Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τιμή Πάσχα και τα... Χριστούγεννα για το ντόπιο αμνοερίφιο, αύξηση ζήτησης και εξαγωγών

25/11/2021 11:30 πμ
Έπιασαν τα 8 ευρώ στον παραγωγό τα αρνιά και τα κατσίκια, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Έπιασαν τα 8 ευρώ στον παραγωγό τα αρνιά και τα κατσίκια, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Τη δυναμική του ντόπιου αιγοπρόβειου κρέατος αποδεικνύει η πορεία των τιμών παραγωγού εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που φαίνεται να ανοίγει νέες προοπτικές για τον κλάδο της κρεοπαραγωγής στην χώρα μας, ένα κλάδο που δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένος, αλλά έχει τεράστιες προοπτικές.

Στην περιοχή της Βοιωτίας, αλλά και αλλού ως αποτέλεσμα αφενός της μεγάλης ζήτησης, εκτός των άλλων και για εξαγωγή, αφετέρου λόγω του ότι έχει μειωθεί ο πληθυσμός των κοπαδιών τα προηγούμενα χρόνια, όπως μας εξηγεί ο κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης, έμπειρος αιγοπροβατοτρόφος με μεγάλη μονάδα στην περιοχή των Βαγίων, έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 8 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή αφορά σφάγια έως 15 κιλά, προσθέτει ο κ. Τουρκοχωρίτης, τονίζοντάς μας παράλληλα, πως αντίστοιχα το πρόβατο πιάνει τα 4 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, αρκετές είναι οι μονάδες που λόγω της αύξησης της τιμής στο γάλα, αναζητούν ζώα για να αυξήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Για μεγάλη και καλή ζήτηση για ντόπιο αμνοερίφιο κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Τσιρτσιαφλής, πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσαφλή, οι τιμές για τα αμνοερίφια αυτή την περίοδο παίζουν στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το Πάσχα είχαν φθάσει ακόμα και στα 8 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν κάτω από 5 ευρώ το κιλό.

Έπιασαν τόπο τα προγράμματα προβολής, λέει ο Γίτσας της ΕΔΟΚ

Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος (ΕΔΟΚ) τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η πορεία που ακολουθεί το αιγοπρόβειο κρέας αυτή την περίοδο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντίθετα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα και των προγραμμάτων προβολής που υλοποιήσαμε σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία. Αρκεί να σημειώσω ότι το 2017 οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος της χώρας μας ήταν 5.000 τόνοι, το 2020 ήταν 7.000 τόνοι και το 2021 πιστεύουμε πως θα ανέλθουν σε 8.000 τόνους, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική του συγκεκριμένου είδους κρέατος. Οι τιμές παραγωγού σήμερα είναι ικανοποιητικές, φθάνοντας και τα 6 ευρώ το κιλό για το αρνοκάτσικο, αλλά απαιτείται η κατεύθυνση της κρεοπαραγωγής στην Ελλάδα να ενισχυθεί κι άλλο για να αποτελέσει εναλλακτική για τις μονάδες. Εκτιμώ πως όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές, θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές. Πρέπει να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία. Ένα τέτοιο κίνητρο είναι οι συνδεδεμένες στη νέα ΚΑΠ. Πρέπει το ΥπΑΑΤ να αλλάξει τα κριτήρια για την λήψη της συνδεδεμένης και να προσθέσει σε αυτά και κάποιο κριτήριο για το κρέας, όχι μόνο για το γάλα».

Σχετικά άρθρα
19/10/2023 02:42 μμ

Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στη βιώσιμη ανώτατη εκπαίδευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία του Κρέατος: ένας σύνδεσμος μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού κόσμου - InnoMeatEdu.
Η 2η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus+), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αγριά, Βόλου (Ελλάδα), στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο León (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Πάρμα, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Warmia and Mazury (Olsztyn, Πολωνία), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), η εταιρεία Συμβουλευτικής 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα), ενώ εξ αποστάσεως συμμετείχαν το Centro Tecnológico de la Carne (CETECA, Ourense, Ισπανία). Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Σπ. Καραμάνος. Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έπλητταν την περιοχή κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμετείχε εξ αποστάσεως ο συνδεδεμένος εταίρος του έργου Black pig of Olympus - Fotiadis Farm, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φάρμα Ελασσόνας αναβλήθηκε και οι εταίροι ξεναγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις της.

Στη διάρκεια της 2ης διακρατικής συνάντησης επικυρώθηκε η ολοκλήρωση του 2ου πακέτου εργασίας που αφορούσε την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών σε σχετικά αντικείμενα με την επιστήμη του κρέατος, αλλά και την αποτύπωση της άποψης της βιομηχανίας κρέατος αναφορικά με τα κενά εκπαίδευσης που εντοπίζουν στο τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό τους. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η ομάδα έργου κατέληξε στη δομή και τα περιεχόμενα του προτεινόμενου καινοτόμου, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος. Πιο συγκριμένα, το ψηφιακό υλικό που θα αναπτυχθεί, θα αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την ασφάλεια, την ποιότητα, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στον τομέα του κρέατος. Το υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε μορφή Massive Open Online Courses - MOOC μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου και θα είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκε το πρόγραμμα Διασφάλισης Ποιότητας του Έργου, οι δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του Έργου.

Το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με τη συνεργασία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών συναφών με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος. Συνδεδεμένοι εταίροι (Associated Partners) είναι ήδη πάνω από 30 βιομηχανίες κρέατος και ενώσεις σχετικές με την επιστήμη και τεχνολογία κρέατος και τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο https://innomeatedu.com/.
Για πιθανό ενδιαφέρον συνεργασίας με την ομάδα του Έργου ως συνδεδεμένος εταίρος (associated partner), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονικά υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, malissiova@uth.gr.

Τελευταία νέα
04/12/2023 03:18 μμ

Όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος, πανελλαδική συνάντηση κτηνοτρόφων θα γίνει, στην Λάρισα, το ερχόμενο Σάββατο (9 Δεκεμβρίου 2023).

Την συνάντηση συνδιοργανώνουν ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου «BUNE COOP» και ο πανελλαδικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς».

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, η συνάντηση που θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, στις 12 το μεσημέρι, και είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και είναι καλεσμένοι όλοι οι κτηνοτροφικοί φορείς - όλων των κλάδων - αλλά και οι μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν, μεταξύ των άλλων, τα εξής θέματα:
1. Οι τιμές παραγωγού στο γάλα και οι «ελληνοποιήσεις» τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας  
2. Οι κακές πληρωμές των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027
3. Τα προβλήματα με τις καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων
4. Τα βαλτωμένα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
5. Τα προβλήματα που απορρέουν από τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ και προτάσεις τροποποίησής του.

29/11/2023 01:33 μμ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κτηνοτρόφων μεταποιητών για την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.

Φτάσαμε τέλη Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν επίσημες συμφωνίες κτηνοτρόφων με γαλακτοβιομηχανίες.

Ωστόσο  μετά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα οι γαλακτοβιομηχανίες τιμολογούν το γάλα και δίνουν τιμές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πρόβειο γάλα που παραδόθηκε τον Οκτώβριο είχε τιμή στα 1,56 ευρώ το κιλό.

Στο 10ήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να βγουν τα τιμολόγια για το Νοέμβριο. Θυμίζουμε πέρυσι το γάλα του Νοεμβρίου είχε τιμή παραγωγού στα 1,60 ευρώ το κιλό.

Οι γαλακτοβιομηχανίες με αφορμή την ανάγκη για μείωση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων στο ράφι κάνουν προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές κατά 10 λεπτά.

Σε αυτό βέβαια αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι που υποστηρίζουν ότι η διαφορά της τιμής παραγωγού με την τιμή στο ράφι είναι μεγάλη, ενώ στο γάλα δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια στις τιμές ζωοτροφών και ενέργειας. Δεν γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τονίζουν.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων και αιγοπροβαοτρόφων, στην Λάρισα, για να συζητηθεί η προσπάθεια μείωσης των τιμών που θέλουν να κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τρόποι αντίδρασης από την πλευρά των παραγωγών.

28/11/2023 04:18 μμ

Την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «υπάρχουν εκκρεμότητες συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2022 που ακόμη δεν έχουν πληρώσει. Επίσης περιμένουμε να συναντήσουμε τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για να του εξηγήσουμε γιατί με τη νέα ΚΑΠ και τα βοσκοτόπια χάνουν ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι».

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής:
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές αλλά και για τον προγραμματισμό πληρωμών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει προβλεφθεί καμία πληρωμή, για την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας.
Εκκρεμότητες συνδεδεμένων για το αιγοπρόβειο (γάλα) και βόειο κρέας (γέννες) του 2022, οι οποίες τα προηγούμενα έτη εξοφλούνταν πριν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης, αν το έχετε ξεχάσει, ότι με βάση την τροποποιητική ΥΑ375/224528/19-7-2023, η οποία φέρει την υπογραφή σας, πρέπει να  πληρωθούν οι βοοτρόφοι που δικαιούνται τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες των βοοειδών, με επιπλέον 20,5 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε λογάριασε σωστά την ενίσχυση πριν την πρώτη πληρωμή!
Επειδή απ’ ότι φαίνεται, για τις οικονομικές σας υποχρεώσεις, ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχετε ασθενή μνήμη, σας τις υπενθυμίζουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι και σας καλούμε να προβείτε άμεσα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση των δικαιούχων.
Εξοφλήστε έγκαιρα τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς εμάς τους κτηνοτρόφους, για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς συνεπείς, στις δικές μας οικονομικές υποχρεώσεις!
ΥΓ. Υπενθυμίστε αν σας είναι εύκολο κ. υπουργέ ΑΑΤ, πείτε στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών περιμένουν να δεήσει για να πληρωθούν την ενίσχυση με το όνομα «ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Νεαρή παρέλαβε την τροφό του Δία και κοντεύει να τη βγάλει στην σύνταξη!

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

28/11/2023 09:55 πμ

Στους ελέγχους «χάθηκε» η ενίσχυση, που περιμένουν από τον Σεπτέμβριο, οι νησιώτες κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφοι.

Αυτό φάνηκε από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Βουλευτή Ρεθύμνης και Υπεύθυνο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει: «Την 30 Οκτωβρίου 2023, έλαβα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  απάντηση  από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης κ. Δημήτρη Γαλανόπουλο, αναφορικά με την υπ’αρ. 1259/20-10-2023 Ερώτηση που είχε καταθέσει με πρωτοβουλία μου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».

Το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «…..στις 17 Μαΐου 2023 άνοιξε η πλατφόρμα της ειδικής δράσης «Αμάλθεια» για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μετά από παράταση που δόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά, έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Μετά την παρέλευση της ως άνω τελικής προθεσμίας έπεται η διαδικασία διενέργειας του ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων ως προς την τήρηση του Κανονισμού De minimis …. για κάθε δικαιούχο.
Η ολοκλήρωση της προαναφερόμενης ελεγκτικής διαδικασίας συνιστά αναγκαία εκ του νόμου προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.
Μετά το πέρας του ελέγχου σώρευσης, η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Ο Ρεθυμνιώτης Βουλευτής σχολίασε στον ΑγροΤύπο: «Αν και η Κυβέρνηση γνώριζε την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους  στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, που είχε ήδη παρατηρηθεί από το έτος 2021, όπως και το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται στην εν λόγω απάντηση του, πριν δηλαδή το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το μέτρο αυτό άργησε πολύ να θεσπιστεί. Μάλιστα ενώ είχε αρχικά ληφθεί για τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη που εξαιρέθηκαν  «..αναίτια και αδικαιολόγητα από το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου», κατ’ επέκταση εφαρμόστηκε σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Η ΝΔ συνεχίζει τις αοριστολογίες της για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που προ πολλού όφειλε να αντιμετωπίσει. Μετά τις αστοχίες της στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, θέτει πάλι προσκόμματα στην ανακούφιση των αγροτών μας, με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στην καταβολή αυτής της οικονομικής ενίσχυσης».

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

14/11/2023 04:51 μμ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κτηνοτρόφων μεταποιητών για την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Φτάσαμε μέσα Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει οι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας για τιμή στο γάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπήρξε μια πρόταση από κάποιες γαλακτοβιομηχανίες για παραλαβές με ανοικτή τιμή και από τις αρχές του έτους να βγάλουν τιμολόγηση. Αν όμως είχαμε πτώση τιμών δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν τότε οι κτηνοτρόφοι.

Οι συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας, που παρά τα προβλήματα με τις καταστροφές από τις θεομηνίες, κρατάνε από την αρχή στεναρή στάση και προσπαθούν να κρατήσουν άμυνα για τις τιμές. Και η αλήθεια είναι ότι όλη η Ελλάδα βλέπει στην Θεσσαλία.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τον κλάδο και όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές για την βιωσιμότητα των εκτροφών.

Η μεταποίηση ζητά διόρθωση τιμών για να μπορούν - όπως υποστηρίζει - να αγοράσουν τα τυροκομικά προϊόντα οι καταναλωτές σε χαμηλές τιμές.

Όμως η ίδια η μεταποίηση δεν αντιδρά όταν βλέπει ότι οι τιμές χονδρικής στα τυροκομικά από 7,70 έως 8,20 ευρώ να φτάνουν στην κατανάλωση στα επίπεδα των 14 και 15 ευρώ το κιλό.

Θυμίζουμε επίσης ότι την περίοδο 2017 - 2018 προπάθησαν ξανά να πιέσουν τους κτηνοτρόφους και να ρίξουν προς τα κάτω την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα, κάτι που αμέσως έφερε μείωση των κοπαδιών. Θα είναι εφιαλτικό για τον κλάδο να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο. 

Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τιμή μεταξύ κτηνοτρόφων και μεταποίησης. Ήδη εκπρόσωποι από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αναμένεται να επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες την περιοχή της Ελασσόνας για να έρθουν σε συμφωνία με τους εκεί συνεταιρισμούς.

Όπως επίσης υποστηρίζουν οιι κτηνοτρόφοι, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έστελναν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τιμολόγια που ανέγραφαν τιμές αλλά φέτος ακόμη δεν τους έχουν στείλει.

Το σίγουρο είναι ότι φέτος οι ποσότητες γάλακτος είναι μειωμένες λόγω των καταστροφών. Όμως και οι τιμές παραγωγού για όλη την περυσινή περίοδο ήταν σταθερές και κυμάνθηκαν στα 1,60 ευρώ το κιλό. Οπότε κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συνεχόμενη αύξηση των τιμών στο ράφι. 

27/10/2023 12:18 μμ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι:

α) Η εν λόγω υποχρέωση αφορά σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.

β) Σε ότι αφορά στα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου.

γ) Σε ότι αφορά στους χοίρους, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:

  • έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ-Κ.).
  • έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ


Όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν ολική ή μερική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της θεομηνίας DANIEL, θα πρέπει:
1. Να προσέλθουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να προβούν σε δήλωση θανάτων, προσκομίζοντας την δήλωση ζημιάς που έχουν καταθέσει στον ΕΛΓΑ, με το ενημερωμένο μητρώο τους και
2. Να την αποτυπώσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023, ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

26/10/2023 10:57 πμ

Στο Σίγρι της Λέσβου εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων την Τρίτη (24/10), στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενημέρωση για εστίες της νόσου σε περιοχές της Σμύρνης και του Τσανακαλέ της Τουρκίας.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατής Τσομπανέλλης, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός του κρούσματος της νόσου.

Πρόκειται για μια κτηνοτροφική μονάδα με 447 ζώα. Η υποψία προήλθε λόγω κλινικών ευρημάτων στο εν λόγω ζώο (πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερυθρές βλατίδες στην κάτω κοιλιακή χώρα).

Ο κ. Τσομπανέλλης σημείωσε ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί αυξημένους ελέγχους στα κοπάδια, καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επίσης πρόσθετα μέτρα λήφθηκαν στην περιοχή που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο, σε όλες τις εκτροφές που υπάρχουν εκεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων.

Η ευλογιά είναι νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως και η μη συμμόρφωση και συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, με  διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (Ν. 4235/ 2014).

Θυμίζουμε ότι το 2017 είχαμε ξανά εμφάνιση της ευλογιάς στο νησί και τότε θανατώθηκαν 6.000 αιγοπρόβατα.

H Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αναφορικά με την ύπαρξη κρουσμάτων ευλογίας προβάτων στο νησί ανακοίνωσε τα εξής:
«Τον εφιάλτη που έζησαν οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας και το ξεκλήρισμα που βίωσαν οι 32 πληγήσες εκτροφές το Νοέμβρη του 2017 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα αφού δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου, πρόληψης και άμεσων αποζημιώσεων. 
Είναι σίγουρο πλέον ότι το κρούσμα σε εκτροφή του νησιού είναι θετικό στην ευλογιά των αιγοπροβάτων. 
Θυμίζουμε ότι το 2017 θανατώθηκαν 6.000 αιγοπρόβατα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και γενικότερα για την οικονομία του νησιού.
Καλώς η Περιφέρεια και η κτηνιατρική υπηρεσία δημοσιοποίησαν ένα κατάλογο μέτρων που πρέπει να πάρουν οι κτηνοτρόφοι, βάζοντάς τους προ των ατομικών ευθυνών τους. Κουβέντα δεν ακούσαμε όμως για το ποια μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει η Περιφέρεια αναλαμβάνοντας την δική της μεγάλη ευθύνη για τη μη είσοδο και εξάπλωση του ιού στο νησί μας.
Πού είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου απ' τη γείτονα χώρα; Πουθενά! Ούτε πριν, ούτε τώρα! 
Υπάρχουν επαρκή φάρμακα και απολυμαντικά να προμηθευτούν δωρεάν οι κτηνοτρόφοι, γιατί πολλοί ίσως δεν αντέχουν οικονομικά ακόμη ένα κόστος; Υπάρχουν κτηνίατροι για τον άμεσο έλεγχο στις εκτροφές; Έχουν ψεκαστεί τα λιμνάζοντα νερά λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας;
Και το σημαντικότερο, υπάρχουν κονδύλια άμεσα διαθέσιμα στην Περιφέρεια για αποζημιώσεις απο επιζοωτίες; 
Μήπως στη λογική της ατομικής ευθύνης βρήκανε κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι το άλλoθι για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες που είναι και οι μεγαλύτερες;».

Λήψη μέτρων ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ
Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥΠΑΑΤ, με την υπ’ αριθμ. 1399/321083/19.10.2023 Εγκύκλιο για την ύπαρξη εστιών Ευλογιάς στα Τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενημερώνοντας τους Κτηνοτροφικούς Φορείς και τους κτηνιάτρους εκτροφής. Μετά από ενημέρωση κτηνιάτρου εκτροφής τέθηκε υποψία παρουσίας της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών σε εκτροφή προβάτων στην Δημοτική Ενότητα Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια έγινε  αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών, στις 24/10/2023, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λέσβου, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

1) Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λέσβου, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (Απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 429/2016, Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:
α ) Μέτρα στην  μολυσμένη εκμετάλλευση.
β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.
γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
δ) Μέτρα στις  ανωτέρω ζώνες.
ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

23/10/2023 12:34 μμ

Τιμές παραγωγού για την φετινή περίοδο στο αιγοπρόβειο γάλα ανακοίνωσε ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Γ.Α.Σ.Ι.) «ΕΝΩΣΗ αγροτών». 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος κ. Θεοχάρης Λιούρης, «ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, ο συνεταιρισμός, μετά από διαπραγμάτευση για την διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της Ομάδας Παραγωγών του Συνεταιρισμού, επέλεξε να συνεργαστεί για την γαλακτοκομική περίοδο 2023-2024 με την γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.

Οι τιμές διάθεσης οι οποίες συμφωνήθηκαν ανέρχονται στο 1,60 € το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1 € το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα.

Οι παραπάνω τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα.

Ο Γ.Α.Σ.Ι. θα συνεχίσει παράλληλα την στήριξη των μελών του προμηθεύοντας αυτούς με ζωοτροφές άριστης ποιότητας αλλά και παρέχοντας επιστημονική στήριξη τόσο για την διατροφή και την υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου.

Κοινή πεποίθησή μας είναι η ενδυνάμωση της ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων του Συνεταιρισμού με την είσοδο και νέων παραγωγών, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα εισκόμισης γάλακτος, κάτι το οποίο θα αυξήσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα πάντα προς όφελος των παραγωγών».

20/10/2023 01:11 μμ

Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2023, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, μία πρωτογενής εστία Ευλογιάς προβάτων και αιγών στην περιοχή Τσανάκαλε (Çanakkale) της Τουρκίας, όπως επίσης, μία πρωτογενής εστία στην περιοχή Σμύρνης (Izmir) της Τουρκίας, πολύ κοντά στη νήσο Λέσβο.

Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ τονίζει ότι λόγω της εγγύτητας των εστιών και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παραπάνω σχετική εγκύκλιο. Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.

ευλογιά προβάτων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισημαίνει σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού ότι προκειμένου να καταλάβουν εγκαίρως αν τα ζώα τους έχουν κολλήσει ευλογιά πρέπει να τα παρατηρούν καθημερινά για εκδήλωση αδιαθεσίας, ανορεξίας, πυρετό, ρινικό έκκριμα (μύξες) και δάκρυα, επιπλέον να εξετάζουν τακτικά τα ζώα τους (πρόβατα - αίγες) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, στο μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και να ψάχνουν στο δέρμα των ζώων τους για: 
Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες) 
Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβιθιού (βλατίδες)
Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)
Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).

Αν παρατηρήσουν κάποιο κλινικό σύμπτωμα από τα παραπάνω οφείλουν να ειδοποιήσουν αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και τον υπεύθυνο κτηνίατρο της εκτροφής τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που θα τους δοθούν. 

Η ευλογιά είναι νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως και η μη συμμόρφωση και συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, με  διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (Ν. 4235/ 2014).

19/10/2023 10:01 πμ

Ευρωπαϊκές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κτηνοτροφίας και Κρέατος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της SELMA (Sustainable European Livestock & Meat Association).

Συγκεκριμένα ευρωπαϊκοί οργανισμοί κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των INTERBEV (Γαλλία), FEBEV (Βέλγιο), EDOK (Ελλάδα), OI Intercarneitalia (Ιταλία), Provacuno and Interovic (Ισπανία) και PZPBM (Πολωνία), ενώθηκαν για να ξεκινήσουν επίσημα την πρώτη ευρωπαϊκή ένωση αφιερωμένη στις βιομηχανίες βόειου κρέατος, προβατοειδών και αιγών: SELMA, που σημαίνει Sustainable European Livestock & Meat Association. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ίδρυση της SELMA σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον κλάδο, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον σύνδεσμο.

Ο πρωταρχικός στόχος της SELMA είναι να ενθαρρύνει την ενότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου, με στόχο τη διατήρηση του βιώσιμου ευρωπαϊκού μοντέλου εκτροφής μηρυκαστικών. Αυτή η συνεργασία επιδιώκει να εκπροσωπήσει συλλογικά τα συμφέροντα του κλάδου της κτηνοτροφίας και του κρέατος στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους.

Η δημιουργία της SELMA είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των Ευρωπαϊκών ενώσεων, που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Αυτό περιλάμβανε την υποβολή κοινών επιστολών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέρ της λήψης μέτρων όπως οι αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες, η μεταρρύθμιση του κανονισμού INCO (ενημέρωση των καταναλωτών) και η συνεχής προώθηση των Ευρωπαϊκών κρεάτων στους καταναλωτές

Με πολλές καίριες αποφάσεις σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι μεμονωμένα κράτη μέλη, η ανάγκη για συλλογική δράση για κοινές ανησυχίες έχει καταστεί απαραίτητη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της ενότητας είναι η έκκληση για μια συνεκτική Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η οποία υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα και κανονισμούς που επιβάλλονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, η SELMA έχει εντοπίσει άλλα κρίσιμα θέματα για κοινή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων τριμερών διαπραγματεύσεων για την οδηγία IED, προτάσεων για οδηγίες για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και αναθεωρήσεις της νομοθεσίας που διέπει την καλή διαβίωση των ζώων, μεταξύ άλλων.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές η κατανομή Αξιωμάτων της SELMA είναι:

  • Πρόεδρος: Guillaume Gauthier (INTERBEV)
  • Αντιπρόεδρος: Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia)
  • Ταμίας: Michael Gore (FEBEV)

Οι εκλεγμένοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της αποστολής της SELMA να εκπροσωπεί και να προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος

Η ένωση πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της έως τα τέλη του 2023, συνεχίζοντας τη δέσμευσή της για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος».

16/10/2023 12:45 μμ

Εδώ και 20 ημέρες δεν έχω μιλήσει με καμιά γαλακτοβιομηχανία για να διαπραγματευτώ. Αυτό δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Κ. Χαράλαμπος Τζέβος, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Φάρμες Λιβαδίου» της επαρχίας Ελασσόνας.

Ο συνεταιρισμός διαπραγματεύεται για τους περίπου 4.300 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που θα παραδώσουν τα μέλη του όλο το έτος.

Καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει και για τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» µε δυναµική 40.000 τόνους γάλακτος αλλά ούτε και από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Βοσκό», με έδρα το Λιβάδι, με περίπου 1.200 τόνους.   

Πάντως το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στην Θεσσαλία από τις συνεχόμενες θεομηνίες είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του θανάτου μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων μεν σώθηκαν αλλά κινδυνεύουν εξ’ αιτίας του υποσιτισμού, με επιπτώσεις στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος πυροδοτεί ήδη δυσεπίλυτα και αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς η Θεσσαλία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής σε Φέτα ΠΟΠ.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τον κλάδο και όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές για την βιωσιμότητα των εκτροφών.

Όμως δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές. Ο κλάδος έχει ήδη σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης που οδηγά σε μείωση των κοπαδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, στην χώρα μας μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο αλλά και ο αριθμό των εκμεταλλεύσεων.

Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 (έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020). Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 (έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020). Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

16/10/2023 10:58 πμ

Την ενίσχυση της «Αμάλθειας» ακόμη περιμένουν οι νησιώτες κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφοι.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών

Το κονδύλι ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων έγινε έως και 17/07/2023.

Η οικονομική ενίσχυση της δράσης προσδιορίζεται με βάση την έδρα και τον αριθμό των αιγοπροβάτων που διαθέτει ο κτηνοτρόφος.

Ο Γιάννης Κυριακούδης, κτηνοτρόφος από τη Θάσο και μέλος του Δ.Σ στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε τις αιτήσεις αλλά ακόμη περιμένουμε τα χρήματα. Καταντήσαμε επαίτες για μια ενίσχυση. Θυμάμαι το Πάσχα που ο τότε υπουργός Ανάπτυξης ήθελε να βάλει τα αμνοερίφια στο καλάθι του Πάσχα για να ρίξει τις τιμές στους κτηνοτρόφους. Θα συνεχιστεί η μείωση των κοπαδιών και θα εγκαλαλείψουν ακόμη περισσότεροι κτηνοτρόφοι το επάγγελμα γιατί δεν μπορούμε να εργαζόμαστε και να μην έχουμε ένα εισόδημα για να ζήσουμε. Από λόγια χορτάσαμε».  

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη

1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ

101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ

201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ

301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ

501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά

1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ

101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ

201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ

301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ

501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

25/09/2023 05:26 μμ

Σήμερα Δευτέρα (25/9) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα βραβεία βιολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Awards) για το 2023.

Μεταξύ των νικητών είναι και η βιολογική οικογενειακή Φάρμα Μόσχου από την Καστοριά. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια, υπό την επίβλεψη του πατέρα, Δημήτρη Μόσχου, και με την συμμετοχή των παιδιών Θωμά και Χρήστου. Ο Θωµάς Μόσχος είναι κτηνοτρόφος και γαλακτοκόµος από την Σχολή των Ιωαννίνων. Ο Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολείται µε την ανάπτυξη, βελτίωση και καλή υγεία του κοπαδιού. Ο ΑγροΤύπος έχει αναφερθεί σε πολλά ρεπορτάζ στην προσπάθεια που κάνει ο Θωμάς Μόσχος. 

Κατά τη βράβευση και με αφορμή το βήμα που του δόθηκε στην Ευρώπη, ο κ. Θωμάς Μόσχος, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ αλλά και σε αγρότες από όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε η Ελλάδα λόγω της θεομηνίας και έκανε έκκληση για βοήθεια προς τους πληγέντες αγρότες. «Αυτή η τεράστια νίκη αφιερώνεται από τα βάθη της καρδιάς μου στους γονείς και στην οικογένεια μας που έπειτα από τόσα χρόνια βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειες τους να ανταμείβονται, αλλά και σε όλους όσους μας έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να το κάνουν», τόνισε.

Τα οκτώ βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

Καλύτερη παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα) στην κα Clara Benito Pacheco από την Ισπανία. Η κ. Benito Pacheco διευθύνει μια βιολογική φάρμα με αίγες που τρέφονται αποκλειστικά με αυτοφυές χορτάρι. Το κοπάδι της βόσκει ελεύθερα και συμβάλλει στην βιοποικιλότητα. Χάρη στις νέες τεχνολογίες και τη χρήση περιλαίμιων GPS, τα ενήλικα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα, καθώς δεν χρειάζονται πλέον φυσικοί φράχτες.

Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (άνδρας) στον κ. Θωμά Μόσχο από την Ελλάδα. Μαζί με τον αδελφό του Χρήστο, ο Θωμάς Μόσχος διευθύνει τη φάρμα της οικογένειας Μόσχου στην Καστοριά, η οποία είναι μια βιολογική κτηνοτροφική μονάδα που ειδικεύεται στην εκτροφή προβάτων και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Εφαρμόζει νέες μεθόδους καλλιέργειας, βελτιώνοντας το έδαφος, με υψηλότερη οργανική ύλη και αποδόσεις του εδάφους.

Η καλύτερη βιολογική περιοχή η περιοχή Burgenland στην Αυστρία. Το Burgenland έχει γίνει πρότυπο βιολογικής μετατροπής χάρη στην επιστημονική εφαρμογή της στρατηγικής "Bioland Burgenland". Η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στο 50% έως το 2030, αλλά και στην ενίσχυση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων.

Η καλύτερη βιολογική πόλη στη Βιέννη στην Αυστρία. Η αυστριακή πρωτεύουσα παράγει βιολογικά γεωργικά προϊόντα για τους κατοίκους της από τα 44.000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης της. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω της περιφερειακής αλυσίδας αξίας, η οποία παρέχει υποστήριξη στη βιώσιμη γεωργία και την σωστή διατροφή.

Μεγαλύτερη βιολογική περιοχή στην Idanha-a-Nova στην Πορτογαλία. Η περιοχή είναι η μεγαλύτερη έκταση γεωργικής γης με βιολογική γεωργία στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας έργα που ενισχύουν τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνουν την προσφορά βιολογικών προϊόντων.

Καλύτερη βιολογική μεταποίηση τροφίμων το Merry Mill στην Ιρλανδία. Το συγκεκριμένο οικογενειακό αγρόκτημα παράγει μια σειρά από τρόφιμα χωρίς γλουτένη από προϊόντα που παράγει στη βιολογική του φάρμα. 

Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών το Gut Wulksfelde στη Γερμανία. Η εταιρεία λειτουργεί ένα κατάστημα 600 τετραγωνικών μέτρων που πουλά προϊόντα από το δικό της βιολογικό αγρόκτημα, έκτασης 450 εκταρίων γης με περισσότερες από 50 ποικιλίες λαχανικών. Το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο βραβευμένο με πράσινο αστέρι Michelin.

Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο το Luftburg - Kolarik im Prater στην Αυστρία. Το Luftburg - Kolarik im Prater είναι το μεγαλύτερο πλήρως πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο. Νικητής πολλών αυστριακών βραβείων, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα όπου μπορεί.

Στην τελετή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής των Περιφερειών, της COPA-COGECA.

21/09/2023 01:20 μμ

Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ. 

Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.

Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.

Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.

Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).

Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:

α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)

β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)

Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.

Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.

19/09/2023 10:12 πμ

Τραπεζικό λογαριασμό για στήριξη των πλημμυροπαθών άνοιξε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που έχει και την στήριξη άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι συγκινητική η προσπάθεια πολλών πολιτών αλλά και αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν από το υστέρημά τους μια οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες από την θεομηνία. Ακόμη και μικρά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καταφέραμε ένα άθλο και μέσα σε μια νύκτα μεταφέραμε 35.000 αιγοπρόβατα από τον Αμπελώνα σε άλλες περιοχές και γλύτωσαν. Επίσης μέσα σε 48 ώρες έγινε εφικτό να ξεκινήσουμε την σίτηση όλων αυτών των ζώων. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμώ ότι χάθηκαν στην Θεσσαλία περίπου 200.000 αιγοπρόβατα από τις πλημμύρες».  

Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό συνεταιρισμού Τυρνάβου: GR5201726200005620105816762.

Πάντως αγρότες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπος ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «καλούμε όλους  τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια του συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των αγροτών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής και την παραγωγικότητά μας, αφήνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς για να μοιράσουν την βοήθεια στους παραγωγούς.

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας και να συνεχίσουμε τη γεωργική δραστηριότητα που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη και θα βοηθήσει. Μαζί, μπορούμε να ξαναφέρουμε τη ζωή στα αγροκτήματά μας και να στηρίξουμε τους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή».

Στο ίδιο μήλος κύματος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «κοινοποιήσαμε στα μέλη μας και όσοι μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς που έπληξε η θεομηνία. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να στήσουν ξανά τις παραγωγικές μονάδες τους».

01/09/2023 05:01 μμ

Το οικολογικό σχήμα (eco-schemes) Π1-31.7 - «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»

Οι δικαιούχοι πρέπει να:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που μετακινούν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (αίγες, πρόβατα, βοοειδή) για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο, από πεδινό σε ορεινό βοσκότοπο, όπως προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ στο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Επίσης πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων υποχρεούνται:
α) να διατηρούν τη χρήση των μονίμων βοσκοτόπων
β) να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
γ) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
δ) να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα. Το αίτημα συμμετοχής γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης του αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής συνεπάγεται ότι ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπου
Υποχρεώσεις:

  • Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
  • Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
  • Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
  • Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.

Η ενίσχυση ορίζεται:
Aίγες, πρόβατα μέγιστο ύψος ενίσχυσης 65 ευρώ/εκτάριο (6,5 ευρώ/στρέμμα)
Bοοειδή  μέγιστο ύψος ενίσχυσης 55 ευρώ/εκτάριο (5,5 ευρώ/στρέμμα)

Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.

Η ενίσχυση ορίζεται:
Αιγοπρόβατα - βοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 30 ευρώ/εκτάριο (3 ευρώ/στρέμμα). 

Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, για να λάβουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν ΕΑΕ με την συμπλήρωση σχετικού πεδίου (κωδικός παράλληλης δράσης) για τα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόζουν το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραμμα.

25/08/2023 01:12 μμ

Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση για την Μετακινούμενη Κτηνοτροφία θα πραγματοποιηθεί, στις 26 και 27 Αυγούστου 2023, στον Αθανάσιο Διάκο της Φωκίδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κα Βασιλική Λάγκα, (Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΕ στο Τμήμα Γεωπονίας), η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, «από το 2017 έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τα χρόνια της πανδημίας. Αφορά κυρίως τους αιγοπροβατοτρόφους αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε και βοοτροφούς που ακολουθούν αυτή την μορφή εκτροφής.

Πιστεύω ότι έχει μέλλον η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην χώρα μας αρκεί η πολιτεία να δείξει ενδιαφέρον για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει αλλά και για την φιλοπεριβαλλοντική φύση της. Η νέα ΚΑΠ έχει αναδείξει την πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος (πράσινη πολιτική) και η μετακινούμενη κτηνοτροφία την ακολουθεί. Εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω ότι  μετακινούμενους κτηνοτρόφους έχει ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και οι χώρες της βόρειας Αφρικής, στη νότια λεκάνη της Μεσογείου, έχουν τη νομαδική κτηνοτροφία (συνεχόμενη μετακίνηση).

Στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία που θα αναφερθούν στην μετακινούμενη κτηνοτροφία της χώρας τους, καθώς και στον τρόπο παραγωγής του τυριού Πεκορίνο.

Οι Έλληνες ομιλητές θα μιλήσουν για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και τον ρόλο των αυτόχθονων φυλών. Επίσης θα γίνει αναφορά στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και στις σύγχρονες τεχνολογίες ακριβείας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα είναι ο ρόλος των κουδουνιών, που θα το παρουσιάσει ο Γεωπόνος - Ζωοτέχνης κ. Γεώργιος Μπέλος. 

Ακόμη θα μιλήσει ο κτηνοτρόφος από την Αίγινα κ. Ιωάννης Χερουβίμ, για τον τρόπο που η παράδοση μπορεί να συναντηθεί με τη νέα τεχνολογία».

25/07/2023 12:52 μμ

Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, όπου οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η ΕΘΕΑΣ, μέσω επιστολής της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταθέτει μία σημαντική πρόταση για την εφαρμογή του Οικολογικού Σχήματος για την κτηνοτροφία την «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση». 

Αποτελεί ένα οικολογικό σχήμα και πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.

Το εν λόγω οικολογικό σχήμα έχει διττή σημασία:

α) Το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, αλλά και

β) Την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχημάτων προσαρμοσμένων στην εκτατική μορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής αφού το μέτρο αυτό προσιδιάζει με την χρόνια εφαρμοζόμενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ρόλος της βόσκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε εκτάσεις όπου έχουν γίνει χειρισμοί της βλάστησης για μείωση της θαμνώδους καύσιμης ύλης.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να σας προβάλουμε την ανάγκη να περιληφθεί στην τρέχουσα τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου της ΚΑΠ 20223-2027, το οικολογικό σχήμα για την κτηνοτροφία «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση». Το οικολογικό αυτό σχήμα αν και αποδεδειγμένα έχει σημαντικά θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, δεν περιλήφθηκε, δυστυχώς, για γραφειοκρατικούς λόγους στο υφιστάμενο ΣΣ ΚΑΠ.

Η πρότασή μας που τεκμηριώνεται με βάση τη διεθνή αλλά και ελληνική επιστημονική έρευνα, η οποία έχει καταδείξει ότι η βόσκηση από ζώα των βοσκοτόπων, που σε σημαντικό βαθμό στη χώρα μας αποτελούν περι-δασικές περιοχές, αυξάνει τόσο τη βελτίωση του εδάφους και τη δέσμευση CO2, όσο και την πρόσληψη ή μείωση της έκτασης των πυρκαγιών με την απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης (χορτονομής) από τα ζώα που βόσκουν. Αποτελεί ένα οικολογικό σχήμα και πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.

Η ανάγκη προώθησης αυτού του οικολογικού σχήματος για την κτηνοτροφία βασίζεται και στο συνδυαστικό χαρακτήρα του που περιλαμβάνει:

α) το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, αλλά και

β) την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχημάτων προσαρμοσμένων στην εκτατική μορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής αφού το μέτρο αυτό προσιδιάζει με την χρόνια εφαρμοζόμενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.

Συγκεκριμένα:

Στοιχειοθέτηση της πρότασης της ενεργής βόσκησης περι-δασικών περιοχών.
Με βάση τα όσα προβλέπονται στην Νέα ΚΑΠ 2023-27 και το ΣΣ ΚΑΠ για τη διαχείριση εδάφους και τη διαχείριση μόνιμων βοσκοτόπων, επιδιώκεται μέσα από τα οικολογικά σχήματα:

  • η αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης άνθρακα της ατμόσφαιρας και βελτίωση της περιεκτικότητας σε οργανική ύλη του εδάφους
  • η καταπολέμηση της υποβάθμισης της γεωργικής και δασικής γης με τη διατήρηση και τη βελτίωση της γονιμότητάς της και την ελαχιστοποίηση των διεργασιών ερημοποίησης και διάβρωσης
  • η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας με την υπογράμμιση της διαχείρισης της αγροτο-δασικής περιοχής, χωρίς απότομες πτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο

Έτσι, η υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών διαχείρισης βοσκοτόπων – που αποτελούνται κυρίως από περι-δασικές περιοχές – είναι μία από τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του γεωργικού τομέα, που ορίζονται στον οδικό χάρτη 2050 για την ουδετερότητα του άνθρακα.

Σκοπός της παρέμβασης της ενεργής βόσκησης περι-δασικών περιοχών
Η παρέμβαση καλύπτει εκμεταλλεύσεις κτηνοτρόφων, που έχουν δικαίωμα χρήσης για βοσκή φυσικών μόνιμων βοσκοτόπων-λιβαδιών και έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της ικανότητας απορρόφησης άνθρακα του εδάφους, με την προώθηση της εκτατικής βόσκησης από τα ζώα των κτηνοτρόφων, με επακόλουθο την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την απομάκρυνση με φιλο-περιβαλλοντικό τρόπο της χαμηλής βλάστησης και την προστασία, τελικά, των δασών από την εύκολη διάδοση της πυρκαγιάς και την αποφυγή της καταστροφής τους, που τόσο επιβαρύνει το περιβάλλον.

Με την τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και την ένταξη αυτού του οικολογικού σχήματος, οι κτηνοτρόφοι θα τύχουν ενθάρρυνσης της εφαρμογής γεωργικών συστημάτων, καλλιεργειών και πρακτικών, που προάγουν την περιεκτικότητα σε οργανική ύλη του εδάφους (δέσμευση άνθρακα), η οποία παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση της μόνιμης έκτασης βελτιωμένων βοσκοτόπων και προστασία των δασών. Έτσι, επιτυγχάνεται η προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφικής παραγωγής ως συνδετικού κρίκου στην κυκλική γεωργία, αύξηση της παραγωγής, της ποιότητας και της χρήσης βοσκοτόπων και χορτονομής με συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τρόπος εφαρμογής:
Τα υφιστάμενα οικολογικά σχήματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί το οικολογικό σχήμα για την κτηνοτροφία για την «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση» είναι τα εξής:

  • Π1-31.4 : Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία
  • Π1-31.7: Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων

Οι κτηνοτρόφοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα θα προβαίνουν στη βόσκηση των επιλέξιμων για αυτό περι-δασικών περιοχών και με χρήση τεχνολογικών μεθόδων παρακολούθησης θα επαληθεύεται η μετακίνηση και βόσκηση, ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις, αλλά και το αυξημένο διοικητικό κόστος.

Για το θέμα αυτό, η ΕΘΕΑΣ μαζί με επιστήμονες των Γεωτεχνικών Σχολών και το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. μπορεί να προβεί σε σχετική μελέτη μεθοδολογίας εφαρμογής του προτεινόμενου οικολογικού σχήματος, ώστε να επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

19/07/2023 11:01 πμ

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των δικαιούχων στη δράση και συνακολούθως τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά.

Στόχος της ενίσχυσης είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και εντός του 2023.Η δράση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ»εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη τωνκτηνοτρόφων και υλοποιείται σε εκπλήρωση των ειδικών αναπτυξιακών στόχων δημόσιας πολιτικής που έχουν τεθεί στην Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο ως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ν. 4770/2021 (Α’ 15) και στο ν. 4832/2021 (Α’ 172) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.).

Στις 17 Μαΐου 2023 άνοιξε η πλατφόρμα της ειδικής δράσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ενίσχυση προβλέφθηκε στο άρθρο 113 του ν.4926/2022 του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και ακολούθως δυνάμει εξουσιοδοτικής διάταξης που περιλαμβανόταν στο εν λόγω άρθρο εξεδόθη η Κ.Υ.Α. με αριθμό 1175/27-04-2023 (Β’ 2831) στην οποία καθορίστηκαν ο χρόνος έναρξης της ενίσχυσης, η διάρκεια, το πεδίο εφαρμογής, οι αρμοδιότητες του οργάνου υλοποίησης, τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων της ενίσχυσης, το ανώτατο όριο, οι παράμετροι και ο τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης, οι όροι και τα δικαιολογητικά χορήγησης της ενίσχυσης, η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αυτοί που σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Α) είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
Β) είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμoύ Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2021,
Γ) είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την 31.12.2021 ως «επαγγελματίες αγρότες», στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Δ) έχουν έδρα σε νησιωτική περιοχή της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, Ιόνιο, συμπεριλαμβανομένης της Λευκάδας, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, στις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα ή μεμονωμένα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και την Ελαφόνησο Λακωνίας
Ε) ανήκουν στον κλάδο της αιγο-προβατοτροφίας.

Η οικονομική ενίσχυση μέσω της δράσης ΑΜΑΛΘΕΙΑ προσδιορίζεται με βάση την έδρα και τον αριθμό των αιγοπροβάτων που διαθέτει ο κτηνοτρόφος, σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:
Κρήτη

  • 1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
  • 101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
  • 201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
  • 301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
  • 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά 

  • 1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
  • 101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
  • 201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
  • 301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
  • 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Το Υ.ΝΑ.Ν.Π. καλεί τους κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους του κλάδου της αιγο-προβατοτροφίας, οι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές τις χώρας να πραγματοποιήσουν είσοδο στην πλατφόρμα της δράσης ακολουθώντας το σύνδεσμο (εδώ), προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Η δράση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» υλοποιείται με πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία. Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet.

Δίδεται δυνατότητα διαγραφής και επανυποβολής της αίτησης για όσο χρονικό διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Η αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί καθότι τα στοιχεία του δικαιούχου αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και χωρίς δικαίωμα επεξεργασίας, εκτός από τα στοιχεία επικοινωνίας, ήτοι το τηλέφωνο και τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων και το κλείσιμο της πλατφόρμας της δράσης, και αφού εκτελεστεί για κάθε δικαιούχο έλεγχος deminimis, στο λογαριασμό με αριθμό IBAN αυτόν που έχει δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε για την έγκριση της αίτησής τους και την πίστωση του ποσού είτε για την απόρριψή της.

Σε περίπτωση που ένας κτηνοτρόφος δεν εμφαίνεται ως δικαιούχος της ενίσχυσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισέλθει στο σύστημα, ή διαφωνεί με τα στοιχεία του, όπως αυτά εμφαίνονται εντός της πλατφόρμας κατά την υποβολή της αίτησής του, απευθύνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

19/07/2023 10:14 πμ

Υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου αγρότη 2023 είναι η Φάρμα Μόσχου από την Καστοριά.

Πρόκειται για μια οικογενειακή καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια υπό την επίβλεψη του πατέρα Δημήτρη Μόσχου και με την συμμετοχή των παιδιών Θωμά και Χρήστου.

Ο Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολείται µε την ανάπτυξη, βελτίωση και καλή υγεία του κοπαδιού, ενώ ο Θωµάς είναι γαλακτοκόµος από την Σχολή των Ιωαννίνων και ασχολείται µε την µεταποίηση.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Μόσχος «το 2018 ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, 5 χρόνια μελέτης, πειραμάτων, υιοθεσίας νέων πρακτικών και νέων τεχνολογιών, πίστη στη επιστήμη και μεγάλη υπομονή, επειδή οι δυσκολίες και οι αποτυχίες ήταν πολλές μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που επιθυμούσαμε…. Ήρθε όμως η στιγμή της επιβράβευσης, χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φιναλίστ για το βραβείο «καλύτερου Ευρωπαίου αγρότη» μέσα σε αυτούς βρίσκεται και η επιχείρηση μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία πιστοποίησης Green Control, που με την άριστη συνεργασία, την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, κατάφεραν και μας έφτασαν στον τελικό των βραβείων της ΕΕ. Τώρα πάμε για την νίκη».

Η Φάρμα διαθέτει κοπάδι µε περίπου 1.000 πρόβατα και 250 γίδες. Το κοπάδι αποτελείται κυρίως από πρόβατα Lacaune, ενώ περίπου 210 πρόβατα είναι διασταύρωση Lacaune µε χιώτικα και µε Αwassi. Οι στάβλοι έχουν συνολική έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επιπλέον προχώρησαν στη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκοµείου, από το οποίο παράγουν μαλακά τυριά και πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, όλα βιολογικής παραγωγής.

Καλλιεργούν ιδιόκτητες εκτάσεις 500 στρεµµάτων, µε βιολογικές ζωοτροφές, όπως τριφύλλι, καλαµπόκι και µπιζέλι.

Επίσης, δηµιούργησαν καταστήµατα λιανικής πώλησης στην Θεσσαλονίκη αλλά συνεργάζονται και με καταστήματα από όλη την Ελλάδα.

Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο είναι:

  • Roberto Giadone (Natura Iblea) - Ispica, Σικελία, Ιταλία
  • Θωμάς Μόσχος (Φάρμα Μόσχος) - Καστοριά, Ελλάδα
  • Mikhaylo Haliv (Tomelloso) - Ciudad Real, Ισπανία

 

03/07/2023 10:11 πμ

Η κυπριακή κυβέρνηση κατάθεσαι έναν αναλυτικό φάκελο στην Κομισιόν και κατάφερε να κάνει αποδεκτό το αίτημά της για ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφία λόγω αύξησης του κόστους ζωοτροφών.

Έτσι οι περίπου 1.500 αιγοπροβατοτρόφοι της Κύπρου θα εισπράξουν συνολικό ποσό 7 εκα.τ ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ανά κεφαλή ζώου και ανάλογα με την παραγωγή και παράδοση γάλακτος.

Όπως επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση στον σχετικό φάκελο που κατατέθηκε προς την Κομισιόν, οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν ως εξής:

Πριν την κρίση

  • κριθάρι 269 ευρώ ο τόνος
  • καλαμπόκι 272 ευρώ ο τόνος
  • σόγια 475 ευρώ ο τόνος

Μετά την κρίση

  • κριθάρι 382 ευρώ ο τόνος
  • καλαμπόκι 376 ευρώ ο τόνος
  • σόγια 629 ευρώ ο τόνος

Η ενίσχυση που θα δοθεί και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος θα είναι η εξής:
50 – 100 λίτρα γάλακτος 10 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>100 – 140 λίτρα γάλακτος 14 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>140 – 180 λίτρα γάλακτος 18 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>180 – 220 λίτρα γάλακτος 22 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>220 – 260 λίτρα γάλακτος 26 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>260 – 300 λίτρα γάλακτος 30 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>300 – 340 λίτρα γάλακτος 34 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>340 – 380 λίτρα γάλακτος 38 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>380 – 420 λίτρα γάλακτος 42 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>420 – 460 λίτρα γάλακτος 46 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>460 λίτρα γάλακτος 50 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Όταν το κράτος μέλος καταθέσει ένα σωστό φάκελο με στοιχεία προς τις Βρυξέλλες θα κερδίσει το αίτημα ενίσχυσης για τον κλάδο που ζητά.

27/06/2023 02:24 μμ

Μετά από τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών για την εξέλιξη των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος της νέας εμπορικής περιόδου.

Όπως είναι γνωστό, το 65% της παραγωγής φέτας εξάγεται και για την εσωτερική αγορά πάει μόνο το 35%. Οπότε οι εξαγωγές φέτας οδηγούν τις τιμές γάλακτος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Τσανούσας, «μετά τα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσουμε να συζητάμε για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Οι συνεταιρισμοί της επαρχίας Ελασσόνας είναι από τους πρώτους που υπογράφουν συμφωνίες για τις τιμές κάθε χρόνο. Κατά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουμε συμφωνία για τις τιμές την φετινή περίοδο στο αιγοπρόβειο γάλα. Επειδή όμως η ζήτηση είναι αυξημένη εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μείωση των τιμών παραγωγού. Πέρυσι κλείσαμε εμπορική συμφωνία με τον «ΟΜΗΡΟ» για τους περίπου 4.000 τόνους γάλακτος, με τιμή στα 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 0,95 ευρώ για το γίδινο».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εξαγωγές στην φέτα είναι αυτές που δίνουν τον τόνο για τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Στα 605 εκατ. ευρώ έφτασαν το 2022 σε αξία οι εξαγωγές φέτας, έναντι των 388 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, όπως είχε αναφέρει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), που έγινε, στις 10/4/2023, στα Τρίκαλα. Η ζήτηση για φέτα παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο εξωτερικό. Μάλιστα νέα τάση της αγοράς είναι η βιολογική φέτα αλλά και πιστοποιημένη για καλό επίπεδο ευζωίας των ζώων. Εκτιμώ ότι και φέτος οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα».