Στην Ισπανία μείωσαν το ΦΠΑ και έπεσε ο πληθωρισμός και μαζί του οι τιμές στα τρόφιμα στην λιανική, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Δηλαδή έχουμε τα αντίθετα με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία μειώθηκε κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,8% σε ετήσια βάση, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα (καθώς είναι τα πιο ευμετάβλητα), διαμορφώθηκε επίσης στο 2,8%, δύο δέκατα χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας, η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερη, συγκριτικά με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, την στιγμή που οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την αύξηση που κατέγραψαν πριν από 12 μήνες.
Σημειώνεται επίσης ότι σημαντική συμβολή στην συγκράτηση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και ειδικότερα οι μειώσεις του ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του πακέτου κατά της κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους, η Κυβέρνηση σχεδίασε μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, από το μέχρι τότε ισχύον 21% στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιούνιο.
Θυμίζουμε ακόμη ότι η Ισπανία, από το 2023, είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5%. Τώρα αυτό το προϊόν έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών αγαθών (μαζί με ψωμί, αυγά, λαχανικά και φρούτα) που έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.
Φαίνεται ότι στην Ισπανία έχουν λιγότερα κυβερνητικά έξοδα και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων άρα δεν χρειάζονται πολλούς φόρους, όπως θέλει η Ελλάδα.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (8 Μαρτίου 2025), εκδήλωση με τίτλο «Make Tomato Great Again», στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTHESSALY 2025.
Η εκδήλωση διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της έκθεσης και συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους από τον τομέα της μεταποίησης, της πρωτογενούς παραγωγής, του τραπεζικού κλάδου καθώς και της έρευνας.
Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Δ. Σάνδρος ΑΕ με χορηγό επικοινωνίας την εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την βιομηχανική τομάτα στην Ελλάδα.

Ουσιαστική ήταν και η παρουσία του υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστου Κέλλα, ο οποίος επεσήμανε το σημαντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα καθώς και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του προϊόντος. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κ. Γεώργιος Σάνδρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πραγμάτωσης της δυναμικής της καλλιέργειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ο κ. Δημήτρης Νομικός, Προέδρος της ΑΒΕΚ Δ. Νομικός καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, ανέπτυξε τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές της βιομηχανικής τομάτας στο πλαίσιο της επεξεργασίας και της παραγωγής προϊόντων αξίας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός ως προς τον στρεμματικό στόχο που θέτουμε, μιας και θα πρέπει να επιδιώκουμε ανάπτυξη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και ότι πρέπει να επενδύσουμε στην δημιουργία μεγάλων πρωτογενών παραγωγικών μονάδων. Προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα σε όλα τα στάδια.

Ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ και εκπρόσωπος της πρωτογενούς παραγωγής, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ανάγκες του τομέα παραγωγής βιομηχανικής τομάτας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να κατεβάσουμε το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στην αναγκαιότητα των παραγωγών στην προσήλωση και εξειδίκευση στην καλλιέργεια. Κάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια εθνική συνεννόηση για να διατηρήσουν το προϊόν ισχυρό και ανταγωνιστικό.
Ο κ. Δημήτρης Γιούδης, στέλεχος Επιχειρηματικού Κέντρου Αγροτικού Τομέα Κεντροδυτικής Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία και στρατηγικές στήριξης των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας κι όχι μόνο. «Η πρόσβαση των παραγωγών στα χρηματοδοτικά προϊόντα της Πειραιώς πραγματοποιείται μέσα από μια πληθώρα εξειδικευμένων λύσεων που προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Μόνο το 2024 εκταμιεύτηκαν νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 400 εκατ. €. Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδύσεων σε όλο τον κλάδο της αγροδιατροφής».

Τέλος ο κ. Διονύσιος Μπόχτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBo), περιέγραψε την σημασία των νέων τεχνολογιών στην βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά με γνώμονα την γνωσιακή επάρκεια των εμπλεκομένων και την λειτουργία ενός σαφούς κανονιστικού πλαισίου. Ανθρακοδεσμευτική γεωργία, ψηφιακές τεχνολογίες, συμπόρευση των ιδιωτών όλων των κλάδων: «οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν την απαιτούμενη διαφάνεια και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής τομάτας, όπου η βιο-παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με τη βιομηχανική παραγωγή. Εδώ παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας ενός πρότυπου παραδείγματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τους πρωτοπόρους σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής βιομηχανικής τομάτας. Διότι οι πρωτοπόροι είναι αυτοί που χαράσσουν τη διαδρομή».
Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών κλάδων και την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία και χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της βιομηχανικής τομάτας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα.
Στόχος είναι να αποτελέσει η διοργάνωση αυτή την απαρχή για την δημιουργία ενός σύγχρονου think tank για την βιομηχανική τομάτα.
Κύρια Φωτογραφία άρθρου: Από αριστερά - Δημήτρης Νομικός, Χρήστος Σουλιώτης, Γεώργιος και Δημήτρης Σάνδρος, Δημήτρης Γιούδης, Διονύσιος Μπόχτης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να δοθεί νέα παράταση, κατά ένα μήνα, δηλαδή έως τις 8 Απριλίου 2025, της προθεσμίας για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης, στην περίπτωση των έργων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) κ. Κώστας Σπανούλης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η προηγούμενη ημερομηνία έληξε στις 8 Μαρτίου. Όμως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά οι αγρότες.
Το εν λόγω πρόγραμμα αντλεί πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά αποκλειστικά αγρότες.
Εγκρίθηκαν 5.340 αιτήσεις (έχουμε και χιλιάδες επιλαχόντες) αγροτών για φωτοβολταϊκά (10 έως 50 kw), είτε με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) μέχρι 30 kw, είτε με την μέθοδο του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) μέχρι 50 kw, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν αγροτικά φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Έτσι όμως έβγαιναν εκτός επιλεξιμότητας πολλές αγροτικές εκτάσεις. Το πρόβλημα λύθηκε με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις διεπαγγελματικές και τα κόκκινα δάνεια. Έτσι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία μόνο τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να εγκατασταθούν στην γη υψηλής παραγωγικότητας.
Επίσης είχαμε μεγάλη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να καταθέσουν οι αγρότες τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με παρέμβαση του ΠΣΑΦ καταφέραμε να μειώσουμε τη διαδικασία της κατάθεσης των αδειών και οι αγρότες να μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην σύνδεση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, με τον όρο της «μη έγχυσης στο δίκτυο», ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τους όρους του προγράμματος.
Οι αγρότες χρησιμοποιούν την ενέργεια για τα αρδευτικά τους από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο. Εμείς ζητάμε η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά να απορροφάται από το δίκτυο και να γίνεται μια πρώτη εκκαθάριση κάθε χρόνο.
Η ενέργεια που μπορεί να περισσέψει να μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο και να γίνεται συμψηφισμός. Η τελική εκκαθάριση να γίνεται κάθε δύο χρόνια στα αγροτικά φωτοβολταϊκά».
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4844/22.08.2024), που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η απόδοση ειδικού τέλους 3% στις τοπικές κοινωνίες από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υβριδικούς σταθμούς.
Το ποσό αυτό διατίθεται για τοπική ανάπτυξη και ελάφρυνση των καταναλωτών.
Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης δεν περιλαμβάνει αναδρομικότητα από το 2022, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος (4964/2022) είχε ψηφιστεί από τότε. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις μη έγκαιρης καταβολής των ποσών από τους παραγωγούς, προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο σταθμών ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, παρατηρείται καθυστέρηση στην απόδοση των ανταποδοτικών τελών, γεγονός που αποτελεί χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινοτήτων και φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλοι τοπικοί φορείς, με ιδιαίτερη αναφορά στο Υδροηλεκτρικό Έργο των Κρεμαστών.
Το θέμα έθεσε σε ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου.
Η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Dan Jørgensen, στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, έφερε στο φως τις ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά τη νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση ειδικού τέλους 3% προς τις τοπικές κοινωνίες, η μη αναδρομική εφαρμογή και οι σημαντικές καθυστερήσεις παραμένουν άλυτα ζητήματα, πλήττοντας τις τοπικές κοινότητες και αμφισβητώντας την αξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή των ανταποδοτικών τελών αποτελεί ζήτημα της εθνικής νομοθεσίας και υπογράμμισε την ανάγκη για προώθηση της δημόσιας αποδοχής των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ορίζει η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τη νομιμότητα της μη αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης, αφήνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση και τα εθνικά δικαστήρια.
Με αφορμή της απάντηση του Επιτρόπου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε τα εξής:
Η απάντηση του Επιτρόπου αποτελεί μια σαφή απόδειξη της ανεπάρκειας της Ελληνικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τις τοπικές κοινωνίες. Όταν οι τοπικές κοινότητες μένουν χωρίς τα ανταποδοτικά τέλη που δικαιούνται και η κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία, τότε η αξιοπιστία της καταρρέει.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει και να προχωρήσει άμεσα στην αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για την απόδοση των ανταποδοτικών τελών από το 2022, όπως απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες και ορίζει η κοινή λογική.
Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για τη θέσπιση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πλαισίου για την απόδοση ανταποδοτικών τελών από υδροηλεκτρικά και άλλα έργα ΑΠΕ, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών. Δεσμεύτηκε δε να συνεχίσει την προσπάθεια για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη διαχείριση των πόρων από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ασκώντας την αναγκαία πίεση τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.
Για εμάς, η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα τίτλων και εξαγγελιών, αλλά πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος των μεγάλων έργων, κατέληξε ο κ. Σάκης Αρναούτογλου.
Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, με βάση εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, για το ύψος των απωλειών του εννεαμήνου του 2024, καταρχάς, προκύπτει μείωση των απωλειών, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2021 - 2023, όπου παρατηρούνταν συνεχής αύξηση των απωλειών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιστρέφουν πλήρως την εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022.
Η μείωση των απωλειών είναι αντικείμενο μίας συνολικής στρατηγικής και σχεδιασμού που υλοποιείται και αφορά τόσο στις τεχνικές όσο και στις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές).
Παράγοντες, που έχουν συνεισφέρει είναι η μηνιαία καταμέτρηση που ξεκίνησε, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2024 και η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτερη διαπίστωση περιστατικών ρευματοκλοπών και στον έγκαιρο εντοπισμό παράνομων επανασυνδέσεων, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή εντατικών τεχνικών ελέγχων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις διατάξεις για τις ρευματοκλοπές. Αυτές ψηφίστηκαν την άνοιξη του 2024 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, την αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, κ.ά.
Τα πρώτα αποτελέσματα των συντονισμένων δράσεων για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι εντυπωσιακά και παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ (πατήστε εδώ).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικό ότι φαίνεται πως πετύχαμε να αντιστρέψουμε την τάση ανόδου των ρευματοκλοπών. Η προσπάθεια, όμως, είναι ακόμα στην αρχή. Θα συνεχιστεί με εργαλεία τη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και τη συστηματική στοχοποίηση μαζικών παραβατών, που έχουμε εντοπίσει, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, που θα δει σταδιακά τις σχετικές μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνει».
Να θυμίσουμε ότι πρόστιμα και ποινική δίωξη για τις ρευματοκλοπές προβλέπονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όσον αφορά τις κλεμμένες κιλοβατώρες θα χρεώνονται με προσαύξηση 70% σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο και προσαύξηση 50% για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Επιπλέον ο υπαίτιος θα χρεώνεται και με τις δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής.
Η Περιφέρεια ξεκίνησε νέα διαδικασία διαβούλευσης για τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων για πιστοποίηση προϊόντων ως Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) με την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα.
Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα τα οποία είναι τα εξής:
- Τόνος Αλοννήσου
- Βαμβάκι Θεσσαλίας
- Αγουρέλαιο Πτελεού
- Μαρκάτι (γιαούρτι)
- Χαλβάς Φαρσάλων
- Τσάι Ολύμπου
- Χυλοπίτες Θεσσαλίας
- Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Παράλληλα άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των προϊόντων που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη, Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε τη σημασία αυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που θα αποκτήσουν την ονομασία προέλευσης αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης της Θεσσαλίας». Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει το 2007, κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση του κατσικιού Ελασσόνας και του φιρικιού Πηλίου ως ΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, θέτοντας ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food and Agriculture Organization) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Χαρουτουνιάν παρουσίασε αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που δύνανται να αποκτήσουν την ένδειξη ΠΟΠ, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων και τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης ΠΟΠ για τους παραγωγούς και την αγορά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος ως ΠΟΠ είναι απαιτητική και χρονοβόρα , καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του και ο Γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης, σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα έχει δημιουργηθεί και νέο τμήμα στη Διεύθυνση, το οποίο θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και θα παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΥπΑΑΤ: Ενστάσεις σε εθνικό επίπεδο
Στο μεταξύ ενστάσεις για Προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ σε Εθνικό Επίπεδο ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Οι ενστάσεις αφορούν:
«Γαρίδα Αμβρακικού / Garida Amvrakikou / Γάμπαρη Αμβρακικού / Gampari Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Σαρδέλα Amvrakikou / Sardela Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Λαδοτύρι Μυτιλήνης (LADOTYRI MYTILINIS)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
«Κασέρι (KASSERI)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
Το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε νομοσχέδιο που αφορά το πλαίσιο για την προώθηση του βιομεθανίου στην χώρα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την αγορά παραγωγής βιομεθανίου, με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου των πρώτων υλών (π.χ. υπολείμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, απόβλητα αγροτο-βιομηχανικών και βιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων).
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζει την αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής βιομεθανίου, την έγχυσή του στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ή τα Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου και την έκδοση Πιστοποιητικών Ανανεώσιμου Αερίου.
Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα καθεστώτος στήριξης των παραγωγών με διαγωνιστικές διαδικασίες και επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα συνολικής ή μερικής αναβάθμισης υφιστάμενων σταθμών βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, διασφαλίζοντας την αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο νόμο, αναφέρεται ότι ο ανώτατος χρόνος έκδοσης μιας άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 2ετία, γίνεται λόγος για fast track διαδικασία αδειοδότησης, παραλείποντας το στάδιο έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού και προβλέπεται η ολική ή μερική αναβάθμιση σε μονάδα παραγωγής βιομεθανίου.
Στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασαν επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που αφορούν:
α) Δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα,
β) Οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου,
Τα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ για το υδρογόνο το βιομεθάνιο και το CCS (τεχνολογίες της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα) αποτελούν κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ορόσημα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχημένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου του 2025, με απόφαση του Υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Πέραν της παράτασης, ειδικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τροποποιούνται και οι εξής όροι:
-Η απαίτηση να ενεργοποιείται η σύνδεση του σταθμού (ηλέκτριση) έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Πλέον, για την ολοκλήρωση της επένδυσης επαρκεί η αγορά και η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (σύστημα αποθήκευσης).
Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη ηλέκτρισης της επένδυσης, δεν επιδοτείται η κατηγορία δαπάνης «Κόστος Διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ».
-Η απαίτηση για υποβολή των όρων σύνδεσης το αργότερο έως 2 μήνες, μετά την απόφαση έγκρισης, αλλάζει σε έως 4 μήνες.
Η παραπάνω απαίτηση αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή προκαταβολής στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίζεται η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για κάθε επένδυση, στο επίπεδο του εκάστοτε υποσταθμού.
Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (εδώ)
Αλλαγές στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ υπόσχεται ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν μιλά τώρα για διαμόρφωση κόστους και των περιθωρίων κέρδους στις τιμές από το χωράφι στο ράφι
Όπως παραδέχεται η Επιτροπή το χαμηλό εισόδημα και η μείωση της κερδοφορίας επιβαρύνει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.
Η Επιτροπή έχει στόχο να βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών και να αυξήσει τους ελέγχους στις εισαγωγές
Οι αγρότες πρέπει να έχουν καλύτερα έσοδα από την πώληση των προϊόντων τους, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις για να καταστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους πιο ανθεκτικές. Προϋπόθεση για αυτό είναι να διορθωθούν οι τρέχουσες ανισορροπίες στην τροφική αλυσίδα.
Η μεταποίηση πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη
Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την εξισορρόπηση των θέσεων και τη διευκόλυνση της ορθής επιβολής των κανόνων για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Οι στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) και οι αυστηρότεροι κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP) αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών, με στόχο πιο δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς.
Στο επόμενο βήμα ο οδικός χάρτης αναφέρει ότι οι «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» θα διερευνηθούν περαιτέρω, μαζί με ανάλυση των εθνικών κανονισμών, σχετικά με την πώληση κάτω του κόστους παραγωγής, η οποία θα ενημερώσει το έργο της Επιτροπής για την αναθεώρηση των κανόνων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Ένα ακόμη βασικό στοιχείο για την τόνωση της «δικαιοσύνης» στις τιμές τροφίμων είναι η διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και κατανομής του κόστους και των περιθωρίων κέρδους στην τροφική αλυσίδα.
Η Επιτροπή θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαφάνεια κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, μέσω του νέου Παρατηρητηρίου Αγροδιατροφικής Αλυσίδας (AFCO). Αυτό θα καταρτίσει και θα δημοσιεύσει δείκτες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών στην τροφική αλυσίδα.
Παράλληλα Επιτροπή θα θεσπίσει µια αρχή σύµφωνα µε την οποία τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρµακα που απαγορεύονται στην ΕΕ για λόγους υγείας και περιβάλλοντος δεν επιτρέπεται να επιστρέφουν στην ΕΕ µέσω εισαγόµενων προϊόντων.
Για να προχωρήσει σε αυτό, η Επιτροπή θα ξεκινήσει το 2025 την εκτίµηση επιπτώσεων που θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστική θέση της ΕΕ και τις διεθνείς επιπτώσεις και, εάν χρειάζεται, θα προτείνει τροποποιήσεις στο ισχύον νοµικό πλαίσιο.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στην επιστολή αναφέρονται οι τεχνικές δυσκολίες λόγω μη ολοκληρωμένης πληροφόρησης που επέφεραν την κατάργηση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε πολλούς δικαιούχους, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ.
Το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται πως πλήττει άμεσα τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, θεσπίστηκε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, επιτρέποντας στους πληγέντες αγρότες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έως τις 31/12/2023, σε 120 άτοκες δόσεις.
Ωστόσο, η εκτεταμένη καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας Daniel και η παράλληλη δυσλειτουργία των ταχυδρομικών υπηρεσιών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τήρηση της ρύθμισης.
Αυτό συνέβη, επειδή εκδόθηκαν λογαριασμοί παγίων, παρά το γεγονός ότι το δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή δεν ήταν και δεν είναι σε λειτουργία, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην ενημερωθούν έγκαιρα για τις σχετικές χρεώσεις.
Κατά συνέπεια, τα ποσά που προορίζονταν για την καταβολή των δόσεων, διοχετεύθηκαν στην πληρωμή των εν λόγω λογαριασμών, οδηγώντας στην απώλεια της ρύθμισης. Δηλαδή, τα πάγια πού είχαν εκδοθεί μετά την καταστροφική πλημμύρα προκρίθηκαν από τη ΔΕΗ για εξόφληση εις βάρος των 120 δόσεων της ρύθμισης. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 60% των δικαιούχων αγροτών της ρύθμισης έχει ακυρωθεί.
Το πρόβλημα όμως γίνεται οξύτερο, καθώς η ΔΕΗ απαιτεί πλέον από τους αγρότες, που θεωρεί ότι έχασαν τη ρύθμιση προκαταβολής 20% και την εξόφληση του υπολοίπου σε 18 έντοκες δόσεις, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη δοκιμαζόμενους αγρότες και τους ωθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν, την αστοχία εφαρμογής λόγω έκδοσης των παγίων μετά τις πλημμύρες, αλλά και της έκτασης απώλειας της ρύθμισης, ζητούμε την επαναφορά της αρχικής ρύθμισης των 120 άτοκων δόσεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που προέκυψε λόγω εξωγενών παραγόντων.
Παράλληλα, ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της διαφοράς που δημιουργήθηκε εξαιτίας της λανθασμένης κατανομής των πληρωμών, χωρίς να θεωρείται ότι οι δικαιούχοι έχουν απωλέσει τη ρύθμιση.
Η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση των πληγέντων αγροτών.
Παρά τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι ο Πρωθυπουργός για μειωμένους λογαριασμούς στο αγροτικό ρεύμα μεγάλος αριθμός παραγωγών είδαν χρεώσεις 16 λεπτά την κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με καταγγελλίες στον ΑγροΤύπο γεωργών και κτηνοτρόφων, από διάφορες περιοχές της χώρας, όταν έλαβαν τους λογαριασμούς ρεύματος αντί να δουν χρεώσεις γύρω στα 9 λεπτά είδαν στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα.
Να θυμίσουμε ότι στην περσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες των μπλόκων είχε υποσχεθεί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια.
Μάλιστα στην αρχή ξεκίνησαν να κάνουν αιτήσεις οι παραγωγοί για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αλλά στην συνέχεια με τροπολογία όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάχθηκαν αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας «ΓΑΙΑ».
Να θυμίσουμε τι είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός πριν ένα χρόνο.
«Με έναρξη τιμολόγησης, από την 1η Απριλίου, ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών.
Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα».
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου όμως αναφέρουν ότι την αρδευτική περίοδο (τέλη Μαρτίου - τέλη Αυγούστου) δεν είχε ξεκινήσει η νέα τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους αγρότες με 16 λεπτά την κιλοβατώρα. Το ίδιο έγινε και με τους κτηνοτρόφους.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν παραγωγοί που έχουν διακοπή ρεύματος επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές. Θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση για να ξεκινήσει η παροχή αγροτικού ρεύματος και να συνεχίσουν το 2025 την καλλιέργεια.
Στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, κατά τη συζήτηση με τον Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, αν και θετικές, δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατάσταση. «Χωρίς δίκαιους όρους για τους Αγρότες, το τραπέζι της Ευρώπης μένει άδειο και κινδυνεύουμε να γίνουμε delivery άλλων Ηπείρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ευρωβουλευτής έθεσε τρία κρίσιμα ερωτήματα προς τον Επίτροπο Hansen:
- Πώς θα διασφαλιστούν δίκαιοι όροι για τους μικρομεσαίους αγρότες που πιέζονται από τις μεγάλες διατροφικές αλυσίδες;
- Πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ώστε να μην καταστρατηγούνται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών;
- Πώς θα εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στην αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί;
«Το ερώτημα είναι: Θέλουμε μια Ευρώπη που παράγει ή μια Ευρώπη που εισάγει;» διερωτήθηκε ο κ. Αρναούτογλου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε, όπως του μετέφεραν αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, η Ευρώπη θα εισάγει και το ψωμί και το τυρί, ενώ οι αγρότες μας θα μείνουν με τις … τρύπες του κασεριού».
Από τις 11 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων υποψηφίων για τα βιολογικά βραβεία της ΕΕ του 2025.
Ο διαφωνισμός περιλαμβάνει 7 βραβεία σε 6 διαφορετικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα αφορά:
- Καλύτερο βιοκαλλιεργητή (άντρα και γυναίκα)
- Καλύτερη βιολογική περιοχή
- Καλύτερη οργανική πόλη
- Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων
- Καλύτερο λιανοπωλητή βιολογικών τροφίμων
- Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο
Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ολοκληρωθούν στις 27 Απριλίου 2025.
Η αξιολόγηση των βραβείων θα γίνει τον Ιούνιο και η τελετή απονομής στις 23 Σεπτεμβρίου 2025.
Για περισσότερες πληροφορίες (εδώ)
Επίσης ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ, Christophe Hansen, θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, στις 8-13 Ιουνίου 2025, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αντιπροσωπεία ανώτερων εκπροσώπων από τον τομέα των αγροδιατροφών της ΕΕ.
Σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι να διευκολύνει τις εξαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών τροφίμων και ποτών στην Ιαπωνία και να επεκτείνει την παρουσία τους στην αγορά αυτή.
Η Επιτροπή καλεί ιδίως τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των ακόλουθων τομέων που θέλουν να συμμετάσχουν στο ταξίδι να υποβάλουν αίτηση:
- κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά),
- μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά (με έμφαση στα τυριά),
- κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.
Για κατάθεση αίτησης πατήστε (εδώ)
Κατηγορούμενη είναι η Ελλάδα για καθυστέρηση εφαρμογής δύο Οδηγιών που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, καθώς και στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών (αγροτών) από τον ΦΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι επιμένει να έχει υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα για να εισπράττει φόρους, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση αλλά και στις τιμές παραγωγού. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς δεν αλλάζει αυτή η πολιτική και γεμίζει τα κρατικά ταμεία.
Επίσης για να μην χάσει φόρους το κράτος δεν προχωρά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων στην χώρα μας, με ετήσιο κύκλο εργασιών εντός του κράτους μέλους έως 85.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, καθώς και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ
Η πρώτη Οδηγία που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2022/542, η οποία επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία).
Τα κράτη μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση από τα κράτη μέλη μειωμένων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Ακόμη αφορά ποτά εκτός των αλκοολούχων, ζωοτροφές, σπόρους, φυτά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων, καθώς και η διανομή νερού.
Καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις
Η δεύτερη Οδηγία, που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2020/285, με την οποία αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου, μέχρι το οποίο επιτρέπεται στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία) επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την Οδηγία για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως και 85.000 ευρώ. Σήμερα, στην Ελλάδα το όριο του τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι το ποσό των 10.000 ευρώ.
Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το αγροτικό ρεύμα στην Θεσσαλία, το οποίο είχαμε αναδείξει στον ΑγροΤύπο, αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Οι Θεσσαλοί αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά μέσα στον «ορυμαγδό» των οικονομικών υποχρεώσεων μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και ζητούν από την πολιτεία να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για την τακτοποίηση των οφειλών τους με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω του ειδικού τιμολογίου «Γαία» της ΔΕΗ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του αγροτικού ρεύματος που απασχολεί τους αγρότες.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών αγροτών που έχασαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές μέχρι το τέλος του 2023, μέσω του τιμολογίου Γαία της ΔΕΗ, στην ερώτησή του μεταφέρει την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αγρότες, καθώς και το αίτημά τους για επαναφορά της ευνοϊκής ρύθμισης.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του «μετά και τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αγροτών για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα, θεσμοθέτησε την χαμηλότερη τιμολόγησή του μέσω του τιμολογίου Γαία, άλλα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών στους πληγέντες από τον Daniel.
Ωστόσο, στην πράξη, υπήρξαν δυσκολίες τόσο στην πλήρη ενημέρωση των αγροτών για την ένταξή τους στο εν λόγω τιμολόγιο, όσο και στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Έτσι, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες προκύπτουν πολλά περιστατικά απώλειας των ευνοϊκών ρυθμίσεων, περιστατικά αυξημένης τιμολόγησης του αγροτικού ρεύματος, άλλα και περιπτώσεις επιβολής τόκων από την ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι αγρότες, με την ένταξή τους στο τιμολόγιο «Γαία», υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση 120 άτοκων δόσεων για τις οφειλές τους μέχρι 31/12/2023, η οποία, όμως, υπέπεσε στην αντίληψή τους καθυστερημένα, μετά την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η Οκτωβρίου 2024, ή και ακόμη αργότερα, μετά την παρέλευση των αρχικών δόσεων.
Οι επιστολές που στάλθηκαν από την ΔΕΗ δεν έφτασαν εγκαίρως, κατά περιπτώσεις και καθόλου στα χέρια των αγροτών, ειδικά σε μικρά χωριά που εξυπηρετούνται ανεπαρκώς με το ταχυδρομείο. Ως εκ τούτων, η ευνοϊκή ρύθμιση για πολλούς χάθηκε και πλέον οι οφειλές τους ρυθμίζονται μόνο με βάση την ισχύουσα πολιτική διακανονισμών της ΔΕΗ, δηλαδή με προκαταβολές ύψους 15 ή 20% της συνολικής οφειλής και 18 ως 24 έντοκες δόσεις αντίστοιχα.Επιπλέον, προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις των πληγέντων από το κράτος, όπως και η αδυναμία για πλήρη ανασύσταση των καλλιεργειών τους για το 2024, τους στέρησαν εισόδημα και δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν έγκαιρα οφειλές του 2024, με συνέπεια να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση.
Ακόμη, αναφέρονται και περιπτώσεις όπου οι πληρωμές των δόσεων, λόγω λαθών, μεταφέρονταν για την αποπληρωμή λογαριασμών του 2024, γεγονός που επίσης οδήγησε στην απώλεια των ρυθμίσεων του Γαία. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν και περιστατικά επιβολής τόκων και αυξημένων χρεώσεων, πάνω από την τιμές που ισχύουν σύμφωνα με το τιμολόγιο Γαία.
Τέλος, οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι στις περιπτώσεις που συνάπτουν νέο συμβόλαιο με την ΔΕΗ για αγροτικές παροχές, εξαιτίας διάφορων καταστάσεων και αναγκών - π.χ. κληρονομικοί λόγοι, αλλαγή δικαιούχων- δεν είναι εφικτό να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία. Εντάσσονται στο πράσινο τιμολόγιο και ως εκ τούτων έχουν αυξημένες και κυμαινόμενες χρεώσεις στο ρεύμα που καταναλώνουν».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
«1. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη την έκκληση των αγροτών και να προχωρήσετε σε νέα ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ για όσους έχασαν ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις εξόφλησης της ευνοϊκής ρύθμισης που υπήρξε για το αγροτικό ρεύμα μέσω του Γαία;
2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε νέα συμβόλαια σε αγροτικές παροχές να έχουν την δυνατότητα επιλογής για να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία, ώστε να απολαμβάνουν χαμηλές σταθερές και όχι κυμαινόμενες χρεώσεις ρεύματος;».
Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ των βασικών νέων υποχρεώσεων τη μη χρήση πλαστικών συσκευασιών για λιανική πώληση.
Ο νέος Κανονισμός καταργεί την προηγούμενη Οδηγία 94/62/ΕΚ και τροποποιεί την Οδηγία 2019/904 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 και μεταξύ των βασικών καινοτομιών περιορίζει ορισμένες μορφές συσκευασίας, όπως πλαστικό μιας χρήσης, για φρούτα και λαχανικά που διατίθεται στο εμπόριο σε μορφές κάτω του 1,5 κιλού.
Αυτός ο περιορισμός θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2030 και θα επηρεάσει γενικά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με ορισμένες εξαιρέσεις. Ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα αναπτυχθεί σύντομα.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε την τροπολογία του Κανονισμού για την εξαίρεση των οπωροκηπευτικών ή ακόμη και να πάρει παράταση η εφαρμογή του. Αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα ειδικά στην αγορά έτοιμης συσκευασμένης σαλάτας. Θα αυξήσει το κόστος συσκευασίας λόγω των νέων υλικών.
Συμφωνούμε ότι η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας αποτελεί προτεραιότητα ωστόσο δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των φρέσκων προϊόντων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία, όντας πολύ ευπαθή, απαιτούν τη χρήση συσκευασίας που εγγυάται ασφάλεια, ποιότητα και επαρκή μεταφορά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τους εφαρμοστικούς Κανονισμούς θα εξαιρεθούν τα νωπά φρούτα και λαχανικά από τις θεσπεσθείσες υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο που η διακίνηση και εμπορία τους διέπεται από εξειδικευμένους Κανονισμούς εμπορικών προδιαγραφών, που εξασφαλίζουν την υγιεινή των καταναλωτών και ότι τα χρησιμοποιούμενα υλικά συσκευασίας είναι πλήρως ανακυκλώσιμα».
Οι αγρότες φέτος πληρώνουν το αγροτικό ρεύμα σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το οικιακό.
«Μόνο ένα χρόνο κράτησε το φτηνό αγροτικό ρεύμα (μέσω του Γαία)» παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα πέρυσι το αγροτικό ρεύμα ήταν κάτω από το οικιακό, φέτος το οικιακό είναι 9 λεπτά η κιλοβατώρα και το αγροτικό 11 και 12 λεπτά, ενώ οι αγρότες ζητάνε να μειωθεί στα 7 λεπτά.
«Το κράτος προσπαθεί και παρεμβαίνει στην αγορά στο μέτρο του λογικού, έτσι ώστε να δοθούν οι περισσότερες δυνατές ανάσες στην κοινωνία. Δεν υπήρχε αμφιβολία για παράδειγμα ότι πιέστηκε η κοινωνία συνολικά και ο αγροτικός κόσμος και τα οικιακά τιμολόγια και συνολικά οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πληθωριστικής κρίσης και για το ρεύμα, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στην επιδότηση του ρεύματος είναι η πρώτη χώρα συναρτήσει του ΑΕΠ της στη στήριξη των αγροτών, των οικιακών τιμολογίων και στο 100% των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων. Δώσαμε πάνω από 10 δισ. ευρώ και αφού φαίνεται ότι τελείωσε η μεγάλη φάση, η κύρια φάση της πληθωριστικής κρίσης σχετικά και με το ρεύμα, φαίνεται δηλαδή ότι φύγαμε από τη μεγάλη μπόρα, ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε προγράμματα που δίνουν μια σταθερότητα. Το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει για μια δεκαετία φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες, εγώ δεν λέω ότι είναι το τέλειο αλλά το φθηνότερο δυνατό, και μπορούν έτσι να έχουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα στις εργασίες τους, αυτό δεν είναι λίγο».
Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε στις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα «Γαία» έχει φθηνότερο ρεύμα για 10 χρόνια για τους αγρότες.
Ο ΑγροΤύπος είχε επισημάνει από πέρυσι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πιο φτηνό το ρεύμα στο σπίτι σε σχέση με την τιμή του ρεύματος στο χωράφι.
Κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν δύσκολη την ζωή των αγροτών.
Το 2023, με εντολή Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι για τις πληγείσες από την θεομηνία Ντάνιελ περιοχές θα υπάρξει ρύθμιση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ρύθμιση θα ήταν 2ετούς διάρκειας και άτοκη. Οι αγρότες εντάχθηκαν στην ρύθμιση και άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Καταγγελίες αγροτών στον ΑγροΤύπο αναφέρουν ότι το 2024 βγήκε ο νέος λογαριασμός αγροτικού ρεύματος και οι «έξυπνοι» πάροχοι - που κάνουν ότι θέλουν - αποφάσισαν να καταργήσουν μονομερώς την ρύθμιση.
Τι έκαναν; Πρόσθεσαν στον λογαριασμό αγροτικού ρεύματος του 2024 το υπόλοιπο της οφειλής του 2023. Με αυτό τον τρόπο αύξησαν το ποσό τους λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν τώρα οι αγρότες.
Έκαναν όμως και κάτι ακόμη. Στην ρύθμιση του 2023 ζητούσαν να πληρώσουν οι αγρότες προκαταβολή 20%. Το 2024 ζητάνε από τους αγρότες να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση και αυξάνουν την προκαταβολή στο 35%.
Στην πράξη ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος καταργεί την ρύθμιση του 2023 και αυξάνει την προκαταβολή που πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες με τη νέα ρύθμιση.
Και μετά ήρθαν οι εισπρακτικές εταιρείες που σπάνε τα τηλέφωνα των αγροτών από τους οποίους ζητούν να πληρώσουν τις οφειλές ή να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Τελικά σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει καμιά προστασιά των παραγωγών.
Την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με στελέχη του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και με εκπροσώπους των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθη συζήτηση για την ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα πιστοποίησης και ελέγχου των βιολογικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας και την καλύτερη υποστήριξη των παραγωγών που ακολουθούν τις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση από όλους τους συμμετέχοντες, η βιολογική γεωργία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης για την επίτευξη υψηλών προτύπων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις βιολογικές παραγωγές.
Συζητήθηκαν επίσης, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των Ελλήνων παραγωγών και των καταναλωτών.
«Η βιολογική γεωργία είναι ένα στρατηγικό πεδίο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, και είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλίσουμε την πιστοποίηση και την ποιότητα των προϊόντων μας, μέσα από την αναβάθμιση των διαδικασιών του συστήματος ελέγχου», δήλωσε ο Υφυπουργός μετά τη συνάντηση. Ενώ συμπλήρωσε ότι: «Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο του τομέα».
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Υπουργό κ. Τσιάρα, έχει στραμμένο το βλέμμα στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας με συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες ώστε οι Έλληνες παραγωγοί βιολογικών προϊόντων αλλά και τα ίδια τα προϊόντα να πρωταγωνιστήσουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Διονύσης Σταμενίτης.
Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της διαρκούς επιμόρφωσης και της συνεχούς επικαιροποίησης των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών. Ενώ έθεσαν και ζητήματα ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, καθώς και περαιτέρω ανάδειξης των προϊόντων.
Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε το Δασαρχείο Πύργου και την Διεύθυνση Δασών Ηλείας να γνωμοδοτούν επανειλημμένα θετικά για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως πρόσφατα στην περιοχή Σκιαδοβούνι-Λειψούτα του Ερυμάνθου και μάλιστα χωρίς σχετική επιστημονική τεκμηρίωση και σε χρόνο ρεκόρ από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του έργου, αγνοώντας συστηματικά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που έχουν επισημανθεί από πολίτες και φορείς, παραβλέποντας έτσι τον θεσμικό τους ρόλο που αφορά στην προστασία και διαχείριση των δασικών περιοχών και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τον για τον υπό διαβούλευση αιολικό σταθμό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. Τονίζουμε ότι αυτό το έργο αποτελεί μικρή τροποποίηση του αρχικού έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική εταιρεία IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί Απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω και των επιπτώσεων του έργου στην προστατευόμενη περιοχή, και με μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση των φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής του .
Η θέση και του έργου βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 2320012 «Όρος Ερύμανθος» για την ορνιθοπανίδα, καθώς και εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά (ΙΒΑ) με κωδικό GR097 και ονομασία «όρος Ερύμανθος».
Το εν λόγω έργο γειτνιάζει άμεσα με τον αδειοδοτημένο αιολικό σταθμό στη θέση «Σκιαδοβούνι», της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» της γαλλικής εταιρείας AKUO ENERGY GREECE SA, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και Φορέων "Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου", από σύσσωμους τους θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, όπως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δήμο Ερυμάνθου, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την "Καλλιστώ" περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή, τον Αγροκτηνοτροφικό σύλλογο Ερυμάνθου, ορειβατικά σωματεία, εκπολιτιστικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Αποτέλεσμα της παραπάνω αδιάφορης στάσης των Δασικών Υπηρεσιών της Ηλείας ενδέχεται να είναι η αδειοδότηση του καταστροφικού για το περιβάλλον της περιοχής έργου, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον και οι γνωμοδοτήσεις των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Δασαρχείου Πάτρας, Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας, Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί η απόρριψη ή η αδειοδότηση του έργου.
Η υπό κρίση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ελάχιστα τροποποιημένου έργου παραλείπει ή υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως ακριβώς και η απορριφθείσα πρότερη ΜΠΕ του αρχικού έργου. Η παρουσιαζόμενη ως τροποποίηση του έργου είναι άνευ ουσίας και σημαντικότητας, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις επιπτώσεις του στην περιοχή και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξής της.
Η κατασκευή των εν λόγω αιολικού στο Σκιαδοβούνι θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περιοχή.
Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κλιματικές, υδρομετεωρολογικές, ερημοποίησης, υποβάθμισης/απώλειας χλωρίδας, πανίδας, οικοσυστημικών υπηρεσιών κ.ά.), θα καταστρέψουν έναν μοναδικό φυσικό πόρο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία αναδεικνύονται ήδη από την τοπική κοινωνία μέσω υφιστάμενων επενδύσεων ήπιας και με σεβασμό στο περιβάλλον αγροτικής, παραδοσιακής κτηνοτροφικής και αθλητικής-τουριστικής ανάπτυξης.
Εκτός από τα αιολικά, και με την κατασκευή πλήθους υδροηλεκτρικών, η ευρύτερη περιοχή πρόκειται να βιομηχανοποιηθεί με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της πολύτιμης βιοποικιλότητας των περιοχών μας, του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια του μέλλοντός μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Καλούμε το Δασαρχείο Πάτρας, την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, την Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, να τηρήσει την επιστημονική δεοντολογία και να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, να εξετάσει επί της ουσίας τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ και των επίσης καταστροφικών συνοδών τους έργων, που αυξάνονται εκθετικά στα βουνά μας, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικότοπους και είδη.
Καλούμε την δασική υπηρεσία να λειτουργήσει στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, ως υπηρεσία με αρμοδιότητα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και όχι ως υπηρεσία προώθησης και ανάπτυξης επενδύσεων προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών, που φιλοδοξούν να κερδοσκοπήσουν, σε βάρος του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών που αναπτύσσονται τα βιομηχανικά έργα ΑΠΕ.
Η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άνοιξε σήμερα Δευτέρα (13/1) για υποβολή αιτήσεων.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό:
- την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή
- την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (μπαταρίας) σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνον ηλεκτρονικά, έως και τις 28/02/2025, μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (εδώ).
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του RePowerEU, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGeneration EU.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ξανά αιολικό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' Ερυμάνθου έως τις 7/2/2025. Πρόκειται για τροποποίηση του έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ύστερα από τον συστηματικό αγώνα φορέων και κατοίκων για την σωτηρία της περιοχής. Αναφέρουμε ότι το εν λόγω αιολικό γειτνιάζει άμεσα με το αιολικό της ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Σκιαδοβούνι για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 η προσφυγή στο ΣτΕ και η δικάσιμός του έχει λάβει για 5η φορά αναβολή με νέα ημερομηνία την 12η Μαρτίου 2025.
Το νέο υπό διαβούλευση έργο αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες Vestas ύψους 230 μέτρων, αντί των αρχικών 7, βρίσκεται στο ίδιο σημείο και εντος του δικτύου Natura 2000. Oπως είναι προφανές, η αμελητέα και άνευ ουσίας τροποποίηση του αρχικού έργου θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις και αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Για το λόγο αυτό η επιτροπη αγώνα φορέων και πολιτών θα συνεχίσει συστηματικά τον αγώνα κατά της αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου. Προσεχώς θα αναρτηθεί το έντυπο Δ11 με τις ενστάσεις κατά του έργου με το οποίο μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου.
Ο σύνδεσμος της διαβούλευσης: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10714
Ο δίκαιος αγώνας για έναν ελεύθερο Ερύμανθο κλιμακώνεται και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι την οριστική νίκη!
Η επιτροπή του αγώνα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να δοθεί παράταση, κατά δύο μήνες, δηλαδή έως τις 8 Μαρτίου 2025, της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για ΟΠΣ (Οριστική Προσφορά Σύνδεσης) ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, στην περίπτωση των έργων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Όπως τονίζει η ΕΘΕΑΣ, η παράταση δόθηκε με απόφαση της Υφυπουργού, κας. Αλεξάνδρας Σδούκου, αίροντας έτσι το αδιέξοδο για μια σειρά παραγωγών που κινδύνευαν να βρεθούν εκπρόθεσμοι και να απενταχθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Υπενθυμίζουμε, πως η ΕΘΕΑΣ είχε αναδείξει το παρόν ζήτημα, καθώς πολλοί Συνεταιρισμοί μέλη της, όπως και αγρότες, αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο για την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Η παρούσα παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στους κατόχους των εγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις ΑΠΕ, στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας.
Άμεση ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των οριστικών δικαιολογητικών από τους αγρότες για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», λόγω δυσλειτουργιών της εφαρμογής υποβολής τους στο ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό αναφέρει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο του αιτήματος των αγροτών και των συνεταιρισμών που υποστηρίζει ενεργά η ΕΘΕΑΣ, αναφορικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χρήσης ΑΠΕ, θεσπίστηκε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και υποβλήθηκαν αιτήσεις από τους δικαιούχους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ήδη έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των αποτελεσμάτων με όλες τις εγκεκριμένες & επιλαχούσες αιτήσεις.
Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία από τον ΔΕΔΔΗΕ: «Οι συμμετέχοντες δικαιούχοι με εγκεκριμένες αιτήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ήτοι έως την Τρίτη (7/01/2025) - εφόσον αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τότε δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση. Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν έχουν ολοκληρωθεί, τότε θα γίνεται αυτόματη απένταξη από το πρόγραμμα».
Όμως, πολλοί Συνεταιρισμοί – μέλη της ΕΘΕΑΣ, καθώς και Αγρότες – αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν είναι ξεκάθαρo το πλαίσιο για την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Στην πλατφόρμα αρχικής υποδοχής των αιτημάτων (ape4all.deddie.gr), στην οποία έγινε και η ανάρτηση των αξιολογημένων αιτημάτων (επιλέξιμων ή μη), δεν υπάρχει κάποια σαφής διαδικασία για την υποβολή, ούτε κάποια υποστήριξη που να βοηθάει τον ενδιαφερόμενο.
Όσοι μάλιστα έχουν συγκεντρώσει τα εκτιμώμενα δικαιολογητικά αντιμετωπίζουν μια επιπλέον δυσκολία της αργής ανταπόκρισης της πλατφόρμας και των διακοπών λειτουργίας της και εκφράζουν ανησυχία για το αν θα κατορθώσουν μέχρι τις 7/1/2024 να οριστικοποιήσουν την καταχώριση της αίτησής τους.
Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο και αιτούμαστε ως ΕΘΕΑΣ, να υπάρξει τροποποίηση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και να παραταθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2025, ώστε οι κάτοχοι των εγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις ΑΠΕ, στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία/ διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».