Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σύσκεψη υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη για την ΕΒΖ το απόγευμα της Τρίτης

20/08/2019 12:52 μμ
Σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, θα έχουν σήμερα Τρίτη στις 5 το απόγευμα, οι τευτλοπαραγωγοί, στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αναφορικά με το μέλλον της πολύπαθης εταιρείας.

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, θα έχουν σήμερα Τρίτη στις 5 το απόγευμα, οι τευτλοπαραγωγοί, στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αναφορικά με το μέλλον της πολύπαθης εταιρείας.

Στην σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι παραγωγοί παραμένουν ανάστατοι, καθώς εκτός των άλλων εκκρεμεί και η απόφαση από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για το σχέδιο εξυγίανσης και την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β του προ-πτωχευτικού κώδικα.

Σχετικά άρθρα
11/09/2019 10:36 πμ

Την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου της βιομηχανικής κάνναβης ζητά η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ από τους συναρμόδιους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως επισημαίνει η κοινωνική επιχείρηση τα προβλήματα αυτά, τα κενά της νομοθεσίας και οι γκρίζες ζώνες ευνοούν τους επιτήδειους, τα εισαγόμενα τέτοιου είδους προϊόντα και σε καμιά περίπτωση τους ντόπιους παραγωγούς.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Υπεύθυνος Εταιρικών Σχέσεων της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος «αποστέλλουμε στους αρμόδιους υπουργούς ένα πρώτο ενημερωτικό, ώστε να αποτελέσει ένα βήμα και να κάνουμε και κάποια συνάντηση στο άμεσο μέλλον καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές».

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία το 2019 καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα περί τα 2.000 στρέμματα με βιομηχανική κάνναβη, ένα προϊόν το οποίο ως χαρτοφυλάκιο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Όσον αφορά στην φαρμακευτική κάνναβη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε σχέση με τις αρμοδιότητες, μας εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, με τις αρμοδιότητες ν’ ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Στον «αέρα» οι παραγωγοί

«Από την στιγμή που η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρεί ως τρόφιμα τα προϊόντα κάνναβης, με τα προϊόντα σπόρου μάλιστα να θεωρούνται παραδοσιακά τρόφιμα, θεωρούμε παράλογο το να καθυστερεί από την μεριά της Πολιτείας η υιοθέτηση των απαραίτητων ΚΥΑ που αναφέρει η παραπάνω νομοθεσία, αλλά και το να μην πιστοποιούνται ήδη τα τρόφιμα κάνναβης που αποδεδειγμένα δεν περιέχουν καθόλου THC, όπως είναι τα προϊόντα σπόρου (πχ σπορέλαιο, αλεύρι, κλπ).

Σας προσκαλούμε επίσης να αναλάβετε πρωτοβουλία για την κατηγοριοποίηση του ανθού της κάνναβης (με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0.2%) στα βότανα/ αρωματικά φυτά και την ένταξη του στον κώδικα τροφίμων. Οι εθνικές αρχές έχουν επίσης το δικαίωμα να προσδιορίσουν τι θεωρούν νέο τρόφιμο και τι όχι, καθώς το Novel Food Catalog δεν είναι νομικά δεσμευτικό κείμενο. Επομένως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από το εξωτερικό αν επιτρέψει την κυκλοφορία των ανθών ως τρόφιμο (ή καπνιστικό προϊόν με όριο στην THC το 0.6%, κατά το πρότυπο της Ελβετίας που επιτρέπει τα καπνιστικά προϊόντα κάνναβης μέχρι 1% THC), καθώς και αν παρέχει άδειες κυκλοφορίας των εκχυλισμάτων Κανναβιδιόλης (CBD) ως τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής», αναφέρουν μεταξύ άλλων από την ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ στην επιστολή που απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Γιώργος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «ο κλάδος της Κάνναβης είναι ο πιο ταχεία αναπτυσσόμενος εμπορικός και παραγωγικός κλάδος αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τους αντίστοιχους των εταιριών νέας τεχνολογίας (dot.coms) της δεκαετίας του 1990 και επενδυτική δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται ως πολύ ελπιδοφόρα. Τα διατροφικά προϊόντα κάνναβης καθώς και τα προϊόντα Κανναβιδιόλης (CBD) παράγονται και πωλούνται αυτή τη στιγμή σε επισφαλείς συνθήκες, ακροβατώντας σε γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ Αμερική και Καναδάς έχουν πάρει τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο με πιο ευέλικτη νομοθεσία. Με την παρούσα επιστολή ζητάμε από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να μεριμνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Έλληνες παραγωγοί σε ότι αφορά την βιολογική πιστοποίηση των προϊόντων μας και την κατηγοριοποίηση των τροφών από κάνναβη».

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Εταιρικών Σχέσεων της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, δήλωσε ότι «Οι γκρίζες ζώνες στις οποίες αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε όλοι οι παραγωγοί κάνναβης ευνοούν μόνο τους επιτήδειους και είναι εις βάρος της διασφάλισης ποιότητας και των καταναλωτών, που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διατροφικά προϊόντα κάνναβης. Αυτή τη στιγμή η διατροφική κάνναβη, συμπεριλαμβανομένων των εκχυλισμάτων Κανναβιδιόλης (CBD), αντιπροσωπεύει μια αγορά άνω των 400 εκατομμυρίων Ευρώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.5 δις Ευρώ μέχρι το 2023. Στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ανοίξει δεκάδες εξειδικευμένα καταστήματα κάνναβης που συμβάλλουν στην πραγματική οικονομία, απασχολούν δεκάδες υπαλλήλους και πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι εγχώριοι παραγωγοί που θέλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στην αγορά, αλλά και να διασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα ζητάμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης που θα λάβει υπόψη τις καλές διεθνείς πρακτικές. Είμαστε ανοικτοί και επιδιώκουμε τον έλεγχο και την διασφάλιση της ποιότητας, αρκεί να υποστηριχτεί από ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι ρυθμιστικό και όχι περιοριστικό για τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η επιστολή

Τελευταία νέα
26/08/2019 11:31 πμ

Για προβλήματα στην παραγωγή από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες παραπονιούνται οι αγρότες σε Λάρισα και Ηλεία.

Ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η διαδικασία της συγκομιδής έχει προχωρήσει τώρα κατά 60-70%. Η χρονιά είναι αρκετά καλή από την άποψη ότι δεν έχουμε βροχοπτώσεις οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τη συγκομιδή, αλλά ούτε και προβλήματα από ασθένειες. Ωστόσο ο καύσωνας και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Θεσσαλία στις αρχές Αυγούστου, διαπιστώνουμε, ότι έχουν προκαλέσει μείωση των αποδόσεων και ορισμένες ποιοτικές υποβαθμίσεις στο προϊόν, κυρίως από ηλιοκάψιμο. Οι αποδόσεις σε γενικές γραμμές και κατ’ επέκταση ο όγκος παραγωγής μάλλον θα κλείσουν ανοδικά, σε ποσοστό 10-15% πάνω από πέρσι».

Η συγκομιδή σε Λάρισα και Φάρσαλα ξεκίνησε τις 26/7 η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας σε Λάρισα και Φάρσαλα. Αντίθετα στο νομό Ηλείας, η συγκομιδή προχωρά κι εκεί μεν, αλλά φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ πέρσι τέλειωσε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «η συγκομιδή θα καθυστερήσει και θα ολοκληρωθεί πιο αργά φέτος στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η σεζόν πήγαινε πάρα πολύ καλά, αλλά οι συνθήκες καύσωνα που χτύπησαν και το νομό Ηλείας έφεραν προβλήματα, κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένες αποδόσεις. Τα χωράφια που δεν έπαθαν ζημιά υπολογίζεται ότι δίνουν γύρω στους 10 τόνους το στρέμμα, ενώ όπου υπάρχουν ζημιές, οι αποδόσεις είναι μόλις γύρω στους 7 τόνους το στρέμμα».

Το κακό σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο είναι ότι ο ΕΛΓΑ πέταξε εκτός αποζημιώσεων το μισό νομό, αφού διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία έφτασε τους 39,8 βαθμούς Κελσίου και δεν ξεπέρασε τους 40 όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Τώρα, λέει ο κ Βαλλιανάτος, «μένει να δούμε τι θα γίνει στον υπόλοιπο νομό, όπως στην Αμαλιάδα για παράδειγμα και στο Καλίκωμο, όπου επίσης οι αγρότες έχουν ζημιές».

Αλέξανδρος Μπίκας

23/08/2019 01:34 μμ

«Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο θέμα που μας κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε ο Υπουργός.

Μιλώντας στο Capital τόνισε ότι «Πρώτον και κυριότερο διότι οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά ζήτημα κρατικών ενισχύσεων από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και άρα είναι πολύ πιθανόν η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει χρήματα πίσω. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση φέρεται να είχε δώσει διαβεβαιώσεις στους τευτλοκαλλιεργητές ότι θα εξασφάλιζε την πληρωμή της φετινής παραγωγής τους. Το κράτος όμως δεν μπορεί να αγοράσει ζαχαρότευτλα.

Εμείς προσπαθούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρούμε λύση για τους τευτλοπαραγωγούς. Αλλά η λύση πρέπει να είναι σύννομη και να έχει λογικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες φορολογουμένους. Ψάχνουμε να βρούμε επενδυτές οι οποίοι θα έβρισκαν λογικό υπό κάποιους όρους να αγοράσουν την παραγωγή τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους τευτλοπαραγωγούς και τον φερόμενο επενδυτή που εκείνοι υποστηρίζουν, τον κ. Fecker, και εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς για να βρούμε λύση. Δεν είναι εύκολο πάντως θέμα».

22/08/2019 10:30 πμ

Μεγάλο πρόβλημα υποβάθμισης της παραγωγής παρατηρείται στο δήμο Δίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας, ο οποίος αριθμεί περί τα 400 μέλη, ενεργούς παραγωγούς, κ. Γιώργος Νάτσιος «πριν από 12 περίπου ημέρες ο παρατεταμένος καύσωνας πείραξε τα καπνά και τα ζεμάτισε, τα μάρανε, με αποτέλεσμα να υπάρξει σαφής υποβάθμιση της σοδειάς».

Το πρόβλημα αφορά τους καπνοπαραγωγούς του δήμου Δίου και πιο συγκεκριμένα την Καρίτσα, τη Βροντού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Κονταριώτισσα και άλλες περιοχές και πλήττει τα καπνά Κατερίνης.

Οι παραγωγοί και οι Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τους τοπικούς βουλευτές.

Σε μια προσπάθεια να δουν που οφείλεται το πρόβλημα εκπρόσωποι συνεταιρισμών της περιοχής κάλεσαν γεωπόνους του ΕΛΓΑ και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (πρώην Νομαρχίας), ωστόσο όπως ειπώθηκε, πρέπει να σταλούν δείγματα στο Μπενάκειο, ώστε να τεκμηριωθεί από πού προέρχεται η ζημιά.

01/08/2019 05:12 μμ

Συνάντηση με εκπροσώπους τευτλοκαλλιεργητών απ’ όλη την Ελλάδα είχαν την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Υφυπουργοί κ. Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Κώστας Σκρέκας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης που παρέδωσε την εταιρεία σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης με κλειστά εργοστάσια και σωρευμένες ζημίες που έχουν εκτοξευθεί στα 320 εκατομμύρια ευρώ περίπου».

«Η πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος με την ατελέσφορη προσπάθεια ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, καθώς και η ψηφοθηρική υπόσχεση στους αγρότες για εξαγορά της παραγωγής και συνακόλουθη απόδοση της συνδεδεμένης επένδυσης χωρίς τη διασφάλιση της πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, εγκλώβισαν την ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, προκύπτει άμεσος κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2019, γεγονός που θα οδηγήσει στην οικονομική εξόντωση των παραγωγών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου επιβεβαιώθηκε «η εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχισθεί η βιώσιμη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα με τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιέργειας και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) Θα δηλώσει επισήμως στον ISAAM ότι η Ελλάδα επιθυμεί διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην τευτλοκαλλιέργεια και το 2020.

β) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης του νέου Νομικού Προσώπου που θα προκύψει από τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στον Αναπτυξιακό Νόμο για την υλοποίηση επενδυτών εκσυγχρονισμού.

γ) Θα εξετάσει τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

δ) Θα μελετήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μονάδας συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας.

Τέλος, οι δύο Υφυπουργοί ενημέρωσαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2019 και να βρεθεί διέξοδος για την εφετινή παραγωγή.

01/08/2019 05:04 μμ

Ακόμα περιμένουν να λάβουν τις ενισχύσεις de miminis που τους υποσχέθηκε προεκλογικά η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι καπνοπαραγωγοί από τρεις νομούς της χώρας.

Πρόκειται για τους παραγωγούς καπνών των ποικιλιών «Κατερίνης» και «Μπασμάς» από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, οι οποίοι έμειναν εκτός, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί από πακέτο των 8 εκατ. ευρώ περίπου που έδωσε το ΥπΑΑΤ τον περασμένο Ιούνιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προηγούμενη ηγεσία είχε φτάσει έως και την κατάρτιση της υπουργικής απόφασης, η οποία απαιτείται για να δοθούν τα de minimis στους νομούς αυτούς, ενώ υπήρχαν και σχετικές διαβεβαιώσεις Αραχωβίτη για το θέμα. Ωστόσο, η διαδικασία για να δοθούν τα 50 ευρώ στο στρέμμα, που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ και τώρα οι παραγωγοί δικαίως κάνουν λόγο για εμπαιγμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, προεκλογικά τους υποσχέθηκαν ότι θα «τρέξουν» το ζήτημα.

Όπως μας είπε εις εξ αυτών, καπνοπαραγωγός από την Θεσσαλονίκη «τα de minimi σε μας δεν ήρθαν και έγινε διάκριση, όμως τα εκκαθαριστικά για να πληρώσουμε στην Εφορία, δεν... ξέχασαν να μας τα στείλουν».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑγροΤύπου στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ξέρουν κάτι για κοντινή πληρωμή στους καπνοπαραγωγούς, ενώ το θέμα έχει περάσει προς χειρισμό πλέον στα χέρια της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Σημειωτέον ότι τα de minimis στα καπνά δόθηκαν ως αντιστάθμισμα στην περσινή κακή χρονιά που γονάτισε τους παραγωγούς, λόγω των ζημιών από την ίωση και την κακοκαιιρία.

Τώρα πάντως οι παραγωγοί κόβουν το δεύτερο χέρι στον Μπασμά στην Θεσσαλονίκη όπως μας είπαν αλλά οι προσδοκίες δεν είναι καλές σε σχέση με την τιμή του προϊόντος, η οποία κατά μέσο όρο ήταν 4,70 ευρώ το 2017, ενώ το 2018 ήταν 4,20 ευρώ. Φέτος ως ώρας τα καπνά είναι καλά ποιοτικά, ωστόσο οι περισσότεροι παραγωγοί δύσκολα θα ξανα-καλλιεργήσουν στο μέλλον, αφού είναι απογοητευμένοι από τις τιμές, ενώ δεν βρίσκουν και εργατικό δυναμικό.

26/07/2019 01:51 μμ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί από όσα συμβαίνουν στην ΕΒΖ. Όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο, στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο γινόταν η εκδίκαση του σχεδίου εξυγίανσης της βιομηχανίας που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς, ο δικηγόρος της τράπεζας χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» τον υποψήφιο επενδυτή Λούκα Φέκερ. Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται τι θα γίνει με τους τευτλοπαραγωγούς.

«Η ανακοίνωση για να γίνει η σπορά των τεύτλων έγινε από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, παρουσία του διευθύνοντα σύμβουλου της ΕΒΖ Χρήστου Πούρη», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο τευτλοπαραγωγός από την Ημαθία κ. Παύλος Μπογιαννίδης και προσθέτει:

«Εγώ ο ίδιος ρώτησα τον κ. Πιτσιόρλα τι θα συμβεί αν δεν τελεσφορήσει η εξαγορά της βιομηχανίας και μου απάντησε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Μετά από αυτές τις δηλώσεις οι παραγωγοί προχώρησαν στην σπορά 18.000 στρεμμάτων με τεύτλα. Ρωτάμε την κυβέρνηση τι θα γίνει.

Αν δεν υπογραφεί σύμβαση με κάποια επιχείρηση δεν θα χαθεί μόνο η παραγωγή αλλά και τα δικαιώματα (τσεκ) καθώς και η συνδεδεμένη ενίσχυση. Το κόστος καλλιέργειας τεύτλων ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά στρέμμα. Μαζί με τις επιδοτήσεις η ζημιά θα φτάσει στα 400 ευρώ ανά στρέμμα.

Εμείς δεν ζητάμε αποζημιώσεις. Θέλουμε να συγκομιστούν τα τεύτλα, να ζυγιστούν και να παραδοθούν. Μας έδωσαν τους σπόρους αλλά η ΕΒΖ αρνείται να μας δώσει τα φυτοπροστατευτικά (όπως έκανε στο παρελθόν) και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Η ΕΒΖ μέχρι αυτή την στιγμή ανήκει στο κράτος. Η καλλιέργεια προχωρεί και περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι θα κάνει για το θέμα αυτό».

Σταύρος Παϊσιάδης

24/07/2019 02:29 μμ

Σε ρυθμούς συλλογής μπαίνει από τις 26/7 η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας σε Λάρισα και Φάρσαλα.

Το σύνολο σχεδόν των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, AGROFARM), ανοίγουν τις πύλες τους σε μια χρονιά η οποία αναμένεται ως η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Μετά από μια διετία έντονων χαλαζοπτώσεων και καθολικών κυριολεκτικά πλημμυρικών φαινομένων, η οποία δοκίμασε τις αντοχές των παραγωγών και το μέλλον της καλλιέργειας, η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή αναμένεται να είναι καλή, τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά.

Τα διαδικαστικά θέματα της συλλογής, όπως τιμές εργοστασίων, γενικοί όροι διακίνησης του προϊόντος, μεταφορικά, συμβάσεις, έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν διεξοδικά στη Γενική Συνέλευση των ΘΕΣΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 22/7, με αυξημένη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη. Αυτή την περίοδο το επιτελείο του ΘΕΣΤΟ οργανώνει τις τελικές λεπτομέρειες της καμπάνιας, με την ευχή αυτή να κυλήσει ομαλά.

Οι γεωπόνοι του ΘΕΣΤΟ θα βρίσκονται καθόλη τη περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια και τα εργοστάσια, για να διασφαλίσουν την ορθή συλλογή αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργοστασίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί να επικοινωνούν πριν τη συγκομιδή με τους υπεύθυνους γεωπόνους καμπάνιας του ΘΕΣΤΟ, τονίζεται σε ανακοίνωση του συνεταιρισμού.

Δείτε το μεταφορικό κόμιστρο ανά εργοστάσιο

Δείτε τις τιμές της τομάτας

23/07/2019 04:21 μμ

Στο πλευρό των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση βρέθηκαν οι γεωπόνοι της εταιρείας Δ. Νομικός ΑΒΕΚ, παρουσία εκπροσώπων της ΕRGO Ασφαλιστική ΑΕ για την άμεση καταγραφή και εκτίμηση.

«Υπενθυμίζουμε πως η πρωτοποριακή αυτή κάλυψη παρέχεται δωρεάν σε όλους τους αποκλειστικούς παραγωγούς της Δ. Νομικός, οι οποίοι εντάσσονται  στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της εταιρείας, λειτουργεί δε συμπληρωματικά με την υποχρεωτική κάλυψη του ΕΛΓΑ και καλύπτει τους παρακάτω κινδύνους:

-Χαλάζι & παγετό

-Ανεμοθύελλα

-Πλημμύρα

-Καύσωνα & Ηλιακή ακτινοβολία

-Υπερβολικές ή άκαιρες Βροχοπτώσεις

-Χιόνι

-Πυρκαγιά», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας Δ. Νομικός ΑΒΕΚ.

Η παροχή αυτή αποτελεί εξασφάλιση για τον παραγωγό, παρέχοντας ουσιαστική κάλυψη για τους παραπάνω κινδύνους, συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας την κάλυψη, η οποία παρέχεται από το Δημόσιο Φορέα καλύπτοντάς τον, σε συνδυασμό με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, μέχρι του συνόλου της πραγματικής ζημιάς του στις περιπτώσεις όπου λόγω ασφαλιστικού κινδύνου προκύπτει ζημία άνω του 10%, επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Επιπλέον, η καταβολή της αποζημίωσης πραγματοποιείται χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ παρά μόνον ο τελικός προσδιορισμός του αποδοτέου από αυτόν ποσού βάσει του σχετικού πορίσματος του.

Οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας συνεργάτες της εταιρείας Δ. Νομικός ΑΒΕΚ μπορούν και αισθάνονται πραγματική προστασία, παραμένοντας βιώσιμοι ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων».

16/07/2019 04:41 μμ

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ενημερώθηκε σχετικά με την τελική έκθεση της ομάδας εργασίας για τη ζάχαρη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην κατάσταση του τομέα μετά τη λήξη του συστήματος των ποσοστώσεων, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι Υπουργοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις συστάσεις της ομάδας.

Στην έκθεσή της, η ομάδα έκρινε ότι η δυσχερής κατάσταση της αγοράς ζάχαρης συνδεόταν στενά με τη μετάβαση από το σύστημα τον ποσοστώσεων στο νέο και διατύπωσε συστάσεις για διάφορα θέματα, όπως: η προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, οι συμβατικές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και παραγωγών ζάχαρης, τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, η διαφάνεια της αγοράς, οι κοινωνικοοικονομικές πτυχές, το εμπόριο και η έρευνα.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η αύξηση της παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ μετά το τέλος των ποσοστώσεων παραγωγής ήταν αναμενόμενη. Όμως η απότομη αύξηση της παραγωγής, κατά την περίοδο εμπορίας 2017/2018, υπερέβη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες.

Συγκεκριμένα υπήρξε αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας, κατά 18% που σε συνδυασμό με τις αποδόσεις ρεκόρ οδήγησε στο ρεκόρ παραγωγή 21,3 εκατομμυρίων τόνων, κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 25% άνω του μέσου όρου των τριών προηγούμενων ετών.

Για την συγκεκριμένη περίοδο οι εξαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ ανήλθαν στους 3,4 εκατ. τόνους, διπλάσιες των 1,4 εκατ. τόνων που εξήχθησαν κατά τα προηγούμενα έτη, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκε σε 1,8 εκατ. τόνους (από 2,5 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος).

Όσον αφορά την κατανάλωση στην ΕΕ παραμένει σταθερή αν και η έκθεση δεν έχει στοιχεία από τη νέα τάση που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη για λιγότερη ζάχαρη, κάτι που αναμένεται να φέρει αισθητή μείωση στα επόμενα χρόνια.

Η μεγάλη παραγωγή είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της τιμής. Από τα 490 ευρώ ανά τόνο που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 η τιμή μειώθηκε ραγδαία, φθάνοντας στα 347 ευρώ ανά τόνο τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2019 έφθασε σε ρεκόρ χαμηλό των 312 ευρώ ανά τόνο, ενώ είχαμε μια «διόρθωση» στα 320 ευρώ τον Μάιο του 2019.

Πάντως η μείωση της καλλιέργειας τεύτλων, που ανακοινώθηκε από τα κράτη μέλη την περίοδο 2018/2019, σε συνδυασμό με τα μειωμένα αποθέματα που αναμένονται στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (1,5 εκατ. τόνοι), αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της αγοράς και προβλέπεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση της τιμής τους επόμενους μήνες.

Πάντως οι χαμηλές τιμές τεύτλων που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια στην ΕΕ έχουν φέρει πρόβλημα στους τευτλοπαραγωγούς. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί οι τιμές των τεύτλων έχουν μειωθεί σε τέτοιο σημείο που διακυβεύεται το μέλλον της καλλιέργειας στην ΕΕ.

Από το 2018 οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία) ζητάνε να ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση της αγοράς, ενώ υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες που θα είχε το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης στην οικονομία του τομέα και ιδιαίτερα σε ορισμένες αγροτικές περιοχές θα ήταν πολύ αρνητική.

Στην αντίθετη πλευρά έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Δανία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία) υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στον τομέα για να προσαρμοστεί στην αγορά και αν σε αυτή την φάση υπάρξουν μέτρα δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σταύρος Παϊσιάδης

16/07/2019 02:16 μμ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοινώνεται ότι έχουν αναρτηθεί οι αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις πληρωμών της Δράσης 2.3 (Β) "Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων" για την 2η πρόσκληση 6777/26-3-2013, 5ο έτος εφαρμογής (2017).

Ως προθεσμία υποβολής των ενστάσεων, ορίζεται το χρονικό διάστημα από 17-7-2019 έως και 23-7-2019.

«Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας, οδός Καλλισθένους 27& Θεοφράστου, γραφείο 1.2, αρμόδια γεωπόνος Χρ. Κοντογιάννη, τηλ. 2413511145 & 6909930702», καταλήγει η ανακοίνωση.

08/07/2019 12:04 μμ

Όπως με ακρίβεια είχαμε προαναγγείλει από την προ-περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΒΖ, πιστώθηκαν στο λογαριασμό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) την περασμένη Παρασκευή και μετέπειτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, αλλά και στους εργαζόμενους της εταιρείας, τα χρήματα που τους οφείλονταν. Συγκεκριμένα, στους τευτλοπαραγωγούς πιστώθηκαν 2,7 εκατ. ευρώ για την παραγωγή που παρέδωσαν στην εταιρεία το 2017 και το 2018. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Θοδωρής Αραμπατζής, από το νομό Σερρών, σημειώνοντας ταυτόχρονα «ότι τα χρήματα που οφείλονταν στους παραγωγούς κατατέθηκαν στους λογαριασμούς τους, λίγο μετά το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής».

Μαζί με την εξόφληση των παραγωγών «έτρεξε» και η καταβολή των δεδουλευμένων, συνολικού ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, που οφείλονταν στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) για την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 - Μαΐου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με βάσει την οποία η ΕΒΖ απέκτησε τη δυνατότητα να εισπράξει την επιχορήγηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρόλο που δεν διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Το προηγούμενο διάστημα, σημειώνεται, πως οι τευτλοπαρωγοί είχαν διαμηνύσει στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν θα ψήφιζαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αν δεν πληρώνονταν.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΒΖ, που οφείλει στο ΙΚΑ περί τα 4,5 εκ. ευρώ και περίπου 2 εκ. ευρώ σε φόρους προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λάβει ενημερότητες για να εκταμιευτούν τα οφειλόμενα.

08/07/2019 11:48 πμ

Άπό τον Υποψήφιο Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη έγιναν γνωστά τα εξής: «Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ολοκληρώθηκαν και οι τυπικές διαδικασίες, έτσι αναμένεται άμεσα η εξόφληση παραγώγων και εργαζομένων.

Το σχετικό κονδύλι έχει ήδη  μεταφερθεί από το αρμόδιο υπουργείο στην Ε.Β.Ζ.

Η διαδικασία για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργοστασίου και της καλλιέργειας τεύτλων βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο, έτσι παύει οριστικά   η «περιπέτεια» της Ε.Β.Ζ., η καλλιέργεια θα συνεχιστεί».

Την εξέλιξη αυτή είχαμε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα.

03/07/2019 06:16 μμ

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με τις εξαγγελθείσες προ ημερών ενισχύσεις de minimis για αιγοπροβατρόφους Δυτικής Μακεδονίας, σπαράγγια και ντομάτα.

Παραγωγοί που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο ζητούν ενημέρωση για το θέμα από το ΥπΑΑΤ, μιας και όπως λένε «κανείς δεν λέει τίποτα πλέον και είμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, οπότε δεν ξέρουμε αν πρέπει να ελπίζουμε ή όχι».

Σε σχέση με την αιγοπροβατοτροφία Δυτικής Μακεδονίας, υπενθυμίζεται, ότι με εντολή του Υπουργού, όπως ανέφερε το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του, «οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκίνησαν τις διαδικασίες ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της Δυτικής Μακεδονίας για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αιτίες. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2018, είχαν ισχυρή αρνητική επίδραση στην παραγωγική ικανότητα γάλακτος των αιγοπροβάτων και οδήγησαν σε αυξημένο κόστος παραγωγής».

Αντίστοιχα, «με εντολή του Υπουργού ξεκινούν οι διαδικασίες, ώστε να τεκμηριωθεί η χορήγηση ενίσχυσης de minimis, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια του σπαραγγιού το 2018».

Σχετικά με το πρόβλημα προσβολών σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης από το έντομο Tuta Absoluta και ύστερα από επικοινωνία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τους βουλευτές και τους φορείς των παραγωγών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τονίζονταν σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ότι «εξετάζουμε τη δυνατότητα να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)».

Επίσης με αφορμή κάποια ερωτήματα παραγωγών καπνού προς τον ΑγροΤύπο σε σχέση με ενισχύσεις de minimis στα καπνά σε περιοχές που δεν δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν γνωρίζουν κάτι επ' αυτού.

02/07/2019 05:52 μμ

Μετά από επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, με τους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι του εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση - έκκληση:

«Ένα μόλις βήμα πριν την πλήρη απαξίωση, διάλυση και αφανισμό έχει οδηγήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), τείνοντας να εξαφανίσει την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, που άλλοτε αποτελούσε δυναμικό πυλώνα της αγροτικής μας παραγωγής.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τους τραγικούς, ολέθριους και συνάμα τραγελαφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία 4,5 χρόνια:
·        Έκανε αλλεπάλληλες (5) αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, αποκαλύπτοντας έναν επιεικώς απαράδεκτο ερασιτεχνισμό.
·        Επέδειξε πλήρη ανικανότητα στην ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή, για την εξαγορά και την εξυγίανση της βιομηχανίας.
·        Την ενέταξε στον πτωχευτικό κώδικα.
·        Της έκλεισε την στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού.
·         Άφηνε συνεχώς απλήρωτους τους τευτλοπαραγωγούς, αναγκάζοντάς τους τα τελευταία χρόνια να κάνουν «μαύρες» Γιορτές και «μαύρα» Χριστούγεννα.
·        Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις συνδεδεμένες με την τευτλοκαλλιέργεια ενισχύσεις, που υιοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί υπουργίας μου στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάκτησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ακύρωσης των προγραμμάτων απονιτροποίησης.
·        Δεν υπέγραψε μέχρι σήμερα τις συμβάσεις καλλιέργειας του 2019 μεταξύ τευτλοκαλλιεργητών και ΕΒΖ, παρά το γεγονός ότι τους προέτρεψε να καλλιεργήσουν με κίνδυνο μάλιστα να χάσουν και τη φετινή παραγωγή τους.
·        Άφησε απλήρωτους τους μόνιμους εργαζόμενους στην ΕΒΖ (για το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2018 – Μάιος 2019 τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των 2 εκατ. ευρώ), ενώ προχώρησε σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Σήμερα τα εργοστάσια της ΕΒΖ βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, δίχως συντήρηση του εξοπλισμού τους και καμία παραγωγική δραστηριότητα, ενώ οι εκτάσεις με καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας μειώθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 85% !

Ενόψει του διαφαινόμενου «λουκέτου» της άλλοτε ναυαρχίδας των ελληνικών αγροτικών βιομηχανιών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ας κάνει τουλάχιστον ένα τελευταίο βήμα πριν την αποχώρησή της από την εξουσία : ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ 2018.

Δεν πρόκειται να εξιλεωθεί για τα όσα δεινά επέφερε στην αγροτική μας οικονομία, αλλά τουλάχιστον ας δείξει για τελευταία φορά ότι, μπορεί να αντιληφθεί τους κόπους που κατέβαλαν οι τευτλοκαλλιεργητές μας την περυσινή χρονιά».

27/06/2019 01:36 μμ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τρέξει η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) για την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 – Μαΐου 2019, καθώς επίσης και η εξόφληση των τευτολοπαραγωγών που έδωσαν τεύτλα στην εταιρεία, το 2017 και το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από κύκλους της ΕΒΖ.

Στους εργαζόμενους θα δοθεί ένα ποσό πάνω από 2 εκατ. ευρώ και στους παραγωγούς ένα ποσό της τάξης των 2,7 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία έλαβε ασφαλιστική ενημερότητα ενώ ακολούθως αναμένεται να λάβει και φορολογική ενημερότητα.

26/06/2019 02:02 μμ

Σχετικά με το πρόβλημα προσβολών σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης από το έντομο Tuta Absoluta και ύστερα από επικοινωνία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τους βουλευτές και τους φορείς των παραγωγών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης «εξετάζουμε τη δυνατότητα να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)».

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, κι ενώ προβλήματα από το συγκεκριμένο έντομο αναφέρονται κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

21/06/2019 03:19 μμ

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, ενώ μεταξύ των καλλιεργειών, που χτυπήθηκαν με μανία ήταν και της βιομηχανικής ντομάτας, παραγωγών του ΑΣ Θεσσαλών (ΘΕΣΤΟ).

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, κ. Αστέριος Σαπουνάς «σε περίπου 500 στρέμματα καλιέργειας στα Φάρσαλα, η ολοκληρωτική καταστροφή είναι ολοφάνερη και δεν ξέρουμε πια αν αξίζει σε αυτές τις περιπτώσεις να προσπαθήσει κάποιος να συνεφέρει τις καλλιέργειες».

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν από τον ΘΕΣΤΟ, «όσον αφορά στις περιοχές οι οποίες υπέστησαν ηπιότερες ζημιές, καλλιεργητικές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προς αποφυγή εμφάνισης προσβολών είναι οι ακόλουθες:

•Να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του χωραφιού, ψεκασμός φυλλώματος με χαλκούχα σκευάσματα έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η προσβολή από ανοιχτές πληγές που προκλήθηκαν κυρίως λόγω της χαλαζόπτωσης.

•Να γίνει εφαρμογή με σκαλιστήρι, όπου αυτό είναι εφικτό ανάλογα και το βλαστικό στάδιο τις καλλιέργειας, έτσι ώστε να γίνει σπάσιμο της κρούστας, να ευνοηθεί αερισμός του εδάφους και να μειωθεί η εδαφική υγρασία.

•Επαναληπτικός ψεκασμός με διασυστηματικά μυκητοκτόνα, μετά την εμφάνιση νέων φύλλων και βλαστών, σε διάστημα περίπου 10 ημερών».

18/06/2019 12:52 μμ

Η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι «πρώτη» σε ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Η δημοσίευση νέας Έκθεσης από την KPMG, υπενθυμίζει τις αρνητικές προεκτάσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Ο αριθμός των 690 εκατ. ευρώ χαμένων εσόδων από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα (25% αναλογικά με τον ΕΝΦΥΑ), για το 2018 καθώς και η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας σε όλη την ΕΕ, με το ποσοστό παράνομων τσιγάρων στο 23,6% (αύξηση 5,6 μονάδων σε σχέση με το 2017) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ειδικότερα για τον κλάδο των ψιλικών και περιπτέρων, στον οποίο σημειώνεται ύφεση το ποσοστό αυτό αγγίζει τουλάχιστον το 30%.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα.

Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα.

Και εδώ η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά, καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δις τσιγάρα).

Το παράνομο εμπόριο έχει τεράστιο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα χρηματοδοτούν διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις (εμπόριο όπλων, ναρκωτικών κοκ).

Που είναι όμως η πολιτική βούληση και η κρατική παρέμβαση για την εξάλειψη του φαινομένου;

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως ενώ πέρυσι οι Ελληνικές Αρχές εξάρθρωσαν 7 παράνομα εργοστάσια «fake τσιγάρων», φέτος το ποσό αυτό είναι μηδενικό!

Έτσι γεννάται ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά;

Δεν έγιναν αρκετές έρευνες;!  Ή μήπως και καθόλου;!

Το παράνομο εμπόριο είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πλήττει πολλούς τομείς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνίες και δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε νόμους. Αποφάσεις και δράσεις επίλυσής του θέματος κρίνονται όχι μόνο αναγκαίες αλλά και ζωτικής σημασίας!!!».

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος - Κωνσταντίνος Ιακώβου
Ο Γραμματέας - Αρβανίτης Νικόλαος

07/06/2019 02:16 μμ

Τροπολογία με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα επιχορήγησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές που αφορούν χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς και δεδουλευμένα εργαζομένων της επιχείρησης, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Έργα V και VI της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας», έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με την πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα επιχορήγησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε.» από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές που αφορούν σε
α) δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων και
β) απαιτήσεις τευτλοπαραγωγών που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία για την παραγωγή του έτους 2018.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία

Στο μεταξύ ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η προγραμματισμένη για επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ, με θέμα την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Επίσης, λόγω της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών (παράταση της αναστολής εκδικάσεων), δεν θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα (10 Ιουνίου) στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα της βιομηχανίας για ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106. Η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να ζητήσει τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

27/05/2019 02:33 μμ

Μία ακόμα υπόθεση λαθραίων τσιγάρων έφερε στο φως η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αρμόδιο τελωνείο, μετά από ανάλυση κινδύνου, έλεγξε εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο ήταν δηλωμένο ότι μετέφερε ενδύματα και είχε φτάσει από το Shekou της Κίνας.

Μετά από ειδική σάρωση από αυτοκινούμενο X RAY, εντοπίστηκαν καπνικά προϊόντα, την ύπαρξη των οποίων επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο ειδικός σκύλος - ανιχνευτής καπνικών προϊόντων, με το όνομα «Χάκερ».

Από την καταμέτρηση βρέθηκαν: Χίλια διακόσια σαράντα εννιά (1.249) χαρτοκιβώτια, περιέχοντα το καθένα πενήντα (50) κούτες των δέκα (10) πακέτων των είκοσι (20) τεμαχίων τσιγάρων και Ένα (1) χαρτοκιβώτιο περιέχον σαράντα (40) κούτες των δέκα (10) πακέτων των είκοσι (20) τεμαχίων τσιγάρων. Συνολικά, δώδεκα εκατομμύρια τετρακόσιες ενενήντα οκτώ χιλιάδες (12.498.000) τεμάχια τσιγάρων.

Όλα τα παραπάνω περιγραφόμενα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καθώς και το εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων.

Οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό 2.472.016 €.

16/05/2019 03:08 μμ

Σύμφωνα με την Απόφαση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας (ΦΕΚ 3763/03.05.2019), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μηδενίστηκε ο δασμός εισαγωγής για σπόρους ηλίανθου.

Η απόφαση ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019 και για εισαγωγή ηλιόσπορων 100.000 τόνων με μηδενικό δασμό σε ιδιωτικές εταιρείες που παράγουν ηλιέλαιο.

Για την ειδική έκδοση αδείας εισαγωγής τροφίμων, που θα εκδίδεται από το Υπουργείο Εμπορίου εντός πέντε εργάσιμων ημερών, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσω διαδικτύου της ιστοσελίδας του Τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου.

15/05/2019 11:56 πμ

Σε νέες επενδύσεις προχωρά η British American Tobacco Hellas, επενδύοντας περαιτέρω στην ελληνική αγορά, με τη νέα, εξελιγμένη έκδοση του προϊόντος ατμίσματος, Vype ePen 3, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο.

Ο Όμιλος British American Tobacco συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή του για στήριξη της ελληνικής οικονομίας με συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ και την επιλογή της Ελλάδας ως μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που ήρθαν τα Προϊόντα Επόμενης Γενιάς, προσφέροντας στους ενήλικους καπνιστές μια ευρεία γκάμα προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο.

Σήμερα το Vype αποτελεί το Νο 1 προϊόν ατμίσματος στα φαρμακεία της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις και δημόσιοι φορείς αναγνωρίζουν ότι το άτμισμα έχει δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές για θέματα δημόσιας υγείας της Βρετανίας, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά από τον καπνό και θα μπορούσαν να συνταγογραφούνται, βοηθώντας πιθανά τους καπνιστές να διακόψουν το τσιγάρο». Άλλοι δημόσιοι φορείς υγείας, όπως το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών (Βρετανία), επιβεβαιώνουν ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα προκαλούνται από τοξικές ουσίες που παράγονται από την καύση του καπνού κι όχι από την νικοτίνη.

Σχεδιασμένο από ειδικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χαρακτηριστικό του Vype ePen 3 έχει ελεγχθεί ώστε να πληροί τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας και ασφαλείας, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας ατμίσματος. Το Vype ePen 3, είναι μια compact συσκευή κλειστού συστήματος, με υψηλή απόδοση, ασφάλεια και ποιότητα, με κύρια χαρακτηριστικά την ευκολία χρήσης αφού λειτουργεί με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού και με υψηλή απόδοση μπαταρίας. Το προϊόν είναι διαθέσιμο στα 65 καταστήματα και σε άλλα σημεία πώλησης της NOBACCO σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και διαδικτυακά, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της NOBACCO.