Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην Ιταλία με τιμή άνω των 4 ευρώ το τελευταίο για φέτος ελαιόλαδο του ΑΣ Αιγιών

20/09/2022 03:29 μμ
Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε τη σεζόν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης, δίνοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 4,085 ευρώ το κιλό.

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε τη σεζόν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης, δίνοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 4,085 ευρώ το κιλό.

Το ελαιόλαδο οξύτητας 0,21 έκλεισε η Ιταλική εταιρεία Alta Maremma, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή ήταν και η τελευταία ποσότητα ελαιολάδου εσοδείας 2021-2022, ενώ τώρα πλέον ο ΑΣ στρέφει το ενδιαφέρον του για να κλείσει συμφωνία για τη νέα σεζόν, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Όπως εκτιμά, τέλος, ο κ. Χατζηχαραλάμπους μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η παραγωγή της νέας χρονιάς δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 τόνους.

Επισημαίνεται ότι στην περιοχή της Λακωνίας υπάρχει ήδη ελαιουργείο που ανακοίνωσε πως αγοράζει φρέσκο ελαιόλαδο από παραγωγούς προς 5 ευρώ το κιλό, με τη ζήτηση σε όλο το νομό να προδιαγράφεται εξαιρετικά έντονη.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
26/09/2022 10:05 πμ

Έκλεισε συμφωνία για την πώληση 300 τόνων έξτρα παρθένου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση τους παραγωγούς πως αποδέχτηκε τη προσφορά της εταιρείας Alta Maremma για την αγορά 300 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό.

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την περσινή πλέον σεζόν και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης, δίνοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 4,085 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο οξύτητας 0,21 έκλεισε επίσης η Alta Maremma, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με Ελληνική εξαγωγική εταιρεία, στην τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2021-2022 αγόρασε η εταιρεία Αγροβίμ.

Μεγάλη μείωση παραγωγής στην Ιταλία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία λέει το Ismea

Σε έκθεσή του, που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες, το Ινστιτούτο Ismea υπογραμμίζει πως οι πρώτες εντελώς προσωρινές ενδείξεις για την ελαιοκομική εκστρατεία προμηνύουν μια όχι και τόσο... άφθονη σοδειά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Μετά από μήνες ξηρασίας, πολλοί από τους ταμιευτήρες της χώρας αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού άρδευσης. Πιο σίγουρες εκτιμήσεις, συνεχίζει το Ismea, θα παραουσιάσει το Ismea ως συνήθως εντός του Οκτωβρίου, μόλις αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώτα στοιχεία για τις ελαιοπεριεκτικότητες και τις αποδόσεις από τα ελαιοτριβεία της χώρας.

Τελευταία νέα
16/09/2022 10:30 πμ

Φωτιά έχει πάρει όσο πλησιάζουμε προς τη νέα ελαιοκομική σεζόν, η αγορά του ελαιολάδου και οι έμποροι προσπαθούν να πάρουν τα τελευταία αποθέματα.

Η προσπάθειά τους αυτή σχετίζεται με την ανοδική τάση που είναι πλέον πασιφανής σε σχέση με το φρέσκο προϊόν, οπότε παίρνουν τώρα σε τιμές γύρω στα 4 ευρώ ή και παραπάνω, ό,τι έχει απομείνει από πέρσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, υπάρχουν και περιοχές, όπως η Κέρκυρα για παράδειγμα που το ελαιόλαδο πιάνει τιμές κοντά στα 4,50 ευρώ το κιλό.

Μετά την είδηση ότι ελαιουργείο στη Λακωνία θα πληρώνει τον παραγωγό 5 ευρώ το κιλό για το φρέσκο προϊόν (νέα εσοδεία), όπως αποκάλυψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά. Σημειωτέον ότι εκτός της ξηρασίας και της μειωμένης παραγωγής που αναμένεται στην Ισπανία, έχει παίξει ρόλο στην άνοδο των τιμών και η έλλειψη εργατικών χεριών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε μη ολοκληρωτικό μάζεμα της φετινής ηρτημένης παραγωγής.

Λακωνία: Πράξη πώλησης στα 4 ευρώ το κιλό

Κάπως έτσι, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με ελληνική εξαγωγική εταιρεία, στην τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αγόρασε η εταιρεία Αγροβίμ. Πλέον, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Δογαντζής, στο χωριό συνολικά, είναι ζήτημα αν υπάρχουν ακόμα 20-25 τόνοι σε απόθεμα. Πρόπερσι η Παλαιοπαναγιά είχε μια παραγωγή γύρω στους 130 τόνους, φέτος ο Συνεταιρισμός είχε 420 τόνους, ενώ για τη νέα χρονιά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γύρω στους 250 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, ο Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς αναμένεται να κάνει την πρώτη δημοπρασία φέτος γύρω στις αρχές του Δεκέμβρη.

Νέες πωλήσεις στη Μεσσηνία

Παράλληλα, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες, έγινε και μια ακόμα μεγάλη πώληση στη Μεσσηνία με τιμή κοντά στα 4 ευρώ και συγκεκριμένα στα 3,95 ευρώ ανά κιλό. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Δάρα Μεσσηνίας πούλησε 50 τόνους έξτρα παρθένο (οξύτητας 0,33) στην τιμή των 3,95 ευρώ συν ΦΠΑ. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Μπαρούτος, έγιναν ακόμα δυο πωλήσεις, η μία αφορούσε 8 τόνους (οξύτητας 0,6) στην τιμή των 3,85 ευρώ το κιλό και η δεύτερη κάποιες ποσότητες άσσου προς 3,70 ευρώ το κιλό. Αναφορικά με τη νέα σεζόν, όπως μας είπε καταλήγοντας ο κ. Μπαρούτος, στην περιοχή αναμένεται σταθερότητα ως προς τον όγκο παραγωγής, ενώ δεν υπάρχουν και προβλήματα από το δάκο.

15/09/2022 02:09 μμ

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες παραγωγής της ΕΕ θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών το 2022/2023. Μόνη εξαίρεση φαίνεται θα είναι η Ελλάδα που προβλέπεται αύξηση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα υπολείπεται 1.500 χιλιάδων τόνων, που αντιπροσωπεύει πτώση άνω του 35% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/2022). Ανάλογη πτωτική τάση προβλέπεται και για τις επιτραπέζιες ελιές (σε ποσοστό -30%).

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της ΕΕ, όπου η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του ελαιοκάρπου. Οι ξηρές εκτάσεις είναι απίθανο να δώσουν καρπούς, ενώ η παραγωγή σε αρδευόμενες εκτάσεις μπορεί να σωθεί μόνο εάν βρέξει τον επόμενο μήνα πριν από τη συγκομιδή. 

Ακόμη, και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να υποχωρήσει σχεδόν στο ήμισυ της παραγωγής της προηγούμενης περιόδου εμπορίας (1.488 χιλιάδες τόνοι). Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί προετοιμάζονται για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις το 2022/2023, εάν συνεχίσει η ανομβρία και θα επηρεαστεί και την παραγωγή του επόμενου έτους.

Στην Ιταλία, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί, κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι (329 χιλιάδες τόνοι). Η πτώση οφείλεται στην εναλλαγή της παραγωγής, που επιδεινώθηκε από την ξηρασία, ενώ αντιμετωπίζουν και φυτοϋγειονομικά προβλήματα οι ελαιώνες.

Μετά την παραγωγή ρεκόρ της περσινής περιόδου 2021/2022 (206 χιλιάδες τόνοι), οι ελαιοκαλλιεργητές στην Πορτογαλία αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή θα μειωθεί κατά 40%, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι κύριοι παράγοντες για αυτό είναι η ξηρασία και η εναλλαγή της παραγωγής.

Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες την εποχή της ανθοφορίας δημιούργησαν πρόβλημα στην καρπόδεση, ενώ η επακόλουθη καλοκαιρινή ξηρασία προκάλεσε καρπόπτωση. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται μειωμένη παραγωγή κατά -44%.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένη (+29%) σε σχέση με πέρυσι (227 χιλ. τόνοι). Οι προβλέψεις όμως μπορεί να αλλάξουν εξαιτίας των προσβολών από το δάκο στην Κρήτη.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τις επιτραπέζιες ελιές, οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν παρόμοια τάση με το ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί στην Ισπανία αναμένουν πτώση 35%, ενώ οι Ιταλοί συνάδελφοί τους προβλέπουν μείωση έως και 25%. Η μείωση της παραγωγής στην Πορτογαλία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25 και 50%. Οι Γάλλοι παραγωγοί αναμένουν πτώση 42%.

Ο κ. Francisco Molina, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Copa-Cogeca για τις ελιές και το ελαιόλαδο, σχολίασε: «Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε βαθιά από την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, υπάρχει μια μειωμένη σοδειά που φέρνει πρόβλημα στον κλάδο. Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με μια δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής θα ωθήσει τους τιμοκαταλόγους παραγωγού και λιανικής σε υψηλότερα επίπεδα».

15/09/2022 10:48 πμ

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ένα ελαιουργείο σε συνεργασία με έναν ελαιοπαραγωγό από τον κάμπο Βοϊών έδωσαν την πρώτη τιμή, η οποία θα τρέχει από τα τέλη του μήνα.

Πρόκειται για την Π. Κολοκούρης - Γ. Βλάχος ΟΕ, η οποία συνεργάζεται με τον ελαιοπαραγωγό Γ. Δερμάτη για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, όπως σχετικά ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, παραλαβή ελαιοκάρπου θα πραγματοποιείται στο χώρο του συνεργαζόμενου παραγωγού Γ. Δερμάτη.

Τη συνεργασία και την τιμή εκκίνησης, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δερμάτης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τιμή εκκίνησης... και πως οι προοπτικές φέτος είναι πολύ καλές.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως υπάρχει καλή παραγωγή στην περιοχή και οι προοπτικές είναι εξαιρετικές, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα από το δάκο. Αυτή την περίοδο, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, γίνονται ποτίσματα στις ελιές, καθώς επικρατεί ζέστη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση των συνεταιρισμών της Λακωνίας στο ελαιόλαδο και αρχικά στα αγουρέλαια. Πέρσι η πρώτη τιμή ήταν στα 4,20 ευρώ το κιλό για τα πρώτα αγουρέλαια.

14/09/2022 09:09 πμ

Συνεχίζονται τα ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου των Τροφίμων (AICA) και το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της χώρας.

Τον Αύγουστο, ένα μήνα που έχουμε χαμηλές ποσότητες λόγω καλοκαιριού, πουλήθηκαν 116.000 τόνους, στους οποίους αν προσθέσουμε το ελαιόλαδο που προήλθε από τις εισαγωγές πάμε στους 129.000 τόνους, που αποτελεί ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα.

Αυτό επιβεβαιώνει τον καλό ρυθμό πωλήσεων που είχαμε το ελαιοκομικό έτος 2021-2022, με τις συνολικές ποσότητες να φτάνουν στα 1,5 εκ. τόνους.

Στην Ισπανία τα συνολικά αποθέματα, στο τέλος Αυγούστου, ανέρχονταν σε 580.880 τόνους, εκ των οποίων οι 314.863 τόνοι βρίσκονται σε ελαιοτριβεία, οι 249.035 στα συσκευαστήρια και οι 16.984 στις τοπικές κοινότητες.

12/09/2022 10:56 πμ

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις μεγάλες αγορές, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παρατηρητήριο αγοράς αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 4% τον τελευταίο μήνα και κατά 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Άλλες σχετικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, παρουσίασαν επίσης άνοδο 2% τις τελευταίες 30 ημέρες, με τις τιμές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου να αυξάνονται κατά 12% τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ αντίστοιχα της Ιταλίας κατά 4%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει όμως ότι αύξηση υπάρχει και για τα ελαιόλαδα χαμηλότερης ποιότητας, του (κοινού) παρθένου και του μειονεκτικού ελαιολάδου (λαμπάντε). Η ΕΕ αναφέρει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία η τιμή των παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η αύξηση των τιμών του παρθένου και του λαμπάντε ελαιολάδου είχε προβλεφθεί εγκαίρως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης της αναταραχής στην αγορά φυτικών ελαίων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των χαμηλών προσδοκιών για την παραγωγή ελαιολάδου για την 2022/2023 στις κύριες χώρες παραγωγής.

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου 2022). Οι ποσότητες αφορούσαν 30 τόνους έξτρα παρθένου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βασίλης Κατσικαλάκης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ήτα το τελευταίο βυτίο ελαιολάδου που είχαμε από την περσινή περίοδο. Το αγόρασε Έλληνας τυποποιητής από την Κρήτη. Έδωσε τιμή 4,06 ευρώ το κιλό (καθαρή). 

Η περιοχή έχει ακόμη πρόβλημα λόγω μεγάλης δακοπροσβολής. Ο ελαιόκαρπος που έχει χτυπηθεί από τον δάκο τον Ιούλιο έχει καρπόπτωση λόγω των δυνατών ανέμων. Επίσης στον καρπό είναι ορατή η ζημιά. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να καταπολεμηθεί ο δάκος αν και όπως φαίνεται θα υπάρξει απώλεια στην παραγωγή. Τα πρώτα αγουρέλαια στην περιοχή τα περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου».   
  

09/09/2022 11:51 πμ

Η ζήτηση θα είναι σίγουρα πολύ πιο έντονη σε σχέση με πέρσι.

Ότι θα πιάσει υψηλότερη τιμή από πέρσι το πρώτο αγουρέλαιο, που παραδοσιακά βγαίνει στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, είναι σίγουρο από τώρα. Αυτό που μένει λοιπόν να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, είναι το ποσοστό αύξησης της τιμής εν συγκρίσει με πέρσι, καθώς τα έξοδα των αγροτών έχουν ανεβεί στα ύψη και οι ίδιοι αγωνιούν για το πότε θα πουλήσουν και αν θα έχουν κάποιο κέρδος.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, «η ποιότητα προβλέπεται εξαιρετική και η ποσότητα θα είναι ανώτερη της περσινής χρονιάς, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν και είναι ευνοϊκές όλο το χρόνο. Ακόμα και τα νερά που έπεσαν ήταν τόσο... όσο έπρεπε. Παρουσία δάκου είχαμε αλλά περιορισμένη και περιορισμένες είναι και οι προσβολές».

Κατά το 2021-2022 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έβγαλε συνολικά 1.550 τόνους ελαιόλαδο, εκ των οποίων και αρκετό αγουρέλαιο. Κατά την πρώτη ελαιοποίηση του ΑΣ πέρσι ο Συνεταιρισμός είχε κλείσει συμφωνία πώλησης 485 τόνων αγουρέλαιου προς 4,20 ευρώ το κιλό, μετέπειτα έγινε κι άλλη συμφωνία με 3,90 για το έξτρα παρθένο και στις αρχές του 2022 ακόμα μία, με τιμή στα 3,50 ευρώ το κιλό. Την εφετινή χρονιά η πρώτη ελαιοποίηση αναμένεται στις 26-28 του μήνα, με την παραγωγή να έχει οψιμίσει.

Φέτος, όπως εκτιμά εν τέλει ο κ. Μπατσάκης, ο Συνεταιρισμός θα έχει μια παραγωγή κοντά στους 2.000 τόνους, με τον έμπειρο συνεταιριστή να υπογραμμίζει με νόημα ότι «η ζήτηση διαφαίνεται ήδη σημαντικά υψηλότερη από πέρσι, καθώς έχει συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και η είδηση πως η μείωση καθαρών ελαίων στην Ισπανία φέτος σε σχέση με τις ποσότητες τις περσινές, θα είναι σίγουρα μείον 30% τουλάχιστον».

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις άλλων, έμπειρων ελαιοπαραγωγών και παραγόντων του χώρου, με τα σημερινά δεδομένα της ξηρασίας στην ΕΕ και της ελαχιστοποίησης των περσινών αποθεμάτων, τα αγουρέλαια έχουν τα φόντα να περάσουν τα 5,50 ευρώ το κιλό.

07/09/2022 11:35 πμ

Μεγάλη ζήτηση για ελαιόλαδα υπάρχει από Ιταλούς εμπόρους αυτή την περίοδο αν και τα περσινά αποθέματα είναι λιγοστά.

Σε πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. 

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννης Μαζωνάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Σταυρωμένου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «προχωρήσαμε σε πώληση 65 τόνων περσινού ελαιολάδου σε τιμή παραγωγού 3,95 ευρώ το κιλό (καθαρή). Είναι μια καλή τιμή και αν είχαμε και άλλα αποθέματα θα μπορούσαμε να πιάσουμε ακόμη πιο υψηλή τιμή. Το ελαιόλαδο το αγόρασε Ιταλός έμπορας. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελαιόλαδο αυτή την εποχή.

Όμως έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου λόγω μεγάλης δακοπροσβολής. Έχει γίνει ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός αλλά δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι πρόβλημα οι καιρικές συνθήκες αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε το 2019 με την παραγωγή ελαιολάδου και δεν πήραν καμιά αποζημιώση οι παραγωγοί. 

Αυτή την περίοδο φαίνεται η ζημιά από τα μέσα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μιλάμε για μεγάλη καρπόπτωση που φέρνει απογοήτευση στους ελαιοπαραγωγούς. Και σε μια χρονιά φέτος που είχε υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Επίσης τα προβλήματα λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι θα υπάρξει μια καλή πορεία φέτος στις τιμές. 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που υπάρχει μεγάλο βάρος των συνεπειών της ακρίβειας σε αγροεφόδια και ενέργεια. Η απώλεια της παραγωγής εκτιμώ ότι θα είναι στην περιοχή της Σητείας στο 40%. Εκτός από τα προβλήματα ποσότητας θα υπάρξουν σίγουρα και ποιοτικά προβλήματα στο ελαιόλαδο. Τα προβλήματα στην φετινή παραγωγή θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου από εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης.

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προκυρήσσει διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18% και θολά ελαιόλαδα (περίπου 1-1,5 τόνο) και αναζητά προσφορές μέχρι την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου 2022). Οι ποσότητες αφορούν 30 τόνοι έξτρα παρθένου και 2 τόνοι θολά ελαιόλαδα. Όπως τονίζει ο συνεταιρισμός η εξόφληση του συνόλου της αξίας του λαδιού θα γίνει πριν την φόρτωση. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή την εποχή για ελαιόλαδα αλλά δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ζάκρου.

29/08/2022 10:31 πμ

Ο καύσωνας και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά, φέρνοντας τις τιμές γύρω από τα 4 ευρώ.

Προοπτικές περαιτέρω ανόδου των τιμών ελαιολάδου στην ΕΕ αλλά και στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει οι διαφαινόμενες απώλειες της παραγωγής στην Ισπανία. Απώλειες που σχετίζονται με τις συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν τον Ιούλιο, φέρνοντας μεγάλες ζημιές στους σχηματισμένους καρπούς. Το αυτό επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σωτήρης Αγγελακόπουλος, παραγωγός και έμπορος ελαιολάδου από την περιοχή της Αιγιαλείας, ο οποίος τονίζει πως με τα σημερινά δεδομένα και μετά τις ζημιές -κυρίως στην Ισπανία και λιγότερο στην Ιταλία, από τους καύσωνες, η παραγωγή τουλάχιστον για την Ισπανία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1 εκατ. τόνους. Ο κ. Αγγελακόπουλος εκτιμά πως οι τιμές στην Ελλάδα θα επηρεαστούν από όλο αυτό το σκηνικό κι ενώ ήδη κινούνται στα επίπεδα των 3,60 ευρώ το κιλό. Για τη νέα παραγωγή στη χώρα μας ο κ. Αγγελακόπουλους σημειώνει πως θα είναι καλή φέτος και θα αποτελέσει... ευκαιρία για παραγωγούς και ελαιοτριβείς.

Στην Κρήτη τώρα όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, ο ΑΣ δεν διαθέτει πλέον αποθέματα, πραγματοποιώντας την τελευταία πράξη πώλησης πριν 20-25 ημέρες με τιμή στα 3,68 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στη νέα χρονιά, ο κ. Περογιαννάκης σημειώνει πως υπάρχουν προβλήματα ανά περιοχή στην Κρήτη από το δάκο.

Άνοδο τιμών βλέπει και ο ΣΕΔΗΚ

Η διαπιστωμένη πλέον σημαντική μείωση της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών χωρών πλην Ελλάδας, έχει ήδη τις επιπτώσεις της και στην διεθνή αγορά ελαιολάδου, σημειώνει από την πλευρά του σε σχετική ανάλυση της αγοράς και ο ΣΕΔΗΚ. Έτσι, από την μια πλευρά εκδηλώνεται μια τάση περιορισμού της διάθεσης από πλευράς παραγωγών εξαιτίας της προσδοκίας καλύτερων τιμών ενώ από την άλλη οι ειδήσεις για ενεργειακή, οικονομική και επισιτιστική κρίση φαίνεται ότι προκαλούν κάποια διστακτικότητα της ζήτησης από πλευράς βιομηχανιών, αναφέρει. Στα πλαίσια αυτά σύμφωνα και με τα στοιχεία του δελτίου τιμών της 23-08-2022 του ΣΕΔΗΚ η κατάσταση της διεθνούς αγοράς διαμορφώθηκε ως εξής: Στην Ισπανία οι τιμές του έξτρα παρθένου συνεχίζουν να κυμαίνονται κοντά στα 4€/kg φτάνοντας στα 3,95€/kg οι μέγιστες και στα 3,74€/kg οι ελάχιστες. Ωστόσο, σημαντική άνοδο φαίνεται να παρουσιάζουν οι τιμές και του (κοινού) παρθένου που έφτασαν στα 3,79€/kg και του βιομηχανικού (λαμπάντε) που έφτασαν τα 3,65€/kg. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ ο Ιούλιος έκλεισε με μεγάλη έλλειψη σαφήνειας και την είσοδο της «κερδοσκοπίας» των μεσαζόντων στην αγορά. Στα τέλη Ιουλίου, το 70-80% των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν ήταν αποκλειστικά μεταξύ παραγωγών και διαμεσολαβητών, δηλαδή φορέων που αγόραζαν λάδι για να το προσφέρουν στην αγορά αργότερα σε υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα τέλος με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα, οι τιμές του έξτρα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανόδου, πλησιάζοντας τις τιμές Ισπανίας. Στην Κρήτη αυξήθηκαν ελαφρά λόγω της τιμής που πέτυχε με διαγωνισμό ο ΑΣ Εμπάρου και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,68-3,30€/kg, αλλά και στην Πελοπόννησο παρουσίασαν αυξητική τάση και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,65 -3,45€/kg, ενώ στην Κέρκυρα ανέβηκαν στα 4,20€/kg. Στην Ιταλία, οι τιμές παρουσίασαν κάποια σταθερότητα κυμαινόμενες μεταξύ 3,80€/kg-6,30€/kg για τα έξτρα και μεταξύ 9,10-14,5 €/kg για τα ΠΟΠ.

22/08/2022 09:53 πμ

Το Υπουργείο Τουρισμού - σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη θεσμοθέτηση και τις τεχνικές - λειτουργικές προδιαγραφές των επισκέψιμων ελαιοτριβείων.

Με την ΚΥΑ καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων ελαιοτριβείων.

Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα ελαιοτριβεία, ορίζονται οι ακόλουθες:
α) Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή ελαιολάδου από βαρέλι ή/και φιάλη (γευσιγνωσία), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων.
β) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του ελαιοτριβείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε ένα από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.
γ) Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.
δ) Πινακίδα στην είσοδο του ελαιοτριβείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του ελαιοτριβείου και τηλέφωνα επικοινωνίας.
ε) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του χώρου υποδοχής τιμοκαταλόγου ελαιολάδου (εάν πωλούν λιανικώς) και κόστους της γευστικής δοκιμής (εάν χρεώνεται) καθώς και τιμοκαταλόγου λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών.
στ) Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου» στην είσοδο της εγκατάστασης και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης
ζ) Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών)
η) Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα - χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
θ) Επαρκής και συχνός φυσικός αερισμός ή τεχνητός εξαερισμός των χώρων παραγωγής και των χώρων τελικών προϊόντων καθώς και των χώρων αποθήκευσης πρώτων υλών, εφ’ όσον οι τελευταίοι είναι επισκέψιμοι.
ι) Πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας του ελαιοτριβείου, η επιχείρηση καλύπτεται από τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις που αποτέλεσαν προϋπόθεση αδειοδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας 
ια) Γνωστοποίηση με ειδική σήμανση και με γραφή braille, στο χώρο του επισκέψιμου ελαιοτριβείου καθώς και με διαδικτυακή, τηλεφωνική ή έντυπη ενημέρωση, για την δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
ιβ) Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των παραπάνω στοιχείων επισκεψιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα στις επιχείρησης του ελαιοτριβείου.

Το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου (Σ.Ε.ΕΛ.) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η  εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.  

Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 23:59), είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καταστεί η απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου προσιτή σε κάθε ελαιουργική εγκατάσταση.

Το σχέδιο της απόφασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού (εδώ).

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια του αρ. 50 του ν. 4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α’) του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, για τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου. Εντάσσεται, δε, στη στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία -ειδικών προδιαγραφών- που παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, που ήδη υπογράφηκε και βρίσκεται σε στάδιο δημοσίευσης σε ΦΕΚ.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικό Σήμα Επισκέψιμης Μονάδας για τρεις νέες κατηγορίες παραγωγικών κλάδων. Έτσι, μετά τα Επισκέψιμα Ζυθοποιεία την άνοιξη, προχωράμε στην καρδιά του καλοκαιριού με τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Επισκέψιμα Τυροκομεία.

Τα τρία νέα αυτά σήματα φιλοδοξούν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα. Έρχονται, δε, να συμπληρώσουν το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου και Αγροτουρισμού, που χορηγεί ήδη το Υπουργείο Τουρισμού.

Επιπροσθέτως, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτοντας 17,2 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθέτηση δικτύου αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα (AGTIS), με ψηφιακές πλατφόρμες, χάρτες, εφαρμογές, ενέργειες branding και marketing, προσφέροντας νέες, αυθεντικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας».

12/08/2022 02:19 μμ

Η παρατεταμένη ξηρασία στην Ισπανία αρχίζει να δημιουργεί φόβους για μείωση της επερχόμενης παραγωγής ελαιολάδου στην χώρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, τόνισε ότι «εάν δεν υπάρξει μείωση της θερμοκρασίας ή βροχές τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μπορούσε να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο ελαιοκομικός κλάδος της χώρας ανησυχεί για τη νέα παραγωγή». Ωστόσο, ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία για την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου εάν συνεχιστούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), η οποία ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανησυχία στον κλάδο για τις επιπτώσεις της ξηρασίας και του καύσωνα στην παραγωγή ελαιολάδου της νέας περιόδου 2022-2023. 

Όπως αναφέρει οι υψηλές θερμοκρασίες, που ξεκίνησαν από τα τέλη Μαΐου, έχουν δημιουργήσει σε πολλές περιοχές προβλήματα στην καρπόδεση και αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μείωση στην συγκομιδή ελιάς. Η ισπανική οργάνωση των αγροτών τονίζει ότι τη νέα εμπορική περίοδο αναμένεται η κατανάλωση να είναι αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή, κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί θετικά στις τιμές παραγωγού. 

12/08/2022 10:27 πμ

Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης ελαιολάδου είναι καθ' όλα έτοιμος.

Ετοιμάζεται να πιάσει... δουλειά ο ενιαίος φορέας διαχείρισης ελαιολάδου στην Κρήτη, όπως διαβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα και για τα τυπικά και αυτό που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά κι αυτό αναμένεται να τακτοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη είναι η έγκριση του ΠΓΕ από την ΕΕ.

Συναντήσεις με παράγοντες του νησιού

Με ανακοίνωσή της στην πρωτοβουλία αναφέρεται και η ΕΑΣ Ιεράπετρας, τονίζοντας πως η προσπάθεια που ξεκίνησαν οι εννέα μεγαλύτερες Ενώσεις της Κρήτης παίρνει σάρκα και οστά. Πριν λίγες μέρες το προεδρείο της Κρητών Ένωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΑΣ Ιεράπετρας, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Νίκος Δασκαλάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Σάλλα, αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας, και ενημερώθηκε για τα βήματα που έχουν γίνει από τον φορέα με πρώτο την κατοχύρωση του ΠΓΕ Κρήτης, ένα θέμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και φαίνεται να ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά και για την επιτροπή των «σοφών» που έχει ορίσει ο φορέας και ασχολούνται με θέματα σχετικά με την διατροφική αξία του ελαιόλαδου και πώς θα μπορούσε να πάρει τον «ισχυρισμό υγείας», κάτι που θα του προσδώσει τεράστια υπεραξία! Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος σε αγορές στόχους που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανταπόκριση του κ. Σάλλα ήταν όχι μόνο θετική αλλά και δεσμευτική για την στήριξη και χρηματοδότηση του Φορέα: «Ως Παγκρήτια τράπεζα πιστεύουμε πολύ στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και στις προσπάθειες που γίνονται στην οργάνωση μεγάλων σχημάτων με την δημιουργία αγορών κλίμακας και στόχο την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και δη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης», είπε – μεταξύ άλλων – ο κ. Σάλλας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην όλη προσπάθεια. Ανέφερε μάλιστα ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το θέμα της χρηματοδότησης του φορέα, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα, καθώς τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως η συμβολαιακή γεωργία, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες της Κρήτης που παράγουν, να έχουν την αναγκαία ρευστότητα όταν πραγματικά την χρειάζονται αλλά και ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή του νησιού. Μάλιστα η συνάντηση έκλεισε με μια πρόσκληση, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Ο κ. Σάλλας όχι μόνο να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τυποποιητηρίου, αλλά και να βάλει, όπως είπε «το πρώτο μπουκάλι στην γραμμή εμφιάλωσης». «Σίγουρα θα είμαι εκεί», δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η προσπάθεια από τις εννέα μεγαλύτερες Ενώσεις του νησιού, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι θα έχει αίσιο τέλος, γιατί πραγματικά μια τέτοια οργάνωση θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε ότι αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης. Με στόχο όχι μόνο την τυποποίηση του αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού brand με τον όρο Κρήτη, το οποίο θα εξάγεται σε μεγάλες αγορές στόχους, καταλήγει η ΕΑΣ Ιεράπετρας.

08/08/2022 11:27 πμ

Όπως έγραψε έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, παγιώνεται η τάση ανόδου στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τα αποθέματα να εξαντλούνται και την ΕΕ να αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας.

Σε πράξη πώλησης 27 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος φετινής (2021-2022) εσοδείας προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας.

Την πράξη επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Βαρελάς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο και αγόρασε εγχώρια τυποποιητική. Σύμφωνα με τον κ. Βαρελά, ο Συνεταιρισμός έχει πλέον μια ποσότητα της τάξεως των 300 τόνων, έχοντας πουλήσει ήδη περί τους 1.200 τόνους. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της Ελλάδας, είναι πως τέτοια εποχή πέρσι ο ΑΣ Βλαχιώτη είχε πολύ περισσότερα αποθέματα, δηλαδή αναμένεται να πάει στη νέα συγκομιδή με καθόλου ή ελάχιστα αποθέματα. Η δε τιμή των 4 ευρώ που επέτυχε ο Συνεταιρισμός είναι καθαρή τιμή και δεν συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ. Πριν από 20 ημέρες ο ΑΣ Βλαχιώτη είχε πουλήσει ακόμα μια ποσότητα, στην τιμή των 3,75 ευρώ το κιλό (καθαρά χωρίς τον ΦΠΑ). Όσον αφορά στη νέα χρονιά, στην περιοχή του Βλαχιώτη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή, όσο στους Μολάους, ενώ υπάρχεια ανησυχία των παραγωγών για δακοπροσβολές.

Σημειωτέον ότι επισήμως η Ιταλική βιομηχανία έχει κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ανοδικά και στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού

Η διαπιστωμένη πλέον σημαντική μείωση της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, έχει ήδη τις επιπτώσεις της και στην αγορά ελαιολάδου και εκδηλώνεται με τάση περιορισμού της διάθεσης από πλευράς παραγωγών και ελαιοτριβείων. Από την άλλη πλευρά οι ειδήσεις για ενεργειακή, οικονομική και επισιτιστική κρίση φαίνεται ότι προκαλούν κάποια διστακτικότητα της ζήτησης από πλευράς βιομηχανιών, σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα και με τα στοιχεία του δελτίου τιμών της 27/07 του ΣΕΔΗΚ, στην Ισπανία, οι τιμές του έξτρα παρθένου με κάποιες διακυμάνσεις συνεχίζουν να διατηρούνται πάνω από τα ευρώ το κιλό, φτάνοντας πριν μια εβδομάδα περίπου στα 4,04 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανόδου. Στην Κρήτη αυξήθηκαν ελαφρά λόγω της τιμής που πέτυχε με διαγωνισμό ο ΑΣ Εμπάρου και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,30-3,68 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κέρκυρα αυξήθηκαν στα 3,90 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα παρουσιάζουν κάποια σταθερότητα. Διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα κυμαινόμενες μεταξύ 6,30 ευρώ το κιλό οι μέγιστες και μέχρι 3,70 ευρώ το κιλό οι ελάχιστες. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 ο Συνεταιρισμός Εμπάρου στην Κρήτη πούλησε μέσω δημοπρασίας 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ.

03/08/2022 09:11 πμ

Στη Σερβία το ηλιέλαιο παραμένει ο πιο δημοφιλής και φθηνότερος τύπος βρώσιμου λαδιού στη χώρα, ωστόσο, το μερίδιο του μειώθηκε ελαφρά τα τελευταία χρόνια. Το ελαιόλαδο, προοδευτικά, αναδεικνύεται ως εναλλακτική λύση για το ηλιέλαιο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Σερβία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των εισροών Σέρβων τουριστών στη Μεσόγειο και της γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, αφετέρου εξαιτίας της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου. 

Η τάση αυτή οδηγεί σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στην υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής. Παρόλα αυτά η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες, ενώ στη κουζίνα οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια. 

Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν, περίπου, το 90% της αγοράς, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας.

Το ελαιόλαδο προσφέρεται σε γυάλινες συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, 750 ml και του 1 L, όπως και σε μεταλλικές του 1 L και των 3 L. Η μεγαλύτερη κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου παρατηρείται στις γυάλινες συσκευασίες των 500 ml και 750 ml. Η γυάλινη συσκευασία δίνει την εικόνα ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας.

Επί της συσκευασίας του προϊόντος πρέπει να αναφέρονται στη σερβική γλώσσα τα εξής πληροφοριακά στοιχεία:

 • Η ονομασία πώλησης του προϊόντος
 • Πληροφορίες για τη κατηγορία του ελαιολάδου
 • Η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου σε μονάδες όγκου
 • Ο παρασκευαστής ή συσκευαστής
 • Ο εισαγωγέας και ο διανομέας
 • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος
 • Συνθήκες διατήρησης

Δεδομένου ότι παραδοσιακά οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου πραγματοποιούνται, κυρίως, σε μορφή χύμα, κύριος εθνικός στόχος είναι να μεταβληθούν οι όροι εμπορίας του, αυξάνοντας τη προστιθέμενη αξία του και τα αντίστοιχα έσοδα από τη διάθεσή του στο εξωτερικό, τονίζει έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Αυτή εξάλλου η πολιτική ακολουθείται από τους ανταγωνιστές μας επί δεκαετίες. 

Η ανωτέρω πολιτική σημαίνει εξαγωγή σε επώνυμες συσκευασίες ειδικών προδιαγραφών με τρόπο που να αποκτήσει αναγνωσιμότητα και σταθερή παρουσία, ώστε να απολαμβάνει υψηλότερων τιμών, ανάλογων της ποιότητάς του.

Επίσης το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου είναι περιορισμένο διότι διατίθεται, κυρίως, από ελληνικών συμφερόντων σημεία πώλησης και λιγότερο από άλλες, μεγαλύτερες αλυσίδες. 

Οι ανωτέρω λόγοι επιβάλλουν τη δρομολόγηση σειράς δράσεων για την αύξηση του μεριδίου του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς στη σερβική αγορά. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να αξιοποιούν τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί για την ελληνική κουζίνα, ως ιδιαίτερα εύγευστης και υγιεινής, καθώς και τη συνεχή επέκταση των δικτύων διανομής.

01/08/2022 03:25 μμ

Ακόμη μια αποτυχία - μετά τα προβλήματα με το ελληνικό γιαούρτι - εμφανίζει η αγορά της Ιαπωνίας για τις εξαγωγές αυτή την φορά του ελληνικού ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τριάδα των βασικών προμηθευτών ελαιολάδου της Ιαπωνίας, αποτελείται από την Ισπανία, την Ιταλία και την ... Τουρκία.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά της Ιαπωνίας αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των παγκόσμιων εισαγωγών ελαιολάδου, γεγονός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ (35%), την ΕΕ (15%) και τη Βραζιλία (8%). Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 64% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι ιαπωνικές εισαγωγές ελαιολάδου για την εμπορική περίοδο 2020/2021 μειώθηκαν, κατά 15,2%, φτάνοντας τους 61.065 τόνους.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο βασικοί προμηθευτές της Ιαπωνίας. Η Ισπανία έρχεται πρώτη με μια ποσότητα 38.620 τόνων καιν ακολουθεί η Ιταλία με 18.400 τόνους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με μια ποσότητα 2.625 τόνων. Η συγκεκριμένη χώρα είναι η μόνη που είδε την συγκεκριμένη περίοδο μια μεγάλη αύξηση των εξωγωγών της κατά 12,8%. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μια ποσότητα μόλις 580 τόνων (παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που είχε ανέλθει στους 867 τόνους). Από κοντά στην χώρα μας (με μεγάλη πιθανότητα να την ξεπεράσει) βρίσκεται η Πορτογαλία που κατάφερε να εξάγει 457 τόνους.

29/07/2022 04:49 μμ

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων – Ηλίας Αρσένης κατηγόρησε ανοιχτά το ΥπΑΑΤ ότι πάει για... ήττα.

Ο Κρίτων Αρσένης έκανε λόγο για «κυβερνητική αδράνεια για το NutriScore που απειλεί το ελαιόλαδο». «Πρόκειται για το colpo grossο των πολυεθνικών των τροφίμων ενάντια στα παραδοσιακά προϊόντα. Τι γίνεται δηλαδή με το NutriScore; Βάζει μια σήμανση στα προϊόντα, τα πραγματικά υγιεινά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το εξαιρετικά παρθένο, το βιολογικό και το κατατάσσει σε χειρότερη αξιολόγηση, ότι δηλαδή είναι πιο ανθυγιεινό από τις διάφορες κόλλες και από διάφορα άλλα συνθετικά προϊόντα. Το κριτήριό τους είναι πόσο λίπος, πόση ζάχαρη μπορεί να έχει ένα προϊόν. Αντικαθιστώντας τα όλα αυτά με συνθετικά, χημικά, επικίνδυνα προϊόντα βγαίνουν τρομερά υγιεινά τα προϊόντα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Είμαστε απολύτως συντονισμένοι και βεβαίως και με τους εκπροσώπους των ελληνικών προϊόντων, των τροφίμων, των μεταποιητών, αλλά και των εξαγωγέων, σε συνεχή επικοινωνία για ένα ζήτημα που είναι πολύ μεγάλο. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα πάει λίγο πιο πίσω, γιατί υπάρχουν αντιδράσεις. Στο τέλος του έτους θα υπάρχουν οι όποιες προτάσεις για να ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία στη συνέχεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πράττουμε ό,τι πρέπει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να προστατεύσουμε ακριβώς ελληνικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία, τα οποία με βάση τις θέσεις κάποιων, ίσως βρεθούν σε θέση η οποία είναι δυσμενέστερη απ’ αυτήν που τους αναλογεί με βάση και τη διατροφική τους αξία, αλλά και τον χαρακτηρισμό τους σε πολλές περιπτώσεις ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης», ανταπάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς με τον βουλευτή να εγκαλεί τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ ότι αντιμετωπίζει το θέμα σαν να έχει χαθεί η μάχη.

«Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τις τελικές προτάσεις οι οποίες θα γίνουν περί τα τέλη του έτους. Δεν υπάρχει απλά το κοινό δελτίο τύπου τεσσάρων χωρών με τις οποίες έχουμε καταλήξει σε κοινές επιδιώξεις. Υπάρχει ουσιαστική προεργασία. Αν παρακολουθούσατε τις δράσεις του Υπουργείου, θα βλέπατε ότι προ τριμήνου συναντήθηκα με την Πρέσβη της Ιταλίας, με την οποία ουσιαστικά το θέμα συζήτησής μας ήταν οι κοινές δράσεις, η συμπόρευση στο θέμα αυτό, έτσι ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα ακριβώς επειδή έχουμε συμφέροντα σε σχέση με συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία κατά βάση ταυτίζονται. Αυτό το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή είναι μια έρευνα η οποία γίνεται από την Κομισιόν σ’ όλα τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο οι καταναλωτές επιθυμούν να ενημερώνονται σε σχέση με τη διατροφική αξία των προϊόντων. Σε αυτήν την έρευνα συμμετείχε και η χώρα μας. Χθες βγήκε δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ που αναφέρεται στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για τη χώρα. Για να γίνει κατανοητό σε όσους μπορεί να μην έχουν την απόλυτη γνώση αυτού του ζητήματος, το οποίο είναι σε εξέλιξη, η κεντρική θέση της χώρας μας, η οποία, όπως σας είπα, ταυτίζεται και με άλλες χώρες και έτσι επιδιώκουμε να τη στηρίξουμε, είναι ότι η διατροφική επισήμανση του εμπρόσθιου πεδίου δεν θα πρέπει να αποτιμά συνολικά ένα τρόφιμο παροτρύνοντας ή μη στην κατανάλωση, αλλά να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική του σύσταση. Βεβαίως σ’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει και η διατροφική εκπαίδευση, αλλά πρέπει επίσης το κάθε τρόφιμο να εξετάζεται ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής και το ενιαίο σχήμα επίσης πρέπει να σέβεται τη διατροφική κουλτούρα και τις τυπικές δίαιτες κάθε κράτους-μέλους και να μην εισάγει διακρίσεις εις βάρος παραδοσιακών τροφίμων. Αυτήν τη θέση, όπως σας τη λέω μ’ έναν γενικό τρόπο τώρα, αυτήν την προσέγγιση υποστηρίζουμε όπου γίνονται οι διεργασίες με βάση και τις συμμαχίες που καταλαβαίνετε πόσο σημαντικές είναι σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα. Βεβαίως εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει και μια συζήτηση τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή Εμπορίου για να ακουστεί ό,τι πρόσθετο, ό,τι καινούργιο μπορεί να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια, στη στόχευση της οποίας νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Το διάστημα που έχω την ευθύνη του Υπουργείου φρόντισα αυτές τις συμμαχίες της χώρας μας να τις διευρύνω και να τις ενισχύσω και ακριβώς το κοινό δελτίο τύπου, που δεν είναι απλά ένα κοινό δελτίο τύπου με τις θέσεις μας, το οποίο, όπως είπατε, στις 18 Ιουλίου διαβιβάστηκε στην Επιτροπή από τις τέσσερις χώρες που προανέφερα, αποτυπώνει την κορύφωση μιας διεργασίας η οποία έχει γίνει. Θα έχουμε την ευκαιρία να σας την αποτυπώσω στην Επιτροπή που δεσμεύομαι ότι θα φροντίσω να συνεδριάσει. Θα κάνω αίτημα για συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο ή όταν θα είναι εφικτό αυτό να γίνει από τον Πρόεδρο και βεβαίως επιστημονικά μπορεί να διαφαίνεται ότι στο τέλος μπορεί το όποιο αποτέλεσμα να έχει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις χώρες, όμως εμείς πολιτικά οφείλουμε μέχρι τελευταία στιγμή να διεκδικούμε όλα τα ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι ισχυροποιούν τα συμφέροντα της χώρας μας και αυτό θα κάνουμε με κάθε τρόπο», κατέληξε μιλώντας την Παρασκευή 20 Ιουλίου στη βουλή ο Γ. Γεωργαντάς.

28/07/2022 01:49 μμ

Καλά πήγε και η δεύτερη δημοπρασία ελαιολάδου που έκανε μέσα σε λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Θυμίζουμε την Παρασκευή (22 Ιουλίου 2022) ο Συνεταιρισμός πουλήσε με δημοπρασία 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ συν ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, την Τετάρτη (27 Ιουλίου 2022) προχωρήσαμε σε διαγωνισμό πώλησης 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,16%. Υπήρξε μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον για αγορά σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Σήμερα Πέμπτη ανοίξαμε τους φακέλους των προσφορών και τελικά πουλήσαμε το ελαιόλαδο σε τιμή 3,68 ευρώ συν ΦΠΑ το κιλό, που είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχουμε πάρει. Μετά από αυτό τον διαγωνισμό έχουμε πουλήσει όλα τα περσινά αποθέματα.

Όσον για την φετινή παραγωγή, υπάρχουν υψηλοί πληθυσµοί του δάκου όπως φαίνεται στις παγίδες. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή. Τη Δευτέρα έγινε ο δεύτερος ψεκασμός και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δάκου. Από την εικόνα που έχουμε αναμένουμε μια μικρή μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι (θα κυμανθεί γύρω στο 60% μιας κανονικής παραγωγής από 80% που είχαμε την περσινή περίοδο)». 

26/07/2022 11:14 πμ

Στα 3,62 ευρώ συν ΦΠΑ το κιλό πούλησε στην πρόσφατη δημοπρασία που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος στον συνεταιρισμό, «την Παρασκευή (22 Ιουλίου 2022) πουλήσαμε με δημοπρασία 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ συν ΦΠΑ. Το αγόρασε τυποποιητής από το Ηράκλειο.

Και αυτή την εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου. Για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ακόμη μια δημοπρασία την Τετάρτη (27 Ιουλίου 2022) για να πουλήσουμε όλα τα περσινά αποθέματα που έχουμε.

Όσον για την φετινή παραγωγή υπάρχουν υψηλοί πληθυσµοί του δάκου όπως φαίνεται στις παγίδες. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή. Την Παρασκευή (29 Ιουλίου 2022) γίνεται ο δεύτερος ψεκασμός και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δάκου. Από την εικόνα που έχουμε αναμένουμε μια μικρή μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι (θα κυμανθεί γύρω στο 60% μιας κανονικής παραγωγής από 80% που είχαμε την περσινή περίοδο)».   

Στο μεταξύ στην Ισπανία συνεχίζονται τα ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου και οι τιμές τον Ιούλιο παρουσιάζουν αύξηση και κυμαίνονται από 3,5 έως 4,5 ευρώ, ενώ σταθερότητα έχουμε στην Ιταλία λίγο πριν το 15 Αύγουστο.

18/07/2022 06:20 μμ

Πλήρης επιβεβαίωση για όσα γράψαμε στις 7 Ιουλίου περί παγίωσης της αυξητικής τάσης.

Με τον καύσωνα να ψήνει ελαιοπαραγωγικές περιοχές σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα την ίδια ώρα ο καιρός να ευνοεί την ελαιοκαλλιέργεια, που τόσα πολλά έχει υπομείνει με τις χαμηλές τιμές τα τελευταία χρόνια, μια ακόμα αχτίδα αισιοδοξίας εκπέμπει η Λακωνία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων προχώρησε σε συμφωνία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την εταιρεία Χελιώτης ΑΣ.

Η συμφωνία προβλέπει απορρόφηση ανοικτής ποσότητας, δηλαδή δίχως όρια και ανάλογα με τις διαθέσεις του Συνεταιρισμού, στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό.

14/07/2022 12:05 μμ

Συνεχίζεται το ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία και για τον μήνα Ιούνιο. 

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου των Τροφίμων (AICA) του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας οι εξαγωγές τον συγκεκριμένο μήνα κυμάνθηκαν στους 139.750 τόνους.

Η καλή ροή των εξαγωγών είχε σαν αποτέλεσμα οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου να αυξηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στην Ισπανία μέχρι και 4,04 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια τον Ιούλιο να έχουμε μια διόρθωση στα 3,65 ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών της φετινής εμπορικής περιόδου έχουμε συνολικές εξαγωγές για το ισπανικό ελαιόλαδο ύψους 1.232.360 τόνους. 

Από την άλλη οι εισαγωγές εκτιμάται ότι είναι κατά κατά μέσο όρο 16.000 τόνους μειωμένες κάθε μήνα και αναμένουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τα τελωνεία της χώρας για το συνολικό ύψος τους.

Αυτό σημαίνει ότι, αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός πωλήσεων ελαιολάδου - και δεν υπάρξει καλοκαιρινή διακοπή - σύντομα θα ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική περίοδος.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ASAJA-Jaén, Λουίς Κάρλος Βαλέρο, «ευτυχώς έχουμε φέτος μια παραγωγή πάνω από 1,5 εκατομμύριο τόνους ελαιολάδου, γιατί διαφορετικά θα υπήρχε έλλειψη και δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση».  

Η κατανομή των αποθεμάτων, τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA), έχει ως εξής:

 • Τα αποθέματα στα ελαιοτριβεία είναι στους 512.103 τόνους
 • Τα αποθέματα των τυποποιητών είναι στους 274.848 τόνους, κατά 8.631 τόνοι λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα.
 • Τα αποθέματα σε κρατικές δεξαμενές ανέρχονται στους 27.503 τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαΐου

Τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας έχουν φτάσει στους 814.440 τόνους, ποσότητα που είναι μειωμένη, κατά 135.115 τόνους, σε σχέση με τον Μάιο.

11/07/2022 09:14 πμ

Η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον τομέα του ελαιόλαδου, καθώς το 64,67% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου (533.110.000 ευρώ) και το 75,88% του συνολικού όγκου της (146.644 τόνοι) πάει στην ιταλική αγορά.

Ωστόσο, το επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο απουσιάζει από τις αλυσίδες supermarket καθώς εισάγεται σε μορφή χύδην και χρησιμοποιείται για την παραγωγή μίγματος ελαιόλαδου, το οποίο στη συνέχεια πωλείται στην εγχώρια αγορά και στις αγορές του εξωτερικού ως «μείγμα ελαιόλαδου ΕΕ» ή «μείγμα ελαιόλαδου ΕΕ και τρίτων χωρών».

Ως κορυφαίος προμηθευτής ελαιόλαδου της ιταλικής αγοράς κατατάσσεται η Ισπανία, η οποία κατέχει τριπλάσιο μερίδιο εισαγωγών (61,53%) από τη χώρα μας (21,69%), ενώ μαζί αθροίζουν το 83,22% των συνολικών ιταλικών εισαγωγών ελαιόλαδου. Ακολουθούν η Τυνησία με μερίδιο αγοράς 8,54% και η Πορτογαλία με 7,69%.

Σύμφωνα με στοιχεία του ISMEA, η Ιταλία κατέχει αφενός τον μεγαλύτερο αριθμό ποικιλιών ελιάς παγκοσμίως, αφετέρου διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστοποιημένων ελαιόλαδων ΠΟΠ και ΠΓΕ, με τον όγκο παραγωγής πιστοποιημένου ελαιόλαδου (ΠΟΠ, ΠΓΕ) να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 2-3% της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου στην επικράτεια. Η χώρα μας έχει κατοχυρώσει 18 ελαιόλαδα ΠΟΠ και 11 ΠΓΕ, ενώ η Ιταλία 42 ΠΟΠ και 5 ΠΓΕ. 

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ του Μιλάνου στην Ιταλία, προκειμένου να εισέλθει στην ιταλική αγορά το επώνυμο ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητες οι ακόλουθες ενέργειες: 

 • Απαιτείται σταθερή και όχι αποσπασματική προβολή του ε/ελαιόλαδου με συνεχόμενη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η εθνική συμμετοχή στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Ιταλία. 
 • Διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (fam trip) με δημιοσιογράφους εξειδικευμένων εντύπων και εμπορικών αγοραστών (buyers) σε ελαιοτριβεία και εταιρείες παραγωγής και εμφιάλωσης ελαιόλαδου στην Ελλάδα, οι οποίες θα συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας λαδιού
 • Διοργάνωση στην αγορά γαστρονομικών εκδηλώσεων με υψηλής ποιότητας ελληνικά προιόντα και οι οποίες θα απευθύνονται στα μέσα ενημέρωσης 
 • Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen σχετικά με τις πωλήσεις ελαιόλαδου από το δίκτυο των supermarket, το 2021, το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων (26%) παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αφορούσε σε ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας (private label). Η προώθηση ελληνικού ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας στις αλυσίδες τροφίμων στην Ιταλία παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, που οφείλονται στο υψηλό κόστος της μεταφοράς, της εμφιάλωσης και της πρώτης ύλης και έχουν σαν αποτέλεσμα το ελληνικό προϊόν να καθίσταται μη ανταγωνιστικό σε σχέση με το ελαιόλαδο που εμφιαλώνεται στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαγωγείς θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να διαπραγματευτούν τη θέση τους στα supermarket με επώνυμα προίόντα ελαιόλαδου «Μade in Greece» 
 • Συμμετοχή των ε/παραγωγών και εξαγωγέων προιόντων εκλεκτών ειδών (delicatessen) σε διοργανώσεις διαγωνισμών γευσιγνωσίας λαδιού στην Ιταλία
 • Αξιοποίηση της γεωγραφικής εγγύτητας και του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας (1.300.000 Ιταλοί επισκέπτες). Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την προβολή του αγροτουρισμού από τουριστικούς και άλλους φορείς (περιφέρειες, κλαδικές ενώσεις κ.α). 
 • Τέλος, οι εξαγωγείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, την προώθηση περιβαλλοντικά βιώσιμης συσκευασίας. Το Μιλάνο και η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, αποτελούν πόλους πρωτοπορίας στην προστασία του περιβάλλοντος και οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων συσκευασιών, θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών.
07/07/2022 05:00 μμ

Νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά του ελαιολάδου, από μια ακόμα συμφωνία γνωστού Συνεταιρισμού μέσω διαπραγμάτευσης.

Σε... ράγες ανόδου φαίνεται να εισέρχεται αργά, αλλά σταθερά η εγχώρια αγορά του ελαιολάδου με τα νέα από τη Λακωνία, που διαθέτει ακόμα αποθέματα προϊόντος περσινής εσοδείας, να στέλνει μήνυμα ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων Λακωνίας έκλεισε deal με γνωστή, Ελληνική εταιρεία. Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση 140 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό, δηλαδή την υψηλότερη εγχωρίως.

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του ΑΣ κ. Τάκης Ντανάκας μέχρι πρότινος οι τιμές στο νομό Λακωνίας κυμαίνονταν μεταξύ 3,50 και 3,57 ευρώ το κιλό, συνεπώς το deal του ΑΣ Μολάων που έρχεται σε μια κρίσιμη για τους ελαιοπαραγωγούς συγκυρία, ίσως αποτελέσει μήνυμα για μια γενικότερη και ευρύτερη άνοδο των τιμών. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει ακόμα απόθεμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου κοντά στους 300 τόνους.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), oι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου που αυξήθηκαν αιφνίδια την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στην Ισπανία, φαίνεται ότι διατηρούνται στα ίδια ή και ελαφρά υψηλότερα επίπεδα και την τρέχουσα εβδομάδα, φθάνοντας στα 4,04 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ, η αυξητική τάση, δεν έχει αποδοθεί ακόμη σε συγκεκριμένους λόγους, φαίνεται όμως ότι τελικά σχετίζεται με κάποια αύξηση της ζήτησης, αφού την τρέχουσα εβδομάδα οι αγορές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκαν κατά 55% και των λαμπάντε κατά 380%. Σύμφωνα τέλος με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρθένου την τρέχουσα εβδομάδα εμφανίζουν σταθερότητα στα ίδια επίπεδα και στην Κρήτη κυμαίνονται μεταξύ 3,30 και 3,52 ευρώ το κιλό.

Με 3,40 πούλησε με δημοπρασία ο Συνεταιρισμός Βρυσών Λασιθίου

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Βρυσών Λασιθίου διέθεσε μέσω διαγωνισμού τις προηγούμενες ημέρες, 22 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,31%, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος της οργάνωσης, κα Σοφία Γαλανάκη.

04/07/2022 02:02 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Αιγιών Μάνης, με έδρα το Γύθειο Λακωνίας, προχώρησε σε πώληση ενός βυτίου (ποσότητας 28 τόνων) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,18 βαθμούς, έπειτα από δημοπρασία που διεξήχθη στις 27/6/2022.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγιών Μάνης, «η τιμή πώλησης ήταν τα 3,567 ευρώ/κιλό, με τις ποσότητες αυτές να αγοράζονται από ελληνική εταιρεία. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη 60 τόνους περσινό απόθεμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που σκοπεύει να το πουλήσει μέσα από δύο δημοπρασίες που θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια ανοδική τάση στις πωλήσεις ελαιολάδου στη Λακωνία. Οι τιμές που αγοράζουν οι έμποροι κυμαίνονται από 3,50 έως 3,53 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλής ποιότητας λάδια. 

Βλέπουμε ότι παρά τα προβλήματα με τις υψηλές τιμές που έχουμε στη διεθνή αγορά στα άλλα έλαια δεν αυξάνει παράλληλα η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου (που κυμαίνεται σε περίπου 3,5 εκατ. τόνους). Αυτό δείχνει ότι σε πολλές χώρες οι καταναλωτές δεν μπορούν να το αγοράσουν».