Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για σόγια, ηλίανθο και κράμβες.
Με τη μείωση της παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική και την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές εξαγωγής προϊόντων ηλίανθου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν δραματικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει το USDA, πως το συμβόλαιο του Μαΐου στο Chicago Board of Trade (CBOT) έχει αυξηθεί 38% από τις αρχές Δεκεμβρίου ή σχεδόν 4,70 δολάρια/μπουσέλ, στα 17,07 δολάρια στις 8 Μαρτίου. Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου για τη σόγια νέας εσοδείας έχει την ίδια ώρα αυξηθεί με πιο μέτριο ρυθμό (21%), προσθέτοντας σχεδόν 2,60 δολάρια/μπουσέλ στην τιμή του συμβολαίου από τις αρχές Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξή η Κίνα αναμένεται να αυξήσει τη διάθεση αποθεμάτων της. Η έντονη ανατίμηση της τιμής της σόγιας που παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο επιβραδύνθηκε για το συμβόλαιο του Νοεμβρίου στις αρχές Μαρτίου, υποδηλώνοντας καλύτερη ισορροπία της ζήτησης με την προσφορά, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, παραμένει πιθανή μια σημαντική αστάθεια, ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην Ουκρανία και στις αγορές ενέργειας και με τις προθέσεις των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε φύτευση στο τέλος του μήνα.
Ο πόλεμος δημιουργεί αβεβαιότητα για τις εξαγωγές ελαιούχων σπόρων
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές. Από την έναρξη της σύγκρουσης, πολλές μονάδες, αλλά και τα λιμάνια στην Ουκρανία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους κι άλλες χώρες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, περιορίζοντας το εμπόριο από την περιοχή. Μια κανονική χρονιά, η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου ηλιόσπορου και ηλιέλαιου. Λόγω του κλεισίματος των λιμανιών και των εργοστασίων στην Ουκρανία, οι εξαγωγές ηλιόσπορων και λοιπών ελαιούχων μειώθηκαν το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σπόρων μειώθηκαν κατά 57%, οι εξαγωγές ελαίου 14% και οι εξαγωγές αλεύρων μειώθηκαν 13%. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα ηλιανθόσπορων στην Ουκρανία έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί αυτό τον μήνα, φθάνοντας τους 1,9 εκατ. τόνους. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώνονται κατά 33% για τον ηλιόσπορο, 4% για το ηλιέλαιο. Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εξαγωγών προϊόντων ηλιόσπορου, το ηλιέλαιο και το άλευρο ηλιανθόσπορων είναι σημαντικά, αλλά σχετικά μικρά όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση. Σε ένα τυπικό έτος, το ηλιέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυτικών ελαίων. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας οδήγησε τις ανταγωνιστικές τιμές της Αργεντινής σε άλμα 47% για το ηλιέλαιο, σε λιγότερο από 2 εβδομάδες.
Ελαιοκράμβη
Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 20% των εξαγωγών ελαιοκράμβης και λίγο περισσότερο από το 15% των εξαγωγών κραμβέλαιου. Οι εξαγωγές ελαιοκράμβης και προϊόντων της Ουκρανίας πραγματοποιούνται εκ των προτέρων κατά τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας κι, ως εκ τούτου, είχαν αποσταλλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πριν επέλθει η σύγκρουση. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές ελαιοκράμβης από την Ουκρανία παρέμεναν αμετάβλητες το Μάρτιο, καθώς σχεδόν όλες απεστάλησαν μεταξύ Ιουλίου 2021 και Δεκεμβρίου 2021. Ομοίως, οι προβλέψεις για την εξαγωγή κραμβέλαιου παρέμειναν αμετάβλητες για το Μάρτιο. Αντίθετα, οι εξαγωγές ελαιοκράμβης από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 33% αυτό τον μήνα λόγω των αδύναμων εξαγωγών στην Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας. Οι εξαγωγές κραμβόσπορου από τη Ρωσία προβλέπονται να αυξηθούν, λόγω χαμηλότερων εξαγωγών κραμβέλαιου και ισχυρών πωλήσεων κραμβέλαιου στην Κίνα και τη Νορβηγία το 2021, τονίζει το USDA.
Προβλέψεις για το 2021/2022
Οι προβλέψεις για τους ελαιούχους σπόρους και τα προϊόντα διεθνώς κάνουν λόγω για μείωση παραγωγής το Μάρτιο, καθώς η ξηρασία στη Νότια Αμερική μειώνει περαιτέρω την παραγωγή σόγιας και η σύγκρουση στην Ουκρανία αυξάνει την αβεβαιότητα για το εμπόριο μέσω Μαύρης Θάλασσας. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων 2021/22 μειώνεται σχεδόν κατά 2%, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής σόγιας σε Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Το εμπόριο μειώνεται λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών σόγιας της Νότιας Αμερικής και ηλιόσπορου μέσω Μαύρης Θάλασσας. Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αλλάξει ελάχιστα συνολικά, καθώς τα μικρότερα αποθέματα σόγιας στην Κίνα, τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ αντισταθμίζονται κυρίως από τα υψηλότερα αποθέματα ηλιόσπορου Ουκρανίας και Ρωσίας και ελαιοκράμβης στην Αυστραλία και τον Καναδά. Η παγκόσμια παραγωγή πρωτεϊνικού γεύματος προβλέπεται να μειωθεί. Το εμπόριο πρωτεϊνικών αλεύρων μειώνεται κατά 2%. Η κατανάλωση πρωτεϊνικών γευμάτων μειώνεται εν μέρει λόγω της χαμηλότερης χρήσης γεύματος σόγιας και ηλιόσπορου στην Κίνα. Το εμπόριο μειώνεται κυρίως λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών ηλιελαίου της Ουκρανίας και της Ρωσίας προς την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, κάτι που δεν αντισταθμίζει τις υψηλότερες εξαγωγές σογιέλαιου από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Οι τιμές της σόγιας συνέχισαν να αυξάνουν το Φεβρουάριο λόγω της ξηρασίας στη Νότια Αμερική. Οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά τουλάχιστον 20ετίας στην Αργεντινή και σε υψηλά 10 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.
Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι σπορές από τους αγρότες.
Από την εταιρεία Ελαιοτριβεία Πατρικίου μας είπαν ότι ξεκίνησε η σύναψη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο 2023 με τους παραγωγούς που θέλουν να βάλουν ηλίανθο και οι τιμές οι ελάχιστες είναι στα 42 λεπτά. Πέρσι, οι πρώτες τιμές ήταν στα 45 λεπτά, αλλά μετά έγινε αναπροσαρμογή και πήγε στα 50 λεπτά. Στην ίδια περιοχή, όπως μας είπαν από την συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος από τους παραγωγούς.
Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος αγρότης από την περιοχή της Βισαλτίας αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «υπάρχει αβεβαιότητα και μαύρο σκοτάδι γύρω από τις τιμές γι' αυτό και ο αγροτικός κόσμος έχει αποτραπεί από το να σπείρει ηλίανθο. Οι σπορές είναι στο... μηδέν. Προσωπικά θα επιλέξω να πάω στο βαμβάκι».
Ο κ. Κώστας Κάκος παραγωγός από την Ορεστιάδα δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας έχουν αρχίσει δειλά-δειλά κάποιοι τη σπορά, τιμές δεν μας έχουν πει ακόμα, αλλά προς το τέλος του μήνα. Τα στρέμματα εκτιμώ θα είναι λιγότερα λόγω του ότι έχει μπει πολύ σιτάρι».
Ο Στέργιος Γκιργκίρης, τέλος, γεωπόνος με καταστήματα εφοδίων που έχει μπει και στην εμπορία αγροτικών προϊόντων δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «οι πρώτες τιμές που ακούγονται είναι στα 42 λεπτά στον παραγωγό ενώ για κάποιες ποικιλίες high oleic ίσως να είναι και παραπάνω. Μια τιμή γύρω στα 45 λεπτά, κατώτατη εγγυημένη θα είναι μια καλή αρχή για τον παραγωγό. Πέρσι τα συμβόλαια ξεκίνησαν με 38 - 40 λεπτά αλλά μετά ανέβηκε αρκετά η τιμή που πληρώθηκε ο παραγωγός. Στην περιοχή μας κάποιοι έχουν μπει να σπείρουν, αλλά σε πιο φουλ ρυθμό θα μπούμε από βδομάδα».
Η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο είναι ένα πολύ λεπτό πράσινο φασολάκι στο μέγεθος της φακής. Είναι μια καλλιέργεια η οποία στην Μεσσηνία κατάφερε να ξαναγεννηθεί χάρις στις προσπάθειες του παραγωγού κ. Παναγιώτη Περρωτή από την Σπερχογεία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεννόηση με τον φίλο παραγωγό κ. Παναγιώτη Ξυνό από τη Μεσσήνη, που μελέτησε πως πρέπει να κάνουμε την καλλιέργεια μηχανικά έναντι των παλιών χρόνων, που γινόταν χειρωνακτικά.
Η καλλιέργεια αυτού του όσπριου είχε σταματήσει στην περιοχή της Μεσσηνίας από τα μέσα της δεκαετίας του 70.
Εγώ καλλιεργώ ρύζι στην περιοχή της Σπερχογείας. Έκανα μια πρώτη δοκιμή πριν από 7 χρόνια αλλά δεν έφερε καλά αποτελέσματα. Επαναλάβαμε την προσπάθεια το 2020 και προχωρήσαμε στην καλλιέργεια μιας έκτασης 80 στρεμμάτων. Εκεί έβαζα ρύζι αλλά θέλησα να προχωρήσω σε αμειψισπορά του χωραφιού μου. Αγόρασα τους σπόρους από το εξωτερικό.
Πριν ξεκινήσει η σπορά γίνεται η απαραίτητη κατεργασία του εδάφους, ένα καλό φρεζάρισμα και κατάκλυση νερού. Όταν στη συνέχεια στεγνώσει το έδαφος κάνουμε την σπορά, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέχρι τέλος Μαΐου το αργότερο, ενώ η συγκομιδή ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Η φύτευση γίνεται γραμμικά όπως και στο καλαμπόκι.
Στην περιοχή και στα εδάφη μας είναι μια ξηρική καλλιέργεια. Η απόδοση φτάνει στα 200 κιλά το στρέμμα. Είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια δεν έχει ανάγκες λίπανσης ούτε φυτοπροστασίας. Μοιάζει με την καλλιέργεια του μαυρομάτικου φασολιού αλλά δεν θέλει άρδευση.
Στο παρελθόν η καλλιέργεια είχε σταματήσει γιατί ήταν δύσκολη η συγκομιδή από τους εργάτες γης. Τώρα γίνεται με αλωνιστική μηχανή όπως και στα άλλα όσπρια. Αυτό είναι και το μόνο έξοδο της καλλιέργειας.
Στα σούπερ μάρκετ μπορείς να βρεις εισαγόμενη ροβίτσα. Εμείς πουλάμε εγχώρια. Ζήτηση υπάρχει κυρίως από τους καταναλωτές στην Μεσσηνία που γνωρίζουν το προϊόν. Στην Αθήνα δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή. Η τιμή παραγωγού είναι στα 2,5 ευρώ το κιλό. Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, το 2022 και τρίτος παραγωγός αποφάσισε να καλλιεργήσει ροβίτσα στην περιοχή της Μεσσηνίας».
Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας υπογράφουν συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, « ήδη έχουμε δεσμευτεί με συμβάσεις για την παράδοση 31.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας με το εργοστάσιο Κύκνος και ακολουθεί η υπογραφή με την Μινέρβα.
Οι τιμές φέτος που κλείνουν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμαίνονται από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε όμως ότι η ΔΕΗ έστειλε πάλι ειδοποιητήρια στους ΤΟΕΒ ότι θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.
Εάν δεν συμπληρώσουμε τις συμβάσεις λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μετέπειτα συνέπειες (αποζημιώσεις στα εργοστάσια κ.α.).
Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί βλέπουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών από τον Ισθμό και πάνω. Ίσως θεωρεί ότι οι αγρότες της της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα.
Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:
1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.
2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;
Σε επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό ζητάμε την παρέμβασή του για να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ώστε να συζητηθούν και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της άρδευσης».
Αυτό σίγουρα θα έχει επίπτωση στην αγορά και τις τιμές.
Νέα δεδομένα στα τριφύλλια δημιουργούν οι συνεχιζόμενες συνθήκες καλοκαιρίας, με τελικούς ευνοημένους, τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που παίρνουν ανάσα λόγω μείωσης τιμών. Από την άλλη, όσοι (παραγωγοί και έμποροι) έχουν ακόμα τριφύλλια στις αποθήκες, αισθάνονται ήδη πιέσεις.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργο-κτηνοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης: «μέχρι και την περσινή χρονιά που ήταν ο καιρός χειμωνιάτικος, κόβαμε τα πρώτα κτηνοτροφικά φυτά την 1η Μάη όσον αφορά στην περιοχή μας. Αυτό λόγω της καλοκαιρίας φέτος θα αλλάξει και αναμένουμε τα πρώτα τριφύλλια γύρω στις αρχές Απριλίου. Η χρονιά δηλαδή θα είναι πρώιμη κατά 1 μήνα τουλάχιστον και όλο αυτό έχει ήδη επίπτωση στην αγορά, από την άποψη ότι έχουν πέσει οι τιμές στα κτηνοτροφικά φυτά αρκετά».
Τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό αναμένεται να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια, τονίζει από την πλευρά του και ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από το Κάστρο Βοιωτίας. Όπως συνεχίζει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να συνεχιστούν οι συνθήκες καλοκαιρίας που επικρατούν. Σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση στην αγορά. Ήδη έχουν πέσει οι τιμές, που κυμαίνονται πλέον στα 25-33 λεπτά ανά κιλό, ενώ στην αρχή της σεζόν ήταν 33 με 40 λεπτά το κιλό».
Σε κάποιες περιοχές μάλιστα οι αγρότες αναφέρουν ότι τα πρώτα κοψίματα ίσως έλθουν ακόμα και πάνω από 1,5 μήνα πιο γρήγορα απ' ό,τι πέρσι.
Σε αναμονή βρίσκονται οι καλλιεργητές ηλίανθου για την επίσημη ανακοίνωση από τους μεταποιητές των τιμών συμβολαίων, ενώ από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές.
Οι µεταποιητικές επικαλούµενες την καθυστέρηση στη δηµοσιοποίηση της πρόσκλησης για τις κατανοµές, εξακολουθούν, τουλάχιστον επισήµως, να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αυτή την εποχή οι τιμές που μιλάνε προφορικά (και όχι επίσημα) οι εταιρείες βιοντίζελ είναι γύρω στα 40 λεπτά το κιλό, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς που λένε ότι με την αύξηση του κόστους είναι οριακές. Αυτό που ελπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι με τον ανταγωνισμό θα γίνει εφικτό να υπάρξουν τιμές στα συμβόλαια γύρω στα 50 λεπτά, στα ίδια επίπεδα δηλαδή που κυμάνθηκαν και πέρυσι.
Μετά τις 25 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι σπορές ηλίανθου και μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές των συμβολαίων από τις τιμές της μεταποίησης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Πανελλαδικό Αγροτικό Σύλλογο Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος. Πάντως αίτημα του ΠΑΣΚΕΦ είναι η ένταξη των ενεργειακών φυτών (ηλίανθος, ελαιοκράμβη) στα Eco-Schemes, για να στηριχθούν οι καλλιεργητές των εν λόγω προϊόντων στη νέα ΚΑΠ. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι το ζήτημα της κατανομής βιοντίζελ και των χρονοτριβών που παρατηρούνται κάθε χρόνο εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κάκος, παραγωγός ηλίανθου από τις Καστανιές του Έβρου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή καλλιεργούμε βρώσιμο αλλά και για παραγωγή βιοντίζελ. Οι σπορές ξεκινούν από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ακόμη τιμή όμως δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα οι εταιρείες τιμές της συμβολαιακής στον ηλίανθο. Πέρσι είχαμε συμβόλαια στα 50 λεπτά, που ήταν μια καλή τιμή για την καλλιέργεια. Ελπίζουμε και φέτος να έχουμε αντίστοιχη τιμή συμβολαίων. Το πρόβλημα είναι ότι τα βαμβάκια μπαίνουν από αρχές Μαΐου, οπότε αν δεν έχουμε ενημέρωση για τιμή στον ηλίανθο θα πρέπει να στραφούμε στο βαμβάκι».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, που συνεργάζεται με αγρότες για την παραγωγή ενεργειακών φυτών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή του Ρήγα Φεραίου επειδή είναι επιλέξιμη για συνδεδεμένη καλαμποκιού μεγάλος αριθμός παραγωγών στράφηκαν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Όμως και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που δεν θα έχουν συνδεδεμένη η καλή τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής του καλαμποκιού. Στον ηλίανθο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές συμβολαίων αν και από μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές. Για την ελαιοκράμβη αν και η τιμή της πέρσι ήταν σε καλά επίπεδα τον κρίσιμο μήνα σποράς (Οκτώβριο) είχε βροχοπτώσεις και πολλοί δεν πήραν το ρίσκο. Πάντως όσοι τόλμησαν πάει καλά η καλλιέργεια. Επίσης έχουμε μια μείωση των τιμών στα λιπάσματα που έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά και θα φανεί περισσότερο την περίοδο λίπανσης των αροτραίων».
Οι βροχές ευνοούν τους παραγωγούς, που έσπειραν ή ετοιμάζονται να σπείρουν.
Στο... φουλ αναμένονται το επόμενο διάστημα οι σπορές τριφυλλιών, οι οποίες σε μερικές περιοχές έχουν ήδη αρχίσει. Τα τριφύλλια σπέρνονται δυο φορές το χρόνο, ή το φθινόπωρο ή το Μάρτιο.
Βοιωτία-Φθιώτιδα: 7 στους 10 με τριφύλλια σπέρνουν τώρα
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για σπορές τριφυλλιών σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς: «η σπορά τριφυλλιών γίνεται στην περιοχή μας, είτε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, είτε τώρα. Αρκετοί παραγωγοί προτίμησαν να κάνουν σπορά αργότερα, δηλαδή την περίοδο που διανύουμε, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο της ζημιάς από ενδεχόμενο παγετό, που τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, δεν ήταν και ιδιαίτερα απίθανο να συμβεί καίγοντας τα φυτά. Θεωρώ ότι ένα 30% των παραγωγών έσπειρε το φθινόπωρο και το υπόλοιπο τώρα. Όσοι έσπειραν το φθινόπωρο, από την άλλη, έχουν πλεονέκτημα γιατί τα φυτά έχουν αποκτήσει τώρα καλό ριζικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι θα κάνουν τις πρώτες κοπές αρχές Μάη, ενώ όσοι σπέρνουν τώρα, στα τέλη Ιουνίου. Κατά τα άλλα βλέπω μια αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τριφύλλια φέτος. Όσον αφορά στα αποθέματα έχουν σαφώς περιοριστεί ιδίως όσον αφορά στην πρώτη ποιότητα. Οι δε τιμές για την πρώτη ποιότητα είναι στα 35 με 38 λεπτά το κιλό, ενώ τα πιο... δεύτερα τριφύλλια είναι κοντά στα 30 λεπτά το κιλό. Τέλος, σε σχέση με τον τριφυλλόσπορο υπάρχουν αρκετές επιλογές και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές».
Καρδίτσα: Σταθερά τα στρέμματα, υπάρχουν αποθέματα
Ο κ. Κώστας Κόκκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από την περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν σε καλούς ρυθμούς οι σπορές τριφυλλιών από τους παραγωγούς της περιοχής μας. Πιο πολύ προτιμάμε να σπέρνουμε αυτή την περίοδο και όχι το φθινόπωρο για να έχουμε καλύτερης ποιότητας τριφύλλι. Βέβαια, όσοι κάνουν σπορά τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, βγάζουν πρώτοι τριφύλλι και παίρνουν μια κοψιά παραπάνω συνήθως. Όσο για τις εκτάσεις, νομίζω, πως ή θα είναι σταθερές ή θα μειωθούν λίγο στην περιοχή μας, καθώς το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί για τους γνωστούς λόγους με την ακρίβεια. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την ενίσχυση των τροφών που πολλοί δεν πήραμε λόγω των ΚΑΔ. Την έδωσαν με τέτοιο τρόπο, που πήραν οι μικροί κτηνοτρόφοι, όσοι είχαν δηλαδή μέχρι 100 ζώα και εμείς με τζίρο 80.000 ευρώ, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ λόγω του ΚΑΔ που είχαμε δηλώσει το 2020». Σύμφωνα με τον κ. Κόκκουλη, αποθέματα από περσινά τριφύλλια υπάρχουν, λόγω του ότι δεν έκανε βαρύ χειμώνα, ενώ οι τιμές παίζουν γύρω στα 30 λεπτά το κιλό.
Αύξηση εκτάσεων και στον κάμπο Αγρινίου
Ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός από τα Καλύβια Αγρινίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση των σπορών τριφυλλιών. Απ' ό,τι φαίνεται μπαίνουν τώρα αρκετά νέα στρέμματα με τριφύλλια, αλλά και καλαμπόκια στον κάμπο του Αγρινίου, δηλαδή θα έχουμε αύξηση και μάλιστα ικανή».
Αρκετοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στις σπορές, υπάρχουν όμως κι άλλοι, πιο βόρεια, που δεν μπήκαν ακόμα να σπείρουν λόγω ανομβρίας.
Με το ψυχολογικό και όχι μόνο... ατού της ικανοποιητικής τιμής, αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν φέτος στα όσπρια, βάζοντας παραπάνω εκτάσεις.
Αρκετές εκτάσεις κερδίζουν φέτος τα όσπρια στην περιοχή της Λάρισας, όπως αναφέρει ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά: «η περσινή χρονιά έφερε καλές πωλήσεις στα όσπρια και σε επίπεδο Συνεταιρισμού και σε επίπεδο παραγωγού, γι' αυτό και υπάρχει ενθουσιασμός γενικά και έχουν μπει και θα μπουν περισσότερες εκτάσεις από πέρσι. Αυτό ισχύει κυρίως για το ρεβίθι που είναι και το βασικό προϊόν της ομάδας παραγωγών με τα 100 μέλη-αγρότες, αλλά και τη φακή, το λαθούρι, το φασόλι. Μακάρι να πάει όπως πέρσι η χρονιά για να ευνοηθούν και οι παραγωγοί μας. Η αυξητική αυτή τάση στα στρέμματα σχετίζεται και με τη νέα ΚΑΠ και τις εναλλαγές καλλιεργειών που επιλέγει κάθε παραγωγός. Και για αυτά όμως απαιτείται ενημέρωση των αγροτών».
Η κα Ανθούλα Πολυχρονίδου καλλιεργεί μικρόσπερμα τύπου Θηβών ρεβίθια στην περιοχή της Ραχώνας στο νομό Πέλλας. Συνολικά βάζει μαζί με τον πατέρα της γύρω στα 20-30 στρέμματα με ρεβίθι κάθε χρόνο, ενώ την παραγωγή της την διαθέτει στη λιανική με τιμές όχι κάτω από 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 6 ευρώ. Όπως μας είπε στην περιοχή έχουν μπει και φέτος όσπρια και σίγουρα δεν έχουν μειωθεί οι εκτάσεις, λόγω της καλής τιμής παραγωγού. Πέρσι, βέβαια, όπως τονίζει, ήταν γενικά μια πολύ κακή χρονιά με πεσμένες λόγω καιρού αποδόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της σποράς, λόγω της ανομβρίας.
Περισσότερες εκτάσεις με όσπρια σε Λάρισα-Φθιώτιδα όπου και δραστηριοποιείται, βλέπει για τη νέα χρονιά ο κ. Βασίλης Γιουρούκος, που ασχολείται με τα όσπρια και είναι και γεωπόνος. «Η εμπορική τιμή του ρεβιθιού πέρσι στην χονδρική έφτασε και τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ κατά μέσο όρο στα 1,50 κυμάνθηκε και η τιμή παραγωγού στη φακή. Οι παραγωγοί έχουν βάλει περισσότερα στρέμματα φέτος γενικά στα όσπρια, που δεν απαιτούν και τόσες πολλές εισροές», σημειώνει, προσθέτοντας ότι: «έχουν σπείρει τώρα οι παραγωγοί τις φακές και τα ρεβίθια και ευνοήθηκαν και από τις βροχές».
Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας και η ομάδα παραγωγών οσπρίων θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση για την καλλιέργεια και σπορά οσπρίων 2023 – φασόλι, ρεβίθι Αμοργός και ρεβίθι Μακαρένα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συνεταιρισμού στο Ευύδριο Φαρσάλων τη Δευτέρα 20/2/2023 και ώρα 7 το απόγευμα.
Όπως δήλωσε εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος, υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα συγκεκριμένα προϊόντα και οι τάσεις είναι αυξητικές. Ο Συνεταιρισμός θα συλλέξει προθέσεις σποράς για τη νέα χρονιά. Στο φασόλι η σπορά γίνεται στα Φάρσαλα στις αρχές Μαρτίου, ενώ την ίδια περίπου περίοδο, γίνεται η σπορά και στο ρεβίθι, Αμοργός και Μακαρένα. Ιδιαίτερο βλέπει το ενδιαφέρον για το ρεβίθι Αμοργός ο κ. Γούσιος και όπως τονίζει μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν τα στρέμματα που έβαλαν (πέρσι) οι παραγωγοί από τα 50 σε 200, ενώ φέτος αναμένεται και νέα αύξηση.
Οι τιμές παραγωγού κατά την περσινή χρονιά
Καλό είναι το κλίμα και για το ρεβίθι Μακαρένα, όπως επίσης και το φασόλι. Σύμφωνα με τον κ. Γούσιο, πέρσι ήταν αυξημένες οι τιμές παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα. Συγκεκριμένα στο φασόλι ήταν στα 1,60 ευρώ, στο ρεβίθι Αμοργός 1 ευρώ και στο ρεβίθι Μακαρένα 1,5 ευρώ το κιλό. Μια τριετία πριν οι τιμές του παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα ήταν σαφώς χαμηλότερες. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο ΑΣ συνάπτει συμβόλαια με τους αγρότες για να απορροφά την παραγωγή, την οποία μετέπειτα ο ίδιος ο ΑΣ διαθέτει στην χονδρική, αλλά και στη λιανική.
Μόνο σε περίπτωση νέας και παρατεταμένης κακοκαιρίας, ίσως πάρουν ξανά τα πάνω τους, αλλά και πάλι οι κοπές της νέας σεζόν πλησιάζουν.
Καθοδική τροχιά διαγράφουν οι τιμές στα βασικά είδη κτηνοτροφικών φυτών, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα των κτηνοτρόφων, είναι περιορισμένα. Το γεγονός αυτό όμως οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων σε γάλα στα ζώα.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού είναι σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό. Αποθέματα δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά, καθώς πλησιάζουμε στις πρώτες κοπές της επόμενης χρονιάς, που αναμένονται περί τις 15 με 20 Απριλίου. Αν μέχρι τότε πέσει πάλι κανένα χιόνι και αναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να κλείσουν μέσα τα ζώα τους και πάλι, τότε ίσως δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση. Κατά τα άλλα, τώρα, η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτροφικών μονάδων, που ζητάνε να πληρώνουν με επιταγές δίμηνες και τρίμηνες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε μετρητά γιατί έχουμε ανάγκες και μεις να εξυπηρετήσουμε. Πριν την πρόσφατη κακοκαιρία και τον χιονιά, υπήρξαν συνάδελφοι, που έδωσαν καθαρά τριφύλλια ακόμα και με 26 λεπτά το κιλό. Είναι βέβαιο ωστόσο πως οι κητνοτροφικές μονάδες δεν έχουν ευχέρεια για να αγοράσουν πολύ τριφύλλι αυτή την περίοδο και γι' αυτό βγάζουν και τα ζώα για βοσκή περισσότερες ημέρες. Αυτό όμως, όπως μας λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έχει επίπτωση στις αποδόσεις στο γάλα που έχουν τα ζώα. Όσον αφορά τέλος το άχυρο, η τιμή του από σιτάρι είναι στα 3,5 ευρώ ανά δέμα».
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων στο ανώτερο ποιοτικά τριφύλλι στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας αφορά στα 38 λεπτά το κιλό, όμως στις πιο κάτω ποιότητες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και κυμαίνονται ακόμα και στα 25-26 λεπτά το κιλό. Τα 25-26 αυτά λεπτά αφορούν το χορταροτρίφυλλο και όχι το καθαρό προϊόν. Μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση βέβαια, καθώς στις πιο βόρειες περιοχές, από Καρδίτσα κι άνω, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Όσον αφορά στο άχυρο το δέμα από κριθάρι έχει 4 ευρώ και το δέμα από σιτάρι 3 ευρώ. Η σανοβρώμη πιάνει 28 λεπτά το κιλό σήμερα, το δε καλαμπόκι από 32 στα αλώνια έχει τώρα 29 λεπτά. Το σακιασμένο ανάλογα το μαγαζί μπορεί να πιάνει και τα 40 λεπτά το κιλό».
«Η ζήτηση και οι τιμές των κτηνοτροφικών φυτών έχουν σημειώσει κάμψη το τελευταίο διάστημα. Τα τριφύλλια έχουν στον παραγωγό γύρω στα 30 λεπτά τα καλής ποιότητας, όμως δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα. Προσωπικά, μου έχουν τελειώσει τα αποθέματα τριφυλλιού και αναμένουμε τη συλλογή της νέας χρονιάς τους επόμενους μήνες. Στο άχυρο από σιτάρι οι τιμές είναι στα 10 λεπτά ανά κιλό», τόνισε από την πλευρά του ο παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από τον Αμπελώνα Λάρισας, κ. Θανάσης Φάκας.
Απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς ο Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών.
Την ένταξη των ενεργειακών φυτών στα Eco-Schemes, για να στηριχθούν οι καλλιεργητές των εν λόγω προϊόντων στη νέα ΚΑΠ, ζητά με επιστολή του από τον Γ. Γεωργαντά ο ΠΑΣΚΕΦ. Παράλληλα, αναφέρεται για μια ακόμα φορά στο ζήτημα της κατανομής βιοντίζελ και των χρονοτριβών που παρατηρούνται εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας.
«Μετά την επιστολή που έστειλαν οι συνεταιρισμοί του Έβρου, με πρωτοβουλία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμου Ορεστιάδας, κ. Λάμπη Κουμπρίδη, όπου μας βρίσκει σύμφωνους ως ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών), συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίσαμε να στείλουμε την επιστολή στους δυο αρμόδιους υπουργούς. Προς τον κύριο Γ. Γεωργαντά, από τον οποίο ζητάμε τα ενεργειακά φυτά να μπουνε στο μέτρο Eco-Schemes (31), που πληρούν όλες τις προδιαγραφές σε αυτό το μέτρο για στήριξη των καλλιεργητών. Την στείλαμε και στον κύριο Κώστα Σκρέκα, από το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνο, για να κάνει την κατανομή και από συνάντηση που κάναμε στις 18/4/2022 με τον ΠΑΣΚΕΦ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας και τον ΣΒΙΒΕ, δεν κράτησε την υπόσχεση πως θα προβεί στην κατανομή εντός του μήνα Μαΐου του 2022, δεν έκανε τίποτα και του υπενθυμίζουμε πως στις εκλογές, που έρχονται, θα μας βρει απέναντί του», δήλωσε μιλώντας σχετικά στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΦ, κ. Στέργιος Λίτος.
Δείτε εδώ την επιστολή του ΠΑΣΚΕΦ
Την ένταξη της καλλιέργειας του ηλιάνθου στα Οικολογικά Σχήματα (Eco-Schemes) της νέας ΚΑΠ και στο πακέτο των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζητάνε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Έβρου.
Συγκεκριμένα σε κοινή επιστολή, που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», η ΕΑΣ Διδυμοτείχου και ο Α.Σ.Κ.Γ.Ε. Σουφλιώτικα Κελάρια, ζητούν να συμπεριληφθεί ο ηλίανθος στο Eco-Schemes Π1-31.1 που αφορά την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών ποικιλιών.
Όπως υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο, η καλλιέργεια ηλίανθου καλύπτει τους σχετικούς ειδικούς στόχους του συγκεκριμένου Οικολογικού Σχήματος. Επίσης η σκέψη για συνδεδεμένη ενίσχυση στην συγκεκριμένη καλλιέργεια επιβάλλεται να εξεταστεί.
Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ η θέση του ακριτικής και παραμεθόριας περιοχής του Έβρου.
Διαπιστώσαμε ότι στη νέα ΚΑΠ η καλλιέργεια του ηλίανθου δεν στηρίζεται και δεν προωθείται όπως άλλες αροτραίες καλλιέργειες.
Σχετικά με την καλλιέργεια ηλίανθου επισημαίνουν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις ότι στον Έβρο τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μια έκταση σταθερή περίπου 300.000 στρέμματα σε ετήσια βάση. Τα πλεονεκτήματά της:
Είναι κατά κύριο λόγο ξηρική καλλιέργεια, αξιοποιεί εδάφη μη αρδευόμενα χαμηλής γονιμότητας
Είναι καλλιέργειας με χαμηλές εισροές φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων
Ενδείκνυται για αμειψισπορά στο σχήμα χειμερινά σιτηρά - ηλίανθος - χειμερινά σιτηρά και χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Έβρου
Είναι ιδανική εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας σε μη αρδευόμενες εκτάσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές
Αποτελεί εξαίρετο μελισσοκομικό φυτό
Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού (ηλιέλαιο), σημαντικό στοιχείο για τη διατροφή στα πλαίσια της επισιτιστικής κρίσης με τον πόλεμο της Ουκρανίας (που είναι η κύρια παραγωγός χώρα ηλιέλαιου).
Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης.
Μειωμένα καταγράφονται τα στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος στην Ελλάδα με ελαιοκράμβη, κάτι που οι γνώστες του χώρου αποδίδουν κυρίως στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο των σπορών, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, αλλά και μετέπειτα. Υπάρχουν όμως και παραγωγοί (και μάλιστα μεγάλοι) που κράτησαν σταθερά τα στρέμματα ή και τα αύξησαν. Υπενθυμίζεται πως πέρσι οι τιμές στα συμβόλαια που προσφέρθηκαν ήταν αρχικά 50 λεπτά, αλλά μετά δόθηκαν περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς.
Ο κ. Κώστας Καλδάκης καλλιεργεί μαζί με την οικογένειά του γύρω στα 1.000 στρεμματα με ελαιοκράμβη στο νομό Κιλκίς, όπου γίνονται πρώιμα οι σπορές και το αλώνισμα ανάλογα τον καιρό, μετά τα μέσα Ιουνίου ως επί το πλείστον. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «φέτος βάλαμε παραπάνω στρέμματα από πέρσι. Στο Κιλκίς κάνουμε πρώιμα σπορές και συγκεκριμένα γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Το αλώνισμα γίνεται τον Ιούνιο, ανάλογα και πώς θα πάει ο καιρός. Η καλλιέργεια πάει πολύ καλά φέτος και τα φυτά έχουν πολύ καλή ανάπτυξη. Με το κρύο τώρα αναμένεται να μπουν σε λήθαργο. Προβλήματα από ζιζάνια και έντομα δεν είχαμε πολλά σε γενικές γραμμές, παρά μόνο σε περιορισμένα χωράφια. Εκεί χρειάστηκε εφαρμογή ζιζανιοκτόνου κατά τη σπορά, αναλόγως και ποιά καλλιέργεια προϋπήρχε στο χωράφι. Έξαρση παρατηρήθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις με έντομα, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας. Προβλήματα δημιούργησε για παράδειγμα ο άλτης και το έντομο ζάβρος. Όλα αυτά όμως είναι αντιμετωπίσιμα. Για τις τιμές δεν έχει ακουστεί κάτι ακόμα. Πέρσι πληρωθήκαμε ανάλογα και την εταιρεία έως και 63 λεπτά το κιλό».
Δυόμισι χιλιάδες στρέμματα με ελειοκράμβη καλλιεργούσε πέρσι ο κ. Αλέξανδρος Τάνος στην περιοχή της Φλώρινας. Όπως όμως λέει στον ΑγροΤύπο «φέτος βάλαμε γύρω στα 1.500 στρέμματα. Σπείραμε τον Σεπτέμβριο και το καλό είναι πως έβρεξε μετά την σπορά. Τα φυτά είχαν πολύ καλή ανάπτυξη έως το Δεκέμβριο και γενικά δεν είχαμε προβλήματα. Τώρα είναι σε λήθαργο τα φυτά, όπως προβλέπεται. Μέχρι τώρα δεν είχαμε θέματα με ζιζάνια ή έντομα και δεν κάναμε κανένα ψεκασμό. Αναφορικά με τις τιμές της νέας χρονιάς, δεν μας έχουν πει ακόμα, αλλά ακούγεται ότι θα είναι γύρω στα 50 λεπτά, όπως πέρσι στην αρχή».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη που καλλιεργούνται φέτος στην περιοχή μας είναι στο 1/3 από πέρσι. Πρόβλημα υπήρξε με την ξηρασία λίγο πριν τις σπορές, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να φοβηθεί να σπείρει. Όσοι έσπειραν κοντά στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή πολύ αργά, ευνοήθηκαν από τις βροχές που έπεσαν ως τις 15 Νοεμβρίου. Τώρα οι καλλιέργειες εξελίσσονται πολύ καλά, έχουν κάνει τους απαραίτητους ψεκασμούς οι παραγωγοί και όλα πάνε καλά. Στον κάμπο δεν έχει ρίξει χιόνι, όπως έγινε στα βόρεια της πόλης του Βόλου και στο Πήλιο. Ο αλωνισμός αναμένεται τον Ιούνιο. Προβλήματα γενικώς δεν έχουμε. Οι αγρότες αναμένουν τις τιμές της νέας χρονιάς να είναι γιατί όχι αυξημένες. Πέρσι τους δόθηκε στην αρχή τιμή 50 λεπτά και μετά συν 10 λεπτά, ικανοποιητική τιμή δηλαδή, αν αναλογιστούμε ότι τα έξοδα φθάνουν στα 70-75 ευρώ ανά στρέμμα το πολύ. Όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις, μπορεί να φθάσουν στην ελαιοκράμβη έως και τα 500 κιλά το στρέμμα, αλλά στην περιοχή μας κυμαίνονται κάθε χρόνο στα 250-300 κιλά το στρέμμα».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μακκά, γεωπόνο από τη Λάρισα, η ελαιοκράμβη πληρώθηκε 60 λεπτά, συν ΦΠΑ 13% τουλάχιστον και σε όλη την ποσότητα που πουλήθηκε και χωρίς ποιοτικά κριτήρια, όπως κάθε χρόνο από όλες τις εταιρείες. Η εξόφληση έγινε σε 15 ημέρες μαζί με το ΦΠΑ. Το προϊόν δεν συνηθίζεται να αποθηκεύεται στην Θεσσαλία τουλάχιστον και έτσι όλοι οι παραγωγοί πήραν την τιμή και με άμεση εξόφληση, αντίθετα με αρκετά άλλα προϊόντα φέτος.
Στο... μισό οι εκτάσεις, λένε από τον ΠΑΣΚΕΦ
Κατά 50% μειωμένες εκτιμά, τέλος, τις εκτάσεις με ελαιοκράμβη φέτος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) και παραγωγός από τη Νιγρίτα Σερρών, κ. Στέργιος Λίτος. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «οι εκτάσεις που σπάρθηκαν φέτος με ελαιοκράμβη είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έκανε το Σεπτέμβριο, αλλά και αργότερα. Αν επικρατεί ξηρασία είναι αδύνατα τα φυτρώματα και γι' αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί προτίμησαν να πάνε σε άλλες καλλιέργειες. Ιδανικά η ελαιοκράμβη, θέλει βροχές τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν έγινε φέτος. Όσον αφορά στις τιμές, φημολογείται πως θα ανακοινωθούν σχετικά σύντομα. Οι τιμές πέρσι ήταν ικανοποιητικές. Το θετικό φέτος είναι πως οι τιμές των λιπασμάτων πέφτουν συνέχεια».
Η τάση θα ανακοπεί μόνο με παρατεταμένο χειμώνα, λένε οι γνώστες, αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό;
Καθοδικές είναι οι τάσεις στις τιμές του τριφυλλιού, προκαλώντας προβληματισμό σε όσους έχουν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες, αλλά και... ανακούφιση στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Βοιωτία: Κατρακύλα για τριφύλλια και άχυρα, κρατάει η σανοβρώμη
Για σταδιακή υποχώρηση των τιμών κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο: «η ζήτηση έχει πέσει πολύ τελευταία, λόγω της καλοκαιρίας που επιτρέπει σε πολλούς κτηνοτρόφους να βόσκουν τα ζώα τους έξω αφενός και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτρόφων αφετέρου. Από εκεί που τους προηγούμενους μήνες διώχναμε 500 και 600 τόνους ζωοτροφή το μήνα, πλέον, με δυσκολία φεύγουν από μας 100 τόνοι το μήνα. Φυσικά μεγάλος είναι ο ρόλος και της καλοκαιρίας. Παρότι στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει βάλει πλέον κρύο, εντούτοις στην Κρήτη, που έχει μεγάλη κατανάλωση σε τροφές, υπάρχει ακόμα αυξημένη θεμοκρασία και τα ζώα βόσκουν στο ύπαιθρο κατά κόρον. Στο αποθηκευμένο τριφύλλι που δίνουμε εμείς, η μέση τιμή είναι σήμερα στα 35 λεπτά, από 40 λεπτά που ήταν μέχρι πριν κάποιες εβδομάδες. Πράξεις γίνονται με τιμές από 32 έως 37 λεπτά. Σε πιο βόρειες περιοχές μαθαίνουμε ότι γίνοναι πράξεις και με 28 λεπτά, ενώ παράλληλα έχει κατρακυλήσει η τιμή και στο άχυρο, ακόμα και κάτω από τα 15 λεπτά το κιλό. Αντοχή επιδικνύει η τιμή στο σανό βρώμης, επειδή δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά».
Ο καλός καιρός κάνει πολλούς να... ξεστοκάρουν
Ο κ. Τηλέμαχος Ζαχαριάδης είναι αγρότης και καλλιεργεί 50 στρέμματα τριφύλλια κάθε χρόνο στα Γιαννιτσά. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη πίεση στις τιμές και οι κτηνοτρόφοι δεν αγοράζουν όπως πριν. «Αυτή τη στιγμή πουλάω στα 28 λεπτά, απευθείας σε κτηνοτροφικές μονάδες. Έχω ασχοληθεί και προσωπικά με την κτηνοτροφία και ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μονάδες με την ακρίβεια. Στην αγορά υπάρχουν και υψηλότεερες τιμές. Για τη νέα χρονιά δεν έχω ακόμα αποφασίσει πόσα στρέμματα θα βάλω», τονίζει.
«Στα μέσα Απριλίου θα αρχίσει να βγαίνει η νέα σοδειά. Οι πιο πολλοί κτηνοτρόφοι κάνουν συντήρηση στα ζώα τους, υπάρχει βοσκή στο ύπαιθρο, αλλά και εκτός αυτού πολλοί έχουν αγοράσει νωρίς τροφές, έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Τώρα έρχονται κτηνοτρόφοι για τριφύλλια, ζητάνε πίστωση, τα αποθέματα έχουν σχεδόν αδειάσει. Έχουν γίνει πωλήσεις στην Καρδίτσα και με 26 λεπτά. Προσωπικά έδωσα με 32 λεπτά τώρα και πιο πριν με 36 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ζορισμένοι με την ακρίβεια», αναφέρει από την πλευρά του ο Αποστόλης Εκίζογλου, από τις Σοφάδες Καρδίτσας.
Τέλος, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή του όσοι αγρότες και όχι μόνον διαθέτουν πάρα πολλά αποθέματα στην αποθήκη από πέρσι, βλέποντας την καλοκαιρία που επικρατεί και τον ζεστό έως και μέχρι πρότινος χειμώνα, έχουν ξεκινήσει και ξεστοκάρουν για να μην τους μείνει στα χέρια το προϊόν, αλλά και γιατί σιγά-σιγά πρέπει να έχουν χώρο, για όταν με το καλό ξεκινήσουν να κόβουν τριφύλλια τη νέα σεζόν. Το ακόμα πιο... εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών με απόθεμα, που διαπραγματεύονται να... διώξουν προϊόν β' ποιότητας όμως από την αποθήκη σε τιμές λίγο πάνω από τα 20-22 λεπτά το κιλό, επίπεδα που μέχρι και ένα μήνα πριν, δεν σκέπτονταν καν να πουλήσουν.
Οι καπνοπαραγωγοί της χώρας με έκπληξη είδαν να εξαιρούνται από τις ενισχύσεις de minimis όλες οι παραγωγικές περιοχές της χώρας πλην της Ροδόπης.
Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Γεωργαντά, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Καπνικής ότι όλοι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν μέσω του συγκεκριμένουν προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης. Όπως τονίζουν φαίνεται θα πρέπει ότι δικαιούμαστε να το ζητάμε μέσω βουλευτή Ροδόπης.
Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή (27/1), η ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων του ΥπΑΑΤ, με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Γεωργαντά, αποφάσισε ότι θα πάρουν κρατικές ενισχύσεις οι παραγωγοί καπνού μόνο της ΠΕ Ροδόπης.
Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρώην πρόεδρος της Καπνικής και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε ότι εξαιρέθηκαν από τις ενισχύσεις οι 24 περιοχές της που καλλιεργούν καπνά και θα χορηγηθεί de minimis μόνο στη Ροδόπη. Αιφνιδιαστήκαμε από αυτή την απόφαση. Σε συνάντηση που είχαμε την Τρίτη (31/1) με τον Υφυπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γεώργιο Στύλιο, τον ενημερώσαμε για το θέμα και ζητήσαμε ότι ισχύει για την Ροδόπη να ισχύσει σε όλη την Ελλάδα. Μας απάντησε προφορικά ότι θα ενημερώσει τον κ. Γεωργαντά. Εμείς περιμένουμε τα λόγια να γίνουν πράξεις».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού (Καπνική), Βαγγέλης Γιαννιώτας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή ολοκληρώνονται τα ζυγίσματα στο τρίτο χέρι και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ετοιμάσουμε μελέτη που θα τεκμηριώνει την απώλεια του εισοδήματος για τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας και για όλες τις ποικιλίες. Θα την καταθέσουμε στο ΥπΑΑΤ και θα ζητήσουμε να αποζημιωθούν για απώλεια εισοδήματος μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης de minimis όλοι οι καπνοπαραγωγοί της χώρας».
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Αναφορά που κατέθεσαν, στις 31 Ιανουαρίου, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, η Αναπληρωτής Τομεάρχης Ολ. Τελιγιορίδου και 28 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο στο πλαίσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) υπολογίζεται πως θα καλλιεργηθούν βάσει προθέσεων περί τα 18.000 στρέμματα.
Η απογοήτευση από άλλες καλλιέργειες, σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές τιμές που δίνει η μεταποίηση για να εξασφαλίσει πρώτη ύλη, αναπτερώνουν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, όπως πρώτος και εγκαίρως, έχει καταγράψει ο ΑγροΤύπος, εδώ και αρκετό διάστημα πριν.
Έως και 30% η αύξηση στον ΘΕΣΤΟ
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι αυτό που γίνεται στην Θεσσαλία. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστος Σουλιώτης, βάσει των μέχρι σήμερα προθέσεων καλλιέργειας, που έχει στην διάθεσή του ο ΑΣ, προκύπτει μια αύξηση στα στρέμματα για τη νέα χρονιά, της τάξης του 25 με 30%. Αυτό, εξηγεί ο έμπειρος συνεταιριστής μεταφράζεται σε μια έκταση στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού τη νέα σεζόν με καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, της τάξης των 18.000 στρεμμάτων. «Η τελική εικόνα για την επερχόμενη σεζόν καλλιέργειας, θα προκύψει σε λίγο καιρό. Ενδέχεται, λόγω της κατάστασης με τα νερά και τις χρεώσεις, να υπάρξουν μερικές αυξομειώσεις. Δηλαδή, υπάρχουν παραγωγοί που περιμένουν να δουν πώς θα πάει το θέμα του καιρού και των νερών, των χρεώσεων κ.λπ., ώστε να αποφασίσουν να καλλιεργήσουν ή όχι, καθώς οι τιμές που δίνουν οι μεταποιητές είναι δεδομένες και κυμαίνονται μεταξύ 135 και 150 ευρώ ο τόνος. Τέτοιο ποσοστό αύξησης στην καλλιέργεια, έχουμε να δούμε από το 2021, αλλά φαίνεται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν και αρκετοί μεταποιητές στην αγορά», δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣ.
Αύξηση εκτάσεων αναμένεται σε Καρδίτσα-Σέρρες
Και στην Καρδίτσα, όμως, είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των παραγωγών, κυρίως απογοητευμένων από την κατάσταση στο βαμβάκι, αγροτών, λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, κ. Βασίλης Γιαννάκος, καθότι, οι τιμές που προσφέρουν τα εργοστάσια πλέον για συμβόλαια, είναι δελεαστικές για τους αγρότες.
Στις Σέρρες δραστηριοποιείται η ομάδα παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας «Πελαργός», πρόεδρος της οποίας είναι ο Στέργιος Νικολής, καλλιεργητής εδώ και πολλά χρόνια, βιομηχανικής ντομάτας. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «φέτος λόγω απογοήτευσης των παραγωγών από άλλα προϊόντα, είναι πολύ πιθανό να πάμε σε αύξηση των στρεμμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικώς τα τελευταία έτη στην περιοχή μας». Η ομάδα «Πελαργός» έχει 15 μέλη - παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, οι οποίοι δίνουν την παραγωγή τους σε εργοστάσια της Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολή, τα τρία εργοστάσια της Μακεδονίας δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τιμές, αλλά σίγουρα θα είναι υψηλές, δεδομένου πως ακούγονται ήδη για 150 και 160 ευρώ τον τόνο. Όσον αφορά τέλος στο κόστος παραγωγής, ο κ. Νικολής, σημειώνει πως με τα σημερινά δεδομένα έχει αγγίξει τα 650-700 ευρώ ανά στρέμμα.
Στα ίδια επίπεδα αναμένονται οι εκτάσεις στην Ηλεία
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «οι εκτάσεις που πρόκειται να καλλιεργηθούν φέτος στην περιοχή μας αναμένονται στα ίδια περίπου επίπεδα, με τα περσινά. Είμαστε σε επαφές με δυο εργοστάσια και αναμένουμε νέα για τις τιμές της νέας χρονιάς σύντομα. Απ' ό,τι ακούγεται από τα περίπου 105 ευρώ, αναμένεται να πάμε στα 135 με 140 ευρώ τον τόνο φέτος».
Όπως ανέφερε στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει μια πολιτική που θα αφορά το σύνολο της παραγωγής.
Η απάντηση δόθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023 στη βουλή, στην υπ' αριθμόν 310/13-1-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Εφαρμογή της Έκθεσης Διακομματικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜ-Θ) - Απευθείας χρηματική ενίσχυση (επιδότηση) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».
Δείτε αναλυτικά τι είπε ο Σίμος Κεδίκογλου:
«Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο και πέραν του ότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής μελετάται από το Υπουργείο μας για τον τρόπο χρηματοδότησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών, θέλουμε την έγκριση, για να μπορέσουμε να δώσουμε στοχευμένα πόρους. Ακόμα είμαστε στη φάση της αποστολής του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πάρουμε την έγκριση.
Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η παραγωγή του καπνού ποικιλίας Μπασμά. Το ενδιαφέρον της χώρας μας είναι εύλογο και έντονο. Ο καπνός ανταποκρίνεται περισσότερο από άλλα προϊόντα προς τις φυσικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη, κυρίως στη Ροδόπη, γιατί μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα στα μικρά μεγέθη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που χαρακτηρίζουν γενικότερα τον ελληνικό κλήρο, ακόμα περισσότερο στη δική σας περιοχή. Απαιτεί επίσης μεγάλο αριθμό ημερομισθίων, αξιοποιώντας το εργατικό δυναμικό όλων των ηλικιών της αγροτικής οικογένειας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Αξιοποιεί στην περίπτωση των ποικιλιών ανατολικού τύπου, όπως ο Μπασμάς, γεωργικές εκτάσεις μέτριας και χαμηλής παραγωγικής ικανότητας με εδάφη πετρώδη και χαλικώδη και πολλές φορές με μεγάλη κλίση, σημαντικό μέρος των οποίων δεν προσφέρονται για άλλες καλλιέργειες. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, έχουν καταστήσει την καπνοπαραγωγή μία από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στην περιοχή σας, αναντικατάστατη σε μεγάλο βαθμό.
Όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες, εκεί είχαμε πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Στη σοδιά του 2018, που έχω τα τελευταία στοιχεία αναλυτικότερα, οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά, σε ποσοστό 40%, έφτασαν στα 73 κιλά ανά στρέμμα εξαιτίας της εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και της προσβολής των καπνοφύτων από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας, τον οποίο μεταδίδει ο θρίπας, το έντομο-φορέας του ιού, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν από τους καπνοπαραγωγούς όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την καταπολέμησή του.
Για τον λόγο αυτό συντάχθηκε ειδική μελέτη επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στην καλλιέργεια του καπνού στη Ροδόπη και συστήθηκε και συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας που εξέδωσε ήδη τη μελέτη. Στην εν λόγω μελέτη παρουσιάζεται ότι λόγω των ασυνήθιστων κλιματολογικών συνθηκών -θερμοκρασία υψηλότερη της κανονικής και μειωμένη σχετική υγρασία, αλλά και βροχοπτώσεις στους κρίσιμους μήνες Απρίλιο και Μάιο-, η παραγωγή υποχώρησε, όπως σας είπα, κατά 40% και συγχρόνως υποβαθμίστηκε και η ποιότητα των παραχθέντων καπνοφύλλων. Η ποσοτική υστέρηση και η ποιοτική υποβάθμιση οφειλόταν και στην εκτεταμένη προσβολή από το σπορίο του κηλιδωτού μαρασμού της ντομάτας και αυτό έγινε γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είχαμε υπερπληθυσμό του θρίπα, του εντόμου-φορέα του ιού. Η τιμή πώλησης από 5 ευρώ ανά κιλό -είχε φτάσει 5,17 τα προηγούμενα πέντε χρόνια- έπεσε στα 4,30. Η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ζημιά, όμως, υπέστησαν και οι επιχειρήσεις μεταποίησης, η ΣΕΚΕ και άλλες, για δύο κυρίως λόγους. Είχαν να μεταποιήσουν μικρότερη από το κανονικό συνολική ποσότητα καπνοφύλλων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις συμφωνημένες παραγγελίες των αγοραστών τους και αγόρασαν την παραχθείσα ποσότητα καπνοφύλλων σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που δικαιολογούσε η υποβαθμισμένη ποιότητά τους, γιατί επέδειξαν -και ορθώς- αλληλεγγύη στους καπνοπαραγωγούς.
Με βάση αυτήν τη μελέτη αποστείλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 219, «Μέτρα κατά της διατάραξης της αγοράς» και αναμένουμε την απάντησή τους. Αποτελεί δέσμευσή μας ότι μόλις λάβουμε την απάντηση στο αίτημά μας, θα οριστεί και θα συγκληθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή μεταξύ του Υπουργείου μας και των αρμόδιων φορέων.
Τέλος, σας γνωρίζω –το ξέρετε βέβαια- ότι ο καπνός δεν εξαιρείται από την ενίσχυση για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο σχεδιάζει μια πολιτική που αφορά το σύνολο της παραγωγής και της καλλιέργειας καπνού ειδικά για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης».
Ενημέρωση από την ΔΑΟ Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στα σιτηρά οι συνθήκες καλοκαιρίας και οι πολλές υγρασίες, τα οποία και αναδείξαμε από την περασμένη Παρασκευή (δείτε εδώ), επιβεβαιώνει με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές.
Εκτός όμως από τα σιτηρά και δη το σκληρό σιτάρι, προβλήματα φαίνεται πως παρατηρούνται και στις καλλιέργειες φακής, με βασικό την προσβολή από περονόσπορο. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ιωάννης Βαγγέλας του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετέχει σε επιτοπίους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών, όσον αφορά στις φακές, το πρόβλημα με τον περονόσπορο αφορά κυρίως τις πρώιμες. Έχει δε να κάνει και με τις πολύωρες ομίχλες που επικρατούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συγκεκριμένα στον άξονα από τη Λάρισα ως και τα Φάρσαλα.
Ενημέρωση Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε παραγωγούς σκληρού σίτου και φακής
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνει ότι γεωπόνοι της Υπηρεσίας σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Βαγγέλα του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιούν επιτοπίους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών.
Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές.
Σιτάρι σκληρό: Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά και κυρίως στις σιτοκαλλιέργειες που δεν χρησιμοποιήθηκε επενδεδυμένος με μυκητοκτόνα σπόρος, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τη μυκητολογική ασθένεια Ελμινθοσπορίωση, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.
Φακή: Τοπικά και κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες φακής έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές από Περονόσπορο.
Η χημική επέμβαση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφυδάτωσης μηδικής στην Ελλάδα βρίσκεται στις Σέρρες.
Η Μηδική Σερρών ΑΕ είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφυδάτωσης μηδικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ανά έτος και καλλιέργειας 20.000 στρεμμάτων. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μυλωνάκης, το φετινό Μάρτιο-Απρίλιο, δηλαδή σε 2-3 μήνες από σήμερα η μονάδα θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά. Συνολικά σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σε ισχύ συμβόλαια με 100 παραγωγούς από το νομό Σερρών, σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων πέριξ της μονάδας για λόγους... logistics. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μικροί με 5-10 στρέμματα παραγωγοί μηδικής, αλλά και μεγάλοι με 100, 500, ακόμα και 1.000 στρέμματα.
Σκοπός της εταιρείας, όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης, είναι η επέκταση των συμβολαίων, ώστε να αυξηθούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί. Σήμερα, οι εκτάσεις που καλύπτουν τα συμβόλαια με τους παραγωγούς αγγίζουν τα 8.000 με 10.000 στρέμματα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη η επέκταση της γραμμής παραγωγής του εργοστασίου, που είναι κοντά στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται μια παραγωγή, που αντιστοιχεί σε 15.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή, ενώ στο μέλλον στόχος είναι να αυξηθεί η έκταση αυτή σε 25.000 - 30.000 στρέμματα.
Με τεχνική καθοδήγηση η καλλιέργεια
Στο πλαίσιο του μοντέλου συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει η επιχείρηση, προσφέρεται τεχνική καθοδήγηση στους παραγωγούς, που έχουν συνάψει συμβόλαια, οι οποίοι επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι να βάλουν τα χωράφια, να σπείρουν και να καλλιεργήσουν. Από κει και έπειτα, όλο το υπόλοιπο κομμάτι (κοπή, φόρτωση, μεταφορά), το αναλαμβάνει το εργοστάσιο, εξηγεί στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος και στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ποιοτικής στάθμης του παραγόμενου προϊόντος και της περιεκτικότητάς του, π.χ. σε πρωτεΐνες.
«Η κοπή, μεταφορά και αφύγρανση της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας. Επιπλέον, οι συνεργαζόμενοι αγρότες έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από την αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές. Η αφύγρανση πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο ξηραντήριο, ακολουθώντας μια καινοτόμα διαδικασία που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον. Η θερμική ενέργεια που απαιτείται, προέρχεται από συγκεκριμένη επιχείρηση, σε μορφή ζεστού νερού, φιλική προς το περιβάλλον. Η αφύγρανση της μηδικής πραγματοποιείται εντός 45’ σε ταινιόδρομο 165 μέτρων, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης -έως 90 βαθμούς Κελσίου- που προστατεύουν τα θρεπτικά στοιχεία της μηδικής και εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας», μας εξήγησε.
Οι τιμές των συμβολαίων
Το παραγόμενο προϊόν μηδικής κατατάσσεται σε διάφορες κατηγορίες, με βάση την ποιότητά του και κυρίως ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ωφέλιμα για τη διατροφή των ζώων. Φέτος, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μυλωνάκης, οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την επιχείρηση πληρώθηκαν για κάθε κιλό μηδικής που παρήγαγαν 5-7 λεπτά, ανάλογα την ποιότητα. Ενώ, το προϊόν έφυγε από την εταιρεία για μονάδες κτηνοτροφικές (κυρίως στην Ελλάδα), στην τιμή των 32-36 λεπτών το κιλό.
Από την πλευρά του, ο κ. Συμεών Θεοφάνης, αγρότης από την περιοχή του Προβατά Σερρών συνεργάστηκε φέτος με το συγκεκριμένο εργοστάσιο για την παραγωγή της μηδικής. Όπως μας είπε: «η περιοχή των Σερρών έχει μεγάλη παράδοση στις μηδικές και τα τριφύλλια και έχουμε μεγάλη εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια φύγαμε από την καλλιέργεια ρυζιού που έχει πολλές απαιτήσεις και μικρές από την άλλη αποδόσεις και στραφήκαμε στη μηδική. Η επεξεργασία που γίνεται στο εργοστάσιο κάνει ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Όσον αφορά στην τιμή, προσωπικά πληρώθηκα 6,5 λεπτά το κιλό, αλλά το καλό είναι ότι με το συμβόλαιο δεν έχουμε ρίσκο καλλιεργητικά και με τον καιρό».
Σε νέες ποικιλίες στρέφονται οι παραγωγοί σε Φλώρινα και Καστοριά.
Αυξημένη ζήτηση έχουν φέτος τα φασόλια, γίγαντες και πλακέ, που καλλιεργούνται σε Φλώρινα και Καστοριά. Η χρονιά είναι καλή από άποψη αποδόσεων και ειδικά σε όσες περιοχές δεν έγιναν ζημιές από τον καιρό. Γενικά πάντως οι παραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικών χεριών.
Ο κ. Τάσος Ναλπαντίδης καλλιεργεί φασόλια Πρεσπών, γίγαντες και πλακέ, έχοντας μια παραγωγή της τάξης των 10-15 τόνων κατ' έτος. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, φέτος η παραγωγή του δεν ξεπέρασε τους 6 τόνους, λόγως μιας μεγάλης χαλαζόπτωσης, που χτύπησε την περιοχή την 1η Οκτωβρίου. «Η συγκομιδή στα φασόλια μας γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Φέτος δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή λόγω των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες. Ευτυχώς έχει κινηθεί διαδικασία για αποζημιώσεις και περιμένουμε χρήματα από τον ΕΛΓΑ. Στα καλά χωράφια οι στρεμματικές αποδόσεις στους γίγαντες μπορεί να φτάσουν με καλή φροντίδα και τα 400 κιλά ανά στρέμμα, αλλά στα πλακέ, είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης των 300 κιλών. Φέτος, εκτός από τις ζημιές, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα τσουχτερά κόστη παραγωγής. Αν αυτή τη στιγμή πάρεις χαρτί και μολύβι και υπολογίσεις όλα τα έξοδα, βλέπεις εύκολα πως το κόστος αυξήθηκε 65% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπολογίζω πως το κόστος παραγωγής ανά κιλό αγγίζει τα 2,80 με 3 ευρώ ανά κιλό. Με αυτό το δεδομένο και λόγω του ότι και πρόπερσι πολλοί παραγωγοί έπαθαν ζημιές στα φασόλια τους από τον καύσωνα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, έχουν μεν ανεβεί, αλλά κυρίως στην χονδρική είναι δύσκολα. Προσωπικά έχω επιλέξει να πουλάω όλη μου την παραγωγή στη λιανική. Έχω συνεργασίες με μαγαζιά από όλη την Ελλάδα. Φέτος πουλάω 6 ευρώ τους γίγαντες και 5 τα πλακέ. Στη χονδρική οι τιμές αυτές είναι στα 4,90 και 4,30 ευρώ αντίστοιχα. Την περσινή χρονιά οι τιμές στη χονδρική ήταν 3,60 και 3 αντιστοίχως. Το καλό είναι πως έχει φύγει όλη σχεδόν η παραγωγή. Από σχεδόν 6 τόνους φέτος, έχουν μείνει ήδη στην αποθήκη μόλις 200 με 250 κιλά και η ζήτηση είναι καλή. Σε κάθε περίτπωση πάντως θεωρώ πως λόγω των συνεχόμενων απωλειών στην παραγωγή επί δυο έτη, του χρόνου τα στρέμματα θα είναι μειωμένα», υπογραμμίζει.
Για διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των χωραφιών την εφετινή χρονιά κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, από τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών, που καλλιεργεί 15 στρέμματα. Όπως μας λέει καλλιεργεί τρεις ποικιλίες φασολιών και φέτος δεν είχε ζημιές από τον καιρό. Όσον αφορά στη ζήτηση που έχει το προϊόν του, το οποίο διαθέτει στην χονδρική, αλλά και στη λιανική, τονίζει πως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη φέτος.
Στροφή και σε νέες ποικιλίες φασολιών
Τέλος, ο κ. Κοσμάς Λιόλιος καλλιεργεί στον Κορησσό Καστοριάς 35 συνολικά στρέμματα με φασόλια, γίγαντες, πλακέ και μαύρους γίγαντες πιο πολύ δοκιμαστικά. Όπως μας ανέφερε σκοπεύει ο ίδιος να αυξήσει την παραγωγή του και τα στρέμματα που καλλιεργεί τα επόμενα χρόνια, όμως γενικώς η καλλιέργεια στην περιοχή της Καστοριάς διέρχεται κρίση, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και έλλειψης εργατικών. Για την εφετινή χρονιά μας λέει τα εξής: «Κάναμε τη συλλογή το Νοέμβριο, όπως κάθε χρόνο. Είχαμε φέτος ζημιές από χαλάζι που χτύπησε τα φασόλια δυο φορές, αλλά και απώλειες στην παραγωγή από τον αέρα. Κατά τα άλλα δεν είχαμε προβλήματα. Τελευταία δοκιμάζουμε και τους μαύρους γίγαντες, τους οποίους προτιμούν οι διαβητικοί γιατί έχουν χαμηλότερα σάκχαρα. Επίσης πολλοί τους βάζουν στη σαλάτα. Η γεύση δεν έχει διαφορά από τους άλλους γίγαντες. Οι τιμές στη χονδρική είναι φέτος στα 4 ευρώ για τους γίγαντες, στα 3,80 για τα πλακέ και στα 4,50 με 4,70 στους μαύρους γίγαντες. Στην λιανική, η τιμή που πουλάει ο παραγωγός είναι 1 ευρώ παραπάνω. Οι τιμές που πουλάμε αυξήθηκαν, αλλά με τα υψηλά κόστη είμαστε μία... η άλλη».
Σε 100.000 στρέμματα εκτείνεται το πρόβλημα, σύμφωνα με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί και στο ΥπΑΑΤ, χωρίς ακόμα να δουν... λύση.
Σε μάστιγα εξελίσσονται οι ζημιές από τα ποντίκια στο νομό Βοιωτίας από το φθινόπωρο έως σήμερα, με τους αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τριφύλλια, σιτάρια και λοιπά χειμερινά σιτηρά, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορές των χωραφιών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κόστη. Όπως λέει ο κ. Βάγκος, που ζητά από το ΥπΑΑΤ να βρεθεί λύση, το πρόβλημα υπήρχε κι άλλες χρονιές, αλλά φέτος είναι σε ιδιαίτερη έξαρση λόγω των συνθηκών ξηρασίας τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει πως ως αποτέλεσμα των πολλών ζημιών στα τριφύλλια, παραμένουν ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα για τους κτηνοτρόφους τα συγκεκριμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακρίβεια και στο ράφι (π.χ. γαλακτοκομικά, τυροκομικά) προϊόντα και να την... πληρώνουν όλοι μαζί.
Για τεράστιο πρόβλημα με τις ζημιές από τα ποντίκια, που προκαλούν χιλιάδες τρύπες ανά χωράφι παρότι πολύ μικρά σε μέγεθος κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο έμπορος ζωοτροφών από το Κάστρο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, ο οποίος προσθέτει ότι όλο αυτό έχει επίπτωση και στο εμπόριο, από την άποψη ότι λείπουν ποσότητες από την αγορά (π.χ. τριφυλλιού).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα στις περιοχές της Κωπαίδας, στη γραμμή από Χαιρώνεια έως Ακραίφνιο.
Φρένο στη ζήτηση έχει βάλει εν πολλοίς η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας, που έχει ως αποτέλεσμα τα κοπάδια να βόσκουν ακόμα στο ύπαιθρο.
Στον περιορισμό της ζήτησης για τριφύλλια έχει βάλει -εκτός της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτρόφων-και η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας. Ήδη, βρισκόμαστε στις αρχές Ιανουαρίου, οι ζέστες επιμένουν και έχουν περάσει δυο μήνες (Νοέμβριος, Δεκέμβριος), με τα ζώα να μπορούν να βόσκουν, εφόσον υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις, στο ύπαιθρο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που είχε χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο. Σε περίπτωση που η καλοκαιρία συνεχίσει, θα μπορούμε να μιλάμε για... χείρα βοηθείας στις κτηνοτροφικές μονάδες και πολλές χιλιάδες ευρώ για την καθεμιά οικονομία.
Ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Δρυμού Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ο ίδιος πήρε πέντε χέρια τριφύλλια από τα κτήματα που καλλιεργεί και πως δεν τον συνέφερε από άποψη αποδόσεων να κάνει νέες κοπές λόγω της καλοκαιρίας, που συνεχίζεται. «Ο μέσος όρος αποδόσεων είναι στις 10 μπάλες ανά στρέμμα, αλλά οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα την κοψιά. Τα πρώτα χέρια έχουν καλύτερες αποδόσεις σε όγκο, ωστόσο από άποψη ποιότητας καλύτερα είναι το δεύτερο και τρίτο χέρι. Σίγουρα, η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει ωθήσει αρκετό κόσμο, ακόμα και σήμερα να κόβει τριφύλλια, ιδίως πιο νότια από εμάς. Επίσης, είναι δεδομένο πως λόγω της ζέστης, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν αναγκάζονται να έχουν σταβλισμένα τα κοπάδια τους, τα οποία τα βγάζουν στο ύπαιθρο, έτσι δηλαδή έχουν ρίξει και τα κόστη των ζωοτροφών. Οι τιμές σήμερα για τριφύλλια από αποθήκες είναι στον παραγωγό στα 28 με 29 λεπτά, αλλά από έμπορο παραμένουν πολύ ψηλά για τους κτηνοτρόφους. Το γεγονός πάντως ότι μήνες όπως ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος και μέχρι τώρα ο Ιανουάριος λόγω του καιρού επιτρέπουν τη βοσκή στην ύπαιθρο για τα ζώα, έχει ευνοήσει τις μονάδες», μας είπε.
Αλλά και ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι όποιες κοπές γίνονται έχουν περισσότερο αντίκτυπο στο κομμάτι του ψυχολογικού, παρά στην αγορά. Ωστόσο, όσο συνεχίζεται ο καλός καιρός οι αποθήκες με τριφύλλια χάνουν, γιατί τα ζώα βόσκουν στο ύπαιθρο, δεν υπάρχει η ζήτηση που θα υπήρχε με ψυχρό καιρό και έτσι η τιμή στο τριφύλλι, έχει κατά κάποιο τρόπο φρενάρει. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο ο παραγωγός σήμερα στη Λιβαδειά δίνει τριφύλλι με 40 λεπτά στην αποθήκη, αλλά σε πιο βόρειες ζώνες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, λόγω του ότι η Βοιωτία έχει πλεονέκτημα όσον αφορά στην εγγύτητά της σε λιμάνια, όπως ο Πειραιάς.
Σημειώνεται πως σε κάποιες περιοχές της χώρας με μεγάλη ηλιοφάνεια και αρκετές βροχές (όπως η Δυτική Ελλάδα) υπάρχουν αγρότες που έχουν κόψει τριφύλλια 7-8 φορές ήδη φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι συγκεκριμένοι αγρότες θεωρούνται κερδισμένοι, όχι όμως και οι αποθήκες, που περίμεναν να κρυώσει ο καιρός για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές το προϊόν...
Στη νέα ΚΑΠ θα ενισχύεται η καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος.
Με βάση τα γεωπονικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών θα δοθούν οριζόντιες κατευθύνσεις με χειμερινά σιτηρά (όπως για παράδειγμα το κριθάρι) και ψυχανθή (όπως για παράδειγμα ο βίκος) μικρού βιολογικού κύκλου σύμφωνα με τη γεωργική πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Οι κατευθύνσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και στον κατάλογο καλλιεργειών στην αίτηση του ΟΣΔΕ το 2023 και μετά.
Όπως υποστηρίζει το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, οι παραγωγοί δύνανται να αξιοποιήσουν για την επιλογή των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών και τους γεωργικούς συμβούλους (αν και ακόμη δεν έχει τρέξει το σχετικό πρόγραμμα).
Η αντικατάσταση της καλλιέργειας θα διαπιστώνεται από τον έλεγχο της αίτησης ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Σε περίπτωση νέας μίσθωσης αγροτεμαχίων θα πρέπει να είναι γνωστή η καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς, δυνητικά για παράδειγμα στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης θα μπορούν να αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες με τις καλλιέργειες.
Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, η ενίσχυση για αντικατάσταση αφορά:
μηδική σε βίκο - 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε βίκο - 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε βίκο - 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
μηδική σε χειμερινά σιτηρά - 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά - 14,3 ευώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά - 29,7 ευρώ ανά στρέμμα
Διαδοχικές συναντήσεις είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία με τα εργοστάσιο Κύκνος και Μινέρβα (που έχει το εργοστάσιο Pummaro στη Γαστούνη).
Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, από την Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, «πρόθεση και των δύο βιομηχανιών ντοματοπολτού είναι να υπάρξει αύξηση της τιμής παραγωγού. Είναι ένα θετικό βήμα αλλά ακόμη στα χέρια μας δεν έχουμε τους νέους τιμοκαταλόγους. Σίγουρα πρέπει να είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά που κυμάνθηκαν στα 112 ευρώ ο τόνος. Θα περιμένουμε να μας δώσουν τις τιμές αρχές του 2023 για να δούμε τι θα κάνουμε γιατί τα έξοδα της καλλιέργειας είναι αυξημένα».
Πάντως το επιχειρηματικό πλάνο της Μινέρβας είναι να αυξηθούν οι εκτάσεις καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας από 5.000 σε 6.000 στρέμματα και μια παραγωγή που θα παραλάβει περίπου 50.000 τόνους.