Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κρήτη: Δάκος και μύκητες τελειώνουν πρόωρα τo μάζεμα ελιάς, ελάχιστα τα έξτρα παρθένα

13/11/2019 11:13 πμ
Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και λοιποί φορείς τους για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο νησί λόγω των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και λοιποί φορείς τους για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο νησί λόγω των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή.

Όπως ανέφεραν αρκετοί παραγωγοί και συνεταιριστές μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο δάκος από τις 10 Σεπτεμβρίου έχει κάνει στην κυριολεξία επέλαση στα λιοστάσια του νησιού, ενώ οξύτατα προβλήματα υπάρχουν λόγω και της προσβολής του καρπού από μύκητες, όπως μας είπαν γεωπόνοι από το νησί. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η συγκομιδή να τελειώνει πρόωρα σε πολλές περιοχές, ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αντί για έξτρα παρθένο να βγαίνει βιομηχανικό προϊόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του παραγωγού.

«Η κατάσταση στο νησί διαμορφώνεται τραγική. Από τις 10 Σεπτεμβρίου η επέλαση του δάκου στο νησί είναι ανεξέλεγκτη. Ραντίσαμε πολλές φορές, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαμε. Σα να μην μας έφτανε ο δάκος, υπάρχουν από άκρη σε άκρη του νησιού στα λιοστάσια εκτεταμένες προσβολές από μύκητες, που απ' ό,τι φαίνεται πρέπει να είναι γλοιοσπόριο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου, που αντί για έξτρα παρθένο, μας βγαίνει βιομηχανικό. Εμείς εδώ όμως στην Κρήτη δεν έχουμε υποδομές για το βιομηχανικό ελαιόλαδο, οπότε η χρονιά πρέπει να θεωρείται χαμένη για τους συναδέλφους μας», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ο δάκος έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον καρπό, ενώ υπάρχουν και προσβολές από μύκητες, όπως φαίνεται, χωρίς όμως να ξέρουμε ακριβώς έως ώρας αν είναι γλοιοσπόριο, όπως ακούγεται. Ο καρπός λόγω των προσβολών πέφτει στο έδαφος, υπάρχει μεγάλη απώλεια της παραγωγής, ενώ κι αυτός που είναι ακόμα στα δέντρα, κινδυνεύει με πτώση λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων. Εκτός αυτών η κατάσταση με τις οξύτητες στο παραγόμενο προϊόν έχει ξεφύγει. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Απαιτείται συστράτευση όλων των φορέων, ώστε να αναδειχθεί κατά πρώτο λόγο το πρόβλημα και μετά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων μέσω της έρευνας, η οποία τα τελευταία χρόνια, απλά δεν... υπάρχει», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος μας είπε ότι σε όλο το νησί η κατάσταση είναι αυτή και ότι πλέον τα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα είναι ελάχιστα. Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος ενδέχεται το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το νησί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, που έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα.

«Με τις συνθήκες που διαμορφώνεται και τις μεγάλες ζημιές από το δάκο, δεν συμφέρει τους παραγωγούς πλέον να πάνε να μαζέψουν τις ελιές. Από έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,5 που παράγαμε έως πέρσι, φέτος έχουμε πάει στις 2 μονάδες και το προϊόν είναι βιομηχανικό. Πέραν του δάκου φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες προσβολές, αλλά αν δεν σταλεί δείγμα στο Μπενάκειο, δεν μπορούμε να πούμε αν είναι γλοιοσπόριο. Εδώ στην περιοχή μας το μάζεμα ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και κανονικά τελειώναμε στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο φέτος, ολοκληρώνεται πολύ πρόωρα, καθώς δεν συμφέρει», μας είπε από την πλευρά του ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας, κ. Γιώργος Πρεκατάκης.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και ράφια στο εξωτερικό φέτος για το Κρητικό ελαιόλαδο, ενώ οι τυποποιητές μάλλον στρέφονται στην Πελοπόννησο για αγορές

«Έως τις 15 Οκτωβρίου βγάζαμε καλά και ποιοτικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Έκτοτε μιλάμε για καταστροφή. Οι οξύτητες κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2,5. Εκτός των παραγωγών έχουμε και μεις τα ελαιουργεία πρόβλημα με αυτή την κατάσταση», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Παπαδομανωλάκης, παραγωγός και τυποποιητής ελαιολάδου από τα Χανιά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Ακρωτήρι Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε εγρήγορση λόγω των προβλημάτων είναι όλοι οι φορείς της Κρήτης, μεταξύ άλλων και η Περιφέρεια, η οποία και έλαβε πρωτοβουλία για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Στη Βουλή το πρόβλημα από τον Σωκράτη Βαρδάκη

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε, όπως αναφέρει «οι ελαιοπαραγωγοί να αποζημιωθούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστησαν από το γλοιοσπόριο, που προσέβαλε τον ελαιόκαρπο» θέτει με ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, την οποία συνυπογράφει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αραχωβίτης Σταύρος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης, «το γλοιοσπόριο είναι ασθένεια που οφείλεται στο μύκητα Gloeosporiumolivarum που προσβάλλει τον ελαιόκαρπο, ιδιαίτερα όταν αυτός πλησιάζει την ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που όταν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται. Βασικός παράγοντας εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία, κύριο χαρακτηριστικό του κλίματος πολλών περιοχών της χώρας μας. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής όσο και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με γεωπονικές εκτιμήσεις, ο συγκεκριμένος μύκητας αναμένεται να εξαπλωθεί ταχύτατα καθώς οι κλιματικές συνθήκες αυτή την περίοδο σε περιοχές της Κρήτης τον ευνοούν, πλήττοντας την παραγωγή ως προς την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Σε άλλες περιοχές της χώρας όπως π.χ. στην Αχαϊα, εκδόθηκε ήδη Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, με το οποίο συστήνονται 1-2 ψεκασμοί κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Είναι επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που οφείλονται σε παράγοντες εξωγενείς (λειψυδρία, δάκος, κ.λ.π.), και κατ' επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, όπως έχουμε αναπτύξει και σε πρόσφατη ερώτησή μας (31/10/19).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, αν οι ζημιές που καταγράφονται, ανά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ξεπερνά το 30% της μέσης απόδοσης 3ετίας, μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Είναι λοιπόν σαφές ότι η αναστροφή της πορείας αυτής απαιτεί λήψη αποτελεσματικών μέτρων, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ' επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν έχουν ενεργοποιηθεί έγκαιρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος στην Κρήτη, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να προστατευτούν οι ελαιοπαραγωγοί και η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης και αν προβλέπεται αποζημίωση στους πληγέντες, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αν όχι, αν υφίστανται και ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες αποζημίωσης, δεδομένου ότι τα 2 τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή».

(Photo Credits: Μάνος Αναστασάκης, ελαιοπαραγωγός από την Κρήτη)

Σχετικά άρθρα
29/02/2024 12:26 μμ

Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Το Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, παρά την ελαφρά ανάκαμψη σε Ισπανία και αύξηση στην Ιταλία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 2,4 εκατομμύρια τόνους, κάτι που κρατάει υψηλά και τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, στην Ιταλία μόνο τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μια σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού που κράτησε μόλις για ένα μήνα και ήταν αναμενόμενη λόγω της εξέλιξης της συγκομιδής. Από το Δεκέμβριο άρχισε πάλι η ανάκαμψη τιμών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, ο μέσος όρος τιμών ξεπέρασε τα 9,55 ευρώ το κιλό στην Απουλία και έφτασε στα 9,70 ευρώ στην Καλαβρία.

Ακόμη παρατηρήθηκε μείωση στη διαφορά τιμών μεταξύ του συμβατικού ελαιολάδου και των βιολογικών ή ΠΟΠ ελαιολάδων στην ίδια περιοχή της χώρας.

Τελευταία νέα
22/02/2024 05:30 μμ

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία, μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου που είχαμε μια ελαφρά πτώση.

Σύμφωνα με το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή στην Ιταλία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα στα 9,55 ευρώ το κιλό.

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπραγματευόταν στην τιμή των 10,50 ευρώ το κιλό, η οποία παραμένει σταθερή μετά από τις 9 Ιανουαρίου.

Σταθερότητα στις τιμές δείχνουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Μπάρι και του Μιλάνου.

Τα αποθέματα ιταλικού ελαιολάδου στις 31 Ιανουαρίου 2024 ανέρχονταν σε 203.554 τόνους, μειωμένα σε σύγκριση με τους 236.496 τόνους που ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2023 (κατά -13,9%). Η ιταλική παραγωγή σύμφωνα με το Ismea στα τέλη του Ιανουαρίου ανερχόταν στους 152.517 τόνους.

Στο μεταξύ η Συνεταιρική Οργάνωση «Italia Olivicola», σε έρευνα που έκανε έδειξε ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης ελαιώνων στην χώρα.

Σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2.000.000 στρέμματα ελαιώνων βρίσκονται σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3.000.000 διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή.

«Είναι αδιανόητο να μην αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδιαφορίας της εθνικής πολιτικής στην Ιταλία και της ΕΕ, που για πολλά χρόνια ήταν πεπεισμένη ότι η παραγωγή της Ευρώπης ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Όμως οι δύο τελευταίες χρονιές, με την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη στο ήμιση σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξαφνικό ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μια αλλαγή αυτής της πολιτικής για το καλό των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

13/02/2024 05:50 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 774.653 τόνους, ενώ από αυτή την ποσότητα οι 190.410 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén.

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στους 185.019 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Ιανουαρίου 2024, ανέρχονταν σε 735.144 τόνους, εκ των οποίων 547.310 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.000 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.834 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τα στοιχεία της AICA δείχνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές να έχουν καταγραφεί αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) στην Ανδαλουσία και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της Οργάνωσης, Cristóbal Cano, τόνισε ότι «ο τέταρτος μήνας της περιόδου 2023/2024 ελαιολάδου έχει τα καλύτερα στοιχεία πωλήσεων.

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο καλός μήνας μέχρι σήμερα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο Ισπανός καταναλωτής παραμένει πιστός στην χρήση ελαιολάδου στη διατροφή του.

Παρόλα αυτά οι ελαιοπαραγωγοί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί αν και έχουμε υψηλές τιμές δεν έχουμε παραγωγή για να πουλήσουμε.

Αντιμετωπίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου. Έτσι οι καλές τιμές που έχουμε δεν φέρνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς και κερδοφορία στις επιχειρήσεις τους».

Και πρόσθεσε ότι «ο Ιανουάριος τελειώνει με 185.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στους 800.000 τόνους παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που απέχει πολύ από μια μεσαία σοδειά στην χώρα».

07/02/2024 04:42 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον κρόκο, πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Aydın Memecik Zeytinyağı» στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο λαμβάνεται από την ποικιλία ελιάς Memecik που καλλιεργείται στην επαρχία Αϊδινίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δίνουν στο ελαιόλαδο τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Η ποικιλία Memecik, μια τυποποιημένη ποικιλία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο καταχώρισης και πιστοποίησης του Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας της Τουρκίας, είναι ποικιλία ελιών που καλλιεργούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επαρχίες Αϊδινίου, Σμύρνης και Μούγλων).

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στις οργανοληπτικές δοκιμές που διεξάγονται από επαγγελματίες δοκιμαστές γευσιγνωσίας, το ελαιόλαδο «Aydın Memecik Zeytinyağı» λαμβάνει υψηλή βαθμολογία, ιδίως όσον αφορά την πικρή και πικάντικη γεύση του, που προσμετρώνται στα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι φαινολικές ενώσεις είναι αυτές που προσδίδουν στα έλαια τη χαρακτηριστική πικράδα τους. Η ποικιλία ελιάς Memecik έχει επίσης έντονη επίδραση στη φαινολική περιεκτικότητα του ελαιολάδου.

Η συνολική φαινολική περιεκτικότητα του «Aydın Memecik Zeytinyağı» θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/kg. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από ελιές Memecik στην επαρχία Αϊδινίου είναι πλούσια σε λουτεολίνη. Η λουτεολίνη είναι μία από τις κύριες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου.

Σε μελέτες που διερευνούν τον βιοχημικό χαρακτηρισμό των ελαιολάδων Memecik, διαπιστώθηκε ότι η συνολική φαινολική περιεκτικότητα σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από την ποικιλία ελιάς Memecik στην επαρχία Αϊδινίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην επαρχία Σμύρνης.

Η περιεκτικότητα σε στερόλες των ελαιολάδων Memecik που παράγονται στην επαρχία Αϊδινίου διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερη από εκείνη των ελαιολάδων που παράγονται στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ο λόγος για την υψηλή φαινολική περιεκτικότητα της ελιάς Memecik είναι ότι είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στα θερμά καλοκαίρια της επαρχίας Αϊδινίου. Και παράγεται παραδοσιακά στην περιοχή λόγω της ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία.

Επίσης οι άνεμοι στην περιοχή προστατεύουν τις ελιές από τον δάκο κατά την περίοδο ωρίμασης. Αυτό διασφαλίζει ότι η ελεύθερη οξύτητα και η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο είναι χαμηλές.

05/02/2024 10:49 πμ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πρωινές ώρες την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη νόθευση τροφίμων.

Προηγήθηκε καταγγελία και παράλληλη συνδυαστική προδικαστική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ο 48χρονος διαθέτει χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου αφού προμηθευόταν ποσότητα ειδικής ουσίας από τη Βόρεια Ελλάδα, την αναμίγνυε με ηλιέλαιο και προέβαινε στην παρασκευή λαδιού που προσομοίαζε με ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που έλαβε χώρα με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, καθώς και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, επιχείρηση και αποθηκευτικό χώρο του εμπλεκόμενου, όπου - μεταξύ άλλων - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 13.960 λίτρα ηλιέλαιο,
  • 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο,
  • 70 λίτρα διάφανου υγρού με οσμή ελαιόκαρπου,
  • 720 κενά μεταλλικά δοχεία,
  • 1.750 ευρώ,
  • 2 οχήματα και
  • πλήθος αυτοκόλλητων ετικετών και εργαλεία πρόσμειξης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα ο ΣΕΒΙΤΕΛ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

02/02/2024 06:14 μμ

Παραμένει η δυναμική στις διεθνείς τιμές ελαιολάδου και τον πρώτο μήνα του 2024, τόσο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσο και για το λαμπάντε (εξευγενισμένο).

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές αν και στις χώρες της Μεσογείου έχει μειωθεί η κατανάλωση. Στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 8,79 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Σύστημα Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Poolred). Στην Ιταλία η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 9,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου (ISMEA). Σε Πορτογαλία και Ελλάδα, σύμφωνα με Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές κυμαίνονται στα 10 ευρώ, ενώ στην Τυνησία στα 9 ευρώ.

Διαγωνισμός ελαιολάδου στην Κρήτη

Ο Α.Σ. Επισκοπής πραγματοποίησε, την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου 2024), διαγωνισμό διάθεσης ελαιολάδου. Αφορούσε διάθεση 28 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περυσινής σοδείας, οξύτητας 0,60%. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, «ο διαγωνισμός ήταν άγονος και θα κάνουμε νέο προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην περιοχή Επισκοπής του Ηρακλείου Κρήτης έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή επειδή ήταν μειωμένη φέτος η παραγωγή. Άλλες χρονιές είχαμε συγκομιδή ελαιοκάρπου μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Πάντως και φέτος έχουμε στην Κρήτη πρόβλημα με την ξηρασία. Το θετικό ήταν ότι για λίγες ημέρες είχαμε μια πτώση της θερμοκρασίας».

Στον IOC ο Έλληνας Πρέσβης στην Μαδρίτη

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ισπανία κ. Φωτόπουλος επισκέφθηκε, στις 30/1/2024, την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) στην Μαδρίτη, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Γκάσιο και συναντήθηκε με το νέο Ισπανό Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Jaime Lillo, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τις αρχές του έτους. Αφού συνεχάρη τον κ. Lillo, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με το Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, καθώς και στην επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων.
Ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πλήρωση κενών διοικητικών θέσεων που ανακύπτουν στο Συμβούλιο, τονίζοντας την σημασία που έχει για την χώρα μας, δεδομένης της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.
Από απόψεως προωθητικών δράσεων σε καταναλώτριες χώρες, κ. Lillo ενημέρωσε ότι προσοχή Συμβουλίου θα στραφεί φέτος κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και στη Βραζιλία, ενώ θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον η υλοποίηση προωθητικών δράσεων στην εξαιρετικά δυναμική αγορά της Αυστραλίας. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αγορές ανέφερε ο κ. Lillo την Κίνα και την Ιαπωνία.

18/01/2024 06:04 μμ

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της καταχώρισης της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό απαντά ο Υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, κ.κ. Εμμ. Χνάρης, Ελ. Βατσινά, Φρ. Παρασύρης και Αικ. Σπυριδάκη.

Το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του, (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ,ΕΠΙΠ), υπήρξε συμπαραστάτης, καθ΄ όλη τη διάρκεια, στην ομάδα που υπέβαλε το αίτημα καταχώρισης για το ελαιόλαδο με την ονομασία «ΚΡΗΤΗ / KRITI».

«Η συγκεκριμένη ομάδα αιτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταχώριση της άνωθεν ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ωστόσο το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η αιτούσα ομάδα κλήθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις και συμπληρώσεις, και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση χρόνου προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα του Υπουργείου, προέβη στις εξής ενέργειες: Πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την αιτούσα ομάδα και άλλους φορείς της Κρήτης, προκειμένου αυτοί να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την επαρκή συμπλήρωση της αίτησης.

Αποφασίστηκε, ακόμη, να προγραμματιστεί συνάντηση, το προσεχές διάστημα, της αιτούσας ομάδας με στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της αιτούσας ομάδας, στις τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπή, απεστάλη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την παραλαβή της έως σήμερα, δεν υπερβαίνει επ’ ουδενί τον μέσο όρο άλλων αιτήσεων».

18/01/2024 03:51 μμ

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ελαιόλαδο θα ενταχθεί στη λίστα των βασικών τροφίμων που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πληθωρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Το νέο μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στον Ιανουάριο, με νομοθετική ρύθμιση που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης χωρίς να αναμένονται αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι η Ισπανία είχε μέχρι σήμερα ΦΠΑ 5% στο ελαιόλαδο. Τώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει και αυτή εφαρμόσει μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5% και η Ιταλία 4%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, πρότεινε στα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν το μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και ας μην έχει ακόμη περάσει από την Βουλή η σχετική νομοθεσία.

Ακόμη τόνισε ότι η τιμή των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους καταναλωτές και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τέτοιου είδους μέτρα.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Επίσης η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήδη εφαρμόζει μηδενικό ΦΠΑ στα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντως ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας, δεν έκανε αποδεκτή τη μείωση του ΦΠΑ στο κρέας και τα ψάρια.

12/01/2024 04:06 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 584.780 τόνους, ενώ η παραγωγή κατά τον μήνα Δεκέμβριο έφτασε στους 321.157 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ανέρχονταν σε 631.746 τόνους, εκ των οποίων 462.424 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 165.363 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.959 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA), η παραγωγή ελαιολάδου σε κάθε περιφέρεια της χώρας έχει ως εξής:
Ανδαλουσία - 384.753 τόνους
Αραγωνία - 10.731 τόνους
Βαλεαρίδες - 1.164 τόνους
Καστίλλη-Λα Μάντσα - 66.061 τόνους
Καστίλλη και Λεόν - 1.410 τόνους
Καταλονία - 23.985 τόνους
Εστρεμαδούρα - 60.900 τόνους
Βαλένθια - 17.991 τόνους
Υπόλοιπες επαρχίες - 17.779 τόνους

12/01/2024 11:55 πμ

Προς διευθέτηση οδηγείται το πρόβλημα αντιπροσώπευσης των παραγωγών που υπάρχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).

Θυμίζουμε ότι η αρχική μορφή της ήταν Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) και είχε ιδρυθεί το 2002, ενώ στο τέλος του 2017 αποσχίστηκαν τα μέλη που ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά.

Αρχικά η ΕΔΟΕ είχε μέλος την ΠΑΣΕΓΕΣ και έτσι κάλυπτε την εκπροσώπηση μέσω των συνεταιρισμών.

Στην συνέχεια είχαμε τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Eπιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Όταν όμως δημιουργήθηκε η ΕΘΕΑΣ δεν ήταν μέλος της ΕΔΟΕ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εκπροσωπεί τους παραγωγούς μόνο η ΣΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Πέμπτη (11/1/2024) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των μελών της ΕΔΟΕ και συμφωνήθηκε - παρουσία της ΣΑΣΟΕΕ - να γίνει μέλος της Διεπαγγελματικής και η ΕΘΕΑΣ.

Αυτό λύνει το πρόβλημα της ΕΔΟΕ για την απαιτούμενη εκπροσώπηση από όλους τους κλάδους (παραγωγούς, τυποποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς) που χρειάζεται για να πάρει την πιστοποίηση - αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πάντως η σύμφωνη γνώμη της ΣΑΣΟΕΕ για ένταξη της ΕΘΕΑΣ στη Διεπαγγελματική ελαιολάδου ίσως αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο και για άλλες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που έχουν πρόβλημα εκπροσώπης για να μπορέσουν να αναγνωριστούν και αυτές από το ΥπΑΑΤ. Δείχνει και μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας.

09/01/2024 09:45 πμ

Εναρμόνιση με τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδων και πυρηνελαίων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, επίκειται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την δημόσια διαβούλευση να είναι ανοιχτή μέχρι 15/1/2024, τονίζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Η ευθυγράμμιση των προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου της ΕΕ θα προκύψει από την Τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104, μετά από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο πρότυπο εμπορίας (IOC TRADE STANDARD) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για τα ελαιόλαδα (όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου) και τα πυρηνέλαια, με κύρια την εμφάνιση των δενδροδιαγραμμάτων απόφασης για καμπεστερόλη και Δ7-στιγμαστερόλη.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ παρακολουθεί στενά με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του που αποτελούν και Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών (ΣΕΧΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ), κάθε αλλαγή της ενωσιακής και διεθνής νομοθεσίας για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο και ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα τις επιχειρήσεις - μέλη του.

Η συμμετοχή όσο περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου τυποποίησης και εξαγωγής αλλά και με την συμμετοχή και εκπροσώπων από τον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζει πληροφόρηση και στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων, δυναμώνει την επιχειρηματολογία μας στις διαβουλεύσεις και θωρακίζει τα ελαιοκομικά μας προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, μειώσεις προετοιμάζονται στα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (MOAH) και στα όρια των ολικών στερολών, αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων και απαιτούν την επαγρύπνηση όλων μας.

Τέλος ο ΣΕΒΙΤΕΛ καλεί όλες τις τυποποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδων να εγγραφούν ως μέλη του και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος στην θέση που του αξίζει.

Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό (εδώ)

03/01/2024 10:36 πμ

Μπορεί οι τιμές παραγωγού φέτος να έχουν φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό αλλά η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Κρήτη δεν φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου, «φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων να έχουν ήδη ολοκληρώσει την λειτουργεία τους. Με δυσκολία μπορείς να βρεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακόμη και για να ανάψεις τα καντήλια. Η τιμή παραγωγού μπορεί να έχει φτάσει στα 10 ευρώ το κιλό αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες.

Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί έχουν προβληματίσει τους ελαιοπαραγωγούς και για την ερχόμενη χρονιά. Η ξηρασία είναι μεγάλη και αναμένεται να έχουμε προβλήματα από τον ήπιο μέχρι στιγμής χειμώνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς.

Το 2022 είχαμε μια καλή χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά για το ελαιόλαδο. Μετά ήρθε το 2023 που είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με μειωμένες ποσότητες. Αν και το 2024 συνεχιστεί το πρόβλημα με την μειωμένη παραγωγή τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να χαρακτηριστεί ΠΓΕ με την ονομασία «Κρήτη/ Kriti». Ο φάκελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αναμένουμε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι ενστάσεις. Πάντως αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Είναι μια προσπάθεια που έχουν συμφωνήσει όλοι οι συνεταιρισμοί του νησιού».

Ξεκινούν δράσεις ανάδειξης και προώθησης για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/ Kriti»
Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση με θέμα: «Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/ Kriti».

Η σύμβαση υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία».

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο για να πάρει το προϊόν την προβολή και προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει. «Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».

Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.

Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, «η προγραμματική σύμβαση έγινε «με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεση του ελαιόλαδου σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα του προϊόντος και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές και τη σύνταξη πρωτοκόλλου ορθών πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου», ανέφερε.

Στην αξία της συνεργασίας και τη σημασία της σύμβασης για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, την ανάδειξη του προϊόντος και την ωφέλεια που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος καθώς και ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Νεκτάριος Βιδάκης.

Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ακόμα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΕΛΥΑ) Γιώργος Ψαρράς και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

21/12/2023 10:59 πμ

Νέα πώληση ελαιολάδου έκανε, το βράδυ της Τετάρτης (20/12), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς στην Λακωνία.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς κ. Γιώργος Δογαντζής, «προχωρήσαμε σε εμπορική συμφωνία για την πώληση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, φετινής εσοδείας, στην τιμή των 10,11 ευρώ το κιλό.

Υπήρχαν συνολικά πέντε προσφορές και τελικά το αγόρασε ελληνική μεταποιητική εταιρεία. Υπήρξε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον γιατί το ελαιόλαδο είχε οξύτητα 0,27 και πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή είμαστε ακόμη στο 50% της συγκομιδής αλλά η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη. Εκτιμώ ότι φέτος ο συνεταιρισμός θα φτάσει σε μια παραγωγή γύρω στους 200 τόνους».

Θυμίζουμε ότι στην Λακωνία πριν λίγες ημέρες είχαν πραγματοποιηθεί πωλήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου στα 9,36 ευρώ το κιλό και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων στα 9,05 ευρώ το κιλό.

20/12/2023 11:25 πμ

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεπέρασε τα 10 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο.

Νέα τιμή δίνει το ιδιωτικό ελαιοτριβείο Α. Κολοκούρης - Γ. Βλάχος ΟΕ που είναι στην περιοχή Βλαχιώτης της Λακωνίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικός Βλάχος, «δίνουμε νέα τιμή στα 9,56 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ δηλαδή 10,80 ευρώ στον παραγωγό καθαρά και χωρίς οξυμέτρηση.

Για καλή ποιότητα ελιάς πάνω από 2 γραμμές - που είναι φέτος λίγες ποσότητες - δίνουμε πάνω από 10 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ (11,24 ευρώ).

Για τις ελιές Καλαμών δίνουμε στον παραγωγό τιμή 9,49 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ δηλαδή 10,73 ευρώ.

Πάντως αν και μιλούσαν για μειωμένη παραγωγή εμείς στο ελαιοτριβείο κάνουμε συνεχώς παραλαβές.

Φέτος οι ελιές λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν οψιμίση και θα πάει πίσω η συγκομιδή και εκτιμώ ότι θα φτάσει μέχρι και τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τις ελιές Καλαμών πολλοί παραγωγοί αποφάσισαν να τις πάνε για αποθήκευση στις κάδες»

19/12/2023 02:48 μμ

Όλα τα επίκαιρα και επείγοντα θέματα που απασχολούν τον ελαιοκομικό τομέα καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισής τους, τέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη, από τους Προέδρους της ΕΔΟΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου), του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) και ΣΥΤΕΚ (Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης) κ.κ. Μ. Γιαννούλη, K. Κουτσιούμπη και Γ. Ανδρεαδάκη αντίστοιχα, σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Στα θέματα περιλαμβάνονται η κυκλοφορία μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια, φαινόμενο το οποίο αποτελεί απειλή για το σύνολο του τομέα και κίνδυνο αλλοίωσης της συμπεριφοράς των καταναλωτών, η ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων κατά της διακίνησης χύμα και ανώνυμου ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων καθώς και η επιβολή αυστηρότερων ποινών κατά των κρουσμάτων νοθείας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και της σημαντικά μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιολάδου, τέθηκε το θέμα της ανάγκης παρακολούθησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, προκειμένου μέσα και από την επιστημονική έρευνα και καθοδήγηση και την τήρηση των ορθών γεωργικών πρακτικών στον πρωτογενή κυρίως τομέα, να εξασφαλισθεί η αντοχή των ελληνικών ποικιλιών στα όρια που θέτει η εκάστοτε ενωσιακή νομοθεσία.

Όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό, οι έλεγχοι είναι απαραίτητο να ενταθούν και προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί το έργο και ο ενιαίος ρόλος του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η αντιπροσωπεία των φορέων έθεσε για μια ακόμα φορά το θέμα της ανάγκης εφαρμογής ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής της παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου σε όλα τα στάδια από τα ελαιουργεία μέχρι και τα σημεία κατανάλωσης, την συντονισμένη μελέτη και καταγραφή των ποιοτικών φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των ελαιολάδων σε όλη την επικράτεια προκειμένου να υποστηρίζουμε τις ποικιλίες και τις ιδιαιτερότητές τους στα διεθνή κέντρα αποφάσεων καθώς και την ανάγκη βελτίωσης του ισχύοντος μηχανισμού δακοκτονίας.

Σε όλα τα εν λόγω θέματα καθώς και μια σειρά ακόμα ειδικότερων ζητημάτων, ο Υπουργός εξέφρασε την βούληση του για αναζήτηση άμεσων λύσεων και ζήτησε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο να συντονίσει την δρομολόγησης τους.

Οι φορείς του τομέα ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την θετική του ανταπόκριση και κυρίως για την εκπεφρασμένη του άποψη υπέρ της άμεσης επαναδραστηριοποίησης και εκ νέου αναγνώρισης της ΕΔΟΕ, γεγονός το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην παρακολούθηση του εθνικού μας προϊόντος και στην περαιτέρω καταξίωση του στην διεθνή αγορά.

15/12/2023 05:47 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου που αντιστοιχούν για τον μήνα Νοέμβριο.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για μια παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 220.929 τόνων, η οποία προστίθεται σε αυτήν του Οκτωβρίου και δίνει ένα σύνολο της ισπανικής παραγωγής να φτάνει στους 258.888 τόνους για την καμπάνια 2023/2024.

«Ελπίζουμε η συγκομιδή να συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς», δηλώνει ο διευθυντής της ASAJA-Jaén κ. Luis Carlos Valero.

Ειδικότερα για την περιοχή της Ανδαλουσίας η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται στους 165.331 τόνους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και από αυτή την ποσότητα η περιοχή της Jaén είχε μια παραγωγή 35.098 τόνων.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στο τέλος Νοεμβρίου, ανέρχονταν σε 372.761 τόνους, εκ των οποίων 229.564 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 141.094 τόνοι σε συσκευαστήρια και 2.102 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

15/12/2023 09:43 πμ

Συνάντηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κο Λευτέρη Αυγενάκη, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, στο ΥπΑΑΤ, με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον αγροδιατροφικό κλάδο του τόπου μας.

Τον ΣΕΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο Αντιπρόεδρος κος Μανώλης Καρπαδάκης, και ο Υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΕΚ κος Γιώργος Καργάκης.

Με προτροπή του κου Υπουργού, ακολούθησαν συναντήσεις με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κο Στρατάκο, και την Νομική Σύμβουλο, καθώς και με εξειδικευμένα στελέχη, αρμόδια για τα θέματα που συζητήθηκαν, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση λύσεων των θεμάτων που τέθηκαν στον Υπουργό.

Ο ΣΕΚ κατέθεσε υπόμνημα με σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις κατά προτεραιότητα, με κύριους άξονες την ενίσχυση των εξαγωγών και την καθοδήγηση των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου και προϊόντος, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Επίσης, πρότεινε την λειτουργία ενιαίας πλατφόρμας καταγραφών παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου για την προστασία του επώνυμου ελαιολάδου και τον έλεγχο της αγοράς, την προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, όπως αυτές συνδέονται με την ποιότητα των προϊόντων και την χρήση κατάλληλων φυτοπροσταυτευτικών σκευασμάτων και την δακοκτονία.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης εθνικής θέσης για τα συστήματα Επισήμανσης Εμπρόσθιας ετικέτας (FOPL) και το Nutri – Score, τα οποία όπως προωθούνται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά, υποβαθμίζουν βασικά ελληνικά προϊόντα όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το μέλι, κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση υλοποίηση κάποιων από τις προτάσεις που κατατέθηκαν με προτεραιότητα, δίνοντας στα παριστάμενα στελέχη του Υπουργείου κατευθύνσεις για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών.

12/12/2023 10:08 πμ

Σε μια ακόμα πράξη πώλησης προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας.Την πράξη, που έγινε τη Δευτέρα (11/12), επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Λάγγης.

Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 20 τόνοι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινής εσοδείας, στην τιμή των 9,36 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο κατέληξε στην ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου Χελιώτης αν και υπήρξαν και άλλες προσφορές. Όπως τονίζει ο συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης το θετικό είναι φέτος το ελαιόλαδο έχει χαμηλή οξύτητα και είναι καλής ποιότητας για αυτό και κατάφερε να έχει μια τόσο καλή τιμή. Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

Επίσης, ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός συμφώνησε για την πώληση 15 τόνων παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, με την εταιρεία Χελιώτης. Το έξτρα αυτό παρθένο ελαιόλαδο πωλήθηκε στην τιμή 9,36 ευρώ το κιλό».

Πάντως μετά την ελαφρά πτώση που παρουσίασαν οι τιμές παράγωγου διεθνώς από τις αρχές Νοεμβρίου, ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει μια ανάκαμψη.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, στην εταιρεία ALTA MAREMMA, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.

Επίσης ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ασωπού έκανε πώληση 10 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, στην εταιρεία Χελιώτης, στην τιμή των 9 ευρώ το κιλό.

07/12/2023 12:05 μμ

Συνεχίζουν οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί της Λακωνίας να προχωρούν σε εμπορικές συμφωνίες πώλησης ελαιολάδου σε υψηλές τιμές.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/12) ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, στην εταιρεία ALTA MAREMMA, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.

Επίσης ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ασωπού έκανε πώληση, την Τρίτη (5/12) ,10 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, στην εταιρεία Χελιώτης, στην τιμή των 9 ευρώ το κιλό.

Είχε προηγηθεί πώληση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024 και οξύτητας 0,4, στην τιμή των 8,80 ευρώ το κιλό.

Επίσης είχαμε την πώληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου, 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην εταιρεία Χελιώτης, εσοδείας 2023-2024, οξύτητας 0,35, στην τιμή των 8,65 ευρώ το κιλό.

04/12/2023 04:03 μμ

Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν και συνέλαβαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, δύο άτομα, τα οποία ενέχονται σε υπόθεση παρασκευής και διάθεσης νοθευμένου ελαιόλαδου.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 36 και 80 ετών (συγγενικά πρόσωπα), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των Ν. 4235/2014 «Ποινικές κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ» και Ν. 4177/2013 «Ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δημιούργησαν κατάλληλη και οργανωμένη υποδομή για την παράνομη παρασκευή και συσκευασία ελαιολάδου, το οποίο παράγεται από την επεξεργασία ηλιελαίου με πρόσμιξη κατάλληλων χρωστικών ουσιών, καθώς και τη συσκευασία και τη διάθεσή του στη αγορά, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η πρώτη ύλη (ηλιέλαιο) εισαγόταν από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη χρήση των κατάλληλων χρωστικών ουσιών πωλούνταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με διάφορες ετικέτες περιοχών της Ελλάδος και διοχετευόταν στην αγορά της Βουλγαρίας και της χώρας μας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 01/12/2023 σε αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής και βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Δέλτα, με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου του Ε.Φ.Ε.Τ./ Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας / Τμήμα Ελέγχου για την Προστασία των Καταναλωτών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • 6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών,
  • 6.500 λίτρα ηλιέλαιο εντός επτά (7) πλαστικών δεξαμενών,
  • Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»,
  • Μία (1) πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης ελαίων αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές περιέχουσες υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας,
  • 9.035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης ελαίου (δοχεία),
  • 358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης ελαίου (δοχεία),
  • 5 τιμολόγια παρελθόντων ετών και
  • 1 Ι.Χ. Φορτηγό.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τα κατασχεθέντα συσκευασμένα προϊόντα νοθευμένου ελαιόλαδου, τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Μέτρα κατά της νοθείας ζητά ο ΣΕΒΙΤΕΛ
Σε περιπέτειες εισέρχεται συνολικά ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας μας από την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά, μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια/σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε και εισαγόμενα στην χώρα μας.

Όπως τονίζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, ενώ η ενωσιακή νομοθεσία δίνει την δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτεια τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα, δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία των μειγμάτων αυτών στην εσωτερική τους αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους κινδύνους εξαπάτησης του καταναλωτή από την κυκλοφορία μειγμάτων στην χώρα μας, είτε με αντικανονικές ονομασίες είτε και με απεικονίσεις ελιάς στις ετικέτες που παραπέμπουν σε ελαιόλαδα .

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Κωσταντίνος Κουτσιούμπης, «σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και με μειωμένη την διαθεσιμότητα του ελαιολάδου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία και τους ελεγκτικούς φορείς, προστατευτικές δικλείδες ασφαλείας, πριν προκληθούν σημαντικά προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα, ένα τομέα που αναζητά επί δεκαετίες την προστιθέμενη αξία που του ανήκει στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές».

01/12/2023 02:06 μμ

Οι υψηλές τιμές λιανικής στο ελαιόλαδο αναμένεται να μεταβάλλουν έως έναν βαθμό τη ζήτηση στην Ισπανία, ωστόσο η μείωση αυτή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, παρά την αύξηση των τιμών λιανικής που έχουμε το τελευταίο διάστημα στο ελαιόλαδο οι Ισπανοί καταναλωτές συνεχίζουν να το προτιμούν.

Ήδη, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών έκανε τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση, όχι όμως σε ανησυχητικό επίπεδο.
Παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση της χρήσης εναλλακτικών ελαίων όπως πυρηνέλαιο, σογιέλαιο και διάφορα σπορέλαια, σε συγκριτικά μικρότερες ωστόσο ποσότητες σε σχέση με τη συνολική ζήτηση για ελαιόλαδο.

Γεγονός είναι πάντως ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών διεξάγεται μεγάλη συζήτηση και υπάρχει αρκετός προβληματισμός στην Ισπανία αναφορικά με το - απαράδεκτα όπως χαρακτηρίζεται - υψηλό επίπεδο των τιμών του ελαιολάδου, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται διαρκώς και με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.

Το 2024 εξαιτίας του πληθωρισμού, της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης της προσφοράς, θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές ελαιολάδου θα μειωθούν, σε σύγκριση με το 2023.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι τα νοικοκυριά δαπανούν 23,9% περισσότερο για την αγορά αυτού του προϊόντος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Δαπανούν, δηλαδή, το 2,41% του προϋπολογισμού τους για την αγορά ελαιόλαδου, ποσοστό που έχει αυξηθεί το τελευταίο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό που διατίθεται για την αγορά ελαιολάδου προκειμένου να αποκτήσουν την ίδια ποσότητα.

Δεδομένης της σημασίας του προϊόντος στην ισπανική κουζίνα, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην κατανάλωση.

Πάντως για να καλύψουν την ζήτηση οι Ισπανοί κάνουν εισαγωγές ελαιολάδου και από την χώρα μας.

Στο επτάμηνο του 2023 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στα 96,91 εκατ. ευρώ ( 7,3 εκατ. ευρώ έκαναν το 2019), γεγονός βέβαια που λογικά οφείλεται όχι τόσο στις αυξημένες ποσότητες όσο στην σημαντική αύξηση των τιμών του ελαιολάδου κατά το τρέχον έτος.

30/11/2023 04:27 μμ

Νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε σήμερα Πέμπτη (30/11) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στην Λακωνία.

Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024 και οξύτητας 0,4, στην τιμή των 8,80 ευρώ το κιλό.

Το ελαιόλαδο το αγόρασε ντόπιος τυποποιητής. Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά αλλά οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πωλήσουν για φορολογικούς λόγους. Πάντως η περιοχή μας είναι όψιμη και αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις γιορτές η συγκομιδή».

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα, επίσης στην Λακωνία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου συμφώνησε στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, οξύτητας 0,35, στην τιμή των 8,65 ευρώ το κιλό.

29/11/2023 10:15 πμ

Νέα πώληση ελαιολάδου φετινής εσοδείας είχαμε στην Λακωνία.

Ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός συμφώνησε για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, με την εταιρεία Χελιώτης. Το έξτρα αυτό παρθένο ελαιόλαδο που ήταν οξύτητας 0,35 έπιασε τιμή 8,65 ευρώ το κιλό.

Πάντως η φετινή παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη και η ζήτηση έχει ζεσταθεί τις τελευταίες ημέρες. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πουλήσουν για φορολογικούς λόγους. Μεγάλα προβλήματα από τον δάκο δεν έχει η περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι όμως που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες έχουν ρίξει κάποιες ελιές».

Ιταλία
Στο μεταξύ η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day), που γιορτάζεται με πρωτοβουλία της UNESCO στις 26 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελαιοκαλλιέργεια.

Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έχει προκαλέσει αύξηση τιμών. Στην Ιταλία η αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat).

Η παραγωγή ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέτος υπολογίζεται σε περίπου 290 χιλιάδες τόνους, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ευτυχώς που οι περιοχές του νότου εμφανίζουν μια αύξηση της παραγωγής κατά 34% σε σχέση με πέρυσι και αντισταθμίζουν τις απώλειες της παραγωγής στο βορά.

Πάντως η ιταλική παραγωγή, επισημαίνει η Coldiretti, δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για κατανάλωση και εξαγωγές.

Τρεις στις τέσσερις φιάλες ελαιολάδου που καταναλώνονται στην Ιταλία είναι εισαγόμενες (κυρίως από Ελάδα). Οι ιταλικές εισαγωγές ελαιολάδου σημείωσαν το «ρεκόρ αιώνα» το 2022, με αξία πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαμε επίσης μεγάλη αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Istat.