Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μηδική: Έχει πολλά πλεονεκτήματα η ενσίρωση

04/07/2018 02:01 μμ
Μετά την κοπή της χορτομάζας η μηδική μπορεί να συντηρηθεί με διάφορες μεθόδους, όπως η φυσική ξήρανση, η τεχνητή ξήρανση για σανό ή πέλετ και η ενσίρωση. Διαβάστε στο περιοδικό «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, όλα όσα αφορούν τη μετασ...

Μετά την κοπή της χορτομάζας η μηδική μπορεί να συντηρηθεί με διάφορες μεθόδους, όπως η φυσική ξήρανση, η τεχνητή ξήρανση για σανό ή πέλετ και η ενσίρωση. Διαβάστε στο περιοδικό «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, όλα όσα αφορούν τη μετασυλλεκτική διαχείριση και συντήρηση της μηδικής.

Διαβάστε αναλυτικά στο τεύχος Ιουνίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα πληροφορίες για:

Τα προβλήματα μετά την συγκομιδή και οι μέθοδοι συντήρησης

Την πρακτική της φυσικής ξήρανσης

Την τεχνητή ξήρανση με αφυδάτωση σε ξηραντήρια

Την τεχνητή ξήρανση για την παραγωγή πέλετς

Την ενσίρωση με την χρήση αναερόβιου εμβολιαστή

Τα παραπάνω μαζί με άλλα πολλά πρακτικά θέματα και πλούσια επικαιρότητα που αφορούν τον Έλληνα Αγρότη, μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος Ιουνίου του Περιοδικού «Γεωργία - Κτηνοτροφία». Το περιοδικό κυκλοφορεί στα περίπτερα πανελλαδικά και στα σημεία διανομής ελληνικού τύπου στην Κύπρο.
►Μην το χάσετε. Ζητήστε το στα περίπτερα

Σχετικά άρθρα
07/01/2021 04:13 μμ

Επείγουσα παρέμβαση από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR.

Θέμα της ερώτησης είναι η: «Απόφαση για επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο & Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, την ώρα που η επιτεινόμενη παγκόσμια ύφεση έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά φρούτων και λαχανικών, η απόφαση για την επέκταση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή της δυνατότητας πώλησης αφορολόγητων φρούτων και λαχανικών από την Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω των χαμηλών ημερομισθίων αλλά και της απουσίας ελέγχων ποιότητας στις εν λόγω χώρες, καθιστούν τα εισαγόμενα προϊόντα από εκεί ανταγωνιστικότερα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον Αγρότυπο, το ύψος των εξαγωγών των χωρών αυτών προς την ΕΕ από 7,3 δις ευρώ έφτασε στα 17,7 δις ευρώ, στη διάρκεια της παρελθούσης δεκαετίας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οπωροκηπευτικών, βάσει της τριμηνιαίας Έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020), αντιμετωπίζει επιπλέον το πρόβλημα του επιβαρυμένου κόστους παραγωγής, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

1)Έχει υπολογίσει το κόστος της απώλειας εισοδήματος για τους Έλληνες παραγωγούς;

2)Καθώς οι παραγωγοί πλήττονται γι' ακόμα μια φορά λόγω πολιτικών αποφάσεων, πώς σκοπεύει να τους αποζημιώσει, άμεσα κατά την νέα 5ετία; Ποιά αντισταθμιστικά μέτρα σκοπεύει να λάβει μακροπρόθεσμα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, άρα και το εισόδημα των αγροτών;

3) Από ποιούς φορείς λαμβάνει στοιχεία για τους ελέγχους ποιότητας των οπωροκηπευτικών προϊόντων που προέρχονται από αυτές τις χώρες;

Τελευταία νέα
04/10/2021 01:54 μμ

Πολλοί απ’ όσους έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, το κάνουν, αλλά λόγω των χαμηλών αποδόσεων το προϊόν στις αποθήκες θα είναι λιγότερο από πέρσι.

Ένα εντελώς διαφορετικό από πέρσι σκηνικό έχει διαμορφωθεί στην αγορά του τριφυλλιού, ως αποτέλεσμα των χαμηλών - λόγω ανομβρίας - αποδόσεων, αλλά και της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης, στην οποία επιδρούν και οι αυξημένες τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος. Παράλληλα, πολλοί είναι και φέτος οι αγρότες που αποθηκεύουν προϊόν, ώστε να πουλήσουν με το νέο έτος πιο ακριβά, όμως οι ποσότητες που θα καταλήξουν φέτος στην αποθήκη, είναι κατά πολύ λιγότερες από πέρσι, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων.

Οι καύσωνες έριξαν σημαντικά τις αποδόσεις

«Στο χωράφι αυτή την περίοδο οι τιμές σε Βοιωτία και Φθιώτιδα έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 27 λεπτών το κιλό. Οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης νερού και πολλοί αποθηκεύουμε προϊόν για το χειμώνα. Πριν λίγες ημέρες κόψαμε το τελευταίο χέρι, για να προλάβουμε να το δέσουμε πριν βρέξει, όπως λένε οι προγνώσεις. Βέβαια τα αποθέματα σε σχέση με πέρσι θα είναι χαμηλότερα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, που καλλιεργεί στη Βοιωτία 700 στρέμματα με τριφύλλια.

Στα 25 λεπτά οι τιμές στις Σέρρες

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης καλλιεργεί 150 στρέμματα με τριφύλλια. Όπως μας είπε ζήτηση υπάρχει για το προϊόν και μάλιστα ζωηρή, οι δε τιμές στον κοντινό κάμπο των Σερρών, που έχει αρκετό προϊόν παίζουν γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Ο κ. Πανούσης πάντως κάνει κι εκείνος λόγο από την πλευρά του, για μεγάλη μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις, λόγω της γενικότερης ανομβρίας και ξηρασίας. Ακόμα και στα ποτιστικά χωράφια, η μείωση αποδόσεων, είναι μεγάλη, καταλήγει ο ίδιος.

Άνετα πάνω από τα 30 λεπτά το χειμώνα

Ο κ. Κώστας Καραγιώργος είναι έμπορος τριφυλλιού στην περιοχή των Φαρσάλων, ενώ δραστηριοποιείται και στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη νέα χρονιά θα σπαρούν κάποια παραπάνω στρέμματα. Ο κ. Καραγιώργος λέει επίσης ότι είναι λίγα τα τριφύλλια στην αγορά και πως για πώληση από αποθήκη, οι τιμές παίζουν στα 26-27 λεπτά το κιλό. «Μέσα στο χειμώνα, οι τιμές του τριφυλλιού θα ξεπεράσουν άνετα τα 30 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο ίδιος.

Βοηθούν οι προκαταβολές από τους γαλατάδες

Τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, καλλιεργητής τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας: «υπάρχει τόση ζήτηση, που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις παραγγελίες. Το τέταρτο χέρι έπιασε στο χωράφι και 23 λεπτά το κιλό. Αν καταφέρουμε και κόψουμε ένα ακόμα χέρι μέσα στον Οκτώβρη, έχουμε συμφωνία με μονάδες για πώληση στα 25 λεπτά το κιλό. Οι αποθήκες είναι άδειες και η ζήτηση μαίνεται. Εκτιμώ πως οι τιμές θα διατηρηθούν ψηλά και το επόμενο έτος. Βοηθάνε σ’ αυτό οι προκαταβολές που δίνουν οι γαλατάδες στις μονάδες».

30/09/2021 09:51 πμ

Οι συγκομιδές στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει και σε λίγες μέρες αναμένονται και στις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες απορροφούνται από την εσωτερική αγορά καθώς η παραγωγή δεν επαρκεί και οι εισαγωγές φέτος είναι μειωμένες.

Στην περιοχή της Καλαμάτας καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα με αραχίδα και αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή σύμφωνα με τον κ. Δούβα Γιώργο, αντιπρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας. Ο ίδιος καλλιεργεί 120 στρέμματα και όπως επισημαίνει «καλλιεργητικά το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου απαλλαγμένου από ιώσεις. Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή η οποία είναι μειωμένη και αγγίζει περίπου τα 400kg/στρ. Η παραγωγή με πιστοποιημένο σπόρο αντίστοιχα φτάνει τα 650-700 kg/στρ. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορία του σε όλη την Ε.Ε. καθώς πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ενώ η μόνη χώρα που παράγει πιστοποιημένο σπόρο είναι η Καλιφόρνια. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 8 διαφορετικές ιώσεις στο αράπικο φιστίκι που προκαλούν δυσμορφία στο εξωτερικό περίβλημα, μικροκαρπία και ακαρπία, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να προμηθευόμαστε σπόρο μη ιωμένο. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και συνήθως στα χωράφια ακολουθεί αμειψισπορά με καλλιέργεια πατάτας.

Η παραγωγή που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ελλιπής και για αυτό προωθείται κυρίως στην εσωτερική αγορά. Το εισαγόμενο φιστίκι δημιουργεί πρόβλημα στην τιμή. Εισαγωγές γίνονται από όλο τον κόσμο και αυτήν την στιγμή κυκλοφορεί στην Ελλάδα αράπικο φιστίκι από Αργεντινή και Βραζιλία το οποίο έρχεται με τιμή 1,35 ευρώ το κιλό η ψίχα. Η τιμή είναι πολύ ανταγωνιστική καθώς πέρα από την συγκομιδή του φιστικιού, η επεξεργασία για μεταποίηση αυξάνει σημαντικά το κόστος. Οι παραγωγοί της περιοχής προωθούν την παραγωγή τους δια μέσου του συνεταιρισμού όπου υπάρχουν μηχανήματα επεξεργασίας αράπικου φιστικιού ή και μέσω εμπόρων που ασχολούνται με την μεταποίηση. Τα ελληνικά φιστίκια υπερτερούν κατά πολύ σε γεύση. Η τιμή παραγωγού είναι στα 90-95 λεπτά το κιλό καρπό με φλοιό. Φέτος στον συνεταιρισμό κάναμε κάποιες συμφωνίες για να προωθήσουμε την παραγωγή και στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ιταλία», καταλήγει ο κ. Δούβας.

Επίσης ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας μας δίνει κάποιες ενδιαφέρουσες συμπληρωματικές πληροφορίες. «Οι παραγωγοί αυτήν την περίοδο όπου έχει ξεκινήσει το αλώνισμα προσπαθούν να συγκομίσουν το προϊόν γρήγορα πριν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Το φιστίκι που συλλέγεται έχει αποξηρανθεί αρχικά στο χωράφι και έπειτα περνάει μία περίοδο αφύγρανσης πριν την πώληση. Οι αποδόσεις της καλλιέργειας όπως και η τιμή κινούνται κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα καθώς η καλλιέργεια αν και ποτιστική δεν επηρεάζεται σημαντικά από συνθήκες ξηρασίας. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι 1,10 ευρώ. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις εισαγωγές ωστόσο εξαιτίας της διεθνούς τάσης που υπάρχει φέτος για αύξηση τιμών, χώρες εισαγωγής όπως η Κίνα έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξαγώγιμες ποσότητες φιστικιού με αποτέλεσμα το ελληνικό φιστίκι να έχει πλεονεκτική θέση. Σαν συνεταιρισμός πουλάμε αποφλοιωμένο ωμό φιστίκι και φιστικοβούτυρο. Επιπρόσθετα, τα παραπροϊόντα που περισσεύουν πωλούνται ως ξερή φυτική ύλη για ζωοτροφή».

Τέλος επικοινωνήσαμε με τον κ. Τάσο Αγριανίδη παραγωγό και ιδιοκτήτη της εταιρίας Ελληνικός Καρπός, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία αράπικου φιστικιού στις Σέρρες. Όπως μας εξηγεί η στρεμματική έκταση στην περιοχή των Σερρών φέτος είναι 10.000 στρέμματα και είναι ελαφρώς μειωμένη καθώς κάποιοι παραγωγοί προτίμησαν τις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος παραγωγής στην περιοχή των Σερρών ανέρχεται στους 3.000 τόνους και η τιμή παραγωγού είναι 85-90 λεπτά με το κουκούλι. Τα κύρια παραγωγικά κέντρα της χώρας είναι οι Σέρρες, η Καβάλα και η Καλαμάτα. Σαν καλλιέργεια δεν είναι πολύ απαιτητική από άποψη φυτοπροστασίας και ως προς την άρδευση χρειάζονται 10 ποτίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν. Μεγάλη σημασία ωστόσο έχει η ποιότητα του χώματος καθώς επηρεάζει την εξαγωγή των φυτών πριν την συγκομιδή. Αυτήν την περίοδο γίνεται η εξαγωγή φυτών, θα ακολουθήσουν 10-15 ημέρες όπου θα γίνει η ξήρανση των λοβών πάνω στο χωράφι και έπειτα ο αλωνισμός. Ο κ. Αγριάδης έχει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας και μας εξηγεί την επεξεργασία από την συγκομιδή μέχρι το τελικό προϊόν. Το φιστίκι έρχεται με το κουκούλι το οποίο και σπάμε, έπειτα ο καρπός αποφλοιώνεται και γίνεται η διαλογή και το τσουβάλιασμα. Στην συνέχεια γίνεται η διαλογή ανάλογα με το μέγεθος. Μεγάλα μεγέθη πωλούνται ωμά στο εμπόριο και τα μικρότερα μεγέθη είτε ψήνονται είτε γίνονται φιστικοβούτυρο». Σύμφωνα με τον ίδιο το μεταποιημένο προϊόν έχει πολύ ζήτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Πουλάμε φιστικοβούτυρο σε 22 χώρες. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες ωστόσο υπάρχει ανοδική τάση για την καλλιέργεια παρά την φετινή χρονιά».

15/09/2021 05:48 μμ

Η φετινή παραγωγή τριφυλλιού είναι ελαφρώς μειωμένη καθώς η καλλιέργεια επηρεάστηκε από την άνοδο των θερμοκρασιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή γεγονός που καθορίζει και τις τιμές παραγωγού.

Πιο συγκεκριμένα, την άποψη του επί του θέματος εξέφρασε ο κ. Πεταλάς Αλέξανδρος, υπεύθυνος του εργοστασίου ζωοτροφών της «Ένωσης» Σερρών και γεωπόνος. «Στην περιοχή των Σερρών αυτήν την περίοδο γίνονται οι τέταρτες και οι πέμπτες κοπές τριφυλλιού. Όπως φαίνεται αν συνεχίσει ο καιρός να είναι ευνοϊκός και εξαιτίας της πολύ μεγάλης ζήτησης, κάποιοι παραγωγοί θα συνεχίσουν μέχρι και το έβδομο χέρι στα μέσα Οκτωβρίου. Αναφέρομαι σε γόνιμα χωράφια που είναι φροντισμένα όλο τον χρόνο. Συνήθως οι κοπές μέχρι και το έκτο χέρι προορίζονται για ξερό τριφύλλι δηλαδή για σανό και όσοι τυχόν κάνουν και έβδομη κοπή, το τριφύλλι γίνεται ενσίρωμα καθώς η υγρασία του Οκτωβρίου είναι αυξημένη. Οι παραγωγές από άποψη ποιότητας είναι ικανοποιητικές, οι ποσότητες όμως είναι ελαφρώς μειωμένες. Το διάστημα όπου γίνονταν οι κοπές των τρίτων και τέταρτων χεριών, τα οποία είναι τα καλύτερα από άποψη αποδόσεων, λόγω ξηρασίας η παραγωγή ήταν μειωμένη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αρκετοί παραγωγοί που έχουν γόνιμα χωράφια δεν τα ποτίζουν. Αυτήν την στιγμή οι τιμές είναι στα 25 λεπτά και λογικά δεν θα πέσουν εφόσον συνεχίζονται οι κοπές. Αντιθέτως υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν και άλλο. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ειδικεύονται στην παραγωγή τριφυλλιού όπως αυτή του Νέου Σκοπού και της Πεπονιάς έχουν γίνει αγοραπωλησίες στο χωράφι με 25 λεπτά το κιλό. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη και η ζήτηση είναι μεγάλη, τα αποθέματα είναι λιγότερα. Το αντίκτυπο βέβαια είναι μεγάλο για τον κτηνοτρόφο. Στην περιοχή μας οι κτηνοτρόφοι συνηθίζουν να αγοράζουν τριφύλλι από το χωράφι, ωστόσο εκτός νομού, μέσω εμπόρου, η τιμή τριφυλλιού αυξάνεται από 3 μέχρι 13 λεπτά με αποτέλεσμα να είναι πάνω από 30 λεπτά».

Επίσης, ο κ. Ευγενιάδης Κωνσταντίνος παραγωγός τριφυλλιού με 200 στρέμματα, από το χωριό Σωτήρα Φλώρινας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι την περίοδο αυτή στην περιοχή κόβεται το τέταρτο χέρι το οποίο μάλλον είναι και το τελευταίο. Υπάρχει μείωση της παραγωγής περίπου κατά 20% λόγω του καύσωνα παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει όλα τα ποτίσματα. Για τον λόγο αυτό καθυστέρησαν και οι συγκομιδές. Όλη η παραγωγή τριφυλλιού πωλείται ως σανό σε κτηνοτρόφους. Αυτήν την περίοδο η τιμή είναι στα 22 λεπτά και ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ αρχικά, στα πρώτα χέρια η τιμή παραγωγού ήταν στα 15 - 16 λεπτά το κιλό. Οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές και αυξημένες συγκριτικά με πέρσι», καταλήγει ο κ. Ευγενίδης.

 

15/09/2021 12:35 μμ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καστοριά, παρουσίασε το πλαίσιο προγραμματισμού του Οργανισμού μέχρι το τέλος του έτους για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

α) Όσον αφορά τις μηλοκαλλιέργειες, θα πληρωθούν, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο των αποζημιώσεων των πορισμάτων για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό για την συνολική πληρωμή, θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως ο νόμος ορίζει και ψήφισε αυτήν η κυβέρνηση, και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

β) Όσον αφορά τους παραγωγούς των φασολιών, τόσο για την Καστοριά και την Φλώρινα όσο και σε άλλες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛΓΑ αναλαμβάνει το κόστος να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες, έχουν υπάρξει οι αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων ούτως ώστε  να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιοποίηση του αρθ. 18. παρ. 2 του κανονισμού αποζημιώσεων του Οργανισμού, ο οποίος μας επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν γενικού, συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ούτως ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε προκαταβολές στους παραγωγούς μας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του κ. Λυκουρέντζου «σε όλα τα αιτήματα που θέτουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ως τοπική κοινωνία, καθώς είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, να έχουμε την συμπαράσταση του Οργανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

09/09/2021 01:20 μμ

Στη βόρεια Ελλάδα οι περισσότερες εκτάσεις συγκεντρώνονται στις Σέρρες και στα Τενάγη.

Δύσκολη χρονιά η εφετινή για τους λίγους, Έλληνες καλλιεργητές σόγιας, λόγω των μειωμένων αποδόσεων, ως απόρροια της ξηρασίας. Υπό κανονικές συνθήκες, το προϊόν, στα ποτιστικά δίνει έως και 550 κιλά το στρέμμα, όμως φέτος, οι στρεμματικές θα είναι χαμηλότερες. Το θετικό είναι πως το εμπόριο αγοράζει και εκτός συμβάσεων, από αγρότες και μάλιστα σε αυξημένες τιμές.

Ο κ. Κώστας Χύτας είναι καλλιεργητής σόγιας σε ποτιστικά χωράφια, στην περιοχή των Σερρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, η σπορά έγινε το Μάιο και το αλώνισμα, αναμένεται τον Οκτώβριο. Η σόγια στις Σέρρες καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε ποτιστικά χωράφια, αλλά φέτος η καλλιέργεια δοκιμάστηκε -όπως και όλα τα προϊόντα- από τον παρατεταμένο καύσωνα. Σύμφωνα με τον κ. Χύτα οι αποδόσεις σε ποτιστικά χωράφια των Σερρών, μια κανονική χρονιά κυμαίνονται μεταξύ 400-550 κιλών ανά στρέμμα, οι δε τιμές στα συμβόλαια φέτος ανέρχονται σε 41 λεπτά, όμως το πιθανότερο είναι να αυξηθούν.

Ο κ. Θεόδωρος Λουκίδης είναι έμπορος αγροτικών προϊόντων, διαθέτει σιλό στην περιοχή Καλαμώνας στη Δράμα και συνάπτει συμβάσεις με αγρότες, για παραγωγή σόγιας, η οποία καταλήγει στην εταιρεία Agroinvest, για χρήση, ανάλογη με εκείνη του ηλίανθου. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι συμβάσεις για τη σόγια που υπέγραψαν οι παραγωγοί φέτος πριν την σπορά του Μαΐου προέβλεπαν μια εγγυημένη τιμή στα 41 λεπτά ανά κιλό, αντί 37 λεπτών πρόπερσι. Στην εν λόγω περιοχή, σόγια βάζουν οι αγρότες στα Τενάγη, που πολλές φορές πλημμυρίζουν και κρατούν υγρασία ως εδάφη, γεγονός που βοηθά την σόγια ως καλλιέργεια, μας εξηγεί ο κ. Λουκίδης. Η σπορά σόγιας στα Τενάγη γίνεται το Μάιο ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με σόγια στην Ελλάδα καλλιεργούνται στην περιοχή της Καβάλας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, φέτος το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, ήταν ανεβασμένο, αν και υπήρξε στροφή κυρίως προς το καλαμπόκι. Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Λουκίδη οι τιμές που εισπράττουν σήμερα οι παραγωγοί για την σόγια από τον ίδιο είναι πλέον στα 50 λεπτά το κιλό, ακόμα κι αν μιλάμε για παραδόσεις εκτός συμβάσεων. Οι αποδόσεις σόγιας στην περιοχή είναι οι υψηλότερες κάθε χρόνο, φθάνοντας ακόμα και τα 450 κιλά το στρέμμα. Φέτος οι αποδόσεις λόγω προφανώς της γενικότερης ξηρασίας είναι πεσμένες, πιάνοντας ταβάνι στα 250 κιλά ανά στρέμμα.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, τόνισε στον ΑγροΤύπο, πως η σόγια είναι προσιτή ως καλλιέργεια, δεν έχει πολλά έξοδα, όμως χρειάζεται νερό. Στην περιοχή της Μαγνησίας, όμως το συγκεκριμένο είδος δεν καλλιεργείται πια σχεδόν καθόλου.

Τέλος, ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, είναι γεωπόνος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Κιλκίς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο στην περιοχή του Κιλκίς, δεν μπαίνουν στρέμματα και ο κόσμος προτιμά κυρίως το σιτάρι.

03/09/2021 02:06 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς από τις μειωμένες αποδόσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», τα φασόλια επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας του φυτού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία σε μεγάλο βαθμό.

Η μείωση της παραγωγής φασολιών εκτιμώ ότι ανέρχεται φέτος σε ποσοστό 70%. Πάντως η ηγεσία του ΕΛΓΑ απάντησε θετικά σε σχετικό μας αίτημα και οι παραγωγοί κατάθεσαν αιτήσεις ζημιάς μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές της Καστοριάς. 

Αυτό που ζητάμε είναι φέτος να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς φασολιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε μια κανονική χρονιά έχουμε στρεμματικές αποδόσεις 300 κιλά / στρέμμα. Φέτος αναμένουμε αποδόσεις 100 κιλά / στρέμμα. Ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες και οι υγρασίες να βοηθήσουν την καλλιέργεια. Για αυτό οι παραγωγοί θα καθυστερήσουν φέτος να ξεκινήσουν την συγκομιδή κατά 20 - 30 ημέρες. Πάντως η τιμή παραγωγού παραμένει σε σταθερά επίπεδα στα 2,60 - 2,70 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ έχουμε οφειλή από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από το 2019. Αν και πληρώθηκαν αποζημιώσεις οι παραγωγοί, ωστόσο με βάση τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού τα φασόλια ΠΓΕ και βιολογικά θα πρέπει να αποζημιώνονται αυξημένα κατά 30%. Αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο ποσό περίπου 200.000 ευρώ που ακόμη δεν το έχουν εισπράξει οι δικαιούχοι.

25/08/2021 04:34 μμ

Όμως, έρχεται πακέτο αποζημιώσεων ή ενισχύσεων για τους πληγέντες παραγωγούς φακής Εγκλουβής.

Παραγωγοί από την Λευκάδα που μίλησαν στον ΑγροΤύπο, ζήτησαν αποζημίωση ή ενίσχυση, δεδομένου ότι η φετινή σοδειά χάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, σε καλό δρόμο φαίνεται πως είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών της φημισμένης φακής Εγκλουβής Λευκάδας, που επλήγησαν από την ανομβρία και τις υψηλότατες θερμοκρασίες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Αγρινίου στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Εγκλουβής Π.Ε. Λευκάδας και τονίζεται σε έγγραφο του Οργανισμού, που φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ) από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν τους περασμένους μήνες σε καλλιέργειες φακής και που αφορούν έκταση 600 στρεμμάτων διαπιστώθηκε απώλεια παραγωγής κυρίως από ανομβρία καθώς και από υψηλές θερμοκρασίες.

Κατόπιν τούτου εξετάζεται η τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η ένταξη τους σε καθεστώς αποζημιώσεων – ενισχύσεων, τονίζεται στο έγγραφο Λυκουρέντζου.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα για το πρόβλημα των παραγωγών φακής Εγκλουβής, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.

Ο βουλευτής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, επεδίωξε τις συναντήσεις σε συνέχεια σχετικών επιστολών που απέστειλε σε υπουργείο και ΕΛΓΑ, καθώς και αναφοράς που κατέθεσε μέσω της βουλής για το θέμα, έπειτα από συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Εγκλουβής Ηλία Κούρτη και τον πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού και Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λευκάδας ΤΑΟΛ Θωμά Κατωπόδη.

Ο κ. Καββαδάς ενημέρωσε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι η απώλεια της παραγωγής φακών Εγκλουβής στις περιοχές της Εγκλουβής, της Εξάνθειας, του Αγίου Ηλία και των Χορτάτων είναι σχεδόν ολοκληρωτική, λόγω της ανομβρίας που επεκράτησε την Άνοιξη, κυρίως όμως λόγω του καύσωνα που ακολούθησε, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του προϊόντος.

Επεσήμανε δε ότι από τα 840 στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος παράχθηκαν μόλις 20 τόνοι φακές – σε αντίθεση με τους 70 που παράγονται υπό ομαλές συνθήκες – από τους οποίους οι 15 χρειάζονται για τη νέα σπορά. Τόνισε ότι, προκειμένου να μη σημάνει καταστροφή για την αγροτική οικονομία της περιοχής, οι παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν, ώστε να καλύψουν τόσο τις απώλειες της τρέχουσας χρονιάς, όσο και τα έξοδα της επόμενης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα συνδράμει τους παραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ, του ασφαλιστικού βραχίονα της αγροτικής παραγωγής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναγνώρισε την ανάγκη για οριζόντια αποζημίωση, και δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Για το θέμα ο βουλευτής δήλωσε: «έπειτα από την επίσκεψή μου στην Εγκλουβή τις προηγούμενες ημέρες και την ενημέρωση που είχα, θεώρησα χρέος μου να μεταφέρω κατεπειγόντως το θέμα της φετινής καταστροφής στην παραγωγή Φακών Εγκλουβής στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ. Παρουσίασα το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, τονίζοντας παράλληλα τη σπανιότητα του προϊόντος, το οποίο είναι ενταγμένο και στον εθνικό κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύντομα αναμένεται να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενώ ο σπόρος του φυλάσσεται και από τον ΟΗΕ.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στο αίτημά μου και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τους αγρότες μας. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Εγκλουβής. Αν σήμερα υπήρχε η λιμνοδεξαμενή, η καταστροφή μπορεί να είχε αποφευχθεί ή περιοριστεί. Και επειδή τα επόμενα χρόνια, με την κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες μάλλον θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, πρέπει να λάβουμε μέτρα πρόληψης και προστασίας των φακών Εγκλουβής – και ένα τέτοιο μέτρο είναι η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής. Πιστεύω σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα, επιδιώκοντας παράλληλα την υλοποίηση των μεγάλων, μακροπρόθεσμων αγροτικών υποδομών που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς φακών Εγκλουβής».

18/08/2021 01:19 μμ

Προμηνύεται δύσκολος χειμώνας για τις κτηνοτροφικές μονάδες, με τις πυρκαγιές να δημιουργούν ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες.

Έτι περαιτέρω δύσκολη κάνουν την διαχείριση της κατάστασης με το αυξημένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Ηλεία, Αττική και κυρίως στην Εύβοια, μια περιοχή με κτηνοτροφία, που γειτνιάζει κιόλας με περιοχές που έχουν μακρά παράδοση στις ζωοτροφές.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός μηδικής από την Λιβαδειά, σε λίγες ημέρες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να παίρνουν το τέταρτο μαχαίρι, με τις τιμές να κυμαίνονται τώρα στα 21 λεπτά το κιλό, παίρνοντας πάνω δηλαδή 1 λεπτό, σε σχέση με 20 ημέρες πριν. Όπως εξηγεί ο κ. Βάγκος οι πρόσφατες πυρκαγιές θα δημιουργήσουν πρόσθετο πρόβλημα, καθώς είναι αυτονότητο πως έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια και έχει μικρύνει η προσφορά. Στον αντίποδα, η ζήτηση μαίνεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες, που διαβλέπουν δύσκολο χειμώνα στον ορίζοντα. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Βάγκος όταν κάποιος κτηνοτρόφος δεν αγοράσει μηδική από το χωράφι, τότε είναι αναγκασμένος να πάρει από αποθήκη και τότε οι τιμές μπορεί να ανέλθουν και στα 30 λεπτά το κιλό.

Λίγο βορειότερα, στην Θεσσαλία, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η τιμή που αγοράζουν οι μονάδες μηδική έχει εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα της τάξης των 25 λεπτών το κιλό.

Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία, τώρα και πιο συγκεκριμένα στον κάμπο του Μεσολογγίου, η τιμή στο χωράφι έχει φθάσει και τα 22 λεπτά το κιλό, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από το Πεντάλοφο, Θύμιος Μακρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κανόνας στις πράξεις αφορά τιμή 21 λεπτά το κιλό, πλην όμως σε έκτακτες περιπτώσεις γίνονται πράξεις και στα 22 λεπτά, καθώς η ζήτηση είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

21/07/2021 04:11 μμ

Η έντονη ζήτηση από νησιωτικές περιοχές και ιδίως την Κρήτη, σε συνδυασμό με τα περιορισμένες διαθεσιμότητες φέτος, ανεβάζουν το προϊόν.

Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ειδήσεις για αυξήσεις τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα τη νέα χρονιά μέσω συμφωνιών, δίνουν επιπλέον ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Είναι ενδεικτικό πως στον κάμπο της Βοιωτίας που τροφοφοτεί με μηδικές λόγω τοποθεσίας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη κι άλλες, μεγάλες ζώνες κτηνοτροφίας, ενώ το δεύτερο χέρι δεν πέρασε τα 18-19 λεπτά στο χωράφι το κιλό, το τρίτο χέρι που βγαίνει αυτές τις ημέρες, έπιασε ήδη τα 21 λεπτά το κιλό.

Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά, η ζήτηση έχει ανέλθει για το προϊόν σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ως εκ τούτου, υπάρχουν μονάδες που είναι διατεθειμένες να δώσουν αυτά τα χρήματα.

Η τιμή των 21 λεπτών το κιλό στο χωράφι επικρατεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και στην Αιτωλοακαρνανία, περιοχή - βαρόμετρο για τις τιμές των γεωργικών, αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων.

15/07/2021 05:05 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», τα φασόλια επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας του φυτού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία των φυτών.

Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στην Π.Ε. Φλώρινας και Καστοριάς, περιοχές με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών. Υπάρχει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ που λέει ότι για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς θα πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και παρατεταμένα για κάποιες ημέρες. Στην περιοχή μας που έχει μεγάλο υψόμετρο δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σε μια κανονική χρονιά έχουμε στρεμματικές αποδόσεις 350 κιλά / στρέμμα. Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο Αύγουστος. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες τότε θα μιλάμε για πολύ μεγάλη ζημιά. Η ιδανική για την εποχή θερμοκρασία είναι από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που ζητάμε είναι να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς φασολιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τιμές που πουλά ο συνεταιρισμός τα φασόλια είναι σταθερές εδώ και αρκετό καιρό και κυμαίνονται στα 3 ευρώ το κιλό. Το κόστος παραγωγής είναι στα 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Στη λιανική αγορά βρίσκεις τα φασόλια Πρεσπών στα 6 έως 7 ευρώ το κιλό.   
 

12/07/2021 12:01 μμ

Έντονη ζήτηση για το προϊόν, περιορισμένες αποδόσεις και μειωμένες δυνατότητες για αποθήκευση.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για μηδική στην χώρα μας, με αποτέλεσμα οι τιμές στο χωράφι, σε ορισμένες περιοχές, να έχουν ανέλθει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, φέρνοντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους. Ευνοημένοι θα είναι το χειμώνα, όσοι προνοούν, έχοντας τις σχετικές υποδομές ή νοικιάζοντάς αυτές, για αποθήκευση του προϊόντος.

Ο Αποστόλης Εκίζογλου καλλιεργεί 280 στρέμματα φέτος με μηδική, στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «υπάρχει τρομερή ζήτηση για μηδική. Σε λίγες ημέρες θα κόψουμε το τρίτο χέρι. Οι τιμές παίζουν στα 19 λεπτά το κιλό και υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της χώρας. Εμείς πουλάμε σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, αλλά όχι μόνον. Φέτος το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν αποθηκεύεται πολύ προϊόν. Το δεύτερο χέρι έφυγε στην τιμή των 17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι είχε 14 λεπτά. Δεν ξέρω, αν συνεχιστεί η άνοδος, όπως φαίνεται, πώς θα μπορούν να ανταποκριθούν το χειμώνα οι μονάδες. Σίγουρα οι αυξημένες τιμές στο γάλα, έχουν επιδράσει στην αγορά».

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την Λιβαδειά δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «είμαστε στο τρίτο χέρι και οι τιμές για την πολύ ποιοτική μηδική κυμαίνονται στα 19 λεπτά το κιλό. Τα πιο κατώτερα ποιοτικά πιάνουν τα 18 λεπτά. Ζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχει και πρόβλημα με τα ποτίσματα στη Κωπαΐδα. Έχει σχεδόν τρεις μήνες να βρέξει κι εδώ στην περιοχή χρειάζονται έργα αρδευτικά».

Ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος μηδικής από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «σαφώς και η ζήτηση για το προϊόν παραμένει ανεβασμένη. Στην περιοχή μας, αλλά και στις γειτονικές Σέρρες, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν κόψει το δεύτερο χέρι και πάμε για το τρίτο. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές, οι δε τιμές στα 17-19 λεπτά το κιλό».

Τέλος, ο κ. Θύμιος Μακρής, παραγωγός μηδικής από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «στην περιοχή μας κόβεται τώρα το τρίτο ή το τέταρτο χέρι, ανάλογα την περίπτωση. Η ζήτηση είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά όσο προχωράμε οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες λόγω της παρατεταμένης περιόδου με υψηλές θερμοκρασίες. Οι τιμές στο χωράφι είναι πολύ υψηλές, φθάνοντας και τα 20-21 λεπτά το κιλό».

23/06/2021 01:35 μμ

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η συλλογή της φακής σε πολλές περιοχές της χώρας και όπως όλα δείχνουν υπάρχει αισθητή μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια λόγω των μειωμένων τιμών και των άστατων καιρικών συνθηκών που τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του συγκομιζόμενου προϊόντος.

Ο Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης, ερευνητής από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια της φακής και κυρίως για την πορεία της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τη φετινή χρονιά. «Οι επικρατέστερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι ελληνικές και έχουν δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα είναι οι ποικιλίες: Σάμος, Δήμητρα, Θεσσαλία, Αθηνά και Ελπίδα, που είναι νέα ποικιλία. «Η επιλογή της σωστής ποικιλίας, αναφέρει ο κ. Βλαχοστέργιος, αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα για την εξασφάλιση καλής παραγωγής και κυρίως προϊόντος υψηλής ποιότητας». «Η καλλιέργεια της φακής έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι ξηρική καλλιέργεια και έχει ευρεία ζώνη προσαρμοστικότητας εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών και ανήκει στα είδη τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα συστήματα αμειψισποράς. Μέσω του μοναδικού μηχανισμού της αζωτοδέσμευσης, εκτός του ότι αξιοποιεί το ατμοσφαιρικό άζωτο προς όφελος της, αφήνει στο χωράφι υπολειμματικό άζωτο και για την επόμενη καλλιέργεια συμβάλλοντας έμμεσα στην εξοικονόμηση χρημάτων, την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και την μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». «Ακόμη, η θρεπτική αξία της φακής είναι μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά που περιέχει ο σπόρος όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (23-28%), σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης (55-60%), φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά (2%), φολικό οξύ, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β».

«Ωστόσο, την φετινή  χρόνια παρατηρήθηκε μειωμένη παραγωγή, γεγονός που οφείλεται αφενός στις όψιμες παγωνιές και αφετέρου στις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής, δηλαδή περίπου από τα τέλη Μαΐου και εξής, με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας της φακής».

«Τα σημαντικότερα προβλήματα που επηρέασαν την επέκταση της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια είναι οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού και η έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση κάποιων μυκητολογικών ασθενειών και πλατύφυλλων ζιζανίων που εμφανίζονται μετά το φύτρωμα. Έτσι η καταπολέμηση των πλατύφυλλων ζιζανίων γίνεται είτε με εργατικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος, είτε όσοι παραγωγοί αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν υφίστανται την μείωση στην απόδοση. Τέλος, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις προτιμώνται χωράφια καθαρά από πλατύφυλλα, όπως χωράφια που προηγουμένως έχουν καλλιεργηθεί καλαμπόκια ή βαμβάκια», καταλήγει.

Ο κ. Μακρυγιάννης Θανάσης είναι έμπειρος παραγωγός με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φακής στο Βουζί Δομοκού. Όπως μας εξηγεί μόλις έχει ολοκληρωθεί το αλώνισμα της φακής και η φετινή χρονιά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι μέτρια από άποψη παραγωγής, με μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης 100 kg/ στρέμμα. Δύο είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες στην περιοχή του Δομοκού, οι μεσόσπερμες Σάμου και οι μεγαλόσπερμες Θεσσαλίας οι οποίες συγκομίζονται ταυτόχρονα. «Εμείς έχουμε ξεκινήσει από 5 Ιουνίου το αλώνισμα το οποίο κρατάει μέχρι 12 Ιουνίου και στον Θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες. Η έκταση των στρεμμάτων είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή του Δομοκού. Τα προηγούμενα έτη καλλιεργούνταν 3.000 στρέμματα με όσπρια και φέτος καλλιεργήθηκαν μόλις 1.000. Πολλά στρέμματα έχουν αντικατασταθεί με ελαιοκράμβη ή αλλά χειμερινά σιτηρά. Ο λόγος είναι φυσικά οι τιμές. Στον κάμπο της Θεσσαλίας η τιμή παραγωγού είναι 65 λεπτά/κιλό ενώ οι φακές Βουζίου πωλούνται 1,90 ευρώ/κιλό χοντρική και 3 ευρώ/κιλό λιανική».

Ο κ. Σαπουνάς Αστέριος γεωπόνος και γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεστό στα Φαρσαλα μας αναφέρει ότι η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ολοκληρώθηκε πριν δέκα ημέρες και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη ωστόσο η ποιότητα είναι εξαιρετική. Επίσης, πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει άλλες χειμερινές ξηρικές καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές, λιγότερο από 100 kg/στρέμμα και όπως και πέρσι οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Σαπουνάς είμαστε εισαγωγική χώρα για την κάλυψη των αναγκών σε όσπρια, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής.

Ο κ. Κανάκης γεωπόνος στον ΑΣ ΘΕΣγη στη Λάρισα μας ενημερώνει ότι φέτος στον συνεταιρισμό τα στρέμματα φακής είναι ελάχιστα. Πολλοί παραγωγοί που κάνουν αμειψισπορά έχουν αντικαταστήσει τα χωράφια τους με σιτηρά ενώ άλλοι έχουν καλλιεργήσει ρεβίθια. Οι συγκομιδές έχουν ολοκληρωθεί πριν λίγο καιρό και οι παραγόμενες ποσότητες είναι γύρω στα 100 με 150 kg/στρέμμα. Όπως αναφέρει τα εισαγόμενα προϊόντα προέρχονται κυρίως από τον Καναδά και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με την ελληνική φακή. Η τιμή όπως και πέρσι είναι αρκετά ικανοποιητική και ανέρχεται γύρω στα 80 λεπτά.

Τέλος, στο ορεινό χωριό Γκούρα στην Κορινθία ο κ. Αποστόλης Καπέλλος είναι παραγωγός οσπρίων. Η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ξεκινάει τέλη Ιουλίου και η παραγωγή προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών.

25/05/2021 02:16 μμ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση τόσο για το τριφύλλι, όσο και για τις σανοβρώμες, κάτι που φέρνει χαμόγελα στους αγρότες, αλλά προβληματισμό στους κτηνοτρόφους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της τωρινής περιόδου είναι η σπουδή μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων από Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες κ.λπ. να εφοδιαστούν για το χειμώνα νωρίς, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τόσες αποθήκες γεμάτες με προϊόν, όσες πέρσι και τρίτον, το γεγονός ότι πολλές εκτάσεις παραγωγικές ιδίως στην Θεσσαλία βγήκαν εκτός παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων (Ιανός, Μήδεια κ.λπ.).

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, έμπειρος παραγωγός που δραστηριοποιείται στο νομό Βοιωτίας, αλλά και στην Φθιώτιδα μας λέει, πως η ζήτηση παραμένει... τρελή για τα τριφύλλια, καθώς τώρα πολλές μονάδες ανεφοδιάζουν για το χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της αναμονής ακόμα και τέσσερις ημέρες στις πλάστιγγες για ζύγισμα, ενώ οι έμποροι πληρώνουν όσο-όσο. Σε σχέση με τις τιμές, συνεχίζει ο κ. Βάγκος, από τα 12 λεπτά πέρσι τέτοια περίοδο, έχουν... εκτοξευθεί φέτος στα 16 και 17 λεπτά το κιλό. Ακόμα και οι σανοβρώμες, λέει ο κ. Βάγκος που χρησιμοποιούνται ως τροφή κυρίως στην Κρήτη, έχουν πάει από τα 8 λεπτά (περσινή τιμή) στα 12 και 13 φέτος.

Ο κ. Διονύσης Οικονόμου είναι παραγωγός, μεταξύ άλλων, και τριφυλλιού από τα Καλύβια Αγρινίου. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τώρα η περιοχή είναι στο δεύτερο χέρι και οι τιμές που παίζουν στο χωράφι είναι ανεβασμένες στα 16 με 17 λεπτά το κιλό, ενώ γίνονται πολλές πράξεις και η ζήτηση είναι έντονη.

Ο Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής καθώς οι αγρότες ζητούν για τα νέα τριφύλλια έως και 18 λεπτά το κιλό. Αν τώρα, λέει ο ίδιος με νόημα, που γίνονται οι κοπές επικρατεί αυτό το κλίμα, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί το χειμώνα, όταν τελειώσουν τα αποθέματα.

Η Μαρία Καραντάνη είναι αιγοτρόφος με έδρα στην περιοχή των Καλαβρύτων και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, η κατάσταση δεν έχει... προηγούμενο. Σύμφωνα με την ίδια, οι αγρότες με τριφύλλια αλλά και απόθεμα καλαμποκιού, εμφανίζονται φέτος ιδιαίτερα οργανωμένοι κατά την πώληση των τροφών, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα έτη. Η κα Γεωργίου εκτιμά πως το ράλι στην τιμή της σόγιας διεθνώς έχει επηρεάσει όλα τα ζωοτροφικά φυτά, όμως μέσα στην χώρα μας, η άνοδος της τιμής στο γάλα, πρόσφερε σε πολλούς επιχείρημα, να εκτοξεύσουν τις τιμές. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ίδια, ένα σακί καλαμπόκι 40 κιλών πληρώνονταν από τον κτηνοτρόφο 12 ευρώ και μέσα σε μια εβδομάδα πληρώνεται πλέον 13 ευρώ. Σύμφωνα με την κα Γεωργίου, στα τριφύλλια η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αγρότες ζητούν για το δεύτερο χέρι τριφυλλιού, που είναι καθαρό, ακόμα και 19 λεπτά το κιλό, ενώ το πρώτο είχε 17-18 λεπτά. Με αυτές τις τιμές, ο κτηνοτρόφος, πολύ απλά δεν βγαίνει, καταλήγει η κα Γεωργίου.

Τέλος, ο κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το τριφύλλι περσινής εσοδείας το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, προφανώς την περίοδο πολύ μετά την συγκομιδή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος ανομβρίας που επικρατεί σήμερα δεν έχει επίπτωση στις τιμές των ζωοτροφών, πλην όμως, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι -όπως τυχαίνει να είναι ο ίδιος- επωμίστηκαν ένα μεγάλο κόστος όσον αφορά στην σίτιση των ζώων την περίοδο μέσα στο χειμώνα που στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως στα ορεινά επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν χιόνια.

22/04/2021 12:49 μμ

Καθυστερημένες οι σπορές και απώλεια παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες φασολιών, κίνδυνος μικρών αποδόσεων στη φακή και προβλήματα φυτρωτικότητας στο ρεβίθι.

Όπως δήλωσε στον ΑγρόΤυπο ο κ. Ζιμπιλίδης Ιωάννης, υπεύθυνος αγοράς προϊόντων της εταιρείας Προϊόντα γης Βοϊου, οι σπορές του φασολιού έχουν καθυστερήσει λόγω των παγετών. Η καλλιεργούμενη έκταση της εταιρείας βρίσκεται στην περιοχή του Ξινού Νερού Φλώρινας και στον Άγιο Παντελεήμονα, 
 είναι 400-500 στρέμματα καθιστού μέτριου φασολιού και οι σπορές ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει καθυστέρηση και στην ποικιλία γίγαντες η οποία στην περιοχή των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όσον αφορά την καλλιέργεια της φακής έχουμε αυξήσει τα στρέμματα καθώς φοβόμαστε ότι οι βροχές του Μαΐου θα έχουν αντίκτυπο στην παραγόμενη ποσότητα. Η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της άνθισης και αναμένεται να συγκομιστεί αρχές Ιουλίου. Πέρσι η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη αλλά η ποιότητα αρκετά καλή.

Στον συνεταιρισμό Θέστο καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα φακής ποικιλίας Σάμου και Θεσσαλίας. Ο κ. Μαγαλιός Αχιλλέας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση απώλειας παραγωγής όπως έγινε πέρσι καθώς δεν έχει βρέξει για μέρες στην περιοχή και υπάρχει περίπτωση να καούν τα ανθικά στελέχη του φυτού. Η φακή είναι ξερική ποικιλία ωστόσο κατά την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης οι ανάγκες σε πότισμα είναι αυξημένες. Η συγκομιδή ξεκινάει τέλη Ιουνίου. Πέρσι είχαμε απώλεια παραγωγής σε μεγάλο ποσοστό, άλλες χρονιές παράγονται 200 κιλά ανά στρέμμα και υπήρχαν περιπτώσεις που πήραμε 120 κιλά/ στρέμμα από παραγωγούς. 
Αναφορικά με τα ρεβίθια είναι ένα από τα κύρια προϊόντα του συνεταιρισμού. Καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν προβλήματα φυτρωτικότητας και πυκνότητας πληθυσμού. Κατά την περίοδο της σποράς η οποία έγινε τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου έπεσαν μεγάλης έντασης βροχές και μαζί με το γεγονός των χαμηλών θερμοκρασιών επηρέασαν τη φυτρωτικότητα και την ταχύτητα βλάστησης των φυτών. Χρησιμοποιούμε τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες τύπου Macarena.

Ο κ. Μάλκας Δημήτρης, πρόεδρος του ΑΣ οσπρίων Καρδίτσας - Ψυχανθός, μας μίλησε για τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες της φακής και των φασολιών. Αυτήν την στιγμή  η καλλιέργεια της φακής βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες λόγω παγετού αλλά αυτές θα φανούν μετά από 15-20 ημέρες. Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται 600-700 στρέμματα ποικιλίας Σάμου. Το ίδιο ισχύει και για τα πρώιμα φασόλια. Έχουν ήδη σπαρθεί από τις 20 Μαρτίου και οι ζημιές που έχουν υποστεί θα φανούν έπειτα από 15 ημέρες σε όσα έχουν απομείνει.Η ποικιλία που προτιμάται είναι η Πυργετός, η οποία είναι ξηρό καθιστό φασόλι. Θα υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν τα φυτά, καταλήγει. 

16/04/2021 01:07 μμ

Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα συμβόλαια των παραγωγών στον αρακά.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σουλιώτη, 4.500 περίπου στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πρόσφατο παγετό, σε Λάρισα και Φάρσαλα, ενώ εξίσου μεγάλη είναι η ζημία και στον αρακά. Όπως εξηγεί ο κ. Σουλιώτης η ζημιά εντοπίζεται σε 3.500 στρέμματα με αρακά, όπου κάηκαν οι βλαστοί και τα άνθη, λόγω του σφοδρού παγετού, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι εκτάσεις καλύπτονται με συμβόλαια (αν και σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχεται θέμα ανωτέρας βίας, οπότε δεν έχει επίπτωση ο αγρότης).

Όσον αφορά πάλι στη βιομηχανική ντομάτα, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση για τα 135 ευρώ των εξόδων επαναφύτευσης που απαιτείται. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έξοδα για τα φυτά αλλά και τη μηχανή.

Επίσκεψη Κέλλα στα χωράφια

«Η ολοκληρωτική καταστροφή, από τον παγετό, στη δυναμική καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, έχει επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των παραγωγών, όσο και στην ομαλή λειτουργία της μεταποίησης. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τη διαδικασία της επανασποράς, αλλά από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Συμφωνώ με τους παραγωγούς στην αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης αρδευτικών έργων υποδομής, για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός των καλλιεργειών και να μειωθεί το κόστος παραγωγής». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος τη Χάλκη, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανέφεραν οι τελευταίοι στον Λαρισαίο πολιτικό, η ζημιά στον κλάδο είναι μεγάλη, αφού ο παγετός έπληξε περίπου 4.500 στρέμματα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Θα προχωρήσουν σε επανασπορά, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της συγκομιδής το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι ο καιρός, εκείνη την εποχή, θα είναι σύμμαχος τους. Επεσήμαναν δε στον κ. Κέλλα, ότι προέβησαν σε πρώιμες φυτεύσεις, για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν από τον παγετό.

Οι παραγωγοί ανέφεραν στο βουλευτή, την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς η αγροτική παραγωγή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Την αγωνία, μάλιστα, των αγροτών για τις δυσοίωνες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, μετέφερε ο Λαρισαίος πολιτικός στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ.

12/04/2021 04:31 μμ

Η ζήτηση από κτηνοτρόφους για το προϊόν, συνεχίζει το σερί καλών τιμών απ’ ό,τι φαίνεται και φέτος.

Οι πρώτες κοπές στα τριφύλλια είναι γεγονός και το κλίμα συνεχίζει από πέρσι να είναι καλό στην αγορά, λόγω της υψηλής ζήτησης και των εξαφανισμένων αποθεμάτων. Βέβαια, ο μεγάλος όγκος των παραγωγών και περιοχών της χώρας μας, θα μπει σε διαδικασία κοπής προς τα τέλη του μήνα.

Ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός τριφυλλιού από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι οι τιμές για το πρώτο χέρι που ξεκίνησαν να παίρνουν από τα χωράφια αυτές τις ημέρες οι αγρότες, κυμαίνονται μεταξύ 15-17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι, δεν πέρναγαν τα... 12 λεπτά το κιλό. Ο κ. Μακρής καλεί τους παραγωγούς τριφυλλιού, να μην πωλούν κάτω από 17-18 λεπτά το κιλό, καθώς είναι ευκαιρία για να λάβουν καλές τιμές έπειτα από πολλά χρόνια, δεδομένων των μηδενικών από πέρσι αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. Σημειώνεται ότι καλύτερα ποιοτικά τριφύλλια δίνουν τα δεύτερα χέρια, δηλαδή η επόμενη κοψιά.

Ο Αποστόλης Εκίζογλου από την πλευρά του, παραγωγός τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι πρώτες κοπές, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πρέπει να αναμένονται από τις 25 του μήνα κι έπειτα, ενώ οι πρώτες κουβέντες για τις τιμές, φέρνουν το προϊόν με καθαρότητα 80% σε τροφύλλι στα 16 λεπτά το κιλό και το προϊόν με καθαρότητα 50% τριφύλλι (και 50% σε χορτάρι) στα 13 λεπτά, τιμές δηλαδή σαφώς ανώτερες από πέρσι.

Στον κάμπο της Θεσσαλονίκης ακόμα δεν έχουν γίνει κοπές, μας λέει ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από τον Δρυμό, ενώ ο καιρός έχει δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες και τα τριφύλλια δεν μεγαλώνουν.

Στην Λιβαδειά, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός Γιάννης Βάγκος, λίγοι παραγωγοί άρχισαν να κόβουν προϊόν, οι δε τιμές που συζητιούνται για το νέο προϊόν, είναι τα 13 λεπτά για τα καθαρά τριφύλλια και τα 9 λεπτά για τα δεύτερης ποιότητας.

26/03/2021 12:30 μμ

Στα 40 λεπτά ανά κιλό στην Δράμα προς ενεργειακή χρήση.

Ο κ. Θεόδωρος Λουκίδης είναι έμπορος αγροτικών προϊόντων, διαθέτει σιλό στην περιοχή Καλαμώνας στη Δράμα και συνάπτει συμβάσεις με αγρότες, για παραγωγή σόγιας, η οποία πάει στην εταιρεία Agroinvest, για χρήση, ανάλογη με εκείνη του ηλίανθου. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι συμβάσεις για τη σόγια προβλέπουν εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά ανά κιλό, αντί 37 λεπτών πέρσι. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω περιοχή, σόγια βάζουν οι αγρότες στα Τενάγη, που πολλές φορές πλημμυρίζουν. Η σπορά σόγιας στα Τενάγη γίνεται το Μάιο ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με σόγια στην Ελλάδα καλλιεργούνται στην περιοχή της Καβάλας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, φέτος το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, είναι ανεβασμένο.

Τέλος, ο κ. Παύλος Αραμπατζής από τις Σέρρες καλλιεργούσε παλιότερα σόγια και γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον Παύλο Αραμπατζή, στις Σέρρες υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα φέτος που ακούνε οι παραγωγοί για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Όπως πρόσθεσε, η καλλιέργεια σόγιας σε ποτιστικά χωράφια με κλειστό δίκτυο στις Σέρρες μπορεί να δώσει αποδόσεις από 400 έως 550 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η επίσπορη που μπαίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από τριμηνίτικα κριθάρια, μπορεί να αποδώσει από 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής είναι τουλάχιστον 20% πάνω από το κόστος παραγωγής στον ηλίανθο.

18/03/2021 10:49 πμ

Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Απριλίου ξεκινούν οι πρώτες κοπές από συνεργαζόμενους αγρότες.

Όπως μάλιστα μας επιβεβαίωσαν και αγρότες της περιοχής με τους οποίους μιλήσαμε, έχουν αρχίσει να υπογράφονται συμβόλαια με τους αγρότες, με τιμή κλιμακωτή, ανάλογα με την υγρασία της μηδικής.

Η Μηδική Σερρών Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ανά έτος από την καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο πηγές από την εταιρεία, την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου θα αρχίσουν οι πρώτες κοπές μηδικής από συνεργαζόμενους με το εργοστάσιο παραγωγούς. Σε πρώτη φάση, όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, έγιναν συμβόλαια σε 5.000 στρέμματα, ενώ στόχος είναι αυτά να γίνουν 20.000 στρέμματα το επόμενο διάστημα, με την προσδοκώμενη ποσότητα μηδικής να ανέρχεται σε 27.000 τόνους.

Σημειωτέον ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία περίπου, ενώ η κατασκευή άρχισε την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας, που ανήκει στον όμιλο Γερασίμου, με έδρα στη Γλυφάδα, το τελικό προϊόν θα διατίθεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη και για τις κοπές, με τον παραγωγό να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργειά του.

Ειδικότερα, η καλλιέργεια της μηδικής γίνεται σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αφύγρανσης, από έμπειρους παραγωγούς του κάμπου των Σερρών, στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας. Οι εργασίες κοπής, μεταφοράς και αφύγρανσης της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας.

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενοι αγρότες έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από την αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές, αναφέρουν από το εργοστάσιο.

Σημειώνεται πως η αφύγρανση πραγματοποιείται στο ξηραντήριο της εταιρείας, ακολουθώντας μια καινοτόμα διαδικασία που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής.

Η θερμική ενέργεια που απαιτείται είναι σε μορφή ζεστού νερού, φιλική προς το περιβάλλον. Η αφύγρανση της μηδικής πραγματοποιείται εντός 45’ σε ταινιόδρομο ξήρανσης 165 μέτρων, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης -έως 90 βαθμούς Κελσίου- που προστατεύουν το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων της μηδικής και εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας. Το τελικό προϊόν διαμορφώνεται σε παραλληλόγραμμα δέματα υψηλής συμπίεσης 500 κιλών που διευκολύνουν την αποθήκευση και μεταφορά.

05/03/2021 03:51 μμ

Η καλλιέργεια του αρακά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών οι οποίοι προωθούν τα προϊόντα τους για βιομηχανική χρήση σε εταιρείες με κατεψυγμένα λαχανικά. 

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται σίγουρο εισόδημα για τους παραγωγούς και η παραγωγή άριστης ποιότητας προϊόντος εφόσον υπάρχει εποπτεία από τους αρμόδιους γεωπόνους. 

Η χρονιά ξεκίνησε ελαφρώς όψιμα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που δημιούργησαν ακατάλληλα για σπορά εδάφη. Στην περιοχή του Έβρου υπήρχε μία καθυστέρηση στην σπορά η οποία όμως δεν ήταν σημαντική, καθώς πλέον η σπορά συνεχίζεται και αναμένεται καλή παραγωγή.

Η βλαστικότητα των σπόρων επιτυγχάνεται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και για τον αρακά απαιτούνται καλώς στραγγιζόμενα εδάφη για να υπάρχει ικανοποιητική ανάπτυξη του εμβρύου. 

Επομένως, η επίδραση της υγρασίας είναι σημαντική κατά το φύτρωμα ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των σπόρων. Παράλληλα, η υγρασία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της ασθένειας ασκοχύτωσης η οποία όμως αντιμετωπίζεται πριν τη σπορά με εμβάπτιση των σπόρων με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Ο κ. Τσακίρης, γεωπόνος σύμβουλος της εταιρείας Άρδας Frost αναφέρθηκε στα μετέπειτα προβλήματα που εμφανίζονται στον αρακά. 

Συγκεκριμένα, στα νεαρά φυτάρια υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης αυξημένων πληθυσμών αφίδας οι οποίες μάλιστα είναι πολλές φορές φορείς σοβαρών ιώσεων όπως ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού (BYMV). Όταν η καλλιέργεια βρίσκεται σε νεαρό στάδιο και οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών, οι επιπτώσεις στα νεαρά φυτάρια μπορεί να αποβούν μοιραίες. Επίσης, η αντιμετώπισή τους είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με ανεπτυγμένα φυτά. Ακόμα, στους νεαρούς βλαστούς υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένης εμφάνισης ωιδίου, όπου εμφανίζεται σε θερμοκρασιακές διακυμάνσεις από 12°C - 26°C ημερησίως και υψηλή υγρασία, δηλαδή κατά τον Μάιο. 

Τέλος, η περίοδος που διανύουμε, είναι η αρχή για την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του περονόσπουρου.

Ο κ. Τσακίρης επιβλέπει περίπου 3.000 στρέμματα αρακά στην περιοχή του Έβρου. Όπως αναφέρει η σπορά έχει ξεκινήσει και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέγει από τον μετεωρολογικό σταθμό της εταιρείας και δορυφόρους και χρησιμοποιώντας τις θερμομονάδες για τον αρακά υπολογίζει ακριβώς τη σπορά και τη συγκομιδή. Ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας  επιτυγχάνεται κλιμάκωση στη σπορά ενώ το σωστό στάδιο συγκομιδής είναι κρίσιμο για να επιτευχθεί η τρυφερότητα του προϊόντος.

Ακατάλληλα εδάφη στα Φάρσαλα για την παραγωγή αρακά
Έπειτα από επικοινωνία μας με τον ΑΣ επαρχίας Φαρσάλων «Ενιπέας» και τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Γούσιο Νικόλαο, μας ενημέρωσε ότι φέτος, η καταστροφή που επέφερε η κακοκαιρία του «Ιανού» είχε μεγάλο αντίκτυπο. Αρχικά, τα φερτά υλικά, οι σπόροι και τα φυτοφάρμακα που μεταφέρθηκαν από το ποτάμι Ενιπέας στα χωράφια δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια του αρακά. «Δυστυχώς, από τα αποτελέσματα της εδαφικής ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι κατέστη αδύνατο να προχωρήσουμε στη σπορά του αρακά». Ο συνεταιρισμός έχει συνάψει συμβολαιακή συμφωνία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και υπό κανονικές συνθήκες καλλιεργούνται 800 στρέμματα βιολογικού αρακά και 400 στρέμματα συμβατικού.

Σε άλλες περιοχές η σπορά συνεχίζεται. Ο κ. Δημοσθένης Κουτζιαμπεούκ, παραγωγός 300 στρεμμάτων στο χωριό Μελισσουργού Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ξεκινήσει τη σπορά βιολογικού αρακά όπως κάθε χρόνο. Συνεργάζεται με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και το προϊόν του προορίζεται για βιομηχανική χρήση κατεψυγμένων λαχανικών.

Τέλος, ο κ. Νάκας, Διευθυντής Γεωπονικού Τμήματος της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης, μας εξηγεί ότι η αρχική μικρή καθυστέρηση έναρξης της σποράς του Ιανουαρίου θεωρείται μη σημαντική, δεδομένης της εντός του προγράμματος πραγματοποίησης κλιμακωτής σποράς. Φυσικά, η διαδικασία της σποράς βρίσκεται εν εξελίξει. Δεν έχουμε μέχρι τώρα κάποια μη προβλεπόμενη και μη διαχειρίσιμη οψίμηση, καταλήγει.

02/03/2021 01:27 μμ

Πρωτοφανής η συγκυρία στα τριφύλλια, με τους παραγωγούς να αναζητούν εναγωνίως προϊόν, ανεξαρτήτως καθαρότητας.

Μαίνεται η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους για τα τριφύλλια, τα αποθέματα των οποίων είναι ελάχιστα αυτή την περίοδο. Οι τιμές έχουν ξεφύγει, πιάνοντας ακόμα και τα 25-26 λεπτά το κιλό, φέρνοντας σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες αναγκάζονται σε προ-αγορές τριφυλλιών νέας εσοδείας. Σημειωτέον ότι εξαιτίας των ζημιών από τον Ιανό, πολλές εκτάσεις που σπέρνονταν τριφύλλια (όπως στην Καρδίτσα για παράδειγμα), έχουν βγει εκτός παιχνιδιού, καθώς τα λιμνάζοντα για αρκετές ημέρες ύδατα, έκαψαν πολλά τριφύλλια.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός τριφυλλιού από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, γίνονται πράξεις στα 23-24 λεπτά το κιλό και τα αποθέματα είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένα. Τριφύλλια από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας αγοράζουν Κρητικοί, Κυκλαδίτες, Δωδεκανήσιοι και Πελοποννήσιοι κτηνοτρόφοι, προσθέτει ο κ. Βάγκος, ο οποίος εκτιμά πως θα αυξηθούν οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα χρονιά λόγω του ότι πολύς κόσμος φεύγει από το βαμβάκι. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, οι εκκοκκιστές προσπαθούν να δελεάσουν τους παραγωγούς με τις αυξημένες βάμβακος στο πλαίσιο των προ-πωλήσεων που προσφέρουν, όμως υπάρχει μεγάλη στροφή των παραγωγών προς τα καλαμπόκια αλλά και τα τριφύλλια. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο στην περιοχή της Στερεάς, οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα σεζόν θα είναι αυξημένα από πέρσι 15% και στο καλαμπόκι τουλάχιστον 20%. Παράλληλα, όπως μας λέει ο ίδιος, η τιμή του δέματος άχυρου από κριθάρι είναι χαμηλά και συγκεκριμένα στα 2 ευρώ το δέμα, ενώ από σιτάρι στο 1,5 ευρώ το δέμα.

Μέχρι και 26 λεπτά οι τιμές στη Καρδίτσα

Ο κ. Αποστόλης Εκιζόγλου, καλλιεργεί τριφύλλι σε μια έκταση 300 στρεμμάτων στις Σοφάδες Καρδίτσας και όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η ζήτηση για το προϊόν είναι ιδιαίτερα έντονη, τα αποθέματα ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει, πιάνοντας και τα 25-26 λεπτά ανά κιλό. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόν από κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα ανεξαρτήτου καθαρότητας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι προ-αγοράζουν προϊόν νέας εσοδείας, κάτι που μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί...

Πολλά τα καμμένα χωράφια με τριφύλλια λόγω του Ιανού

Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα χρονιά δεν θα σημειώσουν αύξηση, λόγω του ότι πολλά κομμάτια γης με τριφύλλια κράτησαν για πολλές ημέρες νερά από τον Ιανό και έτσι δεν θα έχουν καμιά απόδοση καθώς κάηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, στα χωράφια αυτά, πρέπει να καλλιεργούν άλλα προϊόντα, για να ξανασπαρούν με τριφύλλια μετά από δυο χρόνια τουλάχιστον... Ο ίδιος εκτιμά ότι τα πρώτα χέρια στα τριφύλλια που δεν είναι και καθαρά θα ξεκινήσουν με υψηλές τιμές, της τάξης των 14-15 λεπτών, ενώ μετέπειτα είναι βέβαιο λόγω έλλειψης και ζήτησης πως θα πιάσουν τα 17-18 λεπτά.

Σταθερές εκτάσεις στην Κρύα Βρύση Πέλλας

Στην περιοχή της Κρύας Βρύσης Πέλλας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, δεν υπάρχουν πλέον τριφύλλια σε παραγωγούς, ούτε αποθήκες, ούτε για... δείγμα, ενώ η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, με το νέο έτος η ζήτηση ήταν τόσο έντονη, που έγιναν πράξεις ακόμα και στα 25 ή 30 λεπτά ανά κιλό. Στην εν λόγω περιοχή, τα πρώτα τριφύλλια της νέας σεζόν αναμένεται να βγουν στις 20 Απριλίου, μας λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένεται σταθερότητα στις εκτάσεις, αφού λίγοι είναι οι παραγωγοί και για λίγο διάστημα, που καρπώθηκαν υψηλές τιμές. Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι λόγω και της πολυπλοκότητας της δουλειάς με τα τριφύλλια, υπάρχει κόσμος, που τα εγκαταλείπει.

Σταθερές αναμένονται οι εκτάσεις στο Κάστρο Βοιωτίας, μεγάλες οι ελλείψεις, ανάγκη για μεγάλες μπάλες

Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης είναι έμπορος στο Κάστρο Βοιωτίας και διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της περιοχής. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τέτοιες έλλειψεις στα τριφύλλια είχε να ζήσει από τη δεκαετία του ‘80. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολύς κόσμος πήρε ζώα, έστω οικόσιτα λόγω και της καραντίνας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τροφές. Σύμφωνα με τον κ. Σερακιώτη, στην Καρδίτσα γίνονται πράξεις με 25 λεπτά, στις Σέρρες με 23 και στο Κάστρο με 23 λεπτά ανά κιλό. Ο έμπειρος έμπορος λέει επίσης ότι δεν αναμένεται αύξηση στις εκτάσεις τη νέα σεζόν, καθώς τα εργατικά με τις μικρές μπάλες είναι πολλά (8 λεπτά περίπου το κιλό). Ο κ. Σερακιώτης τόνισε τέλος ότι είναι ανάγκη να πάμε στις μεγάλες μπάλες με τριφύλλια,  οι οποίες μεταφέρονται με κλαρκ, ώστε να μειωθούν τα έξοδα φόρτωσης.

Άρχισαν σπορές στην Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος τριφυλλιού από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτές τις ημέρες άρχισαν οι πρώτες σπορές τριφυλλιού, αλλά για τις εκτάσεις που εν τέλει θα καλλιεργηθούν, είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, δεδoμένου ότι υπάρχει κόσμος που φεύγει προς το καλαμπόκι, νέος που έρχεται λόγω της ζήτησης, αλλά και πολλές εκτάσεις που βγήκαν...off λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, τα αποθέματα στέρεψαν ιδίως στα καλά τριφύλλια, ενώ οι τιμές στις Σέρρες είναι στο 20λεπτο.

05/02/2021 01:20 μμ

Αρκετές μονάδες αναζητούν εναλλακτική, λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής των ζωοτροφών.

Δεδομένου ότι το εισαγόμενο σογιάλευρο που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους έχει αυξηθεί στην τιμή του 150 ευρώ τον τόνο τους τελευταίους έξι μήνες, πολύς κόσμος αγροτικός αναζητεί πληροφορίες για την καλλιέργεια της σόγιας, που μπορεί να δοθεί ως ζωοτροφή, είτε επεξεργασμένη, είτε ως σπόρος.

Ο κ. Δημήτρης Κουφονίκος διαθέτει μονάδα αιγοπροβατοτροφίας στα Τρίκαλα και έχει καλλιεργήσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και σόγια σε ποτιστικό χωράφι, προκειμένου να εξορθολογίσει το κόστος. Όπως μας ανέφερε, η καλλιέργεια σόγιας πήγε πολύ καλά, δίνοντας απόδοση 510 κιλά ανά στρέμμα. Ο κ. Κουφονίκος έμεινε ικανοποιημένος και όπως μας αναφέρει δεδομένης της μεγάλης αύξησης στις τιμές του σογιάλευρου αυτή την περίοδο, δεν αποκλείεται και φέτος να βάλει σόγια για τις ανάγκες της κτηνοτροφικής του μονάδας. Ο κ. Κουφονίκος μας εξήγησε επίσης ότι η σόγια που είχε παράξει την προηγούμενη φορά ήταν πολύ δυνατή σε πρωτεΐνη.

Ο κ. Παύλος Αραμπατζής από τις Σέρρες καλλιεργούσε παλιότερα σόγια και γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο στις Σέρρες υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα φέτος που ακούνε οι παραγωγοί για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Όπως μας εξηγεί η καλλιέργεια σόγιας σε ποτιστικά χωράφια με κλειστό δίκτυο στις Σέρρες μπορεί να δώσει αποδόσεις από 400 έως 550 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η επίσπορη που μπαίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από τριμηνίτικα κριθάρια, μπορεί να αποδώσει από 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή το κόστος παραγωγής της σόγιας που αγοράζεται από εταιρεία, είναι τουλάχιστον 20% πάνω από το κόστος παραγωγής στον ηλίανθο.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό Μαγνησίας δεν υπάρχει επί της ουσίας καλλιέργεια σόγιας εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρχουν κάποιοι που το καλλιεργούν, είναι σίγουρα ελάχιστοι.

Καθώς το εισαγόμενο σογιαλευρο έχει ανέβει 150 ευρώ τον τόνο τους τελευταίους 6 μήνες η επιλογή για τους αγροκτηνοτρόφους με ποτιστική γη να καλλιεργήσουν τη σόγια και να την χρησιμοποιήσουν στην διατροφή των ζώων τους γίνεται πολύ δελεαστική, σημειώνει τέλος από την πλευρά του ο γεωπόνος και έμπορος από το Κιλκίς, κ. Κώστας Μερτζεμέκης.

Μειωμένη η παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων την περίοδο 2020-2021 προβλέπεται να κυμανθεί στους 594 εκατ. τόνους. Η παραγωγή σόγιας μειώνεται κατά 1 εκατ. τόνους, με την κάμψη να αφορά στις ΗΠΑ,  στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη, όπου και μειώθηκαν και τα αποθέματα.

Η παραγωγή, η κατανάλωση και το εμπόριο πρωτεϊνικών αλεύρων και ελαίου παραμένουν αμετάβλητα από τον Δεκέμβριο, σημειώνει το USDA.

Σημειωτέον ότι οι τιμές της σόγιας συνέχισαν να αυξάνουν το Δεκέμβριο, μετά από την πτώση που σημείωσαν από τα υψηλά επίπεδα στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω της μεγάλης ζήτησης από Κίνα και της μείωσης αποδόσεων λόγω ξηρασίας στη Νότια Αμερική.

02/02/2021 05:21 μμ

Στα θετικά της καλλιέργειας επισημαίνουμε ότι το κόστος παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Στον Συνεταιρισμό του Κιλελέρ ο πρόεδρος κ. Απόστολος Μούσιος μας λέει χαρακτηριστικά ότι οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές εδώ και δύο χρόνια στο ρεβίθι κι ότι θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή. Η έκταση των παραγωγών που καλλιεργούν ρεβίθι στον συνεταιρισμό είναι 600 στρέμματα και φέτος θα καλλιεργηθούν 300-400 στρέμματα καθώς η τιμή είναι στα 90 λεπτά μόλις το κιλό. Για τον λόγο αυτό υπάρχει στροφή των καλλιεργητών σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες παρά το γεγονός ότι το ρεβίθι σαν καλλιέργεια είναι ξηρική και στο Κιλελέρ υπάρχει έλλειψη νερού.

Στον αντίποδα τώρα ο κ. Σαπουνάς Αστέριος είναι διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών «ΘΕΣΤΟ» μας λέει ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν καλύτερη από την προηγούμενη όσον αφορά τις τιμές - υπήρχε αύξηση 10%. Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού καλλιεργούν 1500-2000 στρέμματα τον χρόνο. Υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σε επίπεδο που να αξίζει να ασχοληθείς.

Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει σχετικά με την πιστοποίηση του σπόρου του μεγαλόσπερμου ρεβιθιού, μας εξηγεί. Η μεγαλόσπερμη ποικιλία που καλλιεργείται συνήθως στην Ελλάδα είναι η Macarena, χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση και προέρχεται από το Μεξικό. Η καλλιέργεια της ποικιλίας προέρχεται από μη πιστοποιημένο γενετικό υλικό. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για να παραχθεί ελληνικός πιστοποιημένος μεγαλόσπερμος σπόρος ωστόσο δεν είναι ανταγωνιστικός σε σύγκριση με αντίστοιχους του εξωτερικού με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε εκεί, καταλήγει.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Κοτούλα, αντιπρόεδρο της εταιρείας ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ Α.Β.Ε.Ε.. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί είναι οι μεσόσπερμες Αμοργός και Θηβών και η μεγαλόσπερμη Macarena. Σε γενικές γραμμές ήταν μία καλή χρονιά, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόν. Η Macarena πηγαίνει για οικιακή χρήση με τιμή 1,05-1,15 ευρώ το κιλό. Τα μεσόσπερμα πάνε αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση με τιμή 0,60-0,70 λεπτά το κιλό και εδώ έγκειται το πρόβλημα. Ειδικά στα μεσόσπερμα η αγορά κυμαίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές και ενώ η ποιότητα είναι καλή, δυστυχώς θα περιοριστούν οι εκτάσεις.

Στα θετικά της καλλιέργειας επισημαίνουμε ότι το κόστος παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη ξηρασία. Προτιμάται ιδανικά για αμειψισπορά και αγρανάπαυση αλλά και στη βιολογική γεωργία καθώς εξαιτίας των φυματίων που υπάρχουν στις ρίζες του, τα οποία συμβιώνουν με βακτήρια του γένους Rhizobium, αζωτοδεσμεύουν και έτσι δεν απαιτείται αζωτούχος λίπανση.

Στην περιοχή του Έβρου ο κ. Τσακίρης Χρήστος, παραγωγός ρεβιθιού 50 στρεμμάτων και γεωπόνος μας πληροφόρησε για δύο διαφορετικής φύσεως προβλήματα. Αρχικά,  οι παραγωγοί της περιοχής του Έβρου έχουν πρόβλημα με τη διάθεση του προϊόντος. Φέτος προτιμήθηκε το τούρκικο εισαγόμενο προϊόν σε ποσοστό 75-80%. Προσωπικά, σχολιάζει, διέθεσα το προϊόν μου έπειτα από δική μου τυποποίηση σε σακουλάκι, σε γνωστούς μου έμπορες στην τιμή των 2 ευρώ το κιλό και αναγκαστικά ως ζωοτροφή για 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης εξηγεί και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών για την καλλιέργεια. Η μυκητολογική ασθένεια της ασκοχύτωσης που πλήττει μόνο τα ρεβίθια απο τα υπόλοιπα είδη ψυχανθών εμφανίζεται με την μορφή κηλίδων απάνω στο ρεβίθι με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητά του και να απορρίπτεται από τις εταιρείες. Η ασκοχύτωση του ρεβιθιού στις τρίτες χώρες αντιμετωπίζεται με την χρήση σκευασμάτων που στην Ελλάδα απαγορεύονται, διευκρινίζει. Επίσης έλλειψη υπάρχει και στα ζιζανιοκτόνα για μεταφυτρωτικά ζιζάνια. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις για τη διάθεση του προϊόντος ωστόσο τα στρέμματα θα μειωθούν στο μισό.