Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μέχρι τις 19/2 οι εγγραφές για τα σεμινάρια για μελλοντικούς αγρότες από το ΙΓΕ

09/02/2016 03:39 μμ
Σεμινάρια πάνω σε αγροτικά θέματα (Μελισσοκομίας, Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας – Οινολογίας, Σαλιγκαροτροφίας, Αρωματικών Φυτών, Φυτικών Καλλυντικών, Αγροβιοτεχνίας και για 36 ακόμα εξειδικευμένα θέματα) πραγματοποιεί στις εγκαταστάσεις του στο κτήμα Συγγρού το Ι...

Σεμινάρια πάνω σε αγροτικά θέματα (Μελισσοκομίας, Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας – Οινολογίας, Σαλιγκαροτροφίας, Αρωματικών Φυτών, Φυτικών Καλλυντικών, Αγροβιοτεχνίας και για 36 ακόμα εξειδικευμένα θέματα) πραγματοποιεί στις εγκαταστάσεις του στο κτήμα Συγγρού το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Τα σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε άτομα που επιθυμούν να ξεκινήσουν δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα και αναζητούν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
Πραγματοποιούνται σεμινάρια βραχείας διάρκειας 120 ωρών, ταχύρρυθμα 80 ωρών και επαγγελματικά 120 ωρών.

Οι εγγραφές για την Α’ περίοδο 2016 των σεμιναρίων έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως τις 19-02-2016. Για περισσότερες πληροφορίες και για το κόστος συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΓΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ige.gr ή να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Ινστιτούτου, στο τηλ. 210-8011146.

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών είναι Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποτελεί Κληροδότημα της Ιφιγένειας Ανδρέα Συγγρού. Εδρεύει εντός του Κτήματος Συγγρού σε μια έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 750 στρέμματα είναι δάσος χαλέπιας πεύκης ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και τα υπόλοιπα 250 στρέμματα περιλαμβάνουν κατεξοχήν δενδρώδεις καλλιέργειες (φυστικιάς, ελιάς, αμπέλου κτλ).


Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία

Το 2016, το περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, γίνεται μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα με 3 ευρώ. Βρείτε το τεύχος Ιανουαρίου 2016 στα περίπτερα, το Σάββατο 30/1/2016.

Σχετικά άρθρα
23/03/2023 12:29 μμ

Έως τις 31 Μαΐου 2023 μπορούν οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων να δηλώσουν τις εκτάσεις τους.

Οι δηλώσεις αφορούν αμπελοτεμάχια από 100 τμ έως και 1 στρέμμα και ιδιαιτέρως αφορούν τους κατόχους εκείνους, όπου η παραγωγή τους είναι προς απόσταξη τσίπουρου και δεν είναι ήδη καταχωρημένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Σχετικά με τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, διευκρινίζεται ότι το 2022 κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι εξέδωσαν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας που χρησιμοποιήθηκαν στο τελωνείο.

Ως εκ τούτου, από το 2023 δεν θα μπορούν να αποστάξουν τσίπουρο όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.

Διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις συγκομιδής γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μετά το πέρας του τρύγου.

Για την ορθή καταγραφή του αμπελοτεμαχίου στο Αμπελουργικό Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  • Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου .
  • Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής (Συμβόλαιο ή Παραχωρητήριο ή Ενοικιαστήριο ή Ε9)
  • Γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του τεμαχίου σε σύστημα ΕΓΣΑ 87. 
Τελευταία νέα
30/03/2023 09:22 πμ

Μεγάλη είναι η αγανάκτηση των αγροτών με την μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων εξαιτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το άσχημο κλίμα το εισπράττουν και οι υποψήφιοι κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας.

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν θέλει να απαντήσει για χρονοδιάγραμμα πληρωμών και έχουν κατεβασμένα τα τηλέφωνα. 

Ήδη παραγωγοί που βρίσκονται σε καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη και χρειάζονται χρήματα για εφόδια και καύσιμα προσπαθούν να μάθουν τι θα γίνει με τις πληρωμές.

Μιλάμε για σιτηρά και ψυχανθή, που καλλιεργήθηκαν το Νοέμβριο του 2021, δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2022 και φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου του 2023 αλλά ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα που δικαιούνται. Τι έλεγχοι είναι αυτοί που κάνουν και τι ψάχνουν τελικά και δεν μπορούν να βρουν. 

Καθυστέρηση θα έχει και η πληρωμή της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Αν και έχει ψηφιστεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για να γίνει πληρωμή θα πρέπει να στείλει τα στοιχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο Υπουργείο Οικονομικών. Με τις καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως όλα δείχνουν η πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ πάει για μετά το Πάσχα και μπορεί να γίνει λίγο πριν τις εκλογές.

Ο κ. Ισίδωρος Γκαϊτατζής, παραγωγός σιτηρών και ψυχανθών από την Πιερία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα χρήματα των συνδεδεμένων είναι από την Ευρώπη. Τις προηγούμενες χρονιές γινόταν η πληρωμή στις αρχές Μαρτίου (πέρυσι έγινε Φεβρουάριο). Φέτος τελειώνει ο Μάρτιος και ακόμη περιμένουμε τα χρήματα. Έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος και τα έξοδα είναι μεγάλα. Μας έδωσαν πέρυσι για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου περίπου 6 ευρώ ανά στρέμμα. Είναι πολύ λίγα τα χρήματα σε σχέση με όσα πλήρωσα για καύσιμα στο τρακτέρ μου. Ουσιαστικά έδωσαν χρήματα για το μισό 2022. Τώρα μας λένε ότι θα μας πληρώσουν όλο το 2023 αλλά πότε θα πάρουμε τα χρήματα είναι το ερώτημα. Αυτή την εποχή έχουμε έξοδα και πρέπει να τα πληρώσουμε. Να σταματήσει πια η κοροϊδία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ποσό της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου που εγκρίθηκε είναι γύρω στα 85 εκατ. ευρώ για το 2023. Το 2022 ήταν στα 76,8 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε μόνο σε κατά επάγγελμα αγρότες με πληρωμή στα 4 - 4,5 ευρώ το στρέμμα για ξηρικά και 6 - 6,5 ευρώ για αρδευόμενα.

29/03/2023 10:42 πμ

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών που θέλησαν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους. Η αγορά έχει παγώσει και οι έμποροι δίνουν τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Από την άλλη οι παραγωγοί, που την περσινή χρονιά είχαν μεγάλα έξοδα, δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές που ουσιαστικά είναι απαξιωτικές για αυτό το προϊόν. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Καραδήμας, διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, «η αγορά έχει παγώσει και οι παραγωγοί είναι πολύ απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση. Υπάρχει πρόβλημα στην ζήτηση και χαμηλές τιμές. Οι τιμές για όποιον επιθυμεί να πουλήσει αυτή την εποχή είναι... τελάρου, δηλαδή γύρω στα 1,10 έως 1,20 ευρώ το κιλό το 200άρι, όσο ξεκίνησε η ελιά στη συγκομιδή. Μόνο που τώρα ο παραγωγός έχει επωμιστεί και τη φύρα και δεν έχει περιθώριο κέρδους. Κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά αλλά το σίγουρο είναι ότι στο εξωτερικό (η ελιά Καλαμών είναι εξαγώγιμο προϊόν) έχει πρόβλημα η ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού».

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, τέλος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τον Φεβρουαρίου κάναμε μια δημοπρασία 90 τόνων ελιάς Καλαμών φετινής (2022) εσοδείας, με μέση τιμή στο 1 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια η τιμή έπεσε ακόμη περισσότερο και σήμερα έχει φτάσει να πωλούνται οι ελιές στα 80 και 90 λεπτά το κιλό το 200άρι. Πολλοί παραγωγοί στην περιοχή έχουν αποθηκεύσει ελιές. Έχουν έξοδα και απώλειες στην παραγωγή. Οι έμποροι δεν φαίνεται να θέλουν να ανεβάσουν τις τιμές αλλά καΙ οι παραγωγοί δεν σκοπεύουν να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές».

28/03/2023 03:58 μμ

Αναβολή για την επόμενη Τρίτη (4 Απριλίου) η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της νέας προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ θα γίνει με νέα αναβαθμισμένη, επταμελή, αντί πενταμελή σύνθεση.

Η νέα προσφυγή, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 24 Ιανουαρίου, έχει κατατεθεί από 12 φορείς της Μεσσηνίας (μεταξύ αυτών και Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Απέναντι στους φορείς από τη Μεσσηνία βρίσκονται ενώσεις τυποποιητών, σύλλογοι και επιμελητήρια από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η ΠΕΜΕΤΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

Υπενθυμίζεται από τον ΑγροΤύπο ότι στην πρώτη τους προσφυγή οι φορείς από τη Μεσσηνία δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, αλλά ήρθε η απόφαση Γεωργαντά να ενεργοποιήσει και πάλι τις προβλέψεις της απόφασης Αποστόλου.

28/03/2023 11:18 πμ

Στα μαλακά πάνε να πέσουν όσοι δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και εισέπρατταν ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Το θέμα ξεκίνησε από το 2020, από την τότε ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έκανε λόγο για ψευδή δήλωση εκτάσεων από παραγωγούς για την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020, στέλνωντας αναφορά στην αρμόδια εισαγγελία για 8 παραγωγούς που δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων σε διάφορες περιοχές της χώρας εκτάσεως 8.187 στρεμμάτων. Όπως είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βάρρας, «δεν είναι δυνατόν να κατανέμεται το Εθνικό Απόθεμα σε επιτήδειους αιτούντες που δεν ασκούν καμιά γεωργική δραστηριότητα και απλά δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές ιδιωτικών βοσκοτόπων με γη σε καλή γεωργική κατάσταση, χωρίς μάλιστα ζώα».

Νοέμβριο του 2022 είχαμε νέα ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ανέφερε ότι στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές διαβιβάστηκε αναφορά του Οργανισμού, στην οποία γίνεται λόγος για 7 περιπτώσεις αιτούντων κατανομής Εθνικού Αποθέματος ετών 2020 και 2021, οι οποίοι φέρεται να έχουν διαπράξει απάτη, λαμβάνοντας με προσχηματικό τρόπο σημαντικά ποσά, επιβαρύνοντας τον Οργανισμό Πληρωμών συνολικά με 465.152 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα υποστήριζε τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στην αναφορά, πραγματοποιώντας μεταξύ τους κυκλικές μισθώσεις εκτάσεων διάρκειας 4 ετών και δηλώνοντας όλοι αποκλειστικά και μόνο «καλλιέργεια βοσκότοπου σε καλή γεωργική κατάσταση», δηλαδή υποβάλλοντας αίτηση ενίσχυσης βοσκοτοπικών εκτάσεων χωρίς ζώα, εισέπραξαν το 2020 ποσό 410.722 ευρώ και ένας εξ αυτών, για το 2021, ποσό 54.430 ευρώ. 

28/03/2023 10:58 πμ

Με καθυστέρηση, κατά ένα περίπου μήνα, θα γίνει φέτος η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το σύστημα του ΟΣΔΕ είναι ακόμη ανοικτό και γίνονται διορθώσεις για τις επικαλύψεις και τις ενστάσεις των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.Για να γίνει η πληρωμή συνδεδεμένης θα πρέπει το σύστημα να κλείσει τουλάχιστον για δύο ημέρες. 

Η καθυστέρηση των πληρωμών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, γίνεται επειδή ο τεχνικός σύμβουλος δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τους ελέγχους με τα στρέμματα. Αφού γίνει αυτό θα υπογραφούν οι αποφάσεις με την πληρωμή ανά στρέμμα (το ίδιο αντίστοιχα θα γίνει και με τα ζώα για συνδεδεμένη ζωικών).

Θυμίζουμε τα προηγούμενα χρόνια ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των πληρωμών στις συνδεδεμένες φυτικού και τον Μάρτιο πλήρωναν την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, ενώ τα ζωικά τα έδιναν λίγο πριν το Πάσχα.  

Φέτος από αρχές Απριλίου (δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα) αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των συνδεδεμένων, με πρώτη αυτή στο σιτάρι. Η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι θα καθυστερήσει κατά ένα μήνα σε σχέση με πέρσι, ενώ η βιομηχανική ντομάτα πάει για μετά το Πάσχα.

Αυτή την εποχή στα σιτηρά έχουν ξεκινήσει τα έξοδα για την καλλιέργεια και οι παραγωγοί είναι οριακά όσον αφορά τα οικονομικά. Επίσης ξεκίνησαν οι εργασίες στα βαμβακοχώραφα με τους παραγωγούς να πληρώνουν πετρέλαια. Πρώτο δεκαήμερο Απριλίου ξεκινούν οι σπορές στα βαμβάκια και θα είναι δύσκολο μέχρι τότε να έχουν πληρωθεί την ενίσχυση οι παραγωγοί. 

27/03/2023 04:10 μμ

Στα 3.272.403 ευρώ ανέρχεται το ποσό ενίσχυσης για την πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (2η Πρόσκληση ΟΠΕΚΕΠΕ).

Θυμίζουμε ότι εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από σήμερα Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου.

Για την απόφαση της Διαύγειας πατήστε (εδώ)

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί περιμένουν με αγωνία την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καθυστέρηση με το ΟΣ∆Ε του 2023 σε συνδιασμό με τον πρώτο χρόνο της νέας ΚΑΠ έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρηματοδότηση μέσω της κάρτας αγρότη και να έχουν οι παραγωγοί μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Από την άλλη οι ανάγκες για τα έξοδα καλλιέργειας είναι μεγάλες. Το ΥπΑΑΤ έχει περιοριστεί σε αόριστες υποσχέσεις για πληρωμή χωρίς να αναφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο παρελθόν λίγο πριν το Πάσχα πλήρωναν τις τελευταίες συνδεδεμένες στα ζωικά, τώρα ακόμη δεν έχουμε πληρώσει ούτε μια στην φυτική παραγωγή.  

Στο μεταξύ ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, προχώρησε - με αρκετή καθυστέρηση - στον ορισμό των Ενδιάμεσων Φορέων Παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ). Συγκεκριμένα με αποφάσεις που υπογράφει ο κ. Στύλιος:

  • η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, αναλαμβάνει την έκδοση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης της παρέμβασης με τίτλο: «ΠΕ-70.2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους»
  • η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αναλαμβάνει αντίστοιχες αρμοδιότητες για τις παρεμβάσεις: «ΠΕ-71: Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» και «Π3-73-2.3: Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» 
27/03/2023 01:59 μμ

Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους για τη νοθεία στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι με σιρόπι ζάχαρης.

Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονταν με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής ∆εκεµβρίου 2001). Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ιρλανία είχαν τα λιγότερα νοθευμένα δείγματα.

Η Κομισιόν παραδέχεται ότι μια απλή έρευνα δεν αρκεί για ανίχνευση της νοθείας. Είναι απαραίτητη η σωστή παρακολούθηση και συντονισμένη δράση συλλογής πληροφοριών ιχνηλασιμότητας, από τις πύλες εισαγωγής μέχρι και τους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας μελιού.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νοθεία στο μέλι γινόταν από σιρόπια γλυκόζης αραβόσιτου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν αντικατασταθεί από σιρόπια που παρασκευάζονται κυρίως από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα.

Η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του αυθεντικού μελιού και των σιροπιών ζάχαρης εξηγεί γιατί η απάτη στο μέλι είναι εξαιρετικά επικερδής. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι διατίθενται σε περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/κιλό.

Η Κομισιόν τονίζει ότι αν και η νοθεία του μελιού μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί όμως προβλήματα τόσο στους έντιμους παραγωγούς μελιού όσο και στους καταναλωτές της ΕΕ.

27/03/2023 11:15 πμ

Τις επόμενες ημέρες θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων της Μεσσηνίας.

Στο μεταξύ, με παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, έρχονται αλλαγές στη νέα ΚΥΑ στα εξής σημεία:
1) ο ανώτατος αριθμός εισόδου μετακλητών ορίζεται πλέον ανά Περιφέρεια και όχι ανά Νομό για να υπάρχει κινητικότητα.
2) Λιγοστεύουν τα στρέμματα ανά εργάτη π.χ. στα ροδάκινα τα 24 στρέμματα γίνονται 10.
3) Η σχέση 10 στρέμματα πρός 1 εργάτη πολλαπλασιάζεται εάν δέν τον μετακαλέσεις για 12 μήνες αλλά για λιγότερους (για την συγκομιδή).

Πάντως υπάρχουν φαινόμενα στην Κρήτη με διακίνηση εγγράφων με τα οποία ζητούν χρήματα από εργάτες γης για να τους δώσουν άδεια και να φέρουν συγγενείς τους στην Ελλάδα. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ εργατών γης και αγροτών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ για ορισμό ανώτατου αριθμοί θέσεων εργασίας ανά Περιφερειακή ενότητα.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργοδότες να καλούν εργαζομένους για τις επιχείρηση τους, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε το θέμα έχει απασχολήσει το σύνολο των αγροτικών φορέων ανά την επικράτεια, τονίζοντας επανειλημμένα ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. 

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι μέσα σε αυτό το τοπίο αβεβαιότητας, επιτήδειοι αποστέλλουν ψεύδη ενημέρωση και έντυπα σε υπηκόους τρίτων χωρών, που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα, με την υπόσχεση να φέρουν συγγενικά τους πρόσωπα από την χώρα καταγωγής τους, ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν ισχύει και εφιστούμε την προσοχή σε εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν αποσπάσει ήδη χρηματικά ποσά από ενδιαφερόμενους ΠΤΧ, χωρίς αντίκρισμα».

27/03/2023 10:34 πμ

Κατατέθηκε, προς ψήφιση στη Βουλή, σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άρθρο για τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου.

Ειδικότερα στο Άρθρο 126 του πολυνομοσχεδίου γίνεται τροποποίηση του Άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έφερε μεγάλες αντιδράσεις από τους καθηγητές των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια (είχαμε κάνει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο εδώ) γιατί όπως υποστηρίζουν το σχετικό άρθρο ζητά να γίνει ξανά πιστοποίηση στα ήδη πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών από το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό οδήγησε σε παραίτηση των καθηγητών της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει έδρα την Άρτα περιοχή εκλογής του Υφυπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Στύλιου), εξ αιτίας - όπως αναφέρουν - της μη απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους της. Τα μέλη της συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην απόφασή τους τονίζουν ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τα εξής:
«Η παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, που ζητούν να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα και οι σπουδές τους να έχουν αντίκρισμα, αποτυπώνουν την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργίας Κεραμέως.
Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, τέσσερα χρόνια «μεταρρυθμίσεων» με νόμους και διατάξεις που συρρικνώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, τέσσερα χρόνια υποσχέσεων και επικοινωνιακών εξαγγελιών περί βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα, βιώνουν την αδικία και τον αποκλεισμό γιατί το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία δεν κίνησαν καμία διαδικασία ώστε να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα (για τους φοιτητές που εισήλθαν από το 2019 και έπειτα) ή να τους δοθεί δυνατότητα αντιστοίχισης των πτυχίων τους (παλαιότεροι απόφοιτοι).
Κυβέρνηση και υπουργείο συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: αδιαφορούν για τα αιτήματα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, ενώ σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα των ιδιωτικών κολεγίων. Παράλληλα, αρνούνται να δεχτούν τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχουν διατυπωθεί σε δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη ριζικότερη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης των τελευταίων ετών. Με τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 υλοποίησε μια σειρά από ώριμα ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά αιτήματα. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης απαιτούσε τις επόμενες ενέργειες. Ωστόσο, η κυβέρνηση τη ΝΔ τις υπονόμευσε εντέχνως και συνειδητά.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να φέρει ρύθμιση για το πρόβλημα. Ας ενεργοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν σε λύσεις και θωρακίζουν τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης & Έρευνας προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς».

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο
Ειδικότερα το Άρθρο 126 έχει ως εξής:
Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου - Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000

1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α ́ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), και».

2. Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του δασολόγου, προστίθεται υποπερ. γγ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
ββ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,
γγ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., και».

3. Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του ιχθυολόγου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,
ββ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας,
γγ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
δδ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.».

Διαβάστε ολόκληρο το νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)

27/03/2023 09:49 πμ

Tην έντονη ανησυχία της για το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα στη χώρα μας, εξαιτίας της ανεπάρκειας των όποιων προβλεπόμενων πολιτικών και μέτρων στήριξης, εκφράζει με επιστολή της η ΠΟΓΕΔΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: Η ελαιοκαλλιέργεια έχει ανεβάσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση των ελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως με την ποιότητα (ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δίνουν την ευκαιρία ακόμη και για την εμπορία με ισχυρισμό διατροφής και υγείας) του ελληνικού ελαιολάδου να είναι ασυναγώνιστη καθιστώντας μας πρωταθλητές παγκόσμια, ενώ παράλληλα ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς εμφάνισε ρεκόρ εξαγωγών την περυσινή χρονιά. 

Αναλογιστείτε έναν άλλο Τομέα στον οποίο είμαστε παγκόσμια πρωτοπόροι, πάρτε ως παράδειγμα την ποντοπόρο ναυτιλία και ψάξτε πως ως πολιτεία έχουμε ειδικές προβλέψεις για αυτήν. 

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι Έλληνες αρμόδιοι θα έδιναν την δέουσα σημασία στην ελαιοκαλλιέργεια, παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, βαρύτητα που της ανήκει και που θα την αναγνώριζε ως θεμελιακό στοιχείο της Ελληνικής Γεωργίας αλλά και αυταπόδεικτο σήμα κατατεθέν του Ελληνικού Πολιτισμού και του αγροτικού μας περιβάλλοντος. 

Η εκούσια έλλειψη βαρύτητας στην νούμερο ένα δενδρώδη καλλιέργεια γίνεται χαρακτηριστική μέσα από την εκπεφρασμένη δημόσια άποψη που έχει διατυπωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ. κ. Μπαγινέτα, σε απάντηση των αιτημάτων Παραγωγικών Φορέων για την μεγαλύτερη ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027. 

Άποψη κατά την οποία η ελαιοκαλλιέργεια δεν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη καθώς τυγχάνει να έχει πολλούς ετεροεπαγγελματίες μιας και μόλις το 20% των εκμεταλλεύσεων κατέχονται από επαγγελματίες Αγρότες!! Άποψη η οποία ακόμη και αν αρχικά διατυπώθηκε από τον προαναφερθέντα Γενικό Γραμματέα, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υιοθετήθηκε από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. 

Πρέπει να σας αναφέρουμε ότι πέραν του ότι η υψηλή συμμετοχή ετεροεπαγγελματιών στους κλάδους της Γεωργικής Παραγωγής αποτελεί χαρακτηριστικό της Ελληνικής Γεωργίας γενικότερα, οι κύριοι στόχοι της ΚΑΠ είναι η ενίσχυση της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και η ενίσχυση για τη διατήρηση της Περιβαλλοντικής Αειφορίας και του Αγροτικού Περιβάλλοντος. 

Για το λόγο αυτό οι ενισχύσεις χορηγούνται στους «ενεργούς Αγρότες», δηλαδή σε αυτούς που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες. Επιπλέον, η αποδοχή τέτοιων λογικών περί ετεροεπαγγελματιών οδηγεί στον αποκλεισμό από το σύστημα ενισχύσεων χιλιάδων μικροϊδιοκτητών (κάτω των 4 στρεμμάτων) οι οποίοι όμως ως σύνολο αποτελούν κρίσιμη μάζα για την Ελληνική ελαιοκαλλιέργεια, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την εγχώρια ελαιοπαραγωγή. 

Φαίνεται όμως ότι μέσω της επίκλησης ύπαρξης των Ετεροεπαγγελματιών Ελαιοκαλλιεργητών προφανώς προκρίθηκε το «τσουβάλιασμα» της ελαιοκαλλιέργειας μέσα στην «περιφέρεια» βασικών ενισχύσεων των δενδρωδών καλλιεργειών, το οποίο συντελεί στην ανακατανομή της βασικής ενίσχυσης από τα υψηλής αξίας - πάλαι ποτέ – ιστορικά «ελαιοδικαιώματα» σε άλλα μικρότερης αξίας άλλων δενδρωδών καλλιεργειών. 

Η προσπάθεια σύγκλισης εντός μιας «περιφέρειας» ενισχύσεων, πέρα από το αφήγημα της «δίκαιης κατανομής», πρακτικά σημαίνει μεταφορά ενισχύσεων από καλλιέργειες (εν προκειμένω ελιά) – άρα και περιοχές όπου υπάρχουν – σε άλλες καλλιέργειες και συνεπώς σε άλλες περιοχές. Έτσι η κατέχουσα εξέχουσα θέση σε στρέμματα αλλά και σε όγκο παραγωγής ελαιοκαλλιέργεια «αιμορραγεί» ως προς την βασική ενίσχυση προς ήσσονος σημασίας δενδρώδεις καλλιέργειες (σε εκτάσεις, παραγωγή αλλά και μοναδική εμπορικότητα-brand) με τις οποίες μπαίνει στο ίδιο σακί ως προς την βασική ενίσχυση. 

Και στον Τομέα όμως των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η μεταφορά αυτή και αιμορραγία του Ελαιοκομικού Κλάδου διευκολύνεται από την πολιτική επιλογή να μην στηριχθεί ο κλάδος επιτραπέζιας ελιάς, έστω και για την εμβληματική ποικιλία Καλαμών, όπως συνέβη π.χ. στα μήλα, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων. 

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί περαιτέρω ο Τομέας, με ενίσχυση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, επιλέγεται η πλήρης απένταξή του από το σύστημα συνδεδεμένων ενισχύσεων, σαν να μην είναι γνωστό ότι η επιτραπέζια ελιά βάλλεται εμπορικά από ανταγωνίστριες χώρες οι οποίες καπηλεύονται το εμπορικό μας όνομα «Καλαμών», την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να στηριχθεί η επέκταση της καλλιέργειας αυτής, ειδικά σε παραδοσιακές περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου όπου φυλλοροεί. 

Το πρόβλημα της αναιμικής στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας επιτείνεται και από την πρόταση εφαρμογής παρεμβάσεων μέσω των νεοσεισερχόμενων στην ΚΑΠ λεγόμενων «οικολογικών σχημάτων» όπου η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται για την ένταξη σε αυτά δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστο τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν για την λήψη της. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι το μέχρι τώρα πρασίνισμα είχε ως προϋπόθεση την τήρηση κωδίκων ορθής Γεωργικής πρακτικής, οι απαιτήσεις πλέον πολλαπλασιάζονται σε σχέση και με την εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου (monitoring) και περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα. 

Πέρα όμως από την χρηματοδότηση του Ελαιοκομικού Τομέα από τον πρώην πρώτο πυλώνα και στον Τομέα της Εμπορίας της ελιάς και του ελαιολάδου, υπάρχουν πολλές φωνές που κάνουν λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα «μη συμμορφώσεων», τα οποία ο Ελεγκτικός Μηχανισμός του ΕΦΕΤ αδυνατεί να αντιμετωπίσει λόγω υποστελέχωσης, απαξίωσης αλλά και ελλείμματος οράματος και στρατηγικής όλα τα τελευταία χρόνια. 

Συνέπεια της έλλειψης επαρκών ελέγχων στην αγορά είναι αφενός να κινδυνεύει η τιμή του Παραγωγού και αφετέρου να αμφισβητείται η γνησιότητα και η ποιότητα του ξακουστού Ελληνικού «έξτρα παρθένου ελαιόλαδου» και των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας «Καλαμών». Η εξαιρετική πρωτοβουλία, επί υπουργίας του κ. Λιβανού, για την στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, φαίνεται ότι έχει μείνει στα αζήτητα καθώς ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής στον Τομέα του ελαιολάδου που είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2021. 

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι προτάσεις της δεν έτυχαν σχετικής «έγκρισης» από τους γνωστούς Επαγγελματίες λομπίστες Συνδικαλιστές μιας και δεν διαθέτουν τέτοιες καλλιέργειες στα μέρη τους. Στον Τομέα των συλλογικοτήτων, οι Οργανώσεις Παραγωγών του κλάδου ακόμα αναμένουν με αγωνία την έκδοση σχετικής ΥΑ για τα νέα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων. 

Η προκήρυξη των νέων προγραμμάτων για την φετινή χρονιά έπρεπε να είχε βγει ήδη και ακόμα αγνοείται η τύχη της. Ακόμη και εκεί που φαίνεται ότι «καλά πήγε αυτό», καθιστώντας βέβαια το ΥπΑΑΤ ένα Υπουργείο Αγροτικών Αποζημιώσεων, ήταν στην ανέμελη χορήγηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων λόγω του COVID, του παγετού, του πολέμου της Ουκρανίας κ.α.. 

Αλλά ακόμα και εκεί οι εξαγγελίες με την πραγματικότητα απέχουν παρασάγγας. Οι επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου και της πανδημίας εκδηλώθηκαν κυρίως και κατά προτίμηση μόνο στα πυρηνόκαρπα και όχι στις ελιές. Εάν σε αυτά συμπεριληφθεί και η νομοθετική εμπλοκή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παροχή δυνατότητας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων (άρα και ελαιώνων) για την υλοποίηση έργων σχετικών με ΑΠΕ, τότε από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας εισέρχεται σε επικίνδυνα μονοπάτια απαξίωσης και εγκατάλειψης, δείχνει δε την απομόνωση του ΥπΑΑΤ από την διαφύλαξη της Αγροτικής Παραγωγής. 

Βέβαια, την ίδια στιγμή που στην χώρα μας γίνονται τα παραπάνω οι άλλοι δύο βασικοί ανταγωνιστές μας, η Ισπανία και η Ιταλία, θωράκισαν την ελαιοκαλλιέργεια μέσα από τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ με διάφορα ειδικά μέτρα, όπως εντάσσοντας μέρος ή το σύνολο των ελαιώνων τους στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και φυσικά διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες Διοικητικές Υποδομές για να στηρίξουν τον κλάδο, την ίδια στιγμή που το ελληνικό ΥπΑΑΤ, πολυδιασπασμένο σε Φορείς, Οργανισμούς και την εμβληματική κατά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» παραπαίει, αδύναμο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. 

Κατόπιν τούτων, σας καλούμε να αντιληφθείτε την κρισιμότητα της στιγμής και να υλοποιηθούν άμεσα, ειδικά μέτρα και δράσεις για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας της χώρας πριν είναι πολύ αργά, άλλως ο Αγροτικός Κόσμος γνωρίζει ότι …..«έχουμε ελιές και ελίδια, έχουμε και αγριελίδια».

24/03/2023 05:10 μμ

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).

Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). 

Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ). 

24/03/2023 03:24 μμ

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποίησε, την Πέμπτη (23/3), τη δεύτερη συνεδρίαση για τον «Κώδικα Μετανάστευσης» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι «η αναμόρφωση του Κώδικα Μετανάστευσης και η συμπερίληψη σε αυτόν των αδειών διαμονής που χορηγούνται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να διασφαλίζονται η πληρέστερη ανταπόκριση της μεταναστευτικής πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η απλούστευση, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας τα «αδύναμα» σημεία του νομοσχεδίου, που δυσχεραίνουν τη μετάκληση των εργατών γης. Στην ομιλία του ο κ. Γιαννακάκης δήλωσε πως: «η έλλειψη προσωπικού στις Διπλωματικές εκπροσωπήσεις μας, δηλαδή στις Πρεσβείες και τα Προξενεία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς παρότι εδώ τηρούμε τις όποιες διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο, υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των αιτήσεών μας από τις αντίστοιχες διπλωματικές αρχές. Για παράδειγμα στο Νέο Δελχί και στην Ινδία έχουμε ένα Προξενείο για να εξυπηρετήσει χιλιάδες αιτήσεις και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, εκδίδει πολύ λίγες αιτήσεις την ημέρα. Επομένως, αν δεν βελτιωθεί η στελέχωση των Προξενείων μας, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως το 50% του κόστους παραγωγής στον τομέα των οπωροκηπευτικών, είναι κόστος που προκύπτει από την εργασία. Αν λοιπόν, δεν έχουμε εργάτες, δεν θα μπορούμε να συγκομίσουμε τα προϊόντα και να παράξουμε ένα προϊόν που έχει ένα σχετικό ανταγωνιστικό κόστος. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτοξευθεί τα κοστολόγια στα ύψη με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητα μάς στη διεθνή αγορά. Άρα, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλύσει η Πολιτεία είναι η στελέχωση των Προξενείων μας».

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ πρόσθεσε πως: «Ο σημερινός νόμος που συζητείται, επιτρέπει να εκδίδεται βίζα μέχρι πέντε χρόνια. Ωστόσο, έχουμε περιπτώσεις και καταγγελίες, όπου τα αιτήματα έχουν κατατεθεί για πέντε χρόνια, έχουν υπογραφεί οι σχετικές ατομικές συμβάσεις απασχόλησης και οι Προξενικές Αρχές εκδίδουν βίζα μόνο για ένα χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης μεταφρασμένα και παρατηρείται το εξής φαινόμενο: να έρχεται το πιστοποιητικό με τα στοιχεία του αιτούντος εργάτη σε λατινικούς χαρακτήρες, η μετάφραση να τα μετατρέπει σε ελληνικούς (σ.σ. χαρακτήρες) και στη συνέχεια να καταχωρούνται στο σύστημα με λατινικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχουμε επισημάνει είναι ότι δεν λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα για τις υποβολές των αιτήσεων για τους μετακλητούς εργάτες, οι οποίοι είναι 9μηνης διάρκειας ή και περισσότερο. Ενώ λειτουργεί άψογα όσον αφορά τις μετακλήσεις που γίνεται με την κατ΄ εξαίρεση διαδικασία για τους τρεις συν τρεις μήνες».

Επιπρόσθετα, δήλωσε πως ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο προβλέπεται από το νόμο είναι πως «σε περίπτωση που έχουμε παράβαση των όρων της μετάκλησης, για παράδειγμα αν κάποιος εργάτης έρθει για εννιά μήνες και παραμείνει 9,5 μήνες επιβάλλεται ποινή πενταετούς αποκλεισμού από τη χώρα. Αυτό θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά αυστηρό, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε, επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο, αλλά μην χάνεται η δυνατότητα μετάκλησης του εργάτη τα επόμενα πέντε χρόνια».

Επιπλέον, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε πως «οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μπαγκλαντές, αλλά και με την Αίγυπτο δεν έχουν εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας. Η είσοδος των εργατών από το Μπαγκλαντές είναι απειροελάχιστη, διότι θα πρέπει να μεταβούν στην Ινδία για να εξυπηρετηθούν και επίσης, η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει πολλά αδύναμα σημεία, στερώντας μας τη δυνατότητα να φέρουμε εργάτες, ενώ μπορεί να αποτελέσει η Αίγυπτος μία «πλούσια» πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού για τα επόμενα χρόνια σε αντικατάσταση της Αλβανίας».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κατέληξε πως ο υφιστάμενος νόμος αναφέρει πως οι «Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τα χαρτιά προς τις προξενικές αρχές μέσα σε 10 ημέρες, ενώ η τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνει το όρια στις 30 ημέρες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, καθώς είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, μιας και θα καθυστερεί τις διαδικασίες μετάκλησης».

Τέλος, έκλεισε υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα αποστολής πρόσθετου προσωπικού στις Πρεσβείες ενδιαφέροντος μας και τόνισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει την αποκλειστική ευθύνη.

24/03/2023 11:54 πμ

Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής: 

Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. 

Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου. 

Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο». 

Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα. 

Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα. 

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και  η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει. 

Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας! 
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας. 

Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου. 
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022. 

Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

23/03/2023 10:26 πμ

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  ΥπΑΑΤ) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr). Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ως μια μεγάλη τομή η οποία δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την βάση για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. Όπως τόνισε μόνο μέσα από την έρευνα και την κατάρτιση θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την επισιτιστική κρίση.

Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα «στοιχειωμένο νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Όπως σημείωσε επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων. Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού,  αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και  αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Περιγράφοντας την βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είπε ότι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία αποτελεί η σύσταση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η διασύνδεση ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΛΓΟ, με τις κατευθύνσεις αγροτικής πολιτικής που τίθενται κάθε φορά από το Υπουργείο.

Σημαντικό χαρακτηρίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.  

Σημαντική θεωρείται επίσης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα  αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία,  η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή (εδώ

22/03/2023 03:25 μμ

Είμαστε 22 Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία της η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε κάνει δηλώσεις στη Βουλή (20/2/2023) πως σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται, ώστε η δήλωση ΟΣΔΕ να είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές.

Απομένουν 10 ημέρες πριν την 1η Απριλίου και περιμένει ο αγροτικός κόσμος με αγωνία να υποβάλει την ετήσια υποβολή ΕΑΕ στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, η οποία μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η δήλωση είναι απαραίτητη για την πληρωμή ενισχύσεων και προγραμμάτων ΠΑΑ. 

Επίσης οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ελάμβαναν την Κάρτα του Αγρότη. Όμως φέτος επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ κανείς δεν γνωρίζει τι χρήματα θα έχει στην ενιαία ενίσχυση, η Κάρτα του Αγρότη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη των εκλογών, κάτι που θα φέρει προβλήματα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

21/03/2023 03:48 μμ

Σε απολογισμό των πρόσφατων πληρωμών προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, ποσό συνολικού ύψους 24.014.665 ευρώ πλήρωσε, από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2023, σε 4.847 δικαιούχους παραγωγούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά την πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών (δεύτερη κατά σειρά), του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Στην πληρωμή αυτή, δικαιούχοι ήταν 3.750 κτηνοτρόφοι στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 7.125.334 ευρώ.

Επίσης, καταβλήθηκαν σε 437 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2022) του Μέτρου 10 για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών» το ποσό των 3.045.979 ευρώ, καθώς και σε 311 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2023) το ποσό των 1.571.314 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)

Στο μεταξύ αναμένονται από τους παραγωγούς οι πληρωμές των de minimis που έχουν εξαγγελθεί και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ (βιολογικά, Κομφούζιο κ.α.).

21/03/2023 11:52 πμ

Παρεμβάσεις για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία και θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες.

«Κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία»
Στην παρέμβασή του για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι οι γεωργικές αγορές βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από αστάθμητους παράγοντες, κάτι πολύ σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω τιμών εισροών είναι αυτοί των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας.
Τόνισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις καθίσταται δύσκολη η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, καθώς οι φιλόδοξες δράσεις και επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει, προσκρούουν στον πληθωρισμό.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο εξετάζοντας σοβαρά κατά πόσον ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις. Απαιτούνται κοινά αποδεκτές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές».

«Δέσμη μέτρων για την αλιεία»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την τήρηση της δέσμης των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Επισήμανε, εντούτοις, ότι από τις ανακοινώσεις, τίθενται ιδιαίτερα σφικτά χρονοδιαγράμματα και δεν παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την τεκμηρίωση των προτεινόμενων δράσεων και την εξασφάλιση της απαραίτητης συνεργασίας των αλιέων για την επίτευξη των στόχων.
Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις στους αλιείς είναι σημαντικές ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο συνεχών κρίσεων και οικονομικών επιβαρύνσεων και επισήμανε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της Μεσογείου τα όποια μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο.
Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης και τη μείωση της πίεσης στα αλιευτικά αποθέματα, η χώρα μας όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όπως την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών η οποία θα συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια.
Ζήτησε πριν ληφθούν μέτρα και προκειμένου ο αλιευτικός μας στόλος να είναι οικονομικά βιώσιμος να εξεταστούν επαρκώς οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των παραγωγικών φορέων που επηρεάζονται σε επίπεδο κράτους μέλους και ιδίως στους αλιείς που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού.

«Θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία»
Όσον αφορά στα θέματα εμπορίου αυτό που τονίστηκε είναι ότι ο στόχος της διαφοροποίησης των αγορών της Ε.Ε., είναι απαραίτητο να συμβαδίζει και με τη στρατηγική μας αυτονομία, που πρέπει να είναι και ο πρωταρχικός στόχος μας, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική μας επισιτιστική ασφάλεια.
Σημειώθηκε ακόμα ότι με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους ανθεκτικότερους στην Ένωση, έχουμε συμφέρον και υποχρέωση να τον διατηρήσουμε ζωντανό και ακμάζοντα. Ειδικά για την Ελλάδα σημειώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την μη αποτελεσματική προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο ορισμένων εμπορικών Συμφωνιών της Ε.Ε., κυρίως για τα εμβληματικά μας προϊόντα. Η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων δεν γίνεται εύκολα σεβαστή από αρκετές τρίτες χώρες, κάτι που στο μέλλον θα υπονομεύσει την αναγνώριση της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ένωσης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ειδικότερα για τον τομέα αποκατάστασης της φύσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της λήψης μέτρων αποκατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές απαιτήσεις καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Επίσης, όσον αφορά στις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές για την αποκατάσταση της φύσης ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα απαιτούνται μαζικές επενδύσεις και στήριξη του γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης χρηματοδότηση πέρα από τα κονδύλια της ΚΑΠ, που είναι δεσμευμένα. Μάλιστα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και οι αλλαγές αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο κατά τον καθορισμό των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν όσο και κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των μελλοντικών εθνικών σχεδίων αποκατάστασης.

Τέλος, όσον αφορά στην αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 84% των καλλιεργούμενων φυτών εξαρτώνται από αυτούς και 15 δισ. Ευρώ περίπου της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδεται άμεσα σε αυτούς. Για να αναστραφεί η παρατηρούμενη τάση μείωσης τους, το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αποτελεί κύριο μέσο, μέσω μέτρων όπως η βιολογική γεωργία, η διατήρηση και η ανάπτυξη χαρακτηριστικών του τοπίου, η γεωργοδασοκομία και η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

21/03/2023 10:59 πμ

Κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο θεσπίζεται νέος «Κώδικας Μετανάστευσης», όπου μεταξύ άλλων περιέχονται ρυθμίσεις για μετακλητούς πολίτες Τρίτων Χωρών προκειμένου να απασχοληθούν στην αγροτική παραγωγή, όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου.

Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης όλων των τύπων αδειών διαμονής και η επικαιροποίηση και μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση ή ανανέωση αδειών διαμονής.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 26 ορίζεται η διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εξαρτημένη και εποχιακή ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.

Ειδικά για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος. Η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, καθορίζεται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά δέκα τοις εκατό (10%).   

Στο Άρθρο 27 καθορίζονται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Επιπλέον, αποσαφηνίζονται η αρμοδιότητα των υπηρεσιών επεξεργασίας των αιτήσεων και ο τρόπος επικοινωνίας με τις αρμόδιες προξενικές αρχές. Τέλος, καθορίζεται η αρμοδιότητα των προξενικών αρχών, η οποία ενόψει της έκδοσης θεώρησης κατόπιν παραλαβής πράξης έγκρισης εκδοθείσας από τις υπηρεσίες επεξεργασίας των αιτήσεων, περιορίζεται στην τήρηση των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση ελέγχου των δικαιολογητικών που αφορούν στη χορήγηση της αιτηθείσας άδειας διαμονής.

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο του Άρθρου 27 αναφέρει τα εξής:
1. Κάθε εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για παροχή εξαρτημένης εργασίας, καταθέτει αίτηση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία αναφέρονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, ο τομέας, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της απόφασης των παρ. 1 και 28 του άρθρου 176. 
2. Η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει πράξη, με την οποία εγκρίνεται η απασχόληση του πολίτη τρίτης χώρας σε συγκεκριμένο εργοδότη μόνον εφόσον α) τα δικαιολογητικά είναι πλήρη και β) για τις περιπτώσεις των αιτήσεων για χορήγηση αδειών διαμονής με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άδεια διαμονής τύπου «Ε.1»), την απασχόληση κατόπιν μετάκλησης (άδεια διαμονής τύπου «Ε.4»), καθώς και των αιτήσεων για χορήγηση θεώρησης εισόδου για διαμονή με σκοπό την εποχιακή εργασία (τίτλος διαμονής τύπου «Ε.5), ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του άρθρου 26 δεν έχει εξαντληθεί. Η σχετική πράξη έγκρισης διαβιβάζεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με την υπογεγραμμένη από τον εργοδότη σύμβαση εργασίας, στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Σε κάθε περίπτωση, 49μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται προς τα οικεία προξενεία και κατάλογοι με τις πράξεις έγκρισης για όλες τις περιπτώσεις μετακλήσεων, σύμφωνα με τον παρόντα.  
3. Η αρμόδια ελληνική προξενική αρχή καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες τρίτων χωρών, για τους οποίους έχει εκδοθεί πράξη έγκρισης για την είσοδο στην Ελλάδα με σκοπό την απασχόληση. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην ανωτέρω υπηρεσία, προκειμένου να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση εργασίας και να τους χορηγηθεί η εθνική θεώρηση εισόδου, τηρουμένων κατά τα λοιπά των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις. 

Διαβάστε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)

20/03/2023 01:02 μμ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. 

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».

Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

20/03/2023 10:50 πμ

Ενημερωτική συνάντηση (δεύτερη κατά σειρά μετά την Κοζάνη) για τη νέα ΚΑΠ έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (16/3), στην Κομοτηνή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), ενώ την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης και η γενική διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.

Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπασίδης δήλωσε πως «ακόμα και τώρα δεν έχουμε πλήρως τις εφαρμοστικές διατάξεις για να έχουμε την ακριβή εικόνα. Δίνουμε όμως πληροφορίες, μαζεύουμε ερωτήματα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν πήραμε καμιά ουσιαστική ενημέρωση ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί που γνωρίζουν τι ισχύει στη νέα ΚΑΠ γιατί δεν δίνουν απαντήσεις.

Μας τονίζουν ότι τα 2 πρώτα χρόνια δεν θα χαθούν τα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά θα πάνε στην βασική. Το ερώτημα είναι πως θα τα πάρουμε. 

Η αναδιανομή θα γίνει από τις «μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και εφαρμόζεται σε επίπεδο των τριών αγρονομικών περιφερειών (αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών, βοσκότοπων). Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα σε συγκεκριμένα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. Δεν μας απαντάνε όμως με βάση ποια στρέμματα θα καταβληθεί. Θα βασίζεται στα στρέμματα των δικαιωμάτων και τι θα γίνει με νεοεισερχόμενους;

Δίνουν ένα πριμ στους κτηνοτρόφους 3 ευρώ ανά στρέμμα αν κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ανάλογα το υψόμετρο που είναι η εκτροφή. Τα στρέμματα αφορούν τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που έχουν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα προστεθούν και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές;

Έχουμε ένα πρόγραμμα στο Δεύτερο πυλώνα που λέγεται ευζωία των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους θα τρέξει το πρόγραμμα. Επίσης σφάζουμε μοσχάρια από την 1/1/2023 και δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την συνδεδεμένη γιατί δεν έχουν υπογράψει την εφαρμοστική».

17/03/2023 01:07 μμ

Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει άμεσα την συνεργασία με τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει φέτος με το ΟΣΔΕ. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Σταθόπουλος, Γεωτεχνικός που έχει ΚΥΔ στη Δυτική Ελλάδα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ) και μέλος της ΠΕΦΑ.

Και προσθέτει: «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί τιμωρητικά με τους αγρότες. Ο ρόλος του είναι να κάνει ελέγχους. Η Κομισιόν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον αριθμό των ελέγχων που έχει κάνει και όχι τι πρόστιμα βάζει. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπια του αποφασίζουμε και διατάζουμε. θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρμη ανοικτή επικοινωνία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ - Πύλες.

Στο παρελθόν είχε γίνει μια τέτοια ενημέρωση σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016 για το θέμα του ΟΣΔΕ. Βέβαια τότε είχαν ολοκληρωθεί οι υπογραφές των σχετικών εγκυκλίων. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο Μάιος για να υπάρξει ενημέρωση. Θέλουμε να λειτουργεί ο Οργανισμός με δικαιοσύνη οριζόντια για όλους. Δεν θέλουμε να χάνουν χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες.

Είμαι από τους πρώτους που ζήτησε το ΟΣΔΕ να παραμένει ανοικτό όλο τον χρόνο όπως το TAXIS. Έχουμε νέα ΚΑΠ και υπάρχουν πολλές αλλαγές δεν μπορεί οι αγρότες να βαδίζουν στα «τυφλά». 

Εκτιμώ ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αρχές Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Στο παρελθόν έλεγαν ότι θα ανοίξει τον Μάρτιο και φτάναμε Μάιο για να ξεκινήσει ουσιαστικά η κατάθεση των αιτήσεων».

17/03/2023 10:46 πμ

Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».

Καρκίνωση (Pseudomonas  savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.

Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:

  • την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
  • την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».

Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».