Την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω του COVID-19, την θανάτωση των γουνοφόρων ζώων (βιζόν) που προσβάλλονται από τον ιό, καθώς και το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών γεωργίας και αλιείας της ΕΕ.
Οι υπουργοί ακόμη συζήτησαν για τις πολιτικές της ΕΕ για τα δάση.
Όπως δήλωσε η κ. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, που προεδρεύει του Συμβουλίου, «ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών τώρα είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ και σε διαφορετικά επίπεδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας για τα αγροτικά προϊόντα, το περιβάλλον και την υγεία, είναι ευθυγραμμισμένες και ότι συνεχίζουμε να κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με τις ταχέως εξελισσόμενες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως η πανδημία COVID-19».
Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου, η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει σημειωθεί εντός της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων. Η Προεδρία τόνισε ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα σχετικές εθνικές στρατηγικές και σχέδια.
Στη συνέχεια οι υπουργοί αναφέρθηκαν στον αντίκτυπο του COVID-19 στις αγορές τροφίμων.
Η δανική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την θανάτωση των βιζόν λόγω του COVID-19 στη χώρα, εξηγώντας τον πιθανό κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λόγω μολυσμένων βιζόν, από μια μεταλλαγμένη έκδοση του ιού. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα υγείας. Η Γερμανική Προεδρία εξέφρασε την ανάγκη να συνεχίσει να ανταλλάσσει πληροφορίες για αυτό το θέμα και να οργανώσει στο άμεσο μέλλον μια ειδική συζήτηση.
Οι αντιπροσωπίες της Τσεχίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν τους υπουργούς για το αίτημά τους προς την Επιτροπή για περαιτέρω συντονισμό στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και για τη μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Οι υπουργοί υποστήριξαν την πρωτοβουλία, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν και να εξαλείψουν την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς για το αποτέλεσμα της διάσκεψης «Farm to Fork», που διοργάνωσε η Επιτροπή στις 15-16 Οκτωβρίου 2020. Οι υπουργοί, τόνισαν ακόμη τη σημασία της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής για την παγκόσμια μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.
Οι Υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τα πρόσφατα εγκριθέντα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για τα δάση και τη στρατηγική της ΕΕ για τα δάση μετά το 2020, επισημαίνοντας τη σημασία τους για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Αρκετοί υπουργοί εξήγησαν ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα δάση πρέπει να ευθυγραμμιστεί και με άλλες σχετικές στρατηγικές, όπως η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.
Κατάσταση της αγοράς
Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά. Περιέγραψαν διάφορους παράγοντες που ασκούν «πιέσεις» σε διάφορες αγορές τροφίμων, όπως στη χοιροτροφία, τις αγορές βοείου κρέατος, πουλερικών, οίνου και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η αυστριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με τις επιπτώσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με Mercosur, ενώ αρκετές αντιπροσωπίες ζήτησαν να υπάρχουν «ισορροπημένες» εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και όχι να είναι εις βάρος των αγροτικών προϊόντων.
Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:
- η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
- οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
- οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
- οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
- το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
- το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.
Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.
Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.
Ο εκτροφέας Ελληνικού μαύρου χοίρου, κ. Κωνσταντίνος Κυροχρίστος μιλά στον ΑγροΤύπο για τη φάρμα του, αλλά και τον κλάδο γενικότερα.
Τι προϊόντα παράγει η φάρμα σας, τι τροφές δίνετε και πως πάει γενικώς η αγορά στην Ελλάδα;
Κύριο προϊόν μας είναι το φρέσκο κρέας. Σφάζουμε στους 14 μήνες τα ζώα μας. Η φάρμα μας έχει 70 μάνες, οι οποίες επιδοτούνται. Τα ζώα μας είναι βιολογικής εκτροφής, αλλά δεν ενισχύονται από το πρόγραμμα των βιολογικών. Πουλάμε το κρέας γύρω στα 7 ευρώ το κιλό, ενώ κάνουμε και κάποια προϊόντα από κρέας μαύρου χοίρου, τα οποία τα τυποποιούμε φάσον, όπως το μπιφτέκι, το μπέικον και το λουκάνικο. Έχουμε συνεργασίες με διάφορα καταστήματα κυρίως σε Αθήνα και νησιά, που είναι αγορές, που ζητάνε premium προϊόντα, όπως τα δικά μας. Δίνουμε μεγάλο βάρος στην εκτροφή. Τα ζώα μας τρέφονται και στο ύπαιθρο στα βοσκοτόπια της περιοχής μας, αλλά τρώνε και το ημερήσιο σιτηρέσιο, το οποίο αποτελείται από καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρι. Περισσότερο τρώνε οι μάνες, γιατί έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες να παράξουν.
Πόσες εκτροφές Ελληνικού μαύρου χοίρου υπάρχουν στη χώρα μας και γιατί δεν αναπτύσσεται περαιτέρω ο χώρος σας;
Ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερα δυναμικός και συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 70 φάρμες εκτροφές, εκ των οποίων και αρκετές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου και δραστηριοποιούμαι. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία. Πέραν του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών, δεν υπάρχει περαιτέρω ενθάρρυνση από την πολιτεία. Για παράδειγμα, δεν γίνεται τίποτα με νέες κατανομές βοσκότοπων, δεν μας εντάσσουν στο πρόγραμμα των βιολογικών, δεν μας δίνουν ξεχωριστή σφραγίδα στο τυποποιημένο κρέας, για να διαφέρουμε από τα υπόλοιπα χοιρινά. Αυτό γίνεται σε άλλες χώρες, που πάνε μπροστά, αλλά σε καμιά περίπτωση εδώ.
Πως κρίνετε την απόφαση για παράταση στο πρόγραμμα των αυτόχθονων;
Η απόφαση για παράταση ενός έτους, θα λειτουργήσει οπισθοδρομικά, γιατί ο προγραμματισμός είναι προαπαιτούμενο της ανάπτυξης. Και εξηγούμαι: Με δεδομένο το τρέχον πρόγραμμα στην πενταετία που διανύουμε, η πληρωμή των σπάνιων φυλών πραγματοποιούνταν το μήνα Νοέμβριο. Μια εκτροφή μέσης παραγωγής 60 χοιρομητέρων, με το υπάρχον πρόγραμμα είναι να λάβει 6.000 ευρώ (σε 7 μήνες από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο) οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που υφίσταται από την εκτροφή αυτόχθονης φυλής. Με το νέο πρόγραμμα που πρέπει να προκηρυχθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τους Κανονισμούς και τους προγραμματισμούς θα λάμβανε 18.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση (η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση στο νέο πρόγραμμα είναι η τριπλάσια του παλαιού προγράμματος, που και δίκαιο είναι και λογικό και παράλληλα αποδεικνύεται λόγω των οικονομικών συγκυριών) σε 7 μήνες. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για την παράταση ενός έτους του παλαιού προγράμματος θα τα λάβει μετά από 19 μήνες. Και εδώ μπαίνει το εξής ερώτημα: Η απώλεια εισοδήματος, που είναι ο λόγος που δίδεται η οικονομική ενίσχυση, δεν θα υφίστατο για αυτό το χρονικό διάστημα; Και μάλιστα με τις οικονομικές συγκυρίες του σήμερα που είναι ιδιαίτερα αντίξοες... Θα βάλουμε τα ζώα στο ψυγείο; Υφιστάμεθα οικονομική απώλεια καθότι θα είμαστε αναγκασμένοι να τα ενισχύσουμε από δικά μας εισοδήματα.
Έχετε να καταθέσετε κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη του μαύρου χοίρου;
Η συγκεκριμένη ράτσα ζώων (Eλληνικός μαύρος χοίρος) είναι αποδεδειγμένα αξεπέραστη ποιοτικά και μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η ποιότητα είναι το ζητούμενο και όχι η ποσότητα, επιβεβλημένη θα έπρεπε να θεωρείτο η στήριξη σε τέτοιου είδους εκτροφές και στη συγκεκριμένη ράτσα ζώων. Και θα έπρεπε το ΥπΑΑΤ, να έχει προχωρήσει σε μία σειρά συνδυαστικών μέτρων όπως είναι:
- η κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων,
- η ένταξή τους στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας,
- η ένταξή τους στις συνδεδεμένες ενισχύσεις,
- η ένταξή τους σε προγράμματα προώθησης και προβολής,
- η σύνδεσή τους με τον γαστρονομικό τουρισμό της χώρας, καθώς είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξή του με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν.
- Οι αυτόχθονες φυλές είναι το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθότι, εκ των πραγμάτων, το παραγωγικό βιομηχανοποιημένο μοντέλο υπέρ της ποσότητας έχει αποτύχει για την Ελλάδα.
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, Γεωπόνος εκπρόσωπος των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών του δημοσίου, «το προσωπικό των ΔΑΟΚ και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τους ελέγχους στις εισαγωγές και εξαγωγές νωπών προϊόντων από και προς τρίτες χώρες. Στο εξαγωγικό εμπόριο το Σάββατο και η Κυριακή έχουν παγιωθεί σαν εργάσιμη ημέρα. Οι έλεγχοι στα νωπά οπωροκηπευτικά θα πρέπει να γίνουν την στιγμή της φόρτωσης και πολλές φορές πρέπει να γίνουν εκτός ωραρίου εργασίας. Ειδικά οι υπερατλαντικές εξαγωγές γίνονται συνήθως Κυριακές επειδή θα πρέπει να φτάνουν στο σωστό timing στις ξένες αγορές. Μόνο από τη ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης έχουμε 600 ελέγχους φορτίων ετησίως που θα πρέπει να γίνουν τις Κυριακές για εξαγωγές που πάνε κυρίως προς χώρες των Βαλκανίων.
Με το νόμο 3460 του 2006 (τροποποιήθηκε με το νόμο 3698 του 2008) και την ΚΥΑ του 2016 μπήκε πλαφόν στην αποζημιώση που θα πάρει ο ελεγκτής. Μάλιστα φτάνει τα 5 ευρώ την ώρα (τα χρήματα τα πληρώνουν οι ιδιώτες και είναι ανταποδοτικά λέει η νομοθεσία). Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι οι αντίστοιχοι ελεγκτές σε Ρουμανία και Βουλγαρία αμοίβονται με 20 και 25 ευρώ την ώρα. Επίσης η πληρωμή των ελεγκτών γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών.
Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό κ. Γεωργαντά για το πρόβλημα και μας είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Η νομοθετική ρύθμιση θα βοηθήσει εκτός από την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχω εκτός ωραρίου και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στις πύλες και τα λιμάνια της χώρας και αυτό θα πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση.
Στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων περίοπτη θέση εμφανίζεται να έχουν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών προς τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και το επακόλουθο πληθωριστικό κύμα οδήγησαν σε τεκτονικές αλλαγές στην κατανάλωση νωπών οπωρ/κών το τελευταίο διάστημα.
Με λύπη, όμως, διαπιστώνουμε από την άλλη ότι η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ .Γεωργαντάς, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έδωσε κατά τη συνάντηση της Θέρμης (Θεσσαλονίκη) με αντιπροσώπους του γεωπονικού ελεγκτικού προσωπικού των ΔΑΟΚ & Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε, τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, σε νέα βάση, του καθεστώτος της ανταποδοτικής εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, για τη διενέργεια ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων φυτικής προέλευσης από γεωπόνους κρατικούς υπαλλήλους, αφενός για τις ανάγκες στήριξης του εξαγωγικού εμπορίου και της ελληνικής εξωστρέφειας αλλά και, εν μέρει, για τη διεκπεραίωση των εισαγωγών σε περιόδους όπου η εγχώρια αγορά παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικά επισιτιστικά είδη νωπών οπωρ/κών.
Αλλά ακόμη και αν η ριζική αυτή μεταρρύθμιση, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη στις μέρες μας, φαντάζει για τον κ. Υπουργό «Γολγοθάς», γιατί δεν έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα, έστω μια βελτίωση του υφιστάμενου αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της ανταποδοτικής εργασίας η οποία, αποδεδειγμένα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πίστης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου; Διότι με όλα τα "βαρίδια" και τις "στρεβλώσεις" που έχει κληρονομήσει από το 2006 που θεσπίστηκε και έπειτα, τα οποία κορυφώθηκαν στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, ο χρήσιμος αυτός θεσμός απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες του χρόνου, προς όφελος πάντα των εξαγωγέων, για τους υπαλλήλους που τον υπηρετούν θα μπορούσε να εκληφθεί μόνο ως παραλογισμός και ειρωνεία, ασχέτως αν συνεισφέρει δυναμικά και έμπρακτα στην ανύψωση της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μπορεί, λοιπόν, ένας γεωπόνος-ελεγκτής, δημόσιος λειτουργός, ημέρα Κυριακή να πραγματοποιεί ελέγχους σε 30 αυτοκίνητα φορτηγά (φορτία) με διάφορα είδη νωπών οπωρ/κών προέλευσης απ΄όλη την Ελλάδα και για ένα συνολικό διακινούμενο όγκο προϊόντων (tonnage) κοντά στους 660 tn φρούτων και λαχανικών προς εξαγωγή, αλλά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία του μόνο για τα 18 αυτοκίνητα! Θα πρέπει επιτέλους να παύσει να ισχύει αυτή η αντιπαραγωγική δέσμευση του ισχύοντος νόμου.
Σχετικά με το αναδειχθέν θέμα, τέλος, τα αιτήματα των γεωπόνων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που συμμετέχουν διαχρονικά στην υπερεργασιακή ανταποδοτική απασχόληση για τους απαραίτητους ελέγχους εκτός κανονικού ωραρίου, συνοψίζονται όπως παρακάτω:
1. αλλαγή του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων με νομοθετική ρύθμιση και θέσπιση σε νέα βάση με χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων (άμεση εκταμίευση αντί της διετίας που ισχύει σήμερα)
2. αναπροσαρμογή του ύψους της ωριαίας αποζημίωσης για εργασία εκτός ωραρίου, από 5 € που ισχύει σήμερα στα 15 € και απόδοση του συνόλου των ανταποδοτικών τελών στον απασχολούμενο ελεγκτή
3. κατάργηση της αντιπαραγωγικής (μνημονιακής) πολιτικής της επιβολής ανώτατου ορίου (πλαφόν) 300 € μεικτά (200 € καθαρά) στη μηνιαία αποζημίωση των ελεγκτών από ανταποδοτικά τέλη
4. αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης (πληρώνεται από τους ιδιώτες και όχι από το κράτος) σε τουλάχιστον 0,40/χλμ προκειμένου να μπορέσουμε να μετακινηθούμε με τα αυτοκίνητα μας».
Ελέγχους ζητούν και οι εξαγωγείς
Στην ανάγκη διεξαγωγής ελέγχων και εκτός ωραρίου αναφέρονται και οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «διανύοντας την εμπορική περίοδο της εξαγωγής των χειμερινών φρούτων και λαχανικών (εσπεριδοειδών, ακτινιδίων, μήλων αχλαδιών, φράουλας, αγγουριών, τοματών κ.α), η οποία ανέκαμψε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και λόγω της φύσης των προϊόντων (ευάλωτα και ευπαθή) και της βελτίωσης συγχρόνως της τιμής τους μετά από μια δύσκολη και για ορισμένα προϊόντα καταστροφικής χρονιάς, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να γίνονται και εκτός του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών όπως επίσης και κατά τα Σάββατα και Κυριακές.
Δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιώνεται η διαδικασία παραγωγής των εξαγομένων προϊόντων εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά συνέπεια καλούμε:
- αφενός τους γεωπόνους να μην οδηγήσουν στην καταστροφή τις επιχειρήσεις εξαγωγής και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών προϊόντων της χώρας μας και
- τέλος το ΥπΑΑΤ να ικανοποιήσει τα δίκαια εκ των αιτημάτων τους και να φροντίσει για την καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση πολύ περισσότερο που τα κονδύλια προέρχονται από «ανταποδοτικά τέλη», καταβαλλόμενα από τους ελεγχόμενους και μάλιστα υπέρμετρα) για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων».
Στους 208.104 τόνους εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές πατάτας για το 2022 (κυρίως από Αίγυπτο). Σε υψηλά επίπεδα ήταν επίσης οι εισαγωγές λεμονιών με 26.870 τόνους (από Αργεντινή και Τουρκία) και ντομάτας με 15.729 τόνους (από Αίγυπτο και Τουρκία).
Οι συνολικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το 2022, αυξήθηκαν κατά 2,9% σε όγκο και κατά 15% σε αξία σε σύγκριση με το 2021 (6% και 23,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020). Συνολικά εισάγαμε 729,4 χιλιάδες τόνους και αξίας 714,1 εκατομμύρια ευρώ, επανερχόμενες στην ανοδική τάση των προ του 2020 ετών.
Η εισαγωγή λαχανικών ήταν αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2022, η οποία ποσοτικά έφτασε στους 387 χιλιάδες τόνους (+11,3%) και αξίας 306,03 εκατ. ευρώ (+29,9%), ενώ το 2021 ήταν 347 χιλιάδες τόνους και αξίας 235 εκατ. ευρώ.
Οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που αγοράζονται στο εξωτερικό.
Πολύ πίσω από την πατάτα, το δεύτερο πιο εισαγόμενο λαχανικό είναι η ντομάτα με 15.729 τόνους και αξία 16,38 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.
Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων το 2022, ανήλθαν συνολικά σε 342,4 χιλιάδες τόνοι (-5,2%) και ήταν αξίας 385,3 εκατ. ευρώ (+5,9%).
Οι μπανάνες είναι τα πιο εισαγόμενα φρούτα, με 204.859 τόνους ποσότητα και αξία 141,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λεμόνια με 26.870 τόνους και αξία 27,63 εκατ. ευρώ (-2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ανανάδες με 18.192 τόνους και αξία 13,57 εκατ. ευρώ και τέταρτη τα μήλα με 12.942 τόνους και αξία 6,65 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής (φυτοϋγειονομικός, περιβαλλοντολογικός κ.α.).
Πρέπει να γίνει λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει την αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν καθορίζει την προτίμησή τους η προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν. Απαιτείται η χάραξη στρατηγικής πολιτικής υποκατάστασης των εισαγομένων φρούτων και λαχανικών από ομοειδή παραγόμενα στην χώρα μας.
Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών - ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα εγχώριας παραγωγής προϊόντα στην ελληνική αγορά αλλά και για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».
Είκοσι χοιροτρόφοι από όλη την χώρα δεν κατάφεραν ακόμη να εισπράξουν την κρατική ενίσχυση, ύψους 253,56 ευρώ ανά χοιρομητέρα, που ήταν για την οικονομική τους στήριξη λόγω του COVID-19 (ΦΕΚ 4246_Β_14.09.2021).
Ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, χοιροτρόφος από την Ήπειρο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι χοιροτρόφοι δεν εισπράττουν ενισχύσεις από ΚΑΠ (ενιαία, πασίνισμα, συνδεδεμένη κ.α.) και μέχρι την πανδημία το ΟΣΔΕ και η απογραφή ζωικού κεφαλαίου δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές τους.
Στο πλαίσιο της ΚΥΑ με αριθμό 1184/247574/13-9-2021 αποφασίστηκε η ενίσχυση, μεταξύ άλλων και του τομέα εκτροφής χοίρων με μορφή άμεσης επιχορήγησης, λόγω της πανδημίας που έπληξε αυτούς τους κλάδους (της εκτροφής χοίρων, της εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και της παραγωγής μελιού).
Από αυτή την ενίσχυση αποκλείστηκαν αρχικά όσοι εκτροφείς δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής κατά το έτος 2020.
Σε αυτό σαφώς συνέβαλαν μεταξύ άλλων και οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας (lockdown κ.λ.π.), που προφανώς αποτέλεσε και την αιτία να μην ειδοποιηθούν οι χοιροτρόφοι για αυτή τους την παράληψη από τα αρμόδια κρατικά όργανα, όπως ο νόμος ορίζει.
Εγώ προσωπικά έκανα δήλωση ΟΣΔΕ αλλά λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν εξαιτίας της πανδημίας δεν έκανα απογραφή ζωικού κεφαλαίου. Νομικά εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι κρατικές υπηρεσίες να ενημέρωναν τους παραγωγούς για αυτή την διαδικασία.
Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και να μην αποκλειστούν κάποιοι χοιροτρόφοι λόγω αυτών των παραλήψεων, με δεδομένο ότι δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και η ενίσχυση αυτή θα ήταν καίριας σημασίας για την οικονομική τους επιβίωση, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την ΚΥΑ 907/168520/24-6-2022 (ΦΕΚ Β΄3277/24-6-2022), να λάβουν την κρατική ενίσχυση όσοι χοιροτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους της πρώτης επιχορήγησης του 2021.
Ενώ λοιπόν σε πλείστες περιπτώσεις οι παραλήψεις αυτές διορθώθηκαν, κατά τη χρονική περίοδο υποβολής των αιτήσεων οι εν λόγω χοιροτρόφοι αποκλείστηκαν εκ νέου από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να καθίσταται δυνατό να συμμετάσχουν καν στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και ούτε να μπορούν να έρθουν σε κάποια συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς εγκαίρως, ώστε να μην χάσουν και αυτή τη φορά την κρατική ενίσχυση.
Εν κατακλείδι, οι χοιροτρόφοι οι οποίοι αρχικά δεν είχαν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ έλαβαν την επιχορήγηση, ενώ εκείνοι που αρχικά δεν είχαν κάνει απογραφή κατά το 2020 – έστω και αν αυτό διορθώθηκε - αποκλείστηκαν ξανά από αυτή.
Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι παραγωγοί που στερήθηκαν ξανά της ενίσχυσης, δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στον κλάδο της χοιροτροφίας και αυτό μπορεί να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί, και όντως ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Περιφερειών κ.α.) σε περιπτώσεις αναζήτησης σχετικών στοιχείων (π.χ. συνθήκες ευζωΐας ζώων, δήλωση στοιχείων ζωοτροφών κ.α.).
Καθίσταται αντιληπτό πως είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να επιληφθεί αυτού του ζητήματος και να στηρίξει ουσιαστικά αυτόν τον κλάδο του πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, χωρίς εξαιρέσεις που στηρίζονται σε καθαρά γραφειοκρατικά κριτήρια. Ευελπιστούμε πως θα δείτε με πραγματική κατανόηση το ζήτημα που σας εκθέσαμε και θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του».
Σύμφωνα με απάντηση του Eπίτροπου Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski, που κατατέθηκε, στις 26/10/2022, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ έχει προβλέψει, από τον Μάρτιο του 2022, ειδικό ταμείο ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα έχει δώσει το πράσινο φως στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα κονδύλια του αποθεματικού κρίσης για στήριξη των αγροτών, ενώ αναφέρει ότι ήδη η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει κονδύλι 26 εκατ. ευρώ με στόχο να στηρίξει του κλάδο των οπωροκηπευτικών.
Επιπλέον υπάρχουν τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αρχές του 2023.
Ακόμη στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU» έχουμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψη που φέρνει επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Κύκλοι της αγοράς οπωροκηπευτικών αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι όπως φαίνεται στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ δεν γίνεται λόγος πια για ενισχύσεις de minimis. Μιλάνε για αποζημιώσεις που δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα αφορούν συγκεκριμένες ποικιλίες και περιοχές. Τα κριτήρια δεν μπορεί να αφορούν μόνο τις τιμές παραγωγού και την πορεία των εξαγωγών. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμές παραγωγού μπορεί να αυξήθηκαν αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι δυνατόν να καλύψει την αύξηση του κόστους καλλιέργειας που είχαν οι παραγωγοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δηλαδή το κόστος εισροών σε σχέση με το κόστος εκροών είναι ελλειματικό και υπάρχει απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό για αυτό θέλει οικονομική στήριξη. Εκεί θα πρέπει να στηριχθεί η οποιαδήποτε ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στην απάντηση του Επιτρόπου τονίζεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των επιπέδων φορολόγησης και των απαλλαγών στους αγρότες που έχουν πληγεί από την κρίση. Εκεί πάνω στηρίχθηκαν και οι Ισπανοί για να προχωρήσουν σε μηδενισμό ή μείωση του ΦΠΑ στα κάποια τρόφιμα.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «η ελληνική κυβέρνηση έχει όχι μόνο άδεια από την ΕΕ για μείωση φορολογίας αλλά έχει και πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του αγροτικού κλάδου. Τι ακριβώς από αυτά έπραξε για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τις τελικές τιμές στο ράφι όλο αυτό το διάστημα; Τίποτα. Περίμεναν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να δώσουν κάποια χρήματα και να δούμε τον τρόπο που θα τα χορηγήσουν τελικά».
Δείτε το κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα αγγλικά (εδώ)
Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά του Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με το αριθ. 1423/38767/8.02.2023 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν την δυνατότητα να εξάγουν φρέσκους καρπούς ακτινιδίου (βοτανικά είδη: Actinidia chinensis και Actinidia deliciosa) στο Ισραήλ, από την λήψη του εγγράφου, σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας. Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδος - Ισραήλ».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ) καταγράφηκε, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2023, ανίχνευση υψηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια από την Τουρκία, σε πιπεριές και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, όπως και η παρουσία του Norovirus GII σε μαρούλια από την Ισπανία. Εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.
Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.
Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.
Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.
Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός «να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη» στους λαούς αυτούς, αφετέρου «να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα» της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από τον ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό να πέσει σήμερα κάτω από 70 λεπτά το κιλό. Έδωσαν ένα de minimis αλλά δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της αγοράς ούτε το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί ήταν μικρό το ποσό. Τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από Τετάρτη (8/2) σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ζητώντας την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023.
Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2).
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «η απεργία έρχεται μετά από μια ημέρα με απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας. Εμείς θέλουμε μετά την ολοκλήρωση της 24ωρης απεργίας να ξεκινήσουν τα πλοία από την Κρήτη για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του νησιού. Αυτή την περίοδο παράγουμε στο νησί κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές που είναι κυρίως εξαγωγιμα προϊόντα».
Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σχετικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ, στην οποία αναφέρει τα εξής:
- Μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.
- Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.
- Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους τουλάχιστον 30 όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.
- Το ζήτημα είναι όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας και καυσίμων), ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
- Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
- Να σημειωθεί ότι η απεργία θα προέρχεται από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση.
- Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η Διευθυντή Τροχαίας Αττικής απαγόρευσε, από το Σάββατο (4/2/2023), την κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Επίσης λόγω της κακοκαιρίας κλειστές είναι οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. όπως αναφέρει η Περιφέρεια με στόχο την προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι την Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου), οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου).
Όπως όμως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί, οι αρμόδιες αρχές δεν απαγόρευσαν τις παραλαβές των αγροτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει φέρει αναστάτωση, από το πρωί της Δευτέρας, στο εμπόριο και «πιέσεις» στους παραγωγούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους πελάτες τους.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου 2023), λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων. Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. Το ερώτημα είναι με τι θα εφοδιαστούν τα καταστήματα τροφίμων και supermarket.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε στις 5/2/2023, διευκρινίζε ότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων (Ι.Χ.Ε., λεωφορείων καθώς και λοιπών οχημάτων) μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, ως ακολούθως:
Από τη 121,250 χ/θ έως 261,280 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και
από τη 56,728 χ/θ έως 121,250 χ/θ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη.
Διευκρινίζεται ότι, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων εξακολουθεί να ισχύει.
Νεότερη ωστόσο ανακοίνωση, που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία το πρωί της Δευτέρας (6/2/2023) αναφέρει ότι επιτρέπεται η κίνηση παντός είδος βαρέως οχημάτων:
1) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της διασταύρωσης Καλυφτάκη μέχρι τα όρια του νομού Αττικής
2) Καθόλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Αττικής, Περιφερειακής Υμητού και Περιφερειακής Αιγαλέω καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
Όπως δήλωσε ο κ. Απόστολος Κενανίδης, προέδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που όταν υπάρξει πρόβλεψη από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι θα έχουμε χιονόπτωση αμέσως σταματά η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Και σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται ξανά να κλείσουν οι δρόμοι για τα φορτηγά από τις απογευματινές ώρες. Δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν οι δρόμοι ανάλογα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.
Στο εξωτερικό όταν έχουμε χιονόπτωση αφήνουν τα φορτηγά να κινούνται και βοηθούν έτσι στο να κρατάνε ανοικτούς τους δρόμους. Στην χώρα μας η κυβέρνηση επειδή φοβάται μην γίνουν ατυχήματα σταματά την κυκλοφορία. Δεν μας απαντούν για ποιον λόγο δεν αφήνουν να κυκλοφορούν τα φορτηγά. Χτες το βράδυ προσωπικά δεν με άφησαν να πάω από Αθήνα στην Θεσαλονίκη αν και πάνω από την Αταλάντη ο δρόμος δεν είχε καθόλου χιόνι. Αυτό που κάνουν είναι να γίνονται ουρές χιλιομέτρων με φορτηγά (ακόμη και στην αριστερή λωρίδα του δρόμου) και οι οδηγοί να είναι αναγκασμένοι να μένουν στο φορτηγό πολλές φορές χωρίς τρόφιμα».
Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.
Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».
Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν.
Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.
Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.
Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».
Καταγγελίες από αγρότες της περιοχής Βαλένθια στην Ισπανία περί μαζικής εισαγωγής στην Ε.Ε. «προβληματικών» φρούτων και λαχανικών, κυρίως από Τουρκία και Αίγυπτο. Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του, προς τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη.
Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι εντείνονται οι διαμαρτυρίες από την τοπική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση (Unió Llauradora i Ramadera) της περιοχής Βαλένθια, σχετικά με την είσοδο στην Ε.Ε. νωπών φρούτων και λαχανικών με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, υπερβαίνουσα τα θεσπισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων καταλοίπων (MRL).
Όπως καταγγέλλει η Ισπανική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση, ήδη το ποσοστό των επιθεωρήσεων και ελέγχων από τις ενωσιακές Αρχές σε αποστολές πορτοκαλιών, λεμονιών, μανταρινιών και πιπεριών από χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί πολύ σύντομα ακόμη στις αρχές του τρέχοντος έτους, μέσω νέας τροποποίησης του σχετικού ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου, κατόπιν πιέσεων που έχει δεχθεί η Ε.Ε. από κλαδικές οργανώσεις.
Η Unió Llauradora i Ramadera τονίζει τη σημασία της εντατικοποίησης των επίσημων ελέγχων στην είσοδο εμπορευμάτων από τις δύο χώρες, ενώ φαίνεται να ζητά την λήψη επειγόντων μέτρων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των «παράνομων» εισαγωγών, με επιστολή της προς τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, κ. Luis Planas και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (DG Santé), με το σκεπτικό ότι οι εισαγωγές από τις δύο χώρες αυτές, με τα τόσο υψηλά επίπεδα ειδοποιήσεων για υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών.
Η Ένωση κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθεί συστηματικά πλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς αγροτικής της στρατηγικής, να διασφαλίζει με τις χώρες με τις οποίες υπογράφει εμπορικές συμφωνίες ότι αυτές δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων και να επιταχύνουν τις εργασίες τους προς εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα και τα ενωσιακά πρότυπα.
Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν από την Κομισιόν οι εξωτερικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της αγροτικής παραγωγής.
Διαβάστε το έγγραφο που έστειλε η ελληνική πρεσβεία στην Μαδρίτη στον Σύνδεσμο Incofruit Hellas (εδώ)
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «στην χώρα μας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν απορρίψεις στις εισαγωγές τούρκικων φρούτων και λαχανικών λόγω φυτοφαρμάκων. Σε αντίθεση στη Βουλγαρία υπάρχει μεγάλος αριθμός απορρίψεων στα συγκεκριμένα προϊόντα που εισάγονται από Τουρκία. Ζητάμε να υπάρξει εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων ελέγχων στην χώρα μας για να έχουμε ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες την ΕΕ».
Έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών.
Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα:
- Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
- Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
- Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής.
- Μέτρα στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.
- Εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.
- Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως αυτά προβλέπονται στην (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας και της Αλβανικής Στατιστικής Αρχής (INSTAT), το 2022 η Αλβανία κατάφερε να αυξήσει, κατά 25%, τον όγκο του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων με την Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
Συγκεκριμένα, οι αλβανικές αγροτικές εξαγωγές στη Σερβία αυξήθηκαν κατά 58,2% σε αξία και κατά 13,6% σε ποσότητα, ενώ οι εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 37,2% σε αξία και 32% σε ποσότητα.
Η αναλογία εισαγωγών-εξαγωγών με αυτές τις χώρες έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι αγροτικές εισαγωγές από τη Σερβία μειώθηκαν κατά 9% και από τη Βόρεια Μακεδονία κατά 22%.
Συνολικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Αλβανίας ανήλθαν στα 51,7 δισ. Λεκ (1 ευρώ = 116,97 Λεκ), νούμερο ρεκόρ για την χώρα. Σε σύγκριση με το 2021, παρουσίασαν αύξηση, κατά 15,6% σε όγκο και 18,1% σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις επενδύσεις σε εξαγωγικές αλυσίδες και χώρους αποθήκευσης.
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2022, ο γεωργικός τομέας της Αλβανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Στην έκθεση σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ντομάτες αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη. Ωστόσο, έχουν χαμηλές τιμές πώλησης στα 0,5 δολάρια (0,48 ευρώ) το κιλό, ενώ η Ιταλία εξάγει το ίδιο προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο προς 2,4 δολάρια (2,3 ευρώ) το κιλό. Η έκθεση προτείνει η Αλβανία να εξάγει τα προϊόντα της σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη, για να αποκτήσουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.
Άλλα προϊόντα που προσδιορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως καλές πηγές εισοδήματος για τους Αλβανούς αγρότες είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και οι ελιές.
Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις ενίσχυσης για το Μέτρο 22 που επιδοτεί την αγορά ζωοτροφών. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, κάποιοι πτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης, λόγω απουσίας του αριθμού παραδόσεων στο ΑΡΤΕΜΙΣ όπως ορίζει η προκήρυξη του Μέτρου.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΘΕΑΣ η οποία αναφέρει τα εξής:
«Με βάση στοιχεία μελών μας από Κτηνοτροφικούς και Πτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς, Χοιροτρόφους και Βοοτρόφους σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν μπόρεσε μέχρι 10/1/2022 να οριστικοποιήσει την αίτηση ένταξης για να ενταχθεί στο Μέτρο 22 για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Ειδικότερα στους δικαιούχους εντατικής μορφής εκμεταλλεύσεων το ποσοστό μη ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων είναι υψηλό.
Αιτία η αδυναμία ταυτοποίησης των δικαιούχων και η διαφορά των στοιχείων παραγωγής του 2021 ή η απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους (Πτηνοτρόφοι κλπ).
Η ΕΘΕΑΣ καλεί τους αρμόδιους φορείς Διαχειριστική Αρχή και ΟΠΕΚΕΠΕ να θεραπεύσουν το πρόβλημα ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων από την πρόσκληση της 3540/15.12.2022. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει συμπληρωματική πρόσκληση- προκήρυξη ώστε κανένας δικαιούχος κτηνοτρόφος να μη χάσει την ενίσχυση και να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των σχετικών πιστώσεων. Το Μέτρο 22 προέκυψε μετά από προσπάθεια και αγώνα των κτηνοτρόφων που πλήττονται από το μεγάλο κόστος παραγωγής και δε δικαιολογείται να μη χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυσή τους».
Στο μεταξύ εκτός ενίσχυσης μένουν και οι εκτροφές γαλοπούλας, όπως είχε γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος. Αυτό επισήμανε και ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Νατσιούλα και τα μέλη του Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής Θεσσαλίας κ.κ. Γιάννη Λιάγκα, Δημήτρη Τάψα, Θεόδωρο Μπακλαβά και Κων/νο Μίντζια.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Νατσιούλας, πρόεδρος Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής Θεσσαλίας, «προσπαθήσαμε να κάνουμε αίτηση στην πλατφόρμα αλλά δεν μας δέχτηκε το σύστημα. Υπήρξε πρόβλημα με το Άρτεμις. Το κόστος των ζωοτροφών είναι μεγάλο και όσα χρήματα βγάλαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων από τις γαλοπούλες θα το δώσουμε για αγορά ζωοτροφών. Είναι μεγάλη αδικία για τον κλάδο».
Μπορεί να πάνε καλά οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ αλλά παραμένουν οι δασμοί και τα προβλήματα στις εξαγωγές των ισπανικών ελιών.
Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία δικαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς της ΕΕ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, σε παρέμβασή τους ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ του 2021 και την κατάργηση όλων των δασμών.
Οι Αμερικάνικοι δασμοί των ΗΠΑ (αντισταθμιστικοί δασμοί), από 30% έως και 44% στις εισαγωγές μαύρων επιτραπέζιων ελιών από την Ισπανία, επιβλήθηκαν το 2018, με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις σε Ισπανούς παραγωγούς στο πλαίσιο της ΚΑΠ προκαλούσε ζημία στους Αμερικανούς ελαιοπαραγωγούς.
Η ΕΕ έφερε την υπόθεση στον ΠΟΕ και μετά από μια τριετή δικαστική μάχη, που προκάλεσε ζημίες εκατομμυρίων για τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές, αποφάνθηκε, το Νοέμβριο του 2021, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι παράνομοι.
Η Κομισιόν έδωσε εντολή στις ΗΠΑ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΠΟΕ. Μετά από ΤΗΝ απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, κατέστη προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους.
Ο Πρόεδρος της Cogeca, Ramon Armengol, δήλωσε: «οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εξαγωγές μαύρων ελιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 67% σε ποσότητα και πάνω από 70% σε αξία. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές ζημιές στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.
Δεν πρόκειται μόνο για την Ισπανία και όχι μόνο για τις ελιές· πρόκειται για την ΕΕ και την ΚΑΠ. Εάν επιτραπεί να συνεχιστούν αυτοί οι δασμοί, παρά την απόφαση του ΠΟΕ του 2021, υπάρχει κίνδυνος οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα αύριο να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον αγροτικό κλάδο της ΕΕ για ντάμπινγκ και πιθανώς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ΚΑΠ».
Οι αιγυπτιακές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύουν την εισαγωγή ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), τόνισε ότι «η κατάσταση δεν άλλαξε, είναι η ίδια όπως ήταν πριν. Ενώ η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε να ακυρώσει την υποχρέωση εισαγωγής με πιστωτική επιστολή και δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πληρωμή με Cash Against Documents, στο τέλος Δεκεμβρίου, όπως ήταν πριν γίνει η αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2022, εντούτοις οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τις εισαγωγές εάν μια εταιρεία δεν έχει νόμισμα για να αγοράσει η ίδια προϊόντα μέσω των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες στην Αίγυπτο αρνούνται να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω Cash Against Documents, επειδή δεν έχουν αρκετό συνάλλαγμα και εάν ο πελάτης δεν έχει το νόμισμα από την εξαγωγή, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για εισαγωγή ή να το έχει αγοράσει απαιτούνται πολλές διαδικασίες για να αγοράσει οπωροκηπευτικά.
Αναμένουμε επίλυση την ερχόμενη εβδομάδα από την Αίγυπτο για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας προς αυτή την αγορά».
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις για τις ζωοτροφές αλλά και στον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης.
Να αναφέρουμε ότι έμειναν εκτός της ενίσχυσης οι εκτροφείς γαλοπούλας αν και αυτοί δίνουν στα πτηνά τους ζωοτροφές.
Επίσης στον υπολογισμό της ενίσχυσης για την χοιροτροφία και την πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής λαμβάνεται υπόψιν η ποσότητα των ζώων που πάνε στα σφαγεία.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Ζάχος, που είναι πτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, «δουλεύω με εμπόρους αλλά πουλάω και κοτόπουλα 3 μηνών για οικόσιτα. Στην πλατφόρμα είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε τις ποσότητες που πάνε στο σφαγείο. Όμως και τα άλλα κοτόπουλα που πουλάμε ζωντανά τρώνε ζωοτροφές και δεν μας πληρώνουν για αυτά».
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κ. Χαράλαμπος Αλογδιανάκης χοιροτρόφος από την Κρήτη. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «η πληρωμή γίνεται με βάση το βάρος των ζώων που πάνε στο σφαγείο. Έτσι όμως δεν θα πάρουν χρήματα οι χοιροτρόφοι που πουλάνε ζωντανά ζώα για οικόσιτα. Θα έπρεπε να χορηγούσαν την ενίσχυση με βάση τα τιμολόγια της αγοράς ζωοτροφών».
Στο μεταξύ δεν κατάφεραν όλοι οι χοιροτρόφοι να εισπράξουν την κορονοενίσχυση των 253,56 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Αρχικά, οι κομμένοι ήταν 118, αλλά στην τελευταία περίοδο των διορθωτικών αιτήσεων, που έληξε στις 29 Ιουλίου 2022, κάποιοι καλύφθηκαν. Ωστόσο περί τους 40 χοιροτρόφους δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε την δήλωση στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μείνουν οριστικά εκτός κορονοενίσχυσης. Ο ΣΕΚ ζητούσε οι συγκεκριμένοι χοιροτρόφοι να καλυφθούν από το επερχόμενο πακέτο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο χοιροτρόφος από την Άρτα κ. Αλέξανδρος Τσαμπάς, «έκανα εκπρόθεσμη καταγραφή του αριθμού των ζώων. Όταν άνοιξε η πλατφόρμα για διορθωτικές δηλώσεις ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων στην πλατφόρμα που δεν κατάφερα να κάνω τη δήλωση».
Ο χοιροτρόφος, κ. Θανάσης Σεΐτης, από τη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.
Ο κ. Θανάσης Σεΐτης δεν είναι ένας απλός χοιροτρόφος. Είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στην Ελλάδα, γεγονός που το μαρτυρά το μέγεθος-δυναμικότητα της μονάδας του, στην οποία εκθρέφει 1.200 χοιρομητέρες. Εκτός από την παραγωγική του μονάδα, δηλαδή το χοιροτροφείο, το οποίο βγάζει στην αγορά περί τα 600 μεγάλα χοιρινά σε εβδομαδιαία βάση, διαθέτει και κρεοπωλείο, μέσω του οποίου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό το χοιρινό της μονάδας του. «Κάνω τη διάθεση του χοιρινού μου, μέσω του κρεοπωλείου, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Από τα 600 χοιρινά εβδομαδιαίως, τα 120 περίπου, φεύγουν μέσω του κρεοπωλείου μου. Τα υπόλοιπα τα δίνω σε εμπόρους. Στα σούπερ μάρκετ απευθείας δεν συμφέρει να δώσω, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές κι εκτός αυτού, μας πληρώνουν με επιταγές μετά από 5 και 6 μήνες. Σε εποχές, κατ' επέκταση, όπως η σημερινή, με μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση η απευθείας πώληση από μας σε μεγάλα μάρκετ. Αυτά αγοράζουν κρέας από το εμπόριο με δημοπρασίες», τονίζει.
Η αγορά τις γιορτές δεν πήγε καλά
Στην συνέχεια, ο έμπειρος χοιροτρόφος αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς τις γιορτινές ημέρες, οπότε και η ζήτηση για χοιρινό παραδοσιακά ανεβαίνει λόγω της προτίμησης του κοινού για τέτοιο είδος κρέας αυτές τις ημέρες. Όπως μας λέει όμως ο κ. Σεΐτης «εμείς πουλάμε τα μεγάλα χοιρινά, τα οποία όμως δεν κινήθηκαν όσο θα θέλαμε στις γιορτές. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές χοιρινών που έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές (2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό), όταν τα βαριά (100 κιλά ζων βάρος) γουρούνια εδώ πιάνουν έως και 3,70 ευρώ το κιλό. Οι εισαγωγές αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας και εμείς οι μονάδες καλούμαστε να ανταγωνιστούμε το φθηνό προϊόν από Ισπανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Ιρλανδία, ακόμα και την... Αγγλία. Στην Κύπρο για παράδειγμα φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι χοιροτρόφοι που σημειωτέον εκεί ασχολούνται και με άλλα πράγματα (π.χ. με τον τουρισμό για 7 μήνες το χρόνο), να δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές, για να ξεφορτωθούν την παραγωγή τους. Όλο αυτό επέδρασε στην αγορά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές».
Στο... απροχώρητο η κατάσταση με τις ζωοτροφές
Ο κ. Σεΐτης είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στη χώρα, οπότε λογικό είναι η μονάδα του η χοιροτροφική, να έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές, ενώ απασχολεί όπως μας είπε συνολικά 15 άτομα. «Έχουμε ως μονάδα ανάγκες σε καλαμπόκι που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη περί τους 4.500 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ σε κριθάρι περίπου 2.000 τόνους. Οι τιμές σε αυτά τα είδη έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν, άρα αντιλαμβάνεστε τι επιβαρύνσεις καλούμαστε να διαχειριστούμε, ξέχωρα την ενέργεια, το ρεύμα, τα πετρέλαια κ.λπ. Ακόμα και η σόγια που ανέβηκε, μπήκε ο νέος χρόνος και παραμένει στα 610 ευρώ τον τόνο. Αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές εδώ στην αγορά, όπως συμβαίνει διεθνώς στα μελλοντικά συμβόλαια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει.
Ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας, η χοιροτροφία
«Με την κατάσταση που επικρατεί με τα ρεύματα και τις ζωοτροφές, με το γεγονός ότι δεν πουλάμε γάλα, δεν έχουμε επιδότηση και οι ενισχύσεις που μας δίνονται για ζωοτροφές είναι ελάχιστες, αλλά και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό στα... ύψη, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ως κλάδος, η χοιροτροφία, είναι η πιο αδικημένη, της κτηνοτροφίας. Και να σκεφτείτε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα, μόνο και μόνο γιατί η αυτάρκειά μας στη Λάρισα σε χοιρινό είναι μόλις γύρω στο 20% και ο κόσμος καταναλώνει εισαγόμενα».
Να δοθούν κίνητρα άμεσα
Εν κατακλείδι, για το αν και πώς μπορεί η χοιροτροφία να... διευκολυνθεί, ο κ. Σεΐτης, σημειώνει πως το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα για αύξηση των κοπαδιών, να δώσει ενισχύσεις για τις τροφές και να τρέξει και προγράμματα, όπως αυτό της ευζωίας, που έχει ανακοινώσει και ακόμα, το περιμένει ο κλάδος...
Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας του τομέα των φρούτων και λαχανικών υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και άλλων φρούτων στην αγορά του Ισραήλ και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης των αρμοδίων Υπηρεσιών των δύο χωρών επίκειται η υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τις απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινιδίων στο Ισραήλ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «εκτιμούμε ότι θα γίνει σύντομα η σύναψη του σχετικού πρωτοκόλλου και κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο θα δύναται πλέον να εξαχθεί και στο Ισραήλ (την ακριβή ημερομηνία θα την γνωρίσουμε εγκαίρως στα μέλη μας). Το άνοιγμα της αγοράς του Ισραήλ αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας, που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία».
Επίσης εκμεταλλευόμενη η χώρα μας την απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από Ιράν την τρέχουσα εμπορική περίοδο, προχώρησε στην σύναψη συμβάσεων για πώληση ελληνικών ακτινιδίων στην ινδική αγορά. «Η Ινδία είναι μια αγορά, που οι εισαγωγές της σε ακτινίδια ανέρχονται σε 68 - 70 χιλιάδες τόνους τον χρόνο και πιστεύουμε ότι μετά την γνωριμία των Ινδών καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα θα διατηρηθεί η παρουσία μας και θα διευρυνθεί παρά του ότι αναμένεται η άρση του εμπάργκο στα Ιρανικά ακτινίδια», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, παραθέτοντας δήλωση Ινδού εισαγωγέα, ο οποίος σημείωσε ότι «εάν το ιρανικό ακτινίδιο επιτρεπόταν να επιστρέψει στην αγορά, θα είχαν αντίκτυπο τα ιταλικά ακτινίδια περισσότερο από τα ελληνικά». Συμπληρώνει δε, ότι ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εξαγομένων προϊόντων μας προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια και στο μέλλον.
Πάντως εισημαίνει ότι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης φέτος του προϊόντος, εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 750 τόνοι, από τους οποίους οι 317 τόνοι από Ιταλία (οι 220 ποικιλίας Hayward) και 124 τόνοι από Βέλγιο, βάσει στοιχείων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ, πλην όμως υπήρξε εισαγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φορτίου ακτινιδίων 21 τόνων από το Ιράν.
Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt), τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων του Incofruit - Hellas, οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Γερμανία μειώθηκαν το 2022.
Ειδικότερα υπήρξε μια μείωση όσον αφορά τις ποσότητες κατά το δεκάμηνο του 2022 κατά -10%.
Η μείωση όσον αφορά την Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό -15% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Μείωση υπήρξε και στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από Ισπανία (-11%) και Ιταλία (-8%).
Αντίθετα παρουσιάστηκε αύξηση των γερμανικών εισαγωγών από τρίτες χώρες, όπως το Μαρόκο (+15%) και η Νότια Αφρική (+7%).
Αναφερόμενος στην μείωση των ελληνικών οπωροκηπευτικών στη γερμανική αγορά ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ενώ παρατηρήθηκε μείωση των εισαγωγών πορτοκαλιών στη Γερμανία, κατά -10%, συνολικά, η μείωση από την Ισπανία ανήλθε σε -5% αλλά από την χώρα μας έφτασε σε ποσοστό -50%. Όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων έναντι των άλλων χωρών, για αυτό ζητάμε την στήριξη της ελληνικής παραγωγής».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 185,9 εκατ. ευρώ το 2023 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα εργασίας του 2023 για την πολιτική προώθησης που εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή (16/12) από την Επιτροπή για την περίοδο 2019-2024, ιδίως της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, τα επιλεγμένα για το 2023 έργα προώθησης αναμένεται να αναδείξουν και να ευνοήσουν προϊόντα που συμμορφώνονται με στόχους όπως η βιωσιμότητα της γεωργίας της ΕΕ, η προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων και η προώθηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών.
Τα διαθέσιμα ποσά για τις επιλεγμένες για το 2023 εκστρατείες κατανέμονται σχεδόν εξίσου μεταξύ της προώθησης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, με 83,3 εκατ. ευρώ και 83,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Εκτός της ΕΕ, οι χώρες και οι περιφέρειες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης προσδιορίζονται ως κύριοι στόχοι προώθησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σινγκαπούρη και η Βόρεια Αμερική. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία μπορούν επίσης να αποτελέσουν νέες ευκαιρίες αγοράς για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις κύριες εξαγωγικές αγορές για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής της ΕΕ, καθώς απορροφά το 25 % των εξαγωγών της ΕΕ-27.
Οι επιλεγμένες εκστρατείες θα ενημερώνουν τους καταναλωτές, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, σχετικά με τα διάφορα συστήματα και σήματα ποιότητας της ΕΕ, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις ή τα βιολογικά προϊόντα. Η τελευταία αυτή κατηγορία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους έως 28 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή.
Επιπλέον 36 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, από την πλευρά των Ευρωπαίων καταναλωτών, και την κατανάλωση γεωργικών προϊόντων διατροφής που παράγονται με βιώσιμο τρόπο.
Για να ενθαρρυνθούν πιο υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, περισσότερα από 19 εκατ. ευρώ θα προορίζονται ειδικά για την προώθηση των νωπών φρούτων και λαχανικών, ώστε να βοηθηθεί ο τομέας να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης και των εξαγωγών και η ασθενής διαπραγματευτική θέση έναντι των μεγάλης κλίμακας αλυσίδων λιανικής πώλησης και μεταποιητών. Γενικά, οι δραστηριότητες προώθησης που απευθύνονται στους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να παραπέμπουν στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του ή των στοχευόμενων κρατών μελών και να συνάδουν με αυτές.
Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις προσεχείς εκστρατείες του 2023 θα δημοσιευτούν τον Ιανουάριο του 2023 από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας. Ένα ευρύ φάσμα φορέων, όπως επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών και ομάδες αρμόδιες για δραστηριότητες προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής, είναι επιλέξιμες να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης και τις προτάσεις τους. Τα λεγόμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβληθούν από μία ή περισσότερες οργανώσεις από την ίδια χώρα της ΕΕ. Τα «πολυπρογράμματα» προέρχονται από τουλάχιστον δύο εθνικές οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές οργανώσεις.