Στα κάγκελα οι αγρότες με την κυβέρνηση. Από τη μια τονίζουν μας λένε για επισιτιστική επάρκεια και από την άλλη δεν δίνουν λύση στο αρδευτικό.
Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει από πέρσι 20 Ιουλίου (2021) χιλιάδες αγρότες με δενδρώδεις (πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, αμπέλια κ.λπ.), αλλά και αροτραία (σιτηρά, βαμβάκι) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Μάτι - Τυρνάβου. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Σωτήρης Τζιούφας, η παροχή του ρεύματος από τη ΔΕΗ είναι κομμένη από τις 20 Ιουλίου του 2021. Πέρσι τα δέντρα είχαν μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν ποτίστηκαν επαρκώς, όπως και τα αροτραία, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να συμβεί και φέτος. Σημειωτέον ότι κάποιοι αγρότες πέρσι με ιδιωτικές πομόνες κατάφεραν να ποτίσουν και το πρόβλημα μετριάστηκε κάπως.
Στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ ανήκουν 7.000 στρέμματα γης, αλλά όπως μας λέει ο κ. Τζιούφας ο οργανισμός έχει οφειλές στη ΔΕΗ 3,5 εκατ. ευρώ. «Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το βασικό έχει να κάνει με τα απαρχαιωμένα, υπέργεια δίκτυα που χρησιμοποιούμε, τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, αλλά και υφίστανται συχνά ζημιές. Τα έσοδά μας κάθε χρόνο από τις εισφορές αγγίζουν τα 300.000 ευρώ, αλλά τα έξοδα υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ. Σα να μην έφταναν αυτά, έχουν γίνει και πολλές κλοπές του εξοπλισμού μας και τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλλει μόνο γι' αυτό πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Πέρσι κάναμε ασφαλιστικά μέτρα αλλά αυτά απερρίφθησαν. Φέτος σκοπεύουμε και πάλι να κάνουμε ασφαλιστικά μήπως δικαιωθούμε. Οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ.
Για εγκατάλειψη εκ μέρους της επίσημης πολιτείας και συστηματικής αδιαφορίας για την αγροτική παραγωγή, κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Θεοφάνης Τραγάκης, παραγωγός από την περιοχή της Γιάννουλης. Ο ίδιος ζητά τουλάχιστον όσοι αγρότες καταβάλλουν κανονικά τα τέλη, να μπορούν να ποτίσουν και να μην αδικούνται.
Πέμπτη (20/4) και Παρασκευή (21/4) οι αγρότες του νομού Καρδίτσας κάνουν κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κύρια αιτήματα τις κλοπές των μετασχηματιστών και τα προβλήματα στην πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Σε δηλώσεις στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε ότι «μεγάλο πρόβλημα είναι οι κλοπές μετασχηματιστών στα αντλιοστάσια. Η ΔΕΗ δεν έχει προσωπικό με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές ημέρες να επισκευαστούν. Η αρδευτική περίοδος αρχίζει και θα υπάρξει πρόβλημα με τα ποτίσματα. Επίσης ζητάμε την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανεβάζει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η ξηρασία (παρά τις πρόσφατες βροχές) είναι μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Ζητάμε από τώρα να πάρουν μέτρα. Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι όλοι τους υπεύθυνοι. Από την κυβέρνηση μέχρι την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ. Αυτοί έπρεπε να έχουν φροντίσει για τα απαραίτητα έργα και τις υποδομές.
Αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου αντιπροσωπεία των αγροτών θα μεταβεί στη Λάρισα, για να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες με την καταβολή της συνδεδεμένης. Ακόμη πολλές συνδεδεμένες δεν έχουν πληρωθεί (σπόροι σποράς, σταφίδα κ.α.). Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει απλήρωτοι ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα δικαιούνταν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Ακόμα υπάρχουν παραγωγοί που έχουν δικαιωθεί για χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν από το 2021 και δεν έχουν ακόμη λάβει τα ποσά».
Η κυβέρνηση αντί να λύσει το θέμα των ανείσπρακτων και της γενικότερης κατάστασης με την άρδευση, απλά κωφεύει.
Όταν όμως σε λίγους μήνες έρθει η ώρα της άρδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, θα κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα και στο... έλεος της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας. Οι αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, καταγγέλλουν πως ειδικά και ενόψει των εκλογών, εξαγγέλλονται συνεχώς έργα αρδευτικά, αλλά εν τέλει οι παραγωγοί δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις νερό να ποτίσουν.
Δραματική η κατάσταση στον κάμπο του Μεσολογγίου
Στο τέλος Απριλίου ξεκινούν τα ποτίσματα στον κάμπο του Μεσολογγίου, αλλά όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού ΤΟΕΒ κ. Κώστας Καραδήμας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όλα είναι στον αέρα από τη στιγμή που μας έχουν κόψει το ρεύμα για τα χρέη ενώ μας έχουν πάρει και τις παροχές. «Μας έχουν κόψει στα αντλιοστάσια το ρεύμα καθώς μέχρι το τέλος του 2021 έχουμε χρέη 2,35 εκατ. ευρώ, αλλά και πολλά ανείσπρακτα από τους αγρότες που ποτίζουν. Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν μας ακούει κανείς, ούτε στο ΥπΑΑΤ, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε κανείς βουλευτής. Όπως πάει η κατάσταση δεν θα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με νερό τον κάμπο και θα υπάρξει τεράστια απώλεια εισοδημάτων για τους αγρότες της περιοχής και όχι μόνο. Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει δυναμικά να λύσει το θέμα και να μην ασχολείται η κυβέρνηση, μόνο με το πώς θα ιδιωτικοποιήσει το νερό. Εμείς αρδεύουμε κοντά 30.000 στρέμματα στον κάμπο του Μεσολογγίου με καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, αροτραία κ.λπ. Θα έχουμε καταστροφή. Δεν μπορούμε να πάμε πάλι σε ασφαλιστικά όπως πέρσι. Εδώ τοπικοί βουλευτές ανακοινώνουν έργα επί έργων αλλά το πρόβλημα παραμένει», αναφέρει.
Μόνο αν... βρέξει θα σωθούν οι παραγωγοί
Στο δήμο Μεσολόγγιου ανήκει και ο ΤΟΕΒ Λεσινίου, που αντιμετωπίζει και εκείνος, όπως σχεδόν όλα τα ΤΟΕΒ της περιοχής σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν αν και πώς θα ποτίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρέος του ΤΟΕΒ μέχρι το τέλος του 2021 φέρεται να ξεπερνά τα 4-4,5 εκατ. ευρώ, με τις τσουχτερές χρεώσεις ενέργειας, να έχουν εντείνει τα προβλήματα. Το 2022 οι αγρότες που αρδεύουν μέσω του δικτύου του εν λόγω ΤΟΕΒ, πλήρωσαν αυξημένα αρδευτικά τέλη και συγκεκριμένα από 41 στα 53 ευρώ το στρέμμα. Οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ αγωνιούν για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά και για το μέλλον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο μεγάλο φωτοβολταϊκό που ετοιμάζεται στο Μεσολόγγι. Όσον αφορά στην φετινή αρδευτική, σίγουρα πάει για μετά το Πάσχα η έναρξή της, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες των καλλιεργειών.
Για τα προβλήματα της εν λόγω περιοχής έχει σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος πλέον κινδυνεύει σοβαρά τους επόμενους μήνες να εισπράξει δυσαρέσκεια από δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Τεράστια τα προβλήματα στην Ηλεία και φέτος
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστος Παλαιολόγος, που καλλιεργεί και 1.000 στρέμματα με καλαμπόκι, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή καλλιεργεί κυρίως καλαμπόκι και καρπούζια που έχουν μεγάλες ανάγκες άρδευσης. Η αρδευτική περίοδος ξεκινάει από τις 16 Απριλίου. Έχουμε 100.000 στρέμματα εντός δικτύου και 20.000 στρέμματα εκτός δικτύου. Από αυτά δηλώνονται ότι καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα. Έχουμε προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών που αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 5,8 εκατ. ευρώ. Το 2022 ήρθε στον ΤΟΕΒ ο λογαριασμός της ΔΕΗ στα 3 εκατ. ευρώ, το 2021 είχε έρθει λιγαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος στα 1,3 εκατ. ευρώ. Έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές που είναι αδύνατον να καταφέρουμε να βγάλουμε προϋπολογισμό. Η τιμή άρδευσης που πλήρωνα οι αγρότες ήταν στα 30 ευρώ το στρέμμα και την αυξήσαμε στα 50 ευρώ. Για να καταφέρουμε να πληρώσουμε τα ποσά του ρεύματος θα έπρεπε οι αγρότες να πλήρωναν 70 ευρώ το στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν αυτά τα ποσά οι αγρότες. Για να εξασφαλίσουμε τις πληρωμές ζητήσαμε να βάλουν όρο στο ΟΣΔΕ που κάνει ο αγρότης να καταθέτει βεβαίωση από τον ΤΟΕΒ ότι έχει πληρώσει τον λογαριασμό του. Δεν ξέρουμε αν το εφαρμόσει το ΥπΑΑΤ. Οι οφειλές δεν είναι εύκολο να πληρωθούν μόνο από τα τέλη άρδευσης που έχει ο ΤΟΕΒ γιατί δεν έχει κανένα άλλο έσοδο. Θα έπρεπε η πολιτεία να αναλάβει κάποια μέτρα για αυτές τις οφειλές και να στηρίξει τους ΤΟΕΒ γιατί έτσι στηρίζει την αγροτική παραγωγή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α΄ Πύργου κ. Γεώργιος Βορλόκας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να πληρώνουμε τις τρέχουσες οφειλές αλλά το πρόβλημα είναι οι παλιές που δεν είναι δυνατον να πληρωθούν. Πέρυσι προχωρήσαμε σε ασφαλιστικά μέτρα για να μην μας κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ. Η απόφαση του δικαστηρίου μας ανέφερε ότι δεσμευόμαστε για την πληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών του ρεύματος συν ποσού 35.000 ευρώ από την παλιά οφειλή. Το 2022 ήρθε λογαριασμός ρεύματος 250.000 ευρώ. Η παλαιά οφειλή μας στη ΔΕΗ είναι στα 750.000 ευρώ από τα οποία τα 250.000 ευρώ είναι τόκοι. Ο ΤΟΕΒ έχει δίκτυο για 27.500 στρέμματα αλλά καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα. Κύριες καλλιέργειες είναι καλαμπόκι, τριφύλι και εσπεριδοειδή. Οι αγρότες πληρώνουν 14 ευρώ το στρέμμα πάγιο. Επίσης πληρώνουν 11 ευρώ το στρέμμα για πότισμα χωρίς ρεύμα και 35 ευρώ για πότισμα με τεχνητή ροή. Με τις 24 δόσεις που μας δίνει η ΔΕΗ δεν είναι δυνατόν να πληρώσουμε την παλαιά οφειλή τωων 750.000 ευρώ και ζητάμε να ενταχθούμε σε 120 δόσεις».
Χωρίς νερό και στην Θεσπρωτία
Εδώ και τρεις μήνες σχεδόν, η ΔΕΗ έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς, λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. ευρώ, περίπου. Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας. Παρά τις «πιέσεις» του Δήμου Σουλίου, με έδρα την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι η εποπτεύουσα αρχή, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τα παλαιά χρέη ήταν ρυθμισμένα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, «τα μέλη του Οργανισμού πληρώνουν τους λογαριασμούς αλλά η οφειλή έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν. Πέρσι έκαναν προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα αλλά τα έχασαν. Για να υπάρξει αλλαγή παρόχου πρέπει να πληρωθεί σαν ρήτρα 80.000 ευρώ. Όμως παράλληλα θα πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και πρέπει να πάρει μέτρα η κυβέρνηση. Στην περιοχή καλλιεργούνται κτηνοτροφικά φυτά αλλά και αμπέλια, ακτινίδια, αμυγδαλιές και καρυδιές, που έχουν ανάγκη άρδευσης και έχουν γίνει επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης».
Πολύ καλή η κατάσταση στον ΤΟΕΒ Τυρνάβου, προβληματισμός όμως για τις χρεώσεις ενέργειας
Μέσα στο βουνό προβλήματων των ΤΟΕΒ, υπάρχουν και οργανισμοί που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι αγρότες κοιμούνται με πιο ήσυχο το κεφάλι τους. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι ο ΤΟΕΒ Τυρνάβου, ο οποίος αρδεύει μια έκταση 10.000 περίπου στρεμμάτων. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός του κ. Παντελής Μπακαγιάννης: «ασχολούμαι με τους οργανισμούς άρδευσης από το 1992. Τότε υπήρχαν προβλήματα στην περιοχή, το δίκτυο δεν ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα και γενικότερα υπήρχαν θέματα. Με πολλή προσπάθεια έχουμε καταφέρει να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και χρέη, ενώ έχουμε και αποθεματικό. Οι αγρότες μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία κάποιες φορές και να μην μπορούν να πληρώσουν, όμως ο νόμος που προβλέπει ότι πρέπει ένας ιδιοκτήτης για να μεταβιβάσει το χωράφι του να έχει βεβαίωση άρδευσης ότι δεν έχει οφειλές στον ΤΟΕΒ, μας έχει βοηθήσει, οπότε παίρνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρήματα. Απ' ό,τι γνωρίζω αυτό δεν το κάνουν όλα τα ΤΟΕΒ, γι' αυτό έχουν φτάσει και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πολλοί σήμερα. Εμείς αρχίζουμε στις 15 Απριλίου τα ποτίσματα. Οι τιμές στα αρδευτικά μας είναι 50% κάτω από ό,τι ισχύει γενικά, αλλά έχουμε και μεις πρόβλημα με τις χρεώσεις του ηλεκτρικού που το 2021 το πληρώναμε το ρεύμα 9 λεπτά την κιλοβατώρα και το 2022 21 λεπτά. Σήμερα ισχύει χρέωση γύρω στα 18 λεπτά, δηλαδή παραμένει η ακρίβεια».
Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας υπογράφουν συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, « ήδη έχουμε δεσμευτεί με συμβάσεις για την παράδοση 31.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας με το εργοστάσιο Κύκνος και ακολουθεί η υπογραφή με την Μινέρβα.
Οι τιμές φέτος που κλείνουν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμαίνονται από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε όμως ότι η ΔΕΗ έστειλε πάλι ειδοποιητήρια στους ΤΟΕΒ ότι θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.
Εάν δεν συμπληρώσουμε τις συμβάσεις λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μετέπειτα συνέπειες (αποζημιώσεις στα εργοστάσια κ.α.).
Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί βλέπουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών από τον Ισθμό και πάνω. Ίσως θεωρεί ότι οι αγρότες της της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα.
Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:
1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.
2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;
Σε επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό ζητάμε την παρέμβασή του για να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ώστε να συζητηθούν και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της άρδευσης».
Ο πρωθυπουργός μελετά την αύξηση του ποσού που θα δοθεί για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών, ενώ - δικαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - δήλωσε για το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία (που είναι ένα πάγιο αίτημα των αγροτών) θα μπορεί να θεσμοθετηθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση. Για την Θεσσαλία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου σε αυτή την φάση.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) είχε, το πρωί του Σαββάτου (25/2), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, λίγο πριν αναχωρήσει από την Λάρισα.
Στην συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλλας.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΜ έθεσε στον πρωθυπουργό τα βασικά αιτήματα που υπήρχαν στα μπλόκα τις προηγούμενες ημέρες όπως:
- Μείωση του Κόστους Παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, επιδότηση σε μέσα και εφόδια και ζωοτροφές.
- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να ζούμε και να συνεχίζουμε την καλλιέργεια.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζουμε και να αποζημιωνόμαστε στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, «ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του βαμβακιού και επέρριψε τις ευθύνες στους αγρότες γιατί δεν πούλησαν όταν η τιμή ήταν στο 1 ευρώ το κιλό.
Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου τόνισε ότι δεν μπορεί αν γίνει αυτό το έργο στην παρούσα φάση.
Για το πετρέλαιο μας δήλωσε ότι η θεσμοθέτηση του αφορολόγητου πετρελαίου μπορεί να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Ζητήσαμε ακόμη την αύξηση του κονδυλίου που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 76 εκατ. ευρώ. Μας απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα μελετήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν και μετά θα αποφασίσει αν θα δοθεί κάποιο επιπλέον ποσό».
Τι θα φέρει για τους αγρότες όταν ολοκληρωθεί το έργο.
Ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την πράσινη ενέργεια σε πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία, πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και μιας κατασκευαστικής εταιρείας γαλλικών συμφερόντων.
To μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πλωτών στοιχείων, που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.
«Σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους, μια νέα λεωφόρο για το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι σημαντική. Δεν ήρθαμε απλώς να μιλήσουμε για λύσεις, ήρθαμε με σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει για την πρότυπη εφαρμογή αγροενέργειας Νet- metering σε αποστραγγιστικά κανάλια και ταμιευτήρες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά. Στις κρίσεις δεν παραδινόμαστε, αλλά συνεργαζόμαστε. Προχωράμε σε μεγάλα και αποτελεσματικά διαγενεακά έργα. Είμαστε στο πλευρό όλων των ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα καινοτόμα έργα. Χρειάζεται στρατηγική και όραμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα διαθέτει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου: «Το σχέδιό μας είναι βαθύ κοινωνικό, γιατί επαναφέρει την ισορροπία οφέλους σε όλους. Γιατί δεν θα σταματήσει η παραγωγή, γιατί το κράτος δεν χρειάζεται να ενισχύει με χρήματα τους λογαριασμούς των αγροτών, δίνοντας τα χρήματα αυτά προς ενίσχυση άλλων κοινωνικών ομάδων. Η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χρήματα για το ρεύμα, ενώ σήμερα αδυνατεί να τα εισπράξει, με αποτέλεσμα τα χρέη να μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, που είναι ο καθένας από μας. Θα εκλείψουν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κοινωνικές αναταραχές, οι μικροδιαφωνίες μεταξύ των αγροτών, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν οξυνθεί λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους. Επιπλέον δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, εκμηδενίζεται το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος για τον ΤΟΕΒ (αγρότες), προκύπτουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίζεται ένα βιώσιμο και αειφόρο σύστημα αγροτικής παραγωγής, με ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια στον αγρότη, μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση ανταγωνιστικότητας. Αλλάζει εποχή ο αγροτικός τομέας, επέρχεται ισορροπία με win-win έργα προς όφελος της κοινωνίας».
Τι προβλέπει το μνημόνιο που υπεγράφη
Για την σημαντική αυτή αναπτυξιακή προοπτική μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, κ. Δημήτρης Τσιουρής, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε ένα μνημόνιο πρόθεσης κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 500 MW και προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει την άρδευση των αγροτών στα 250.000 στρέμματα ευθύνης του ΤΟΕΒ μας, με μηδενικό αρδευτικό τέλος. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ο τοπικός ΓΟΕΒ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μια εταιρεία γαλλικών συμφερόντων. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση πάνελ σε αρδευτικά κανάλια, αλλά και σε 13 λιμνοδεξαμενές που διαθέτουμε. Οι λιμνοδεξαμενές μόνο καλύπτουν 7.000 στρέμματα. Επίσης προβλέπεται και η χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών. Τα πάνελ δεν θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες στις λιμνοδεξαμενές και τα κανάλια, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα πάρει ένας χρόνος τουλάχιστον, συν δυο - τρία χρόνια για την κατασκευή. Θα καλύπτει όλες μας τις ενεργειακές ανάγκες και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για το νερό. Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγαμτεύσεις και για πρόσθετα οικονομικά οφέλη στην πορεία. Εμείς ως ΤΟΕΒ προσπαθήσαμε και το 2017 να κάνουμε ενεργειακή κοινότητα, για να κατασκευάσουμε πάρκο, αλλά δεν προχώρησε η πρωτοβουλία. Από συζήτηση με τον κ. Αγοραστό, προέκυψε όλο το πρότζεκτ που σας προανέφερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι εντάσσεται για χρηματοδότηση από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο έργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρόκειται να πάει στη Λάρισα τις επόμενες ημέρες.
Τροποποίηση του εγχειριδίου του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση και τα ΤΟΕΒ.
Στη δεύτερη τροποποίηση του υπ. αρ. 52510/25-08-2022 εγχειριδίου διαδικασιών ελέγχου εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 στους παραγωγούς, να προσκομίσουν την πρόσφατη πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία φέρει τη σφραγίδα του, υπογραφή του αρμόδιου οργάνου του και ημερομηνία έκδοσης εντός του τελευταίου διμήνου, η οποία θα βεβαιώνει τη συμμόρφωσή τους, με τον κανονισμό λειτουργίας του εν λόγω ΟΕΒ». Με την τροποποίηση, δίνεται η δυνατότητα στους ΟΕΒ να ενημερώσουν την εφαρμογή σε περίπτωση συμμόρφωσης και εξόφλησης τυχόν οφειλής, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
ΤΟΕΒ Μεσολογγίου: Δεν έχει αλλάξει τίποτα με τα ανεξόφλητα χρέη, χρειάζεται παρέμβαση
Κληθείς να σχολιάσει την τροποποιητική του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας σε όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Το μεγάλο πρόβλημα των ΤΟΕΒ έχει να κάνει με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τα απλήρωτα αρδευτικά τέλη. Είναι σαφώς ανακουφιστικό για τους παραγωγούς να μπορούν να ρυθμίζουν και να πληρώνουν σε έως 24 δόσεις τα χρέη τους για το νερό μέσω Εφορίας, όμως σε εμάς τα χρήματα αυτά, φθάνουν με καθυστέρηση δυο μηνών. Φανταστείτε τι θα γίνει αν το κάνουν όλοι οι παραγωγοί αυτό και πληρώνουν με δόσεις, τι ρευστότητα θα έχουμε εμείς και πώς θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, για να έχουμε και την επόμενη χρονιά ρεύμα και νερό. Σε μας η κατάσταση είναι δύσκολη, το ρεύμα είναι κομμένο και τον Απρίλιο θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τα ποτίσματα. Ήδη αυτή τη στιγμή τα ανεξόφλητα από περασμένες χρονιές είναι στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ. Πέρσι λόγω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας κάναμε αύξηση στα τέλη. Για παράδειγμα στο καλαμπόκι η χρέωση είναι στα 34 ευρώ το στρέμμα, από 29 πρόπερσι. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική παρέμβαση που να λύνει το πρόβλημα των νερών, διαφορετικά μας μπαίνουν άλλες σκέψεις για το τί θέλουν να κάνουν οι κυβερνώντες με τη γεωργία και την άρδευση. Γιατί πολύ απλά, αγροτική παραγωγή χωρίς νερό, δεν υπάρχει».
Εδώ και δύο μήνες σχεδόν, η ΔΕΗ έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς, λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. ευρώ, περίπου.
Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμου Σουλίου, με έδρα την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι η εποπτεύουσα αρχή, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα χρέη ήταν ρυθμισμένα. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει αντιμετωπίσει το πρόβλημα - που αντιμετωπίζουν και άλλοι ΤΟΕΒ στην χώρα - και δεν προχωρά σε μόνιμες λύσεις.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, «τα μέλη του Οργανισμού πληρώνουν τους λογαριασμούς αλλά η οφειλή έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν. Πέρσι έκαναν προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα αλλά τα έχασαν. Η ΔΕΗ θέλει να εισπράξει τα χρήματά αλλά δεν δέχεται να υπάρξει κάποιος διακανονισμός του χρέους. Η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει προσπάθεια για διευθέτηση και ρύθμιση της οφειλής. Πρότεινε στη ΔΕΗ να καταθέσει το χρέος στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και να μπει εγγυήτρια αλλά η ΔΕΗ δεν το δέχεται. Το πρόβλημα αφορά τους γεωργούς αλλά και τους κτηνοτρόφους. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χωράφια και καλλιεργούν ζωοτροφές και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην σπορά αν δεν υπάρχει νερό άρδευσης. Το οικονομικό κόστος για την περιοχή θα είναι τεράστιο.
Η διακοπή λειτουργίας του ΤΟΕΒ συνδέεται άρρηκτα με την προστασία δημοσίου συμφέροντος της περιοχής διότι:
Α) Προκαλεί την απαξίωση των αρδευτικών υποδομών κόστους κατασκευής πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν δημόσια περιουσία. Λόγω της παλαιότητας των υποδομών επιβάλλεται η διαρκής μέριμνα και συντήρησή τους για να παραμείνουν λειτουργικά ενώ η διακοπή ηλεκτροδότησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διατήρηση της λειτουργικότητας των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών.
Β) Θέτει σε κίνδυνο την επαρκή υδροδότηση της πόλης της Παραμυθιάς και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ΤΟΕΒ είναι ο Δήμος Σουλίου, καθώς το νερό του οργανισμού χρησιμοποιείται από τον Δήμο, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των οικιακών καλλιεργειών των κατοίκων του. Η διακοπή της παροχής νερού από τον οργανισμό οδηγεί τους κατοίκους στη χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης για την κάλυψη της ανάγκης με αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης και την αδυναμία επαρκούς κάλυψης της υδροδότησης, ειδικά των οικιστικών περιοχών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Γ) Οδηγεί σε οικονομικό αφανισμό αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, εμπορικές και μεταφορικές, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι προφανές ότι χωρίς την παροχή νερού όλες οι αρδευόμενες εκμεταλλεύσεις καταδικάζονται ενώ οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πλήττονται δυσβάσταχτα, αφού μέρος των καλλιεργειών αφορά σε ζωοτροφές.
Η οικονομία της περιοχής είναι κατά κύριο λόγο αγροτοκτηνοτροφική. Η διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων του Οργανισμού προκαλεί αναπόφευκτα αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε οριστική, αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη οικονομική κατάρρευση και μαρασμό την περιοχή του Δήμου Σουλίου και σε κοινωνικές εντάσεις.
Στα 28.000 στρέμματα αρδεύσιμης έκτασης συγκαταλέγονται ευπαθείς εκτατικές καλλιέργειες, μποστανικά (καρπούζια, πεπόνια), κηπευτικά, καθώς και θερμοκήπια - φυτώρια κηπευτικών καλλιεργειών, τριφύλλι, χορτάρι κ.α.. Οι καλλιέργειες αυτές χρήζουν συχνής και οργανωμένα επαναλαμβανόμενης άρδευσης σε συγκεκριμένους κύκλους, τουλάχιστον ανά 2-3 ημέρες, ενώ τα μποστανικά και τα κηπευτικά, τα ακτινίδια και τα φυτώρια έχουν ανάγκη άρδευσης σε καθημερινή βάση.
Δ) Επιπλέον, η διακοπή της ηλεκτροδότησης συντελείται ακριβώς τη χρονική περίοδο που αρχίζει σταδιακά να αποφέρει καρπούς μια πολυετής προσπάθεια για την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που υιοθετούν πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών του κάμπου του Δήμου Σουλίου, ήταν οι αροτραίες καλλιέργειες και κυρίως τα χειμερινά σιτηρά, ο αραβόσιτος και η μηδική, καλύπτοντας κυρίως τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια συντελείται σταδιακή αλλαγή των καλλιεργειών, η οποία θεωρείται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, συμπληρώνοντας το εισόδημα των γεωργοκτηνοτρόφων.
Η αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση δενδροκαλλιεργειών, οι οποίες συνοπτικά περιγράφονται παρακάτω:
- Ακτινιδιά: Δυναμική καλλιέργεια, που απαιτεί υποστύλωση και τοποθέτηση μόνιμου συστήματος άρδευσης, κάτι το οποίο συνεπάγεται και μεγάλο κόστος εγκατάστασης (περίπου 2000 € /στρ ). Έχουν εγκατασταθεί ήδη πάνω από 150 στρ. με συνεχώς αυξανόμενη τάση.
- Αμπέλια: Καλλιέργεια που απαιτεί υποστύλωση και τοποθέτηση μόνιμου συστήματος άρδευσης, κάτι το οποίο συνεπάγεται και μεγάλο κόστος εγκατάστασης (περίπου 2000 € /στρ ). Έχουν εγκατασταθεί 100 στρ. στην περιοχή.
- Αμυγδαλές: Την τελευταία πενταετία έχουν εγκατασταθεί περίπου 15.000 αμυγδαλιές. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 500 στρ. μια νεοεισερχόμενη καλλιέργεια στην περιοχή με ενθαρρυντικά πρώτα στοιχεία.
- Καρυδιές - Αχλαδιές: Περίπου από 50 στρ. ανά είδος.
- Σπαράγγια: Καλλιέργεια που εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 2022 στην περιοχή και έχουν εγκατασταθεί ήδη εκατοντάδες στρέμματα.
Όλες οι παραπάνω καλλιέργειες απαιτούν εγκατεστημένα αρδευτικά συστήματα για την επιτυχή παραγωγή. Η απουσία άρδευσης θα καταστρέψει ολοκληρωτικά όχι μόνο την προσπάθεια αυτή αλλά και συνολικά την ποτιστική αγροτική παραγωγή της περιοχής του Δήμου Σουλίου, ενώ θα επιφέρει επιζήμιες συνέπειες και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς οικονομίας.
Τέλος, απειλούνται όλοι οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης, διότι, εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του ΤΟΕΒ, κινδυνεύουν να απενταχθούν από προγράμματα, επιστρέφοντας τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν».
Ο κ. Επαμεινώνδας Γιαννέλος, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Παμφίας Αιτωλοακαρνανίας μιλά στον ΑγροΤύπο.
Στα προβλήματα των ΤΟΕΒ της χώρας μας γενικότερα, τα οποία και καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποί τους και οι εκάστοτε διοικήσεις, αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παμφίας, κ. Επαμεινώνδας Γιαννέλος, μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά και έμπειρος ελαιοπαραγωγός, με κτήματα στο χωριό Καψοράχη, κοντά στο Θέρμο.
Όπως μας λέει ο κ. Γιαννέλος: «εμείς είμαστε δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και νερά λίμνη της χώρας. Άρα επάρκεια έχουμε. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, η στάθμη στη λίμνη μπορεί να πέφτει λίγο, αλλά γενικώς έχουμε νερά. Το δίκτυό μας και τα έργα του ΤΟΕΒ μπορεί να έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από μια 15ετία περίπου, όμως βγάζουν συχνά βλάβες και τα κόστη επισκευών και συντηρήσεως είναι αρκετά. Ο ΤΟΕΒ μας το καλό είναι πως δεν έχει χρέη, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε με τις υπέρογκες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ. Αυτό όμως που μας απασχολεί πολύ και αν δεν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, είναι δεδομένο πως θα πάει στο λουκέτο τα περισσότερα ΤΟΕΒ της χώρας, είναι η έλλειψη ενός ξεκάθαρου πλαισίου νομοθετικού για τα ανείσπρακτα των ΤΟΕΒ. Το πρόβλημα έχει κυρίως να κάνει, όχι με παραγωγούς που ζουν, εργάζονται εδώ και καλλιεργούν π.χ. καλαμπόκια, τριφύλλια κ.λπ., αλλά με όσους έχουν κληρονομήσει ένα ή περισσότερα κτήματα και δεν πληρώνουν τις πάγιες, υποχρεωτικές χρεώσεις που επιβάλλουμε ως ΤΟΕΒ, βάσει της νομοθεσίας. Ως ΤΟΕΒ Παμφίας αρδεύουμε πάνω από 10.000 στρέμματα γης με το δικτύο μας και έχουμε θέμα με τις εισπράξεις όπως και όλα τα ΤΟΕΒ. Έχουμε απευθυνθεί ξανά και ξανά στο ΥπΑΑΤ για να ισχύσει η βεβαίωση οφειλών ως προϋπόθεση για την είσπραξη επιδοτήσεων, αλλά δεν το προχωρούν οι κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος».
«Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι θα μας σώσει»
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννέλος τονίζει πως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πρόκεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2023, για να λειτουργήσει το 2024 και θα έχει ισχύ 100 μεγαβάτ, αναμένεται να... σώσει την παρτίδα για τους ΤΟΕΒ της περιοχής που συμμετέχουν, καθώς θα καλύπτει όλες τους τις ανάγκες στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι χρεώσεις την χρονιά που μας πέρασε
Σύμφωνα, τέλος, με τον έμπειρο πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παμφίας, «η χρέωση γίνεται με ένα πάγιο που φέτος ήταν 8 ευρώ το στρέμμα και μετά ισχύει και χρέωση ανά κυβικό μέτρο νερού, που καταναλώνει ο αγρότης. Η χρέωση αυτή ήταν την εφετινή χρονιά στα 15 λεπτά το κυβικό μέτρο νερού. Όλο αυτό παράγει νέα χρέη, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα περισσότερα ΤΟΕΒ στο λουκέτο».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, το Δεκέβριο του 2022, έβαλε φρένο στις χρεώσεις για το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος πόρου.
Πολύς ντόρος είχε γίνει το 2017, όταν το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφασή του (ΚΥΑ 135275/2017), είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών, καθώς οι νέοι γενικοί κανόνες για την τιμολόγηση νερού που ενέκρινε, θα επέφεραν μελλοντικά πρόσθετες χρεώσεις για το νερό. Πιο επίφοβες για... αυξήσεις ήταν περιοχές, όπως η Θεσσαλία, με υδατικό έλλειμμα, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς την ποσότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ήδη σε περιοχές της Θεσσαλίας (λεκάνη απορροής Πηνειού) πρόεδροι ΤΟΕΒ είχαν αρχίσει και ενημερώνονταν από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, ότι έπρεπε να προϋπολογίσουν στους λογαριασμούς το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος πόρου, ενώ κάποια στιγμή θα έπρεπε να τοποθετηθούν υδρομετρητές σε όλες τις γεωτρήσεις. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης, που χειρίστηκε την απόφαση (η οποία αφορά και το νερό ύδρευσης), ανατρέπει όλα τα δεδομένα και επί της ουσίας ακυρώνει τις προβλέψεις αυτές, που θα επέφεραν επιπλέον χρεώσεις κάποια στιγμή και στους παραγωγούς.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Σαρηβαλάσης η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι:
- δεν θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος προσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική στα δεδομένα που προκύπτουν από τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης της κάθε λεκάνης απορροής ποταμών (πέραν των ειδικών ρυθμίσεων για το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου),
- δεν προβλέπεται ότι κατά την έγκριση των τιμολογίων των παρόχων από τις αρμόδιες αρχές, ελέγχεται η τήρηση των κατευθύνσεων που τίθενται στα σχέδια διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνεται κατά τρόπο σύμφωνο προς την Οδηγία, κατ΄ εκτίμηση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της ανάκτησης κόστους και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και
- δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένοι παράμετροι, κατ’ εκτίμηση των οποίων πρέπει να καθορίζεται το επίπεδο ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις.
Θετική απόφαση, λέει ο Γιαννάκος του ΤΟΕΒ Τιτανίου
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, κ. Βασίλη Γιαννάκο, ο οποίος μας τόνισε, πως άπαξ και η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού του 2017, μιλάμε για μια ασφαλώς, πολύ θετική εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα ο ίδιος υπενθυμίζει πως «στη λεκάνη απορροής Πηνείου το 2017 η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το περιβαλλοντικό τέλος, που είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με υδατικό έλλειμα όπως η δική μας. Η λιγότερο υδροβόρα καλλιέργεια για τη νέα χρονιά είναι το βαμβάκι... το οποίο απαιτεί 450 κυβικά μέτρα νερού το στρέμμα και ένα περιβαλλοντικό τέλος που αντιστοιχεί φέτος σε 0,025 ευρώ ανά κυβικό φέτος. Αυτό βέβαια δεν εισπράττεται σήμερα, αλλά κάποια στιγμή, ίσως και από του χρόνου, το πράσινο ταμείο, θα έχει δυνατότητα να μας τα πάρει από τους λογαριασμούς. Για την ερχόμενη χρονιά στο βαμβάκι το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι 0,023 ευρώ ανά κυβικό. Αυτό αντιστοιχεί σε χρέωση 10,3 ευρώ ανά στρέμμα. Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι ψηφισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Έτσι όμως έγινε και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα και στο τέλος την... πληρώσαμε. Να πούμε πως στην Θεσσαλονίκη στον κάμπο, η αντίστοιχη χρέωση είναι μόλις 1,5 λεπτό ανά στρέμμα γιατί υπάρχει επάρκεια νερού».
Νέα συνάντηση στο δήμο Φαρκαδόνας την περασμένη Παρασκευή.
Την Παρασκευή 16.12.2022 έλαβε χώρα συνάντηση στο Δημαρχείου του Δήμου Φαρκαδόνας, παρουσία του Δημάρχου Φαρκαδόνας, κ. Αγναντή Σπυρίδωνα και του Αντιδημάρχου, κ. Ιωάννη Γεωργουλόπουλου, των Δ.Σ. των ΤΟΕΒ Ζάρκου, Τιτανίου, Σελλάνων, Λυγαριάς, Πηγής, Ράξας, Μουριάς, Κεφαλόβρυσου Μικρού, Φηκής, Διαλεχτού, Ριζώματος, Μεγάλων Καλυβίων, Δαμασίου, Γόμφων, Αγίων Αποστόλων, Θεόπετρας, Κλοκωτού, Μεγάρχης, Ταουσάνης, Περιστέρας, Σαρακίνας, Βασιλικής, Λυγαριάς, Ρογγίων, Θεσσαλιώτιδας, Ενιπέα Φαρσάλων και ΓΟΕΒ ΣΕ Θεσσαλίας, κατά την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο των αιτημάτων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τα οποία χρήζουν άμεσης ρύθμισης από την πολιτεία, τα οποία είναι:
1. Η αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και την θεσμοθέτηση αγροτικού τιμολογίου το οποίο θα κυμαίνεται στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.
2. Η θέσπιση κινήτρων προκειμένου να ενταχθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων σε ενεργειακές κοινότητες με ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού (π.χ. αυξημένη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενεργειακής κοινότητας).
3. Μερική ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να κυμαίνεται και για την Θεσσαλία στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας.
Στον Σκρέκα θα απευθυνθούν παραγωγοί και ΤΟΕΒ
Η συγκεκριμένη συνάντηση της Φαρκαδόνας είναι η δεύτερη που γίνεται. Η πρώτη έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Τρικάλων, για την οποία και γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες. Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση της Φαρκαδόνας, ο Βασίλης Γιαννάκος, εκ των πρωτεργατών της κίνησης και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, ελήφθη απόφαση να απευθυνθούν μαζικά τα ΤΟΕΒ στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ούτως ώστε να υπογραφεί η ΚΥΑ με το ΥπΑΑΤ και να εφαρμοστεί καθ' ολοκληρίαν η πρόβλεψη για μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 80%, γιατί μέχρι τώρα αυτό δεν ισχύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου να πληρώνουν οι οργανισμοί για κάθε κιλοβατώρα αντί για 0,07 -0,09 ευρώ, 0,19 ευρώ, δηλαδή με λίγα λόγια το κόστος έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο ΤΟΕΒ Φαρσάλων είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ένα καπέλο στο ρεύμα για την περίοδο την προηγούμενη της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο να υπάρξει σταθερή τιμολόγηση, που να ισχύει για ΤΟΕΒ και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα αποστραγγιστικά των ΟΕΒ, συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας παράλληλα, ότι ορισμένοι δήμοι που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά, αν δεν... συμπαθούν τον εκάστοτε πρόεδρο ενός ΤΟΕΒ για τον άλφα ή βήτα λόγο, αφήνουν εκτός του έργου τους ΤΟΕΒ...
Βρόχος το περιβαλλοντικό τέλος
Στην συνέχεια ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και σε ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους αγρότες, αλλά και τα ΤΕΟΒ της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όσον αφορά στη λεκάνη απορροής του Πηνείου το 2017 η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το περιβαλλοντικό τέλος, που είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με υδατικό έλλειμα όπως η δική μας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η λιγότερο υδροβόρα καλλιέργεια για τη νέα χρονιά είναι το βαμβάκι... το οποίο απαιτεί 450 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και ένα περιβαλλοντικό τέλος που αντιστοιχεί φέτος σε 0,025 ευρώ ανά κυβικό φέτος. Αυτό βέβαια δεν εισπράττεται σήμερα, αλλά κάποια στιγμή, ίσως και από του χρόνου, το πράσινο ταμείο, θα έχει δυνατότητα να μας τα πάρει από τους λογαριασμούς. Για την επόμενη χρονιά στο βαμβάκι το περιβαλλοντικό τέλος θα είναι 0,023 ευρώ ανά κυβικό. Αυτό αντιστοιχεί σε χρέωση 10,3 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή αναμένεται εκτόξευση των λογαριασμών. Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι ψηφισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Στην Θεσσαλονίκη στον κάμπο, η αντίστοιχη χρέωση είναι μόλις 1,5 λεπτό ανά στρέμμα γιατί υπάρχει επάρκεια νερού. Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστεί με τη σημερινή μεθοδολογία το τέλος το περιβαλλοντικό, αλλά να πληρώσει και η Θεσσαλία ένα τέλος που να αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χρεώσεων, που πληρώνει όλη η Ελλάδα. Αν γίνει αυτό, τότε από τα 10,3 ευρώ, θα πάμε σε χρέωση 1,3 ευρώ το στρέμμα και θα μπορούμε να ανταποκριθούμε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν και τα έργα τα αρδευτικά στη Θεσσαλία».
Συνάντηση εκπροσώπων ΤΟΕΒ νομού Ηλείας στην Αθήνα με Σκρέκα.
Εκτεταμένη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, για τα ζητήματα που απασχολούν τους ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας, πραγματοποίησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής και βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, κ. Γιώργος Βορλόκας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, κ. Γιώργος Τσακοπιάκος, καθώς και τα Μέλη του ΤΟΕΒ Σαβαλίων, κ. Άγγελος Μπάρος και κ. Διονύσης Κουρλός.
Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλευτού, στην εκτεταμένη σύσκεψη, έθεσαν στον υπουργό τα θέματα που απασχολούν τους ΤΟΕΒ της Ηλείας, Οργανισμοί οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες αγρότες και ανήκουν στα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα ΤΟΕΒ της χώρας.
Η προσπάθειά τους συντείνει τόσο στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής όσο και στη διατροφική ασφάλεια της χώρας, όπως επισήμανε η κα Αυγερινοπούλου, καθώς τα αγροτικά προϊόντα της Ηλειακής γης καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας. Ως εκ τούτου, η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας και ύδατος στον κάμπο της Ηλείας, δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα, αλλά και εθνικό, όπως σημείωσε.
Ειδικότερα, κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παροχή άμεσων λύσεων στο ενεργειακό ζήτημα που απασχολεί τους Τ.Ο.Ε.Β. του νομού. Ζήτημα το οποίο έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αυξημένοι, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε, ώστε να άρει τις επιπτώσεις της εξωγενούς αύξησης της ενέργειας που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και στηρίζει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αγρότες έχουν λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ενισχυθούν και τα συλλογικά σχήματα, όπως οι ΤΟΕΒ. Πέρα από την πρόσκαιρη κρίση και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, θα πρέπει να υπάρξουν μόνιμες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω των ΑΠΕ.
Τι συζητήθηκε στην συνάντηση
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Εντός αυτού του πλαισίου προτάθηκε να υποστηριχθεί περαιτέρω η ενεργειακή αυτονομία των αντλιοστασίων με έργα, όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή ή στον περιβάλλοντα χώρο και η δυνατότητα αυτοπαραγωγής, κάτι που υιοθετείται και με το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις» για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ΤΟΕΒ, όπως υπογράμμισε η βουλευτής, συστηματικά λαμβάνουν μέρος στην πράσινη μετάβαση, υιοθετώντας πολιτικές και υλοποιώντας έργα που αποσκοπούν στην μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και συνεισφέροντας ενεργά στην εξοικονόμηση ύδατος, την απανθρακοποίηση και τη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν ειδικότερα και η ανάγκη προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση του ύδατος, όπως το σύστημα με τις καρτοβάννες, το οποίο οδηγεί στην περαιτέρω εξοικονόμηση του ύδατος και θα πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω. Η εξοικονόμηση του ύδατος είναι μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η οποία ενισχύεται ουσιαστικά, όπως μέσω του εκτεταμένου προγράμματος υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα μειώσει στο ελάχιστο την ασύστολη σπατάλη των υδάτινων πόρων.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε, τέλος, και η ανάγκη επιχορήγησης των Οργανισμών για την αγορά του εξοπλισμού που απαιτείται για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων, διότι οι ΤΟΕΒ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική προστασία, θωρακίζοντας το σύνολο των αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών του Νομού. Η ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλισμού τους είναι ένα θέμα που θα μεταφερθεί τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα των ΤΟΕΒ της Ηλείας και με αποφασιστικότητα προχωράει στη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων. Στο περιθώριο της συνάντησης, η βουλευτής, ο κ. αντιπεριφερειάρχης και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ συναντήθηκαν και με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στην οποία και έθεσαν τα θέματα των ΤΟΕΒ. Η γενική γραμματέα δεσμεύτηκε να επισκεφθεί την Ηλεία στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση της βουλευτού, καταλήγει η ανακοίνωση της κας Αυγερινοπούλου.
Παλιολόγος: Μας υποσχέθηκαν πως θα βάλει πλάτη η κυβέρνηση
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Παλαιολόγος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων: «συναντήσαμε τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και μιλήσαμε και με Γεωργαντά, Σκυλακάκη για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικά τα προβλήματα των ΤΟΕΒ στην Ηλεία και γενικότερα. Αναφερθήκαμε κυρίως στο υψηλό κόστος ενέργειας. Το 2010 πληρώναμε ως ΤΟΕΒ μόνο για νερό το χρόνο 700.000 ευρώ και φέτος ο λογαριασμός έχει γράψει ήδη 3 εκατ. ευρώ. Η περιοχή ευθύνης μας περιλαμβάνει 100.000 στρέμματα, αλλά από αυτά καλλιεργούνται περί τα 50-55.000 στρέμματα. Στην αρχής της σεζόν ορίσαμε το τέλος άρδευσης στα 40 ευρώ το στρέμμα για τους αγρότες, συν 10 ευρώ το πάγιο. Με τα σημερινά δεδομένα και τους λογαριασμούς ρεύματος, πρέπει να πάει στα 60-65 ευρώ το στρέμμα μόνο για ρεύμα και στο σύνολο 80 ευρώ το στρέμμα. Μιλάμε για απαγορευτικά πλαίσια καλλιέργειας. Όλοι οι υπουργοί μας υποσχέθηκαν πως θα βάλουν πλάτη. Εκτιμώ πως θα υπάρξει παρέμβαση για τις χρεώσεις στο ρεύμα για όλα τα ΤΟΕΒ, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».
Τέλος, όπως μας είπε ο κ. Παλαιολόγος, έθεσε με τους συναδέλφους του και το ζήτημα της επαναφοράς της βεβαίωσης άρδευσης μέσω ΟΣΔΕ, ώστε να μην μπορούν οι παραγωγοί να πληρωθούν επιδοτήσεις, αν δεν εξοφλούν τα νερά, με τους αρμόδιους να απαντούν ότι το εξετάζουν. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Παλαιολόγο, ο ΤΟΕΒ θα αρχίσει να στέλνει λογαριασμούς στους παραγωγούς τις επόμενες ημέρες.
... όταν στην πλειοψηφία τους τα αγροτικά προϊόντα, αγοράζονται από τους εμπόρους κοψοχρονιά και σε τιμές κάτω από εκείνες των περασμένων ετών.
Εγκεφαλικά... μοιράζουν στους αγρότες όλης της χώρας που αρδεύουν μέσω ΤΟΕΒ, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού που καταφθάνουν στα γραφεία των τοπικών οργανισμών και αφορούν περιόδους κατανάλωσης εντός του περασμένου καλοκαιριού. Όπως εκτιμούν πάντως αρκετοί παραγωγοί, στις αρχές του καλοκαιριού σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να συγκρατηθούν λίγο οι καταναλώσεις, ωστόσο όσο περνούσαν οι μήνες, η ξηρασία μεγάλωνε τις ανάγκες για άρδευση. Η κατάσταση αυτή με τις υπέρογκες χρεώσεις για το αρδευτικό νερό, είναι βέβαιο πως θα εντείνει φαινόμενα απληρωσιάς λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στις ανάγκες, φέρνοντας πολλά ΤΟΕΒ σε ακόμα πιο δύσκολο σημείο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης: «εκδώσαμε μια ανακοίνωση για να ενημερώσουμε τους παραγωγούς, ώστε να προγραμματίσουν και εκείνοι τις ανάγκες τους. Πριν την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα το τέλος ανά αγρότη στο στρέμμα ήταν 42 ευρώ. Με τη ρήτρα πήγε 52 ευρώ. Χωρίς την έκδοση των λογαριασμών του Σεπτεμβρίου η μέχρι τώρα χρέωση από τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό του 1.554.531,62 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι σε σύγκριση με την περσινή τελική χρέωση το ποσοστό αύξησης είναι μέχρι τώρα πάνω από 30% και με την έκδοση των τελικών χρεώσεων θα υπερβεί το 40%. Εκτιμώ πως μπορεί να υπάρξει μια ακόμα αύξηση κατά 10 ευρώ το στρέμμα περίπου, ανάλογα πόσο θα έρθει ο λογαριασμός Σεπτεμβρίου. Αν δεν υπάρξει κάποια κρατική παρέμβαση η όποια αύξηση του κόστους θα επιβαρύνει τα αρδευτικά τέλη του 2022 και κατ επέκταση και τα αρδευτικά τέλη του επόμενου έτους 2023. Εμείς εδώ στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε κάποιες βροχές οι οποίες βοήθησαν. Μετέπειτα όμως επικράτησε ξηρασία και υπήρξαν ανάγκες για νερό έως τα μέσα Σεπτεμβρίου». Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολικά 33.000 στρέμματα με καλλιέργειες.
Αυξημένα σε σχέση με πέρσι 30, ακόμα και 40% εκτιμά πως θα είναι τα τέλη άρδευσης για τους αγρότες της περιοχής που αρδεύουν μέσω ΤΟΕΒ και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας. Όπως εξηγεί αρχικά ο ΤΟΕΒ είχε ορίσει το τέλος στα 40 ευρώ το στρέμμα μαζί με το πάγιο, αλλά όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που έρχονται, θα υπάρξει επιπλέον αύξηση.
Η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Ενιπέα έχει ως εξής:
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων για την εξέλιξη των τιμών άρδευσης ανά στρέμμα του 2022 μετά από την έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ που αφορούν τα αντλητικά συγκροτήματα του Οργανισμού. Διαπιστώνεται ότι χωρίς την έκδοση των λογαριασμών του Σεπτεμβρίου η μέχρι τώρα χρέωση από τη ΔΕΗ ανέρχεται στο ποσό του 1.554.531,62 € πράγμα που σημαίνει ότι σε σύγκριση με την περσινή τελική χρέωση το ποσοστό αύξησης είναι μέχρι τώρα πάνω από 30% και με την έκδοση των τελικών χρεώσεων θα υπερβεί το 40%. Αν δεν υπάρξει κάποια κρατική παρέμβαση η όποια αύξηση του κόστους θα επιβαρύνει τα αρδευτικά τέλη του 2022 και κατ επέκταση και τα αρδευτικά τέλη του επόμενου έτους 2023. Κρίνεται αναγκαίο ο σωστός προγραμματισμός των αρδευόμενων καλλιεργειών για τους αρδευτές του ΤΟΕΒ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την αύξηση του κόστους παραγωγής ως επακόλουθο της αύξησης του ρεύματος. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Για το Δ.Σ του Οργανισμού
Ο Πρόεδρος – Αναστάσιος Δραχμάνης
Δεν καταργούν δικαιολογητικά για σύνδεση γεώτρησης με αγροτικό τιμολόγιο αλλά αντιθέτως τα αυξάνουν, σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΓΕΔΥ.
Από 20/07/2022 ξεκίνησε η έκδοση βεβαιώσεων σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες» του ΤΕΕ και από 1/8/2022 για όλες τις ηλεκτροδοτήσεις απαιτείται η κατάθεση βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (άρθρο 47 Ν. 4495/2017, παρ. 3).
Η βεβαίωση σύνδεσης δεν καταργεί κανένα από τα αιτούμενα δικαιολογητικά που χρειαζόταν έως τώρα, αντιθέτως χρησιμοποιεί στοιχεία του Δελτίου Ν1 Γεωργοτεχνικών και Γεωοργοοικονομικών στοιχείων που εκδίδουν οι ΔΑΟΚ των Περιφερειών και που μέχρι τώρα ήταν το κύριο δικαιολογητικό για ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων, προσθέτοντας ένα επιπλέων δικαιολογητικό (με στοιχεία που είδη είναι γνωστά). Και όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς, είναι ουσιαστικά ένα ακόμη χαράτσι που αναγκάζεται να πληρώσει ο αγρότης σε ένα ιδιώτη μηχανικό.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, «η δυσαρέσκεια στους αγρότες είναι έντονη, ιδίως σε μια χρονική περίοδο που το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευτεί. Το κόστος του Δελτίου Ν1 Γεωργοτεχνικών και Γεωοργοοικονομικών στοιχείων που εκδίδουν οι ΔΑΟΚ έχει παράβολο 50 ευρώ και ουσιαστικά περιλαμβάνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Γεωπόνου της αρμόδιας ΔΑΟΚ προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που επιλέγει ο Αγρότης.
Το νέο δικαιολογητικό «βεβαίωση σύνδεσης» είναι επιπλέων δικαιολογητικό που συντάσσετε από ιδιώτη μηχανικό για όλες τις περιπτώσεις νέων ηλεκτροδοτήσεων συμπεριλαμβανομένου και τις περιπτώσεις της ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων.
Για τις αγροτικές εγκαταστάσεις όμως υπάρχει το Δελτίο Ν1 της αρμόδιας ΔΑΟΚ που μνημονεύει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα και άδειες, τα στοιχεία με την επιφάνεια και τους χώρους του έργου, τα στοιχεία του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα και τα στοιχεία της κατασκευής με τα γεωχωρικά δεδομένα της γεωργικής εκμετάλλευσης. Άρα ο ιδιώτης μηχανικός συντάσσει μια βεβαίωση ηλεκτροδότησης που για τα αγροτικά έχει είδη συνταχθεί από γεωπόνους του Δημοσίου με κόστος παραβόλου 50 ευρώ, ενώ οι μηχανικοί ξεκινούν για την βεβαίωση ηλεκτροδότησης από τα 300 ευρώ.
Η πρόταση μας είναι: Όλες οι νέες ηλεκτροδοτήσεις με Μειωμένο Αγροτικό Τιμολόγιο (Μ.Α.Τ.) να εξαιρεθούν από την βεβαίωση ηλεκτροδότησης του ΤΕΕ σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής, να εξαιρεθούν όσοι είναι αγρότες κανονικού ή ειδικού καθεστώτος και κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ υποστηρίζοντας αυτούς που πραγματικά παράγουν. Δικαιότερη προσέγγιση στον αγροτικό χώρο θα καταδείξει την υποστήριξη στην επισιτιστική επάρκεια και θα στηρίξει την πραγματική αγροτική οικονομία».
Γεωτρήσεις νομικών προσώπων εντός ιδιωτικών εκτάσεων λογίζονται ως έργα δημόσιας ωφέλειας και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λέει ο γενικός γραμματέας ενωσιακών πόρων και υποδομών.
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, και συγκεκριμένα οι γεωτρήσεις, κατασκευάστηκαν από κρατικούς φορείς και ανήκουν ιδιοκτησιακά στο κράτος. Η πλειονότητα αυτών κατασκευάστηκαν εντός των ορίων αγροτεμαχίων που ανήκουν σε ιδιώτες, χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα για απαλλοτρίωση της έκτασης την οποία καταλαμβάνουν. Ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης προκύπτει μια σειρά από προβλήματα για όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιοκτήτες, αγοραστές, επαγγελματίες μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κτλ., όπως βέβαια και για το ελληνικό δημόσιο.
Αναλυτικότερα, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων επιθυμούν να πουλήσουν την έκτασή τους, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αγοραπωλησίας.
Επίσης, καθώς η γεώτρηση εμφανίζεται ως αυθαίρετο κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, οι οποίες φαίνονται ως αυθαίρετες κατασκευές στο αγροτεμάχιό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται κύριοι του εγγειοβελτιωτικού έργου.
Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργείται και σε περιπτώσεις ανόρυξης νέας γεώτρησης προς αντικατάσταση της υφιστάμενης, καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί Άδεια Χρήσης Νερού και πιθανά να ανακύψει πρόβλημα και στην ανανέωση των συγκεκριμένων αδειών οι οποίες λήγουν στα τέλη του 2024.
Τέλος, το πρόβλημα οξύνεται σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου έχει αποβιώσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που ανακύπτουν από το υπάρχον καθεστώς ιδιοκτησίας των γεωτρήσεων και η ρύθμισή του προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων και δη του ελληνικού δημοσίου, τονίζουν σε ερώτησή που κατέθεσαν στη βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.
Τελικά, απάντηση προσπαθεί να δώσει ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, σημειώνοντας πως για γεωτρήσεις νομικών προσώπων (π.χ. ΤΟΕΒ) υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία και ακολουθείται διαδικασία απαλλοτρίωσης ή τηρείται το καθεστώς δουλείας οδού, καθότι έργα δημόσιας ωφέλειας. Σύμφωνα βέβαια με τον ίδιο, για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν ανά περίπτωση, υπεύθυνες είναι οι Περιφέρειες και τα ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ.
Δείτε εδώ την απάντηση Παπαγιαννίδη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις εθνικές αρχές και τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για τη γεωργική άρδευση.
Καθώς η Ευρώπη πλήττεται όλο και περισσότερο από ξηρασίες, η επανάχρηση του νερού καθίσταται ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί μια συμπληρωματική, ασφαλής και προβλέψιμη πηγή νερού και παράλληλα να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι υδάτινοι πόροι και να ενισχυθεί η προσαρμογή της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ωκεανών Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Οι πόροι του γλυκού νερού σπανίζουν και δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις. Σε καιρούς που καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες, είναι καθήκον μας να σταματήσουμε τη σπατάλη νερού και να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον πόρο αποτελεσματικότερα για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του γεωργικού μας εφοδιασμού. Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν σήμερα μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον στόχο αυτό ώστε να εγγυηθούμε την ασφαλή κυκλοφορία, σε όλη την ΕΕ, διατροφικών προϊόντων που παράγονται με ανακυκλωμένο νερό».
Ο κανονισμός για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2023, καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα των υδάτων, τη διαχείριση κινδύνου και την παρακολούθηση, ώστε να καταστεί ασφαλής η επανάχρηση του νερού. Μειώνει την πίεση που δέχονται τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα και προωθεί την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)
Ετοιμάζεται η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος (πλατφόρμας) για την υποδοχή και καταγραφή των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας εκτέλεσης έργων υδροληψίας και άδειας χρήσης νερού.
Χωρίς άδεια χρήσης νερού δεν μπορεί ο αγρότης να πάρει αγροτικό ρεύμα και έτσι αναγκάζεται να ποτίζει με γεννήτριες.
Στα πλαίσια των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδρογεωτρήσεων (Η.Σ.Α.Υ.) πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αποτελούμενης από τον κ. Διονύσης Γκούτη, γεωλόγο και μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων κ. Ε. Σπυρίδωνος, με το Γενικό Διευθυντή Υδάτων κ. Δημήτρη Βακάλη,τους Διευθυντές κ.κ. Μ. Γκίνη και κ. Λ. Γεωργαλά και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων στη διαδικασία αδειοδότησης σημείων υδροληψίας που ακολουθείται σήμερα, η οποία παρουσιάζει απαράδεκτα μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση, διεκπεραίωση και έκδοση των σχετικών αδειών, που για την επίλυσή τους η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει άμεσα την επαρκή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και τους τρέχοντες περιορισμούς στις προσλήψεις προσωπικού, προτείνεται η άμεση δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδροληψιών (Η.Σ.Α.Υ.), στα πρότυπα της πλατφόρμας Διαχείρισης Δηλώσεων Αυθαίρετων Κτισμάτων.
Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδότησης Υδροληψιών, που προτείνεται να λειτουργεί υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα επιτρέπει σε πιστοποιημένους ιδιώτες Γεωλόγους (ή Γεωτεχνικούς άλλων ειδικοτήτων με βάση το Π.Δ. 344/2000) να εισάγουν τις δηλωθείσες υφιστάμενες υδροληψίες και να εκδίδεται αυτόματα η σχετική Άδεια Χρήσης Ύδατος. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου - ταυτοποίησης και αλληλοσυμπλήρωσης του Η.Σ.Α.Υ με το υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ).
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία αδειοδότησης (που μπορεί να είναι παρόμοια με την ισχύουσα διαδικασία έκδοσης εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας), οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του υποβάλλοντος αρμόδιου ιδιώτη Γεωτεχνικού και η άδεια θα εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων.
Μάλιστα, με σκοπό την επίσπευση της έγκρισης των ήδη κατατεθειμένων φακέλων για έκδοση αδειών χρήσης ύδατος υφιστάμενων υδροληψιών, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει είτε την ισχύουσα διαδικασία αδειοδότησης είτε να κάνει χρήση του προτεινόμενου Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδροληψιών μέσω πιστοποιημένου ιδιώτη Γεωλόγου. Επιπρόσθετα, ότι το Η.Σ.Α.Υ. θα μπορούσε να αποτελέσει και εργαλείο για τον έλεγχο των υποχρεώσεων και όρων που αναφέρονται στην άδεια χρήσης ύδατος, όπως η επιτρεπόμενη προς απόληψη ποσότητα ύδατος, ο έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης του νερού κλπ.
Τέλος, το Η.Σ.Α.Υ. θα δώσει κίνητρο να απογραφούν οι χιλιάδες μικρές αδήλωτες υδροληψίες ανά την επικράτεια που για γραφειοκρατικούς λόγους δεν δηλώνονται από τους χρήστες, ενώ μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για ένα τηλεμετρικό σύστημα ελέγχου της παροχής άντλησης των μεγάλων αρδευτικών έργων.
Και τα δύο χαρακτηριστικά θα συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της χώρας. Εξάλλου σήμερα οι χιλιάδες εκκρεμείς αδειοδοτήσεις υφιστάμενων υδροληψιών στις υπηρεσίες, παραμένουν σε σκονισμένες βιβλιοθήκες, ουσιαστικά «αδήλωτες» και φυσικά πουθενά καταγεγραμμένες σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατικών πόρων.
Το ΓΕΩΤΕΕ δήλωσε ότι έχει καταρχήν την πρόθεση να αναλάβει την υλοποίηση και λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, στο οποίο οι πιστοποιημένοι επιστήμονες με τις προβλεπόμενες από το νόμο ειδικότητες θα μπορούν να εισάγουν τα δεδομένα των αιτήσεων, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Από τη πλευρά του υπουργείου δόθηκε ένα πρώτο σχέδιο για το διάγραμμα ροής ενός τέτοιου συστήματος και το ΓΕΩΤΕΕ θα επανέλθει σε εύλογο διάστημα με εκτίμηση του κόστους και των τεχνικών απαιτήσεων για τη λειτουργία του συστήματος
Ευτυχώς έπεσαν αρκετές βροχούλες τους τελευταίους μήνες και γλίτωσαν ποτίσματα οι παραγωγοί, όμως όσο προχωρά το καλοκαίρι τα πράγματα δυσκολεύουν.
Σε εξαιρετικά μεγάλες επιβαρύνσεις για τα αρδευτικά τέλη ενδέχεται να οδηγηθούν αρκετοί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και του γενικότερου κλίματος ακρίβειας που επικρατεί. Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, οι πιο πολλοί ΤΟΕΒ της χώρας προχώρησαν στον καθορισμό μιας αρχικής τιμής χρέωσης ανά στρέμμα, αυξημένη κατά 5 ευρώ από πέρσι, όμως, το εκκαθαριστικό ποσό χρέωσης θα προκύψει με το τέλος της αρδευτικής σεζόν, δεδομένου ότι κανείς δε μπορεί από σήμερα να προβλέψει τι λογαριασμούς θα στείλουν στους οργανισμούς οι διάφοροι πάροχοι. Κατά κάποιες άλλες πληροφορίες, βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα για το κόστος ενέργειας η άρδευση μέσω ορισμένων ΤΟΕΒ θα ανέβει τρεις και τέσσερις φορές πάνω από πέρσι.
Ο κ. Κώστας Καραδήμας, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Μεσολογγίου δήλωσε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ο Οργανισμός προχώρησε σε αύξηση κατά 5 ευρώ το στρέμμα στα αρδευτικά τέλη της τρέχουσας αρδευτικής περιόδου, σε σχέση με την περσινή. Έτσι, τα αρδευτικά τέλη κυμαίνονται πλέον ανάλογα και την καλλιέργεια μεταξύ 32-35 ευρώ το στρέμμα. Πιο ακριβές είναι οι εισφορές για την καλλιέργεια τριφυλλιού.
Αυξημένα αρδευτικά τέλη κατά 5 ευρώ το στρέμμα, σε σύγκριση με πέρσι, καλούνται να πληρώσουν και οι αγρότες που αρδεύουν τις καλλιέργειές τους μέσω του ΤΟΕΒ Τιτανίου στην Καρδίτσα. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Βασίλης Γιαννάκος από τα 35 ευρώ το στρέμμα πέρσι, φέτος βάλαμε τις χρεώσεις στα 40 ευρώ το στρέμμα, όμως θα γίνει εκκαθάριση στο τέλος της αρδευτικής περιόδου και τότε θα προκύψουν οι τελικές επιβαρύνσεις. Πέρσι ο ΤΟΕΒ Τιτανίου έλαβε την πρωτοβουλία να απορροφήσει την χρέωση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έτρεξε από τον περασμένο Αύγουστο, για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες. Το καλό φέτος είναι πως οι βροχοπτώσεις του περασμένου διαστήματος λιγόστεψαν τις ανάγκες για νερό, προς όφελος των αγροτών της περιοχής.
Σε διπλασιασμό των τελών άρδευσης προχώρησε εν τω μεταξύ ο ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου Σερρών, με τους αγρότες να είναι ανάστατοι, όπως χαρακτηρστικά αναφέρουν στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον παραγωγό κ. Σωτήρη Ζουρνατζή, ο ΤΟΕΒ καθόρισε τα αρδευτικά τέλη από 20 ευρώ πέρσι σε 40 φέτος με την αιτιολογία της ρήτρας αναπροσαρμογής, φέρνοντας σε αδιέξοδο τον παραγωγικό κόσμο, χώρια, που όπως ο ίδιος συμπληρώνει δεν επαρκεί και το νερό για το πότισμα.
«Μέχρι τώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της για το ρεύμα η κυβέρνηση»
«Δεν κάναμε καμιά αύξηση στα αρδευτικά τέλη, τα οποία είναι και φέτος 15 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιέργεια, όπως το 2021. Αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της και τις εξαγγελίες της, για επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, εκτιμώ πως δεν θα αλλάξουν τα τέλη για τους παραγωγούς», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο επί χρόνια πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, κ. Δημήτρης Χύτας. Και εξηγεί ο ίδιος: «Το χρονικό διάστημα από 01/01/2021 έως 31/05/2021 ο λογαριασμός μας για το ηλεκτρικό ήταν 99.250 ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα το 2022 ήταν 105.302 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μικρή διαφορά που είναι εύκολο να απορροφήσουμε. Σημειωτέον ότι από τα 105.302 ευρώ που σας είπα, τα 89.811,98 αντιστοιχούν στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρέπει να πούμε πως και η ΔΕΗ λόγω κερδών μας κατέβασε την τιμή της κιλοβατώρας κατά 20% φέτος. Αν συνεπώς τηρήσει ο πρωθυπουργός όσα έχει εξαγγείλει και το επόμενο διάστημα, τότε δεν θα αυξήσουμε καθόλου τα τέλη».
5 ευρώ τέλη το στρέμμα με το φωτοβολταϊκό
Ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας έχει στα σκαριά δυο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,5 MW προκειμένου με την ολοκλήρωσή τους, να καλύπτει τις ανάγκες του σε ρεύμα. Σύμφωνα με τον κ. Χύτα, οι ανάγκες του ΤΟΕΒ ετησίως ανέρχονται σε 4,5 εκατ. κιλοβατώρες. Με τα φωτοβολταϊκά σε πλήρη ισχύ το 2023, αν όλα πάνε καλά, ο Οργανισμός θα καλύπτει το 85% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα και θα έχει την ευχέρεια να ρίξει τις ετήσιες εισφορές κάτω από τα 5 ευρώ το στρέμμα.
Ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η κυβέρνηση είναι παρούσα, δίπλα στους Έλληνες αγρότες, έχοντας ως στόχο τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στην περιοχή, στην οποία συνοδευόταν από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό .
Διαπίστωση του κ. Γεωργαντά είναι ότι στην περιοχή της Καρδίτσας, παρά τις οικονομικές, δυσκολίες υπάρχει οργασμός έργων καθώς γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εθνικών και ενωσιακών πόρων και εργαλείων χρηματοδότησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας από την Περιφέρεια μόνο, εκτελούνται 607 έργα προϋπολογισμού 662 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι στο νομό γίνονται από το ΥπΑΑΤ δύο εμβληματικά έργα:
- Το αρδευτικό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού προυπολογισμού 285 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής 114 εκατ. και συντήρησης για 20-25 έτη, 171 εκατ. ευρώ) και
- Το αρδευτικό Υπερείων – Ορφανών, προϋπολογισμού 224 εκατ. (κόστος κατασκευής 80,148 εκατ. και κόστος συντήρησης για 20-25 έτη 143,85 εκατ.).
Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο, όπως τόνισε, περιλαμβάνει έργα που αλλάζουν τον χάρτη στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκε δίπλα στους αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής, ψηφίζοντας ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καταστροφές που είχε προκαλέσει ο ΙΑΝΟΣ.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει από εθνικούς πόρους άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ άμεσα θα διαθέσει περί τα 110 εκατ. επί πλέον, από ενωσιακούς πόρους, για τη στήριξη των αγροτών. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι αγρότες που μετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία, πλέον φορολογούνται μόνο κατά 50% στο εισόδημά τους.
Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καρδίτσας και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βασίλη Τσιάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μούσιο, το οινοποιείο Καραμήτρου και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο, ο οποίος τον συνόδευσε στο υπό περάτωση έργο του κτηρίου στο οποίο θα στεγάζονται οι προνοιακές υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε επίσης, το έργο του περιμετρικού δακτυλίου της Καρδίτσας. Όπως είπε ο κ. Αγοραστός η Καρδίτσα θα είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας η οποία αποκτά ολοκληρωμένο περιφερειακό δακτύλιο με ηχοπετάσματα.
Ο κ. Γεωργαντάς προήδρευσε σε κοινή σύσκεψη των ΔΣ του Εμπορικού Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Δήμας, οι βουλευτές του Νομού Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Κωτσός και εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής.
Η αύξηση του κόστους καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών. Μια λύση, που έχει μηδενικά λειτουργικά έξοδα, είναι οι ηλιακές αντλίες, που μπορούν να κάνουν την άντληση νερού άρδευσης με φωτοβολταϊκά πάνελ. Για τις ηλιακές αντλίες μας μιλάει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος της εταιρεία «PALS» Βλαχογιάννης Παν. & ΣΙΑ ΟΕ.
1) Τα τελευταία χρόνια, αναδύονται νέες τεχνικές άντλησης νερού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι είναι οι ηλιακές αντλίες ποιος ο τρόπος λειτουργίας τους;
Οι ηλιακές αντλίες είναι μια καινοτόμα ιδέα για την άντληση νερού, είτε υποβρύχια είτε επιφανειακά, που ενώ εφαρμόζεται πολλά χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα. Χρησιμοποιώντας την δωρεάν ηλιακή ενέργεια, η άντληση μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά επιφέροντας άμεσο οικονομικό όφελος στον χρήστη και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα ηλιακά συστήματα άντλησης της Γερμανικής εταιρίας LORENTZ αποτελούν την πιο αξιόπιστη επιλογή που μπορούν να προσφέρουν νερό οπουδήποτε το χρειάζεστε. Κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της άντλησης νερού με ηλιακή ενέργεια έχοντας μακροχρόνια εμπειρία από τα απλά έως και τα πιο απαιτητικά συστήματα. Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται μέσω ενός controller απευθείας στην ενέργεια λειτουργίας της αντλίας, χωρίς να απαιτείται η χρήση μπαταριών. Αυτό κάνει το σύστημα επωφελές γιατί έχει μηδενικό λειτουργικό κόστος χωρίς να μειώνεται η απόδοση λόγω των αντλιών που είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη με έξυπνο σχεδιασμό βελτιώνεται περισσότερο η πρακτικότητα της εγκατάστασης χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα. Όλες οι μέθοδοι άρδευσης ενός χωραφιού μπορούν να υποστηριχθούν και να ενσωματωθούν πλήρως στις αντλίες LORENTZ.
Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται ο τρόπος λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος:
2) Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα που έχουν;
Μια ηλιακή αντλία έχει πολλά πλεονεκτήματα να προσφέρει στον χρήστη της:
α) Οικονομικό όφελος: Έχοντας κάνει σωστό σχεδιασμό δημιουργούμε ένα αποδοτικό σύστημα το οποίο έχει μηδενικό λειτουργικό κόστος. Συνυπολογίζοντας το υψηλό κόστος ενέργειας (είτε δίκτυο είτε ακόμη περισσότερο μια γεννήτρια) η απόσβεση στην τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος επιτυγχάνεται άμεσα και έπειτα το κέρδος είναι δεδομένο.
β) Φιλική προς το περιβάλλον: Η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του ήλιου που χρησιμοποιείται έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι αντλίες Lorentz έχουν αποτρέψει την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων CO2 από το 2001. Αυτό ισούται με την ετήσια παραγωγή CO2 της Ισλανδίας! Σε αυτό περιλαμβάνεται μόνο η εκπομπή CO2 που αποφεύχθηκε χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια αντί για τη χρήση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο. Είναι μια καλή αρχή, σκεφτείτε τι μπορούμε να πετύχουμε στο μέλλον.
γ) Έξυπνα συστήματα: Εκτός από την κλασική λειτουργία ενός αρδευτικού συστήματος, η LORENTZ έχει αναπτύξει ένα πλήρες πακέτο αξεσουάρ όπως έλεγχο πίεσης, ροής, στάθμης γεώτρησης, τηλεμετρίας μέσω GSM, bluetooth σύνδεσης του συστήματος με εφαρμογή Android κλπ.
δ) Αξιοπιστία: Στα αρδευτικά συστήματα πρωταρχικός παράγοντας είναι η ποιότητα. Το νερό είναι η ζωή σε ένα αγρόκτημα ή ένα χωράφι, είναι σημαντικό λοιπόν να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή του χωρίς προβλήματα. Η αποφυγή προβλημάτων θα αποτρέψουν επίσης μελλοντικά ανεπιθύμητα κόστη όπως επισκευής, ανταλλακτικών, κόστος ανάρτησης και επανατοποθέτησης στην γεώτρηση κ.α.
Μειονέκτημα σε ένα σύστημα ηλιακής αντλίας μπορεί να χαρακτηριστεί το αρχικό κόστος επένδυσης, που είναι υψηλότερο από την αγορά ενός αντίστοιχου συμβατικού συστήματος.
3) Μια ηλιακή αντλία από ποια εξαρτήματα αποτελείται;
Ένα σύστημα ηλιακής αντλίας έχει 3 βασικά μέρη: αντλία - controller - φωτοβολταϊκά πάνελ.
Οι ηλιακές αντλίες έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τις συμβατικές αντλίες για χρήση με φωτοβολταϊκά.
Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια γραφικά όπου στην πρώτη στήλη φαίνεται μια συμβατική αντλία ενώ στην δεύτερη μια ηλιακή.
Το controller (η καρδιά του συστήματος) έχει βασική σημασία καθώς διαχειρίζεται τόσο την είσοδο της ενέργειας των φωτοβολταϊκών όσο και τη λειτουργία της αντλίας. Ακόμη, στον controller καταλήγουν και όλα τα επιπλέον αξεσουάρ που χρησιμεύουν στην διαχείριση του συστήματος. Γίνεται καταγραφή δεδομένων και επικοινωνία με τον χρήστη μέσω εφαρμογής στο κινητό.
Ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων που χρησιμοποιούνται σε κάθε εφαρμογή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της.
Η Lorentz διαθέτει στην γκάμα της δεκάδες αντλίες ώστε να δίνεται η βέλτιστη και πιο αποδοτική λύση στο σύστημα του κάθε χρήστη. Ο σωστός σχεδιαμός ενός τέτοιου συστήματος έχει μεγάλη σημασία και χρειάζεται να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό. Η εταιρία «PALS» με μακροχρόνια εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και με το δίκτυο συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να υλοποιήσουμε το ανάλογο σύστημα για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες στην άντληση νερού. Η ηλιακή άντληση μέσω της Lorentz ξεκινάει από το 1995. Με μακροχρόνια λοιπόν εμπειρία έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο μοντέλο υψηλής απόδοσης και ποιότητας, με αποτέλεσμα η έννοια ηλιακή άντληση και Lorentz να έχουν ταυτιστεί.
4) Ένας παραγωγός για να κάνει μια τέτοια επένδυση θέλει να ξέρει και πότε θα γίνει η απόσβεση;
Ακριβής εκτίμηση για τον χρόνο απόσβεσης ενός ηλιακού συστήματος άντλησης δεν μπορεί να γίνει καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος όπως το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας, οι κλιματολογικές συνθήκες, η περίοδος και ώρες λειτουργίας κ.α. Ωστόσο με σωστό σχεδιασμό αυτά τα συστήματα επιφέρουν σχετικά σύντομη απόσβεση και ειδικά αν συνυπολογίσουμε την μεγάλη αύξηση στο κόστος της ενέργειας η απόσβεση αυτή είναι ακόμη πιο άμεση.
5) Μιλάμε για ένα μηχάνημα που μετά την αγορά χρειάζεται ανταλλακτικά και σέρβις, τα προσφέρετε στους παραγωγούς;
Οι ηλιακές αντλίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα αγρόκτημα ή χωράφι. Σε περίπτωση βλάβης χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες και ζημιογόνες καθυστερήσεις. Η «PALS» ως επίσημη αντιπρόσωπος στην Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο τεχνικό τμήμα με εκπαίδευση στην Γερμανία για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών LORENTZ.
Δείτε παρακάτω σύνδεσμο με έργα σε όλη την Ελλάδα (εδώ)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο υφυπουργός ανέφερε πως προχωρούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες από την επαρχία του Μεσολογγίου και συγκεκριμένα από τις περιοχές Λεσίνι και Πεντάλογο, που πέρσι πλημμύρισαν αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε υποδομές, οδικά δίκτυα, σταβικές εγκαταστάσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο κ.λπ. είχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, την περασμένη Παρασκευή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι παρουσίασαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας, ενώ πολλοί αναφέρθηκαν στα δραματικά υψηλά επίπεδα του κόστους παραγωγής και εκτροφής, στο μείζον θέμα των δασικών χαρτών που έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην πρωτογενή παραγωγή, στις περικοπές επιδοτησεων, αλλά και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στην περιοχή, που αποτελούν εξαιρετικά... σπάνιο φαινόμενο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αγροκτηνοτρόφος από την περιοχή του Πενταλόφου, κ. Δημήτρης Κουτρούλης, που έδωσε το παρόν στην ενημερωτική σύσκεψη: «ο υφυπουργός μας έκανε ενημέρωση σχετικά με τις αποζημιώσεις και την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης στις πλημμυρόπληκτες περιοχές Λεσινίου και Πενταλόφου, περιοχές που επλήγησαν πέρσι. Από την πλευρά μας του θέσαμε όλα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων. Προσωπικά εξήγησα στον υφυπουργό ότι έχουν γίνει αυθαίρετες παρεμβάσεις όλες αυτές τις δεκαετίες στον κάμπο Λεσινίου με αποτέλεσμα το έργο το αποστραγγιστικό να μην λειτουργεί όπως πρέπει. Επίσης ζητήσαμε ως αγρότες έργα υποδομής».
Η ανακοίνωση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
Επίσκεψη και συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στο Λεσίνι
Την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, επισκέφθηκα την ευρύτερη περιοχή του Λεσινίου -που είχε πληγεί προ μηνών από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα- και πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής στο χωριό Πεντάλοφο, ενώ βρεθήκαμε και στο πεδίο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνος Λύρος, καθώς και ο κ. Βασίλης Ρούσσας, ο οποίος δραστηριοποιείται και συνεργάζεται με τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναλύσαμε εκτενώς με όλους τους συμμετέχοντες:
την πορεία υλοποίησης του έργου αποκατάστασης και βελτίωσης των υποδομών και δικτύων άρδευσης στη ευρύτερη περιοχή του ΤΟΕΒ Λεσινίου από την Περιφέρεια, με χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ από την Κυβέρνηση,
την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο,
τις περαιτέρω ανάγκες που έχουν προκύψει στους κτηνοτρόφους της περιοχής από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και
τα περαιτέρω δομικά ζητήματα που υπάρχουν σε υποδομές και δίκτυα, και τα οποία χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και μελέτης.
Σε συνέχεια της γόνιμης συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και δρομολόγησης των επόμενων βημάτων, βρεθήκαμε στο πεδίο και σε σημεία που χρήζουν περαιτέρω παρεμβάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Την προηγούμενη εβδομάδα αναδείξαμε το πρόβλημα με το κομμένο ρεύμα επί ένα σχεδόν χρόνο στον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ.
Άμεσως, λέει το ρεπορτάζ μας, κινητοποιήθηκαν πολιτικοί παράγοντες της Λάρισας. Οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν το θέμα στη βουλή ενώ πρωτοβουλίες ανέλαβε και ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας. Τελικά, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Σωτήρης Τζιούφας: «συμφωνήσαμε με τη ΔΕΗ να καταβάλλουμε 100.000 ευρώ και να καλύπτουμε τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος. Τα παλιά χρέη θα τα διακανονίσουμε. Την Πέμπτη έχουμε Γενική Συνέλευση στον ΤΟΕΒ για να δούμε τις λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και πως από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούμε να ποτίζουμε».
Σημειωτέον ότι το χρέος του ΤΕΟΒ Μάτι Τυρνάβου προς τη ΔΕΗ σήμερα ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός παραμένει με κομμένο το ρεύμα από τον Ιούλιο του 2021 και οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν για δεύτερη συνεχή χρονιά να χάσουν την παραγωγή τους.
Η ανακοίνωση του βουλευτή έχει ως εξής:
«Λευκός καπνός» μετά τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις του αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, και του προέδρου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, Σωτήρη Τζιούφα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, και τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς δρομολογείται η σύναψη νέας σύμβασης του Οργανισμού με την Επιχείρηση για την ηλεκτροδότηση του αρδευτικού δικτύου, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η φετινή αρδευτική περίοδος για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.
Όπως είναι γνωστό, ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου δεν ηλεκτροδοτείται, λόγω οφειλών, από πέρυσι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή θέση οι παραγωγοί Αμπελώνα, Γιάννουλης, Φαλάνης και Βρυότοπου, οι οποίοι καλλιεργούν 7.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων 5.000 με δένδρα και αμπέλια και τα υπόλοιπα με καλαμπόκια, τριφύλλια, βαμβάκια, προϊόντα σημαντικά για την αγροτική παραγωγή και την οικονομία του τόπου μας.
Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λαρισαίος πολιτικός με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Σωτήρη Τζιούφα και εργαζόμενους του Οργανισμού συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στα οικονομικά προβλήματα, που έχουν εξαντλήσει τον Οργανισμό, με τα έσοδα από τα αρδευτικά τέλη να αγγίζουν, κάθε χρόνο, τις 300.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Μάλιστα, τα έξοδα επιβαρύνονται από τις κλοπές σε πολύτιμο εξοπλισμό και προβλήματα που σχετίζονται με το απαρχαιωμένο υπέργειο δίκτυο και τον πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και προκαλούν μεγάλες απώλειες ενέργειας και συχνές ζημιές. Συγχρόνως, ο κ. Τζιούφας επισήμανε την προοπτική βιωσιμότητας του ΤΟΕΒ από το έργο υπογειοποίησης του δικτύου και το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των γεωτρήσεων, που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα δώσει ζωή στους παραγωγούς με εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.
Ο Χρήστος Κέλλας μάλιστα, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του αρδευτικού προβλήματος, καθώς διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες καθιστούν το «πότισμα» αναγκαίο, σε μια χρονική στιγμή που οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος παραγωγής.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, αφού χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα για ηλεκτροδότηση του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, παρέπεμψε το θέμα προς επίλυση στην ηγεσία της ΔΕΗ. Μετά την εξέλιξη αυτή και κατόπιν επικοινωνίας του κ. Κέλλα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Στάση, ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου συμμετείχαν, από πλευράς ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο πρόεδρος Σωτήρης Τζιούφας και οι εργαζόμενοι Νίκος Ζαρογιάννης και Θωμάς Γκανούρης, και, από πλευράς ΔΕΗ, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στους οποίους ετέθη εκ νέου το ζήτημα αναγκαιότητας ηλεκτροδότησης του Οργανισμού και η οικονομική και κοινωνική διάστασή του για την ευρύτερη περιοχή. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύναψη νέας σύμβασης του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου με τη ΔΕΗ, με όρους και προϋποθέσεις, που θα τεθούν προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ.
Μετά τη θετική εξέλιξη του ζητήματος, που ταλανίζει επί πολλούς μήνες τους αγρότες του Αμπελώνα, της Γιάννουλης, της Φαλάνης κι όμορων περιοχών, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την κατανόηση που έδειξε στο αίτημα της διοίκησης και των αρδευτών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, μιας περιοχής με δυναμικές καλλιέργειες, που συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική και εθνική οικονομία. Συγχρόνως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία αντιμετώπισε το θέμα με προοπτική, δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία στον Οργανισμό, με τη σύναψη νέας σύμβασης ηλεκτροδότησης, ώστε οι παραγωγοί να μην στερηθούν το πολύτιμο νερό, αλλά και κίνητρα για την οικονομική του εξυγίανση. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, έμπρακτα, τη στήριξή της στον αγροτικό τομέα και στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη».
Το ανέδειξε πριν λίγες ημέρες ο ΑγροΤύπος.
Άμεση πολιτική λύση και επαναφορά της ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ στο Μάτι Τυρνάβου, ώστε να αρδευτούν 7.000 στρέμματα του ΤΟΕΒ, ζητούν οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, με αναφορά τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Συγκεκριμένα, οι Λαρισαίοι βουλευτές κατέθεσαν ως αναφορά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, που φέρνει στο φως την καταγγελία του προέδρου του ΤΟΕΒ της περιοχής, Σωτήρη Τζιούφα, σύμφωνα με την οποία η παροχή του ρεύματος από τη ΔΕΗ έχει διακοπεί εδώ και ένα έτος, από τις 20 Ιουλίου του 2021, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες (πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, αμπέλια κ.λπ.), αλλά και αροτραία (σιτηρά, βαμβάκι) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Μάτι – Τυρνάβου.
Επισημαίνεται δε ότι και την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι καλλιέργειες δεν ποτίστηκαν επαρκώς, όπως και τα αροτραία, και υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της ίδιας ζημίας, εάν δεν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση για την άρδευση 7.000 στρεμμάτων της περιοχής.
Η παρατεταμένη αδυναμία άρδευσης των ανωτέρων καλλιεργειών απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή την αγροτική παραγωγή της περιοχής και η Πολιτεία οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα, μη μεταθέτοντας δικές της ευθύνες στην Δικαιοσύνη, στην οποία θα αναγκαστεί να προσφύγει ο ΤΟΕΒ για να αρδευτούν 7.000 στρέμματα και να ζήσουν οι οικογένειες των αγροτών.
Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου εδώ
Επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ΤΟΕΒ Μεσολογγίου και Κατοχής, μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και τη δικαίωση των οργανισμών.
Μπαίνει το νερό στο αυλάκι σταδιακά στον κάμπο του Μεσολογγίου που έχει πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Ήδη όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου κ. Κώστας Καραδήμας, έχει γίνει επανασύνδεση του ρεύματος στα ΤΟΕΒ Μεσολογγίου και Κατοχής και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των αντλιοστασίων.
Δυο αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου ήδη λειτουργούν, σύμφωνα με τον κ. Καραδήμα, ο οποίος προτρέπει τους υπεύθυνους στο ΥπΑΑΤ να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα της εισπραξιμότητας των οργανισμών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των ΤΟΕΒ Λεσινίου, Παραβόλας και Φυτειών, που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα ώστε η ΔΕΗ να τους επανασυνδέσει το ρεύμα.
Απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς Θεσπρωτίας
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ζητώντας να ληφθούν μέτρα που να εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς, δίνοντας ταυτόχρονα οριστική λύση στο πρόβλημα των οφειλών του προς τη ΔΕΗ, η οποία διέκοψε για μια ακόμα φορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παρόλο που η μεταξύ τους τοπική συμφωνία τηρείτο απόλυτα.
Σχετικά με την κατάθεση της ερώτησης, ο Μάριος Κάτσης δήλωσε: «Την ώρα που οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα αγροτικά εφόδια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τη στιγμή που οι αγρότες πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τα καύσιμα και την ενέργεια, η ΔΕΗ αποφάσισε να κόψει αδικαιολόγητα την ηλεκτροδότηση στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς. Και αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο ΤΟΕΒ τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΔΕΗ από το 2019, σχετικά με τα χρέη του προς την εταιρεία, πληρώνοντας τα συμφωνηθέντα. Έχουμε φτάσει στα μέσα Μαΐου, και ακόμα τα αντλιοστάσια του κάμπου δεν έχουν ρεύμα για να λειτουργήσουν. Πως θα ποτίσουν τις καλλιέργειες τους οι αγρότες; Αναρωτήθηκε κανένας από τους «αρμόδιους» της κυβέρνησης τι θα γίνει στην περίπτωση που οι παραγωγοί χάσουν την καλλιεργητική περίοδο; Ακούσαμε, πριν κάποιες μέρες τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει με στόμφο μέτρα «ανακούφισης» για τις υψηλές τιμές ρεύματος. Πού ήταν οι αγρότες και οι ΤΟΕΒ μέσα σε αυτά τα ψίχουλα που ανακοινώθηκαν; Πουθενά. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει εντελώς μόνους τους αγρότες, να τα βγάλουν πέρα με τα αποτελέσματα των τραγικών πολιτικών επιλογών της, και την περίοδο της πανδημίας, και την περίοδο της έκρηξης των τιμών που βιώνουμε τώρα. Και όχι μόνο δεν τους βοηθά, αλλά τους προσθέτει και επιπλέον προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να επιβιώσουν. Με την ερώτηση που κατέθεσα στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώ να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της διακοπής ρεύματος στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς, καθώς και οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα με τα χρέη παρελθόντων ετών του οργανισμού, ώστε να υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι θα λειτουργεί απρόσκοπτα».