Οι συνεχείς παρατάσεις δίνονται, σύμφωνα με κύκλους μελετητών, λόγω χαμηλής συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση Παπαγιαννίδη: «Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 11/05/2021. Η υποβολή αίτησης γίνεται αφού αποδοθεί όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης στο ependyseis.gr. Στη συνέχεια υποψήφιος εισέρχεται στο ependyseis.gr και μέσα από το μενού του συστήματος, επιλέγει «Νέα Υποβολή».
Η επιτυχής ολοκλήρωση της ενέργειας «Νέα Υποβολή» καταλήγει στη δημιουργία από το σύστημα ενός αριθμού ύστερα από το αρκτικόλεξο ΣΒΥΔ (π.χ. ΣΒΥΔ – 0151). Ως καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής (οριστικοποίησης) ορίζεται η Τρίτη, 25/01/2022 και ώρα 13.00 ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 19/01/2022 με εμπρόθεσμη υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ.
Η παράγραφος 9 αντικαθίσταται ως εξής: 9. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλλουν εγγράφως εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του φυσικού προσώπου ή της έδρας του νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φυσικού φακέλου ορίζεται η Δευτέρα, 07/02/2022».
Δείτε την απόφαση εδώ
Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών κ.κ. Αυγενάκη, Ταχιάου και Τριαντόπουλου, με τις διοικήσεις ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και τους κτηνοτρόφους Τρικάλων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να καταθέσει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίας για τις επισκευές σε εξοπλισμό και δίκτυα.
Ήδη αυτές τις ημέρες οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ καταθέτουν φακέλους ζητώντας χρήματα για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια θα αφορούν ελαφρές επισκευές σε εξοπλισμό. Οι βαριές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο χειμώνα και θα υπαρξει νέο πακέτο ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για αυτές.
Στη σύσκεψη, που μετείχαν οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχίαος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξετάστηκε ακόμη και ο ρόλος των ΤΟΕΒ στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.
Όπως διαπιστώθηκε οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και προκλήσεις που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οργανωτική τους δομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, να υπολειτουργεί. Κατατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ΤΟΕΒ κι εξετάστηκαν τρόποι για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι, ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.
Πάντως το ΥπΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο καθεστώς, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα από την Βουλή και στην συνέχεια θα πάει σε δημόσια διαβούλευση.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2 που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις πλημμύρες και στην ανακατασκευή στάβλων. Παράλληλα, εξέφρασαν παράπονα για λάθη που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην Θεσσαλία έσπειραν τα σιτάρια αλλά υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια γιατί μπορεί να μην μπορούν να αρδευθούν.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, «οι παραγωγοί με δική τους ευθύνη θα αποφασίσουν τις σπορές που θα κάνουν. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε άρδευση την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για αυτό πολλοί παραγωγοί της περιοχής - μεταξύ αυτών και εγώ - προτίμησαν να στραφούν στο ξηρικό σιτάρι και να μην βάλουν φέτος βαμβάκι και καλαμπόκι. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα αρδευτικά δίκτυα, με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Και ακόμη είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των υποδομών του οργανισμού και η καταγραφή των ζημιών.
Το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων αποτελείται από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων με διατομές σωλήνων Φ.300, Φ.280 και Φ.250, καθώς και λάστιχου πολυαιθυλενίου με διατομές Φ.125 και Φ.110. Στη δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627,50 στρεμμάτων. Τα μέλη του Οργανισμού ανέρχονται σε έξι χιλιάδες εξακόσια (5.600) μέλη. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία.
Οι ΤΟΕΒ δεν μπορούν να πληρώσουν για να διορθωθούν οι ζημιές στις υποδομές. Ζητάμε την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Προτείνω ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, να προχωρήσει σε μίσθωση μηχανημάτων τα οποία να σταλούν στις πληγείσες περιοχές και από την πλευρά τους οι ΤΟΕΒ να αναλάβουν την επίβλεψη των έργων αποκατάστασης των ζημιών.
Πάντως ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, στα πλαίσια της έγκαιρης ενημέρωσης των μελών του, για τον προγραμματισμό άρδευσης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, ανακοινώνει ότι το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων θεομηνιών άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές σε αντλητικά συγκροτήματα και αρδευτικά δίκτυα του οργανισμού. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει κρατική οικονομική αρωγή και ποιό θα είναι το ύψος της, έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας οι γεωτρήσεις Γ16 στην Αμπελιά Φαρσάλων και LB288 στο Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων ίσως προκύψουν και άλλες σοβαρές ζημιές για τις οποίες ο Οργανισμός θα ενημερώσει τα μέλη του άμεσα».
Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, με περίπου 180.000 στρέμματα να παραμένουν πλημμυρισμένα.
Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη διώρυγα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, καθώς πρόκειται για ένα έργο που αρδεύει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Ταυρωπού κ. Αθ. Μαρκινός ανέφερε ότι, με βάση τη μελέτη που συνέταξε ο ΤΟΕΒ και θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών του δικτύου του υπολογίζεται σε 14 εκ. €.
Ο κ. Μαρκινός, μαζί με τον κ. Παπαγιαννίδη εξήγησαν στο κλιμάκιο την επικρατούσα κατάσταση, αλλά και το προωθούμενο έργο κατασκευής του νέου κλειστού δικτύου.
Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, διευκρίνισε ότι σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να απαντήσει για το τι θα κάνουν οι αγρότες σε ότι αφορά τις σπορές. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για ότι λέμε και για να το τηρούμε» είπε κι πρόσθεσε ότι ζητήματα που αφορούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνδέονται με τη δουλειά που γίνεται από τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας, τις δυνατότητες που έχει η χώρα και τις προτεραιότητες που μπαίνουν για κάθε περιοχή και κάθε έργο. «Θέλουμε ότι κάνουμε να επικοινωνεί το ένα με το άλλο. Για αυτό χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.
Ενημερώνοντας τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει master plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κανένα έργο δεν θα είναι ξεκομμένο. Αντίθετα, το ένα έργο θα είναι υποστηρικτικό του άλλου με στόχο, την, όσο το δυνατόν, καλύτερη θωράκιση της Θεσσαλίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι πώς η ΕΕ θα λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα, καθώς η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και οι δυσμενείς συνέπειές της θα είναι συνεχείς.
«Είμαστε εδώ γιατί σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο είναι μια άλλη χώρα. Ευχόμαστε να μην συναντήσουμε παρόμοια φαινόμενα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή και μη ευρωπαϊκή. Ωστόσο όμως η κλιματική αλλαγή έχει έρθει για τα καλά. Τις συνέπειές της πλέον καλούμαστε να τις διαχειριστούμε και οι συζητήσεις που κάναμε και χθες με αρκετούς, αλλά και σήμερα με τους περισσοτέρους είναι ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Λευτέρη Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική, να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δυναμικά, να δημιουργήσει μηχανισμούς άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης στήριξης των πληγέντων, όπως για παράδειγμα το Γεωργικό Αποθεματικό που σήμερα προβλέπεται και μπαίνει στο ταμείο για κάθε έτος είναι μικρό, είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες, οι οποίες δημιουργούνται. Οι μηχανισμοί προγραμμάτων απορρόφησης που είναι σε εξέλιξη πρέπει να απλοποιηθούν σε περιπτώσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα μας ή η Σλοβενία. Ακόμη και από τα χρήματα της ΚΑΠ - της κάθε ΚΑΠ - που λαμβάνει η κάθε χώρα - είναι σημαντικό η πρόταση η οποία κατετέθη πριν από λίγες ημέρες και μας βρήκε σύμφωνους και διεκδικήσαμε να υπερψηφιστεί και να στηριχθεί από όλες τις χώρες, ένα τουλάχιστον ποσοστό του 2% να μπορεί να αξιοποιηθεί ελεύθερα από τις χώρες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα «Efficient Water Use in Olive Orchards in a Context of Climate Change» για την κατάρτιση 50 γεωπόνων από χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) σε θέματα αποτελεσματικής άρδευσης της ελιάς.
Το σεμινάριο έγινε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου της Σαραγόσας της Ισπανίας και το οργάνωσε το IOC και το CIHEAM από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο κ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-Ερευνητής και τέως Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών, που συμμετείχε στην εκδήλωση, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Ισπανία περίμεναν φέτος μια καλή παραγωγή όμως οι καύσωνας του Μαΐου δημιούργησε το πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 600.000 τόνων.
Πάντως στην Ισπανία που θεωρείται σοβαρό κράτος έχουν ξεκινήσει να μελετούν το φαινόμενο και να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για μια πιο ορθολογική άρδευση. Παραμένουν όμως «δέσμιοι» στην προώθηση της υπέρπυκνης φύτευσης, που έχει υψηλές ανάγκες νερού. Για παράδειγμα αν σε έναν παραδοσιακό ελαιώνα χρειάζονται 1.500 κυβικά νερού για άρδευση ανά εκτάριο σε μια υπέρπυκνη φύτευση η ποσότητα διπλασιάζεται και φτάνει στα 3.000 κυβικά.
Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνονται χωρίς κάποιο σχεδιασμό νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων, με ισπανικές ποικιλίες, σε τρίτες χώρες, στις οποίες υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού.
Η τάση πάντως που υπάρχει σήμερα στην Ισπανία είναι να γίνεται συνένωση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας.
Αντίθετα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά πολιτική για τον ελαιοκομικό τομέα. Δεν ασχολείται το ΥπΑΑΤ με την ελαιοκαλλιέργεια.
Στην χώρα μας δεν μπορεί να δίνει προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο μια ισπανική ποικιλία. Δεν υπάρχει όμως καμιά στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες. Πουλάμε σε καλύτερη τιμή τα ελληνικά ελαιόλαδα λόγω των καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αλλά προχωράμε σε υπέρπυκνες φυτεύσεις στην Ελλάδα, που έχουν διπλάσιες ανάγκες σε άρδευση. Επίσης το έδαφος δεν είναι ίδιο με αυτό της Ισπανίας για να υποστηρίξουμε αυτό το είδος φυτεύσεων.
Πέρυσι στην Κρήτη είχαμε μια πολύ καλή ελαιοπαραγωγή αλλά μεγάλο μέρος χάθηκε επειδή δεν υπήρχαν εργάτες στην συγκομιδή. Σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρηση η συγκομιδή. Το κράτος δεν φαίνεται να θέλει να λύσει το πρόβλημα. Φέτος στην Κρήτη δεν αναμένουμε μεγάλη παραγωγή. Αντίθετα σε άλλες περιοχές, όπως στην Τριφυλία, που οι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, αναμένεται να έχουν καλή παραγωγή.
Η λύση για την μείωση του κόστους παραγωγής είναι η οργάνωση με Ομάδες Παραγωγών. Έτσι μπορούν οι παραγωγοί να μειώνουν τα έξοδα αλλά και να κάνουν ένα προϊόν με καλή ποιότητα.
Επίσης με τη νέα τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε μια πιο ορθολογική άρδευση στα ελαιόδεντρα και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που ζουν σήμερα οι Ισπανοί. Σε τοπικό επίπεδο συνεργαστήκαμε με το δήμο Κισάμου και μπορούμε να δίνουμε με αποστολή email συμβουλές άρδευσης στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.
Πάντως εκτιμώ ότι όπως έγινε και με το ηλιέλαιο η αγορά στο ελαιόλαδο θα ισορροπήσει σε τιμές παραγωγού γύρω στα 4-5 ευρώ το κιλό».
Τα βασικά συμπεράσματα από τις εισηγήσεις των εκπαιδευτών αλλά και από τις τοποθετήσεις των εκπαιδευομένων από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, που αφορούν και την Ελλάδα, είναι:
- Η έλλειψη νερού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή και την ελαιοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα στις νέες υπερεντατικές φυτεύσεις σε όλες τις χώρες.
- Η ελιά είναι μια από τις λίγες δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν μικρές ανάγκες σε νερό για να παράγουν οικονομικά, επειδή έχει μηχανισμούς προσαρμογής και αντοχής στην έλλειψη νερού αλλά και γρήγορης ανάκαμψης.
- Η έρευνα και η τεχνολογία έχουν δώσει εργαλεία για την αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης (ελλειμματική άρδευση, άρδευση ακριβείας, συμβουλευτική άρδευση) σε ακραίες συνθήκες που εξασφαλίζουν την αειφορία.
- Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα άρδευσης (σχεδιασμός, εφαρμογής στον αγρό, εργαλεία, επιπτώσεις στην ποιότητα ελαιολάδου, κλπ), εκτός από τα πολύ μεγάλα ιδιωτικά και συλλογικά αγροκτήματα.
- Υπάρχει έντονη ανάγκη επιμόρφωσης των ελαιοπαραγωγών σε θέματα άρδευσης για την εξοικονόμηση νερού, την αειφορία του ελαιώνα αλλά και την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
- Η χρήση των νερών υποβαθμισμένης ποιότητας (αλατούχων, επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων) ακολουθώντας τις προδιαγραφές είναι πλέον αναγκαιότητα.
- Χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας των ελαιοπαραγωγών οποιαδήποτε προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Η εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από την θεομηνία ανέρχεται σε 5.260.000 ευρώ.
Στην περιγραφή των εγγειοβελτιωτικών έργων και των άμεσων οικονομικών αναγκών για την αποκατάσταση των καταστροφών, αναφέρεται ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.
Όπως επισημαίνει κατά την αρδευτική περίοδο 2023 λειτούργησαν 158 γεωτρήσεις και 11 αντλιοστάσια με αρδευθείσα έκταση 35.000 στρέμματα. Το αρδευτικό δίκτυο από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων.
Στην δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627 στρεμμάτων. Τα μέλη του ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 6.600 παραγωγούς.
Η πιθανή εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε:
150 γεωτρήσεις επί 10.000 ευρώ = 1.500.000 ευρώ
700 διαβάσεις σε 32 χωριά της επαρχίας επί 800 ευρώ = 560.000 ευρώ
Στραγγιστικά και αρδευτικά κανάλια 1.100 χιλιόμετρα επί 2 ευρώ = 2.200.000 ευρώ
Συντήρηση και αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας 1.100 χιλιόμετρα = 1.000.000 ευρώ
Προτείνουμε επίσης μέτρα προς στήριξη και ανακούφιση Οργανισμών και παραγωγών:
1) τo 80% της αξίας του ρεύματος των οργανισμών και των ιδιωτών αγροτών για το τρέχον έτος 2023 να καλυφθεί προς τους παρόχους από το κράτος
2) ταχύτατες εκτιμήσεις και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ
3) ταχύτατες εκτιμήσεις και απόζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο
Η αρωγή του κράτους πρέπει να είναι άμεση ώστε να λειτουργήσει ο παραγωγικός μηχανισμός και να διασωθεί ότι είναι δυνατόν, γιατί ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής όλων των περιοχών που επλήγηκαν από την θεομηνία έχει χαθεί.
Διαβάστε όλη την επιστολή (εδώ)
Συνάντηση είχε στην Λάρισα, την Τρίτη (22/8), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τη διοίκηση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.
Ως κυριότερο πρόβλημα τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής.
Όμως υπάρχουν και περιοχές που δεν μπορούν καθόλου να αρδευτούν επειδή οι ΤΟΕΒ έχουν οφειλές στη ΔΕΗ και τους κόβει το ρεύμα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται χωράφια με καλλιέργειες.
Ο υπουργός όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να λειτουργούν οι οργανισμοί άρδευσης, κάτι που σε πολλές περιοχές δεν γίνεται. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εξαγγελίες και να προχωρήσει σε χάραξη στρατηγικής για την άρδευση στην χώρα μας. Στην Ισπανία έχουν προχωρήσει μέχρι και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία.
Ήδη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας οι αγρότες «χτυπάνε» τα ενοίκια αγροτικής γης για τα χωράφια που έχουν γεώτρηση.
Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες με δενδρώδεις (πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, αμπέλια κ.λ.π.), αλλά και αροτραία (σιτηρά, βαμβάκι) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Μάτι - Τυρνάβου. Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, μαζί με τους τόκους, ενώ το πραγματικό είναι 1,5 με 1,7 εκ. ευρώ και αφορά κατανάλωση πολλών ετών. Ζητάνε μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος και όχι τους τόκους.
Για εγκατάλειψη εκ μέρους της επίσημης πολιτείας και συστηματικής αδιαφορίας για την αγροτική παραγωγή, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεοφάνης Τραγάκης, παραγωγός από την περιοχή της Γιάννουλης. «Είμαστε σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες μας. Μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες, αμπέλια, μηδική και άλλες», τονίζει.
Προωθούνται οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα).
Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και για το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)», προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Για τα δύο έργα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα ίδια τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων και συγκεκριμένα:
- ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,
- THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,
- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων και για τα δύο έργα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023.
Το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης»
Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300 Km. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κυρίου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως την Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας.
Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:
Τα έργα κεφαλής του αρδευτικού δικτύου : Διατάξεις υδροληψίας και εξάμμωσης από την ανατολική προσαγωγό διώρυγα του φράγματος Τοξοτών και κεντρικό αντλιοστάσιο.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής : τον κύριο αγωγό μεταφοράς, πέντε αντλιοστάσια, έξη διασυνδετήριους αγωγούς, επτά αναρρυθμιστικές δεξαμενές και κεντρικούς αγωγούς
Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 250 Km περίπου
Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο
Το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)»
Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και την βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.
Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:
Τα έργα αγωγού μεταφοράς από τον ποταμό Αλμωπαίο μέχρι το βορειοδυτικό άκρο της προς άρδευση περιοχής.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής για 12 αρδευτικές ζώνες που περιλαμβάνουν τους αγωγούς μεταφοράς που θα είναι υπόγειοι κλειστοί υπό πίεση, και θα καταλήγουν στα έργα κεφαλής κάθε αρδευτικής ζώνης (δεξαμενή αναρρύθμισης και αντλιοστάσιο τροφοδοσίας)
Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 150 Km περίπου
Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο
Αγρότες σε ποεριοχές Αμπελώνα και Φαλάνης δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, καθώς δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου επειδή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω χρεών.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, με τα οποία ζητούσε να ηλεκτροδοτηθούν τα αντλιοστάσια, ώστε να ποτίσουν οι αγρότες μέλη του οργανισμού την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Η σημερινή διοίκηση του ΤΟΕΒ υποστηρίζει ότι βρήκε αυτό το χρέος, είναι διαχρονικό και δημιουργήθηκε από την μη πληρωμή στο παρελθόν.
Στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ ανήκουν 7.000 στρέμματα γης, αλλά όπως μας λέει ο κ. Σωτήρης Τζιούφας, πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο οργανισμός έχει συνολικές οφειλές στη ΔΕΗ 3,5 εκατ. ευρώ. «Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το βασικό έχει να κάνει με τα απαρχαιωμένα, υπέργεια δίκτυα που χρησιμοποιούμε, τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, αλλά και υφίστανται συχνά ζημιές και απώλειες.
Τώρα ένα μέρος του δικτύου υπογειώθηκε και με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε ένα τέλειο δίκτυο χωρίς απώλειες για να ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί άμεση λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος όχι τους τόκους».
Η σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φετινό ΟΣΔΕ αναφέρει πότε είναι υποχρεωτική η κατάθεση δικαιολογητικών άρδευσης.
Συγκεκριμένα δικαιολογητικά άρδευσης υποχρεωτικά μόνο για όσους αιτούνται το μέτρο 10.1.4-μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
i. Βεβαίωση ΟΕΒ για άρδευση αγροτεμαχίων
ii. Βεβαίωση Δήμου για άρδευση αγροτεμαχίων
iii. Βεβαίωση Περιφέρειας για άρδευση αγροτεμαχίων
iv. Άδεια χρήσης νερού ή αίτησης προς αρμόδια υπηρεσία για ιδιωτική υδροληψία
Η υποβολή δικαιολογητικών άρδευσης, είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την πληρωμή του μέτρου Μ10.1.04.: «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα», του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων ΕΑΕ 2023 για τους ενταγμένους παραγωγούς στη Δράση Μ10.1.04, τα δικαιολογητικά άρδευσης αγροτεμαχίων μεταφέρονται όπως είχαν υποβληθεί στην ΕΑΕ 2022.
Υποβάλλονται νεότερα παραστατικά στην περίπτωση μη υποβολής το 2022 ή τροποποίησης σε σχέση με τα ισχύοντα το 2022.
Σημειώνεται ότι σε αγροτεμάχιο που δηλώνεται αρδευόμενο η συμπλήρωση του φορέα άρδευσης, είναι υποχρεωτική.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε στην Βουλή ότι θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το νερό στην χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει δύο βασικά σημεία:
α) Αναμόρφωση των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ
Αποτελεί απαραίτητη μεταρρύθμιση για μια ολοκληρωμένη πολιτική νερού. Υπάρχουν σημαντικές παθογένειες, που οφείλονται στην απαρχαιωμένη νομοθεσία, με νόμους του 1958, και τα πεπαλαιωμένα συστήματα που αδυνατούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης.
Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο.
β) Εγγειοβελτιωτικά έργα: ΥΔΩΡ 2.0
Πέρα από τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, στοχεύουμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου από ποτέ Προγράμματος εγγειοβελτιωτικών έργων. Είναι το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 συνολικού κόστους άνω των 4 δις €. με κύριο στόχο την ορθολογική χρήση του νερού, την μείωση των απωλειών, την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
«Και για όλα αυτά, οι ωφελούμενοι αγρότες δεν θα επωμιστούν κόστος», τόνισε.
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Βασική συνιστώσα της πολιτικής μας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό. Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων, δίνοντας πρόσβαση στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα τα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής και κάνοντας χρήση όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Επιμελητήρια».
Τα άλλα σημεία της ομιλίας του υπουργού αφορούσαν:
Μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα
Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του τομέα των τροφίμων διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό των αρμόδιων αρχών. Ήδη, ξεκινάμε συνέργειες και με άλλα Υπουργεία. Κεντρικοί μας στόχοι είναι:
α) ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων,
β) εξασφάλιση επαρκούς και διαφοροποιημένης προσφοράς ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες,
γ) η προστασία και στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών προϊόντων.
Πώς θα το πετύχουμε; Αναφέρω ενδεικτικά:
- Συντονισμός δράσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχής προσέγγιση των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
- Προώθηση των δράσεων «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και των «βιώσιμων προτύπων διατροφής».
- Δράσεις προώθησης του Μεσογειακού προτύπου διατροφής ως ένα αειφόρο και βιώσιμο διατροφικό πρότυπο.
- Σύνδεση των μοναδικών ελληνικών προϊόντων με την μεταποίηση, τη βιομηχανία των τροφίμων και τον τουρισμό.
Ψηφιακή Γεωργία
Tα επόμενα χρόνια, ο αγροτικός κόσμος της χώρας - όπως και κάθε άλλος κλάδος - θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, τάσεις και απαιτήσεις που είναι ήδη στη ζωή μας. Η ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα Γεωργία Ακριβείας αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, και στηρίζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών για την:
- προώθηση αποτελεσματικών μεθόδων παραγωγής που αυξάνουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
- προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
- υποστήριξη του οικονομικού μετασχηματισμού του τομέα, με σκοπό τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
- στήριξη επενδύσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων επεξεργασίας προϊόντων.
Κτιριακό - υπηρεσίες
Για να υλοποιήσουμε τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια, πρέπει να έχουμε λύσει τα απλά και καθημερινά προβλήματα.
Η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου στεγάζεται σήμερα σε 13 κτίρια, διάσπαρτα, πολλά εκ των οποίων έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας. Αναφέρομαι μόνο στην κεντρική υπηρεσία και όχι στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, εποπτευόμενους φορείς και διαχειριστική αρχή, που στεγάζονται σε άλλα κτίρια.
Στόχος μας είναι η συγκέντρωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών σε ένα κτίριο, σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές για όλα τα στελέχη του Υπουργείου μας, τους καθημερινούς μας συνεργάτες, δίνοντας τους επιπλέον κίνητρο να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που θα απελευθερώσει το δυναμικό τους, θα επιτρέπει την καλύτερη συνεργασία, μεγιστοποιώντας την ίδια στιγμή την ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός τόνισε «μαγικό ραβδάκι δεν έχουμε. Έχουμε υπομονή στόχο και προσήλωση. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τον λόγο μου».
Την άμεση εξόφληση του 60% των παλαιών οφειλών ζητά η ΔΕΗ από τους ΤΟΕΒ με την απειλή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια εν μέσω καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα ποσοστό 60% της παλαιάς οφειλής ζητά η ΔΕΗ να αποπληρώσουν άμεσα οι ΤΟΕΒ Επιταλίου και Α΄ Πύργου στην Ηλεία, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει γιατί δεν έχουν την συγκεκριμένη εισπρακτική δυνατότητα μέσα στη χρονιά.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Θεόδωρος Καραμπίνης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όλα ξεκίνησαν μετά τα μέσα Ιουνίου όταν η ΔΕΗ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, έστειλε προειδοποίηση στον Οργανισμό για άμεση αποπληρωμής του 60% τηα παλαιάς οφειλή (που ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ) δηλαδή ποσού 1,2 εκατ. ευρώ και ρύθμιση του υπόλοιπου 40% σε 24 έντοκες δόσεις. Εμείς από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι αδυνατούμε να πληρώσουμε αυτά τα ποσά και ζητήσαμε κάποιο διακανονισμό. Μιλάμε για ένα παλαιό χρέος γιατί ο ΤΟΕΒ πληρώνει όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
Η ΔΕΗ μας ανέφερε ότι ζητά μετρητά γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία. Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αγρότες μέλη μας δεν έχουν μετρητά και έρχονται μετά από δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους με υψηλκό κόστος παραγωγής που δεν μπορεί να καλύψει η τιμή παραγωγού.
Από την πλευρά μας προτείναμε να πληρώσουμε 500.000 ευρώ από την παλαιά οφειλή συν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Το ποσό αυτό θα το καταβάλλουμε σε δύο μέρη 250.000 ευρώ άμεσα και τις υπόλοιπες 250.000 ευρώ στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.
Την περασμένη Παρασκευή (30/6) είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα όπου μας ζήτησαν να πληρώσουμε τις 500.000 ευρώ και κάθε χρόνο να πληρώνουμε 400.000 ευρώ συν τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος.
Αύριο Σάββατο (8/7) θα έχουμε Γενική Συνέλευση στην οποία θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να δοθεί αύξηση στον λογαριασμό που πληρώνουν οι αγρότες. Στα 15 ευρώ θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 11,5 ευρώ για να καλύψουμε τις 300.000 ευρώ από το ποσό της οφειλής. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κινηθούμε δικαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο γιατί τα χρήματα είναι δεδομένα και δεν φτάνουν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γιώργος Βορλόκας, υποστήριξε στον ΑγροΤύπο ότι «το ειδοποιητήριο αυτό έφτασε μέσα Ιουνίου με email και μας ζητούσε να πληρώσουμε άμεσα το 60% της παλαιάς οφειλής που είναι ύψους 720.000 ευρώ (430.000 ευρώ) μέχρι τις 23 Ιουνίου. Ο ΤΟΕΒ από πέρσι που τον ανέλαβα πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς του και δεν έχει κανένα χρέος. Τους απάντησα ότι τέτοιο ποσό δεν μπορούμε να πληρώσουμε.
Δεν είμαστε κάποια κερδοσκοπική εταιρεία και δεν μπορούμε να αυξήσουμε, τουλάχιστον για φέτος, τους λογαριασμούς των αγροτών. Η ΔΕΗ από την συμπεριφορά της γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει πια κανένα δημόσιο χαρακτήρα. Τους προτείναμε να πληρώσουμε τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος συν ένα μέρος της οφειής. Συγκεκριμένα το 10% της παλαιάς οφειλής άμεσα, και στη συνέχεια ένα επιπλέον 10% τους μήνες Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Ιανουάριο και επειδή τελειώνει η αρδευτική περίοδο να ξεκινήσουμε ξανά τις πληρωμές από τον Μάιο. Ακόμη δεν έχουν απαντήσει οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ στην πρότασή μας».
Στο μεταξύ έχουμε συνεχόμενες καταγγελίες στον ΑγροΤύπο από μεμονωμένους αγρότες ότι γίνονται συνεχόμενες τηλεφωνικές οχλήσεις εισπρακτικών εταιρειών (γνωρίζουμε ονόματα εταιρειών και ιδιοκτήτες) για πληρωμή οφειλών, που ανέρχεται ακόμη και σε 100 ευρώ και μάλιστα σε λογαριασμούς έναντι (πληρώνει η ΔΕΗ εισπρακτικές για τέτοια ποσά οφειλών;). Τα τηλέφωνα γίνονται όλη την ημέρα και όταν είναι στο χωράφι και όταν επιστρέφουν σπίτι τους. Μιλάμε ότι έχουν μείνει τόσο απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Το θέμα είναι γελοίο γιατί δεν μιλάμε για κανονική μέτρηση του ρολογιού αλλά για έναντι. Όμως αν μετά γίνει μέτρηση ρολογιού και οι καταναλωτές φανεί ότι έχουν πληρώσει περισσότερα χρήματα δεν πρόκειται ο Γεώργιος Στάσσης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ) να τους τα επιστρέψει έντοκα αλλά θα κάνει ... εκκαθάριση με τον επόμενο λογαριασμό.
Πέμπτη (20/4) και Παρασκευή (21/4) οι αγρότες του νομού Καρδίτσας κάνουν κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κύρια αιτήματα τις κλοπές των μετασχηματιστών και τα προβλήματα στην πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Σε δηλώσεις στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε ότι «μεγάλο πρόβλημα είναι οι κλοπές μετασχηματιστών στα αντλιοστάσια. Η ΔΕΗ δεν έχει προσωπικό με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές ημέρες να επισκευαστούν. Η αρδευτική περίοδος αρχίζει και θα υπάρξει πρόβλημα με τα ποτίσματα. Επίσης ζητάμε την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανεβάζει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η ξηρασία (παρά τις πρόσφατες βροχές) είναι μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Ζητάμε από τώρα να πάρουν μέτρα. Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι όλοι τους υπεύθυνοι. Από την κυβέρνηση μέχρι την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ. Αυτοί έπρεπε να έχουν φροντίσει για τα απαραίτητα έργα και τις υποδομές.
Αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου αντιπροσωπεία των αγροτών θα μεταβεί στη Λάρισα, για να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες με την καταβολή της συνδεδεμένης. Ακόμη πολλές συνδεδεμένες δεν έχουν πληρωθεί (σπόροι σποράς, σταφίδα κ.α.). Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει απλήρωτοι ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα δικαιούνταν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Ακόμα υπάρχουν παραγωγοί που έχουν δικαιωθεί για χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν από το 2021 και δεν έχουν ακόμη λάβει τα ποσά».
Η κυβέρνηση αντί να λύσει το θέμα των ανείσπρακτων και της γενικότερης κατάστασης με την άρδευση, απλά κωφεύει.
Όταν όμως σε λίγους μήνες έρθει η ώρα της άρδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, θα κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα και στο... έλεος της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας. Οι αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, καταγγέλλουν πως ειδικά και ενόψει των εκλογών, εξαγγέλλονται συνεχώς έργα αρδευτικά, αλλά εν τέλει οι παραγωγοί δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις νερό να ποτίσουν.
Δραματική η κατάσταση στον κάμπο του Μεσολογγίου
Στο τέλος Απριλίου ξεκινούν τα ποτίσματα στον κάμπο του Μεσολογγίου, αλλά όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ κ. Κώστας Καραδήμας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όλα είναι στον αέρα από τη στιγμή που μας έχουν κόψει το ρεύμα για τα χρέη ενώ μας έχουν πάρει και τις παροχές. «Μας έχουν κόψει στα αντλιοστάσια το ρεύμα καθώς μέχρι το τέλος του 2021 έχουμε χρέη 2,35 εκατ. ευρώ, αλλά και πολλά ανείσπρακτα από τους αγρότες που ποτίζουν. Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν μας ακούει κανείς, ούτε στο ΥπΑΑΤ, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε κανείς βουλευτής. Όπως πάει η κατάσταση δεν θα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με νερό τον κάμπο και θα υπάρξει τεράστια απώλεια εισοδημάτων για τους αγρότες της περιοχής και όχι μόνο. Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει δυναμικά να λύσει το θέμα και να μην ασχολείται η κυβέρνηση, μόνο με το πώς θα ιδιωτικοποιήσει το νερό. Εμείς αρδεύουμε κοντά 30.000 στρέμματα στον κάμπο του Μεσολογγίου με καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, αροτραία κ.λπ. Θα έχουμε καταστροφή. Δεν μπορούμε να πάμε πάλι σε ασφαλιστικά όπως πέρσι. Εδώ τοπικοί βουλευτές ανακοινώνουν έργα επί έργων αλλά το πρόβλημα παραμένει», αναφέρει.
Μόνο αν... βρέξει θα σωθούν οι παραγωγοί
Στο δήμο Μεσολόγγιου ανήκει και ο ΤΟΕΒ Λεσινίου, που αντιμετωπίζει και εκείνος, όπως σχεδόν όλα τα ΤΟΕΒ της περιοχής σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν αν και πώς θα ποτίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος του ΤΟΕΒ μέχρι το τέλος του 2021 φέρεται να ξεπερνά τα 4-4,5 εκατ. ευρώ, με τις τσουχτερές χρεώσεις ενέργειας, να έχουν εντείνει τα προβλήματα. Το 2022 οι αγρότες που αρδεύουν μέσω του δικτύου του εν λόγω ΤΟΕΒ, πλήρωσαν αυξημένα αρδευτικά τέλη και συγκεκριμένα από 41 στα 53 ευρώ το στρέμμα. Οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ αγωνιούν για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά και για το μέλλον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο μεγάλο φωτοβολταϊκό που ετοιμάζεται στο Μεσολόγγι. Όσον αφορά στην φετινή αρδευτική, σίγουρα πάει για μετά το Πάσχα η έναρξή της, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες των καλλιεργειών.
Για τα προβλήματα της εν λόγω περιοχής έχει σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος πλέον κινδυνεύει σοβαρά τους επόμενους μήνες να εισπράξει δυσαρέσκεια από δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Τεράστια τα προβλήματα στην Ηλεία και φέτος
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος, που καλλιεργεί και 1.000 στρέμματα με καλαμπόκι, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή καλλιεργεί κυρίως καλαμπόκι και καρπούζια που έχουν μεγάλες ανάγκες άρδευσης. Η αρδευτική περίοδος ξεκινάει από τις 16 Απριλίου. Έχουμε 100.000 στρέμματα εντός δικτύου και 20.000 στρέμματα εκτός δικτύου. Από αυτά δηλώνονται ότι καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα. Έχουμε προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών που αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 5,8 εκατ. ευρώ. Το 2022 ήρθε στον ΤΟΕΒ ο λογαριασμός της ΔΕΗ στα 3 εκατ. ευρώ, το 2021 είχε έρθει λιγαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος στα 1,3 εκατ. ευρώ. Έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές που είναι αδύνατον να καταφέρουμε να βγάλουμε προϋπολογισμό. Η τιμή άρδευσης που πλήρωνα οι αγρότες ήταν στα 30 ευρώ το στρέμμα και την αυξήσαμε στα 50 ευρώ. Για να καταφέρουμε να πληρώσουμε τα ποσά του ρεύματος θα έπρεπε οι αγρότες να πλήρωναν 70 ευρώ το στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτά τα ποσά οι αγρότες. Για να εξασφαλίσουμε τις πληρωμές ζητήσαμε να βάλουν όρο στο ΟΣΔΕ που κάνει ο αγρότης να καταθέτει βεβαίωση από τον ΤΟΕΒ ότι έχει πληρώσει τον λογαριασμό του. Δεν ξέρουμε αν το εφαρμόσει το ΥπΑΑΤ. Οι οφειλές δεν είναι εύκολο να πληρωθούν μόνο από τα τέλη άρδευσης που έχει ο ΤΟΕΒ γιατί δεν έχει κανένα άλλο έσοδο. Θα έπρεπε η πολιτεία να αναλάβει κάποια μέτρα για αυτές τις οφειλές και να στηρίξει τους ΤΟΕΒ γιατί έτσι στηρίζει την αγροτική παραγωγή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α΄ Πύργου κ. Γεώργιος Βορλόκας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να πληρώνουμε τις τρέχουσες οφειλές αλλά το πρόβλημα είναι οι παλιές που δεν είναι δυνατον να πληρωθούν. Πέρυσι προχωρήσαμε σε ασφαλιστικά μέτρα για να μην μας κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ. Η απόφαση του δικαστηρίου μας ανέφερε ότι δεσμευόμαστε για την πληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών του ρεύματος συν ποσού 35.000 ευρώ από την παλιά οφειλή. Το 2022 ήρθε λογαριασμός ρεύματος 250.000 ευρώ. Η παλαιά οφειλή μας στη ΔΕΗ είναι στα 750.000 ευρώ από τα οποία τα 250.000 ευρώ είναι τόκοι. Ο ΤΟΕΒ έχει δίκτυο για 27.500 στρέμματα αλλά καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα. Κύριες καλλιέργειες είναι καλαμπόκι, τριφύλι και εσπεριδοειδή. Οι αγρότες πληρώνουν 14 ευρώ το στρέμμα πάγιο. Επίσης πληρώνουν 11 ευρώ το στρέμμα για πότισμα χωρίς ρεύμα και 35 ευρώ για πότισμα με τεχνητή ροή. Με τις 24 δόσεις που μας δίνει η ΔΕΗ δεν είναι δυνατόν να πληρώσουμε την παλαιά οφειλή τωων 750.000 ευρώ και ζητάμε να ενταχθούμε σε 120 δόσεις».
Χωρίς νερό και στην Θεσπρωτία
Εδώ και τρεις μήνες σχεδόν, η ΔΕΗ έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς, λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. ευρώ, περίπου. Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας. Παρά τις «πιέσεις» του Δήμου Σουλίου, με έδρα την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι η εποπτεύουσα αρχή, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τα παλαιά χρέη ήταν ρυθμισμένα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, «τα μέλη του Οργανισμού πληρώνουν τους λογαριασμούς αλλά η οφειλή έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν. Πέρσι έκαναν προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα αλλά τα έχασαν. Για να υπάρξει αλλαγή παρόχου πρέπει να πληρωθεί σαν ρήτρα 80.000 ευρώ. Όμως παράλληλα θα πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση. Στην περιοχή καλλιεργούνται κτηνοτροφικά φυτά αλλά και αμπέλια, ακτινίδια, αμυγδαλιές και καρυδιές, που έχουν ανάγκη άρδευσης και έχουν γίνει επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης».
Πολύ καλή η κατάσταση στον ΤΟΕΒ Τυρνάβου, προβληματισμός όμως για τις χρεώσεις ενέργειας
Μέσα στο βουνό προβλήματων των ΤΟΕΒ, υπάρχουν και οργανισμοί που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι αγρότες κοιμούνται με πιο ήσυχο το κεφάλι τους. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι ο ΤΟΕΒ Τυρνάβου, ο οποίος αρδεύει μια έκταση 10.000 περίπου στρεμμάτων. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός του κ. Παντελής Μπακαγιάννης: «ασχολούμαι με τους οργανισμούς άρδευσης από το 1992. Τότε υπήρχαν προβλήματα στην περιοχή, το δίκτυο δεν ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα και γενικότερα υπήρχαν θέματα. Με πολλή προσπάθεια έχουμε καταφέρει να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και χρέη, ενώ έχουμε και αποθεματικό. Οι αγρότες μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία κάποιες φορές και να μην μπορούν να πληρώσουν, όμως ο νόμος που προβλέπει ότι πρέπει ένας ιδιοκτήτης για να μεταβιβάσει το χωράφι του να έχει βεβαίωση άρδευσης ότι δεν έχει οφειλές στον ΤΟΕΒ, μας έχει βοηθήσει, οπότε παίρνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρήματα. Απ' ό,τι γνωρίζω αυτό δεν το κάνουν όλα τα ΤΟΕΒ, γι' αυτό έχουν φτάσει και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πολλοί σήμερα. Εμείς αρχίζουμε στις 15 Απριλίου τα ποτίσματα. Οι τιμές στα αρδευτικά μας είναι 50% κάτω από ό,τι ισχύει γενικά, αλλά έχουμε και μεις πρόβλημα με τις χρεώσεις του ηλεκτρικού που το 2021 το πληρώναμε το ρεύμα 9 λεπτά την κιλοβατώρα και το 2022 21 λεπτά. Σήμερα ισχύει χρέωση γύρω στα 18 λεπτά, δηλαδή παραμένει η ακρίβεια».
Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας υπογράφουν συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, « ήδη έχουμε δεσμευτεί με συμβάσεις για την παράδοση 31.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας με το εργοστάσιο Κύκνος και ακολουθεί η υπογραφή με την Μινέρβα.
Οι τιμές φέτος που κλείνουν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμαίνονται από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε όμως ότι η ΔΕΗ έστειλε πάλι ειδοποιητήρια στους ΤΟΕΒ ότι θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.
Εάν δεν συμπληρώσουμε τις συμβάσεις λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μετέπειτα συνέπειες (αποζημιώσεις στα εργοστάσια κ.α.).
Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί βλέπουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών από τον Ισθμό και πάνω. Ίσως θεωρεί ότι οι αγρότες της της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα.
Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:
1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.
2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;
Σε επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό ζητάμε την παρέμβασή του για να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ώστε να συζητηθούν και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της άρδευσης».
Ο πρωθυπουργός μελετά την αύξηση του ποσού που θα δοθεί για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών, ενώ - δικαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - δήλωσε για το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία (που είναι ένα πάγιο αίτημα των αγροτών) θα μπορεί να θεσμοθετηθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση. Για την Θεσσαλία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου σε αυτή την φάση.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) είχε, το πρωί του Σαββάτου (25/2), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, λίγο πριν αναχωρήσει από την Λάρισα.
Στην συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλλας.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΜ έθεσε στον πρωθυπουργό τα βασικά αιτήματα που υπήρχαν στα μπλόκα τις προηγούμενες ημέρες όπως:
- Μείωση του Κόστους Παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, επιδότηση σε μέσα και εφόδια και ζωοτροφές.
- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να ζούμε και να συνεχίζουμε την καλλιέργεια.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζουμε και να αποζημιωνόμαστε στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, «ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του βαμβακιού και επέρριψε τις ευθύνες στους αγρότες γιατί δεν πούλησαν όταν η τιμή ήταν στο 1 ευρώ το κιλό.
Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου τόνισε ότι δεν μπορεί αν γίνει αυτό το έργο στην παρούσα φάση.
Για το πετρέλαιο μας δήλωσε ότι η θεσμοθέτηση του αφορολόγητου πετρελαίου μπορεί να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Ζητήσαμε ακόμη την αύξηση του κονδυλίου που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 76 εκατ. ευρώ. Μας απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα μελετήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν και μετά θα αποφασίσει αν θα δοθεί κάποιο επιπλέον ποσό».
Τι θα φέρει για τους αγρότες όταν ολοκληρωθεί το έργο.
Ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την πράσινη ενέργεια σε πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία, πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και μιας κατασκευαστικής εταιρείας γαλλικών συμφερόντων.
To μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πλωτών στοιχείων, που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.
«Σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους, μια νέα λεωφόρο για το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι σημαντική. Δεν ήρθαμε απλώς να μιλήσουμε για λύσεις, ήρθαμε με σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει για την πρότυπη εφαρμογή αγροενέργειας Νet- metering σε αποστραγγιστικά κανάλια και ταμιευτήρες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά. Στις κρίσεις δεν παραδινόμαστε, αλλά συνεργαζόμαστε. Προχωράμε σε μεγάλα και αποτελεσματικά διαγενεακά έργα. Είμαστε στο πλευρό όλων των ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα καινοτόμα έργα. Χρειάζεται στρατηγική και όραμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα διαθέτει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου: «Το σχέδιό μας είναι βαθύ κοινωνικό, γιατί επαναφέρει την ισορροπία οφέλους σε όλους. Γιατί δεν θα σταματήσει η παραγωγή, γιατί το κράτος δεν χρειάζεται να ενισχύει με χρήματα τους λογαριασμούς των αγροτών, δίνοντας τα χρήματα αυτά προς ενίσχυση άλλων κοινωνικών ομάδων. Η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χρήματα για το ρεύμα, ενώ σήμερα αδυνατεί να τα εισπράξει, με αποτέλεσμα τα χρέη να μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, που είναι ο καθένας από μας. Θα εκλείψουν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κοινωνικές αναταραχές, οι μικροδιαφωνίες μεταξύ των αγροτών, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν οξυνθεί λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους. Επιπλέον δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, εκμηδενίζεται το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος για τον ΤΟΕΒ (αγρότες), προκύπτουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίζεται ένα βιώσιμο και αειφόρο σύστημα αγροτικής παραγωγής, με ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια στον αγρότη, μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση ανταγωνιστικότητας. Αλλάζει εποχή ο αγροτικός τομέας, επέρχεται ισορροπία με win-win έργα προς όφελος της κοινωνίας».
Τι προβλέπει το μνημόνιο που υπεγράφη
Για την σημαντική αυτή αναπτυξιακή προοπτική μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, κ. Δημήτρης Τσιουρής, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε ένα μνημόνιο πρόθεσης κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 500 MW και προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει την άρδευση των αγροτών στα 250.000 στρέμματα ευθύνης του ΤΟΕΒ μας, με μηδενικό αρδευτικό τέλος. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ο τοπικός ΓΟΕΒ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μια εταιρεία γαλλικών συμφερόντων. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση πάνελ σε αρδευτικά κανάλια, αλλά και σε 13 λιμνοδεξαμενές που διαθέτουμε. Οι λιμνοδεξαμενές μόνο καλύπτουν 7.000 στρέμματα. Επίσης προβλέπεται και η χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών. Τα πάνελ δεν θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες στις λιμνοδεξαμενές και τα κανάλια, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα πάρει ένας χρόνος τουλάχιστον, συν δυο - τρία χρόνια για την κατασκευή. Θα καλύπτει όλες μας τις ενεργειακές ανάγκες και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για το νερό. Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγαμτεύσεις και για πρόσθετα οικονομικά οφέλη στην πορεία. Εμείς ως ΤΟΕΒ προσπαθήσαμε και το 2017 να κάνουμε ενεργειακή κοινότητα, για να κατασκευάσουμε πάρκο, αλλά δεν προχώρησε η πρωτοβουλία. Από συζήτηση με τον κ. Αγοραστό, προέκυψε όλο το πρότζεκτ που σας προανέφερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι εντάσσεται για χρηματοδότηση από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο έργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρόκειται να πάει στη Λάρισα τις επόμενες ημέρες.
Τροποποίηση του εγχειριδίου του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση και τα ΤΟΕΒ.
Στη δεύτερη τροποποίηση του υπ. αρ. 52510/25-08-2022 εγχειριδίου διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 στους παραγωγούς, να προσκομίσουν την πρόσφατη πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του, υπογραφή του αρμόδιου οργάνου του και ημερομηνία έκδοσης εντός του τελευταίου διμήνου, η οποία θα βεβαιώνει τη συμμόρφωσή τους, με τον κανονισμό λειτουργίας του εν λόγω ΟΕΒ». Με την τροποποίηση, δίνεται η δυνατότητα στους ΟΕΒ να ενημερώσουν την εφαρμογή σε περίπτωση συμμόρφωσης και εξόφλησης τυχόν οφειλής, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
ΤΟΕΒ Μεσολογγίου: Δεν έχει αλλάξει τίποτα με τα ανεξόφλητα χρέη, χρειάζεται παρέμβαση
Κληθείς να σχολιάσει την τροποποιητική του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας σε όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Το μεγάλο πρόβλημα των ΤΟΕΒ έχει να κάνει με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τα απλήρωτα αρδευτικά τέλη. Είναι σαφώς ανακουφιστικό για τους παραγωγούς να μπορούν να ρυθμίζουν και να πληρώνουν σε έως 24 δόσεις τα χρέη τους για το νερό μέσω Εφορίας, όμως σε εμάς τα χρήματα αυτά, φθάνουν με καθυστέρηση δυο μηνών. Φανταστείτε τι θα γίνει αν το κάνουν όλοι οι παραγωγοί αυτό και πληρώνουν με δόσεις, τι ρευστότητα θα έχουμε εμείς και πώς θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, για να έχουμε και την επόμενη χρονιά ρεύμα και νερό. Σε μας η κατάσταση είναι δύσκολη, το ρεύμα είναι κομμένο και τον Απρίλιο θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τα ποτίσματα. Ήδη αυτή τη στιγμή τα ανεξόφλητα από περασμένες χρονιές είναι στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ. Πέρσι λόγω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας κάναμε αύξηση στα τέλη. Για παράδειγμα στο καλαμπόκι η χρέωση είναι στα 34 ευρώ το στρέμμα, από 29 πρόπερσι. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική παρέμβαση που να λύνει το πρόβλημα των νερών, διαφορετικά μας μπαίνουν άλλες σκέψεις για το τί θέλουν να κάνουν οι κυβερνώντες με τη γεωργία και την άρδευση. Γιατί πολύ απλά, αγροτική παραγωγή χωρίς νερό, δεν υπάρχει».
Εδώ και δύο μήνες σχεδόν, η ΔΕΗ έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς, λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. ευρώ, περίπου.
Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμου Σουλίου, με έδρα την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι η εποπτεύουσα αρχή, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα χρέη ήταν ρυθμισμένα. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει αντιμετωπίσει το πρόβλημα - που αντιμετωπίζουν και άλλοι ΤΟΕΒ στην χώρα - και δεν προχωρά σε μόνιμες λύσεις.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, «τα μέλη του Οργανισμού πληρώνουν τους λογαριασμούς αλλά η οφειλή έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν. Πέρσι έκαναν προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα αλλά τα έχασαν. Η ΔΕΗ θέλει να εισπράξει τα χρήματά αλλά δεν δέχεται να υπάρξει κάποιος διακανονισμός του χρέους. Η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει προσπάθεια για διευθέτηση και ρύθμιση της οφειλής. Πρότεινε στη ΔΕΗ να καταθέσει το χρέος στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και να μπει εγγυήτρια αλλά η ΔΕΗ δεν το δέχεται. Το πρόβλημα αφορά τους γεωργούς αλλά και τους κτηνοτρόφους. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χωράφια και καλλιεργούν ζωοτροφές και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην σπορά αν δεν υπάρχει νερό άρδευσης. Το οικονομικό κόστος για την περιοχή θα είναι τεράστιο.
Η διακοπή λειτουργίας του ΤΟΕΒ συνδέεται άρρηκτα με την προστασία δημοσίου συμφέροντος της περιοχής διότι:
Α) Προκαλεί την απαξίωση των αρδευτικών υποδομών κόστους κατασκευής πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν δημόσια περιουσία. Λόγω της παλαιότητας των υποδομών επιβάλλεται η διαρκής μέριμνα και συντήρησή τους για να παραμείνουν λειτουργικά ενώ η διακοπή ηλεκτροδότησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση της λειτουργικότητας των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών.
Β) Θέτει σε κίνδυνο την επαρκή υδροδότηση της πόλης της Παραμυθιάς και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ΤΟΕΒ είναι ο Δήμος Σουλίου, καθώς το νερό του οργανισμού χρησιμοποιείται από τον Δήμο, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των οικιακών καλλιεργειών των κατοίκων του. Η διακοπή της παροχής νερού από τον οργανισμό οδηγεί τους κατοίκους στη χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης για την κάλυψη της ανάγκης με αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης και την αδυναμία επαρκούς κάλυψης της υδροδότησης, ειδικά των οικιστικών περιοχών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Γ) Οδηγεί σε οικονομικό αφανισμό αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, εμπορικές και μεταφορικές, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι προφανές ότι χωρίς την παροχή νερού όλες οι αρδευόμενες εκμεταλλεύσεις καταδικάζονται ενώ οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πλήττονται δυσβάσταχτα, αφού μέρος των καλλιεργειών αφορά σε ζωοτροφές.
Η οικονομία της περιοχής είναι κατά κύριο λόγο αγροτοκτηνοτροφική. Η διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων του Οργανισμού προκαλεί αναπόφευκτα αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε οριστική, αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη οικονομική κατάρρευση και μαρασμό την περιοχή του Δήμου Σουλίου και σε κοινωνικές εντάσεις.
Στα 28.000 στρέμματα αρδεύσιμης έκτασης συγκαταλέγονται ευπαθείς εκτατικές καλλιέργειες, μποστανικά (καρπούζια, πεπόνια), κηπευτικά, καθώς και θερμοκήπια - φυτώρια κηπευτικών καλλιεργειών, τριφύλλι, χορτάρι κ.α.. Οι καλλιέργειες αυτές χρήζουν συχνής και οργανωμένα επαναλαμβανόμενης άρδευσης σε συγκεκριμένους κύκλους, τουλάχιστον ανά 2-3 ημέρες, ενώ τα μποστανικά και τα κηπευτικά, τα ακτινίδια και τα φυτώρια έχουν ανάγκη άρδευσης σε καθημερινή βάση.
Δ) Επιπλέον, η διακοπή της ηλεκτροδότησης συντελείται ακριβώς τη χρονική περίοδο που αρχίζει σταδιακά να αποφέρει καρπούς μια πολυετής προσπάθεια για την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που υιοθετούν πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών του κάμπου του Δήμου Σουλίου, ήταν οι αροτραίες καλλιέργειες και κυρίως τα χειμερινά σιτηρά, ο αραβόσιτος και η μηδική, καλύπτοντας κυρίως τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια συντελείται σταδιακή αλλαγή των καλλιεργειών, η οποία θεωρείται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, συμπληρώνοντας το εισόδημα των γεωργοκτηνοτρόφων.
Η αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση δενδροκαλλιεργειών, οι οποίες συνοπτικά περιγράφονται παρακάτω:
- Ακτινιδιά: Δυναμική καλλιέργεια, που απαιτεί υποστύλωση και τοποθέτηση μόνιμου συστήματος άρδευσης, κάτι το οποίο συνεπάγεται και μεγάλο κόστος εγκατάστασης (περίπου 2000 € /στρ ). Έχουν εγκατασταθεί ήδη πάνω από 150 στρ. με συνεχώς αυξανόμενη τάση.
- Αμπέλια: Καλλιέργεια που απαιτεί υποστύλωση και τοποθέτηση μόνιμου συστήματος άρδευσης, κάτι το οποίο συνεπάγεται και μεγάλο κόστος εγκατάστασης (περίπου 2000 € /στρ ). Έχουν εγκατασταθεί 100 στρ. στην περιοχή.
- Αμυγδαλές: Την τελευταία πενταετία έχουν εγκατασταθεί περίπου 15.000 αμυγδαλιές. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 500 στρ. μια νεοεισερχόμενη καλλιέργεια στην περιοχή με ενθαρρυντικά πρώτα στοιχεία.
- Καρυδιές - Αχλαδιές: Περίπου από 50 στρ. ανά είδος.
- Σπαράγγια: Καλλιέργεια που εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 2022 στην περιοχή και έχουν εγκατασταθεί ήδη εκατοντάδες στρέμματα.
Όλες οι παραπάνω καλλιέργειες απαιτούν εγκατεστημένα αρδευτικά συστήματα για την επιτυχή παραγωγή. Η απουσία άρδευσης θα καταστρέψει ολοκληρωτικά όχι μόνο την προσπάθεια αυτή αλλά και συνολικά την ποτιστική αγροτική παραγωγή της περιοχής του Δήμου Σουλίου, ενώ θα επιφέρει επιζήμιες συνέπειες και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς οικονομίας.
Τέλος, απειλούνται όλοι οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης, διότι, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του ΤΟΕΒ, κινδυνεύουν να απενταχθούν από προγράμματα, επιστρέφοντας τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν».
Ο κ. Επαμεινώνδας Γιαννέλος, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Παμφίας Αιτωλοακαρνανίας μιλά στον ΑγροΤύπο.
Στα προβλήματα των ΤΟΕΒ της χώρας μας γενικότερα, τα οποία και καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποί τους και οι εκάστοτε διοικήσεις, αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παμφίας, κ. Επαμεινώνδας Γιαννέλος, μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά και έμπειρος ελαιοπαραγωγός, με κτήματα στο χωριό Καψοράχη, κοντά στο Θέρμο.
Όπως μας λέει ο κ. Γιαννέλος: «εμείς είμαστε δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και νερά λίμνη της χώρας. Άρα επάρκεια έχουμε. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, η στάθμη στη λίμνη μπορεί να πέφτει λίγο, αλλά γενικώς έχουμε νερά. Το δίκτυό μας και τα έργα του ΤΟΕΒ μπορεί να έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από μια 15ετία περίπου, όμως βγάζουν συχνά βλάβες και τα κόστη επισκευών και συντηρήσεως είναι αρκετά. Ο ΤΟΕΒ μας το καλό είναι πως δεν έχει χρέη, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε με τις υπέρογκες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ. Αυτό όμως που μας απασχολεί πολύ και αν δεν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, είναι δεδομένο πως θα πάει στο λουκέτο τα περισσότερα ΤΟΕΒ της χώρας, είναι η έλλειψη ενός ξεκάθαρου πλαισίου νομοθετικού για τα ανείσπρακτα των ΤΟΕΒ. Το πρόβλημα έχει κυρίως να κάνει, όχι με παραγωγούς που ζουν, εργάζονται εδώ και καλλιεργούν π.χ. καλαμπόκια, τριφύλλια κ.λπ., αλλά με όσους έχουν κληρονομήσει ένα ή περισσότερα κτήματα και δεν πληρώνουν τις πάγιες, υποχρεωτικές χρεώσεις που επιβάλλουμε ως ΤΟΕΒ, βάσει της νομοθεσίας. Ως ΤΟΕΒ Παμφίας αρδεύουμε πάνω από 10.000 στρέμματα γης με το δικτύο μας και έχουμε θέμα με τις εισπράξεις όπως και όλα τα ΤΟΕΒ. Έχουμε απευθυνθεί ξανά και ξανά στο ΥπΑΑΤ για να ισχύσει η βεβαίωση οφειλών ως προϋπόθεση για την είσπραξη επιδοτήσεων, αλλά δεν το προχωρούν οι κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος».
«Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι θα μας σώσει»
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννέλος τονίζει πως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πρόκεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2023, για να λειτουργήσει το 2024 και θα έχει ισχύ 100 μεγαβάτ, αναμένεται να... σώσει την παρτίδα για τους ΤΟΕΒ της περιοχής που συμμετέχουν, καθώς θα καλύπτει όλες τους τις ανάγκες στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι χρεώσεις την χρονιά που μας πέρασε
Σύμφωνα, τέλος, με τον έμπειρο πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παμφίας, «η χρέωση γίνεται με ένα πάγιο που φέτος ήταν 8 ευρώ το στρέμμα και μετά ισχύει και χρέωση ανά κυβικό μέτρο νερού, που καταναλώνει ο αγρότης. Η χρέωση αυτή ήταν την εφετινή χρονιά στα 15 λεπτά το κυβικό μέτρο νερού. Όλο αυτό παράγει νέα χρέη, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα περισσότερα ΤΟΕΒ στο λουκέτο».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, το Δεκέβριο του 2022, έβαλε φρένο στις χρεώσεις για το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος πόρου.
Πολύς ντόρος είχε γίνει το 2017, όταν το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφασή του (ΚΥΑ 135275/2017), είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών, καθώς οι νέοι γενικοί κανόνες για την τιμολόγηση νερού που ενέκρινε, θα επέφεραν μελλοντικά πρόσθετες χρεώσεις για το νερό. Πιο επίφοβες για... αυξήσεις ήταν περιοχές, όπως η Θεσσαλία, με υδατικό έλλειμμα, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς την ποσότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ήδη σε περιοχές της Θεσσαλίας (λεκάνη απορροής Πηνειού) πρόεδροι ΤΟΕΒ είχαν αρχίσει και ενημερώνονταν από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, ότι έπρεπε να προϋπολογίσουν στους λογαριασμούς το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος πόρου, ενώ κάποια στιγμή θα έπρεπε να τοποθετηθούν υδρομετρητές σε όλες τις γεωτρήσεις. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης, που χειρίστηκε την απόφαση (η οποία αφορά και το νερό ύδρευσης), ανατρέπει όλα τα δεδομένα και επί της ουσίας ακυρώνει τις προβλέψεις αυτές, που θα επέφεραν επιπλέον χρεώσεις κάποια στιγμή και στους παραγωγούς.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Σαρηβαλάσης η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι:
- δεν θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος προσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα δεδομένα που προκύπτουν από τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης της κάθε λεκάνης απορροής ποταμών (πέραν των ειδικών ρυθμίσεων για το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου),
- δεν προβλέπεται ότι κατά την έγκριση των τιμολογίων των παρόχων από τις αρμόδιες αρχές, ελέγχεται η τήρηση των κατευθύνσεων που τίθενται στα σχέδια διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνεται κατά τρόπο σύμφωνο προς την Οδηγία, κατ΄ εκτίμηση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της ανάκτησης κόστους και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και
- δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένοι παράμετροι, κατ’ εκτίμηση των οποίων πρέπει να καθορίζεται το επίπεδο ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις.
Θετική απόφαση, λέει ο Γιαννάκος του ΤΟΕΒ Τιτανίου
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, κ. Βασίλη Γιαννάκο, ο οποίος μας τόνισε, πως άπαξ και η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού του 2017, μιλάμε για μια ασφαλώς, πολύ θετική εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα ο ίδιος υπενθυμίζει πως «στη λεκάνη απορροής Πηνείου το 2017 η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το περιβαλλοντικό τέλος, που είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με υδατικό έλλειμα όπως η δική μας. Η λιγότερο υδροβόρα καλλιέργεια για τη νέα χρονιά είναι το βαμβάκι... το οποίο απαιτεί 450 κυβικά μέτρα νερού το στρέμμα και ένα περιβαλλοντικό τέλος που αντιστοιχεί φέτος σε 0,025 ευρώ ανά κυβικό φέτος. Αυτό βέβαια δεν εισπράττεται σήμερα, αλλά κάποια στιγμή, ίσως και από του χρόνου, το πράσινο ταμείο, θα έχει δυνατότητα να μας τα πάρει από τους λογαριασμούς. Για την ερχόμενη χρονιά στο βαμβάκι το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι 0,023 ευρώ ανά κυβικό. Αυτό αντιστοιχεί σε χρέωση 10,3 ευρώ ανά στρέμμα. Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι ψηφισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Έτσι όμως έγινε και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα και στο τέλος την... πληρώσαμε. Να πούμε πως στην Θεσσαλονίκη στον κάμπο, η αντίστοιχη χρέωση είναι μόλις 1,5 λεπτό ανά στρέμμα γιατί υπάρχει επάρκεια νερού».
Νέα συνάντηση στο δήμο Φαρκαδόνας την περασμένη Παρασκευή.
Την Παρασκευή 16.12.2022 έλαβε χώρα συνάντηση στο Δημαρχείου του Δήμου Φαρκαδόνας, παρουσία του Δημάρχου Φαρκαδόνας, κ. Αγναντή Σπυρίδωνα και του Αντιδημάρχου, κ. Ιωάννη Γεωργουλόπουλου, των Δ.Σ. των ΤΟΕΒ Ζάρκου, Τιτανίου, Σελλάνων, Λυγαριάς, Πηγής, Ράξας, Μουριάς, Κεφαλόβρυσου Μικρού, Φηκής, Διαλεχτού, Ριζώματος, Μεγάλων Καλυβίων, Δαμασίου, Γόμφων, Αγίων Αποστόλων, Θεόπετρας, Κλοκωτού, Μεγάρχης, Ταουσάνης, Περιστέρας, Σαρακίνας, Βασιλικής, Λυγαριάς, Ρογγίων, Θεσσαλιώτιδας, Ενιπέα Φαρσάλων και ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας, κατά την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο των αιτημάτων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τα οποία χρήζουν άμεσης ρύθμισης από την πολιτεία, τα οποία είναι:
1. Η αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και την θεσμοθέτηση αγροτικού τιμολογίου το οποίο θα κυμαίνεται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.
2. Η θέσπιση κινήτρων προκειμένου να ενταχθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων σε ενεργειακές κοινότητες με ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού (π.χ. αυξημένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενεργειακής κοινότητας).
3. Μερική ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να κυμαίνεται και για την Θεσσαλία στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας.
Στον Σκρέκα θα απευθυνθούν παραγωγοί και ΤΟΕΒ
Η συγκεκριμένη συνάντηση της Φαρκαδόνας είναι η δεύτερη που γίνεται. Η πρώτη έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Τρικάλων, για την οποία και γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες. Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση της Φαρκαδόνας, ο Βασίλης Γιαννάκος, εκ των πρωτεργατών της κίνησης και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, ελήφθη απόφαση να απευθυνθούν μαζικά τα ΤΟΕΒ στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ούτως ώστε να υπογραφεί η ΚΥΑ με το ΥπΑΑΤ και να εφαρμοστεί καθ' ολοκληρίαν η πρόβλεψη για μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80%, γιατί μέχρι τώρα αυτό δεν ισχύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου να πληρώνουν οι οργανισμοί για κάθε κιλοβατώρα αντί για 0,07 -0,09 ευρώ, 0,19 ευρώ, δηλαδή με λίγα λόγια το κόστος έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο ΤΟΕΒ Φαρσάλων είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ένα καπέλο στο ρεύμα για την περίοδο την προηγούμενη της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο να υπάρξει σταθερή τιμολόγηση, που να ισχύει για ΤΟΕΒ και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα αποστραγγιστικά των ΟΕΒ, συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας παράλληλα, ότι ορισμένοι δήμοι που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά, αν δεν... συμπαθούν τον εκάστοτε πρόεδρο ενός ΤΟΕΒ για τον άλφα ή βήτα λόγο, αφήνουν εκτός του έργου τους ΤΟΕΒ...
Βρόχος το περιβαλλοντικό τέλος
Στην συνέχεια ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και σε ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους αγρότες, αλλά και τα ΤΕΟΒ της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όσον αφορά στη λεκάνη απορροής του Πηνείου το 2017 η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το περιβαλλοντικό τέλος, που είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με υδατικό έλλειμα όπως η δική μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η λιγότερο υδροβόρα καλλιέργεια για τη νέα χρονιά είναι το βαμβάκι... το οποίο απαιτεί 450 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και ένα περιβαλλοντικό τέλος που αντιστοιχεί φέτος σε 0,025 ευρώ ανά κυβικό φέτος. Αυτό βέβαια δεν εισπράττεται σήμερα, αλλά κάποια στιγμή, ίσως και από του χρόνου, το πράσινο ταμείο, θα έχει δυνατότητα να μας τα πάρει από τους λογαριασμούς. Για την επόμενη χρονιά στο βαμβάκι το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι 0,023 ευρώ ανά κυβικό. Αυτό αντιστοιχεί σε χρέωση 10,3 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή αναμένεται εκτόξευση των λογαριασμών. Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι ψηφισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Στην Θεσσαλονίκη στον κάμπο, η αντίστοιχη χρέωση είναι μόλις 1,5 λεπτό ανά στρέμμα γιατί υπάρχει επάρκεια νερού. Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστεί με τη σημερινή μεθοδολογία το τέλος το περιβαλλοντικό, αλλά να πληρώσει και η Θεσσαλία ένα τέλος που να αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χρεώσεων, που πληρώνει όλη η Ελλάδα. Αν γίνει αυτό, τότε από τα 10,3 ευρώ, θα πάμε σε χρέωση 1,3 ευρώ το στρέμμα και θα μπορούμε να ανταποκριθούμε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν και τα έργα τα αρδευτικά στη Θεσσαλία».
Συνάντηση εκπροσώπων ΤΟΕΒ νομού Ηλείας στην Αθήνα με Σκρέκα.
Εκτεταμένη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, για τα ζητήματα που απασχολούν τους ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας, πραγματοποίησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής και βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, κ. Γιώργος Βορλόκας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, κ. Γιώργος Τσακοπιάκος, καθώς και τα Μέλη του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, κ. Άγγελος Μπάρος και κ. Διονύσης Κουρλός.
Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλευτού, στην εκτεταμένη σύσκεψη, έθεσαν στον υπουργό τα θέματα που απασχολούν τους ΤΟΕΒ της Ηλείας, Οργανισμοί οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες αγρότες και ανήκουν στα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα ΤΟΕΒ της χώρας.
Η προσπάθειά τους συντείνει τόσο στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής όσο και στη διατροφική ασφάλεια της χώρας, όπως επισήμανε η κα Αυγερινοπούλου, καθώς τα αγροτικά προϊόντα της Ηλειακής γης καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας. Ως εκ τούτου, η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας και ύδατος στον κάμπο της Ηλείας, δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα, αλλά και εθνικό, όπως σημείωσε.
Ειδικότερα, κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παροχή άμεσων λύσεων στο ενεργειακό ζήτημα που απασχολεί τους Τ.Ο.Ε.Β. του νομού. Ζήτημα το οποίο έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αυξημένοι, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε, ώστε να άρει τις επιπτώσεις της εξωγενούς αύξησης της ενέργειας που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και στηρίζει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αγρότες έχουν λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ενισχυθούν και τα συλλογικά σχήματα, όπως οι ΤΟΕΒ. Πέρα από την πρόσκαιρη κρίση και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, θα πρέπει να υπάρξουν μόνιμες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω των ΑΠΕ.
Τι συζητήθηκε στην συνάντηση
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Εντός αυτού του πλαισίου προτάθηκε να υποστηριχθεί περαιτέρω η ενεργειακή αυτονομία των αντλιοστασίων με έργα, όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή ή στον περιβάλλοντα χώρο και η δυνατότητα αυτοπαραγωγής, κάτι που υιοθετείται και με το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις» για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ΤΟΕΒ, όπως υπογράμμισε η βουλευτής, συστηματικά λαμβάνουν μέρος στην πράσινη μετάβαση, υιοθετώντας πολιτικές και υλοποιώντας έργα που αποσκοπούν στην μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και συνεισφέροντας ενεργά στην εξοικονόμηση ύδατος, την απανθρακοποίηση και τη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν ειδικότερα και η ανάγκη προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση του ύδατος, όπως το σύστημα με τις καρτοβάννες, το οποίο οδηγεί στην περαιτέρω εξοικονόμηση του ύδατος και θα πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω. Η εξοικονόμηση του ύδατος είναι μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η οποία ενισχύεται ουσιαστικά, όπως μέσω του εκτεταμένου προγράμματος υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα μειώσει στο ελάχιστο την ασύστολη σπατάλη των υδάτινων πόρων.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε, τέλος, και η ανάγκη επιχορήγησης των Οργανισμών για την αγορά του εξοπλισμού που απαιτείται για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων, διότι οι ΤΟΕΒ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική προστασία, θωρακίζοντας το σύνολο των αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών του Νομού. Η ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλισμού τους είναι ένα θέμα που θα μεταφερθεί τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα των ΤΟΕΒ της Ηλείας και με αποφασιστικότητα προχωράει στη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων. Στο περιθώριο της συνάντησης, η βουλευτής, ο κ. αντιπεριφερειάρχης και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ συναντήθηκαν και με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στην οποία και έθεσαν τα θέματα των ΤΟΕΒ. Η γενική γραμματέα δεσμεύτηκε να επισκεφθεί την Ηλεία στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση της βουλευτού, καταλήγει η ανακοίνωση της κας Αυγερινοπούλου.
Παλιολόγος: Μας υποσχέθηκαν πως θα βάλει πλάτη η κυβέρνηση
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Παλαιολόγος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων: «συναντήσαμε τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και μιλήσαμε και με Γεωργαντά, Σκυλακάκη για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικά τα προβλήματα των ΤΟΕΒ στην Ηλεία και γενικότερα. Αναφερθήκαμε κυρίως στο υψηλό κόστος ενέργειας. Το 2010 πληρώναμε ως ΤΟΕΒ μόνο για νερό το χρόνο 700.000 ευρώ και φέτος ο λογαριασμός έχει γράψει ήδη 3 εκατ. ευρώ. Η περιοχή ευθύνης μας περιλαμβάνει 100.000 στρέμματα, αλλά από αυτά καλλιεργούνται περί τα 50-55.000 στρέμματα. Στην αρχής της σεζόν ορίσαμε το τέλος άρδευσης στα 40 ευρώ το στρέμμα για τους αγρότες, συν 10 ευρώ το πάγιο. Με τα σημερινά δεδομένα και τους λογαριασμούς ρεύματος, πρέπει να πάει στα 60-65 ευρώ το στρέμμα μόνο για ρεύμα και στο σύνολο 80 ευρώ το στρέμμα. Μιλάμε για απαγορευτικά πλαίσια καλλιέργειας. Όλοι οι υπουργοί μας υποσχέθηκαν πως θα βάλουν πλάτη. Εκτιμώ πως θα υπάρξει παρέμβαση για τις χρεώσεις στο ρεύμα για όλα τα ΤΟΕΒ, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».
Τέλος, όπως μας είπε ο κ. Παλαιολόγος, έθεσε με τους συναδέλφους του και το ζήτημα της επαναφοράς της βεβαίωσης άρδευσης μέσω ΟΣΔΕ, ώστε να μην μπορούν οι παραγωγοί να πληρωθούν επιδοτήσεις, αν δεν εξοφλούν τα νερά, με τους αρμόδιους να απαντούν ότι το εξετάζουν. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Παλαιολόγο, ο ΤΟΕΒ θα αρχίσει να στέλνει λογαριασμούς στους παραγωγούς τις επόμενες ημέρες.
... όταν στην πλειοψηφία τους τα αγροτικά προϊόντα, αγοράζονται από τους εμπόρους κοψοχρονιά και σε τιμές κάτω από εκείνες των περασμένων ετών.
Εγκεφαλικά... μοιράζουν στους αγρότες όλης της χώρας που αρδεύουν μέσω ΤΟΕΒ, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού που καταφθάνουν στα γραφεία των τοπικών οργανισμών και αφορούν περιόδους κατανάλωσης εντός του περασμένου καλοκαιριού. Όπως εκτιμούν πάντως αρκετοί παραγωγοί, στις αρχές του καλοκαιριού σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να συγκρατηθούν λίγο οι καταναλώσεις, ωστόσο όσο περνούσαν οι μήνες, η ξηρασία μεγάλωνε τις ανάγκες για άρδευση. Η κατάσταση αυτή με τις υπέρογκες χρεώσεις για το αρδευτικό νερό, είναι βέβαιο πως θα εντείνει φαινόμενα απληρωσιάς λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στις ανάγκες, φέρνοντας πολλά ΤΟΕΒ σε ακόμα πιο δύσκολο σημείο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης: «εκδώσαμε μια ανακοίνωση για να ενημερώσουμε τους παραγωγούς, ώστε να προγραμματίσουν και εκείνοι τις ανάγκες τους. Πριν την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα το τέλος ανά αγρότη στο στρέμμα ήταν 42 ευρώ. Με τη ρήτρα πήγε 52 ευρώ. Χωρίς την έκδοση των λογαριασμών του Σεπτεμβρίου η μέχρι τώρα χρέωση από τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό του 1.554.531,62 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι σε σύγκριση με την περσινή τελική χρέωση το ποσοστό αύξησης είναι μέχρι τώρα πάνω από 30% και με την έκδοση των τελικών χρεώσεων θα υπερβεί το 40%. Εκτιμώ πως μπορεί να υπάρξει μια ακόμα αύξηση κατά 10 ευρώ το στρέμμα περίπου, ανάλογα πόσο θα έρθει ο λογαριασμός Σεπτεμβρίου. Αν δεν υπάρξει κάποια κρατική παρέμβαση η όποια αύξηση του κόστους θα επιβαρύνει τα αρδευτικά τέλη του 2022 και κατ επέκταση και τα αρδευτικά τέλη του επόμενου έτους 2023. Εμείς εδώ στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε κάποιες βροχές οι οποίες βοήθησαν. Μετέπειτα όμως επικράτησε ξηρασία και υπήρξαν ανάγκες για νερό έως τα μέσα Σεπτεμβρίου». Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολικά 33.000 στρέμματα με καλλιέργειες.
Αυξημένα σε σχέση με πέρσι 30, ακόμα και 40% εκτιμά πως θα είναι τα τέλη άρδευσης για τους αγρότες της περιοχής που αρδεύουν μέσω ΤΟΕΒ και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας. Όπως εξηγεί αρχικά ο ΤΟΕΒ είχε ορίσει το τέλος στα 40 ευρώ το στρέμμα μαζί με το πάγιο, αλλά όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που έρχονται, θα υπάρξει επιπλέον αύξηση.
Η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Ενιπέα έχει ως εξής:
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων για την εξέλιξη των τιμών άρδευσης ανά στρέμμα του 2022 μετά από την έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ που αφορούν τα αντλητικά συγκροτήματα του Οργανισμού. Διαπιστώνεται ότι χωρίς την έκδοση των λογαριασμών του Σεπτεμβρίου η μέχρι τώρα χρέωση από τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό του 1.554.531,62 € πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με την περσινή τελική χρέωση το ποσοστό αύξησης είναι μέχρι τώρα πάνω από 30% και με την έκδοση των τελικών χρεώσεων θα υπερβεί το 40%. Αν δεν υπάρξει κάποια κρατική παρέμβαση η όποια αύξηση του κόστους θα επιβαρύνει τα αρδευτικά τέλη του 2022 και κατ επέκταση και τα αρδευτικά τέλη του επόμενου έτους 2023. Κρίνεται αναγκαίο ο σωστός προγραμματισμός των αρδευόμενων καλλιεργειών για τους αρδευτές του ΤΟΕΒ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την αύξηση του κόστους παραγωγής ως επακόλουθο της αύξησης του ρεύματος. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Για το Δ.Σ του Οργανισμού
Ο Πρόεδρος – Αναστάσιος Δραχμάνης