Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Για Covid και αγορά, θανάτωση βιζόν και πανώλη χοίρων, συζήτησαν στην ΕΕ

17/11/2020 03:55 μμ
Την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω του COVID-19, την θανάτωση των γουνοφόρων ζώων (βιζόν) που προσβάλλονται από τον ιό, καθώς και το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν.

Την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω του COVID-19, την θανάτωση των γουνοφόρων ζώων (βιζόν) που προσβάλλονται από τον ιό, καθώς και το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών γεωργίας και αλιείας της ΕΕ.

Οι υπουργοί ακόμη συζήτησαν για τις πολιτικές της ΕΕ για τα δάση.

Όπως δήλωσε η κ. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, που προεδρεύει του Συμβουλίου, «ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών τώρα είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ και σε διαφορετικά επίπεδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας για τα αγροτικά προϊόντα, το περιβάλλον και την υγεία, είναι ευθυγραμμισμένες και ότι συνεχίζουμε να κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με τις ταχέως εξελισσόμενες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως η πανδημία COVID-19».

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου, η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει σημειωθεί εντός της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων. Η Προεδρία τόνισε ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα σχετικές εθνικές στρατηγικές και σχέδια.

Στη συνέχεια οι υπουργοί αναφέρθηκαν στον αντίκτυπο του COVID-19 στις αγορές τροφίμων.

Η δανική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την θανάτωση των βιζόν λόγω του COVID-19 στη χώρα, εξηγώντας τον πιθανό κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λόγω μολυσμένων βιζόν, από μια μεταλλαγμένη έκδοση του ιού. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα υγείας. Η Γερμανική Προεδρία εξέφρασε την ανάγκη να συνεχίσει να ανταλλάσσει πληροφορίες για αυτό το θέμα και να οργανώσει στο άμεσο μέλλον μια ειδική συζήτηση.

Οι αντιπροσωπίες της Τσεχίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν τους υπουργούς για το αίτημά τους προς την Επιτροπή για περαιτέρω συντονισμό στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και για τη μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Οι υπουργοί υποστήριξαν την πρωτοβουλία, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν και να εξαλείψουν την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς για το αποτέλεσμα της διάσκεψης «Farm to Fork», που διοργάνωσε η Επιτροπή στις 15-16 Οκτωβρίου 2020. Οι υπουργοί, τόνισαν ακόμη τη σημασία της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής για την παγκόσμια μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τα πρόσφατα εγκριθέντα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για τα δάση και τη στρατηγική της ΕΕ για τα δάση μετά το 2020, επισημαίνοντας τη σημασία τους για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Αρκετοί υπουργοί εξήγησαν ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα δάση πρέπει να ευθυγραμμιστεί και με άλλες σχετικές στρατηγικές, όπως η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Κατάσταση της αγοράς
Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά. Περιέγραψαν διάφορους παράγοντες που ασκούν «πιέσεις» σε διάφορες αγορές τροφίμων, όπως στη χοιροτροφία, τις αγορές βοείου κρέατος, πουλερικών, οίνου και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η αυστριακή αντιπροσωπεία ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με τις επιπτώσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με Mercosur, ενώ αρκετές αντιπροσωπίες ζήτησαν να υπάρχουν «ισορροπημένες» εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και όχι να είναι εις βάρος των αγροτικών προϊόντων.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/03/2024 12:32 μμ

Πιο ώριμη από ποτέ αλλά ταυτόχρονα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε εμφανίζεται να είναι η μεταρυθμιστική πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος της «εκτός του κανονικού ωραρίου ανταποδοτικής εργασίας» των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε αναγνωρισθεί από τον πρώην Υπουργό κ.Γεωργαντά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου «Συστήματος Ελέγχων» εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών για τους Γεωτεχνικούς του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, μεταξύ του πρώην Υπουργού και αντιπροσωπείας των ελεγκτών, υπό την αιγίδα της ΠΕΓΔΥ και με ενέργειες του Προέδρου της, ενώ είχαν αποφασισθεί και τα πρώτα βήματα που έπρεπε να γίνουν ζητώντας, μάλιστα, και τη βοήθεια της ομάδας τεχνοκρατών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία γεωπόνων για να παρουσιάσει τα αναλυτικά βήματα της διαδικασίας, από την αρχική υποβολή της αίτησης του αιτούντος ελέγχου εκτός ωραρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Λίγο, όμως, η προκύρηξη των βουλευτικών εκλογών που συνέπεσε την περίοδο εκείνη καθώς και η προτεραιότητα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία στην επείγουσα ανασύνταξη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της έκδοσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εν λόγω οργανισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει πίσω το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη διευθέτηση της εκτός ωραρίου εργασίας των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων του Δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα με την καθυστέρηση που αποδόθηκε στους παραπάνω λόγους, παρατηρήθηκε στους κύκλους του Υπ.ΑΑΤ και μια αδράνεια στη σύνταξη του πολυαναμενόμενου νομοθετήματος για τους ελέγχους που διενεργούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κάποιους μήνες αργότερα μαθεύτηκε ότι η αδράνεια αυτή ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας παροχής (την περίοδο εκείνη) «ουσιαστικών νομοπαρασκευαστικών υπηρεσιών» στο αρμόδιο Υπουργείο. Δηλαδή, δεν μπόρεσε να βρεθεί ένας «νομοτέχνης», ένα «ειδικό μάτι» για να προχωρήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για ριζική αλλαγή του «καθεστώτος της πρόσθετης-ανταποδοτικής εργασίας εκτός ωραρίου» των γεωπόνων και κτηνιάτρων.

Σήμερα, αντιθέτως, υπάρχει μια συγκεκριμένη ουσιαστική νομοθετική πρόταση η οποία αφήνει πίσω όλα τα αναχρονιστικά – παρωχημένα χαρακτηριστικά του ισχύοντος, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2006 (άρθρο 14 ν.3460) και 2008 (άρθρο 27 ν.3698) αντίστοιχα, όταν δηλαδή συνέτρεχαν εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη Χώρα. Τα μεταρυθμιστικά στοιχεία και οι καινοτόμες αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία απαριθμούνται, για 1η φορά, όπως παρακάτω:

1. Εισάγονται νέα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το ύψος του καταβαλλόμενου, από τον ιδιώτη, πρόσθετου ανταποδοτικού τέλους και κατά συνέπεια ως προς την ανταπόδοση των τελών στους ελεγκτές (αμοιβή αποζημίωσης) αλλά και το μερίδιο υπέρ του Κράτους (μερίδιο ανταποδοτικότητας).

2. Έχουμε οριστική αποδέσμευση από τον, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «μπακαλίστικο» τρόπο της 24ωρης αποτίμησης των ελέγχων σε ώρες απασχόλησης και γίνεται μετάβαση σε μια απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού των πρόσθετων τελών ανά ελεγχόμενο φορτίο-παρτίδα και ανά πλήθος εκδοθέντων πιστοποιητικών εξαγωγής-εισαγωγής (σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πραγματικό όγκο διακίνησης), όπως ισχύει δηλαδή στα περισσότερα ευνομούμενα ΚΜ της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

3. Αίρεται η κατάφωρη αδικία της παροχής «δωρεάν εργασίας» από πλευράς ελεγκτών – δημοσίων λειτουργών λόγω υπέρβασης του πλαφόν (ανώτατου ορίου ελεγκτικής αμοιβής ανά μήνα), από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του μήνα σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων εκτός ωραρίου, είτε με κατάργηση του αντιπαραγωγικού αυτού μέτρου είτε με αναπροσαρμογή του ισχύοντος σήμερα ορίου των 37,5 πληρωτέων ωρών ανά μήνα και ανά ελεγκτή, σε επίπεδα τέτοια που να παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον διπλάσιων σε αριθμό πληρωτέων ελέγχων για κάθε επιθεωρητή-ελεγκτή (αναλόγως του όγκου διακίνησης), σε φορτία-εμπορεύματα που διακινούνται εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

4. Εισάγεται το μέτρο της χρέωσης ποινής καθυστέρησης στον αιτούντα τον έλεγχο εκτός ωραρίου όταν σημειώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων στις εγκαταστάσεις του λόγω δικής του υπαιτιότητας (πχ. καθυστέρηση φόρτωσης, αργοπωρημένη άφιξη, ανέτοιμο φορτίο, ελλειπή συνοδευτικά έγγραφα, μη πλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων θερμοκρασίας κατά τη διενέργεια ψυχρής μεταχείρισης σε φρούτα προς εξαγωγή, προβληματικό μέσο μεταφοράς κλπ.) Μια άλλη καινοτομία που έχει σχεδιαστεί αφορά στις αποζημιώσεις μετακίνησης (τέλη μετακίνησης για ελέγχους διευρημένου ωραρίου) οι οποίες θα υπάγονται σε διαβαθμισμένες χρεώσεις (πχ. 10, 20, 30 €) βάσει κλιμακωτών κατηγοριών με ξεχωριστό όριο ημερήσιας συνολικής διανυθείσας χιλιομετρικής αποστάσης για καθεμιά.

5. Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους εξαγωγείς - εισαγωγείς - διακινητές εμπορευμάτων, υποβολής έκτακτου ηλεκτρονικού αιτήματος πρότερης κοινοποίησης για φόρτωση ή άφιξη ή διέλευση φορτίου κυριότητάς τους την τελευταία στιγμή (last minute prior e-notification) που θα ισοδυναμεί με αίτημα γνωστοποίησης της ετοιμότητας για έλεγχο από τις αρχές ελέγχου, υπό τον όρο όμως να υφίσταται, αφενός ένα λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα αναγγελίας διακίνησης (πχ. Traces, ΜΕΝΟ, Πληροφοριακό σύστημα φυτοϋγείας) που να μπορεί να υποστηρίξει την on-line ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών στα σημεία εισόδου και εξόδου, και αφετέρου το αίτημα να υποβάλλεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την φυσική αναχώρηση ή άφιξη ή διέλευση των φορτίων.

6. Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της πρότασης νόμου για τους ελέγχους εκτός ωραρίου αρμοδιότητας του Υπ.ΑΑΤ η οποία προτάθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΓΔΥ, αφορά στην επέκταση των «ελέγχων διευρημένου ωραρίου» σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος του εν λόγω Υπουργείου, δηλαδή να μπορούν να γίνουν όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό), εφόσον για εμπορικούς πάντα λόγους υπάρχει η ανάγκη, προϊόντα της κατηγορίας αυτής, να διακινηθούν και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

7. Δεν θα μπορούσε, τέλος, να γίνεται μνεία σε μια μεταρυθμιστική πρόταση νόμου στηριζόμενη στην καινοτομία εφόσον παραμείνει, ως διαδικασία, η σύνταξη ονομαστικών και συγκεντρωτικών καταστάσεων σε φύλλα excel όπως και η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποια επισπεύδουσα υπηρεσία, ως σημείο εκκίνησης για την άκρως χρονοβόρα καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους γεωπόνους-κτηνιάτρους ελεγκτές. Διότι στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων θα πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από «αιτήσεις περί μή παραγραφής» των αποζημιώσεων μιας και αυτές καταβάλλονται σε χρονικό ορίζοντα που κατά κανόνα ξεπερνά τη διετία. Από τη στιγμή, όμως, που ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει την εκταμίευση χρηματικού ποσού σε φυσικά πρόσωπα μέσω του e-παραβόλου, ίσως θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο πληρωμών μέσω της υποβολής όλων των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων και τεκμηρίων ελέγχου, σε ένα είδος διαδικτυακής φόρμας που θα υποστηρίζεται από κάποια δημόσια Βάση Δεδομένων της ΑΑΔΕ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Υπουργείου Οικονομικών. Κάθε ελεγκτής γεωπόνος ή κτηνίατρος, θα συμπληρώνει την εν λόγω φόρμα μια φορά το μήνα, μέσω της διαλειτουργικότητας θα μεταφέρονται τα προαπαιτούμενα στοιχεία στον Φορέα και θα γίνεται η εκκαθάριση με επακόλουθη μεταφορά των χρηματικών ποσών αποζημίωσης (ελεγκτικής και μετακίνησης) στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης, επί του θέματος, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και υπηρεσιακών (Επισπεύδουσα Δ/νση) αλλά και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτή τη φορά, βέβαια, σύσσωμος ο κλάδος των Γεωτεχνικών της Χώρας ευελπιστεί ότι η προτεινόμενη μεταρύθμιση που την έχει τόσο πολύ ανάγκη το Ελληνικό Κρατικό Ελεγκτικό Σύστημα, δεν θα παραμείνει απλά μια ψευδαίσθηση αλλά θα μετουσιωθεί επιτέλους σε νόμο του Κράτους. Μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ελέγχων που δεν θα σταματούν καθόλου, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

Για να σταματήσει, επιτέλους, η χώρα μας να γίνεται αποδέκτης ρηματικών διακοινώσεων (verbal notes) από άλλες χώρες λόγω καθυστερήσεων στα υπό διαμετακόμιση φορτία (transit) που προορίζονται για αυτές αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν υποχρεωτικά σε κάποιο από τα σημεία εισόδου της Ελλάδας που είναι και σημείο εισόδου της ΕΕ ή προώθησης προς τρίτες χώρες. Καθυστερήσεις που οφείλονται σε λειτουργικά κενά από την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή από ελέγχους εκτός ωραρίου η οποία οδηγεί, μαθηματικά, σε παροχή δωρεάν εργασίας από τους ήδη ταλαιπωρημένους ελεγκτές, ή ακόμη στην απροθυμία νέων συναδέλφων να συμμετάσχουν σε ένα ασύμφορο σύστημα ελέγχων που λειτουργεί σε «μέρες και ώρες δύσκολες» και με τέτοια πενιχρή αμοιβή που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κυμαίνεται στα 5 €/ ώρα!!!!!! Ένα δίκαιο σύστημα ελέγχων προφάνως και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.

Για να δούμε, επιτέλους, και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κρήτης που χρόνια τώρα απέχουν από ελέγχους εκτός ωραρίου (όχι αδικαιολόγητα), να δραστηριοποιούνται εκ νέου με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του εξαγωγικού εμπορίου του γνωστού «Κρητικού θησαυρού» που φέρει το όνομα κρητικά νωπά οπωρ/κά. Ή ακόμη τις αντίστοιχες της μεγαλύτερης πληθυσμιακά Περιφέρειας της Χώρας, της Αττικής η οποία με τόσα σημαντικά σημεία εισόδου που διαθέτει (Λιμάνι Πειραιά, Λαυρίου, Αερολιμένα Ε. Βενιζέλος κλπ), μόνο θετικά οφέλη θα έχει να προσφέρει σε καίρια ζητήματα όπως η ομαλή τροφοδοσία της Χώρας, η συγκράτηση των τιμών μέσω της εγγυημένης πληρότητας ροής βασικών επισιτιστικών αγαθών αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και του κύματος ακρίβειας, απλά και μόνο με την αλλαγή στρατηγικής των ελεγκτικών υπηρεσιών της και τη συμμετοχή τους σε ελέγχους διευρυμένου ωραρίου.

Θα μιλάμε πλέον για νέες προοπτικές από την πρόσθετη ώθηση που προσδίδουν οι επιπλέον ελέγχοι στην εθνική μας οικονομία καθώς όσο περισσότερα φορτία διακινούνται υπό κρατικό έλεγχο στα στάδια της εξαγωγής και εισαγωγής, τόσο περισσότερα βασικά και πρόσθετα τέλη ελέγχου θα εισπράττονται και θα καταλήγουν στα ταμεία του Κράτους. Κατά συνέπεια, είναι προς το δημόσιο συμφέρον η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος του κύκλου εργασιών από την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γεωπονικών και κτηνιατρικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων και αγροεφοδίων (αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ), τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εν αναμονή, λοιπών, των εξελίξεων για το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος των ανταποδοτικών ελέγχων εκτός ωραρίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τον Αγρότυπο ΑΕ και τα στελέχη του, για τη διαρκή στήριξή τους στην ανάδειξη της θέσης των Γεωτεχνικών για δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου ελέγχων εκτός ωραρίου.

Αναστάσιος Γεωργιάδης
Δρ. Γεωπόνος
ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών

Τελευταία νέα
22/03/2024 03:53 μμ

Με την αναθεώρηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR), υπάρχει απογοήτευση του εμπορίου νωπών οπωροκηπευτικών από την κλιμάκωση των αντιφάσεων και των διακρίσεων έναντι του κλάδου.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι το τελευταίο συμβιβαστικό κείμενο για τον PPWR μας επιφύλαξε μεγάλη έκπληξη και ανησυχία.

Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί ο απειλούμενος κατακερματισμός των απαιτήσεων συσκευασίας στα κράτη μέλη με την εναρμόνιση των κανόνων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο τομέας των νωπών προϊόντων εκφράζει φόβο ότι τώρα η εσωτερική αγορά της Ε.Ε. θα είναι ακόμη πιο ανομοιογενής, διότι παρά το ότι το συμβιβαστικό κείμενο επιτρέπει εξαιρέσεις στον περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών για φρούτα και λαχανικά, είναι τα ίδια τα κράτη μέλη που έχουν την εξουσία - στα πλαίσια «επικουρικότητας» - να καταρτίζουν εξαιρέσεις του Κανονισμού, χωρίς καμία λίστα να είναι ίδια με την άλλη, λόγω διαφορών στα διατροφικά πρότυπα, τις απαιτήσεις προϊόντων και τα πρότυπα εμπορίου.

Ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός για τον PPWR κάνει διακρίσεις σε βάρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, διατηρώντας την έννοια του περιορισμού της συσκευασίας έως το 2030, αν και οι περιορισμοί αφορούν μόνο τις πλαστικές συσκευασίες.

Ο συμβιβασμός έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση αυτής της διάκρισης.

Καμία άλλη κατηγορία τροφίμων δεν υπόκειται σε παρόμοιους περιορισμούς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με την εφαρμογή της υπό ψήφιση νομοθεσίας της ΕΕ».

19/03/2024 04:23 μμ

Την παράταση, για ένα χρόνο, στις εισαγωγές χωρίς δασμούς από Ουκρανία και Μολδαβία στην αγορά της ΕΕ, αποφάσισαν οι Ευρωβουλευτές.

Η τρέχουσα αναστολή δασμών έληγε στις 5 Ιουνίου 2024 για την Ουκρανία και στις 24 Ιουλίου 2024 για τη Μολδαβία. Ουσιαστικά οι Ευρωβουλευτές έδωσαν παράταση για να ... προλάβουν τις Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, με 347 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 99 αποχές, την τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής για αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ για ένα ακόμη έτος, από τις 6 Ιουνίου 2024 έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Μάλιστα ψήφισαν την τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα και ποσότητες. Οι ευρωβουλευτές παρέπεμψαν το κείμενο στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο (δεν αναμένεται να μην περάσει η απόφαση).

Πάντως το ψήφισμα αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξαρτώνται από τον σεβασμό της Ουκρανίας για τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις συνεχείς προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στήριξη της Μολδαβίας

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία την Τετάρτη (13/3), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε, με 459 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 57 αποχές ότι όλοι οι δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων από τη Μολδαβία στην ΕΕ θα πρέπει να ανασταλούν για ένα ακόμη έτος.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι Ευρωβουλευτές, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επίσης πλήξει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ουκρανικές διαδρομές διέλευσης και υποδομές (δρόμους και λιμάνια) για τις δικές της εξαγωγές.

Πάντως οι περισσότερες εξαγωγές της Μολδαβίας στην αγορά της ΕΕ είναι χωρίς δασμούς, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης που έχει υπογράψει η χώρα με τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά την Μολδαβία, τα μέτρα θα πρέπει τώρα να εγκριθούν επίσημα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

08/03/2024 02:37 μμ

Όπως αναφέραμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια σειρά από διαφορετικές μορφές πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι ότι ο περιορισμός που βάζει στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΕ συζητούσαν για αύξηση της τυποποίησης της ιχηλασιμότητας και της σήμανσης στις συσκευασίες για να γνωρίζει ο καταναλωτής από που προέρχεται το προϊόν που αγοράζει.

Έρχεται τώρα ένας Κανονισμός και με αφορμή την προστασία του περιβάλλοντος φέρνει τα πάνω κάτω και ουσιασικά ανοίγει παράθυρο για νοθεία στα προϊόντα, αφού ζητά να πωλούνται χύμα.

Η συμφωνία, την οποία το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα προτού τεθεί σε ισχύ, θέτει στόχους μείωσης των συσκευασιών κατά 5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040.

Επίσης, απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν, ιδίως, η ποσότητα των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια σειρά από διαφορετικές μορφές πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «δεν βλέπουμε κανένα λόγο να απαγορεύσουμε τις συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά, ειδικά όχι τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά.

Επίσης δεν υπάρχει κάποια μελέτη για την εκτίμηση επιπτώσεων από τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Απορριπτέο είναι κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο συμβιβασμό και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές».

08/03/2024 12:43 μμ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, ο ΑγροΤύπος συζητά με μια γυναίκα κτηνοτρόφο, την Ιωάννα Σερακιώτη, από το Νεοχώρι του Μεσολογγίου, η οποία ασχολείται με ένα ξεχωριστό και δύσκολο κλάδο της εκτροφής βουβαλιών.

Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) ανήκει στις αυτόχθονες φυλές. Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βούβαλοι. Ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται σταδιακά και σήμερα είναι γύρω στα 5.000 ζώα κυρίως στην περιοχή της Κερκίνης στις Σέρρες. Οι βουβαλοτρόφοι εκτρέφουν τα ζώα τους για το κρέας και το γάλα.

Ιωάννα Σερακιώτη

Ερ. Πως αποφάσισες να γίνεις βουβαλοτρόφος;

Είμαι από οικογένεια κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία και από μικρή μεγάλωσα με τα ζώα. Όταν πήγα Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα γεωπόνος με κατεύθυνση ζωικής παραγωγής, γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά τα βουβάλια και τα αγάπησα. Επειδή στην περοχή μας υπάρχουν ιδανικοί υγρότοποι (βαλτώδεις εδάφη) για την ανάπτυξη των βουβαλιών, πήρα την απόφαση να στήσω ένα κοπάδι από την αρχή. Ξεκίνησα από 5 ζώα και σήμερα έχω καταφέρει να φτάσω τα 30 βουβάλια. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσεις ένα κοπάδι με βουβάλια θέλει επιμονή και υπομονή.

Ερ.: Τι μπορείς να παράγεις από μια εκτροφή βουβαλιών;

Οι εκτροφές είναι κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής.
Το κρέας του βουβάλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει λιγότερο λίπος, σε σχέση τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή.
Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών ή δυσανεξία στην λακτόζη.
Από το γάλα του βουβάλου παράγεται ποικιλία προϊόντων, όπως γιαούρτι, διάφορα είδη τυριών, παγωτό και συμπυκνωμένο γάλα.
Στην Ιταλία είναι ευρέως διαδεδομένη η μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα.
Η δική μου εκροφή έχει στόχο την κρεατοπαραγωγή. Στην περιοχή μας το βουβαλίσο γάλα είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί.
Ακόμη δεν έχει φτάσει η εκτροφή σε πλήρη παραγωγικότητα. Όμως σφαγές γίνονται γιατί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κοπάδι τα αρσενικά ζώα.

Ερ. Τι συμβαίνει με τις τιμές και το κόστος παραγωγής;

Τα βουβάλια έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  • διαφέρουν ως προς την κατασκευή και λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος.
  • παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά της μικροβιακής χλωρίδας
  • αξιοποιούν αποτελεσματικότερα μεγαλύτερο φάσμα τροφών
  • προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα ξηράς ουσίας

Τα βουβάλια έχουν ανάγκη μεγαλύτερης βόσκησης σε σχέση με τις αγελάδες. Στην πάχυνση φαίνεται το κόστος να είναι ίδιο.
Επίσης υπάρχει και το κόστος του κτηνίατρου. Αν και τα βουβάλια είναι ανθεκτικά ζώα όπως όλοι οι οργανισμοί αρρωσταίνουν και αυτά.
Ακόμη αναγκάζομαι να καλλιεργήσω ζωοτροφές για να τραφούν τα ζώα, κάτι που αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης.
Ανάγκη για ζωοτροφή έχουν τα ζώα δύο μήνες πριν τον τοκετό. Επίσης μετά την γέννα οι μάνες θέλουν συμπληρωματικά ζωοτροφές για τρεις μήνες.
Εμείς όμως έχουμε και ένα μεγαλύτερο κόστος. Επειδή τα γειτονικά χωράφια καλλιεργούνται και για να μην κάνουν τα ζώα ζημιές τα έχουμε σε περίφραξη, αυτό σημαίνει ότι με την βοσκή έχουν ανάγκη και για ζωοτροφή για όλο τον χρόνο.
Οι τιμές παραγωγού για το βουβαλίσιο κρέας είναι υψηλότερες σε σχέση με το μοσχαρίσιο κατά 30 - 40%. Αν για παράδειγμα το μοσχαρίσιο κρέας φεύγει από την εκτροφή στα 6 ευρώ το κιλό το βουβαλίσιο θα φύγει στα 8 - 8,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά για να το αγοράσει στην λιανική.

Ερ. Υπάρχει κάποια οικονομική στήριξη στην εκτροφή;

Το 2023 έληγε η Δράση 10.1.9 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών» του ΠΑΑ και έδωσαν παράταση για ένα έτος. Νέα πρόσκληση αυτόχθονων φυλών δεν έχει γίνει για το 2024. Η παράταση όμως ισχύει για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα (το 2018). Εγώ έκανα πρώτο ΟΣΔΕ το 2019 και δεν μπορούσα να καταθέσω φάκελο ένταξης όταν έγινε η πρόσκληση. Ούτε μπορώ να ενταχθώ στην παράταση. Δηλαδή αν και ασχολούμε εδώ και 5 χρόνια με την εκτροφή βουβαλιών είμαι εκτός προγράμματος αυτόχθονων. Το ελληνικό κράτος στην ουσία με τιμωρεί.

Όμως έχω και μια ακόμη αδικία. Είχα την ατυχία να κάνω ΟΣΔΕ το 2019. Έτσι δεν κατάφερα να ενταχθώ σε κάποιο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ούτε πρόκειται να ενταχθώ στο νέο πρόγραμμα του 2024. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένα νέος που έχει κάνει ΟΣΔΕ δεν είναι επιλέξιμος για το πρόγραμμα.

Η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που μου έδωσαν τον προηγούμενο χρόνο ήταν στα 300 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να καλλιεργήσω ούτε ένα στρέμμα για ζωοτροφή μιλάμε για αστεία ποσά. Θα πρέπει να δίνουν επιστροφή φόρου με βάση τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου. Κάθε παραγωγός έχει διαφορετικές ανάγκες ακόμη και αν κάνει την ίδια καλλιέργεια.

Επίσης εντάχθηκα στο πρόγραμμα του ΠΑΑ για την βιολογική κτηνοτροφία (έχω βιολογική εκτροφή βουβαλιών) αλλά όχι για βιολογική γεωργία (ζωοτροφές). Έτσι αν και πληρώνω για να πιστοποιήσω τις ζωοτροφές που ιδιοπαράγω για να ταΐσω τα ζώα μου δεν έχω επιδότηση. Ετσι δεν μπορώ να ενταχθώ στο Οικολογικό Πρόγραμμα των Βιολογικών.

Υπάρχει όμως και κάτι που θα πρέπει να μελετήσει το ΥπΑΑΤ και έχει σχέση με τη νέα ΚΑΠ. Στο πρόγραμμα των βιολογικών του ΠΑΑ (Πυλώνα 2) πρώτα έκανες αίτηση ένταξης και αν γινόσουν δεκτός πλήρωνες να κάνεις την πιστοποίηση. Στο Οικολογικό Πρόγραμμα βιολογικών (Πυλώνα 1) πρώτα πρέπει να πληρώσαεις την πιστοποίηση και μετά να καταθέσεις αίτηση για ένταξη στη δράση. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνει ο παραγωγός και μετά μπορεί να χάσει τα χρήματά του. Αυτό δεν νομίζω να βοηθά το περιβάλλον.

07/03/2024 12:22 μμ

H Ευρώπη συνάπτει συμφωνία για να καταστήσουν τις συσκευασίες πιο βιώσιμες και να μειώσουν τα απορρίμματα συσκευασίας στην ΕΕ. Η συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει όλους τους κλάδους των τροφίμων.

Συγκεκριμένα η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η αύξηση των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται στην ΕΕ, εναρμονίζοντας παράλληλα την εσωτερική αγορά συσκευασίας και ενισχύοντας την κυκλική οικονομία.

Η πρόταση εξετάζει τον πλήρη κύκλο ζωής της συσκευασίας. Θεσπίζει απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι η συσκευασία είναι ασφαλής και βιώσιμη, απαιτώντας όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες και να ελαχιστοποιείται η παρουσία επικίνδυνων ουσιών. Καθορίζει επίσης απαιτήσεις εναρμόνισης της επισήμανσης για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ιεραρχία των αποβλήτων, η πρόταση αποσκοπεί στη σημαντική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας θέτοντας δεσμευτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης, περιορίζοντας ορισμένους τύπους συσκευασιών μίας χρήσης και απαιτώντας από τους οικονομικούς φορείς να ελαχιστοποιήσουν τη χρησιμοποιούμενη συσκευασία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2029, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν τη χωριστή συλλογή τουλάχιστον 90% ετησίως πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης και μεταλλικών δοχείων ποτών. Το κείμενο θέτει νέους δεσμευτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης για το 2030 και ενδεικτικούς στόχους για το 2040.

Η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την υλοποίηση των στόχων του 2030 και να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα των στόχων του 2040.

Οι στόχοι ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο συσκευασίας που χρησιμοποιούν οι φορείς εκμετάλλευσης.

Η συμφωνία καλεί επίσης την Επιτροπή να αξιολογήσει, τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, την κατάσταση της τεχνολογικής ανάπτυξης των πλαστικών συσκευασιών με βιολογική βάση και, βάσει αυτής της αξιολόγησης, να καθορίσει απαιτήσεις βιωσιμότητας για βιολογικά προϊόντα περιεχόμενο σε πλαστική συσκευασία.

01/03/2024 02:58 μμ

Στα ελληνικά καταστήματα τροφίμων αυξάνονται τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Τα στοιχεία δικαιώνουν τους αγρότες σε όλη την ΕΕ που κατηγορούν την πολιτική της Κομισιόν, η οποία δίνει το «πράσινο φως» για αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά μένουν απούλητα ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους.

Έτσι βλέπουμε να συνεχίζεται η εισαγωγή αυξημένων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών και το πρώτο δίμηνο του 2024 (κατά +20,19% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με βάση τα προσωρινά στοιχεία τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024 η Ελλάδα έκανε εισαγωγές οπωροκηπευτικών ύψους 128.964 τόνους, έναντι 107.302 τόνων το αντίστοιχο δίμηνο του 2023.

Οι κυριότερες εισαγωγές αφορούσαν:
α) 63.467 τόνοι πατάτες, έναντι 53.644 το 2023 (+18,31%), προερχόμενες από Αίγυπτο και ακολουθούν Κύπρος και Γαλλία (βάσει επίσημων στοιχείων 11μηνου)
β) 40.348 τόνοι μπανάνες έναντι 37.834 το 2023 (+6,6%), προερχόμενες από Ισημερινό και ακολουθούν Κόστα Ρίκα και Γουατεμάλα
γ) 4.421 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 2.629 πέρσι (+68,16%), προερχόμενα από Αίγυπτο και ακολουθούν Ινδία και Αυστρία
δ) 3.888 τόνοι μήλων, έναντι 1.157 πέρσι (ρεκόρ αύξησης +236,04%) προερχόμενα από Β. Μακεδονία και ακολουθούν Πολωνία και Σερβία
ε) 2.112 τόνοι μανιτάρια, έναντι 1.940 πέρσι (+8,87%), προερχόμενα από Πολωνία και ακολουθούν Ρουμανία και Ιταλία
στ) 1.015 τόνοι ακτινίδια, έναντι 96 τόνων το 2023 (ρεκόρ αύξησης +957,3%), προερχόμενα από Τουρκία, Iράν, και Ιταλία
ζ) 905 τόνοι πιπεριές - γλυκοπιπεριές, έναντι 649 τόνων το 2023 (+39,5%), από Ολλανδία και ακολουθούν Τουρκία, και Β. Μακεδονία
η) 632 τόνοι τομάτες, έναντι 206 τόνων το 2023 (+206,8%), προερχόμενες κυρίως από Τουρκία.
Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως π.χ. αβοκάντο, κολοκυθάκια, λαχανικά κ.α

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού, τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές. Σημειώνεται ότι οι κοινοτικές εισαγωγές του 2023 εκτιμώνται - βάσει Eurostat - από τρίτες χώρες να έχουν εκτοξευθεί, κατά +32,9% σε όγκο, σε σχέση με το 2022, ανερχόμενες σε 16,289 εκατ. τόνους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε αυτές του ενδοκοινοτικού εμπορίου να μειώνονται, κατά -5,5%, σε 28,112 εκατ. τόνους.

Κυριότερες προμηθεύτριες τρίτες χώρες είναι κατά σειρά Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Αίγυπτος, Ν. Αφρική, Μαρόκο κ.α

Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην Ελληνική.

Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε. λειτουργούν σε μια απορυθμισμένη αγορά που εισάγει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε χαμηλές τιμές, γεγονός που ασκεί πτωτική πίεση τιμών στα αντίστοιχα παραγόμενα προϊόντα στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και των παραγομένων στην Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι αυτές οι παραγωγές στις τρίτες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΕ και παρουσιάζεται μια αντίφαση και υποκρισία στην πολιτική δράση της ΕΕ, μεταξύ της εμπορικής πολιτικής και της κοινής αγροτικής πολιτικής της. Είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που υποσκάπτει τη βιωσιμότητα χιλιάδων αγροκτημάτων στην χώρα μας και την Ευρώπη.

Η ΕΕ συνεχίζει να συνάπτει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τρίτες χώρες, οι οποίες επιδεινώνουν τα προβλήματα της γεωργίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ζητείται «το πάγωμα» των διαπραγματεύσεων συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως η MERCOSUR, την μη επικύρωση της συμφωνίας με τη Νέα Ζηλανδία και «το πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την Χιλή, την Κένυα, το Μεξικό, την Ινδία και την Αυστραλία.

Προτείνεται όπως η ΕΕ να υιοθετήσει την αρχή ότι οι εμπορικές συμφωνίες που θα συζητούνται στο μέλλον θα πρέπει να ενσωματώνουν «κατοπτρικές ρήτρες», κατ' εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού.

Είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητος και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησης τους. Επίσης παρεμφερείς έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα - εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους.

Είναι ζωτικής σημασίας να ανακτήσουν τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα την βασική αρχή της ίδρυσης της ΕΕ την προτίμηση των ενωσιακών καταναλωτών για ανάκαμψη και βιωσιμότητα των καλλιεργουμένων εκτάσεων που εγγυάται την επισιτιστική κυριαρχία τους. Η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητος είναι η σωστή ελληνική εθνική στρατηγική».

28/02/2024 12:08 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες και όλους τους φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις εμπειρίες τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Μετά από τις δυναμικές αντιδράσεις των αγροτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει την ΚΑΠ και τώρα ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων που καλείται να εφαρμόσει η Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου 2025.

Επίσης για να ενισχύσει τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα παρουσιάσει, μέσα στον Μάρτιο, στα κράτη μέλη διάφορες ενέργειες που ενδέχεται να καλύπτουν ζητήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς στην αλυσίδα αξίας, η εφαρμογή της οδηγίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και η επιβολή της, το κόστος για την παραγωγή και τον έλεγχο στους υφιστάμενους κανόνες στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο προς τους προμηθευτές της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (πατήστε εδώ)

23/02/2024 10:47 πμ

Σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας που θα φέρει χιλιάδες εργάτες γης από την Ινδία στην Ελλάδα, με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε χέρια που έχει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας, κλειδώνει στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Narendra Modi. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις. Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

«Το διμερές μας εμπόριο είναι σε ανοδική τροχιά αλλά έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Modi ότι χρειάζεται να κάνουμε πολύ περισσότερα. Χρειάζεται να θέσουμε στόχο τον διπλασιασμό του έως το 2030, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μελλοντική ανάπτυξη.

Αυτό το ταξίδι ήταν για εμένα μια ευκαιρία να μιλήσω λίγο περισσότερο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ινδικές εταιρείες. Και βέβαια, ένα από τα κυριότερα καθήκοντα που έχουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα είναι να εξηγήσουμε ότι η Ελλάδα που θυμούνται, η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που γινόταν πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους, αποτελεί παρελθόν.

Έχουμε ένα ακόμη κοινό σημείο: αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ινδία. Το πρώτο μπορεί να το περιμένατε, αλλά το δεύτερο, εμένα τουλάχιστον, με εξέπληξε. Ωστόσο, το μέλλον της γεωργίας σε έναν κόσμο όπου χρειάζεται να επιτύχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας ευρύτερα, θεωρώ ότι είναι ένας ακόμη τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ένα ακόμη κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον του να ενημερώσει την ινδική επιχειρηματική κοινότητα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. «Διότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως μια χώρα με μια προβληματική οικονομία. Αυτό ίσχυε, ίσως πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, όμως, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η δημοσιονομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που κατευθύνονται προς την Ελλάδα για να συμπληρώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε εξορθολογήσει τις διαδικασίες μας και έχουμε καταστήσει το κανονιστικό πλαίσιο πολύ πιο φιλικό για τους ξένους επιχειρηματίες. Και ήδη έχουμε ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ένας από τους κορυφαίους φορείς διαχείρισης αεροδρομίων της χώρας σας κατασκευάζει το νέο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Έχουμε επενδύσεις στην αγροδιατροφική βιομηχανία, στα φαρμακευτικά προϊόντα και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής για γάμους, σε νησιά όπως η Σαντορίνη, και τόνισε ότι «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κινηματογραφική σας βιομηχανία να γυρίζει περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, για να κάνουμε την Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμη. Οι δυνατότητες για τους Ινδούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι τεράστιες».

19/02/2024 11:57 πμ

Έναρξη των δεσμεύσεων για το Υπομέτρο 14.1. «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Υπενθυμίζεται στους χοιροτρόφους που έχουν υποβάλλει αίτηση στήριξης στο πλαίσιο ένταξής τους στο Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» ότι η έναρξη ημερομηνίας των δεσμεύσεών τους, σύμφωνα με την παρ. 5 της υπ΄ αριθμ. 3994/08-11-2023 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι η επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης, δηλαδή η 5η/12/2023.

Συνεπώς, όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι, με δική τους ευθύνη, από 05-12-2023 έχουν την υποχρέωση τήρησης των παρακάτω δεσμεύσεων του προγράμματος:

1. Τρίμηνη πιστοποίηση της ποιότητας του νερού (χημική και βακτηριολογική εξέταση) που καταναλώνουν οι χοίροι στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Το 1ο τρίμηνο των δεσμεύσεων αφορά το διάστημα από 5/12/2023 έως 04/3/2024 εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες εργαστηριακές αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

2. Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών (φυσικοί ή συνθετικοί ζεόλιθοι, ζύμες, βακτήρια και ένζυμα) στις ζωοτροφές για την καλύτερη προστασία της υγείας των ζώων.

3. Αυξημένος ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα κατά τον ομαδικό σταβλισμό.
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου (πυκνότητα φόρτισης δαπέδου), να είναι τουλάχιστον 2,7 m2/ χοιρομητέρα. Όταν σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10 %, δηλαδή να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,43 m2/χοιρομητέρα.
Η δέσμευση αφορά το διάστημα από την έναρξη μέχρι τη λήξη της αναπαραγωγικής περιόδου και συγκεκριμένα την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

4. Χρήση ανοσοευνουχισμού ως εναλλακτική μεθόδου ευνουχισμού με εμβόλιο, προκειμένου να αποφεύγεται η σχετική επέμβαση ακρωτηριασμού των ζώων.
Όσοι χοιροτρόφοι έχουν επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης τον ανοσοευνουχισμό στους παχυνόμενους χοίρους, δεσμεύονται για τη χρήση του από 5/12/2023.
Όσοι δεν έχουν επιλέξει την χρήση του ανοσοευνουχισμού δεσμεύονται για την μη εφαρμογή ευνουχισμού με ακρωτηριασμό σε όλους τους παχυνόμενους χοίρους της εκμετάλλευσης, από 5/12/2023.

Η έναρξη της αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης αναμένεται εντός του Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημοσιοποιηθεί ο προσωρινός πίνακας των εν δυνάμει δικαιούχων.

15/02/2024 10:43 πμ

Οι Πολωνοί αγρότες ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική Ουκρανία.

Από την περασμένη Παρασκευή (9/2) και για ένα μήνα ανακοίνωσαν ότι θα κλείνουν δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία.

Σε πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία θα προχωρήσουν στις 20 Φεβρουαρίου. «Την 20η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 30ήμερης γενικής απεργίας των αγροτών, ανακοινώνουμε ότι όλες οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα επικεντρωθούν στον πλήρη αποκλεισμό όλων των συνόρων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας και σε διαδηλώσεις στο πεδίο», ανακοίνωσε το συνδικάτο Αλληλεγγύη. «Δεν θα αποκλειστούν μονάχα συνοριακά σημεία διέλευσης, αλλά επίσης επικοινωνιακοί κόμβοι και είσοδοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεταφόρτωσης και λιμάνια».

Την ίδια ημέρα, αγρότες θα συρρεύσουν στη Βαρσοβία από κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Πολωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι γίνεται διάλογος με το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές. Επίσης ζητά οι έλεγχοι ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά να γίνονται στην Πολωνία. Όπως τονίζει ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας, Czeslaw Siekierski, «όταν σιτηρά της Ουκρανίας φτάνουν στη Γερμανία και μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται ότι έχουν ποιοτικά προβλήματα, επιστρέφουν στην Πολωνία ως ευρωπαϊκά σιτηρά και δεν πάνε στην Ουκρανία».

Καταλαβαίνουμε δηλαδή που θα διακινηθούν στην συνέχεια. Ένα πραγματικό μπάχαλο έχει καταντήσει η αγορά στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πολωνική ζάχαρη, γάλα και κρέας έχει μειωθεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην θέλουν να κάνουν πωλήσεις λόγω χαμηλών τιμών. Ανησυχούν επίσης ότι η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Οι Πολωνοί αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα εξήγαγε το 2024 σχεδόν 2,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,7 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν την ίδια περίοδο το 2023.

Κατά το πρώρο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2024 περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, φρούτα κ.α.) είχαν εξαχθεί ή δηλωθεί για μελλοντικές εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη της Ουκρανίας. Από αυτή την ποσότητα οι 116.000 τόνοι μεταφέρθηκαν μέσω των λιμανιών του Δούναβη και 1,5 εκατομμύριο τόνοι μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Πάντως οι έμποροι φαίνεται το τελευταίο διάστημα να επιβραδύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των ουκρανικών προϊόντων λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των παγκόσμιων τιμών.

12/02/2024 01:09 μμ

Υλοποιώντας με συνέπεια την πολιτική εξωστρέφειας, που από τετραετίας εφαρμόζει η Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία, τις εξαγωγές και την περαιτέρω ανάπτυξη των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του, ο ΟΚΑΑ συμμετείχε, με περίπτερό του, στην Fruit Logistica 2024, που πραγματοποιήθηκε, από 7 έως και 9 Φεβρουαρίου, στο Βερολίνο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που αφορούν στο διεθνές εμπόριο φρέσκων προϊόντων, με την συμμετοχή 2.700 εκθετών, από 90 και πλέον χώρες. Είναι το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός στον τομέα εμπορίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών, διεθνώς και παρέχει μια πλήρη εικόνα από προϊόντα, υπηρεσίες και καινοτόμες εφαρμογές σε κάθε κρίκο της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας. Τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ, Χρήστος Κρομμύδας, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΑ, Γιάννης Τριανταφύλλης, οι οποίοι είχαν σειρά επαφών με ομολόγους τους και εκπροσώπους διεθνών επιχειρηματικών Ομίλων, ανοίγοντας τον δρόμο σε ελληνικές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις να υπογράψουν δια των εκπροσώπων τους στην Έκθεση, σημαντικές συμφωνίες με επιχειρήσεις του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας φρέσκων προϊόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, κ. Απόστολος Αποστολάκος δήλωσε: «Τα τελευταία 4 χρόνια ο Οργανισμός, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει, στηρίζει την Εθνική προσπάθεια στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη του Πρωτογενούς μας Τομέα στο εξωτερικό. Η Διοίκηση του ΟΚΑΑ και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, θα είναι πάντα αρωγοί στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του, έτσι ώστε με τεχνοκρατική προσέγγιση και αναβαθμισμένο το Εθνικό μας Branding να διεκδικήσουμε δυναμικά την θέση που αρμόζει στα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της σύγχρονης Ελλάδας που επανασυστήνεται διεθνώς».

09/02/2024 05:44 μμ

Η κρατική υπηρεσία σιτηρών της Τυνησίας (ODC) αγόρασε 100.000 τόνους σκληρού σίτου με διεθνή διαγωνισμό που έκανε στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Η παράδοση θα γίνει σε τέσσερα φορτία των 25.000 τόνων, μεταξύ 5 Μαρτίου και 15 Απριλίου 2024.

Τελικά το σκληρό σιτάρι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αγοράστηκε σε τιμές c&f από τους εξής:
Casillo – τρία φορτία των 25 χιλιάδων τόνων στα 414,68 $ (384,45 ευρώ), 415,49 $ (385,16 ευρώ) και 417,42 $ (386,95 ευρώ) ανά τόνο
EuroAgricola – ένα φορτίο των 25 χιλιάδων τόνων στα 415 $ (384,70 ευρώ) ανά τόνο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία, μικρή πτώση είχε η τιμή του σκληρού σιτάρι, για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, στη συνεδρίαση που έγινε αρχές Φεβρουαρίου, σε σχέση με την τιμή στα τέλη Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στις 7 Φεβρουαρίου, η τιμή σκληρού πρώτης ποιότητας (με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) παρουσίασε μια πτώση της τάξης του -1,30%, σε σχέση με τα τέλη Ιανουαρίου. Η μέση τιμή κυμάνθηκε από 378 έως 383 ευρώ ο τόνος (στην συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου ήταν από 383 έως 388 ευρώ ο τόνος).

Στη δεύτερη ποιότητα (με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%) η τιμή κυμάνθηκε από 365 έως 370 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου που ήταν από 370 έως 375 ευρώ ο τόνος).

Στην τρίτη ποιότητα (με ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30% και πρωτεΐνη 10,5%) η τιμή κυμάνθηκε από 335 έως 340 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου που ήταν από 340 έως 345 ευρώ ο τόνος).

05/02/2024 01:45 μμ

Όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έτσι και ο πόλεμος στην Υεμένη θα τις επηρεάσει.

Θυμίζουμε ότι ακόμη και πριν τον Ουκρανικό πόλεμο, από το 2014, με τα οικονομικά μέτρα που πήρε η Κομισιόν κατά των Ρώσων είχαμε το ρώσικο εμπάργκο, που τις οικονομικές επιπτώσεις του τις ένιωσαν πολύ καλά στο εισόδημά τους οι Έλληνες παραγωγοί φρούτων και λαχανικών (ροδάκινα, σταφύλια, φράουλες κ.α.).

Η εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα έφερε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους από τους μαχητές Χούθι, που έχουν ως ορμητήριό τους την Υεμένη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν τα ναυτιλιακά δεδομένα στις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, από όπου διέρχεται περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Τα πλοία λόγω υψηλού ρίσκου αποφεύγουν να περάσουν από το Σουέζ και αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.

«Ο πόλεμος στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τις ελληνικές εξαγωγές», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. Και προσθέτει:

«Το κόστος των μεταφορικών από την έναρξη των επιθέσων έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Από 1.500 δολάρια που στοίχιζε το εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) έχει φτάσει στα 5.500 δολάρια.

Εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας - μέσω Σουέζ - έχει επιβαρύνει τις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους μεταφοράς αλλά και του χρόνου παράδοσης, με επί πλέον 10-14 ημέρες.

Όμως αρχίζουν να έχουν πρόβλημα και οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τις ΗΠΑ, αφού έχουν αυξηθεί τα ναύλα αλλά και παρουσιάζει η αγορά έλλειψη κοντέινερ λόγω της αύξησης των ημερών ταξιδιού που κάνουν τα πλοία γύρω από την Αφρική.

Υπάρχουν όμως και έμμεσα προβλήματα. Η Αίγυπτος μέσω του Σουέζ εξάγει περίπου το 20% της παραγωγής εσπεριδοειδών προς τις χώρες της Ασίας. Το Μαρόκο από την πλευρά του εξάγει το 10% των πορτοκαλιών του στις αγορές της Ασίας. Και οι δύο χώρες τώρα μέρος των ποσοτήτων που έκαναν εξαγωγή προς Ασία θα προσπαθήσουν να το διακινήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά (έχουν υπογράψει και καλές εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ). Αυτό θα φέρει αύξηση προσφοράς στις ευρωπαϊκές αγορές και «πίεση» των τιμών παραγωγού».

Βλέπουμε δηλαδή ότι ακόμη ένας πόλεμος θα φέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Καλό είναι οι εθνικές κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Κομισιόν άμεσα μέτρα στήριξης για την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν οι παραγωγοί λόγω του Σουέζ.

05/02/2024 12:09 μμ

Έχει ξεκινήσει η χώρα μας, από τις αρχές του 2024, να εισάγει πορτοκάλια από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «1/9/2023 έως 2/2/2024 οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών ανέρχονται σε 146.074 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση, κατά -8,7%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (που ανήλθαν στους 159.952 τόνους).

Εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή πορτοκαλιών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2024 φαίνεται να έχουν εισαχθεί 472 τόνοι, από τους οποίους οι 411 τόνοι είναι από Αίγυπτο».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εισαγωγές ακτινιδίων στην χώρα μας.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas δείχνουν ότι από 1/9/2023 έως 2/2/2024 να έχουν εισαχθεί 1.698 τόνοι ακτινιδίων. Ειδικότερα 542 τόνοι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν αλλά και 496 τόνοι από Τουρκία (οι οποίοι είναι πιθανόν και αυθτοί να προέρχονται από το Ιράν).

Επίσης αν και φέτος έχουμε μια μείωση στις εξαγωγές μήλων, κατά περίπου 50%, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 13.898 τόνους (από Βαλκανικές χώρες και Πολωνία), έναντι 3.688 τόνων πέρυσι.

02/02/2024 06:49 μμ

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις δηλώσεις των αγροτών της χώρας τους, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν πλεονέκτημα στην ΕΕ, καθώς «υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά ποιοτικά πρότυπα και έτσι μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος».

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δίκαιο γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία και έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρώην Γαλλίδας υπουργού, Ségolène Royal, η οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι μη βρώσιμα» και «δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικά».

Μάλιστα οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνησή τους να κάνει φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ισπανία.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, απέρριψε τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, επαινώντας την ισπανική παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών όμως ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις από τις ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει «μια δυναμική υπεράσπιση του ισπανικού αγροτικού τομέα ενόψει των πρόσφατων και συνεχών επιθέσεων από τη Γαλλία.

Εκφράζουμε την βαθιά της ανησυχία και διαφωνία με τη συνεχή και αυξανόμενη αδικαιολόγητη κριτική που έρχεται από τη Γαλλία προς τον Ισπανικό αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του Gabriel Attal και της Ségolène Royal, χωρίς καμία αποδεικτική βάση, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για απάντηση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γεωργία στην Ισπανία χαρακτηριζόταν πάντα από την αυστηρή τήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την αριστεία τους. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίας όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια των Ισπανών παραγωγών.

Είναι ζωτικής σημασίας ο πρόεδρος κ. Sánchez και η κυβέρνησή του να προστατεύσουν τον εθνικό αγροτικό τομέα και να αντικρούσουν αυτές τις κατηγορίες με ισχυρά επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία».

29/01/2024 12:47 μμ

Ελέγχους σε όλα τα φορτία οπωροκηπευτικών που εξάγει η Ελλάδα στην Αλβανία επιβάλλει τον Ιανουάριο του 2024 η κυβέρνηση των Τιράνων.

Αυτό αμέσως σημαίνει μια αύξηση του κόστους στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα φορτία που εξάγει η Ιταλία στην Αλβανία.

Μιλάμε για μια χώρα που είναι σε καθεστώς ένταξης στην ΕΕ και θα πρέπει να κληθεί από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις της Ιταλία και Ελλάδας να αιτιολογήσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με πληροφορίες μας από τις 25/1/2024 και μετά, κάθε αποστολή οπωροκηπευτικών από την Ιταλία και την Ελλάδα που πρόκειται να εισαχθεί στο έδαφος της Αλβανίας πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση ανάλυσης από διαπιστευμένο εργαστήριο, που να επαληθεύει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις νόμιμες απαιτήσεις για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Παρά το ότι η αλβανική πλευρά διαπιστώνει ότι για την περίοδο Ιανουαρίου 2023 - Δεκεμβρίου 2023, από το σύνολο των εισαγωγών οπωροκηπευτικών της χώρας μόλις 20 περιπτώσεις ανιχνεύθηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τα όρια, για το έτος 2023, εντούτοις την υποχρέωση προσκόμισης εκθέσεων ανάλυσης την απαιτεί μόνο από την Ελλάδα την Ιταλία (χώρες της ΕΕ).

Ζητείται η παρέμβαση της Κομισιόν για την αμοιβαία ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τηρουμένων των διμερών υποχρεώσεων μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και της Αλβανίας

Σημειώνεται ότι ο όγκος των εξαγομένων νωπών φρούτων και λαχανικών της χώρας μας στην Αλβανία ανήλθε, το ενδεκάμηνο του 2023, σε 39,97 χιλιάδες τόνους και ήταν αξίας 21,835 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 2,6% των συνολικών εξαγωγών μας στα οπωροκηπευτικά.

Μήπως με την συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση των Τιράνων κάνει προσπάθεια να μειώσει τις ελληνικές εξαγωγές, κάτι που είναι ενάντια στο κοινοτικό δίκαιο;».

Εμείς προσθέτουμε μήπως θα πρέπει και η χώρα μας να πάρει αντίστοιχα μέτρα για τις αλβανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα;

26/01/2024 03:20 μμ

Σε συνάντηση εργασίας που είχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Γαβαλάκης, με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, την Παρασκευή (26/1/24), ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά με το θέμα των POS και τη δυσκολία εφαρμογής της σχετικής οδηγίας έως το τέλος Ιανουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η χρονική προθεσμία.

Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. έλαβε τη δέσμευση του κ. Θεοχάρη ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες και ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα εκδοθούν διευκρινιστικές από το Υπουργείο προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται έως τώρα, κυρίως από τις τράπεζες.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα POS, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

Πλέον, μετά και την παρέμβαση του Ε.Ε.Α. το οποίο ζητούσε από την Πολιτεία να βρεθεί λύση καθώς ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την 1η Φεβρουαρίου και μετά ήταν υπαρκτός, το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση έως τις 29/2/2024.

Για αυτή τη θετική εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε: «Ήταν ένα δίκαιο αίτημα του Επιμελητηρίου, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Θεοχάρης. Αυτό που ζητάμε πλέον είναι μέσα στο νέο χρονικό περιθώριο, να συμβάλει η Πολιτεία στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της στάσης των τραπεζών και να προχωρήσει η αγορά στην εγκατάσταση των τερματικών αποδοχής καρτών - όπου αυτό είναι υποχρεωτικό - χωρίς το άγχος των προστίμων».

26/01/2024 03:02 μμ

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί και ανάμεσα στους εκτροφείς αυτόχθονου μαύρου χοίρου, καθώς ενώ και εκείνοι εντάχθηκαν στη παράταση που δόθηκε στη 1η πρόσκληση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», παραμένουν απλήρωτοι.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γιωρούδης και τα μέλη ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη», είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κακή πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και το 2022 ενώ έπρεπε να έχουν πληρωθεί, στις 30/11/2022, πληρώθηκαν 4 μήνες μετά.

Δεν είναι όμως αυτή η κατάσταση κάτι που μπορεί να συνεχιστεί αφενός γιατί οι εκτροφείς υφίστανται ζημία στις επιχειρήσεις τους και αφετέρου γιατί δημιουργείται ένα κλίμα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας τόσο από πλευράς παραγωγού προς το κράτος, όσο και από τη πλευρά των προμηθευτών ζωοτροφών/εφοδίων απέναντι στους παραγωγούς.

Αν δεν μπορεί το κράτος να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις πώς θα μπορούσε να είναι ο απλός παραγωγός; Ούτε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αποποίηση ευθυνών τη μια από τη πλευρά του ΥπΑΑΤ και την άλλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πολύ απλά αυτή η κωλυσιεργία θα οδηγήσει τη κτηνοτροφία στον αφανισμό. Να δοθούν λύσεις άμεσα. Όχι άλλες δικαιολογίες. Λύσεις για να πληρωθούν τα χρήματα των παραγωγών.

Επίσης, αναγκαίο κρίνεται να αναφερθούμε και στο νέο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων με εξαφάνιση Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», ενός προγράμματος που έπρεπε ήδη να έχει προκηρυχθεί προς ένταξη για να αρχίσει να υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους. Το ΥπΑΑΤ ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο. Μένει μόνο να φανεί στην πράξη.

Τέλος, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο μαύρος χοίρος είναι ένα είδος ζώου που υπάγεται στην εκτατική/ημι-εκτατική χοιροτροφία και ουδεμία σχέση έχει με τα συμβατικά γουρούνια που εκτρέφονται συστηματικά κατά εκατοντάδες. Είναι ένα ζώο που η φύση του τού επιτάσσει να βρίσκεται ελεύθερο στο φυσικό περιβάλλον και που τα τελευταία 5 και πλέον έτη βρίσκεται υπό εγκλεισμό εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) που υπάρχει στη γειτονική Βουλγαρία και που από το 2020 έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας μεταφερόμενη από μολυσμένους αγριόχοιρους.

Από τον Ιούνιο του 2018 τα ζώα μας διαβιούν εγκλεισμένα στις εγκαταστάσεις της κάθε εκτροφής δημιουργώντας τεράστια ζημία και σε επίπεδο αποδοτικότητας των ζώων καθώς αυτά ταλαιπωρούνται και σε επίπεδο οικονομικό καθώς το κόστος παραγωγής μας ανέβηκε κατακόρυφα χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα ή βοήθεια από τη πολιτεία.

Επίσης το τρέχων πρόγραμμα για τις αυτόχθονες φυλές ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024. Αν το ΥπΑΑΤ δεν προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου προγράμματος το καλοκαίρι του 2024 (όπως έχει υποσχεθεί) τότε θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας οι κτηνοτρόφοι.

18/01/2024 11:06 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο τσεχικά καθεστώτα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Τσεχίας κοινοποίησε στην Επιτροπή για να εγκρίνει δύο προγράμματα για να στηρίξει τους κτηνότροφους στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων και στη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης:

(i) της γρίπης των πτηνών, της σαλμονέλας και της καμπυλοβακτηρίωσης των πουλερικών
(ii) της βρουκέλλωσης των χοίρων και της σαλμονέλωσης.

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και θα αφορούν εκτροφές στην Τσεχία, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα απολύμανσης και βιοασφάλειας.

Η ενίσχυση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

«Αυτά τα δύο τσεχικά προγράμματα, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων. Θα υποστηρίξουν τους αγρότες στη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ζωικών ασθενειών και θα συμβάλουν στην διασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

12/01/2024 02:14 μμ

Συνεχίζονται οι επαφές των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε, την Πέμπτη (11/1), στην Καρδίτσα.

Σήμερα Παρασκευή (12/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, θα έχουν συσκέψεις με Μελισσοκόμους, και στις 11 θα ακολουθήσει συνάντηση με πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους.

Στις συσκέψεις μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης.

Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για το 5.2 ύψους 45 εκ. € για την αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε ο υπουργός ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος: Να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. € έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κλπ) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επί πλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός μας να υπάρχετε. Γι’ αυτό λαμβάνουμε ρεαλιστικά μέτρα. Δεν αιφνιδιάζουμε. Θέλουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί 60.000 νέοι στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Επιζητούμε τον διάλογο μαζί σας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο του κλάδου σας και του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

10/01/2024 04:23 μμ

Nέα μέτρα για να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μετά τη σύσκεψη που είχε, την Τετάρτη (10/1), στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται τα οπωροκηπευτικά και τα κρέατα που θα πωλούνται με «καθαρές» τιμές. Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι σήμερα τα σούπερ μάρκετ αγόραζαν ένα προϊόν και το τιμολογούσαν αλλά στο τέλος του έτους έκαναν και πιστωτικό τιμολόγιο για επιστροφές και καταστροφές ή ακόμη και λόγω εκπτώσεων (από πλευρά του παραγωγού). Τώρα το υπουργείο στο πιστωτικό τιμολόγιο βάζει όριο έως 3% για τις επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Έτσι ο Σκρέκας υποστηρίζει ότι θα έχουμε μείωση των τιμών στο ράφι για αυτά τα προϊόντα. Το μέλλον θα δείξει αν αυτό θα συμβεί και θα έχουμε μείωση των τιμών της λιανικής.

Αναλυτικότερα ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για τα νέα μέτρα ανέφερε τα εξής:

1. Μειώνουμε παροχές προς τα super market και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή
Περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

2. Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων
Για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.

3. «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι
Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο θα είναι μόνιμο και αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα
Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα δήλωσε τα εξής: «Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι μια κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει:

  • Πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά.
  • Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές.
  • Τρίτον, αποτρέπουμε την παραπλάνηση των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και αλλοιώνουν το κριτήριο του καταναλωτή.
  • Τέταρτον, αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.

Με τα παραπάνω μέτρα διορθώνουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη σύσκεψη για μέτρα κατά της ακρίβειας:
«Η μάχη για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια και για να επιβάλουμε κανόνες εντονότερου ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή, όπως γνωρίζετε, είναι μια μάχη διαρκής. Και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός.
Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή.
Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.
Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος Υπουργός, θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα.
Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

05/01/2024 03:05 μμ

Την απόρριψη φακέλων για προγράμματα γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο, τα οποία δεν είναι πανελλήνια και δεν γίνονται σε συνεργασία με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς αλλά μεμονωμένα, ζήτησαν με επιστολή τους μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Μυρτάλη», εκφράζοντας τις θέσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα στον ίδιο τον Υπουργό στους Υφυπουργούς αλλά και στους Γενικούς Γραμματείες του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα η επιστολή προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Εμείς σαν μέλοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυρτάλη καταθέτουμε την άποψη και την πρότασή μας για όσους φακέλους τυχόν κατατέθηκαν μεμονωμένα από οιονδήποτε στα πλαίσια του προγράμματος γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο χοίρο και ζητάμε την απόρριψη τους για τους εξής λόγους:
Για λόγους που πιστεύουμε και θεωρούμε και που αποδεικνύονται - μέσω παλαιών προγραμμάτων - ότι ο τρόπος αυτός θα είναι λάθος και θα επιφέρει αμφίβολα αλλά και λανθασμένα αποτελέσματα.
Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί σε μία ακόμα κακοδιαχείριση χρημάτων.
Πολλοί λόγοι είναι που συντρέχουν στην απόφασή μας αυτή, όπως οι κίνδυνοι αλλοιώσεις των εξωτερικών χαρακτηριστικών της Φυλής αλλά και όχι μόνον.

Είμαστε υπέρ ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης της Φυλής το οποίο θα είναι μακροχρόνιο, μιας και απαιτούνται συνδυαστικές δράσεις από πολλούς τομείς (οικονομικών, διαχείρισης, στατιστικής, λογιστικής κ.α.) και τους οποίους δεν εγγυάται αλλά ούτε και προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα (όσον αφορά χρόνους και ποσά), όπως θα έπρεπε να συμβεί για σοβαρά προγράμματα γενετικής βελτίωσης και μάλιστα για ένα τέτοιο ζώο εκτατικής εκτροφής και αξίας.
Όλες οι ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά των παραγωγικών ζώων ελέγχονται από γονίδια που βρίσκονται στα χρωματοσώματα, αλλά ιδιότητες με οικονομική σημασία επηρεάζονται πολύ σπάνια από ένα ή ορισμένα μόνο γονίδια, συνήθως ελέγχονται από εξαιρετικά πολύπλοκους γενετικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς και ταυτόχρονα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον (διατροφή, συνθήκες διαβίωσης, κλιματικές συνθήκες κλπ).
Αυτό έχει σαν συνέπεια η διαδικασία γενετικής βελτίωσης να είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη και να απαιτεί συνδυασμό μακροχρόνιας έρευνας, πρακτικής εφαρμογής οργάνωσης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Οι συνδυαστικές δράσεις που απαιτούνται είναι και πολλές και μακροχρόνιες. Χρειάζονται εκατοντάδες ώρες παρακολούθησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και στις εκτροφές όσον αφορά το χαρακτήρα τους, στις συνήθειές τους, στην ανθεκτικότητα τους.

Είμαστε υπέρ προγράμματος γενετικής βελτίωσης της φυλής που να γίνει συλλογικά και πανελλήνια, με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών, όπως συνεταιρισμοί και ομάδες, ούτως ώστε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι αποδεκτά από όλους και όχι ο καθένας να εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, με αποτελέσματα τα οποία τα έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απολύτως παρά μόνον κακοδιαχείριση χρημάτων.
Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου και πανελλήνιου προγράμματος γενετικής βελτίωσης, που θα περιλαμβάνει αυστηρά ήπιας μορφής βελτιώσεις (όπως συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην εκτροφή, θέματα διαχείρισης των ζώων, αιμομιξία κ.α.) και αυστηρά πάντα σε εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής εκτροφές, αποκλείοντας βιομηχανοποιημένες εκτροφές, καθώς το ζώο προορίζεται για αυτού του είδους σχήματα εκτροφής. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Φυλής και καμία παρέμβαση όσον αφορά τα σωματότυπα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Παρεμβάσεις όπως η προβολή και η διαφήμιση μας βρίσκουν σύμφωνους.

Για όλους αυτούς τους λόγους προβαίνουμε και καταθέτουμε την άποψή μας με την σημερινή επιστολή. Καμία έγκριση σε κανένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που αφορά τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο που δεν είναι ενιαίο και πανελλήνιο και δεν περιλαμβάνει όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών.
Δικαιούμαστε να έχουμε λόγο, άποψη και πρόταση, καθώς πρόκειται για τα δικά μας ζώα, που εκτρέφουμε στις δικές μας εκτροφές, για τα οποία έχουμε επενδύσει χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο. Γνωρίζουμε ότι τα αποτέλεσμα αυτών των προγραμμάτων είτε αρνητικά ή θετικά επηρεάζουν άμεσα μόνον εμάς. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα πληρώσουμε τις συνέπειες όποιες και αν είναι αυτές. Η εμπειρία μας είναι πολύτιμη αλλά και απαραίτητη.
Για αυτούς λοιπόν τους λόγους η σημερινή μας πρόταση πιστεύουμε ότι είναι δίκαιη και λογική και θα πρέπει να εισακουστεί και να γίνει δέκτη».

Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του συνεταιρισμού και συγκεκριμένα οι κ.κ.
Κυροχρίστος Κων.
Λαφιωτάκη Μ.
Πότσιος Χρ.
Νίκας Π.
Ζαφείρης Παν.