funds, οι υπεύθυνοι της Ένωσης, ειδοποιήθηκαν από την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ότι πρέπει να παραχωρήσουν και το ακίνητο στα Καμίνια. Σημειώνεται ότι το 2017 τα δάνεια ήταν 70 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους διοικούντες την οργάνωση. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εξελίξεις αυτές.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου και την ευρύτερη δημοσιοποίηση του θέματος, είχαν καταθέσει ως Αναφορά στη βουλή, οι τοπικοί βουλευτές σχετική επιστολή (δείτε εδώ την πρωτότυπη Αναφορά) της Ένωσης, στην οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η ΕΑΣ Ηρακλείου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών, μέσω του συντονισμού και της ενίσχυσης του έργου των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες-μέλη της να παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Από το 2017 η οργάνωση αναγκαστικά προχώρησε στη συμφωνία εξυγίανσης του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, γνωρίζοντας όμως τη δυσκολία τήρησής της. Η νέα διοίκηση της οργάνωσης από το 2019 έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για την εξυγίανση της οργάνωσης, ενώ το έργο της, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι πανθομολογούμενο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ενδελεχώς ο πρόεδρος της Ένωσης στην επιστολή που σας επισυνάπτουμε, ολοένα και δυσχεραίνεται η λειτουργία της Ένωσης, αφού το fund που έχει αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή τα δάνειά της, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα, απομυζά την οργάνωση, φαλκιδεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσής της και υπονομεύοντας συνολικά τη λειτουργία της. Παράλληλα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ένωσης έχουν κατασχεθεί από το ΙΚΑ και την εφορία, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι που καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του παραγωγού παραμένουν απλήρωτοι. Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, οι φορείς και η τοπική κοινωνία ζητούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Ένωσης Ηρακλείου και επειδή είναι έτοιμο ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της οργάνωσης, παρακαλούμε, αφού λάβετε υπόψη την επιστολή, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε».
Στην Αναφορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου απάντησε η Τράπεζα της Ελλάδος με έγγραφό της (δείτε εδώ), τονίζοντας ότι δεν εμπλέκεται σε συμφωνίες αγοραπωλησίας δανείων μεταξύ των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και άλλων οντοτήτων.
Παρέμβαση και από την ΕΘΕΑΣ για το θέμα των funds
Η ΕΘΕΑΣ κρίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και συνεταιρισμούς, αφού περιουσίες και κόποι δεκαετιών έχουν μεταφερθεί σε υποπολλαπλάσιες τιμές. Οι διαχειριστές των funds δεν επιθυμούν την παραγωγική αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, αλλά τον εκβιασμό παραγωγών και συνεταιρισμών με μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία. Είναι ακατανόητο, την στιγμή που απλοί πολίτες, αγρότες και συνεταιρισμοί ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να ολοκληρωθεί μια δικαστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος μέσα σε επτά ημέρες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών να γνωστοποιεί την απόφασή της, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα δημοσίευσής της. Ήταν άραγε τόσο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και παραγωγική ηρεμία να δημοσιευθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί;
Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αγρότες και συνεταιρισμούς και η υπαγωγή τους με επαχθείς όρους στα funds είναι δυνατόν να αποτελεί το πλαίσιο της διευθέτησης διαφορών παραγωγικών συνεταιρισμών και αγροτών; Όταν αγνοείται η κοινωνική και παραγωγική ηρεμία σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτέλεσε η τυπική εφαρμογή δυσμενών όρων που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο, την κερδοσκοπία. Δεν ασχολούμαστε με τις λίγες περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά και βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για να προστατευθούν. Εμάς, μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί που αγωνιούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη στήριξη της υπαίθρου. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά νομοθετική.
Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά. Η ΕΘΕΑΣ συστρατεύεται με τους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους.
Δεν άφησε περιθώρια για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος στο προϊόν ο υπουργός, μιλώντας στη βουλή.
Απαντώντας στην υπ' αριθμό 429/13-02-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών», τόνισε τα ακόλουθα: «Για φέτος όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με το συγκεκριμένο προϊόν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είχε και πάρα πολλές δυνατότητες καλής τιμής πώλησης. Και οι δυνατότητες αυτές αξιοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από μεγάλο αριθμό παραγωγών είτε με τις πωλήσεις που έκαναν σε τιμές οι οποίες πάρα πολλές φορές ήταν άνω των 80 λεπτών και 90 λεπτών μέχρι ένα ευρώ -ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εκεί έφτασε η τιμή πώλησης- είτε κάνοντας χρήση της δυνατότητας των προπωλήσεων οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος σε μέρος των παραγωγών, πάντα με τη συνεργασία, με την συνεννόηση με την Διεπαγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία νομίζω ότι κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο αυτό τομέα. Έτσι, λοιπόν, και για φέτος οι τιμές οι οποίες υπήρξαν, κοντά στο ένα ευρώ, είναι τιμές οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, που υπήρξαν διαχρονικά για το συγκεκριμένο προϊόν. Καταλαβαίνοντας βέβαια πάντα ότι φέτος ήταν πιο αυξημένο το κόστος παραγωγής, δεν λέμε ότι αυτό έφερε τα υπερκέρδη στους παραγωγούς μας, αλλά σίγουρα σε αυτούς που μπόρεσαν, που είναι οι περισσότεροι, να κατευθύνουν σωστά και να πουλήσουν στις τιμές που προανέφερα είναι σίγουρο ότι έχει μείνει ένα καλό εισόδημα. Μέχρι τον Οκτώβρη είχε παραδοθεί το 75% περίπου του παραγόμενου προϊόντος. Και αυτό, όπως είπατε και εσείς, τελειώνει με τις παραδόσεις. Όμως, η εικόνα στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας είναι ότι ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, μια χρονιά στην οποία οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον προϊόν οι όποιες αιτιάσεις γίνονται αφορούν προφανώς μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που υπάρχει στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα».
«Κύριε Υπουργέ, στα χέρια σας εδώ και καιρό σίγουρα -δεν ξέρω πόσο διάστημα- έχετε κάποια έγγραφα από τους ίδιους τους αγρότες, εν προκειμένω της Καρδίτσας. Και θα μεταφέρω και εδώ ζωντανά αυτό που μου είπαν εχθές που ήμουνα εκεί στο μπλόκο της Καρδίτσας για το κόστος παραγωγής, για τις τιμές που αντιμετωπίζουν. Τι έξοδα είχε ανά στρέμμα ο αγρότης το 2022, πέρυσι δηλαδή, όταν τελείωσε καλλιεργητική χρονιά, η συγκομιδή, για την καλλιέργεια και το όργωμα -δεν θα αναφερθώ στο πόσα, τα έχετε μπροστά σας ή τα έχετε στο Υπουργείο-, για τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, το σκάλισμα, τα εντομοκτόνα, για τα λιπάσματα, για το πότισμα και για το ρεύμα, τώρα ειδικά που έχει εκτιναχθεί, έχει φτάσει στον «Θεό» η τιμή του, αλλά και τη συλλογή του προϊόντος; Το κόστος ανά στρέμμα είναι 309 ευρώ. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα στρέμματα που ένας μεγάλος αριθμός αγροτών ενοικιάζει και υπολογίσουμε την τιμή των 50 ευρώ ανά στρέμμα, την ελάχιστη τιμή, τα έξοδα πάνε στα 359 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή πώλησης του βαμβακιού 0,68 έως το πολύ 0,70 είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής», απάντησε ο Γιώργος Λαμπρούλης.
«Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση ότι διανύουμε μια εύκολη χρονιά, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Είναι μια χρονιά στην οποία το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά αυξημένο για παράγοντες εξωγενείς, τους οποίους έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές. Όμως, είμαστε παρόντες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στην προσπάθεια μέρος αυτού του κόστους παραγωγής -σημαντικό μέρος- να μπορέσουμε να το απορροφήσουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να αναφέρω δύο πράγματα που, νομίζω, έχουν τη σημασία τους. Το ένα είναι σε σχέση με την ενίσχυση που έχουμε δώσει στον ΕΛΓΑ, στον οργανισμό για τις αποζημιώσεις, ο οποίος κατάφερε το 2020, το 2021 και το 2022 να καταβάλει 863 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε όλοι ότι οι ετήσιες εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ δεν είναι περισσότερες από 160 εκατομμύρια. Άρα για αυτά τα τρία χρόνια έχουν δοθεί 380 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για ζημίες που έχουν πάθει οι παραγωγές και το βαμβάκι, βεβαίως, μέσα σε αυτές. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία ακόμα καταβολή 110 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, για όλα τα πορίσματα που είναι έτοιμα από τον ΕΛΓΑ και στην οποία καταβολή έχει πάλι συμμετοχή το ελληνικό κράτος. Οφείλω να αναφέρω -όπως αναφέρθηκε- το κόστος παραγωγής στην ενίσχυση που έχει δοθεί με το πετρέλαιο. Μία φορά δόθηκε, μία ανακοινώθηκε για την επόμενη περίοδο, για κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι είχε σταματήσει από το 2016. Να αναφερθώ στην ανησυχία για τα λιπάσματα στα οποία πήραν και οι βαμβακοπαραγωγοί και βεβαίως, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ασφαλώς οι βαμβακοπαραγωγοί είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να αναφερθώ στην ενίσχυση που υπάρχει για το ρεύμα και η οποία ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες μας από την πρώτη στιγμή, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Να αναφερθώ και στις μειώσεις του ΦΠΑ που έγιναν στα λιπάσματα και στα αγροεφόδια. Αν ρωτήσει κάποιος «Νομίζετε ότι όλο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής;», σας επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν είπε ότι καλύπτει στο 100% την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ενίσχυση και βοήθεια η οποία δίνεται, εν προκειμένω για τους αγρότες για τους οποίους συζητούμε, μέσα στους οποίους και οι βαμβακοπαραγωγοί. Οι συγκεκριμένοι, όπως ανέφερα, έχουν και τη σταθερή ειδική ενίσχυση, που είναι 184 εκατομμύρια και το προϊόν των οποίων πέρυσι είχε μέση τιμή πώλησης 70 λεπτά, φέτος για μεγάλα διαστήματα -το γνωρίζουν όλοι- ήταν και 80 και 90 λεπτά και 1 ευρώ. Το γνωρίζουν όλοι αυτό στον κάμπο. Αν κάποιες άστοχες επιλογές οδήγησαν κάποιους να είναι δυστυχώς σε δυσχερέστερη θέση από κάποιους άλλους παραγωγούς, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Ο κανόνας είναι ότι ειδικά στο συγκεκριμένο προϊόν υπήρξε και μια καλή τιμή και ενίσχυση και σε αυτούς, όπως και σε όλους τους άλλους», είπε καταλήγοντας ο Γ. Γεωργαντάς.
Η κατάσταση πάντως στο βαμβάκι, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνει τουλάχιστον προβληματική, με τους περισσότερους αγρότες, να έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος από το κόστος παραγωγής, αλλά να εισπράττουν πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.
Τα κύρια σημεία της έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι εισαγωγές βαμβακιού το 2022/23 στο Πακιστάν θα είναι μειωμένες από 5 σε 4,5 εκατ. μπάλες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς, με τη χρηματοδότηση, ένα θέμα που εμπορίζει τους επιχειρηματίες από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όπως πιο συγκεκριμένα αναφέρει το USDA, λόγω της εγχώριας έλλειψης, οι τοπικές τράπεζες έχουν περιορίσει την αποδέσμευση χρηματοδότησης για εισαγωγές. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της διαδικασίας έκδοσης των εγγράφων που απαιτούνται για την εκκαθάριση των αποστολών ενώ υπάρχει αβεβαιότητα και για μελλοντικές αποστολές.
Η έλλειψη συναλλάγματος και οι αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις των τραπεζών έχουν, επίσης, αυξήσει σημαντικά το κόστος τέτοιου είδους συναλλαγών, που αφορούν στη χρηματοδότηση και την εισαγωγή βαμβακιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα του βαμβακιού προκαλεί καθυστέρηση του χρόνου ολοκλήρωσης των εξαγωγικών παραγγελιών, με αποτέλεσμα σε συνολική μείωση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το USDA, οι τράπεζες συχνά απαιτούν από τις επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγή βάμβακος, οι ανάγκες χρηματοδότησης του βαμβακιού να υποστηρίζονται από επιβεβαιωμένες εξαγωγικές παραγγελίες. Αλλά οι περισσότερες τοπικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες δεν έχουν πάντοτε πλήρως ολοκληρωμένες συμφωνίες. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν επιβραδύνει τις εισαγωγές βαμβακιού στο Πακιστάν, καταλήγει το USDA.
Κατανάλωση και αποθέματα
Με τη χρήση του βαμβακιού να έχει ήδη προβλεφθεί ότι θα μειωθεί σημαντικά το 2022/23, η πρόβλεψη για τη χρήση παραμένει αμετάβλητη. Η πρόβλεψη για μείωση στις εισαγωγές έχει να κάνει και με τα χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων. Το βαμβάκι είναι βασικό εξαγόμενο προϊόν των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Σε όρους αξίας, οι αμερικανικές εξαγωγές βαμβακιού προς το Πακιστάν σημείωσαν ρεκόρ το 2022, φθάνοντας τα 926 εκατ. δολάρια αν και υπάρζουν διαθέσιμα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Το Πακιστάν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για το αμερικανικό βαμβάκι.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης με την ΚΑΠ και τις περικοπές που φέρνει η νέα προγραμματική περίοδο. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση των μελών των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (14 Φεβρουαρίου 2023), με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλάδος.
Στην συνάντηση συμμετείχαν:
Βενιεράκης Γεώργιος, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης
Βερυκάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
Μανουράς Βασίλειος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων
Μανουσάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
Μπρόκος Ιωάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Λασιθίου
Παπαδάκης Γρύλλος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
Πατεράκης Εμμανουήλ, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Τζουλιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Βενιεράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης, «με την τεχνική λύση όπως εφαρμόζεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων θα χάσει τα χρήματα της ενίσχυσης με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Το ίδιο και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που πήραν δικαιώματα μέσω της τεχνικής λύσης. Ζητάμε άμεσα να γίνει συνάντηση με το ΥπΑΑΤ και να αλλάξει η τεχνική λύση.
Επίσης στα αιτήματά μας, εκτός τα θέματα της νέας ΚΑΠ και των περικοπών που φέρνει τη νέα προγραμματική περίοδο στις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων Κρήτης, περιλαμβάνονται και η διόρθωση των λαθών στις πληρωμές για το Μέτρο 22 (ζωοτροφές), η διόρθωση - απόσυρση των δασικών χαρτών που απειλούν τις περιουσίες των παραγωγών, τα αυξημένα κατά 30% κόστη εκτροφής, οι εκκρεμότητες πληρωμών από παλιές αποζημιώσεις κ.ά.».
Κατά την συνάντηση - και μετά από ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε - οι κτηνοτρόφοι ανακοίνωσαν ότι ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση παρέμβασή της για τα παρακάτω αιτήματα - ερωτήματα προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά Γεώργιο (ΥπΑΑΤ):
1) Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2) Ενέργειες για το αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο έχει
εκτοξευθεί εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των Α΄ Υλών, των λιπασμάτων, των καυσίμων αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.
3) ΟΣΔΕ:
α) Πότε θα ανοίξει για να μπορούν να γίνουν διορθώσεις.
β) Να εξαιρεθεί ο ΚΑΕΚ για την απόδειξη νόμιμης κατοχής (των αγροτεμαχίων που θα δηλωθούν από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ 2023, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη η υποβολή δηλώσεων στο Ελληνικό κτηματολόγιο.
γ) Πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ΟΣΔΕ που αφορούν τα αποτελέσματα των μεταβιβάσεων και τις πληρωμές Οκτωβρίου
δ) Να γίνει έξτρα κατανομή στρεμμάτων στους Νέους Αγρότες.
ε) Ενημέρωση για τα αποτελέσματα εξέτασης των Ιεραρχικών Προσφυγών
4) Επιλαχόντες Νέοι Αγρότες: Να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να ενταχθούν στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών και όλοι όσοι έμειναν απέξω επειδή εξαντλήθηκαν τα διαθέσιµα κονδύλια.
5) Ζωοτροφές: Κατάργηση ΚΑΔ και κατάργηση πολλαπλών κυρώσεων
6) Να γίνει προαιρετικός ο ΕΛΓΑ.
7) Ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών.
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα (ΥΠΕΝ)
1ον: Αναστολή της εγκυκλίου των Δασολόγων
2ον: Να ανοίξει η πλατφόρμα για διάστημα έξι (6) μηνών για Υποβολή Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη
3ον: Να εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τον Ασπάλαθο
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη
Έπειτα από ομόφωνη απόφαση ζητάμε για την Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο, να είναι ο απευθείας αποδέκτης ο παραγωγός, στα αγροτικά προϊόντα που αγοράζει.
Για όλα τα παραπάνω αποφασίστηκε η διοργάνωση παγκρήτιου συλλαλητηρίου, την Τετάρτη, 1η Μαρτίου 2023, με προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου, στις 11 το πρωί.
Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και η Διεπαγγελματική Φέτας ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει πρώτα η διαβούλευση με τους φορείς.
Θυμίζουμε ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου 2023 (πατήστε εδώ για το Σχέδιο Νόμου)
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, ταμίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Διεπαγγελματικής ζητήσαμε την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου ώστε να ξεκινήσει διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι μεταποιητές και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στον ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος) τα οποία δεν αναφέρει πουθενά το νομοσχέδιο που θα χρησιμοποιηθούν.
Εμείς ζητάμε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να παραμείνει δημόσιος φορέας. Επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής ελέγχων στα προϊόντα γάλακτος και κρέατος και να επιβάλλονται πρόστιμα από έναν ενιαίο φορέα που να είναι υπεύθυνος και για την είσπραξή τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν τα χρήματα που δίνουν στον ΕΛΟΓΑΚ να πηγαίνουν για ελέγχους και προγράμματα προώθησης φέτας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρχει στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ένα άτομο από τις Διεπαγγελματικές (Φέτας και Κρέατος) καθώς και ένας κτηνοτρόφος (να εναλλάσσεται από τον ΣΕΚ και τον ΠΕΚ). Επίσης να υπάρχει μια Διεύθυνση στον Οργανισμό η οποία να ενημερώνει υπεύθυνα που πάνε τα χρήματα που πληρώνουν σαν τέλη οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές».
Ο κ. Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για το Σχεδίου Νόμου. Μας αφορά τους κτηνοτρόφους και ζητάμε να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΥπΑΑΤ με τους φορείς. Όπως φαίνεται δεν θέλει το υπουργείο να συνομιλεί με τους κτηνοτρόφους».
«Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, «Επειδή η γεωργική έρευνα αφορά άμεσα τους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα του κλάδου. Η μεταφορά των καινοτομίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας πρέπει να γίνεται με αμφίδρομο τρόπο, δηλαδή και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών για προβλήματα ή τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγική διαδικασία. Η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών ενόψει της εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και της αντιμετώπισης των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Για όλα τα ανωτέρω θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη εκπροσώπου της ΕΘΕΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη βέλτιστη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταγράψουμε αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις μας», πρόσθεσε.
Με το νόμο 4002 του 2011 (επί υπουργείας Σκανδαλίδη) με το νόμο για τις ΔΕΚΟ έγινε η συνένωση των τεσσάρων οργανισμών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό που ξεκαθαρίζει ο νέος νόμος είναι ότι θα παραμείνει ενιαίος ο οργανισμός. Θυμίζουμε ότι υπήρχε το σενάριο να διαχωριστεί ο ελεγκτικός μηχανισμός από την έρευνα και την εκπαίδευση. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητάνε ένας φορέας να προχωρά στον έλεγχο από το χωράφι και την στάνη μέχρι το ράφι.
Η κα Μαργαρίτα Κουτσουνέλου, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΑ, σχετικά με τους ελέγχους αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «με την μέχρι σήμερα νομοθεασία - που φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει - ο Οργανισμός πραγματοποιεί δύο κατηγορίες ελέγχων. Τους κρατικούς ελέγχους κατασταλτικού χαρακτήρα και τους ελέγχους πιστοποίησης που είναι προεραιτικοί (έλεγχοι τρίτου μέρους με βάση την υπογραφή σύμβασης). Είναι διαφορετικοί έλεγχοι και για τους πρώτους γίνεται πρόταση από τον Οργανισμό στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την επιβολή προστίμου, το οποίο αναλαμβάνει το κράτος να τον εισπράξει».
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μετά τις δηλώσεις Γεωργαντά περί επικείμενης πληρωμής.
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι απ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδας παραμένουν εκτός πληρωμής από την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, επισημαίνει ο ΣΕΚ, με σημερινή (16/02) ανακοίνωσή του.
Αποκλείονται κτηνοτρόφοι, όπως επισημαίνει, παρότι πληρούν τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022/ΦΕΚ Β 5873, για διάφορους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα που μεταβιβάστηκαν, αστοχίες του συστήματος κ.λπ.).
Μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει οι ΚΑΔ των δικαιούχων κτηνοτρόφων και ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα, έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης πολύ μικρής ενίσχυσης των ζωοτροφών το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και πρέπει να πληρωθούν, προσθέτει ο ΣΕΚ.
Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια αναφέρονται μόνο στην προκήρυξη και δεν περιγράφονται ούτε στην Υπουργική απόφαση 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873 για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22, ούτε και στη σχετική φόρμα της αίτησης, σημειώνει.
Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι περιμένουν και ελπίζουν να πληρωθούν συνθλίβονται από το βάρος της συνεχούς αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, καθιστώντας πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφική παραγωγή.
Επειδή οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο καθυστερεί η ενίσχυση.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες των ζώων για διατροφή και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ζητάμε, προσθέτει ο Σύνδεσμος, άμεσα:
- Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι άσχετα με το ποιος είναι ο βασικός ΚΑΔ ή εάν έχουν εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873.
- Να διατεθεί επί πλέον ενίσχυση 160 εκατ. Ευρώ, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
- Να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την πρώτη πολύ μικρή ενίσχυση των ζωοτροφών (από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. € ).
- Να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν ή και να κάνουν ένσταση.
- Να αποδοθεί η κορωνοενίσχυση σε 4.000 κτηνοτρόφους που από λάθος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που αναγνωρίστηκε από το Υπ.Α.Α.Τ., δεν πληρώθηκαν.
- Να ανακληθεί η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Ξεκίνησε την Τετάρτη (15/2/2023) το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που διοργανώνουν στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στο Συνέδριο μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος τόνισε ότι το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της ΕΕ. Κατέχει εμβληματική θέση στο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Όπως υπογράμμισε, πάγιος στόχος του ΥπΑΑΤ αποτελεί η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.
Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο (καν. 2021/2115) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2023) για την καλλιέργεια βαμβακιού χορηγείται ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση. Το ποσό της εν λόγω ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκ. €, ο οποίος ισχύει από το έτος 2021, σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 2020/2220, ο οποίος θέσπιζε μεταβατικές διατάξεις για τα έτη 2021 και 2022. Όπως υπενθύμισε ο υπουργός, πάγιος στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας, η στήριξη της ΔΟΒ, καθώς και ολόκληρου του τομέα και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί από το έτος 2016, ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από την παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού (βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ.
Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι προοπτικές του βαμβακιού είναι μεγάλες και πως η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει, όπου πρέπει και όσο μπορεί, το εμβληματικό αυτό προϊόν, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο. Μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς η ανάγκη της αγοράς για πιο φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα ήδη περιορίζει την χρήση της πλαστικής ίνας οπότε έτσι δημιουργείται νέο πεδίο για το βαμβάκι.
Την αισιοδοξία του ότι το 2023 θα είναι μια «πετυχημένη» χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε στο προϊόν και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο». Αναφερόμενος στο «εργαλείο» των προπωλήσεων που η ΔΟΒ πέτυχε μετά από «μεγάλο αγώνα», ο κ. Φωτεινός σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξέρουν σε τι τιμή θα πουλήσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».
Από την πλευρά του ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, αναφέρθηκε στα τρία έργα για την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος που πραγματοποιούνται και είναι:
1) Πρόγραμμα ταξινόμησης 1% των παραγόμενων δεμάτων σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας
2) Πρόγραμμα μελέτης ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποικιλιών
3) Πρόγραμμα ανάλυσης ξένων υλών
Σκοπός τους είναι η δημιουργία πληροφοριακού συστήματιος (Εθνικό Φάκελο Ποιότητας) ποιότητας και καλλιεργούμενων ποικιλιών. Η ΔΟΒ χρηματοδοτεί τα έργα και υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την Ένωση Εκκοκιστών που βοηθά στην δειγματοληψία.
Όπως τόνισε όμως ο κ. Νταράουσε, «για να αξιοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα ποιότητας απαιτούνται και άλλες ενέργειες όπως:
- Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της αλυσίδας
- Η εκπαίδευση - ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα ποιότητας
- Δημιουργία σχήματος συνεργασιών μεταξύ φορέων και μελών της αλυσίδας που θα καταλήξει σε μια στρατηγική για την ποιότητα, τι παράγουμε και για ποια αγορά.
Έχουμε μικρό κλήρο και πολυτεμαχισμό στην χώρα μας. Τα 300 στρέμματα θεωρώ ότι δεν είναι βιώσιμα για την καλλιέργεια βαμβακιού. Συνεπώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε συλλογικά σχήματα, κάτι που λέω από το 2007.
Όμως δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για ποιότητα αλλά θα πρέπει να την πληρώνουμε. Η δημιουργία συστήματος αντιστοιχίας τιμής ποιότητας θα δώσει ένα κίνητρο στον επιμελή παραγωγό να παράγει ποιοτικό βαμβάκι. Κανείς δεν πρόκειται να παράγει ποιότητα αν δεν πληρώνεται για αυτήν. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν καταλαβαίνουν ότι ποιότητα δεν είναι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά αυτό που θέλει η αγορά».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην χώρα μας από το 2016 έως το 2022. Όπως επισήμανε «οι καλές επιδόσεις στο χρώμα που είχαμε το 2022 οφείλονται στις καιρικές συνθήκες (ο Θεός μας βοήθησε ανέφερε χαρακτηριστικά). Έχουμε πολύ καλό βαμβάκι αλλά δεν είναι το καλύτερο στον κόσμο. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι:
Μήκος και αντοχή: Το 60% του ελληνικού βαμβακιού έχει μήκος έως 29 mm και το 76% έχει αντοχή έως 30 g./tex που θεωρείται άριστο για βαμβάκι.
Ο μέσος όρος του micronaire των 7 ετών είναι 4,6 που θεωρείται αποδεκτό όμως από έτος σε έτος αυξάνει σε τιμές πάνω από 4,8 που είναι χοντρή ίνα και δεν είναι αποδεκτό στην αγορά.
Όμως εκεί που χάνουμε σαν χώρα είναι στο κυτίο του χρώματος και στις ξένες ύλες.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό βαμβάκι έχει καλή θέση θέση στην αγορά αλλά μπορεί να αποκτήσει ακόμη καλύτερη θέση αν βελτιωθούν οι τρεις αδυναμίες που είναι: το κυτίο χρώματος, οι ξένες ύλες και η τυποποίηση».
Διοργάνωση παγκρήτιου συλλαλητηρίου την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 με προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου στις 11 το πρωί αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη.
Η απόφαση ελήφθη σε σχετική σύσκεψη που έγινε την Τρίτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 7 κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο o πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ, κ. Γιώργος Τζουλιαδάκης, πρόκειται για... συλλαλητήριο προειδοποιητικής μορφής των κτηνοτρόφων της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζουλιαδάκη, στα αιτήματα μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται, τα θέματα της νέας ΚΑΠ και των περικοπών που φέρνει τη νέα προγραμματική περίοδο στις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων Κρήτης, η διόρθωση των λαθών στις πληρωμές για το Μέτρο 22 (ζωοτροφές), η διόρθωση/απόσυρση των δασικών χαρτών που απειλούν τις περιουσίες των Κρητικών παραγωγών, τα αυξημένα κατά 30% κόστη εκτροφής, οι εκκρεμότητες πληρωμών από παλιές επιδοτήσεις, αποζημιώσεις κ.ά.
Το αναλυτικό διεκδικητικό πλαίσιο της διαμαρτυρίας, θα διαμορφωθεί όσο πλησιάζουμε προς την διαμαρτυρία, λέει καταλήγοντας ο κ. Τζουλιαδάκης.