Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυξημένες ποσότητες και τιμές για βιομηχανική ντομάτα από τα εργοστάσια της Ηλείας

08/07/2021 03:41 μμ
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία για την παραλαβή του προϊόντος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία για την παραλαβή του προϊόντος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «η οριστικοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, καθώς έχουν υπάρξει κάποιες ζημιές από τον καύσωνα.

Φέτος τα δύο εργοστάσια θα απορροφήσουν 100.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας (πέρσι είχαν φτάσει τους 90.000 τόνους). Οι τιμές παραγωγού (μαζί με τα πριμ ποιότητας) είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να κυμανθούν στα 78 λεπτά το κιλό για τον ΚΥΚΝΟ και στα 80 - 82 λεπτά για τη Μινέρβα (πρώην Unilever).

Ελπίζουμε να είναι μια καλή σεζόν για τους παραγωγούς και τα εργοστάσια, αλλά πάντα υπάρχει ένας φόβος σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την συγκομιδή και μπορεί να φέρουν προβλήματα ποιότητας».

Ο κ. Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής προμήθειας ντομάτας και αειφόρου γεωργίας, στο εργοστάσιο της Μινέρβα στη Γαστούνη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς θα απορροφήσουμε φέτος 40.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας, περίπου όσες και πέρσι, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με τους παραγωγούς στις αρχές του έτους.

Στις 20 Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες το εργοστάσιο για να παραλαμβάνει το προϊόν. Η συγκομιδή της ντομάτας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι τιμές φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι για όλες τις κατηγορίες Brix. Φέτος αναμένουμε μια πολύ καλής ποιότητας ντομάτας και ελπίζουμε οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την συγκομιδή να βοηθήσουν για να μην έχει πρόβλημα το προϊόν».

H κ. Μαρινέλα Παπαθεοδώρου, Γεωπόνος και Προϊστάμενος του Γεωπονικού Τμήματος στο εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια Ηλείας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά τις 20 Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες το εργοστάσιο για να παραλαμβάνει το προϊόν. Οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια και αναμένεται οι αποδόσεις να είναι ελαφρώς μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και υπάρχουν τα πριμ ποιότητας». 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
01/06/2023 02:18 μμ

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και ο καθορισμός ποσότητας κατανομής για το 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει σε 140.000 χιλιόλιτρα (ίδια με την περσινή). 

Στην συνέχεια άρχισαν οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς για τον ηλίανθο. Η αγορά, με εξαίρεση μια εταιρεία που υπόγραψε συμβόλαιο στα 42 λεπτά το κιλό, δίνει τιμές στα 33 με 35 λεπτά το κιλό, που οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οδηγός πάντως είναι η αγορά της Βουλγαρίας, που αυτή την εποχή έχει τιμή χονδρική (μεσίτη) στα 38,5 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι στον παραγωγό θα πρέπει να δίνει τιμή στα 36 λεπτά. Αυτό που επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το κόστος για να έρθει Ελλάδα και να πάει στη βιομηχανία βιοντίζελ είναι συν 6 λεπτά μεταφορικά. Βέβαια οι Βούλγαροι έχουν εισπράξει την στρεμματική επιδότηση από την ΕΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση της Σόφιας.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, «μετά την κατανομή οι εταιρείες δίνουν μια μέση τιμή στα συμβόλαια γύρω στα 40 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν όμως και τρεις εταιρείες που δίνουν τιμή στα 35 λεπτά. Με αυτές τις χαμηλές τιμές δεν συμφέρει η καλλιέργεια τους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας. Για μας η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 45 λεπτά το κιλό συμβόλαιο, με μια απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα για να έχει εισόδημα ο παραγωγός».

Τελευταία νέα
09/06/2023 12:20 μμ

Κατά τη σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 1η Ιουνίου 2023, οι Ευρωβουλευτές ψάφισαν την αναθεώρηση των συστημάτων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ). Το κείμενο εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 8 αποχές.

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.) θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Οι διαδικτυακοί τομείς («internet domains») που καταχρώνται το όνομα μιας ΓΕ πρέπει να κλείνουν αυτόματα ή να εκχωρούνται σε μια ομάδα παραγωγών που την χρησιμοποιεί νόμιμα. Για τον σκοπό αυτό, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα πρέπει να θεσπίσει σύστημα προειδοποίησης για την καταχώριση ονομάτων τομέα στο διαδίκτυο.

Το Κοινοβούλιο ζητά ακόμη οι ΓΕ να προστατεύονται καλύτερα στα επεξεργασμένα προϊόντα. Όσα περιέχουν ένα συστατικό ΓΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φέρουν το όνομα της ΓΕ, εκτός εάν το επιτρέπουν οι σχετικοί παραγωγοί.

Επίσης η καταχώριση των ΓΕ θα πρέπει να είναι ταχύτερη, λένε οι ευρωβουλευτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μόνο πέντε μήνες περιθώριο για την καταχώριση νέας ΓΕ. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές στις υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς η Επιτροπή να χρειάζεται να τις ελέγξει εκ νέου. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή διαθέτει μοναδική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της γεωργίας και, ως εκ τούτου, εκείνη θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα των ΓΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα και πόρους. Θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση μιας ονομασίας ΓΕ και την εποπτεία της ορθής χρήσης της. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές χρηματοδοτικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού που φέρει το χαρακτηρισμό ΓΕ.

Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει και αυτό τη θέση του.

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο σημαίνει σπάνια καλά νέα για τους γεωργούς μας, στηρίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο αγροδιατροφικό σύστημα, προς όφελος των αγροτικών περιοχών μας. Η θέση του Κοινοβουλίου θα εξελίξει το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ για την ΕΕ και αντιπροσωπεύει την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αριστεία του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ. Οι ΓΕ αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική μας κληρονομιά, αλλά αποτελούν επίσης ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αξίας χωρίς την ανάγκη επένδυσης δημόσιων πόρων. Χάρη στην ισχυρή εντολή που ψηφίστηκε σήμερα, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με ένα ισχυρότερο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο θα μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών μας».

30/05/2023 11:48 πμ

Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», τη Δευτέρα (29/5), στην Αθήνα.

Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά ... οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό.

Με απλά λόγια ο κ. Χαρουτουνιάν ανέφερε ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τον ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που έγινε τον Μάρτιο του 2023, όταν ο ελεγκτικός οργανισμός έκανε έλεγχο και «έπιανε» κάποιον που έκανε νοθεία στην φέτα (από σκόνη γάλακτος, από αγελαδινό γάλα κ.α.) είτε έπρεπε να τον κλείσει είτε έπρεπε να τον αφήσει να συνεχίσει την .... παρανομία του. 

Αν αποφάσιζε ο Οργανισμός να του επιβάλλει κάποια ποινή (όπως έκανε την τελευταία φορά) τότε αυτός που έκανε την νοθεία πήγαινε στο δικαστήριο και εκεί τον αθώωναν επειδή οι ελεγκτές του Οργανισμού έκαναν δύο έλεγχους και όχι περισσότερους (αρχή της αναλογικότητας). 

Στην ουσία έχουμε μια ανοχή της δικαιοσύνης για τους παραβάτες και έτσι γλύτωναν τα πρόστιμα. Ποιος θα πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος είναι το ερώτημα. Το μαχαίρι «δεν μπήκε στο κόκκαλο», όπως μας έλεγαν από το ΥπΑΑΤ.

Βέβαια ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα υποστήριξε ότι τώρα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή θα μπορεί ο Οργανισμός να κλείνει την επιχείρηση που κάνει παρανομίες με νοθεία για κάποιους μήνες και έτσι θα «περνά» η απόφαση από την δικαιοσύνη. Εμείς στον ΑγροΤύπο θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη αυτών των περιπτώσεων. Πάντως οι έλεγχοι στο εξωτερικό είναι άμεσοι και σκληροί σε περιπτώσεις παρανονμίας. Να δούμε τι θα γίνεται στην χώρα μας. 

«Θα στοιχίσει πολύ στον μεταποιητή αν βγει εκτός αγοράς για κάποιους μήνες», ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι το «λουκέτο» θα αφορά την μονάδα παραγωγής, όμως οι αποθήκες της γαλακτοβιομηχανίας είναι γεμάτες από τυριά τα οποία θα μπορεί να εμπορεύεται και να εξάγει.

Τελικά θέλουμε να βάζουμε πρόστιμα σε όσους παρανομούν ή θέλουμε να μοιράζουμε χρήματα σε διαγωνισμούς (όπως για το νέο Άρτεμις που σε 2 χρόνια περίπου θα γίνει διαγωνισμός και θα μοιραστούν κάποια εκατομμύρια ευρώ). 

Και συνεχίζουμε με κάτι που είχαμε αναφέρει και στον ΑγροΤύπο στο παρελθόν. Η χωριάτικη σαλάτα δεν περιλαμβάνει τυρί φέτα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν, ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών στην χώρα μας δεν αναφέρει ότι η χωριάτικη σαλάτα θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ΠΟΠ φέτα. Δηλαδή κανένας επιχειρηματίας της εστίασης δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει ακριβή φέτα για να την βάλει στην χωριάτικη ελληνική σαλάτα που θα πουλήσει στον πελάτη του.

Τελικά αυτό ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών ότι κάνει για το γιαούρτι (που μπορεί να παράγεται από σκόνη γάλακτος) το κάνει και για την χωριάτικη σαλάτα. Αφήνει ουσιαστικά τους έξυπνους να βγάζουν κέρδη σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και δεν προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα.

17/05/2023 02:02 μμ

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και ο καθορισμός ποσότητας κατανομής για το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου έγινε αγώνας δρόμου και υπήρξαν μεγάλες πιέσεις από τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, για να «πέσουν» οι υπογραφές από το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 157 του ν. 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023) προστέθηκε περίπτωση ζ’ στην παράγραφο 7 του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002 (ΦΕΚ Α’ 230) όπως ισχύει, σχετικά με την παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ έτους 2021, ως ακολούθως: «ζ) Η περίοδος κατανομής, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/91141/3744/1.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατανομή του έτους 2021 (Β’ 4643), παρατείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και για χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης της περ. α). Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ, επιπλέον της κατανομής έτους 2021, που απαιτούνται για το χρονικό διάστημα της παράτασης, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2021, με τρόπο ώστε στο τέλος κάθε μήνα: ζα) οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους, να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή έτους 2021, και ζβ) το ποσοστά ανάμειξης του αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά, να είναι επτά τοις εκατό (7%) κατ’ όγκο. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής συνεχίζουν να ισχύουν τα λοιπά καθοριζόμενα στην ανωτέρω υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/91141/3744/1.10.2021 κοινή απόφαση».

Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με τις ποσότητες κατανομής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία διακινήσεων καυσίμων από το πληροφοριακό σύστημα fuelstats, η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ για το έτος 2021 ανήλθε σε 116.000 χιλιόλιτρα (έναντι πρόβλεψης 110.000 χιλιολίτρων στην ΚΥΑ κατανομής 2021), ενώ για το έτος 2022 ανήλθε σε 140.000 χιλιόλιτρα. Βάσει των διαθέσιμων συγκριτικών στοιχείων διακινήσεων καυσίμων, για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει επίσης σε 140.000 χιλιόλιτρα.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών αναμένουν τώρα να ανακοινώσουν τις νέες τιμές τα εργοστάσια βιοντίζελ της χώρας και να υπογραφούν τα συμβόλαια.

17/05/2023 12:31 μμ

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η κρυστάλλωση του μελιού, αυτό που λανθασμένα αποκαλούμε «ζαχάρωμα», είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για όλα τα είδη του μελιού, πού εμφανίζεται όμως πολύ πιο γρήγορα στα ανθόμελα. 

Η κρυστάλλωση του μελιού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Τα επίπεδα των σακχάρων και κυρίως το είδος των σακχάρων. Όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη φρουκτόζη έχει ένα μέλι τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει. Στα μέλια μελιττωμάτων η φρουκτόζη υπερτερεί γι’ αυτό και η κρυστάλλωση πρακτικά δεν πραγματοποείται στο χρόνο που θα διακινηθεί το μέλι. Στα ανθόμελα υπερτερεί η γλυκόζη, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το θυμαρίσιο μέλι που κρυσταλλώνει 8-18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Ομοίως και το μέλι της καστανιάς που κρυσταλλώνει 12 έως 18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Το μέλι ερείκης όμως κρυσταλλώνει σε διάστημα δύο έως τριών μηνών μετά τη συγκομιδή του και της πορτοκαλιάς ή του βαμβακιού μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε ένα μήνα από τη συγκομιδή του.
  • Το ποσοστό του νερού.  Όσο περισσότερη υγρασία (νερό) έχει το μέλι τόσο αργεί να κρυσταλλώσει.
  • Η παρουσία πυρήνων κρυστάλλωσης, όπως πχ μικρά κομματάκια κερί ή γύρη ευνοούν την κρυστάλλωση
  • Η θερμοκρασία αποθήκευσης. Η κρυστάλλωση επέρχεται γρηγορότερα μεταξύ  10 - 18°C και είναι ταχύτατη σε θερμοκρασία  14°C
  • Ο χρόνος αποθήκευσης. Σε … βάθος χρόνου τα περισσότερα μέλια κρυσταλλώνουν.
  • Η τεχνολογία τυποποίησης. Το υπερφιλτράρισμα του μελιού και η θερμική του επεξεργασία αποτρέπουν την κρυστάλλωση αλλά υποβαθμίζουν θρεπτικά το μέλι και μειώνουν σημαντικά τα οφέλη του στην υγεία καταστρέφοντας ορισμένα βιοενεργά συστατικά του. Οι τεχνολογίες αυτές δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένας ακόμη λόγος να προτιμάμε το ελληνικό μέλι.

Η ρευστοποίηση του κρυσταλλωμένου  μελιού γίνεται με ελαφρά θέρμανση, σε μπαιν μαρί, με το νερό να μην ξεπερνά τους 42°C. Προτιμάμε να θερμαίνουμε μικρά βάζα για γρηγορότερη ανασύσταση. Το νερό δεν πρέπει να πλησιάζει το λαιμό του βάζου περισσότερο από δύο εκατοστά και καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το νερό. Η εστία μας να είναι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και κατά περιόδους να κλείνουμε εντελώς το μάτι ώστε να παραμένει η θερμοκρασία εκεί που  θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο το μέλι μας δε χάνει τίποτε, ούτε από το άρωμα και τη γεύση του ούτε από τα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.

Εάν το μέλι μας κάνει ανομοιόμορφη κρυστάλλωση, δηλαδή αν δούμε στο βάζο να κατακάθονται κρύσταλλοι στο κάτω μέρος και πάνω να υπάρχει υγρό, τότε θα πρέπει η ανασύσταση να γίνει άμεσα γιατί το υγρό μέρος του μελιού μπορεί να ζυμωθεί και να ξινίσει.  Το ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο μέλι δεν υπολείπεται ούτε σε άρωμα ούτε σε γεύση από το ρευστό μέλι και διατηρείται σύμφωνα με όσα αναγράφει η ετικέτα του. Το λεπτοκρυσταλλωμένο μέλι είναι κρεμώδες σαν πραλίνα ή σαν φυστικοβούτυρο και ορισμένοι καταναλωτές το προτιμούν από το ρευστό.

Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε ότι η κρυστάλλωση ή η μη κρυστάλλωση του μελιού δεν αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το μέλι είναι νοθευμένο. Δυστυχώς μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να αποφανθούν αν ένα μέλι είναι ή όχι νοθευμένο και όχι τα «κολπάκια» που προτείνουν διάφορα ανυπόγραφα και ατεκμηρίωτα άρθρα στο διαδίκτυο.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε και δυο λόγια για τη σωστή συντήρηση του μελιού. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει  να αναγράφεται στην ετικέτα ότι  το μέλι διατηρείται σε μέρος σκιερό, δροσερό και χωρίς μυρωδιές. Η υψηλή θερμοκρασία  και το άμεσο ηλιακό φως μπορούν σε βάθος χρόνου να υποβαθμίσουν το μέλι. Το μέλι έχει επίσης την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές αλλά και την υγρασία. Το ντουλάπι της κουζίνας μας είναι απόλυτα ασφαλές αρκεί να μην είναι πάνω από το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας και να μην έχει μέσα τα μπαχαρικά ή τα καθαριστικά μας.

Αξίζει να δώσετε προσοχή στο μέλι που αγοράσατε γιατί δεν είναι απλά μια γλυκιά νότα στη διατροφή σας, είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που ωφελεί πολλαπλά την υγεία σας και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δυο κουταλάκια του γλυκού τη μέρα αρκούν να κάνουν τη διαφορά.

12/05/2023 01:19 μμ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος της ΕΕ με τη διανομή στα σχολεία φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακόμη ζητούν τα διανεμόμενα προϊόντα να είναι νωπά, βιολογικά και τοπικά. Μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται σήμερα από το πρόγραμμα.

Μετά από τη συζήτηση της Δευτέρας (8/5) στην Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, την Τρίτη (9/5), ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία, με 534 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 23 αποχές.

Παρά την μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει σε πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιοτικά προϊόντα απλούστερα διανεμημένα
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό, τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, και όλοι από κοινού πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη περισσότερων σχολείων και γεωργών στο πρόγραμμα. Η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας. Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα».

Σχετικές πληροφορίες
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.

Εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την προώθηση υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμης, δίκαιης, κλιματικά υπεύθυνης και οικονομικά προσιτής παραγωγής τροφίμων.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας
Στην χώρα μας το πρόγραμμα δεν τρέχει με στόχο την προώθηση των υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής των μαθητών. Οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ περιορίζονται στην υπογραφή με έναν ανάδοχο του έργου που προσπαθεί να προμηθευτεί φτηνά προϊόντα (οπωροκηπευτικά και γαλακτομικά) συνήθως από άλλες χώρες της ΕΕ. Οπότε ούτε οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών ούτε οι κτηνοτρόφοι - τυροκόμοι της χώρας μας έχουν κάποιο ουσιαστικό όφελος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Επίσης μοιράζουν οι ανάδοχοι στα σχολεία σε κάποια κουτιά ένα δεκατιανό χωρίς οι μαθητές να έχουν κάποια ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής αυτών των τροφίμων. Θα μπορούσε το πρόγραμμα να γινόταν σε επίπεδο Περιφέρειας και να αναλάμβαναν να το εφαρμόσουν οι τοπικές αγορές με την βοήθεια συνεταιρισμών ή και μεμονωμένων παραγωγών. Δεν υπάρχει καλύτερο για έναν μαθητή σχολείου να γνωρίσει από κοντά τον παραγωγού του τροφίμου που θα καταναλώσει. 

05/05/2023 09:32 πμ

Κονδύλι 100 εκατ. ευρώ μοιράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες πέντε χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια στήριξης του εισοδήματος λόγω των προβλημάτων από τις αδασμολόγητες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Είναι το δεύτερο πακέτο στήριξης, αφού η ΕΕ ενέκρινε πριν ένα μήνα το πρώτο πακέτο ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες των χωρών αυτών. Η ενίσχυση δίνεται μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι κυβερνήσεις των κρατών και μετά τα μέτρα που πήραν κατά των εξαγωγών από την Ουκρανία.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, στις 28 Απριλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το μέτρο στήριξης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες αυτών των χωρών. 

Το ποσό προέρχεται από το αποθεματικό του 2023, θα κατευθυνθεί στους αγρότες που παράγουν δημητριακά και ελαιούχους σπόρους σε αυτά τα πέντε κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στήριξη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία να αντισταθμίσουν εν μέρει τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εισαγωγές αυτών των αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία. 

Παράλληλα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν δεσμευτεί να άρουν τα μονομερή μέτρα τους για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, την ελαιοκράμβη και τον ηλιόσπορο και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα προέρχονται από την Ουκρανία.

Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 9,77 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 15,93 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 39,33 εκατ. ευρώ στην Πολωνία, 29,73 ευρώ στη Ρουμανία και 5,24 ευρώ στη Σλοβακία. 

Οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή την ενίσχυση της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους που θα ανέρχονται σε συνολική οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες αγρότες. 

Η κατανομή λαμβάνει υπόψη το βάρος κάθε ενδιαφερόμενης χώρας στον γεωργικό τομέα της Ένωσης, με βάση το ποσό των άμεσων πληρωμών της ΚΑΠ, καθώς και τη σχετική αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε αυτά τα κράτη μέλη.

Εάν το μέτρο εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ η Επιτροπή θα δεσμεύσει τα κονδύλια. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορούν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Οι αρχές των πέντε κρατών μελών θα διανείμουν την ενίσχυση στους γεωργούς που καλλιεργούν σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ζημιά τους και διασφαλίζοντας ότι αυτοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης. 

Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Οι πέντε χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου.

03/05/2023 09:58 πμ

Το παράδειγμα της Ισπανίας που μηδένισε το ΦΠΑ σε μια σειρά τροφίμων αποφάσισε να ακολουθήσει και η Κύπρος. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας φτιάχνουν «καλάθια» τα οποία δημιουργούν προβλήματα μόνο στους παραγωγούς. 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε Συνεδρία, στις 2/5/2023, έχει εγκρίνει Διάταγμα για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, ώστε να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών, παιδικών τροφών και παιδικών πάνων, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων. 

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα, και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος μέχρι 31 Οκτωβρίου, 2023.

Σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 11 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός, από την πλευρά του τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται και άλλα προϊόντα στα οποία ενδέχεται να μειωθεί ο ΦΠΑ.

02/05/2023 01:57 μμ

Στις 22/3/2023 δημοσιεύθηκε η τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), μετά από συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη μέλη της, καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία, πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενου μελιού, προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1H-NMR) για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.

Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320, ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.

Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-17, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο. 

Οι συντάκτες της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΝΜR). 

Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα …εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα.

Ας σταθούμε όμως λίγο στο γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως; 

Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις….

Για αυτό και η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί μιας υπερτροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μίγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που -ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία- σίγουρα δεν προσφέρει αυτά που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.

Ας επιστρέψουμε για λίγο στην τεχνική αναφορά του JRC.
Οι περισσότερες ύποπτες παρτίδες προερχόταν από την Κίνα (66 από τις 89, ποσοστό 74%). Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού (είναι μέλι;) παγκόσμια, με 329.000 μετρικούς τόνους το 2021 και η Ευρώπη εισάγει από εκεί, με τιμή 1,4 € το κιλό, σχεδόν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου μελιού που κυκλοφορεί στην ΕΕ. Ωστόσο δε θα βρει ποτέ κανείς στο ράφι κάποιο βάζο με μέλι Κίνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Η περίφημη Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης και αρκείται στην επισήμανση «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ». Οπότε ο καταναλωτής είναι βέβαιος ότι το μέλι (;;) που αγοράζει προέρχεται από τον πλανήτη Γη κι όχι από εκείνον τον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά….

Η Κίνα όμως δεν πουλάει το μέλι (;) της μόνο απευθείας. Μπορεί να μπει στην ΕΕ π.χ. στην Βουλγαρία ως μέλι Βιετνάμ ή Ουκρανίας ή Τουρκίας (14 από τις 15 παρτίδες ύποπτες, ποσοστό 93%!) να αναμιχθεί με λίγο ντόπιο μέλι και να κυκλοφορήσει ως «μίγμα μελιών ΕΕ κι εκτός ΕΕ» σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε.

Όμως το βασικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε εδώ είναι το πως μπορεί να προστατευτεί ο Έλληνας καταναλωτής:

1) Αναζητείστε ελληνικό μέλι είτε από παραγωγό είτε από μελισσοκομικό συνεταιρισμό είτε από Έλληνες τυποποιητές που στην ετικέτα τους αναγράφει ότι είναι ελληνικό μέλι. Η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης στην ετικέτα του μελιού που συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ κι είναι πανευρωπαϊκό αίτημα των μελισσοκόμων να αλλάξει η οδηγία ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

2) Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πολύ φθηνά μέλια που θα βρείτε στο ράφι.

3) Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους «μελισσοκόμους» που έρχονται από …μακριά. Ζητείστε τους την άδεια πλανόδιου εμπορίου και το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο και ρωτήστε γιατί δεν υπάρχει νόμιμη ετικέτα με τα στοιχεία τους επάνω.

4) Δοκιμάστε αμιγή ελληνικά μέλια. Το πεύκο, το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι, η πορτοκαλιά, η βελανιδιά και πολλά ακόμη, έχουν γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δεν αντιγράφονται.

5) Επιλέγοντας ελληνικό μέλι επιλέγουμε ένα ποιοτικά άριστο, ασφαλές και υγιεινό μέλι, στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική μελισσοκομία, τους μελισσοκόμους και τις μέλισσές μας, που, με τη σειρά τους, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

27/04/2023 10:19 πμ

Η μικροβιακή αντοχή στην κτηνοτροφία - η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στις αντιμικροβιακές θεραπείες, ιδιαίτερα στα αντιβιοτικά - θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις μέσα από την ΚΑΠ. 

Αυτό αναφέρει η Κομισιόν και φέρνει σαν παράδειγμα την Ισπανία και Εσθονία, που συμπεριέλαβαν γερά μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την μείωση χρήσης αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο με στόχο την μείωση της μικροβιακής αντοχής.

Η στρατηγική Farm to Fork ορίζει τον στόχο να μειωθούν κατά 50% οι συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ για εκτρεφόμενα ζώα και στην υδατοκαλλιέργεια έως το 2030, με την οικονομική στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη και περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα οδηγεί άμεσα σε αυξημένη αντιμικροβιακή αντοχή στον άνθρωπο. Όπως τονίζει η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής πρέπει να ηγηθεί σε όλα τα μέτωπα, και η ΚΑΠ συμπληρώνει τις πολιτικές και τις οικονομικές δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Η στήριξη που χορηγείται στη βιολογική γεωργία συμβάλλει επίσης στην καλύτερη καλή διαβίωση των ζώων. Μειώνει επίσης τη χρήση αντιμικροβιακών, καθώς οι απαιτήσεις για χρήση αντιβιοτικών για ζώα που εκτρέφονται βιολογικά είναι πολύ πιο αυστηρές από ό,τι για τα ζώα με συμβατικές μεθόδους εκτροφής.

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2023-2027, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμπεριέλαβαν μέτρα για ειδική στήριξη για υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων και για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Η Εσθονία προγραμμάτισε μια παρέμβαση για να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων ελέγχου ή και εκρίζωσης για ασθένειες των ζώων με οικονομικό αντίκτυπο, όπως η λοιμώδης ρινοτραχειίτιδα και η ιογενής διάρροια των βοοειδών. Συνολικά έχει προγραμματιστεί για αυτό η κοινοτική στήριξη 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιταλία παρέχει υποστήριξη στο πλαίσιο ενός οικολογικού συστήματος για τη μικροβιακή αντοχή και την καλή διαβίωση των ζώων (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες πληρωμές της ΕΕ). Για να λάβουν στήριξη, οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν πρακτικές που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών και στην προώθηση της φιλικής προς την ευημερία διαχείρισης του κοπαδιού. 

Συνολικά, 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ προορίζονται για τη στήριξη δράσεων στο πλαίσιο των eco-schemes και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικά, αυτή η στήριξη στοχεύει να φθάσει το 23% των κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ. 

Το ερώτημα είναι θα φτάσει το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης και στους Έλληνες κτηνοτρόφους ή θα μείνουν ανενεργά αυτά τα προγράμματα στην χώρα μας; Θυμίζουμε το πρόγραμμα ευζωίας στην προηγούμενη ΚΑΠ δεν κατάφερε να «τρέξει».

25/04/2023 09:49 πμ

Αδυνατούν να υπογραφούν συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και μεταποίησης επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν τηρεί την νομοθεσία και δεν καθορίζει τις ποσότητες βιοντίζελ που πρέπει να διοχετευτούν στην αγορά. 

Τα δύο τελευταία χρόνια η σπορά ηλίανθου και ελαιοκράμβης αλλά οι παραγωγοί δεν γνώριζουν την τιμή συμβολαίου. Από την πλευρά της η μεταποίηση δεν γνωρίζει τι ποσότητες πρέπει να παράγει για να απορροφηθούν από την αγορά. Ουσιαστικά καταργείται στην πράξη η συμβολαιακή γεωργία. 

Την ίδια στιγμή εισάγονται μεγάλες ποσότητες βιοντίζελ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ως επί τω πλείστων από τρίτες χώρες, σε χαμηλές τιμές.   

Όπως υποστηρίζει ο ΣύνδεσμοςΒιομηχάνων Βιοντίζελ Ελλάδος (Σ.ΒΙ.ΒΕ), η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια στον κλάδο των ανανεώσιμων καυσίμων μάς αναγκάζει να απευθυνθούμε δημοσίως προς όλους του φορείς αλλά και τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι δικαίως βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν για τις επερχόμενες εαρινές καλλιέργειες. 

Συγκεκριμένα, η μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο που διέπει τα βιοκαύσιμα, πρωτίστως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δευτερευόντως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει οδηγήσει τόσο τους παραγωγούς βιοκαυσίμων όσο και τους αγρότες σε αδιέξοδο. 

Μάλιστα, η πρωτοφανής αδιαφορία του ΥΠ.ΕΝ. έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αβεβαιότητα σε όλο το φάσμα της αγοράς με αποτέλεσμα να προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν η αδιαφορία από πλευράς Υπουργείου αγγίζει τα όρια της ανοχής σε φαινόμενα προνομιακής μεταχείρισης συγκεκριμένων εταιρειών. 

Η αγορά βιοντίζελ στην Ελλάδα είναι μία αγορά που διέπεται από τους νόμους 3054/2002 και 4062/2012 που ρυθμίζουν κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία της. Ο βασικός πυλώνας λειτουργίας της αγοράς είναι η κατανομή ποσοτήτων σε δικαιούχους παραγωγούς βιοκαυσίμων με βάση κυρίως την απορρόφηση Ελληνικών αγροτικών α’ υλών μέσα από συμβολαική γεωργία αλλά και άλλων κριτηρίων. 

Από το 2005 όταν και λειτούργησε για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο, η συμβολαική γεωργία ενεργειακών ελαιούχων σπόρων έδωσε μία πολύ μεγάλη διέξοδο στους Έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν μετά από πολλά χρόνια ηλίανθο και ελαιοκράμβη σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες καλλιέργειες να «ανθίσουν» σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι πέρυσι να καλλιεργούνται σε πανελλήνια κλίμακα περίπου 1.000.000 στρέμματα από σχεδόν 25.000 ελληνικές αγροτικές οικογένειες. Μάλιστα το αγροτικό εισόδημα από αυτές τις καλλιέργειες άγγιζε τα 100.000.000 €. 

Για να μπορεί όμως εύρυθμα να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο απαιτείται από το ΥΠΕΝ η τήρηση της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει κάθε χρόνο να καθορίζονται οι συνολικές ποσότητες βιοντίζελ που πρέπει να διοχετευτούν στην αγορά που είναι ίσες με το 7% της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα. 

Με βάση τις πραγματικές καταναλώσεις που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η κατανομή ποσοτήτων βοντίζελ στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι από 150.000 -180.000 m3 κάθε χρόνο. Επίσης το ΥΠ.ΕΝ. εφαρμόζοντας τη νομοθεσία θα έπρεπε να εκδίδει κάθε χρόνο την απόφαση κατανομής μέχρι το τέλος Δεκέμβρίου ώστε να μπορεί η αγορά να λειτουργεί ομαλά. Αντ’αυτού το ΥΠ.ΕΝ. για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί ακόμη αποφάσισε μονομερώς να εκδώσει για το 2021 μια απόφαση κατανομής 110.000 m3 αυτούσιου βιοντίζελ κι έκτοτε να σταματήσει να τηρεί τις υποχρεώσεις του που απορρέουν εκ του νόμου. 

Οι παραπάνω ενέργειες, παραλείψεις και αδικαιολόγητες αποφάσεις από πλευράς ΥΠ.ΕΝ. είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στο έτος 2023 όπου 50.000 - 60.000 m3 βιοντίζελ να εισάγονται από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ως επί τω πλείστων από τρίτες χώρες, μέσω χωρών της Ε.Ε., με άγνωστης προέλευσης και εγκυρότητας πιστοποιητικά αειφορίας εις βάρος των αειφόρων ελληνικών ενεργειακών α’ υλών. 

Το τελευταίο δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο μιας και η χώρα μας (μαζί με άλλες), με την ανοχή του ΥΠ.ΕΝ., εισάγει ρύπους από χώρες όπως είναι η Κίνα μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών κάτι που έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, λόγω των παραλείψεων του ΥΠ.ΕΝ, η μη έκδοσης της κατανομής έχει “θολώσει” τα νερά του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά βιοντίζελ, καθώς παραμένει άγνωστο αν εταιρείες στις οποίες δόθηκε η άδεια να πωλούν βιοντίζελ στην Ελληνική αγορά, το 2021, τηρώντας συγκεκριμένα κριτήρια, τηρούν ακόμη αυτά που προβλέπει ο νόμος ή αποκομίζουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα έλεγχο υπό την ανοχή του Υπουργείου.

 Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ενώ απομένουν πολύ λίγες μέρες μέχρι να κλείσει το παράθυρο σποράς των ενεργειακών καλλιεργειών, η συνειδητή ή ασυνείδητη άρνηση του ΥΠ.ΕΝ. να εφαρμόσει το νόμο έχει οδηγήσει το σύνολο σχεδόν των παραγωγών βιοντίζελ να μην μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με τους Έλληνες αγρότες καθώς είναι εντελώς αβέβαιο αν η παραγωγή τους θα μπορέσει να απορροφηθεί. 

Για τους παραπάνω λόγους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Σ.ΒΙ.Β.Ε. και των Υπουργών, Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά τη Δευτέρα 10/4/2023 όπου είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών ώστε να τηρηθούν όσο ο Νόμος προβλέπει, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε ολοταχώς σε καταστροφή της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών στη χώρα μας και την απώλεια ενός σημαντικού εισοδήματος 25.000 αγροτικών οικογενειών, με μοναδικούς επωφελούμενους από τη συγκεκριμένη εξέλιξη τους εισαγωγείς ποσοτήτων από τρίτες χώρες και αυτούς που δεν τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία με την ανοχή των Υπουργείων. 

Ολοκληρώνοντας, ο Σ.ΒΙ.ΒΕ. ως μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος των παραγωγών βιοκαυσίμων στην Ελλάδα θα ήθελε να ενημερώσει τους Έλληνες αγρότες ότι από τη πρώτη μέρα εφαρμογής των νόμων που διέπουν την κατανομή βιοντίζελ στάθηκε υπέρμαχος της συμβολαιακής γεωργίας των ενεργειακών φυτών. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες και ενώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να τηρηθούν τα προβλεπόμενα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει επιλέξει να οδηγήσει συνειδητά αυτό το αγροτικό κομμάτι και κατ’επέκταση την Ελληνική παραγωγή βιοκαυσίμων σε μαρασμό. 

Για τους ποιους οφελεί η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί αμείλικτα ερωτήματα τα οποίο μόνο οι αρμόδιοι Υπουργοί μπορούν να απαντήσουν. Ο Σ.ΒΙ.Β.Ε διαχρονικά αποτέλεσε αρωγό στις προσπάθειες των αρμοδίων να εξελίξουν το πλαίσιο, με γνώμονα τη τήρηση των νόμων και την ανάπτυξη της Ελληνικής παραγωγής τόσο των ενεργειακών σπόρων, όσο και βιοκαυσίμων αλλά δυστυχώς πλέον αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα των ολίγων είναι υπεράνω των πολλών και κυρίως υπεράνω του νόμου.

07/04/2023 04:27 μμ

Φορτηγό με αυγά χωρίς σήμανση από τη Βουλγαρία εντόπισε και κατάσχεσε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. 

Τα αυγά θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, την Κω και στο Ρέθυμνο.

Το φορτίο δεσμεύθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. σε φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, χθες Πέμπτη (6/4/2023), εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με φορτίο 302.400 αυγών, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν προς κατανάλωση στην ελληνική αγορά, εν όψει του Πάσχα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση. 

Κατόπιν άμεσου συντονισμού που επετεύχθη μέσω της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ, Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΛΑΣ) διενεργήθηκε δέσμευση του φορτίου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, το φορτίο μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου που έφερε ελλιπή σήμανση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η δεσμευθείσα ποσότητα των αυγών είχε προέλευση την Βουλγαρία και η διοχέτευσή τους στην Ελληνική αγορά θα λάμβανε χώρα σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα - Αττική, στην Κω και στο Ρέθυμνο.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά των παραβάσεων κανόνων εμπορίας και διακίνησης, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με κάθε αρμόδιο Φορέα, Ομάδες Εργασίας και λοιπές διωκτικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.

06/04/2023 01:22 μμ

Σταματά η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών βιοντίζελ για την καλλιέργεια ηλίανθου.

Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου οι τιμές των συμβολαίων είχαν πέσει σε χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας στον «αέρα» πολλούς παραγωγούς που έκαναν σπορές.

Τώρα οι μεταποιητές περιμένουν παρέμβαση, από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για την υπογραφή της κατανομής, η οποία θα καθορίζει τις ποσότητες βιοκαυσίμου που θα απορροφηθούν από την αγορά. Θυμίζουμε ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει υπογραφεί αυτή η απόφαση με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι ποσότητες βιοντίζελ που παραδίδουν οι βιομηχανίες.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση τη Δευτέρα (3 Απριλίου) μεταξύ των εκπροσώπων του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) και τους υπουργούς κ.κ. Σκρέκα και Γεωργαντά. Κατά την συνάντηση υπήρξε υπόσχεση από τους υπουργούς στην μεταποίηση ότι θα δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της κατανομής.

Πάντως η αγορά ηλιάνθου αυτή την εποχή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, «η αγορά ηλίανθου αυτή την εποχή - με βάση την τιμή στην Βουλγαρία - είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμη και σήμερα αν υπογραφεί η απόφαση της κατανομής η τιμή των συμβολαίων θα κυμανθεί στα 35 λεπτά το κιλό. Τιμή κάτω από 45 λεπτά δεν φέρνει εισόδημα στους Έλληνες παραγωγούς. 

Για αυτό ζητάμε την ένταξη της καλλιέργειας του ηλιάνθου στα Οικολογικά Σχήματα (Eco-Schemes) της νέας ΚΑΠ. Την Τρίτη (4 Απριλίου) εκπροσωπώντας την ΕΘΕΑΣ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά, στην οποία του ζητήσαμε να συμπεριληφθεί ο ηλίανθος στη δράση Eco-Scheme Π1-31.1 που αφορά την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών ποικιλιών (με ενίσχυση 60 ευρώ ανά στρέμμα). Έτσι θα μπορούν οι παραγωγοί ηλίανθου να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα για να παραμείνει βιώσιμη η καλλιέργεια».

30/03/2023 02:05 μμ

Ξεκίνησαν οι σπορές στον ηλίανθο, ενώ οι τιμές συμβολαίων αρχικά ήταν στα 42 λεπτά το κιλό ξαφνικά υποχώρησαν στα 35 λεπτά, κάτι που έκανε τους παραγωγούς κυριολεκτικά να «παγώσουν» από αυτή την εξέλιξη.

Πέρσι, οι πρώτες τιμές ήταν στα 45 λεπτά, αλλά μετά έγινε αναπροσαρμογή και έφτασαν στα 50 λεπτά.

Ο κ. Κώστας Κάκος, παραγωγός από την Ορεστιάδα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «στην περιοχή μας έχουν ξεκινήσει την σπορά αλλά επίσημα τιμές δεν μας έχουν πει ακόμα». 

Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος αγρότης από την περιοχή της Βισαλτίας αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «υπάρχει αβεβαιότητα και μαύρο σκοτάδι γύρω από τις τιμές για αυτό και ο αγροτικός κόσμος έχει αποτραπεί από το να σπείρει ηλίανθο».

Ο παραγωγός ενεργειακών φυτών και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραγωγών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ), κ. Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα Σερρών, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αρχικά 3 εταιρείες από την Κεντρική Μακεδονία ανακοίνωσαν τιμές συμβολαίων στα 42 λεπτά. Στη συνέχεια ήρθαν άλλες εταιρείες βιοντίζελ και ανακοίνωσαν τιμές στα 35 έως 37 λεπτά.

Για ακόμη μια χρονιά οι εταιρείες βιοντίζελ κάνουν λόγο για καθυστέρηση στη δηµοσιοποίηση της πρόσκλησης για τις κατανοµές. Αυτό φέρνει αβεβαιότητα στην αγορά και χαμηλές τιμές στους παραγωγούς. Πέρσι πήγαμε με την κατανομή του 2021. Φέτος όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει πανδημία και πρέπει να υπογραφεί η κατανομή άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία.

Αν οι τιμές στα συμβόλαια ήταν στα 42 λεπτά με τον ανταγωνισμό θα ήταν εφικτό να έφταναν γύρω στα 50 λεπτά, στα ίδια επίπεδα δηλαδή που κυμάνθηκαν και πέρυσι. Έτσι θα ήταν εφικτό να είχαμε φέτος μια καλλιέργεια στον ηλίανθο σε περίπου 1 εκατ. στρέμματα. Τώρα που βγήκαν στην αγορά χαμηλότερες τιμές πάνε να καταστρέψουν την καλλιέργεια. Ουσιαστικά καταστρέφουν την συμβολαιακή γεωργία στα ενεργειακά φυτά στην χώρα μας».

27/03/2023 01:59 μμ

Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους για τη νοθεία στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι με σιρόπι ζάχαρης.

Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονταν με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής ∆εκεµβρίου 2001). Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ιρλανία είχαν τα λιγότερα νοθευμένα δείγματα.

Η Κομισιόν παραδέχεται ότι μια απλή έρευνα δεν αρκεί για ανίχνευση της νοθείας. Είναι απαραίτητη η σωστή παρακολούθηση και συντονισμένη δράση συλλογής πληροφοριών ιχνηλασιμότητας, από τις πύλες εισαγωγής μέχρι και τους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας μελιού.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νοθεία στο μέλι γινόταν από σιρόπια γλυκόζης αραβόσιτου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν αντικατασταθεί από σιρόπια που παρασκευάζονται κυρίως από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα.

Η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του αυθεντικού μελιού και των σιροπιών ζάχαρης εξηγεί γιατί η απάτη στο μέλι είναι εξαιρετικά επικερδής. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι διατίθενται σε περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/κιλό.

Η Κομισιόν τονίζει ότι αν και η νοθεία του μελιού μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί όμως προβλήματα τόσο στους έντιμους παραγωγούς μελιού όσο και στους καταναλωτές της ΕΕ.

10/03/2023 10:39 πμ

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι σπορές από τους αγρότες.

Από την εταιρεία Ελαιοτριβεία Πατρικίου μας είπαν ότι ξεκίνησε η σύναψη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο 2023 με τους παραγωγούς που θέλουν να βάλουν ηλίανθο και οι τιμές οι ελάχιστες είναι στα 42 λεπτά. Πέρσι, οι πρώτες τιμές ήταν στα 45 λεπτά, αλλά μετά έγινε αναπροσαρμογή και πήγε στα 50 λεπτά. Στην ίδια περιοχή, όπως μας είπαν από την συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος από τους παραγωγούς.

Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος αγρότης από την περιοχή της Βισαλτίας αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «υπάρχει αβεβαιότητα και μαύρο σκοτάδι γύρω από τις τιμές γι' αυτό και ο αγροτικός κόσμος έχει αποτραπεί από το να σπείρει ηλίανθο. Οι σπορές είναι στο... μηδέν. Προσωπικά θα επιλέξω να πάω στο βαμβάκι».

Ο κ. Κώστας Κάκος παραγωγός από την Ορεστιάδα δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας έχουν αρχίσει δειλά-δειλά κάποιοι τη σπορά, τιμές δεν μας έχουν πει ακόμα, αλλά προς το τέλος του μήνα. Τα στρέμματα εκτιμώ θα είναι λιγότερα λόγω του ότι έχει μπει πολύ σιτάρι».

Ο Στέργιος Γκιργκίρης, τέλος, γεωπόνος με καταστήματα εφοδίων που έχει μπει και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «οι πρώτες τιμές που ακούγονται είναι στα 42 λεπτά στον παραγωγό ενώ για κάποιες ποικιλίες high oleic ίσως να είναι και παραπάνω. Μια τιμή γύρω στα 45 λεπτά, κατώτατη εγγυημένη θα είναι μια καλή αρχή για τον παραγωγό. Πέρσι τα συμβόλαια ξεκίνησαν με 38 - 40 λεπτά αλλά μετά ανέβηκε αρκετά η τιμή που πληρώθηκε ο παραγωγός. Στην περιοχή μας κάποιοι έχουν μπει να σπείρουν, αλλά σε πιο φουλ ρυθμό θα μπούμε από βδομάδα».

08/03/2023 05:34 μμ

Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.

Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.

Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.

Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.   

Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση. 

Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

07/03/2023 09:30 πμ

Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας υπογράφουν συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, « ήδη έχουμε δεσμευτεί με συμβάσεις για την παράδοση 31.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας με το εργοστάσιο Κύκνος και ακολουθεί η υπογραφή με την Μινέρβα.

Οι τιμές φέτος που κλείνουν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμαίνονται από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε όμως ότι η ΔΕΗ έστειλε πάλι ειδοποιητήρια στους ΤΟΕΒ ότι θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.

Εάν δεν συμπληρώσουμε τις συμβάσεις λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μετέπειτα συνέπειες (αποζημιώσεις στα εργοστάσια κ.α.).

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί βλέπουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών από τον Ισθμό και πάνω. Ίσως θεωρεί ότι οι αγρότες της της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα.

Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:
1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.
2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα; 

Σε επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό ζητάμε την παρέμβασή του για να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ώστε να συζητηθούν και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της άρδευσης».

06/03/2023 11:01 πμ

Σε αναμονή βρίσκονται οι καλλιεργητές ηλίανθου για την επίσημη ανακοίνωση από τους μεταποιητές των τιμών συμβολαίων, ενώ από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές.

Οι µεταποιητικές επικαλούµενες την καθυστέρηση στη δηµοσιοποίηση της πρόσκλησης για τις κατανοµές, εξακολουθούν, τουλάχιστον επισήµως, να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αυτή την εποχή οι τιμές που μιλάνε προφορικά (και όχι επίσημα) οι εταιρείες βιοντίζελ είναι γύρω στα 40 λεπτά το κιλό, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς που λένε ότι με την αύξηση του κόστους είναι οριακές. Αυτό που ελπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι με τον ανταγωνισμό θα γίνει εφικτό να υπάρξουν τιμές στα συμβόλαια γύρω στα 50 λεπτά, στα ίδια επίπεδα δηλαδή που κυμάνθηκαν και πέρυσι.  

Μετά τις 25 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι σπορές ηλίανθου και μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές των συμβολαίων από τις τιμές της μεταποίησης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Πανελλαδικό Αγροτικό Σύλλογο Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος. Πάντως αίτημα του ΠΑΣΚΕΦ είναι η ένταξη των ενεργειακών φυτών (ηλίανθος, ελαιοκράμβη) στα Eco-Schemes, για να στηριχθούν οι καλλιεργητές των εν λόγω προϊόντων στη νέα ΚΑΠ. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι το ζήτημα της κατανομής βιοντίζελ και των χρονοτριβών που παρατηρούνται κάθε χρόνο εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κάκος, παραγωγός ηλίανθου από τις Καστανιές του Έβρου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή καλλιεργούμε βρώσιμο αλλά και για παραγωγή βιοντίζελ. Οι σπορές ξεκινούν από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ακόμη τιμή όμως δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα οι εταιρείες τιμές της συμβολαιακής στον ηλίανθο. Πέρσι είχαμε συμβόλαια στα 50 λεπτά, που ήταν μια καλή τιμή για την καλλιέργεια. Ελπίζουμε και φέτος να έχουμε αντίστοιχη τιμή συμβολαίων. Το πρόβλημα είναι ότι τα βαμβάκια μπαίνουν από αρχές Μαΐου, οπότε αν δεν έχουμε ενημέρωση για τιμή στον ηλίανθο θα πρέπει να στραφούμε στο βαμβάκι». 

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, που συνεργάζεται με αγρότες για την παραγωγή ενεργειακών φυτών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή του Ρήγα Φεραίου επειδή είναι επιλέξιμη για συνδεδεμένη καλαμποκιού μεγάλος αριθμός παραγωγών στράφηκαν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Όμως και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που δεν θα έχουν συνδεδεμένη η καλή τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής του καλαμποκιού. Στον ηλίανθο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές συμβολαίων αν και από μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές. Για την ελαιοκράμβη αν και η τιμή της πέρσι ήταν σε καλά επίπεδα τον κρίσιμο μήνα σποράς (Οκτώβριο) είχε βροχοπτώσεις και πολλοί δεν πήραν το ρίσκο. Πάντως όσοι τόλμησαν πάει καλά η καλλιέργεια. Επίσης έχουμε μια μείωση των τιμών στα λιπάσματα που έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά και θα φανεί περισσότερο την περίοδο λίπανσης των αροτραίων».

21/02/2023 09:12 πμ

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.

Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)

13/02/2023 12:40 μμ

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια. 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.

Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά. 

Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ. 

Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.

Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς. 
 
Από την άλλη η βιομηχανία  τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα. 

Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».

13/02/2023 10:15 πμ

Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».

ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε  ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους. 
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες. 
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο. 
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος. 
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:

  • Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
  • Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
  • Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών. 
  • Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».

ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. 
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του. 
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας. 
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».

09/02/2023 02:17 μμ

Απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς ο Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών.

Την ένταξη των ενεργειακών φυτών στα Eco-Schemes, για να στηριχθούν οι καλλιεργητές των εν λόγω προϊόντων στη νέα ΚΑΠ, ζητά με επιστολή του από τον Γ. Γεωργαντά ο ΠΑΣΚΕΦ. Παράλληλα, αναφέρεται για μια ακόμα φορά στο ζήτημα της κατανομής βιοντίζελ και των χρονοτριβών που παρατηρούνται εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας.

«Μετά την επιστολή που έστειλαν οι συνεταιρισμοί του Έβρου, με πρωτοβουλία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμου Ορεστιάδας, κ. Λάμπη Κουμπρίδη, όπου μας βρίσκει σύμφωνους ως ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών), συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίσαμε να στείλουμε την επιστολή στους δυο αρμόδιους υπουργούς. Προς τον κύριο Γ. Γεωργαντά, από τον οποίο ζητάμε τα ενεργειακά φυτά να μπουνε στο μέτρο Eco-Schemes (31), που πληρούν όλες τις προδιαγραφές σε αυτό το μέτρο για στήριξη των καλλιεργητών. Την στείλαμε και στον κύριο Κώστα Σκρέκα, από το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνο, για να κάνει την κατανομή και από συνάντηση που κάναμε στις 18/4/2022 με τον ΠΑΣΚΕΦ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας και τον ΣΒΙΒΕ, δεν κράτησε την υπόσχεση πως θα προβεί στην κατανομή εντός του μήνα Μαΐου του 2022, δεν έκανε τίποτα και του υπενθυμίζουμε πως στις εκλογές, που έρχονται, θα μας βρει απέναντί του», δήλωσε μιλώντας σχετικά στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ, κ. Στέργιος Λίτος.

Δείτε εδώ την επιστολή του ΠΑΣΚΕΦ