Η Επιτροπή ενέκρινε το «Κατσικάκι Λήμνου/Katsikaki Limnou» (κρέας) από την Ελλάδα σαν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, αυτό το κρέας παράγεται από κατσικάκια που γεννήθηκαν στα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, στα βορειοανατολικά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό τα κατσικάκια γεννιούνται από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θηλάζουν για περίοδο 45-60 ημέρες.
Μετά τον απογαλακτισμό μεσολαβεί συνήθως μία περίοδος ενός έως δύο μηνών (που συμπίπτει με τους εαρινούς μήνες) όπου τα κατσικάκια βόσκουν μαζί με τις ενήλικες αίγες.
Οι εκτροφές αιγών στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο αφορούν σε ντόπιους πληθυσμούς αιγών που έχουν προέλθει από τυχαίες διασταυρώσεις της, αυτόχθονης στον ελλαδικό χώρο, φυλής της Εγχώριας Αίγας (Capra prisca).
Πρόκειται για αίγες μικρόσωμες, προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα και στο περιβάλλον των νήσων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.
Η διατροφή των αιγών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Στην διατροφή των αιγών χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικά μείγματα, που περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, προϊόντα που προέρχονται από δημητριακούς καρπούς, καρπούς ψυχανθών, άχυρο δημητριακών (κυρίως σκληρού σίτου), τριφύλλι, προϊόντα ελαιούχων σπερμάτων, που παράγονται κυρίως στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Η ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου/Katsikaki Limnou» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ερίφια που γεννιούνται, εκτρέφονται και σφάζονται εντός της οριοθετημένης ζώνης. Στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη έχουν γεννηθεί και εκτραφεί και οι πατρογονικές αίγες.
Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό (εδώ)
Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (5/3), στην Αθήνα, η συνεδρίαση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).
Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά στην εξέλιξη που καταγράφεται τα πολλά τελευταία χρόνια στο επάγγελμα του κρεοπώλη, καθώς και στον τρόπο παρουσίασης και πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του στα καταστήματα των γειτονιών όλης της χώρας.
Ακολούθως, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με τη νέα Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και την αναγνώριση της από το ΥπΑΑΤ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Κεσίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ΠΟΚΚ είναι μέλος της ΕΔΟΤΟΚΚ, όπως είναι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους.
Κατά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, Γιάννης Φασουλάς, μας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής, αφού έχει εξασφαλίσει πιστοποιημένα την αντιπροσώπευση σχεδόν του 20% της πρωτογενούς παραγωγής και πολύ υψηλών ποσοστών της σφαγής, της μεταποίησης και της εμπορίας.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τις αποφάσεις του Υπουργού κ. Γεωργαντά για το θέμα. Η ΠΟΚΚ όμως διαμαρτύρεται για την εμφάνιση της ΕΔΟΚ ως «εθνικής» διεπαγγελματικής και μάλιστα διατηρώντας στην ηλεκτρονική της σελίδα στοιχεία για οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι με απόφαση του ΥπΑΑΤ έχει γίνει άρση της αναγνώρισής της ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης».
Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.
Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.
Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα
Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς... «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.
Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα
Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».
Με τη μείωση των κοπαδιών κατά 30%, ο καταναλωτής κινδυνεύει να πει το αρνί... αρνάκι.
Στις 16 Απριλίου εορτάζεται φέτος το ορθόδοξο Πάσχα και οι κτηνοτροφικές μονάδες ήδη έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται γι' αυτό -όσο μπορούν δηλαδή- με όλα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ακρίβειας των ζωοτροφών και του υπέρμετρου κόστους. Το μόνο δεδομένο φέτος είναι πως λόγω της μεγάλης μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, η προσφορά ντόπιου αμνοεριφίου θα είναι περιορισμένη, άρα αν η πολιτεία κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν υπάρξουν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τότε αναμένεται εκτόξευση των τιμών παραγωγού, δεδομένης και της ολοσχερούς πλέον άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό, που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ιδίως σε εορταστικές περιόδους.
Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των τιμών παραγωγού στα ντόπια αμνοερίφια, δεδομένου ότι και ο κτηνοτρόφος πρέπει να αμειφθεί για τον κόπο του και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στα κοπάδια. «Το φετινό Πάσχα εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο αμνοερίφιο δεν θα είναι κάτω από 10 με 12 ευρώ το κιλό. Σήμερα οι τιμές παίζουν γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, υπάρχει τεχνητή κάμψη, αλλά θεωρώ πως θα πάρουν την ανιούσα οι τιμές όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Πρέπει να επισημάνουμε πως οι περισσότεροι που έχουν ζώντα ζώα, τα πάνε νωρίς για σφαγή, μόλις πιάσουν τα 7-8 κιλά, λόγω του κόστους εκτροφής και αυτό πιστεύω θα συντελέσει στη μεγάλη αύξηση τιμών που έρχεται το Πάσχα», τονίζει ο κ. Γκουρομπίνος.
Όσον αφορά στην Κρήτη ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων μας είπε πως: «δεν υπάρχουν πολλά ζώα διαθέσιμα λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, κατά συνέπεια πάμε για πολύ υψηλές τιμές παραγωγού πριν και κατά το Πάσχα». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι τιμές στην Κρήτη παίζουν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.
Δεν υπάρχουν αρνιά, στο... φουλ δίνονται και οι προβατίνες, περιζήτητα τα αρνάκια το Πάσχα
«Στις τιμές που δίναμε πριν λίγα χρόνια τα αρνάκια, δίνουμε τώρα τις προβατίνες και εύκολα, δηλαδή στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτεί κανείς πόσο πολύ έχουν μειωθεί τα κοπάδια, τότε εύκολα συμπεραίνει τι... μάχη θα δοθεί το Πάσχα από όσους θέλουν να προμηθευτούν αρνιά ντόπια από τους κτηνοτρόφους. Η τιμή θα εκτοξευτεί πιστεύω, η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Σήμερα πάντως οι τιμές στα λιγοστά αρνάκια που υπάρχουν λόγω της κατάστασης με τις τιμές των τροφών είναι στα 6,5, ακόμα και 7 ευρώ το κιλό για τα σφάγια», παραθέτει την άποψή του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, κτηνοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας.
Ο χοιροτρόφος, κ. Θανάσης Σεΐτης, από τη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.
Ο κ. Θανάσης Σεΐτης δεν είναι ένας απλός χοιροτρόφος. Είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στην Ελλάδα, γεγονός που το μαρτυρά το μέγεθος-δυναμικότητα της μονάδας του, στην οποία εκθρέφει 1.200 χοιρομητέρες. Εκτός από την παραγωγική του μονάδα, δηλαδή το χοιροτροφείο, το οποίο βγάζει στην αγορά περί τα 600 μεγάλα χοιρινά σε εβδομαδιαία βάση, διαθέτει και κρεοπωλείο, μέσω του οποίου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό το χοιρινό της μονάδας του. «Κάνω τη διάθεση του χοιρινού μου, μέσω του κρεοπωλείου, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Από τα 600 χοιρινά εβδομαδιαίως, τα 120 περίπου, φεύγουν μέσω του κρεοπωλείου μου. Τα υπόλοιπα τα δίνω σε εμπόρους. Στα σούπερ μάρκετ απευθείας δεν συμφέρει να δώσω, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές κι εκτός αυτού, μας πληρώνουν με επιταγές μετά από 5 και 6 μήνες. Σε εποχές, κατ' επέκταση, όπως η σημερινή, με μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση η απευθείας πώληση από μας σε μεγάλα μάρκετ. Αυτά αγοράζουν κρέας από το εμπόριο με δημοπρασίες», τονίζει.
Η αγορά τις γιορτές δεν πήγε καλά
Στην συνέχεια, ο έμπειρος χοιροτρόφος αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς τις γιορτινές ημέρες, οπότε και η ζήτηση για χοιρινό παραδοσιακά ανεβαίνει λόγω της προτίμησης του κοινού για τέτοιο είδος κρέας αυτές τις ημέρες. Όπως μας λέει όμως ο κ. Σεΐτης «εμείς πουλάμε τα μεγάλα χοιρινά, τα οποία όμως δεν κινήθηκαν όσο θα θέλαμε στις γιορτές. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές χοιρινών που έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές (2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό), όταν τα βαριά (100 κιλά ζων βάρος) γουρούνια εδώ πιάνουν έως και 3,70 ευρώ το κιλό. Οι εισαγωγές αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας και εμείς οι μονάδες καλούμαστε να ανταγωνιστούμε το φθηνό προϊόν από Ισπανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Ιρλανδία, ακόμα και την... Αγγλία. Στην Κύπρο για παράδειγμα φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι χοιροτρόφοι που σημειωτέον εκεί ασχολούνται και με άλλα πράγματα (π.χ. με τον τουρισμό για 7 μήνες το χρόνο), να δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές, για να ξεφορτωθούν την παραγωγή τους. Όλο αυτό επέδρασε στην αγορά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές».
Στο... απροχώρητο η κατάσταση με τις ζωοτροφές
Ο κ. Σεΐτης είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στη χώρα, οπότε λογικό είναι η μονάδα του η χοιροτροφική, να έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές, ενώ απασχολεί όπως μας είπε συνολικά 15 άτομα. «Έχουμε ως μονάδα ανάγκες σε καλαμπόκι που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη περί τους 4.500 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ σε κριθάρι περίπου 2.000 τόνους. Οι τιμές σε αυτά τα είδη έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν, άρα αντιλαμβάνεστε τι επιβαρύνσεις καλούμαστε να διαχειριστούμε, ξέχωρα την ενέργεια, το ρεύμα, τα πετρέλαια κ.λπ. Ακόμα και η σόγια που ανέβηκε, μπήκε ο νέος χρόνος και παραμένει στα 610 ευρώ τον τόνο. Αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές εδώ στην αγορά, όπως συμβαίνει διεθνώς στα μελλοντικά συμβόλαια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει.
Ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας, η χοιροτροφία
«Με την κατάσταση που επικρατεί με τα ρεύματα και τις ζωοτροφές, με το γεγονός ότι δεν πουλάμε γάλα, δεν έχουμε επιδότηση και οι ενισχύσεις που μας δίνονται για ζωοτροφές είναι ελάχιστες, αλλά και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό στα... ύψη, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ως κλάδος, η χοιροτροφία, είναι η πιο αδικημένη, της κτηνοτροφίας. Και να σκεφτείτε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα, μόνο και μόνο γιατί η αυτάρκειά μας στη Λάρισα σε χοιρινό είναι μόλις γύρω στο 20% και ο κόσμος καταναλώνει εισαγόμενα».
Να δοθούν κίνητρα άμεσα
Εν κατακλείδι, για το αν και πώς μπορεί η χοιροτροφία να... διευκολυνθεί, ο κ. Σεΐτης, σημειώνει πως το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα για αύξηση των κοπαδιών, να δώσει ενισχύσεις για τις τροφές και να τρέξει και προγράμματα, όπως αυτό της ευζωίας, που έχει ανακοινώσει και ακόμα, το περιμένει ο κλάδος...
Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις ανήκαν στην Ένωση Αγρινίου.
Λίγους μήνες μετά την επισφράγιση της συμφωνίας εξαγοράς, ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση των εγκαταστάσεων του Βιομηχανικού Σφαγείου Αγρινίου στην «Υιοί Γ. Γαλίκα», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία και μας επιβεβαίωσαν και από την διοίκησή της.
Η δυναμικότητα της μονάδας, που βρίσκεται στην κοινότητα Σπολάιτας Αγρινίου, πλησίον της γέφυρας του Αχελώου και είναι από τις πλέον σύγχρονες της Δυτικής Ελλάδας, εκτιμάται πέριξ των 10.000 τόνων κρέας σε ετήσια βάση. Τα σφαγεία, που νοικιάζονταν σε μεγάλο όμιλο της περιοχής, διαθέτουν τρεις γραμμές παραγωγής (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) και σφαγή κουνελιών, εναρμονισμένα στα πρότυπα και τις απαιτήσεις της διεθνούς νομοθεσίας.
Επίσης, είναι πιστοποιημένα για τη σφαγή βιολογικών ζώων. Διαθέτουν μεγάλους χώρους σταβλικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των ζώων, πρόψυξη μετά τη σφαγή και ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης, καθώς και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Τα δυο αδέρφια είχαν εξαγοράσει από το καλοκαίρι του 2020 τα Βιομηχανικά Σφαγεία Λάρισας ενώ έχουν εγκαταστάσεις και στη Βέροια.
Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών των Βιομηχανικών Σφαγείων Αχελώου, έφθανε τα 1,05 εκατομμύρια ευρώ το 2020, τα 1,03 εκατομμύρια ευρώ το 2019, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 244 χιλιάδων και 142,24 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στα δύο αυτά έτη.
Ξεκίνησαν καλά αλλά στη συνέχεια είχαμε μείωση στα περσινά επίπεδα για τις τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων. Στην Κρήτη όμως οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Τις επόμενες ημέρες θα σταματήσουν οι εξαγωγές κρέατος προς Ιταλία και Ισπανία και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει «πίεση» τιμών παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πηγαίνουν στην εγχώρια αγορά.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «αυτή την στιγμή η τιμή που πουλά ο κτηνοτρόφος στην περιοχή το αρνάκι είναι στα 7 - 8 ευρώ το κιλό (καθαρό κρέας). Είναι η τελευταία ημέρα που γίνονται εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία. Εκτιμώ ότι στη συνέχεια θα υπάρξει πίεση των τιμών παραγωγού.
Η πλειοψηφία των γεννήσεων ξεκινά από Οκτώβριο - Νοέμβριο. Η δεύτερη γέννα αφορά μικρό αριθμό αμνοεριφίων.
Από Δευτέρα και μετά τα αμνοερίφια θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Για το Πάσχα στην χώρα μας οι αγορές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις Απόκριες και οι έμποροι θα προσπαθήσουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκος Παλάσκας, «οι τιμές ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα περσινά. Στα αρνάκια έφτασαν και στα 7 ευρώ το κιλό αλλά σήμερα που έσφαξα ήταν στα 6,5 ευρώ. Στα κατσίκια το κρέας είχε φτάσει μέχρι και 8,7 ευρώ αλλά σήμερα έχει πέσει στα 7 ευρώ.
Μέχρι Κυριακή τα αμνοερίφια που σφάζονται πάνε για εξαγωγή. Από Δευτέρα θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Από σφαγεία μου λένε ότι εκτιμούν να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα γιατί το κόστος φέτος είναι υψηλό για τον κτηνοτρόφο».
Ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη (15/12) που υπήρχαν εξαγωγές πουλούσαν το το σφάγιο αρνάκι στα 7 - 7,5 ευρώ το κιλό. Τα μικρά κατσίκια έπιασαν και τιμή πάνω από 8 ευρώ.
Στην Κρήτη μέχρι πριν 10 ημέρες πουλούσαν το αρνί στα 6 ευρώ. Τώρα έχουν πέσει οι τιμές στα 5,7 ευρώ. Έχω πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στη λιανική αρνάκι με τιμή στα 7,9 ευρώ το κιλό, που σημαίνει στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 5 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην ηπειρωτική χώρα τώρα όταν θα σταματήσουν οι εξαγωγές αμνοεριφίων.
Άρα έχουμε περίπου τις περσινές τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα και χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι στην Κρήτη. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια, που έχουμε φέτος, σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος είναι ζημιωμένος από την πώληση κρέατος αμνοεριφίων».
Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.
Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.
Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.
Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.
Σε αρκετά καλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα αμνοερίφια, όμως οι επιβαρύνσεις από τις τροφές είναι τεράστιες, το ίδιο και τα ανοίγματα των μονάδων.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα ικανή προσφορά, οι τιμές παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού δήμου Τυρνάβου, κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης: «στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου υπάρχει αρκετή κινητικότητα και φεύγουν για σφαγείο πολλά ζώα, αφού υπάρχει ζήτηση. Όσον αφορά στις τιμές, το σφάγιο αρνάκι πιάνει 6,5 ευρώ το κιλό, το κατσικάκι λίγο πάνω ή λίγο κάτω των 6,5 ευρώ το κιλό. Το πρόβατο πληρώνεται στον παραγωγό 4 με 4,5 ευρώ ανά κιλό και τέλος οι γίδες σφάζονται προς 2 και 2,5 ευρώ το κιλό».
Από την πλευρά της, η κα Μαρία Καραντάνη, κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για τα αρνάκια παίζουν στα επίπεδα των 6,8 με 7 ευρώ το κιλό στο σφαγείο.
Στον Αλμυρό, στη Μαγνησία, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τόπας που είναι και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η τιμή (σφάγιο) στα αμνοερίφια κυμαίνεται γύρω στα 6,8 ευρώ το κιλό αυτές τις ημέρες.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πράξεις στα 7,20 ευρώ όσον αφορά στα αρνάκια. Η ζήτηση καταγράφεται μεγάλη στις εγκαταστάσεις σφαγείων της περιοχής, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πολλοί έμποροι και μεσίτες από άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά και στην περιοχή της Εύβοιας, στα επίπεδα των 7 ευρώ το κιλό έσφαζαν τα κατσικάκια οι κτηνοτρόφοι.
Ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα για σφαγή ζώα εκτιμά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, καθώς όπως λέει δεν γέννησαν πολλά τον Αύγουστο και ως εκ τούτου θα υπάρχει δυσκολία την περίοδο των Χριστουγέννων να βρει κανείς βαριά αρνιά. Σύμφωνα με τον ίδιο γενικά οι τιμές είναι υψηλές, πάνω από 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια.
Οι τιμές στην Κρήτη
Στο νομό Λασιθίου δραστηριοποιείται ο Γιάννης Μπρόκος, έμπειρος κτηνοτρόφος με μια αρκετά μεγάλη εκμετάλλευση και ο οποίος όπως μας λέει σφάζει 1.000 ζώα κατ' έτος. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο: «αυτές τις ημέρες δεν κάνω σφαγές, όμως τις έχω προγραμματίσει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι τιμές εξ όσων γνωρίζω είναι στα επίπεδα των 5,5 με 6 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και το κατσικάκι, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, για να καλύψουμε τα δυσθεώρητα κόστη μας. Κόστη, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις τσουχτερές τιμές των ζωοτροφών. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω πως τέτοια εποχή πέρσι τα τριφύλλια από αποθήκη τιμώνταν 30 λεπτά και φέτος 40 λεπτά. Θεωρώ ότι είμαστε από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις εμείς οι κτηνοτρόφοι. κι αυτό γιατί καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν μας έχει στηρίξει με βάση όσα προσφέρουμε. Ειδικά εμάς, τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Αντ' αυτού βλέπουμε να ενισχύονται κατ' επανάληψη διάφοροι επιτήδειοι. Έχω ένα κοπάδι γύρω στα 500 ζώα και σφάζω 1.000 και ζώα κάθε χρόνο. Αν το κράτος είχε συνδέσει την παραγωγή την πραγματική με την επιδότηση, θα είχε παταχθεί κάθε μορφής, φοροαποφυγή. Χρειάζονται αλλαγές και κανένας δεν τις κάνει».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο κ. Γεώργιου Γεωργαντά, με την οποία ανακαλείται η απόφαση της Διεπαγγελματικής Κρέατος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΦΕΚ, γίνεται ανάκληση της υπ’ αρ. 1025/67508-22/05/2014 (Β’ 1407) απόφασης αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με το διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ο.Κ., ως Εθνική Διεπαγγελματική, για τους τέσσερις τομείς κρέατος (βόειου, χοίρειου, αιγοπρόβειου και πουλερικών).
Αυτό, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, γίνεται επειδή η Ε.Δ.Ο.Κ. δεν έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης δικαιολογητικά και δεν αποδεικνύεται η εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας.
Ειδικότερα: Αντί της συγκεντρωτικής κατάστασης - πίνακα αντιπροσωπευτικότητας στην οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ο μέσος όρος των τριών προηγούμενων ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης των παραγόμενων και των εμπορευόμενων ή μεταποιημένων ποσοτήτων των σχετικών προϊόντων των τομέων για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση και να υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της Διεπαγγελματικής και από ορκωτό λογιστή, υπέβαλε:
- πίνακες αντιπροσωπευτικότητας που δεν είναι υπογεγραμμένοι από τον ορκωτό λογιστή που συνέταξε την έκθεση, ούτε από άλλον, γεγονός που επισημαίνεται και στην ίδια την έκθεση,
- τα στοιχεία τους δεν βεβαιώνονται ως προς την ορθότητά τους από ορκωτό λογιστή, όπως αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση,
- μεταξύ των στοιχείων των πινάκων αντιπροσωπευτικότητας και των στοιχείων των μελών της που υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία από την Ε.Δ.Ο.Κ., προκύπτουν σημαντικές διαφορές τόσο στον αριθμό των ζώων όσο και των παραγωγών,
- οι πίνακες αφορούν μόνο το έτος 2019 και όχι την προηγούμενη τριετία, όπως προβλέπεται, γεγονός που αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση, ενώ δεν αποδεικνύουν την εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ανακοίνωση ΕΔΟΚ
Ανακοίνωση για το θέμα που εξέδωσε η ΕΔΟΚ αναφέρει τα εξής:
Έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη η ανάκληση της αναγνώρισης της ΕΔΟΚ, η οποία γεννά πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της.
Τη στιγμή που η ΕΔΟΚ πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα, για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών κρεάτων, το Υπουργείο αποφασίζει το ξαφνικό θάνατο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και την απώλεια των Προγραμμάτων Προώθησης, με ανυπολόγιστο κόστος για την ίδια τη χώρα.
Μια κίνηση αιφνιδιαστική, για μια απόφαση που λήφθηκε κατά παράβαση Νόμου και Υπουργικών Αποφάσεων, με επιλεκτική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αρνηθεί να μας χορηγήσουν τα έγγραφα στο οποία βασίστηκε η ανάκληση, προκειμένου να μπορούμε να απαντήσουμε στις αβάσιμες διαπιστώσεις τους.
Για τους λόγους αυτούς αναγκαστήκαμε να αποστείλουμε επιστολές και εξώδικες διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων, από την αρμόδια Υπηρεσία, εις βάρος μας.
Η ΕΔΟΚ θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο για την αναστολή και την ακύρωση αυτής της Υπουργικής Απόφασης, ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής επίβλεψη όλου του τομέα του κρέατος, που τόσα χρόνια υπηρετεί και είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη μια φορά θα δικαιωθούμε.
Από το Συμβούλιο της ΕΕ, όπως και γνωστοποίησε η Διεπαγγελματική Κρέατος, με ανακοίνωσή της.
H ΕΔΟΚ χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 28ης Οκτωβρίου 2022, που αφορά την απόρριψη από τα κράτη μέλη Ε.Ε. της πρότασης, που μεταξύ των άλλων συνέδεε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος αλλά και του επεξεργασμένου με καρκινογενέσεις, αλλά και πρότεινε στο εξής τα κρέατα να μην συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής και προώθησης.
Όπως γνωρίζετε, αυτό το AWP 2023 περιλαμβάνει κριτήρια ανάθεσης που διακρίνουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ. Ειδικότερα, το υποκριτήριο (β) στη σελίδα 28, που αφορά τη συμβολή του έργου στους στόχους του Σχεδίου Ελέγχου του Καρκίνου, «ενθάρρυνση της στροφής σε μια πιο φυτική διατροφή, με λιγότερο κόκκινο [μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσικίσιο κρέας] και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου (π.χ. αλκοολούχα ποτά)».
Η διατήρηση αυτών των κριτηρίων που εισάγουν διακρίσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές επιστημονικές μελέτες που να αφορούν στις επιπτώσεις στην υγεία μας από την κατανάλωση κρέατος, δεν θα έχουν μόνον αντίκτυπο στην κατανομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, αλλά θα είχε και αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους σχετικούς με το κρέας κλάδους, των οποίων οι προσπάθειες βελτίωσης από άποψη βιωσιμότητας θα καταστούν ανέφικτές, ενώ ο καταναλωτής θα οδηγηθεί σε ένα πεδίο απόλυτης παραπλάνησης με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να διακινδυνεύσουμε την αειφόρα διαχείριση της υπαίθρου αλλά και την υγεία και ευρωστία των λαών της Ε.Ε.
Έτσι η ΕΔΟΚ αντιδρώντας έστειλε άμεσα επιστολή στον έλληνα ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, με κοινοποίηση στον έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες. Επίσης κάλεσε μέσω του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, αλλά και όλων των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων που συμμετέχει η ΕΔΟΚ (UECBV), να παρέμβουν με τις διοικήσεις τους, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη να ψηφίσουν κατά της διατήρησης αυτών των κριτηρίων, που εισάγουν διακρίσεις στο AWP 2023, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.
Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι το ΥπΑΑΤ και ο κ. Γ. Γεωργαντάς έπραξαν τα δέοντα επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία και αντανακλαστικά, και δεν στήριξαν την απαράδεκτη αυτή πρόταση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΚ.
Θετικά υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνον 2 χώρες. Η Μάλτα και η Εσθονία. Αρνητικά ψήφισαν 10 χώρες. Παρών δήλωσαν 14 χώρες. Δεν έλαβε μέρος η Κύπρος
Μια μάχη κερδήθηκε όχι όμως και ο πόλεμος, που θεωρούμε ότι θα κερδηθεί, διά του νέου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, που η ΕΔΟΚ συμμετέχει σαν ιδρυτικό μέλος και θα πρωτοστατήσει σε κάθε είδους έρευνα για να αποδοθούν στη σωστή τους διάσταση όλα τα δεδομένα, που αφορούν στην κατανάλωση του κρέατος και των παρασκευασμάτων αλλά και στην άσκηση της αειφόρου κτηνοτροφίας, καταλήγει η ΕΔΟΚ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στις 3/10/2022, μια νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ελλάδα, το κρέας «Αρνάκι Λήμνου».
Στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο εκτρέφεται ένας πληθυσμός προβάτων («Λημνιό πρόβατο») ο οποίος έχει δεχθεί περιορισμένες επιρροές από τις φυλές Μυτιλήνης (ή Λέσβου) και Χίου. Η διατροφή των ενήλικων προβάτων στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.
Στη διατροφή των προβάτων χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικά μίγματα, που περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, προϊόντα που προέρχονται από δημητριακούς καρπούς, καρπούς ψυχανθών, άχυρο δημητριακών (κυρίως σκληρού σίτου), τριφύλλι, προϊόντα ελαιούχων σπερμάτων, που παράγονται κυρίως στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Το κρέας έχει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής αρνιών και προβάτων και στη διατροφή τους, που αποτελείται ουσιαστικά από την πλούσια χλωρίδα των νησιωτικών βοσκοτόπων.
Το προϊόν «Αρνάκι Λήμνου» (Arnaki Limnou) είναι σφάγιο αρνιών ηλικίας 60 - 120 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 10 κιλά.
Το ποσοστό του λίπους στους βρώσιμους ιστούς των σφαγίων «Αρνάκι Λήμνου» κυμαίνεται από 10 % έως 15 %, ενώ ανάλογα σφάγια από άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν μέση τιμή λίπους στους βρώσιμους ιστούς που κυμαίνεται από 1,5 % έως 3 %.
Η ονομασία «Αρνάκι Λήμνου» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για αρνάκια που γεννιούνται, εκτρέφονται και σφάζονται (συμπεριλαμβανομένων της αφαίμαξης και της εκδοράς) εντός της οριοθετημένης ζώνης.
Το κρέας πρέπει να πωλείται νωπό στις εξής μορφές:
- ολόκληρο,
- σε ημιμόρια, ή
- σε τεμάχια επί ζυγίω.
Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το κρέας και το γάλα του ΕΛΓΟ, που διαβιβάστηκαν στη βουλή, έπειτα από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των βοοειδών, των χοιρινών, αλλά και των αιγοπροβάτων, ντόπιων αλλά και εισαγωγής που σφάχτηκαν στα σφαγεία της Ελληνικής επικράτειας ανά έτος από το 2018 έως το 2021 και συγκριτικά για το πρώτο εξάμηνο των ετών από το 2018 έως το 2022, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις των ιδίων στο σύστημα Άρτεμις μέχρι σήμερα, διαβίβασε στη βουλή ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος.
Βάσει των στοιχείων καταδεικνύεται, αύξηση των σφαγών ντόπιων ζώων το 2022 σε σχέση με το 2021, όσον αφορά στα βοοειδή και στα χοιρινά. Την ίδια ώρα, σταθερότητα εμφανίζουν οι σφαγές εισαγόμενων βοοειδών το 2021 σε σύγκριση με το 2020, όπου και κυμαίνονται στα επίπεδα των 26.000 περίπου ζώων. Επίσης, σταθερές σχετικά εμφανίζονται και οι δηλωμένες στο Άρτεμις σφαγές ντόπιων χοιρινών το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Αυξητική είναι η τάση από το 2019 ως το 2021 για τις σφαγές εισαγόμενων χοιρινών, επίσης αύξηση εμφανίζουν οι σφαγές ντόπιων αιγοπροβάτων από το 2020 έως το 2021 και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 4 εκατ. κεφαλιών (ζώα) περίπου. Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται και στις σφαγές εισαγόμενων αιγοπροβάτων το 2021, σε σχέση με ένα έτος πριν.
Η σφαγή των... βοοειδών το πρώτο εξάμηνο του 2022
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Άρτεμις σημειώθηκε αύξηση σφαγών Ελληνικών βοοειδών κατά 9.209 βοοειδή ή κατά 17,34%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αντίστοιχα στα Ελληνικά χοιρινά σημειώθηκε μείωση σφαγών κατά 32.889 κεφάλια ή κατά 6,12%. Όσον αφορά στα ντόπια αιγοπρόβατα καταγράφεται μείωση σφαγών κατά 20.315 κεφάλια (0,95%).
Αναφορικά με τα ζώα εισαγωγής, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Άρτεμις καταγράφεται μείωση σφαγών εισαγόμενων βοοειδών κατά 623 κεφάλια ή κατά 4,81% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ αντίστοιχα στα εισαγόμενα χοιρινά σημειώθηκε αύξηση σφαγών κατά 1.418 χοιρινά ή κατά 641,63%. Για τα εισαγόμενα αιγοπρόβατα σημειώθηκε μείωση σφαγών κατά 76.103 αιγοπρόβατα ή κατά 40,27%.
Μείωση παραγωγής σε όλα τα είδη ντόπιου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2022
Πέρα από τα στοιχεία για το κρέας, ο ΕΛΓΟ διαβίβασε στη βουλή και αντίστοιχα για τις εισκομίσεις ντόπιου γάλακτος. Από αυτά προκύπτει, αύξηση της εισκομιζόμενης ποσότητας γάλακτος, σύμφωνα με το Άρτεμις το 2021 σε σχέση με το 2020, τόσο στο αγελαδινό, όσο επίσης και το αιγοπρόβειο.
Ωστόσο παρατηρείται μείωση των εισκομιζόμενων ποσοτήτων και για τα τρία είδη γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο) το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Δείτε εδώ τα στοιχεία
Η κατάσταση με τις ζωοτροφές και την ακρίβεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σε συνδυασμό με τη ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας, ωθεί προς τα πάνω τις τιμές.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας τη δεδομένη χρονική περίοδο, με την προσφορά μάλιστα να μειώνεται, όσο ξεκληρίζονται τα κοπάδια λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές. Πληρωμές δε, όπως η χθεσινή, που κάνει το ΥπΑΑΤ, προκαλούν έντονο εκνευρισμό στους συντελεστές της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Κάτι παραπάνω από υψηλή χαρακτηρίζει τη ζήτηση για πρόβειο κρέας ο κ. Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ωστόσο πως οι δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους είναι πολλές και θα είναι μεγάλο κατόρθωμα αν συνεχίσουν το... επάγγελμά τους με τέτοια ακρίβεια στις τροφές. Όπως μας λέει πάντως για το αρνί ο παραγωγός πιάνει αυτή την περίοδο 5,20 ευρώ το κιλό ζων βάρος, κάτι που μεταφράζεται σε μια τιμή της τάξης των 8 με 8,30 ευρώ ανά κιλό στα σφάγια. Όσον αφορά τέλος στα κατσικάκια, ο κ. Στεριάτος μας ανέφερε πως είναι δυσεύρετα και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προσφορά στην αγορά ιδιαίτερη.
Ο κ. Βασίλης Μανουράς, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων και πρόεδρος στον τοπικό Σύλλογο των κτηνοτρόφων σημείωσε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές παραγωγού στο αρνί έχουν μεν ανέβει έως και τα 6,50 ευρώ το κιλό (σφάγιο), ωστόσο αυτό γίνεται και γιατί δεν υπάρχει πλέον η παραγωγή των περασμένων ετών λόγω της αδυναμίας των μονάδων ως απόρροια της ακρίβειας στις τροφές. «Δεν υπάρχει παραγωγή και με το ρυθμό που πάμε σε λίγο θα κλείσουν οι περισσότερες μονάδες. Στο αρνί γάλακτος θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε το 40κιλο σακί με καλαμπόκι 19,5 ευρώ, όταν την τελευταία πενταετία ήταν στα 9,5 και στα 10 ευρώ. Επίσης τα τριφύλλια τα πληρώνουμε 50 λεπτά το κιλό. Δεν μπορούμε να βγούμε με τίποτα γιατί μας ζητούν να πληρώνουμε και μετρητοίς. Όλα αυτά πρέπει να τα καταλάβουν οι αρμόδιοι και να ενισχύσουν επιτέλους πραγματικά τον κλάδο μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Ζήτηση υπάρχει για το προϊόν, με αποτέλεσμα να έχουν ανεβεί και οι τιμές παραγωγού. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή πάντα ήταν ανεβασμένη η τιμή, όμως φέτος είναι σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια, με τα κόστη αντίστοιχα υψηλά, δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τον παραγωγό. Έτσι τα αρνάκια πιάνουν έως και 8 ευρώ το κιλό (σφάγιο), το πρόβατο έως 4,50 ευρώ το κιλό (σφάγιο), ενώ τα μανάρια με συκωταριά χωρις κεφάλια έως και 6 ευρώ το κιλό. Κατσίκια δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο», τόνισε τέλος από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Αβδάνας, αιγοπροβατοτρόφος από την Ελασσόνα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εξάγουν χοιρινό κρέας και πουλερικά στη Δημοκρατία της Νότιας Κορέας ευκολότερα.
Το υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κορέας (MAFRA) αποφάσισε να άρει έναν μακροχρόνιο εμπορικό φραγμό που έπληξε τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και προϊόντων πουλερικών της ΕΕ, καθώς αναγνωρίζει πλέον τα αυστηρά μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των εστιών της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών.
Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ξεκλειδώσει εμπορικές συναλλαγές ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατά τα επόμενα έτη.
Η απόφαση ωφελεί 11 χώρες της ΕΕ στις οποίες επετράπη να εξάγουν πουλερικά και προϊόντα πουλερικών στη Δημοκρατία της Κορέας τα οποία είναι: Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Δανία και Λιθουανία.
Επίσης σε 14 κράτη μέλη επετράπη να εξάγουν χοιρινό κρέας και χοιρινά προϊόντα που είναι: Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Δανία, Σλοβακία, Αυστρία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση της Δημοκρατίας της Κορέας να άρει τους περιορισμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος και πουλερικών αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγικών ευκαιριών για έναν τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς. Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον γεωργικό τομέα της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Κορεάτες καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν από τα προϊόντα υψηλής ποιότητας της ΕΕ. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την παραγωγική συνεργασία με τους Κορεάτες εταίρους μας, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο μετά την εμπορική συμφωνία μας το 2011. Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε την επιτυχία αυτή για να αναπτύξουμε παρόμοια εποικοδομητική συνεργασία με άλλους εμπορικούς εταίρους για την αναγνώριση του συστήματος περιφερειοποίησης της ΕΕ».
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε: «Η διασφάλιση της υγείας των ζώων αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Στην ΕΕ εφαρμόσαμε αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Η επανέναρξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της ΕΕ αποτελεί επιτυχία και αναγνώριση των προσπαθειών αυτών και θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαίους παραγωγούς στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην καταπολέμηση των εν λόγω νόσων των ζώων και στη συνέχιση των εξαγωγών τροφίμων της ΕΕ που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα και παρέχουν εγγυήσεις όσον αφορά την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου, με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητας, τα οποία λειτουργούν σε ορεινές περιοχές.
Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι ο μέγιστος αριθμός ζώων, που επιτρέπεται να σφαγούν σε σφαγεία μικρής δυναμικότητας δεν μπορεί να ξεπερνά:
α) τα εκατό (100) χοιροειδή ανά μήνα, με μία σχετική αύξηση μέχρι τριάντα τοις εκατό (30%) την περίοδο των Χριστουγέννων,
β) τα χίλια (1.000) προβατοειδή ή αιγοειδή ανά μήνα, με μία σχετική αύξηση μέχρι ενενήντα τοις εκατό (90%) την περίοδο του Πάσχα,
γ) τα ογδόντα (80) βοοειδή ανά μήνα.
Ορεινές θεωρούνται περιοχές σε υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο των 800 (οκτακοσίων) μέτρων.
Επιφυλακτικοί είναι πάντως οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών για το κατά πόσο θα γίνουν επενδύσεις για την κατασκευή αυτών των σφαγείων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, αγελαδοτρόφος και πρόεδρος της Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «μπορεί ένα μικρό σφαγείο να θέλει λιγότερα ποσά σε σχέση με ένα κανονικό σφαγείο αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια τέτοια επένδυση σε μια ορεινή περιοχή, όπως στην ορεινή Αργιθέα που είναι η εκτροφή μου. Εμείς ζητάμε εδώ και χρόνια τη δημιουργία σφαγείου εκτροφής ή τη δημιουργία κινητού σφαγείου που ήδη λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των εκτροφών».
Από την πλευρά του ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, κτηνοτρόφος από το Σέλι της Ημαθίας και πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πολύ δύσκολο να γίνει επένδυση για την κατασκευή ενός σφαγείου σε ορεινή περιοχή. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός σφαγείων που υπήρχαν σε πεδινές περιοχές έχουν σταματήσει την λειτουργία τους».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις μηνιαίες σφαγές που καταγράφονται στο Εθνικό Ζωοτεχνικό Μητρώο, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 ο αριθμός των σφαγμένων ζώων αυξήθηκε, κατά 4,1%, ενώ το μέσο βάρος των σφαγμένων ζώων μειώθηκε.
Όπως τονίζει το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), που εδρεύει στη Ρώμη, η συνέχιση των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της σφαγής μοσχαριών έως το τέλος του έτους και σε περαιτέρω μείωση του βάρους του σφαγίου.
Πάντως σε ότι αφορά τις τιμές βόειου κρέατος, η αύξηση των τουριστών στη γειτονική χώρα έχει καταγράψει μια αύξηση της ζήτησης. Όπως υποστηρίζει το Ismea, από τον Φεβρουάριο, οι τιμές του κρέατος των βοοειδών, όλων των κατηγοριών, σημείωσαν άνοδο που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση τον Ιούνιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η τιμή σφαγής μόσχων τον Ιούνιο του 2022 έφθασε τα 2,92 ευρώ/κιλό (ζώντος βάρος - χωρίς ΦΠΑ), που σημαίνει μια αύξηση κατά 22% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (Ιούνιος 2019 - 2020 - 2021). Ο μέσος όρος της τιμής των αγελάδων για σφαγή, παρά τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, τον ίδιο μήνα έφτασε τα 1,59 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας άλμα 33% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.
Βέβαια το Ismea τονίζει ότι παράλληλα υπάρχει και μια αύξηση του κόστους παραγωγής. Για παράδειγμα σε μια μεγάλη φάρμα στο Βένετο, που εκτρέφουν μόσχους Charolaise, υπάρχει αύξηση στο κόστος διατροφής ανά μόσχο και ανά κιλό ζωντανού βάρους, πάνω από 20% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της εκτίναξης των τιμών σε δημητριακά και πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά συστήθηκε ομάδα εργασίας.
Συγκεκριμένα, στη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας, με αντικείμενο τον έλεγχο και την ορθή σήμανση προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, κυρίως σφάγιων ζώων, ως προς την προέλευση και την εκτροφή τους, για την αποφυγή παραπλάνησης του αγοραστικού κοινού προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση Γεωργαντά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην ομάδα θα πέσουν προτάσεις σχετικά με αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου όσον αφορά στα σφάγια, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποίησης εισαγόμενων προϊόντων.
Είναι άλλωστε πολύ νωπά στη μνήμα των κτηνοτρόφων, όσα συνέβησαν την περίοδο του Πάσχα, με φορείς κτηνοτρόφων να εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης σχετικά με τα αμνοερίφια και τις σφραγίδες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος και θα μετάσχει στην ομάδα, πρέπει να υπάρχει ειδική σφραγίδα για τα ντόπια αμνοερίφια που να λέει ΕΛΛΗΝΙΚΟ, κι όχι ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ, ώστε να μην γίνονται βαφτίσεις και παραπλανάται και ο καταναλωτής.
Σύμφωνα εξάλλου με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, θα πέσει στο τραπέζι της ομάδας και σχετική πρόταση για αντικατάσταση των ενωτίων με τα οποία σημαίνονται τα ζώα, με ηλεκτρονικούς βώλους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να χαάνονται τα ενώτια ή και να εμποδίζονται τα ζώα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και με ποινές οι παραγωγοί.
Έργο της ομάδας εργασίας είναι όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση:
α) η μελέτη και ο σχεδιασμός των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών για την εξακρίβωση και ανάδειξη περιπτώσεων απάτης στην αγορά προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, σχετικά με την ορθότητα της πληροφορίας ότι έχει παραχθεί στη χώρα,
β) η ανάδειξη των φορέων που ενδείκνυται να εμπλακούν στον έλεγχο και την επιτήρηση της ορθής σήμανσης των προϊόντων ως προς την εγχώρια προέλευσή τους,
γ) η επεξεργασία και κατάρτιση των νομικών κειμένων που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός προτεινόμενου ελεγκτικού μηχανισμού για τη διασφάλιση της αγοράς από φαινόμενα απάτης έναντι της παράνομης σήμανσης προέλευσης προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα,
δ) η διερεύνηση νέας κατάλληλης και ομοιόμορφης σήμανσης που θα φέρεται στα σφάγια εγχώριας καταγωγής και εκτροφής, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική ταυτότητα.
Δείτε εδώ την απόφαση
Να προχωρήσουν οι έμποροι στην ιδιωτική αποθεματοποίηση των αμνοεριφίων που έμειναν απούλητα, ζητούν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ). Παράλληλα κατηγορούν τον υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, για παρέμβαση στην αγορά με στόχο την μείωση των τιμών και ζητούν την απομάκρυνση από την κυβέρνηση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου εμπλέκεται στο πρόβλημα με τα εισαγόμενα αμνοερίφια που βαφτίστηκαν ελληνικά.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «η τιμή για τα αμνοερίφια έχει πέσει στα 2-3 ευρώ ζωντανό το κιλό, από τα 5 ευρώ που ήταν πριν το Καθολικό Πάσχα. Όσο μένουν απούλητα τα αρνιά τόσο αυξάνει το κόστος αλλά και έχει απώλειες στην παραγωγή γάλακτος ο κτηνοτρόφος. Ο αιγοπροβατοτρόφος αυτή τη στιγμή ξεπουλάει την παραγωγή του, για να μην καταστραφεί οικονομικά ακόμη περισσότερο.
Πρέπει άμεσα οι έμποροι να προχωρήσουν σε ιδιωτική αποθεματοποίηση του κρέατος. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση. Στη συνέχεια η χώρα μας να καταθέσει αίτημα προς έγκριση στην ΕΕ και όταν δοθεί το πράσινο φως να πληρωθούν την ενίσχυση οι έμποροι αλλά και οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές».
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ μελετάει να καταθέσει αίτημα για ιδιωτική αποθεματοποίηση αιγοπρόβειου κρέατος στην Κομισιόν.
Η επιστολή των κτηνοτρόφων προς τον Πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης νιώθουμε οργή και απογοήτευση ,για το βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες όλων μας, για ακόμα μια φορά την περίοδο του Πάσχα, κατά τη διαδικασία αγοραπωλησίας των αμνοεριφίων.
Η τέλεια συνεργασία των εντεταλμένων της ελληνικής πολιτείας υπουργείων και φορέων ελέγχου, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύουν την κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας και τους καταναλωτές, με πρόθυμους μεσάζοντες και εμπόρους, που αντί να προωθήσουν την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων, έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι της τεχνητής επάρκειας της αγοράς, μέσω των εισαγωγών από βαλκανικές χώρες, είχαν το τέλειο αποτέλεσμα. Άλλωστε είναι γνωστό ανά τους αιώνες ότι οι Έλληνες ενωμένοι πάντα μεγαλουργούμε!
Μέσα σ' αυτό τον κύκλο της οικονομικής ασφυξίας, που μας πιέζει από παντού σαν μέγγενη, και ταυτόχρονα με το κολοβό φιλοδώρημα του 2% για τις ζωοτροφές, είχαμε και την ωμή παρέμβαση, στην ελεύθερη υποτίθεται αγορά, του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Αλήθεια, ποιος καθορίζει την υψηλή και τη χαμηλή τιμή των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά, εκτός από το κόστος παραγωγής, εμπορίας και τη ζήτηση του καταναλωτή και ποιος είναι ο τρόπος ένας υπουργός να πείσει την αγορά να πουλήσει φθηνότερα; Η προσωπικότητα του ή μήπως το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο των μεσαζόντων και εμπόρων;
Μεγάλος πολιτικός στόχος του υπουργού, να φάει ο λαός φθηνό αρνί και κατσίκι!
Στόχος τεράστιος και σημαντικός, γιατί η επίτευξή του θα σημάνει το τέλος της ακρίβειας και των οικονομικών προβλημάτων του ελληνικού λαού, αλλά και τη δεύτερη υπουργική του επιτυχία, μετά την πρώτη το Πάσχα του 2020, όταν με δήλωση του εν μέσω καραντίνας είχε πει, «φέτος οι Έλληνες δε θα κάνουν Πάσχα» και έριξε μέσα σε μία μέρα την ήδη χαμηλή τιμή αγοράς των αμνοεριφίων από τον κτηνοτρόφο, κατά 1 ευρώ το κιλό.
Αναρωτιόμαστε, δεν αναλογίστηκε ο κ. υπουργός την επίπτωση στην τιμή των προϊόντων, του διπλασιασμού της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
Δεν απασχολεί τον κ. υπουργό, η χωρίς όρια αύξηση της τιμής στα καύσιμα, στο ρεύμα, σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, για επιχειρήσεις και καταναλωτές;
Δεν απασχολεί τον κ. υπουργό, η οικονομική ανέχεια που έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και την αδυναμία τους ν’ ανταπεξέλθουν ακόμα και στα βασικά έξοδα διαβίωσης;
Άλλωστε, που να τα βάλει τώρα με πετρελαιάδες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, με χονδρεμπόρους και με αλυσίδες σούπερ μάρκετς!!!
«Για όλα φταίνε οι άπληστοι κτηνοτρόφοι, που θέλουν να πλουτίσουν από τα αρνοκάτσικα». Ασχέτως του διπλασιασμού του κόστους παραγωγής των αμνοεριφίων! «Έχουν παράλογες απαιτήσεις και μέχρι 9 ευρώ το κιλό ζητάνε, οι ξυπόλυτοι»!
Μερικές δεκάδες νταλίκες αμνοεριφίων απ' τα Βαλκάνια, σε συνεννόηση με τους πάντα πρόθυμους εμπόρους, που τα πολιτικά μηνύματα τ’ αντιλαμβάνονται από χιλιόμετρα, «θα κόψει τον τσαμπουκά των κτηνοτρόφων, για να μάθουν να μην ξανασηκώσουν κεφάλι»!
«Ας στοιχήσει το ξένο ακόμα και το ίδιο, αφού μετά το φετινό χουνέρι, του χρόνου θα παρακαλάνε να τους τα πάρουν τσάμπα»! Οι τσοπαναραίοι μπορεί να είναι πολλοί, σκέφτηκαν κάποιοι, αλλά είναι εύκολος στόχος και κυρίως, διαχειρίσιμοι!
Υπενθυμίζουμε ότι τα ίδια και χειρότερα έκαναν οι γαλατάδες μέχρι πριν τρία χρόνια, με την ανοχή των τότε υπουργών και σήμερα ψάχνουν γάλα και δε βρίσκουν!!!
Το σύνθημα: «ΝOT IN THE RACISM OF THE BALKAN LAMBS - OPEN THE BORDERS» δηλαδή ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΡΝΙΩΝ - ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, δονούσε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, την ατμόσφαιρα στη Βαρβάκειο αγορά και μέχρι το τελευταίο συνοικιακό κρεοπωλείο της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων.
Είναι γνωστό άλλωστε το αντιρατσιστικό πνεύμα του υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη! Ο τεράστιος υπουργός ανάπτυξης & επενδύσεων, σε αγαστή συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, προσπαθούσε να δώσει φτηνό κρέας στο λαό!
Αμνοερίφια αντί άρτος και πόλεμος αντί θεάματα, για τους καθημαγμένους οικονομικά Έλληνες πολίτες, παρά του ότι ο άρτος αποδεικνύεται σε τελική ανάλυση, ακριβότερος από το κρέας.
Τα μεγάλα σούπερ μάρκετς έκαναν και αυτά το κερδοσκοπικό τους καθήκον, όπως κάθε χρόνο, με τελικό στόχο ο κράχτης που λέγεται αμνοερίφια, να φέρει τον πελάτη εντός του μαγαζιού κι εκεί να τον περιποιηθούν καταλλήλως, λόγω των ημερών!
Το πιο χαρακτηριστικό όμως φαινόμενο της φετινής μεγάλης εβδομάδας στην αγορά των αμνοεριφίων, ήταν ότι οι καταναλωτές τα έβλεπαν όλα μπλέ! Κάποιοι ίσως για κομματικούς λόγους, κάποιοι άλλοι γιατί ίσως χρησιμοποιούν το μπλε χαπάκι της σεξουαλικής διέγερσης, οι περισσότεροι όμως γιατί όλα τα αρνιά από κοινοτικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που σφάχτηκαν στη χώρα μας, είχαν την ίδια μπλε σφραγίδα με τα ελληνικά. «Αυτό το μέτρο το αποφασίσαμε μόνοι μας εμείς, καμία ΕΕ δε μας το επέβαλε, να μη μας παίρνουν τη δόξα των αποφάσεών μας οι ευρωπαίοι», όπως δήλωνε για άλλο μέτρο με περίσσια αυταρέσκεια, ο υπουργός κ. Άδωνης Γεωργιάδης το 2014, χρησιμοποιώντας όμως πρώτο ενικό. Το μόνο που μένει μετά τη νομιμοποίηση των ελληνοποιήσεων, είναι να τις επιδοτήσουμε, όπως σχεδιάζουμε να κάνουμε με τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, από το 2023, για τα εισαγόμενα προς πάχυνση μοσχάρια από χώρες της ΕΕ.
Το Πάσχα πέρασε και ήρθε η πρωτομαγιά. Τα αμνοερίφια είναι κατά χιλιάδες στα μαντριά.
Τα πάντα πρόθυμα κοράκια, που συντέλεσαν σε αυτή την κατάσταση, μυρίστηκαν ανάγκη και δυστυχία και ήρθαν να αγοράσουν στη μισή τιμή από το Πάσχα και από το κόστος παραγωγής.
Σίγουρα θα αναρωτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ, μόνο οι άλλοι φταίνε και ο κτηνοτρόφος δεν έχει καμία ευθύνη για όλα αυτά; Σας το λέμε εμείς οι ίδιοι ΝΑΙ, έχει μεγάλη ευθύνη και ο κτηνοτρόφος, για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του κρέατος αλλά και του γάλακτος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια!
Η μεγαλύτερή του όμως ευθύνη, είναι ότι έγινε και συνεχίζει να είναι κτηνοτρόφος, σε μια χώρα που διαχρονικά και διακομματικά δε θέλει όσους παράγουν, σκοτώνει τις μέλισσες και αφήνει τους κηφήνες να τη λεηλατούν! Ο κτηνοτρόφος αυτή τη στιγμή ξεπουλάει την παραγωγή του, για να μην καταστραφεί οικονομικά ακόμη περισσότερο
Σας προτείνουμε παρακάτω τις άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζονται για ν’ αποδοθούν οι ευθύνες σε πονηρούς και αφελείς και για να είναι διαχειρήσιμη η οικονομική ζημιά των αιγοπροβατοτρόφων, που επλήγησαν από την αθέμιτη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων. Οι παρακάτω προτάσεις για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να υλοποιηθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά.
Παραίτηση ή απόλυση ή αλλαγή θέσης, σε όσους πολιτικούς ή υπηρεσιακούς εμπλέκονται στην απόφαση σήμανσης με μπλε σφραγίδα, στα αμνοερίφια που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και σφάζονται άμεσα στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι ελπίζουμε να είναι μόνο αφελείς και όχι κατευθυνόμενοι από οικονομικά συμφέροντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν κίνδυνο για την ελληνική κτηνοτροφία και τους καταναλωτές.
Άμεση αγορά των αδιάθετων αμνοεριφίων εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, σε συνεννόηση του υπουργείου με εμπόρους που θέλουν να συνεργαστούν.
Ακολουθεί αποθεματοποίηση μετά από έγκριση που θα ζητηθεί από την ΕΕ, για όσα δεν μπορέσει να απορροφήσει η αγορά.
Για την περίοδο, από 15 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2021, ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πώλησαν τα αμνοερίφια τους, κάτω από 3 ευρώ ΖΒ ή 5 ευρώ σφάγιο με 40 ευρώ ανά ζώο και όσους πούλησαν από 3 έως 4 ευρώ ΖΒ ή 5 έως 6.5 ευρώ σφάγιο,με 20 ευρώ ανά ζώο.
Εναλλακτικός και σίγουρα δικαιότερος τρόπος ενίσχυσης από τον παραπάνω, είναι να ληφθούν υπόψη τα κιλά των αμνοεριφίων, με βάση τα τιμολόγια πώλησης των κτηνοτρόφων και η κατά κιλό ενίσχυση.
Ζητάμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εισαγωγής στη χώρα μας αμνοεριφίων, για το φετινό δίμηνο Μάρτιο και Απρίλιο και το αντίστοιχο δίμηνο του 2021.
Ζητάμε επίσης τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εξαγωγών από τη χώρα μας για το ίδιο χρονικό διάστημα 2021-2022 και των στοιχείων πωλήσεων κρέατος αμνοεριφίων στη χώρα μας, τις ίδιες περιόδους.
Δε γνωρίζουμε κι ελπίζουμε να μην υπάρχει συμμετοχή του υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά σε όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό που στήθηκε το φετινό Πάσχα. Το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι δεν είδαμε την αντίδραση του, απέναντι στη λαίλαπα των μπλε σφραγίδων και στον καταστροφικό επικοινωνιακό οίστρο του υπουργού ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και των κεντρικών μέσων ενημέρωσης.
Δεν προστάτεψε και δεν υπερασπίστηκε ως όφειλε, την κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας.
Η ανοχή δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνενοχή, γιατί το θράσος νικά τη μετριοπάθεια, με τη λογική του νόμου της ζούγκλας!
Όλα τα παραπάνω δείχνουν γιατί οι κτηνοτρόφοι γινόμαστε κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι.
Αν θέλετε να αντιστραφεί η φθίνουσα αυτή πορεία που έχει τραγικές δημογραφικές και οικονομικές επιπτώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, αλλάξτε ρότα και αφουγκραστείτε επιτέλους τις κριτικές φωνές και τις προτάσεις των κτηνοτρόφων.
Αστείες παρεμβάσεις, όπως το φιλοδώρημα του 2% επί του τζίρου του 2021, σας εκθέτουν, δεν ικανοποιούν κανένα και δε γίνονται αποδεκτές.
Δεν είναι στραβός ο γιαλός κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς δυστυχώς μέχρι σήμερα,στραβά αρμενίζετε!
ΥΓ. Στον τομέα της κτηνοτροφίας συνεχίζονται όλα να γίνονται τόσο λάθος, που έχουμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε, ότι γίνονται με σχέδιο και με σκοπό να μας τελειώσουν. Για ακόμα μια φορά σας επισημαίνουμε. Όσο υπάρχουν τα κορόϊδα της ελληνικής κοινωνίας οι κτηνοτρόφοι, που δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, χωρίς κοινωνική ζωή και χωρίς το οικονομικό όφελος που τους αξίζει, αλλάξτε συμπεριφορά απέναντι τους. Ενισχύστε τους να σταθούν στο επάγγελμα, ζητήστε τους συγγνώμη για τη διαχρονική και διακομματική μέχρι σήμερα απαξίωση τους, με την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντί τους. Ελάτε κοντά τους εσείς προσωπικά αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, χωρίς κάμερες και επιτέλους αφουγκραστείτε τα προβλήματα και υιοθετήστε τις λογικές και δίκαιες προτάσεις τους.
Τα Δ.Σ. των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ.
Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός δίνει αναλυτικά στοιχεία για τα εισαγόμενα αμνοερίφια.
Προκαλεί εντύπωση, αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το γεγονός πως ένα τυπικό δελτίο τύπου που είναι αμιγώς πληροφοριακό και το οποίο εκδίδεται κάθε έτος την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να έχει πρόσβαση ο κάθε καταναλωτής σε χρήσιμα στοιχεία ενημέρωσης για τις αγορές του, εφέτος έγινε αντικείμενο μιας άδικης και ανυπόστατης επίθεσης εναντίον του ΕΦΕΤ. Ειδικότερα, το από 15/4 δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και κυκλοφόρησε στα μέσα, είναι ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ με αυτό του 2021, την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε κανείς τόσο για την περσινή ανακοίνωση όσο και για τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ετών που ήταν παρόμοιου περιεχομένου και επειδή, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτοί που δημιούργησαν το ζήτημα αυτό δεν διάβασαν την περσινή ανακοίνωση, δικαιούμαστε να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετούνται κάποιες σκοπιμότητες. Για την πληρέστερη δε ενημέρωση των καταναλωτών επαναλαμβάνουμε ότι το κάθε σφάγιο αμνοεριφίου, οφείλει να φέρει σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού, GR, κωδικό σφαγείου και τα αρχικά Ε.Ε.), η οποία τίθεται υπό την εποπτεία του επίσημου κτηνιάτρου. Αυτό αποδεικνύει ότι το σφάγιο έχει ελεγχθεί και είναι κατάλληλο για κατανάλωση, σημειώνει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έχει ως εξής:
Σε απάντηση δημοσιευμάτων που έλαβαν χώρα το τελευταίο διήμερο σε σχέση με το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 15/4 «Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα» και προς ενημέρωση όλων των καταναλωτών, αναφέρουμε τα παρακάτω: Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ένα τυπικό δελτίο τύπου που είναι αμιγώς πληροφοριακό και το οποίο εκδίδεται κάθε έτος την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να έχει πρόσβαση ο κάθε καταναλωτής σε χρήσιμα στοιχεία ενημέρωσης για τις αγορές του, εφέτος έγινε αντικείμενο μιας άδικης και ανυπόστατης επίθεσης εναντίον του ΕΦΕΤ.
Ειδικότερα, το από 15/4 δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και κυκλοφόρησε στα μέσα, είναι ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ με αυτό του 2021, την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε κανείς τόσο για την περσινή ανακοίνωση όσο και για τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ετών που ήταν παρόμοιου περιεχομένου και επειδή, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτοί που δημιούργησαν το ζήτημα αυτό δεν διάβασαν την περσινή ανακοίνωση, δικαιούμαστε να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετούνται κάποιες σκοπιμότητες.
Για την πληρέστερη δε ενημέρωση των καταναλωτών επαναλαμβάνουμε ότι το κάθε σφάγιο αμνοεριφίου, οφείλει να φέρει σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού, GR, κωδικό σφαγείου και τα αρχικά Ε.Ε.), η οποία τίθεται υπό την εποπτεία του επίσημου κτηνιάτρου. Αυτό αποδεικνύει ότι το σφάγιο έχει ελεγχθεί και είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται πάνω στο σφάγιο η χώρα εκτροφής του ζώου για τα αμνοερίφια που σφάζονται σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών και έχουν εκτραφεί σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.. Άρα, κανένα θέμα νομιμοποίησης ή ελληνοποίησης δεν τίθεται καθότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμόζουν απαρέγκλιτα και ελέγχουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Συμπληρωματικά δε, πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τους καθολικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εφέτος, την περίοδο του Πάσχα εισήχθησαν 54.000 αμνοερίφια έναντι περίπου 110.000 αμνοεριφίων που εισήχθησαν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.
Για εισαγωγή χιλιάδων ζωντανών αρνιών από τη Ρουμανία, που τα περισσότερα σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).
Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη, με θέμα την αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς κρέατος, διατυπώνει τέσσερα σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της αγοράς αμνοεριφίων τις ημέρες του Πάσχα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ίδιος ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι εισήχθηκαν από την Ρουμανία 54.000 ζωντανά αρνιά. Έγιναν έλεγχοι και ήταν νόμιμα τα χαρτιά τους. Αυτά στη συνέχεια πήγαν στα σφαγεία και μετά σε κάποια ψυγεία. Το ερώτημα που κάνουμε προς την κυβέρνηση είναι που πουλήθηκαν όλα αυτά τα αρνιά γιατί δεν είδαμε πουθενά στην αγορά ταμπελάκια να αναφέρουν ότι τα αρνιά είναι Ρουμάνικα».
Ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολής αναφέρει εξής:
Μολονότι σας είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τη δυσλειτουργία της αγοράς, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας των ραγδαίων ανατιμήσεων σε ενέργεια - καύσιμα - είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, τα οποία είχαν ως φυσικό επακόλουθο τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας του καταναλωτή, προτείνοντας μάλιστα ως έσχατη λύση λόγων ειδικών συνθηκών την επιβολή ανώτερης τιμής πώλησης, δυστυχώς εσείς τηρήσατε σιγήν ιχθύος.
Η Ομοσπονδία μας κατάφερε με τη βοήθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να οργανώσει κοινή συνέντευξη τύπου με αντιπροσώπους των κτηνοτρόφων (ΣΕΚ - ΠΕΚ) αναδεικνύοντας τα προβλήματα των κλάδων που υπηρετούμε με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη διακίνηση και εμπορία των αμνοεριφίων ενόψει της Πασχαλινής περιόδου.
Αποτυπώνοντας, σήμερα, την εικόνα της κίνησης του κρέατος διαπιστώνουμε πως την πραγματική ουσία του θέματος ανέδειξαν οι κατά τόπους τηλεοπτικοί και διαδικτυακοί σταθμοί τοπικής εμβέλειας και όχι τα καθιερωμένα πανελλαδικής εμβέλειας Μ.Μ.Ε. που αυτά δημιουργούν «δεδομένα».
Στο άκουσμα και μόνον της υποτιθέμενης τιμής του οβελία 10-15 μέρες πριν το Πάσχα οι σταθμοί με πανελλαδική εμβέλεια συναγωνίζονταν ποιο θα ανακαλύψει πρώτο την υψηλότερη τιμή, δημιουργώντας με το τρόπο αυτό ασάφειες και οδηγώντας την αγορά σε πρωτοφανείς ατραπούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί οι οποίοι και πούλησαν πρώτοι να πετύχουν καλύτερες τιμές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά ενώ οι υπόλοιποι βλέποντας τα δεδομένα απαιτούσαν μεγαλύτερο ποσοστό.
Σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές μας αυτές τελικά ήταν λιγότερες από πέρυσι επομένως οι εισαγωγές όχι απλώς κάλυψαν τη ζήτηση αλλά την υπερκάλυψαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καταστάσεις τις οποίες και δεν αναμέναμε.
Χαρακτηριστικά, η ζήτηση έπεσε απότομα από τους καταναλωτές, οι οποίοι λόγω της πλύσης του εγκεφάλου που δέχονταν από τις διαφημίσεις προτίμησαν άλλα είδη κρέατος, ή το φθηνό αρνί που τους πρόσφεραν απλόχερα οι μεγάλες αλυσίδες και οι υπεραγορές. Παράλληλα η κατανάλωση στα κρεοπωλεία μειώθηκε σημαντικότατα με αποτέλεσμα να δοθούν λιγότερες παραγγελίες στους εμπόρους, που με τη σειρά τους εφόσον δε χρειάστηκαν τα προβλεπόμενα από αυτούς αμνοερίφια άφησαν άσφαχτα αρνιά και κατσίκια, σημειωτέον πως πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες, προξενώντας άμεση οικονομική φθορά στον κτηνοτρόφο και τον κρεοπώλη και έμμεση στον ίδιο τον καταναλωτή.
Τα ανωτέρω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης όπως:
α) Πως είναι δυνατόν κρατικοί λειτουργοί να λένε δέκα ημέρες πριν το Πάσχα πως τα 16 ευρώ θα είναι μια λογική τιμή, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου στις επιγενόμενες συμφωνίες και οι ίδιοι να πανηγυρίζουν το Μ. Σάββατο πως κατάφεραν τις χαμηλότερες τιμές;
β) Απορίας άξιο και αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές το που βρέθηκαν τόσες χιλιάδες ΕΛΛΗΝΙΚΑ αμνοερίφια τα οποία και πωλούνταν από τις υπεραγορές σε τιμές πολύ κάτω του κόστους αγοράς τους από αυτές;
γ) Εφόσον έγινε εισαγωγή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 65-70 χιλιάδων αρνιών από τη Ρουμανία, από τα οποία τα περισσότερα σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία, πως όλοι πούλησαν ΕΛΛΗΝΙΚΟ αρνί και που τελικά διοχετεύτηκαν αυτά τα εισαγόμενα εκ Ρουμανίας;
δ) Άραγε ελέγχθηκε αρμοδίως όλη η εφοδιαστική αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης των αμνοεριφίων όπως ακριβώς ελέχθησαν τα κρεοπωλεία σε όλη τη χώρα από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα;
Για τα ανωτέρω ερωτήματα οφείλουν και υποχρεούνται να απαντήσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές . Εμείς από την πλευρά μας, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας μας στο χώρο του κρέατος, έχουμε δώσει τα διαπιστευτήριά μας στην ελληνική κοινωνία χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι που κρατά αρραγή τα θεμέλια των καταστημάτων μας. Όμως, επειδή τα περιθώρια επιβίωσής μας πλέον, στενεύουν υπερβολικά, είναι στο χέρι σας να δώσετε την δέουσα προσοχή και τις απαντήσεις σας εκεί που πρέπει.
Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ως κλάδος αρωγός και στυλοβάτης της οικονομίας της χώρας μας συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με την κατανάλωση.
Από την Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης
Ο Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Κακαφίκας
Προβληματισμός από παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων.
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μετά από επικοινωνία που είχε με τον εκπρόσωπο των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Αρριανών για το θέμα των αδιάθετων αμνοεριφίων, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν για τους κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ελλάδα και στη Ροδόπη, αφού ένας μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων έμειναν αδιάθετα μετά την περίοδο του Πάσχα, καθώς όπως ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι οι αρχικά χαμηλές τιμές και η αθέτηση των συμφωνιών αγοράς από πλευράς των εμπόρων με την επίκληση της έλλειψης αγοραστικής δύναμης οδήγησαν στο να μείνουν πολλές χιλιάδες ζώα απούλητα.
Επιπρόσθετα οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι υπήρξαν αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες που διατέθηκαν ως ελληνικά με τη γνωστή διαδικασία της ελληνοποίησης, φαινόμενο για το οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να εξετάσει την έκταση του και να αναλάβει τις ευθύνες του για την αδυναμία ελέγχου των παράνομων ελληνοποιήσεων εκ μέρους των μηχανισμών του κράτους.
Το σίγουρο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε αδιέξοδο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα θρέψης των ζώων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, αλλά και να μη μπορούν να παράγουν γάλα για να το πουλήσουν αφού αυτό χρησιμοποιείται για τη θρέψη των αμνοεριφίων τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων, που αδυνατούν να κρατήσουν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους. Ενώ σήμερα έχουν καταστεί όμηροι στις διαθέσεις της αγοράς, αφού αναγκάζονται να πωλούν τα αμνοερίφια σε τιμές πολύ χαμηλότερες, ακόμη και κάτω από τη μισή τιμή, σε σχέση με την προηγούμενη χρονικά περίοδο.
Οφείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής ύστατης καταφυγής αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, αφού προηγηθεί ακριβής καταγραφή των αδιάθετων αμνοεριφίων εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών».
Αρνιά που εισήχθησαν από Βαλκανικές χώρες και σφάχθηκαν στην Ελλάδα «εκτόπισαν» ουσιαστικά τα ελληνικά τις ημέρες του Πάσχα, καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο οι κτηνοτρόφοι.
«Ο κόσμος έφαγε ρουμάνικα αμνοερίφια χωρίς να το γνωρίζει», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Παιονίας Κιλκίς, κ. Θωμάς Καρυπίδης. Και προσθέτει: «έχουν μείνει χιλιάδες απούλητα αμνοερίφια στη βόρεια Ελλάδα. Μόνο στο Κιλκίς είναι περίπου 2.500, πολλά από αυτά κατσικάκια και οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν τώρα να τα πουλήσουν την Πρωτομαγιά.
Όλα ξεκίνησαν από το Πάσχα των Καθολικών όταν οι έμποροι αγόραζαν το αρνί στα 7,5 ευρώ το κιλό και το κατσικάκι στα 8 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι περίμεναν να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές κατά το Ορθόδοξο Πάσχα. Οι μεσίτες προφορικά έδωσαν τελικά ίδιες τιμές (7,5 και 8 ευρώ) και πολλοί κτηνοτρόφοι έβγαλαν άδεια μετακίνησης για να πάνε στα σφαγεία. Στη συνέχεια όμως οι μεσίτες ακύρωναν τις παραγγελίες και δήλωναν ότι η αγορά γέμισε αμνοερίφια. Μεγάλη Τετάρτη βράδυ με ενημέρωσαν για την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ που ανέφερε ότι αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής θεωρούνται τα ζώα τα οποία εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες ΕΕ και έχουν σφαγεί στη χώρα μας.
Έγιναν πολλές εισαγωγές ζωντανών αμνοεριφίων από Ρουμανία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα αρνιά στη Ρουμανία τα αγόραζαν στα 2,80 - 3 ευρώ το κιλό ζωντανά. Στην περιοχή μου κάναμε ελέγχους και είδαμε ότι στα τιμολόγια ανέφεραν ότι τα αρνιά ήταν εγχώρια. Αν τα είχαν αγοράσει σφαγμένα από Ρουμανία θα είχαν σφραγίδα ότι είναι ρουμάνικα. Σφάχτηκαν στην Ελλάδα και τα δήλωναν εγχώρια. Είδαμε ότι στη λιανική πουλάνε αρνιά ελληνικά στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ από τον κτηνοτρόφο τα αγόραζαν 7,5. Δεν μπορεί να τα πουλούσαν χωρίς κέρδος.
Τα ψυγεία τώρα όμως είναι γεμάτα αρνιά και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους είναι απελπισμένοι γιατί δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους με τόσο υψηλό κόστος ζωοτροφών. Αυτό που θα γίνει εκτιμώ σε λίγες ημέρες είναι ότι θα έρθουν οι Τούρκοι έμποροι και θα αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές αμνοερίφια (ζωντανά ή σφαγμένα) τα οποία θα πουλήσουν στη Μέση Ανατολή για το Ραμαζάνι».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για ενημέρωση των καταναλωτών αναφέρει ότι αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, θεωρούνται τα ζώα τα οποία εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες ΕΕ και έχουν σφαγεί στη χώρα μας. Πρώτη φορά κάνει τέτοια αναφορά στην ανακοίνωση που εκδίδει κάθε χρόνο ο Οργανισμός και ουσιαστικά πρόκειται για μια «νόμιμη» ελληνοποίηση.
Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός αναφέρει ότι για να είναι εγχώρια θα πρέπει έχουν στην χώρα μας περίοδο εκτροφής διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών. Ουσιαστικά έφεραν από Ρουμανία αρνιά και τα έσφαξαν και τα σφράγισαν σαν εγχώρια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν στη βόρεια Ελλάδα πάνω από 20.000 αρνιά απούλητα».
Ανακοίνωση του ΣΕΚ αναφέρει για το θέμα αναφέρει τα εξής: «στις 15/4/2022 σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με τίτλο «Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα», δίνοντας συμβουλές στους καταναλωτές, βαφτίζει τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν εκτραφεί σε Κράτος Μέλος της ΕΕ ελληνικά αρκεί να έχουν σφαγεί στην Ελλάδα. Και για όσους δεν το έχουν διαβάσει αναφέρουμε αυτολεξεί την επίμαχη φράση: «Στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα)».
Θυμίζουμε ότι ο Εκτελεστικός Κανονισμός (EE) αριθμ. 1337/2013 της Επιτροπής θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στην επισήμανση νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη ή κατεψυγμένων κρεάτων και, συγκεκριμένα, για τα προβατοειδή και αιγοειδή η ένδειξη «Εκτροφή» αναφέρεται στο Κράτος Μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η τελευταία περίοδος εκτροφής, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ή, σε περίπτωση που το ζώο έχει σφαγεί σε ηλικία μικρότερη των έξι μηνών, στο Κράτος Μέλος ή στην τρίτη χώρα όπου έλαβε χώρα η συνολική εκτροφή.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1337/2013, «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.
Αναρωτιόμαστε τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί δεν εφαρμόζουμε τον Κανονισμό της ΕΕ; Πως προστατεύεται ο καταναλωτής που πίστευε ότι απολάμβανε ελληνικό αρνί και κατσίκι και πως θωρακίζεται η ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή;
Αυτή η απαράδεκτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ καταφέρεται κατά των Ελλήνων παραγωγών κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Πολλά χρόνια ο ΣΕΚ αντιπαλεύει τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» στο κρέας, το γάλα, το μέλι κ.α. και θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα με οποιοδήποτε μέσο. Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η οδηγία του ΕΦΕΤ που «ελληνοποιεί» και εισαγόμενα αμνοερίφια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο μεταξύ το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωσή του, που εξέδωσε στις 28/4/2022, αναφέρει τα εξής:
«Σε 4.143 ανέρχονται οι στοχευμένοι έλεγχοι σε αμνοερίφια που έχουν γίνει κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, της ΔΙΜΕΑ, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ. Έλεγχοι διενεργούνται στα σημεία εισόδου και στο οδικό δίκτυο της Χώρας, σε σφαγεία, κεντρικές κρεαταγορές, ψυκτικές αποθήκες και σημεία λιανικής πώλησης. Οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά και ενόψει του τριημέρου της Πρωτομαγιάς».
Τις επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στην πρόταση της συνδεδεμένης στα βοοειδή στη νέα ΚΑΠ, που κατατέθηκε από την χώρα μας στην ΕΕ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Ελπίδα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σερρών, «έχουν γίνει πολλές συσκέψεις μέχρι τώρα για το θέμα αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση. Πάντως δέχονται ότι υπάρχει λάθος και θα πρέπει να διοθρωθεί. Μετά το Πάσχα θα γίνει μια τελευταία συνάντηση στην Αθήνα και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως όλες οι κτηνοτροφικές οργανώσεις έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πρόταση προς το ΥπΑΑΤ».
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, από την πλευρά του τονίζει ότι «ο χρόνος περνά και δεν έχουμε κάποια απόφαση. Εμείς έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ υπόμνημα με τις θέσεις μας από τον Μάρτιο. Αν δεν αλλάξει η πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Γρ. κ. Μπαγινέτας τότε η αγελαδοτροφία κρεατοπαραγωγής θα πάψει να υφίσταται στην χώρα μας».
Οι κτηνοτρόφοι προτείνουν:
- Αγελάδες: 210.000 αγελάδες x 200 ευρώ / ζώο = 42.000.000 ευρώ
- Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 12.000 x 100 ευρώ / ζώο = 1.200.000 ευρώ
- Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 88.000 x 150 ευρώ / ζώο = 13.200.000 ευρώ
- Μοσχίδες Αναπαραγωγής: 20.000 x 500 ευρώ / ζώο = 10.000.000 ευρώ
Ενίσχυση επίσης του κλάδου μέσα από μέτρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο:
1. Νέα κατανομή δικαιωμάτων με βάση το ζωικό κεφάλαιο ισότιμη για όλους τους βοοτρόφους και προτεραιότητα στους νέους κτηνοτρόφους, με άμεση χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, με βάση τον αριθμό των ζώων που έχουν σήμερα.
2. Ηλεκτρονική Σήμανση με chip υποδόρια και ενώτιο για να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα.
3. Ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης (σήμερα δεν μπορούν να ενταχθούν), με αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ελευθέρα αγελαία εκμετάλλευση στην Ελλάδα δημιουργεί θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί η βόσκηση γίνεται σε εκτάσεις οι οποίες είναι δύσβατες και σε μεγάλο υψόμετρο».
Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια τους.
Ο Γιάννης Κυριακούδης, κτηνοτρόφος από τη Θάσο και μέλος του Δ.Σ στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε κατάρρευση της ζήτησης με αποτέλεσμα πολλά αρνιά και κατσίκια να έχουν μείνει απούλητα στα χέρια των κτηνοτρόφων. Όσοι τυχεροί μπορούν να πουλήσουν τα δίνουν σε χαμηλές τιμές. Έδωσα το κατσίκι στα 5,5 ευρώ το κιλό κρέας. Υπάρχει πρόβλημα σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλοί παραγωγοί έχουν επιταγές στα χέρια τους και δεν θα μπορούν να τις εξοφλήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο Κώστας Δουνάκης, αναφέρει επίσης στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες απότομα φρέναρε η αγορά χωρίς κανείς να καταλάβει τον λόγο. Μιλάμε με εμπόρους και μας ανέφεραν ότι πολλοί κρεοπώλες δεν προχώρησαν σε αγορές γιατί φοβήθηκαν να μην τους μείνουν απούλητα».