Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απειλεί η Τουρκία με μπλόκο στις εξαγωγές ελαιολάδου μέχρι τον Οκτώβριο

03/08/2023 06:06 μμ
Η τουρκική κυβέρνηση μελετά την απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου της χώρας.

Η τουρκική κυβέρνηση μελετά την απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εξαγωγές ελαιολάδου στην γειτονική χώρα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ξεπέρασαν σε ποσότητα τις εξαγωγές που έκανε ολόκληρο τον χρόνο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ζήτηση που υπήρχε από τις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας.

Όμως η αύξηση των εξαγωγών έφερε μείωση της προσφοράς στην τουρκική αγορά και αύξηση των τιμών. Η κυβέρνηση της Άγκυρας σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών στην εγχώρια αγορά μελετά να απαγορεύσει τις εξαγωγές μέχρι τον Οκτώβριο που θα αρχίσει η συγκομιδή της νέας παραγωγής.

Πάντως θα επιτρέπεται η εξαγωγή συσκευασμένου ελαιολάδου μέχρι 18 λίτρα.

Το τουρκικό υπουργείο εμπορίου υποστηρίζει ότι οι τιμές του ελαιολάδου στην αγορά αυξήθηκαν κατά 77% μέσα σε δύο μήνες, από 90 λίρες σε 160 λίρες.

Πάντως, μειωμένη προβλέπεται να είναι η φετινή τουρκική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με το ρεκόρ που είχε την περσινή περίοδο. Οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει στους 280.000 τόνους το 2023/2024, από τους 380.000 τόνους που ήταν το 2022/2023. Όμως παρά την μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να είναι, σχεδόν 14%, πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (246.000 τόνους).

Θυμίσουζε ότι η Κομισιόν πόνταρε στην παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας, που λόγω των υψηλών τιμών στην ΕΕ, θα είχε ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή αγορά. Αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή από την τουρκική κυβέρνηση θα ανατρέψει αυτά τα σχέδια και θα φέρει νέα αναταραχή στην αγορά.

Πάντως παρά τα αρνητικά σχόλια που θα υπάρξουν για αυτή την απόφαση ένα είναι δεδομένο, η κυβέρνηση της Άγκυρας θέλησε να προστατεύσει τους Τούρκους καταναλωτές για να μην έχουν έλλειψη του προϊόντος και να το αγοράζουν σε λογικές τιμές. Αυτό δεν το έκαναν οι χώρες της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) γιατί έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και δεν βλέπουν τα προβλήματα με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Καλή η ελεύθερη αγορά αλλά να τρώνε και οι πολίτες της χώρας σε λογικές τιμές.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
13/03/2025 10:09 πμ

Νέες πωλήσεις ελαιολάδου είχαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Λακωνία και στην Κρήτη. Με το σταγονόμετρο γίνονται οι εμπορικές πράξεις στην χώρα μας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη, στη Λακωνία, ήρθε σε εμπορική συμφωνία για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη Λακωνίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ήρθαμε σε συμφωνία μετά από διαγωνισμό για την πώληση 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην τιμή των 4,95 ευρώ το κιλό».

Επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου (35 τόνοι) στην τιμή των 4,76 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Το ελαιόλαδο δόθηκε με απευθείας διαπραγμάτευση και όχι μέσω διαγωνισμού, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γιώργος Περογιαννάκης.

Είχε προηγηθεί αυτό τον μήνα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών, που συμφώνησε στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στην τιμή των 4,825 ευρώ το κιλό.

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλοι διαγωνισμού πώλησης ελαιολάδου από συνεταιρισμούς.

Βέβαια οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές, του 2023, αυτής της περιόδου, που ήταν στα 5,20 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με τις περσινές είναι μειωμένες στο μισό.

Πολλοί όμως είναι οι παραγωγοί που πιέζονται να πουλήσουν καθώς η ακρίβεια δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας.

Μπορεί όμως οι τιμές στο χωράφι να έπεσαν σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη δεν έχουμε δει μείωση των τιμών στο ράφι για τον καταναλωτή.

Όσον αφορά το ΥπΑΑΤ «ξέχασε» τις υποσχέσεις που έδινε για καταγραφή των ποσοτήτων πώλησης του ελαιολάδου στην χώρα μας.

Τελευταία νέα
12/03/2025 03:29 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), με καλούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία.

Η παραγωγή ελαιολάδου, τον Φεβρουάριο, έφτασε τους 150.769 τόνους, ενώ η συνολική μέχρι στιγμής ισπανικής παραγωγή της φετινής περιόδου ανέρχεται στους 1.391.020 τόνους.

Από αυτή την ποσότητα, οι 551.936 τόνοι ελαιολάδου έχουν παραχθεί στην επαρχία της Χαέν μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.

Όσον αφορά τις ισπανικές εξαγωγές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα και ανήλθαν τον μήνα Φεβρουάριο στους 110.000 τόνους. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα και για τους επόμενους μήνες.

Τα ισπανικά αποθέματα μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 1.100.100 τόνους, εκ των οποίων οι 884.020 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 200.100 τόνοι στα συσκευαστήρια και 16.00 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος τιμών Poolred, στην Ισπανία, από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου 2025, η μέση τιμή παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,103 ευρώ το κιλό, του παρθένου στα 3,606 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε στα 3,350 ευρώ το κιλό.

11/03/2025 04:55 μμ

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο στην χώρα μας, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση της παραγωγής που έχουμε στις τρίτες χώρες.

Να επισημάνουμε η πολιτική που ακολουθεί η Κομισιόν έχει σαν αποτέλεσμα από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου να εισάγεται χωρίς δασμούς το ελαιόλαδο στην αγορά της ΕΕ.

Πάντως για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στην χώρα μας μεγάλη ευθύνη φαίνεται να έχει και το ΥπΑΑΤ.

Ο ελαιοπαραγωγός, αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουμε μία μέση τιμή σε όλη τη χώρα στα 4,5 ευρώ. Μιλάμε για τιμή κάτω του κόστους.

Ευθύνη για αυτή την εικόνα της αγοράς έχει σε μεγάλο βαθμό η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν ότι συνεχίζει το ΥπΑΑΤ να μην χρησιμοποιεί τα δεδομένα της myDATA της ΑΑΔΕ για τις πωλήσεις ελαιολάδου στην χώρα μας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί για την εμπορία και τα αποθέματα ελαιολάδου. Στην ουσία οι ελαιοπαραγωγοί στην χώρα μας «πουλάνε στα τυφλά».

Αν δούμε όμως τους ανταγωνιστές μας στην ΕΕ, Ιταλούς και Ισπανούς, βγάζουν επίσημα στοιχεία, με ανακοινώσεις των Υπουργών Γεωργίας, στα οποία αναφέρουν την παραγωγή, τις πωλήσεις και τα αποθέματα του ελαιολάδου. Μάλιστα στην Ιταλία αναφέρουν αναλυτικά τις ποσότητες ελαιολάδου που έχουν στις αποθήκες τους και αν είναι από Ιταλία ή από άλλη χώρα της ΕΕ (κυρίως ελληνικό).

Για αυτό καταγγέλλω το ΥπΑΑΤ ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Έχω επίσης αναφερθεί στο αδασμολόγητο ελαιόλαδο από τρίτες χώρες, το οποίο επηρεάζει το εμπόριο λαδιού στην Ελλάδα. Χρειάζεται λήψη μέτρων για την ανησυχητική αυτή κατάσταση, για την οποία ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως ούτε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναδεικνύει το πρόβλημα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες».

Προβλέψεις παραγωγής ελαιολάδου

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στοιχεία από τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, κατά 32,3%, στην τρέχουσα εκστρατεία 2024/2025 σε σχέση με την προηγούμενη, φθάνοντας σχεδόν τους 3,4 εκατομμύρια τόνους, που αναμένεται να είναι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τόνους υψηλότερη από την προβλεπόμενη κατανάλωση.

Από αυτή την ποσότητα περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι αντιστοιχούν στην παραγωγή των χωρών της ΕΕ, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2023/2024 και κατά 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Όμως έχουμε και τους 1,4 εκατομμύρια τόνους, που είναι η παραγωγή των χωρών εκτός ΕΕ και κυρίως στην Μεσόγειο (αύξηση κατά 2% σε σχέση με την περσινή περίοδο).

Η Τουρκία (χώρα με καθεστώς σύνδεσης με την ΕΕ) έχει την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στις τρίτες χώρες, με εκτίμηση της τάξης των 450.000 τόνων, μια υπερδιπλάσια ποσότητα (+109%) σε σχέση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Ακολουθεί η Τυνησία στη δεύτερη θέση, με 340.000 τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 55% και με δικαίωμα αδασμολόγητων εξαγωγών στην ΕΕ.

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Συρία προβλέπεται να ανέλθει σε 105.000 τόνους (αύξηση κατά 31%), με μεγάλες ποσότητες να διακινούνται μέσω Τουρκίας και να καταλήγουν στην ΕΕ.

Στην συνέχεια έχουμε το Μαρόκο, ένας νέος παίκτης στην αγορά, που αναμένεται να έχει μια φετινή παραγωγή της τάξης των 90.000 τόνων, η οποία είναι μειωμένη, κατά 15%, σε σχέση με πέρσι λόγω της ξηρασίας. Όμως και η συγκεκριμένη χώρα έχει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και βέβαια γίνονται συνεχώς νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων.

Στις υπόλοιπες τρίτες χώρες (Αργεντινή, ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος κ.λπ.) η πρόβλεψη του IOC είναι για μια παραγωγή της τάξης των 416.000 τόνων (αύξηση κατά 1%).

Κατανάλωση ελαιολάδου

Η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής προβλέπει την παγκόσμια κατανάλωση για την τρέχουσα εκστρατεία 2024/2025 σχεδόν 2,97 εκατομμύρια τόνους.

Μιλάμε για μια μέτρια αύξηση 2,9% και μόλις 84.000 τόνους, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (που είχαμε μεγάλη μείωση και ήταν από τις χειρότερες εμπορικές περιόδους).

Πάντως και αυτή η ποσότητα είναι αυξημένη σε σχέση με την κατανάλωση ελαιολάδου των δύο προηγούμενων εμπορικών περιόδων (2022/2023 με σχεδόν 2,87 εκ. τόνους και 2023/2024 με 2,88 εκ. τόνους).

04/03/2025 10:07 πμ

Νέα πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχαμε από συνεταιρισμό στην Λακωνία, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται οι πωλήσεις στην αγορά.

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών προχώρησε στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην τιμή των 4,825 ευρώ το κιλό.

Η εμπορική συμφωνία έγινε μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 40 τόνων συν 60 τόνων (δύο βυτίων) που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2).

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού της Ανατολικής Μάνης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά του συγκεκριμένου ελαιολάδου επειδή ήταν πολύ καλής ποιότητας και δεν είχε καθόλου φυτοφάρμακα καθώς πραγματοποιούσαμε συνεχόμενες αναλύσεις. Συνολικά κατατέθηκαν πέντε προσφορές στα 4,40 ευρώ/κιλό, 4,50 ευρώ/κιλό, 4,62 ευρώ/κιλό, 4,75 ευρώ/κιλό και 4,825 ευρώ/κιλό και τελικά κατωχυρώθηκε στην μεγαλύτερη προσφορά.

Πάντως υπάρχουν ακόμη 180 τόνοι ελαιολάδου απόθεμα στον συνεταιρισμό και αναμένεται να γίνουν νέοι διαγωνισμοί για την πώλησή τους.

Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα αποθέματα. Αυτό δείχνει ότι πουλάμε με κάποιες εκτιμήσεις αποθεμάτων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία, που σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ανακοινώνονται ποσότητες πώλησης και αποθεμάτων.

Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την φετινή εκστρατεία με μηδενικά τελικά αποθέματα. Το θέμα είναι σε ποιες τιμές θα πουλήσουν το ελαιόλαδο οι Έλληνες παραγωγοί.

Επίσης ακόμη αναμένουμε το ΥπΑΑΤ τι θα αποφασίσει επίσημα για την ελαιοκαλλιέργεια και αν θα ενταχθεί στο Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής το 2024.

27/02/2025 01:47 μμ

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της φετινής παραγωγής ελαιολάδου (2024/2025) από το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA).

Σύμφωνα με αυτά η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι 1.380.000 τόνοι στην εκστρατεία 2024/2025, δηλαδή 61,5% περισσότερο από την προηγούμενη σεζόν,

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου θα ανέλθουν στους 210.000 τόνους για την φετινή περίοδο, κατά 11,1% λιγότερες σε σχέση με την περσινή εκστρατεία (2023/2024).

Το MAPA εκτιμά ότι η εγχώρια κατανάλωση θα φτάσει στους 495.000 τόνους, αυξημένη σε σύγκριση με τους 410.051 τόνους την περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τις Ισπανικές εξαγωγές, αναμένεται ότι θα είναι περίπου 990.000 τόνοι, 33,3% περισσότερες σε σχέση με την εκστρατεία 2023/2024.

Τέλος, τα τελικά αποθέματα ελαιολάδου αναμένεται να είναι 295.389 τόνοι, έναντι 186.304 τόνων που είχε η προηγούμενη καμπάνια.

Στο μεταξύ, από τις 17 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025, η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 4,09 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,64 και το λαμπάντε 3,39 ευρώ το κιλό.

21/02/2025 01:15 μμ

Δύο μεγάλες πωλήσεις ελαιολάδου έγιναν, την Πέμπτη (20/2), στην περιοχή της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων προχώρησε σε εμπορική συμφωνία για πώληση 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ενώ την ίδια ημέρα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ασωπού συμφώνησε στην πώληση 4 βυτίων (περίπου 120 τόνων).

Ο κ. Παναγιώτης Ντανάκας, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων - Πακίων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 80 τόνων ελαιολάδου με έμπορο από την Λακωνία, στην τιμή των 4,75 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή συνεχίζεται στην περιοχή και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Οι παραγωγοί θέλουν να καλύψουν τα έξοδά τους και αναγκάζονται να πουλάνε. Από την πλευρά της η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τις εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Τερζιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από περίπου 10 ημέρες είχαμε έρθει σε συμφωνία για την πώληση 60 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 4,70 ευρώ το κιλό. Χτες προχωρήσαμε σε νέα πώληση 120 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σε έμπορο από την Λακωνία, στην τιμή των 4,75 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της συγκομιδής ελαιοκάρπου. Σε περίπου 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Μετά την πτωτική πορεία που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες η αγορά φαίνεται να αρχίζει να σταθεροποιείται. Η τιμή βέβαια είναι χαμηλή, κοντά στο κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί όμως προσπαθούν να καλύψουν τα έξοδά τους».

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Λακωνίας προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση ποσότητας περίπου 40.000 κιλών (40 τόνων), εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2024-2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορές στον συνεταιρισμό μέχρι την Παρασκευή (28/02/2025) και ώρα 18:00. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει την ίδια ημέρα και ώρα. Ο πλειοδότης στον οποίο θα κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός έχει υποχρέωση σε άμεση προκαταβολή με το κλείσιμο της συμφωνίας καθώς πληρωμή και παραλαβή εντός 10 ημερών.

21/02/2025 12:23 μμ

Ολοκληρώθηκε η φετινή (2024/2025) ελαιοκομική περίοδος στην Ιταλία. Η μέση τιμή παραγωγού για όλη την περίοδο συγκομιδής διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα.

Kυμάνθηκε γύρω στα 9 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και από 2,80 έως 3,40 ευρώ το λαμπάντε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας (MASAF), στις 31 Ιανουαρίου 2025, η χώρα είχε συνολικά αποθέματα 158.000 τόνων παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου (155.000 τόνοι έξτρα παρθένου), τα οποία είναι μειωμένα, κατά 23,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Σε αυτές τις ποσότητες έχουμε ακόμη 214.000 τόνους ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας (lampante - ραφιναρισμένο), που και αυτές είναι μειωμένες, κατά 20,5%, σε σχέση με το 2024.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το 63,2% των αποθεμάτων έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι ιταλικής προέλευσης, ενώ το προϊόν προέλευσης ΕΕ αντιπροσωπεύει το 28,9%.

Επίσης το 53,9% του ελαιολάδου προέρχεται από τις νότιες περιοχές της Ιταλίας, Απουλίας και της Καλαβρίας (34,8% και 11,0%, αντίστοιχα).

Τα ελαιόλαδα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ) ανέρχονται σε 21,5 εκατομμύρια λίτρα, ποσοστό 13% μειωμένο σε σχέση με την ποσότητα της 31ης Ιανουαρίου 2024 (που ήταν 24,3 εκατομμύρια λίτρα).

Στο μεταξύ ο Ιταλός Υφυπουργός Γεωργίας, Patrizio La Pietra, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «θα εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στην ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου και προειδοποίησε τους φορείς του κλάδου στην χώρα του να μην προχωρούν σε λανθασμένες πρακτικές εισαγωγών και «ιταλοποίησης» του προϊόντος, οι οποίες βλάπτουν τους ελαιοπαραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και την ιταλική οικονομία».

18/02/2025 01:04 μμ

Ανατροπές στην προσφορά και την ζήτηση του ελαιολάδου στην ΕΕ φέρνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθούν προβλέψεις παραγωγής, κατανάλωσης και τελικών αποθεμάτων ανά χώρα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με της προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, στους πρώτους τέσσερις μήνες της περιόδου 2024/2025 (μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024) στις χώρες της ΕΕ η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 1.416.171 τόνους, από τους 1.989.332 τόνους που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 71,18% των αναμενόμενων ποσοτήτων έχει ήδη παραχθεί.

Προβλέψεις παραγωγής ανά χώρα στην ΕΕ

Η Ισπανία, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2024, παρήγαγε 883.539 τόνους, από τους συνολικά 1,2 εκατομμύρια τόνους που είχαν προγραμματίσει, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα έχει ήδη φτάσει στο 68,49%.
Για την ίδια περίοδο η χώρα που παρήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες είναι η Ιταλία, με 230.350 τόνους από τους συνολιικά 240.000 τόνους που υπολογίστηκαν στην αρχή της εκστρατείας, επομένως αυτός ο όγκος θα είναι ο τελικός.
Η Πορτογαλία έχει ήδη παράγει 182.130 τόνους ελαιολάδου, με μια πρόβλεψη για 195.000 τόνους, άρα είμαστε κοντά στην προβλεπόμενη παραγωγή.
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο διάστημα έχουμε παραγωγή 109.500 τόνων ελαιολάδου, από τους 250.000 τόνους που που αναμένουμε.

Κατανάλωση

Όσον αφορά την κατανάλωση, η έκθεση της Επιτροπής εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της εμπορικής περιόδου θα μπορούσαμε να φτάσουμε συνολικά τους 1.224.000 τόνους ελαιολάδου σε επίπεδο κοινοτικής αγοράς.
Η Ισπανία είναι η χώρα όπου αναμένεται η μεγαλύτερη ζήτηση, με 480.000 τόνους, ενώ ακολουθείται από την Ιταλία, με 400.000 τόνους.
Στην Γαλλία η ζήτηση αναμένεται να ανέλθει στους 130.000 τόνους, ενώ στην Ελλάδα θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα στους 110.000 τόνους και στην Πορτογαλία στους 88.500 τόνους.

Αποθέματα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσφοράς και ζήτησης της τρέχουσας εκστρατείας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 τα αποθέματα ελαιολάδου στην ΕΕ προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στους 327.806 τόνους.
Από αυτή την ποσότητα την πλειονότητα των αποθεμάτων θα έχει η Ισπανία με 256.000 τόνους.
Τα αποθέματα στην Ιταλία αναμένεται να ανέλθουν σε 70.000 τόνους και στην Γαλλία στους 1.620 τόνους.
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (Κύπρος κ.α.) θα ολοκληρώσουν την εκστρατεία με μηδενικά αποθέματα.

14/02/2025 11:51 πμ

Στην Κρήτη έγινε δημοπρασία για πώληση ελαιολάδου αλλά η τιμή προσφοράς ήταν χαμηλή και δεν προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία.

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, του Δήμου Βιάννου στο νομό Ηρακλείου, προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, οξύτητας 0,18.

Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι κατατέθηκε μια προσφορά από ντόπιο έμπορο στην τιμή των 4,71 ευρώ το κιλό. Τα μέλη του δεν δέχτηκαν αυτή την τιμή και κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός.

Γεμίζουν τις αποθήκες με ελαιόλαδο οι Ισπανοί

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην Ισπανία.

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) δημοσίευσε στοιχεία αγοράς για τον κλάδο του ελαιολάδου, τονίζοντας ότι η παραγωγή τον Ιανουάριο ανήλθε σε 341.490 τόνους.

Συνολικά μέχρι σήμερα η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2024/2025 ανέρχεται σε 1.234.568 τονούς, σχεδόν το ίδιο με τις εκτιμήσεις του Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής (MAPA), που μιλούσε για μια ποσότητα της τάξης των 1.262.299 τόνων. Από αυτή την ποσότητα, 469.562 τόνοι έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής στην επαρχεία Jaén και 980.993 τόνοι στην Ανδαλουσία. Και έχουμε ακόμα Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Τα ισπανικά αποθέματα μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 1.056.559 τόνους, εκ των οποίων οι 865.176 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 176.295 τόνοι στα συσκευαστήρια και 14.969 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).

11/02/2025 12:18 μμ

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου - Σελίνου «Ένωση Σελίνου» προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για ένα βυτίο βιομηχανικού ελαιόλαδου, περίπου 27 τόνων, οξύτητας 5,40.

Μετά την κατάθεση των προσφορών συμφώνησε στην πώληση του ελαιολάδου στην τιμή των 3 ευρώ το κιλό.

Ισπανία

Στην Ισπανία, με εξαίρεση τα μειονεκτικά λάδια, που έχουν μια ελαφρά αύξηση, οι άλλες κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 3 έως τις 9 Φεβρουαρίου, η μέση τιμή παραγωγού για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,117 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,647 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,487 ευρώ/κιλό.

Τουρκία

Μετά την κατάργηση των εξαγωγικών δασμών από την τουρκική κυβέρνηση έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των τουρκικών εξαγωγών ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα μόνο για τους δύο πρώτους μήνες της φετινής εμπορικής περιόδου (2024/2025) είχαμε εξαγωγές τουρκικού ελαιολάδου συνολικής αξίας 83,769 εκ. ευρώ.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που είναι μακράν ο σημαντικότερος πελάτης για το τουρκικό ελαιόλαδο, πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 260% (37,913 εκ. ευρώ).

Άλλες σημαντικές χώρες αγοραστές τουρκικού ελαιολάδου είναι η Ιταλία (αύξηση +442% σε ποσότητα και αξία 7,88 εκ. ευρώ), η Ισπανία (σταθερές ποσότητες και αξία 5,51 εκατ. ευρώ), και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία (αύξηση +157% σε ποσότητα και αξία 4,46 εκατ. ευρώ).

Αυτό που θέλουν οι Τούρκοι εξαγωγείς είναι να συνεχίσουν να εξάγουν το ελαιόλαδο τους στην Ευρώπη, αδασμολόγητα και χωρίς περιορισμούς λόγω ποσοστώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής τουρκικής παραγωγής ελαιολάδου.

10/02/2025 10:52 πμ

Σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου «Κύρωση Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων», που κατατέθηκε στην Βουλή, ξεκαθαρίζεται το θέμα της εισφοράς δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου γίνεται η κωδικοποίηση της εισφοράς δακοκτονίας και αναφέρονται τα υπόχρεα πρόσωπα της πληρωμής.

Άρθρο 50

Επιβολή εισφοράς δακοκτονίας
Για την κάλυψη μέρους των πραγματοποιούμενων δαπανών ομαδικής καταπολέμησης του δάκου ή του λεκανίου της ελιάς, που ενεργείται σύμφωνα με το ν.δ. 2413/1953 (Α’ 125), επιβάλλεται εισφορά στο παραγόμενο ελαιόλαδο και επί των ελαιών που πωλούνται χονδρικά από παραγωγούς ή από τους εντολοδόχους τους, και προέρχονται από περιοχές στις οποίες ενεργήθηκε ομαδική καταπολέμηση του δάκου ή του λεκανίου. Η εισφορά ορίζεται σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) επί της αξίας του ελαιόλαδου που παράγεται, υπολογιζόμενης με τη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων ελαιόλαδων (τιμή παρέμβασης ποιοτικής κατηγορίας SEMIFINE ή CURANTE) κατά τον χρόνο της παραγωγής και σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) επί της αξίας των ελιών που πωλούνται χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους τους.
2. Η εισφορά της παρ. 1 οφείλεται και για το ελαιόλαδο που παράγεται από την έκθλιψη των ελιών που παράγονται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι κάτοχος ή εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου ή ελαιοπιεστηρίου.
3. Δεν υπάγεται στην εισφορά του παρόντος άρθρου το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που αποδεδειγμένα έχουν υπαχθεί στην εισφορά αυτή καθώς και το ελαιόλαδο που παραδίδεται στον ελαιοτριβέα ως εκθλιπτικό δικαίωμα. Ομοίως, δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή το ελαιόλαδο και οι ελιές που προέρχονται από περιοχές στις οποίες η καταπολέμηση του δάκου ή του λεκανίου της ελιάς ενεργήθηκε με μέριμνα και δαπάνες των παραγωγών ή των συνεταιριστικών οργανώσεών τους.
4. Η εισφορά της παρ. 1 βαρύνει, στην περίπτωση του ελαιόλαδου, το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου διενεργείται η έκθλιψη των ελιών και στην περίπτωση ελιών τον πωλητή αυτών παραγωγό. Αυτός υπέρ του οποίου διενεργείται η έκθλιψη των ελιών
υποχρεούται να καταβάλει στον ελαιοτριβέα την οφειλόμενη για το ελαιόλαδο εισφορά. Σε περίπτωση άρνησης καταβολής, ο ελαιοτριβέας δικαιούται να παρακρατήσει από το παραχθέν ελαιόλαδο ποσότητα η αξία της οποίας, βάσει τιμής χονδρικής πώλησης από τον
παραγωγό κατά τον χρόνο της έκθλιψης και στον τόπο της έκθλιψης, είναι ίση με το ποσό της οφειλόμενης εισφοράς, υποχρεούμενος να καταβάλει στη Φορολογική Διοίκηση τη σχετική εισφορά σε χρήμα.

Άρθρο 51

Υπόχρεα πρόσωπα, χρόνος και τρόπος απόδοσης και είσπραξης της εισφοράς
1. Υπόχρεος για την καταβολή της εισφοράς στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 50 είναι, προκειμένου για πωλούμενες ελιές, ο, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, υπόχρεος έκδοσης τιμολογίων αγοράς ή τιμολογίων πωλήσεως ή εκκαθαρίσεων επί πωλήσεων για λογαριασμό του παραγωγού, και, προκειμένου για ελαιόλαδο αυτός που ενεργεί την έκθλιψη των ελιών.
2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της εισφοράς του άρθρου 50, τα στοιχεία που υποβάλλονται στη Φορολογική Διοίκηση, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού

07/02/2025 11:38 πμ

Σε συμφωνία πώλησης ελαιολάδου προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός (ΑΕΣ) Παπαδιανίκων στην Λακωνία.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του ΑΕΣ Παπαδιανίκων κ. Παναγιώτης Αλιφέρης, «έγινε πώληση τριών βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μια ποσότητα γύρω στους 80 - 85 τόνους, στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό.

Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, απομένει ένα περίπου 10% της παραγωγής στην περιοχή».

Ισπανία
Στην Ισπανία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, η μέση τιμή παραγωγού για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,248 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,698 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,477 ευρώ/κιλό. Οι τιμές εμφανίζουν ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιταλία
Στην Ιταλία η τιμή παραγωγού, στις αρχές Φεβρουαρίου, για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο - σύμφωνα εκτίμηση της Ismea - παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με μια μέση τιμή να είναι στα 9,36 ευρώ ανά κιλό.
Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Μπάρι, στις 4 Φεβρουαρίου 2025, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μέγιστη οξύτητα 0,4%, είχε τιμή στα 9,10 ευρώ το κιλό στο ελάχιστο και στα 9,50 ευρώ στο μέγιστο, που είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου. Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχε τιμή στα 10 ευρώ το κιλό στο ελάχιστο και 10,30 ευρώ στη μέγιστη.

05/02/2025 12:16 μμ

Στην πρώτη δημοπρασία της φετινής εμπορικής περιόδου προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου στην Λακωνία.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, «μετά από δημοπρασία συμφωνήσαμε στην πώληση 40 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,18 και με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν πέντε προσφορές (ξεκινούσαν από τα 4,35 ευρώ το κιλό) αλλά τελικά το αγόρασε Μεσσήνιος έμπορος που έδωσε την υψηλότερη.

Επίσης πωλήθηκε ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών, ποσότητα 4 τόνων, στην τιμή των 4,31 ευρώ το κιλό.

Είμαστε προς τα τέλη της συγκομιδής ελαιοκάρπου στην περιοχή. Φέτος ο συνεταιρισμός υπολογίζει να συγκεντρώσει συνολικά 250 τόνους ελαιολάδου.

Το πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές που έχουν φτάσει κοντά στο κόστος παραγωγής. Πριν δύο χρόνια είχαμε πουλήσει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 5,35 ευρώ το κιλό. Σήμερα φτάσαμε να πουλάμε στα 5 ευρώ, με το κόστος όμως να είναι μεγάλο και το εισόδημα μειωμένο».

27/01/2025 05:04 μμ

Κάθε εβδομάδα και χειρότερα βλέπουν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ελλάδα οι παραγωγοί. Για το φαινόμενο όμως υπάρχει εξήγηση και θα σας το αναφέρει παρακάτω ο ΑγροΤύπος.

Στην χώρα μας το εμπόριο δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για αγορές σε υψηλότερες τιμές και όσο περνά ο καιρός στοκάρουν όλο και περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου οι αποθήκες στα ελαιοτριβεία.

Στην Κρήτη, την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε δημοπρασία συνεταιρισμός, για ποσότητα 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025 και οξύτητας 0,21, με κατάθεση προσφοράς στα 5,465 ευρώ το κιλό. Τα μέλη του συνεταιρισμού δεν δέχτηκαν να πουλήσουν και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Στην Λακωνία είχαμε, στα μέσα Ιανουαρίου, συμφωνία μετά από δημοπρασία συμφωνία από Αγροτικό Συνεταιρισμό Eλαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς για πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 0,2 οξύτητας, σε τιμή 5,61 ευρώ το κιλό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Φοινικίου (Α.Ε.Σ. Φοινικίου) προχώρησε σε μια πράξη πώλησης, 40 τόνων έξτρα παρθένου φετινής εσοδείας, στην τιμή των 5,25 ευρώ το κιλό.

Η εβδομάδα πάντως ξεκίνησε με την αγορά να δίνει στην Λακωνία τιμή παραγωγού που κυμαίνεται από 5,10 έως 5,30 ευρώ το κιλό. Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί από την Λακωνία, η συγκομιδή φέτος κινήθηκε με αργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα. Όσοι έχουν οικονομικές υποχρεώσεις θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλή τιμή.

Πάντως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους παραγωγούς της χώρας μας να μην πουλήσουν σε χαμηλή τιμή.

Αν θέλουμε όμως να δούμε γιατί πέφτει η τιμή στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, στην οποία πουλάει τις μεγάλες ποσότητες η χώρα μας.

Σήμερα οι ιταλικές οργανώσεις καταγγέλουν μεγάλες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία σε χαμηλές τιμές.

Συγκεκριμένα η Unaprol (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας) και Coldiretti (Ιταλική Οργάνωση Αγροτών) υποστηρίζουν ότι η Ιταλία έχει γίνει φέτος ο κύριος εισαγωγέας ελαιολάδου από την Τυνησία, με το 1/3 της παραγωγής της να έχει εισαχθεί τους δύο πρώτους μήνες της συγκομιδής. Οι αυξημένες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου σε χαμηλές τιμές - όπως τονίζουν - τροφοδοτούν τον κίνδυνο κερδοσκοπίας κατά της ιταλικής παραγωγής.

Το τυνησιακό λάδι - έκθεση Coldiretti και Unaprol - πωλείται κάτω από 5 ευρώ το λίτρο, κάτι που «πιέζει» καθοδικά και τις τιμές παραγωγού του ιταλικού ελαιολάδου και αναγκάζει τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας να πουλήσουν κάτω του κόστους.

Οι Ιταλοί κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» λόγω του γεγονότος ότι η αφρικανική χώρα δεν έχει τους ίδιους κανόνες σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα εργασίας, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για την προστασία των Ιταλών ελαιοκαλλιεργητών, είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η περίοδος εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας, μειώνοντας την περίοδο εισαγωγής στην ΕΕ τυνησιακού ελαιολάδου χωρίς δασμούς (56.700 τόνων), από 1η Ιανουαρίου έως 31η Δεκεμβρίου, που ισχύει σήμερα, στην 1η Απριλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου. Έτσι δεν θα συμπέσει η νέα συγκομιδή ελαιοκάρπου με την εισαγωγή φτηνού ελαιολάδου από την Τυνησία», τονίζουν οι ιταλικές οργανώσεις.

Πάντως να επισημάνουμε ότι επειδή η Ιταλία είναι ο βασικός αγοραστής ελληνικού ελαιολάδου, το ΥπΑΑΤ θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με το θέμα των εισαγωγών στην ΕΕ από την Τυνησία ή ακόμη και άλλες τρίτες χώρες.

21/01/2025 05:14 μμ

Ανοδική πορεία έχουμε στην τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία μετά και τις αντιδράσεις των ελαιοπαραγωγών, ενώ στην χώρα μας υπάρχει μια «ηρεμία» στον κλάδο και αδιαφορία από το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από 13 έως 19 Ιανουαρίου 2025, η μέση τιμή παραγωγού για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,517 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,993 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,807 ευρώ/κιλό.

Θυμίζουμε την προηγούμενη εβδομάδα (από 7 έως 13 Ιανουαρίου 2025), η τιμή παραγωγού για το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,437 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,889 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,739 ευρώ/κιλό.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα είχαμε πριν λίγες ημέρες τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Eλαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς στην Λακωνία, που έκλεισε συμφωνία με Έλληνα έµπορο, στα 5,61 ευρώ το κιλό, για ένα βυτίο έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,2.

Επίσης, το ελαιοτριβείο Π. Κολοκούρη - Γ. Βλάχου, από την Λακωνία, ανακοινώνει νέα τιμή, στα 5,50 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών. Όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος στον ΑγροΤύπο, «δεν έχουν μείνει ακόμη στην περιοχή πολλές ελιές Καλαμών. Γενικότερα η συγκομιδή ελαιοκάρπου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα στην περιοχή, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε εξάγει περίπου 2.000 τόνους ελαιολάδου προς την Ιταλία».

Αυτή το χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο στην Λακωνία είναι στα 5,30 έως 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ στην Μεσσηνία κυμαίνονται από 4,50 έως 4,70 ευρώ.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με μικρά ελαιοτριβεία για την έκδοση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι υποχρεωτικό για παραγωγούς και ελαιοτριβείς. Όπως τονίζουν δεν είναι εφικτή αυτή η διαδικασία της ΑΑΔΕ να εφαρμοστεί στην πράξη, κατά την παράδοση του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Συμφωνούν με έλεγχο στη διακίνηση του ελαιολάδου αλλά όχι όπως πάει να εφαρμοστεί.

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής όταν θα πρέπει να παραδοθούν πάνω από 3.000 σακιά μέσα σε μια ώρα», τονίζουν.

Και προσθέτουν: «Πότε θα προλάβει ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου να ταξινομήσει και να καταγράψει τις ποσότητες και πότε να περάσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά παραστατικά. Όσοι έχουν βρεθεί σε ελαιοτριβείο κατά την παράδοση ελαιοκάρπου αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή».

Εκτός βέβαια και αν θέλουν να κλείσουν τους μικρούς και να έρθουν από το εξωτερικό επενδυτές για κατασκευή μεγάλων ελαιοτριβείων. Βέβαια αυτό θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια της χώρα μας γιατί μιλάμε για αλλαγή μοντέλου παραγωγής.

Αν πάντως θέλει η ΑΑΔΕ να βρει την «µαύρη» διακίνηση είναι πολύ εύκολο να το κάνει. Θα κάνει μια απλή διασταύρωση της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που παράγει ένα ελαιοτριβείο με την ηλεκτρική ενέργεια που ξόδεψε. Αν για παράδειγμα δηλώνει ότι παράγει 1.000 τόνους ελαιόλαδο και καταθέτει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για 2.000 ΚW. Αν ένα άλλο ελαιοτριβείο για ίδια κατανάλωση ρεύματος δηλώνει παραγωγή 500 τόνων ελαιολάδου, τότε σημαίνει ότι έχει «διώξει» άλλους 500 τόνους «μαύρα» στην αγορά. Απλά και γρήγορα πιάνουμε την παράνομη διακίνηση.

16/01/2025 04:38 μμ

Για άλλη μια φορά, η Πολιτεία επιβάλλει μέτρα χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία.

Αποφάσεις που σχεδιάζονται πίσω από γραφεία, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής. Η υποχρέωση για ψηφιακά Δελτία Αποστολής του ελαιόκαρπου από το χωράφι στο ελαιοτριβείο και η συνολική μετάβαση στην ψηφιακή τιμολόγηση είναι μέτρα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα.

Αναρωτιέμαι:
Πόσοι παραγωγοί, ειδικά σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να ανταποκριθούν χωρίς τεχνολογική υποδομή και εκπαίδευση;
Είναι λογικό να απαιτείται ψηφιακή διακίνηση για έναν καρπό που μεταφέρεται αυθημερόν στο ελαιοτριβείο, πολλές φορές σε διαδοχικές ημέρες;
Ποιος θα καλύψει το κόστος για τον εξοπλισμό και την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις;
Και όλα αυτά στην χώρα του πιο αργού & ακριβού internet όπου όπως αποδεικνύεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Digital Decade 2024: Broadband Coverage in Europe 2023»: υστερεί τραγικά σε ψηφιακές υποδομές με έντονο το χάσμα μεταξύ μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών:

Ενδεικτικά:

  • FTTP (Οπτικές Ίνες): Η κάλυψη παραμένει περιορισμένη (38.4% συνολικά, 0% στις αγροτικές περιοχές), με την Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ (64% συνολικά, 52.8% στις αγροτικές περιοχές).
  • 5G: Συνολική κάλυψη (98.1%), με 92.1% στις αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, η χρήση της κρίσιμης συχνότητας 3.4–3.8 GHz, απαραίτητης για πολύ υψηλές ταχύτητες, είναι περιορισμένη (58.8% συνολικά, μόλις 6.2% στις αγροτικές περιοχές)
  • DOCSIS (Καλώδιο): Η Ελλάδα δεν διαθέτει υποδομές DOCSIS, σε αντίθεση με την ΕΕ που αξιοποιεί την τεχνολογία (41.1% DOCSIS 3.0, 33.6% DOCSIS 3.1).
  • FWA (Fixed Wireless Access): Ανύπαρκτη κάλυψη (0%), ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 68.5%, κάνοντάς την απαραίτητη για περιοχές με δύσβατο έδαφος.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή:
Η Πολιτεία μεταφέρει το βάρος στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αντί να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο με ρεαλιστικά μέτρα.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς Εθνική Ελαιοκομική Πολιτική, που θα κατοχύρωνε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και θα διασφάλιζε τον μικρό καλλιεργητή, αφήνοντας το ελληνικό ελαιόλαδο έρμαιο των κερδοσκόπων και τον παραγωγό απροστάτευτο στις πιέσεις της αγοράς.
Όχι άλλα πειράματα στις πλάτες των παραγωγών.

Απαιτείται:
Μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο της υποχρέωσης για ψηφιακά Δελτία Αποστολής και Τιμολόγια μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή και εκπαίδευση.
Ουσιαστική διαβούλευση με τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου.
Οικονομική στήριξη των παραγωγών για την κάλυψη των επιπλέον εξόδων που φέρνει η ψηφιακή τιμολόγηση.
Εθνική Ελαιοκομική Πολιτική που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει το ελληνικό ελαιόλαδο.
Ακόμη και η συζήτηση περί «τενεκέ» θα είχε λυθεί αν υπήρχε ολοκληρωμένη στρατηγική.
Δεν μπορεί ο παραγωγός να μένει έρμαιο φημών και κυβερνητικών τακτικισμών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να είναι εργαλείο δίκαιης ανάπτυξης και όχι βάρος.
Η φωνή του αγροτικού κόσμου πρέπει να ακουστεί και να εισακουστεί.

Γιάννης Πάζιος
υπ. Ευρωβουλευτής 2024
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής
Μέλος Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

15/01/2025 03:06 μμ

Εμπορική συμφωνία μετά από δημοπρασία έκλεισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Eλαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς στην Λακωνία.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κοκολάκης, «η δημοπρασία αφορούσε περίπου ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 0,2 οξύτητας. Είχαμε δύο προσφορές πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό. Τελικά ήρθαμε σε συμφωνία με Έλληνα έμπορο με τιμή στα 5,61 ευρώ το κιλό.

Στην περιοχή μας με καλούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Έχουμε ξεπεράσει το 50% της φετινής παραγωγής (περίπου 350 τόνοι).

Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, το κόστος είναι πολύ αυξημένο και κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση της τιμής σε σχέση με την εικόνα που είχαμε στις αρχές της φετινής ελαιοκομικής περιόδου».

15/01/2025 09:57 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη εξυγίανσης του κλάδου του ελαιολάδου, έχει, από το Νοέμβριο 2003, θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων, ανώνυμων, μη τυποποιημένων, σε όλο το φάσμα της εσωτερικής κατανάλωσης στην λιανική πώληση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου).

Και προσθέτει: «Ο ΣΕΒΙΤΕΛ ως ο θεσμικός φορέας των εταιρειών τυποποιήσεως ελαιολάδου τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιολάδου και έχει προβεί σε όλες τι απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία για την πλήρη εφαρμογή του του μέτρου.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ως εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής που παρέχει το επώνυμο – τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το τυποποιημένο ελαιόλαδο εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και την προστασία του καταναλωτή τόσο σε θέματα υγείας, όσο και σε θέματα νοθείας και απάτης.

Οι βιομηχανίες ελαιολάδου εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους στο προϊόν σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας και υγιεινής και εναρμονίζονται με την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι αυτονόητο το δικαίωμα της αυτοκατανάλωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πέραν αυτού, ο ΣΕΒΙΤΕΛ ευελπιστεί ότι επιτέλους θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που απαγορεύει την εμπορία χύμα ελαιολάδου σε προτυπωμένους τενεκέδες 17 λίτρων. Η εφαρμογή της υποχρέωσης έκδοσης δελτίου αποστολής θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς παράλληλα να επηρεάζει την αυτοκατανάλωση».

14/01/2025 05:48 μμ

Έντονες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με επιβολή προστίμων στη διακίνηση ελαιολάδου με τενεκέ.

Τελικά μετά από «πιέσεις» των ελαιοπαραγωγών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα της διακίνησης του ελαιολάδου.

«Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων», λέει ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017». Και πρόσθεσε: «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση.

Όμως είναι τελικά το πρόβλημα ο τενεκές;

Ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το ερώτημα είναι εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας; Γιατί το 2017 είχαμε ένα νόμο πάλι στο ελαιόλαδο που λέει στην εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν ατομικές φιάλες ελαιόλαδου, συσκευασμένες με πώμα μιας χρήσης. Εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος; Όχι δεν εφαρμόστηκε.

Ο ίδιος νόμος έλεγε ότι απαγορεύεται η εστίαση να αγοράσει από παραγωγό σε 17λιτρο τενεκέ. Θα πρέπει ο παραγωγός να πάρει άδεια τυποποιητή, δηλαδή να κάνει μια ατομική επιχείρηση. Αυτό ισχύει και σήμερα.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι από την 1η Οκτωβρίου 2025 θα πρέπει να βγάζουν ηλεκτρονικά παραστατικά διακίνησης ελαιοκάρπου. Με αυτό θα γίνεται ιχνηλασιμότητα του προϊόντος που γίνεται ελαιόλαδο και διασταύρωση με τα παραστατικά που βγάζει το ελαιοτριβείο είτε προς φύλαξη είτε προς σπίτι. Θυμίζουμε ότι το ελαιόλαδο που γράφει ότι είναι για το σπίτι ο παραγωγός δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία θα κάνει διασταυρώσεις με το ελαιοκομικό μητρώο που έχει. Όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.

Το πρόβλημα είναι διαδικαστικό γιατί από 1η Οκτωβρίου θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί (με μέση ηλικία 63 ετών) να βγάζουν ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής ελαιοκάρπου στο χωράφι για να φύγει να πάει στο ελαιοτριβείο. Όταν βγάζαμε έντυπα παραστατικά αναγράφαμε «δελτίο αποστολής προς ζύγιση» γιατί ο παραγωγός δεν κάνει ζύγισμα στο χωράφι. Δεν γνωρίζουμε αν η πλατφόρμα θα δεχτεί «δελτίο αποστολής προς ζύγιση».

Εκτιμώ ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία στο χωράφι και θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της. Αυτό θα πρέπει να το προβλέψουν από τώρα στην κυβέρνηση».

14/01/2025 03:43 μμ

Γεμίζουν οι δεξαμενές με ελαιόλαδο στην Ισπανία, με την παραγωγή να φτάνει στους 590.936 τόνους κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Η συνολική παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου (1 Οκτωβρίου) υπολογίζεται σε 883.589 τόνους, σύμφωνα με την Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).

Μόνο στην επαρχία Jaén, έχουν παραχθεί 298.157 τόνοι από την έναρξη της φετινής εκστρατείας.

«Με παραγωγή σχεδόν στους 600.000 τόνους τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό να ξεπεράσουμε την αρχική εκτίμηση που δόθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, γιατί είμαστε σχεδόν στους 900.000 τόνους και αυτό είναι ήδη αρκετά σημαντική παραγωγή», εξήγησε ο διευθυντής και εκπρόσωπος της ASAJA-Jaén, Luis Carlos Valero, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ακόμη οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Οι πωλήσεις το Δεκέμβριο διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, στους 87.249 τόνους.

Τα ισπανικά αποθέματα υπολογίζονται σε 823.729 τόνους, εκ των οποίων οι 683.854 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 135.560 τόνοι στα συσκευαστήρια και 4.314 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Poolred, από τις 7 έως τις 13 Ιανουαρίου 2025, η τιμή παραγωγού στην Ισπανία για το έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 4,437 ευρώ/κιλό, στο παρθένο 3,889 ευρώ/κιλό και στο λαμπαντέ 3,739 ευρώ το κιλό.

13/01/2025 03:16 μμ

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, από τους ελαιοπαραγωγούς και τους καταναλωτές, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» για το κυνήγι και επιβολή πρόστιμου σε όσους μεταφέρουν τενεκέδες λάδι. Σε δηλώσεις που έκανε, τη Δευτέρα (13/1/2025), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε τα εξής:

«Δύο πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, αλλά ο λαϊκισμός, ο οποίος μάλιστα ανθεί περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει ότι δεν τα βλέπει.

Το ένα είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019 και το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Άρα, αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι νομίζω που όσοι προσπάθησαν να μπούνε στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ξέρανε, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες.

Πιστεύω, όμως, ότι αυτή η σκόπιμη εξαπάτηση, αυτό το ψέμα έχει και πιο κοντά ποδάρια, γιατί ξεχνάνε κάτι οι λαϊκιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι προηγούμενες εκδοχές εκείνων κυβέρνησαν τον τόπο. Το 2025 δεν είναι 2012, ούτε 2015, γιατί μεσολάβησε το 2015 - 2019, όπου οι λαϊκιστές της Αριστεράς συγκυβέρνησαν με τους λαϊκιστές της άκρας Δεξιάς και η χώρα μας έγινε μία χώρα στο χειρότερο σημείο, η χώρα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα, τίποτα απ’ όσα έλεγαν στα τότε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα δεν έγινε πραγματικότητα και ευτυχώς που δεν πάθαμε και πολλά χειρότερα θα πω εγώ.

Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της Κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν’ αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του, θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα όπως αντιλαμβάνεσθε της ποιότητας του προϊόντος, υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση, τις οποίες μπορώ να σας τις διαβάσω:

«Επί όλων των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων αναγράφονται, πέρα από τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία και ονομασία του είδους του ελαιολάδου, δηλαδή ποικιλία και κατηγορία, όπως ορίζεται από το νόμο» - επαναλαμβάνω ο νόμος πολλά χρόνια πριν το 2019 - «επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, αντίθετα δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης. Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευές έως πέντε λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από δέκα έως 50 λίτρα. Το ελαιόλαδο διατίθεται από τα καταστήματα εστίασης στους καταναλωτές σε δοχεία χωρητικότητας έως 500 ml, μη επαναγεμιζόμενα και ως 100 ml για ατομική χρήση. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση. Το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ».

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς, που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση. «Άνθρακας ο θησαυρός» με λίγα λόγια».

09/01/2025 10:24 πμ

Από αρχές 2024 το ΥπΑΑΤ (σύμφωνα με όσα έλεγε ο τότε υπουργός Λ. Αυγενάκης) μιλούσε για κάποιες διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν για την καταχώριση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την ονομασία «Κρήτη/Kriti» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Φτάσαμε αρχές 2025 και ακόμη δεν έχει προχωρήσει το θέμα.

Για το πρόβλημα υπήρξε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση - ερώτηση του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

«Ολιγωρία της Κυβέρνησης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)», κάνει λόγο ο βουλευτής.

Ερώτηση στην Βουλή

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου «Κρήτη/Kriti» ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), επικρίνει έντονα με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Ερώτηση, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ο Βουλευτής εξαίροντας πρωτίστως την αδιαμφισβήτητη ποιοτική και θρεπτική αξία του κρητικού ελαιόλαδου και την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αναφέρεται στην υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ για την καταχώριση του ως ΠΓΕ ήδη από το έτος 2018.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το εν λόγω αίτημα υποβλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφερείας Κρήτης σε συνεργασία με όλους τους φορείς ελαιόλαδου του νησιού οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους ακόλουθους συνεταιρισμούς:
α) Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου,
β) Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου Α.Ε.,
γ) Κρητικό Αγρό Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε. και
δ) Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο σύνολο των νομικών και διαδικαστικών ενεργειών που ακολουθήθηκαν καθώς και στη θετική γνωμοδότηση του ΥπΑΑΤ που οδήγησε στη διαβίβαση του σχετικού φακέλου το έτος 2021 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική διαδικασία ελέγχου του αιτήματος, η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, επισημαίνει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είχαν τεθεί λεπτομερώς υπόψη του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την κατάθεση της υπ’ αρ. 2501/9-1-2024 Ερώτησης, με το Υπουργείο όμως να αρκείται σε μία γενικόλογη και αόριστη απάντηση και να περιορίζεται στην επανάληψη γνωστών στοιχείων, χωρίς νέες διευκρινίσεις.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αφενός το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού μας και αφετέρου ότι έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα πλέον των 3,5 ετών από τότε που ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτει εκ νέου στον αρμόδιο Υπουργό, τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Που οφείλεται η υφιστάμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση των 3,5 και πλέον ετών για την ολοκλήρωση του αιτήματος καταχώρισης, δεδομένου ότι ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το έτος 2021 και μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία,
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την επίσπευση της διαδικασίας τελικής έγκρισης και πως έχει διασφαλίσει τα σημαντικά σημεία του φακέλου που αφορούν την ποιότητα και την τυποποίηση του προϊόντος αποκλειστικά και μόνο στην οριοθετημένη περιοχή της Κρήτης και
  • Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» ως ΠΓΕ, προκειμένου να επιλυθεί αποτελεσματικά το χρόνιο αίτημα των Κρητικών ελαιοπαραγωγών.
08/01/2025 02:01 μμ

Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων προχώρησε, την Τρίτη (7/1/2025), σε πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Η τιμή πώλησης, για το ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2024/2025), ήταν στα 5,70 ευρώ το κιλό και αγοραστής ήταν Έλληνας τυποποιητής.

Πάντως στην χώρα μας τιμές παραγωγού, κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό, με το σημερινό κόστος καλλιέργειας, είναι σίγουρο ότι θα φέρουν απαξίωση στην παραγωγή ελαιολάδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο τον κλάδο.

Από την Μεσσηνία, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παιχνίδια» εμπόρων στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών, με την κυβέρνηση να παίρνει το μέρος τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι έμποροι αρπάζουν το λάδι φτηνά από τον παραγωγό για να το πουλήσουν ακριβά στον καταναλωτή. Ενώ η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 5 ευρώ το κιλό η τιμή για τον καταναλωτή στο ράφι δεν έχει μειωθεί.

Ζητάμε κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στην κατανάλωση. Επίσης η κυβέρνηση, με τις ίδιες δικαιολογίες - όπως έκανε τα προιηγούμενα χρόνια με ζημιές από δάκο και ακαρπία - προσπαθεί να μην αποζημιώσει τις ζημιές που είχαμε από την ξηρασία. Μόνο με αγώνα και διεκδικήσεις, με τα τρακτέρ καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να απαντήσουμε οργανωμένα στην επίθεση».

Στο μεταξύ αυτή την εποχή στην Ισπανία ξεκίνησαν αντιδράσεις για την απότομη πτώση των τιμών που έπεσαν στα 4,35 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, που έχει φέτος μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και παρά τις αυξημένες εισαγωγές που κάνει η μεταποίηση, οι παραγωγοί προσπαθούν να μην πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι.

Φέτος τα ιταλικά αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στα τέλη Οκτωβρίου 2024, έφταναν τους 70.300 τόνους, το 43% των οποίων ήταν ιταλικής προέλευσης (πέρυσι το ίδιο διάστημα ξεπερνούσαν τους 100.000 τόνους).

Πάντως την περσινή εμπορική περίοδο οι υψηλότερες τιμές ενίσχυσαν την αξία των εξαγωγών ιταλικού ελαιολάδου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ismea, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 η αξία των εξαγωγών ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το σύνολο του 2023, δηλαδή τεράστια κέρδη για την μεταποποίηση.

Από την άλλη φέτος στην Τουρκία αναμένεται ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου, μετά τις απαγορεύσεις που είχαμε την προηγούμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει βάλει υψηλά τον πήχη για τις εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών της χώρας, με στόχο να φτάσουν σε αξία ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (950 εκατ. ευρώ) το έτος καλλιέργειας 2024/2025.

Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για μια παραγωγή φέτος 475.000 τόνους ελαιολάδου και 750.000 τόνων επιτραπέζιων ελιών, που θα πριμοδοτήσουν την τουρκική οικονομία (με συμφωνίες ΕΕ και ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων είναι αδασμολόγητες οι εξαγωγές που κάνει στην Ευρώπη).

Από την άλλη βλέπουμε μια αδιαφορία από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξη τους παραγωγούς και τον ελαιοκομικό κλάδο της χώρας, κάτι που θα οδηγήσει σε απαξίωση το προϊόν τα επόμενα χρόνια. Με απλά λόγια η Άγκυρα θέλει αύξηση παραγωγής, ενώ η Αθήνα αδιαφορεί για την μείωση της παραγωγής ελαιολάδου.