Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λίγα τα 9 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα

16/07/2021 01:57 μμ
Αντιδράσεις υπάρχουν από τον αμπελοοινικό κλάδο στην απόφαση του ΥπΑΑΤ για το κονδύλι των 9 εκατ. ευρώ ευρώ που θα έχει το πρόγραμμα απόσταξης για το έτος 2021.

Αντιδράσεις υπάρχουν από τον αμπελοοινικό κλάδο στην απόφαση του ΥπΑΑΤ για το κονδύλι των 9 εκατ. ευρώ ευρώ που θα έχει το πρόγραμμα απόσταξης για το έτος 2021.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βογιατζής, οινοποιός και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), «το ποσό που ανακοινώθηκε είναι μικρό και δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Πέρσι το αντίστοιχο ποσό της Απόσταξης Κρίσης ήταν στα 25 εκατ. ευρώ. Εμείς ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ για φέτος κονδύλι στα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης πιθανότατα οι τιμές απόσταξης να είναι όμοιες με τις αντίστοιχες του 2020. Αυτό δεν βοηθά να υπάρχει απόσυρση στις ζώνες με ποιοτικά και υψηλής τιμής κρασιά.

Η σημαντικότητα του μέτρου υλοποίησης της απόσταξης κρίσης είναι προφανής και για το λόγο αυτό η ΕΔΟΑΟ, με τη σύμφωνη γνώμη των συστατικών της φορέων ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ, παραιτήθηκε από το δικαίωμα υλοποίησης εγκεκριμένων και συμβασιοποιημένων προγραμμάτων προβολής προώθησης οίνων σε Τρίτες Χώρες και πληροφόρησης στα Κράτη Μέλη (εσωτερική αγορά), με αποτέλεσμα να εκταμιευθούν στον Εθνικό Φάκελο επιπλέον ποσά της τάξης των 3.600.000 ευρώ. Με τη «διευκόλυνση» αυτή της ΕΔΟΑΟ προς το ΥπΑΑΤ και προς τον κλάδο, διατέθηκε ποσό για τον Πράσινο Τρύγο της τάξης του 1.600.000 ευρώ.

Παράλληλα μετά και την παραίτηση από τα αντίστοιχα εγκεκριμένα προγράμματα του Enterprise Greece SA (πρώην ΟΠΕ), προέκυψε το ποσό που θα διατεθεί για το μέτρο της Απόσταξης Κρίσης με κονδύλια μόνο από τον Εθνικό Φάκελο που ανέρχεται περίπου στα 9.000.000 ευρώ.

Το μέτρο της απόσταξης βοηθά να αποσυρθούν από την αγορά τα αποθέματα για να δηλωθεί υψηλή τιμή παραγωγού κατά τον τρύγο. Αν δεν αποσυρθούν αποθέματα τότε αναμένεται να έχουμε μείωση στις τιμές παραγωγου αμπελιού. Ήδη το Υπουργείο είχε καθυστερήσει να υπογράψει την συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που θα φέρει «πίεση» των τιμών στην αγορά.

Πέρσι είχαμε την απόσυρση 30.000 τόνων, φέτος είχαμε πρόθεση να κάνουμε απόσυρση πάνω από 20.000 τόνους.

Όσον αφορά την εικόνα της φετινής παραγωγής σταφυλιών, αναμένεται να έχουμε μια κανονική ποσότητα. Αναμένεται μειωμένη παραγωγή στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον παγετό και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Υπάρχουν περσινά αποθέματα, αφού λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας η ζήτηση το πρώτο 6μηνο του 2021 κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του 2020».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η απόσταξη κρίσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Σαντορίνη. Η τιμή παραγωγού για το σταφύλι πέρσι κυμάνθηκε από 3 μέχρι 3,5 ευρώ το κιλό (πρόπερσι ήταν στα 4 ευρώ). Οι αμπελουργικές ζώνες με κρασιά υψηλής ποιότητας και τιμής (ΠΟΠ κ.α.) με αυτές τις τιμές δεν μπορούν να αποσύρουν αποθέματα.

Θα έπρεπε να εφαρμοστεί το μέτρο της απόσυρσης της παραγωγής, όπως εφαρμόζεται σε άλλα κράτη αλλά και σε άλλους κλάδους (φρούτων, ελαιοκομικό κ.α.). Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα έπρεπε το ΥπΑΑΤ να είχε προβλέψει να κάνει αίτηση νωρίτερα στην Κομισιόν.

Ζητούμενο επίσης είναι το κατά πόσο ταχύτατα θα κινηθούν από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες, ώστε αρκετά οινοποιεία που έχουν γεμάτες δεξαμενές να προλάβουν να οδηγήσουν το περιεχόμενό τους στην απόσταξη, ώστε να μπορέσουν να παραλάβουν σταφύλια στον τρύγο».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/03/2025 02:43 μμ

Νέες δράσεις εξωστρέφειας, στο μήκος κύματος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου marketing οίνου, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την εβδομάδα που πέρασε.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε διάλεξη για το ελληνικό κρασί με ομιλήτρια τη Χημικό Οινολόγο, Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Σοφία Πέρπερα, προς τους Υποψήφιους Ακολούθους Πρεσβείας και νέα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την ενημέρωση των μελλοντικών Διπλωματών και Εμπορικών Ακολούθων πάνω στο ελληνικό κρασί.

Το πρώτο μέρος της διάλεξης επικεντρώθηκε στη Στρατηγική του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού, την προτεραιοποίηση των αγορών και τις προοπτικές ανάπτυξης στις κυριότερες από αυτές. Ακολούθησε η σκιαγράφηση του κλάδου, τα σημεία διαφοροποίησης και οι παρατηρούμενες τάσεις. Το ενδιαφέρον των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν μεγάλο όπως αποδείχτηκε από την ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, τον Γενικό Γραμματέα, Στέλλιο Μπουτάρη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μου σε όλη την 40ετή διπλωματική μου καριέρα, αλλά και στη Σύμβουλο του Συνδέσμου Σοφία Πέρπερα που για μια ακόμη χρονιά παρουσίασε τα όμορφα Ελληνικά κρασιά στους σπουδαστές της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Η καθιερωμένη πλέον, ελπίζω, αυτή συνάντηση με τους σπουδαστές αλλά και εκπροσώπους των Οικονομικών και Εμπορικών Στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών συμβάλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ελληνικής οινοποιίας και τη μεταφορά γνώσης για το αντικείμενο αυτό στους ανθρώπους που σε λίγα χρόνια θα μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια για την προβολή συγκεκριμένων εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών που τις βρίσκουμε σε πολλούς οινοποιούς και που εκπροσωπούν επάξια το ελληνικό κρασί στις εξαγωγές μας αποτελεί προτεραιότητα και για το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κρασί, όπως έχει εξελιχθεί ποιοτικά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας», ανέφερε ο Πρέσβης και Διευθυντής της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, κος Μιχάλης Διάμεσης σχετικά.

Την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε master class για το ελληνικό κρασί προς επαγγελματίες της οινικής αγοράς της Τσεχίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας η οποία γέμισε ασφυκτικά από Τσέχους επαγγελματίες του οίνου που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το Ελληνικό κρασί. Παρουσιάστηκαν 20 ετικέτες από όλη την Ελλάδα με ομιλήτρια την Σοφία Πέρπερα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβολής της χώρας με τίτλο: Μια γουλιά Αιγαίο, Ιστορία-Πολιτισμός Κρασί που τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο της Πράγας.

«Είχαμε την χαρά να διοργανώσουμε, στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας στην Πράγα και σε συνεργασία με τον ΣΕΟ, το 1ο Masterclass Ελληνικών Κρασιών στην Τσεχία, όπου παρουσιάσθηκαν 20 διαφορετικά κρασιά από διάφορα οινοποιεία της Ελλάδας. Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες Τσέχους επαγγελματίες του χώρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανέδειξε τις δυνατότητες ανάπτυξης που υφίστανται για τα Ελληνικά κρασιά στην τσεχική αγορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικώς τον ΣΕΟ και τον Πρόεδρό του, κ. Βογιατζή για την άψογη συνεργασία, την οινολόγο κα Σοφία Πέρπερα για την εξαιρετική παρουσίαση που πραγματοποίησε και ήταν καταλυτικής σημασίας για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και τον κ. Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος επιφορτίστηκε όλο τον συντονισμό και υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής. Είμαι βέβαιος ότι με παρόμοιες συνεργασίες και πρωτοβουλίες, τα οφέλη για την εξαγωγική δραστηριότητα των οινοποιείων μας δύνανται να είναι άμεσα και πολλαπλά, στο πλαίσιο και της ευρύτερης εξωστρέφειας της εμπορικο-οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας», δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Δημοκρατία της Τσεχίας, κος Ντίνος Κωνσταντίνου.

Τελευταία νέα
24/02/2025 09:50 πμ

Τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του ελληνικού αμπελώνα, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των εισαγωγών φθηνών οίνων κατά 40%, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ μετά την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2024.

Για πρώτη φορά στα ιστορικά δεδομένα του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, οι εισαγόμενες ποσότητες οίνων (25.512 tn) ξεπερνούν τις αντίστοιχες εξαγόμενες ποσότητες (25.165 tn), δημιουργώντας δυσοίωνες προοπτικές και για το εμπορικό ισοζύγιο οίνου της χώρας.

Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων οίνων από την Βουλγαρία και την Ισπανία σε μέσες τιμές οίνων στα 0,42 €/κιλό και 1,09 €/κιλό ανταγωνίζονται όχι πλέον τις αντίστοιχες τιμές παραγόμενων οίνων στην Ελλάδα, αλλά και τις τιμές εξαγοράς σταφυλιών που παράγονται στη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογους φόβους για την βιωσιμότητα των νόμιμων οινοποιείων και ιδιαίτερα των συνεταιριστικών, αλλά και για τη συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας, με δεδομένο ότι κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιείται από τον κρατικό μηχανισμό για την προέλευση που οφείλεται να αναγράφεται στις συσκευασίες, όταν οι οίνοι φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

Να τονισθεί ότι οι συσκευασμένοι οίνοι οφείλουν να μην αναγράφουν την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν», ακόμη και αν είναι αποτέλεσμα ανάμειξης εισαγόμενων με ελληνικούς οίνους και ότι κατά την κατανάλωσή τους στα σημεία εστίασης οι τιμοκατάλογοι υποχρεωτικά οφείλουν να αναγράφουν την προέλευση ακόμη και προσφερόμενοι σε καράφα.

Καθίσταται προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά μέσω της παραπληροφόρησης του καταναλωτή την κατανάλωση των εγχωρίως παραγομένων οίνων, αλλά και το εισόδημα των Ελλήνων αμπελουργών, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διακίνηση εγχωρίως παραγόμενων οίνων σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που δεν δικαιολογούν, ούτε το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης, ούτε τα παραγωγικά και λειτουργικά έξοδα των οινοποιείων, ούτε βέβαια το υποτιθέμενο περιθώριο κέρδους αυτών, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου της αγοράς και τους αντίστοιχους προστασίας του καταναλωτή.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές καλούμε την ελληνική πολιτεία να ενεργοποιήσει έστω και τώρα τους μηχανισμούς ελέγχου σε κάθε επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην προστασία της ελληνικής οινοπαραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι περισσότερο από τους υπόλοιπους παράγοντες του αμπελοοινικού κλάδου (οινοποιεία, εμπόριο), υφίστανται το βαρύτατο τίμημα της παραοικονομίας.

21/02/2025 04:04 μμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ολοκλήρωσε σειρά άκρως επιτυχημένων εκδηλώσεων στις αγορές της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν μαζί με τις υπερδραστήριες τοπικές Ενώσεις Οινοχόων και είχαν στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κρασιού με τους ανθρώπους κλειδιά των τριών ανερχόμενων αγορών. Πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας που καταβάλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ακολουθώντας το στρατηγικό σχέδιο marketing του κλάδου για την αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας του Ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού. Ομιλήτρια στις εκδηλώσεις ήταν η Χημικός Οινολόγος και Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Σοφία Πέρπερα.

«Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη συγκυρία όπου από τη μία η κατανάλωση οίνου μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη αυξάνονται οι προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Στις συνθήκες αυτές, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου από τη μια στηρίζει και συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στις παραδοσιακές αγορές στόχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κλπ. και από την άλλη στοχεύει σε νέες και ανερχόμενες αγορές όπως εκείνες της Βαλτικής», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ. Γιάννης Βογιατζής.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση των Ενώσεων Οινοχόων των τριών Χωρών. Σε άψογη συνεργασία μεταξύ τους ενεργοποίησαν ένα μεγάλο δίκτυο επαγγελματιών που θέλησε να γνωρίσει σε βάθος το ελληνικό κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια σε όλους τους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς για τον καλύτερο οινοχόο τα πρωτεία κρατούν οι Βαλτικές χώρες. Στις χώρες αυτές, δίνεται μεγάλη έμφαση στην οινική εκπαίδευση και οι προοπτικές ανάπτυξης για μια χώρα niche όπως η Ελλάδα που βασίζεται εν πολλοίς στην εστίαση, και άρα στους οινοχόους, είναι ευνοϊκές», είπε η Σοφία Πέρπερα

20/02/2025 01:26 μμ

Εκρηκτική η αύξηση των εισαγόμενων οίνων στην Ελλάδα το 2024, με φθηνούς οίνους, από Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία.

Όπως τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές, σε ποσότητα.

Οι χαμηλές τιμές οίνων ευρωπαϊκής προέλευσης , η απουσία ελέγχων, η ισχνή ελληνική οινοπαραγωγή του 2024 και η χαμηλή διαθεσιμότητα οίνων (συνυπολογιζόμενων και των αποθεμάτων 31/7/2023), είναι τα πιθανά αίτια που ώθησαν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη εισαγωγών οίνων σε ποσότητα το 2024 κατά 39,95%, σε σύγκριση με το 2023 (25.512 τόνοι / 2024 – 18.230 τόνοι/2023).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ και επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, σε συνολικό επίπεδο μειωμένη παρουσιάζεται η αξία εισαγωγών το 2024 έναντι του 2023 (71.895.735 €/2024 – 76.662.390 €/2023) κατά 6,21%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το 2024 εισήχθησαν πολύ περισσότεροι φθηνοί οίνοι, που από την περαιτέρω ανάλυση προκύπτει ότι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενδοκοινοτική απόκτηση των οποίων σε μέση τιμή μονάδος ανά κιλό υποχώρησε, κατά 33,36%, το 2024, έναντι του 2023.

Η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι μόνο από τρεις χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία) εισήχθησαν 20.643 τόνοι, σε σύνολο 25.512 τόνων, γεγονός που έχει εγείρει μεγάλα ερωτηματικά ως προς την επισήμανση με την οποία διακινήθηκαν οι οίνοι αυτοί στην ελληνική αγορά.

Αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των εισαγωγών ήταν και το ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι εισαγωγές σε ποσότητα το 2024 (25.512.020 κιλά) υπερσκέλισαν τις αντίστοιχες εξαγωγές (25.164.991 κιλά).

13/02/2025 05:14 μμ

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025.

Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση η χορήγηση αδειών πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο εννέα (9) περιφερειών/ομάδας περιφερειών. Τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφέρειας/ομάδας περιφερειών καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση των αναγκών, για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων αμπέλου, της κάθε περιφέρειας για το έτος 2025.

Η στάθμιση των αναγκών προκύπτει από την αναλογία των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους, για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, προς το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους της χώρας.

Για την κατανομή των αδειών νέας φύτευσης ορίστηκαν οι παρακάτω εννιά περιφέρειες/ομάδας περιφερειών:
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Κεντρική Μακεδονία
Δυτική Μακεδονία
Θεσσαλία
Αττική
Στερεά Ελλάδα
Δυτική Ελλάδα
Πελοπόννησος
Κρήτη – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου

Η διαθέσιμη έκταση για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους και η οποία κοινοποιείται στην ΕΕ (ήτοι του έτους 2023, καθόσον η απογραφή των φυτεμένων εκτάσεων την 31η Ιουλίου του έτους 2024 δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στην ΕΕ).

Η έκταση που διατίθεται για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025 είναι 6.462,4 στρέμματα.

Η χορήγηση αδειών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη βαθμολογία που έλαβαν οι αιτούντες σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες/ομάδα περιφερειών με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας, το συντελεστή βαρύτητας αυτών και το συντελεστή συμμόρφωσης. Επειδή κατά τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης αμπέλου στη μία βαθμολογική κατάταξη υπήρξαν ισοβαθμούντες και ταυτόχρονα είχαμε εξάντληση των διαθέσιμων εκτάσεων προς αδειοδότηση, η τελική κατάταξη, έγινε σύμφωνα με τις κάτωθι προβλεπόμενες διατάξεις:

1η κατηγορία

Οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι μεγαλύτερη των είκοσι (20) στρεμμάτων έως και πενήντα (50) στρέμματα. Οι αιτούντες κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους εκμετάλλευσης. Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης γίνεται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των αιτούντων στην κατηγορία αυτή και έως ότου εξαντληθούν οι υπολειπόμενες εκτάσεις προς κατανομή. Σε περίπτωση που υπάρχει ακόμα υπόλοιπο εκτάσεων προς κατανομή η διαδικασία συνεχιστηκε ομοίως στις επόμενες κατηγορίες.

2η κατηγορία

Οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι ίση ή μεγαλύτερη των πέντε (5) στρεμμάτων έως και είκοσι (20) στρέμματα.

3η κατηγορία

Οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι μεγαλύτερη των πενήντα (50) στρεμμάτων.
Επομένως κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, χορηγούνται οι άδειες νέας φύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες έτους 2025, ως εξής:

  • Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 5 έως και 20 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 17,0 έως 10,2 στρέμματα.
  • Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από έναν δικαιούχο με αμπελουργική εκμετάλλευση 1,5 στρ.
  • Για την περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 3), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 45,7 έως 28 στρέμματα.
  • Για την περιφέρεια Αττικής χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης στην κατηγορία μεγαλύτερης των πενήντα (50) στρεμμάτων. Χορηγείται άδεια νέας φύτευσης στον επιλέξιμο παραγωγό που έχει αμπελουργική εκμετάλλευση 105,3 στρέμματα.
  • Για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 5 έως και 20 στρέμματα, για το λόγο ότι στην κατηγορία αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα δεν υπήρχαν επιλέξιμοι παραγωγοί. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 19,9 έως 16,3 στρέμματα.
  • Για την ομάδα περιφερειών Κρήτης – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,0) οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από έναν δικαιούχο με αμπελουργική εκμετάλλευση 2 στρ.
12/02/2025 11:05 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μια δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπο για τη Γεωργία, Christophe Hansen.

Η πρόταση της Επιτροπής θα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις του κλάδου και θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα, χωρίς να περιμένουμε μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου ήρθαν σε απάντηση των 70 μελών της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κρασί, τα ποιοτικά τρόφιμα και τα οινοπνευματώδη, που ζητούσαν «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τον αμπελοοινικό τομέα».

Επιστολή, που εστάλει υπογεγραμμένη από τους συμπροέδρους της διακομματικής ομάδας, τους ευρωβουλευτές Esther Herranz García (Ισπανία, Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και τον Éric Sargiacomo (Nouvelle-Aquitaine, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), για την ευρωπαϊκή αμπελοοινική πολιτική, ανέφερε ότι «τα μέλη της Ομάδας μας υποστηρίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας μας για την αντιμετώπιση των απαραίτητων αλλαγών που εκφράζονται στις πολιτικές συστάσεις της Ο.Υ.Ε.».

Οι κ.κ. Esther Herranz García και Éric Sargiacomo, ζητούσαν να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία για να επιταχυνθεί ο ρυθμός, αλλά και να οικοδομηθεί «μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση» και πρόσθεταν ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να περιμένει την επόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να τροποποιήσει τη νομοθεσία, γιατί θα ήταν πολύ αργά για πολλούς αμπελοπαραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

06/02/2025 02:48 μμ

Αλλαγές στην κτηνοτροφία, μέσω των Σχεδίων Βόσκησης, ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης ετοιμάζεται το σχέδιο τροποποίησης της ΚΑΠ στο οποίο θα υπάρχουν αλλαγές στους όρους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα.

Αυτά τονίστηκαν στην συνάντηση εργασίας της βουλευτού ΝΔ στην Ηλεία, Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε στον κ. Τσιάρα το αίτημα των κτηνοτρόφων της Ηλείας να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα στηρίζουν αυτούς που πραγματικά παράγουν, με βάση τα ζώα που έχουν και σε αυτούς να δίνονται, προσαρμοσμένα στα πραγματικά στοιχεία, τα βοσκοτοπικά δικαιώματα.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή σε νομοσχέδιο, που επίκειται, που θα προβλέπει την διενέργεια διαγωνισμού για το σύνολο της επικράτειας, ώστε να γίνει νέα κατανομή βοσκοτόπων, με δίκαιη προσαρμογή, σύμφωνη με τα πραγματικά στοιχεία που δηλώνονται στα μητρώα των κτηνοτρόφων.

Στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ μέριμνα για την σταφίδα

Όσον αφορά τα προβλήματα στην καλλιέργεια της σταφίδας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η βουλευτής έθεσε στον κ. Τσιάρα το θέμα της μειωμένης παραγωγής και την ιδιαίτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές να συγκεντρώσουν το όριο των 150 κιλών ξηρού προϊόντος ανά στρέμμα κατ΄ελάχιστο για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Μετέφερε στον Υπουργό την αγωνία τους για την κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια να απωλέσουν τις ενισχύσεις ενώ επεσήμανε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι ήδη εκείνοι οι παραγωγοί που οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του προϊόντος, το οποίο αποτελεί ιστορικά βασικό πυλώνα της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας. Ζήτησε δε να τροποποιηθεί ο Κανονισμός χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, προκειμένου οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το ελάχιστο αυτό όριο και να μην απωλέσουν την απολύτως αυτή αναγκαία χρηματική ενίσχυσή τους.

Ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος, τονίζοντας ότι στο νέο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου, που θα τεθεί σε διαβούλευση, θα περιλαμβάνεται και αυτό το αίτημα, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως.

Υποδομές άρδευσης και εκσυγχρονισμός δικτύου ΤΟΕΒ

Η Βουλευτής Ηλείας υπογράμμισε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, χρειάζονται γενναίες και άμεσες επενδύσεις σε υποδομές τόσο για την άντληση, τη συλλογή και τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων παροχής των απαιτούμενων για την καλλιέργεια και την παραγωγή προϊόντων.

Μετά την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της υπογραφής, πριν από λίγους μήνες, στο Υπουργείο Υποδομών, της σύμβασης του έργου υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στον ΤΟΕΒ Γαστούνης, είναι αναγκαίο, όπως επεσήμανε, να προγραμματιστεί και να προχωρήσει ανάλογα και το έργο της υπογειοποίησης του συνόλου του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας και συγκεκριμένα, η Υπογειοποίηση των Δικτύων Ροής (Καναλέτων) ΤΟΕΒ Αμαλιάδος, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου. Πρότεινε μάλιστα να γίνει το επόμενο διάστημα συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με φορείς της Ηλείας, ώστε να ετοιμαστούν οι αιτήσεις ένταξης σε αυτά τα προγράμματα.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε από την Βουλευτή Ηλείας και για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές του ΤΟΕΒ Επιταλίου, μετά τις πρόσφατες, ισχυρές και διαρκείς βροχοπτώσεις, και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται εκεί. Και για αυτό το θέμα, ο κ. Τσιάρα επικοινώνησε με τον κ. Παπαγιαννίδη, καταδεικνύοντας την βούληση της Κυβέρνησης για την συντήρηση και αποκατάσταση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της περιοχής.

04/02/2025 09:48 πμ

Στα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κρασί, που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen.

Όσον αφορά την εκρίζωση, τόνισε ότι οι συστάσεις δεν περιλαμβάνουν ρητά την προσωρινή εκρίζωση, η οποία δεν υποστηρίχθηκε από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου.
Ωστόσο, προτάθηκε ένα πιο αποτελεσματικό εναλλακτικό σύστημα, το οποίο συνίσταται στην παράταση του χρόνου μεταξύ της εκρίζωσης και της πραγματικής φύτευσης των αμπελώνων ως μέρος της στήριξης για την αναδιάρθρωση και μετατροπή του αμπελώνα.

Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει με τα κράτη μέλη, τον Δεκέμβριο του 2024, σχέδιο κανονισμού για την εφαρμογή αυτού του μέτρου και θα εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Για τη μόνιμη εκρίζωση, προτάθηκε η χρήση κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Αξιολογούμε και άλλες πιθανότητες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπήρξε συναίνεση εντός της ομάδας για τη χρηματοδότηση ενός μέτρου εκρίζωσης με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πραγματοποιήσουμε επομένως μια αξιολόγηση των επιλογών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την οποία σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάγκη στήριξης αμπελουργίας

Τη στήριξη της αμπελουργίας ζητά, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς. Στην ερώτησή του τονίζει ότι, η αμπελουργία στην Ελλάδα αποτελεί έναν κομβικό κλάδο του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού, ενώ συγκαταλέγεται και στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή οίνου.

Η Ερώτηση του Ευρωβουλευτή έχει ως εξής:
Τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας, η ενασχόληση με την αμπελουργία αποτρέπει πολλούς νέους να ενταχθούν παραγωγικά σ΄ αυτόν τον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, αποκεντρωμένες περιοχές της Ελλάδας που στηρίζονται στην παραγωγή οίνου, όπως είναι η Σάμος, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, η μείωση της αμπελοκαλλιέργειας και η εγκατάλειψη των αμπελώνων είναι ένα γεγονός που προκαλεί σοβαρότατες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Με ποιο σχέδιο προτίθεται να ενισχύσει τις αμπελοκαλλιέργειες;
2. Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν την εγκατάσταση αμπελώνων και να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες;
3. Εξετάζεται η παροχή επαγγελματικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων αμπελουργών;

24/01/2025 10:09 πμ

Ο βουλευτής, Μάρκος Καφούρος, μαζί με τους εκπροσώπους της ΚΕΟΣΟΕ, τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Μάρκου και τον Διευθυντή κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, συναντήθηκαν, την Τρίτη (21/1/2025), με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, στον οποίο ανέλυσαν τα δομικά προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου.

Ειδικότερα ανέλυσαν τα οξυμένα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα και κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις για τα εξής θέματα:

1. Την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας!

2. Την ανάγκη επικαιροποίησης συμφωνίας και ταυτοποίησης των μητρώων του ΥπΑΑΤ (Αμπελουργικό Μητρώο, ΟΣΔΕ, Δηλώσεων συγκομιδής), ώστε να αντιμετωπισθεί η παραοικονομία και να αποτελέσουν εργαλεία άσκησης πολιτικής στον αμπελοοινικό τομέα.

Η συζήτηση ήταν παραγωγική και ο Βουλευτής στην παρέμβασή του ζήτησε αφενός να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συγκεκριμένες προτάσεις για τη διάσωση και ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας, αφετέρου ανέλυσε τους κινδύνους που προκύπτουν για την ύπαρξη του Θηραϊκού αμπελώνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα της λειψυδρίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζοντας τη σημασία του αμπελοοινικού τομέα εξέφρασε την πρόθεσή του για μια στενότερη συνεργασία με τους φορείς, ώστε να υιοθετηθεί μία εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κλάδου.

10/01/2025 12:23 μμ

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη του έτους 2023 και που συνετέλεσαν στην επιδημική ασθένεια του περονόσπορου στους αμπελώνες της περιοχής, μη επιτρέποντας σε αριθμό λανθανόντων οφθαλμών να διαφοροποιηθούν σε αναπαραγωγικούς.

Αυτό αναφέρουν τα συμπεράσματα της έκθεσης που ζήτησε ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΓΠΑ) για το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής το 2024.

Ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, πρόεδρος Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, απευθυνθήκαμε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να συνδράμει επιστημονικά. Ακολούθησε σύσκεψη αλλά και αυτοψία από επιστημονικό κλιμάκιο του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας με επικεφαλής την αναπλ. καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Κατερίνα Μπινιάρη, από το οποίο ζητήθηκε η επιστημονική τους συνδρομή.

Το αποτέλεσμα της μελέτης για την ακαρπία ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή και γενικότερα η αλλαγή των περιβαλλοντολογικών συνθηκών έχουν επιπτώσεις τα τελευταία έτη στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής του Τυρνάβου και συνετέλεσαν στη μη διαφοροποίηση ικανού αριθμού λανθανόντων οφθαλμών σε αναπαραγωγικούς, με αποτέλεσμα την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή σταφυλών κατά το τρύγο του 2024 στη περιοχή.

Η μείωση της παραγωγής για το 2024 είναι πάνω από 50 - 60% και σε μερικές περιπτώσεις φτάνειο το 100% και τα σταφύλια έμειναν ασυγκόμιστα.

Ο ΕΛΓΑ θα έπρεπε να βγάλει αναγγελία για να γίνουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιάς. Επειδή δεν το έκανε αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο ΓΠΑ για να αιτιολογήσει την ζημιά. Έπίσης ο συνεταιρισμός διαθέτει τα στοιχεία που δείχνουν την μείωση της παραγωγής σταφυλιών. Θα πρέπει να αναπληρώσουν την απώλεια εισοδήματος. Είναι θέμα του ΥπΑΑΤ να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα αποζημιώσει τους αμπελουργούς».

Ερώτηση στην Βουλή

Αν θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αμπελοκαλλιεργητές στην περιοχή του Τυρνάβου που επλήγησαν από περονόσπορο, ρωτά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το πρόβλημα της ακαρπίας που παρατηρείται στους αμπελώνες του Δήμου Τυρνάβου έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και προκάλεσε σημαντική μείωση της παραγωγής κατά το 2024. Η Διοίκηση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να συνδράμει επιστημονικά.
Η επιστημονική ομάδα του εν λόγω Εργαστηρίου συνέταξε την Έκθεση Εκτίμησης Αιτιών – Παραγόντων Εμφάνισης Μειωμένης Παραγωγής Αμπελώνων στην περιοχή του Τυρνάβου, σύμφωνα με την οποία υπεύθυνες για την ακαρπία των αμπελώνων στον Τύρναβο είναι οι κλιματολογικές συνθήκες και η επιδημική ασθένεια του περονόσπορου κατά το 2023.

Άλλωστε από το 2023 είχε εντοπιστεί η σοβαρότητα της μείωσης της παραγωγής λόγω της ακαρπίας και του περονόσπορου στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου, γι’ αυτό και η Ομάδα Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων που είχε συσταθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με το 03/07/2023 Δελτίο Τύπου, επισκέφθηκε τις πληττόμενες αμπελοκαλλιέργειες προκειμένου να προβεί στην αναλυτική καταγραφή των καλλιεργειών που ζημιώθηκαν τόσο από τον περονόσπορο, όσο και από τη μείωση της παραγωγής λόγω ακαρπίας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ώστε να ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών στήριξης των πληγέντων παραγωγών.

Επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη του έτους 2023 συνετέλεσαν τεκμηριωμένα στην επιδημική ασθένεια του περονόσπορου στους αμπελώνες της περιοχής, μην επιτρέποντας σε αριθμό λανθανόντων οφθαλμών να διαφοροποιηθούν σε αναπαραγωγικούς.
Επειδή ο ήπιος χειμώνας του 2024 και το άνυδρο στη συνέχεια καλοκαίρι, επιδείνωσαν το φαινόμενο της ακαρπίας των αμπελώνων και προκάλεσαν σοβαρή απώλεια εισοδήματος των καλλιεργητών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Επειδή πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης λόγω του περονόσπορου που τεκμηριωμένα έπληξε την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2023.
Επειδή σύμφωνα με την έκθεση της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών απαιτείται εκπόνηση αναλυτικής έρευνας για την διερεύνηση των παραγόντων πρόκλησης του φαινομένου της ακαρπίας προκειμένου να υιοθετηθούν ορθές πρακτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προτεινόμενης αναλυτικής έρευνας του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη διερεύνηση των παραγόντων πρόκλησης του φαινομένου της ακαρπίας και αντιμετώπισης του προβλήματος;

2. Ποια είναι τα πορίσματα της αναλυτικής καταγραφής από την Ομάδα Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά το 2023 για τις αμπελοκαλλιέργειες που ζημιώθηκε η παραγωγή τους από τον περονόσπορο και την ακαρπία, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθεί η κατ’ εξακολούθηση απώλεια εισοδήματος και το αυξημένο κόστος παραγωγής των αμπελοκαλλιεργειών;».

07/01/2025 02:22 μμ

Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, παρουσίασαν οι συνεταιριστές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν στις 3/1/2025.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.

Οι συνεταιριστές επέμεναν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των αχλαδιών στο Δήμο Τυρνάβου, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλια (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια) του Τυρνάβου.

Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της στενής συνεργασίας με τους αγρότες.

Ο κ. Λάμπρος Ντέλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα αχλάδια είναι μειωμένες λόγω ποιότητας και μικροκαρπίας. Οι τιμές πώλησης φτάνουν έως και 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Ζητάμε να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς. Μειωμένη παραγωγή έχουμε και στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου. Περιμένουμε απάντηση από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις στα αμπέλια».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Γαία Φρούιτ, Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Άργισσα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Αργυροπουλίου, Α.Σ. Αμπελώνας, Α.Σ. Δαμασίου και Α.Σ. Γιάννουλης.

07/01/2025 09:05 πμ

Στα συμπεράσματα, που εξέδωσε τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (ΟΕΥ) για τις κοινοτικές πολιτικές οίνου, ο αμπελοοινικός τομέας γενικά βρίσκει το αποτύπωμά του και δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν εισακούστηκε από τα 27 κράτη μέλη στις προτάσεις τους, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ.

«Με μία σειρά τεσσάρων συναντήσεων, προκειμένου να εκδοθεί ένα σχέδιο κρίσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα μπορούσαμε να φοβόμαστε ότι η επιτόπια ακρόαση θα ήταν ανεπαρκής, αλλά είμαστε μάλλον ικανοποιημένοι με την αύξηση του αριθμού των εργαλείων για τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης», χαιρετίζει ο ευρωβουλευτής κ. Éric Sargiacomo (Σοσιαλιστές, Γαλλία), έχοντας παρακολουθήσει την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου από το εξωτερικό (μόνο τα κράτη μέλη συμμετείχαν και ως ενδιαφερόμενοι οι φορείς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται μόνο από τη διοίκησή του).

Για τον σοσιαλιστή εκλεγμένο αξιωματούχο, από την περιοχή Nouvelle-Aquitaine, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός δεδομένου ότι «η Ευρώπη μιλάει πραγματικά για εκρίζωση αμπέλων ξανά, βγαίνουμε επιτέλους από την ασάφεια για να διαχειριστούμε πραγματικά με ευελιξία τις κρίσεις υπερπαραγωγής στο επίπεδο κάθε κράτους μέλους. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επιστροφής σε πιο μαζικές ρυθμίσεις, παρόλο που υπάρχουν εξελίξεις από το 1992, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι η βιομηχανία οίνου είναι αυτή για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν οι περισσότερες ρυθμίσεις».

Πραγματική και ορθολογική προσέγγιση

Για την Επιτροπή Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Copa) και τη Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Cogeca), τα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου είναι επίσης ευπρόσδεκτα: «λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του κλάδου έχοντας μια ρεαλιστική και ορθολογική προσέγγιση». Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα αιτήματα εκρίζωσης, υπογραμμίζουν «την προς την αναγκαιότητα για ευρωπαϊκή - και όχι μόνο εθνική - χρηματοδότηση των σχεδίων εκρίζωσης».

Οι Copa Cogeca επικυρώνουν επίσης τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης της αναφύτευσης «σε 5 έτη βραχυπρόθεσμα (μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη είχε ήδη προταθεί την περασμένη εβδομάδα) και σε 8 χρόνια για την μελλοντική ΚΑΠ: αυτό το μέτρο θα επιτρέψει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε οι αμπελουργοί να παίρνουν αποφάσεις με την απαραίτητη ηρεμία και ασφάλεια». Μια άλλη ευπρόσδεκτη ευελιξία: «η διαχείριση του τομεακού προϋπολογισμού» με την κατεύθυνση των «αχρησιμοποίητων κονδυλίων προς άλλα μέτρα και, κυρίως, στη χρήση των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων για το επόμενο έτος».

Από την άλλη πλευρά, οι Copa Cogeca δεν κατανοούν: «Στην προώθηση, δεν βλέπουμε ξεκάθαρα την προτεραιότητα που δίνεται στα κρασιά που έχουν υποστεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει αποαλκοολοποίηση, και την αναφορά σε ζητήματα δημόσιας υγείας: πρόκειται για πολύ διαφορετικούς τομείς που πρέπει να παραμείνουν χωριστοί».

Μειώστε τις νέες άδειες φύτευσης στο 0%

Αντιπροσωπεύοντας τους οίνους ΠΟΠ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης (EFOW) βρίσκει γενικά θετικά τα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου και την ενίσχυση της εργαλειοθήκης για τη διαχείριση του οινικού δυναμικού στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ κρασιού).

Για τον πρόεδρό της, Riccardo Ricci Curbastro, είναι πολύ θετικές οι προτάσεις «να επιτραπεί στα κράτη μέλη να μειώσουν τις νέες άδειες φύτευσης σε επίπεδο περιφερειακών ή γεωγραφικών ενδείξεων στο 0%, να παρασχεθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των όρων για την έγκριση της φύτευσης και της αναφύτευσης (συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των μεταβιβάσεων εντός της ίδιας εκμετάλλευσης), να παραταθεί η ισχύς των αδειών αναφύτευσης σε 8 έτη, διατηρώντας παράλληλα το status quo για τις νέες φυτεύσεις».

Όλα με αίτηση à la carte: κάθε κράτος μέλος χρησιμοποιεί όπως θέλει τα προτεινόμενα συστήματα. Επειδή «είναι σαφές ότι η κρίση και ο μετασχηματισμός του κλάδου απαιτούν διάφορα εργαλεία και προσαρμοσμένες απαντήσεις», υπογραμμίζει ο Riccardo Ricci Curbastro, υποστηρίζοντας τη συνέχιση των μέτρων κρίσης, όπως η εκρίζωση και η πράσινη συγκομιδή.

Πραγματική βοήθεια με την προσωρινή αφαίρεση

Για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (CEVI), είναι λυπηρό που στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στον οινοτουρισμό, τα συνδικάτα δεν λαμβάνονται υπόψη για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της προώθησης των επισκέψεων στον αμπελώνα. Εάν τα μεμονωμένα οινοποιεία επικυρώσουν τις γενικές γραμμές των προτάσεων για τα εργαλεία διαχείρισης της παραγωγής (ιδίως βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι από τα κεφάλαια του εθνικού σχεδίου βοήθειας) και τις εξελίξεις ενόψει της κλιματικής αλλαγής (αναθεώρηση της μεθόδου υπολογισμού της απόδοσης αναφοράς για την ασφάλιση κλιματικών κινδύνων), «προφανώς υπάρχει πρόοδος με την προσωρινή εκρίζωση, με την παράταση των αδειών αναφύτευσης σε 5 και μετά 8 χρόνια, ενώ «θα μπορούσαμε να πάμε σε πραγματική ειδική βοήθεια, όπως έχει προταθεί με την κάλυψη των εξόδων εκρίζωσης», αναφέρει η CEVI.

Ένα ευαίσθητο θέμα, ιδιαίτερα στη Γαλλία, είναι η αναγνώριση των συνεταιριστικών κελαριών και των οργανώσεων παραγωγών ως ΜΜΕ για πρόσβαση σε νέα συστήματα υποστήριξης και διαχείρισης τιμών (ή ακόμα και σε εργαλεία ελέγχου απόδοσης) «Σε αυτό το θέμα, η προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της δίκαιης πρόσβασης σε όλες τις ενισχύσεις της ΚΑΠ». Οι Ανεξάρτητοι Αμπελουργοί είναι ικανοποιημένοι που βλέπουν το θέμα για την εξέλιξη του μέσου όρου να τίθεται από την ΟΕΥ, προκειμένου να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της ασφάλισης της συγκομιδής ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Αμφισβητείται όμως η πρόταση για υπό όρους πρόσβαση σε εθνική βοήθεια (αναδιάρθρωση, επενδύσεις, προώθηση κ.λπ.) σε σχέση με την υποχρεωτική συμμόρφωση με τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή: Εδώ διαφωνούμε», αναφέρει η CEVI.

Η οριστική εκρίζωση αντιπροσωπεύει πραγματική καταστροφή

Παρουσιάζοντας τις αντιθέσεις της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιφερειών (AREV), ο διευθυντής της, Aynard Clermont de Tonnerre, προειδοποιεί: «Καταρχάς, η οριστική εκρίζωση αντιπροσωπεύει πραγματική καταστροφή του βιομηχανικού εργαλείου. Καταστρέφετε αυτό το εργαλείο, απολύετε το προσωπικό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο στα ίδια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρούνται στις γαλλικές ή αγγλικές βιομηχανίες: μια βιομηχανική έρημος», προτείνοντας «αντίθετα η καταφυγή στην τεχνική ανεργία που βοηθά στην αποφυγή των χειρότερων. Η καταστροφή του παραγωγικού εργαλείου μιας αμπελουργικής περιοχής είναι μια αμετάκλητη απόφαση που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί, όσο είναι δυνατόν». Η AREV από την πλευρά της έκανε ένα άλλο αίτημα: «να προκαλέσουμε την επανεκκίνηση του παρατηρητηρίου της αγοράς, με επαρκείς πόρους. Με πραγματική ώθηση, αυτό το παρατηρητήριο θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο».

Με τη σύντομη προθεσμία για την υποβολή προτάσεων, η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου υποβάλλει τώρα τα συμπεράσματά της στον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία, τον Λουξεμβούργιο Christophe Hansen. Μέρος των προτάσεων από τα 27 κράτη μέλη μπορούν να μετατραπούν σε κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, αλλά άλλες διατάξεις απαιτείται να περάσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, «η EFOW υπογραμμίζει τη σημασία της ταχείας εφαρμογής αυτών των συστάσεων» επισημαίνει ο Riccardo Ricci Curbastro, θεωρώντας ότι η τρέχουσα αναθεώρηση της ΚΑΠ ανοίγει «μια εξαιρετική ευκαιρία να δοθεί συνέχεια στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου».

Οι Copa Cogeca, θεωρούν ότι, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οριστική εγκατάλειψη , την ευελιξία των προϋπολογισμών και την τροποποίηση των μέτρων κρίσης (για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το μέτρο της απόσταξης κρίσης). Χαιρετίζοντας τις καλές δηλώσεις προθέσεων από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου, η CEVI εκφράζει γενικά τη λύπη της για την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων: «χρειαζόμαστε μια ατζέντα που δεν εμφανίζεται στις τρέχουσες προτάσεις. Οι προτάσεις είναι ενδιαφέρουσες, πρέπει να είναι και ελκυστικές».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Éric Sargiacomo, τονίζει ότι «θα δούμε πώς η Επιτροπή θα μεταφράσει αυτές τις προτάσεις με ρυθμιστικό τρόπο. Είναι αυτή που έχει το μονοπώλιο στην πρωτοβουλία των κανονιστικών κειμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη και θυμός που απαιτεί προσαρμοσμένα, ευέλικτα και εύκολα συνδυαζόμενα εργαλεία».

20/12/2024 10:18 πμ

Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι προσωρινών παρεκκλίσεων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τις άδειες αμπελοφύτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι άδειες των αμπελοφυτεύσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο:

α) χορήγησης αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 64 του Καν (ΕΕ) 1308/2013

β) των αναφυτεύσεων σύμφωνα με το άρθρο 66 του ιδίου κανονισμού

γ) των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 68 του ιδίου κανονισμού

οι οποίες λήγουν το 2024 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές οινοπαραγωγής που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2024, παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες από την αρχική ημερομηνία λήξης τους.

Οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα δικαιολογητικά του άρθρου 3, στην αρμόδια υπηρεσία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) και Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έως 31 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου να επωφεληθούν της παρεκκλίσεως.

Οι υπηρεσίες των ΔΑΟ/ΔΑΟΚ ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης. Σε περίπτωση απόρριψης αναφέρονται και οι σχετικοί λόγοι.

Οι αμπελοκαλλιεργητές, με άδειες αμπελοφυτεύσεων που λήγουν το έτος 2024 που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2024, που δεν προτίθενται να κάνουν χρήση της άδειας και που δεν επιθυμούν να επωφεληθούν από την παράταση ισχύος που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Καν (ΕΕ) 2024/2146, δεν υφίστανται διοικητικές κυρώσεις εάν δεν χρησιμοποιήσουν τις άδειες αυτές, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά του άρθρου 3, στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΑΟ/ΔΑΟΚ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

13/12/2024 12:12 μμ

Φωτογραφία: Ο Μιχάλης Μπουτάρης, (δεύτερος από αριστερά) γραμματέας του Ιδρύματος Μπουτάρη, με στελέχη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας: Ασπασία Τασιοπούλου, Κατερίνα Σίμπου (πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου), Αντώνης Γκαλίτσιος (αναπληρωτής διευθυντής).
Τα θεμέλια της λειτουργίας της πρώτης οινικής βιβλιοθήκης της χώρας έβαλε η σύμπραξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.) και του Ιδρύματος Μπουτάρη. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024, δίνει πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη για τη δημιουργία της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) που προβλέπεται να ανοίξει τις πόρτες της την άνοιξη του 2025. Θα αναπτυχθεί έτσι ένας ζωντανός οργανισμός πληροφορίας, φυσικός και ψηφιακός, με διττή αποστολή: τη διαφύλαξη και βιωματική ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού κρασιού, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη και «θωράκιση» της αμπέλου και του οίνου απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση που θα αναδείξει τα οφέλη της ευαγούς συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελώντας πρότυπο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για παρόμοιες δράσεις στο σύνολο της χώρας.

Η ένταξη της Β.Ο.Ν. στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών της Δ.Κ.Β.Β. με την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και τις σημαντικές διακρίσεις, διασφαλίζει την άρτια λειτουργία και ανάπτυξή του εγχειρήματος στη Νάουσα. Παράλληλα, μοναδική συμβολική και ιστορική αξία προσδίδει το γεγονός ότι το Ίδρυμα Μπουτάρη διέθεσε το διατηρητέο κτίσμα όπου λειτουργούσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα έως τα μέσα του 20ου αιώνα, για να στεγαστεί η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.). Την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας θα συντονίζει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Future Library.
Στο ισόγειο της οδού Χατζημαλούση 15, θα υπάρχει η οινική βιβλιοθήκη, ανοικτή στο κοινό με αναγνωστήριο, ενώ στον πρώτο όροφο θα φιλοξενούνται προσωπικές και εταιρικές συλλογές του Ιδρύματος Μπουτάρη, προσβάσιμες στο κοινό κατόπιν πρόσκλησης. Στο αναγνωστήριο εντάσσονται καταρχάς τα βιβλία, οι συλλογές και σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ολόκληρη η βιβλιοθήκη της Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα, ευγενική δωρεά της οικογένειάς της στο Ίδρυμα Μπουτάρη. Στόχος της Β.Ο.Ν. είναι ο σταδιακός εμπλουτισμός αυτών των τεκμηρίων, αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες -ευρέως γνωστές ή/και έως σήμερα αφανείς- που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του οινικού κλάδου.

Η είσοδος του διατηρητεόυ κτηρίου της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα
Φωτογραφία: Η είσοδος του διατηρητεόυ κτηρίου της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα.

Το «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής & Ανθεκτικότητας» είναι ο δεύτερος άξονας δραστηριοποίησης της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) προσφέροντας μια ευέλικτη -φυσική και ψηφιακή- πύλη τεκμηριωμένων δεδομένων, τόσο στην κοινότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της ελληνικής υπαίθρου όσο και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους (κρατικούς, ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματικούς, ΜΚΟ, φορείς και οργανώσεις οίνου, πολίτες κλπ). Με έμφαση στον οίνο και την άμπελο, σκοπός του Παρατηρητηρίου θα είναι η τεκμηριωμένη ανάλυση και πρόβλεψη του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια και παραγωγή, την αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών που γίνονται διαθέσιμες διεθνώς σε όλα τα επίπεδα, και τη διευκόλυνση υιοθέτησής τους στην πράξη.

Οι πρωτοβουλίες και το έργο της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) θα υποστηρίζονται από τη Δ.Κ.Β.Β. και το Ίδρυμα Μπουτάρη, καθώς και από χορηγίες οργανισμών και φορέων που θα συμβάλλουν στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα. Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η υλοποίηση πλήθους δράσεων, όπως ψηφιακές και υλικές εκδόσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά κ.λπ.
Πέρα από την έναρξη λειτουργίας του φυσικού, επισκέψιμου χώρου της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.), θα ακολουθήσει αργότερα η ψηφιακή πύλη (portal) της, ξεκινώντας με τη διάσωση, ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη αρχείων της ιστορίας του ελληνικού οίνου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η ιστοσελίδα θα είναι συνεχώς ανανεώσιμη, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά το σύνολο των τεκμηρίων και όλου του παραγόμενου έργου από τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) και τους συνεργαζόμενους φορείς.

10/12/2024 11:07 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική υπουργική απόφασης με τον καθορισμό λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025 η παράδοση κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα, στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, πραγματοποιείται από την 1η Αυγούστου 2024 και το αργότερο έως την 20η Δεκεμβρίου 2024».

Οι χωρικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι των εγγεγραμμένων στο Αμπελουργικό Μητρώο με το αρχείο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης εφαρμόζονται από την καλλιεργητική περίοδο 2025-2026 και για κάθε επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Πάντως οι παραγωγοί ζητούσαν την παράταση παράδοσης της κορινθιακής αταφίδας έως τις 31/01/2025.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

05/12/2024 10:02 πμ

Λίγες ημέρες και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2024 έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές να υποβάλουν μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ (η οποία άνοιξε στις 3 Δεκεμβρίου) την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ένταξή τους στην Παρέμβαση Π2-58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, για την αμπελοοινική περίοδο 2024-2025.

Στόχος της Παρέμβασης είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού και της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον.

Η απόφαση αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές, η χρηματοδότηση, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης των παραγωγών, τα δικαιολογητικά, το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων των προβλεπόμενων μέτρων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, η παρακολούθηση, η διαδικασία των ελέγχων και των ενστάσεων και η επιβολή των κυρώσεων.

Η Παρέμβαση ενισχύει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:
α) Την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού,
β) την μετεγκατάσταση των αμπελώνων,
γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο της Παρέμβασης.

Οι δράσεις αφορούν:

α) εκρίζωση-μετεγκατάσταση, η οποία επιμερίζεται σε:
αα) εκρίζωση,
ββ) προετοιμασία εδάφους,
γγ) αναφύτευση- μετεγκατάσταση,

β) φύτευση αμπελώνων, η οποία περιλαμβάνει:
αα) προετοιμασία εδάφους,
ββ) φύτευση, βάσει άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013,

γ) επανεμβολιασμό (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων),

δ) βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε:
αα) υποστύλωση,
ββ) κατασκευή αναβαθμίδων.

Προϋποθέσεις ένταξης εκτάσεων στην Παρέμβαση

Στην Παρέμβαση εντάσσονται τα αμπελοτεμάχια, όπως καταγράφονται στην υποβληθείσα αίτηση ένταξης από τον παραγωγό (συγκεκριμένης θέσης και έκτασης) για την περίοδο εφαρμογής της Παρέμβασης. Η παρέμβαση εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ταξινομημένες σύμφωνα με την υπ’ αρ. 2919/95506/2017 απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 3276), όπως ισχύει κάθε φορά.

β) είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο,

γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής για αυτές τις εκτάσεις, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/274, κατά τις δύο τελευταίες περιόδους υποβολής,

δ) επιβεβαιώνεται η καλή υφιστάμενη καλλιεργητική κατάσταση του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του προενταξιακού ελέγχου του άρθρου 12 σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,

ε) εφόσον τα αμπελοτεμάχια προς ένταξης στην παρέμβαση έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιτόπιου ελέγχου από άλλη υπηρεσία, ιδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ή την αρμόδια ΔΑΟΚ, ως και δύο (2) έτη πριν την υποβολή αίτησης ένταξης στην Παρέμβαση, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματά του, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η διαδικασία διενέργειας επιτόπιων ελέγχων του άρθρου 12,

στ) έχει υποβληθεί γι' αυτές ΕΑΕ κατά την πιο πρόσφατη διαδικασία υποβολής ΕΑΕ,

ζ) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της ΕΑΕ,

η) τηρούνται οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,

θ) η ελάχιστη φυτεμένη έκταση αμπελοτεμαχίου είναι μισό (0,5) στρέμμα,

ι) όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης,
ια) Για λόγους προστασίας και διαφύλαξης της αμπελουργικής φυσιογνωμίας της οριοθετημένης ζώνης παραγωγής «ΠΟΠ Γουμένισσα», «ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών», «ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών» και «ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών»:
αα) στην Π.Ε. Κιλκίς εκτάσεις φυτεμένες με τις ποικιλίες «Ξινόμαυρο» και «Νεγκόσκα», οι οποίες συμμετέχουν στον οίνο «ΠΟΠ Γουμένισσα», δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Παρέμβαση για τις δράσεις «εκρίζωση-μετεγκατάσταση» με άλλη ποικιλία και «επανεμβολιασμός». Μπορούν να συμμετέχουν στη δράση «εκρίζωση-μετεγκατάσταση» με ίδια ποικιλία με αναφύτευση εκτάσεων όταν προέρχονται από εκριζώσεις εκτάσεων μόνο με ποικιλίες «Ξινόμαυρο» ή/και «Νεγκόσκα» και όταν πρόκειται να φυτευτούν μόνο με τις ίδιες ποικιλίες «Ξινόμαυρο» ή/και «Νεγκόσκα»,
ββ) στην Π.Ε. Αχαΐας εκτάσεις φυτεμένες με τις ποικιλίες «Κορινθιακή» και «Μαυροδάφνη», που συμμετέχουν στον οίνο «ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών», καθώς και εκτάσεις φυτεμένες με την ποικιλία «Μοσχάτο Άσπρο», που συμμετέχει στους οίνους «ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών» και «Μοσχάτος Ρίου Πατρών», δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Παρέμβαση για τις δράσεις του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της υποπερ αα΄,
γγ) στην Π.Ε. Κιλκίς εκτάσεις φυτεμένες με την ποικιλία «Τσάπουρνο» και στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου εκτάσεις φυτεμένες με την ποικιλία «Κοτσιφολιάτικο» συμμετέχουν μόνο στις δράσεις «εκρίζωση-μετεγκατάσταση» με άλλη ποικιλία και «επανεμβολιασμός».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

20/11/2024 10:02 πμ

Την μείωση του πλαφόν της κορινθιακής σταφίδας αλλά και την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί.

Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν μείωση της παραγωγής σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας.

Επίσης για να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να παραδώσουμε μέχρι της 30 Νοέμβριου την σταφίδα τους.

Για να σταματήσει ο εκβιασμός ζητούν από την κυβέρνηση των μείωση του πλαφόν 150 κιλών ανά στρέμμα αλλά και την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης για να καταφέρουν να πάρουν το πριμ στην συνδεδεμένη της σταφίδας.

Ο σταφιδοπαραγωγός από την Μεσσηνία και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Να σταματήσει εδώ και τώρα ο εκβιασμός των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση που για ακόμη μια χρόνια κάνοντας πλάτες σε έμπορους εξαγωγείς προσπαθούν να αρπάξουν το προϊόν σε χαμηλές τιμές .

Μας αναγκάζουν για να εισπράξουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση να πρέπει να παραδώσουμε μέχρι της 30 Νοέμβριου την σταφίδα. Δίνοντας έτσι μια ακόμα βοήθεια στους έμπορους να καθορίσουν την τιμή που αυτοί θέλουν.

Ζητάμε να δοθεί παράταση και να ύπαρξη σημαντική μειώσει στα κιλά που πρέπει να παραδώσουμε στους μεταποιητές γιατί με της τεράστιες ζημίες από την ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού παρά πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν θα φτάσουν το όριο τον 150 κιλών το στρέμμα, που πρέπει να παραδώσουν και θα χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα».

11/11/2024 02:51 μμ

O Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ανακοινώνει ότι με βαθιά θλίψη και συγκίνηση ο οινοποιητικός κλάδος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπουτάρη, τον χαρισματικό οραματιστή ηγέτη και συνοδοιπόρο. Τον ζεστό άνθρωπο, τον φίλο, τον καθοδηγητή, τον συνάδελφο.

Με οικογενειακές ρίζες στην συλλογική αντίληψη και δράση, ενέπνευσε την κλαδική μας συνείδηση και συνεισέφερε ακούραστα για πολλά χρόνια, με τολμηρές και πρωτοπόρες απόψεις, στην πρόοδο του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας.

Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΟ αφήνοντας σφραγίδα στη λειτουργία της οργάνωσης και την κατεύθυνσής της, δημιούργησε την πρώτη Διεπαγγελματική στην Ελλάδα, αυτή της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα καθώς και την Ένωση των Οινοποιών Β. Ελλάδος. Από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρός της.

Συνέβαλε στην ανάδειξη των ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών, στην εκπαίδευση των αμπελουργών και την συνεργασία με τους οινοποιούς, στήριξε νέους οινοποιούς και οινολόγους, ξεκίνησε τον οινοτουρισμό, τα προγράμματα προώθησης στις εξαγωγές, καθοδήγησε τον στρατηγικό σχεδιασμό Marketing.

Ας αναπαυθεί τώρα ήσυχος ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος, γεμάτος ικανοποίηση για αυτά που αφήνει πίσω του, το τεράστιο έργο, το παράδειγμα πρωτοπορίας και δημιουργικότητας, την πίστη σε αρχές και αξίες, τον ανεξάντλητο αγώνα για αυτές.

Η αγάπη όλων μας τον συνοδεύει στο τελευταίο αυτό ταξίδι, μαζί με την υπόσχεση ότι η μνήμη του θα μείνει ζωντανή, ανεξίτηλη στο χρόνο.

Διαβιβάζουμε εκ μέρους όλου του κλάδου τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του

06/11/2024 10:42 πμ

Στο ύψος των 1.519.667 hl καταγράφηκαν τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Κομισιόν το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥπΑΑΤ, στις 31/10/2024.

Τα αποθέματα οίνων και γλευκών εμφανίζονται μειωμένα, κατά 11,75%, σε σύγκριση με το 2023 (1.722.059 hl), τα οποία με τη σειρά τους εμφανίστηκαν μειωμένα, κατά 2,68%, σε σύγκριση με τα αποθέματα του 2022.

Η μείωση του όγκου των αποθεμάτων συναρτάται ευθέως και από τον μειωμένο όγκο οινοπαραγωγής του 2023 (1.376.700 hl).

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, «ο όγκος των αποθεμάτων του 2024, είναι μειωμένος κατά 13,61% σε σύγκριση με το μέσο όρο δεκαετίας και είναι αμφίβολο το κατά πόσο επαρκούν για τις εμπορικές ανάγκες των οινοποιείων, δεδομένης και της χαμηλής σε όγκο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση οινοπαραγωγής του 2024 που ανέρχεται σε 1.378.000 hl.

Τον μεγαλύτερο όγκο αποθεμάτων καταγράφουν ως συνήθως οι λευκοί οίνοι χωρίς ΓΕ (366.093 hl) σε ποσοστό 24,29% του συνόλου (30,21% / 2023), ενώ οι οίνοι με ΠΓΕ, καταγράφουν υψηλό ποσοστό επίσης της τάξης του 36,41% του συνόλου.

To ύψος των αποθεμάτων, σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή της κατανάλωσης οίνων στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση της οριστικής οινοπαραγωγής, που θα γίνει τον Μάρτιο του 2025».

04/11/2024 11:01 πμ

Αίτημα μείωσης του πλαφόν της κορινθιακής σταφίδας κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Ένωση Μεσσηνίας για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τους σταφιδοπαραγωγούς.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν μείωση της παραγωγής σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας. Μιλάμε για την κορινθιακή σταφίδα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Πολλοί παραγωγοί δεν μπήκαν στα χωράφια να κάνουν συγκομιδή. Η φετινή παραγωγή ήταν όμως καλής ποιότητας και έφερε τιμή παραγωγού αρχικά στα 1,80 ευρώ το κιλό αλλά στην συνέχεια αυξήθηκε στα 2 ευρώ (αυτό το ποσό θα πάρουν και όσοι παρέδωσαν το προϊόν τους το προηγούμενο διάστημα).

Αγωνιζόμαστε μαζί με τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Οργανώσεις για την στήριξη του πολύτιμου αλλά και πολύπαθου προϊόντος.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μειωμένες αποδόσεις δημιουργούν πρόβλημα στην συνδεδεμένη ενίσχυση. Με την εικόνα που έχουμε κανείς σταφιδοπαραγωγός δεν πρόκειται να έχει πιάσει το πλαφόν κατ’ ελάχιστον ποσότητα του προϊόντος εκατόν πενήντα (150) κιλά ανά στρέμμα καλλιέργειας. Για αυτό ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην μείωση του πλαφόν στα 80 κιλά το στρέμμα».

Η επιστολή με αίτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την μαύρη σταφίδα και την χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης, αναφέρει τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, για τη λήψη της ετήσιας συνδεδεμένης ενίσχυσης στο προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, κάθε παραγωγός θα πρέπει να παραδώσει, σε κάποια από τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο μεταποιητικές επιχειρήσεις, κατ’ ελάχιστον ποσότητα του προϊόντος εκατόν πενήντα (150) κιλά ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε από τα στοιχεία της βαίνουσας προς ολοκλήρωση διαδικασίας συγκέντρωσης του προϊόντος ως ο μοναδικός Συνεταιρισμός που εμπορεύεται μαύρη κορινθιακή σταφίδα στην Μεσσηνία, κατά τη φετινή εσοδεία, λόγω των απρόβλεπτων και εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών παρατεταμένης ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών κατά την θερινή περίοδο και δεδομένου ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας είναι μη αρδευόμενες και οι περισσότερες επικλινείς και ως εκ τούτου ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα φαινόμενα μακράς ανομβρίας, δεν κατέστη δυνατό για πάρα πολλούς σταφιδοπαραγωγούς να συγκομίσουν το παραπάνω ελάχιστο όριο του προϊόντος ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς εξέλιξης είναι να κινδυνεύουν να απωλέσουν στο σύνολό της τη συνδεδεμένη ενίσχυση που κάθε χρόνο ελάμβαναν, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν την καλλιέργεια των κτημάτων τους.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαίο να τροποποιηθεί ο Κανονισμός χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο προϊόν της κορινθιακής σταφίδας και να οριστεί ως ελάχιστη παραδοτέα ποσότητα του προϊόντος για τη λήψη της εκείνη των ογδόντα (80) κιλών ανά στρέμμα καλλιέργειας, προκειμένου οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το ελάχιστο αυτό όριο και να μην απωλέσουν την απολύτως αυτή αναγκαία χρηματική ενίσχυσή τους.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε και για τις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί μας».

11/10/2024 02:23 μμ

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το ελληνικό κρασί στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι γευστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος προβολής του ελληνικού κρασιού που σχεδίασε και υλοποιεί ο ΣΕΟ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν ευέλικτες και στοχευμένες στους σημαντικότερους επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις ξεχώρισαν κορυφαίες Βρετανικές εταιρείες εισαγωγής οίνων όπως Amathus Drinks, Alliance Wine, Berkmann Wine Cellars, Novel Wines, Jeroboams, FXC Brands και LWC, σπουδαίες εταιρείες λιανικής όπως Majestic, Direct Wines, Stroud Wine Company, The Good Wine Shop, Lea & Sandeman, Harrods, Bottle Apostle, οινοχόοι και beverage directors διακεκριμένων εστιατορίων όπως Noble Rot, The Fat Duck, Sketch, Louie, The 10 Cases, Cord by Le Cordon Bleu, Brat, Northcote, Hawksmoor, Gaucho, Lyla, Fhior και Heron και άλλοι. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μάντσεστερ και η Εμπορική Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο κα Παρασκευή Καμπόρογλου.

Το Enterprise Greece, ως ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, υποστηρίζει ενεργά την προώθηση και προβολή του ελληνικού οίνου στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου.

Οι δράσεις προβολής που υλοποιεί ο Σύνδεσμος του Ελληνικού Οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας και της αναγνωρισιμότητας του ποιοτικού ελληνικού οίνου, αποφέροντας απτά αποτελέσματα, όπως η σημαντική αύξηση των εξαγωγών στην κρίσιμη αυτή αγορά. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, βασισμένες σε στρατηγικό σχεδιασμό και με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών οινοποιείων, αξίζουν την πλήρη στήριξη και ανάδειξη, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κος Μαρίνος Γιαννόπουλος.

Την στιγμή που η κατανάλωση κρασιού διεθνώς παρουσιάζει κάμψη, η αξία των εξαγωγών ελληνικού κρασιού στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 5ετία. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον στην κορυφαία τετράδα αγορών στόχου για το ελληνικό κρασί και ο ΣΕΟ δεσμεύεται να συνεχίσει τις στοχευμένες δράσεις προβολής και προώθησης με στόχο την διατήρηση και αύξηση του μεριδίου αγοράς του, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Δρ Γιάννης Βογιατζής.

07/10/2024 10:37 πμ

Να ενταθούν οι έλεγχοι και να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η παραοικονομία και η παραπλάνηση του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων οίνων, ζητούν με ανακοίνωσή τους παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού τομέα.

Η αναμενόμενη μικρού όγκου ελληνική οινοπαραγωγή στα 1.378.706 hl (137.870 tn) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ και η κατά πάσα βεβαιότητα οριστικοποίηση χαμηλού όγκου αποθεμάτων την 31η Ιουλίου, στερούν από την αγορά σημαντικές ποσότητες οίνου, γεγονός που ήδη έχει εκκινήσει διαδικασίες εισαγωγών (ερυθρών και λευκών) οίνων, κυρίως από Ιταλία με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά και τη διάθεσή τους ως οίνων με ελληνική προέλευση.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τις εισαγωγές οίνων δεν είναι μόνο, η επισήμανση με την οποία θα διατεθούν στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παραδίδονται στα οινοποιεία (0,55 €/lt ερυθροί οίνοι και 0,63 €/lt λευκοί οίνοι), τιμές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, οφείλονται στο ότι οι εν λόγω οίνοι προέρχονται από Τρίτες Χώρες (κυρίως Χιλή) και αναβαπτίζονται ως ευρωπαϊκοί οίνοι, για να φτάσουν στη χώρα μας και τελικά στον καταναλωτή, είτε ως ευρωπαϊκοί, είτε ως οίνοι ελληνικής προέλευσης.

Οι πρακτικές ενδοκοινοτικών αποκτήσεων οίνων, παρ' ότι δεν απαγορεύονται, επιβάλλεται από τη νομοθεσία να διατίθενται στον καταναλωτή με την επισήμανση ως οίνοι Ευρωπαϊκής Ένωσης - όταν πράγματι πρόκειται για οίνους που παράγονται στο ευρωπαϊκό έδαφος - γεγονός που αποτελεί το μόνο στοιχείο άμυνας των ελληνικών κρασιών έναντι του ανταγωνισμού.

Οι τιμές με τις οποίες εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος οι οίνοι μη ελληνικής προέλευσης, είναι κατά ανεξήγητο τρόπο ιδιαίτερα χαμηλές, αφού οι συνθήκες παραγωγής στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν ευνόησαν όπως και στην Ελλάδα την παραγωγή οίνων σε επίπεδο κόστους παραγωγής που να αιτιολογεί τόσο χαμηλές τιμές.

Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί ένα σαφές και έντονο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στους εγχωρίως παραγόμενους οίνους, το κόστος παραγωγής των οποίων είναι φέτος σημαντικά υψηλότερο, εξαιτίας των αδυναμιών ελέγχου των συντελεστών του κόστους εισροών.

Αυτό πλέον που διακυβεύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι η προστασία και το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση των οίνων που προμηθεύεται, ή καταναλώνει στα σημεία εστίασης.

Θα πρέπει κατά συνέπεια οι καταναλωτές, να ελέγχουν την προέλευση των οίνων που καταναλώνουν, είτε σε εμφιαλωμένη συσκευασία, είτε σε καράφα ( bag in box- ασκούς), μιας και η υφιστάμενη νομοθεσία τους παρέχει σημαντικές δυνατότητες.

Όπως προβλέπει η απόφαση για τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013), τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό. Παράλληλα η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς (σσ. ΚΕΟΣΟΕ) να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.

Οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν τον Έλληνα καταναλωτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης και ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο.

Ειδικά η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της χώρας προέλευσης και του παραγωγού του οίνου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να παραπλανάται ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, συνοδευόμενος σε πολλές περιπτώσεις με διακίνηση οίνων χωρίς παραστατικά.

Να επισημάνουμε ότι οι οίνοι αυτοί αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής που έχει τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας, αφού πωλούνται στον τελικό καταναλωτή έως 15 φορές ακριβότεροι, σε σχέση με την τιμή αγοράς τους, καταστρέφοντας κατ' ουσίαν τον κλάδο του κρασιού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Για τους λόγους που προαναφέραμε καλούμε τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, να προβούν σε ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής από την παραπληροφόρηση και την οικονομική νοθεία των προϊόντων, που καταναλώνει.

03/10/2024 02:28 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥπΑΑΤ στην Κομισιόν, που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής, με περίοδο αναφοράς 1/8/2024 έως 31/7/2025, εμφανίζεται φέτος ελαφρώς αυξημένη, κατά 0,15%, (1.378.706 εκατόλιτρα - hl το 2024, έναντι 1.376.763 εκατόλιτρα - hl το 2023).

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΥπΑΑΤ η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει ότι το στοιχείο, που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί. Συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ.

Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η οινοπαραγωγή 2023-2024, κατέγραψε ιστορική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο κατά 35,27%

Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής (450.710 hl), που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι βέβαια προφανές ότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με τα προ τριετίας επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής».