Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξεκίνησε ο αλωνισμός ηλίανθου, κατώτερη τιμή 50 έως 55 λεπτά το κιλό

09/08/2022 12:01 μμ
Ξεκίνησε ο αλωνισμός στον ηλίανθο με τους παραγωγούς να ελπίζουν οι καιρικές συνθήκες να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Προβλήματα όμως στην καλλιέργια δημιούργησε ένα έντομο που έκανε ζημιές, κυρίως στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ξεκίνησε ο αλωνισμός στον ηλίανθο με τους παραγωγούς να ελπίζουν οι καιρικές συνθήκες να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Προβλήματα όμως στην καλλιέργια δημιούργησε ένα έντομο που έκανε ζημιές στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Έβρου κ. Ευάγγελος Δεδόγλου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του εντόμου loxostege sticticalis που έπληξε καλλιέργειες ηλίανθου κυρίως στο νότιο Έβρο.

Αυτή την χρονική περίοδο παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί στο στάδιο του ακμαίου (πεταλούδα), και της εναπόθεσης των αυγών τους. Σε λίγες ημέρες θα γίνει η εκκόλαψη τους και οι προνύμφες που θα εμφανιστούν είναι αυτές που προσβάλλουν τις καλλιέργειες, κυρίως τώρα βαμβακιού και τριφυλλιού.

Στο παρελθόν το συγκεκριμένο έντομο έκανε την εμφάνισή του σε καλλιέργειες τεύτλων. Δεν έκανε όμως τόσο μεγάλες ζημιές. Στον ηλίανθο δεν μπορούσαν να ψεκαστούν σωστά τα φυτά.

Υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή κυρίως σε περιοχές του Τυχερού αλλά έχουμε εστίες και στον υπόλοιπο Έβρο, καθώς και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Υπάρχουν χωράφια που έχουμε 100% ζημιά στην παραγωγή.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ο αλωνισμός στα πρώιμα ξηρικά χωράφια και θα συνεχιστεί σταδιακά μέχρι αρχές Οκτωβρίου».

Ο παραγωγός από τις Καστανιές του Έβρου κ. Κώστας Κάκος τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε ζημιές σε κάποια χωράφια στην περιοχή. Ο αλωνισμός θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στα χωράφια που δεν έχουν πρόβλημα. Η τιμή παραγωγού για βιοντίζελ είναι στα 50 λεπτά το κιλό. Τις προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους και έμποροι από τη Βουλγαρία, να δούμε αν φέτος υπάρξει ενδιαφέρον».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, τόνισε ότι «ξεκίνησε ο αλωνισμός στον ηλίανθο. Υπάρχουν κάποιες ζημιές από το έντομο κυρίως στο νότιο Έβρο. Όπου χτύπησε τα χωράφια έτρωγε τα φύλλα και κατέστρεφε τον ηλίανθο. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 50 λεπτά το κιλό κατώτερη τιμή αλλά είναι ανοικτή και μπορεί να πάει πιο ψηλά».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, παραγωγός από Δράμα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή ηλίανθου στην περιοχή. Οι αποδόσεις είναι καλές. Όσοι έκαναν νωρίς φύτευση οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια. Οι υπόλοιποι πρέπει να ποτίζουν. Υπογράψαμε σύμβαση με τα εργοστάσια βιοντίζελ στα 50 λεπτά το κιλό κατώτερη τιμή».

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) και παραγωγός από τις Σέρρες κ. Στέργιος Λίτος, «στην περιοχή ο αλωνισμός θα ξεκινήσει μετά τις 15 Αυγούστου και θα γίνει σταδιακά. Ταα καλά χωράφια αργούν να αλωνιστούν. Έφτασε και στις Σέρρες το έντομο αλλά δεν προξένησε μεγάλες ζημιές. Οι τιμές φέτος είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα στα 55 λεπτά το κιλό».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
14/03/2025 11:48 πμ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (8 Μαρτίου 2025), εκδήλωση με τίτλο «Make Tomato Great Again», στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTHESSALY 2025.

Η εκδήλωση διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της έκθεσης και συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους από τον τομέα της μεταποίησης, της πρωτογενούς παραγωγής, του τραπεζικού κλάδου καθώς και της έρευνας.

Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Δ. Σάνδρος ΑΕ με χορηγό επικοινωνίας την εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την βιομηχανική τομάτα στην Ελλάδα.

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες
Φωτογραφία: Ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ουσιαστική ήταν και η παρουσία του υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστου Κέλλα, ο οποίος επεσήμανε το σημαντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα καθώς και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του προϊόντος. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κ. Γεώργιος Σάνδρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πραγμάτωσης της δυναμικής της καλλιέργειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Ο κ. Δημήτρης Νομικός, Προέδρος της ΑΒΕΚ Δ. Νομικός καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, ανέπτυξε τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές της βιομηχανικής τομάτας στο πλαίσιο της επεξεργασίας και της παραγωγής προϊόντων αξίας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός ως προς τον στρεμματικό στόχο που θέτουμε, μιας και θα πρέπει να επιδιώκουμε ανάπτυξη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και ότι πρέπει να επενδύσουμε στην δημιουργία μεγάλων πρωτογενών παραγωγικών μονάδων. Προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα σε όλα τα στάδια.

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες
Φωτογραφία: Από αριστερά - Ο δημοσιογράφος του ΑγροΤύπου Σταύρος Παϊσιάδης, συντονίζει τη συζήτηση - Δημήτρης Νομικός, Χρήστος Σουλιώτης, Δημήτρης Γιούδης, Διονύσιος Μπόχτης.

Ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ και εκπρόσωπος της πρωτογενούς παραγωγής, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ανάγκες του τομέα παραγωγής βιομηχανικής τομάτας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να κατεβάσουμε το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στην αναγκαιότητα των παραγωγών στην προσήλωση και εξειδίκευση στην καλλιέργεια. Κάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια εθνική συνεννόηση για να διατηρήσουν το προϊόν ισχυρό και ανταγωνιστικό.

Ο κ. Δημήτρης Γιούδης, στέλεχος Επιχειρηματικού Κέντρου Αγροτικού Τομέα Κεντροδυτικής Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία και στρατηγικές στήριξης των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας κι όχι μόνο. «Η πρόσβαση των παραγωγών στα χρηματοδοτικά προϊόντα της Πειραιώς πραγματοποιείται μέσα από μια πληθώρα εξειδικευμένων λύσεων που προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Μόνο το 2024 εκταμιεύτηκαν νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 400 εκατ. €. Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδύσεων σε όλο τον κλάδο της αγροδιατροφής».

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες
Φωτογραφία: ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κ. Γεώργιος Σάνδρος.

Τέλος ο κ. Διονύσιος Μπόχτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBo), περιέγραψε την σημασία των νέων τεχνολογιών στην βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά με γνώμονα την γνωσιακή επάρκεια των εμπλεκομένων και την λειτουργία ενός σαφούς κανονιστικού πλαισίου. Ανθρακοδεσμευτική γεωργία, ψηφιακές τεχνολογίες, συμπόρευση των ιδιωτών όλων των κλάδων: «οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν την απαιτούμενη διαφάνεια και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής τομάτας, όπου η βιο-παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με τη βιομηχανική παραγωγή. Εδώ παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας ενός πρότυπου παραδείγματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τους πρωτοπόρους σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής βιομηχανικής τομάτας. Διότι οι πρωτοπόροι είναι αυτοί που χαράσσουν τη διαδρομή».

Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών κλάδων και την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία και χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της βιομηχανικής τομάτας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να αποτελέσει η διοργάνωση αυτή την απαρχή για την δημιουργία ενός σύγχρονου think tank για την βιομηχανική τομάτα.
Κύρια Φωτογραφία άρθρου: Από αριστερά - Δημήτρης Νομικός, Χρήστος Σουλιώτης, Γεώργιος και Δημήτρης Σάνδρος, Δημήτρης Γιούδης, Διονύσιος Μπόχτης.

Τελευταία νέα
24/02/2025 03:22 μμ

Ενημερωτική εκδήλωση για το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο (08/03/2025), στις 12:00 π.μ., στην σκεπαστή αγορά της Λάρισας, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, Agrothessaly 2025.

Την εκδήλωση διοργανώνει η εταιρεία Δ. Σάνδρος Α.Ε. μια ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, η οποία παράγει και εμπορεύεται πολλαπλασιαστικό υλικό βιομηχανικής τομάτας (σπόροι, σπορόφυτα), καθώς και προϊόντα ειδικής θρέψης φυτού στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Στόχος της εκδήλωσης θα είναι η εξεύρεση λύσεων για την αναγέννηση και περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας στην χώρα μας. Κεντρικό σύνθημα θα είναι «ας φτιάξουμε την τομάτα δυνατή ξανά».

Στο πάνελ των ομιλητών θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, την μεταποίηση, τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και επιστήμονες έρευνας και τεχνολογίας.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν από τους ομιλητές, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα είναι:

  • Η Βιομηχανική Τομάτα ως επιλογή στα σύγχρονα αδιέξοδα του πρωτογενή τομέα.
  • Τρόποι ανάκαμψης και ανάπτυξης της καλλιέργειας μέσα από βιώσιμα μονοπάτια
  • Προσαρμογή στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και διατροφικές εφαρμογές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Σάνδρος, απώτερος στόχος της εκδήλωσης θα είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για την χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού στη Βιομηχανική Τομάτα για την προώθηση του προϊόντος.

Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουν όλοι για την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος, που αποτελεί την πλέον δυναμική εκτατική καλλιέργεια στην ελληνική ύπαιθρο.

Σε μια χρονική στιγμή όπου ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται υπό «πίεση» (χαμηλές τιμές προϊόντων, αυστηρές απαιτήσεις παραγωγής, αδυναμία δανεισμού, υψηλή εξάρτηση από επιδοτήσεις) θα μιλήσουμε για επιστροφή της δυναμικής στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Το εγχείρημα είναι σημαντικό και οφείλουν όλοι να δηλώσουν παρών.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι ο ΑγροΤύπος.

Το πάνελ των ομιλητών θα συντονίζει ο δημοσιογράφος του ΑγροΤύπου κ. Σταύρος Παϊσιάδης.

24/02/2025 01:42 μμ

Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι με ρυθμούς «χελώνας» κινείται το ελληνικό κράτος, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές και όπως φαίνεται για ακόμη μια φορά δεν θα γνωρίζουν τιμές συμβολαίων οι παραγωγοί.

Παραμένουν τα προβλήματα λόγω της καθυστέρησης κατανομής βιοντίζελ, ενώ συνεχίζεται στο ΥΠΕΝ το «μπαλάκι ευθυνών» για την καθυστέρηση υπογραφής της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ο παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος του Πανελλαδικού Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΘ), Στέργιος Λίτος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα τελευταία χρόνια όταν κάνουν σπορά οι παραγωγοί δεν γνώριζουν την τιμή. Από την πλευρά της η μεταποίηση δεν γνωρίζει τι ποσότητες πρέπει να παράγει για να απορροφηθούν από την αγορά. Ουσιαστικά καταργείται στην πράξη η συμβολαιακή γεωργία».

Πάντως να επισημάνουμε ότι χωρίς την υπογραφή της κατανομής βιοντίζελ με «διαρροές» για τιμές συµβολαίων δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την καλλιέργεια στον ηλίανθο.

Αργεί το Μέτρο 23 για ηλίανθο

Επίσης ο Υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, δεσμεύτηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους παραγωγούς ότι θα επιδιωχθεί αποζημίωση, ειδικά του ηλίανθου (με απώλεια της τάξης του 70%) από ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα την μεταφορά κονδυλίου 98,6 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη των αγροτών, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η χώρα μας. Το ποσό θα κατανεμηθεί στην Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και την Ουγγαρία, που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024.

Στην συνέχεια ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Όσον αφορά τις πληρωμές - σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν - σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή.

Δηλαδή θα έχουν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα οι παραγωγοί ηλίανθου και πριν την συγκομιδή, που ξεκινά γύρω στις αρχές Αυγούστου, θα πάρουν την ενίσχυση.

12/02/2025 09:12 πμ

Η Αλγερία εισάγει σήμερα το 100% των αναγκών της σε καλαμπόκι και ελαιούχους σπόρους. Συνολικά διαθέτει 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.

Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις εισαγωγές η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών στην χώρα.

Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2025, προβλέπει την ανάπτυξη, σε συνολική έκταση 5.200.000 στρεμμάτων, της καλλιέργειας καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ηλίανθου, ελαιοκράμβης και σόγιας), μέχρι το 2028.

Σε δηλώσεις της η κα η Hanane Labiad, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει τους γεωργούς, την αγροτική γη και τους υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι, για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες». Το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης καλλιεργειών το χαρακτήρισε ένα «φιλόδοξο έργο» που στοχεύει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

Για να το επιτύχει αυτό, η Αλγερία έχει θέσει ως στόχο να καλλιεργήσει συνολικά 2.200.000 στρέμματα με καλαμπόκι και μια έκταση 3.000.000 στρέμματα με ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.

Επίσης επισήμανε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και επενδυτές, την ανάγκη τήρησης του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η καλλιέργεια καλαμποκιού σε 300.000 στρέμματα και ελαιούχων σπόρων σε 600.000 στρέμματα.

05/02/2025 04:57 μμ

Δέσμη μέτρων στήριξης σε καλλιέργειες που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα και σε εκτροφές που επλήγησαν από ζωονόσους, ζήτησε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στην συνάντηση, που πραγματοποίησαν, την Τετάρτη (5/2/202), στο ΥπΑΑΤ.

Η βουλευτής παρουσίασε την πρόταση του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ για τις πληγείσες από την ξηρασία καλλιέργειες, όπως ο ηλίανθος, τα αμύγδαλα, τα σιτηρά, τα καπνά, οι πατάτες και η λεβάντα, ζητώντας την ενίσχυση των παραγωγών για τη βεβαιωμένη απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν.

Ζήτησε μάλιστα να προβλεφθεί μια αμεσότερη χρονικά αποζημίωση από αυτήν, που προβλέπουν τα ΚΟΕ, επικαλούμενη τις δυνατότητες ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου, ύστερα από σχετικό αίτημα, που θα πρέπει να υποβάλει η χώρα.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επιδιωχθεί αποζημίωση, ειδικά του ηλίανθου (με απώλεια της τάξης του 70%) από ευρωπαϊκή βοήθεια. Η κ. Αραμπατζή ζήτησε την ενεργοποίηση του de minimis για τις υπόλοιπες πληγείσες καλλιέργειες.

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Υπουργός και στο αίτημα της Σερραίας Βουλευτή για μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε αραβόσιτο και βαμβάκι λόγω των καιρικών συνθηκών, που απομείωσαν αισθητά την παραγωγή.

Ειδική μνεία έγινε στη συνάντηση εργασίας για την ανάγκη ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας, με την κ. Αραμπατζή να υπενθυμίζει ότι οι Σέρρες αποτελούν τη δεύτερη πανελλαδικά, βαμβακοπαραγωγό περιοχή, οι αγρότες της οποίας είναι αντιμέτωποι με τη μειωμένη παραγωγή, τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και το αυξημένο κόστος.

Η βουλευτής Σερρών ζήτησε να υπάρξει ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω αυξημένου κόστους ζωοτροφών, στις εκμεταλλεύσεις που έμειναν σε αποκλεισμό χωρίς να έχουν κρούσμα και ζώα προς θανάτωση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την οριζόντια αποζημίωση τύπου de minimis, σε όλες τις εκμεταλλεύσεις καλύπτοντας τα έξοδα ζωοτροφών για την περίοδο ενός μήνα.

27/01/2025 10:31 πμ

Διεξήχθη, στις 24 Ιανουαρίου 2025, το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, υπό την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, στην Κομοτηνή.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους της Ροδόπης και του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος της Εξαγωγικής Εταιρείας COGREXPO S.A., κ. Χρήστος Γιαννακάκης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ και Ταμίας της COGREXPO S.A., κ. Σάββας Αργυράκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Αμέτ Σινάν.

Επιπλέον, οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Συνεδρίου ανέδειξαν την ανάγκη για ενίσχυση του καπνού, ώστε να εδραιωθεί ως βασικός πυλώνας της τοπικής αγροτικής οικονομίας και κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από τη συνεργασία θεσμικών και παραγωγικών φορέων, διατυπώθηκε το όραμα η Ροδόπη να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την εξέλιξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας.

Επιπλέον, στο Συνέδριο συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στις δράσεις και στις πολιτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις δράσεις της ΕΘΕΑΣ για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής οργάνωσης για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής της χώρας. Παράλληλα, τόνισαν τις εξαγωγικές δυνατότητες του καπνού, προβάλλοντας τη στρατηγική του αξία ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία. Με τη σειρά του, ο κ. Σινάν επικεντρώθηκε στις δράσεις του συνεταιρισμού του, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των παραγωγών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μίλησε για τη στρατηγική που αναπτύσσεται μέσα από την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτομίας, την κατάρτιση και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη αγροτικών υποδομών και την ενίσχυση των υφιστάμενων, στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη των αγροτικών μας προϊόντων. Στοιχεία που όπως τόνισε, θα μετασχηματίσουν και θα θωρακίσουν τον πρωτογενή τομέα, θα διασφαλίσουν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και θα ενδυναμώσουν τις περιοχές της υπαίθρου.

Ο Υφυπουργός στάθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των παραγωγών, αφουγκραζόμενη τη δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται τόσο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο και από την αύξηση του κόστους ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στη μονιμοποίηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, στα μέτρα για την ενέργεια με το αγροτικό τιμολόγιο από 9,3 λεπτά και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα ευνοήσει περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες.

«Παράλληλα με τον γενικό σχεδιασμό, που εμείς πιστεύουμε ότι είναι αυτός που θα μας ανοίξει τον δρόμο προς το μέλλον, εμείς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη φροντίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λαμβάνουμε μια σειρά από μέτρα στήριξης των παραγωγών και ενίσχυσης του εισοδήματος τους. Με στόχο, στην ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία, λόγω των εξωγενών κρίσεων, ο αγροδιατορφικός κλάδος στη χώρα μας όχι μόνο να αντέξει αλλά και να εξελιχθεί. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας. Τον προβληματισμό που προκαλούν οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης.

24/01/2025 04:03 μμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, συναντήθηκε, το πρωί της Παρασκευής (24/1), με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΘ).

Συζητήθηκε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα ο κλάδος των ενεργειακών φυτών, καθώς και το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως είπε ο υπουργός, τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα και προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ αναπτύσσει πολιτικές. Σημείωσε δε ότι για την αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή.

Στο πλαίσιο της ΣΣ ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής, αναζητήθηκαν δράσεις για την στήριξη των συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο πρόεδρός τους δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση βλέπουν πια μισογεμάτο το ποτήρι.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΘ, Στέργιος Λίτος, δήλωσε: «Στείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα για να συζητήσουμε τα προβλήματα της καλλιέργειας του ηλίανθου. Κάναμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση δεν τελειώνουν όλα με μία συνάντηση. Έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Μπορούμε να πούμε ότι φεύγουμε με το ποτήρι μισογεμάτο από αισιοδοξία. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και ήταν μια πολύ καλή και και γόνιμη συνάντηση.

Ζητήσαμε τη στήριξη της καλλιέργειας και τη συνέχιση αυτής. Μας διαβεβαίωσε ο υπουργός ότι είναι υπέρ μας. Θέλει να συνεχιστεί η καλλιέργεια και στα επόμενα χρόνια. Και είδαμε και κάποιους τρόπους και κάποιες δράσεις μέσω της Ευρώπης, τις οποίες θα κυνηγήσουμε στην πορεία για το καλό των παραγωγών.

Εάν είναι θετικός ο υπουργός όλα λύνονται με τον διάλογο και όπως φάνηκε ήταν. Βέβαια δεν λύνονται με την πρώτη συνάντηση, θα γίνει και δεύτερη και τρίτη, γιατί έχουμε κάποιες εξελίξεις, γιατί είμαστε σε πολύ θετικό κλίμα».

20/01/2025 04:24 μμ

Tην παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, για το έτος 2023, ζητούν με επιστολή τους οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βιομηχανικής τομάτας της Ηλείας, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία πιέζει τη ρευστότητά τους.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Εύφορη Γη», οι οικονομικές δυσχέρειες δεν τους επέτρεψαν να πληρώσουν εγκαίρως τις εισφορές του 2023, με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για ζημιές της ίδιας χρονιάς και να πρέπει να πληρώσουν διπλή εισφορά (και για το 2023 και για το 2024).

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Εύφορη Γη», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για το 2023 έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Όμως πολλοί παραγωγοί δεν είχαν την αναγκαία ρευστότητα για να τις πληρώσουν. Για αυτό στην επιστολή μας ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι δεν θα χάσουν τις αποζημιώσεις όσοι παραγωγοί έπαθαν ζημιά το συγκεκριμένο έτος».

Παράλληλα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι η βιομηχανική τομάτα είναι προϊόν κομβικής σημασίας για την τοπική οικονομία, καθώς τροφοδοτεί τη μεταποιητική βιομηχανία, αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο αγαθό, εισφέρει υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και προσφέρει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες πολίτες της Ηλείας.

Επιπλέον, τονίζουν πως η κλιματική κρίση πλέον επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά, ζητώντας να γίνει πιο ευέλικτος και πιο υποστηρικτικός ο ΕΛΓΑ.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί σημειώνουν ότι η άμεση παράταση της καταβολής των ασφαλίστρων του 2023 είναι απαραίτητη, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων.

21/11/2024 09:53 πμ

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για το τέλος της τευτλοκαλλιέργειας στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, το 2022 είχαμε 722 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων και το 2023 είχαμε 328 στρέμματα. Και τις δύο χρονιές τα τεύτλα δεν πήγαν για παραγωγή ζάχαρης αλλά για ζωοτροφή.

Η Ελλάδα έχει νοικιάσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες αλλά δεν παράγουν ζάχαρη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε και το διατροφικό σκάνδαλο με τον ΕΦΕΤ να αποσύρει παρτίδες εισαγόμενης λευκής και καστανής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο με ξένα σώματα (λευκών, πλαστικών, πολύ μικρού μεγέθους).

Συζήτηση στην Βουλή για την ΕΒΖ

Σε τι στάδιο βρίσκεται η προαναγγελθείσα εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και αν στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη βουλή, μεταξύ του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και της Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Άννας Μάνη - Παπαδημητρίου, μετά από ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού.

Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως να μου επιτραπεί η έκφραση, μια φορά και έναν καιρό στη χώρα μας υπήρχε η βιομηχανία ζάχαρης. Μια βιομηχανία η οποία έδινε εισόδημα σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς, αλλά και προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση. Αντικείμενο αυτής της ερώτησης δεν είναι τα αίτια που οδηγηθήκαμε στην πτώχευση της βιομηχανίας ζάχαρης, όπως η κακοδιαχείριση κλπ, αλλά είναι αυτό το οποίο έγινε μετά.

Το 2019, όντας η βιομηχανία ζάχαρης σε εκκαθάριση, με παθητικό, με χρέη κ.λ.π. η Κυβέρνησή σας πήρε μια πρωτοβουλία διά του κ. Γεωργιάδη και έγινε μια συμφωνία εξυγίανσης της βιομηχανίας ζάχαρης. Να θυμίσω εδώ ότι εξυγίανση δεν σημαίνει ρευστοποίηση του ενεργητικού ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο σκοπός της εξυγίανσης είναι να μπει πάλι σε παραγωγική λειτουργία το εργοστάσιο και θα στηρίζονταν και οι τευτλοκαλλιεργητές.

Τι είπε τότε η Κυβέρνησή σας; «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε», είπε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, «από την προηγούμενη Κυβέρνηση», λες και ο κόσμος δεν ξέρει πότε πτώχευσε και γιατί η βιομηχανία ζάχαρης, «μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια», λέει ο τότε Υπουργός, «του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης». Προσέξτε, παίρνει τον λόγο ο άλλος Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι αρχή μιας μεγάλης πορείας για τη βιομηχανία ζάχαρης» και ο κ. Σκρέκας πάλι το ίδιο.

Έγινε αυτή η απόφαση εξυγίανσης, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα, θεωρώ ότι τα γνωρίζετε. Δηλαδή να ξεκινήσουν στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες τα εργοστάσια μέσω μεταβίβασης της επιχείρησης σε οκτώ εταιρείες συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

Μάθαμε ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην εξυγίανση εμπλέκονται και σε εικονικά τιμολόγια με την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα, το 2024, ως Κυβέρνηση, δεδομένου ότι το πήρατε πάνω σας, τι έχετε να πείτε; Ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης; Στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί; Τα εργοστάσια σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποιες είναι οι ενέργειες;»

Απάντηση της Υφυπουργού Ανάπτυξης

Στην απάντησή της η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, τόνιζε μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας μισθώθηκαν τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εργοστάσια συνέχισαν να είναι στην κυριότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης χωρίς όμως να λειτουργεί κανένα από αυτά.

Κατά την περίοδο 2020 και στο πλαίσιο της συμφωνίας συνήφθησαν συμφωνητικά με διακόσιους εξήντα οκτώ παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Κατερίνη, την Ημαθία, τη Φλώρινα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Δομοκό, συνολικής έκτασης δέκα χιλιάδων σαράντα τεσσάρων στρεμμάτων.

Στο ανωτέρω διάστημα δεν υπήρξε παραγωγή ζάχαρης και συνεπώς δεν έγινε ζαχαρομέτρηση και δεν προσδιορίστηκε ο ζαχαρικός τίτλος. Παρόλα αυτά τα ζαχαρότευτλα που καλλιεργήθηκαν παρελήφθησαν από την εταιρεία, η οποία κατάφερε να τα μεταπωλήσει ως ζωοτροφή ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου.

Το έτος 2021 η καλλιεργούμενη έκταση ήταν περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον ΟΣΔΕ, χωρίς παραγωγή ζάχαρης από αυτά.

Τα έτη 2022 και 2023 η καλλιεργούμενη έκταση περιορίζεται σε μόλις επτακόσια είκοσι δύο και τριακόσια είκοσι οκτώ στρέμματα αντίστοιχα, επίσης χωρίς παραγωγή ζάχαρης.

Είναι αλήθεια ότι οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλά ποτίσματα με υψηλό κόστος, αλλά και φυσικά και χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

Έτσι λοιπόν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, οφειλόμενη στο υπερβολικό κόστος παραγωγής, που είναι τουλάχιστον δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι εκτάσεις και οι καλλιεργητές μειώθηκαν παρόλο που χορηγούνταν, όπως ανέφερα και παραπάνω, με συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι και το 2022, για να στηριχθούν οι παραγωγοί μας. Αυτό το γεγονός όμως οδήγησε στη μη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες με κυρίαρχη την κλιματική κρίση, κύριε συνάδελφε, από αυτή την Κυβέρνηση γίνονται εντατικές και στοχευμένες προσπάθειες με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά και συνεργατικά σχήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής».

Δευτερολογία Κόκκαλη

Ιδιαίτερα δριμύς υπήρξε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για «αδιανόητα» πράγματα. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Αντί να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτό το εγχείρημα που αναλάβατε το 2019, το 2020, αντί να ζητήσετε συγγνώμη, έρχεστε και λέτε ότι φταίμε εμείς.

Μειώθηκε η παραγωγή ζάχαρης, είπατε, επειδή μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σωστά; Γιατί συνέβη αυτό, κυρία Υπουργέ; Διότι ο επιχειρηματίας δεν λειτουργούσε τα εργοστάσια και έπαιρνε τα τεύτλα για ζωοτροφές και όχι επειδή θέλουν πολύ πότισμα και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό μειώθηκαν οι εκτάσεις. Τη συμφωνία, την επισφραγίσατε ως Κυβέρνηση. Έχετε απίστευτο θράσος ως Κυβέρνηση, ειλικρινά.

Εμείς είχαμε βάλει 30 εκατομμύρια, αλλά δεν πανηγυρίσαμε ότι σώσαμε τη χρεοκοπημένη Βιομηχανία Ζάχαρης. Ούτε θα το κάνουμε τώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Την παραλάβαμε χρεοκοπημένη. Θέλετε να συμφωνήσουμε; Δεν την κάναμε πιο ζημιογόνα. Είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης, γιατί έχει να κάνει και με νομικές διαδικασίες, με εξυγίανση, έχει να κάνει με χρέη. Αλλά από το 2020 να πανηγυρίζουν τέσσερις Υπουργοί ότι η Βιομηχανία Ζάχαρης ξαναμπαίνει σε λειτουργία; Τι ωραία, τι καλά! Και έρχεστε τώρα εδώ και κουνάτε το δάχτυλο και λέτε ότι φταίει το ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ντρέπεστε;

Συγνώμη, αλλά σας ακούν παραγωγοί. Και λέτε ότι η ζάχαρη μειώθηκε στη χώρα μας, επειδή μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί απλούστατα, κυρία Υπουργέ, οι παραγωγοί, όταν συμβάλλονται με έναν επιχειρηματία, αν ο επιχειρηματίας δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα πάρει κοψοχρονιά το προϊόν. Γι’ αυτό και τα πήγαινε για ζωοτροφές. Λειτούργησαν αυτά τα εργοστάσια τα οποία δεσμεύτηκε επιχειρηματίας; Είναι ερημωμένα, ναι ή όχι; Και πανηγυρίζετε από πάνω; Και κουνάτε το δάχτυλο; Έλεος! Μόνο αυτό».

16/10/2024 10:40 πμ

Αύξηση είχαμε στις τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, που πλησίασαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ είχε το προϊόν το 2021.

Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού που αγόρασε η μεταποίηση κυμάνθηκαν από 504,39 έως 549,23 ευρώ ο τόνος.

Οι υψηλότερες τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2021, όταν είχαν φτάσει στα επίπεδα των 571,65 έως 614,24 ευρώ ο τόνος.

Όπως αναφέρουν οι μεταποιητές αυτό συμβαίνει γιατί υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές ηλιέλαιου στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών ηλίανθου ενισχύεται από την αύξηση της τιμής του ηλιελαίου στις ξένες αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί εξαγωγοί, η τιμή στο ηλιέλαιο αυξήθηκε, κατά 20-30 δολάρια ανά τόνο, την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Ιανουάριο του 2023, που ήταν 937,23 - 941,82 ευρώ ανά τόνο τιμή στο λιμάνι.

14/10/2024 12:54 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας ηλίανθου και ελαιοκράμβης.

Τα προβλήματα αφορούν την καθυστέρηση της υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής βιοντίζελ για το 2024. Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύσκεψη για τον καθορισμό της φετινής κατανομής. Όλη αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για τις καλλιέργειες.

Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, που ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωσης της παραγωγής βιοντίζελ κατά 40%.

Κάτι τέτοιο θα φέρει περαιτέρω μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, μετά και από μια δύσκολη χρονιά λόγω της ξηρασίας που είχε φέτος ο ηλίανθος.

Τον προβληματισμό του για την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας ηλίανθου και ελαιοκράμβης επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε στον ΥΠΕΝ ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, πρόεδρος του Σύνδεσμου Τυποποιητών Συσκευαστών - Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ).

Όπως τονίζει στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, «η απόφασή σας για μείωση των καλλιεργειών ηλίανθου και ελαιοκράμβης στην χώρα μας επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους, τα μελισσοσμήνοι των οποίων αξιοποιούν τις καλλιέργειες αυτές για επιβίωση ή την παραγωγή μελιών. Ιδιαίτερα ο ηλίανθος είναι βασικό μελισσοκομικό φυτό για τους μελισσοκόμους του Έβρου, τους οποίους η πολιτεία προσπαθεί να ενισχύσει προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον ακριτικό νομό».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, «εδώ και χρόνια αγοράζαμε όλη την παραγωγή μελιού από τους μελισσοκόμους του Έβρου. Ο ηλίανθος αποτελεί βασική καλλιέργεια της περιοχής και βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία των στρεμμάτων καλλιέργειας, η οποία μας προβληματίζει. Μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο ο ηλίανθος αποτελεί την βασική καλλιέργεια για την μελισσοκομία της περιοχής. Αν χαθεί και αυτός οδηγούμαστε σε μεγάλα προβλήματα στον κλάδο».

Διαβάστε όλη την επιστολή που έστειλε η ΣΕΤΣΕΜ στο ΥΠΕΝ (εδώ)

11/10/2024 01:59 μμ

Από το Δήμο Φαρσάλων έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την θεομηνία Daniel.

Οι παραγωγοί που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης μέσα σε προθεσμία δέκα ημερολογιακών ημερών (έως 21/10/2024).

Ωστόσο με έκπληξη είδαν το κούρεμα του ποσοστού ζημιάς οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, μιας καλλιέργειας που είχε ολική καταστροφή από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της θεομηνίας.

Ενώ όμως περίμεναν 100% ζημιά - δεν είχαν κάνει παράδοση στην βιομηχανία - είδαν το ποσοστό να μειώνεται στο 50 - 60%. Θυμίζουμε ότι η προκαταβολή στην βιομηχανική ντομάτα ήταν στα 500 ευρώ το στρέμμα.

Ο ΑγροΤύπος συζήτησε με τον κ. Δημήτρη Προσμίτη, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, ο οποίος ανέφερε ότι «πληρώνω ασφάλιστρο +20% στον ΕΛΓΑ και είχα την προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα περιμένω με την εξόφληση να πάρω 350 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την αποζημίωση πρέπει να έχω για την ζημιά 100% που έπαθα στην καλλιέργεια. Αν είναι η αποζημίωση κουρεμένη αυτό είναι πολύ άδικο».

Με αποδόσεις 9 - 10 τόνους το στρέμμα και τιμή αποζημίωσης αισθητά μειωμένη, στα 76 ευρώ το τόνο (τιμή αναφοράς 2020 - 2021), θα περίμεναν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μια αποζημίωση γύρω στα 900 το στρέμμα. Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις με παραγωγούς που θα δουν μηδενική εξόφληση. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει ο ΕΛΓΑ και επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.

Θυμίζουμε επίσης ότι τα πορίσματα ζημιάς δεν τα υπόγραψαν οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αλλά τριμερή επιτροπή. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μετά την ένσταση.

11/10/2024 09:42 πμ

Ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis λόγω των ζημιών που είχε η φετινή παραγωγή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Αυτό ζητούν σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ οι δήμαρχοι Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης και Σερρών

Συγκεριμένα αναφέρουν τα εξής:

Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών.

Ειδικότερα ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των Δήμων μας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προιόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.

Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία.
Επειδή ο Σερραικός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου μας και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα.
Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή.
Επειδή ένας Δήμος είναι ισχυρός μόνο όταν είναι κοντά στους πολίτες του, στα προβλήματά τους, στις ανάγκες τους.

Για τους λόγους αυτούς:
Ως δήμαρχοι του νομού Σερρών, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας, για αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

25/09/2024 10:45 πμ

Ξεκίνησε αυτή την εποχή η σπορά της ελαιοκράμβης μετά από μια δύσκολη χρονιά, αφού το 2024 οι αποδόσεις στα αλώνια ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Η παρατεταµένη ανοµβρία του περσινού φθινοπώρου δεν επέτρεψε να γίνει η σπορά στο σωστό χρόνο.

Η συγκομιδή ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και ήταν 15-20 ηµέρες πιο πρώιμη, με μειωμένες αποδόσεις ακόμη και 150 κιλά το στρέµµα, όταν σε µια καλή χρονιά κυμαίνονταν 250-300 κιλά το στρέµµα, ενώ η συµβολαιακή έδωσε 47 λεπτά το κιλό.

Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα οι τιμές στα συμβόλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις βιομηχανίες βιοντίζελ, η τιμή παραγωγού στα συμβόλαια της ελαιοκραμβης για τον Ιούνιο του 2025 θα είναι πάντω από 40 λεπτά ανά κιλό προϊόντος.

Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή γίνεται η σπορά της ελαιοκράμβη από τους παραγωγούς. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην αδυναµία των παραγωγών να σπείρουν έγκαιρα το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που έχουμε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι όμως είχαμε προβλήματα με τις αποδόσεις και στον ηλίανθο λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις σε όλη την χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να αποφασίσουν να στραφούν ξανά στην ελαιοκράμβη.

Ακόμη είναι νωρίς για την υπογραφή συμβολαίων, όμως οι τιμές που ακούγονται στην αγορά δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 40 λεπτά».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ελαιοκράμβη πρέπει να σπαρθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και επειδή πάει κυρίως σε ξηρικές περιοχές το πρόβλημα είναι ότι καθυστερούν οι βροχοπτώσεις.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν καίγεται η κορυφή για να πετάξει πλάγια. Αυτό δίνει ύψος στο φυτό και μειώνει την παραγωγικότητα.

Αν γίνει η σπορά σωστά και έχουμε ένα καλό χειμώνα οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 500 κιλά το στρέμμα. Με καλές αποδόσεις και με συμβόλαια στα 47 λεπτά το κιλό - που είχαμε την περσινή περίοδο - η καλλιέργεια μπορεί να φέρει εισόδημα στον παραγωγό. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι η ελαιοκράμβη θα έπρεπε να είχε τιμή συμβολαίου στην σπορά και όχι τον Μάιο - Ιούνιο, όπως γίνεται στην χώρα μας.

Πάντως όταν το σιτάρι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αυτή την περίοδο έχει τιμή παραγωγού στα 21 - 22 λεπτά, τότε συμφέρει η καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Επίσης ο ηλίανθος είχε φέτος μια καταστροφική χρονιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Τα τελευταία χρόνια και στα σιτηρά έχουμε έξοδα φυτοπροστασίας που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας. Επίσης τώρα έχουμε νέα υβρίδια ελαιοκράμβης που είναι πιο ανθεκτικά και βοηθούν τον παραγωγό στην φυτοπροστασία».

09/08/2024 02:05 μμ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, με το προϊόν πάντως να έχει επηρεαστεί από το μειωμένο πότισμα εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί κάνουν αγώνα να παραδώσουν τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί με τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εκτιμώ ότι η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία αναμένεται να κυμανθεί στους 30.000 τόνους. Μιλάμε για μια μέτρια παραγωγή που έχει προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και των προβλημάτων στην άρδευση.

Το θετικό είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχουμε καύσωνες και εξελίσσεται ομαλά μέχρι σήμερα η συγκομιδή. Βρισκόμαστε στο 50% της παραγωγής, δηλαδή έχουν συγκομιστεί γύρω στους 15.000 τόνους. Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα η παραγωγή θα μειωθεί.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 1,40 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε φέτος να έχουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με την περσινή τιμή.

Όσον αφορά τα προβλήματα στην άρδευσης, τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (6 Αυγούστου 2024), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ, της ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας, εκπροσώπους του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Μυρτουντίων, Γαστούνης και Αμαλιάδας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024 και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.

Για φέτος εκτιμώ ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τα καταφέρουμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες. Αν όμως συνεχιστεί η ξηρασία το επόμενο έτος τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια».

Πρόγραμμα άρδευσης

Το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας, για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, έχει ως εξής:

Εφαρμογή στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας παροχής 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για λειτουργία των δικτύων:

  • από την Παρασκευή 09/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
  • από την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
  • από την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ..

Διακοπή παροχέτευσης στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας:

  • από τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
  • από τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
  • από τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 30/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ..

Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

25/07/2024 02:16 μμ

Τέλος θέλει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, για την παραγωγή βιοντίζελ.

Αυτό φάνηκε στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών βιοντίζελ με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, με θέμα την υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2024.

Θυμίζουμε πέρυσι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023.

Όπως δήλωσε στην συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, για φέτος θα υπάρξει μια μείωση της ποσότητας βιοντίζελ κατά 40%. Από το 2025 θα έχουμε μια ετήσια μείωσης της ποσότητας κατά 5% και μέχρι το 2029 θα μηδενιστεί η ποσότητα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, «από τον Μάρτιο του 2024, σε σύσκεψη που είχαμε κάνει στον ΥΠΕΝ, μας είχαν υποσχεθεί ότι θα υπόγραφαν την κατανομή. Φτάσαμε Ιούλιο και ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Τώρα μιλάνε στο ΥΠΕΝ για μείωση ποσοτήτων. Οι δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των εργοστασίων και σε «ολοκληρωτική καταστροφή» στις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Στην χώρα οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών γίνονται σε περίπου 1.000.000 στρέμματα (44.000 ΑΦΜ) και αυτή η απόφαση βάζει τίτλους τέλους στον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη».

Πάντως μοναδικοί ωφελημένοι από όλη αυτή την εικόνα είναι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες μπορούν να εισάγουν βιοντίζελ από το εξωτερικό.

17/07/2024 10:48 πμ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης, καθώς βλέπουν ότι η απώλεια της παραγωγής τους (Μπασμά), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ξηρασίας θα ξεπεράσει το 60%.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων εκτασεων κάθε χρόνο.

Το θέμα έφερε με ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ στην Βουλή ο βουλευτής Νέας Αριστεράς της Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

Η καλλιέργεια του καπνού είναι ζωτικής σημασίας καθώς αξιοποιεί άγονα και επικλινή εδάφη σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες.

Επιπλέον στην περιοχή υπάρχει ισχυρή παράδοση και σημαντική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλία μπασμάς), ενώ επίσης είναι πολύ ανεπτυγμένος ο εμπορικός κύκλος του παραγόμενου προϊόντος.

Πρόκειται όμως για μια απαιτητική παραγωγή, η οποία ξεκινά από την σπορά μέχρι και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, και σε όλο αυτό το διάστημα, από την Άνοιξη μέχρι και το Χειμώνα, χρειάζεται αυξημένος κόπος αλλά και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων καταστρέφουν τις καλλιέργειες και την παραγωγή ή οδηγούν σε τεράστια απώλεια παραγωγής.

Παράλληλα το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής μαζί με τις ολοένα και μειούμενες οικονομικές δυνατότητες των καπνοπαραγωγών δημιουργούν συνθήκες εγκατάλειψης του κλάδου και εξαφάνισης του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προστατεύεται με πιστοποιημένη ονομασία παραγωγής και προέλευσης.

Οι δυσχερείς συνθήκες αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται οι καπνοπαραγωγοί ούτε για τα ξηραντήρια και τα σπορεία, ούτε για τις ζημιές στην καλλιέργεια από τη φυτική νεκρωτική ίωση, ούτε ευνοούνται από κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις γιατί θεωρούνται μικροκαλλιεργητές με μικρό κλήρο που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά ούτε και επιδοτούνται με κάποιου είδους συνδεδεμένη ή βασική ενίσχυση, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει απενταχθεί από τη λίστα των προς επιδότηση προϊόντων της χώρας μας, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των παραγωγών του καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 στη Ροδόπη καλλιεργούνταν πάνω από 60.000 στρ. ενώ το 2023 ο αριθμός έπεσε στα 23.840 στρέμματα.

Επειδή, η οικονομική καταστροφή των καπνοπαραγωγών του ακριτικού νομού της Ροδόπης είναι τεράστια.

Επειδή η ποικιλία του καπνού της Ροδόπης είναι μια από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες της παγκόσμιας καπνοπαραγωγής με κύρια χρήση στην φαρμακολογία, στην ιατρική, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.

Επειδή, η καπνοκαλλιέργεια συνεχίζει φθίνουσα πορεία με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από 10% έως 20% από χρόνο σε χρόνο.

Επειδή η μείωση της καπνοκαλλιέργειας δείχνει ότι, οι δυσχερείς συνθήκες και η οικονομική επισφάλεια αποτρέπουν τους νέους αγρότες να επενδύσουν στη γη και να ζήσουν από αυτή.

Επειδή, είναι επιβεβλημένη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.

Επειδή η μονοκαλλιέργεια καπνού, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτικού εισοδήματος της μειονότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη της καπνοπαραγωγής στη Ροδόπη και με τι χρονικό ορίζοντα;

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη μείωση του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής;

Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις επιχορηγήσεις κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) οι οποίες μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 15.000€ ανά παραγωγό και να χορηγούνται επί τρία συναπτά έτη, ως ένα μεταβατικό μέτρο στοιχειώδους κάλυψης των χρόνιων απωλειών εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και διατήρησης της καλλιέργειας;

Προτίθεστε κατά την αναδιαμόρφωση της νέας ΚΑΠ να συμπεριλάβετε τον καπνό στα προϊόντα που επιδοτούνται;

Προτίθεστε να αλλάξετε τον εφαρμοστικό νόμο, έτσι ώστε οι καπνοπαραγωγοί, που κατά πλειοψηφία λόγω μικρού κλήρου θεωρούνται μικροκαλλιεργητές και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται ένταξη σε προγράμματα σχεδίων βελτίωσης ή άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ευρωπαϊκών ή κρατικών πόρων;

Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη μοναδικότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου είδους καπνού πιστοποιώντας την παραγωγή και την προέλευσή του;

08/05/2024 04:52 μμ

Οι εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν, την περίοδο εμπορίας 2024-2025 (Ιούλιος - Ιούνιος) λόγω του μειωμένου όγκου παραγωγής, ενώ αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές ελαιούχων σπόρων.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας αναφέρουν ότι το 2024 αναμένεται μια παραγωγή σιτηρών 52,4 εκατομμύρια τόνοι, από 60 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι ήταν το 2023, ενώ η Ουκρανική Ένωση Σιτηρών αναφέρει ότι οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της χώρας φέτος θα φτάσουν τα 35,5 εκατομμύρια τόνους.

Από την πλευρά του το USDA εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή και οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/2025.

Οι εκτάσεις καλλιέργειας φαίνεται να είναι μειωμένες κατά -3% για το σύνολο των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και σίκαλη), καθώς οι τιμές τους ήταν μειωμένες σε σχέση με τους ελαιούχους σπόρους.

Ο συνολικός όγκος παραγωγή ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά -6% λόγω μείωσης στρεμμάτων και χαμηλών αποδόσεων.

Αν και οι αποδόσεις αναμένεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω των θετικών καιρικών συνθηκών μέχρι στιγμής, είναι απίθανο να φτάσουν τις αποδόσεις σχεδόν ρεκόρ του 2023/2024.

Η ΕΕ είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας λόγω της προσωρινής αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων.

Από την άλλη αναμένεται οι Ουκρανοί αγρότες λόγω καλύτερης κερδοφορίας να αυξήσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας σε σόγια και ελαιοκράμβη, ενώ παραμένει σε σταθερά επίπεδα η έκταση με ηλίανθο.

Το γραφείο Ξένων Γεωργικών Υπηρεσιών (FAS) στο Κίεβο προβλέπει για την έκταση καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων στην Ουκρανία τα εξής:

  • Ηλίανθος - 50 εκατ. στρέμματα, παρόμοια με το 2023/2024
  • Σόγια - 21 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με πέρσι
  • Ελαιοκράμβη - 15 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με πέρσι

24/04/2024 01:14 μμ

Συνεχίζονται οι σπορές ηλίανθου, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι αναμένεται φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «πετύχαμε αύξηση τιμής με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε (από τα 42 λεπτά που είχαμε στην προηγούμενη συμφωνία).

Έτσι για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 δίνουμε ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 470 ευρώ ανά τόνο (47 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης ο συνεταιρισμός θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρχονται στα Κεντρικά γραφεία της Ένωσης, στην Ορεστιάδα, για την υπογραφεί των συμβάσεων».

23/04/2024 09:49 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών της χώρας, κάθως του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).

Μιλάμε για καλλιέργειες με πάνω από 1 εκατ. στρέμματα που ακολουθούν την συμβολαιακή γεωργία.

Το θέμα είναι μην απλά είναι λόγια λόγω των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια ξεχαστεί το θέμα.

Η απάντηση του ΥπΑΑΤ σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η πρόταση για χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.

Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.

28/03/2024 11:05 πμ

Άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα οι σπορές ηλίανθου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι υπογραφές συμβολαίων.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «έχει ξεκινήσει η σπορά στην περιοχή και έχουν δηλωθεί για ενεργειακό ηλίανθο 15.000 στρέμματα αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει.

Η Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 με ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 400 ευρώ ανά τόνο (40 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Επίσης θα πριμοδοτήσει τους αγρότες που θα προμηθευτούν από την Ένωση τα αγροτικά εφόδια του ηλίανθου, με ταυτόχρονη παράδοση της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, με έκπτωση επί της αξίας των αγροτικών εφοδίων, ισόποση με την αξία που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον τόνο (2 λεπτά το κιλό) παραδιδόμενου προϊόντος.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους».

22/03/2024 11:51 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη για τις πτώσεις τιμών, αφήνει τις ελεύθερες εισαγωγές στην ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα και μπλοκάρει τις εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, καθώς επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:

  • να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ μέσω οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής ανακατεύθυνσης των ρωσικών προϊόντων σιτηρών στην αγορά της ΕΕ.
  • την αντιμετώπιση των ρωσικών εξαγωγών παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα στην αγορά της ΕΕ εσκεμμένα εσφαλμένα χαρακτηρισμένα ως «ρωσικά». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι αυτή η παράνομη μέθοδος εξαγωγής δεν είναι πλέον επικερδής.
  • να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ - τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών - για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν επίσης για τη Λευκορωσία, υπό το φως των στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.

Επιπλέον, με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο νέο μέτρο, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η διαμετακόμιση δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τρίτες χώρες δεν επηρεάζεται από τη σημερινή πρόταση, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι αν τα μέτρα που προτείνει θα επηρεάσουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

07/03/2024 04:05 μμ

Έπεσαν οι υπογραφές για συμβολαιακή γεωργία βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία.

Ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπογράφηκε εμπορική συμφωνία με την βιομηχανία ντοματοπολτού Κύκνος. Αφορά την βιομηχανική ντομάτα εσοδείας του 2024 και την παράδοση στο εργοστάσιο Σαβαλίων της εταιρείας.

Οι παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού καλούνται για φέτος να καλλιεργήσουν 3.351 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα και να παραδόσουν 30.429 τόνους πιστοποιημένης παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALGAP.

Η παράδοση του προϊόντος από τον Συνεταιρισμό στη βιομηχανία θα γίνει από τα μέσα Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2024 και συγκεκριμένα:

  • Από μέσα Ιουλίου έως 31/7 - 6.800 τόνους
  • Από 1/8 έως 31/8 - 21.166 τόνους
  • Από 1/9 έως 25/9 - 2.463 τόνους

Οι τιμές παραγωγού για την βιομηχανική ντομάτα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023 και συγκεκριμένα η βασική τιμή είναι στα 132,10 ευρώ ο τόνος και με το μπόνους φτάνει στα 141,43 ευρώ ο τόνος».