Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πληρωμή άρδευσης μέσω τσεκ, η καταστροφή 65.000 στρ. στο Μεσολόγγι έφερε παρέμβαση Λιβανού

23/09/2021 10:21 πμ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται να συνδέσει τα αρδευτικά τέλη με την ενιαία ενίσχυση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται να συνδέσει τα αρδευτικά τέλη με την ενιαία ενίσχυση.

Κλυδωνισμούς προκαλεί το σαθρό πεδίο όσον αφορά στην άρδευση των καλλιεργειών, στο οποίο καλούνται να δουλέψουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Είναι δε ακόμα πιο παράδοξο σε περιοχές με πλεόνασμα νερού, οι παραγωγοί να μη μπορούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο στο ΥπΑΑΤ προσανατολίζονται να συνδέσουν από την επόμενη κιόλας χρονιά, την πληρωμή των αρδευτικών τελών, με το ΟΣΔΕ, δηλαδή να παρακρατούνται (κατά το πρότυπο των εισφορών του ΕΛΓΑ), τα αρδευτικά τέλη από την ενιαία ενίσχυση (επιδοτήσεις), καθώς διαβλέπουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, αποτελεσματική στον ορίζοντα. Σημειωτέον ότι κάτι αντίστοιχο είχε ισχύσει τελευταία φορά επί υπουργίας Μπατζελή στο ΥπΑΑΤ, γεμίζοντας τότε τα ταμεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέτρα για την εισπραξιμότητα των οργανισμών είχε λάβει και η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, τότε μικρό όφελος είχαν από αυτά οργανισμοί και γεωργοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόβλημα με τις οφειλές τυχόν κακοπληρωτών δημιουργείται στους οργανισμούς και από την δυνατότητα που παρέχει πολλές φορές η πολιτεία για ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία σε δόσεις. Έτσι, ακόμα κι αν οι διοικήσεις των οργανισμών στείλουν καταστάσεις στις Εφορίες για βεβαίωση και είσπραξη, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή σε δόσεις, με αποτέλεσμα τα ταμεία των οργανισμών να γεμίζουν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η σύνδεση των τελών με το ΟΣΔΕ φαίνεται πως θα εντάσσεται και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθούν κυβέρνηση και ΥπΑΑΤ για τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.

Σε... λιτανεία προσανατολίζονται οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αν δε βρέξει, ηχηρή παρέμβαση Λιβανού σε ΔΕΗ και Σκρέκα

Χάος εν τω μεταξύ επικρατεί στον κάμπο του Μεσολογγίου, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τον ΤΟΕΒ Κατοχής, σε 60.000 με 65.000 υπολογίζονται τα στρέμματα που παραμένουν απότιστα λόγω του ότι η ΔΕΗ κατέβασε εκ νέου τους διακόπτες των αντλιοστασίων. Εκατομμύρια δέντρα ελιάς Καλαμών και εσπεριδοειδών, λίγο πριν τη συγκομιδή διψούν, με την επίσημη πολιτεία να εναποθέτει όπως φαίνεται τις ελπίδες της σε τυχόν βροχές, ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται για λιτανείες, αφού υπάρχουν περιοχές στο Μεσολόγγι, που έχει να ρίξει νερό έξι μήνες.

Την ίδια ώρα το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να ανοίξουν άμεσα οι διακόπτες από τη ΔΕΗ. Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός απέστειλε, λένε πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επιστολή στον διευθύνοντα της ΔΕΗ και τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την οποία τους ζητά να λάβουν μέριμνα ώστε να μην καταστραφούν οι καλλιέργειες. Στην επιστολή το ΥπΑΑΤ αιτιολογεί το αίτημα, τονίζοντας πως έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αρδεύσεις, που θα θεραπεύει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αντίστοιχο πρόβλημα με τα ΤΟΕΒ και τη ΔΕΗ αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Λάρισα, στην Θεσπρωτία και αλλού. Σε περιοχές της Λάρισας μάλιστα υπάρχει ΤΟΕΒ με κατεβασμένο διακόπτη από την ΔΕΗ, από τις 20 Ιουλίου, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μη μπορούν να αρδεύσουν. Το καλό στις περιοχές αυτές ωστόσο είναι πως έχουν πέσει βροχές τις τελευταίες ημέρες.

Μετά το φετινό πάθημα... η Π.Ε. Βοιωτίας προετοιμάζει την επόμενη αρδευτική περίοδο

Σύσκεψη με εκπροσώπους των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και των αγροτικών φορέων του Κωπαϊδικού πεδίου, συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, με αφορμή τη λήξη της αρδευτικής περιόδου, μια περίοδος, που όπως έχει γράψει και παλιότερα ο ΑγροΤύπος, σημαδεύτηκε από πολλά προβλήματα.

Πρόκειται για τη συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο μέσον της φετινής αρδευτικής περιόδου, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Παναγιώτης Νταντούμης, Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Ηρακλής Ντουφεξής, Τ.Κ. Παύλου, Αλέκος Βασιλείου, Τ.Κ. Ακραιφνίου, Γιάννης Ζυγογιάννης, Τ.Κ. Κάστρου, οι εκπρόσωποι της Τ.Κ. Καρυάς κ. Αθανάσιος Παπανικολάου και Τ.Κ. Πύργου κ. Γιάννης Σταμούλης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Σάββας Κεφαλάς, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιεών κ. Κώστας Μπουζίκας. Ακόμα συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη και ανάδοχοι που έχουν αναλάβει την άρδευση της Κωπαΐδας.

Όπως δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Ακραιφνίου, Κάστρου, Παύλου, Πύργου, Καρυάς, καθώς και από τον Αντιδήμαρχο Αλιάρτου- Θεσπιέων, στις συγκεκριμένες περιοχές, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην άρδευση του χωραφιών. Το πρόβλημα εντοπίστηκε φέτος και αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου και αφορούσε ελλιπή άρδευση συγκεκριμένων χωραφιών, αρμοδιότητας της Π.Ε. Βοιωτίας, στην περιοχή του.

Ειδικότερα και σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις των Υπηρεσιών, από τα 240.000 στρέμματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα ποτίσματος της Π.Ε. Βοιωτίας, είχαν ελλιπή άρδευση περίπου 400 στρέμματα.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τα νέα έργα, που ξεκινούν εντός των ημερών, και αφορούν σε:

  • 1.000.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία Κωπαΐδας
  • 500.000 ευρώ για επισκευή θυροφραγμάτων
  • 2.700.000 ευρώ για στεγανοποίηση καναλιού Υλίκης
  • 929.000 ευρώ για καθαρισμό καναλιών
  • 2.400.000 ευρώ για επισκευή πλωτού αντλιοστασίου Υλίκης
  • 582.000 ευρώ για κατασκευή γέφυρας Στροβικίου (S)
  • 530.000 ευρώ για επισκευή 20 γεφυριών εντός της Κωπαϊδας
  • 1.299.000 ευρώ για μελέτη οριοθέτησης του Μέλανα ποταμού.

Επίσης ξεκινάει η γεωλογική μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα της Κωπαΐδας, με στόχο να γίνουν γνωστές, με επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα, οι δυνατότητες του υπεδάφους, ώστε να προβλεφθούν νέα έργα, σύμφωνα με τις επιταγές και των νέων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Επιπλέον, προετοιμάζεται μελέτη ελέγχου των ποσοτήτων νερού που πέφτουν στον αγωγό του Μόρνου και καταλήγουν στον κάμπο της Κωπαΐδας.

Ολοκληρώνοντας και ενόψει της χειμερινής περιόδου, η Π.Ε. Βοιωτίας ενημέρωσε ότι έγινε έλεγχος για πιθανά σημεία, στα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα και να αντιμετωπιστούν άμεσα, ταυτόχρονα με το έργο αποκατάστασης των θυροφραγμάτων, που επίσης θα δώσει λύσεις σε ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τέλος, ζητήθηκαν προτάσεις από τους παρευρισκομένους, τις οποίες και θα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Βοιωτίας, προκειμένου να ενταχθούν στο σχεδιασμό των νέων έργων, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Με το πέρας της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, δήλωσε: «Δεσμευτήκαμε να επανέλθουμε, με τη λήξη της αρδευτικής περιόδου, στο ίδιο τραπέζι, με τους ίδιους συνομιλητές, προκειμένου να αξιολογήσουμε όλοι μαζί το σχεδιασμό της φετινής, ιδιαίτερη δύσκολης, άρδευσης της Κωπαΐδας. Με εξαίρεση τον Άγιο Δημήτριο, όπου όλοι ξέρουμε τα διαχρονικά προβλήματα της άρδευσης συγκεκριμένων χωραφιών λόγω της θέσης τους, το σύνολο των παρευρισκομένων αναγνώρισε την ομαλή άρδευση των αρδευόμενων εκτάσεων από την Π.Ε. Βοιωτίας. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τα νέα έργα που ξεκινούν εντός των ημερών και αφορούν σε υποδομές σε όλο το κωπαιδικό πεδίο. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Βοιωτίας συνεχίζουν τις παρεμβάσεις στον κάμπο μας με νέα έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και στην διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής, συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ με σχετικές μελέτες προετοιμάζει τον σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον, μετά και τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που ήδη βιώνουμε. Προσωπικά, πάντοτε αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τους ανθρώπους μας κατάματα, δεν κρύβομαι και δεν ζω σε καμιά εικονική πραγματικότητα. Αντιθέτως, δίνω λύσεις και απαντώ με σκληρή δουλειά».

Σχετικά άρθρα
17/04/2024 12:28 μμ

Υπεγράφη, χθες Τρίτη (16/4), η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού και τηλεμετρίας για τον έλεγχο διαρροών και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Νιγρίτας», προϋπολογισμού 6,053 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του έργου θα έχει διάρκεια 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέων συστημάτων αυτοματισμού, καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού για τον τηλε-έλεγχο – τηλεχειρισμό εξοικονόμησης νερού και ενέργειας μέσω του ελέγχου των διαρροών στο σύνολο του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, έκτασης 66.554 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, αφορά στα εξής:

  • Ένα σύστημα αυτοματισμού, τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού δικτύου άρδευσης που αποτελείται από πέντε (5) Τοπικούς Σταθμούς Άρδευσης και 61 Σημεία Μέτρησης Παροχής αγωγού για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου, έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο (2) Τηλεμετρικών Αγρο-μετεωρολογικών Σταθμών δικτύου και έναν Φορητό Σταθμό Ελέγχου.
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 1.000 ηλεκτρικών Υδροστομίων, καθώς και συστήματος καθοδικής προστασίας στους αγωγούς εξόδου των αντλιοστασίων για την αντιδιαβρωτική προστασία του δικτύου.

Με την ολοκλήρωση της προμήθειας θα επιτευχθούν η μείωση κατανάλωσης ύδατος, τουλάχιστον κατά 30%, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η βελτιστοποίηση της φυτικής παραγωγής και η αύξηση των εσόδων του ΤΟΕΒ Νιγρίτας.

Τελευταία νέα
18/04/2024 04:17 μμ

Μέχρι 15 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», που είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τον κ. Γεώργιο Πανέτα, εκπρόσωπο της εταιρείας Ether, που αφορά επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις.

Η Ether είναι μια δυναμική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά της Ενέργειας στην χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και μπήκε στον χώρο των φωοβολταϊκών από το 2009. Από το 2015 η εταιρία ανήκει στον Όμιλο Εταιριών Intracom Telecom, συνδυάζοντας τις υφιστάμενες λύσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής του ομίλου με ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πανέτας, «οι αγρότες καλούνται να καταθέσουν στην αίτηση τους στο ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα αναγράψουν την ισχύ που θέλουν να έχει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Ερ. Τι πρέπει να προσέξουν στις αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στο πρόγραμμα;

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50 kW.
Στις αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται το net metering δηλαδή ο ενεργειακός συμψηφισμός, ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW έχουμε το net billing δηλαδή συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός). Με την επένδυση net billing π[ουλά το ρεύμα ο αγρότης στην τιμή των 6,5 ευρώ την Κιλοβατώρα.
Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:
Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW
B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW
Πάντως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες είναι ότι προτεραιότητα θα έχουν οι αιτήσεις για τα μικρά φωτοβολταϊκά έως 10,8 kW. Ωστόσο θα πρέπει τώρα να καταθέσουν οι αιτήσεις και για τα μεγάλα έως 50 kW.

Ερ. Συμφέρει net billing ή net metering;

Ανάλογα την κάθε περίπτωση που έχουμε. Αν κάποιος αγρότης έχει μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος συμφέρει να κάνει αίτηση για net metering, ενώ αν έχει μικρή κατανάλωση τότε συμφέρει να κάνει ένα είδος επένδυσης με φωτοβολταϊκά όπως είναι το net billing.
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι ένας αγρότης βάζει ένα πάνελ 30 kW δηλαδή βγάζει ενέργεια για όλο τον χρόνο περίπου 50.000 kW.
Αν καταναλώνεις όλη αυτή την ενέργεια τότε με net metering έρχεται δωρεάν και δεν πληρώνει τον χρόνο (με σημερινές τιμές) περίπου 7.500 ευρώ για κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν δεν το καταναλώσεις και το πουλήσεις τότε με net billing θα έχει ένα εισόδημα (με σημερινές τιμές) περίπου 3.250 ευρώ.

Ερ. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση μπαταρίας φωτοβολταϊκών;

Οι μπαταρίες φωτοβολταικών ή συσσωρευτές αποθηκεύουν την ενέργεια. Η λειτουργία των χωραφιών είναι τέτοια που δεν βοηθάει η τοποθέτηση συσσωρευτών. Η ενέργεια του φωτοβολταϊκού την ημέρα χρησιμοποιείται το βράδυ για το πότισμα. Οπότε δεν υπάρχει λόγος αποθήκευσης.

Ερ. Πόση έκταση χρειάζεται για να τοποθετηθεί ένα πάνελ 50 kW;

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε χωράφι αλλά εκτίμησή μου είναι ότι για ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 50 kW χρειάζεται μια έκταση περίπου 500 - 600 τετραγωνικά μέτρα. Βέβαια αν μπει το πάνελ σε μια οροφή αποθήκης που δεν έχει σκίαση τότε χρειάζεται γύρω στα 300 τετραγωνικά.

Ερ. Τι ενίσχυση δίνει το πρόγραμμα;

Η ενίσχυση που θα λάβουν οι αγρότες φτάνει το 30% της αξίας της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 50 kW στοιχίζει περίπου 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση που θα καταβληθεί στον αγρότη θα είναι 12.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα έχει απόσβεση:

  • για net metering με σημερινές τιμές ρεύματος σε μια 3ετία ή 4ετία
  • για επένδυση net billing σε μια 5ετία

Ερ. Υπάρχουν αγρότες που θα μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση;

Εδώ έχει γίνει ένα λάθος στην πρόσκληση και θα πρέπει να το διορθώσουν οι υπεύθυνοι. Υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν αγροτική παροχή γιατί είναι μέλη σε κάποια συνεταιριστική οργάνωση. Αγροτική παροχή σημαίνει να είσαι δικαιούχος αγροτικού ρεύματος. Αυτοί που δεν έχουν επειδή είναι μέλη συνεταιρισμών δεν θα μπορέσουν να κασταθέσουν αίτηση στο πρόγραμμα.

17/04/2024 10:05 πμ

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας απένειμε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference».

«Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Τζον Κέρι, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια μπορεί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια επειδή γέμισε η Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά έχουμε και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή επισιτιστικής κρίσης δε μπορείς να «καταστρέφεις» την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη δικαιολογία ότι θέλεις να μειώσεις τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί θα είναι λιγότερο πετρέλαιο ή λιγότερα τρόφιμα;

Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης για τρόφιμα. Όμως η αγροτική προσφορά, εκτός από τα προβλήματα λόγω κλίματος αναμένεται να έχει στο κοντινό μέλλον και γεωπολιτικές «πιέσεις». Είναι ενδεχόμενο, οι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, με βάση τις εξαγωγές τους. Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και περιλαμβάνει χώρες που διαθέτουν αυξημένη προσφορά πετρελαίου και τροφίμων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική αφρικανικών χωρών με χαμηλή διατροφική ασφάλεια. Οι ρωσικές εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων προς την Αφρική και συγκεκριμένα τις υπο-Σαχάριες περιοχές αυξήθηκαν, κατά 30%, στην περίοδο 2023-2024 σε σχέση με το 2020-2021. Στο μέλλον φαίνεται ότι οι εξαγωγές αγρο-τροφίμων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος από την Ρωσία προς τον Παγκόσμιο Νότο, με στόχο την δημιουργία περιοχών επιρροής, με προφανή γεωπολιτικά οφέλη.

Επιπλέον, η εντεινόμενη συχνότητα και βιαιότητα απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια αρόσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο λόγω ανυδρίας, πλημμυρών και κυμάτων καύσωνα, που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς καμιά στρατηγική αλλά με μια άναρχη ανάπτυξη. Σε όλη την χώρα χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αγρότες που νοίκιαζαν χωράφια τα χάνουν γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα δώσουν σε εταιρείες - με το αζημίωτο - για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Στις 15 Μαρτίου 2024, ο κ. Σταυρογιάννης, μαζί με έναν συντοπίτη του από τον Παλαμά Φθιώτιδας και δύο ακόμη από το Καλαμάκι Λαμίας, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κατά παντός υπευθύνου, διοικητικού στελέχους και υπαλλήλου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι μηνυτές ζητούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ποινικά όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, από τις 9 Αυγούστου 2020.

Την ημερομηνία εκείνη τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει το όριο ανά Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 1MW μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα καλυφθούν δε θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά για την Αττική και τα νησιά, το όριο τίθεται στο 0,5%. Με τροποποιητική ΚΥΑ, τον Οκτώβριο του 2022, το σχετικό όριο περιορίστηκε στο 0,8%, ενώ παρέμεινε στο 0,5% για την Αττική και τα νησιά. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά έως και 10.875 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, με μέγιστο όριο συνολικά εγκατεστημένης ισχύος τα 776,78 ΜW.

Το ερώτημα είναι κάνει κάποιος έλεγχο για το πόσα στρέμματα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά ή μοιράζουν συνεχώς άδειες; Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα.

12/04/2024 06:11 μμ

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών.

Οι υποχρεώσεις των προμηθευτών για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» των αγροτών
Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, με σκοπό να προσφέρουν το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στους αγρότες, προσδιορίζονται σε Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Στην ίδια Απόφαση προβλέπονται οι λεπτομέρειες ένταξης αγροτικών καταναλωτών σε πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποχρεούνται να προσφέρουν οι προμηθευτές.
Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση σε μακροχρόνια (10ετή) βάση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Απόφασης χορηγούνται, για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)- με μέγιστο όριο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500 MW κατά απόλυτη προτεραιότητα- οριστικές προσφορές σύνδεσης σε παραγωγούς, οι οποίοι, εντός 3 μηνών από την έναρξη της παρούσας Απόφασης θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις ή συμφωνίες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), με Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμεί να εκπροσωπήσει κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Αξίζει να επισημανθεί πως η ισχύς των σταθμών ΑΠΕ στους οποίους θα χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών κατόχων παροχής αγροτικού ρεύματος που προτίθενται να εκπροσωπούν οι προμηθευτές, που συμβάλλονται με τους αντίστοιχους παραγωγούς.

Τα δικαιολογητικά και οι λεπτομέρειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι επιθυμούν να εκπροσωπήσουν καταναλωτές κατόχους παροχής αγροτικού ρεύματος, εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος της Απόφασης, ανακοινώνουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων προμήθειας «ΓΑΙΑ» που προσφέρουν, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης των 10 ετών, με δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης κατά τα 2 πρώτα έτη της σύμβασης.

Στη συνέχεια, οι αγρότες μπορούν να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με τον προμηθευτή που επιθυμούν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 2 μηνών από το πέρας ανακοίνωσης των τιμολογίων προμήθειας «ΓΑΙΑ».

Τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που προσκομίζουν οι αγρότες για να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» είναι κατ’ ελάχιστο Υπεύθυνη Δήλωση (εμπεριέχεται στο Παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης), υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής.

Κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού με σταθμό ΑΠΕ (net metering) δεν μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» γι’ αυτές τις παροχές.

Διαδικασία εξόφλησης οφειλών και αλλαγή προμηθευτή
Για τους αγρότες, που επιθυμούν να συμβληθούν με προμηθευτή, που προσφέρει τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου, ενώ η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που απορρέουν από τη σύμβαση προμήθειας δεν εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι προμηθευτές που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση καταναλωτών κατόχων παροχής αγροτικού ρεύματος, μέσω σύναψης σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», αναλαμβάνουν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης, για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών εφόσον υπάρχουν, προς άλλον ή άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης, η εκπροσώπηση θεωρείται άκυρη και ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος εκπροσωπείται εκ νέου από τον προηγούμενο προμηθευτή του.

Πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν κάθε συμβαλλόμενο σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Διευκρινίζεται πως η ένταξή του σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξή του σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που αιτηθεί μόνο τη ρύθμιση των οφειλών του.

Το ποσό της οφειλής αγροτών που μπορεί να ρυθμιστεί αφορά οφειλή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Παράλληλα, το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.

Ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος οφείλει να υποβάλει αίτημα ρύθμισης οφειλής προς τον προμηθευτή, που επιθυμεί να συμβληθεί με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», το αργότερο έως και τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», δηλώνοντας την προτίμησή του για το πρόγραμμα ρύθμισης που επιθυμεί να ενταχθεί (συνοδευόμενο από την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος της παρούσας Απόφασης).

Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα. Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται αυτόματα από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση, που η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» πραγματοποιηθεί πριν από το πέρας της συμβατικής διάρκειας ισχύος της από φυσικό πρόσωπο, τότε ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος επιβαρύνεται, με ρήτρα αποχώρησης ποσού 70 ευρώ.

12/04/2024 04:01 μμ

Διαμαρτυρία υπαλλήλων στους Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας για το σχέδιο νόμου περί δημιουργίας Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων.

Κατά την έκτακτη συνάντηση των εργαζομένων των Ο.Ε.Β. της Θεσσαλίας την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρευρεθήκαν εργαζόμενοι των Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΠΟΥΟΕΒ) με σκοπό την συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ, που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση που αφορά στη σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλία Ανώνυμης Εταιρείας (Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ).

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατά παράβαση της αρχής της ισότητας αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους των ΟΕΒ με τρόπο διαφορετικό και άνισο σε σχέση με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας Ο.Ε.Β. της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας και Ελέγχου Δόμησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια κατάσταση στον νέο Οργανισμό που σχεδιάζεται με υπαλλήλους δύο ταχυτήτων με το αυθαίρετο κριτήριο της υπηρεσίας ή του Οργανισμού από όπου προέρχονται.

Ι. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στο άρθρο 15ο παρ 4 του νομοσχεδίου που αφορά στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας προβλέπεται ότι " Τα καθήκοντα των υπαλλήλων που μεταφέρονται σύμφωνα με την παρ. 1 αντιστοιχούν προς εκείνα που ασκούσαν στη Διεύθυνση της παρ. 1. Εξακολουθούν να διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά, οι πάσης φύσεως, επιπλέον μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, που ελάμβαναν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Ο χρόνος προϋπηρεσίας τους αναγνωρίζεται για όλες τις υπηρεσιακές και μισθολογικές συνέπειες και η υπαλληλική τους κατάσταση διέπεται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς της παρ. 17 του άρθρου 4 του ν. 3513/2006 (Α’ 265).
Στο άρθρο 16ο παρ. 4 που αφορά στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας Ο.Ε.Β. της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας και Ελέγχου Δόμησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπεται ότι «Τα καθήκοντα των υπαλλήλων που μεταφέρονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντιστοιχούν προς εκείνα που ασκούσαν στη Διεύθυνση Υδροοικονομίας και Εποπτείας του Τ.Ο.Ε.Β., με την επιφύλαξη της παρ. 2. Εξακολουθούν να διατηρούνται, ως προσωπική διαφορά, οι πάσης φύσεως, επιπλέον μισθολογικές διαφορές και επιδόματα, που ελάμβαναν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Ο χρόνος προϋπηρεσίας τους αναγνωρίζεται για όλες τις υπηρεσιακές και μισθολογικές συνέπειες και η υπαλληλική τους κατάσταση διέπεται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3408/2005 (Α΄ 272)».

Στο άρθρο 17ο παρ 5 που αφορά στους υπαλλήλους των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων προβλέπεται ότι «Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, μεταφέρεται στον Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που απασχολούνταν στους Ο.Ε.Β., το οποίο καθίσταται προσωπικό του Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ και κατατάσσεται σε αντίστοιχες με αυτές που ήδη κατείχαν, ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες συστήνονται αυτοδικαίως, με βάση τα τυπικά τους προσόντα. Για τις θέσεις αυτές εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για διορισμό οργάνου, η οποία ισχύει από την έκδοση της απόφασης της παρ. 1 για όλες τις έννομες συνέπειες».

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω στους υπαλλήλους που θα προέρχονται από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων δεν θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους ενώ η μισθολογική κατάσταση τους (μισθολογικές διαφορές, επιδόματα) δεν διατηρείται όπως προβλέπεται για τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι οποίοι μεταφέρονται στον Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ.

ΙΙ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΥΣΗΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ.
Στο άρθρο 15 παρ. 7 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «σε περίπτωση λύσης ή με οποιονδήποτε τρόπο κατάργησης του Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ, το προσωπικό της παρ. 1 επιστρέφει αυτοδικαίως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με το προηγούμενο καθεστώς» και αντιστοίχως στο 16 παρ. 7 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «σε περίπτωση λύσης ή με οποιονδήποτε τρόπο κατάργησης του Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ, το προσωπικό της παρ. 1 επιστρέφει αυτοδικαίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με το προηγούμενο καθεστώς». Αντίθετα σχετικά με τους υπαλλήλους που θα προέρχονται από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την περίπτωση λύσης ή κατάργησης του Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
οι οποίοι διαθέτουμε γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο των εγγείων βελτιώσεων καθώς αποτελούμε εξειδικευμένο επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και

ΖΗΤΟΥΜΕ την βελτίωση του νομοσχεδίου, ώστε όλοι οι υπάλληλοι του Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και δη:

α) ως προς την βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση τους ανεξαρτήτως την υπηρεσία ή τον Οργανισμό από τον οποίο προέρχονται και ειδικότερα να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία και η μισθολογική κατάσταση (μισθολογικές διαφορές, επιδόματα) και των υπαλλήλων που θα προέρχονται από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και

β) στην περίπτωση λύσης ή κατάργησης του Ο.Δ.Υ.Θ. ΑΕ να προβλέπεται αυτοδικαίως η μετακίνηση των υπαλλήλων που θα προέρχονται από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

11/04/2024 10:57 πμ

Μεγάλο ενδιαφέρον ήδη από τις πρώτες ώρες για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, την 1η μέρα οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675 καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος έχει οριστεί στα 30 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων προέρχεται από τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει συνολικά πάνω από 250 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα συνιστά μια πρωτοβουλία στα πλαίσια δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για την μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών και την οποία επιμελήθηκε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ώστε να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή μετά τις αρχικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πριν δύο μήνες.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός).

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, που αφορά τροποποίηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (εδώ)

Στο μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ, έως τις 15 Μαΐου 2024, στις 18:00.

Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τυχόν ερωτήματα και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα 218 2185146 (ώρες λειτουργίας 09:00 - 17:00) και 213 1513598 (ώρες λειτουργίας 11:00 – 17:00).

11/04/2024 10:05 πμ

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά αυτό δεν σημαίνει «δεν πληρώνω» ούτε σπατάλη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024», στο πάνελ με θέμα: «Νερό: ένας κοινόχρηστος πόρος, μια αυξανόμενη πρόκληση».

«Το καμπανάκι κινδύνου έγινε καμπάνα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε πολιτική νερού», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι στο παρελθόν γίνονταν έργα ακόμα και για πολιτικούς λόγους, χωρίς να υπολογίζεται ότι το αντιπλημμυρικό έργο για μια περιοχή ήταν… πλημμυρικό για κάποια άλλη.

«Να τελειώσουμε με τα ψέματα. Να λέμε αλήθειες. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώνει. Να σταματήσουμε να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Εδώ το πράγμα έχει φτάσει στο μηδέν. Πρέπει να κάνουμε πολιτική νερού. Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας είναι ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά κι έρχεται να εφαρμοστεί βίαια. Ωριμάσαμε πολύ γρήγορα γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή. Αυτός ο Ενιαίος φορέας θα είναι οδηγός μας για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας», είπε και ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο ο φορέας διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Σημείωσε, ακόμη, ότι μετά την Θεσσαλία ο Ενιαίος Φορέας για τη διαχείριση των υδάτων θα υλοποιηθεί σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε ότι απαιτούνται διαβαθμισμένα έργα, δηλαδή φράγματα, προ- φράγματα, λιμνοδεξαμενές. Έργα που το ένα θα λειτουργεί συμπληρωματικά του άλλου.

Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» μέσω του οποίου προγραμματίζονται αρδευτικά έργα ύψους 4 δις ευρώ. Ήδη έξι έργα 675 εκατ. ευρώ βρίσκονται στη φάση κατοχύρωσης αναδόχου, καθώς και σε νέο πρόγραμμα που θα αφορά λιμνοδεξαμενές σε νησιά. Θύμισε δε ότι το πρώτο πρόγραμμα για λιμνοδεξαμενές στα νησιά είχε ξεκινήσει το 1993 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε διακοπεί βιαίως.

Όπως είπε ο υπουργός «πολλά δεν πήγαν καλά τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα του νερού. Ο Daniel μας ξεγύμνωσε, είδαμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε και μας έδειξε ότι είμαστε πολύ πίσω. Mας έκανε να πάμε γρήγορα μπροστά. Μάθαμε ότι τελικά έχουμε πολλά προβλήματα, ανομοιογένεια σε υποδομές».

Αναφέρθηκε στη μελέτη της HVA την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα και οδηγό για να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του τόπου σε αποφάσεις. «Καλούμαστε να δούμε το θέμα του νερού υπεύθυνα. Οι προτεραιότητες μπήκαν βίαια και πρέπει να τις υλοποιήσουμε», είπε, γιατί «η κλιματική κρίση ήρθε και θα μείνει. Το νερό λιγοστεύει και η κλιματική κρίση δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι, υπογράμμισε, να προχωρήσουμε μπροστά γιατί η κλιματική κρίση ήρθε και θα μείνει και δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα. Η Ευρώπη αργεί χαρακτηριστικά, όμως εμείς επιδιώξαμε και πετύχαμε συμμαχίες με τις εννέα ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου με τις οποίες έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις συμμαχίες που η χώρα μας οικοδόμησε στην ΕΕ μέσω της Eumed-9 και του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τόνισε ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Αυγενάκης, αντιμέτωποι με την εξής αντιφατική συνθήκη. Από τη μια έχουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην υγεία του εδάφους με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις να απειλούνται με ερημοποίηση με παράλληλη μείωση των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων και από την άλλη έχουμε τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, απαιτεί αντίστοιχη αύξηση της παραγόμενης τροφής κατά 60% μέχρι το 2050.

Αντίστοιχα η παραγωγή του νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% στην ίδια χρονική περίοδο μέχρι το 2050 και αυτό υπό την βασική προϋπόθεση της συνεχούς βελτίωσης των υποδομών άρδευσης.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, η οποία δεν αφορά στο μακρινό μέλλον αλλά στο αύριο και φυσικά μας αφορά όλους.

Συνεπώς χρειαζόμαστε μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των υδάτων, με καίριες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν επάρκεια μακροπρόθεσμα.

09/04/2024 10:38 πμ

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ανοίγει από σήμερα, Τρίτη (9 Απριλίου), στις 12 το μεσημέρι, για υποβολή αιτήσεων.

Η σχετική προκήρυξη για την εκκίνησή του υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50 kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.
Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50 kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

  • Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW
  • B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.

Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με βασικό όφελος τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα, για όλους τους επαγγελματίες αγρότες που θα το αξιοποιήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 50kW που προβλέπει, με ενίσχυση 30% του συνολικού κόστους επένδυσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που θέσαμε, προσφάτως, σε δημόσια διαβούλευση, όπου και συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του προγράμματος «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Από σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και να επιδοτηθούν με ποσοστό 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW. Αναγνωρίζοντας την πίεση που δημιουργεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση τη ελάφρυνσης των αγροτών. Με την δράση «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» υλοποιούμε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες αγρότες με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30.000 kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ, ενώ σειρά έχει η ενεργοποίηση του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» που θα εξασφαλίσει, σε μακροχρόνια βάση για τους αγρότες, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και η προώθηση ειδικού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για το οποίο η Πολιτεία θα αναλάβει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης».

08/04/2024 11:52 πμ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ των 10 μεταρυθμίσεων που περιλαμβάνει είναι και ο «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά).

Ακόμη υπάρχει και η μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, καθώς και δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Επίσης περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα αφορά και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς:
α) της διαχείρισης υδάτων,
β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,
γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής,
δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης,
ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.

Με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δρομολογώντας ενέργειες σε τρία κομβικά επίπεδα:
1ον Στην προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της εξειδικευμένης διαχείρισης των υδάτων, του εξορθολογισμού της διαχείρισης, προστασίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχα.
2ον Στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν κινδύνους και να ανακάμπτουν από προκλήσεις και πάσης φύσεως κρίσεις, στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και συμπληρωματικά στην επίλυση συναφών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.
3ον Στην εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια, στην περαιτέρω προώθηση και τον εκσυγχρονισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι 10 μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

1. Μεταβίβαση των πολυδιασπασμένων αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, εκ των οποίων πολλοί είχαν προβληματική λειτουργία), σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία», που θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά). Αναλαμβάνει, δηλαδή, εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
2. Η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί), δηλαδή των μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και με δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
3. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, περιοχή περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική κρίση, που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς καμία διαχείριση. Και αυτό, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται η επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση Υβριδικών Σχημάτων συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεταποιούν βιομάζα (για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.λπ.), που υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που καθιστούν τα δάση παραγωγικά προφυλάσσοντάς τα ταυτόχρονα -κατά το δυνατόν- από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
4. Η δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, που ενισχύουν, καταλυτικά, το έργο της πυροσβεστικής, όταν οι πυρκαγιές αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχουν μεγάλα μέτωπα και πολυήμερη διάρκεια.
5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, με στόχο την εξάλειψη και την κατεδάφιση κάθε νέας, αυθαίρετης δόμησης. Για το σκοπό αυτό μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης σε ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με τη βοήθεια μεγάλης επένδυσης στη σύγχρονη τεχνολογία (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), θα επιτρέπει στην ταχύτατη καταγραφή, τον έλεγχο και την κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης, με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
6. Θεσμοθετείται Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, Στρατηγικά Σχέδια και Σχέδια Δράσης για τους ΟΤΑ με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανθεκτικότητα των πόλεων, που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και οι άλλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (γερασμένο οικιστικό απόθεμα, ενεργειακή ανεπάρκεια, προβληματική κοινωνική συνοχή κ.ά.).
7. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.
8. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
9. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
10. Για την επιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού που είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο πολυνομοσχέδιο που θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται νευραλγικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι για τα πολλαπλά και σημαντικά θέματα που καλύπτει το νομοσχέδιό μας, έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να διατυπώσουν βάσιμα και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά τους».

Για να δείτε το νομοσχέδιο και να κάνετε σχόλια στη διαβούλευση πατήστε εδώ

05/04/2024 09:48 πμ

Με αφορμή το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών ρεύματος των αγροτών που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel, κατατέθηκε ερώτημα στην Βουλή.

Συγκεκριμένα ο ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτημα στην Βουλή, προς στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Τι προτίθεστε να πράξετε για να υλοποιηθούν άμεσα οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου:

α) να μπορέσουν να ποτίσουν τις εαρινές τους καλλιέργειες και

β) να ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο δίκτυο όσοι είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό;».

Ο Θεσσαλός πολιτικούς που έγινε αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρωθεί η ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών αγροτών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι πρωτοφανείς ζημιές από τον Daniel στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε καλλιέργειες, σε αγροτική γη και εξοπλισμό, αλλά και σε οικίες, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους αγρότες της Θεσσαλίας. Επέφεραν απώλεια εσόδων και έκτακτα έξοδα, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία και να αρχίσουν να παράγουν ξανά.

Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα (ΦΕΚ 40 Α/15.3.2024).

Η διαδικασία της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, για όσους δύνανται να καλλιεργήσουν, ξεκίνησε και απαιτεί τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ωστόσο, παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας, οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε αυτούς τους διακανονισμούς και συνεπώς δεν δύνανται να αρδεύσουν μετά τις εαρινές σπορές.

Ομοίως, παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και όσοι πληγέντες αγρότες είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό με το ρεύμα για άρδευση, το γνωστό net metering. Οι προθεσμίες που είχαν για την σύνδεσή τους στο δίκτυο λήγουν προσεχώς, αλλά η καθυστέρηση ρύθμισης των οφειλών τους στη ΔΕΗ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται, δεν τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε επισφάλεια το εγχείρημα του ενεργειακού συμψηφισμού για τις αγροτικές παροχές τους».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγοντας τονίζει ότι «οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα ζητούν να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ άμεσα και να ξεκινήσουν, απαλλαγμένοι από το βάρος της οικονομικής δυστοκίας, ξανά την παραγωγική διαδικασία».

Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος έγραψε τα εξής:
Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών, που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel, στη Θεσσαλία, είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.
Είχαμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο στις αρχές Μαρτίου, ότι δεν μπορούν να «τρέξουν» γιατί η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όσοι είναι σε σύμβαση με ιδιωτικούς πάροχους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Οι ρυθμίσεις αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.
Αυτή την εποχή οι παραγωγοί είναι στα χωράφια τους για σπορές καλαμποκιού, βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, δηλαδή έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τα ρεύματα.
Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις στις οφειλές του αγροτικού ρεύματος δεν έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας.

04/04/2024 09:59 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να στηρίξει δύο έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Το έργο «Faethon» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών μονάδων καθεμία από τις οποίες θα έχει δυναμικότητα 252 MW, καθώς και την κατασκευή ολοκληρωμένων μονάδων θερμικής αποθήκευσης τηγμένου άλατος και ενός υποσταθμού υπερυψηλής τάσης. Στόχος αυτού του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια προς χρήση σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης, όπως τις βραδινές και τις νυκτερινές ώρες.

Το έργο «Σέλι» περιλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW συνοδευόμενης από ένα ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές ιόντων λιθίου. Στόχος αυτού του έργου είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.

Και οι δύο κατασκευές προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025.

Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφότερα τα έργα αναμένεται να αυξήσουν την ετήσια καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 1,2 TWh. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 2,1 % της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020. Επιπλέον, τα δύο έργα θα τονώσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 8 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Οι μονάδες αποθήκευσης και στα δύο έργα θα συμβάλουν στην αποσύνδεση της κατανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή, μετριάζοντας έτσι τη διαλείπουσα φύση της ηλιακής ενέργειας και ενισχύοντας τη σταθερότητα του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτά τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ στηρίζουν δύο καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και, παράλληλα, θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Τα μέτρα θα βοηθήσουν την ΕΕ και την Ελλάδα να επιτύχουν τους στόχους μας για απανθρακοποίηση και κλιματική ουδετερότητα και να μειώσουν την εξάρτησή μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια και το σχέδιο REPowerEU», δήλωσε η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

03/04/2024 11:12 πμ

Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών, που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel, στη Θεσσαλία, είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.

Είχαμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο στις αρχές Μαρτίου, ότι δεν μπορούν να «τρέξουν» γιατί η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όσοι είναι σε σύμβαση με ιδιωτικούς πάροχους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Οι ρυθμίσεις αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Αυτή την εποχή οι παραγωγοί είναι στα χωράφια τους για σπορές καλαμποκιού, βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, δηλαδή έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τα ρεύματα.

Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις στις οφειλές του αγροτικού ρεύματος δεν έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας.

Το πρόβλημα ήρθε στην Βουλή, σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την μη αποκατάσταση των εκατοντάδων βλαβών του αρδευτικού δικτύου, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την φετινή αγροτική παραγωγή, εξαιτίας της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας, λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού του.

Όπως, συγκεκριμένα, επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Μείζον πρόβλημα πλέον συνιστά, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων η ελλιπής στελέχωση του τοπικού υποκαταστήματος του ΔΕΔΔΗΕ στη Λάρισα, όπως και η έλλειψη σημαντικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι ανεκτέλεστες βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου, να υπερβαίνουν τις 300 (!), θέτοντας σε κίνδυνο πολλές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, όπως αναδεικνύουν και ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, η επιχείρηση αντιμετωπίζει εκτός από το πρόβλημα της υποστελέχωσης και ζήτημα έλλειψης σε «μετρητές, κιβώτια (μάξιγκραφ) κολόνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκατάστασης των βλαβών» τουλάχιστον επτά μήνες (!) μετά την ολική καταστροφή του φθινοπώρου.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και σε βάθος τουλάχιστον δέκα και πλέον χρόνων, το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό μειώνεται διαρκώς, χωρίς να αναπληρώνεται από ανάλογες προσλήψεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και τις αρχές του αμέσως επόμενου, ειδικά, το υποκατάστημα Λάρισας θα στερηθεί των υπηρεσιών ακόμη οκτώ έμπειρων τεχνικών, λόγω συνταξιοδότησης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι παραγωγοί του ν. Λάρισας, μετά τις τεράστιες ζημιές των Daniel και Elias στα αγροτικά τους μηχανήματα, την παραγωγή τους, αλλά και τη γη τους, να αντιμετωπίζουν ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα, η λύση του οποίου τους υπερβαίνει και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για επαναφορά σε μία καλλιεργητική κανονικότητα, που τόσο έχουν ανάγκη, μετά την φετινή σχεδόν ολική καταστροφή.

Αυτή, μάλιστα, τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, κυριολεκτικά, δίνει «μάχη με το χρόνο», αφού η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα παραπάνω προστίθενται και στα όσα καταμαρτυρούσε η βουλευτής με την υπ’ αριθμ. 3816 και ημερομηνία 15/03/2024 ερώτησή της στη Βουλή, σε σχέση με την ανάγκη επιπλέον αστυνόμευσης στις πλημμυρόπληκτες περιοχές του ν. Λάρισας, εξαιτίας των αυξημένων κλοπών ηλεκτρολογικού υλικού και αγροτικών μηχανημάτων, που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει αποφασιστικά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τους Λαρισαίους παραγωγούς, προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή ούτε ενός καλλιεργήσιμου στρέμματος από τη λειψυδρία, εξαιτίας των δικών της αβελτηρίων και παραλείψεων», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Πως σκοπεύει να αναπληρώσει, άμεσα, τα κενά του υποκαταστήματος του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας σε στελέχη και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Αν προτίθεται να αποσπάσει, έστω και για ορισμένο χρονικό διάστημα, εργατοτεχνίτες και στελέχη από άλλα υποκαταστήματα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ οι βλάβες στα δίκτυα, οι οποίες μετρούν ήδη πάνω από επτά μήνες και καταδεικνύουν και αυτές με τη σειρά τους την απόσταση που χωρίζει τις «εξαγγελίες» της κυβέρνησης για «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας από την υλοποίησή τους».

15/03/2024 10:48 πμ

Κατατέθηκε, την Πέμπτη (14/3), στη Βουλή τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Με αυτή θα δίνεται προτεραιότητα σε αγρότες και βιομηχανία για διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης από την κυβέρνηση των υποχρεώσεών της απέναντι τους και της επιλογής να προφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τιμές για το αγροτικό ρεύμα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τα πρώτα 2 χρόνια:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ό υπουργός χαρακτηρίζοντάς την ως απολύτως αναγκαία για την παραγωγική ικανότητα της χώρας, κατά τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε, αναλυτικά, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1/4/2024.
Στα σημαντικότερα εξ’ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, για τους αγρότες και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την πρωτολογία και τη δευτερολογία του κ. Σκυλακάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Πρωτολογία

«Στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στην ουσία χρησιμοποιούμε δύο εργαλεία: τον ηλεκτρικό χώρο και τις περικοπές, για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, στους αγρότες και στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Γιατί χρειάζεται να το κάνουμε αυτό; Στην περίπτωση των αγροτών υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους. Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά χρέη, που ανεβάζουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών. Όταν υπάρχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι πάροχοι που λειτουργούν στην ιδιωτική αγορά «ντεφάκτο» χρεώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς δεν εισπράττουν αυτά τα χρέη.
Γι’ αυτό και κομμάτι της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών. Κάτι που θεωρώ ότι δεν έχει γίνει από τότε που παρακολουθώ τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ρύθμιση είναι πολύ μακροχρόνια και έχει μηδενικό επιτόκιο. Είναι μία εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση - και επιτρέπει στους παρόχους και κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ που έχει τις περισσότερες αυτές παροχές - να μπορέσουν να κάνουν μία καλή προσφορά.
Τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ούτε ως μηνιαία προσφορά, παρά το γεγονός ότι έχουμε μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με το σχόλιο ότι ο ηλεκτρικός χώρος είναι κοινόχρηστος. Δεν είναι ακριβώς κοινόχρηστος. Έχει σοβαρό κόστος για να τον δημιουργήσεις. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και είναι κοινής χρήσης. Έχει πολύ μεγάλο κόστος. Και η προτεραιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν την εξής πολύ σοβαρή δυσκολία: υπάρχουν μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν, τον τελευταίο χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους. Και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Αυτή η προτεραιότητα επιτρέπει και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα οι υφιστάμενοι, αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία.
Αντιθέτως, η βιομηχανία παραπονείται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτές τις διμερείς συμβάσεις, γι’ αυτό και λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα για τη βιομηχανία λάβαμε την εξής προτεραιότητα: Καταρχάς, οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις προηγούνται (που έχουν αντανάκλαση σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ), διότι θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που, ήδη, εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν πιο αρνητικά από τις υπόλοιπες.
Και έπειτα δίνουμε σε όλη την κατηγορία Α και Β, με την «λογική» του ποιος θα συνάψει πρώτος μια τέτοια διμερή σύμβαση.
Ωστόσο, αν έχουμε υπερβολικό αριθμό συμβάσεων, τότε θα βάλουμε ως κυρίαρχο κριτήριο το χρόνο ηλεκτροδότησης. Όσο πιο γρήγορα ηλεκτροδοτήσεις τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι συμβάσεις και τόσο το νωρίτερο θα υπάρξει ανταγωνιστικότητα.
Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγική μας ικανότητα στα επόμενα χρόνια».

Δευτερολογία

«Οι αγρότες είναι αυτοί που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, δεν είναι κανένας άλλος. Διότι αυτό που παρέχουμε στους αγρότες δεν το παρέχουμε σε κανέναν, και είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ο ηλεκτρικός χώρος, χωρίς περικοπές.
Τώρα, επειδή άκουσα αυτή την ωραία θεωρία για τα 5,5 λεπτά (σ.σ. ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε: Ισχυρίζεστε ότι η τιμή 9,3 είναι προς όφελος των αγροτών, όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είναι 5,5 λεπτά. Αυτή η διαφορά 5,5 λεπτά με 9,3 σε ποιου όφελος πηγαίνει;).
Ξέρετε ακριβώς πότε ποτίζουν οι αγρότες και πότε χρησιμοποιούν το ρεύμα;
Μπορώ να σας το απαντήσω, δεν το χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ώρα που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό. Το χρησιμοποιούν σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας.
Τί γίνεται όταν αυτός που αναλάβει αυτή την υποχρέωση να δίνει στους αγρότες ρεύμα, θα πρέπει να τους στέλνει ρεύμα την ώρα που δεν δουλεύει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό που έχει χρησιμοποιήσει ως βάση; Αγοράζει ρεύμα από το δίκτυο.
Πόσο το αγοράζει; Πολλαπλάσια, διότι οι τιμές τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάνουν τα 18 λεπτά στην χονδρική, τα 15, τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς, όποιος μετράει με βάση την τιμή του φωτοβολταϊκού, προφανώς, δεν έχει κάνει σωστά το λογαριασμό. Κάτι το οποίο όταν το κάνεις στην αντιπολίτευση είναι σχετικά εύκολο, διότι δεν υποχρεούσαι να δώσεις και λογαριασμό για το λογαριασμό, αλλά αν το κάνεις στην Κυβέρνηση δεν προκύπτει αυτή η ευχέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά που λέτε για τα 5,5 λεπτά είναι παντελώς ανέφικτα. Συν ότι αυτά αναφέρονται σε τιμές χονδρικής. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ τιμών χονδρικής και λιανικής; Έχει πολλές διαφορές, περιθώρια κέρδους, κ.λπ.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει να σε πληρώνουν. Διότι η τιμή είναι αντανάκλαση και του βαθμού πληρωμής. Αν κάποιος, λοιπόν, δίνει τιμή λιανικής - διότι στη χονδρική πληρώνονται αυτοί που πουλάνε το ρεύμα - θα βάλει μέσα και το ποσοστό μη πληρωμής, διότι αυτό είναι κομμάτι του κόστους (η μη πληρωμή).

Αναφορικά τώρα με το αν είναι ακριβό ή δεν είναι ακριβό. Η απάντηση είναι ότι για να δώσετε ένα δεκαετές συμβόλαιο θα πάτε να αγοράσετε το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου. Στην περίπτωση που κάποιος δικτάτορας θα προκαλέσει μια μείζονα διαταραχή με μια εισβολή, στην περίπτωση που κλιματικά γεγονότα θα έρθουν και θα προκαλέσουν μείζονα διαταραχή στην αγορά, κ.λ.π.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι σε ένα δεκαετές συμβόλαιο κάνουν τις τιμές παντελώς άσχετες με τις τιμές ενός μήνα. Και όταν συγκρίνετε τις τιμές ενός μήνα με ένα δεκαετές συμβόλαιο απλώς επιδεικνύετε, προς όσους παρακολουθούν, ότι δεν ενδιαφέρεστε για την ουσία του προβλήματος, αλλά για να σκοράρετε έναν πόντο στην αντιπολιτευτική δραστηριότητα.

«Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται», που λέει και ο ποιητής, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και τους λέμε θα σας δώσουμε ένα δεκαετές συμβόλαιο, από το οποίο, μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να βγουν, εάν οι τιμές πέσουν πάρα πολύ, με πάρα πολύ μικρό κόστος.
Όπως έχουμε εξαγγείλει με 70 ευρώ μπορείς να βγεις από αυτό το συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι τους δίνουμε μια εξαιρετικά ευνοϊκή μακροχρόνια σύμβαση την οποία όσοι θέλουν θα πάρουν, όσοι δεν θέλουν δεν θα την αξιοποιήσουν. Τους παρέχουμε ταυτόχρονα και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτά για να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί σε αυτές τις προτάσεις μας που κάνουμε για τους αγρότες. Διότι είναι πολύ εύκολο να τους λέμε ότι μπορώ να σας δώσω χαμηλές τιμές όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά στην Κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιούμε και αυτά που λέμε. Γιατί, σημειώνω ότι, εμείς έχουμε το «κακό συνήθειο» να υλοποιούμε και αυτά που λέγαμε ως αντιπολίτευση».

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)

13/03/2024 04:22 μμ

Στην Βουλή κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη (14/3).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνυπογράφει την τροπολογία, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη για προώθηση της τροπολογίας με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο σε τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη συνέπεια της κυβέρνησης. Υλοποιούμε άμεσα όσα δεσμευόμαστε να πράξουμε. Πολύ περισσότερο όταν οι δεσμεύσεις μας αφορούν στους αγρότες, τους οποίους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, οι οποίες έχουν προκαλέσει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Οι αγρότες οφείλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κυβέρνηση και να επιτύχουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος της παραγωγής τους. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη, ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι ένας βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομίας μας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και στη βιομηχανία φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022. Στα εν λόγω έργα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%).

Ειδικότερα, στην περίπτωση των αγροτών, οι προμηθευτές καταρτίζουν συμβάσεις κατ’ ελάχιστον δεκαετούς διάρκειας, χρονικού διαστήματος δύο μηνών από ανακοίνωση των χαρακτηριστικών του «Τιμολογίου ΓΑΙΑ» που προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Παράλληλα, αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προηγούμενο προμηθευτή των εν λόγω κατόχων έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και υποκαθίστανται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή, ενώ στη διμερή σύμβαση ορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας πριν από λήξη της διάρκειας της σύμβασης.

Επίσης, ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται ζητήματα διαχείρισης των έργων ΑΠΕ, κριτήρια ένταξης, η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης για τους αγρότες, ότι όσοι έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο.

Επίσης, με ΚΥΑ θα εξειδικευτούν οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και η έντοκη επιβάρυνση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

04/03/2024 03:09 μμ

Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.

Αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες στον ΑγροΤύπο, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη δέσμευσή για την ευνοϊκή ρύθμιση, που αφορά στο ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, αναφέρει ότι δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στο μεταξύ, στις 13 Φεβρουαρίου 2024, κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ακόμη ότι για τα δύο πρώτα χρόνια σε συνεργατικά σχήματα ή συμβολαιακή γεωργία δίνει μια χαμηλότερη τιμή (9,3 λεπτά την κιλοβατώρα), ενώ στους υπόλοιπους 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα. Για τα επόμενα οκτώ έτη η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, ότι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.

Το ερώτημα είναι τώρα που φαίνεται να μειώνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα μέτρα.

23/02/2024 12:37 μμ

Την Πέμπτη (22/02) το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με θέμα τις ανάγκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. έδωσαν το παρών, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την κα. Σδούκου από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. τέθηκαν τα κάτωθι σημεία:

  • Πρόσβαση των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις διαδικασίες εγκατάστασης ΑΠΕ με ενίσχυση, όπως στις επιχειρήσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πρότεινε στο νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ ύψους 160 εκατ. € που θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, να περιληφθούν 25-30 εκατ. € για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει τις ανάγκες τους προς την ΕΘ.Ε.Α.Σ. για περίπου 50 MW, με αυτοτελές και ανεξάρτητο πρόγραμμα.
  • Να διευκολυνθούν οι αγρότες για την εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι 50 KW, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για συνολική ισχύ 1.350 KW. Η διευκόλυνση θα αφορά ενίσχυση, άμεση προτεραιότητα σύνδεσης στο Δίκτυο, καθώς και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του μέτρου. Αυτό θα αποτελέσει μια σταθερή διαδικασία μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Αναφορικά με το πρόγραμμα PPA’s που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προτάθηκε από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) από τον ΑΔΜΗΕ για έργα ΑΠΕ ισχύος 150 MW, για τα οποία οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα.
  • Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά προς την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε να αποπληρωθούν οι επιδοτήσεις σε όσους επένδυσαν στο προηγούμενο μέτρο των 10,8 KW για το οποίο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για την κρατική συμμετοχή.
15/02/2024 05:09 μμ

Άμεσες ενέργειες ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να καταστεί και πάλι το αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας λειτουργικό.

Η άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας τέθηκε στο επίκεντρο της μακράς συνάντησης που είχαν, σήμερα Πέμπτη (15/2), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Τσέτσιλα.

Η κυβέρνηση με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από τους ΤΟΕΒ έχει διασφαλίσει, καταρχάς, 15 εκατ. ευρώ, για τις άμεσες ανάγκες, των Οργανισμών, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Στο αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους 53 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για καταγραφή των άμεσων ζημιών, ανταποκρίθηκαν με πλήρεις φακέλους μόλις τέσσερις (Ταυρωπού Καρδίτσας, Θεσσαλιώτιδας, Τιτανίου και Σελλάνων). Επίσης τέσσερις (Ενιπέα Φαρσάλων, Αγίας Σοφίας, Ταουσάνης και Κρανέας) έχουν καταθέσει ημιτελείς φακέλους, ενώ ακόμη επτά ΤΟΕΒ (Πηνειού, Κάρλας, Ζάρκου Τρικάλων, Φήκης Τρικάλων, Κλοκοτού, Φωτάδας Τρικάλων και Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας) έχουν στείλει αιτήματα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Μετά και την συμπλήρωση των φακέλων και από όσους μέχρι σήμερα έχουν πλημμελώς ανταποκριθεί, θα προχωρήσουν οι άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε και από τους τρεις Υπουργούς, είναι να βρεθεί μηχανισμός που θα παρακάμπτει τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τη συνδρομή της Περιφέρειας να γίνουν το συντομότερο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο.

Για την επίλυση των τεχνικών λεπτομερειών οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ συνέχισαν τη σύσκεψη με τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τη συμμετοχή του Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Εγγειοβελτιωτικών Έργων, Κωνσταντίνου Στουρνάρα και του συνεργάτη του, Δημήτρη Τίγκα, στα Γραφεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι κ.κ. Σκυλακάκης, Αυγενάκης και Τριαντόπουλος καλούν και πάλι τους 38 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας που δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα για καταγραφή των ζημιών, που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν, να το πράξουν το συντομότερο.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς την ΔΕΗ και άλλους παρόχους.

Επίσης, έχει αποφασισθεί πως οι ΟΕΒ στην Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας - Δομοκού. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, εντάχθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν στη Θεσσαλία. Ειδικά στα Σχέδια Βελτίωσης εντάθηκαν όλοι οι επιλαχόντες, ενώ και για τους μελισσοκόμους ισχύουν τα μέρα που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλία.

Δηλώσεις

Μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγιναν δηλώσεις:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Κάναμε, σήμερα, μία ευρεία σύσκεψη με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της Θεσσαλίας, που ανταποκρίθηκαν με τεχνικές εκθέσεις και παρουσία στην άμεση ανάγκη για έργα, για να μπορέσουν να ποτίσουν οι αγρότες. Ήρθαν αρκετοί, αλλά μας λείπουν πολλοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που δεν έχουν ανταποκριθεί. Εμείς -ως κυβέρνηση- και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Διαθέτουμε, άμεσα, 15 εκατομμύρια για τις επείγουσες ανάγκες των κατεστραμμένων δικτύων, για να μπορούν να ποτίσουν οι αγρότες και να μπορούν να αποστραγγιστούν τα νερά στα δίκτυα που έχουν μπλοκάρει ή να γίνουν παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια που είναι προβληματικά. Θα κινηθούμε με τους Οργανισμούς των ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν και για την υπόλοιπη περιοχή, σε συνεργασία με τον ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια θα λύσουμε τα τεχνικά προβλήματα για να μπορέσουν να προχωρήσουν και εκεί τα έργα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν στη σημερινή σύσκεψη. Αυτό που προέχει είναι να ποτίσουν οι αγρότες και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Η διαχείριση των ζημιών του Θεσσαλικού κάμπου είναι μια άσκηση διαρκείας. Σήμερα λοιπόν ασχοληθήκαμε με τα θέματα των ΤΟΕΒ. Συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας συν της Βόρειας Φθιώτιδας, παρουσία και του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Σκυλακάκη για να βρούμε λύση. Έτσι ώστε άμεσα με τα πρώτα 15 εκατομμύρια να “τρέξουν” οι εργασίες σε όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για να επισκευάσουμε, να συντηρήσουμε και να δώσουμε σε χρήση τα δίκτυα, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία καλλιεργητική περίοδος. Την ίδια στιγμή όμως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με τον ΓΟΕΒ αναζητούμε τους υπόλοιπους προέδρους ή τις διοικήσεις των υπολοίπων ΤΟΕΒ, τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί -γιατί πρέπει εκ των πραγμάτων και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο να κάνουν ό,τι προβλέπεται- ώστε σύντομα να υπάρχουν ενεργά δίκτυα και να καλύψουμε τις ανάγκες κατά κύριο λόγο όλων των αγροτών, όλου του Θεσσαλικού κάμπου. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ξέρουμε ότι είναι επίπονο, ωστόσο όμως δουλεύουμε συντονισμένα, κυρίως με πίστη και εμπιστοσύνη σε όλους τους εμπλεκομένους, ξεπερνώντας τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων, βλέποντας τον στόχο. Στόχος μας είναι ο αγρότης, ο αγρότης της Θεσσαλίας. Έχουν ανταποκριθεί περίπου 15 πρόεδροι –διοικήσεις ΤΟΕΒ συν της Β. Φθιώτιδας. Την ίδια στιγμή μόνο στη Θεσσαλία είναι συνολικά 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ. Έχουν γίνει μερικά έργα συντήρησης από τις ίδιες τις διοικήσεις, ωστόσο όμως το μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στις πλάτες αυτής της κοινής προσπάθειας, ώστε να γίνουν άμεσα τα έργα που απαιτούνται για να πάμε παρακάτω και να δοθούν σε χρήση τα δίκτυα των ΤΟΕΒ αυτών και να καλλιεργήσουν οι άνθρωποι τις περιουσίες τους».

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε: «Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τους ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και Φθιώτιδας έχουμε ξεκινήσει μια προεργασία καταγραφής όλων των ζημιών έτσι ώστε να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι προσωρινές, πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης, με στόχο να ποτίσουν άμεσα οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του Δομοκού. ‘Έτσι, θα ακολουθήσουμε το μοντέλο αποκατάστασης που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του “Ιανού”, το οποίο παρέχει ευελιξία, εμπλουτίζοντάς το ωστόσο και με μια διαδικασία παρακολούθησης της όλης προσπάθειας, καθώς το έργο είναι μεγάλο. Ήδη έχουν γίνει όλες οι τεχνικές προετοιμασίες από τους ΤΟΕΒ έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι για τους οποίους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί και έχει ζητήσει. Πρόκειται για πόρους ύψους 15 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα αφορούν στους Οργανισμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ενώ θα υπάρχουν πόροι και προς τους Δήμους, οι οποίοι και αυτοί έχουν στη διαχείρισή τους αρδευτικά δίκτυα που χρειάζονται αποκαταστάσεις. Το προσεχές διάστημα θα εξειδικευθεί η κατανομή των πόρων αυτών, ενώ και από την πλευρά της Κυβέρνησης θα παρακολουθείται στενά η υλοποίησή τους. Όσον αφορά στις ζημιές στα δίκτυα, αυτές ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές, ωστόσο είναι σίγουρα πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες του “Ιανού”, γι’ αυτό και η χρηματοδότηση είναι πέντε φορές μεγαλύτερη, τουλάχιστον όσον αφορά στη Θεσσαλία. Και αναφερόμαστε στις πρόχειρες αποκαταστάσεις, γιατί θυμίζω ότι, και από την περίπτωση του “Ιανού”, τις πρόχειρες αποκαταστάσεις ακολουθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις των δικτύων, αλλαγές σε αυτά, όπως είναι στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, όπου πλέον πάμε σε ένα κλειστό δίκτυο μέσα από διαδικασίες ΣΔΙΤ πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η ίδια διαδικασία βέβαια ακολουθείται και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Όλα αυτά θα είναι την επόμενη περίοδο αντικείμενο εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος προωθείται από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, κ. Θανάσης Μαρκινός, μιλώντας εκ μέρους των παρισταμένων προέδρων των ΤΟΕΒ σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μία γόνιμη συνεργασία με τους τρεις Υπουργούς για το καίριο ζήτημα της ανάταξης των αρδευτικών δικτύων, το οποίο για εμάς αποτελεί το βασικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να βάλουμε παραγωγική γη στην καλλιέργεια την προσεχή άνοιξη. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Νομίζω ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν και αποτελεσματική και σημαντική για μας, γιατί πήραμε τις πρώτες αποφάσεις, να προχωρήσουμε τους Οργανισμούς που μπορούμε μπροστά, να αναλάβουμε και εμείς την ευθύνη της ανάταξης των δικτύων, όσοι τουλάχιστον μπορούμε, και ταυτόχρονα να συνεργαστούμε και με την αιρετή Περιφέρεια, αλλά και με τον ΓΟΕΒ, να βοηθήσουν και αυτοί τους Οργανισμούς που δεν διαθέτουν την τεχνική και οικονομική επάρκεια να το κάνουν. Από τη σημερινή σύσκεψη φαίνεται ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Φυσικά, απομένει κι άλλη συνεργασία, νομίζω ότι οι Υπουργοί έδειξαν τη διάθεση να βοηθήσουν, τους είχαμε δίπλα στη Θεσσαλία και νομίζω ότι θα τους έχουμε και στην πορεία. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βάλουμε την περισσότερη αγροτική γη στην παραγωγική διαδικασία, διότι η Θεσσαλία είναι πάρα πολύ πληγωμένη και ό,τι κερδίσουμε από αυτό θα είναι κέρδος για όλους μας».

Ο εκπρόσωπος του 5ου ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας με έδρα το Μοναστήρι Δομοκού, Γιώργος Τσεμπερούλης, δήλωσε: «Για μας ήταν σημαντική αυτή η συνάντηση με τους τρεις Υπουργούς. Το ευχάριστο είναι ότι μπήκαμε στο πακέτο των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας που μέχρι τώρα δεν ήμασταν, γιατί ανήκαμε σε άλλη Περιφέρεια, εκτός Θεσσαλίας και θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τη Θεσσαλία και για τα προγράμματα -επιλαχόντες στα σχέδια βελτίωσης κλπ».

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτριος Τσιούρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Έχουμε τις πιο μεγάλες ζημιές. Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και στα ΤΟΕΒ και στην αγροτική γη. Ζητήσαμε από τους Υπουργούς να χρηματοδοτήσουν ταχύτατα τα ΤΟΕΒ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε όλες τις ζημιές που έχουμε και να μπορέσουμε ξανά να επαναφέρουμε τη γη που μπορεί να καλλιεργηθεί. Ξεκαθαρίσαμε πως θα δοθούν τα χρήματα και πιστεύω από δω και πέρα να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε στη συνέχεια».

14/02/2024 05:07 μμ

Την ανάγκη αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων εν όψει της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου, εκφράζουν σε επιστολή τους οι 8 πρόεδροι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή, που έστειλαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, αναφέρουν τα εξής:

«Εν όψει της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλικής πεδιάδας.
Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου, αποτελεί μονόδρομο η ανάγκη να πραγματοποιηθεί η άμεση ανάταξη των κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που υιοθετήθηκαν μετά το πλημμυρικό φαινόμενο του «Ιανού» και αφορούσαν στην αποκατάσταση των προκληθέντων ζημιών από τους ίδιους τους ΟΕΒ, μέσω της άμεσης επιχορήγησής τους.

Ειδικότερα, αφενός για τους Οργανισμούς που διαθέτουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα, να χορηγηθεί σχετική ενίσχυση, σύμφωνα με το άρθρο 66, παρ. 6δ του Ν.4546/2018 περί Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και τη σχετική νομοθεσία περί ζητημάτων έργων και ζημιές από πλημμύρες σε έργα δικαιοδοσίας ΟΕΒ, προκειμένου να προχωρήσουν οι ίδιοι στις απαιτούμενες αποκαταστάσεις με την διαδικασία του κατεπείγοντος, και την τελική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη σε χρόνο, αλλά και σε πόρους (έλλειψη υλικών προμηθειών, αυξημένη ζήτηση λόγω επέκτασης του φαινομένου σε όλη τη Θεσσαλία), αφετέρου για τους Οργανισμούς που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επάρκεια (τεχνική/οικονομική/διοικητική), που αποτελούν τους περισσότερους σε αριθμό ΟΕΒ της Θεσσαλίας, προτείνεται οι αντίστοιχες παρεμβάσεις να υλοποιηθούν μέσω της Περιφέρειας.

Με την εφαρμογή της ως άνω διττής λύσης, θα επιτευχθεί εγκαίρως και ταχύτερα η ταυτόχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες ζημίες είναι τόσες πολλές και εκτεταμένες, θα καταστεί εφικτή η ανάταξη των περισσοτέρων, κατά το δυνατό, δικτύων άρδευσης στη Θεσσαλία. Επιπρόσθετα, με τον τρόπο αυτό, οι συνολικές οικονομικές δαπάνες για τις αποκαταστάσεις θα ελαττωθούν σημαντικά, καθώς μέρος αυτών θα πραγματοποιηθεί από τους Οργανισμούς με αυτεπιστασία.

Με την παρούσα, παρουσιάζουμε εκ των προτέρων την πρότασή μας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της προγραμματισμένης μας συνάντησης την 15η-02-2024 στην Αθήνα. Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις».

Την επιστολή υπογράφουν οι Πρόεδροι:
Αθανάσιος Κορκόβελος, ΓΟΕΒ Θεσσαλίας
Σπυρίδων Γιωτάκος, ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος
Γεώργιος Κωστόπουλος, ΤΟΕΒ Σελλάνων
Βασίλειος Γιαννάκος, ΤΟΕΒ Τιτανίου
Αναστάσιος Δραχμάνης, ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων
Δημήτριος Τσιούρης, ΤΟΕΒ Πηνειού
Ιωάννης Σδράλης, ΤΟΕΒ Ζάρκου
Αθανάσιος Μαρκινός, ΤΟΕΒ Ταυρωπού

14/02/2024 11:23 πμ

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες μέσω νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα δύο πρώτα χρόνια σε συνεργατικά σχήματα ή συμβολαιακή γεωργία δίνει μια χαμηλότερη τιμή (9,3 λεπτά την κιλοβατώρα), ενώ στους υπόλοιπους 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Όσοι όμως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνουν περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι περίεργο γιατί καλούνται αυτοί που δεν έχουν χρήματα και χρωστάνε να πληρώσουν περισσότερα.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα οκτώ έτη η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριμοδοτεί το κράτος τους παρόχους ενέργειας για την οποιαδήποτε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας πάνω από τα 9 λεπτά.

Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, ότι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.

Αν η λιανική τιμή του ρεύματος το επόμενο διάστημα πέσει κάτω από τα 9 λεπτά, θα αναθεωρηθούν οι τιμές που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός ή οι αγρότες θα είναι κλειδωμένοι στις υψηλότερες τιμές; Γιατί να πληρώνει ενιαία ρήτρα αποχώρησης, ύψους 70 ευρώ, ο αγρότης που θα σπάσει το μακροχρόνιο συμβόλαιο του με την κλειδωμένη τιμή των 9 λεπτών αν βρει χαμηλότερες τιμές στην αγορά;

Γιατί στα νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα δοθεί προτεραιότητα να επενδύσουν μόνο στους πάροχους ενέργειας και όχι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Τα κέρδη των συνεταιρισμών θα μπορούσαν να μοιραστούν στα μέλη τους.

Στην χώρα μας επενδύσεις ΑΠΕ γίνονται σε φωτοβολταϊκά και αιολικά και φέρνουν μεγάλα κέρδη στους πάροχους αφού πουλάνε ενέργεια χωρίς να αγοράζουν πρώτη ύλη. Γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ρεύματος από την βιομάζα που δημιουργείται από τις γεωργικές καλλιέργειες; Γιατί δεν βάζει μια στρατηγική για δημιουργία μια μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για ενισχυθεί το εισόδημα του αγρότη πουλώντας την βιομάζα;

Διευκρινίσεις ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξηγεί μέσα από μια σειρά 13 ερωταπαντήσεων λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά οι ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Ποιους αφορά το πρόγραμμα και πώς θα εφαρμοστεί;
Στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.
Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής (εκτιμήσεις τιμών):

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι παραπάνω τιμές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

2. Τι θα ισχύσει για τα επόμενα 8 έτη;
Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

3. Πώς θα μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ένας ενδιαφερόμενος; Πότε θα αρχίσει η υποβολή;
Η έναρξη τιμολόγησης για το πρόγραμμα χαμηλών τιμών, που αφορούν στο αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, ξεκινάει από την 1η.4.2024. Το χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατά το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί προσεχώς.

4. Δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα είναι διαφορετικές για δικαιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης αυτών των εκκρεμοτήτων και με ποιους όρους;
Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.
Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι χρεώσεις της συμφωνίας θα είναι ισοκατανεμημένες στη διάρκεια της δεκαετίας.

5. Ποιοι πάροχοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και με ποιον τρόπο;
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

6. Καθώς η συμμετοχή των εταιρειών δεν θα είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης του κόστους για τα ? της κατανάλωσης τα οποία δεν θα καλύπτονται από την ελεγχόμενη τιμή μετά το πέρας της πρώτης διετίας;
Η συμμετοχή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους μετά το πέρας της διετίας. Κι αυτό, καθώς για τα 8 έτη που θα ακολουθήσουν για το 1/3 της κατανάλωσης των παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Σημειώνεται πως για τα 2/3 οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο).

7. Πόση ισχύς ΑΠΕ απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των έργων;
Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων - αγροτών θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 MW ΑΠΕ που θα τύχουν απόλυτης προτεραιότητας έργων σύνδεσης. Γι’ αυτό θα περιγράφεται κάλυψη του 1/3 των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερή τιμή για 8 έτη. Τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα μετά από 2 έτη.

8. Για ποιο λόγο είναι δυνατό να προσφερθούν αυτές οι τιμές μέσω του προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων κι όχι μέσω της αγοράς;
Εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα είναι ελκυστικό για τους παρόχους που θα συμμετάσχουν λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης, με βάση τις εναλλακτικές συμφωνίες που, ήδη, συνάπτουν με μεγάλους πελάτες τους. Πέραν του νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

9. Η έκπτωση ύψους 10% στο αγροτικό ρεύμα, από ποιον πάροχο θα προσφέρεται και για πόσο χρονικό διάστημα;
Η εν λόγω έκπτωση θα παρέχεται στους αγρότες, αποκλειστικά, από την ΔΕΗ. Έχει περίοδο ισχύος από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες των υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων.

10.Υπάρχει πρόβλεψη για ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ);
Ναι, ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλία που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως το Κράτος αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 8 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

11. Ποιο είναι το πεδίο δράσης του προγράμματος «Απόλλων» και πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί;
Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Για την υλοποίησή του θα διενεργηθούν διαγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτά θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.

12. Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Απόλλων»;
Η ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μέσα από το «Απόλλων, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

13. Θα υπάρξει επιδότηση για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα μπορέσουν οι αγρότες να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις;
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά σε αγρότες και αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αυξάνεται, άμεσα (από 3 MW σε 6 MW), ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6 MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350 MW). Επιπρόσθετα, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10 kW σε 50 kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

13/02/2024 03:58 μμ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με αγρότες και μεταφορείς φορτηγών για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ρουμάνοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το αυξανόμενο κόστος, τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, την αντιμετώπιση των υψηλών ασφαλιστικών επιτοκίων και την επιτάχυνση των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, σε δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι έδωσε έγκριση για το «δάνειο του αγρότη», προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου θα διαθέσει ταμείο με σχεδόν 165 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το σημαντικότερο μέρος των τόκων των τραπεζικών δανείων. Επίσης το επιτόκιο δανείου δεν θα μπορεί να να υπερβαίνει το 1,95% ετησίως. Η ενίσχυση με την μορφή δανείου θα ανέρχεται σε 280.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ανά πενταετία.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε ότι το 2024, θα επιδοτήσει με 50% τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να αποσύρει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την οποία χαρακτήρισε νίκη της κυβέρνησης και των Ρουμάνων Ευρωβουλευτών, που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της εθνικής γεωργίας.

09/02/2024 03:25 μμ

Ακολουθεί δελτίο τύπου από την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά (Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS):
Οι δασικές υπηρεσίες (Δασαρχείο Πατρών, Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου) γνωμοδότησαν αρνητικά για την υλοποίηση του Αιολικού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.

Στην αρνητική γνώμη λήφθηκε υπόψη το έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήματος Γεωλογίας με θέμα:«Γεωλογική έκθεση κατά της κατασκευής ΑΣΠΗΕ στην περιοχή Μελισσοβούνι Ερυμάνθου» σύμφωνα με το οποίο οι έντονες χωματουργικές επεμβάσεις στις πολύ μεγάλες κατά θέση κλίσεις της περιοχής, θα αποτελέσουν την αφετηρία διαβρώσεων, κατολισθήσεων με επικινδυνότητα για τους κοντινούς οικισμούς (Καλούσι), τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής, ενδεχόμενη επίδραση στους υδάτινους πόρους και φυσικά αλλοίωση του τοπίου και του ευρύτερου δασικού οικοσυστήματος και των προστατευόμενων οικοτόπων.

Επιπλέον λόγοι είναι η προτεινόμενη οδοποιία που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια κλίσεων καθώς η έλλειψη διαχείρισης της μεγάλης περίσσειας εδαφικού υλικού εκσκαφών από την μελέτη του έργου. Επίσης η ευρύτερη περιοχή έχει «δεχθεί πολλά αιτήματα» εγκατάστασης έργων ΑΣΠΗΕ, με τις σωρευτικές και συνεργιστικές επιπτώσεις όλων αυτών στο περιβάλλον, τη μορφολογία και φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και στη χλωρίδα, πανίδα και ορνιθοπανίδα αυτής, να μην έχουν ουδόλως εκτιμηθεί και αξιολογηθεί συνολικά.

Να αναφέρουμε ότι η θέση Μελισσοβούνι Ερυμάνθου είναι ενταγμένη:

Στο προστατευόμενο Οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και συγκεκριμένα σε έκταση που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ-SPA) με κωδικό GR2320012 «Όρος Ερύμανθος» και Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΖΕΠ-SAC) με κωδικό GR2320008 « Όρος Ερύμανθος»

Το έργο όπως και τμήμα της οδοποιίας πρόσβασης και γραμμής διασύνδεσης περιλαμβάνονται εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) με κωδικό GR097 «Όρος Ερύμανθος».

Είναι κρίσιμο οι δασικές υπηρεσίες να λαμβάνουν υπόψη τις τεκμηριωμένες απόψεις των πολιτών και φορέων για την ακαταλληλότητα του έργου, όπως στην περίπτωση αυτή που ανταποκρίθηκαν δεόντως στο έργο τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών Natura 2000 της περιοχής μας η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των εταιρείων ΑΠΕ, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι δασικές υπηρεσίες παράβλεψαν τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, μη τηρώντας την επιστημονική τους δεοντολογία.

07/02/2024 02:12 μμ

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» για λίγους, χωρίς ενεργειακό χώρο και έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών. Αυτό αναφέρει κοινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης Μανόλη Χνάρη και Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας, Φραγκίσκου Παρασύρη. Και προσθέτει:

«Μια ακόμα εξαγγελία της κυβέρνησης προστέθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες.
Στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε για τη «στήριξη» του πρωτογενή τομέα, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, μαρτυρά την απόσταση που χωρίζει τους κυβερνώντες από την πραγματικότητα.

Ο περιορισμένος προϋπολογισμός του προγράμματος, προδιαγράφει το μικρό πεδίο εφαρμογής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού50KW και με βάση την επιδότηση που δόθηκε σε αντίστοιχο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αντιλαμβανόμαστε ότι οι τελικοί δικαιούχοι αγρότες δεν θα ξεπερνούν σε εθνικό επίπεδο τους 2.000. Αριθμός ελάχιστος! Αυτή είναι η μεγάλη εξαγγελία Μητσοτάκη για αυτοπαραγωγή στους αγρότες!

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση προβλέπεται ότι οι αγρότες θα συνδεθούν στους 225 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, τη στιγμή που τα στοιχεία φανερώνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των σταθμών δεν διαθέτουν ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο.

Μόνο ως εμπαιγμός των αγροτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ουσιαστικά η έκπτωση είναι μικρότερη του 1,5 λεπτού / κιλοβατώρα με μέση τιμή τα 17 λεπτά/κιλοβατώρα, εξαιρεί τους χειμερινούς μήνες αγροτικές μονάδες όπως θερμοκήπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που έχουν αυξημένες ανάγκες και δεν γίνεται λόγος για άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Άλλη μια εξαγγελία χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, «οι αγρότες μέχρι σήμερα είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 10 KW. Είναι θετικό ότι αποφασίσε η κυβέρνηση να αυξήσει την ισχύ σε 50 KW.

Όμως ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι μικρός. Με μια επιδότηση της τάξης του 40% μιλάμε για ένα ποσό περίπου 16.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Αυτό σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το ανώτερο 2.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μιλάμε για ένα μικρό αριθμό παραγωγών».

02/02/2024 02:22 μμ

Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή (2/2), στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχετικές ανακοινώσεις είχε προβεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Σκυλακάκης εξειδίκευσε, μαζί με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τα εν λόγω μέτρα, στην Ημερίδα, με θέμα: «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη».

Ειδικότερα, στα πέντε μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).

2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

3. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

4. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων», δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

5. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3 MW σε 6 MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6 MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350 MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10 kW σε 50 kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.