Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».
Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.
Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:
- την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
- την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».
Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».
Ξεσηκώθηκαν οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί για τις αυξημένες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία στην χώρα τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες της ιταλικής αγροτικής οργάνωσης Coldiretti της επαρχίας Απουλίας, οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας, από την αρχή της φετινής εμπορικής εκστρατείας έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025, είναι αυξημένες, κατά 40,8%, καθώς ανέρχονται στους 132.200 τόνους.
Όπως αναφέρει το Τυνησιακό Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας (Ongri), το 59,5% του συνολικού όγκου εξαγωγών τυνησιακού ελαιολάδου κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική (24%) και η Αφρική (9,5%).
Η Ιταλία είναι ο κύριος προμηθευτής του τυνησιακού ελαιολάδου, αντιπροσωπεύοντας το 31,4% των ποσοτήτων, που εξήχθησαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της φετινής σεζόν (2024/2025). Ακολουθούν η Ισπανία (24%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (19,4%).
Το συσκευασμένο ελαιόλαδο της Τυνησίας αντιπροσώπευε μόλις το 10% των ποσοτήτων που εξάγεται, ενώ οι εξαγωγές χύμα αποτελούσαν το υπόλοιπο 90%.
Η ιταλική αγροτική οργάνωση επίσης τονίζει την κατάρρευση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου της Τυνησίας, η οποία μειώθηκε, κατά 54,9%, τον Φεβρουάριο του 2025, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι μέσες τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 8,5 δηνάρια/κιλό (2,54 ευρώ/κιλό) έως 18,7 δηνάρια/κιλό (5,5 ευρώ/κιλό). Αυτές τις τιμές δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν οι ελαιοπαραγωγοί της ΕΕ.
Οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία υποστηρίζονται από την εμπορική συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΕ, η οποία προβλέπει 56.700 τόνους ελαιολάδου (έξτρα παρθένου, παρθένου και λάδι λαμπάντε), χωρίς την επιβολή δασμών.
Οι αυξημένες εισαγωγές ελαιολάδου, από την Τυνησία στην Ιταλία, τροφοδοτούν τον κίνδυνο απάτης εις βάρος των καταναλωτών και προκαλούν την κατάρρευση των τιμών του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αναφέρει η Coldiretti.
Ο αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol κ. David Granieri, σχετικά με τον Κανονισμό 2020/761 της ΕΕ, ο οποίος ρυθμίζει την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το εισαγόμενο λάδι πληροί τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Η λίπανση της ελιάς εφαρμόζεται κυρίως στο έδαφος και συμπληρωματικά στα φύλλα. Η διαφυλλική λίπανση αποτελεί μια συμπληρωματική εφαρμογή θρεπτικών στοιχείων στους ελαιώνες.
Το ιδανικό είναι ο συνδυασμός της βασικής λίπανσης και της διαφυλλικής λίπανσης, μετά όμως από ανάλυση εδάφους και φυλλοδιαγνωστικής για να ξέρουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι η πρώτη λίπανση γίνεται μετά την συγκομιδή, από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο, όταν βάζουμε βόριο (Β) στο έδαφος. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να έχουν πλούσια ανθοφορία, επιτυχημένη καρπόδεση και καλή παραγωγή. Μαζί με την βασική λίπανση κάνουμε και ένα ψεκασμό με ιχνοστοιχεία και χαλκό.
Πολλοί παραγωγοί σταματούν σε αυτό το στάδιο την λίπανση. Αν κάποιοι θέλουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνδιάζουν τους ψεκασμούς φυτοπροστασίας που κάνουν με διαφυλλική λίπανση.
Τον Απρίλιο όταν έχει σχηματιστεί το μούρο και λίγο πριν την ανθοφορία κάνουμε τον ψεκασμό κατά της καλοκόρης. Μαζί κάνουμε μια διαφυλλική λίπανση με ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε πριν τα μέσα της ανθοφορίας.
Στην συνέχεια τον Μάιο μαζί με τον ψεκασμό για πυρηνοτρήτη κάνουμε και μια διαφυλλική λίπανση (άζωτο - φώσφορο - κάλιο) με βαρύτητα στο άζωτο. Σε αυτήν προσθέτουμε τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Στους αρδευόμενους ελαιώνες μαζί με την πρώτη άρδευση, τον Ιούνιο, όσοι παραγωγοί έχουν οικονομική δυνατότητα κάνουν υδρολίπανση με άζωτο.
Προς τα τέλη Αυγούστου για να έχουμε καλά μεγέθη καρπού, μαζί με τον ψεκασμό κατά του δάκου, βάζουμε κάλιο και ασβέστιο, που βοηθά τον καρπό να έχει καλή ελαιοπεριεκτικότητα.
Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στην καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς είναι απαραίτητες τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο. Από τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνουμε την βασική λίπανση άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ), κάλιο (Κ). Θα είναι καλό να έχει προηγηθεί εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση γιατί έτσι κάνουμε ορθολογική λίπανση και εξοικονόμηση χρημάτων.
Μετά τον Απρίλιο σε κάθε ψεκασμό με φυτοπροστατευτικά ρίχνουμε στο διάλυμα και διαφυλλικά λιπάσματα.
Από μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου ρίχνουμε θειική αμμωνία και ασβέστιο που βοηθάνε πολύ στην ανάπτυξη της ελιάς. Όταν δέσει το καρπίδιο (μέσα με τέλη Ιουνίου) κάνουμε μια συμπληρωματική λίπανση με ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο ρίχνουμε νιτρική αμμωνία για να πάρει περισσότερο βάρος ο καρπός.
Πλεονεκτήματα διαφυλλικής λίπανσης
Πολύ γρήγορα αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, η άμεση διόρθωση ξαφνικών ελλείψεων,
Δυνατότητα πραγματοποίησης στοχευμένων επεμβάσεων σε κρίσιμες φάσεις (κρόκιασμα, καρπόδεση και ανάπτυξη καρπών κ.λπ.)
Μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιπασμάτων με μείωση των απωλειών θρεπτικών στοιχείων
Η διαφυλλική λίπανση μπορεί να συνδυαστεί με φυτοπροστασία.
Δεν υπήρξε εμπορική συμφωνία για πώληση ελαιολάδου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας.
Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι υποψήφιοι αγοραστές δεν ανταποκρίθηκαν στο όριο τιμής που τέθηκε από τον συνεταιρισμό.
Ο διαγωνισμός για πώληση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, ποσότητας 25 τόνων και οξύτητας 0,27, εσοδείας 2024-2025, με μηδενικά υπολείμματα και χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκων, είχε τιμή εκκίνησης στα 5,10 ευρώ».
Θυμίζουμε ότι τα μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν να μην πουλήσουν σε τιμή κάτω από 5,10 ευρώ το κιλό γιατί δεν θα τους έδινε εισόδημα. Πάντως η απόφαση αυτή αναπτερώνει το ηθικό των ελαιοπαραγωγών, που έβλεπαν όλο το προηγούμενο διάστημα την παραγωγή τους να πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές, σε σχέση με το κόστος.
Από την άλλη οι Ισπανοί συνεχίζουν τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές γιατί το κόστος παραγωγής εκεί είναι μειωμένο και μπορούν να έχουν εισόδημα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του συστήματος Poolred, από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου, η τιμή παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν 3,95 ευρώ/κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 3,39 ευρώ/κιλό και το λαμπάντε 3,35 ευρώ/κιλό.
Αντίθετα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), οι τιμές ελαιολάδου τον Μάρτιο παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αφού ανέκτησαν τις απώλειες που υπήρξαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Το Ismea μάλιστα δείχνει μια άνοδο των τιμών ειδικά σε κάποιες περιοχές.
Οι μέσες τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις επαρχίες Λέτσε, Μπρίντιζι και Τάραντα, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κυμάνθηκαν στα 9,10 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 0,20 ευρώ (+2,2%). Αντίστοιχα, στη Φότζια, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 9,23 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 0,07 ευρώ (+0,8%).
Όσον αφορά τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία, η τελευταία έκθεση Frantoio, που παρουσίασε το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, δείχνουν ότι τέλη Φεβρουαρίου 2025 ανέρχονταν σε 157.472 τόνους, αυξημένα, κατά 11.001 τόνους, σε σχέση με τους 146.471 τόνους αποθέματα που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Οι 157.472 τόνοι αποτελούσαν έξτρα παρθένο και μόνο 2.161 τόνοι ήταν παρθένο. Μαζί με τις άλλες ποιότητες (λαμπάντε, ραφιναρισμένο και πυρηνόκαρπο) τα ιταλικά ελαιόλαδα φτάνουν τους 216.840 τόνους.
Από αυτές τις ποσότητες το ιταλικό ελαιόλαδο είναι μόλις 89.307 τόνοι, μειωμένο, κατά 37,7%, σε σχέση με τους 143.356 τόνους που είχε τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Τα εισαγόμενα ελαιόλαδα προέλευσης ΕΕ (ελληνικά, ισπανικά) ανέρχονται 53.059 τόνους, στο τέλος Φεβρουαρίου 2025, σημειώνοντας αύξηση 31,2%, σε σύγκριση με τους 40.450 τόνους που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
Μεγάλες αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στην αγορά ελαιολάδου, μετά την απόφαση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας να προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τιμή εκκίνησης στα 5,10 ευρώ.
Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με την απόφαση αυτή θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα στους ελαιοπαραγωγούς ότι αυτοί βάζουν τον πήχη και βρήκαμε το νόμιμο τρόπο να το κάνουμε. Συμφωνούμε ότι στο εμπόριο υπάρχουν όρια έτσι και στην παραγωγή πρέπει να υπάρξουν όρια.
Ο ελαιοπαραγωγός την συγκεκριμένη περίοδο έχει όριο την τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό. Κάτω από αυτή δεν μπορεί να έχει εισόδημα
Για να συνεχίσει να καλλιεργεί τους ελαιώνες του θα πρέπει να έχει οικονομική ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν πουλήσει το ελαιόλαδο θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα καλλιέργειας και να του μείνει ένα εισόδημα.
Η αγορά την φετινή εμπορική περίοδο έχει πλήξει τους παραγωγούς που αναγκάζονται να πουλάνε σε χαμηλές τιμές. Από την άλλη όμως στο ράφι έχει μειωθεί ελάχιστα η τιμή του ελαιολάδου. Επίσης πουλάνε στον καταναλωτή σε υψηλή τιμή περσινό ελαιόλαδο που είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο.
Φέτος έχουμε πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο το οποίο θέλουμε να πουληθεί με την ανάλογη προστιθέμενη αξία.
Για αυτό κάνουμε πλειοδοτικό διαγωνισμό για πώληση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας ποσότητας περίπου 25 τόνων και οξύτητας 0,27, εσοδείας 2024-2025, με μηδενικά υπολείμματα και χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκων. Τιμή εκκίνησης είναι τα 5,10 ευρώ. Οι προσφορές θα ανοιχτούν την Πέμπτη (20 Μαρτίου 2025) και ώρα 2:00 μ.μ. στο γραφείο του Συνεταιρισμού».
Στο μεταξύ νέα πώληση ελαιολάδου είχαμε στην Λακωνία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, «σήμερα Τετάρτη (19/3/2025) συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φετινής εσοδείας, σε τιμή 4,70 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής είναι ντόπιος τυποποιητής. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στην περιοχή και τώρα η αγωνία όλων είναι πως θα εξελιχθούν οι τιμές».
Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ οι κανόνες εμπορίας του ελαιολάδου που ρυθμίζονται από τον ενωσιακό Καν. (ΕΕ) αριθ. 29/2012 έχουν ήδη προβλέψει την διακίνηση του προϊόντος μόνο σε περιέκτες μέχρι 5 λίτρα.
Θα πρέπει όμως εδώ να επισημάνουμε ότι αν η πρόταση για το «5λιτρο του παραγωγού» τύχει κάποιας αποδοχής, τα προβλήματα που θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης είναι πολλά και σύνθετα, όπου μεταξύ άλλων ενδεικτικά αναφέρουμε τα επόμενα:
- Προϋπόθεση είναι όλα τα ελαιοτριβεία να λάβουν άδεια τυποποιητή (με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προδιαγραφών και απαιτήσεων). Κάτω από ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό υποχρεωτικό;
- Ποιος θα έχει την ευθύνη του προϊόντος, ως τυποποιητής; Ο ελαιοτριβέας ή ο ελαιοπαραγωγός;
- Ποιος θα έχει την ευθύνη για τον χαρακτηρισμό του προϊόντος ως εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και την συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας (π.χ. ανίχνευση φυτοφαρμάκων); Πως θα διασφαλίζεται ότι κυκλοφορεί ασφαλές ως τρόφιμο;
- Πώς θα γίνεται η διακίνηση του προϊόντος και με ποια φορολογικά παραστατικά; Με ποιον τρόπο θα αποδίδεται ο ΦΠΑ;
Και ο ΣΕΒΙΤΕΛ προσθέτει: Όπως είναι κατανοητό, χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί αλλά και νομιμοποιηθεί μια «παράλληλη αγορά» ελαιολάδου χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του καταναλωτή αλλά ταυτόχρονα τον κλάδο της τυποποίησης από αθέμιτο ανταγωνισμό.
Για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας του 16κιλου τενεκέ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ επί πολλές δεκαετίες προσπαθεί με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να ζητά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί η διακίνηση του ελαιολάδου σε 16κιλο τενεκέ στην ποιότητα του προϊόντος, στην νοθεία του προϊόντος, στην υγεία του καταναλωτή, στην φοροδιαφυγή, στον αθέμιτο ανταγωνισμό κλπ.
Τέλος, αναφέρει ότι με την καθιέρωση, από 1/4/2025, της υποχρεωτικής έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για την διακίνηση ελαιολάδων (my data), έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, θα συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διακίνησης χύμα - ανώνυμου ελαιολάδου το οποίο πλήττει παντοιοτρόπως τον Ελληνικό ελαιοκομικό τομέα.
Άγονος ήταν ο διαγωνισμός πώλησης 25 - 30 τόνους (1 βυτίο) έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, που πραγματοποίησε, την Παρασκευή (14 Μαρτίου 2025), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, «ήταν ο πρώτος διαγωνισμός ελαιολάδου που έκανε ο συνεταιρισμός την φετινή εμπορική περίοδο. Είχαμε κάποιο ενδιαφέρον αλλά δεν μας δόθηκε τιμή. Ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει μετά το Πάσχα.
Φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή μας είναι πολύ μειωμένη. Οι προβλέψεις που κάναμε κατά την ανθοφορία έκαναν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 1.200 τόνων. Τελικά όμως τα μέλη του συνεταιρισμού κατάφεραν να κάνουν μια παραγωγή της τάξης των 270 τόνων. Από αυτή την ποσότητα θα κάνουμε δική μας τυποποίηση τους 150 τόνους και τους υπόλοιπους 80 - 90 τόνους, ο προγραμματισμός μας είναι να τους πουλήσουμε με διαγωνισμό».
Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για πώληση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας ποσότητας περίπου 25 τόνων και οξύτητας 0,27, εσοδείας 2024-2025, με μηδενικά υπολείμματα και χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκων. Τιμή εκκίνησης είναι τα 5,10 ευρώ. Οι προσφορές μπορούν να υποβάλλονται στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην περιοχή Φαραί Καλαμάτας ή ηλεκτρονικά στο emaiΙ: [email protected]. Οι προσφορές θα ανοιχτούν την Πέμπτη (20 Μαρτίου 2025) και ώρα 2:00 μ.μ. στο γραφείο του Συνεταιρισμού.
Παραμένει πάντως παγωμένη η αγορά ελαιολάδου στην χώρα μας αυτή την εποχή. Μετά τις ημέρες του Πάσχα προβλέπεται να ανοίξει τα χαρτιά του το ελληνικό εμπόριο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα ιταλικά ελαιόλαδα φέτος είναι μειωμένα σε ποσότητα.
Οι Ισπανοί έχουν βγάλει φέτος αυξημένη παραγωγή αλλά φαίνεται να έχουν ποιοτικά προβλήματα.
Από την άλλη τα ελληνικά αποθέματα δεν φαίνεται να είναι μεγάλα, το ίδιο και η παραγωγή (στοιχεία δεν έχει το ΥπΑΑΤ). Πάντως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν στα τέλη της φετινής εμπορικής περιόδου τα ελληνικά αποθέματα αναμένεται να είναι μηδενικά.
Νέες πωλήσεις ελαιολάδου είχαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Λακωνία και στην Κρήτη. Με το σταγονόμετρο γίνονται οι εμπορικές πράξεις στην χώρα μας.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη, στη Λακωνία, ήρθε σε εμπορική συμφωνία για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη Λακωνίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ήρθαμε σε συμφωνία μετά από διαγωνισμό για την πώληση 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην τιμή των 4,95 ευρώ το κιλό».
Επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου (35 τόνοι) στην τιμή των 4,76 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Το ελαιόλαδο δόθηκε με απευθείας διαπραγμάτευση και όχι μέσω διαγωνισμού, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γιώργος Περογιαννάκης.
Είχε προηγηθεί αυτό τον μήνα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών, που συμφώνησε στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στην τιμή των 4,825 ευρώ το κιλό.
Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλοι διαγωνισμού πώλησης ελαιολάδου από συνεταιρισμούς.
Βέβαια οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές, του 2023, αυτής της περιόδου, που ήταν στα 5,20 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με τις περσινές είναι μειωμένες στο μισό.
Πολλοί όμως είναι οι παραγωγοί που πιέζονται να πουλήσουν καθώς η ακρίβεια δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας.
Μπορεί όμως οι τιμές στο χωράφι να έπεσαν σε σχέση με πέρσι αλλά ακόμη δεν έχουμε δει μείωση των τιμών στο ράφι για τον καταναλωτή.
Όσον αφορά το ΥπΑΑΤ «ξέχασε» τις υποσχέσεις που έδινε για καταγραφή των ποσοτήτων πώλησης του ελαιολάδου στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), με καλούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία.
Η παραγωγή ελαιολάδου, τον Φεβρουάριο, έφτασε τους 150.769 τόνους, ενώ η συνολική μέχρι στιγμής ισπανικής παραγωγή της φετινής περιόδου ανέρχεται στους 1.391.020 τόνους.
Από αυτή την ποσότητα, οι 551.936 τόνοι ελαιολάδου έχουν παραχθεί στην επαρχία της Χαέν μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.
Όσον αφορά τις ισπανικές εξαγωγές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα και ανήλθαν τον μήνα Φεβρουάριο στους 110.000 τόνους. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα και για τους επόμενους μήνες.
Τα ισπανικά αποθέματα μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 1.100.100 τόνους, εκ των οποίων οι 884.020 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 200.100 τόνοι στα συσκευαστήρια και 16.00 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος τιμών Poolred, στην Ισπανία, από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου 2025, η μέση τιμή παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 4,103 ευρώ το κιλό, του παρθένου στα 3,606 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε στα 3,350 ευρώ το κιλό.
Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον Δρ. Δημήτρη Σταυρίδη, γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας, ώστε να μας αποτυπώσει την εικόνα της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς και των παθογόνων στην περιοχή.
Ο Δρ. Σταυρίδης δήλωσε αναλυτικά:
«Η μονίλια είναι μια ασθένεια που σε γενικές γραμμές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αλλά αντιμετωπίζεται, μέσω προληπτικών ψεκασμών σε συγκεκριμένα χρονικα σημεία. Η ασθένεια η οποία μας έχει δημιουργήσει ανησυχία είναι η Φόμοψη.»
«Η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της κατά περιόδους και δεν δημιουργεί κάθε χρόνο προβλήματα. Το 2017 υπήρξε έξαρση της ασθένειας, δημιουργώντας πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή στην ποικιλία Φυρανιά. Οι παραγωγοί έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν παύση της καλλιέργειας και εκρίζωση των φυτών. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εκ νέου το 2023, επηρεάζοντας και την παραγωγή του 2024. Το αποτέλεασμα είναι οι παραγωγοί να ζητήσουν εκ νέου παύση της καλλιέργειας. Κάποιοι παραγωγοί με απομονωμένες φυτείες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν αυτή την τύχη, χάνοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.»
«Φέτος, το 2025, η ασθένεια είναι σε ύφεση, ωστόσο γνωρίζουμε πως το δυναμικό μολύσματος υπάρχει και πρέπει να βρεθεί μια λύση αντιμετώπισης κι όχι αναδιάρθρωσης. Οι παραγωγοί είναι σύμφωνοι με αυτό, καθώς δεν θέλει κανείς μας να χαθεί η ποικιλία της Φυρανιάς, η οποία καθιστά την Ελλάδα ξεχωριστή στο εμπόριο αμυγδάλων.
Πρόκεται για σύμπλεγμα παθογόνων κι όχι για έναν μόνο οργανισμό, κάτι που καθιστά την αντιμετώπιση της ασθένειας δύσκολη έως αδύνατη. Λόγω αυτού, έχουμε εισηγηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της Φόμοψης. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι κ. Βαγγέλας Ιωάννης από το τμήμα Φυτοπαθολογίας, κ. Μαδέσης Παναγιώτης του τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και κ. Νάνος Γεώργιος του τμήματος Δενδροκομίας. Το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Γεωργίας, και το οποίο αναμένουμε να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, θα εισηγηθεί δειγματοληψίες από την περιοχή, μοριακή εξέταση ώστε να αναγνωριστούν τα παθογόνα και μεταγονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων. Θα δοκιμαστούν επίσης τρόποι βιολογικής καταπολέμισης, με τη χρήση βιολογικών παραγόντων και βιοδιεγερτών, εξετάζοντας την ευρωστία των φυτών στην κάθε εφαρμογή.»
Ο Δρ. Γεώργιος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκ των εισηγητών του προγράμματος, δήλωσε για την εικόνα στην καλλιέργεια της Φυρανιάς:
«Η φυρανιά είναι η ναυαρχίδα στην ελληνική παραγωγή αμυγδάλων και η μόνη ανταγωνιστική ελληνική ποικιλία αμυγδαλιάς, όμως η καλλιέργειά της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η ασθένεια της Φόμοψης, πριν μερικά χρόνια έφτασε σε επίπεδα πανδημίας στην περιοχή. Η καταστροφή άρχισε από τη Λάρισα και επεκτάθηκε αρκετά. Η ασθένεια πλήττει μόνο την Φυρανιά.Οι καλλιέργεις της ποικιλίας εγκαταλήφθηκαν από πολλούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα τα χωράφια να παραμείνουν ως εστίες μόλυνσης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα Κανάλια, στο Συκούριο και ακόμα και στον Τύρναβο.»
«Χωρίς την έγκριση του προγράμματος το οποίο εισηγηθήκαμε δυστυχώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Το να προβαίνουμε στις ίδιες πρακτικές ξανά και ξανά δεν θα οδηγήσει κάπου. Το ζήτημα χρήζει σφαιρικής επιστημονικής προσέγγισης, εξ ’ου και η σημασία του προγράμματος, ώστε να έχουμε απτά στοιχεία στα χέρια μας και να πράξουμε βάσει αυτών.
Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, την εύρεση του παθογόνου μέσω μοριακών τεχνικών και πόσα και ποιά παθογόνα βρίσκονται πάνω στα φυτά. Αν για παράδειγμα η ασθένεια ξεκινά από έναν μύκητα και στη συνέχεια εμφανίζονται κι άλλοι, που σχετίζονται με την καταστροφή της παραγωγής, σε ποιο στάδιο θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο κάθε μύκητας, όλα αυτά αποτελούν ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί απάντηση. Ο κ. Βαγγέλας, ως φυτοπαθολόγος θέλει να εστιάσει στον κύκλο της ασθένειας μέσω του προγράμματος. Εγώ, σαν δενδροκόμος, θα ήθελα να εξετάσω την επαγωγή της άμυνας των φυτών και τη χρήση βιοδιεγερτών σε αυτόν τον τομέα.»
Ο κ. Ιωάννης Κωτούλας, παραγωγός αμυγδάλων στη Λάρισα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο:
«Υπάρχει όντως πρόβλημα και φόβος γύρω από την ασθένεια της Φόμοψης. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως έχουν αποσυρθεί τα σκευάσματα και οι δραστικές ουσίες που κρατούσαν την ασθένεια υπό έλεγχο και δεν έχουν αντικατασταθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη Φόμοψη. Άπαξ και ο παραγωγός ανακαλύψει την προσβολή, κλαδεύει και καταστρέφει τους προσβεβλημένους κλάδους αλλά η εξάπλωση της ασθένειας συνήθως συνεχίζεται. Υπάρχουν παραγωγοί που τα προηγούμενα έτη έχουν χάσει ολικώς τη σοδειά τους ή ακόμα και την καλλιέργειά τους. Μιλάμε λοιπόν για καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και σε αυτή την περίπτωση τα κτήματα που καταστράφηκαν θα χρειάστουν τουλάχιστον μια 5ετία για να επανέλθουν.
Περιμένουμε να μεριμνήσει η πολιτεία για το ζήτημα. Σε αυτή τη φάση, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η ασφαλέστερη πρακτική είναι η καταστροφή ενός χωραφιού προσβεβλημένου, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που θα προβούν σε κάτι τέτοιο. Η ασθένεια δείχνει να μεταφέρεται με τον αέρα και με τα έντομα, οπότε η καταστροφή της καλλιέργειας είναι ένα μέτρο για την πρόληψη εξάπλωσης σε γειτονικές καλλιέργειες
Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια μέθοδος πρόληψης και θεραπείας της Φόμοψης. Περιμένουμε από τους γεωπόνους επιστήμονες επίσημες οδηγίες περι αυτού. Ίσως και την επισημοποίηση ποικιλιών ως ανθεκτικές, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για ανθεκτικότητα ποικιλιών στη Φόμοψη, παρά μόνο όσα λέγονται από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους παραγωγούς. Εάν κάποια ποικιλία είναι όντως ανθεκτική, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση της σε πληγείσες περιοχές.»
Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για το Phomopsis amygdali στην αμυγδαλιά έχουν δραστική ουσία το captan.
Δείτε εδώ σχετική γεωργική προειδοποίηση
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο στην χώρα μας, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση της παραγωγής που έχουμε στις τρίτες χώρες.
Να επισημάνουμε η πολιτική που ακολουθεί η Κομισιόν έχει σαν αποτέλεσμα από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου να εισάγεται χωρίς δασμούς το ελαιόλαδο στην αγορά της ΕΕ.
Πάντως για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στην χώρα μας μεγάλη ευθύνη φαίνεται να έχει και το ΥπΑΑΤ.
Ο ελαιοπαραγωγός, αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουμε μία μέση τιμή σε όλη τη χώρα στα 4,5 ευρώ. Μιλάμε για τιμή κάτω του κόστους.
Ευθύνη για αυτή την εικόνα της αγοράς έχει σε μεγάλο βαθμό η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν ότι συνεχίζει το ΥπΑΑΤ να μην χρησιμοποιεί τα δεδομένα της myDATA της ΑΑΔΕ για τις πωλήσεις ελαιολάδου στην χώρα μας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί για την εμπορία και τα αποθέματα ελαιολάδου. Στην ουσία οι ελαιοπαραγωγοί στην χώρα μας «πουλάνε στα τυφλά».
Αν δούμε όμως τους ανταγωνιστές μας στην ΕΕ, Ιταλούς και Ισπανούς, βγάζουν επίσημα στοιχεία, με ανακοινώσεις των Υπουργών Γεωργίας, στα οποία αναφέρουν την παραγωγή, τις πωλήσεις και τα αποθέματα του ελαιολάδου. Μάλιστα στην Ιταλία αναφέρουν αναλυτικά τις ποσότητες ελαιολάδου που έχουν στις αποθήκες τους και αν είναι από Ιταλία ή από άλλη χώρα της ΕΕ (κυρίως ελληνικό).
Για αυτό καταγγέλλω το ΥπΑΑΤ ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.
Έχω επίσης αναφερθεί στο αδασμολόγητο ελαιόλαδο από τρίτες χώρες, το οποίο επηρεάζει το εμπόριο λαδιού στην Ελλάδα. Χρειάζεται λήψη μέτρων για την ανησυχητική αυτή κατάσταση, για την οποία ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως ούτε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναδεικνύει το πρόβλημα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες».
Προβλέψεις παραγωγής ελαιολάδου
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στοιχεία από τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, κατά 32,3%, στην τρέχουσα εκστρατεία 2024/2025 σε σχέση με την προηγούμενη, φθάνοντας σχεδόν τους 3,4 εκατομμύρια τόνους, που αναμένεται να είναι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τόνους υψηλότερη από την προβλεπόμενη κατανάλωση.
Από αυτή την ποσότητα περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι αντιστοιχούν στην παραγωγή των χωρών της ΕΕ, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2023/2024 και κατά 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
Όμως έχουμε και τους 1,4 εκατομμύρια τόνους, που είναι η παραγωγή των χωρών εκτός ΕΕ και κυρίως στην Μεσόγειο (αύξηση κατά 2% σε σχέση με την περσινή περίοδο).
Η Τουρκία (χώρα με καθεστώς σύνδεσης με την ΕΕ) έχει την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στις τρίτες χώρες, με εκτίμηση της τάξης των 450.000 τόνων, μια υπερδιπλάσια ποσότητα (+109%) σε σχέση με την προηγούμενη εκστρατεία.
Ακολουθεί η Τυνησία στη δεύτερη θέση, με 340.000 τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 55% και με δικαίωμα αδασμολόγητων εξαγωγών στην ΕΕ.
Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Συρία προβλέπεται να ανέλθει σε 105.000 τόνους (αύξηση κατά 31%), με μεγάλες ποσότητες να διακινούνται μέσω Τουρκίας και να καταλήγουν στην ΕΕ.
Στην συνέχεια έχουμε το Μαρόκο, ένας νέος παίκτης στην αγορά, που αναμένεται να έχει μια φετινή παραγωγή της τάξης των 90.000 τόνων, η οποία είναι μειωμένη, κατά 15%, σε σχέση με πέρσι λόγω της ξηρασίας. Όμως και η συγκεκριμένη χώρα έχει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και βέβαια γίνονται συνεχώς νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων.
Στις υπόλοιπες τρίτες χώρες (Αργεντινή, ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος κ.λπ.) η πρόβλεψη του IOC είναι για μια παραγωγή της τάξης των 416.000 τόνων (αύξηση κατά 1%).
Κατανάλωση ελαιολάδου
Η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής προβλέπει την παγκόσμια κατανάλωση για την τρέχουσα εκστρατεία 2024/2025 σχεδόν 2,97 εκατομμύρια τόνους.
Μιλάμε για μια μέτρια αύξηση 2,9% και μόλις 84.000 τόνους, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (που είχαμε μεγάλη μείωση και ήταν από τις χειρότερες εμπορικές περιόδους).
Πάντως και αυτή η ποσότητα είναι αυξημένη σε σχέση με την κατανάλωση ελαιολάδου των δύο προηγούμενων εμπορικών περιόδων (2022/2023 με σχεδόν 2,87 εκ. τόνους και 2023/2024 με 2,88 εκ. τόνους).
Για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για την καλλιέργεια της ελιάς στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελαιοκαλλιέργεια δεν θα χρηματοδοτηθεί από τα 142,7 εκατ. ευρώ του Μέτρου 23, που αφορά αποζημιώσεις για την μείωση παραγωγής, το 2024, άνω του 30%.
Επίσης να αναφέρουμε ότι η ελιά δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιο de minimis. Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει μεγάλη αναταραχή και οργή στους ελαιοπαραγωγούς προς το ΥπΑΑΤ και κυρίως προς τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, που είναι γεωπόνος από την Λακωνία και γνωρίζει καλά τον κλάδο του ελαιολάδου και της ελιάς.
Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «περιμέναμε ότι η ελιά θα ήταν μέσα στο «πακέτο» του Μέτρου 23 και θα ήταν στον φάκελο που κατατέθηκε από το ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες. Αυτό που γίνεται στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα είναι μια αδικία και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.
Έχω μια εύλογη παρατήρηση και απορώ πως δεν την σκέφτηκε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Μας λένε συνεχώς από το ΥπΑΑΤ ότι τα 142,7 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα για την καλλιέργεια της ελιάς στην χώρα μας.
Κάνουν λάθος όμως γιατί τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημιώσεις για μείωση της παραγωγής. Δεν αφορά δηλαδή όλαα τα ελαιόδεντρα που έχει καταγεγραμμένα η χώρα μας αλλά μόνο τα «παραγωγικά» ελαιόδεντρα. Το γεγονός ότι έχουμε δέντρα δεν σημαίνει ότι είναι όλα παραγωγικά.
Η στρεμματική ενίσχυση δίνεται στο παραγωγικό ελαιόδεντρο και με βάση τα παραστατικά πώλησης του προϊόντος (ελαιόλαδο ή ελιά) που καταθέτει ο παραγωγός στην ΑΑΔΕ. Επιλέξιμοι είναι οι παραγωγοί οι οποίοι σύμφωνα με τα παραστατικά πώλησης που διαθέτουν φαίνεται να έχουν απώλεια παραγωγής. Δεν αφορά τα εγκαταλελειμμένα ελαιόδεντρα της χώρας μας.
Δεν είναι δυνατόν για ένα τέτοιο προϊόν με τόσο μεγάλη ιστορίας και παράδοση, να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Θα πρέπει να ξαναδούν στο ΥπΑΑΤ με ευλάβεια αυτό που έκαναν με την ελαιοκαλλιέργεια και να το διορθώσουν άμεσα».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» από την Μεσσηνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με την ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας.
Μας λένε για το ελαιόλαδο ότι είναι ένα εθνικό προϊόν και είναι ο «πράσινος χρυσός» αλλά είναι μόνο λόγια. Στην πράξη φαίνεται ότι η πολιτεία δεν θέλει να στηρίξη της ελαιοκαλλιέργεια.
Θα έπρεπε να κάνανε διαχωρισμό στις ζώνες καλλιέργειας και να στήριζαν οικονομικά τους ελαιοκαλλιεργητές που είχαν απώλεια στην παραγωγή τους. Με τις φετινές χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο είναι θέμα βιωσιμότητας να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
Στην περιοχή μας υπάρχει συγκεκριμένη ζώνη στην οποία τα ξηρικά ελαιόδεντρα έχουν μεγάλο πρόβλημα απώλειας παραγωγής. Μάλιστα έχουμε συμφωνήσει με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και σε συνεργασία μαζί της κάναμε οριοθέτηση της ζημιάς».
Με την υπ’ αρ. 392905/11.12.2024 Υπουργική Απόφαση χορηγήθηκε οριστική άδεια διάθεσης στην αγορά του ζιζανιοκτόνου RIPPER® (AAΔΑ: 70573) με δ.ο. clethodim 12% + pyraflufen-ethyl 1% β/ο
Το RIPPER® ελέγχει:
Ετήσια αγρωστώδη: Αιματόχορτο, μουχρίτσα, πόα κοινή, πράσινη σετάρια, ελευσίνη, ήρα πολύανθη, βρόμος, αγριοβρώμη μεγάλη, αγριοκρίθαρο.
Ετήσια πλατύφυλλα: Βλήτο τραχύ, λουβουδιά, μαρτιάκος, αντράκλα, καψέλλα, κόνυζα, πολυκόμπι, βερόνικα, στελλάρια, τσουκνίδα μικρή, μολόχα, ξινολάπαθο, άγριο ρόκα, γεράνιο, οξαλίδα.
Πολυετή αγρωστώδη: Αγριάδα, βέλιουρας.
Πολυετή πλατύφυλλα: Περιπλοκάδα, αγριοράδικο, ζωχός πολυετής, αγριοτρίφυλλο.
Είναι εγκεκριμένο στις εξής καλλιέργειες: Αμπέλι, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά, ιαπωνική μουσμουλιά, βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιά, λεμονιά, λιμμετία, μανταρινιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, φουντουκιά, ροδιά, λωτός, αγροί σε αγρανάπαυση, όρια αγρών με ακαλλιέργητη γη.

Το RIPPER® αποτελεί εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικότητας, λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης του, ειδικά σε ζιζάνια όπως η κόνυζα και η ήρα, στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη ανθεκτικότητα στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., στο ανανεωμένο site της εταιρίας www.sipcam.gr και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος GEN4OLIVE παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, από τις 25 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2025.
Το GEN4OLIVE είναι μία ευρεία, διεπιστημονική Κοινοπραξία 16 συνεργατών από 7 διαφορετικές χώρες, που έχει στόχο την ενίσχυση της διατήρησης, αξιολόγησης και χρήσης των Γενετικών Πόρων για την βελτίωση της αναπαραγωγής της ελιάς και την παράδοση νέων ποικιλιών.
Από την πλευρά της χώρας μας συμμετείχαν η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στις τελευταίες καινοτομίες στην αναπαραγωγή της ελιάς και ανέλυσαν μεθόδους βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι η έλλειψη εργατών γης, η οποία οδηγεί σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας.
Στην Ισπανία όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στην γραμμική φύτευση και την μηχανική καλλιέργεια των ελαιώνων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της έλλειψης εργατικών χεριών. Από την άλλη οι μικροί παραγωγοί που δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια λόγω της αύξησης του κόστους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελιάς (AEMO), κάθε τρία χρόνια στην Ισπανία ποσοστό 8% των μικρών ελαιοπαραγωγών αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις επόμενες δεκαετίες να μείνουν στην καλλιέργεια μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί, που θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις στις νέες φυτεύσεις χαμηλού κόστους και στην μηχανική καλλιέργεια. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια στην χώρα.
Το ίδιο πρόβλημα της αποχώρησης των μικρών παραγωγών αναμένεται να αντιμετωπίσει και η χώρα μας τα επόμενα χρόνια (πιθανόν να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Σαλής, πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος.
Από την πλευρά της η Κομισιόν αντί να πάρει μέτρα με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας, προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με τις χώρες της Mercosur) χρησιμοποιώντας σαν «δικαιολογία» την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, ενώ με τις δικές της πολιτικές δημιουργεί το πρόβλημα. Οι εισαγωγές τροφίμων από τις τρίτες χώρες θα καλύπτουν την ζήτηση στις αγορές της ΕΕ. Βέβαια αυτό δεν τολμούν να το πουν ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες.
Νέα πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχαμε από συνεταιρισμό στην Λακωνία, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται οι πωλήσεις στην αγορά.
Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών προχώρησε στην πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην τιμή των 4,825 ευρώ το κιλό.
Η εμπορική συμφωνία έγινε μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 40 τόνων συν 60 τόνων (δύο βυτίων) που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2).
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού της Ανατολικής Μάνης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά του συγκεκριμένου ελαιολάδου επειδή ήταν πολύ καλής ποιότητας και δεν είχε καθόλου φυτοφάρμακα καθώς πραγματοποιούσαμε συνεχόμενες αναλύσεις. Συνολικά κατατέθηκαν πέντε προσφορές στα 4,40 ευρώ/κιλό, 4,50 ευρώ/κιλό, 4,62 ευρώ/κιλό, 4,75 ευρώ/κιλό και 4,825 ευρώ/κιλό και τελικά κατωχυρώθηκε στην μεγαλύτερη προσφορά.
Πάντως υπάρχουν ακόμη 180 τόνοι ελαιολάδου απόθεμα στον συνεταιρισμό και αναμένεται να γίνουν νέοι διαγωνισμοί για την πώλησή τους.
Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα αποθέματα. Αυτό δείχνει ότι πουλάμε με κάποιες εκτιμήσεις αποθεμάτων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία, που σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ανακοινώνονται ποσότητες πώλησης και αποθεμάτων.
Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την φετινή εκστρατεία με μηδενικά τελικά αποθέματα. Το θέμα είναι σε ποιες τιμές θα πουλήσουν το ελαιόλαδο οι Έλληνες παραγωγοί.
Επίσης ακόμη αναμένουμε το ΥπΑΑΤ τι θα αποφασίσει επίσημα για την ελαιοκαλλιέργεια και αν θα ενταχθεί στο Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής το 2024.
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.
Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.
Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.
«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της φετινής παραγωγής ελαιολάδου (2024/2025) από το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA).
Σύμφωνα με αυτά η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα είναι 1.380.000 τόνοι στην εκστρατεία 2024/2025, δηλαδή 61,5% περισσότερο από την προηγούμενη σεζόν,
Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου θα ανέλθουν στους 210.000 τόνους για την φετινή περίοδο, κατά 11,1% λιγότερες σε σχέση με την περσινή εκστρατεία (2023/2024).
Το MAPA εκτιμά ότι η εγχώρια κατανάλωση θα φτάσει στους 495.000 τόνους, αυξημένη σε σύγκριση με τους 410.051 τόνους την περσινή περίοδο.
Όσον αφορά τις Ισπανικές εξαγωγές, αναμένεται ότι θα είναι περίπου 990.000 τόνοι, 33,3% περισσότερες σε σχέση με την εκστρατεία 2023/2024.
Τέλος, τα τελικά αποθέματα ελαιολάδου αναμένεται να είναι 295.389 τόνοι, έναντι 186.304 τόνων που είχε η προηγούμενη καμπάνια.
Στο μεταξύ, από τις 17 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025, η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 4,09 ευρώ/κιλό, το παρθένο 3,64 και το λαμπάντε 3,39 ευρώ το κιλό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το όραμά της για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο «οδικός χάρτης», που ανακοίνωσε η Επιτροπή, θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα, από το 2025, για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης συνοχής των προτύπων όσον αφορά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ.
Στην ουσία αναφέρει ότι θα «φρενάρει» τις απαγορεύσεις δραστικών ουσιών δίχως εναλλακτικές λύσεις. Αυτό δηλαδή που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα πολλές καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες στην φυτοπροστασία.
H εισαγωγή εναλλακτικών λύσεων σε µια µορφή βιολογικών ή καινοτόµων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαµηλού κινδύνου δεν ακολούθησε τον ίδιο ρυθµό όπως η απόσυρση των δραστικών ουσιών από την αγορά της ΕΕ, παραδέχεται η Κοµισιόν.
Γιατί όμως αποφάσισε να κάνει αυτή την στροφή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Γιατί δέχεται «πιέσεις» από την μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών τροφίμων σε σχέση με τις εισαγωγές τις τρίτες χώρες, που χρησιμοποιούν ελεύθερα τα απαγορευμένα φυτοπροστατευτικά στην ΕΕ.
Στην επόμενη παράγραφο του «οδικού χάρτη» παραδέχεται ότι έτσι «ανταποκρίνεται στα αιτήματα των γεωργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ δεν οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ενώ παράλληλα συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες».
Θα αποζημιώσει όμως η Επιτροπη την απώλεια εισοδήματος των Ευρωπαίων Αγροτών από τα μέτρα που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν νομίζουμε.
Επίσης τονίζει η Επιτροπή ότι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ευρωπαίων γεωργών. Κάτι που οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις το ζητούσαν τα τελευταία χρόνια.
Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:
- Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
- Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.
ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Δύο μεγάλες πωλήσεις ελαιολάδου έγιναν, την Πέμπτη (20/2), στην περιοχή της Λακωνίας.
Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων προχώρησε σε εμπορική συμφωνία για πώληση 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ενώ την ίδια ημέρα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ασωπού συμφώνησε στην πώληση 4 βυτίων (περίπου 120 τόνων).
Ο κ. Παναγιώτης Ντανάκας, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων - Πακίων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 80 τόνων ελαιολάδου με έμπορο από την Λακωνία, στην τιμή των 4,75 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή συνεχίζεται στην περιοχή και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Οι παραγωγοί θέλουν να καλύψουν τα έξοδά τους και αναγκάζονται να πουλάνε. Από την πλευρά της η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τις εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Τερζιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από περίπου 10 ημέρες είχαμε έρθει σε συμφωνία για την πώληση 60 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 4,70 ευρώ το κιλό. Χτες προχωρήσαμε σε νέα πώληση 120 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σε έμπορο από την Λακωνία, στην τιμή των 4,75 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της συγκομιδής ελαιοκάρπου. Σε περίπου 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Μετά την πτωτική πορεία που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες η αγορά φαίνεται να αρχίζει να σταθεροποιείται. Η τιμή βέβαια είναι χαμηλή, κοντά στο κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί όμως προσπαθούν να καλύψουν τα έξοδά τους».
Στο μεταξύ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Λακωνίας προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση ποσότητας περίπου 40.000 κιλών (40 τόνων), εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2024-2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορές στον συνεταιρισμό μέχρι την Παρασκευή (28/02/2025) και ώρα 18:00. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει την ίδια ημέρα και ώρα. Ο πλειοδότης στον οποίο θα κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός έχει υποχρέωση σε άμεση προκαταβολή με το κλείσιμο της συμφωνίας καθώς πληρωμή και παραλαβή εντός 10 ημερών.
Ολοκληρώθηκε η φετινή (2024/2025) ελαιοκομική περίοδος στην Ιταλία. Η μέση τιμή παραγωγού για όλη την περίοδο συγκομιδής διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα.
Kυμάνθηκε γύρω στα 9 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και από 2,80 έως 3,40 ευρώ το λαμπάντε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας (MASAF), στις 31 Ιανουαρίου 2025, η χώρα είχε συνολικά αποθέματα 158.000 τόνων παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου (155.000 τόνοι έξτρα παρθένου), τα οποία είναι μειωμένα, κατά 23,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.
Σε αυτές τις ποσότητες έχουμε ακόμη 214.000 τόνους ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας (lampante - ραφιναρισμένο), που και αυτές είναι μειωμένες, κατά 20,5%, σε σχέση με το 2024.
Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το 63,2% των αποθεμάτων έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι ιταλικής προέλευσης, ενώ το προϊόν προέλευσης ΕΕ αντιπροσωπεύει το 28,9%.
Επίσης το 53,9% του ελαιολάδου προέρχεται από τις νότιες περιοχές της Ιταλίας, Απουλίας και της Καλαβρίας (34,8% και 11,0%, αντίστοιχα).
Τα ελαιόλαδα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ) ανέρχονται σε 21,5 εκατομμύρια λίτρα, ποσοστό 13% μειωμένο σε σχέση με την ποσότητα της 31ης Ιανουαρίου 2024 (που ήταν 24,3 εκατομμύρια λίτρα).
Στο μεταξύ ο Ιταλός Υφυπουργός Γεωργίας, Patrizio La Pietra, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «θα εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στην ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου και προειδοποίησε τους φορείς του κλάδου στην χώρα του να μην προχωρούν σε λανθασμένες πρακτικές εισαγωγών και «ιταλοποίησης» του προϊόντος, οι οποίες βλάπτουν τους ελαιοπαραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και την ιταλική οικονομία».
Ανατροπές στην προσφορά και την ζήτηση του ελαιολάδου στην ΕΕ φέρνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθούν προβλέψεις παραγωγής, κατανάλωσης και τελικών αποθεμάτων ανά χώρα
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με της προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, στους πρώτους τέσσερις μήνες της περιόδου 2024/2025 (μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024) στις χώρες της ΕΕ η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 1.416.171 τόνους, από τους 1.989.332 τόνους που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 71,18% των αναμενόμενων ποσοτήτων έχει ήδη παραχθεί.
Προβλέψεις παραγωγής ανά χώρα στην ΕΕ
Η Ισπανία, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2024, παρήγαγε 883.539 τόνους, από τους συνολικά 1,2 εκατομμύρια τόνους που είχαν προγραμματίσει, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα έχει ήδη φτάσει στο 68,49%.
Για την ίδια περίοδο η χώρα που παρήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες είναι η Ιταλία, με 230.350 τόνους από τους συνολιικά 240.000 τόνους που υπολογίστηκαν στην αρχή της εκστρατείας, επομένως αυτός ο όγκος θα είναι ο τελικός.
Η Πορτογαλία έχει ήδη παράγει 182.130 τόνους ελαιολάδου, με μια πρόβλεψη για 195.000 τόνους, άρα είμαστε κοντά στην προβλεπόμενη παραγωγή.
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο διάστημα έχουμε παραγωγή 109.500 τόνων ελαιολάδου, από τους 250.000 τόνους που που αναμένουμε.
Κατανάλωση
Όσον αφορά την κατανάλωση, η έκθεση της Επιτροπής εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της εμπορικής περιόδου θα μπορούσαμε να φτάσουμε συνολικά τους 1.224.000 τόνους ελαιολάδου σε επίπεδο κοινοτικής αγοράς.
Η Ισπανία είναι η χώρα όπου αναμένεται η μεγαλύτερη ζήτηση, με 480.000 τόνους, ενώ ακολουθείται από την Ιταλία, με 400.000 τόνους.
Στην Γαλλία η ζήτηση αναμένεται να ανέλθει στους 130.000 τόνους, ενώ στην Ελλάδα θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα στους 110.000 τόνους και στην Πορτογαλία στους 88.500 τόνους.
Αποθέματα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσφοράς και ζήτησης της τρέχουσας εκστρατείας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 τα αποθέματα ελαιολάδου στην ΕΕ προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στους 327.806 τόνους.
Από αυτή την ποσότητα την πλειονότητα των αποθεμάτων θα έχει η Ισπανία με 256.000 τόνους.
Τα αποθέματα στην Ιταλία αναμένεται να ανέλθουν σε 70.000 τόνους και στην Γαλλία στους 1.620 τόνους.
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (Κύπρος κ.α.) θα ολοκληρώσουν την εκστρατεία με μηδενικά αποθέματα.
Στην Κρήτη έγινε δημοπρασία για πώληση ελαιολάδου αλλά η τιμή προσφοράς ήταν χαμηλή και δεν προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία.
Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, του Δήμου Βιάννου στο νομό Ηρακλείου, προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, οξύτητας 0,18.
Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι κατατέθηκε μια προσφορά από ντόπιο έμπορο στην τιμή των 4,71 ευρώ το κιλό. Τα μέλη του δεν δέχτηκαν αυτή την τιμή και κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός.
Γεμίζουν τις αποθήκες με ελαιόλαδο οι Ισπανοί
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην Ισπανία.
Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) δημοσίευσε στοιχεία αγοράς για τον κλάδο του ελαιολάδου, τονίζοντας ότι η παραγωγή τον Ιανουάριο ανήλθε σε 341.490 τόνους.
Συνολικά μέχρι σήμερα η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2024/2025 ανέρχεται σε 1.234.568 τονούς, σχεδόν το ίδιο με τις εκτιμήσεις του Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής (MAPA), που μιλούσε για μια ποσότητα της τάξης των 1.262.299 τόνων. Από αυτή την ποσότητα, 469.562 τόνοι έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής στην επαρχεία Jaén και 980.993 τόνοι στην Ανδαλουσία. Και έχουμε ακόμα Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Τα ισπανικά αποθέματα μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 1.056.559 τόνους, εκ των οποίων οι 865.176 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 176.295 τόνοι στα συσκευαστήρια και 14.969 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι καλλιεργητές έχουν ολοκληρώσει ή το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
Θα αναφέρουμε ποιες εργασίες γίνονται μετά την συγκομιδή της ελιάς στις διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Ο κ. Παναγιώτης Νικούδης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, στη Ροδόπη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου με τα μέσα Δεκεμβρίου. Κάποιοι παραγωγοί κάνουν φυλλοδιαγνωστική ανάλυση και κάνουν χειμερινή λίπανση. Από τον Φεβρουάριο ξεκινούν τα κλαδέματα. Τελευταία βλέπουμε ότι είναι καλύτερα να κάνουμε αραιά κλαδέματα διαμόρφωσης ή ανανέωσης.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, από την Καβάλα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετά την συγκομιδή κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα. Στους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάνουμε ψεκασμούς με μίγμα ιχνοστοιχείων, βόριο, ψευδάργυρος και μαγγάνιο. Επίσης η κοπριά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προστασία από την παγωνιά καθώς ζεσταίνει το έδαφος. Μετά την ανθοφορία βάζουμε τα κρυσταλλικά λιπάσματα. Από τον Μάρτιο στην περιοχή μας κάνουμε τα κλαδέματα, διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα, καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα. Εργάτες δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Προσωπικά εχω μόνιμα δύο εργάτες και τους απασχολώ στις καλλιέργειες όλο τον χρόνο.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός, από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετασυλλεκτικά τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής για αυτό είναι καλό να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκό. Επίσης είναι καλό να κάνουμε ψεκασμούς με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος, που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών. Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στην περιοχή κάνουμε την βασική λίπανση. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι με την συγκομιδή πρέπει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του κλαδέματος. Στις νότιες περιοχές της χώρας, που δεν έχουν προβλήματα με παγετούς, οι ελαιοπαραγωγοί ξεκινούν να κάνουν κλαδέματα στα δέντρα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αρδευόμενοι ελαιώνες θέλουν κλάδεμα κάθε χρόνο, ενώ οι ξηρικοί κάθε δύο χρόνια. Από την πράξη έχει φανεί ότι υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη κλαδευτών. Στην πέριοχή ήταν κυρίως Αλβανοί και έχουν φύγει οι περισσότεροι είτε στο εξωτερικό είτε σε τουριστικούς προορισμούς για να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Είναι πια λίγοι οι εργάτες που ξέρουν να κάνουν κλάδεμα σε ελαιώνες.
Στο πρόβλημα έλλειψης εργατών για τα κλαδέματα αναφέρεται ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, παραγωγός από την Άρτα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο οι κλαδευτές είναι λίγοι και θα έρθουν όποτε μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές θα δουλέψουν στο χωράφι χωρίς να είναι εκεί ο παραγωγός να τους καθοδηγήσει. Επίσης έχουν αυξηθεί τα μεροκάματα και τις περισσότερες φορές θέλουν τα χρήματα μαύρα. Θα πρότεινα να υπάρξει μια πιστοποίηση στους κλαδευτές, όπως έκανε το ΥπΑΑΤ με τους ψεκαστές. Αν έχουν περάσει μια εκπαίδευση και έχουν ένα χαρτί στο χέρι θα γνωρίζει ο παραγωγός ότι γνωρίζει να κλαδεύει. Επίσης θα πρέπει να δείχνει ότι έχει κάποιο εισόδημα από αυτή την εργασία. Σήμερα είναι λίγοι οι κλαδευτές και θα είναι εύκολο να πιστοποιηθούν στο ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη είθισται να γίνεται μετά την συγκομιδή η λίπανση. Επίσης κάνουμε ψεκασμό με χαλκό για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Φέτος λόγω της ανομβρίας στους ξηρικούς ελαιώνες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Κρήτη, χρειάζεται κλάδεμα ανανέωσης. Αν δεν γίνει δεν πρόκειται να έχουν παραγωγή. Όλα αυτά όμως έχουν κόστος και φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι στα 4,5 ευρώ το κιλό και να μην γίνονται εμπορικές πράξεις. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα αποθέματα για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τους. Σήμερα τα παραστατικά του ελαιοτριβείου τα ανεβάζουν άμεσα στο myDATA της ΑΑΔΕ. Αν υπήρχε μια συνεργασία ΥπΑΑΤ με ΑΑΔΕ θα μπορούσε να υπάρχει μια ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση για την παραγωγή ελαιολάδου, τις ποσότητες που θα κρατήσει για το σπίτι ο παραγωγός, τις ποσότητες που πάνε προς πώληση και αυτές που πάνε για αποθήκευση. Αμέσως όλοι ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές θα γνώριζαν πόσο ελαιόλαδο έχουμε διαθέσιμο προς πώληση.
Από την Λέσβο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου κ. Χρήστος Κουτλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στο νησί η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Άργησε φέτος να ξεκινήσει το ράβδισμα λόγω της ανομβρίας. Ξεκίνησε η συγκομιδή από το Δεκέμβριο και μπορεί να φτάσει μέχρι τον Απρίλιο. Στην περιοχή πρώτα κάνουμε την συγκομιδή και μετά ξεκινούν τα κλαδέματα. Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να κλαδεύουν όσοι ολοκλήρωσαν την συγκομιδή. Με τα δίχτυα στο έδαφος δεν μπορείς να κάνεις λίπανση. Επίσης αν γίνει λίπανση θα πρέπει να ακολουθήσουν βροχοπτώσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Άρα δεν θα έχουμε φέτος πολλές λιπάνσεις. Αυτό θα γίνει όμως και επειδή φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας. Με το κόστος συγκομιδής να έχει αυξηθεί (το μεροκάματο από 50 ευρώ έχει φτάσει στα 70 και 80 ευρώ). Επίσης η τιμή παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο συνεταιρισμός έδωσε φέτος την πιο υψηλή τιμή 5,80 ευρώ τα τρία δέκατα. Στην συνέχεια όμως οι μέσες τιμές κυμάνθηκαν στο έξτρα παρθένο από 5,10 έως 4,60 ευρώ το κιλό. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες στην Λέσβο δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Επίσης η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν μειωμένες μέσες αποδόσεις. Με 640 ικιλά ελαιόκαρπο βγάζουμε περίπου 104 κιλά ελαιόλαδο (μειωμένο κατά 40 κιλά σε σχέση με μια κανονική χρονιά). Αυτό που θα πρέπει να μελετήσει κάποια στιγμή το ΥπΑΑΤ είναι γιατί στην Ιταλία ο ελαιοπαραγωγός έχει διπλάσια τιμή πώλησης του ελαιολάδου του σε σχέση με την Ελλάδα. Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει βασικούς αγοραστές τους Ιταλούς. Δεν μπορεί να έχουμε τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές και με τόσο καλή ποιότητα που έχει το ελληνικό. Επίσης δεν μπορεί να γίνονται στην ΕΕ εισαγωγές ελαιολάδου χωρίς δασμούς από Τυνησία και Τουρκία, χώρες με τόσο χαμηλό κόστος παραγωγής. Ίσως κάποιοι να θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές λιανικής αλλά έτσι καταστρέφεται οικονομικά έτσι ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός.