Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κομβικής σημασίας για τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος του νησιού, η κίνηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου.

Την παραγωγή και την διάθεση στην αγορά του πρώτου συνεταιριστικού παγωτού από πρόβειο γάλα ντόπιων παραγωγών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν καταγραφεί στην Θράκη από τον Θρακών Αμνός και τον ΘΕΣγάλα (παγωτό από αγελαδινό) στη Θεσσαλία.

Το παγωτό του ΑΣ Μεσοτόπου διατίθεται σε έξι γεύσεις καταρχήν στην τοπική αγορά της Λέσβου, σε καφετέριες και κέντρα εστίασης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο το μέλος διοίκησης και ασκών καθήκοντα διευθυντή, κ. Μάνος Κωνσταντιδέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα θα αρχίσει διάθεση του προϊόντος και σε άλλα σημεία στην χώρα, καταρχήν από συνεργαζόμενα μαγαζιά στον τομέα των τυροκομικών, που ήδη διαθέτει ο Συνεταιρισμός, αφού ήδη τρέχουν παραγγελίες.

Το εν λόγω παγωτό φτιάχνεται με πρόβειο γάλα Λέσβου στην ιδιόκτητη επαγγελματική μονάδα παραγωγής του Συνεταιρισμού και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντιδέλη, ημερησίως παράγονται περί τα 200 με 300 κιλά παγωτού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντιδέλης στον ΑγροΤύπο, ο κόσμος της Λέσβου έχει αγκαλιάσει ήδη την προσπάθεια του Συνεταιρισμού, που ως κύριο σκοπό έχει μέσω αυτής της κίνησης, να αυξήσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων, που παραδίδουν πρώτη ύλη στον ΑΣ Μεσοτόπου.

Σημειωτέον ότι φέτος ο ΑΣ Μεσοτόπου πληρώνει στους παραγωγούς 92 λεπτά για το πρόβειο και 59 λεπτά για το γίδινο, όμως στο τέλος της χρονιάς θα τους χορηγήσει 4-5 λεπτά επιπλέον ως εκκαθάριση, ίσως και λίγο παραπάνω φέτος.

Όπως εξηγεί το έμπειρο μέλος της διοίκησης, η κίνηση με το παγωτό ίσως φθάσει την τιμή που αγοράζει ο ΑΣ το πρόβειο γάλα από τους κτηνοτρόφους, ακόμα και πάνω από το 1 ευρώ, ώστε επιτέλους να ανταμειφθούν οι παραγωγοί για το γάλα λίγο καλύτερα, πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Σχετικά άρθρα
18/04/2024 04:36 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.

Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ: Προϊόν Της Χρονιάς 2024

Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.

Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.

Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.

Τελευταία νέα
18/04/2024 05:36 μμ

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες γίνονται οι έλεγχοι των γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.

Αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε, σήμερα Πέμπτη (18/4), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας.

Με αμοιβές της τάξης των 5 ευρώ την ώρα και με ελέγχους στον Έβρο χωρίς υποδομές - στις εισαγωγές φορτίων από Τουρκία - επί της Εγνατίας Οδού, δεν είναι τυχαίο στην χώρα μας ότι δεν μπορεί να βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί πιάνουν καθημερινά φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων από Τουρκία και Αίγυπτο αντίστοιχα.

Μάλιστα στη συνέντευξη εκπρόσωποι των γεωπόνων του ΥπΑΑΤ παραδέχτηκαν ότι οι Βούλγαροι στα σύνορα με την Τουρκία έχουν καλύτερες υποδομές από την χώρα μας για τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων.

Στην συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικών, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα μετά την κήρυξη της απεργίας - αποχής ως παράνομης και καταχρηστικής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, τόνισε ότι παρά την κήρυξη της απεργίας παράνομης, οι γεωτεχνικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια συσπείρωση του κλάδου. Αν ξεκινούσε η απεργία όλα θα ήταν κλειστά. Είναι όμως και πρώτη φορά που έχουμε καταδίκη μιας ομοσπονδίας πριν ξεκινήσει η απεργία. Ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα που ήθελαν να μας καταδικάσουν πριν την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα αιτήματα που είναι:

Οικονομικά αιτήματα:
Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των πρόσθετων τελών στους δικαιούχους γεωτεχνικούς.
Χορήγηση τελών επισήμων ελέγχων, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 2017/625.
Χορήγηση ελεγκτικής αποζημίωσης στους επίσημους ελεγκτές γεωτεχνικούς.
Καταβολή του επιδόματος 6%/ο για τους γεωτεχνικούς, όπως έχει νομοθετηθεί.
Αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και μείωση της χιλιομετρικής απόστασης.
Δημιουργία κλαδικού γεωτεχνικού μισθολογίου που να αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Θεσμικά αιτήματα:
Άμεση στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και χορήγηση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Καμία ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μη μισθολογικών παροχών.
Τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών με ξεχωριστές διοικητικές δομές για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας
Άμεση αναμόρφωση της σύνθεσης και του πλαισίου λειτουργίας των Ε.Π.Ε.Α..
Κατάργηση των τριμελών επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023.ών.
Άμεση έκδοση του νέου οργανόγραμματoς του Υ.Π.ΕΝ. και των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών.
Διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξασφάλιση των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού.
Νομική κάλυψη των γεωτεχνικών υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς σε άμεσο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωτεχνικοί.

Οι έλεγχοι γίνονται 365 ημέρες τον χρόνο, τα 198 σφαγεία της χώρας δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο. Γιατί να έχουμε εποχικούς υπαλλήλους είναι το ερώτημα προς την κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται:

  • Στον Έβρο 10.000 έλεγχοι ετησίως
  • Στον Πειραιά 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στο αεροδρόμιο της Αθήνας 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στην Θεσσαλονίκη 12.000 έλεγχοι ετησίως

Εισπράττει το κράτος ανταποδοτικά τέλη από τους ιδιώτες αλλά δεν τα καταβάλλει στους ελεγκτές. Πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως έσοδα και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε.

Από την άλλη οι ιδιώτες θέλουν να γίνονται έλεγχοι εκτός ωραρίου. Όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για 24ωρη λειτουργία ελέγχων.

Από τα 15 ευρώ την ώρα που παίρνουν οι γεωτεχνικοί τα 5 ευρώ πάνε υπέρ δημοσίου και μετά την φορολογία καταλήγει η αμοιβή να είναι 5 ευρώ την ώρα.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τρις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά η Εύβοια το 2005 είχε 25 κτηνίατρους που έκαναν ελέγχους στα σφαγεία και σήμερα έχει μόλις 5.

Χρειάζονται άμεσα προλήψεις τόνισαν και οι εκπρόσωποι των δασολόγων και ιχθυολόγων. Μάλιστα τόνισαν ότι εδώ και 5 χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας δασολόγος.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίες οι «κόκκινες κάρτες» που έβγαλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

17/04/2024 10:24 πμ

Το Δ.Σ. και τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, με ανακοίνωσή τους καλούν όλο τον πολιτικό και πολιτειακό κόσμο, αξιωματούχους και φορείς, να παραβρεθούν στην κηδεία του Αγροτικού Κόσμου των Φιλιατρών και των γύρω περιοχών.

Και προσθέτουν:

Καθώς η πληθώρα των προβλημάτων της περιοχής είναι γνωστή και η πανάκεια άφαντη αναφερόμαστε επιγραμματικά στα πλέον άλυτα προβλήματα της περιοχής.

Ζητήσαμε να γίνουν ενέργειες για την εύρεση εργατών γης, ένα πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα:

  • Οι θεμοκηπιακές μονάδες να υπολειτουργούν, είτε μένοντας ακαλλιέργητες, είτε μένοντας ασυγκόμιστα.
  • Εκβιασμοί από εργάτες.
  • Μείωση τάξεως του 40% στην αγροτική παραγωγή.

Η περιοχή χωρίς νερό, οι γεωτρήσεις του ΓΕΟΒ υπολειτουργούν έως και δεν λειτουργούν καθόλου. Το Φιλιατρινό Φράγμα, αντί να αρδεύει την περιοχή, βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ οι φθορές του μας κάνουν να ανησυχούμε για την ασφάλεια μας.

Αγροτική οδοποιία. Χρειαζόμαστε ερπυστριοφόρα για να φτάσουμε στα κτήματα μας.

Δημόσιες υπηρεσίες. Τις διώξατε όλες, τις τράπεζες εξίσου.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, σας έχουμε ενημερώσει γραπτά, με επιστολές και αναφορές προς όλες τις αρμόδιες αρχές. Δεν λάβατε τίποτα υπόψιν σας, μας αγνοήσατε!

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν δεν εκπληρώθηκαν ούτε στο ελάχιστο.

Πλέον σας καλούμε στην κηδεία μας, καθορίζοντας εσείς την ημερομηνία.
ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ!

17/04/2024 10:05 πμ

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας απένειμε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference».

«Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Τζον Κέρι, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια μπορεί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια επειδή γέμισε η Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά έχουμε και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή επισιτιστικής κρίσης δε μπορείς να «καταστρέφεις» την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη δικαιολογία ότι θέλεις να μειώσεις τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί θα είναι λιγότερο πετρέλαιο ή λιγότερα τρόφιμα;

Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης για τρόφιμα. Όμως η αγροτική προσφορά, εκτός από τα προβλήματα λόγω κλίματος αναμένεται να έχει στο κοντινό μέλλον και γεωπολιτικές «πιέσεις». Είναι ενδεχόμενο, οι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, με βάση τις εξαγωγές τους. Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και περιλαμβάνει χώρες που διαθέτουν αυξημένη προσφορά πετρελαίου και τροφίμων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική αφρικανικών χωρών με χαμηλή διατροφική ασφάλεια. Οι ρωσικές εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων προς την Αφρική και συγκεκριμένα τις υπο-Σαχάριες περιοχές αυξήθηκαν, κατά 30%, στην περίοδο 2023-2024 σε σχέση με το 2020-2021. Στο μέλλον φαίνεται ότι οι εξαγωγές αγρο-τροφίμων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος από την Ρωσία προς τον Παγκόσμιο Νότο, με στόχο την δημιουργία περιοχών επιρροής, με προφανή γεωπολιτικά οφέλη.

Επιπλέον, η εντεινόμενη συχνότητα και βιαιότητα απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια αρόσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο λόγω ανυδρίας, πλημμυρών και κυμάτων καύσωνα, που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς καμιά στρατηγική αλλά με μια άναρχη ανάπτυξη. Σε όλη την χώρα χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αγρότες που νοίκιαζαν χωράφια τα χάνουν γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα δώσουν σε εταιρείες - με το αζημίωτο - για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Στις 15 Μαρτίου 2024, ο κ. Σταυρογιάννης, μαζί με έναν συντοπίτη του από τον Παλαμά Φθιώτιδας και δύο ακόμη από το Καλαμάκι Λαμίας, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κατά παντός υπευθύνου, διοικητικού στελέχους και υπαλλήλου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι μηνυτές ζητούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ποινικά όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, από τις 9 Αυγούστου 2020.

Την ημερομηνία εκείνη τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει το όριο ανά Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 1MW μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα καλυφθούν δε θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά για την Αττική και τα νησιά, το όριο τίθεται στο 0,5%. Με τροποποιητική ΚΥΑ, τον Οκτώβριο του 2022, το σχετικό όριο περιορίστηκε στο 0,8%, ενώ παρέμεινε στο 0,5% για την Αττική και τα νησιά. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά έως και 10.875 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, με μέγιστο όριο συνολικά εγκατεστημένης ισχύος τα 776,78 ΜW.

Το ερώτημα είναι κάνει κάποιος έλεγχο για το πόσα στρέμματα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά ή μοιράζουν συνεχώς άδειες; Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα.

15/04/2024 01:28 μμ

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα στις Μηλιές Ηλείας (Φολόη) στην οποία παρουσιάστηκε η συνεργασία του Συνεταιρισμού με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο έχει τίτλο «FOLLOWING FOLOI CROPS» και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Φολόη με στόχο την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Ο Project Manager του Ιδρύματος Φολόη κ. Ιωάννης Σταματόπουλος μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην περιοχή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Αναπ. Καθηγητής κ. Ηλίας Τραυλός αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες του ερευνητικού έργου τόνισε ότι επιλέχθηκαν διάφορα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είδη με έμφαση σε σημαντικά κτηνοτροφικά φυτά.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Γεωπονικού κ. Νίκος Αντωνόπουλος παρουσίασε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αγρού ενώ ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και επίσκεψη στις πειραματικές καλλιέργειες. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), γεωπόνοι και ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις πολλές δυνατότητες που δίνονται μέσα από συνεργασίες πανεπιστημίων με τοπικούς φορείς και συνεταιρισμούς της Περιφέρειας και το σημαντικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

12/04/2024 11:04 πμ

Χωρίς καμιά προστασία από το ελληνικό κράτος το «Ελληνικό Γιαούρτι» εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικoύ να βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτό το brand name αλλά παράλληλα να δυσφημούν και να προσβάλουν το εθνικό μας προϊόντος, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ.

«Άστε τους Έλληνες να έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Αυτό αναγράφει πάνω στην συσκευασία του γιαουρτιού εταιρεία η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί και στο παρελθόν για σχετικά θέματα και συγκεκριμένα για κάποια γιαούρτια στην Ιαπωνία, με ελληνικά σύμβολα και πιστοποίηση.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, στην οποία καταγγέλλει το θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.

Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!

Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!

Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).

Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».

08/04/2024 09:33 πμ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για τα οξυμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου τα οποία παραμένουν άλυτα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στις συναντήσεις και συσκέψεις που έγιναν σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε Λάρισα και Αθήνα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τέθηκαν τα πιό βασικά προβλήματα καθώς και οι προτάσεις για ζητήματα όπως η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και προτάσεις για την αλλαγή του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

Τα βασικά προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά από την μεριά της ομοσπονδίας ήταν τα εξής:

1) Συνεχής και αυστηροί έλεγχοι, για την αποτροπή νοθείας της ΦΕΤΑΣ

2) Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβολή άδικων περικοπών της βασικής και άλλα θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού

3) Άμεση και σωστή αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από πυρκαγιές και πλημμύρες

Μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου από την ηγεσία του υπουργείου για επίλυση όλων των βασικών θεμάτων. Την οποία και την δώσαμε. Δυστυχώς όμως τέσσερις μήνες μετά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο για επίλυση των προβλημάτων.

Οι έλεγχοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η προσδοκία που υπήρχε με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής έχει εξανεμιστεί διότι δεν υπάρχουν πόροι χρηματοδότησης, οι επιτήδειοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν, ΕΛΓΟ ΚΑΙ ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένοι οργανισμοί και το σύστημα Άρτεμις 2 θα λειτουργήσει μετά από αρκετά χρόνια αν αποφασίσουν κάποια στιγμή από το υπουργείο να προκηρύξουν τον διαγωνισμό της τεχνικής υποστήριξης.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης.
Μετά Βάρρα εποχή, επικρατεί ένα χάος στην κυριολεξία. Φιλότιμες προσπάθειες του νέου προέδρου και κάποιων υπηρεσιακών να μπει μια σειρά αλλά το τρένο ήδη χάθηκε

Όσον αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές….
Ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμη αρωγή. Πληρώθηκε το ζωικό κεφάλαιο σε ποσοστό 70% αιγοπρόβατα και 50% στα βοοειδή, αν και ορισμένοι είναι κάτω από αυτό το ποσοστό, στο δε πάγιο κεφάλαιο ήρθε το 5.2 να αποτελειώσει κάθε ελπίδα. Το πρόγραμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συνάδελφοι παραγωγοί μας ενημερώνουν πως δεν αποζημιώνεται η αντικατάσταση αλλά η επισκευή!!!!! Δηλαδή σε ένα κατεστραμμένο μηχάνημα το οποίο δεν επισκευάζεται σου λένε πάρε καινούργιο με δικά σου λεφτά.!!!!!

Έπειτα λοιπόν από όλα αυτά η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ζητεί άμεσα από το Υπουργείο:

  • Διαρκείς και εντατικοί έλεγχοι παντού.
  • Χρηματοδότηση για την λειτουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας, μέσω ΕΛΓΟ,
  • Αυστηροποίηση των ποινών σε επιχειρήσεις που νοθεύουν την Φέτα
  • Σύνδεση της βάσης δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ
  • Στελέχωση των οργανισμών με προσωπικό
  • Άμεση καταβολή της περικοπής της βασικής ενίσχυσης
  • Καρτέλα δικαιωμάτων. Πρέπει όλοι οι παραγωγοί να γνωρίζουμε τα ποσά του τσεκ κατά την τρέχουσα ΚΑΠ
  • Καταβολή εντός του Απριλίου της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όλους τους κτηνοτρόφους
  • Καταβολή εντός του Απριλίου των οικολογικών σχημάτων
  • Άμεση καταβολή αρωγής σε όσους δεν την έχουν λάβει
  • Σημαντικές παρεμβάσεις στο 5.2 ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
  • Δημιουργία ενός ευέλικτου και εφαρμόσιμου eco sheme, για όλους τους κτηνοτρόφους
  • Εν όψη Πάσχα: Αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία, στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης κρέατος για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και εφαρμογή του νόμου στις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων και των μάρκετ.
05/04/2024 04:49 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Μετά από πολλά χρόνια αντιδικιών, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών, ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και συναντήσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεσμικών φορέων, επιτέλους λύθηκε το θέμα του συνώνυμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» της ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ», που νομικά προέκυψε από το 2016. Είναι η ονομασία που εξάγεται το προϊόν από το 1930, σε ποσοστό άνω του 80% της εγχώριας παραγωγής και αποφέρει στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς ετησίως πλέον των 150 εκατ. Ευρώ, αλλά και στην Εθνική μας οικονομία πλέον των 250 εκατ. eυρώ ετησίως.

Μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ που απόρριψε την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά» ορισμένων φορέων της Μεσσηνίας, στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι μπορούν πλέον να προμηθεύονται το Εθνικό μας προϊόν «KALAMATA OLIVES» χωρίς την ανασφάλεια του παρελθόντος, χωρίς να εμποδίζεται σε καμία περίπτωση η εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/PDO ELIA KALAMATAS.

Την επόμενη μέρα της Απόφασης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Η θέση μας είναι ότι φορείς όπως το ΥΠΑΑΤ, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ, η ΠΕΑΣΟΕΠΕ, τα Επιμελητήρια και όσοι φορείς ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια της Καλαμών/Καλαμάτα, να ξεκινήσουμε με νηφαλιότητα μία κοινή προσπάθεια σε ρεαλιστικές βάσεις ώστε να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει να αναγνωριστεί το «KALAMATA OLIVES» ως ΕΘΝΙΚΟ και όχι ως τοπικό προϊόν. Με μεγάλη χαρά δε διαπιστώνουμε, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και η ΠΕΜΕΤΕ με τις ανακοινώσεις τους.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν να φτάσουμε στην σημερινή λύση.

Ο δρόμος για την δημιουργία μιας προστατευόμενης ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών/KALAMATA OLIVES είναι πλέον ανοικτός, αλλά και δύσκολος. Απαιτούνται καλή πρόθεση, συνεννόηση, συναίνεση και χρόνος, ώστε να πετύχουμε το δεύτερο και πιο σημαντικό στόχο.

Καλούμε τον υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει όλους τους φορείς, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα και να κλείσει οριστικά η πόρτα σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία KALAMATA OLIVES.

02/04/2024 09:49 πμ

Σε 15 ημέρες ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι χτες Δευτέρα (1/4), από την Κοζάνη, ο υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι «σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν».

Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι με πρόσφατη απόφασή της προχωρά, σε συνεργασία με όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, σε ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα με ημερομηνία έναρξης την 15/4/2024 και έως 30/6/2024.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Σε μια δημοκρατία οι Θεσμοί, όπως οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους Γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.

Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:

Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των Γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι Γεωπόνοι του Νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.

Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού ΕΕ 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.

Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.

Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.

Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους Μηχανικούς και Υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.

Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.

Η επιλεκτική χορήγηση Ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του Υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.

Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.

Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των Δασών από τις φωτιές. Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ΩΣ ΕΔΩ.

Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Η κινητοποίηση, που ξεκινά στις 15/4, χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».

01/04/2024 11:39 πμ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελιά καλαμών, που αφορά την απόφαση Γεωργαντά και την καταγγελία Μαντά.

Ζητά ακόμη από τη δικαιοσύνη να βγάλει επιτέλους μια απόφαση για το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα η ΠΕΑΣΟΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Την στιγμή που ο Έλληνας αγρότης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα όπως κλιματική κρίση, τεράστια αύξηση κόστους καλλιέργειας, έλλειψη εργατικών χεριών, γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα, μείωση επιδοτήσεων, κλπ, για μια ακόμα φορά το επίσημο κράτος αδυνατεί να δώσει λύση στα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε από το 1993, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται και ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς αποπροσανατολίζοντας από την ουσία, «καταγγέλλοντας» ότι στην έκθεση «FOOD EXPO 2024» βρέθηκαν Τούρκικες ελιές με ετικέτα KALAMATA OLIVES.

Κύριε Μαντά γιατί δεν καταγγείλατε το ίδιο ακριβώς πράγμα και για άλλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων (“ANUGA” στην Γερμανία, “SUMMER FANCY FOOD SHOW” στην Νέα Υόρκη, “PLMA” στην Ολλανδία, κ,ά), αλλά και εκτός εκθέσεων, που έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά από το 2004;

Αν θέλετε κ. Μαντά ως εκπρόσωπος πλέον του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ως τοπικός παράγων, να βοηθήσετε τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό πείτε στους φορείς της Μεσσηνίας να αποσύρουν την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά» που σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»/PDO «ELIA KALAMATAS» και ελάτε ξανά στο τραπέζι να λύσουμε το θέμα Εθνικά. Σε αντίθετη περίπτωση ελάτε εσείς κ. Μαντά να διαχειριστείτε τους 100.000 τόνους KALAMATA OLIVES και να φέρεται στην χώρα 300 εκατ. Ευρώ εξαγωγών που κινδυνεύουν να χαθούν σε περίπτωση ακύρωσης της «Απόφασης Γεωργαντά».

Γνωρίζετε ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά όταν συζητάμε με «το πιστόλι στο τραπέζι» που εσείς βάζετε δεν μπορούμε να τις βρούμε. Ας θυμηθούμε πριν δύο χρόνια, όταν πέντε Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ήρθαμε στην Καλαμάτα να βρούμε λύση, και συμφωνήσαμε να εξετάσουμε την περίπτωση Πανελλαδικής επέκτασης του ΠΟΠ. Αλλά μόλις αποχωρήσαμε κατατέθηκε προσφυγή κατά της «απόφασης Γεωργαντά».

«Βάλτε πλάτη» για ένα ΠΟΠ Πανελλαδικό, ώστε να καρπωθεί την υπεραξία του KALAMATA OLIVES ο Έλληνας παραγωγός, ο Έλληνας μεταποιητής και η ίδια η χώρα. Είναι αδιανόητο για ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν 30.000 ελαιοπαραγωγούς, περισσότερες από 180 επιχειρήσεις μεταποίησης, σχεδόν 100.000 τόνους και εξαγωγές πλέον των 90.000 τόνους Kalamata olives, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, η δικαιοσύνη μετά από δύο χρόνια να μην έχει βγάλει ακόμα απόφαση.

Οι ελαιοπαραγωγοί ολόκληρης της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη, καλλιεργούμε το δέντρο της ελιάς Καλαμών και παράγουμε KALAMATA OLIVES από το 1930. Με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979 που ακολούθησαν κατέστη υποχρεωτική η αναγραφή του KALAMATA OLIVES στις εξαγωγές.
Αφενός η επιπολαιότητα του Ελληνικού Κράτους να αναγνωρίσει το 1993 σαν ΠΟΠ την Ελληνική ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα που καλλιεργείτε σε όλη την Ελλάδα, αποκλειστικά στον Νομό Μεσσηνίας που κατείχε το μικρότερο ποσοστό παραγωγής και αφετέρου οι εξαγωγές δεντρυλλίων ελιάς της ποικιλίας σε όλο τον κόσμο, δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα σε παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς του προϊόντος στα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας.

Οι βουλευτές των βασικών ελαιοπαραγωγικών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, της Φθιώτιδας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας γιατί δεν έχουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα;

Καλούμε τους φορείς της Μεσσηνίας να αποσύρουν την Αίτηση Ακύρωσης κατά της «Απόφασης Γεωργαντά».

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να συμβάλει ουσιαστικά στον διάλογο για ένα ΠΟΠ KALAMATA OLIVES όπως έγινε με το ΠΟΠ ΦΕΤΑ προς όφελος όλων των ελαιοπαραγωγών της KALAMATA OLIVES της χώρας.

Καλούμε την δικαιοσύνη να βγάλει επιτέλους μια απόφαση για ένα θέμα που αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς».

01/04/2024 10:45 πμ

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης και Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει και προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων τους, τη βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους και την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, Καν 891/2017, Καν. 892/2017, την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 (ΦΕΚ Β 7430 της 29-12-2023) απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023), στη χώρα μας υπάρχουν - 11 - Οργανώσεις Παραγωγών που περιλαμβάνουν το μήλο μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:

  • ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
  • Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ»
  • ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ
  • ΑΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε.
  • ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
  • ΑΣΕΠΑ
  • Α.Σ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
  • Α.Σ. ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΕΛΙΝΑΣ ΚΟΡ/ΝΘΙΑΣ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • Ο.Π Α.Σ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
  • Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΜΕΤ/ΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ «ΑΘΑΝΑΤΗ» Ο.Π.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, οι καλλιέργειες μήλων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2023, αφορούν σε έκταση 9.004,29 ha (εκτάρια).

Τέλος, για την καλλιέργεια των μήλων έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αριθμ.957/275382/07.09.2023 (B’ 5534 - ΑΔΑ: 9ΡΙΟ4653ΠΓ-3ΦΒ) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων - Κωδικός Παρέμβασης - Π1-32.1 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Εκτός Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών, σε εκτέλεση του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

29/03/2024 11:37 πμ

Οι μικροί συνεταιρισμοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Μύρωνα Χιλετζάκη και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των μικρών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στην ΕΘΕΑΣ.

Ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο της αποκαλούμενης «μικρής ΕΘΕΑΣ», υπό τη νέα σύστασή του.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ πολιτική του Υπουργείου είναι η ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας καθώς και του θεσμικού του ρόλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς στη χώρα μας λειτουργούν μόνο οκτώ, ενώ σύντομα μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα έξι. Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη στήριξή τους.

Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε το ζήτημα της συμβολαιακής γεωργίας και των προοπτικών ενδυνάμωσής της και για το ζήτημα αυτό ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε τους αγροτοσυνεταιριστές για τις εξελίξεις γύρω από τις αλλαγές στην ΚΑΠ και το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ενώ έγινε ενημέρωση για τον επικείμενο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για το αγροτικό 112 που έρχεται στο πλαίσιο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, καθώς και για τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων των μεικτών κλιμακίων, οι οποίοι ενισχύονται εν όψει Πάσχα και στο κρέας, πέραν του γάλακτος, των παραγόμενων από αυτό προϊόντων, των οπωροκηπευτικών και του μελιού.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε: «Το συμβούλιο των Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, τις εξελίξεις που είχαμε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες και συζητήθηκαν περαιτέρω θέματα όπως οι νέες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, οι εργάτες γης.

Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση μας και ο Υπουργός άκουσε τα αιτήματά μας, μιλήσαμε για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τις αλλαγές που απαιτούνται και είπαμε πως τα συνεταιριστικά όργανα πρέπει να πάρουν πάνω τους δράσεις όπως η δακοκτονία και οι γεωργικοί σύμβουλοι».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, «μικρή ΕΘΕΑΣ ανήκουν σήμερα το 85% των μικρών συνεταιρισμών της χώρας με ετήσιο προϋπολογισμό έως 500.000 ευρώ.

Ο υπουργός ΑΑΤ, μας επισήμανε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα διήμερο φόρουμ στο οποίο θα μπορούν οι μικροί συνεταιρισμοί να παρουσιάσουν τα προϊόντα που παράγουν στους καταναλωτές και τους εμπόρους.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουμε στην χώρα μας είναι ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε μείωση της παραγωγής αγροτικών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί μεγάλοι συνεταιρισμοί να έχουν μείωση του τζίρου τους και να εντάσσονται στην μικρή ΕΘΕΑΣ».

29/03/2024 10:40 πμ

Όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος ανεφάρμοστο είναι το υπομέτρου 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσκληση με τον τρόπο που ανακοινώθηκε λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού και μόνο που ζητά άδειες βγάζει εκτός επιλιξιμότητας την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας.

«Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους. Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής σημεία:

Ειδικότερα:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη».

28/03/2024 05:37 μμ

Ρυθμίσεις και προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ΕΝΙΠΕΑΣ, και την ενίσχυση των αγροτών της περιοχής, εξετάσθηκαν κατά τη σύσκεψη που είχαν στο ΥπΑΑΤ ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γ. Γρ. του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, με αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 101 μέλη και 30 συνεργαζόμενους παραγωγούς που στελεχώνουν κατά βάση τις τέσσερις ομάδες παραγωγών: Αγελαδινού γάλακτος, Βάμβακος, Σιτηρών και Οσπρίων.

Λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού ζήτησαν διετή παράταση για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου που είχε αναλάβει με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς τομέα και ίδρυση αποθηκευτικής μονάδας».

Ζήτησαν επίσης διευκολύνσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των μελών τους ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά αγροεφοδίων και προϊόντων για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ΕΝΙΠΕΑΣ αποτελεί πρότυπο αγροτικού συνεταιρισμού και επαίνεσε το προεδρείο του για τον τρόπο λειτουργίας του καθώς αποτελεί μοντέλο προς μίμηση για τις καινοτόμες δράσεις του. Ανέλυσε στους εκπροσώπους τω αγροτών τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, και τους διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα τους θα εξετασθούν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το κοινοτικό πλαίσιο, ενώ άλλα θα διαβιβασθούν από τον ίδιο στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την εξεύρεση της προσφορότερης για τους αγρότες λύσης.

Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους μέχρι την πλήρη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Συνεταιρισμού μετείχαν ο πρόεδρος, Θάνος Καραίσκος, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Γούσιος, ο Ταμίας, Κώστας Ζάνγκας, και ο Νομικός Σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος.

27/03/2024 02:11 μμ

«Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης: «πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)
Αντιπρόεδρος: Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια ΑιτΜας STAMNA OLIVES)
Γραμματέας: Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)
Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Αιτωλία Μεσολόγγι)
Μέλη:
Βλάχος Χρήστος (Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)
Ευαγγελινός Δημήτρης (Biolivia Όλινθος Χαλκιδικής)
Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)
Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)
Χαλάτης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλυβίων Χαλκιδικής).

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια Χαλκιδικής
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Aitoliko Olives
27/03/2024 11:39 πμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τρόφιμα με γεωργικές ενδείξεις με τις αποφάσεις που πήρε, στις 26 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων έρχεται η δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν «αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα την παραγωγή προϊόντων με προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών που θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν προϊόνταν ΠΟΠ ή ΠΓΕ (π.χ. Ελιά Καλαμάτας κ.α.).

Ειδικότερα το Συμβούλιο προέβη στην τυπική θέσπιση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και παράλληλα για την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης των ΓΕ.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ
  • επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ
  • καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

O Κανονισμός πρόκειται τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και των οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ εκείνες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ορισμένα γνωστά παραδείγματα είναι το Parmigiano Reggiano, η σαμπάνια, οι ελιές Καλαμών, η πολωνική βότκα και τα τυριά Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων ΕΠΙΠ είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

26/03/2024 11:33 πμ

Νέες διαμαρτυρία σχεδιάζουν για σήμερα Τρίτη (26/3) οι αγρότες στις Βρυξέλλες.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την υπερβολική γραφειοκρατία, τα αυξημένα περιβαλλοντικά μέτρα, τις εισαγωγές και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. «Αφήστε μας να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», είναι το σύνθημα πάνω σε ένα από τα τρακτέρ που έκλεισαν τους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου, όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία 60 μελών της Λέσχης Ρουμάνων Αγροτών (Romanian Farmers’ Club), τη Δευτέρα (25 Μαρτίου).

Συμμετείχαν στα πλαίσια του διαλόγου σχετικά με την απλούστευση της ΚΓΠ, το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ και τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες και η νέες τεχνολογίες στη διαμόρφωσή της.

Η αντιπροσωπεία των Ρουμάνων αγροτών πρότεινε στον Επίτροπο μια σειρά συστάσεων για την επανεξέταση και την αναμόρφωση της ΚΓΠ 2023 - 2027.

Το έγγραφο παρουσιάζει μια οικονομική ανάλυση του αντίκτυπου των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ρουμανία.

Ζητήθηκε η αύξηση των κονδυλίων που λαμβάνει η Ρουμανία από την ΚΓΠ με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και την στήριξη της νέας γενιάς αγροτών.

Ο Επίτροπος κ. Wojciechowski εξέφρασε ενδιαφέρον και συμφωνεί με πολλά από τα αιτήματα και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση.

Σε απάντηση στα αιτήματα των αγροτών για μείωση της γραφειοκρατίας στον γεωργικό τομέα, ο Επίτροπος Wojciechowski παρουσίασε την πρόσφατη δέσμη προτάσεων απλούστευσης, που ενέκρινε η Επιτροπή, στις 15 Μαρτίου.

Ανέφερε επίσης την παράταση για ένα έτος της «απελευθέρωσης» του εμπορίου για την Ουκρανία και τους μηχανισμούς διασφάλισης, που εισήχθησαν, για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών που προκαλούνται από τις ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ ή στην εσωτερική αγορά των κρατών μελών της.

Συμφώνησε επίσης με την ανάγκη για ισχυρές πολιτικές της ΕΕ για την ενθάρρυνση της νεότερης γενιάς να αναλάβει τη γεωργία, υπογραμμίζοντας πώς η ΕΕ ήδη υποστηρίζει μια τέτοια αλλαγή, στηρίζοντας πολιτικές και στρατηγικές, όπως η ΚΓΠ, το πρόγραμμα Horizon Europe κ.α.

Εκτιμήθηκε η βοήθεια των αγροτών στην σύνταξη της νέας ΚΓΠ και ο Επίτροπος εξέφρασε την προθυμία να διατηρήσει τον στενό διάλογο, ώστε να ξεκινήσει η οικοδόμηση μιας νέας και αποτελεσματικής ΚΓΠ, για μετά το 2027, αν και αναγνωρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο μέλλον από τα σχετικά όργανα.

22/03/2024 12:34 μμ

Ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 θα κάνουν οι Υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024.

Επίσης το Συμβούλιο θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, ιδίως σε συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανταλλαγή απόψεων θα βασιστεί σε πληροφορίες προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, θα μιλήσει στο Συμβούλιο πριν από την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών.

Ακόμη η βελγική Προεδρία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για το μέλλον της γεωργίας και της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Στην συνέχεια η Προεδρία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου με αντικείμενο «Έκκληση για μέριμνα για την καλή διαβίωση των ζώων» (Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2024), ενώ η ισπανική αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την αλιεία στην υπόθεση C-330/22 (αφορά απόφαση Ιρλανδίας για όρια στον αριθμό των ιχθύων που μπορούν να αλιευθούν από ιρλανδικά σκάφη).

Η πορτογαλική αντιπροσωπία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη στους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αντιπροσωπίας, θα γίνει η επιλογή νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Η αυστριακή αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών για τις ευρωπαϊκές γεωργικές και δασοκομικές επιχειρήσεις, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Βόρειας Βαλτικής.

Τέλος, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής αντιπροσωπείας, θα υπάρξει διευκρινιστική συζήτηση για το θέμα των νέων γονιδιωματικών τεχνικών.

Εξηγήσεις ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία της ΕΕ, σε επιστολή που έστειλαν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa - Cogeca, με την οποία ζητούν διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την απλούστευση της ΚΓΠ, που παρουσιάστηκαν στις 15 Μαρτίου 2024. Ειδικότερα ζητά εξηγήσεις για τις τροποποιήσεις τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ), τις διαδικασίες αναθεώρησης Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών μελών και τις εξαιρέσεις για εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων).

21/03/2024 02:16 μμ

Νέες κινητοποιήσεις και μάλιστα στον επίσημο κρατικό εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που γίνεται στις 31 Μαρτίου, αποφάσισαν στην συνέλευση που είχαν, το βράδυ της Τετάρτης, οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Η επιλογή δείχνει να στοχεύει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αγενάκη, που τυπικά θα πρέπει να παρίσταται στις εκδηλώσεις, καθώς και άλλους τυχόν εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε μετά τις συνελεύσεις των μπλόκων της Καρδίτσας, των Φαρσάλων των παρακάρλιων χωριών και του Πλατυκάμπου, ενώ η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα όπου διεξάγεται η επετειακή εκδήλωση για την εξέγερση των αγροτών κολίγων στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Το κάλεσμα έχει γίνει από όλα τα θεσσαλικά μπλόκα και αναμένεται μαζική συμμετοχή από εκατοντάδες αγρότες.

Αναμένεται τρακτέρ να περιφρουρήσουν τον χώρο στο μνημείο της εξέγερσης. Σκοπεύουν, μάλιστα, να αποκλείσουν την περίμετρο και να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκδήλωση - που αφορά τον αγροτικό αγώνα - θα διεξαχθεί μόνο εάν και εφόσον λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις για την επόμενη της Θεσσαλίας.

Όπως όλα δείχνουν οι Ολλανδοί, με όσα αναφέρουν στην μελέτη τους, έχουν φέρει μεγάλη οργή στους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου.

21/03/2024 11:58 πμ

Τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στην ΚΓΠ 2023-2027 στον τομέα της κτηνοτροφίας κατέθεσαν στο ΥπΑΑΤ οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όλοι σήμερα μιλάνε για απλοποίηση της ΚΓΠ και αναφέρονται στα προβλήματα με τα Οικολογικά Προγράμματα. Δεν είναι όμως εκεί τα προβλήματα. Όπως εφαρμόζεται σήμερα η ΚΓΠ στην χώρα μας οι πραγματικοί «παραγωγοί» έχουν πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κατανέμονται δίκαια τα χρήματα. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι στη νέα ΚΓΠ παραμένουν σε σχέση με την προηγούμενη τα ίδια δικαιώματα και η ίδια κατανομή βοσκοτόπων. Επίσης όσοι είχαν μείωση ζωικού σταδιακή για 2 συνεχόμενα έτη κάτω από 30% δεν έχουν μείωση δικαιωμάτων. Όλοι αυτοί έχουν εγκλωβίσει μεγάλο αριθμό βοσκοτόπων στην χώρα μας και δεν μπορεί να γίνει μια δίκαιη κατανομή. Από την άλλη ο ΥπΑΑΤ δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση των στρεμμάτων στα βοσκοτόπια. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο και στην κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Τα νούμερα υπάρχουν και λένε αλήθειες. στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2015 είχαμε 1.214.000 αιγοπρόβατα και το 2023 έφτασαν στα 752.000. Αυτό θα έπρεπε να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιους εκεί στο ΥπΑΑΤ».

Η επιστολή που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι στο ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Από τις 23/2/2021 αποστείλαμε προς το ΥπΑΑΤ τις προτάσεις μας για το ΣΣ της ΚΓΠ 2023-2027.
Ζητούσαμε την άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, ώστε οι ενισχύσεις μέσω του Σ.Σ. να κατευθυνθούν σε όσους δουλεύουν και παράγουν στην κτηνοτροφία, σε ενεστώτα χρόνο, αναλογικά και δίκαια.

Με παρεμβάσεις μας και μετά την κατάθεση του Σ.Σ, επισημάναμε ανεφάρμοστες σχεδιαζόμενες δράσεις, λανθασμένες αποφάσεις κατανομής κονδυλίων και παράλογες αποφάσεις, με χαρακτηριστικότερη την εξόφθαλμη περίπτωση, της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βοοειδών, όπου με παρεμβάσεις μας, όλοι μαζί οι φορείς τον κτηνοτρόφων, καταφέραμε να αλλάξουμε την αρχική απαράδεκτη, άδικη και καταστροφική πρόταση.

Δυστυχώς για την ελληνική κτηνοτροφία και γεωργία, οι συντάκτες του Σ.Σ. της ΚΓΠ 2023-2027, δηλαδή η επιστημονική ομάδα εργασίας του ΓΠΑ, οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, αλλά κυρίως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση που το ενέκρινε, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Κάποιες ετεροχρονισμένες αχνές απολογητικές δηλώσεις, από τον αγαπητό καθηγητή κ. Κλωνάρη, περί παρεμβάσεων κάποιου λόμπι βοοτρόφων, χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα και θέσεις που αυτά κατέχουν, αποδεικνύουν τα συναισθήματα ενοχής των άμεσα εμπλεκομένων στην υλοποίηση του Σ.Σ, και τις εξωθεσμικές πολιτικές παρεμβάσεις που υπήρξαν.

Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα τα παραπάνω δημοσιοποιήθηκαν, αφού η ομάδα των επιστημόνων είχε εισπράξει τη νόμιμη αμοιβή της, όπως δικαιούνταν και αφού έφερε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα προ τετελεσμένων, άρα η «καταγγελία» δεν είχε καμία ουσιαστική αξία!

Ετεροχρονισμένα και μετά το φιάσκο των πληρωμών του 2023, αλλά και την αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να εφαρμόσει το απαράδεκτο Σ.Σ., το οποίο «μόνοι μας ως χώρα δημιουργήσαμε, για να μη μας παίρνει τη δόξα η Ε.Ε», όπως ένας «γίγαντας» της πολιτικής ανέφερε παλαιότερα, το ΥΠΑΑΤ ζητάει από τους φορείς του αγροτικού τομέα, μέσω των περιφερειακών διοικήσεων της χώρας, προτάσεις αλλαγών για την ΚΓΠ!

Παρά τη μέχρι σήμερα απαξιωτική συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ απέναντί μας, αποφασίσαμε ν’ ανταποκριθούμε γι’ ακόμη μία φορά, παρότι θεωρούμε πλεονασμό την επαναλαμβανόμενη διατύπωση των ίδιων προτάσεων.

Πάντα στην πατρίδα μας το πρόβλημα δεν ήταν η εισροή κονδυλίων από την Ε.Ε αλλά ο τρόπος κατανομής τους, με ευρηματικές λύσεις τύπου ιστορικών δικαιωμάτων!

Υπενθυμίζουμε και επικαιροποιούμε τις θέσεις και προτάσεις μας, με βάση τον ήδη υφιστάμενο σχεδιασμό, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά με τη σειρά που τις διατυπώνουμε, ολοκληρωμένα κι όχι αποσπασματικά.

ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Οριζόντια καταμέτρηση του ζωικού κεφαλαίου, στις περιοχές υπέρμετρης αύξησής του, από το 2015 μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 ο τότε υπουργός κ. Σ. Λιβανός, είχε επισημάνει την υπέρμετρη αύξηση των αμνοεριφίων της Κρήτης κατά 600%!

Συμπληρωματική κατανομή επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων, στους κτηνοτρόφους των περιοχών της χώρας, που από το 2015 τους κατανεμήθηκε βοσκότοπος με υψηλότερη πυκνότητα βόσκησης, ίση με τη διαφορά από τη χαμηλότερη πυκνότητα, που αντιστοιχεί στην κατηγορία Χωρικής Ενότητας που ανήκουν (ηπειρωτική χώρα ή νησιά).

Στόχος η κοινή πυκνότητα βόσκησης ανά είδος χωρικής ενότητας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά). Επανυπολογισμός των Μοναδιαίων Αξιών ανά εκτάριο της Βασικής Ενίσχυσης, μετά τη συμπληρωματική κατανομή επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων. Μετά τον επανυπολογισμό, ατομική ενημέρωση όλων των δικαιούχων.

Είναι απαράδεκτο, άδικο κι εκτός λογικής, να μην επικαιροποιούνται οι ατομικές μοναδιαίες αξίες των δικαιωμάτων, αφού αποφασίσατε να μην τα καταργήσετε άμεσα και να ισχύουν τα δικαιώματα του 2015 και οι μοναδιαίες αξίες του 2019, όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά τη μερική σύγκλιση!

Οι συμπληρωματικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων θα χρησιμοποιηθούν για όλες τις ενισχύσεις που αφορούν εκτάσεις βοσκοτόπων.

Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων, θα γίνεται μόνο με την κατοχή ζωικού κεφαλαίου, υπολογιζόμενο με την πυκνότητα βόσκησης της χωρικής ενότητας που ανήκει η έκταση.

ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ

Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι όλοι όσοι πληρούν τα εκτατικά όρια και όχι μόνο όσοι είναι δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Επαναπροσδιορισμός δράσεων και ποσών ενίσχυσης, μετά από διάλογο με τους φορείς των κτηνοτρόφων και αφού προηγουμένως προσδιοριστούν με ακρίβεια, τα είδη των εκτροφών (εκτατικές ή εντατικές) και η παραγωγική τους κατεύθυνση (γαλακτοπαραγωγή, μικτή, κρεοπαραγωγή, αναπαραγωγή).
Συνδυασμός δράσεων ανά είδος εκτροφής, αλλά και δράσεων που μπορούν να έχουν και τοπικό χαρακτήρα.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Επιστροφή του όρου επιλεξιμότητας της μόνιμης κατοικίας, για την είσπραξη της Ε.Α.
Αύξηση των ποσών των δικαιούχων κτηνοτρόφων της Ε.Α για τις ορεινές, με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα περιοχές, στα επίπεδα του 2015, ώστε ν’ αποτελέσει οικονομικό κίνητρο, γεωργικής και δημογραφικής ανάπτυξης, αυτών των περιοχών.

Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ από το 2015 μέχρι σήμερα και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, αύξησαν τους δικαιούχους της ενίσχυσης, από τις 90.000 σε 405.000 κι εκτόξευσαν το κονδύλι της Ε.Α από τα 120.000.000 € στα 255.000.000 €, με όλους τους κτηνοτρόφους να εισπράττουν υποπολλαπλάσια ποσά απ’ ότι στο παρελθόν.

Κατάφεραν να μοιράσουν στα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, μια στοχευμένη ενίσχυση που ενίσχυε κατά κύριο λόγο την εκτατική κτηνοτροφία των περιοχών αυτών.

Δηλαδή, εφαρμόστηκε η γνωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά και πολιτικά πετυχημένη συνταγή «δώσε και σε μένα μπάρμπα», με τον «μπάρμπα» να κάνει επιδοματική πολιτική εις βάρος των κτηνοτρόφων αυτών των περιοχών.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Αύξηση του ηλικιακού ορίου επιλεξιμότητας των αγελάδων για το Μέτρο Α στη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, από τα 12 στα 14 έτη.

Αύξηση της ενίσχυσης για το Μέτρο Α, στα 200 ευρώ ανά γέννα αγελάδας.

Ενίσχυση με νέο μέτρο συνδεδεμένης ενίσχυσης, των μοσχίδων αναπαραγωγής. Για κάθε μοσχίδα 500 ευρώ, συν 200 ευρώ για τις μοσχίδες ελληνικών πιστοποιημένων φυλών.

Περιορισμός επιλεξιμότητας των σφαγίων των Μέτρων Β και Γ, μόνο σε αυτά που έχουν γεννηθεί σε ελληνικές εκτροφές και οδηγούνται για σφαγή από τους ίδιους εκτροφείς.

Ενίσχυση παχυντών με 50 ευρώ ανά σφάγιο και μόνο για τα σφάγια που γεννήθηκαν σε ελληνικές εκτροφές.

Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των έξι σφαγείων ανά κωδικό εκτροφής στα Μέτρα Β και Γ.

ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων από το 2024 και ενημέρωση για την κατεύθυνση των κονδυλίων που δε χρησιμοποιήθηκαν το 2023.
Δικαιούχοι όλων των παραπάνω ενισχύσεων θα πρέπει να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, δηλαδή όσοι το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό, με εξαίρεση όσους κατοικούν μόνιμα σε ορεινές, με φυσικούς περιορισμούς, με ειδικά μειονεκτήματα και σε νησιωτικές περιοχές.

Αν οι παραπάνω προτάσεις μας υλοποιηθούν ολοκληρωμένα, τα ποσά των ενισχύσεων που θα εισπράξουν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπεται να εισπράξουν με το ισχύων καθεστώς και για τους περισσότερους μεγαλύτερα και από αυτά που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτό θα επιτευχθεί χωρίς επιβάρυνση των «λεφτόδεντρων», αλλά με την ανακατανομή των ενισχύσεων, προς το δικαιότερο.

Τέλος, θα θέλαμε ν’ αφιερώσουμε με σεβασμό, συμπάθεια και κατανόηση, για το έργο τους, στις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, στους βουλευτές της περιφέρειάς μας, αλλά και στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, τα χειροπιαστά αποτελέσματα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, από το 2015 μέχρι και σήμερα, τους πίνακες απογραφής των αιγοπροβάτων και των εκτροφών, στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ. Μέχρι σήμερα σε όλες τις διαπιστώσεις και προτάσεις μας, στο ΥΠΑΑΤ λειτουργήσατε ως κωφοί!».

21/03/2024 09:43 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέσω επιστολής της προς το YπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρεμβαίνει για τις σοβαρές στρεβλώσεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε μια προσπάθεια αποφυγής και επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων.

Επιπλέον, ζητά να ληφθούν μέτρα για την απαράδεκτη αισχροκέρδεια και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες μέσω του αδικαιολόγητου υπερβολικού κόστους από τη συμπλήρωση των αιτημάτων ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, όπως σας έχουμε αναφέρει, τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και μέσω επιστολών, οι εγγενείς αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεων προδιάγραφαν σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Οι εν λόγω αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά, θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Μάλιστα, με τις επιστολές μας (17.11.2023 και 12.03.2024) έχουμε επισημάνει τι δημιουργεί αυτή τη στρέβλωση, όπως ότι δεν μετείχαν όλες οι εκτάσεις και όλοι οι παραγωγοί στα Οικολογικά Σχήματα και πως το 8% των δικαιούχων του πρασινίσματος το 2022 ή το 15% των δικαιούχων των Οικολογικών Σχημάτων του 2023, θα λάβει το 50% των ενισχύσεων, που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Όμως, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 για έναν μήνα, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου του 2024, μετέβαλε δραματικά τα δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος των αιτούμενων ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα υπερβαίνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουμε μια υπέρβαση 120%.

Σε ορισμένα μάλιστα Οικολογικά Σχήματα, η υπέρβαση είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση κατά 3 ή 4 φορές της ενίσχυσης που υπολόγιζαν ότι θα λάβουν.

Δεν έχουν γίνει οι μεταφορές πιστώσεων προς τα δύο Οικολογικά Σχήματα της κτηνοτροφίας.

Οι καταχρηστικές πρακτικές αδικαιολόγητης χρέωσης των δικαιούχων με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων (950 εκατ. ευρώ περίπου) οδηγούν σε μια βίαιη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, πολύ μεγαλύτερη των 35 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Οι διάφοροι επιτήδειοι χρεώνουν τους αγρότες σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Οικολογικό Σχήμα 9 (βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές), πολλοί δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και του πλημμελούς τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών.

Η ίδια απογοητευτική και κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε πριν από οποιαδήποτε απόφαση μεταφοράς πιστώσεων ή τρόπου πληρωμής να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων. Επίσης, τα Οικολογικά Σχήματα του 2024 δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Για το θέμα της αισχροκέρδειας από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση - επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, αναμένουμε τους ελέγχους σας, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις, που μεταφέρουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται σε ενδιάμεσους, χωρίς κανέναν λόγο».

20/03/2024 02:23 μμ

«Συζητάνε για τους κτηνοτρόφους χωρίς τους κτηνοτρόφους και έτσι θέλουν να μας λύσουν τα προβλήματα», τονίζει στην συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο η κτηνοτρόφος κα Νικολέτα Τζιωρτζιώτη.

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη είναι Αντιπρόεδρος, ως εκπρόσωπος των Τρικαλινών κτηνοτρόφων, στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Μάλιστα βγήκε πρώτη, με 227 ψήφους, στις εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτω αποτελείται από βοοειδή και αιγοπρόβατα, με τις σταβλικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Κερκίτιον. Επίσης καλλιεργώ ζωοτροφές για το κοπάδι μου. Ασχολούμε με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί και σπούδασα στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Αβερώφεια Σχολή Κρεάτων στη Λάρισα.

1) Ποια είναι τα βασικά προβλήματα σήμερα στην κτηνοτροφία;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία είναι τεράστια και πολυσύνθετα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει διάλογο με τους κτηνοτρόφους από όλες τις περιοχές της χώρας. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά προβλήματα που θέλουν την λύση τους.
Τα κυριότερα προβλήματα πάντως είναι:
1. Μειωμένη Παραγωγή.
2. Έλλειψη Γνώσης.
3. Έλλειψη κινήτρων.
4. Αύξηση ενέργειας, ζωοτροφών, εφοδίων, ασφαλιστικών εισφορών, φορολογίας.
5. Μειωμένη τιμή στην πώληση κτηνοτροφικών και γεωργικών προιόντων (π.χ γάλακτος, κρέατος κ.α.)
6. Έλλειψη υποδομών για διαθεσιμότητα των προιόντων που παράγουν.
Όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την κυβέρνηση να συζητά με τα ίδια πρόσωπα για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Θα πρέπει να «ανοίξει» ο διάλογος και να επικαιροποιηθεί και αυτό είναι μια ευθύνη του ΥπΑΑΤ.

Οι λύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση βασίζονται σε προβλήματα του παρελθόντος. Ζητάμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.
Για να έρθει η ανάπτυξη στον κλάδο θα πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση των μηχανημάτων και για αυτό δεν ακούμε τίποτα.
Επίσης εταιρείες και ετεροεπαγγελματίες πήραν άδειες για φωτοβολταϊκά και δεν έδωσαν στους κτηνοτρόφους για να έχουν μια ενεργειακή αυτονομία στις εκτροφές τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις δεν βλέπουμε. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ να βγάλει σε διαβούλευση το νέο Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού για να πάρουμε θέση.

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη

2) Περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η εντατική ή η εκτατική κτηνοτροφία;

Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά σε κάθε είδους εκτροφής αλλά υπάρχουν και για τα δύο είδη σοβαρά προβλήματα.
Στην εντατική κτηνοτροφία έχουμε εγκλεισμό των ζώων και η εκτροφή τους είναι περιορισμένη. Υπάρχει αυξημένη ποσότητα παραγωγής κρέατος, γάλακτος και άλλων προιόντων. Αυτή η μέθοδος χαρακτηρίζεται απο τις υψηλές αποδόσεις. Όμως το σημαντικόντερο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεσαι διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες ζωοτροφών, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογικές μεθόδους, συστηματική χρήση αντιβιοτικών και συχνή απολύμανση του χώρου για την καταπολέμηση μικροοργανισμών, γιατί σε αυτές τις συνθήκες εκτροφής τα ζώα απαιτούν περισσότερη φροντίδα από πλευράς παραγωγού.
Στην εκτατική κτηνοτροφία η μέθοδος που εφαρμόζεται για την εκτροφή των ζώων είναι η παραδοσιακή, δηλαδή η βόσκηση στα λιβάδια σε μια δεδομένη έκταση γης. Με αυτή τη μέθοδο εκτρέφονται βοοειδή, αίγες, πρόβατα σε ορεινά, ημιορεινά αλλά και πεδινά βοσκοτόπια, παράγοντας προιόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αρίστης ποιότητας. Η μορφολογία και το κλίμα κάθε περιοχής καθορίζουν τις ανάγκες των ζώων. Το μειονέκτημα είναι η μειωμένη ποσότητα των προιόντων, η απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω επίθεσης άγριων ζώων, η έλλειψη βοσκοτόπιων, η έλλειψη ζωοτροφών λόγω καιρικών φαινομένων και μη προσβάσιμων μέσων για την επιβίωσή τους σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το πλεονέκτημα είναι οτι διατηρεί την βιολογική ισορροπία, προστατεύει το περιβάλλον και η διαβίωση των ζώων είναι καλύτερη. Ωστόσο η πολιτεία δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης ανάπτυξης και επιβίωσης της κτηνοτροφίας σε κανένα είδος εκτροφής στην χώρα μας. Όσο για τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις, θα έπρεπε να δίνονται με γνώμονα των αναγκών για την κάθε περίπτωση εκτυροφής είτε είναι εντατική είτε εκτατική.

3) Τι συμβαίνει με την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα; Κάποιοι λένε ότι είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, ισχύει;

Όχι αυτό δεν ισχύει ... όλοι γνωρίζουμε ότι η ανοδική τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος κάνει καλό στην οικονομία του τόπου. Όμως αυτή τη στιγμή η τιμή του γάλακτος είναι ίση με την αξία που έχει 1 λίτρο νερού.
Έχουμε μια μείωση της παραγωγής γάλακτος και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, είναι ένα σήμα κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία που θα πρέπει να φτάσει στο ΥπΑΑΤ.
Επίσης δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την σημερινή τιμή γάλακτος με αυτήν που είχαμε στο παρελθόν. Έχουν αλλάξει τα μεγέθη του κόστους.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι την τιμή του γάλακτος να την προσδιορίζει ο κτηνοτρόφος. Αυτός γνωρίζει το κόστος και τις ανάγκες που υπάρχουν.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές τους σε υψηλά επίπεδα. Μια επιπλέον ενίσχυση για ζωοτροφές (ανα κεφαλή ζώου) προς τους κτηνοτρόφους θα ήταν σήμερα μια οικονομική ανάσα για τις εκτροφές στην χώρα μας.

4) Τεχνική λύση ΟΠΕΚΕΠΕ σωστή ή λάθος;

Η τεχνική λύση θα έπρεπε να μην εφαρμοστεί, έτσι ώστε τα βοσκοτόπια να τα έχουν μόνο όσοι έχουν ζωικό κεφάλαιο. Στα προβλήματα της κτηνοτροφίας δεν χωράνε τεχνικές λύσεις αλλά μόνο λύσεις πρακτικής φύσεως. Ειναι λάθος επίσης να γίνεται κατανομή βοσκοτόπων και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες δεν γίνεται χρήση τους.

5) Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνουν επενδύσεις στον κλάδο;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κτηνοτροφία είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να στηριχτεί με κάθε μέσο. Μέτρα ανάπτυξης και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έπρεπε να εφαρμοστούν για την κτηνοτροφία είναι:

  • Άμεσες ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών ανα κεφαλήν ζώου.
  • Χορήγηση αδειών για εγκατάσταση φωτοβολταικών και βιοαερίου για κτηνοτροφική χρήση.
  • Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα (στάβλους, αποθήκες κ.α.)
  • Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων με ποιοτικά προϊόντα που δίνουν προστιθέμενη αξία και οικονομική στήριξη στον παραγωγό.
  • Ειδική χρηματοδότηση για αγορά ή αντικατάσταση κτηνοτροφικών μηχανημάτων και σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • Ενίσχυση της παραγωγικής βιολογικής κτηνοτροφίας για να δημιουργηθούν νέες αγορές για την διαθεσιμότητα των προιόντων.

Πάντως ο ουσιαστικός χρηματοδότης μας είναι ο καταναλωτής και αυτός έχει τον πρώτο λόγο. Όταν το κόστος μετακυλήσει στον καταναλωτή ειναι λογικό να μην είναι σε θέση να αγοράσει τα προιόντα μας. Αυτή την κατάσταση βιώνουμε σήμερα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι ότι ο κτηνοτρόφος παράγει την πρώτη ύλη και την ποιότητα. Χωρίς την βιωσιμότητά του παραγωγού η μεταποίηση θα καταρρεύσει και αυτή αργά ή γρήγορα με την σειρά της.

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη

6) Ασχολείστε με τον συνδικαλισμό, οι κτηνοτρόφοι θέλουν να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις;

Συνδικαλισμός σημαίνει: ένωση, συνεργασία, οργάνωση, δράση. Θα πρέπει όμως να υπάρξει υποστήριξη και σεβασμός στις γυναίκες που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους οργανώσεις.
Στην χώρα μας είναι εύκολο οι κτηνοτρόφοι να οργανωθούν και να δημιουργήσουν κάποιο συνδικαλιστικό φορέα. Το δύσκολο είναι πόσο θα αντέξουν να είναι μέσα σε αυτή την οργάνωση.
Ο συνδικαλισμός είναι μια συλλογική δραστηριότητα ανθρώπων, όπου η επίλυση των προβλημάτων δεν θα πρέπει να στηρίζεται στον ένα αλλά στους πολλούς.
Και αυτό θα πρέπει να γίνεται και στον κλάδο μας για να έχουμε ισχυρές και μαζικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

7) Μπορούμε να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου;

Επίκαιρο το ερώτημα σας. Το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου θεωρείται ένα απο τα δυσκολότερα επαγγέλματα λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, των αυξημένων ωρών απασχόλησης, των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Όμως παρόλα αυτά ένας κτηνοτρόφος πρέπει να διαθέτει αγάπη, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και υπομονή.
Η αγάπη για την φύση και τα ζώα, η χαρά, το μεράκι, η γνώση και η οργάνωση, γίνονται το όραμα των νέων που ξεκινούν την προσπάθειά τους. Η στήριξη όμως της πολιτείας είναι απαραίτητη σε κάθε νέο ξεκίνημα για να μπορέσει ο νέος να σταθεί στα πόδια του.

Οι νέοι για να παραμείνουν στο χώρο της κτηνοτροφίας θα πρέπει να έχουν νοοτροπία επιχειρηματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε είναι απαραίτητη:
1) η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η επαγγελματική κατάρτιση μέσω ενός δημόσιου ΙΕΚ και η πιστοποίηση.
2) η αξιοποίηση προγραμμάτων, ορθολογικές ενέργειες για την αποφυγή της υπερεπένδυσης και η σωστή χρήση τεχνολογίας.
3) η στήριξη εισοδήματος με χρηματοδοτικές ενισχύσεις, ουσιαστικές επιδοτήσεις και επιβραβεύσεις.
Σήμερα ο νέοι έχουν όραμα και ιδέες αλλά θα πρέπει να τις εμπλουτίσουν με γνώσεις, μέσα απο την εκπαίδευση και όχι μόνο μέσα απο την εμπειρία.

8) Είναι εύκολο για μια γυναίκα και μάνα να ασχολείται με την κτηνοτροφία;

Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα και μάνα να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Ωστόσο μεγάλος αριθμός γυναικών στην χώρα μας έχει καταφέρει ασχοληθεί με τον κλάδο και πολλές γυναίκες έχουν δείξει τις ικανότητες τους.
Μάνα - Κτηνοτρόφος - Γυναίκα, ο συνδυασμός και ο δυναμισμός αυτών των τριών λέξεων αποδεικνύει την ψυχή της ελληνικής αγροτικής οικογένειας που έχει μια προϊστορία αγώνα.
Η γυναίκα κτηνοτρόφος έχει τη δύναμη της σκέψης και μεγάλες αντοχές. Όμως θα πρέπει να την στηρίξει και η ελληνική πολιτεία γιατί κάνει ένα πολύ σκληρό επάγγελμα».