Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Για το Μάιο πάει εκτός απροόπτου η πληρωμή της συνδεδεμένης Κορινθιακής σταφίδας

08/03/2019 12:58 μμ
Μέσα στο Μάιο εκτιμάται πως θα γίνουν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την Κορινθιακή Σταφίδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τον οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Μέσα στο Μάιο εκτιμάται πως θα γίνουν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την Κορινθιακή Σταφίδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τον οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Παράλληλα, όπως αναφέρει το erminews «στις 28 Φλεβάρη εξέπνευσε η προθεσμία που είχε στη διάθεση του ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου για να στείλει στον Οργανισμό όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την παράδοση του προϊόντος, ενώ σημειώνεται πως ειδικά φέτος λαμβάνεται υπόψη και η ζημιά που έχει υποστεί το προϊόν και έχει ήδη εκτιμηθεί από τον ΕΛΓΑ».

Οι ζημιές και η απόδοση ανά στρέμμα καθορίστηκε ανά παραγωγό και αυτό που επισημάνθηκε από το Διευθυντή της Οργάνωσης Πέτρο Βισβάρδη είναι πως τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ομάδα Σταφιδοπαραγωγών, οι ποσότητες που κατέθεσαν επαρκούν για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Σχετικά άρθρα
18/10/2019 06:08 μμ

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), σταθερή είναι πλέον η ανοδική πορεία των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου, όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον ΣΕΒΙΤΕΛ και με εξαίρεση φυσικά τις εξαγωγές προς τις λοιπές ελαιοπαραγωγές χώρες (Ιταλία, Ισπανία), οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου αυξήθηκαν, κατά 14,4%, το 2018 σε σχέση με το 2017 και ειδικότερα από τους 40.864,5 τόνους έφτασαν τους 46.737,5 τόνους.

Οι εξαγχθείσες κατά το 2018 ποσότητες τυποποιημένου ελαιολάδου ξεπέρασαν και το προηγούμενο ρεκόρ των 42.196,3 τόνων του 2016.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών εισαγωγής του 2018, για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βρίσκονται οι εξής χώρες:

  • Γερμανία - 9.542,5 τον.
  • ΗΠΑ - 8.440,2 τον.
  • Αυστρία - 2.567,1 τον.
  • Καναδάς - 2.260,8 τον.
  • Γαλλία - 1.504,8 τον.
  • Ηνωμ. Βασίλειο - 1.464,1 τον.
  • Αυστραλία - 1.451,2 τον.
  • Βέλγιο - 1.181,8 τον.
  • Ρωσία - 1.039,5 τον.
  • Κύπρος - 1.005,5 τον.

Εντυπωσιακά αυξημένες, κατά 45,26 %, ήταν το 2018 οι εξαγωγές ελαιολάδου και στο σύνολό τους, δηλαδή τυποποιημένου και χύμα. Από τους 113.131 τόνους το 2017 άγγιξαν τους 164.329 τόνους το 2018.

Μεταξύ των 110 περίπου χωρών που υποδέχονται κάθε χρόνο το ελληνικό ελαιόλαδο, περιλαμβάνονται και μικρές, απομακρυσμένες, λιγότερο γνωστές, ως εισαγωγικές ελαιολάδου, χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ουγκάντα, η Μαδαγασκάρη, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, ο Μαυρίκιος, η Σουαζιλάνδη κ.λ.π.

Τελευταία νέα
21/10/2019 01:38 μμ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον οργανισμό πληρωμών και τις πύλες ΟΣΔΕ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το τσεκ να πιστωθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Έτσι το πιο πιθανό είναι τα χρήματα του 70% της βασικής να είναι διαθέσιμα σε όλες τις τράπεζες έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου το αργότερο.

Τις ημερομηνίες αυτές, δηλαδή 23-24 Οκτωβρίου για την πίστωση της πρώτης δόσης είχαμε δώσει ως πιθανές από τις 10 Σεπτεμβρίου 2019

Σημειωτέον ότι μετέπειτα μπαίνει σε τροχιά πληρωμής η εξισωτική αποζημίωση του 2019 όπως έγκαιρα γράψαμε, ενώ από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου πρόκειται να πληρωθούν στους παραγωγούς το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα και τα χρήματα για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Ακολούθως το σχετικό πλάνο λέει έναρξη πληρωμών για τα Βιολογικά του 2019 (προκαταβολή), εντός Νοεμβρίου, σε καμιά περίπτωση όμως πριν τις 20 του μήνα.

21/10/2019 11:58 πμ

Καλή ποιοτική στάθμη και αποδόσεις, αλλά πιεσμένες τιμές παραγωγού στο ξεκίνημα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά φέτος για το επιτραπέζιο, άσπερμο, σταφύλι Crimson Seedless.

Βέβαια, υπάρχουν προσδοκίες για τιμές γύρω στο ευρώ όσον αφορά στα τελευταία, σκεπασμένα σταφύλια.

Το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Μέχρι και πέρσι οι τιμές παραγωγού ήταν πολύ ικανοποιητικές, ωστόσο φέτος οι πρώτες κοπές αφορούσαν μια τιμή όχι πάνω από 70-80 λεπτά το κιλό. Τα τελευταία, σκεπασμένα που ακολουθούν όμως θα απορροφηθούν σε μια τιμή γύρω στο ευρώ, εκτιμούν έμποροι μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Στο νομό Πιερίας καλλιεργούνται περίπου 2.500 στρέμματα με σταφύλια Crimson Seedless και η φετινή χρονιά ξεχωρίζει για τις ποιότητες και τις αποδόσεις. Όσοι παραγωγοί δεν έχουν σκεπασμένα με νάυλον τα σταφύλια έχουν ήδη μαζέψει την παραγωγή τους, ενώ οι υπόλοιποι, όπως ο Διονύσης Φόλιος, από την Καρίτσα, θα μπει να μαζέψει στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι ποιότητες είναι καλές φέτος, οι τιμές που έχουν δοθεί ήδη από τους εμπόρους, δεν καλύπτουν τους παραγωγούς. Η υψηλότερη τιμή παραγωγού που έχει καταγραφεί στην χώρα για τα Crimson ήταν στα 1,25 ευρώ το κιλό. «Με τα φετινά 70 και 80 λεπτά που μας δίνουν, απλά δεν βγαίνουμε», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Φόλιος. Σημειωτέον ότι στην Πιερία οι πρώτες φυτεύσεις με το συγκεκριμένο είδος έγιναν το 2005-2006 και για αρκετά χρόνια οι τιμές ήταν καλές για τον παραγωγό.

Στο νομό Λάρισας, τώρα, όπου η καλλιέργεια είναι αναπτυσσόμενη, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος συμμετέχει μαζί με ακόμα 16 αγρότες της περιοχής σε μια νέα ομάδα παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού, καλλιεργούνται περί τα 600 στρέμματα.

Όπως μας είπε ο κ. Σιδερόπουλος που μαζί με το γιο του, Στάθη έβαλε πρόσφατα αμπέλια, το κόστος εγκατάστασης για τα σταφύλια Crimson Seedless, συμπεριλαμβανομένων των αντιχαλαζικών δικτύων κυμαίνεται γύρω στα 2.000 ευρώ το στρέμμα. Καρπό δίνει το Crimson στην τρίτη του χρονιά, ενώ οι αποδόσεις ως επί το πλείστον κυμαίνονται από 1.500 έως 1.800 κιλά στο στρέμμα, αν και δεν αποκλείεται, όπως μας είπε ο κ. Σιδερόπουλος και αποδόσεις που ξεπερνούν τους 2 τόνους το στρέμμα.

Τέτοιου είδους σταφύλι καλλιεργείται και στο νομό Κιλκίς σε μια έκταση 200 στρεμμάτων ίσως και παραπάνω.

Την παραγωγή της χώρας απορροφούν ως επί το πλείστον μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν εξαγωγές

Οι τιμές πέρσι ήταν στα 1,05 έως 1,15 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος δεν έχουν περάσει τα 70-80 λεπτά, όπως γράψαμε και πιο πάνω.

«Έως πέρσι οι τιμές ήταν έως έναν βαθμό απαγορευτικές. Φέτος είναι σε λογικά επίπεδα και με αποδόσεις πάνω από 2 και παραπάνω τόνους το στρέμμα υπάρχει κέρδος», λέει από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Καλίτσης, διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούση ΑΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχαν και ποιοτικά θέματα φέτος, ενώ τα σταφύλια δεν είχαν και ικανό μέγεθος σε ορισμένες περιπτώσεις. Πάντως, όπως εκτιμά ο κ. Καλίτσης, οι τιμές για τα τελευταία Crimson θα παίξουν γύρω στα 90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό.

18/10/2019 01:42 μμ

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον οποίο και επικοινωνήσαμε, αρχές της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνονται οι πληρωμές για το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών (πρώτη πρόσκληση) του 2018 μετά από ενστάσεις.

Το συνολικό ποσό είναι σχεδόν 160.000 ευρώ

Προς επιβεβαίωση όσων γράψαμε από την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση σήμερα Παρασκευή, στην οποία τονίζεται ότι «σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ.401/48520/29.03.2018  Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 1226/Β΄/2018) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»  του Μέτρου 10 “Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων από τον Οργανισμό, ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός πληρωμών 2ης εκκαθάρισης για το έτος εφαρμογής 2018. Το ποσό ανέρχεται σε 158.271,72 € πανελλαδικά και τα ποσά πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των παραγωγών».

Όπως μας εξήγησαν από τον οργανισμό πληρωμών, ολοκληρώθηκε δεύτερη εκκαθάριση αυτήν την εβδομάδα όπου συμπεριλαμβάνονται και οι ενστάσεις της πρώτης εκκαθάρισης. Οι καταβολές των ενισχύσεων θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

17/10/2019 10:00 πμ

Οι προοπτικές ανάπτυξης του οινικού τουρισμού στη χώρα μας τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος σε συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος και έδωσε το παρόν στην συνεδρίαση «συζητήσαμε για τις πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο συγκεκριμένος τομέας, όχι μόνον στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την χώρα».

Ως οινοτουρισμός νοείται το είδος του τουρισμού που ο σκοπός του περιλαμβάνει τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού από το μέρος παραγωγής του ή κοντά σε κείνο το μέρος.

Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 700 οινοποιεία, εκ των οποίων αρκετά είναι και επισκέψιμα

Όπως μας ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, ο οποίος ως δραστηριότητα μπορεί να φέρει χρήμα στην χώρα και από το εξωτερικό, πέραν του εσωτερικού ρεύματος. Μην ξεχνάμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ομάδας ότι ο κλάδος του κρασιού πέρασε μια δύσκολη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια λόγω κυρίως αλλά όχι μόνον των φορολογικών επιβαρύνσεων (βλέπε ΕΦΚ). Ως ομάδα κάναμε πρόταση στην Διεπαγγελματική να καθιερωθεί ένα ενιαίο σήμα για τις επιχειρήσεις οινικού τουρισμού και να υπάρξει συνεργασία με τις περιφέρειες και άλλους φορείς.

Σημειωτέον ότι στην συνεδρίαση αναλύθηκαν μεταξύ άλλων όλα τα δεδομένα για την φετινή χρονιά στο κρασί. Όπως μάλιστα μας είπε ο κ. Ιερωνυμάκης τόνιστηκε ότι αν  και δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία από τις ΔΑΟΚ δεδομένου ότι οι δηλώσεις συγκομιδής είναι εν εξελίξει, προκύπτει ότι η παραγωγή της Κρήτης σε οίνο είναι σαφώς μειωμένη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται επίσης ότι μάλλον υπάρχει μια παραγωγής όπως η περσινή.

15/10/2019 04:55 μμ

Ποσό συνολικού ύψους 3.262.988 ευρώ πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 14 Οκτωβρίου 2019, σε 3.120 δικαιούχους.

Η κυριότερη πληρωμή αφορά ενισχύσεις στο πρόγραμμα βελτίωσης στην παραγωγή και εμπορία μελιού (3.045 δικαιούχοι), καθώς και ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και στην αναδιάρθρωση αμπελώνων.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές

15/10/2019 01:49 μμ

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ανακοίνωσε στον Iσπανό Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, ότι θα υποβάλει πρόταση προς έγκριση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Επίτροπος ανακοίνωσε στον Ισπανό Υπουργό την επικείμενη παρουσίαση ενός προτεινόμενου Κανονισμού για την έναρξη του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου, με στόχο να βοηθήσει στην προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση. Θα συνίσταται στη χρηματοδότηση της «αποθήκευσης» ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία και τους συνεταιρισμούς, διευκολύνοντας έτσι την ανάκτηση των τιμών.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των κ.κ. Πλάνα και Χόγκαν, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναλύθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης των χαμηλών τιμών παραγωγού αλλά και οι πιθανές συνέπειες από την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εξαγωγές του ισπανικού ελαιολάδου.

Όπως δήλωσε ο κ. Πλάνα κατά την επιστροφή του στη Μαδρίτη, «χρειαζόμαστε μια γρήγορη παρέμβαση για να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την κατάσταση που υπάρχει στον τομέα του ελαιολάδου. Αν και ακόμη δεν γνωρίζει τις συγκεκριμένες παραμέτρους του μέτρου, θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εξεταστεί από την Επιτροπή Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκριθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ιδιωτική αποθεματοποίηση στην Ισπανία ήταν το 2012, όταν η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο ήταν για αρκετές εβδομάδες χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς. Μολονότι φέτος αυτό δεν συμβαίνει η συνεχόμενη πορεία των χαμηλών τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, οδήγησαν την Επιτροπή να αποδεχτεί το συγκεκριμένο μέτρο.

15/10/2019 01:05 μμ

Οι αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου πρέπει να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής έως 30/11/2019. Όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα τους επιβληθούν κυρώσεις με τη μορφή χρηματικών προστίμων.

Αναλυτικότερα, σε περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής μέχρι 15 εργάσιμες ημέρες, το ύψος του προστίμου κυμαίνεται από 50 € έως 1.500 €, ενώ σε περιπτώσεις μη υποβολής της δήλωσης συγκομιδής, το ύψος του προστίμου κυμαίνεται από 200 € έως 5.000 €.

Επιπλέον των χρηματικών προστίμων που αναφέρονται παραπάνω, οι αμπελοκαλλιεργητές που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις δεν επωφελούνται των διαφόρων ευεργετημάτων του μέτρου των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Διαβάστε την εγκύκλιο για υποβολή δηλώσεων συγκομιδής την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020

15/10/2019 10:58 πμ

Ανοιχτό για διοικητικές πράξεις ήταν έως την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πληρωμή πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης 2019 την εβδομάδα που ξεκινά από τις 21 και τελειώνει στις 25 Οκτωβρίου εξακολουθεί να παραμένει ο στόχος του αρμόδιου οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες μας έως την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ακόμα ανοιχτό για διοικητικές πράξεις των παραγωγών και τα στελέχη του οργανισμού δουλεύουν ώστε να προλάβει να γίνει η μεγάλη πίστωση την εβδομάδα που προαναφέραμε.

Την ίδια ώρα στην ίδια «γραμμή» και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης».

Η πληρωμή της ενιαίας θα αφορά και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τον υπουργό

«Από κει και μετά υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο πρασίνισμα, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Σημειωτέον ότι άρχισαν οι πιστώσεις, όπως είχαμε προαναγγείλει, για αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα παλιών ετών και θα συνεχιστούν την εβδομάδα που διανύουμε. Παράλληλα, αφού ολοκληρωθεί η πίστωση της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης, μπαίνει σε τροχιά πληρωμής η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019.

Για το θέμα των παλιών αγρο-περιβαλλοντικών ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β’/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων από τον Οργανισμό, ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός πληρωμών 2ης εκκαθάρισης για το έτος εφαρμογής 2018 που έληξε στο τέλος του Μαΐου 2019. Για τις δράσεις της φυτικής παραγωγής το ποσό ανέρχεται σε 208.914,70€ και για τις δράσεις της ζωικής παραγωγής το ποσό ανέρχεται σε 512.859,50€ πανελλαδικά.

Ενημερώνουμε ότι κατά τις εργασίες για την 2η εκκαθάριση, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ολοκληρωθεί οι διορθωτικές ενέργειες λόγω ανανέωσης υποβάθρου με απεικόνιση αυτών στην νέα γεωμετρία των τεμαχίων ΤΔ 2018, μέσω εφαρμογής της απαιτούμενης μετατόπισης.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου.

Κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 της ανωτέρω Απόφασης, οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή στην ανωτέρω διαδικτυακή εφαρμογή που υποστηρίζει το Μέτρο, αρχής γενομένης την Τρίτη 15.10.2019 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή ως και τη Δευτέρα 21.10.2019. Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά τον υπολογισμό πληρωμής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επισημαίνεται αφενός πως για όσους παραγωγούς δεν υποβληθεί ενδικοφανής προσφυγή δε θα πραγματοποιηθεί εκ νέου υπολογισμός πληρωμής κατά το επόμενο στάδιο πληρωμής ενδικοφανών προσφυγών 2ης εκκαθάρισης 2018, και αφετέρου ο έλεγχος των κωδικών ευρημάτων υλοποιείται αποκλειστικά με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων και δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

14/10/2019 12:06 μμ

Ποσό συνολικού ύψους 2.453.063 ευρώ πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1.680 δικαιούχους, στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2019.

Στο νέο πακέτο πληρωμών κυριάρχησαν οι ενισχύσεις στο πρόγραμμα βελτίωσης στην παραγωγή και εμπορία μελιού (1.508 δικαιούχοι) και για την αναδιάρθρωση αμπελώνων (79 δικαιούχοι), καθώς και ανειλημμένες υποχρεώσεις του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και δασώσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές

11/10/2019 04:21 μμ

Εν όψει της επικείμενης έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου στην περιοχή αρμοδιότητάς της και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας ΠΕ Μεσσηνίας, ενημερώνει του ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς για τα παρακάτω:
 
Οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT για την παραγωγή «εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ» θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος.

Για την παραγωγή συμβατικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου

Οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει:

  • Να τηρούν κανόνες ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή έως την συλλογή). Να προγραμματίζουν την ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.(Οι υπερώριμες ελιές χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους ενώ οι πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά χάνουν στις αποδόσεις.)
  • Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες (καν.(ΕΚ) 10/2011)
  • Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου και το πάτημα κατά τη συγκομιδή και η συμπίεση των ελιών εντός των σακιών.
  • Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκους ή σε παραγωγικές κλούβες. ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ η χρήση πλαστικών τσουβαλιών.
  • Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη συνιστάται να είναι ο συντομότερος δυνατός, διότι η μακρόχρονη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.

Οι ελαιοτριβείς θα πρέπει:
1. Να φροντίζουν για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόκαρπου και για την ταχεία έκθλιψη αυτού.
2. Οι ελιές να αποθηκεύονται σε αεριζόμενο χώρο προστατευμένες από βροχή.
3. Κατά την αποθήκευση ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση (λιπόλυση) δηλαδή απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τα τριγλυκερίδια. Η υδρόλυση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και την μείωση της εμπορικής του αξίας. Η υδρόλυση (μικροβιακή και ενζυματική) ευνοείται από περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας παρουσίας τραυμάτων στους καρπούς  της ελιάς και παρουσίας νερού. Για τους λόγους αυτούς οι καρποί της ελιάς πρέπει να διατηρούνται χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία τους και να μην βρέχονται.
4. Να φροντίζουν για την εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής, τόσο στο χώρο της κύριας παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο χώρο αποθήκευσης του παραγόμενου ελαιόλαδου. 
5. Να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού του εξοπλισμού.
6. Εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής από το ελαιοτριβείο. Οι εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων να είναι σύμφωνες με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II του Καν. (Ε.Κ.) 852/04.
7. Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
8. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27ο C γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε κηρούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
9. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιολάδου πάντα εντός ανοξείδωτων περιεκτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 βαθμούς C.
 
Βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή επιμόλυνσης του ελαιόλαδου με  επιβλαβείς παράγοντες.
- Υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων: Για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια το καθοριζόμενο κατά περίπτωση, χρονικό περιθώριο που προβλέπεται, μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής.
- Πλαστικοποιητές: Για την αποφυγή παρουσίας «πλαστικοποιητών» (φθαλικοί εστέρες-phthalates) στο παραγόμενο ελαιόλαδο, δηλαδή τοξικών ουσιών οι οποίες μεταναστεύουν στο ελαιόλαδο και το επιμολύνουν, κατά την επαφή του με ακατάλληλα πλαστικά, οι εύκαμπτοι πλαστικοί σωλήνες μεταφοράς ελαιόλαδου σε κάθε τμήμα του εξοπλισμού, οι πλαστικοί περιέκτες που χρησιμοποιούνται στο ελαιοτριβείο αλλά και κατά τη διακίνηση του ελαιολάδου, να μην περιέχουν στη σύνθεσή τους πλαστικοποιητές. Η προμήθεια κάθε τέτοιου υλικού πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό «πιστοποιητικό καταλληλότητας».
- Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται  δίχτυα συλλογής και πλαστικά εξαρτήματα των  ελαιοραβδιστικών  που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη  νομοθεσία, όρια για τους φθαλικούς εστέρες. Να δίνεται προσοχή στην απομάκρυνση πλαστικών εξαρτημάτων ή τμημάτων αυτών (δακτύλιοι) ελαιοραβδιστικών, από τον ελαιόκαρπο, ενώ στα ελαιοτριβεία να τοποθετείται κατάλληλη σίτα μετά το πλυντήριο και πριν τον σπαστήρα, ώστε αυτά να «παγιδεύονται». 
- Ορυκτέλαια και προϊόντα καύσης: Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατάλληλα λιπαντικά (φυτικής προέλευσης) για τη λίπανση του μηχανολογικού εξοπλισμού (αλυσοπρίονα, ελαιοσυλλεκτικές μηχανές κλπ) ενώ θα πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή, για την αποφυγή διαρροών λιπαντικών (π.χ. λίπανση της αλυσίδας) και την επαφή τους με τον ελαιόκαρπο ή τα δίχτυα συλλογής και τους σάκους.
Στο ελαιοτριβείο τα χρησιμοποιούμενα για το μηχανολογικό εξοπλισμό λιπαντικά, θα πρέπει να είναι «κατάλληλα για επιχειρήσεις τροφίμων», ενώ εντός του χώρου του ελαιοτριβείου δεν επιτρέπεται η είσοδος πετρελαιοκίνητων κλάρκ, το κάπνισμα και εστίες καύσης (π.χ. τζάκι).
- Βαρέα μέταλλα: Δεν επιτρέπονται κράματα του χαλκού σε τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε διάφορες θέσεις της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας του φιλτραρίσματος του ελαιολάδου (π.χ. σύνδεσμοι αντλιών, σύνδεσμοι των σωλήνων μεταφοράς ελαιολάδου).

11/10/2019 11:50 πμ

Από την επόμενη εβδομάδα οριστικά θα ξεκινήσει η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων μετά από ενστάσεις, προγράμματα που αφορούν το 2018.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργος Κέντρος, επιβεβαιώνοντας όσα είχαμε γράψει από την περασμένη εβδομάδα.

Οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν κυρίως με βιολογικά, αυτόχθονες κ.λπ. έτους 2018

Οι συγκεκριμένες πληρωμές εκτιμάται ότι καθυστέρησαν λόγω του φόρτου των υπηρεσιών για την πληρωμή του τσεκ και των επιπρόσθετων ενστάσεων από παραγωγούς, που εστάλησαν στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

11/10/2019 10:22 πμ

Πάνω από 50.000 Ισπανοί ελαιοκαλλιεργητές διαδήλωσαν, την Πέμπτη (10/10/2019), στους δρόμους της Μαδρίτης αντιδρώντας στις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου.

Τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν από κοινού οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών), COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων), Cooperativa Agro-Alimentarias και UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών).

«Πολύ θυσία για τόσο μικρό όφελος», «δίκαιες τιμές για τα προϊόντα μας» και «κανόνες στην αγορά που θα επιτρέψουν να έχουμε μέλλον», ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι πήγαν στην ισπανική πρωτεύουσα από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας θέλοντας να δείξουν στους κυβερνώντες «τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους».

Σε δηλώσεις που έκαναν οι διοργανωτές τόνισαν ότι ο ελαιοκομικός κλάδος στην χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο να είναι εξευτελιστικές και κάτω του κόστους παραγωγής. Όπως επισήμαναν σε μια χρονιά που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) η ζήτηση αυξάνει πάνω από την προσφορά η τιμή ακολουθεί πτωτική πορεία, από τα 3,53 ευρώ το κιλό που ήταν τον Ιούνιο του 2018 να είναι κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό σήμερα (τιμή που είναι κάτω του κόστους το οποίο είναι περίπου στα 2,75 ευρώ το κιλό).

Η πτώση του εισοδήματος απειλεί τη βιωσιμότητα πάνω από 250.000 οικογενειών και εκατοντάδων δήμων που ζουν άμεσα και έμμεσα από αυτή την καλλιέργεια. Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι να συνεχίσουν να ασχολούνται με την καλλιέργεια και να παράγουν ελαιόλαδο για να μείνουν στα χωρία τους.

Τα αιτήματα των Ισπανών ελαιοκαλλιεργητών
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι κανόνες της αγοράς σήμερα ευνοούν τους κερδοσκόπους και τους μεσάζοντες, οι οποίοι οδηγούν σε «τεχνική πτώση» τις τιμές του προϊόντος. 
Οι Ισπανοί αγρότες απαιτούν την ενεργοποίηση μηχανισμών εξισορρόπησης της αγοράς και την «προστασία» των παραδοσιακών ελαιώνων στην χώρα. Ακόμη ζητούν τα εξής:

  • Δίκαιες τιμές παραγωγού
  • Αλλαγή του συστήματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης με άμεση ενημέρωση των τιμών ενεργοποίησης του συστήματος οι οποίες να λαμβάνουν το πραγματικό κόστος παραγωγής
  • Καθιέρωση κανόνων «αυτορύθμισης» της αγοράς που θα είναι υποχρεωτικοί για ολόκληρο τον τομέα
  • Δράσης στη ΚΑΠ με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων
  • Πολιτικές κατά της ερήμωσης του εδάφους να περιλαμβάνουν και την ενίσχυση της κερδοφορίας των ελαιώνων
  • Να συνεχιστούν οι πολιτικές προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου και ενημέρωσης των καταναλωτών
  • Να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει την πώληση του προϊόντος σε τιμές κάτω του κόστους
  • Να βελτιωθεί η διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού και να ερευνηθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού
  • Να υποστηρίξει το κράτος την συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιριστικά σχήματα
  • Εξασφάλιση της ποιότητας και αυξημένη ιχνηλασιμότητα του προϊόντος με στόχο να διατηρηθεί το κύρος του ισπανικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.
10/10/2019 12:11 μμ

Ποσό συνολικού ύψους 3.241.452 ευρώ πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1.139 δικαιούχους, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2019.

Οι κυριότερες πληρωμές αφορούν το πρόγραμμα βελτίωσης στην παραγωγή και εμπορία μελιού (970 δικαιούχοι), καθώς και για την αναδιάρθρωση αμπελώνων (32 δικαιούχοι) αλλά και ανειλημμένες υποχρεώσεις του προγράμματος δασώσεις (80 δικαιούχοι).

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές

09/10/2019 01:41 μμ

Αυξημένη φέτος είναι η ποσότητα της κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας. Οι καιρικές συνθήκες στον τρύγο ήταν καλές με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή ποιότητα. Φέτος είχαμε οψίμηση στον τρύγο κατά περίπου 15 ημέρες.

Η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγεται κατά 95%). Ο αριθμός των παραγωγών που απασχολούνταν στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μειώθηκε κατά 11% κατά την περίοδο 2009 - 2015, ενώ οι εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας μειώθηκαν κατά 24,9% κατά την περίοδο 2010-2018, λόγω της μείωσης της παραγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), υπάρχει σημαντική συμβολή του προϊόντος στην οικονομία των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) που καλλιεργείται (Αχαΐας, Κορινθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων στον κλάδο εκτιμάται σε 6.500 άτομα (5.000 παραγωγοί, 800 άτομα στις δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας, 700 εποχικά απασχολούμενοι).

Όλοι οι φορείς του κλάδου συμφωνούν στην ανάγκη ενός προγράμματος ανανέωσης του φυτικού κεφαλαίου (αναμπέλωση) της κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, που θα συμβάλλει στη διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και στην αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι είχαμε μια μειωμένη παραγωγή. Έτσι η ΠΕΣ έδωσε την υψηλότερη μέση τιμή 2,05 ευρώ / κιλό, από το πρώτο κιλό που παρέλαβε μέχρι και το τελευταίο. Η Ένωση πιστεύει ότι η «μέση τιμή» δίνει μια ασφάλεια στους παραγωγούς.

Φέτος η παραγωγή σταφίδας είναι αυξημένη 15 - 30% ανάλογα την περιοχή. Θα πρέπει να υπάρξει μια «ισορροπημένη τιμή» η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του προϊόντος αλλά και θα εξασφαλίζει το εισόδημα του παραγωγού.

Η ΠΕΣ είναι η οργάνωση που εμπιστεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών σε όλη την Πελοπόννησο. Κάνει το 60- 65% των εξαγωγών σταφίδας. Παρά την φετινή αυξημένη παραγωγή μπορούμε να δώσουμε μια καλή τιμή παραγωγού. Κατά το Δεκέμβριο η ΠΕΣ αναμένεται να ανακοινώσεις τιμές παραγωγού.

Λόγω της μειωμένης περσινής παραγωγής πολλοί ξένοι εισαγωγείς αντικατέστησαν την κορινθιακή σταφίδα με την σουλτανίνα, που η Τουρκία είναι ο μεγάλος «παίκτης» της παγκόσμιας αγοράς με πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι αυτή την εποχή έχουμε υποτονική ζήτηση για εξαγωγές. Όλοι μαζί στον κλάδο θα πρέπει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η καλλιέργεια.

Επίσης μας προβληματίζει ένα πιθανό Brexit. Ως γνωστό η Μεγάλη Βρετανία είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στη σταφίδα µας. Συνεπώς ένα Brexit και μάλιστα χωρίς συμφωνία θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιβληθούν δασμοί που θα αυξήσουν την τιμή του προϊόντος. Εμείς σαν ΠΕΣ κάνουμε συνεχή αγώνα να «κερδίσουμε» νέες αγορές για το προϊόν».

Καλά εξελίχθηκε η παραγωγή σταφίδας και στην περιοχή της Ηλείας. Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από την περιοχή της Ωλένης της Ηλείας, «φέτος δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Η παραγωγή είναι αυξημένη ποσοτικά σε σχέση με πέρσι και καλής ποιότητας. Λίγα προβλήματα είχαν τα αμπέλια λόγω της ξηρασίας. Ο τρύγος φέτος καθυστέρησε να ξεκινήσει αλλά έχει αυτή την εποχή σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 1,50 - 1,60 ευρώ το κιλό (συν το ΦΠΑ)».

Ιδιαίτερα ποιοτική προβλέπεται η φετινή σοδειά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου «η Ένωση», Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος εκφράζει την πεποίθησή του πως θα ξεπεράσει ποσοτικά τα περσινά επίπεδα. «Είναι μία καλή χρονιά και αναφορικά με την ποσότητα και με την ποιότητα», τονίζει.

Στα 1,5 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή εκκίνησης για παραλαβή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, εσοδείας 2019, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τρεις ημέρες μετά την παραλαβή και η εκκαθάριση έως το τέλος του μήνα παραλαβής. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο οικονομικός διευθυντής της Ένωσης κ. Νικόλαος Ποδοχωρήτης, «φέτος η χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών. Υπάρχει αυξημένη ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα. Αποφασίσαμε να δώσουμε τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό όταν πριν 3 χρόνια η τιμή ήταν στα 70 λεπτά. Πάντως υπάρχει πιθανότητα η αρχική τιμή που δώσαμε φέτος να αυξηθεί κατά την εκκαθάριση.

Μέχρι στιγμής παραλάβαμε περίπου 400 τόνους. Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση του προϊόντος. Το Νοέμβριο θα γίνει η εκκαθάριση. Πάντως η εικόνα μέχρι στιγμής στην διεθνή αγορά (η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν) είναι πολύ θετική.

Θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μιας και υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Παραμένουμε αμετακίνητοι στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας αλλά και της χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων, καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων».

08/10/2019 12:04 μμ

Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ο τρύγος του ξινόμαυρου στην αμπελουργική ζώνη της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι η τοπική ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας (Νάουσας, Γουμένισσας, Αμυνταίου κ.α.). Τα σταφύλια της έχουν έντονα κόκκινο, μαύρο χρώμα και όξινη γεύση, ακόμη και όταν είναι ώριμα.

Είχε προηγηθεί στη ζώνη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο τρύγος για τις διεθνείς ποικιλίες (μερλό, σιράκ κ.λ.π.).

Από τα μέσα Ιουλίου δεν είχαμε βροχές στην περιοχή, με αποτέλεσμα η παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη σε όλες τις ποικιλίες αλλά να έχει καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν καλή, αφού δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα ασθενειών με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, «αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στις διεθνείς ποικιλίες και σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή του ξινόμαυρου. Στην περιοχή του Αμύνταιου καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα με ξινόμαυρο και 3.000 στρέμματα με τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Την μεγαλύτερη μείωση παραγωγής φέτος είχαν οι διεθνείς ποικιλίες περίπου 30%, ενώ μικρότερη μείωση είχαμε στην ποικιλία του ξινόμαυρου περίπου κατά 20%. Οι τιμές παραγωγού στα σταφύλια λόγω των μειωμένων ποσοτήτων είχαν αυξητική τάση στις περισσότερες ποικιλίες. Για τις διεθνείς ποικιλίες οι τιμές κυμάνθηκαν στα 60-65 λεπτά το κιλό για το σιράκ (από 50 που ήταν πέρσι), το μερλό είχε μια σταθερότητα στα 50-60 λεπτά, οι λευκές ήταν στα 60-70 λεπτά. Το ξινόμαυρο κυμάνθηκε στα 40-45 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποιότητα».

Ο Δρ. Γιώργος Σαλπιγγίδης, Επικεφαλής Αμπελουργικού τμήματος Οινοποιίας Τσάνταλη, αναφέρει ότι «ο τρύγος στη Νάουσα ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου στον αμπελώνα μας στη Στράντζα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Το Ξινόμαυρο παρουσίασε καλή φαινολική ωριμότητα και έντονο χρώμα, στοιχεία που υποδεικνύουν μεγάλη συμπύκνωση. Τα σταφύλια ήταν υγιή με έντονα αρώματα και ικανοποιητικά επίπεδα σακχάρων».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα με αμπέλια. Μόλις το 5-6% των εκτάσεων καλλιέργειας αφορούν διεθνείς ποικιλίες (μερλό, σοβινιόν κ.α.) ενώ τα υπόλοιπα καλλιεργούν ξινόμαυρο.

Οι διεθνείς ποικιλίες είναι πρώιμες, ενώ στις 4 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο τρύγος για το ξινόμαυρο. Φέτος εκτιμώ ότι έχουμε στη ζώνη μια μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10-15% λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο είχαμε μια καλή ποιοτικά χρονιά και ο τρύγος πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. Ο συνεταιρισμός βγάζει αργότερα (σε περίπου 30 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρύγου) τις τιμές παραγωγού αλλά όπως βλέπω την αγορά εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».
 

08/10/2019 10:47 πμ

Ποσό συνολικού ύψους 1.636.570 ευρώ πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 529 δικαιούχους, στις 4 και 7 Οκτωβρίου 2019.

Οι κυριότερες πληρωμές αφορούν το πρόγραμμα βελτίωσης στην παραγωγή και εμπορία μελιού (355 δικαιούχοι), αλλά έγιναν και πληρωμές για ανειλημμένες υποχρεώσεις παλαιών μέτρων του ΠΑΑ (Μ 112, Μ 125, Μ 321 και Δασώσεις).

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές

07/10/2019 02:02 μμ

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης παραγωγής μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη ενός η περισσότερων συνεταιριστικών οινοποιείων ή ομάδων παραγωγών και έχουν παραδώσει το σύνολο της παραγωγής τους στα εν λόγω συνεργατικά οινοποιεία ή ομάδες.

Επίσης, οι συγκεκριμένοι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση, εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Καν. 2018/273.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση με αριθμό 2453/235850/2019, η οποία αφορά τον «Καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Καν.(ΕΕ) 2018/273 και του Καν.(ΕΕ) 2018/274 όσον αφορά τις δηλώσεις παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα».

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση:

  • Όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή οίνου, στην εμφιάλωση αμπελοοινικών προϊόντων, εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων πριν το στάδιο της οινοποίησης, καθώς και εμπορία εμφιαλωμένων οίνων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, οφείλουν να εγγραφούν στο μητρώο επιχειρήσεων αμπελοοινικού τομέα.
  • Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. και σε αυτήν καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, έδρα, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας) καθώς και στοιχεία που αφορούν στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στην δυναμικότητας αυτής και στην έγκριση πιστοποίησης της για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ/ΠΓΕ.
  • Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των ανωτέρω στοιχείων, η επιχείρηση οφείλει να προβεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών στο εν λόγω μητρώο, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία μεταβολής.
  • Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών οινοποιείων, που παράγουν οίνο/ή και γλεύκος για εμπορικούς σκοπούς ή αναθέτουν την παραγωγή του για λογαριασμό τους, υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης παραγωγής κατά τη σχετική αμπελουργική περίοδο.
  • Η υποβολή της δήλωσης παραγωγής γίνεται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ, με έναρξη την 1η Οκτωβρίου κάθε τρέχοντος έτους και λήξη την 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
  • Η υποβολή της εν λόγω δήλωσης είναι υποχρεωτική ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η παραγωγή είναι μηδενική.
  • Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης παραγωγής μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη ενός η περισσότερων συνεταιριστικών οινοποιείων ή ομάδων παραγωγών και έχουν παραδώσει το σύνολο της παραγωγής τους στα εν λόγω συνεργατικά οινοποιεία ή ομάδες διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση, εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Καν. 2018/273.
  • Η ποσότητα οίνου που αναφέρεται στη δήλωση παραγωγής είναι η συνολική ποσότητα που λαμβάνεται στο τέλος της κύριας αλκοολικής ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένων των οινολασπών.

Διαβάστε το ΦΕΚ

04/10/2019 05:13 μμ

Περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι ελαιολάδου αναμένεται να παραχθούν φέτος (2019/2020) στην ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν.

Στην Ιταλία οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αναμένεται να φέρουν μια ανάκαμψη στην παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα είναι κατά σχεδόν 20% αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας πενταετίας (350.000 τόνους).

Αύξηση προβλέπει η Κομισιόν και για την ελληνική παραγωγή, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να είναι κατά 60% υψηλότερη σε σχέση με πέρσι και περίπου 11% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών (300.000 τόνους).

Στην Ιβηρική χερσόνησο θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα στην παραγωγή. Στην Πορτογαλία αναμένονται αποδόσεις ρεκόρ, περίπου το 50% πάνω από το μέσο όρο, με μια παραγωγή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 140.000 τόνους, ενώ πιθανότατα θα υπάρχει μείωση της παραγωγής στην Ισπανία, μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ πέρυσι, που αναμένεται να κυμανθεί στους 1.250.000 τόνους.

Φέτος αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη στην παραγωγή ελαιολάδου της Τυνησίας (περίπου 350.000 τόνοι).

Για τις φετινές εξαγωγές ελαιολάδου, η Κομισιόν προβλέπει να υπάρξει μια μείωση προς την αγορά των ΗΠΑ, η οποία θα εξισορροπηθεί όμως από την αύξηση των εξαγωγών προς τις αγορές της Ασίας. Αποτέλεσμα οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ να παραμείνουν πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών (περίπου 610 000 τόνοι).

Επίσης προβλέπεται την φετινή περίοδο να υπάρξει μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ (περίπου 100.000 τόνους) λόγω της αυξημένης προσφοράς.

Για το λιανικό εμπόριο, φαίνεται ότι η κατανάλωση στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί (ποσοστό +6%) λόγω της αυξημένης ιταλικής και ελληνικής παραγωγής, ενώ στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ η αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να είναι μικρότερη (σε ποσοστό +4%).

04/10/2019 04:31 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου μια νέα, πολλά υποσχόμενη με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, ερευνητική προσπάθεια αποξήρανσης σταφίδας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης «αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια επαναστατική, πειραματική προσπάθεια αποξήρανσης σταφίδας με ηλιακή ενέργεια στην Κρήτη μέσα σε ειδικό θάλαμο. Την μέθοδο αυτή ανέπτυξαν πειραματικά στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένουμε, θα μας βοηθήσει ώστε να παραγάγουμε φυσική, αποξηραμένη σταφίδα, χωρίς κόστος για την αποξήρανσή της, αφού γι’ αυτήν υπεύθυνος θα είναι πλέον ο θερμός αέρας που παράγει η ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το προϊόν δεν θα είναι και εκτεθειμένο στις διαθέσεις του καιρού όπως συμβαίνει σήμερα».

Αν πάει καλά το πείραμα θα γίνει προσπάθεια να κατοχυρωθεί πατέντα και να τεθεί στην διάθεση των αγροτών, ενώ η ομάδα αμπελουργών έχει ήδη απευθυνθεί σε ΕΑΣ Ηρακλείου και Περιφέρεια για βοήθεια

Όπως μας είπε ο κ. Ιερωνυμάκης ο οποίος έλαβε μέρος στο πείραμα βάζοντας στον ειδικό θάλαμο σουλτανίνα παραγωγής του και ταυτόχρονα άφησε στο ήλιο σταφύλια πάλι παραγωγής του κομμένα την ίδια ημέρα «στα συν της μεθόδου αυτής είναι ότι η αποξήρανση λόγω του ειδικού μηχανισμού που δουλεύει με ήλιο και αέρα και κατασκεύασαν στο Πανεπιστήμιο, ολοκληρώνεται μέσα σε πολύ μικρότερο (2-3 μέρες) χρονικό διάστημα, απ’ ό, τι με άλλες μεθόδους. Παράλληλα, προκύπτει και σαφώς πιο ποιοτικό και γευστικό προϊόν».

θάλαμος
Ο ειδικός θάλαμος

«Ο ήλιος δεν εισέρχεται στο θάλαμο ξήρανσης, παρά μόνο ο θερμός αέρας που παράγεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Εάν απαιτηθεί, μπορεί να αξιοποιηθεἰ ενέργεια από συμβατικές πηγές ενέργειες ή άλλες μορφές ΑΠΕ για την υποβοήθηση της διαδικασίας», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαυροματάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη τα πειράματα συνεχίζονται και εφόσον εξελιχθούν καλά, θα «μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο εργαλείο προς όφελος των αγροτών και της ποιότητας της σταφίδας, της οποίας πλέον η εμπορία σχετίζεται απόλυτα με την ποιότητα και καμιά σχέση δεν έχει με το τί γίνονταν στο παρελθόν».

Στο πείραμα μετέχει ο καθηγητής Φυσικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Γιάννης Μαυροματάκης και συνδράμει αυτό ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

σταφίδα
Η αποξηραμένη σταφίδα εντός του θαλάμου

Σημειώνεται ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης το 2015-2016 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στην αρχή δε του εγχειρήματος συμμετείχαν καθηγητές της τότε Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, όπως ο κ. Δημήτρης Λυδάκης και ο συνεργάτης του Μανώλης Κονταξάκης, ο οποίοι ανέλαβαν το κομμάτι του αγροτικού προϊόντος, της μελέτης αποξήρανσης της σταφίδας.

04/10/2019 03:07 μμ

Υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σύμβαση πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου - Τράπεζας Πειραιώς.

Αυτό σημαίνει ότι όλη η γνωστή κάθε χρόνο διαδικασία που απαιτείται για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης (του 2019 στην προκειμένη περίπτωση) βαίνει καλώς στο κομμάτι εκείνο που αφορά το Ελληνικό δημόσιο και την τράπεζα.

Αναφορικά με την τελική ημερομηνία πληρωμής αρμοδίως από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αν και σήμερα διακινούνται πληροφορίες ότι μπορεί να γίνει κάποιες ημέρες νωρίτερα, απ’ όσα είχε προγραμματίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από ένα μήνα. Τότε όπως είχαμε γράψει πρώτοι το σύστημα ήταν «φορτωμένο» (κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα), ώστε η πληρωμή να τρέξει στις 23-24 του μήνα, με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη να διαβεβαιώνει ότι η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 του μήνα. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργικό γραφείο μεριμνούν πλέον ώστε η πίστωση να τρέξει τέτοια ημέρα ούτως ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περιθώριο ανάληψης των χρημάτων από μέρους όλων των παραγωγών από όλες τις τράπεζες πριν την Εθνική μας Επέτειο. Για να καταστεί αυτό δυνατό πριν τις 28 του μήνα δηλαδή και να αφορά όλες τις τράπεζες, το αργότερο που πρέπει να πιστωθούν τα χρήματα είναι Τετάρτη-Πέμπτη 23-24 Οκτωβρίου. Οι αγρότες από την πλευρά τους, όπως είναι φυσικό, ευελπιστούν τα χρήματα να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό.

Σε τροχιά πληρωμής τα καθυστερημένα αγροπεριβαλλοντικά έτους 2018 μετά των ενστάσεων

Σε σχέση με τα αγρο-περιβαλλοντικά τώρα και τις εκκρεμότητες σε Βιολογικά, αυτόχθονες κ.λπ. έτους 2018 που σχετίζονται με ενστάσεις των παραγωγών, νεότερες, σημερινές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τρέξει η πίστωση και να ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Οι συγκεκριμένες παρτίδες πληρωμών θα αρχίσουν απ’ ό,τι φαίνεται να τρέχουν από την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τα άλλα ποσό 22.831.072 ευρώ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε 235.556 δικαιούχους, στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2019. Οι κυριότερες πληρωμές από το πακέτο αυτό αφορούν στην επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας (16,9 εκατ. ευρώ σε 235.392 δικαιούχους) και στην αναδιάρθρωση αμπελώνων (3,3 εκατ. ευρώ σε 117 δικαιούχους). Μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής πάντως οι περισσότεροι αγρότες δεν είχαν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, κάτι που αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να συμβεί το απόγευμα της Παρασκευής.

04/10/2019 11:32 πμ

Ποσό 22.831.072 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε 235.556 δικαιούχους, στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2019.

Οι κυριότερες πληρωμές αφορούν την επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας (16,9 εκατ. ευρώ σε 235.392 δικαιούχους) και την αναδιάρθρωση αμπελώνων (3,3 εκατ. ευρώ σε 117 δικαιούχους).

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές

03/10/2019 12:42 μμ

Η συγκομιδή των σταφυλιών προς οινοποίηση στην Ισπανία για το 2019 αναμένεται να είναι η συντομότερη των τελευταίων πέντε ετών. Αναμένεται να υπάρξουν μειωμένες ποσότητες αλλά καλή ποιότητα, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που είχαμε κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της συγκομιδής οινοστάφυλων η ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών) εκτιμά ότι η Ισπανία αναμένεται φέτος να παράγει 36 έως 39 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου και μούστου, ποσότητες μειωμένες σε σχέση με πέρσι (2018) που κυμάνθηκαν στα 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα και μάλιστα σαφώς κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (που είναι τα 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Ουσιαστικά από την αρχή της άνοιξης έχουμε μειωμένες βροχοπτώσεις που επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή των σταφυλιών. Οι εκτιμήσεις για τις απώλειες παραγωγής κυμαίνονται σε ποσοστό 50% στις αμπελουργικές ζώνες της Καστίγια-Λα Μάντσα, 35% στην Εξτραμαδούρα και πάνω από 10% στη Λα Ριόχα. Ωστόσο, η ποιότητα θα είναι εξαιρετική, καθώς η έλλειψη υγρασίας έχει αποτρέψει τα προβλήματα των ασθενειών στα φυτά.

Επίσης οι απότομες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που έγιναν στα τέλη Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή σταφυλιών στις κύριες αμπελουργικές ζώνες της χώρας.

Όπως επισημαίνει όμως η ισπανική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ASAJA, «η καλή ποιότητα σταφυλιών σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή θα έπρεπε να έφερνε αύξηση των τιμών παραγωγού. Αντιθέτως όμως στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, όπως στη Βαλένθια, Καταλονία και Εξτραμαδούρα, οι τιμές των οινοστάφυλων είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Ακόμη και στις διεθνείς αγορές δεν δικαιολογούνται τόσο χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία, αναμένονται μικρότερες παραγωγές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε «πιέσεις» από τις διεθνείς τιμές».