Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δραματική αύξηση στις τιμές της σόγιας, προβλέψεις USDA για ηλίανθο-κράμβη

08/04/2022 12:11 μμ
Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για σόγια, ηλίανθο και κράμβες.

Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για σόγια, ηλίανθο και κράμβες.

Με τη μείωση της παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική και την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές εξαγωγής προϊόντων ηλίανθου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν δραματικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει το USDA, πως το συμβόλαιο του Μαΐου στο Chicago Board of Trade (CBOT) έχει αυξηθεί 38% από τις αρχές Δεκεμβρίου ή σχεδόν 4,70 δολάρια/μπουσέλ, στα 17,07 δολάρια στις 8 Μαρτίου. Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου για τη σόγια νέας εσοδείας έχει την ίδια ώρα αυξηθεί με πιο μέτριο ρυθμό (21%), προσθέτοντας σχεδόν 2,60 δολάρια/μπουσέλ στην τιμή του συμβολαίου από τις αρχές Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξή η Κίνα αναμένεται να αυξήσει τη διάθεση αποθεμάτων της. Η έντονη ανατίμηση της τιμής της σόγιας που παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο επιβραδύνθηκε για το συμβόλαιο του Νοεμβρίου στις αρχές Μαρτίου, υποδηλώνοντας καλύτερη ισορροπία της ζήτησης με την προσφορά, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, παραμένει πιθανή μια σημαντική αστάθεια, ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην Ουκρανία και στις αγορές ενέργειας και με τις προθέσεις των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε φύτευση στο τέλος του μήνα.

Ο πόλεμος δημιουργεί αβεβαιότητα για τις εξαγωγές ελαιούχων σπόρων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές. Από την έναρξη της σύγκρουσης, πολλές μονάδες, αλλά και τα λιμάνια στην Ουκρανία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους κι άλλες χώρες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, περιορίζοντας το εμπόριο από την περιοχή. Μια κανονική χρονιά, η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου ηλιόσπορου και ηλιέλαιου. Λόγω του κλεισίματος των λιμανιών και των εργοστασίων στην Ουκρανία, οι εξαγωγές ηλιόσπορων και λοιπών ελαιούχων μειώθηκαν το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σπόρων μειώθηκαν κατά 57%, οι εξαγωγές ελαίου 14% και οι εξαγωγές αλεύρων μειώθηκαν 13%. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα ηλιανθόσπορων στην Ουκρανία έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί αυτό τον μήνα, φθάνοντας τους 1,9 εκατ. τόνους. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ρωσίας μειώνονται κατά 33% για τον ηλιόσπορο, 4% για το ηλιέλαιο. Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εξαγωγών προϊόντων ηλιόσπορου, το ηλιέλαιο και το άλευρο ηλιανθόσπορων είναι σημαντικά, αλλά σχετικά μικρά όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση. Σε ένα τυπικό έτος, το ηλιέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυτικών ελαίων. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας οδήγησε τις ανταγωνιστικές τιμές της Αργεντινής σε άλμα 47% για το ηλιέλαιο, σε λιγότερο από 2 εβδομάδες.

Ελαιοκράμβη

Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 20% των εξαγωγών ελαιοκράμβης και λίγο περισσότερο από το 15% των εξαγωγών κραμβέλαιου. Οι εξαγωγές ελαιοκράμβης και προϊόντων της Ουκρανίας πραγματοποιούνται εκ των προτέρων κατά τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας κι, ως εκ τούτου, είχαν αποσταλλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό, πριν επέλθει η σύγκρουση. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές ελαιοκράμβης από την Ουκρανία παρέμεναν αμετάβλητες το Μάρτιο, καθώς σχεδόν όλες απεστάλησαν μεταξύ Ιουλίου 2021 και Δεκεμβρίου 2021. Ομοίως, οι προβλέψεις για την εξαγωγή κραμβέλαιου παρέμειναν αμετάβλητες για το Μάρτιο. Αντίθετα, οι εξαγωγές ελαιοκράμβης από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 33% αυτό τον μήνα λόγω των αδύναμων εξαγωγών στην Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας. Οι εξαγωγές κραμβόσπορου από τη Ρωσία προβλέπονται να αυξηθούν, λόγω χαμηλότερων εξαγωγών κραμβέλαιου και ισχυρών πωλήσεων κραμβέλαιου στην Κίνα και τη Νορβηγία το 2021, τονίζει το USDA.

Προβλέψεις για το 2021/2022

Οι προβλέψεις για τους ελαιούχους σπόρους και τα προϊόντα διεθνώς κάνουν λόγω για μείωση παραγωγής το Μάρτιο, καθώς η ξηρασία στη Νότια Αμερική μειώνει περαιτέρω την παραγωγή σόγιας και η σύγκρουση στην Ουκρανία αυξάνει την αβεβαιότητα για το εμπόριο μέσω Μαύρης Θάλασσας. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων 2021/22 μειώνεται σχεδόν κατά 2%, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής σόγιας σε Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Το εμπόριο μειώνεται λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών σόγιας της Νότιας Αμερικής και ηλιόσπορου μέσω Μαύρης Θάλασσας. Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αλλάξει ελάχιστα συνολικά, καθώς τα μικρότερα αποθέματα σόγιας στην Κίνα, τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ αντισταθμίζονται κυρίως από τα υψηλότερα αποθέματα ηλιόσπορου Ουκρανίας και Ρωσίας και ελαιοκράμβης στην Αυστραλία και τον Καναδά. Η παγκόσμια παραγωγή πρωτεϊνικού γεύματος προβλέπεται να μειωθεί. Το εμπόριο πρωτεϊνικών αλεύρων μειώνεται κατά 2%. Η κατανάλωση πρωτεϊνικών γευμάτων μειώνεται εν μέρει λόγω της χαμηλότερης χρήσης γεύματος σόγιας και ηλιόσπορου στην Κίνα. Το εμπόριο μειώνεται κυρίως λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών ηλιελαίου της Ουκρανίας και της Ρωσίας προς την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, κάτι που δεν αντισταθμίζει τις υψηλότερες εξαγωγές σογιέλαιου από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Οι τιμές της σόγιας συνέχισαν να αυξάνουν το Φεβρουάριο λόγω της ξηρασίας στη Νότια Αμερική. Οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά τουλάχιστον 20ετίας στην Αργεντινή και σε υψηλά 10 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία.

Σχετικά άρθρα
21/11/2024 09:53 πμ

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για το τέλος της τευτλοκαλλιέργειας στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, το 2022 είχαμε 722 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων και το 2023 είχαμε 328 στρέμματα. Και τις δύο χρονιές τα τεύτλα δεν πήγαν για παραγωγή ζάχαρης αλλά για ζωοτροφή.

Η Ελλάδα έχει νοικιάσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες αλλά δεν παράγουν ζάχαρη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε και το διατροφικό σκάνδαλο με τον ΕΦΕΤ να αποσύρει παρτίδες εισαγόμενης λευκής και καστανής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο με ξένα σώματα (λευκών, πλαστικών, πολύ μικρού μεγέθους).

Συζήτηση στην Βουλή για την ΕΒΖ

Σε τι στάδιο βρίσκεται η προαναγγελθείσα εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και αν στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη βουλή, μεταξύ του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και της Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Άννας Μάνη - Παπαδημητρίου, μετά από ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού.

Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως να μου επιτραπεί η έκφραση, μια φορά και έναν καιρό στη χώρα μας υπήρχε η βιομηχανία ζάχαρης. Μια βιομηχανία η οποία έδινε εισόδημα σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς, αλλά και προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση. Αντικείμενο αυτής της ερώτησης δεν είναι τα αίτια που οδηγηθήκαμε στην πτώχευση της βιομηχανίας ζάχαρης, όπως η κακοδιαχείριση κλπ, αλλά είναι αυτό το οποίο έγινε μετά.

Το 2019, όντας η βιομηχανία ζάχαρης σε εκκαθάριση, με παθητικό, με χρέη κ.λ.π. η Κυβέρνησή σας πήρε μια πρωτοβουλία διά του κ. Γεωργιάδη και έγινε μια συμφωνία εξυγίανσης της βιομηχανίας ζάχαρης. Να θυμίσω εδώ ότι εξυγίανση δεν σημαίνει ρευστοποίηση του ενεργητικού ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο σκοπός της εξυγίανσης είναι να μπει πάλι σε παραγωγική λειτουργία το εργοστάσιο και θα στηρίζονταν και οι τευτλοκαλλιεργητές.

Τι είπε τότε η Κυβέρνησή σας; «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε», είπε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, «από την προηγούμενη Κυβέρνηση», λες και ο κόσμος δεν ξέρει πότε πτώχευσε και γιατί η βιομηχανία ζάχαρης, «μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια», λέει ο τότε Υπουργός, «του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης». Προσέξτε, παίρνει τον λόγο ο άλλος Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι αρχή μιας μεγάλης πορείας για τη βιομηχανία ζάχαρης» και ο κ. Σκρέκας πάλι το ίδιο.

Έγινε αυτή η απόφαση εξυγίανσης, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα, θεωρώ ότι τα γνωρίζετε. Δηλαδή να ξεκινήσουν στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες τα εργοστάσια μέσω μεταβίβασης της επιχείρησης σε οκτώ εταιρείες συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Μάθαμε ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην εξυγίανση εμπλέκονται και σε εικονικά τιμολόγια με την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα, το 2024, ως Κυβέρνηση, δεδομένου ότι το πήρατε πάνω σας, τι έχετε να πείτε; Ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης; Στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί; Τα εργοστάσια σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποιες είναι οι ενέργειες;»

Απάντηση της Υφυπουργού Ανάπτυξης

Στην απάντησή της η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, τόνιζε μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας μισθώθηκαν τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εργοστάσια συνέχισαν να είναι στην κυριότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης χωρίς όμως να λειτουργεί κανένα από αυτά.

Κατά την περίοδο 2020 και στο πλαίσιο της συμφωνίας συνήφθησαν συμφωνητικά με διακόσιους εξήντα οκτώ παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Κατερίνη, την Ημαθία, τη Φλώρινα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Δομοκό, συνολικής έκτασης δέκα χιλιάδων σαράντα τεσσάρων στρεμμάτων.

Στο ανωτέρω διάστημα δεν υπήρξε παραγωγή ζάχαρης και συνεπώς δεν έγινε ζαχαρομέτρηση και δεν προσδιορίστηκε ο ζαχαρικός τίτλος. Παρόλα αυτά τα ζαχαρότευτλα που καλλιεργήθηκαν παρελήφθησαν από την εταιρεία, η οποία κατάφερε να τα μεταπωλήσει ως ζωοτροφή ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου.

Το έτος 2021 η καλλιεργούμενη έκταση ήταν περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον ΟΣΔΕ, χωρίς παραγωγή ζάχαρης από αυτά.

Τα έτη 2022 και 2023 η καλλιεργούμενη έκταση περιορίζεται σε μόλις επτακόσια είκοσι δύο και τριακόσια είκοσι οκτώ στρέμματα αντίστοιχα, επίσης χωρίς παραγωγή ζάχαρης.

Είναι αλήθεια ότι οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλά ποτίσματα με υψηλό κόστος, αλλά και φυσικά και χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

Έτσι λοιπόν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, οφειλόμενη στο υπερβολικό κόστος παραγωγής, που είναι τουλάχιστον δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι εκτάσεις και οι καλλιεργητές μειώθηκαν παρόλο που χορηγούνταν, όπως ανέφερα και παραπάνω, με συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι και το 2022, για να στηριχθούν οι παραγωγοί μας. Αυτό το γεγονός όμως οδήγησε στη μη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες με κυρίαρχη την κλιματική κρίση, κύριε συνάδελφε, από αυτή την Κυβέρνηση γίνονται εντατικές και στοχευμένες προσπάθειες με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά και συνεργατικά σχήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής».

Δευτερολογία Κόκκαλη

Ιδιαίτερα δριμύς υπήρξε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για «αδιανόητα» πράγματα. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Αντί να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτό το εγχείρημα που αναλάβατε το 2019, το 2020, αντί να ζητήσετε συγγνώμη, έρχεστε και λέτε ότι φταίμε εμείς.

Μειώθηκε η παραγωγή ζάχαρης, είπατε, επειδή μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σωστά; Γιατί συνέβη αυτό, κυρία Υπουργέ; Διότι ο επιχειρηματίας δεν λειτουργούσε τα εργοστάσια και έπαιρνε τα τεύτλα για ζωοτροφές και όχι επειδή θέλουν πολύ πότισμα και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό μειώθηκαν οι εκτάσεις. Τη συμφωνία, την επισφραγίσατε ως Κυβέρνηση. Έχετε απίστευτο θράσος ως Κυβέρνηση, ειλικρινά.

Εμείς είχαμε βάλει 30 εκατομμύρια, αλλά δεν πανηγυρίσαμε ότι σώσαμε τη χρεοκοπημένη Βιομηχανία Ζάχαρης. Ούτε θα το κάνουμε τώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Την παραλάβαμε χρεοκοπημένη. Θέλετε να συμφωνήσουμε; Δεν την κάναμε πιο ζημιογόνα. Είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης, γιατί έχει να κάνει και με νομικές διαδικασίες, με εξυγίανση, έχει να κάνει με χρέη. Αλλά από το 2020 να πανηγυρίζουν τέσσερις Υπουργοί ότι η Βιομηχανία Ζάχαρης ξαναμπαίνει σε λειτουργία; Τι ωραία, τι καλά! Και έρχεστε τώρα εδώ και κουνάτε το δάχτυλο και λέτε ότι φταίει το ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ντρέπεστε;

Συγνώμη, αλλά σας ακούν παραγωγοί. Και λέτε ότι η ζάχαρη μειώθηκε στη χώρα μας, επειδή μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί απλούστατα, κυρία Υπουργέ, οι παραγωγοί, όταν συμβάλλονται με έναν επιχειρηματία, αν ο επιχειρηματίας δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα πάρει κοψοχρονιά το προϊόν. Γι’ αυτό και τα πήγαινε για ζωοτροφές. Λειτούργησαν αυτά τα εργοστάσια τα οποία δεσμεύτηκε επιχειρηματίας; Είναι ερημωμένα, ναι ή όχι; Και πανηγυρίζετε από πάνω; Και κουνάτε το δάχτυλο; Έλεος! Μόνο αυτό».

Τελευταία νέα
02/12/2024 02:50 μμ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο νότιο Έβρο γιατί λόγω της καραντίνας δεν μπορούν να πουλήσουν τα τριφύλλια τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τον Αύγουστο που εμφανίστηκε η ευλογιά των προβάτων στην περιοχή είμαστε συνεχώς σε καραντίνα. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους αλλά και στους παραγωγούς τριφυλλιού που λόγω της καραντίνας δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους.

Στην περιοχή του νότιου και κεντρικού Έβρου καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα ποτιστικά με τριφύλλι (μηδική) και 20.000 στρέμματα ξηρικά.

Μιλάμε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες της περιοχής μας απούλητοι πάνω από 12.000 τόνοι τριφύλλια.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής διοχειτεύεται εκτός νομού και ήδη υπάρχουν ανοικτά συμβόλαια και συμφωνίες που αναγκαστικά και βιαίως διακόπηκαν και αθετούνται.

Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού είναι στα 24 - 30 λεπτά το κιλό και έχει αυξηθεί επειδή υπάρχει έλλειψη στην αγορά λόγω της καραντίνας.

Οι ποσότητες που έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αποτελούν για τους παραγωγούς ένα βασικό εισόδημα ίσως για πολλούς και το μοναδικό.

Οι βασικές περιοχές παραγωγής τριφυλλιού είναι στη Βοιωτία, στις Σέρρες και στον Έβρο. Κάποιες περιοχές στις Σέρρες και ο ολόκληρος ο Έβρος είμαστε σε καραντίνα εδώ και τρεις μήνες.

Στον Έβρο έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα, λόγω της ευλογιάς, με αποτέλεσμα οι στάβλοι να έχουν αδειάσει και δεν υπάρχει ζήτηση για ζωοτροφές.

Από την περιοχή μας προμηθεύουμε με τριφύλλια τους κτηνοτρόφους του Βόρειου Αιγαίου. Ούτε οι παραγωγοί μπορούν να πουλήσουν ούτε οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αγοράσουν.

Τα εύκολα λοιπόν για κάποιους γενικευμένα μέτρα καταστολής της ευλογιάς, που εφαρμόζονται και που αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος αναποτελεσματικά είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει αδιάθετη η παραγωγή στις αποθήκες.

Πλέον κινδυνεύει να χαθεί η εμπορική περίοδος που πωλούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Πως θα καταφέρουν να ζήσουν οι παραγωγοί της περιοχής και πως θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα μια πολύ δύσκολης παραγωγικής χρονιάς.

Ρωτάμε το ΥπΑΑΤ τι μέτρα θα πάρει για τις αποθηκευμένες ποσότητες μηδικής που με δική του απόφαση απαγορεύει να διακινηθούν στην αγορά».

14/11/2024 12:39 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αλωνισμός των ξερών φασολιών στις Πρέσπες και την Καστοριά, με την παραγωγή φέτος να είναι πολύ μειωμένη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς, «αυτές τις ημέρες ξεκινά ο αλωνισμός των μεγάλων ποσοτήτων φασολιών.

Κάθε χρόνο επειδή ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι τα φασόλια είναι ασφαλισμένα μέχρι 31/10 οι παραγωγοί προσπαθούν να τα έχουν συγκομίσει αυτή την ημερομηνία. Φέτος όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο αλωνισμός πήγε πίσω. Τα φασόλια πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου δεν αντέχουν και φέτος είχαμε πολλές συνεχόμενες ημέρες υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που έφτασε η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου για να είναι δυνατή η αποζημίωση του ΕΛΓΑ βάση Κανονισμού.

Πάντως η φετινή χρονιά έχει μεγαλύτερες ζημιές από την παραγωγή σε σχέση με την περσινή που ήταν και εκείνη μια μειωμένη παραγωγή. Πέρσι ο ΕΛΓΑ έδωσε ζημιά 85% φέτος θα είναι περισσότερη. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ πέρασαν από τα χωράφια και έκαναν τις εκτιμήσεις ζημιάς. Ακούγεται ότι θα γίνει οριζόντια εκτίμηση στην περιοχή.

Οι τιμές παραγωγού είναι γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Από την άλλη τα καλλιεργητικά έξοδα είναι μεγάλα και έχουμε πολλά εργατικά.

Στην περιοχή καλλιεργούμε τα «αναρριχώμενα» φασόλια που τα καλλιεργητικά πρέπει να γίνονται όλα με το χέρι. Πολλοί όμως σκέφτονται να αλλάξουν καλλιέργεια και να βάλουν «καθιστά», που είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι μηχανική καλλιέργεια.

Την τελευταία 5ετία είχαμε 3 χρονιές με ζημιές στην παραγωγή φασολιών λόγω των καιρικών συνθηκών. Βέβαια ο παραγωγός εκείνες τις χρονιές έπρεπε να κάνει τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ είχε απώλειες εισοδήματος λόγω των ζημιών και μειωμένης παραγωγής».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «συγκομίζουμε ότι παραγωγή φασολιού έχει μείνει. Φέτος είναι η πιο καταστροφική χρονιά σε σχέση με τις ζημιές. Φέτος πολλά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασίων είχαμε ανθόπτωση και δεν έγινε καρπόπτωση. Είχαμε πρόβλημα με τους καύσωνες ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε την παραγωγή φασολιών στις Πρέσπες.

Στα «πλακέ» φασόλια η ζημιά φτάνει στο 95%, ενώ στους «γίγαντες» και «ελέφαντες» κυμαίνεται από 80 έως 85%. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 5 ευρώ το κιλό.

Πάντως έγιναν οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Αυτό που περιμένουν οι φασολοπαραγωγοί είναι να πάρουν την αποζημίωση για να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και να μείνουν στην περιοχή».

16/10/2024 10:40 πμ

Αύξηση είχαμε στις τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, που πλησίασαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ είχε το προϊόν το 2021.

Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού που αγόρασε η μεταποίηση κυμάνθηκαν από 504,39 έως 549,23 ευρώ ο τόνος.

Οι υψηλότερες τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2021, όταν είχαν φτάσει στα επίπεδα των 571,65 έως 614,24 ευρώ ο τόνος.

Όπως αναφέρουν οι μεταποιητές αυτό συμβαίνει γιατί υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές ηλιέλαιου στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών ηλίανθου ενισχύεται από την αύξηση της τιμής του ηλιελαίου στις ξένες αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί εξαγωγοί, η τιμή στο ηλιέλαιο αυξήθηκε, κατά 20-30 δολάρια ανά τόνο, την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Ιανουάριο του 2023, που ήταν 937,23 - 941,82 ευρώ ανά τόνο τιμή στο λιμάνι.

14/10/2024 12:54 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας ηλίανθου και ελαιοκράμβης.

Τα προβλήματα αφορούν την καθυστέρηση της υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής βιοντίζελ για το 2024. Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύσκεψη για τον καθορισμό της φετινής κατανομής. Όλη αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για τις καλλιέργειες.

Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, που ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωσης της παραγωγής βιοντίζελ κατά 40%.

Κάτι τέτοιο θα φέρει περαιτέρω μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, μετά και από μια δύσκολη χρονιά λόγω της ξηρασίας που είχε φέτος ο ηλίανθος.

Τον προβληματισμό του για την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας ηλίανθου και ελαιοκράμβης επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε στον ΥΠΕΝ ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, πρόεδρος του Σύνδεσμου Τυποποιητών Συσκευαστών - Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ).

Όπως τονίζει στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, «η απόφασή σας για μείωση των καλλιεργειών ηλίανθου και ελαιοκράμβης στην χώρα μας επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους, τα μελισσοσμήνοι των οποίων αξιοποιούν τις καλλιέργειες αυτές για επιβίωση ή την παραγωγή μελιών. Ιδιαίτερα ο ηλίανθος είναι βασικό μελισσοκομικό φυτό για τους μελισσοκόμους του Έβρου, τους οποίους η πολιτεία προσπαθεί να ενισχύσει προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον ακριτικό νομό».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, «εδώ και χρόνια αγοράζαμε όλη την παραγωγή μελιού από τους μελισσοκόμους του Έβρου. Ο ηλίανθος αποτελεί βασική καλλιέργεια της περιοχής και βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία των στρεμμάτων καλλιέργειας, η οποία μας προβληματίζει. Μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο ο ηλίανθος αποτελεί την βασική καλλιέργεια για την μελισσοκομία της περιοχής. Αν χαθεί και αυτός οδηγούμαστε σε μεγάλα προβλήματα στον κλάδο».

Διαβάστε όλη την επιστολή που έστειλε η ΣΕΤΣΕΜ στο ΥΠΕΝ (εδώ)

11/10/2024 01:59 μμ

Από το Δήμο Φαρσάλων έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την θεομηνία Daniel.

Οι παραγωγοί που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης μέσα σε προθεσμία δέκα ημερολογιακών ημερών (έως 21/10/2024).

Ωστόσο με έκπληξη είδαν το κούρεμα του ποσοστού ζημιάς οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, μιας καλλιέργειας που είχε ολική καταστροφή από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της θεομηνίας.

Ενώ όμως περίμεναν 100% ζημιά - δεν είχαν κάνει παράδοση στην βιομηχανία - είδαν το ποσοστό να μειώνεται στο 50 - 60%. Θυμίζουμε ότι η προκαταβολή στην βιομηχανική ντομάτα ήταν στα 500 ευρώ το στρέμμα.

Ο ΑγροΤύπος συζήτησε με τον κ. Δημήτρη Προσμίτη, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, ο οποίος ανέφερε ότι «πληρώνω ασφάλιστρο +20% στον ΕΛΓΑ και είχα την προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα περιμένω με την εξόφληση να πάρω 350 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την αποζημίωση πρέπει να έχω για την ζημιά 100% που έπαθα στην καλλιέργεια. Αν είναι η αποζημίωση κουρεμένη αυτό είναι πολύ άδικο».

Με αποδόσεις 9 - 10 τόνους το στρέμμα και τιμή αποζημίωσης αισθητά μειωμένη, στα 76 ευρώ το τόνο (τιμή αναφοράς 2020 - 2021), θα περίμεναν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μια αποζημίωση γύρω στα 900 το στρέμμα. Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις με παραγωγούς που θα δουν μηδενική εξόφληση. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει ο ΕΛΓΑ και επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.

Θυμίζουμε επίσης ότι τα πορίσματα ζημιάς δεν τα υπόγραψαν οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αλλά τριμερή επιτροπή. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μετά την ένσταση.

11/10/2024 09:42 πμ

Ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis λόγω των ζημιών που είχε η φετινή παραγωγή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Αυτό ζητούν σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ οι δήμαρχοι Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης και Σερρών

Συγκεριμένα αναφέρουν τα εξής:

Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών.

Ειδικότερα ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των Δήμων μας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προιόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.

Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία.
Επειδή ο Σερραικός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου μας και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα.
Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή.
Επειδή ένας Δήμος είναι ισχυρός μόνο όταν είναι κοντά στους πολίτες του, στα προβλήματά τους, στις ανάγκες τους.

Για τους λόγους αυτούς:
Ως δήμαρχοι του νομού Σερρών, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας, για αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

09/10/2024 11:21 πμ

Η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για την συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), για το έτος 2024, για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική, αναφέρει τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Από το 2025 όμως οι παραγωγοί μηδικής και τριφυλλιού είναι υποχρεωμένοι χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) για να λαβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η χρήση του σπόρου αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών, που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά, που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.

Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, καθώς θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.

Η συγκομιδή πρέπει να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.

Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο (1 στρέμμα).

Οι παραγωγοί θα πρέπει να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών, το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσον αφορά το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του ΥπΑΑΤ, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων στρεμμάτων καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Σ.Σ. της ΚΑΠ η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι 8,3 ευρώ το στρέμμα (με ±15% μπορεί να κυμανθεί από 7,1 έως 9,5 ευρώ το στρέμμα) τόσο για τη μηδική όσο και για το τριφύλλι.

Η έκταση αναφοράς για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 1.194.935 στρέμματα (194.935 εκτάρια).

Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 στο πλαίσιο της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή ανέρχεται στα 16.179.600 ευρώ.

Διαβάστε στο ΦΕΚ (εδώ)

30/09/2024 03:43 μμ

Τελικά το ΥπΑΑΤ έκανε δεκτό το αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας για ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όπως αναφέρει ενημερωτικό από τον υφυπουργό ΑΑΤ, Διονύσιο Σταμενίτη, «σχετικά με την ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, θα κατατεθεί η 3η τροποποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023- 2027.

Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης, θα συμπεριληφθούν και οι απαραίτητες τροποποιήσεις για τις παρεμβάσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της κτηνοτροφικής σόγιας στην παρέμβαση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (Τενάγη), με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιέργεια της σόγιας στην χώρα μας το 2028 ανερχόταν σε 36.510 στρέμματα, το 2020 μειώθηκε στα 28.867 στρέμματα και το 2022 έφτασε στα 20.257 στρέμματα.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τα οποία παραθέτει το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, στην Ελλάδα, εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΛΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την μηδική, τον βίκο κ.α.

Στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή. Όμως στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον βικό, το λούπινο, τη ρόβη, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, λαθούρι, ρεβύθι και κουκί.

«Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται είχε αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η κτηνοτροφική σόγια», σημειώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας Δρ Ζαφείρης Μυστακίδης και προσθέτει: «ευτυχώς αυτή η αδικία διορθώθηκε».

25/09/2024 10:45 πμ

Ξεκίνησε αυτή την εποχή η σπορά της ελαιοκράμβης μετά από μια δύσκολη χρονιά, αφού το 2024 οι αποδόσεις στα αλώνια ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Η παρατεταµένη ανοµβρία του περσινού φθινοπώρου δεν επέτρεψε να γίνει η σπορά στο σωστό χρόνο.

Η συγκομιδή ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και ήταν 15-20 ηµέρες πιο πρώιμη, με μειωμένες αποδόσεις ακόμη και 150 κιλά το στρέµµα, όταν σε µια καλή χρονιά κυμαίνονταν 250-300 κιλά το στρέµµα, ενώ η συµβολαιακή έδωσε 47 λεπτά το κιλό.

Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα οι τιμές στα συμβόλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις βιομηχανίες βιοντίζελ, η τιμή παραγωγού στα συμβόλαια της ελαιοκραμβης για τον Ιούνιο του 2025 θα είναι πάντω από 40 λεπτά ανά κιλό προϊόντος.

Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή γίνεται η σπορά της ελαιοκράμβη από τους παραγωγούς. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην αδυναµία των παραγωγών να σπείρουν έγκαιρα το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που έχουμε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι όμως είχαμε προβλήματα με τις αποδόσεις και στον ηλίανθο λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις σε όλη την χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να αποφασίσουν να στραφούν ξανά στην ελαιοκράμβη.

Ακόμη είναι νωρίς για την υπογραφή συμβολαίων, όμως οι τιμές που ακούγονται στην αγορά δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 40 λεπτά».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ελαιοκράμβη πρέπει να σπαρθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και επειδή πάει κυρίως σε ξηρικές περιοχές το πρόβλημα είναι ότι καθυστερούν οι βροχοπτώσεις.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν καίγεται η κορυφή για να πετάξει πλάγια. Αυτό δίνει ύψος στο φυτό και μειώνει την παραγωγικότητα.

Αν γίνει η σπορά σωστά και έχουμε ένα καλό χειμώνα οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 500 κιλά το στρέμμα. Με καλές αποδόσεις και με συμβόλαια στα 47 λεπτά το κιλό - που είχαμε την περσινή περίοδο - η καλλιέργεια μπορεί να φέρει εισόδημα στον παραγωγό. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι η ελαιοκράμβη θα έπρεπε να είχε τιμή συμβολαίου στην σπορά και όχι τον Μάιο - Ιούνιο, όπως γίνεται στην χώρα μας.

Πάντως όταν το σιτάρι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αυτή την περίοδο έχει τιμή παραγωγού στα 21 - 22 λεπτά, τότε συμφέρει η καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Επίσης ο ηλίανθος είχε φέτος μια καταστροφική χρονιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Τα τελευταία χρόνια και στα σιτηρά έχουμε έξοδα φυτοπροστασίας που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας. Επίσης τώρα έχουμε νέα υβρίδια ελαιοκράμβης που είναι πιο ανθεκτικά και βοηθούν τον παραγωγό στην φυτοπροστασία».

27/08/2024 01:17 μμ

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.

Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.

Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.

Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.

09/08/2024 02:05 μμ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, με το προϊόν πάντως να έχει επηρεαστεί από το μειωμένο πότισμα εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί κάνουν αγώνα να παραδώσουν τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί με τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εκτιμώ ότι η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία αναμένεται να κυμανθεί στους 30.000 τόνους. Μιλάμε για μια μέτρια παραγωγή που έχει προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και των προβλημάτων στην άρδευση.

Το θετικό είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχουμε καύσωνες και εξελίσσεται ομαλά μέχρι σήμερα η συγκομιδή. Βρισκόμαστε στο 50% της παραγωγής, δηλαδή έχουν συγκομιστεί γύρω στους 15.000 τόνους. Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα η παραγωγή θα μειωθεί.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 1,40 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε φέτος να έχουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με την περσινή τιμή.

Όσον αφορά τα προβλήματα στην άρδευσης, τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (6 Αυγούστου 2024), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ, της ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας, εκπροσώπους του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Μυρτουντίων, Γαστούνης και Αμαλιάδας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024 και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.

Για φέτος εκτιμώ ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τα καταφέρουμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες. Αν όμως συνεχιστεί η ξηρασία το επόμενο έτος τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια».

Πρόγραμμα άρδευσης

Το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας, για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, έχει ως εξής:

Εφαρμογή στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας παροχής 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για λειτουργία των δικτύων:

  • από την Παρασκευή 09/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
  • από την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
  • από την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ..

Διακοπή παροχέτευσης στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας:

  • από τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
  • από τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
  • από τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 30/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ..

Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

25/07/2024 02:16 μμ

Τέλος θέλει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, για την παραγωγή βιοντίζελ.

Αυτό φάνηκε στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών βιοντίζελ με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, με θέμα την υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2024.

Θυμίζουμε πέρυσι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023.

Όπως δήλωσε στην συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, για φέτος θα υπάρξει μια μείωση της ποσότητας βιοντίζελ κατά 40%. Από το 2025 θα έχουμε μια ετήσια μείωσης της ποσότητας κατά 5% και μέχρι το 2029 θα μηδενιστεί η ποσότητα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, «από τον Μάρτιο του 2024, σε σύσκεψη που είχαμε κάνει στον ΥΠΕΝ, μας είχαν υποσχεθεί ότι θα υπόγραφαν την κατανομή. Φτάσαμε Ιούλιο και ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Τώρα μιλάνε στο ΥΠΕΝ για μείωση ποσοτήτων. Οι δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των εργοστασίων και σε «ολοκληρωτική καταστροφή» στις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Στην χώρα οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών γίνονται σε περίπου 1.000.000 στρέμματα (44.000 ΑΦΜ) και αυτή η απόφαση βάζει τίτλους τέλους στον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη».

Πάντως μοναδικοί ωφελημένοι από όλη αυτή την εικόνα είναι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες μπορούν να εισάγουν βιοντίζελ από το εξωτερικό.

22/07/2024 02:44 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη της «Φάβας της Αμοργού/Fava tis Amorgou» στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν την «Φάβα της Αμοργού» είναι το νησί της Αμοργού.

Αποτελείται από τους ξηρούς, ξεφλουδισμένους και σπασμένους σπόρους του φυτού Pisum sativum (pea). Καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το φυτό αυτό αποκαλείται από τους ντόπιους «κατσούνι» λόγω της μορφής των ελύτρων του και της κυρτότητας των λοβών του. Τα σπέρματα του Pisum sativum, αφού απομακρυνθούν από τον καρπό, στεγνωθούν, αποφλοιωθούν και τεμαχιστούν, χρησιμοποιούνται για το γνωστό, ως φάβα, μαγειρικό παρασκεύασμα.

Το χρώμα των σπερμάτων είναι κίτρινο-πορτοκαλί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικά των σπερμάτων είναι η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη χαμηλή σχετική υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία, χαρακτηριστικό του ξηρού και ζεστού κλίματος της Αμοργού.

Η τεχνογνωσία των παραγωγών βασίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και μεταδίδεται εδώ και αρκετούς αιώνες, από γενιά σε γενιά. Η σπορά των χωραφιών γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι.

Η καλλιέργεια της Φάβα της Αμοργού είναι χωρίς τεχνικό πότισμα (ξηρική) και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των σπερμάτων του Φαβα της Αμοργού που είναι χαρακτηριστικά μικρά, αφού 1.000 σπόροι ζυγίζουν 95,7 γρ.

Το μικρό μέγεθος σπερμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη απορρόφηση του νερού από τα σπέρματα κατά το βράσιμο, ιδιότητα που συνδέεται με την βελούδινη υφή που αποκτά η φάβα κατά το μαγείρεμα.

Αυτό το νέο όνομα θα ενταχθεί στη λίστα των 3.618 προϊόντων που είναι ήδη προστατευμένα, διαθέσιμα στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Διαβάστε τις προδιαγραφές του προϊόντος (εδώ)

19/07/2024 01:11 μμ

Είχαν πρόβλημα με τους καύσωνες ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε την παραγωγή φασολιών στις Πρέσπες.

Μεγάλες καταστροφές στα φασόλια Πρεσπών προκάλεσε η χαλαζόπτωση της Πέμπτης (18/7/2024) που έπληξε την περιοχή, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος».

Τα φασόλια ήδη είχαν πληγεί φέτος από τους συνεχόμενους καύσωνες και τώρα ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τους φασολοπαραγωγούς της περιοχής.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στις εκτιμήσεις ζημιάς.

Όμως φέτος η παραγωγή είχε μια άσχημη χρονιά με πολλά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασίων είχαμε ανθόπτωση και δεν έγινε καρπόπτωση. Αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής για ακόμη μια χρονιά στα φασόλια Πρεσπών.

Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουμε συνέχεια προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή φασολιών. Αποτέλεσμα όταν κάνουμε την συγκομιδή, από τέλη Σεπτεμβρίου, να έχουμε μειωμένες παραγωγές.

Μελετάμε σοβαρά το ενδεχόμενο στην περιοχή να εγκαταλείψουμε τα φασόλια και να προχωρήσουμε σε άλλες καλλιέργειες λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή».

17/07/2024 10:48 πμ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης, καθώς βλέπουν ότι η απώλεια της παραγωγής τους (Μπασμά), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ξηρασίας θα ξεπεράσει το 60%.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων εκτασεων κάθε χρόνο.

Το θέμα έφερε με ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ στην Βουλή ο βουλευτής Νέας Αριστεράς της Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

Η καλλιέργεια του καπνού είναι ζωτικής σημασίας καθώς αξιοποιεί άγονα και επικλινή εδάφη σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες.

Επιπλέον στην περιοχή υπάρχει ισχυρή παράδοση και σημαντική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλία μπασμάς), ενώ επίσης είναι πολύ ανεπτυγμένος ο εμπορικός κύκλος του παραγόμενου προϊόντος.

Πρόκειται όμως για μια απαιτητική παραγωγή, η οποία ξεκινά από την σπορά μέχρι και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, και σε όλο αυτό το διάστημα, από την Άνοιξη μέχρι και το Χειμώνα, χρειάζεται αυξημένος κόπος αλλά και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων καταστρέφουν τις καλλιέργειες και την παραγωγή ή οδηγούν σε τεράστια απώλεια παραγωγής.

Παράλληλα το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής μαζί με τις ολοένα και μειούμενες οικονομικές δυνατότητες των καπνοπαραγωγών δημιουργούν συνθήκες εγκατάλειψης του κλάδου και εξαφάνισης του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προστατεύεται με πιστοποιημένη ονομασία παραγωγής και προέλευσης.

Οι δυσχερείς συνθήκες αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται οι καπνοπαραγωγοί ούτε για τα ξηραντήρια και τα σπορεία, ούτε για τις ζημιές στην καλλιέργεια από τη φυτική νεκρωτική ίωση, ούτε ευνοούνται από κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις γιατί θεωρούνται μικροκαλλιεργητές με μικρό κλήρο που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά ούτε και επιδοτούνται με κάποιου είδους συνδεδεμένη ή βασική ενίσχυση, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει απενταχθεί από τη λίστα των προς επιδότηση προϊόντων της χώρας μας, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των παραγωγών του καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 στη Ροδόπη καλλιεργούνταν πάνω από 60.000 στρ. ενώ το 2023 ο αριθμός έπεσε στα 23.840 στρέμματα.

Επειδή, η οικονομική καταστροφή των καπνοπαραγωγών του ακριτικού νομού της Ροδόπης είναι τεράστια.

Επειδή η ποικιλία του καπνού της Ροδόπης είναι μια από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες της παγκόσμιας καπνοπαραγωγής με κύρια χρήση στην φαρμακολογία, στην ιατρική, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.

Επειδή, η καπνοκαλλιέργεια συνεχίζει φθίνουσα πορεία με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από 10% έως 20% από χρόνο σε χρόνο.

Επειδή η μείωση της καπνοκαλλιέργειας δείχνει ότι, οι δυσχερείς συνθήκες και η οικονομική επισφάλεια αποτρέπουν τους νέους αγρότες να επενδύσουν στη γη και να ζήσουν από αυτή.

Επειδή, είναι επιβεβλημένη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.

Επειδή η μονοκαλλιέργεια καπνού, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτικού εισοδήματος της μειονότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη της καπνοπαραγωγής στη Ροδόπη και με τι χρονικό ορίζοντα;

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη μείωση του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής;

Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις επιχορηγήσεις κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) οι οποίες μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 15.000€ ανά παραγωγό και να χορηγούνται επί τρία συναπτά έτη, ως ένα μεταβατικό μέτρο στοιχειώδους κάλυψης των χρόνιων απωλειών εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και διατήρησης της καλλιέργειας;

Προτίθεστε κατά την αναδιαμόρφωση της νέας ΚΑΠ να συμπεριλάβετε τον καπνό στα προϊόντα που επιδοτούνται;

Προτίθεστε να αλλάξετε τον εφαρμοστικό νόμο, έτσι ώστε οι καπνοπαραγωγοί, που κατά πλειοψηφία λόγω μικρού κλήρου θεωρούνται μικροκαλλιεργητές και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται ένταξη σε προγράμματα σχεδίων βελτίωσης ή άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ευρωπαϊκών ή κρατικών πόρων;

Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη μοναδικότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου είδους καπνού πιστοποιώντας την παραγωγή και την προέλευσή του;

16/07/2024 10:53 πμ

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία στην Καστοριά έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες φασολιών.

Ο κ. Θωμάς Μάνος, παραγωγός από το Άργος Ορεστικό και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Πέτυχαν τα φασόλια στο στάδιο ανθοφορίας και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση. Αντίστοιχα προβλήματα έχουμε και στις άλλες παραγωγικές περιοχές φασολιών, όπως στο Αμύνταιο και στις Πρέσπες.

Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την ανομβρία. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι παραγωγοί ζουν δύσκολες στιγμές στην καλλιέργεια του φασολιού.

Θα πρέπει να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν την ζημιά για να αποζημιώσουν τους παραγωγούς φασολιών που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ξέραμε ότι θα έρθουν προβλήματα με την κλιματική αλλαγή αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κάναμε κάποια έργα. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ χαμηλός.

Δεν έχει γίνει σωστά η συντήρηση των αρδευτικών δικτύων. Δεν υπάρχει όμως και ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έργων με την κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

Στην Κύπρο που κατάλαβαν το πρόβλημα κατασκεύασαν 72 φράγματα για να έχουν νερό να κάνουν άρδευση. Εδώ ακόμη συζητάμε και δεν κάνουμε πράξεις. Τα αρδευτικά έργα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από χτες»

08/05/2024 04:52 μμ

Οι εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν, την περίοδο εμπορίας 2024-2025 (Ιούλιος - Ιούνιος) λόγω του μειωμένου όγκου παραγωγής, ενώ αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές ελαιούχων σπόρων.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας αναφέρουν ότι το 2024 αναμένεται μια παραγωγή σιτηρών 52,4 εκατομμύρια τόνοι, από 60 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι ήταν το 2023, ενώ η Ουκρανική Ένωση Σιτηρών αναφέρει ότι οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της χώρας φέτος θα φτάσουν τα 35,5 εκατομμύρια τόνους.

Από την πλευρά του το USDA εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή και οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/2025.

Οι εκτάσεις καλλιέργειας φαίνεται να είναι μειωμένες κατά -3% για το σύνολο των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και σίκαλη), καθώς οι τιμές τους ήταν μειωμένες σε σχέση με τους ελαιούχους σπόρους.

Ο συνολικός όγκος παραγωγή ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά -6% λόγω μείωσης στρεμμάτων και χαμηλών αποδόσεων.

Αν και οι αποδόσεις αναμένεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω των θετικών καιρικών συνθηκών μέχρι στιγμής, είναι απίθανο να φτάσουν τις αποδόσεις σχεδόν ρεκόρ του 2023/2024.

Η ΕΕ είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας λόγω της προσωρινής αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων.

Από την άλλη αναμένεται οι Ουκρανοί αγρότες λόγω καλύτερης κερδοφορίας να αυξήσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας σε σόγια και ελαιοκράμβη, ενώ παραμένει σε σταθερά επίπεδα η έκταση με ηλίανθο.

Το γραφείο Ξένων Γεωργικών Υπηρεσιών (FAS) στο Κίεβο προβλέπει για την έκταση καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων στην Ουκρανία τα εξής:

  • Ηλίανθος - 50 εκατ. στρέμματα, παρόμοια με το 2023/2024
  • Σόγια - 21 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με πέρσι
  • Ελαιοκράμβη - 15 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με πέρσι

26/04/2024 02:14 μμ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη κοπή μηδικής και σε κάποιες περιοχές ξεκινά η δεύτερη.

Σε αντίθεση με πέρυσι, που είχαμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις, φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν με την είσοδο της άνοιξης ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας τους παραγωγούς σε πρώιμες κοπές.

Ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός από την Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε στην περιοχή η πρώτη κοπή. Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και είχαν πάει πίσω οι κοπές. Το πρώτο μαχαίρι έχει πάντα πολλές ξένες ύλες και δεν έχει καλή ποιότητα και πάει για μεγάλα ζώα. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 12 - 14 λεπτά το κιλό. Πάντως ζήτηση φαίνεται να υπάρχει αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ρευστότητα γιατί έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη κοπή».

Ο κ. Γιάννης Βάγγος, παραγωγός από την Βοιωτία, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στις 3 Απριλίου ξεκίνησαν την πρώτη κοπή. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες (γύρω στα 300 κιλά). Οι τιμές κυμάνθηκαν από 14 έως 16 λεπτά. Τα «καθαρά» που είναι πολύ λίγα στην πρώτη κοπή (5%) έπιασαν τιμή στα 20 έως 21 λεπτά. Πάντως αυτή την εποχή υπάρχει ζήτηση από τους κτηνοτρόφους. Το δεύτερο χέρι θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Πέρυσι είχαμε τέτοια εποχή προβλήματα από τις βροχές. Φέτος έχουμε προβλήματα από την ξηρασία. Έκανε μια βροχή αλλά δεν έφτασε το νερό. Βλέπετε στον κάμπο της Κωπαΐδας έχουν να γίνουν έργα εδώ και 120 χρόνια».

Στα προβλήματα της ξηρασίας αναφέρεται και ο κ. Κωνσταντίνος Τίτας, παραγωγός από το Μεσολόγγι, «ξηρασία έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην καλλιέργεια και δεν αναμένεται να έχουμε κιλά. Τέλη Μαρτίου ξεκίνησα την πρώτη κοπή και σε περίπου 10 ημέρες θα γίνει η δεύτερη».

Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, προβατοτρόφος από τον Τύρναβο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη ξηρασία και είναι δύσκολη η βοσκή στην περιοχή μας. Η μηδική στο πρώτο χέρι για καλή ποιότητα η τιμή ήταν και φέτος σε υψηλά επίπεδα στα 28 λεπτά το κιλό στο χωράφι και με μεταφορικά έφτανε στα 30 λεπτά παραδοτέο στον στάβλο. Πάντως ο καιρός βοήθησε την καλλιέργεια και θα πάρουν πολλά κοψίματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε βροχές και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα με τις γεωτρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι».

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, γεωργοκτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο χέρι δεν είχε πολλά κιλά και αυτό αναμένεται να συμβεί και στο δεύτερο. Σήμερα η μηδική πωλείται στην περιοχή στα 20 έως 23 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι τα περασμένα χρόνια πλήρωναν την συνδεδεμένη στα ψυχανθή από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει τέλη Απριλίου και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργο-κτηνοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης, «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει και από αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η πρώτη κοπή. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 17 λεπτά το κιλό. Μέσα στο Πάσχα θα έχουμε και τη δεύτερη κοπή. Υπάρχει όμως μια έλλειψη ρευστότητας σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Πέρσι από 4 Μαρτίου είχαν ξεκινήσει να πληρώνουν συνδεδεμένες φυτικής και 28 Απριλίου πλήρωσαν τη ζωική. Περιμένουμε να δούμε φέτος πότε θα γίνουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ».

24/04/2024 01:14 μμ

Συνεχίζονται οι σπορές ηλίανθου, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι αναμένεται φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «πετύχαμε αύξηση τιμής με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε (από τα 42 λεπτά που είχαμε στην προηγούμενη συμφωνία).

Έτσι για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 δίνουμε ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 470 ευρώ ανά τόνο (47 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης ο συνεταιρισμός θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρχονται στα Κεντρικά γραφεία της Ένωσης, στην Ορεστιάδα, για την υπογραφεί των συμβάσεων».

23/04/2024 09:49 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών της χώρας, κάθως του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).

Μιλάμε για καλλιέργειες με πάνω από 1 εκατ. στρέμματα που ακολουθούν την συμβολαιακή γεωργία.

Το θέμα είναι μην απλά είναι λόγια λόγω των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια ξεχαστεί το θέμα.

Η απάντηση του ΥπΑΑΤ σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η πρόταση για χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.

Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.

08/04/2024 10:17 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

28/03/2024 11:05 πμ

Άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα οι σπορές ηλίανθου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι υπογραφές συμβολαίων.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «έχει ξεκινήσει η σπορά στην περιοχή και έχουν δηλωθεί για ενεργειακό ηλίανθο 15.000 στρέμματα αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει.

Η Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 με ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 400 ευρώ ανά τόνο (40 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Επίσης θα πριμοδοτήσει τους αγρότες που θα προμηθευτούν από την Ένωση τα αγροτικά εφόδια του ηλίανθου, με ταυτόχρονη παράδοση της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, με έκπτωση επί της αξίας των αγροτικών εφοδίων, ισόποση με την αξία που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον τόνο (2 λεπτά το κιλό) παραδιδόμενου προϊόντος.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους».