Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παραμένουν χωρίς ελέγχους οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Βρετανία

01/09/2023 02:37 μμ
Η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους στα ζωικά και φυτικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ. 

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους στα ζωικά και φυτικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεμπόδιστα για αρκετούς μήνες μετά τον Οκτώβριο. Είναι η πέμπτη φορά που οι Βρετανοί αναβάλλουν τους ελέγχους του Brexit. Αυτή τη φορά είναι μια σχετικά μικρή καθυστέρηση. Οι πρώτες νέες διατυπώσεις στα σύνορα θα εισαχθούν στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκε το οριστικό Μοντέλο Επιχειρήσεων Συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το μοντέλο περιγράφει τους ελέγχους ασφαλείας που θα εφαρμόζονται σε όλες τις εισαγωγές και τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών και φυτικών προϊόντων στα σύνορα. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα απλοποιηθούν και θα ψηφιοποιηθούν οι έλεγχοι και για τη νέα ενιαία εμπορική θυρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα τεθεί σταδιακά από τα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα πρέπει να φροντίζουν ότι τα αποστελλόμενα φορτία, από τις 31 Ιανουαρίου 2024, θα συνοδεύονται από υγειονομικά πιστοποιητικά. Οι φυσικοί έλεγχοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 30 Απριλίου 2024 και τέλος υποχρεωτικές δηλώσεις ασφαλείας στις 31 Οκτωβρίου 2024.

Ωστόσο, μέχρι τον Ιανουάριο 2024 οι κοινοτικοί εξαγωγείς θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εισαγωγής που έχει ήδη επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ και οι οποίες, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο διοικητικό κόστος διαχείρισης αποστολών αλλά και περισσότερες διατυπώσεις τεκμηρίωσης. Υπό αυτή την έννοια, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν την τελωνειακή διασάφηση (DUA) και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορικών προδιαγραφών (ποιότητος). Και οι δύο προϋποθέσεις είναι υποχρεωτικές από τον Ιανουάριο του 2021».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
25/10/2024 01:00 μμ

Μεγάλο άλμα έκαναν οι τουρκικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το πρώτο 9μηνο του 2024.

Όπως ανέφερε ο κ. Mustafa Gültepe, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Τουρκίας (TİM), «κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2024, η Τουρκία σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία στις εξαγωγές φρούτων, παραδίδοντας προϊόντα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (924 εκατ. ευρώ) σε 115 χώρες. Το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούμε κυρίως σε μεγάλες αγορές με υψηλές εισαγωγικές δυνατότητες. Αυτή η αύξηση των τουρκικών εξαγωγών δείχνει την στρατηγική σημασία της τουρκικής γεωργίας και την αυξανόμενη ζήτηση για γεωργικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Μέσα σε οκτώ μήνες, οργανώσαμε 91 εμπορικές αποστολές με τις εξαγωγικές ενώσεις μας και στοχεύουμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό σε 150 μέχρι το τέλος του έτους».

Τα κύρια φρούτα που εξάγει η Τουρκία είναι τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα ρόδια, τα κεράσια κ.α.

Βασικοί προμηθευτές των τουρκικών αγροτικών προϊόντων είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν έχουν δασμούς), η Μέση Ανατολή και η Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών σε ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Επίσης έχει κερδίσει μεγάλο μερίδιο στις αγροτές των χωρών της Αφρικής.

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει φιλόδοξους στόχους για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών φρούτων. Οι αρχές της χώρας σκοπεύουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις ήδη ανεπτυγμένες αγορές (π.χ. BRICS).

Αναμένεται επίσης ότι η ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων logistics και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον αγροτοβιομηχανικό τομέα θα συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση του όγκου των εξαγωγών στο άμεσο μέλλον.

Τελευταία νέα
24/10/2024 11:00 πμ

Οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποίησεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ακτοπλοΐας, που ανακοίνωσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025, με αυξήσεις 12%, ενώ οι ακτοπλόοι αντιπρότειναν 3%.

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ζητά την απρόσκοπτη μετακίνηση για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας καθώς τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι της Κρήτης δεν έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν συνάδει καθόλου με το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο παρουσιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, αφού η ελάχιστη υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών της εντός της χώρας.

Επειδή στην Κρήτη πέραν της ανάγκης μετακίνησης των κατοίκων, υπάρχει και η ανάγκη μεταφοράς στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας.

Επειδή η αγροτική οικονομία και γενικότερα οικονομία της Κρήτης εξαρτάται από την ελεύθερη έλευση πολιτών και εμπορευμάτων προς την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη.

Επειδή ως αγρότες στην Περιφέρεια Κρήτης αισθανόμαστε ΜΗ ασφαλής με την ισχύουσα κατάστασης και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους που δημιουργούν, συντηρούν και δεν αποτρέπουν αυτή την κατάσταση και που έχει σαν συνέπεια την τεράστια οικονομική καταστροφή στους αγρότες της Κρήτης.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας για την αντιστροφή αυτής της θλιβερής εικόνας στην Ελλάδα του 2024».

22/10/2024 03:31 μμ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Mercosur, που ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της G20, η οποία θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στις 18-19 Νοεμβρίου.

Η ομάδα κρατών Mercosur αφορά τις αγορές της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της Βολιβίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ένα νέο «ταμείο» στον προϋπολογισμό της για την αποζημίωση των γεωργών και των κτηνοτρόφων για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Όμως σε αυτό το μέτρο αντιδρούν οι αγροτοσυνδικαλιστικές ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca, που υποστηρίζουν ότι η σύσταση ενός «ταμείου αποζημίωσης» είναι μια γρήγορη αλλά όχι γνήσια λύση στα προβλήματα που θα φέρει η συμφωνία.

Και προσθέτουν: «η προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur αντιτίθεται σθεναρά από τους ευρωπαϊκούς τομείς αγροτικών προϊόντων διατροφής μας, οι οποίοι την καταγγέλλουν ως ξεπερασμένη και ασυνάρτητη.

Αυτή η συμφωνία θα διευκόλυνε την εισαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά που απέχουν πολύ από τα πρότυπα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους παραγωγούς και κατασκευαστές (καλή μεταχείριση των ζώων, εργατική νομοθεσία κ.α.), με αποτέλεσμα έναν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ.

Απαντώντας σε αυτούς τους επικριτές, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τώρα τη δημιουργία «ταμείου αποζημίωσης» για τους αγρότες της ΕΕ. Αυτό μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί από την πλευρά μας.

Μια «αποζημίωση» δεν επιλύει τα προβλήματα αυτής της εμπορικής συμφωνίας, όπως τέθηκαν από τους κλάδους μας και από μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων καταναλωτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, σχετικά με την ανάγκη για πραγματική αμοιβαιότητα μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά τα πρότυπα παραγωγής και τους κινδύνους για την τόνωση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της απώλειας βιοποικιλότητας

Αντί να κάνει τέτοιες προτάσεις, η Επιτροπή θα πρέπει αντ' αυτού να λάβει σοβαρά υπόψη της τα συμπεράσματα για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που προέκυψαν από την έκθεση για τον «Στρατηγικό Διάλογο και το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ», η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη η Επιτροπή «να αναλάβει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των διαπραγματευτικών στρατηγικών της» καθώς και την ανάγκη για υψηλότερο επίπεδο αμοιβαιότητας».

14/10/2024 10:00 πμ

Μέχρι 14/11/2024 θα τρέχει η χρηματοδοτική δράση για την «Προώθηση των Πωλήσεων και κυρίως των Εξαγωγών» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027».

Δικαιούχοι είναι Αγροτικοί ​Συνεταιρισμοί και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων είναι να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τι χρηματοδοτείται

​Ενδεικτικά, οι ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν στα εξής:

  • Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜΜΕ
  • Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών
  • Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κλπ.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022- 2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση φτάνει στο 50% και η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) εδώ

09/10/2024 03:52 μμ

Καθοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές της Κρήτης, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι κρητικές εξαγωγές - μη συμπεριλαμβανομένων των Πετρελαιοειδών - έφτασαν τα 365,2 εκ. ευρώ και τους 221.891 τόνους, έναντι των 589,5 εκ. ευρώ και 278.413 τόνων το 2023, καταγράφοντας μείωση 38% σε αξία και 20,3% σε ποσότητα.

Από το σύνολο της μείωσης που καταγράφηκε σε αξία, δηλαδή τα 224,3 εκ. ευρώ, σχεδόν τα 200 εκ. ευρώ (το 90%) αφορούν στη μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου, προς την Ιταλία και την Ισπανία, που κατά κανόνα εξάγεται ελαιόλαδο σε χύμα μορφή.

Επίσης, αν συγκρίνουμε τα στοιχεία που εξετάζουμε για το 2024 με το α’ 6μηνο του 2022, που ήταν 338 εκ. ευρώ, ουσιαστικά βλέπουμε πως φέτος έχουμε αύξηση ίση με 8%.
Ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο έφτασε τα 139,1 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 38,1% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων, με μείωση 58,9% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τα κηπευτικά έφτασαν τα 19,8 εκ. ευρώ με μείωση 22,9%, τα ψάρια & θαλασσινά τα 6,9 εκ. ευρώ και αύξηση 3%.

Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα γλυκά, τα φρούτα & καρποί, η κατηγορία νερών – αναψυκτικών – χυμών, το κρασί, τα γαλακτοκομικά και το μέλι.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, δήλωσε: «Η μείωση που παρατηρείται στις εξαγωγές της Κρήτης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 ήταν απόλυτα αναμενόμενη και είχε προβλεφθεί από τις αρχές του έτους. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, η παραγωγή ελαιολάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των εξαγωγών της Κρήτης και η οποιαδήποτε διακύμανση σε αυτή, προκαλεί αντίστοιχες διακυμάνσεις στο σύνολο των εξαγωγών. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και καύσωνα, αλλά και τα φυτοϋγειονομικά προβλήματα, έπληξαν τις καλλιέργειες και οδήγησαν στην τεράστια μείωση που παρατηρούμε στις εξαγωγές της Κρήτης».

16/09/2024 03:43 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μείωση γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συμμετείχε, σήμερα Δευτέρα (16/9), στηn συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό, που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Ακόμη ανέφερε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως τόνισε βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδότηση του 60% της αξίας.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής, υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση τουλάχιστον ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

10/09/2024 12:11 μμ

Συνεχόμενα ρεκόρ στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2023 έγιναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Η εκτίμηση είναι ότι για το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών.

Αυτά τονίστηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς), που έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, αναφερόμενος στην χρονιά που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο τόνισε τις ιδιαίτερες οικονομικές, περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζουν τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, επομένως και του ελαιοκομικού κλάδου και από κοινού με τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων (κόστος ενέργειας και πρώτων υλών) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνιστούν παράγοντες:

  • αυξητικούς του κόστους των προϊόντων και
  • μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:
για το ζήτημα της από την δεκαετία του ’60 συνεχούς/επταήμερης λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων κατά την περίοδο της συλλογής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και την ολιγωρία της Δι οίκησης για την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας για την ομαλή απορρόφηση του πρωτογενούς προϊόντος από τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, και των επιτραπέζιων ελιών, και την έλλειψη προσοχής της Διοίκησης για την σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» - πάγιο αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ από το 2010 - όπως συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλισθούν:

  • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
  • η διαφάνεια κατά την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών,
  • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
  • η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών περιορίζοντας την διαφορά της τιμής από το «χωράφι στο ράφι».

Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης, ότι παρά το προαναφερθέν δυσμενές περιβάλλον η πορεία των εξαγωγών του προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας!

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των εξαγωγών δεν διασφαλίζεται και για το μέλλον, αν δεν ρυθμιστούν σοβαρά διαρθρωτικά θέματα του κλάδου (όπως τα προαναφερόμενα) και δεν γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών.

Ειδική μνεία έγινε στην Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία "KALAMATA OLIVES" που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ" και δικαιώνει την ισχύουσα πλέον "Απόφαση Γεωργαντά" που προβλέπει και την παράλληλη κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας"/PDO "Elia Kalamatas" και αποκαθιστά την ομαλότητα:

  • για το 98% των ελαιοπαραγωγών εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς "ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ" και βρίσκονταν σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ και
  • για τις εξαγωγές του προϊόντος που η αξία τους ξεπερνά πλέον τα 280 εκατ. ευρώ ετησίως και διενεργείται από το σύνολο των μεταποιητικών - τυποποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία "KALAMATA OLIVES" από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση. Επιτραπέζιας Ελιάς), Γιώργος Ντούτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Οργάνωσης από την ίδρυση της:

  • στην έλλειψη διαχειριστικών στοιχείων για τις επιτραπέζιες ελιές και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των κατά τόπους ΔΑΟΚ,
  • στην ανάγκη υπολογισμού αντικειμενικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα του προϊόντος σύμφωνα με την γεωργική λογιστική και
  • στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού ελαιώνα, η επίτευξη του οποίου απαιτεί πολιτική βούληση και εθνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με επιστημονική έρευνα και μόνιμη συνεργασία με την Οργάνωση.

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 από την συζήτηση προέκυψε ότι ο όγκος της πρωτογενούς παραγωγής προβλέπεται ικανοποιητικός για τις βασικές επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και εκτιμάται ότι θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης αγοράς που θα εξασφαλίζει μεν το αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

09/09/2024 02:52 μμ

«Χρειαζόμαστε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ (Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών), Νίκος Καλόγρης, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την 88η ΔΕΘ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζομένους μεταφράζεται σε πόρους που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, όπως και οι αυξήσεις συντάξεων και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπως διαπιστώνουμε εμείς, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, τα χρήματα που διαχέονται στην κοινωνία είναι χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας και τις επιπτώσεις των διογκωμένων φόρων. Στόχευση όλων μας αποτελεί η ανάδειξη του ελληνικού επιχειρείν, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας.

«Αναμένουμε, παρά τα θετικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ανάλογα με το οικονομικό περιθώριο της χώρας, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ.

06/08/2024 11:28 πμ

Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου (παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία).

Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.

Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:
1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:

  • οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
  • επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς: o ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), o φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, o οικοδομικών υλικών, o παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):
Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Έκδοση παραστατικών,
  • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
  • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):
Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
  • Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
  • Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Tο χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

Α΄ Φάση Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

  • Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 € ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):
Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

Εξαιρέσεις:

Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

  • Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
  • Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
  • Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
  • Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
  • Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

29/07/2024 12:00 μμ

Αν και μειώνονται οι εξαγωγές στις τομάτες και τις πιπεριές βλέπουμε αντιθέτως να αυξάνουν οι εισαγωγές τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε και κινητικότητα με εισαγωγές καρπουζιών από Αλβανία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην χώρα μας βλέπουμε φέτος το καλοκαίρι να αγοράζουν εισαγόμενες ντομάτες και πιπεριές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός αγοράς οι ντόπιες παραγωγές. Η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής αυτής της εικόνας στην αγορά, η οποία στην ουσία απαξιώνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ντομάτας, για την περίοδο 1/1/2024-26/7/2024, εκτιμώνται ότι ανήλθαν στους 28.300 τόνους, έναντι 30.900 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (μείωση κατά -7,4%).

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι εισαγωγές ντομάτας, από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 1.400 περίπου τόνους. Οι εισαγόμενες ντομάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία και Κόσοβο, με τον ρυθμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες να είναι ανοδικός.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται αυτή την περίοδο με υποτονικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από 1/4/2024 έως 26/7/2024 οι εξαγωγές πιπεριάς ανέρχονται σε 7.500 τόνους, έναντι 8.800 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -14,9%)

Αντιθέτως οι εισαγωγές πιπεριάς στην χώρα μας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν σε 1.600 τόνους, ποσότητες που είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 900 τόνους περίπου (αύξηση κατά 62,5%)».

Στο μεταξύ με δύο εβδομάδες πρωίμηση αναμένεται να έχει η συγκομιδή για τα καρπούζια της Ουγγαρίας.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «η Ουγγαρία αναμένει μια συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών και πρόκειται να προμηθεύσει κυρίως τις γειτονικές της χώρες. Το περίεργο όμως - που αφορά την χώρα μας - είναι ότι ακόμη και στα καρπούζια παρατηρείται δραστηριότητα εισαγωγής τις τελευταίες ημέρες ποσοτήτων από την Αλβανία».

01/07/2024 03:02 μμ

Ρεκόρ σημείωσαν τον Μάιο του 2024 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών της Μεσογείου (AKIB), Ferhat Guruz, «η Τουρκία κατάφερε να εξάγει τον Μάιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνολικής αξίας 284 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (264.290.400 ευρώ), πετυχαίνοντας μια αύξηση, κατά 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάιο του 2023). Από αυτές τις εξαγωγές η AKIB είχε ποσοστό 43% σε ποσότητα και ήταν αξίας 122,4 εκατομμύριων δολαρίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AKIB, Ρωσία, Ιράκ και Γερμανία, ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί των τουρκικών φρούτων και λαχανικών.

«Πετύχαμε αύξηση κατά 339% στην αγορά του Ιράκ και κατά 126% στην γερμανική αγορά. Σημαντική αύξηση εξαγωγών καταγράφηκε επίσης στη Λιβύη, την Τσεχία και την Γεωργία», δήλωσε ο κ. Guruz.

Όσον αφορά τα προϊόντα που εξήχθησαν, κατά τον συγκεκριμένο μήνα, τα ροδάκινα πρωτοστάτησαν με εξαγωγές αξίας 81,2 εκατομμύρια δολαρίων, ενώ ακολούθησαν τα κεράσια και τα βύσσινα με 34,6 εκατομμύρια δολάρια και οι ντομάτες με 28,6 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η αύξηση των εξαγωγών δείχνει τον κυρίαρχο ρόλο που έχει η Τουρκία στη διεθνή αγορά φρούτων και λαχανικών», τόνισε ο πρόεδρος της AKIB.

Ακόμη πρόσθεσε ότι έρχονται μεγάλες προοπτικές στις τουρκικές εξαγωγές από την μεγάλη κινέζικη αγορά. «Η υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων με την Κίνα είναι πολύ σημαντική για τις εξαγωγές τουρκικών εσπεριδοειδών», τόνισε στον ΑγροΤύπο. Όπως προέβλεψε οι εξαγωγές τουρκικών εσπεριδοειδών, που ανήλθαν σε 1,7 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εμπορική περίοδο, αναμένεται να φτάσουν στους 2,3 εκατομμύρια τόνους κατά την τρέχουσα περίοδο.

Από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι χωρίς δασμούς επειδή η Τουρκία είναι κράτος προς ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα εξάγει προς την Ρωσία γιατί αν και χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υπογράψει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει τα κέρδη της ρώσικης αγοράς.

11/06/2024 10:13 πμ

Η αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων επί των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος, μετά την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο, στις 13 Μαΐου.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ τηρεί και πάλι τη δέσμευσή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να την στηρίξει για όσο διάστημα χρειαστεί, παρέχοντας στήριξης της ΕΕ στην οικονομία της Ουκρανίας και πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας.

Πάντως η Κομισιόν τονίζει ότι λόγω αντιδράσεων από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ θα υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου - έκτακτης ανάγκης - που θα εφαρμοστεί στις εισαγωγές ουκρανικών αυγών, πουλερικών, ζάχαρης, βρώμης, αραβόσιτου, πλιγούρι και μέλι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η ανανέωση της ισχυρής οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που η χώρα παλεύει με μια νέα στρατιωτική επίθεση. Αυτά τα μέτρα είναι μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνουν πλέον ισχυρότερες διασφαλίσεις για τους ευαίσθητους γεωργικούς τομείς της ΕΕ, ανταποκρινόμενοι στις εύλογες ανησυχίες που εξέφρασαν οι γεωργοί και τα κράτη μέλη μας.

Επιτύχαμε τη σωστή ισορροπία, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση πιο μακροπρόθεσμων λύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.

Με τον τρόπο αυτό, το μήνυμά μας είναι σαφές: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

07/06/2024 10:27 πμ

Στην Κίνα είχε πάει τέλη Απριλίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την επίσκεψή του είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου το ΥπΑΑΤ, στην συνάντηση υπήρξε βούληση των δύο πλευρών να επιλυθούν προβλήματα τεχνικής φύσεως, να βελτιωθούν καθώς και να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όπως Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα, Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα, στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν την διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία και υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ, μάλιστα παραβρέθηκαν και σε κοινό γεύμα.

Δεν υπήρξε όμως κάποια ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αν είχαμε κάποια θετική εξέλιξη από την επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Κινέζοι ζήτησαν από τους Έλληνες να ακολουθηθεί η ίδια σχετική διαδικασία που γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια.

28/05/2024 02:12 μμ

Στην Λακωνία βρέθηκε, σήμερα Τρίτη (28/5), ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε με παραγωγούς πορτοκαλιών στην Σκάλα.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε κάποιες πτυχές που δεν ήταν γνωστές για την περίοδο διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Βορίδης «στις συζητήσεις που κάναμε στην ΕΕ μας ζητούσαν μείωση κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης και μετακίνηση ποσών προς τα Οικολογικά Σχήματα».

Και πρόσθεσε: «Κάναμε αγώνα να περιορίσουμε αυτή την μετάβαση των κονδυλίων. Είχαν διαφωνίες τα κόμματα της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούσαν να γίνει άμεσα η μετακίνηση των κονδυλίων.

Αυτή η συζήτηση ανοίγει ξανά τώρα με τις Ευρωεκλογές. Θα πρέπει να δοθεί μια κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε να κάνουμε διαπραγμάτευση, ενώ οι αντίπαλοι πολιτικοί αντίπαλοι θέλουν τώρα να γίνει η μετάβαση στην πράσινη πολιτική».

Στην συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα πορτοκάλια με την τιμή παραγωγού.

Όπως τόνισε «οι τιμές έχουν μειωθεί γιατί γίνονται εισαγωγές από Αίγυπτο. Τα στοιχεία λένε ότι η αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Εισάγουν όμως άλλες χώρες της ΕΕ εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες και δημιουργούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές. Επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει τι θα εισάγει η Δανία ή η Γερμανία».

Η λύση για τον κ. Βορίδη φαίνεται από την απόφαση που πήρε το ΥπΑΑΤ και σταμάτησε τις εισαγωγές του ρυζιού από ασιατικές χώρες. «Δείξαμε ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Λέμε λοιπόν: ότι καλλιεργητική φροντίδα απαιτώ ότι φυτοπροστασία απαιτώ ότι όρους παραγωγής απαιτώ για τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο παραγωγό, τουλάχιστον τους ίδιους όρους πρέπει να απαιτήσω κατά την εισαγωγή του πορτοκαλιού στην ΕΕ».

Στην συνέχεια ο υπεύθυνος συντονιστής της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις εμπορικές συμφωνίες που κάνει η ΕΕ.

«Ζητάμε να ανοίξει μια αγορά τρίτης χώρας για παράδειγμα της Αργεντινής για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και δεν θέλουμε αυξημένους δασμούς. Μας απαντά η Αργεντινή από την πλευρά της ότι ζητά να ανοίξει την αγορά της ΕΕ για το βόειο κρέας. Για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και να προστατεύσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο Έλληνες βουλευτές που θα εκπροσωπούν το ελληνικό έθνος. Να θυμίσω ότι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας μας».

Για τα προβλήματα με την συνδεδεμένη πορτοκαλιού και την αύξηση στα στρέμματα, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι έχει γίνει λάθος από το ΥπΑΑΤ.

«Αναγνωρίσαμε το λάθος και θα λυθεί, δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί πορτοκαλιού», τόνισε.

27/05/2024 03:07 μμ

Βρισκόμαστε στις αρχές της συγκομιδής καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών στην χώρα μας.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά βλέπουμε με έκπληξη να έχουμε αύξηση των εισαγωγών σε αυτά τα προϊόντα, κυρίως από τρίτες χώρες.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε και φέτος η συγκομιδή και η ροή εξαγωγής καρπουζιών και πεπονιών. Οι μέχρι σήμερα εξαχθείσες ποσότητες ανέρχονται σε 51.000 και 700 τόνους αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή - από 1/4/24 έως και σήμερα Δευτέρα (27/5/2024) - πάνω από 250 τόνων καρπουζιών από Ιράν και Ισπανία, καθώς και 200 τόνων πεπονιών από Αίγυπτο, Ολλανδία και Ιράν.

Επίσης μείωση παρουσιάζουν φέτος οι εξαγωγές ελληνικής τομάτας. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι οι εξαγωγές τομάτας ανήλθαν σε 25.500 τόνους (έναντι 27.700 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023) ποσότητες που είναι μειωμένες κατά -7,9%.

Από την άλλη έχουν ενταθεί στην χώρα μας οι εισαγωγές τομάτας, οι οποίες ανέρχονται μέχρι σήμερα σε περίπου 1.400 τόνους (έναντι 590 τόνων που είχαμε πέρσι). Από αυτή την ποσότητα οι 850 τόνοι έχουν εισαχθεί από την Τουρκία.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, που υπάρχει πρόβλημα στην διάθεση της ελληνικής τομάτας (μεγάλες ποσότητες πάνε στις χωματερές), εισήχθησαν δύο φορτία τομάτας, το ένα από Τουρκία και το δεύτερο από Ιράν».

Στο μεταξύ ξεκίνησαν και οι εξαγωγές υπερπρώϊμων κερασιών, με τις εξαχθείσες μέχρι σήμερα ποσότητες να ανέρχονται σε περίπου 3.000 τόνους.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή του τουρκικού κερασιού αναμένεται να είναι αυξημένη, με καλούς όγκους και καλή ποιότητα, ενώ οι αποδόσεις θα είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη σεζόν.

21/05/2024 01:27 μμ

Συζήτηση στην Βουλή πραγματοποιήθηκε, στις 20/5/2024, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Την παρέμβαση της χώρας μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, οι οποίες πλήττουν ευθέως και σφόδρα το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι κατά 53%, ενώ τα εσπεριδοειδή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των έκτακτων ελέγχων.

Αυτό όμως που δεν ανέφερε το ΥπΑΑΤ είναι ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων. Έχουμε προχωρήσει στην καταστροφή κάποιου προϊόντος;

Πάντως ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι οι έλεγχοι είναι μειωμένοι σε σχέση με τα συνολικά φορτία που εισάγει η χώρα μας.

Επίσης αναμένουμε τους ελέγχους που θα ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ για τον μήνα Απρίλιο. Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι έλεγχος δεν σημαίνει να βλέπεις τα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής του φορτίου που εισάγεται στην χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑγροΤύπου, η Βουλγαρία έχει κάνει το 40% των συνολικών απορρίψεων της ΕΕ στα φορτία οπωροκηπευτικών που εξάγει η Τουρκία στην Ευρώπη. Μιλάμε για ένα μεγάλο νούμερο που είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων και των υποδομών που έχει η γειτονική μας χώρα. Επίσης είναι περίεργο να έχουμε εισαγωγές ντομάτας από τρίτες χώρες με τιμές 1,15 ευρώ/κιλό, όταν την ίδια στιγμή μεγάλες ποσότητες ντόπιας ντομάτας μένουν απούλητες.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Την παρέμβαση της χώρας μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες οι οποίες πλήττουν ευθέως και σφόδρα το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησης που κατέθεσε με θέμα «ο αθέμιτος ανταγωνισμός εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες απειλεί την επιβίωση των Ελλήνων αγροτών».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κόκκαλη απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε στην πρωτολογία του: «Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο πρωτογενής τομέας σήμερα στη χώρα μας περνά πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν θέματα με τις επιδοτήσεις, με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέματα κλιματικής αλλαγής, μισές αποζημιώσεις, άδικες αποζημιώσεις. Έρχεται, όμως, σε όλα αυτά να προστεθεί και ένα πρόβλημα που ίσως είναι το πιο μείζον. Ξέρετε ότι σας ασκούμε σφοδρότατη κριτική, αλλά θέλω να είμαι δίκαιος.
Εισαγωγές από τρίτες χώρες: Τι μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση; Ενδεικτικό είναι ότι το 2024 στη χώρα μας, που θεωρείται βασική παραγωγός φρούτων και λαχανικών, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 36,96% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 του προηγούμενου έτους και ήταν αυξημένες σε ποσοστό 27,13%. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έρχονται κατόπιν συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες.
Το ζητούμενο, όμως, είναι το εξής: Έρχονται σίγουρα χωρίς τους απαραίτητους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους -αυτό είναι κοινό μυστικό- και το κόστος γι’ αυτά τα προϊόντα είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι για τα προϊόντα τα οποία παράγουν οι αγρότες μας εδώ στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά είναι σαν η Ευρώπη να τρώει τις σάρκες της, όταν ταυτόχρονα απαιτεί εν όψει της ευρωπαϊκής «πράσινης» συμφωνίας -και καλά κάνει- αυστηρές προδιαγραφές για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και ταυτόχρονα επιτρέπει από την Αίγυπτο πορτοκάλια, από την Τουρκία αμύγδαλα, καρύδια και πολλά άλλα προϊόντα.
Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα προϊόντα αγοράζονται μισοτιμής, βαφτίζονται κιόλας ελληνικά -το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων- με συνέπεια αυτό το πρόβλημα πλέον να απειλεί να καθίσταται ως το πιο σημαντικό.
Ερωτάται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε αφ’ ενός -διότι εδώ το θέμα θέλει πολιτική διαχείριση σε επίπεδο τουλάχιστον Συμβουλίου Υπουργών- ώστε να γνωστοποιηθεί αυτό το θέμα; Δεύτερον, τι προτίθεστε να κάνετε όσον αφορά τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στη χώρα μας, αν όλα αυτά τα προϊόντα έρχονται με πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικών ελέγχων;
Στο τέλος της ημέρας, κύριε Υπουργέ, ζημιωθείς είναι ο παραγωγός, δηλαδή ο παραγωγός ακτινιδίων, ο παραγωγός πορτοκαλιών, ο παραγωγός ξηρών καρπών.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «την εισαγωγή των προϊόντων δεν μπορούσαμε να την εμποδίσουμε. Το γνωρίζετε και το γνωρίζουν όλοι. Αυτό που μπορούμε και αυτό που θέλουμε είναι να εμποδίσουμε και να περιορίσουμε τις αθέμιτες πρακτικές. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι αυξήθηκαν έως και 53%, ενώ τα εσπεριδοειδή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των έκτακτων ελέγχων. Και όταν μιλάμε για ελέγχους, να εξηγήσουμε. Το Υπουργείο μας εποπτεύει και συντονίζει τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών που διεξάγουν ελέγχους σε νωπά οπωροκηπευτικά, μπανάνες και πατάτες, σε όλα τα στάδια της εμπορίας σχετικά με τη συμμόρφωση με τα εμπορικά πρότυπα, στα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής και στη συσκευασία-τυποποίηση σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια και στο στάδιο της εισαγωγής και σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, στους ελέγχους κατά την εισαγωγή πραγματοποιούνται έλεγχος εγγράφων κατά 100% των φορτίων, έλεγχος ταυτότητας και φυσικός έλεγχος δειγματοληπτικά.
Στην περίπτωση που τα εισαγόμενα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, επιβάλλονται κυρώσεις που ποικίλλουν από τις υποχρεωτικές διορθωτικές κινήσεις ως την απαγόρευση εισαγωγής ή την καταστροφή του προϊόντος».

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στην ανάγκη να υπάρξει επίσημη παρέμβαση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εστίασε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία του Γραφείου Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών, το οποίο όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα έχει μόλις εννέα καταγγελίες. «Φανταστείτε, συνέχισε, εννέα καταγγελίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές! Είναι σίγουρα εννέα οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που συμβαίνουν στην αγορά σήμερα; Όχι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτό δείχνει ότι δεν προχώρησε. Στο τέλος της ημέρας ποιος είναι ζημιωθείς; Πάλι ο παραγωγός, είτε παράγει πορτοκάλια, είτε παράγει αμύγδαλα στη Θεσσαλία, είτε ξηρούς καρπούς, είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Και λέω ο παραγωγός «Πώς θα βγω πέρα, πώς θα αντεπεξέλθω, όταν έρχονται προϊόντα από το εξωτερικό, από τρίτες χώρες;».
Για αυτό και απαιτείται παρέμβαση, κύριε Υπουργέ, τουλάχιστον στο Συμβούλιο Υπουργών, διότι αυτό το θέμα απασχολεί και άλλες χώρες. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τρώει τις σάρκες της και να απαιτεί από τις χώρες συγκεκριμένες προδιαγραφές στα πλαίσια της ευρωπαϊκής «πράσινης» συμφωνίας για την παραγωγή των προϊόντων και ταυτόχρονα να εισάγονται από τρίτες χώρες προϊόντα στη μισή -και πολύ πιο κάτω- τιμή. Πλήττονται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί».

10/05/2024 02:18 μμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει τη κοπή του πρώιμου πεπονιού χαμηλής κάλυψης στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Μεσαράς, αλλά και της Πρεβέζης, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική πορεία.
Ο κ. Αντώνης Γκόνης διατηρεί καλλιέργεια 40 στρεμμάτων υπαίθριου πεπονιού χαμηλής κάλυψης στο Λαγκούβαρδο της Μεσσηνίας. Όπως λέει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο "καλλιεργώ 40 στρέμματα υπαίθριο πεπόνι και ανάλογα με τις συνθήκες της καλλιέργειας κάθε περίοδο παράγω περίπου 100-120 τόνους".
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως "πρόκειται για καλοκαιρινό φρούτο και η κοπή του ξεκινάει σε λίγες ημέρες, η οποία τη φετινή σεζόν θα είναι πρώιμη εξαιτίας του ζεστού καιρού που είχαμε ως τώρα. Οι αποδόσεις προβλέπονται να είναι καλές με τα τωρινά δεδομένα, το μόνο που με φοβίζει είναι οι βροχές που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες και είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στη συγκομιδή, καθώς μπορεί να σαπίσει μέρος της σοδειάς.

"Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης είναι παραγωγός από τη περιοχή της Μεσαράς στην Κρήτη. Διαθέτει 20 στρέμματα καλλιέργεια πεπονιού χαμηλής κάλυψης και δήλωσε στον ΑγροΤύπο: "Ο καιρός ήταν ευνοϊκός και η συγκομιδή θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τη περσινή χρονιά στην αγορά υπήρχε μεγάλη ποσότητα καρπουζιού, με αποτέλεσμα οι τιμές να ήταν αρκετά χαμηλές."
Στην Κρήτη η τιμή του πεπονιού πρώτης ποιότητας ξεκίνησε απο 0,33-0,55 λεπτά/κιλό τη Μ. Τετάρτη (1/5), ενώ την Πέμπτη 8/5 η τιμή του πεπονιού κυμάνθηκε στα 0,55-0,72 λεπτά/κιλό.

Στα Φλάμπουρα Πρεβέζης οι εποχιακές θερμοκρασίες έχουν πέσει φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Αναστάσιος Πιτσιώλας διατηρεί πρώιμη καλλιέργεια πεπονιού θερμοκηπίου αλλά και υπαίθρια. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο, "στην υπαίθρια καλλιέργεια η σπορά θα γίνει στις επόμενες μέρες, ενώ η κοπή υπολογίζεται στα τέλη του καλοκαιριού, τον Αύγουστο. Όσον αφορά τα πρώιμα πεπόνια θερμοκηπίου η συγκομιδή θα ξεκινήσει κοντά στα τέλη του μήνα. "
Ο ίδιος δηλώνει πως " Η κακοκαιρία και το κρύο μπορεί να επηρεάσει και την καλλιέργεια θερμοκηπίου. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται πτώση της θερμοκρασίας κατά τη εποχή που διατρέχουμε, για αυτό και εγώ προσωπικά δεν βάζω τόσα πρώιμα πεπόνια όσο παλιά.
Οι τιμές ως τώρα κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά όπως πάντα η παραγωγή, και κατ' επέκταση οι τιμές, θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. "
Όπως μας εξηγεί ο κ. Πιτσιώλας "οι τιμές παραλλάσσονται συνήθως ανά 15ήμερο, ανάλογα με την ποσότητα του πεπονιού στην αγορά. Με το που ανέβει η τιμή, γίνονται εισαγωγές από το εξωτερικό. "

09/05/2024 06:20 μμ

Μειωμένη, κατά 3,2%, ήταν το 2023 η αξία του εμπορίου (εισαγωγές και εξαγωγές) αγροτικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και των αγορών τρίτων χωρών.

Συγκεκριμένα ανήλθε σε 410,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 13,5 δισ. ευρώ λιγότερο από ό,τι το 2022 (424,4 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εξήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 228,6 δισ. ευρώ και εισήγαγε 182,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα 46,3 δισ. ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών μεταξύ 2022 και 2023 παρέμεινε σταθερή, ενώ υπήρξε αισθητή μείωση στην αξία των εισαγωγών (-6,8%).

Τη δεκαετία μεταξύ 2013 και 2023, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 56,2% (από 263,1 δισ. ευρώ σε 410,9 δισ. ευρώ), που ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση 4,6%. Την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα (4,7%) από τις εισαγωγές (4,4%).

Το Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία είναι αντίστοιχα οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί και εισαγωγικοί εταίροι της ΕΕ.

Ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κύριος εξαγωγικός προορισμός των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, με μερίδιο 22% στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ (σε αξία 48,6 δισ. ευρώ), ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες (12% - αξία 27,5 δισ. ευρώ), Κίνα (6% - αξία 13,5 δισ. ευρώ), Ελβετία (5% - αξία 12,1 δισ. ευρώ), Ιαπωνία (3% - αξία 7,2 δισ. ευρώ) και τη Ρωσία (3% - αξία 6,6 δισ. ευρώ).

Οι εισαγωγές της ΕΕ προέρχονταν κυρίως από τη Βραζιλία (9% - αξία 16,9 δισ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (8% - αξία 15,8 δισ. ευρώ), Κίνα (7% - αξία 13,3 δισ. ευρώ), τις Ηνωμένες Πολιτείες (7% - αξία 13,1 δισ. ευρώ), Ουκρανία (5% - αξία 9,5 δισ. ευρώ) και τη Νορβηγία (5% - 9,2 δισ. ευρώ).

29/04/2024 11:35 πμ

Επιτέλους, μετά από συνεχόμενα άρθρα του ΑγροΤύπου (για προβλήματα σε πορτοκάλια, λεμόνια, πατάτες κ.α.), καταφέραμε να βάλουμε στην ατζέντα του ΥπΑΑΤ - στις συζητήσεις που κάνει στην ΕΕ - και το θέμα της προστασίας των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών, λόγω ανεξέλεγκτων εισαγωγών.

Ο ΑγροΤύπος ευχαριστεί όσους Έλληνες παραγωγούς και φορείς βοήθησαν στα σχετικά ρεπορτάζ αλλά και τις δηλώσεις των Ισπανών αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίοι είχαν ψηλά το θέμα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να μετάσχει αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, αλλά και στην 5η κατά σειρά συνεδρίαση της Ομάδας των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, την EUMED-9, που θα προηγηθεί του Συμβουλίου.

Το ζήτημα που θα κυριαρχήσει και στις δύο συσκέψεις είναι η περαιτέρω αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και θέματα εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει 19 συγκεκριμένες και στοιχειοθετημένες προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί, με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στηρίζονται από τη EUMED-9,ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε θετικά για την εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών που αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στον περιορισμό των ελέγχων, κυρίως σε αγρότες που καλλιεργούν κάτω από100 στρέμματα.

Στην ατζέντα του ΥπΑΑΤ βρίσκονται, επίσης και θέματα προστασίας των αγροτών μας, αλλά και του συνόλου των Ευρωπαίων αγροτών, από αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών, λόγω ανεξέλεγκτων εισαγωγών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απόψε το βράδυ, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση της ΝΔ στο Λουξεμβούργο, με την ευκαιρία της επανίδρυσης γραφείων του κόμματος και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ.

26/04/2024 03:43 μμ

Οι Μαροκινοί πουλάνε στην μισοτιμής τις ντομάτες τους αλλά η ισπανική κυβέρνηση θέλει να «βελτιώσει» το διμερές εμπόριο αγροτικό προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών.

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Ισπανού Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Plana, στο Μαρόκο και η συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του κ. Mohammed Sadiki.

 Luis Plana

Στόχος του Ισπανού υπουργού - όπως δήλωσε - ήταν η βελτίωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών προϊόντων αγροδιατροφής.

Ο πρόεδρος της αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης ASAJA στην περιφέρεια της Málaga, Baldomero Bellido, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «σε μια εποχή που υπάρχουν τόσο σημαντικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών και του αθέμιτου ανταγωνισμού η επίσκεψη του υπουργού σε μια ανταγωνιστική χώρα είναι «ακατανόητη».

Οι Ισπανοί αγρότες πουλάνε τρόφιμα σε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, όπου έχουν πρόσβαση και αγρότες από τρίτες χώρες, οι οποίοι παράγουν με πολύ λιγότερους κανονισμούς και φιλοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις.

Στην χώρα μας - όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη - το κόστος παραγωγής θα είναι πάντα υψηλότερο από ό,τι στις τρίτες χώρες, που δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες της ΚΓΠ.

Θα θέλαμε να μας απαντήσει ο υπουργός κ. Plana ποιες ντομάτες θα προτιμήσουν να αγοράσουν οι αλυσίδες διανομής, τις ισπανικές που λόγω κόστους πρέπει να έχουν ελάχιστη τιμή 60 λεπτά το κιλό ή τις μαροκινές που πωλούνται προς 30 λεπτά το κιλό;».

25/04/2024 11:37 πμ

«Ορόσημο ουσιαστικών συνεργασιών Ελλάδας-Κίνας» χαρακτήρισε ο Υφυπουργός της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian, την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η συνάντηση διήρκησε πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο, με την παρουσία του Υφυπουργού, κ. Zhao Zenglian καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων και διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα έχοντας ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να επιλυθούν τεχνικές λεπτομέρειες που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Ήταν ξεκάθαρη η βούληση των δύο πλευρών να επιλυθούν προβλήματα τεχνικής φύσεως, να βελτιωθούν καθώς και να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Αντιμετωπίστηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να είναι πλέον ορατή, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ημερομηνία υπογραφής των δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στο τομέα αλιευμάτων. Πρόκειται για δύο «πρωτόκολλα συνεργασίας για τα αλιεύματα αλιείας και για τα εκτρεφόμενα αλιεύματα». Με την υπογραφή των δύο πρωτοκόλλων, θα είναι δυνατή η εξαγωγή από την χώρα μας όλων των άγριων αλιευμάτων και των προϊόντων τους ελληνικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του αυγοτάραχου και θα επεκταθεί ο κατάλογος των αλιευμάτων ιχθυοκαλλιέργειας και των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένου και του σολομού.

Αναλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό και με λεπτομέρειες οι χρόνιες εκκρεμότητες που κρατούσαν στάσιμη την εξαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού. Με την συμβολή υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πρεσβειών των χωρών μας, προβλέπεται συντομότατα να επιλυθούν.

Αντίστοιχες απαντήσεις και διευκρινήσεις δόθηκαν στα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί μετά την απαγόρευση εισαγωγών από Κίνα δερμάτων αιγοπροβάτων (το 2023), βοοειδών (το 2016) και χοιρινών.

Διαφάνηκε αισιοδοξία στην αντιμετώπιση συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων που για πρώτη φορά απαντήθηκαν επαρκώς και από τις δυο πλευρές.

Αντίστοιχες εξηγήσεις δόθηκαν μετά από την αναλυτική συζήτηση που έγινε για την μεταποιημένη και κονσερβοποιημένη τροφή για ζώα συντροφιάς (petfood), το εργοστασιακά πλυμένο μαλλί προβάτου, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για τις δυσκολίες που καταγράφονται από ελληνικής πλευράς στην εξαγωγική δραστηριότητα πυρηνόκαρπων (Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα, Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα). Συζήτηση επίσης έγινε για το θέμα εξαγωγών του Μανταρινιού.

Όπως ειπώθηκε από την κινέζικη πλευρά «η σημερινή συνάντηση δημιουργεί μεγάλη προοπτική για ισχυρότερη εμπορική συνεργασία στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα, σε ακτινίδια, χυμούς, αλιεύματα, δέρματα, γαλακτοκομικά, πτηνά, κρασί, μέλι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και ελαιόλαδο».

Κλείνοντας η κινέζικη πλευρά ζήτησε από τον Έλληνα Υπουργό να υπάρχουν εντατικές ανταλλαγές επισκέψεων και συνεργασιών μεταξύ στελεχών των δύο Υπουργείων και εκπροσώπων θεσμικών παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον ΥπΑΑΤ.

Επίσης, ζητήθηκε από τον Κινέζο Υφυπουργό η υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας Κτηνοτροφικών και Φυτουγειονομικών ζητημάτων» με την ισχυρή πεποίθηση ότι θα δώσει λύσεις στις επιμέρους δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών που απορρέουν από την ασθένεια της αφρικανικής πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που δυσχέραιναν τις εξαγωγές στην Κίνα.

Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν την διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την συμβολική ανταλλαγή δώρων, σε θερμό και φιλικό κλίμα όπως αρμόζει στις διαχρονικά στενές σχέσεις των δύο χωρών. Η θετική έκβαση της συνάντησης αποτυπώθηκε από τον Κινέζο Υφυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ως «ορόσημο ουσιαστικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας - Κίνας».

23/04/2024 04:01 μμ

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το προσχέδιο της Απόφασης για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισμό του μορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος πρώτος είχε αναφερθεί σε άρθρο του για το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής στο χωράφι και ότι σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Μέσω της διαβούλευσης η ΑΑΔΕ προσβλέπει στην άμεση συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εμβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Στο προσχέδιο της απόφασης καθορίζεται το περιεχόμενο των παραστατικών διακίνησης, η διαδικασία για την ψηφιακή έκδοση και διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και η διαδικασία ψηφιακής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών.

Επίσης ορίζονται οι υπόχρεοι έκδοσης παραστατικών διακίνησης, ο χρόνος έκδοσης και ο χρόνος διαβίβασης των δεδομένων στο myDATA.

Η διαβίβαση των δεδομένων θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Τα κανάλια διαβίβασης που μπορούν να χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για τη διαβίβαση δεδομένων των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών είναι τα παρακάτω:

α) Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

β) Προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την ΑΑΔΕ μέσω σχετικής διεπαφής.

γ) Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών «timologio» που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει από τις 23/4 μέχρι τις 10/5, ενώ τα σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Διαβάστε το κείμενο της διαβούλευσης (εδώ)