Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επένδυση σε ελαιοτριβείο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον συνεταιρισμό Σελίνου

03/02/2023 10:37 πμ
Την έγκριση της συγχρηματοδότησης της ίδρυσης πρότυπης μονάδας ελαιουργείου στο Σέλινο, ιδιοκτησίας του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου – Σελίνου» αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την έγκριση της συγχρηματοδότησης της ίδρυσης πρότυπης μονάδας ελαιουργείου στο Σέλινο, ιδιοκτησίας του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου – Σελίνου» αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του «Ταμείου Ανάκαμψης» (Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.784.528 ευρώ, με 972.473 ευρώ να είναι δημόσια δαπάνη και 812.064 ευρώ με χρηματοδότηση του συνεταιρισμού.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συνεταιρισμού στον ΑγροΤύπο, το ελαιοτριβείο θα στεγαστεί μαζί με το τυποποιητήριο στο ίδιο κτήριο στα Πλεμενιανά. Από την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση αναμένεται ξεκινήσει την λειτουργεία του σε δύο χρόνια.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
12/04/2024 01:57 μμ

Από τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε η κατηφόρα στις τιμές του ελαιολάδου. Όσοι δεν θέλησαν να πουλήσουν τον Ιανουάριο του 2024, που ήταν οι τιμές στο τοπ, φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Οι τιμές ήταν σε υψηλά επίπεδα και είναι φυσικό να πέσουν αλλά και η ζήτηση μειώθηκε και έχουμε στροφή των καταναλωτών σε πιο φτηνά λάδια (επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα τιμών το ηλιέλαιο από Ουκρανία).

Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην Λακωνία είναι στα 8 ευρώ το κιλό και στην Μεσσηνία είναι στα 7 - 7,20 ευρώ το κιλό.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν η ανθοφορία φαίνεται να εξελίχθηκε ομαλά σε Ελλάδα και Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μια κανονική παραγωγή το 2024.

Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία Χελιώτης αγόρασε από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Λακωνίας περίπου 300 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμή 8 ευρώ το κιλό.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Γεώργιος Χελιώτης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η τιμή 8 ευρώ το κιλό είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Και είναι πολύ υψηλή αν σκεφτούμε ότι πέρυσι αυτή την περίοδο (αρχές Απριλίου 2023) η εταιρείας μας αγόραζε τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στα 5,10 - 5,20 ευρώ το κιλό.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στην Λακωνία ακόμη έχουμε υψηλά αποθέματα, παρά την μειωμένη παραγωγή και τις υψηλές τιμές.

Η Λακωνία δίνει υψηλές τιμές όχι μόνο επειδή έχει καλής ποιότητας ελαιόλαδα αλλά και σωστό τρόπο διακίνησης. Υπάρχουν συνεταιρισμοί και μπορείς να συγκεντρώσεις τουλάχιστον ένα βυτίο ελαιολάδου, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε άλλες περιοχές. Εμείς σαν εταιρεία αλλά και οι Ιταλοί έμποροι θα αγοράσουν ελάχιστη ποσότητα 28 τόνους καλής ποιότητας και ομογενοποιημένο ελαιολάδου. Στην Λακωνία είναι εύκολο να το βρούμε αυτό.

Όσον αφορά την ερχόμενη παραγωγή, η ανθοφορία δείχνει να έχει πάει καλά στην Λακωνία και - με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών - αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Οπότε οι ελπίδες κάποιων ότι θα επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα των 10 ευρώ δεν είναι εφικτές».

Ισπανία
Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) αναφέρει ότι τον Μάρτιο είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70.000 τόνων ελαιολάδου, ενώ σε αυτή την ποσότητα πρέπει να προστεθούν ακόμη 15.000 τόνοι από εισαγωγές. Η περσινή παραγωγή ανέρχεται στους 845.000 τόνους, ενώ τα ισπανικά αποθέματα ανέρχονται αυτή την στιγμή στους 658.796 τόνους, από τα οποία οι 470.913 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.382 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.501 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τελευταία νέα
17/04/2024 01:50 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα αν θέλουν να καταθέσουν σχετικούς φακέλους στην ΕΕ για ουκρανοενισχύσεις στους αγρότες της χώρας μας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες. Επίσης, ο πόλεμος αυτός έχει επιφέρει διαταραχές στις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και, στα αρχικά του στάδια, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες αυξήσεις των τιμών, ιδίως στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και σε πολλές άλλες εισροές και πρώτες ύλες και πρωτογενή αγαθά.

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, και κάλεσε την Επιτροπή να προωθήσει τις εργασίες για τη μείωση της οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι γεωργοί με τον σχεδιασμό μέσων πρόσθετης στήριξης, όπως με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Σε απάντηση σε έρευνα της Επιτροπής, της 27ης Μαρτίου 2024, σχετικά με τη λήξη τμημάτων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαταραχές της αγοράς που επηρεάζουν ιδίως τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και υφίσταται οικονομική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με περιορισμένη παράταση, για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, του τμήματος του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, που επί του παρόντος επιτρέπει στα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων. Αυτή η περιορισμένη παράταση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων στους γεωργούς, όπου χρειάζεται, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης έναντι της κρίσης.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής που διαβιβάστηκε σήμερα στα κράτη μέλη δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Τα κράτη μέλη έχουν τώρα τη δυνατότητα να σχολιάσουν το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις περιορισμένες τροποποιήσεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που θα λάβει από τα κράτη μέλη.

Ιστορικό

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022, έδωσε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Στις 9 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε το τρέχον προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για την προώθηση μέτρων στήριξης σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, σύμφωνα με το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Επί του παρόντος, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης, όπως τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023, προβλέπει τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων που μπορούν να χορηγούν τα κράτη μέλη:

  • Τμήμα 2.1: περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, που χορηγούνται έως τις 30 Ιουνίου 2024, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις επακόλουθες κυρώσεις και αντίμετρα έως το ποσό των 280.000 ευρώ και των 335.000 ευρώ στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντίστοιχα, και έως 2,25 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς·
  • Τμήμα 2.4: ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι ενισχύσεις, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή κατ' αρχήν έως τον Ιούνιο του 2024, θα αποζημιώνουν εν μέρει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις πλέον ενεργοβόρες, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας·
  • Τμήμα 2.5: μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν προγράμματα για επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του ανανεώσιμου υδρογόνου, του βιοαερίου και του βιομεθανίου, της αποθήκευσης και της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ άλλων μέσω αντλιών θερμότητας, με απλουστευμένες διαδικασίες διαγωνισμών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνονται επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025· στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και του περιβάλλοντος (CEEAG)·
  • Τμήμα 2.6: μέτρα για τη διευκόλυνση της απανθρακοποίησης των βιομηχανικών διεργασιών. Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ιδίως μέσω του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια και πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, με την επέκταση των δυνατοτήτων στήριξης για την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών κατά τη μετάβαση σε καύσιμα που παράγονται από υδρογόνο. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των CEEAG
  • Τμήμα 2.8: μέτρα για την περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, με την παροχή της δυνατότητας επενδυτικής στήριξης για την κατασκευή εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας, και συγκεκριμένα συσσωρευτών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτικών κυψελών και εξοπλισμού για τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για την παραγωγή βασικών κατασκευαστικών στοιχείων και για την παραγωγή και ανακύκλωση των σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
10/04/2024 11:10 πμ

Με τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η διευκόλυνση συνίσταται στην, κατ’ εξαίρεση του άρθρου 27 του ν. 4611/2019, σύναψη και ανανέωση των σχετικών συμβάσεων και εκταμίευση των πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αγρότη.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:
Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών
Κατ' εξαίρεση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 27 του ν. 4611/2019 (Α' 73), επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με αντισυμβαλλόμενους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο».

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

09/04/2024 02:58 μμ

Στην ανάγκη αρωγής του τομέα φρούτων και λαχανικών εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή αναφέρεται σε άρθρο της στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος από την Βέροια κα Λίνα Τουπεκτσή.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται διεθνώς η ανησυχία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και συζητούνται έντονα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε όλη την Ευρώπη. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα σε πολλές περιοχές της ΕΕ, προκαλούν ήδη οικονομικές απώλειες στους αγρότες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός του ζεστού και ξηρού καιρού οδήγησε σε πρόωρο γήρανση των καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μη βέλτιστη συσσώρευση βιομάζας. Καλλιέργειες σε περιοχές με βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, παρουσίασαν αύξηση της ευπάθειας σε παράσιτα και ασθένειες.

Οι Rowlands et al. (2012) προβλέπουν αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ 1,4 και 3 C έως το 2050. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί έως και 5,8 C έως το 2100 (IPCC, 2007). Αναμένεται ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών και αλλαγών στα μοτίβα βροχοπτώσεων. Οι Coumou and Rahmstorf (2012) ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ των ήδη παρατηρούμενων αυξημένων θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Λίνα Τουπεκτσή
Φωτογραφία: Η Λίνα Τουπεκτσή, συγγραφέας του άρθρου, εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως Τελωνειακός στο Τελωνείο της Βέροια, ενώ έχει υπηρετήσει  σε πολλές υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα συνεχόμενα από το 2003 έως σήμερα. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του ΕΟΠΠΕΠ και υπήρξε εισηγήτρια σε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την αξία της ευρωπαϊκής γεωργίας κατά 16 % έως το 2050 λόγω της αύξησης της ξηρασίας και των έντονων βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγικότητα των καλλιεργειών στις μεσογειακές χώρες αναμένεται να μειωθεί πάνω από 80% έως το 2100, ενώ οι βόρειες και δυτικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης και πιο κατάλληλες συνθήκες για εντατικοποίηση της γεωργίας.

Ειδικότερα, στη Μεσόγειο, η συχνότητα ξηρασίας θα αυξηθεί, ιδιαίτερα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι καλλιέργειες φράουλας και κερασιού στην Ευρώπη σημείωσαν απώλειες ,έως και 40%, ενώ οι όψιμοι παγετοί οδήγησαν σε σοβαρές απώλειες των καλλιεργειών και για τα σμέουρα και τα δαμάσκηνα.

Στην Ελλάδα οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες ροδάκινων και βερίκοκων, με περίπου το 20%, των καλλιεργήσιμων περιοχών να επηρεάζονται.

Τα περιβαλλοντικά συνεπώς ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο κλίμα, της απώλειας νερού και του ανταγωνισμού για πόρους, απειλούν την παγκόσμια προσφορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η πολιτεία σε συνεργασία με τους παραγωγούς θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Το παράδειγμα της ένωσης Γάλλων παραγωγών Blue Whale αποδεικνύει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί μπορούν να αναπτύξουν λύσεις για την καλλιέργεια φρούτων ανθεκτικών στο κλίμα. Οι παραγωγοί διερευνούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας φρούτων όπως οπωρώνες με μικρότερη κατανάλωση νερού, βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως και 50%. Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στο παραπάνω έργο, με συγκεκριμένα αποτελέσματα να αναμένονται το 2028.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Ίδρυμα Ερευνών ILSI και βεβαίως με υποστήριξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ερευνά την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων.

Στα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται η μοντελοποίηση των καλλιεργειών, περιβάλλοντος, οικονομίας και κλίματος για να καταγραφούν οι τρέχουσες αλλά και να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις των αποδόσεων. Ταυτόχρονα αναλύουν το δυναμικό παραγωγής επιλεγμένων καλλιεργειών οπωροκηπευτικών σε πολιτείες όπου καλλιεργούνται επί του παρόντος, με στόχο να εντοπίσουν μελλοντικές τοποθεσίες που θα επιτρέψουν ανθεκτικές στρατηγικές για συνεχή παραγωγή.

Οι συζητήσεις για κλιματικά ζητήματα και για την επιτάχυνση της δράσης προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεν πρέπει να αγνοούν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν έναν από τους χαμηλότερους περιβαλλοντικούς αντίκτυπους στην παραγωγή από οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων.

Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος των συστάσεων κατανάλωσης για μια υγιεινή διατροφή με συνιστώμενη από τον ΠΟΥ ελάχιστη ποσότητα 400 gr την ημέρα.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια στρατηγική αειφορίας και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και από την Ελλάδα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.

08/04/2024 11:03 πμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κάρτα του Αγρότη για το 2024, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι η πρώτη προκαταβολή θα αφορά τη βασική ενίσχυση που έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και θα συμπληρωθεί με ένα ακόμα ποσό μετά την πίστωση και πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Ο κ. Σταμενίτης, πρόσθεσε ότι το ποσό που θα δοθεί στον κάθε αγρότη θα υπολογιστεί βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ και πως θα χρησιμοποιηθεί η δήλωση του 2023 για να πάρει προκαταβολή επί του ποσού που πήρε για την καλλιέργεια.

Βέβαια ο υφυπουργός είπε ότι πέρσι (πρώτη χρονιά εφαρμογής ΚΑΠ) ξεκίνησε από τον Απρίλιο αλλά ξέχασε να αναφέρει πότε την έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες.

Θυμίζουμε ο ΑγροΤύπος, στις 3 Απριλίου, ανέφερε τα εξής:
«Φτάσαμε αρχές Απριλίου και ακόμη το ΥπΑΑΤ δεν έχει τρέξει την Κάρτα Αγρότη
Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.
Την περσινή χρονιά, επειδή ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, είχε υπογραφεί στις αρχές Απριλίου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να αρχίσουν να τρέχουν την κάρτα αγρότη από τις 12 Απριλίου.
Φέτος φτάσαμε 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για να «πέσουν» οι υπογραφές στο ΥπΑΑΤ.
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμοζόταν το μέτρο την «Κάρτας του Αγρότη» την είχαν στα χέρια τους από τον Φεβρουάριο και έτσι μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους».

04/04/2024 01:31 μμ

Παγωμένη είναι αυτή την εποχή η εγχώρια αγορά ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ αν και δεν γίνονται αγοραπωλησίες οι προσφερόμενες τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με αυτές που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, δεν υπάρχει ούτε πρόθεση αγοράς και υπογραφή συμβολαίων από μεγάλους αγοραστές του εξωτερικού, αλλά ούτε και διάθεση, προσώρας, από τους παραγωγούς για να κάνουν πώληση. Οι πρώτοι περιμένουν τις προβλέψεις για την φετινή ισπανική παραγωγοί για να δουν πως θα κινηθεί η αγορά, ενώ οι δεύτεροι αναμένουν να υπάρξει νέα αύξηση τιμών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην συγκέντρωση του ελαιολάδου για να προχωρήσει η πώληση. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος στον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας, «όταν τον περαμένο Ιανουάριο βρήκαμε αγοραστή, που έδινε τιμή στα 9,53 ευρώ το κιλό, δεν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ούτε ένα βυτίο. Αυτό γινόταν γιατί τότε οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει το εμπόριο».

Ισπανία

Στο μεταξύ ανακοίνωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή ελαιολάδου, πυρηνέλαιου και επιτραπέζιων ελιών, της περιόδου 2023/2024.

MAPA

Σύμφωνα με αυτά η περσινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 845.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν σε 215.000 τόνους, από τους οποίους οι 115.455 τόνοι προέρχονται από χώρες της ΕΕ και οι 99.545 τόνοι από τρίτες χώρες. Αν προστεθούν τα αρχικά αποθέματα που ήταν στους 248.172 τόνους, τότε η ισπανική παραγωγή ήταν της τάξης των 1.308.172 τόνων ελαιολάδου.

Η ισπανική παραγωγή πυρηνέλαιου το 2023/2024 ανήλθε στους 81.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν στους 75.000 τόνους, από τους οποίους οι 51.000 τόνοι από χώρες της ΕΕ και οι 24.000 από τρίτες χώρες. Τα αρχικά αποθέματα ήταν στους 57.063 τόνους και έφτασαν σε μια συνολική παραγωγή 213.000 τόνων.

Η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι. Μαζί με τα αρχικά αποθέματα 323.588 τόνους και τις εισαγωγές 45.000 τόνων έφτασε στους 777.308 τόνους.

03/04/2024 04:54 μμ

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα έχει καθιερωθεί πια ως ένα από τα σημαντικότερα ετήσια φόρουμ ελαιοκομίας στην Ελλάδα.

Η 10η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, στις 20-21 Απριλίου 2024, στο Elysian Luxury Hotel and Spa στη Καλαμάτα.

Για το παρόν και το μέλλον της ελαιοκομίας και όχι μόνο θα παρέμβουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και τεχνοκράτες από την Μεσσηνία αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα νέας τεχνολογίας από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Γεωργίας.

Επίσης ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας θα παρουσιάσει τα επιστημονικά προγράμματα που συμμετέχει και όλα τα οικολογικά.

Οι 4 θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα είναι οι παρακάτω :

Θεματική ενότητα Α:
Καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων
Κλιματικά ουδέτερα ελαιοτριβεία.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελαιοτριβείων και ελαιοκαλλιέργειας.
Υδατικοί πόροι στην άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας.

Θεματική ενότητα Β:
Βιοποικιλότητα. Αλλαγή χρήσεων γης, ενίσχυση της για αντιμετώπιση ασθενειών. Υγεία του εδάφους

Θεματική ενότητα Γ:
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Σύγχρονα μοντέλα διοίκησης. Θεσμικές αλλαγές. Μεσσηνία. Συνεργατικά σχήματα του Αγροτοδιατροφικού κλάδου. Εξελίξεις Νέας ΚΑΠ.

Θεματική ενότητα Δ:
Αγροτουρισμός - Επισκέψιμα ελαιοτριβεία και παραδοσιακά ελαιοπερίβολα. Πολυλειτουργικά αγροκτήματα.

Παράλληλα θα διεξαχθεί και το 1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ, με αντικείμενο τα πορτοκάλια, την πατάτα και το λάδι, με συναντήσεις παραγωγών με τις αντίστοιχες εταιρείες για να το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο τέλος των εργασιών θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ελαιολάδου, όπου η επιτροπή γευσιγνωσίας των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων θα απαρτίζεται από γευσιγνώστες ελαιολάδου, παραγωγούς, επισκέπτες και εκπρόσωπους φορέων - ΜΜΕ κ.λ.π.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

03/04/2024 12:21 μμ

Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Την περσινή χρονιά, επειδή ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, είχε υπογραφεί στις αρχές Απριλίου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να αρχίσουν να τρέχουν την κάρτα αγρότη από τις 12 Απριλίου.

Φέτος φτάσαμε 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για να «πέσουν» οι υπογραφές στο ΥπΑΑΤ.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμοζόταν το μέτρο την «Κάρτας του Αγρότη» την είχαν στα χέρια τους από τον Φεβρουάριο και έτσι μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους.

29/03/2024 04:58 μμ

Αμέσως μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, που έγινε στις 26 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο, οι 13 εκλεγέντες από την Γενική Συνέλευση Εκπρόσωποι Δήμων, ως Μέλη για το επόμενο ΔΣ, συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση για κατανομή αξιωμάτων.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ομόφωνα αναδείχτηκε ως Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, τον οποίο είχε ήδη προτείνει ως διάδοχο του στη ΓΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης.

Τα αξιώματα του ΔΣ ομόφωνα κατανεμήθηκαν μεταξύ των εκλεγέντων ως εξής.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ: Μαλανδράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ηρακλείου: Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Λασιθίου: Φυγετάκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας
Γραμματέας Διοικητικών: Νικηφοράκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων
Γραμματέας Οικονομικών (Ταμίας): Σταυρουλάκης Σταύρος, Αντιδ. Δήμου Αποκορώνου
Γραμματέας Διάθεσης - Αφορδακός Κωνσταντίνος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Αγ. Νικολάου
Γραμματέας Παραγωγής - Κλάδος Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου
Γραμματέας Προγραμμάτων - Χαιρέτης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ατσαλάκης Στερεός, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου
Βαβουράκης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου
Μαυροφοράκης Ιωάννης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
Παυλάκης Εμμανουήλ, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

Παράλληλα, ως Επιστημονικός Συμβουλος του ΣΕΔΗΚ, μετά από πρόταση του ΔΣ, εξακολουθεί να παραμένει ο Δρ. Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία, αφού υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του ΣΕΔΗΚ επί 23 χρονιά, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαλανδρακης, «η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο οδηγός του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη, Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ και θα πρέπει να τον βρει με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς του νησιού, όπως το ΓΕΩΤΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν το ιδιο και στη συνέχεια να την προτείνει σαν εθνική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πριν απ’ αυτά, διευκρίνισε ο ίδιος, «απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσει αναθεώρηση της ΚΑΠ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες».

29/03/2024 10:21 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της ενίσχυσης της Περιφέρειας, μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και με την ένταξη επιλαχόντων σε αυτά.

Ο κ. Φάνης Σπανός ζήτησε την ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την ενίσχυση των αλιέων της περιοχής, κατά τα πρότυπα ενίσχυσης των αλιέων της Θεσσαλίας, ενώ ζήτησε και τη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ του Δομοκού για αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Μετά τη συνεργασία που είχαν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των θεομηνιών, με την τροποποίηση της πρόσκλησης αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως εξής:

  • Κατά 3.250.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 78 επιλαχόντες.

  • Κατά 410.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους τις Δημοτικές Κοινότητες, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγνάντης, Μενδενίτσας, Αγίου Χαραλάμπους και Ανάβρας του Δήμου Καμένων Βούρλων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

  • Κατά 2.085.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους το Δήμο Δομοκού. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 38 επιλαχόντες.

Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.

Τέλος, εξασφαλίσθηκαν χρηματοδοτήσεις για τους δύο ΤΟΕΒ της περιοχής του Δομοκού, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και να γίνει και πάλι λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο. Συγκεκριμένα ο ΤΟΕΒ 5ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί, κατ’ αρχήν, με 500.000 ευρώ και ο ΤΟΕΒ 6ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ότι: «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα είναι πάντοτε παρόντες και θα στηρίζουν τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές. Το πράξαμε με την ένταξη των κτηνοτρόφων του Δομοκού στο μέτρο 5.2 και την ένταξη των Δήμων που επλήγησαν στα Σχέδια Βελτίωσης. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και αξιοποιώντας κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να στηρίξουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που επλήγησαν. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Κανένας παραγωγός, κανένας πολίτης δεν είναι μόνος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του βίου του και ανασύστασης των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Μία προς μία, ικανοποιούνται σταδιακά και αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες ανάγκες και τα σχετικά αιτήματα για την πλήρη ανάταξη περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τους ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση σε όσα ζητήσαμε μαζί με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους μας, προκειμένου να στηρίξουμε τους πληγέντες από την Θεσσαλιώτιδα του Δήμου Δομοκού, όπως και από την βόρεια Εύβοια».

20/03/2024 05:28 μμ

Με επιστολή, που απέστειλε στις 19/3/2024, η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, προς τους διαχειριστές πιστώσεων υπενθυμίζει, με βάση την σχετική νομοθεσία, την υποχρέωσή τους να θέσουν σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης έως την 31η Μαρτίου 2024.

Με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η Γενική Γραμματέας ζήτησε την αποστολή ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών από το σύνολο των εταιρειών αυτών για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας στην καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία.

Στη επιστολή υπογραμμίζονται τα σημαντικότερα - κατ’ ελάχιστον - στοιχεία που έχουν θεσπιστεί στο νέο πλαίσιο και πρέπει να περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)

19/03/2024 12:48 μμ

Άγονος ήταν ο διαγωνισμός που έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας για διάθεση 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 και οξύτητας 0,5.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, «την περασμένη Παρασκευή (15/3) πραγματοποιήσαμε διαγωνισμός πώλησης 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Δεν υπήρχε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον και θα επαναλάβουμε τη διαδικασία. Το εμπόριο ελαιολάδου πάντως αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι «παγωμένο» και όλοι περιμένουν τις επίσημες προβλέψεις για την επερχόμενη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία».

Στο μεταξύ η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 829.516 τόνους.

Από αυτή την ποσότητα οι 203.102 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén (μειωμένη σε σχέση με αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 215.000 τόνων).

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Φεβρουάριο έφτασε στους 53.445 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στα τέλη του Φεβρουαρίου, ανέρχονταν σε 712.376 τόνους, εκ των οποίων 522.058 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 185.956 τόνοι σε συσκευαστήρια και 4.362 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

12/03/2024 01:18 μμ

Οι τράπεζες είναι σε αναμονή.

Το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Θυμίζουμε το πέρυσι, στις αρχές Απριλίου, είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο οι αλλαγές στις ενισχύσεις λόγω της νέας ΚΑΠ, είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγρότες που την ενεργοποίησαν να είχαν όριο πίστωσης, για το 2023, την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη.

Οι τράπεζες είχαν αφήσει εκτός κάρτας το ποσό του «πρασινίσματος». Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος αφού δεν έχουν τρέξει για το 2023 τα Οικολογικά Προγράμματα.

Βέβαια φέτος έχουμε και την μείωση της βασικής ενίσχυσης, που κάνει πιο περίπλοκο το θέμα με το ύψος της ενίσχυσης που θα δικαιούται ο κάθε αγρότης.

Το σίγουρο είναι ότι λόγω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά φέτος θα είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

01/03/2024 02:07 μμ

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκ. ευρώ.

Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.

Χθες Πέμπτη (29/2), ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφών των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) επομένως το Ταμείο είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KYC - Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε: «Ο αγροτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως κεντρικός αναπτυξιακός φορέας της χώρας, στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, πάνω στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσηλωμένη στον στόχο της για διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και κάλυψη των νέων και αυξανόμενων αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και μεταποιητικού κλάδου, ανταποκρίνεται με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μειώνοντας σημαντικά το τελικό κόστος δανεισμού».

29/02/2024 12:26 μμ

Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Το Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, παρά την ελαφρά ανάκαμψη σε Ισπανία και αύξηση στην Ιταλία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 2,4 εκατομμύρια τόνους, κάτι που κρατάει υψηλά και τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, στην Ιταλία μόνο τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μια σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού που κράτησε μόλις για ένα μήνα και ήταν αναμενόμενη λόγω της εξέλιξης της συγκομιδής. Από το Δεκέμβριο άρχισε πάλι η ανάκαμψη τιμών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, ο μέσος όρος τιμών ξεπέρασε τα 9,55 ευρώ το κιλό στην Απουλία και έφτασε στα 9,70 ευρώ στην Καλαβρία.

Ακόμη παρατηρήθηκε μείωση στη διαφορά τιμών μεταξύ του συμβατικού ελαιολάδου και των βιολογικών ή ΠΟΠ ελαιολάδων στην ίδια περιοχή της χώρας.

28/02/2024 11:25 πμ

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, του άρθρου 151 του ν. 5078/2023, θα χορηγείται σε αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό αναφέρει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται αφενός το σημείο έναρξης άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Θυμίζουμε ότι στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί (ξεκινά) μετά την λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Η Δ.ΥΠ.Α σε συνεννόηση με τον e-ΕΦΚΑ, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση αν οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι ασφαλιστικά ενήμερες ώστε να τους χορηγήσει την παροχή.

Η καταβολή της παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)

22/02/2024 05:30 μμ

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία, μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου που είχαμε μια ελαφρά πτώση.

Σύμφωνα με το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή στην Ιταλία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα στα 9,55 ευρώ το κιλό.

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπραγματευόταν στην τιμή των 10,50 ευρώ το κιλό, η οποία παραμένει σταθερή μετά από τις 9 Ιανουαρίου.

Σταθερότητα στις τιμές δείχνουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Μπάρι και του Μιλάνου.

Τα αποθέματα ιταλικού ελαιολάδου στις 31 Ιανουαρίου 2024 ανέρχονταν σε 203.554 τόνους, μειωμένα σε σύγκριση με τους 236.496 τόνους που ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2023 (κατά -13,9%). Η ιταλική παραγωγή σύμφωνα με το Ismea στα τέλη του Ιανουαρίου ανερχόταν στους 152.517 τόνους.

Στο μεταξύ η Συνεταιρική Οργάνωση «Italia Olivicola», σε έρευνα που έκανε έδειξε ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης ελαιώνων στην χώρα.

Σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2.000.000 στρέμματα ελαιώνων βρίσκονται σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3.000.000 διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή.

«Είναι αδιανόητο να μην αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδιαφορίας της εθνικής πολιτικής στην Ιταλία και της ΕΕ, που για πολλά χρόνια ήταν πεπεισμένη ότι η παραγωγή της Ευρώπης ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Όμως οι δύο τελευταίες χρονιές, με την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη στο ήμιση σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξαφνικό ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μια αλλαγή αυτής της πολιτικής για το καλό των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

20/02/2024 12:11 μμ

Μετά το άρθρο του ΑγροΤύπου με τίτλο «Από μήνα σε μήνα πάει το Μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου», δημοσιεύθηκε επιτέλους το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση του προγράμματος. Στην επίσπευση της διαδικασίας βοήθησαν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η δράση είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, το Υπομέτρο 5.2 αφορά «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα». Το καθεστώς, σύμφωνα με το ΦΕΚ, παρέχει στήριξη για αποκατάσταση ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή για ζημιές ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, ανασύστασης (αντικατάστασης) ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμούπου οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Η στήριξη θα καταβάλλεται σε μία (1) έως και τρείς (3) δόσεις. Η πρώτη αίτηση πληρωμής της στήριξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και υποβάλλεται το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξης.

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής.

Η αίτηση στήριξης ανακαλείται και τυχόν ενίσχυση ανακτάται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν δηλώνονται ψευδή στοιχεία με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Ειδικά στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος αποκλείεται από το καθεστώς το ημερολογιακό έτος της μη συμμόρφωσης και το επόμενο,
β) όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
γ) όταν η πρώτη αίτηση πληρωμής δεν υποβάλλεται εντός των προθεσμιών,
δ) όταν δεν παρέχεται πρόσβαση στις λογιστικές εγγραφές που έχουν σχέση με την ορθή υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου,
ε) όταν ο δικαιούχος αρνείται ή εμποδίζει την επιτόπια επίσκεψη του διοικητικού ελέγχου ή τους ελέγχους του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου,
στ) όταν δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσης της επενδυτικής πρότασης,
ζ) όταν διαπιστωθεί μη νόμιμη λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια παρέχοντας στήριξη για αποκατάσταση ζημιών κεφαλαίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν την:
α) ανασύσταση ζημιών φυτικού κεφαλαίου,
β) ανασύσταση ζημιών ζωικού κεφαλαίου και
γ) αποκατάσταση ζημιών κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, όσοι επλήγησαν από την θεομηνία Daniel το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.

Πάντως, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η προκήρυξη που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα αφορά μόνο κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Η αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) δεν θα περιλαμβάνεται στη δράση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

19/02/2024 03:47 μμ

Με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας αλλά και τη στήριξη του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευρύνει τη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά.

Μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δύο παιδιά.

Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το επίδομα παιδιού αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου.

16/02/2024 12:48 μμ

Ακόμη μια συνεδρίαση της επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Έβρου με επικεφαλής τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη (14/2), στη Δαδιά του δήμου Σουφλίου.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και ανάπτυξης της περιοχής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία υλοποίησης προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, π. ΠΣΕΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής:

(α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά τις περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.

Διευκρινίζεται ότι η αποκατάσταση αφορά και στις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και ως εκ τούτου και της προκαταβολής 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Στη συγκεκριμένη επιχορήγηση που αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής συνυπολογίζονται οι ανάγκες αποκατάστασής του.

Συνεχίζονται οι πληρωμές πρώτης αρωγής

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταβολές του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων στις 12 Ιανουαρίου 2024 και των σχετικών διασταυρώσεων που έγιναν από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, πιστώθηκαν 1.013.993 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 323.778 ευρώ σε 94 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν πληρωμές 690.215 ευρώ προς 117 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.
Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, έχουν καταβληθεί 154,94 εκατ. ευρώ προς 45.292 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές.

Η διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που υπεβλήθησαν, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νέες καταβολές.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει ανοίξει για τον δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024.

13/02/2024 05:50 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 774.653 τόνους, ενώ από αυτή την ποσότητα οι 190.410 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén.

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στους 185.019 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Ιανουαρίου 2024, ανέρχονταν σε 735.144 τόνους, εκ των οποίων 547.310 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.000 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.834 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τα στοιχεία της AICA δείχνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές να έχουν καταγραφεί αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) στην Ανδαλουσία και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της Οργάνωσης, Cristóbal Cano, τόνισε ότι «ο τέταρτος μήνας της περιόδου 2023/2024 ελαιολάδου έχει τα καλύτερα στοιχεία πωλήσεων.

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο καλός μήνας μέχρι σήμερα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο Ισπανός καταναλωτής παραμένει πιστός στην χρήση ελαιολάδου στη διατροφή του.

Παρόλα αυτά οι ελαιοπαραγωγοί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί αν και έχουμε υψηλές τιμές δεν έχουμε παραγωγή για να πουλήσουμε.

Αντιμετωπίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου. Έτσι οι καλές τιμές που έχουμε δεν φέρνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς και κερδοφορία στις επιχειρήσεις τους».

Και πρόσθεσε ότι «ο Ιανουάριος τελειώνει με 185.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στους 800.000 τόνους παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που απέχει πολύ από μια μεσαία σοδειά στην χώρα».

13/02/2024 03:58 μμ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με αγρότες και μεταφορείς φορτηγών για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ρουμάνοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το αυξανόμενο κόστος, τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, την αντιμετώπιση των υψηλών ασφαλιστικών επιτοκίων και την επιτάχυνση των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, σε δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι έδωσε έγκριση για το «δάνειο του αγρότη», προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου θα διαθέσει ταμείο με σχεδόν 165 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το σημαντικότερο μέρος των τόκων των τραπεζικών δανείων. Επίσης το επιτόκιο δανείου δεν θα μπορεί να να υπερβαίνει το 1,95% ετησίως. Η ενίσχυση με την μορφή δανείου θα ανέρχεται σε 280.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ανά πενταετία.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε ότι το 2024, θα επιδοτήσει με 50% τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να αποσύρει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την οποία χαρακτήρισε νίκη της κυβέρνησης και των Ρουμάνων Ευρωβουλευτών, που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της εθνικής γεωργίας.

12/02/2024 02:49 μμ

Το ΥπΑΑΤ υπέγραψε απόφαση για την 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (ΕΑΤ ΑΕ), η οποία αφορά στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μέσω του οποίου παρέχεται το Χρηματοδοτικό Εργαλείο (ΧΕ) των μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται το Φεβρουάριο 2024, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού. Αφορά την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες

Η συγκεκριμένη τροποποίηση συνίσταται στα εξής:

  • Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου από 21,5 εκ. € σε 61,5 εκ. €. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του ΧΕ του ΤαΜιΔΑΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων αυτού, εξασφαλίστηκαν και διατίθενται 40 επιπλέον εκ. € για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Στην αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.
  • Στην πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΤ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτές και την επανεργοποιήση του ΧΕ μικροδανείων του ΤαΜιΔΑΕ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά.
Υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας και προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».