Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μέχρι 5,5 ευρώ πιάνει τιμή παραγωγού το ελαιόλαδο με πολλές φαινόλες

30/09/2020 04:28 μμ
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (Evoo Trends) σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (Evoo Trends) σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Την Πέμπτη 24 /9/20 πραγματοποιήθηκε, με έδρα τη Ρώμη, διαδικτυακό σεμινάριο για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO Trends), με τη συμμετοχή από τη χώρα μας ως Προέδρου, του Καθηγητή Δρ. Απόστολου Κ. Κυριτσάκη, Προέδρου του Παραρτήματος Υγείας και Αγροτικών Προϊόντων του Διεθνούς παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη κι άλλων επιφανών Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Οι άλλοι Έλληνες συμμετέχοντες ήταν η Δρ. Ελένη Μέλλιου από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι ο Ευτύχης Ανδουλάκης, παραγωγός του ελαιολάδου Pamako, ενώ οι ξένοι ομιλητές ήταν ο Dr Eugenio Luigi Iorio, Πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου του Οξειδωτικού Στρες, οι Καθηγητές Giovanni Scapagnini, Vincenzo Pizza, και Michele Vincenzo Sellitto, από την Ιταλία, ο Καθηγητής Mohamed Bouaziz, από την Τυνησία και ο Dr. Jon Dan Flynn, Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς από την Αμερική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγιναν παρουσιάσεις για την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Παρόν αλλά και για το Μέλλον του Ελαιολάδου καθώς και για τις Νέες Τάσεις για το Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο και τις σημαντικές υγιεινές αξίες του υγρού αυτού χρυσού που είναι η βάση του μοντέλου της ονομαστής διεθνώς Κρητικής - Μεσογειακής Διατροφής.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της παρουσίας των φαινολικών ουσιών στο ελαιόλαδο που το καθιστούν ένα σπουδαίο βιολειτουργικό τρόφιμο αλλά και συμπλήρωμα Διατροφής, όπως αναφέρθηκε διεξοδικά και από τον κ. Ευτύχιο Ανδρουλάκη στην τεκμηριωμένη ομιλία του.

Από την πλευρά του ο Δρ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στην Ιστορία και τον Πολιτισμό που συνδέεται με την ελιά, αλλά ειδικότερα στην σημασία των νέων τεχνολογιών στην επεξεργασία του ελαιοκάρπου, όπως τα παλμικά ηλεκτρικά πεδία (ΠΗΠ) (Pulsed Electric Fields) και η εφαρμογή των υπερήχων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και τη βελτίωση της απόδοσης των ελαιουργείων.

Ακόμη τονίστηκε από τον ίδιο, ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της τεχνολογίας της οπτικής επισκόπησης με τη χρήση κάμερας για τον διαχωρισμό του ελαιοκάρπου που προσκομίζεται στο ελαιουργείο, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης (ο άγουρος καρπός περιέχει περισσότερες φαινόλες), αλλά και τα μειονεκτήματα από διάφορες αιτίες, όπως προσβολή από δάκο, μύκητες κ.λπ. Αυτά εφαρμόζονται και στην περίπτωση της επιτραπέζιας ελιάς αλλά και σε πολλές ευαίσθητες κατηγορίες φρούτων. Οι τεχνικές αυτές συντελούν στην εξασφάλιση προϊόντων με υψηλό επίπεδο φαινολικού φορτίου, γεγονός που αυξάνει την αξία τους.

Τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Κυριτσάκη ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Ελλήνων παραγωγών και τυποποιητών που διαθέτουν στην Ελληνική και Διεθνή αγορά τέτοια υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ συμφέρουσες τιμές πώλησης.

Σημειώθηκε επίσης ότι παραγωγός στην Αμαλιάδα διαθέτει στην αγορά ελαιόλαδο με μεγάλη ποσότητα φαινολών και με τιμή πώλησης 5,5 ευρώ/κιλό. Η περίπτωση αυτή κι άλλες παρόμοιες επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνο η οξύτητα, αλλά κι άλλα συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαίτερα οι νεότεροι.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα του ρόλου των φαινολικών ουσιών όλων των προϊόντων της ελιάς (ελαιόλαδο, επιτραπέζια ελιά, φύλλα ελιάς) στα τελομερή που αποτελούν τα άκρα των χρωμοσωμάτων του ανθρώπινου σώματος και τα οποία μικραίνουν με τη γήρανση, ενώ αντίθετα κάποια φαινολικά συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου φαίνεται να προκαλούν επιμήκυνση των τελομερών επιβραδύνοντας έτσι τη γήρανση.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη διαφήμισης και προώθησης στο εξωτερικό του ελαιολάδου, ως βιολειτουργικό τρόφιμο και συμπλήρωμα διατροφής, πάντα με βάση την ευεργετική επίδραση των βιολειτουργικών συστατικών του.

Σημειώθηκε τέλος η ανάγκη για την καθιέρωση υψηλότερων τιμών για τα ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία όχι μόνο έχουν χαμηλή οξύτητα αλλά περιέχουν όλα τα φυσικά συστατικά (φαινόλες, αρωματικά κ.ά.), που τα καθιστούν ξεχωριστά και ωφέλιμα για τη διατροφή και την υγεία μας.

Το διαδικτυακό αυτό σεμινάριο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και συνοδεύτηκε με πολύ θετικά σχόλια και προβλέπεται να συνεχισθεί με τη συμμετοχή και άλλων εξαίρετων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα
19/03/2024 12:48 μμ

Άγονος ήταν ο διαγωνισμός που έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας για διάθεση 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 και οξύτητας 0,5.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, «την περασμένη Παρασκευή (15/3) πραγματοποιήσαμε διαγωνισμός πώλησης 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Δεν υπήρχε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον και θα επαναλάβουμε τη διαδικασία. Το εμπόριο ελαιολάδου πάντως αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι «παγωμένο» και όλοι περιμένουν τις επίσημες προβλέψεις για την επερχόμενη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία».

Στο μεταξύ η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 829.516 τόνους.

Από αυτή την ποσότητα οι 203.102 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén (μειωμένη σε σχέση με αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 215.000 τόνων).

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Φεβρουάριο έφτασε στους 53.445 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στα τέλη του Φεβρουαρίου, ανέρχονταν σε 712.376 τόνους, εκ των οποίων 522.058 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 185.956 τόνοι σε συσκευαστήρια και 4.362 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τελευταία νέα
27/03/2024 11:39 πμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τρόφιμα με γεωργικές ενδείξεις με τις αποφάσεις που πήρε, στις 26 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων έρχεται η δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν «αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα την παραγωγή προϊόντων με προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών που θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν προϊόνταν ΠΟΠ ή ΠΓΕ (π.χ. Ελιά Καλαμάτας κ.α.).

Ειδικότερα το Συμβούλιο προέβη στην τυπική θέσπιση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και παράλληλα για την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης των ΓΕ.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ
  • επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ
  • καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

O Κανονισμός πρόκειται τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και των οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ εκείνες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ορισμένα γνωστά παραδείγματα είναι το Parmigiano Reggiano, η σαμπάνια, οι ελιές Καλαμών, η πολωνική βότκα και τα τυριά Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων ΕΠΙΠ είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

06/03/2024 10:40 πμ

Τελικά βρέθηκε νοθεία στην φέτα με τους ελέγχους του ΥπΑΑΤ. Από τις 57 αναλύσεις που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί βρέθηκε ένα που περιλάμβανε «φέτα» νοθευμένη με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αποτέλεσμα των ελέγχων που διενεργούνται είναι η επιβολή προστίμων σε 12 επιχειρήσεις, ενώ σε ακόμα 300 έχουν επιδοθεί συστάσεις, πριν την επιβολή προστίμων. Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένεται να επιδοθούν πρόστιμα σε ακόμη 16 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρει: «Δεύτερος μήνας ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεύτερο μήνα και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, τόσο σε επίπεδο ελέγχων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και σε επίπεδο οπωροκηπευτικών, μελιού, λαδιού και λίγο αργότερα και κρέατος. Έλεγχοι οι οποίοι έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα ορατά, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και ένα είναι βέβαιο. Κανένα συμφέρον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε οργανωμένα και θα συνεχιστεί. Για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, να βάλουμε τάξη στην αγορά και βέβαια να ενισχύσουμε τους νοικοκυραίους παραγωγούς».

Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο γάλα και στα ΠΟΠ προϊόντα που παράγονται από αυτό, αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων, αν δηλαδή συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα και αν η σήμανση που έχουν πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Λαμβάνονται δείγματα προϊόντων και αποστέλλονται για εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάλογα το είδος της εξέτασης που πρέπει να γίνει.
Ανάλογα τα ευρήματα – αν και εφόσον προκύψουν- διαβιβάζονται στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Ενημερώνονται οι παραβάτες και κατόπιν και από την εκδίκαση της ένστασης που δικαιούνται- εφόσον δηλαδή τελεσιδικήσει η απόφαση- επιβάλλεται το πρόστιμο και ανακοινώνεται ο παραβάτης.
Επίσης πέραν των δειγματοληψιών στο πλαίσιο των έκτακτων ελέγχων, πάλι από μικτά κλιμάκια, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες.
Συγκεκριμένα, από 18 Ιανουαρίου έως 3 Μαρτίου, στα σημεία λιανεμπορίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, έχουν πραγματοποιηθεί 84 έλεγχοι από όπου έχουν σταλεί προς ανάλυση 175 δείγματα, εκ των οποίων 103 έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή ανάλυση στο ΓΧΚ και 72 στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για τη σήμανση ετικέτας έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα και έχουν αποσταλεί σε ΕΦΕΤ (32 για ΦΕΤΑ, 113, λοιπά τυριά, 51 γάλα, 64 γιαούρτι, 3 αριάνη, 3 Κεφίρ και 1 κρέμα) και 30 στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (7 ΦΕΤΑ, 16 για κίτρινα τυριά, 3 για γάλα, 1 για επιδόρπιο γιαουρτιού, 1 για γιαούρτι και 2 για κεφίρ).

Στις πύλες εισόδου έχουν πραγματοποιηθεί:

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει 75 έλεγχοι, όλα σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος.
Στο λιμάνι των Πατρών έχουν γίνει 35 έλεγχοι (16 σε βυτία προϊόντων γάλακτος και 19 σε φορτία με τυριά).
Στον Προμαχώνα έχουν γίνει 3 έλεγχοι, όλοι αφορούν βυτία με προϊόντα γάλακτος.
Στις γαλακτοβιομηχανίες για επιτόπιο έλεγχο ισοζυγίων έχουν πραγματοποιηθεί τρείς έλεγχοι (Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Τρίπολη) και εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματισθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε ακόμα δύο γαλακτοβιομηχανίες.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά.

Συγκεκριμένα:
193 έλεγχοι (Αττική 54, Θεσσαλονίκη 14, Λάρισα 38, Βόλος 23, Ιωάννινα 52, Πάτρα 12).
Σε βιολογικά: 33 έλεγχοι (Αττική 24, Λάρισα 2, Βόλος 5, Θεσσαλονίκη και Βούλα στις Λαϊκές Βιολογικών Προϊόντων).
Εργαστηριακοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών 26 (Αττική 24, Θεσσαλονίκη 2).
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατάρτισης εκτάκτων ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουν έλεγχοι, στο ελαιόλαδο, στο κρέας, στο μέλι. Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά οι έλεγχοι αφορούν σε μήλα και στις πατάτες, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια και συνεχίζεται στα ακτινίδια.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αφορούν τους έκτακτους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τους τακτικούς ελέγχους που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.

Αποτελέσματα ελέγχων

Έως σήμερα από τα 103 δείγματα που έχουν σταλεί στο ΓΧΚ τα 86 αφορούν τη ΦΕΤΑ, εκ των οποίων στα 57 έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις. Στα 55 δεν προέκυψαν ευρήματα ενώ, ένα είναι νοθευμένο με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σε ό,τι αφορά στην επισήμανση ετικέτας:
Ο ΕΦΕΤ εξετάζει 267 δείγματα εκ των οποίων τα 249 είναι διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 79 δειγμάτων και έχουν αναφερθεί 45 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, οι οποίες αφορούν σε μη αναγραφή της προέλευσης γάλακτος, των στοιχείων του παραγωγού, της χώρας καταγωγής, των ενδείξεων επί των συσκευασιών καθώς και μη ορθή επισήμανση ΠΟΠ προϊόντων.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων των μικτών κλιμακίων έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά. Οι ενδελεχείς έλεγχοι έχουν οδηγήσει σε απόσυρση πατάτας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πράσινες).
Επίσης διερευνώνται περαιτέρω και έχουν κληθεί σε ακρόαση περιπτώσεις ελληνοποιήσεων ακτινιδίων από το Ιράν. Επί πλέον, διαπιστώθηκε μία περίπτωση μη συμμόρφωση, ως προς την αναγραφή σε ταμπέλα της χώρας καταγωγής σε πατάτες.

Πρόστιμα

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Έχουν επιδοθεί 24 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών.
Τέλος, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024 σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για να συμμορφωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)
Στον τομέα των γαλακτοκομικών, εντός του Μαρτίου, θα επιδοθούν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 267.286 ευρώ. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Εκκρεμότητες από Επιτροπές επιβολής κυρώσεων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πορίσματα των ελέγχων για τα προϊόντα στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις – παρατυπίες, αποστέλλονται στην Α΄ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ.
Έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 196 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.297.181 ευρώ. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων, αφορούσε σε τυροκομικά προϊόντα (182 υποθέσεις). Και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.131.000 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 υποθέσεις αφορούσαν σε φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδα κι ελιές) και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, είναι 166.181 ευρώ.
Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση 149 υποθέσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ την τετραετία 2020- 2023, έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄βάθμιας Επιτροπής. Εξ αυτών των 26 υποθέσεων, 8 έχουν εξετασθεί (7 για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, σε επί πλέον 6 έχει γίνει εξέταση από την β΄βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες 12 που αφορούν σε 10 τυροκομικά και 2 φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους. Επόμενη συνεδρίαση της β΄βάθμιας Επιτροπής έχει ορισθεί η 13η Μαρτίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν 3 υποθέσεις. Έως το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση 7 ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων).
Επίσης σε ακόμη 7 υποθέσεις, προκειμένου να εξετασθούν από τη Β΄ βάθμια, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ελιά Καλαμών.

06/03/2024 09:47 πμ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, έστω και με καθυστέρηση τριών σχεδόν χρόνων, «χαιρετίζουμε» την ανάληψη πρωτοβουλίας από την νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να επαναφέρει το Νομοσχέδιο - που είχε επεξεργαστεί προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και να δημιουργήσει πλαίσιο για την θωράκιση της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή, επιτέλους, σοβαρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν συστηματικά την νομοθεσία, λειτουργώντας με αθέμιτες πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, δυσφημίζοντας ταυτόχρονα εμβληματικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Μηχανισμού, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό και αναπροσαρμογή ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς με ευέλικτο και ενιαίο τρόπο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων που έχουν μεταβάλει ένα βασικό Υπουργείο, σε Φορέα Διαχείρισης Αγροτικών Επιδοτήσεων και μέτρων, αγνοώντας το κομμάτι του τροφίμου.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, το οποίο πρακτικά αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα δύο Κανονισμών, κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται εκείνης της τόλμης και της βούλησης να αλλάξει ριζικά πράγματα και καταστάσεις. Θεσπίζει ξεχωριστό κυρωτικό πλαίσιο και ξεχωριστή διαδικασία διαχείρισης των παραβάσεων για μια κατηγορία τροφίμων, διαχωρίζοντάς τα, χωρίς εμφανή λόγο, από τον υφιστάμενο κυρωτικό Νόμο (Ν. 4235/2014) με τον οποίο διαχειρίζονται όλες οι παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, ενώ θα μπορούσε να τον συμπληρώσει και για λόγους απλοποίησης της Νομοθεσίας.

Επίσης δηλώνουμε αντίθετοι στις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 «Ελεγκτικά όργανα» σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει επιμέρους καθήκοντα που αφορούν στην διενέργεια ελέγχων σε ένα ή περισσότερα Εξουσιοδοτημένα Πρόσωπα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εντάσσοντάς τα με ειδικό κωδικό αριθμό σε σχετικό μητρώο που τηρεί.

Η πράξη έχει καταδείξει ότι η αξιοπιστία των ελέγχων, η προστασία της Δημόσια Υγείας, του καταναλωτή και της Αγροτικής Οικονομίας διασφαλίζεται μόνο από τους επίσημους ελέγχους που διενεργούν οι Γεωτεχνικοί των Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων.

Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, πρόδηλη είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατακερματισμένου Ελεγκτικού Μηχανισμού με απαλοιφή των αρμοδιοτήτων που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την παραβατικότητα και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει και στην πράξη την αξία των Γεωτεχνικών Ελεγκτών που καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους εργάζονται και εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακα.

Η αναγνώριση θα υπάρξει τηρώντας, μεταξύ άλλων την υπόσχεση να χορηγηθεί ελεγκτική αποζημίωση σε όσους ασκούν αυτά τα ελεγκτικά καθήκοντα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την προηγούμενη και πρώτη Νομοθετική πρωτοβουλία της νυν πολιτικής ηγεσίας (Ν. 5087/2024) αν και με αυτήν αναγνώρισε την σπουδαιότητα άλλων ελέγχων, ελπίζουμε μη υποβαθμίζοντας τους ελέγχους των Συναδέλφων μας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός έχει την ικανότητα να βρίσκει τις πηγές χρηματοδότησης όταν πραγματικά το θέλει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «….Διατάξεις για τα Ελεγκτικά Όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών» θα φροντίσει έμπρακτα και για την αναγνώριση του παρεχομένου έργου των Συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία μας είναι υπέρμαχη την ενίσχυσης του Ελεγκτικού έργου για την προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τους Έλληνες αγρότες. Είναι προφανές όμως ότι σε κάθε επιτυχία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές είναι οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Πολιτική ηγεσία λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων και να μην εφαρμόσει τη γνωστή τακτική της παραπομπής των στις καλένδες γιατί τότε θα είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

01/03/2024 11:11 πμ

Γίνονται έλεγχοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα ενταθούν, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Θυμίζουμε χτες Πέμπτη (29/1) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) – Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, έλεγχοι εκτός από τα γαλακτοκομικά, θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, όπως το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες σε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια καθώς οι αρμοδιότητες στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες τόσο στο ΥπΑΑΤ όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία.

Και τόνισε: «Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε. Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε. Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο. Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

29/02/2024 12:26 μμ

Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Το Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, παρά την ελαφρά ανάκαμψη σε Ισπανία και αύξηση στην Ιταλία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 2,4 εκατομμύρια τόνους, κάτι που κρατάει υψηλά και τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, στην Ιταλία μόνο τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μια σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού που κράτησε μόλις για ένα μήνα και ήταν αναμενόμενη λόγω της εξέλιξης της συγκομιδής. Από το Δεκέμβριο άρχισε πάλι η ανάκαμψη τιμών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, ο μέσος όρος τιμών ξεπέρασε τα 9,55 ευρώ το κιλό στην Απουλία και έφτασε στα 9,70 ευρώ στην Καλαβρία.

Ακόμη παρατηρήθηκε μείωση στη διαφορά τιμών μεταξύ του συμβατικού ελαιολάδου και των βιολογικών ή ΠΟΠ ελαιολάδων στην ίδια περιοχή της χώρας.

29/02/2024 09:55 πμ

Σήμερα Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ευρωβουλή

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων.

Προστασία στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ως συστατικών

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η γεωγραφική ένδειξη για ένα συστατικό μπορεί να χρησιμοποιείται στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός επεξεργασμένου προϊόντος - αλλά μόνο όταν το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να προσδίδει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο τελικό προϊόν και δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο αντίστοιχο συστατικό. Επιπλέον, το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Οι παραγωγοί του επεξεργασμένου προϊόντος θα πρέπει να ενημερώνουν μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών του προστατευόμενου συστατικού, η οποία θα μπορεί να εκδίδει συστάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.

Περισσότερα δικαιώματα για τους παραγωγούς γεωγραφικών ενδείξεων

Οι παραγωγοί προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μέτρα ή πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα και την αξία των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πρακτικών που οδηγούν σε απαξίωση και χαμηλότερες τιμές. Για να αυξηθεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι η ονομασία του παραγωγού θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τη γεωγραφική ένδειξη στη συσκευασία όλων των σχετικών προϊόντων.

Εξορθολογισμένος μηχανισμός καταχώρισης

Η Επιτροπή θα παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Η διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων θα είναι απλούστερη και θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους έναν κρίσιμης σημασίας κανονισμό για τα ποιοτικά προϊόντα των αγροδιατροφικών μας αλυσίδων, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βιωσιμότητά τους και την διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το καινούριο σύστημα είναι καλύτερο, καθώς παράγει προστιθέμενη αξία χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων. Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατακόρυφη αύξηση του κόστους των παράγωγών, ο νέος κανονισμός φέρνει επιτέλους καλά νέα για τους αγρότες της ΕΕ».

Μετά την επίσημη έγκριση του κανονισμού και από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

27/02/2024 11:40 πμ

Ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένος και όχι αποσπασματικός, όπως είναι σήμερα. Αυτό αναφέρει επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητά μέτρα βελτίωσης, που θα πρέπει να παρθούν στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Μάλιστα ζητά οι ποινές όσων παρανομούν να μετατραπούν σε χρόνο φυλάκισης ένα και δύο ετών και η νοθεία των προϊόντων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. να είναι κακούργημα.

Ο έλεγχος για ένα προϊόν ή τρόφιμο, αφού πραγματοποιηθεί σε ένα οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και πώλησής τους, θα πρέπει να επεκτείνεται με την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, που παρέχει πλέον με χαμηλό κόστος η τεχνολογία, τόσο στα προηγούμενα όσο και στα επόμενα στάδια, δηλαδή να περιλάβει όλα τα βασικά στάδια της αλυσίδας. Να επεκτείνεται παντού, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι, ώστε να εξυγιαίνεται όλη η αλυσίδα.

Στην συνέχεια η ΕΘΕΑΣ αναφέρει αυτό που έχουμε γράψει σε σχετικά άρθρα στον ΑγροΤύπο ότι «καμία ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά τον εντοπισμό κρουσμάτων νοθείας στη φέτα».

Όπως τονίζει οι κυρώσεις (δηλαδή τα πρόστιμα) θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και κυρίως να είναι αποτρεπτικές.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων πλέον, τα ισοζύγια, οι ποιοτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι των προϊόντων και των τροφίμων και οι ηλεκτρονικές διασυνδέσεις των υπηρεσιών του κράτους, μπορούν μέσα από διασταυρώσεις να δώσουν έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία για την επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες.

Πάντως τα θέματα καταστρατήγησης της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, των ελληνοποιήσεων, του αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και της νοθείας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων - ιδίως των ΠΟΠ και ΠΓΕ - επηρεάζουν αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Διαβάστε την επιστολή (εδώ)

22/02/2024 05:30 μμ

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία, μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου που είχαμε μια ελαφρά πτώση.

Σύμφωνα με το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή στην Ιταλία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα στα 9,55 ευρώ το κιλό.

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπραγματευόταν στην τιμή των 10,50 ευρώ το κιλό, η οποία παραμένει σταθερή μετά από τις 9 Ιανουαρίου.

Σταθερότητα στις τιμές δείχνουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Μπάρι και του Μιλάνου.

Τα αποθέματα ιταλικού ελαιολάδου στις 31 Ιανουαρίου 2024 ανέρχονταν σε 203.554 τόνους, μειωμένα σε σύγκριση με τους 236.496 τόνους που ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2023 (κατά -13,9%). Η ιταλική παραγωγή σύμφωνα με το Ismea στα τέλη του Ιανουαρίου ανερχόταν στους 152.517 τόνους.

Στο μεταξύ η Συνεταιρική Οργάνωση «Italia Olivicola», σε έρευνα που έκανε έδειξε ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης ελαιώνων στην χώρα.

Σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2.000.000 στρέμματα ελαιώνων βρίσκονται σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3.000.000 διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή.

«Είναι αδιανόητο να μην αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδιαφορίας της εθνικής πολιτικής στην Ιταλία και της ΕΕ, που για πολλά χρόνια ήταν πεπεισμένη ότι η παραγωγή της Ευρώπης ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Όμως οι δύο τελευταίες χρονιές, με την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη στο ήμιση σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξαφνικό ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μια αλλαγή αυτής της πολιτικής για το καλό των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

13/02/2024 05:50 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 774.653 τόνους, ενώ από αυτή την ποσότητα οι 190.410 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén.

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στους 185.019 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Ιανουαρίου 2024, ανέρχονταν σε 735.144 τόνους, εκ των οποίων 547.310 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.000 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.834 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τα στοιχεία της AICA δείχνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές να έχουν καταγραφεί αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) στην Ανδαλουσία και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της Οργάνωσης, Cristóbal Cano, τόνισε ότι «ο τέταρτος μήνας της περιόδου 2023/2024 ελαιολάδου έχει τα καλύτερα στοιχεία πωλήσεων.

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο καλός μήνας μέχρι σήμερα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο Ισπανός καταναλωτής παραμένει πιστός στην χρήση ελαιολάδου στη διατροφή του.

Παρόλα αυτά οι ελαιοπαραγωγοί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί αν και έχουμε υψηλές τιμές δεν έχουμε παραγωγή για να πουλήσουμε.

Αντιμετωπίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου. Έτσι οι καλές τιμές που έχουμε δεν φέρνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς και κερδοφορία στις επιχειρήσεις τους».

Και πρόσθεσε ότι «ο Ιανουάριος τελειώνει με 185.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στους 800.000 τόνους παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που απέχει πολύ από μια μεσαία σοδειά στην χώρα».

07/02/2024 04:42 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον κρόκο, πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Aydın Memecik Zeytinyağı» στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο λαμβάνεται από την ποικιλία ελιάς Memecik που καλλιεργείται στην επαρχία Αϊδινίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δίνουν στο ελαιόλαδο τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Η ποικιλία Memecik, μια τυποποιημένη ποικιλία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο καταχώρισης και πιστοποίησης του Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας της Τουρκίας, είναι ποικιλία ελιών που καλλιεργούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επαρχίες Αϊδινίου, Σμύρνης και Μούγλων).

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στις οργανοληπτικές δοκιμές που διεξάγονται από επαγγελματίες δοκιμαστές γευσιγνωσίας, το ελαιόλαδο «Aydın Memecik Zeytinyağı» λαμβάνει υψηλή βαθμολογία, ιδίως όσον αφορά την πικρή και πικάντικη γεύση του, που προσμετρώνται στα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι φαινολικές ενώσεις είναι αυτές που προσδίδουν στα έλαια τη χαρακτηριστική πικράδα τους. Η ποικιλία ελιάς Memecik έχει επίσης έντονη επίδραση στη φαινολική περιεκτικότητα του ελαιολάδου.

Η συνολική φαινολική περιεκτικότητα του «Aydın Memecik Zeytinyağı» θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/kg. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από ελιές Memecik στην επαρχία Αϊδινίου είναι πλούσια σε λουτεολίνη. Η λουτεολίνη είναι μία από τις κύριες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου.

Σε μελέτες που διερευνούν τον βιοχημικό χαρακτηρισμό των ελαιολάδων Memecik, διαπιστώθηκε ότι η συνολική φαινολική περιεκτικότητα σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από την ποικιλία ελιάς Memecik στην επαρχία Αϊδινίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην επαρχία Σμύρνης.

Η περιεκτικότητα σε στερόλες των ελαιολάδων Memecik που παράγονται στην επαρχία Αϊδινίου διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερη από εκείνη των ελαιολάδων που παράγονται στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ο λόγος για την υψηλή φαινολική περιεκτικότητα της ελιάς Memecik είναι ότι είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στα θερμά καλοκαίρια της επαρχίας Αϊδινίου. Και παράγεται παραδοσιακά στην περιοχή λόγω της ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία.

Επίσης οι άνεμοι στην περιοχή προστατεύουν τις ελιές από τον δάκο κατά την περίοδο ωρίμασης. Αυτό διασφαλίζει ότι η ελεύθερη οξύτητα και η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο είναι χαμηλές.

05/02/2024 10:49 πμ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πρωινές ώρες την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη νόθευση τροφίμων.

Προηγήθηκε καταγγελία και παράλληλη συνδυαστική προδικαστική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ο 48χρονος διαθέτει χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου αφού προμηθευόταν ποσότητα ειδικής ουσίας από τη Βόρεια Ελλάδα, την αναμίγνυε με ηλιέλαιο και προέβαινε στην παρασκευή λαδιού που προσομοίαζε με ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που έλαβε χώρα με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, καθώς και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, επιχείρηση και αποθηκευτικό χώρο του εμπλεκόμενου, όπου - μεταξύ άλλων - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 13.960 λίτρα ηλιέλαιο,
  • 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο,
  • 70 λίτρα διάφανου υγρού με οσμή ελαιόκαρπου,
  • 720 κενά μεταλλικά δοχεία,
  • 1.750 ευρώ,
  • 2 οχήματα και
  • πλήθος αυτοκόλλητων ετικετών και εργαλεία πρόσμειξης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα ο ΣΕΒΙΤΕΛ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

02/02/2024 06:14 μμ

Παραμένει η δυναμική στις διεθνείς τιμές ελαιολάδου και τον πρώτο μήνα του 2024, τόσο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσο και για το λαμπάντε (εξευγενισμένο).

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές αν και στις χώρες της Μεσογείου έχει μειωθεί η κατανάλωση. Στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 8,79 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Σύστημα Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Poolred). Στην Ιταλία η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 9,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου (ISMEA). Σε Πορτογαλία και Ελλάδα, σύμφωνα με Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές κυμαίνονται στα 10 ευρώ, ενώ στην Τυνησία στα 9 ευρώ.

Διαγωνισμός ελαιολάδου στην Κρήτη

Ο Α.Σ. Επισκοπής πραγματοποίησε, την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου 2024), διαγωνισμό διάθεσης ελαιολάδου. Αφορούσε διάθεση 28 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περυσινής σοδείας, οξύτητας 0,60%. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, «ο διαγωνισμός ήταν άγονος και θα κάνουμε νέο προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην περιοχή Επισκοπής του Ηρακλείου Κρήτης έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή επειδή ήταν μειωμένη φέτος η παραγωγή. Άλλες χρονιές είχαμε συγκομιδή ελαιοκάρπου μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Πάντως και φέτος έχουμε στην Κρήτη πρόβλημα με την ξηρασία. Το θετικό ήταν ότι για λίγες ημέρες είχαμε μια πτώση της θερμοκρασίας».

Στον IOC ο Έλληνας Πρέσβης στην Μαδρίτη

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ισπανία κ. Φωτόπουλος επισκέφθηκε, στις 30/1/2024, την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) στην Μαδρίτη, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Γκάσιο και συναντήθηκε με το νέο Ισπανό Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Jaime Lillo, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τις αρχές του έτους. Αφού συνεχάρη τον κ. Lillo, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με το Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, καθώς και στην επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων.
Ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πλήρωση κενών διοικητικών θέσεων που ανακύπτουν στο Συμβούλιο, τονίζοντας την σημασία που έχει για την χώρα μας, δεδομένης της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.
Από απόψεως προωθητικών δράσεων σε καταναλώτριες χώρες, κ. Lillo ενημέρωσε ότι προσοχή Συμβουλίου θα στραφεί φέτος κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και στη Βραζιλία, ενώ θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον η υλοποίηση προωθητικών δράσεων στην εξαιρετικά δυναμική αγορά της Αυστραλίας. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αγορές ανέφερε ο κ. Lillo την Κίνα και την Ιαπωνία.

23/01/2024 11:07 πμ

Σε υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα, από το 2016, δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πρόστιμο παραδέχεται το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι ενημερώθηκε, στην αρχή του χρόνου, για 164 υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα από το 2016 και ότι δεν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα.

Πρόσθετε δε ότι ζήτησε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις και να καταβληθούν τα πρόστιμα, όχι τόσο για να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αλλά γιατί πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους «δεν με νοιάζει πως λέγεται ή ποιος είναι ο παραβάτης. Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε με την τιμή του γάλακτος ή με την ποιότητα προϊόντων σημαντικών για τη χώρα μας όπως η φέτα».

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε ρεπορτάζ του έγραφε από τις 30/05/2023:

«Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», που έγινε στην Αθήνα. Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά ... οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό».

Περιμένουμε λοιπόν τι θα κάνει τώρα το ΥπΑΑΤ.

18/01/2024 06:04 μμ

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της καταχώρισης της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ / KRITI» στο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό απαντά ο Υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, κ.κ. Εμμ. Χνάρης, Ελ. Βατσινά, Φρ. Παρασύρης και Αικ. Σπυριδάκη.

Το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του, (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ,ΕΠΙΠ), υπήρξε συμπαραστάτης, καθ΄ όλη τη διάρκεια, στην ομάδα που υπέβαλε το αίτημα καταχώρισης για το ελαιόλαδο με την ονομασία «ΚΡΗΤΗ / KRITI».

«Η συγκεκριμένη ομάδα αιτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καταχώριση της άνωθεν ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ωστόσο το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, καθώς η αιτούσα ομάδα κλήθηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις και συμπληρώσεις, και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση χρόνου προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα του Υπουργείου, προέβη στις εξής ενέργειες: Πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την αιτούσα ομάδα και άλλους φορείς της Κρήτης, προκειμένου αυτοί να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την επαρκή συμπλήρωση της αίτησης.

Αποφασίστηκε, ακόμη, να προγραμματιστεί συνάντηση, το προσεχές διάστημα, της αιτούσας ομάδας με στελέχη του αρμόδιου τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της αιτούσας ομάδας, στις τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπή, απεστάλη στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την παραλαβή της έως σήμερα, δεν υπερβαίνει επ’ ουδενί τον μέσο όρο άλλων αιτήσεων».

18/01/2024 03:51 μμ

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ελαιόλαδο θα ενταχθεί στη λίστα των βασικών τροφίμων που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πληθωρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Το νέο μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στον Ιανουάριο, με νομοθετική ρύθμιση που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης χωρίς να αναμένονται αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι η Ισπανία είχε μέχρι σήμερα ΦΠΑ 5% στο ελαιόλαδο. Τώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει και αυτή εφαρμόσει μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5% και η Ιταλία 4%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, πρότεινε στα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν το μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και ας μην έχει ακόμη περάσει από την Βουλή η σχετική νομοθεσία.

Ακόμη τόνισε ότι η τιμή των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους καταναλωτές και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τέτοιου είδους μέτρα.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Επίσης η κυβέρνηση της Μαδρίτης ήδη εφαρμόζει μηδενικό ΦΠΑ στα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντως ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας, δεν έκανε αποδεκτή τη μείωση του ΦΠΑ στο κρέας και τα ψάρια.

18/01/2024 03:24 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό επιβραβεύεται για ακόμα μία χρονιά από τον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό Superior Taste Awards 2024 iTQi, του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης.

Στην διαγωνιστική διαδικασία ξεχώρισε το ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 5% ΟΛΥΜΠΟΣ με το CRYSTAL TASTE AWARD, για τη ανώτερη ποιότητα και γεύση του, καθώς για 3 συνεχόμενες χρονιές λαμβάνει το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών. Παράλληλα, το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών έλαβε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΦΡΑΟΥΛΑ και πλήθος βραβείων έλαβαν: η ΦΕΤΑ, το ΚΕΦΙΡ ΦΡΑΟΥΛΑ, το ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΚΑΟ και το ΚΕΦΙΡ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ.

Όλυμπος βραβεία 2024

Οι νέες επιτυχίες έρχονται να προστεθούν στην φαρέτρα των βραβείων της ΟΛΥΜΠΟΣ, επιβραβεύοντας την κορυφαία ποιότητά της ως εταιρείας τροφίμων και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την βαθιά εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Καθημερινά σταθεροί στις αξίες μας συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης με αγαθά που μας προσφέρει η ελληνική φύση.

12/01/2024 04:06 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 584.780 τόνους, ενώ η παραγωγή κατά τον μήνα Δεκέμβριο έφτασε στους 321.157 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ανέρχονταν σε 631.746 τόνους, εκ των οποίων 462.424 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 165.363 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.959 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA), η παραγωγή ελαιολάδου σε κάθε περιφέρεια της χώρας έχει ως εξής:
Ανδαλουσία - 384.753 τόνους
Αραγωνία - 10.731 τόνους
Βαλεαρίδες - 1.164 τόνους
Καστίλλη-Λα Μάντσα - 66.061 τόνους
Καστίλλη και Λεόν - 1.410 τόνους
Καταλονία - 23.985 τόνους
Εστρεμαδούρα - 60.900 τόνους
Βαλένθια - 17.991 τόνους
Υπόλοιπες επαρχίες - 17.779 τόνους

12/01/2024 11:55 πμ

Προς διευθέτηση οδηγείται το πρόβλημα αντιπροσώπευσης των παραγωγών που υπάρχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).

Θυμίζουμε ότι η αρχική μορφή της ήταν Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) και είχε ιδρυθεί το 2002, ενώ στο τέλος του 2017 αποσχίστηκαν τα μέλη που ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά.

Αρχικά η ΕΔΟΕ είχε μέλος την ΠΑΣΕΓΕΣ και έτσι κάλυπτε την εκπροσώπηση μέσω των συνεταιρισμών.

Στην συνέχεια είχαμε τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Eπιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Όταν όμως δημιουργήθηκε η ΕΘΕΑΣ δεν ήταν μέλος της ΕΔΟΕ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εκπροσωπεί τους παραγωγούς μόνο η ΣΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Πέμπτη (11/1/2024) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των μελών της ΕΔΟΕ και συμφωνήθηκε - παρουσία της ΣΑΣΟΕΕ - να γίνει μέλος της Διεπαγγελματικής και η ΕΘΕΑΣ.

Αυτό λύνει το πρόβλημα της ΕΔΟΕ για την απαιτούμενη εκπροσώπηση από όλους τους κλάδους (παραγωγούς, τυποποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς) που χρειάζεται για να πάρει την πιστοποίηση - αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πάντως η σύμφωνη γνώμη της ΣΑΣΟΕΕ για ένταξη της ΕΘΕΑΣ στη Διεπαγγελματική ελαιολάδου ίσως αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο και για άλλες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που έχουν πρόβλημα εκπροσώπης για να μπορέσουν να αναγνωριστούν και αυτές από το ΥπΑΑΤ. Δείχνει και μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας.

09/01/2024 09:45 πμ

Εναρμόνιση με τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδων και πυρηνελαίων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, επίκειται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την δημόσια διαβούλευση να είναι ανοιχτή μέχρι 15/1/2024, τονίζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Η ευθυγράμμιση των προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου της ΕΕ θα προκύψει από την Τροποποίηση του ισχύοντος Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104, μετά από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο πρότυπο εμπορίας (IOC TRADE STANDARD) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας για τα ελαιόλαδα (όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου) και τα πυρηνέλαια, με κύρια την εμφάνιση των δενδροδιαγραμμάτων απόφασης για καμπεστερόλη και Δ7-στιγμαστερόλη.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ παρακολουθεί στενά με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του που αποτελούν και Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών (ΣΕΧΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ), κάθε αλλαγή της ενωσιακής και διεθνής νομοθεσίας για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο και ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα τις επιχειρήσεις - μέλη του.

Η συμμετοχή όσο περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου τυποποίησης και εξαγωγής αλλά και με την συμμετοχή και εκπροσώπων από τον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζει πληροφόρηση και στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνελαίων, δυναμώνει την επιχειρηματολογία μας στις διαβουλεύσεις και θωρακίζει τα ελαιοκομικά μας προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, μειώσεις προετοιμάζονται στα όρια των Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (MOAH) και στα όρια των ολικών στερολών, αλλαγές οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ελαιολάδων και πυρηνελαίων και απαιτούν την επαγρύπνηση όλων μας.

Τέλος ο ΣΕΒΙΤΕΛ καλεί όλες τις τυποποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδων να εγγραφούν ως μέλη του και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάδειξη του εθνικού μας προϊόντος στην θέση που του αξίζει.

Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό (εδώ)

03/01/2024 10:36 πμ

Μπορεί οι τιμές παραγωγού φέτος να έχουν φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό αλλά η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Κρήτη δεν φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου, «φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων να έχουν ήδη ολοκληρώσει την λειτουργεία τους. Με δυσκολία μπορείς να βρεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακόμη και για να ανάψεις τα καντήλια. Η τιμή παραγωγού μπορεί να έχει φτάσει στα 10 ευρώ το κιλό αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες.

Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί έχουν προβληματίσει τους ελαιοπαραγωγούς και για την ερχόμενη χρονιά. Η ξηρασία είναι μεγάλη και αναμένεται να έχουμε προβλήματα από τον ήπιο μέχρι στιγμής χειμώνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς.

Το 2022 είχαμε μια καλή χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά για το ελαιόλαδο. Μετά ήρθε το 2023 που είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με μειωμένες ποσότητες. Αν και το 2024 συνεχιστεί το πρόβλημα με την μειωμένη παραγωγή τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να χαρακτηριστεί ΠΓΕ με την ονομασία «Κρήτη/ Kriti». Ο φάκελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αναμένουμε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι ενστάσεις. Πάντως αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Είναι μια προσπάθεια που έχουν συμφωνήσει όλοι οι συνεταιρισμοί του νησιού».

Ξεκινούν δράσεις ανάδειξης και προώθησης για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/ Kriti»
Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση με θέμα: «Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/ Kriti».

Η σύμβαση υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία».

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο για να πάρει το προϊόν την προβολή και προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει. «Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».

Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.

Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, «η προγραμματική σύμβαση έγινε «με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεση του ελαιόλαδου σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα του προϊόντος και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές και τη σύνταξη πρωτοκόλλου ορθών πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου», ανέφερε.

Στην αξία της συνεργασίας και τη σημασία της σύμβασης για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, την ανάδειξη του προϊόντος και την ωφέλεια που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος καθώς και ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Νεκτάριος Βιδάκης.

Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ακόμα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΕΛΥΑ) Γιώργος Ψαρράς και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

21/12/2023 10:59 πμ

Νέα πώληση ελαιολάδου έκανε, το βράδυ της Τετάρτης (20/12), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς στην Λακωνία.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς κ. Γιώργος Δογαντζής, «προχωρήσαμε σε εμπορική συμφωνία για την πώληση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, φετινής εσοδείας, στην τιμή των 10,11 ευρώ το κιλό.

Υπήρχαν συνολικά πέντε προσφορές και τελικά το αγόρασε ελληνική μεταποιητική εταιρεία. Υπήρξε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον γιατί το ελαιόλαδο είχε οξύτητα 0,27 και πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή είμαστε ακόμη στο 50% της συγκομιδής αλλά η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη. Εκτιμώ ότι φέτος ο συνεταιρισμός θα φτάσει σε μια παραγωγή γύρω στους 200 τόνους».

Θυμίζουμε ότι στην Λακωνία πριν λίγες ημέρες είχαν πραγματοποιηθεί πωλήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου στα 9,36 ευρώ το κιλό και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων στα 9,05 ευρώ το κιλό.