Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στον Καναδά το πρώτο τρίμηνο του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η καλή εξαγωγική πορεία θα συνεχιστεί, τονίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι η τρίτη καλύτερη αγορά για το ελληνικό κρασί και αποτελεί μια από τις χώρες - στόχους των προγραμμάτων προβολής και προώθησης που υλοποιεί η ΕΔΟΑΟ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Προξενείου στο Τορόντο, που διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειες των φορέων του κλάδου για αναβάθμιση της θέσης του ελληνικού κρασιού στην αγορά του Καναδά :
- Οι εξαγωγές ελληνικού οίνου κατέγραψαν αύξηση 95% ως προς την αξία, υπερβαίνοντας τα 3,5 εκ. καναδικά δολάρια (το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν 1,8 εκ. δολάρια).
- Η αύξηση είναι 103% στην επαρχία του Κεμπέκ και 113% στην επαρχία του Οντάριο.
Μέσω του προγράμματος προβολής και προώθησης της ΕΔΟΑΟ, που αναμένεται να εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ, αλλά και τις ανεξάρτητες δράσεις προβολής που υλοποιούν αρκετά οινοποιεία, προβλέπεται η αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού κρασιού και μια μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές.
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η διοίκηση του Οντάριο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «νέα Πορτογαλία», χώρα που έχει ισχυρή εξαγωγική παρουσία στον Καναδά.
Σημειώνεται ότι πέρα από το πρόγραμμα προβολής και προώθησης, η ΕΔΟΑΟ προβαίνει σε συστηματικές δράσεις στην αγορά του Καναδά. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη βοήθεια τόσο του Enterprise Greece όσο και των προξενικών αρχών επισκέφθηκε την χώρα μας ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και άλλα στελέχη του μονοπωλίου του Τορόντο LCBO, πραγματοποιώντας επαφές με πολλά οινοποιεία.
Την ετήσια τακτική, εκλογική αυτή τη φορά, Γενική του Συνέλευση πραγματοποίησε διαδικτυακά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την Πέμπτη, 11 Μαΐου, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων ετών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΟ αποτελείται από δεκατρία μέλη, τα επτά μέλη εκλεγμένα από την Επικράτεια και έξι μέλη τα οποία το κάθε ένα ορίζεται και αντιπροσωπεύει κάθε μία από τις έξι Περιφερειακές Οργανώσεις της χώρας.
Σημαντική απόφαση της Γενική Συνέλευσης, ήταν η ανακήρυξη του κ. Γιώργου Σκούρα ως Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 11ης Μαΐου στη Γενική Συνέλευση είναι το εξής:
Πρόεδρος: Βογιατζής Γιάννης
Αντιπρόεδροι: Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη, Τσιλιλής Κώστας
Γενικός Γραμματέας: Μπουτάρης Στέλλιος
Έφορος: Σπανός Αριστείδης
Μέλη: Αλεξάκης Απόστολος, Γαρυπίδης Κων/νος, Ζαχαρίας Νίκος, Κεχρής Στυλιανός, Λαζαρίδη Φεντερίκα, Σπυροπούλου Κωνσταντίνα, Τσέλεπος Άρης, Χατζημιχάλης Λεωνίδας.
Ο Δρ. Γιάννης Βογιατζής, που εξελέγη ομόφωνα για δεύτερη θητεία Πρόεδρος του ΔΣ, δήλωσε: «Το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ανοίγει μια νέα σελίδα του ιστορικού συλλογικού οργάνου της Ελληνικής Οινοποιίας ως το πρώτο με την καινούργια του καταστατική δομή. Συνδυάζει σοβαρά πλεονεκτήματα όπως η συμμετοχή νέων συναδέλφων, η ισορροπία των «μεγάλων - μικρών», η γεωγραφική διασπορά, τα οποία μαζί με την ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών οργανώσεων στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, μας γεμίζουν αισιοδοξία για τη διετή θητεία που ανοίγεται μπροστά μας».
Στην γη της Νεμέας, την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας, εκτείνονται σε υψόμετρο 320 μέτρων οι βιολογικοί αμπελώνες του Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου. Η οικογενειακή περιουσία οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου γνώρισε την άνθιση στα χέρια του, ο οποίος το 2000 ίδρυσε το ομώνυμο οινοποιείο.
Ο ζήλος που επέδειξε και η σκληρή δουλειά παραμέρισαν τους αρχικούς προβληματισμούς του αναφορικά με τον τρόπο ένταξης και ιδίως την προώθηση του οίνου του σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, προβληματισμοί οι οποίοι είναι γνώριμοι σε κάθε παραγωγό που αποσκοπεί στην εξέλιξη της παραγωγικής του γραμμής, καθώς και στην αναγνώριση και αποδοχή του εκάστοτε προϊόντος του.
Τα αρχικώς 20 στρέμματα καλλιέργειας αμπέλου αποτέλεσαν για τον ίδιο το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στον χώρο του κρασιού και ιδίως για την εδραίωση της Οινοποιείας Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου. Μέσα σε λίγα χρόνια η δυναμικότητα την μονάδας αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ παράλληλα επανδρώθηκε με επιστημονικά και τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, καθώς και με μηχανήματα οινοποιίας νέα γενιάς.
Σήμερα, οι καλλιέργειες αμπέλου αγγίζουν συνολικά τα 60 στρέμματα, με την ποικιλία του Ασύρτικου, μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες που απαντώνται στην λεκάνη της Μεσογείου να εκτείνεται σε δέκα πέντε στρέμματα. Παρόμοια και μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνουν και οι υπόλοιπες ποικιλίες αμπέλου, όπως για παράδειγμα η ποικιλία του Αγιωργίτικου, η οποία εκτείνεται σε είκοσι στρέμματα. Παράλληλα, η Οινοποιεία Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου προμηθεύει με τον εκλεκτό της οίνο των εννέα διαφορετικών ποικιλιών μια πληθώρα εστιατορίων, κάβων, καθώς και την μαζική εστίαση στον ελλαδικό χώρο, ενώ έχει κατορθώσει να εξάγει σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία.
Η Οινοποιεία του Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου δικαίως βρίσκει την θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες οινοποιείες στην Ελλάδα, μια θέση εφάμιλλη της ανοδικής πορείας που έχει καταγράψει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη την πληθώρα των δυσκολιών, με τις οποίες καλείται να έρθει αντιμέτωπος ένας παραγωγός. Η σταθερή και ανοδική πορεία που διαγράφει, ως ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Πελοποννήσου, δεν συμβάλλει μόνο στην βιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης αλλά και στην οικονομική άνθηση της νεμεακής γης.
Καλλιεργητικές εργασίες
Μολονότι το ριζικό σύστημα των αμπέλων διακρίνεται για την ανθεκτικότητα του αναφορικά με την έλλειψη του νερού, το καλό πότισμα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής και στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων σταφυλιών. Ειδικά τα πρώτα χρόνια από την φύτευση του αμπελώνα το συστηματικό πότισμα από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο είναι απαραίτητο, για αυτό άλλωστε προτιμάται και η χρήση του αυτόματου ποτίσματος. Για να εξασφαλιστεί, μάλιστα, μεγάλο μέγεθος ράγας σταφυλιού το αμπέλι πρέπει να ποτίζεται από το στάδιο της καρπόδεσης μέχρι την αρχή της ωρίμανσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κος Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος το υπερβολικό πότισμα μπορεί να βλάψει την παραγωγή αμπελιού, γι αυτό, άλλωστε «το καλοκαίρι μόνο αν χρειαστεί έχουμε ένα με δύο ποτίσματα».
H λίπανση πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο και παρέχει στο αμπέλι όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης έως και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Η επιλογή του είδους, καθώς και η ποσότητα του λιπάσματος, όπως εξηγεί ο κος Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος, διαμορφώνεται βάσει του εδάφους που πραγματοποιείται η καλλιέργεια και της ποικιλίας της αμπέλου, ενώ ο ίδιος, επιλέγει μόνο βιολογικά σκευάσματα.
Το κλάδεμα αποτελεί την σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία, καθώς επηρεάζει άμεσα την απόδοση της παραγωγής. Στους αμπελώνες του κ. Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου το κλάδεμα για την ποικιλία του Αγιωργίτικου πραγματοποιείται τον μήνα Ιανουάριο, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι η «καταλληλότερη εποχή», ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες τον μήνα Μάρτιο. Το χειμωνιάτικο κλάδεμα διαφέρει από το χλωρό κλάδεμα, το οποίο πραγματοποιείται κατά τους εαρινούς μήνες και στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων σταφυλιών. Μεταξύ των καλλιεργητικών εργασιών, ο κος Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος ξεχωρίζει το κορυφολόγημα, το οποίο πραγματοποιείται κατά του μήνες Ιούνιος και Ιούλιο, συμβάλλει στην «ενδυνάμωση των αμπέλων», καθώς και το αραίωμα φύλλων, που πραγματοποιείται από τον Ιούλιο μήνα και έπειτα, και το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ωρίμανση και στην υψηλή καρποφορία. Εν συνεχεία ακολουθεί η περίοδος της συγκομιδής, ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται και στην αμέσως μετά της συγκομιδής περιποίηση της αμπέλου, καθώς η κατάσταση του θα επηρεάσει την απόδοση της επόμενης χρονιάς.
Η οικονομική πραγματικότητα ενός οινοπαραγωγού
Η φετινή καλλιέργεια των αμπέλων και κατ’ επέκταση η σοδειά εξελίχθηκε θετικά για την Οινοποεία Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμου, ενώ όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει η θετική στάση και η εμπειρία των είκοσι και πλέον χρόνων που διαθέτει συνδράμει στην άμεση και δυναμική αντιμετώπιση τους και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει «με τα χρόνια έχουμε μάθει και τα θεωρούμε όλα απλά, δεν τα θεωρούμε προβλήματα». Δυνατή ήταν και η περσινή παραγωγή, την οποία χαρακτήρισε ως μια «εξίσου καλή χρονιά», καθώς οι τιμές κυμαίνονταν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για τα δεδομένα των χρόνων που διανύουμε.
Ωστόσο, οι τιμές, όπως και ο ίδιος εύστοχα παρατηρεί, σημειώνουν συνεχείς αυξομειώσεις και σίγουρα σε επίπεδο τιμής το πρόσημο είναι αρνητικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως, όμως, σε σχέση με τα έξοδα που καλείται να αναλάβει ο παραγωγός. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος αναφέρει, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι «όταν ένα σταφύλι έχει τιμή εξόδων 30 λεπτών για τον παραγωγό και ο ίδιος αργότερα το πουλάει 40 λεπτά βγαίνει μόνο ζημιωμένος».
Παράλληλα, ο παραγωγός καλείται να έρθει αντιμέτωπος και με τα μη οινοποιήσιμα σταφύλια, τα οποία κινούνται στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, πολλές φορές της τάξεως των 15 λεπτών, και ως είναι φυσικό δημιουργούν ένα κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι φθηνές ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν στην αγορά και είναι μη οινοποιήσιμες, όπως ο ίδιος παρατηρεί, είναι ένα εμπόδιο, που η ελληνική οινοποιεία χρειάζεται να ξεπεράσει, καθώς ένας οινοπαραγωγός με χαμηλό κοστολόγιο καλείται να οινοποιήσει σταφύλια δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία «κάνουν κακό στην αγορά».
Τα έξοδα, συνεπώς, έχουν αυξηθεί δραματικά, με τα έξοδα καλλιέργειας να έχουν πλέον διπλασιαστεί με αποτέλεσμα ένας οινοπαραγωγός να καλείται να καταβάλει διπλάσιες προσπάθειες για να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει τις επόμενες χρονιές που θα έρθουν. Αυτό σαφώς έχει ως αποτέλεσμα να προβληματίζουν τον παραγωγό, όταν έρθει η ώρα να κοστολογήσει το προϊόν του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οινοπαραγωγό Ανδρέα Κ. Κουτσοδήμο «θα πρέπει να το δώσει σε μια τιμή, που είναι αντάξια της δουλειάς του και που ο ίδιος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά αργότερα».
Η καλλιέργεια αμπέλων και η οινοποιία, ιδίως σε επίπεδο βιωσιμότητας της επιχείρησης, είναι αδιαμφισβήτητο, ότι απαιτεί ένα σημαντικό απόθεμα οικονομικών πόρων, ωστόσο, ο οινοπαραγωγός Ανδρέας Κ. Κουτσοδήμος σημειώνει, ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα απαιτείται αγάπη και μεράκι από τον ίδιο τον παραγωγό για τις καλλιέργειες του. Ο ίδιος, μάλιστα, αφιερώνει περισσότερο από δέκα ώρες την ημέρα στα κτήματα και στο οινοποιείο του. Είναι πάντοτε παρών κατά την διάρκεια της καλλιέργειας των αμπέλων και συνεισφέρει με προσωπική εργασία αρχικά στο κλάδεμα, αργότερα στην οινοποίηση και τέλος στην παραγωγή του οίνου. Τα βράδια τον βρίσκουν πάντοτε στο οινοποιείο να ετοιμάζει τις παραγγελίες της επόμενης ημέρας, τις οποίες, μάλιστα, διανέμει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV (Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου) η ελληνική παραγωγή οίνου το 2022 ανήλθε σε 2,1 εκατ. εκατόλιτρα (Mhl), από τα 2,5 που ήταν το 2021. Παρουσίασε δηλαδή μια μείωση κατά 14%.
Τα μεγέθη του παγκόσμιου τομέα οίνου, ανακοινώθηκαν από τον OIV σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, που έγινε στις 20 Απριλίου. Παρά τη μικρή πτώση της κατανάλωσης οίνου, που ο OIV αποδίδει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση, η συνολική αξία των συναλλαγών οίνου αυξήθηκε ξανά το 2022.
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2023 υπολογίζεται σε 258 Mhl σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 3 mhl (-1%) σε σύγκριση με το 2021. Αυτό οφείλεται στον αυξημένο όγκο συγκομιδής που είχε η Ευρώπη και η ΗΠΑ (παρά την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα που υπήρξαν την άνοιξη και καλοκαίρι).
Ο Γενικός Διευθυντής του OIV, Pau Roca, επισήμανε ότι «για 4η συνεχή χρονιά, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού σταθεροποιείται γύρω στα 260 Mhl, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών». Φέτος, ωστόσο, η παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4% για να επιστρέψει στα επίπεδα των 161,1 Mhl, δηλαδή στον μέσο όρο της πενταετίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παρήγαγαν μαζί το 51% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022, για την ευρωπαϊκή παραγωγή που ήταν τελικά υψηλότερη από την αναμενόμενη».
Όσον αφορά την έκταση των αμπελώνων σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει μικρή μείωση (-0,4%), και βρίσκεται στα 7,3 εκατομμύρια εκτάρια (Mha). Η επιφάνεια του παγκόσμιου αμπελώνα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί από το 2017. Πολύ μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται μεταξύ των τριών μεγάλων παραγωγών, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την μειούμενη τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.
Ειδικότερα στην ΕΕ, η Ισπανία παρουσιάζει το 2022 μια μικρή μείωση της έκτασης του αμπελώνα, κατά 0,8%, σε σχέση με το 2021. Αντίθετα η Γαλλία εμφανίζει μια μικρή αύξηση κατά 0,8%, ενώ στην Ιταλία είναι σταθερή η έκταση από το 2016.
Έως τις 31 Μαΐου 2023 μπορούν οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων να δηλώσουν τις εκτάσεις τους.
Οι δηλώσεις αφορούν αμπελοτεμάχια από 100 τμ έως και 1 στρέμμα και ιδιαιτέρως αφορούν τους κατόχους εκείνους, όπου η παραγωγή τους είναι προς απόσταξη τσίπουρου και δεν είναι ήδη καταχωρημένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο.
Σχετικά με τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, διευκρινίζεται ότι το 2022 κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι εξέδωσαν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας που χρησιμοποιήθηκαν στο τελωνείο.
Ως εκ τούτου, από το 2023 δεν θα μπορούν να αποστάξουν τσίπουρο όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.
Διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις συγκομιδής γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μετά το πέρας του τρύγου.
Για την ορθή καταγραφή του αμπελοτεμαχίου στο Αμπελουργικό Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
- Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου .
- Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής (Συμβόλαιο ή Παραχωρητήριο ή Ενοικιαστήριο ή Ε9)
- Γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του τεμαχίου σε σύστημα ΕΓΣΑ 87.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει, με ικανοποίηση την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά στη ρύθμιση της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων και ευχαριστεί θερμά όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, αναφέρει ότι: «πρόκειται για την εισαγωγή ενός αναπτυξιακού μέτρου που θα δώσει νέες δυνατότητες στο σύνολο των οινοποιείων αλλά και στον τουρισμό. Θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε μια διαδικασία παλαίωσης οίνων που υφίσταται διεθνώς (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αργεντινή, ΗΠΑ), αλλά και στην Ελλάδα. Ορίζοντας αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις για την πόντιση και παλαίωση των οίνων, θα καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα προστασίας του καταναλωτή».
Ο Σύνδεσμος διατηρεί, όπως τονίζει στην ίδια ανακοίνωση, την αισιοδοξία του ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν θα μείνει απλώς στα χαρτιά και ότι σύντομα θα εκδοθούν και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα το καταστήσουν άμεσα εφαρμόσιμο και ζητά από τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακών πάρκων παλαίωσης οίνων. Αναμένει επίσης αντίστοιχη εξέλιξη να υπάρξει και για την παλαίωση οίνων σε γλυκό νερό (ποτάμια και λίμνες) ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και από τα λοιπά οινοποιεία που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.
Ήδη υπάρχουν τέτοια κρασιά στην αγορά της Ελλάδας
Για την συγκεκριμένη εξέλιξη μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΟ κ. Βογιατζής, τονίζοντας πως πρόκειται για ασφαλώς θετικό μέτρο, το οποίο θέτει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο την εν λόγω διαδικασία παλαίωσης οίνου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαδικασία, ο τρόπος που γίνεται η παλαίωση, ώστε να μην κινδυνεύει και το περιβάλλον, ενώ -το σημαντικότερο-θα μπορεί να υπάρχει πιστοποίηση ότι το... τάδε κρασί έχει υποστεί διαδικασία παλαίωσης με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Όπως προσθέτει ο κ. Βογιατζής, στη χώρα μας έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια από οινοποιούς, οι οποίοι τοποθετούν οίνους για παλαίωση υποθαλάσσια. «Ως προς τη διαδικασία πρέπει να πούμε πως γίνεται από οινοποιούς με τη βοήθεια δυτών. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, υπάρχουν συνήθως απώλειες, αλλά το κρασί αυτό πιάνει υψηλές τιμές όπως αντιλαμβάνεστε στην αγορά. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά, αλλά υπάρχουν αρκετά τέτοια κρασιά. Επί τη ευκαιρία ζητάμε να γίνει το ίδιο πλαίσιο για παλαίωση οίνων και στο γλυκό νερό, που έχει διαφορετική θερμοκρασία από το νερό της θάλασσας και γενικά η διαδικασία γίνεται σε άλλες συνθήκες. Παλαίωση οίνων σε γλυκό νερό έχει γίνει ήδη στη Νάουσα. Θέλουμε να εφαρμοστεί το πλαίσιο, γιατί είναι ασφαλώς θετικό», σημειώνει.
Ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο, καθώς αναβαθμίζει την θέση των υψηλής ποιότητας κρασιών στην αγορά, χαρακτηρίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εκσυγχρονισμό των ταινιών ελέγχου των οίνων ΠΟΠ με το νέο ψηφιακό σύστημα σήμανσης (QR).
Η γνωστοποίηση της απόφασης έγινε από την γενική γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου, σε εκδήλωση - συνέντευξη της οργάνωσης (27/1) για τις δράσεις ενημέρωσης (καμπάνια Enos) των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ σε Ελλάδα και Γερμανία και την λελογισμένη κατανάλωση οίνου.
Όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ελέγχου των ΠΟΠ σηματοδοτεί την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη. Μείωση διαχειριστικού κόστους, διευκόλυνση ελέγχων και πρόσβαση του καταναλωτή σε εξειδικευμένες πληροφορίες για το προϊόν.
Την απόφαση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της πορείας του ελληνικού κρασιού στις αγορές και εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του καθώς ένα πάγιο αίτημα της οργάνωσης αλλά και του κλάδου συνολικά ικανοποιείται.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Ευσταθίου και η διευθύντρια της οργάνωσης κ. Μαρία Τριανταφύλλου αναφέρθηκαν στις προβλεπόμενες δράσεις (ημερίδες, webinars, σεμινάρια στο χώρο εστίασης κλπ) κατά την δεύτερη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που διαπιστώνονται από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του.
Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της καμπάνιας «Enos» από τον CEO της Amuse κ. Βασίλη Μεντζελόπουλο, ενώ ο MW Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Greek Wine Academy που έχει στόχο την οινική εκπαίδευση του τουριστικού κλάδου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο ειδικό μέτρο στήριξης «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες» για την περίοδο 2019-2023, να υποβάλουν τα αιτήματά τους έως την 20η Φεβρουαρίου 2023.
Τα αιτήματα στήριξης θα αφορούν το οικονομικό έτος 2022-2023 με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων την 31η Αυγούστου 2023.
Επισημαίνεται, ότι το ύψος του προϋπολογισμού του μέτρου αφορά Ενωσιακή συμμετοχή 50% των επιλέξιμων δαπανών και Εθνική Χρηματοδοτική Συμμετοχή όπως ορίζεται στην παρ. 4 του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ. αριθ. 976/148727/20.6.2019 (Β΄2554).
Αιτήματα στήριξης μπορούν να υποβάλλουν επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και οργανισμοί δημοσίου δικαίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου και Λοιπών Προϊόντων του ΥπΑΑΤ.
Οι οινοπαραγωγοί της Αττικής ξεκινούν τη διαδικασία για κατάθεση φακέλου για χαρακτηρισμό ζώνη ΠΟΠ Αττικής. Θυμίζουμε ότι η γηγενή ποικιλία Σαββατιανό είναι ο πρωταγωνιστής των Αττικών αμπελώνων.
Ο κ. Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος στην Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε με χρηματοδότηση των μελών μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία φακέλου για ζώνη ΠΟΠ Αττικής το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσουμε στην ΕΕ.
Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA) ιδρύθηκε το 1999 για να προωθήσει τα προϊόντα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα αριθμεί 34 ενεργούς οινοπαραγωγούς.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τη τοπική ΔΑΟΚ και τον φάκελο θα αναλάβει ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, που είναι σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Θα προχωρήσουμε με σωστά βήματα γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν πυροτεχνήματα.
Επίσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) θα κάνει αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά του Αττικού Αμπελώνα και της ποικιλίας Σαββατιανού. Θα εξεταστεί αν η ζώνη θα περιλαμβάνει όλη την Αττική ή τον αμπελώνα της Ανατολικής Αττικής.
Θέλω να σας επισημάνω ότι η Αττική διαθέτει ιστορικά στοιχεία που είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί το ΠΟΠ. Η τυποποίηση του κρασιού από τους αμπελώνες της ξεκίνησε από το 1912 στον συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ. Σήμερα έχουμε συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες οινοποιούς που κάνουν εμφιάλωση του οίνου που προέρχεται από την ποικιλία Σαββατιανό.
Για να δημιουργηθεί μια ζώνη ΠΟΠ θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συνεταρισμών της περιοχής με τους οινοποιούς. Γνωρίζουμε ότι οι συνεταιρισμοί έχουν οικονομικά προβλήματα.
Ένας οίνος ΠΟΠ πρέπει να:
α. προέρχεται από αμπελουργική ζώνη νομοθετικά οριοθετημένη
β. παράγεται από μία ή περισσότερες ποικιλίες οιναμπέλου
γ. παρασκευάζεται με βάση την παραδοσιακή οινολογική τεχνική της περιοχής
Είναι σίγουρο ότι το ΠΟΠ θα βοηθήσει το κρασί Αττικής να ελέγχεται αλλά και να αποκτήσει μια ταυτότητα.
Το μεγάλο πρόβλημα στον Αττικό Αμπελώνα είναι ότι έρχονται κρασιά από επιτραπέζιες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές και πωλούνται σαν κρασιά της Αττικής. Μιλάμε για φτηνά κρασιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στο Σαββατιανό να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλή τιμή που θα αναγκάσει τον αμπελουργό να εγκαταλείψει τον αμπελώνα του.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι το κρασί με το brand Αττική να αποκτήσει προστιθέμενη αξία ώστε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του σταφυλιού.
Πρέπει να σας τονίσω ότι το κόστος καλλιέργειας στην Αττική είναι πολύ αυξημένο σε σχέση για παράδειγμα με τον αμπελώνα της Βοιωτίας - που και εκεί καλλιεργείται Σαββατιανό - και αυτό συμβαίνει γιατί εδώ έχουμε πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου.
Πάντως στην Αττική θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, αφού είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα. Όμως θα πρέπει να υπάρξουν σωστές νοοτροπίες και μετά να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές. Ο οινοτουρισμός μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για την κατανάλωση ενός οίνου ΠΟΠ.
Η ζήτηση για τις εξαγωγές κρασιών είναι αυξημένη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουμε ενταχθεί στο διετές πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης η Περιφέρεια μας έχει χρηματοδοτήσει για συμμετοχή στην έκθεση ProWein 2023 της Γερμανίας.
Υπάρχουν δυνατότητες για την συγκεκριμένη ποικιλία. Η εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Αττική η έλλειψη εργατών γης είναι μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Είτε θα πρέπει να βρεθούν εργάτες είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της συγκομιδής».
Την ανάγκη να υπάρξει ένα «οδικός χάρτης» αναβάθμισης της παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να υπάρχει στήριξη και διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε, τη Δευτέρα (19/12), από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ.
Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων πρότεινε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων αλλά και την ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα, για τους παραγωγούς του Αττικού Αμπελώνα. Προϋπόθεση για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα, ο ΥπΑΑΤ θύμισε ότι είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς αλλά και πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα για τον Αττικό Αμπελώνα.
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων ωστόσο από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 καλλιεργούντο 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργούντο 62.230 στρέμματα.
Ως αίτια εγκατάλειψης του Αττικού Αμπελώνα, ο κ. Γεωργαντάς κατέγραψε μεταξύ άλλων, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της παραοικονομίας.
Πάντως, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, η βασικότερη αιτία συρρίκνωσης του αμπελώνα της Αττικής είναι οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές της σταφυλικής παραγωγής, που διαμορφώνουν εισόδημα σχεδόν μηδενικό με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο αμπελουργός να συνεχίσει τις καλλιεργητικές του φροντίδες. Εάν συνεχισθεί η τάση μείωσης των καλλιεργούμενων με αμπέλια εκτάσεων της Αττικής, σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας ο ιστορικός αττικός αμπελώνας δεν θα υπάρχει. Επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να λειτουργήσουν και οι προβλεπόμενες απ’ τη νομοθεσία ποινές να εφαρμόζονται άμεσα και παραδειγματικά.
Ο κ. Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Διευθυντής στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα με την παραοικονομία το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Περιμέναμε να αναφέρει κάποια μέτρα ο υπουργός ΑΑΤ για να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση.
Ξέρουμε ότι τα επιτραπέζια σταφύλια μπαίνουν στα οινοποιεία και γίνονται «μαύρα» κρασιά. Αυτά πωλούνται χωρίς παραστατικά (γιατί δεν είναι νόμιμα) σε χαμηλές τιμές και συμπαρασύρουν τις τιμές των οινοποιήσιμων σταφυλιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της καλλιέργειας. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα οι σημερινές τιμές παραγωγού (0,30 ευρώ ανά κιλό) δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα σε βάθος 20ετίας.
Ο έλεγχος της διακίνησης σταφυλίων και κρασιών πρέπει να γίνει από την πολιτεία. Δεν μας απάντησε ο υπουργός πως μπορεί να γίνει από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ή της ΔΑΟΚ. Δεν αρκεί να αναφέρουμε το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να βρεθεί και κάποια λύση.
Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ και η προσπάθεια ο Αττικός Αμπελώνας να έχει δράσεις περιβαλλοντικής – οικολογικής εστίασης (eco-schemes) για να πάρουν μια πρόσθετη ενίσχυση οι αμπελουργοί είναι ένα θετικό μέτρο αλλά να δούμε πως θα εφαρμοστεί και αν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την μέχρι σήμερα εικόνα. Πάντως επιμένω ότι όσα μέτρα και αν παρθούν αν δεν ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση δεν θα μπορεί να έχουμε ανάπτυξη του αμπελώνα και αναβάθμιση της παραγωγής».
Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης Γεωργάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ περισσότερες διευκρινήσεις για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα του Αττικού Αμπελώνα. Έκανε μια αναφορά ο υπουργός αλλά θέλουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί αυτή η δράση και ποιες καλλιεργητικές πρακτικές θα υπάρξουν, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπ. Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Βουλευτής, Γιώργος Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νικος Πέππας και οι δήμαρχοι της περιοχής.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) επισημαίνει ότι χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες των εκατοντάδων οινοποιείων που ήταν ανοιχτά, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις για τα μυστικά του οίνου και την διαδικασία οινοποίησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού που έχει καθιερωθεί για τις 13 Νοεμβρίου.
Μια επίσκεψη που πέραν αυτού είχε και μιαν ακόμη σημαντική πτυχή, την επαφή με την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό της, προσθέτει.
Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τον πλούτο των εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου κ Κωνσταντίνος Ευσταθίου επισήμανε σε δηλώσεις του δύο κρίσιμες διαστάσεις:
1) την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που αποδίδει πλέον ο κλάδος στην σύνδεσή του με το καταναλωτικό κοινό και στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης, τόσο με την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος όσο και με εκδηλώσεις, όπως αυτές την Ημέρα Οινοτουρισμού, και
2) την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της αναγνώρισης από την Πολιτεία του ξεχωριστού ρόλου που διαδραματίζει ο αμπελοοινικός κλάδος, καθώς συμβάλλει στην εθνική οικονομία και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και κατ επέκταση την κοινωνική συνοχή.
Ακριβώς για αυτό, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, ο κλάδος εκφράζει την ικανοποίησή του για την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά ότι η προώθηση του Οινοτουρισμού αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι ανοίγονται νέες αναπτυξιακές προοπτικές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας, και συγκεκριμένα:
- Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος (ENOABE)
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Κεντρικήs Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ),
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Αττικής (ΕΝΟΑΑ),
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ),
- Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete),
- Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε λαθραία αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία και τη διοχέτευε σε ποτοποιίες για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών.
Συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης με τους διαφυγόντες φόρους να υπολογίζονται σε 590.000 ευρώ.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή από την Βουλγαρία αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και τη διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφερόταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια με φορτηγά οχήματα, τα οποία μετέφεραν και νόμιμα προϊόντα με παραστατικά, τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται αντιληπτή. Για την προσωρινή αποθήκευσή της στην Αττική χρησιμοποιούσαν μεταφορικές εταιρίες καταρτίζοντας ψευδή παραστατικά ως προς το είδος μεταφοράς και τους παραλήπτες.
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου 2022), όπου συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο οδηγός φορτηγού οχήματος και δύο παραλήπτες της λαθραίας ποσότητας οινοπνεύματος, εκ των οποίων ένας ιδιοκτήτης ποτοποιίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
Παράλληλα, κατά τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή κλιμακίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Πειραιά, στην επιχείρηση ποτοποιίας, καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
- μηχάνημα που τοποθετεί τάπες στις φιάλες,
- μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να γεμίζει ασκούς,
- 3 φιλτροαντλίες,
- 2 αναμείκτες ποτών,
- ελκυστήρας (τράκτορας) με συρόμενο επικαθήμενο,
- 2 VAN,
- 3 κινητά τηλέφωνα,
- 1.500 ευρώ και έγγραφα
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Στο ύψος των 1.769.541 hl (εκατόλιτρων) καταγράφηκαν στην χώρα μας τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε στην Κομισιόν το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥπΑΑΤ, στις 31/10/2022.
Τα αποθέματα οίνων και γλευκών εμφανίζονται μειωμένα κατά 34,09% σε σύγκριση με το 2021 (2.684.614 hl) τα οποία και αυτά ήταν μειωμένα κατά 13,90% σε σύγκριση με το ρεκόρ αποθεμάτων που καταγράφηκε το 2020 με 3.117.801 hl, ύψος ρεκόρ που οφειλόταν στην επίδραση της πανδημίας και των μέτρων που πάρθηκαν.
Η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφεται στην πτώση των αποθεμάτων των οίνων ΠΓΕ που βρίσκονται στα οινοποιεία η οποία ανέρχεται στο -60,1% (2022: 413.858 hl – 2021: 1.037.773 hl).
Οι υπόλοιπες κατηγορίες οίνων (ΠΟΠ, Ποικιλιακοί και οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη) καταγράφουν πτώση μεταξύ 10% - 20%, ενώ η γενική πτώση των αποθεμάτων οίνου στις δεξαμενές των οινοποιείων καταγράφεται στο -37,68% (2022: 1.527.234 hl - 2021: 2.450.763 hl).
H ομάδα εργασίας για τον οίνο των ευρωπαϊκών αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca, παρουσίασαν τις τελικές εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγή του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασαν στην εκδήλωση Wine Harvest 2022, η φετινή παραγωγή κρασιού στην ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει μικρή αύξηση (+2%) σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Παρόλα αυτά παραμένει μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πεντατίας.
Η μικρή αύξηση των αποδόσεων οφείλεται στις ξηρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Θετικό είναι ότι υπήρξε μια πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών και χωρίς προβλήματα φυτοπροστασίας. Επίσης οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου βοήθησαν την παραγωγή.
Τα σοβαρά προβλήματα στον κλάδο όμως αφορούν την δύσκολη οικονομική κατάσταση της αγοράς, που για δεύτερη συνεχή χρονιά χαρακτηρίζεται από αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και των οινοποιειών σε όλη την ΕΕ, αναφέρουν οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις.
Το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος ενέργειας που δημιουργεί μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στις αγροτικές εισροές και στο κόστος παραγωγής οίνου (λιπάσματα, φιάλες, χαρτόνι κ.α.), στα υψηλά μεταφορικά και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa - Cogeca ζητούν άμεσα μέτρα με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους. «Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οίνου κ. Luca Rigotti. «Οι παραγωγοί δεσμεύονται να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατέψουν το περιβάλλον, όμως παράλληλα χρειάζονται και την κατάλληλη εργαλειοθήκη για να βελτιωθούν οι αποδόσεις και να μειωθούν οι εισροές στην παραγωγή οίνου», πρόσθεσε.
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σχετικά με τον χρόνο απόσταξης του τσίπουρου μεταξύ της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδας του δήμαρχου Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε η αύξηση του χρόνου απόσταξης (καζανιά) από 3 ώρες που έλεγε η νομοθεσία στις 3,5 ώρες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, Γιώργος Σταματάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η συνάντηση είχε επιτυχία και ο υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος δέχτηκε το αίτημα που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία. Η μείωση του χρόνου απόσταξης (καζανιά) ήταν πρόβλημα στις αποστάξεις. Επίσης με τη νέα διαδικασία παραγωγής αποστάγματος αυξήθηκε και τελική η ποσότητα του προϊόντος. Με αυτές τις αποφάσεις, που πάρθηκαν φέτος, λύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια ο κλάδος των διημέρων. Τελικά ο κ. Βεσυρόπουλος έλυσε όλα τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει στον κλάδο η πρώην υφυπουργός κ. Παπανάτσιου. Σήμερα Πέμπτη (29/9) κατάθεσα στο υπουργείο Οικονομικών ένα ακόμη αίτημά μας για δικαίωμα εμπορίας σε χοντρική και λιανική, κάτι που είδε θετικά ο κ. Βεσυρόπουλος. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, που συμμετείχε στην σύσκεψη ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο για την συγκεκριμένη απόφαση που λύνει τα προβλήματα στην απόσταξη τσίπουρου που αντιμετώπιζαν οι αμβυκούχοι όλης της χώρας.
Ο υφυπουργός άκουσε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών και το έκανε δεκτό. Θεωρώ ότι μετά αυτή την απόφαση και την φετινή νομοθεσία λύθηκαν όλα τα χρόνια προβλήματα που είχαμε στην απόσταξη σταφυλιών.
Εκτός από τα διαδικαστικά να σας επισημάνω ότι φέτος αυξήθηκε η ποσότητα από 980 κιλά τσίπουρο σε 1.380 κιλά. Η απόσταξη σταφυλιών μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος χωρίς προβλήματα».
Οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα ακόλουθα:
1. Στο πλαίσιο της ανάγκης διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, της διεξαγωγής της παραγωγικής διαδικασίας με φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές (π.χ. εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων) και της ενίσχυσης της ασφάλειας των εργαζόμενων παραγωγών κατά την χρήση των αμβίκων, είναι αποδεκτή, η χρήση βελτιωμένων τεχνικά αποστακτικών μηχανημάτων, η οποία δεν αναιρεί επί της ουσίας τον - βάσει των ισχυουσών διατάξεων -παραδοσιακό χαρακτήρα των εν λόγω μηχανημάτων (π.χ. χρησιμοποίηση καλυμμάτων οποιασδήποτε μορφής και διαστάσεων, αυτοματισμών για την εκκένωση των υπολειμμάτων της απόσταξης, καθώς και ψυκτικών συστημάτων με πολλαπλούς παράλληλους σωλήνες /αυλούς ή πιάτα).
2. Για τη χορήγηση άδειας απόσταξης σε κατόχους κληματαριών με την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης διήμερου μικρού αποσταγματοποιού, της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 13 της υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 Α.Υ.Ο., δεν απαιτείται βεβαίωση από τις ΔΑΟΚ ή από τον οικείο δήμο, καθώς δεν πρόκειται για αμπελουργικές εκτάσεις, αλλά με τα λοιπά προβλεπόμενα δικαιολογητικά συνυποβάλλεται ηλεκτρονικά και υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 (Α΄75), στην οποία δηλώνεται η ακριβής θέση της κληματαριάς καθώς και η ποσότητα των πρώτων υλών που συγκομίσθηκαν.
Ωστόσο αντιδράσεις υπάρχουν από τους αμπελουργούς - αμβυκούχους του Τυρνάβου οι οποίοι ζητούν τη διατήρηση του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που παρατηρείται υπερπαραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια και οι τιμές παραγωγού είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος στον Σύλλογο Αμβυκούχων - Αμπελουργών Τυρνάβου, «στην απόφαση της ΑΑΔΕ είναι προς την σωστή κατεύθυνση η χρήση βελτιωμένων τεχνικά αποστακτικών μηχανημάτων (ψύχτρα κ.α.), κάτι που ήταν αίτημά μας.
Μας έκοψαν όμως ένα διήμερο και δεν μας απαντάνε γιατί το έκαναν. Εμείς στον Τύρναβο κάνουμε πραδοσιακά διπλοβράσιμο. Για αυτό ζητάμε τη διατήρηση του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Με τις ώρες που μας αφαίρεσαν δεν μπορούμε να κάνουμε διπλοβράσιμο. Οι αμβυκούχοι αμπελουργοί κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα αν δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, που ξεκινουν από 1.500 και φτάνουν ακόμη και 42.000 ευρώ. Όμως με αυτό το καθεστώς πολλά καζάνια δεν πρόκειται να ανάψουν φέτος και θα υπάρξει πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής σταφυλιών.
Αύριο Παρασκευή (23/9) θα πργματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην πόλη μας, με την παρουσία διήμερων από την Φθιώτιδα, την Μαγνησία, την Λάρισα, την Ελλασόνα και τον Τύρναβο, στην οποία θα παρουσιάσουμε τα νέα δεδομένα στην παραγωγή τσίπουρου και θα αποφασίσουμε για τις ενέργειες που θα κάνουμε».
Η φετινή παραγωγή κρασιού στην ΕΕ προβλέπεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ωστόσο παραμένουν κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (2017-2021).
Όπως προβλέπουν οι οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών Copa και Cogeca, οι τρεις μεγάλες χώρες παραγωγής της ΕΕ, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, αναμένεται να παράγουν συνολικά 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εμφανίζοντας μια μικρή αύξηση (+1,1%) σε σχέση με τα 128,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα που είχαν παράγει κατά το 2021/2022.
Η φετινή παραγωγή οινοστάφυλων επηρεάστηκε από τις ξηρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτό οδήγησε σε μειωμένες αποδόσεις. Το θετικό όμως είναι ότι δεν υπήρξαν προβλήματα φυτοπροστασίας και η ποιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, κάτι που αναμένεται να φέρει μια χρονιά με εξαιρετική παραγωγή κρασιών.
Ο κ. Luca Rigotti, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Οίνου στις Copa-Cogeca, δήλωσε: «η παραγωγή του 2022 έχει «σωθεί» σε μεγάλο βαθμό χάρη στΙς προσπάθειες των Ευρωπαίων αμπελουργών. Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα αύξησης του κόστους την φετινή χρονιά για ολόκληρο τον κλάδο που είναι: άνοδος στο κόστος μεταφορικών, γυάλινης φιάλης, χαρτονιού, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ενέργειας έχει κυριολεκτικά απογειώσει το κόστος παραγωγής κρασιού. Από την άλλη το υψηλό κόστος καλλιέργειας δεν αφήνει περιθώρια κέρδους στους αμπελουργούς».
Πρόβλεψη τρύγου ανά χώρα από την ΕΕ:
Στην Ιταλία αναμένεται σταθερή παραγωγή κρασιού, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, παρά τις ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τους αμπελώνες στην χώρα. Πάντως η έλλειψη βροχοπτώσεων μείωσε τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων στα οινοστάφυλα.
Στη Γαλλία, μετά από μια πολύ μειωμένη σοδειά του 2021 λόγω των ανοιξιάτικων παγετώνων, έχουμε μια ανάκαμψη της παραγωγής. Θα παραχθούν περίπου 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού το 2022, που σημαίνει μια αύξηση κατά 16,2% σε σχέση με το 2021.
Στην Ισπανία οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες έπληξαν τους αμπελώνες. Η έλλειψη βροχής έχει μειώσει σε μεγάλο ποσοστό το νερό άρδευσης στους ταμιευτήρες της χώρας. Αναμένεται μια μείωση της παραγωγής κρασιού κατά -10,5% αν και προβλέπεται να είναι πολύ καλής ποιότητας.
Στην Πορτογαλία, η φετινή παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 9% σε σύγκριση με το 2021/2022, η οποία οφείλεται στην λειψυδρία και τους καύσωνες που επηρέασαν την ωρίμανση των οινοστάφυλων.
Μειωμένη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αναμένεται να είναι η ελληνική παραγωγή κρασιού που οφείλεται στις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια του τρύγου.
Στο φουλ βρίσκεται αυτή την εποχή ο τρύγος των σταφυλιών στην περιοχή του Τυρνάβου. Ο τοπικός συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμές προκαταβολή για την παράδοση σταφυλιών.
Ο Διευθυντής του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Ευάγγελος Σίκαλος «αυτή την εποχή έχουμε μπει στον τρυγητό των μεγάλων ποσοτήτων σταφυλιών στην περιοχή. Ευτυχώς εκτός κάποιων περιοχών τοπικά δεν είχαμε μεγάλες ζημιές στην φετινή παραγωγή από χαλάζια. Αναμένεται μια καλή ποιότητα σταφυλιών.
Μέχρι στιγμής ο καιρός έχει βοηθήσει τον τρύγο και ελπίζουμε να βοηθήσει ο καιρός μέχρι την ολοκλήρωσή του, που εκτιμώ οτι θα γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Οι τιμές παραλαβής για τα σταφύλια που ανακοινώσαμε κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Αφορούν προκαταβολές και στη συνέχεια μπορεί να καταβληθεί και συμπληρωματική πληρωμή (πέρσι δεν έγινε).
Η πρόταση της διοίκησης του Οινοποιείου Τυρνάβου για αγορά στις ίδιες με πέρυσι τιμές σε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών και η απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνέλευση των μελών.
Η αγορά δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί. Το θετικό είναι ότι έχουμε λίγες ποσότητες με περσινά αποθέματα.
Οι τιμές παραλαβής σταφυλιών είναι:
Για λευκές ποικιλίες (Ροδίτης Λημνιώνα, Σαββατιανό κ.α.) στα 33 λεπτά το κιλό (βαθμός 11)
Για Μοσχάτο στα 40 λεπτά το κιλό (βαθμός 11)
Για Ασύρτικο, Μαλαγουζιά στα 40 λεπτά το κιλό (βαθμός 11)
Για Μερλό (Merlot) και Σιρά (Syrah) στα 45 λεπτά το κιλό (βαθμός 13)
Για Σαρντονέ και Καμπερνέ στα 45 λεπτά το κιλό (βαθμός 12)
Από 10 - 12 Σεπτεμβρίου, ανάλογα τις περιοχές, έχει ξεκινήσει ο τρύγος στην Αττική της λευκής ποικιλίας Σαββατιανό.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Παιανία, στην οποία οι εκπρόσωποι των αμπελουργικών συνεταιρισμών της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα.
Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία που πήραν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών: Σταμάτης Γεωργάκης (Α.Σ. Κορωπίου), Παναγιώτης Σταμάτης (Α.Σ. Παιανίας), Βασίλειος Μπέκας (Α.Σ. Σπάτων), Κώστας Νικολάου (Α.Σ. Μαρκοπούλου) Παναγιώτης Αθανασίου (Α.Σ. Κερατέας), Παναγιώτης Μανωλόπουλος (Α.Σ. Μεγάρων) και Χρίστος Μάρκου (ΚΕΟΣΟΕ), συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές της περιοχής.
Ο κ. Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Διευθυντής στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το να γίνεται μια συνάντηση των συνεταιριστικών οργανώσεων την περίοδο που γίνεται ο τρύγος θα πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους φορείς για το μέγεθος του προβλήματος. Όλα τα ξεκινούν με την μειωμένη τιμή παραγωγού στα σταφύλια.
Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή περίπου κατά 30% λόγω μειωμένων αποδόσεων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού (ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες). Επίσης υπάρχουν περσινά αποθέματα που πιέζουν την αγορά.
Οι συνεταιρισμοί προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα αν και είναι πολύ δύσκολο. Πέρσι στην περιοχή η τιμή του σταφυλιού ήταν στα 30 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή φέτος οι αμπελουργοί αλλά και τα οινοποιία έχουν μια μεγάλη αύξηση στο κόστος καλλιέργειας. Ζητάμε:
1) Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών και να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στα οινοποιία
2) Να καταβληθεί μια στρεμματική ενίσχυση στους αμπελουργούς για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια».
Ο κ. Σταμάτης Γεωργάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο τρύγος στην περιοχή μας ξεκίνησε από τις 12 Σεπτεμβρίου. Αν κια ακόμη είμαστε στις αρχές με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι η παραγωγή σταφυλιών είναι στα περσινά επίπεδα με μια μικρή μείωση. Πέρσι ο συνεταιρισμός έδωσε με την εκκαθάριση τιμή στα 36 - 38 λεπτά το κιλό. Γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα. Όμως οι ιδιώτες έδωσαν πέρσι τιμή παραγωγού στα 28 λεπτά. Έτσι πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές και χάνουμε τον ανταγωνισμό.
Κατά την συνάντηση περιγράφηκαν τα ταχέως επιδεινούμενα μεγέθη που αφορούν την έκταση του αμπελώνα, σύμφωνα με τα οποία από το 2003 μέχρι το 2021, ο αμπελώνας έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ, (έκταση 2003: 112.447 στρέμματα, έκταση 2021: 62.230 στρέμματα) \, ενώ ήδη διατυπώνονται πιεστικά αιτήματα από τους αμπελουργούς του νομού, για την ενεργοποίηση και πάλι του καθεστώτος πριμοδότησης οριστικής εγκατάλειψης του αμπελώνα. Ο αμπελώνας της Αττικής είναι ο μόνος στην χώρα που έχει μείωση κατά 50%.
Η ανησυχητική τάση εγκατάλειψης οφείλεται στις διαχρονικές παθογένειες, που μαστίζουν τον αμπελοοινικό τομέα και ιδιαίτερα στην ανυπαρξία προστασίας των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών, από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της παραοικονομίας, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διστάσεις, μετά την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, την πανδημία Covid 19 και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση.
Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ελέγχων στην αγορά σταφυλιών και οίνου, είναι σήμερα η ένταση εισόδου στον τομέα οίνου, σταφυλιών που απαγορεύεται να οινοποιηθούν, σε τιμές αδιανόητα χαμηλές, που πιέζουν ασφυκτικά τις τιμές των σταφυλιών οινοποιίας στην Αττική, σε επίπεδα που δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας, με συνέπεια οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις να μην παράγουν εισόδημα επαρκές, ώστε οι αμπελουργοί να διατηρήσουν την καλλιέργεια.
Και ενώ ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας, από το 2020 από την έναρξη της πανδημίας Covid 19, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας εναγωνίως την οικονομική στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών, όπως των περισσότερων αγροτικών προϊόντων, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ικανοποιεί ένα μικρό μέρος αμπελοκαλλιεργητών οινοσταφύλων της χώρας, εξαιρώντας τον κύριο και παραγωγικότερο κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ζητάμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να μην γίνεται παράνομη οινοποίηση σουλτανίνας. Επίσης αν θέλει η πολιτεία να συνεχίσει να υπάρχει Αττικός αμπελώνας να χορηγήσει στρεμματική ενίσχυση στους αμπελουργούς. Πριν από 30 χρόνια η τιμή παραγωγού στα σταφύλια ήταν 100 δραχμές (30 λεπτά). Σήμερα παραμένει 30 λεπτά. Την ίδια στιγμή έχουμε μια μεγάλη αύξηση της τιμής του κρασιού. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά».
Αιτήματα
Οι πρόεδροι των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών της Αττικής και η ΚΕΟΣΟΕ ζητούν:
1) Την ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών της Αττικής κατά το πρότυπο της ΥΑ 4559/2022 που προβλέπει έκτακτη ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών σταφυλιών βιολογικής γεωργίας και των αμπελοκαλλιεργητών των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, δεδομένης και της περιβαλλοντικής σημασίας που έχει για την Αττική ο αμπελώνας, η οποία αναγνωρίζεται και από το Π.Δ. 199 του 2003.
2) Την εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας, προκειμένου να μην εισέρχονται στον τομέα οίνου, σταφύλια που απαγορεύεται να οινοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι ο ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 απαγορεύει την αύξηση του αμπελουργικού δυναμικού, δηλαδή της παραγωγής οίνου και των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας οινοσταφύλων, χωρίς Άδεια Φύτευσης, η οποία χορηγείται μόνο για 6.200 στρέμματα ετησίως.
3) Κατά παράβαση του Ενωσιακού και Εθνικού δικαίου φέτος εισέρχονται αθρόα στο τομέα οίνου, ποικιλίες αμπέλου (Σουλτανίνα και Κορινθιακή) που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση και σταφιδοποίηση, από αμπελοτεμάχια, που είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο με διαφορετικό κωδικό και την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ. Η είσοδος των μη επιτρεπόμενων για οινοποίηση ποικιλιών φέτος είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, δεδομένης της αδυναμίας εξαγωγής (επιτραπεζίων σταφυλιών και σταφίδας), της εσωτερικής υποκατανάλωσης και της υποβαθμισμένης ποιότητας, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Η εν λόγω παραγωγή διακινείται στο εμπόριο με 10 - 12 λεπτά το κιλό, χωρίς παραστατικά, ή με προορισμό τη «χυμοποίηση», εισέρχεται στον τομέα οίνου και πιέζει τις τιμές των οινοσταφύλων σε ασύμφορα για τον καλλιεργητή επίπεδα. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί Σουλτανίνας και Κορινθιακής, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και λαμβάνουν υψηλότερη στρεμματική ενίσχυση από τα σταφύλια οινοποιίας. Να διενεργηθούν:
α) φυσικοί απογραφικοί έλεγχοι «κλειστής αποθήκης» σε οινοποιεία
β) διασταυρωτικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι Αμπελουργικού Μητρώου, Δηλώσεων Συγκομιδής, Δηλώσεων Παραγωγής Οινοποιείων, Δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ με σκοπό τον εντοπισμό των αμπελοτεμαχίων και των οινοποιείων, που προβαίνουν σε αγοροπωλησίες χωρίς παραστατικά
4) Να διερευνηθεί η με κάθε τρόπο παροχή δυνατοτήτων αναδιάρθρωσης της αμπελοκαλλιέργειας στην Αττική, ώστε να δοθούν περισσότερες διέξοδοι διαφοροποίησης παραγωγής στους αμπελοκαλλιεργητές της Αττικής. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η απόφαση για την Αναδιάρθρωση Δενδρωδών καλλιεργειών, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα ποσοτικά αλλά πολύ εξαιρετικής ποιότητας είναι η φετινή παραγωγή οινοστάφυλων στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του φετινού τρύγου του Παρατηρητηρίου Assoenologi, του Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) και της Ιταλικής Ένωσης Οίνου, η ξηρασία και οι καύσωνες δεν έχουν επηρεάσει τους ιταλικούς αμπελώνες. Ο φετινός τρύγος υπόσχεται μια πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών και μια ποσότητα αντίστοιχη με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικών Πολιτικών, Stefano Patuanelli, ανακοίνωσε ότι η φετινή παραγωγή οίνου το 2022 θα πρέπει να είναι περίπου στα 50,27 εκατ. εκατόλιτρα (mhl), στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (50,23 εκατ. εκατόλιτρα) και + 3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2017-2021. Για την θετική εικόνα της παραγωγής βοήθησαν οι βροχές του Αυγούστου, ενω ίσως να επηρεαστούν αρνητικά κάποιες όψιμες ποικιλίες σταφυλιών αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες.
Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Fabio Del Bravo, Διευθυντής του Ismea, ανέφερε ότι: «η εμπορική περίοδος 2021/2022 ολοκληρώθηκε με αυξήσεις τιμών των ιταλικών οίνων. Η νέα περίοδος θα έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους μεταφορών και ενέργειας, που ήδη υπήρχαν από πέρσι αλλά φέτος θα είναι πιο αυξημένα. Στην ιταλική αγορά φαίνεται ότι υπάρχει μια υποχώρηση της ζήτησης αλλά στις διεθνείς αγορές η ζήτηση φαίνεται ακόμη να διατηρείται σε καλά επίπεδα».
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του φετινού τρύγου, η αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση Coldiretti αναφέρει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ιταλία θα βρεθεί στην πρώτη θέση όσον αφορά τις ποσότητες παραγωγή οίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Γαλλία που, σε σύγκριση με πέρυσι, βλέπει αύξηση παραγωγής, κατά 16%, φτάνοντας σχεδόν τα 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα και η Ισπανία στην τρίτη θέση με την παραγωγή της να μειώνεται στα 35-37 εκατομμύρια εκατόλιτρα λόγω της ξηρασίας.
Ωστόσο «αγκάθι» φέτος είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας που φτάνει στο 35% σε σχέση με πέρσι. Επίσης οι Ιταλοί αμπελουργοί έχουν μια αύξηση 170% στο κόστος λίπανσης και 130% στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξημένο είναι και το κόστος συσκευασίας, με την τιμή της γυάλινης φιάλης να έχει αυξηθεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ στον φελλό έχει ξεπεράσει το 20%. Επίσης στις ετικέτες και τα χαρτοκιβώτια συσκευασίας έχουμε αντίστοιχα αυξήσεις κατά 35% και 45%.
Προβλήματα, που απασχολούν τους αμβυκούχους του Τυρνάβου και σχετίζονται με τη φετινή απόσταξη για την παραγωγή τσίπουρου, συζήτησαν ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Σύλλογο Αμβυκούχων - Αμπελουργών Τυρνάβου.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαρκούς και άριστης συνεργασίας, που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, μετά και την περυσινή παρέμβαση του Λαρισαίου πολιτικού προς όφελος των αμβυκούχων, που επέτρεψε στους μικρούς αποσταγματοποιούς να ξεκινήσουν έγκαιρα την απόσταξη τσίπουρου, καθώς και την ομαλή διάθεση του προϊόντος στην αγορά.
Ο πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, και τα μέλη Θεόδωρος Περιλής, Θανάσης Κάιβας και Γιώργος Κάιβας, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης παροχής διευκρινίσεων και οδηγιών για τη νέα εγκύκλιο, που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 12/8/22 και αναφέρεται σε τροποποιήσεις στο καθεστώς των διήμερων παραγωγών.
Εστίασαν, μάλιστα, στην αναγκαιότητα διατήρησης του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων και για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που παρατηρείται υπερπαραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια, αίτημα, που έθεσαν και σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, «πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο και του αναφέραμε τα προβλήματα που μας δημιούργησε η νέα εγκύκλιος. Πέρσι η «καζανιά» είχε διάρκεια 3,5 ωρών. Τώρα την μειώνει σε 3 ώρες. Με 25% απόδοση σε 3 ώρες βγαίνει ότι το βράσιμο για τα 500 κιλά άνυδρο σταφύλι θα γίνει σε 6 ημέρες και 6 ώρες. Εμείς στον Τύρναβο κάνουμε πραδοσιακά διπλοβράσιμο. Δεν προλαβαίνουμε και ζητάμε να αυξηθεί η καζανιά πάνω από 3,5 ώρες. Δηλαδή διατήρησης του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης θέλουμε να μην καταργηθεί η ψύχτρα.
Δεν ζητάμε αύξηση των ποσοτήτων σταφυλιών αλλά τεχνικά θέματα που αν δεν λυθούν οι αμβυκούχοι κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα όταν γίνουν έλεγχοι. Η ποιότητα και η δυναμική του τσίπουρου Τυρνάβου είναι γνωστή στην ελληνική και διεθνή αγορά. Αποτελεί προϊόν αναγνωρισμένης γεωγραφικής προέλευσης, το οποίο χαρακτηρίζει τον Τύρναβο, στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια και αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».
Διευκόλυνση της αδειοδότησης των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών φορολογείται, κατ αναλογία με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό, με τον συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης των 3,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης, ενώ μέχρι πρότινος ο φόρος αυτός ήταν 1,69 ευρώ. Το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανά λίτρο ρακή από 0,59 ευρώ σε 1,48.
Ως γνωστόν, για να μπορέσουν οι μικροί αποσταγματοποιοί να εκδώσουν 24ωρη άδεια απόσταξης (12+12 ώρες), πέραν άλλων δικαιολογητικών, απαιτείται και η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επί του εκτιμώμενου παραγόμενου προϊόντος στο αρμόδιο τελωνείο.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολιτευσης: «Μετά την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ο συντελεστής ΕΦΚ υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η εξ ολοκλήρου προκαταβολή του και μάλιστα ως προϋπόθεση αδειοδότησης για την 24ωρη απόσταξη, είναι αντικίνητρο για τους μικρούς αποσταγματοποιούς να δηλώνουν όλα τα εκτιμώμενα λίτρα παραγωγής».
Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκολυνθούν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, θέτοντας ως προϋπόθεση της αδειοδότησής τους την καταβολή ΕΦΚ βάσει της περσινής τιμής και αποπληρωμής του υπολοίπου τμηματικά, μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών»
Από την 1η Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών φορολογείται, κατ’ αναλογία με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό, με τον συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης των 3,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης, ενώ μέχρι πρότινος ο φόρος αυτός ήταν 1,69 ευρώ. Το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανά λίτρο ρακή από 0,59 ευρώ σε 1,48.
Ως γνωστόν, για να μπορέσουν οι μικροί αποσταγματοποιοί να εκδώσουν 24ωρη άδεια απόσταξης (12+12 ώρες), πέραν άλλων δικαιολογητικών, απαιτείται και η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επί του εκτιμώμενου παραγόμενου προϊόντος στο αρμόδιο τελωνείο.
Επειδή, ο συντελεστής ΕΦΚ υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Επειδή, η εξ ολοκλήρου προκαταβολή του και μάλιστα ως προϋπόθεση αδειοδότησης, είναι αντικίνητρο για να δηλώνονται όλα τα εκτιμώμενα λίτρα παραγωγής.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να διευκολύνει τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, θέτοντας ως προϋπόθεση της αδειοδότησής τους την καταβολή ΕΦΚ βάσει της περσινής τιμής και αποπληρωμής του υπολοίπου τμηματικά, μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ηγουμενίδης Νικόλαος (Νίκος)
Θραψανιώτης Εμμανουήλ (Μανόλης)
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τον καθορισμό της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που εφαρμόζεται στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς.
Είσπραξη ΕΦΚ
Με την παρούσα απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καθορίζονται:
α) η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς
β) η διαδικασία σφράγισης και αποσφράγισης των χρησιμοποιούμενων από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς αποστακτικών μηχανημάτων,
γ) οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και λοιπά ζητήματα για την εφαρμογή της παρ. Ε΄ του άρθρου 7 και πιο συγκεκριμένα:
γα) ο τρόπος καθορισμού του διμήνου απόσταξης
γβ) η απόδοση σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη των λοιπών πλην των στεμφύλων επιτρεπόμενων προς απόσταξη από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς πρώτων υλών
γγ) ο προσδιορισμός του χρόνου απόσταξης
γδ) ο τύπος και το περιεχόμενο της αίτησης - δήλωσης καθώς και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας απόσταξης
γε) η διαδικασία για τη χορήγηση της προβλεπόμενης ειδικής άδειας μεταφοράς αποσφράγισης και λειτουργίας αμβίκων στο πλαίσιο πραγματοποιούμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων
γστ) οι υποχρεώσεις των κατόχων αμβίκων οι οποίοι χρησιμοποιούνται και από τρίτους, διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς
γζ) ο τύπος και το περιεχόμενο της προβλεπόμενης στην περ. β΄ της υποπαρ. 8 δήλωσης διακίνησης και
γη) τα λοιπά ζητήματα εφαρμογής της παρ. Ε΄
Άδεια κατοχής αμβίκων
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ οι άμβικες είναι καταχωριμένοι στο τηρούμενο στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Γενικό Μητρώο Κατοχής Αποστακτικών Μηχανημάτων και φέρουν χαραγμένο τον Αριθμό Γενικού Μητρώου τόσο στον λέβητα όσο και στο κάλυμμα αυτών.
Για τους άμβικες αυτούς εκδίδεται από το αρμόδιο Τελωνείο άδεια κατοχής, στην οποία προσαρτάται σχεδιάγραμμα, στο οποίο αποτυπώνονται λεπτομερώς τα μέρη από τα οποία αποτελείται ο άμβικας, το ακριβές σχήμα και τα χαρακτηριστικά γεωμετρικά στοιχεία αυτού.
Οι νομίμως κατεχόμενοι άμβικες, με εξαίρεση τους άμβικες των συνεταιρισμών, στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια κατασκευής και κατοχής, δύνανται να μεταβιβάζονται σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Για τους άμβικες που μεταβιβάζονται υποβάλλεται, στο αρμόδιο Τελωνείο και στη Χημική Υπηρεσία στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η νέα θέση εγκατάστασης, το σχεδιάγραμμα της. Το σχεδιάγραμμα προσαρτάται στο τηρούμενο στο Τελωνείο αντίγραφο της άδειας κατοχής.
Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο άμβικα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2969/2001 μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την απόκτησή του στο Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου θα εγκατασταθεί ο άμβικας, στην οποία προσδιορίζεται η ακριβής θέση εγκατάστασής του/γεωγραφικό στίγμα και να λάβουν άδεια κατοχής.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
«Σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του βρίσκεται ο τομέας αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών - οινοποιίας στην χώρα μας», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και η ΚΕΟΣΟΕ.
Και προσθέτουν: «Μετά τις αλληλοδιάδοχες κρίσεις, της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επέβαλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, της πανδημίας Covid 19 που συρρίκνωσε τις εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση επιδρά πολλαπλασιαστικά, εκτινάσσοντας το κόστος καλλιέργειας σε επίπεδα που καθιστούν την αμπελοκαλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη.
Η λειτουργία της αγοράς οίνου, που βρίσκεται σε χρόνια απορρύθμιση και δεν λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού, έχει σαν διαχρονικό αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών εξαγοράς της πρώτης ύλης, με επακόλουθο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οινοσταφύλων να έχουν καταστεί ζημιογόνες.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των φορέων, η πολιτεία, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μέτρα στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, όπως καλώς έπραξε για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και είναι κρίσιμο για την οικονομική επιβίωση του αμπελουργικού πληθυσμού, να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης τώρα, πριν την επέλευση απρόβλεπτων καταστάσεων.
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, όμως η ενίσχυση μόνο μιας μικρής συγκριτικά μερίδας (μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον) και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας από μέτρα στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα.
Οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές μένουν στην συντριπτική πλειοψηφία εκτός μέτρων, ενώ έχουν υποστεί το μεγαλύτερη επιβάρυνση. Θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικότερο να αναζητηθεί συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς».