Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με απόθεμα 580.880 τόνων ελαιολάδου έκλεισε ο Αύγουστος στην Ισπανία, στο φουλ η ζήτηση

14/09/2022 09:09 πμ
Συνεχίζονται τα ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου των Τροφίμων (AICA) και το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της χώρας.

Συνεχίζονται τα ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου των Τροφίμων (AICA) και το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της χώρας.

Τον Αύγουστο, ένα μήνα που έχουμε χαμηλές ποσότητες λόγω καλοκαιριού, πουλήθηκαν 116.000 τόνους, στους οποίους αν προσθέσουμε το ελαιόλαδο που προήλθε από τις εισαγωγές πάμε στους 129.000 τόνους, που αποτελεί ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα.

Αυτό επιβεβαιώνει τον καλό ρυθμό πωλήσεων που είχαμε το ελαιοκομικό έτος 2021-2022, με τις συνολικές ποσότητες να φτάνουν στα 1,5 εκ. τόνους.

Στην Ισπανία τα συνολικά αποθέματα, στο τέλος Αυγούστου, ανέρχονταν σε 580.880 τόνους, εκ των οποίων οι 314.863 τόνοι βρίσκονται σε ελαιοτριβεία, οι 249.035 στα συσκευαστήρια και οι 16.984 στις τοπικές κοινότητες.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
02/12/2022 12:07 μμ

Συνολικά δυο βυτία έδωσε σε τυποποιητική εταιρεία από την Κρήτη μέσω διαγωνισμού.

Δεν σταματά η κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου και τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως και η Κρήτη, μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των πωλήσεων και μάλιστα με ικανοποιητικές τιμές παραγωγού. Στην τόνωση της ζήτησης έχει συμβάλλει τα... μέγιστα η παρουσία ξένων εταιρειών, αλλά και Ελλήνων, που ζητούν ποσότητες.

Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής προχώρησε την Πέμπτη σε διαγωνισμό πώλησης δυο βυτίων ελαιολάδου. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νεκτάριος Σταυρακάκης, το ελαιόλαδο ήταν οξύτητας 0,4% και 0,5% και πουλήθηκε σε τυποποιητική εταιρεία από την Κρήτη, στην τιμή των 4,94 ευρώ ανά κιλό. Την εφετινή χρονιά, ο Συνεταιρισμός περιμένει μια παραγωγή ελαιολάδου άνω των 1.200 τόνων, όταν πέρσι, δεν είχε πάνω από 550 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάκη, όσο περνάει ο καιρός, τόσο βελτιώνεται και η ποιότητα στο ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή.

Τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανακοίνωσε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, σημειώνοντας πως διαμορφώνεται στα 4,70 ευρώ ανά κιλό, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

Αλλά και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές για τη διάθεση ελαιολάδου πραγματοποιεί την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου, οξύτητας 0,45%. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, η τιμή του προϊόντος στην περιοχή είναι πάνω από 4,5 ευρώ το κιλό και η οργάνωση βγάζει προς πώληση ένα βυτίο, δηλαδή 30 τόνους περίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή φέτος στη Ζάκρο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 600 με 700 τόνους, ούσα μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι.

Τελευταία νέα
30/11/2022 01:46 μμ

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε και υλοποιεί άμεσα η Ένωση Ηρακλείου.

Μετά τη λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης στην οποία σε real time καταγράφονται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις περιοχές της Κρήτης ανά ελαιοτριβείο και ζώνη, μια ακόμα σημαντική προσπάθεια, ξεκινά να τρέξει η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση.

Λεπτομέρειες γι' αυτή την κίνηση δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως μας εξηγεί η Ένωση προχώρησε ήδη στη σύσταση εταιρείας (ονόματι ΔΗΜΕΛΑΙΟ) η οποία θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί σε εγκαταστάσεις της ΕΑΣ το πρώτο, φυσικό, δημοπρατήριο ελαιολάδου της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ασφαλώς πρωτοποριακή για τη χώρα μας πρωτοβουλία, η οποία σκοπό έχει να δώσει περαιτέρω δυνατότητες στους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, πρόεδρος και διαχειριστής της οποίας είναι ο Μύρων Χιλετζάκης, θα είναι να συγκεντρώνει ελαιόλαδο και να κάνει δημοπρασίες και διαγωνισμούς, ούτως ώστε να το διαθέσει στην αγορά. Σε πρώτη φάση, λέει ο κ. Χιλετζάκης, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης έως 3.000 τόνους ελαιολάδου, προσθέτοντας ότι οι τιμές του προϊόντος βαίνουν συνεχώς ανοδικά στο νησί.

Όπως αναφέρει συμπερασματικά, με την πώληση μαζικών ποσοτήτων, ο παραγωγός μόνο να επωφεληθεί μπορεί στην τιμή και στη διάθεση.

30/11/2022 11:18 πμ

Πάνω από 100.000 τόνους η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί φέτος.

Στο... φουλ δουλεύουν τα ελαιοτριβεία στην Κρήτη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο, αναμφισβήτητα, όγκο εργασίας, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής ελαιοπαραγωγής. Το θετικό είναι πως και οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, οι δε τιμές πλησιάζουν, εκείνες της Λακωνίας, σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή τα 5 ευρώ το κιλό.

Σητεία: Στο 25% έχει προχωρήσει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά Φοίνικας ανακοιίνωσε στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν ελαιόλαδο για πώληση ότι η τιμή εκκαθάρισης είναι 4,70 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο έμπειρος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μάνος Δασενάκης, το ελαιοτριβείο του ΑΣ δουλεύει στο φουλ και η παραγωγή στη Σητεία αναμένεται να παίξει φέτος στα επίπεδα των 12.000 τόνων περίπου. Οι ποιότητες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο πολύ καλές, το ίδιο και οι ελαιοπεριεκτικότητες. Όπως λέει η τιμή παραγωγού παίζει γενικώς στην περιοχή στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως ο Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος για το θέμα των τιμών, αφού τότε γίνεται... ένα πρώτο control για την κατανάλωση από μάρκετ και γενικώς το εμπόριο, το δε επόμενο σκαλοπάτι είναι το Μάιο. Αν η δυναμική κρατήσει, τότε είναι πιθανό να συνεχίσουν ψηλά και οι τιμές ως το τέλος της χρονιάς, εκτιμά και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πολύ μειωμένες παραγωγές σε Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έντονη είναι η παρουσία Ιταλικών και Ισπανικών επιχειρήσεων και μεσιτών, που ενδιαφέρονται για αγορές. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη συνολικά φέτος θα ανέλθει σε 120.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά τέλος στο εκθλιπτικό δικαίωμα είναι τριών ειδών και παίζει μεταξύ 9-12,3%, χωρίς καμιά αύξηση από πέρσι.

Ηράκλειο: Στοπ στη συγκομιδή για δυο ημέρες, υψηλή παραγωγή και ποιότητα, καλές τιμές

Μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο διανύει και ο νομός Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Μιχάλης Καμπιτάκης, εδώ και δυο ημέρες η συλλογή έχει σταματήσει λόγω βροχών, όμως όλα πάνε καλά. Αρχής γενομένης από τις ποσότητες και κατά δεύτερον τις ποιότητες, τις οξύτητες κ.λπ. Όπως λέει, το 95% των ελαιολάδων που βγαίνουν, δεν ξεπερνούν σε οξύτητα τα 0,3-0,4, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί συνολικά, ίσως και να περάσει τους 120.000 τόνους. Ζήτηση υπάρχει και δυναμική μεγάλη για το φετινό προϊόν, κάτι που έχει φέρει τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 4,50 με 4,60 ευρώ το κιλό. Μια δυσαρέσκεια υπάρχει στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τις γεωτρήσεις, που ήλθαν... διπλάσιοι από πέρσι. Αλλά και τα ελαιοτριβεία, καλούνται να επωμιστούν χρεώσεις στα ρεύματα δυο και τρεις φορές πάνω από πέρσι.

Γύρω στο 50% έχει τρέξει το μάζεμα στα Χανιά

Στο 50% έχει τρέξει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στο νομό Χανίων εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισάμου, που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, για να προσθέσει: «στην περιοχή μας η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 50%. Μόνο σήμερα σταματήσαμε το μάζεμα λόγω βροχής. Το μοναδικό πρόβλημα έχει να κάνει με την έξαρση του δάκου, που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά στην περιοχή μας και έχει προκαλέσει θέματα. Κατά τα άλλα, όσον αφορά στις τιμές υπάρχει εύρος, από 3,50 έως 4,80 ευρώ ανά κιλό, αναλόγως και την ποιότητα. Ευελπιστούμε να κρατήσει η ζήτηση, για να πάρει καλές τιμές ο κόσμος. Το βιολογικό ελαιόλαδο δεν έχει μεγάλη διαφορά όπως στο παρελθόν στην τιμή από το συμβατικό κι αυτό γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη με το σχεδιασμό και τη στρατηγική των προγραμμάτων που εστιάζουν μόνο στο εισοδηματικό».

Γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό η τιμή στο Ρέθυμνο

Κανονικά προχωρά και η ελαιοσυγκομιδή στο Ρέθυμνο, όπου σύμφωνα με το νεοσύστατο παρατηρητήριο τιμών της Ένωσης Ηρακλείου, οι τιμές για ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,8 ανέρχονται στα 4.5 ευρώ περίπου, ενώ για 0,8 - 1,5, στα 3 ευρώ. Το δε εκθλιπτικό δικαίωμα εδώ κυμαίνεται στα 10% περίπου.

29/11/2022 04:25 μμ

Συνεχίζονται οι πράξεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς το εμπορικό ενδιαφέρον καταγράφεται μεγάλο.

Στη Λακωνία για παράδειγμα, σε μια ακόμα συμφωνία με Έλληνα έμπορο, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας.

Τη συμφωνία στα 5 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Λάγγης εκ μέρους του Συνεταιρισμού, αλλά και ο εκπρόσωπος της εμπορικής επιχείρησης ΕΛΦΑ ΕΛΑΙΑ ΙΚΕ (Κούσκουρης) με έδρα στο Αίγιο, που το προμηθεύτηκε.

Ο κ. Λάγγης στάθηκε ιδιαίτερα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη συγκομιδή της λαδοελιάς, μια καθυστέρηση, που εκ των πραγμάτων πάει πίσω χρονικά και την ελαιοποίηση. Είναι ενδεικτικό, προσθέτει, ότι πέρσι τέτοια περίοδο ο Συνεταιρισμός είχε ήδη βγάλει μια παραγωγή της τάξης των 270 τόνων ελαιολάδου, ενώ φέτος, μόλις 150 τόνους. Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λάγγη οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών και στα υψηλά μεροκάματα, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεφύγει, πιάνοντας και τα 50 ευρώ.

Πλέον, όπως αναφέρει ο κ. Λάγγης, θεωρείται αβέβαιο, αν θα προλάβει να μαζευτεί όλη η ηρτημένη εσοδεία στην περιοχή, δεδομένου ότι έχει κρυώσει ο καιρός και όσο πάμε προς τα Χριστούγεννα αυξάνει ο κίνδυνος να σημειωθεί παγετός.

28/11/2022 11:54 πμ

Σε επωφελή συμφωνία για τον ίδιο τον Συνεταιρισμό, αλλά και τους παραγωγούς προχώρησαν στην Πέτρα Λέσβου.

Συγκεκριμένα, σε μια ακόμα επιτυχημένη πώληση ελαιολάδου προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέτρας Λέσβου, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της οργάνωσης, κ. Μιχάλης Βελούτσος.

Η συμφωνία έγινε με Ελληνική εταιρεία και παρέχει την ευχέρεια στον Συνεταιρισμό να αγοράζει ελαιόλαδο φετινής (2022-2023) εσοδείας, στην τιμή των 4,36 ευρώ το κιλό (μικτά με τον ΦΠΑ) για οξύτητα από 1,00 έως 1,04. Η τιμή θα ισχύσει για τους παραγωγούς έως το τέλος του έτους.

Χωρίς τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή για τον άσσο, μεταφράζεται σε μια τιμή στα 3,75 ευρώ καθαρά στο χέρι του παραγωγού και είναι αρκετά πάνω από την τρέχουσα τιμή που ισχύει για το προϊόν στη Λέσβο, δηλαδή τα 3,67 ευρώ το κιλό.

25/11/2022 11:01 πμ

Τις τιμές που ισχύουν από τις 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Ελαιουργία Ρενιέρη, με έδρα στο Φοινίκι Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε το ελαιουργείο αυτό, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνίας πληρώνεται 5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, το έξτρα παρθένο ΠΟΠ Λακωνίας (ζώνες Κροκεών, Πετρίνας, Φοινικίου) πληρώνεται στον παραγωγό 5,20 ευρώ το κιλό και το έξτρα παρθένο 100% μονοποικιλιακό (από ντόπια Αθηνοελιά) επίσης 5,20 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια ώρα, το ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών πληρώνεται 4,50 ευρώ το κιλό.

4,90 δίνει στον παραγωγό ο Συνεταιρισμός Φοινικίου

Με 4,90 ευρώ το κιλό πληρώνει τον παραγωγό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ίδια ώρα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Φοινικίου (Α.Ε.Σ. Φοινικίου) Λακωνίας. Όπως εξηγεί ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κρητικός στον ΑγροΤύπο, η αρχική τιμή ήταν 5,05, στη συνέχεια πήγε 4,85 και σήμερα είναι στα επίπεδα των 4,90 ευρώ το κιλό, με το στέλεχος του Συνεταιρισμού να βλέπει σταθεροποίηση.

23/11/2022 11:32 πμ

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία αναμένεται να φτάσει τους 200.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ελαιολάδου (Office National de l’Huile). 

Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, κατά 20%, σε σύγκριση με την περσινή εσοδεία. Σημειώνει επίσης πτώση 22% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο παραγωγής που εκτιμάται στους 257.000 τόνους, μεταξύ 2016 και 2021. 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τύνιδα, η μείωση της φετινής παραγωγής εξηγείται κυρίως από την έλλειψη βροχοπτώσεων που παρατηρείται στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που συγκεντρώνουν περίπου το 75% των ελαιοκαλλιεργειών, αλλά και στους καύσωνες που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. 

Οι αρμόδιες τυνησιακές Αρχές πάντως εκτιμούν, ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής φέτος, θα σημειωθεί αύξηση των τιμών του ελαιολάδου, η οποία θα επιτρέψει στην Τυνησία να εξάγει μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου με την ίδια ωστόσο αξία. 

Γενικά, ο όγκος των εξαγωγών ανέρχεται στο 80% της εθνικής παραγωγής. Η φετινή συγκομιδή θα ξεκινήσει αργότερα από το συνηθισμένο ως αποτέλεσμα της της έλλειψης βροχών και της καθυστερημένης ωρίμανσης. 

Ωστόσο, οι μειώσεις της παραγωγής δεν σημειώθηκαν ομοιόμορφα στις κύριες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της χώρας. Ενώ η πλειονότητα σημείωσε πτώση της παραγωγής, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση της σοδειάς. 

Φέτος, οι ελαιοπαραγωγοί στην περιφέρεια της πόλης Sfax αναμένουν να συλλέξουν περίπου 70.000 τόνους ελιές, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών με εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου τους 17.000 τόνους. Επιπλέον, ελαιοπαραγωγοί στην περιφέρεια της πόλης Monastir, προβλέπουν ότι η συγκομιδή της ελιάς θα είναι 65% χαμηλότερη από πέρυσι. Οι παραγωγοί στη μικρή παράκτια περιοχή της χώρας που βρίσκεται βόρεια του Sfax υπολογίζουν ότι θα μαζέψουν 20.000 τόνους ελιές που θα παράγουν 4.000 τόνους ελαιόλαδο. 

Στη βόρεια κεντρική Τυνησία, οι παραγωγοί από τη Manouba, πλησίον της Τύνιδας αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μειωθεί κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην περιφέρεια της πόλης Bizerete, οι παραγωγοί έχουν προβλέψει επίσης μικρότερη σοδειά και αναμένουν παραγωγή 18.000 τόνους ελιάς, που αναμένεται να αποδώσουν 3.600 τόνους ελαιόλαδο. Πέρυσι η περιοχή είχε παράγει 24.000 τόνους ελιές. 

Στη δυτική Τυνησία, οι ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας Gafsa αναμένουν να συλλέξουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, περίπου 50.000 τόνους ελιές, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 12.000 τόνους ελαιόλαδου. Αντιθέτως, οι καλλιεργητές στην περιφέρεια της πόλης Gabès, νοτίως του Sfax, αναμένουν απότομη αύξηση, με την παραγωγή να αυξάνεται στους 60.000 τόνους ελιών σε σύγκριση με 31.500 τόνους πέρυσι. Στο Sidi Bouzid, ακριβώς δυτικά του Sfax, οι παραγωγοί περιμένουν επίσης μια ικανοποιητική σοδειά εκτιμώντας ότι η παραγωγή ελιάς θα ξεπεράσει φέτος τους 190.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 40.000 τόνων σε σχέση με πέρυσι. 

Στη βορειοανατολική Τυνησία, αξιωματούχοι στην περιοχή Nabeul δήλωσαν ότι θα συλλέξουν περίπου 58.000 τόνους ελιές φέτος, μια αύξηση 4% σε σύγκριση με πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες τιμές πώλησης στην Τυνησία (Νοέμβριος 2022) κυμαίνονται από 12 έως 15 τυνησιακά δηνάρια (3,75 έως 4,6 ευρώ), ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της Τυνησιακής Ένωσης Γεωργίας και Αλιείας (UTAP) θα φθάσει στα 17 δηνάρια (5,1 ευρώ).

Από την πλευρά του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) υποστηρίζει ότι το Νοέμβριο του 2022 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Τυνησίας παρουσιάζει αύξηση από 4,70 ευρώ στα 4,90 ευρώ το κιλό.

21/11/2022 03:43 μμ

Στις 18 Νοεμβρίου στην γειτονική Ιταλία, οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έπιασαν τα 7 ευρώ το κιλό.

Με 7 ευρώ ανά κιλό πουλάει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023) ο ελαιοπαραγωγός στις περιοχές του Παλέρμο, αλλά και του Τράπανι από τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από την γείτονα. Λίγο πιο κάτω, αλλά σε σαφώς υψηλά επίπεδα, είναι οι τιμές στο Μπάρι, ενώ στα 6,30 κινείται το έξτρα παρθένο στην περιοχή της Άντρια και στην επαρχία Νουόρο.

Σε συμφωνίες προχώρησε ο ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα»

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνίες για το αγουρέλαιο, αλλά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 202-2023 έχει προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα», που εδρεύει στην Ερμιονίδα του νομού Αργολίδος, μια περιοχή που φέτος επλήγη από την ξηρασία, αλλά βγάζει και πάλι ποιοτικά δυνατό ελαιόλαδο, χωρίς ποιοτικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ο ΑΣ συμφώνησε σε μια τιμή αρχικά στα 4,85 ευρώ το κιλό, για το φετινό αγουρέλαιο, με Ελληνική εταιρεία, ενώ μετέπειτα η τιμή ανέβηκε στα 5 ευρώ το κιλό. Πλέον, υπάρχει συμφωνία για το έξτρα παρθένο στα 4,70 ευρώ το κιλό, με τη ζήτηση όμως να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που ίσως φέρει νέα άνοδο. Όπως αναφέρει πάντως εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Γιάννης Κοροντίνης, η παραγωγή φέτος είναι πολύ ποιοτική και η συγκομιδή στην περιοχή είναι πλέον στο... φουλ.

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί έχουν αποφασίσει φέτος να πουλήσουν ακριβά το προϊόν, καθώς τα έξοδα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα.

17/11/2022 02:10 μμ

Ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έκλεισε ακόμα 330 τόνους έξτρα παρθένο εφετινής εσοδείας.

Αμείωτη είναι η ζήτηση για Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεδομένων των μεγάλων απωλειών από την ξηρασία στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.

Το βασικό παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, ο νομός Λακωνίας, προχωρά την ελαιοποίηση, αν και σε ορισμένα τμήματά του, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί. Την Τετάρτη, ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων, που κάνει την πρώτη πράξη και στα αγουρέλαια, ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια ακόμα συμφωνία και μάλιστα με δυο εταιρείες.

Ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το ΔΣ του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έκανε δεκτή πρόταση των εταιρειών Alta Maremma και Χελιώτης ΑΕ για την αγορά συνολικά 330 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπατσάκης, οι ποσότητες αυτές αφορούν ελαιόλαδο που έχει ήδη βγει ή θα βγει το επόμενο διάστημα κι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για συνέχεια από το εμπόριο. Συνολικά ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων έχει ήδη πουλήσει φέτος κάτι παραπάνω από 1.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά στην περιοχή από τους ελαιοπαραγωγούς.

Πιο βραδύς ο ρυθμός στην Πετρίνα

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας που παράγει ΠΟΠ προϊόν και κάνει εξαγωγές εδώ και δεκαετίες ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η ελαιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή μόλις που έχει ξεκινήσει και οι ρυθμοί είναι χαμηλοί. Ο ΑΣ Πετρίνας συγκεντρώνει ελιές Καλαμών από τους παραγωγούς, ώστε να ελαιοποιήσει, αλλά και να κάνει και διαγωνισμό πώλησης προς τις γιορτές. Το ελαιόλαδο από Καλαμών ο ΑΣ το αποθηκεύει ξεχωριστά σε δεξαμενές, από το Κορωνέϊκο, που βγάζει το ΠΟΠ της περιοχής ελαιόλαδο. Η συγκομιδή της Κορωνέικης πάντως θα μπει από βδομάδα, καιρού επιτρέποντος, σε πιο φουλ ρυθμούς.

Οι τιμές σε άλλες περιοχές και στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία παίζουν στα επίπεδα των 4,80 και άνω ευρώ το κιλό, πάνω από 4,50 έχει σταθεροποιηθεί η τιμή στην Κρήτη, ενώ άνοδος καταγράφεται στην Ισπανία (5,05 ευρώ), αλλά και την Ιταλία.

15/11/2022 11:07 πμ

Τιμές για τον παραγωγό και το εκθλιπτικό δικαίωμα ανακοίνωσε ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων.

Με 4,60 ευρώ το κιλό, συν τον ΦΠΑ αγοράζει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως και ανακοίνωσε, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων Μεσσηνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Συνεταιρισμός καθόρισε το δικαίωμα έκθλιψης για την σεζόν 2022-2023 στο 8% με μεταφορά του παραγωγού και στο 11% με μεταφορά του εργοστασίου.

Νίκος Αθανασόπουλος (Ελαιώνας) για την τιμή του ελαιολάδου φέτος

Ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνας, που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή, των Γαργαλιάνων και έχει και συνεργασία με τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό των Γαργαλιάνων, που προαναφέραμε πως ανακοίνωσε τιμές.

Όπως λέει ο κ. Αθανασόπουλος, οι τιμές το πιθανότερο είναι να δείξουν σημάδια σταθερόποίησης το επόμενο διάστημα στα επίπεδα των 4,30 με 4,50 ευρώ το κιλό, όμως πολλά θα εξαρτηθούν με το νέο έτος όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του προϊόντος διεθνώς, αλλά και φυσικά από την καταναλωτική τάση και πώς αυτή θα πάει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εβδομάδα στους Γαργαλιάνους έπαιζαν στα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.

14/11/2022 03:48 μμ

Ανακοινώθηκαν οι επίσημες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία.

Στην επίσημη πρόβλεψή του το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA) υπολόγισε ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 781.000 τόνους την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά (2022/2023), μειωμένη κατά περίπου 700.000 τόνους σε σχέση με το 2021/2022. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ξηρασία που έπληξε την χώρα. Επίσης οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η φετινή χρονιά θα έκλεινε με 453.420 τόνους αποθεμάτων ελαιολάδου. 

Πάντως η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), σε ανακοίνωσή της ελπίζει ότι αν υπάρξουν βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να ευνοηθεί η ωρίμανση και η ποιότητα των ελιών, ώστε να υπάρξουν κιλά και μια ελάχιστη κερδοφορία για τον παραγωγό.

Σε σχέση με την τιμή παραγωγού, έχει αυξηθεί ήδη κατά 40% και έχει φτάσει στα πρωτόγνωρα για την Ισπανία επίπεδα των 5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το λαμπάντε. Αυτό που προβληματίζει τον κλάδο είναι ότι η αυξημένη τιμή στον παραγωγό θα φέρει υψηλή τιμή λιανικής και μείωση της κατανάλωσης.

14/11/2022 09:58 πμ

Έντονη αντίδραση από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο για τη διαφαινόμενη αύξηση στο εκθλιπτικό δικαίωμα.

Κρίσιμη διαμορφώνεται για την ελαιοκαλλιέργεια η κατάσταση στη Σάμο, καθώς όπως καταγγέλλουν ελαιοπαραγωγοί από τον τοπικό Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο, πέραν της ανομβρίας που έχει δώσει μεγάλο χτύπημα στην παραγωγή του νησιού, οι ελαιοτριβείς του νησιού φαίνεται να αποφάσισαν μέσα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά να προχωρήσουν σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος, της αμοιβής τους, δηλαδή για την ελαιοποίηση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, ελαιοπαραγωγός και ο ίδιος με 30 στρέμματα καλλιέργεια: «Μέχρι σήμερα δίναμε 10 ευρώ στο ελαιοτριβείο, συν το εκθλιπτικό δικαίωμα που μέχρι πέρσι ήταν 14%, αλλά φέτος όπως μαθαίνουμε οι ελαιοτριβείς πήραν απόφαση να το πάνε 18%, ενώ συζητούσαν ακόμα και για 20 ή 25% το προηγούμενο διάστημα. Με αυτά τα δεδομένα δεν θα μείνει τίποτα από τον παραγωγό. Ζήταμε να το πάρουν πίσω».

Οκτώ μήνες ανομβρία

Σύμφωνα με τον κ. Λάφη, στο νησί επικρατεί δραματική ανομβρία επί οκτάμηνο και μόνο πριν λίγες ημέρες έριξε λίγο νερό, το οποίο όμως δεν είναι ικανό να φέρει την... άνοιξη. Στην Σάμο καλλιεργείται κυρίως Θρουμποελιά και Κορωνέικη, με τον κ. Λάφη, να υπολογίζει την συνολική έκταση στα 30 με 40 χιλιάδες στρέμματα. Η συγκομιδή αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και ο τρόπος του μαζέματος δεν διαφέρει πλέον από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, είναι τόσο μεγάλη η ζημιά από την ανομβρία, που ο ίδιος με 30 στρέμματα καλλιέργεια, είναι ζήτημα, αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει το ελαιόλαδο της χρονιάς για την οικογένειά του...

Δείτε ανακοίνωση για την αύξηση στο 18% του εκθλιπτικού δικαιώματος στο λάδι του Συλλόγου

Με ανακοίνωσή του ο τοπικός Σύλλογος των ελαιοτριβείων Σάμου ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 14/11/22 προχωράνε σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος από 14% σε 18% επί του παραγόμενου ελαιολάδου, δηλαδή την αμοιβή τους από τους παραγωγούς σε είδος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη και ζητάμε να παρθεί πίσω!

Είναι άλλο ένα χτύπημα στις τσέπες των παραγωγών, οι οποίοι ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής. Τώρα έρχεται να προστεθεί και αυτό το μέτρο. Πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς θα αντεπεξέλθουμε; Μόνο για τη συγκομιδή της ελιάς πρέπει να συνυπολογίσουμε τα μεροκάματά μας, το κόστος για πετρέλαιο και βενζίνες για τα αμάξια μας και τα εργαλεία μας (ραβδιστικά, γεννήτριες κ.λπ.) που έχουν ανέβει και αυτά, τα εργατικά χέρια, το κόστος για την αποθήκευση του λαδιού, αλλά και το πρόσθετο χαράτσι έκθλιψης που μας χρεώνουν τα ελαιοτριβεία (πέρα από το δικαίωμα σε είδος). Όλα τα παραπάνω μάλιστα σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή στο λάδι που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο νησί, της αύξησης στην τιμή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αλλά και της ζημιάς που έχουμε υποστεί από το δάκο λόγω της μη έγκαιρης και οργανωμένης δακοκτονίας.

Ζητάμε:

-Τα ελαιοτριβεία να πάρουν πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση και ζητάμε άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Δε θα δεχτούμε να μετακυλιστεί το κόστος της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος στους παραγωγούς και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές.

-Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για στήριξη και έκτακτη επιδότηση των ελαιοπαραγωγών ούτως ώστε να κρατήσουμε την παραγωγή μας, τα χωράφια μας και τη γη μας.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου σε όλα τα καύσιμα, μείωση της τιμής του ρεύματος

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

10/11/2022 03:14 μμ

Για το υψηλό λειτουργικό κόστος των ελαιοτριβείων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, με την συμμετοχή του υπουργού κ. Γεωργαντά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και ο προέδρος των Ελαιοτριβέων Λακωνίας Νίκος Παπαδάκος μαζί με εκπροσώπους του κλάδου. Επίσης συμμετείχαν και οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθ. Δαβάκης Ν. Κρητικός και Στ. Αραχωβίτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής κ. Δαβάκης ανέφερε στον Υπουργό ότι «το ελαιόλαδο αποτελεί κρίσιμο διατροφικό παράγοντα και εξίσου σταθερό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, ώστε η διαδικασία της μεταποίησης του ελαιοκάρπου, τετράμηνης κατά μέσο όρο διάρκειας, θα μπορούσε να τύχει της αντίστοιχης επιδότησης, όπως ο κλάδος της αρτοποιΐας. Υπογράμμισε μάλιστα το σχετικά μικρότερο κόστος αυτής της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχιακά, μόνο για 4 μήνες περίπου».

Από την πλευρά του ο κ. Κρητικός αναγνώρισε τη σοβαρότητα και κρισιμότητα του αιτήματος και επισήμανε: «κρίνεται ως σημαντική η παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του αιτήματος. Αναμένουμε τους καρπούς της σημερινής προσπάθειας».

Ο Υπουργός ζήτησε να του αποσταλεί μια εκτιμητική πρόταση σχετικά με το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης και δεσμεύθηκε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Ενέργειας, θα καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να δοθεί λύση.

10/11/2022 11:47 πμ

Το πλαίσιο λειτουργίας του παρουσίασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα παρέχει δεδομένα για τις τιμές που αγοράζουν ελαιόλαδο τα ελαιουργεία στην Κρήτη, έχει στα σκαριά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Μύρων Χιλετζάκης, στόχος της προσπάθειας είναι να χαρτογραφηθεί η αγορά, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ο παραγωγός και μπαίνοντας στο internet, πόσο για παράδειγμα αγοράζει ελαιόλαδο κάθε ελαιουργείο του νησιού. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει ο ίδιος, θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός μεταξύ των ελαιουργείων και τελικός ωφελημένος θα είναι ο ελαιοπαραγωγός. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η πλατφόρμα θα λειτουργεί στο πλαίσιο που λειτουργούν αντίστοιχες πανελλαδικές πλατφόρμες για τα καύσιμα και μάλιστα θα παρέχει στον τελικό χρήστη και πρόσθετες πληροφορίες, όπως το ισχύον εκθλιπτικό δικαίωμα, τον τρόπο πληρωμής κ.λπ.

Τον υποστηρικτικό μηχανισμό για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα διαθέσει αφιλοκερδώς η ΕΑΣΗ, ενώ ο παραγωγός δεν θα έχει υποχρέωση να πληρώνει κάτι.

Όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, έλαβε την πρωτοβουλία αυτή, παρακινούμενος από την τωρινή κατάσταση στην αγορά, όπου παρατηρείται μεγάλη διακύμανση και αποκλίσεις ακόμα και σε κοντινά ελαιουργεία όσον αφορά στις τιμές, στο εκθλιπτικό δικαίωμα κ.λπ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, τα ελαιουργεία με τις καλύτερες τιμές θα τύχουν και μεγαλύτερης προβολής από την πλατφόρμα.

09/11/2022 09:59 πμ

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η τιμή του ελαιολάδου στην χώρα μας, με την συγκομιδή να βρίσκεται σε εξέλιξη με προβλήματα στους εργάτες γης και με αυξημένο κόστος παραγωγής.

Από την άλλη στην Ισπανία αναμένεται μια μειωμένη φετινή παραγωγή της τάξης των 800.000 τόνων, με την τιμή για το έξτρα παρθένο να φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Κρήτη
Μια ακόμη δημοπρασία πραγματοποίησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σελίνου, τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, για περσινό ελαιόλαδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου, «η δημοπρασία αφορούσε τη διάθεση 25 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,75%. Κατοχυρώθηκε στην τιμή των 4,10 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν ακόμη περσινά αποθέματα ελαιολάδου τα οποία ο συνεταιρισμός θα τα διαθέσει μέσα από δημοπρασίες το επόμενο διάστημα.
Αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ελαιόλαδο και εκτιμώ ότι οι τιμές τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι αυξημένες. 
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή υπάρχει στην περιοχή πρόβλημα από δακοπροσβολές. Επίσης αναμένεται να έχουμε φέτος μια μειωμένη ποσοτικά παραγωγή σε σχέση με πέρσι».

Ισπανία
Στο μεταξύ έρευνα για την ισπανική αγορά ελαιολάδου πραγματοποίησε το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και παρά την υψηλή εσωτερική κατανάλωση, η Ισπανία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 37,6% των παγκόσμιων εξαγωγών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 62% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού.

Η αναμενόμενη πτώση της παραγωγής της προσεχούς καλλιεργητικής περιόδου 2022/2023 οφείλεται στην έντονη ξηρασία, αν και το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων θεωρεί ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού και τις βροχές που μπορεί να σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο καρπός βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συσσώρευσης λαδιού.

Κατά το τρέχον έτος, ο νότος της Ισπανίας επλήγη από πρωτοφανή ξηρασία, που ως αποτέλεσμα έχει την μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, σημειώθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, όντας υψηλότερες του μέσου όρου, με την έλλειψη νερού να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα. Συνεπώς, για το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή μικρότερη του ενός εκατ. τόνων. Παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει ακριβής εικόνα της κατάστασης, πολλοί ειδικοί του κλάδου αναμένουν η συνολική ισπανική παραγωγή ελαιολάδου να μην ξεπεράσει τους 800.000 τόνους.

Η αξιόλογη μείωση της παραγωγής που αναμένεται στην εσοδεία 2022/2023 έχει ήδη δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά ελαιόλαδου, η τιμή του οποίου φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού όχι μονάχα θα μειωθεί η προσφορά, αλλά παράλληλα τα κόστη παραγωγής έχουν σημειώσει άνοδο. 

Εντός του Οκτωβρίου, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που βγαίνει από το ελαιοτριβείο πλησίασε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, τα 5 ευρώ/κιλό. Παράλληλα τα αποθέματα της χώρας αναμένεται να εξαντλούνται. Συνεπώς, αναμένεται η τιμή παραγωγής του έξτρα παρθένου να ξεπεράσει ακόμα και το όριο των 5 ευρώ/κιλό και δεν αποκλείεται να παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως και το επόμενο έτος.

Δεδομένης της σημασίας του προϊόντος στην ισπανική κουζίνα, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, παρόλο που εξαιτίας του πληθωρισμού, της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης της προσφοράς θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές ελαιολάδου θα μειωθούν σε σύγκριση με το 2021. Ιδιαίτερα πιθανό είναι επίσης να υπάρξει μία μικρή μεταβολή στον τύπο του ελαιόλαδου που καταναλώνεται, αφού, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, τα νοικοκυριά μπορεί να μειώσουν την κατανάλωση παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και να αυξήσουν την κατανάλωση μη παρθένου ελαιολάδου, όπως και πυρηνέλαιου.

Ο μεγαλύτερος αποδέκτης του ισπανικού ελαιόλαδου είναι η επίσης μεγάλη παραγωγός, Ιταλία. Η αξία των εξαγωγών στην εν λόγω χώρα ανήλθε σε € 898,35 εκατ. το 2021. Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι ΗΠΑ, με την αξία του εκεί εξαγόμενου ισπανικού ελαιόλαδου όμως να υπολείπεται σημαντικά της αντίστοιχης της Ιταλίας, με € 506,51 εκατ. το 2021. Ακολουθούν οι Πορτογαλία (€ 384,32 εκατ.), Γαλλία (€ 279,32 εκατ.), Κίνα (€ 132,36 εκατ.) και Ιαπωνία (€ 132,34 εκατ.).

Οι εισαγωγές ελαιόλαδου στην Ισπανία είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές της χώρας. Το σύνολό τους για το 2021 ανήλθε σε € 473,16 εκατ. ευρώ. Κύριοι τροφοδότες της Ισπανίας είναι η Πορτογαλία και η Τυνησία, ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν η Ιταλία, η Αργεντινή, το Μαρόκο και η Ελλάδα. 

08/11/2022 03:23 μμ

Με δύο νέους Κανονισμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τα χαρακτηριστικά, τις μεθόδους ανάλυσης και τα πρότυπα εμπορίας των ελαιολάδων και πυρηνελαίων, αντικαθιστώντας τους Κανονισμούς 2568/1991 και 29/2012, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθεί και αποσαφηνισθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν στις 4/11/2022 με έναρξη ισχύος τους στις 24/11/2022: 
α) ο Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2104 της Επιτροπής, της 29ης Ιουλίου 2022 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου και 
β) ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2105 της Επιτροπής, της 29ης Ιουλίου 2022 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών εμπορίας για το ελαιόλαδο και των μεθόδων ανάλυσης των χαρακτηριστικών.

Οι Κανονισμοί είναι διαθέσιμοι (εδώ) και (εδώ).

Λόγω της σημασίας τους για τον ελαιοκομικό τομέα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ διοργανώνει ανοιχτή διαδικτιακή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων και στελεχών των επιχειρήσεων τυποποίησης, εμπορίας και εξαγωγής ελαιολάδων, την Τετάρτη (16/11/2022).

Αναλυτικότερα, λόγω της κατάστασης της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Κατ’ Εξουσιοδότηση κανονισμού 2022/2104, θεώρησε σκόπιμο να θεσπιστούν πρότυπα εμπορίας για το ελαιόλαδο που να εγγυώνται την ποιότητα του προϊόντος και να καταπολεμούν αποτελεσματικά την απάτη, παράλληλα δε να βελτιώνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των προτύπων εμπορίας.

Για την διαφοροποίηση των τύπων ελαιολάδου κρίθηκε απαραίτητο να καθοριστούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παρθένων ελαιολάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η γνησιότητα και η ποιότητα τους.

Προκειμένου να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές και να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά ελαιολάδου, είναι σκόπιμο να επιτρέπεται η ανάμειξη μόνο των κατηγοριών ελαιολάδου που πωλούνται στον τελικό καταναλωτή με άλλα φυτικά έλαια ή να ενσωματώνονται σε προϊόντα διατροφής. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες τους, είναι δυνατόν να επιτραπεί στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή των εν λόγω μειγμάτων στην επικράτειά τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα του πωλούμενου ελαιολάδου, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι είναι σκόπιμο να προβλεφθούν, για το λιανικό εμπόριο, συσκευασίες μικρού μεγέθους που διαθέτουν κατάλληλο σύστημα κλεισίματος. Ωστόσο, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να επιτρέψουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για συσκευασίες προς συλλογικές εστιάσεις.

Για να βοηθηθεί ο καταναλωτής να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών προϊόντων είναι απαραίτητο οι υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα να είναι ευανάγνωστες. Ως εκ τούτου, θεσπίζονται πρότυπα  που ρυθμίζουν την αναγνωσιμότητα και τη συγκέντρωση των υποχρεωτικών δεδομένων στο κύριο οπτικό πεδίο.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το φως και η θερμότητα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της ποιότητας του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό, η ετικέτα πρέπει να αναφέρει σαφώς τις ειδικές συνθήκες αποθήκευσης, ώστε ο καταναλωτής να έχει επαρκείς πληροφορίες για τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης του προϊόντος.

Ο προσδιορισμός περιφερειακής προέλευσης μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών και, συνεπώς, οι διαταραχές της αγοράς, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι ονομασίες προέλευσης σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να επιφυλάσσονται για αυτά τα σήματα.

Η χρήση υφιστάμενων εμπορικών ονομάτων που περιλαμβάνουν γεωγραφικές αναφορές μπορεί να διατηρηθεί εφόσον αυτά τα ονόματα έχουν καταχωρηθεί επίσημα στο παρελθόν.

Όσον αφορά την ηλικία του προϊόντος, κρίθηκε σκόπιμο να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να αναφέρουν την περίοδο συγκομιδής στην επισήμανση των παρθένων και εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, αλλά μόνο εάν το 100% του περιεχομένου του περιέκτη προέρχεται από ένα μόνο έτος συγκομιδής. Δεδομένου ότι η συγκομιδή της ελιάς συνήθως ξεκινά το φθινόπωρο και τελειώνει πριν από την άνοιξη του επόμενου έτους, πρέπει να διευκρινισθεί ο τρόπος επισήμανσης της περιόδου συγκομιδής στην ετικέτα.

Για να παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την ηλικία ενός ελαιολάδου, είναι σκόπιμο να εξουσιοδοτηθούν τα κράτη μέλη να καταστήσουν υποχρεωτική την ένδειξη της περιόδου συγκομιδής. Ωστόσο, για να μην διαταραχθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, είναι σκόπιμο αυτή η υποχρεωτική ένδειξη, θα περιοριστεί στην εσωτερική της παραγωγή, που προέρχεται από ελιές που συγκομίζονται στην επικράτειά της και προορίζονται μόνο για τις εθνικές της αγορές.

Τέλος, με τον εκτελεστικό κανονισμό 2022/2105, θεσπίσθηκαν oi κανόνες σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών -  πρότυπων εμπορίας για το ελαιόλαδο και τις μεθόδους ανάλυσης των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με:

  • τους ελέγχους σύμφωνα με τα πρότυπα εμπορίας για τα ελαιόλαδα που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104 και την εφαρμογή τους από τις επιχειρήσεις, 
  • συνεργασία και βοήθεια - συνδρομή μεταξύ των αρμόδιων αρχών, 
  • τα αρχεία που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις που παράγουν ή κατέχουν ελαιόλαδο και την έγκριση - άδεια των εταιρειών συσκευασίας, 
  • τις μεθόδους ανάλυσης για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Όσον αφορά την σήμανση η ετικέτα των ελαίων αυτών πρέπει να περιλαμβάνει, με τρόπο ευκρινή και ανεξίτηλο, εκτός από την περιγραφή και την ακόλουθη πληροφορία για την κατηγορία του ελαίου:
α) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: «ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»
β) για το παρθένο ελαιόλαδο: «ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»
γ) για το ελαιόλαδο - αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα: «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί
απευθείας από ελιές»
δ) για το πυρηνέλαιο:
i) «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές»· ή
ii) «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές».

01/11/2022 09:05 πμ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανάμεσα στον Υπουργό κ. Γεωργαντά, και εκπροσώπους φορέων, για την ενίσχυση και την προστασία του επώνυμου, τυποποιημένου ελαιολάδου. 

Τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, και συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Κουτσιούμπης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Γεν Γραμματέας του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιαννούλης Μανώλης, Πρόεδρος της ΕΔΟΕ, Οικονόμου Γιώργος, Γεν. Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Ανδρεαδάκης Γιώργος, Πρόεδρος ΣΥΤΕΚ, και Ρενιέρης Ελευθέριος, Αντιπρόεδρος ΣΥΤΕΚ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε διαλογική συζήτηση, με σκοπό τη λήψη μέτρων και τη διοργάνωση δράσεων για την προστασία, αλλά και την ενίσχυση της προβολής του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. 

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την απαγόρευση διακίνησης χύμα – ανώνυμου ελαιολάδου και η αύξηση των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ στα σημεία διακίνησης, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, στα διόδια, στις μεταφορικές εταιρείες κ.α. 

Επίσης, συζητήθηκε ο συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών και των συναρμόδιων υπουργείων, για τον έλεγχο στη μαζική εστίαση σχετικά με την υποχρέωση παρουσίας μη επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, καθώς και ο έλεγχος σε χαμηλής τιμής επώνυμα ελαιόλαδα.  

Τέλος, εκτενέστατη συζήτηση πραγματοποιήθηκε πάνω στην ανάγκη στήριξης της εξωστρέφειας του ελαιολάδου, με την υποστήριξη δράσεων προβολής και προώθησης, την επαναφορά του παλιού Μέτρου 4.3, τη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα, το συντονισμό των εξαγωγικών και ελεγκτικών φορέων του κράτους για την προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων και την προστασία των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ κ.α. 

26/10/2022 09:32 πμ

Με υψηλότερη τιμή το ελαιόλαδο από δέντρα άνω των 60 ετών.

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει με ανακοίνωσή του, τους ελαιοπαραγωγούς – μέλη του και μη, ότι στην προσπάθεια για να ανακοπεί η καθοδική πορεία και να διασφαλιστεί το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιθάκη, θα αγοράσει ελαιόλαδο φετινής εσοδείας από την τοπική ποικιλία Θιακό, με σκοπό να το τυποποιήσει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιριστικού τυποποιητηρίου στη Σάμη.

Η τιμή παραγωγού για το λάδι φετινής εσοδείας θα είναι 6,00 ευρώ το κιλό για την οξύτητα 0,3 βαθμών, ενώ για παρτίδες λαδιού από ελαιόδεντρα άνω των 60 ετών θα είναι 6,50 ευρώ το κιλό, με άμεση πληρωμή του παραγωγού, μετά από την παράδοση καταστάσεων πληρωμής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από τον Συνεταιρισμό έχει ως εξής:

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει τους Θιακούς Ελαιοπαραγωγούς – μέλη του και μη, ότι στη προσπάθεια για να ανακοπεί η καθοδική πορεία και να διασφαλιστεί το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιθάκη βελτιώνοντας τη θέση του ντόπιου Ελαιοκαλλιεργητή, θα αγοράσει Ελαιόλαδο φετινής εσοδείας από την τοπική ποικιλία Θιακό, με σκοπό να το τυποποιήσει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιριστικού Τυποποιητηρίου στη Σάμη.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση οι ελιές πρέπει να λιοκομηθούν στο Συνεταιριστικό Ελαιοτριβείο της ΕΝΩΣΗΣ στο Βαθύ Ιθάκης και να προέρχονται ξεχωριστές παρτίδες από νέα ελαιόδεντρα και ξεχωριστές παρτίδες από ελαιόδεντρα άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο Ελαιοπαραγωγός πρέπει να προσκομίζει στο Ελαιοτριβείο αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2022 στην οποία θα αναγράφονται ο αριθμός των ελαιόδεντρων και η τοποθεσία του κάθε λιοστασιού. Οι Θιακοί Ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι υποβάλλουν την ετήσια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) μέσω της ΕΝΩΣΗΣ δεν χρειάζεται να την προσκομίσουν.

Η τιμή παραγωγού για το λάδι φετινής εσοδείας θα είναι 6,00€ το κιλό για την οξύτητα 0,3 βαθμών ενώ για παρτίδες λαδιού από ελαιόδεντρα άνω των 60 ετών θα είναι 6,50€ το κιλό, με άμεση πληρωμή του παραγωγού μετά από την παράδοση καταστάσεων πληρωμής.

Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο κ. Σπύρο Δενδρινό (κιν. 6979274445).

Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

24/10/2022 09:48 πμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, η τιμή του προϊόντος αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ενημέρωσε τους παραγωγούς πως από τις 22 Οκτωβρίου η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 5,07 ευρώ το κιλό και για ποσότητα 350 τόνων, έπειτα από νέα προσφορά της εταιρείας Alta Maremma, η οποία και έγινε αποδεκτή. Οι πρώτες ποσότητες φετινού αγουρέλαιου (ποικιλία Αθηνοελιά) και συγκεκριμένα 300 τόνοι δόθηκαν στην εταιρεία Alta Maremma στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό κι ενώ στη Λακωνία το πρώτο ιδιωτικό ελαιοτριβείο είχε ξεκινήσει με τιμή παραγωγού 5 ευρώ το κιλό. Τα... πάνω τους έχουν πάρει εν τω μεταξύ διεθνώς οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, μετά και από την επίσημη πρόβλεψη για την φετινή παραγωγή στην Ισπανία, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του εκεί υπουργείου Γεωργίας, δεν θα ξεπεράσει τους 800.000 τόνους.

Στις αρχές του μήνα ξεκινά η συγκομιδή στην Πετρίνα

Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου εκτιμά από την πλευρά του πως θα αρχίσει η διαδικασία της συγκομιδής της ελαιοποιήσιμης ελιάς στην περιοχή της Πετρίνας και των γύρω χωριών ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός τη χρονιά που μας πέρασε έβγαλε γύρω στους 500 τόνους ελαιόλαδο, αλλά φέτος δεν αναμένει πάνω από 300 τόνους. Στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, έχει τις τελευταίες ημέρες κάνει αισθητή την παρουσία του και ο δάκος, καθώς η θερμοκρασία πέφτει αρκετά τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ώρες. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, η συγκομιδή της Καλαμών στην Πετρίνα αρχίζει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με τους παραγωγούς να προτιμούν πολύ φέτος την ελαιοποίηση λόγω της καλής τιμής στο ελαιόλαδο. Με 5,05 ευρώ το κιλό πούλησε ελαιόλαδο φετινής εσοδείας και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Φοινικίου (Α.Ε.Σ. Φοινικίου) Λακωνίας, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Γιώργος Κρητικός. Η συμφωνία του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφορά συγκεκριμένες ποσότητες. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο κ. Κρητικός, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν μπει για συγκομιδή αυτή την εποχή.

Ξεκίνησε η συγκομιδή της ελιάς και στην Ερμιονίδα

Με τις καλύτερες προοπτικές από την άποψη της τιμής, αλλά και της ποιότητας, έχει αρχίσει σιγά-σιγά η συγκομιδή της ελιάς και στην περιοχή της Ερμιονίδας Αργολίδας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Κοροντίνης, δεν έχει βγει ακόμα τιμή παραγωγού από τον Συνεταιρισμό. Σύμφωνα πάντως με σχετικές εκτιμήσεις, η τιμή και στην Ερμιονίδα θα κυμανθεί στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Ενημέρωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελιάς Ιμέρων

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελιάς Ιμέρων έκανε γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς ότι το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού στα Ίμερα Κοζάνης, θα λειτουργήσει για ελαιοποίηση την φετινή περίοδο από 29/10 εως 30/11. Επίσης γίνεται γνωστό στους παραγωγούς ότι με την πρόοδο συλλογής του ελαιοκάρπου τους το ελαιοτριβείο θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος και σε εικοσιτετράωρη βάση. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός ελαιοπαραγωγών η λειτουργία θα παραταθεί. Η σειρά των ραντεβού θα τηρείται αυστηρά για την καλύτερη εξυπηρέτηση, για διαφάνεια και για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα παράπονα και οι παρεξηγήσεις.

19/10/2022 11:03 πμ

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σελίνου πραγματοποίησε, την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022, διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου οξύτητας 3,3%.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, Διευθυντής του Συνεταιρισμού, «το ελαιόλαδο ήταν περσινής εσοδείας και πωλήθηκε στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό. Το αγόρασε εγχώριος μεταποιητής και πάει για ραφινάρισμα. 

Ο συνεταιρισμός πάντα πουλά το ελαιόλαδο των μελών του μέσω διαγωνισμών. Υπάρχουν ακόμη αποθέματα περσινού ελαιολάδου και έξτρα παρθένου και βιομηχανικού.

Αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ελαιόλαδο και εκτιμώ ότι οι τιμές τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι αυξημένες. 

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή υπάρχει στην περιοχή πρόβλημα από δακοπροσβολές. Επίσης αναμένεται να έχουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι».  

17/10/2022 04:09 μμ

Με ρεκόρ εξαγωγών κλείνει η φετινή εμπορική περίοδος (2021/2022) για το ελαιόλαδο της Ισπανίας.

Οι ποσότητες που πήγαν για εξαγωγές ανήλθαν στα 1,66 εκατ. τόνους ελαιολάδου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).

Τον μήνα Σεπτέμβριο η Ισπανία έκανε εξαγωγές 143.540 τόνων και εισαγωγές 13.000 τόνων. Η περσινή ισπανική παραγωγή ανήλθε στους 1,49 εκατ. τόνους.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου στην χώρα ανέρχονταν στους 453.400 τόνους, 127.450 τόνους λιγότερους σε σχέση με τον Αύγουστο.

Στα ελαιοτριβεία υπήρχαν 218.345 τόνοι και στα συσκευαστήρια 224.142 τόνοι, ενώ 11.000 τόνοι έχουν στην αποθεματοποίηση στις τοπικές κοινότητες.

Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή (2022/2023) η Ισπανία μια μείωση λόγω ξηρασίας που ενδέχεται να φτάσει και στο 30%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της DG AGRI που έκανε το φθινόπωρο του 2022.

14/10/2022 09:15 πμ

Η δραστηριότητα επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδων εντάχθηκε εκ νέου στις επιλέξιμες δραστηριότητες για στήριξη από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22.

Η είδηση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον κλάδο της τυποποίησης ελαιολάδου και τους συλλογικούς του φορείς (ΣΕΒΙΤΕΛ - Σύνδεσμος Βιομηχανιών, Τυποποίησης και Εξαγωγής ελαιολάδων, ΕΔΟΕ - Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, ΣΥΤΕΚ - Σύνδεσμος Τυποποιητών, Εξαγωγέων Κρήτης, ΣΕΚ - Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης), οι οποίοι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον Υπουργό Επικρατείας και συντονιστή του Κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο, τον Αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση για την ικανοποίηση του συλλογικού αυτού αιτήματος, καθώς και στους Περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την τεκμηριωμένη  ενίσχυσή του αιτήματός μας.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ και ο ΣΥΤΕΚ, πέραν του θέματος του Αναπτυξιακού Νόμου, έχουν συνεχή επικοινωνία με τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για σειρά επίκαιρων αλλά και χρόνιων προβλημάτων του ελαιοκομικού τομέα, στην κοινή μας  προσπάθεια για πρόοδο της επίλυσής τους.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, στα καθεστώτα ενισχύσεων υπάγονται και τα ελαιούχα προϊόντα (ελαιοτριβεία, ραφιναρίες ελαιολάδου, σπορελαιουργεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμων ελαιών, κ.λ.π.), περιλαμβανομένων και των επενδυτικών σχεδίων μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου.

12/10/2022 10:38 πμ

Η ομάδα που παράγει πιστοποιημένο ελαιόλαδο και εξασφαλίζει για τον παραγωγό ανέκαθεν την υψηλότερη τιμή, φέτος διαπραγματεύεται πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό.

Όπως φάνηκε από τις επιτόπιες επισκοπήσεις, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι καλύτερη από πέρσι, ποσοτικά και ποιοτικά στην Πιερία, εκεί όπου δραστηριοποιείται η ομάδα παραγωγών που βγάζει το ελαιόλαδο με το brandΘεικό Όλυμπος.

Για φέτος δεν έχει ακόμα βγει τιμή παραγωγού, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε μια βάση τιμών, άνω των 5 ευρώ το κιλό.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. τεχνολόγος γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας, φέτος η παραγωγή αναμένεται πολύ καλή ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα ξηρασίας και όλα βαίνουν καλώς για τον παραγωγό. Σημειωτέον ότι η ομάδα που βγάζει στην αγορά το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, που φέρει και ισχυρισμό υγείας, αριθμεί 15-20 μέλη-παραγωγούς, αλλά τώρα κάνει άνοιγμα ώστε να διπλασιάσει τη δύναμή της.

Δείτε και σχετική ανακοίνωση

Η «η ισχύς εν τη ενώσει», για τους ελαιοπαραγωγούς του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨. Καλούν τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Πιερίας να ενωθούν μαζί ώστε να απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές της αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ σηματοδότησε μια νέα εποχή για το Πιερικό ελαιόλαδο. Η άτυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας έχοντας μικρή παραγωγή ελαιολάδου, μετατόπισε το κέντρο βάρους προς την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής. Έδωσε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην μαζικής παραγωγής, πέτυχε βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, διασφαλίζοντας παράλληλα μία από τις υψηλότερες τιμές ελαιολάδου (5 ευρώ/κιλό για τον ελαιοπαραγωγό).

Κατάφερε να είναι ο πλέον κατάλληλος εκφραστή της παράγωγης «premium» ελαιολάδου και να μπορεί να φέρει στην ετικέτα του το ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ «Ισχυρισμό Υγείας- Ηealth Claim» δηλαδή ότι η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία μας. Φέτος η ομάδα στοχεύει όχι μόνο να διατηρήσει την πρωτιά στην τιμή του ελαιολάδου που παράγει αλλά και να ανοίξει την πόρτα εισόδου και σε μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Πιερίας.

Η πιστοποιημένη ποιότητα έδωσε το βασικό πλεονέκτημα στο ελαιόλαδο της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨. Η παραγωγή ελαιοκάρπου υψηλής ποιότητας εξαρτάται από την εφαρμογή στους ελαιώνες της ομάδας του φιλοπεριβαντολογικά προγράμματα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ο.Δ.). Εδώ και λίγες μέρες οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδας έχουν ολοκληρώσει τις καλλιεργητικές φροντίδες με βάση τις οδηγίες του επιβλέποντος γεωπόνου του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ο.Δ.), κ. Αθανάσιο Κατσαμήτα και οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την ώρα να ξεκινήσουν την συλλογή της ελιάς. Όπως φάνηκε από τις επιτόπιες επισκοπήσεις μαζί με τον οργανωτή της πιστοποιημένης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας κ. Βασίλειο Γκριμούλα, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι καλύτερη από πέρσι, ποσοτικά και ποιοτικά.

Φέτος στόχος είναι να ανεβάσουν τις ποσότητες που μπορούν να διαθέσουν στην αγορά. Ευνοϊκό σημάδι είναι οι πρώιμες επαφές που έχουν άνθρωποι του εμπορίου ελαιολάδου με την ομάδα και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν. Είναι αρκετοί, μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί στην Πιερία, που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές και παράγουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο δυστυχώς χάνεται ως χύμα και στην ανωνυμία, χωρίς να μπορούν οι παραγωγοί του να πάρουν την χρηματική υπεραξία που έχει.

Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, οι ελαιοπαραγωγοί της ομάδας του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα, να δεχτεί στους κόλπους της μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς, αντιπαρέχοντας την ελληνική πραγματικότητα, στην οποία η ανάµνηση των συνεταιριστικών πρακτικών των προηγούμενων δεκαετιών επιδρούσε αποθαρρυντικά σε κάθε προσπάθεια συνεργασίας των παραγωγών.

Η άτυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας αποτελεί μια διέξοδο για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ελαιολάδου, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ελαιόλαδο με γευστικά και υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά και θέλουν το ελαιόλαδό τους να πωλείται σε μια αξιοπρεπή τιμή, τέτοια η οποία ανταποκρίνεται στην υψηλή ποιότητά του και να καλύπτει το κόστος παραγωγής.