Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πληρωμή άρδευσης μέσω τσεκ, η καταστροφή 65.000 στρ. στο Μεσολόγγι έφερε παρέμβαση Λιβανού

23/09/2021 10:21 πμ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται να συνδέσει τα αρδευτικά τέλη με την ενιαία ενίσχυση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται να συνδέσει τα αρδευτικά τέλη με την ενιαία ενίσχυση.

Κλυδωνισμούς προκαλεί το σαθρό πεδίο όσον αφορά στην άρδευση των καλλιεργειών, στο οποίο καλούνται να δουλέψουν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Είναι δε ακόμα πιο παράδοξο σε περιοχές με πλεόνασμα νερού, οι παραγωγοί να μη μπορούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο στο ΥπΑΑΤ προσανατολίζονται να συνδέσουν από την επόμενη κιόλας χρονιά, την πληρωμή των αρδευτικών τελών, με το ΟΣΔΕ, δηλαδή να παρακρατούνται (κατά το πρότυπο των εισφορών του ΕΛΓΑ), τα αρδευτικά τέλη από την ενιαία ενίσχυση (επιδοτήσεις), καθώς διαβλέπουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, αποτελεσματική στον ορίζοντα. Σημειωτέον ότι κάτι αντίστοιχο είχε ισχύσει τελευταία φορά επί υπουργίας Μπατζελή στο ΥπΑΑΤ, γεμίζοντας τότε τα ταμεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέτρα για την εισπραξιμότητα των οργανισμών είχε λάβει και η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, τότε μικρό όφελος είχαν από αυτά οργανισμοί και γεωργοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόβλημα με τις οφειλές τυχόν κακοπληρωτών δημιουργείται στους οργανισμούς και από την δυνατότητα που παρέχει πολλές φορές η πολιτεία για ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία σε δόσεις. Έτσι, ακόμα κι αν οι διοικήσεις των οργανισμών στείλουν καταστάσεις στις Εφορίες για βεβαίωση και είσπραξη, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή σε δόσεις, με αποτέλεσμα τα ταμεία των οργανισμών να γεμίζουν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η σύνδεση των τελών με το ΟΣΔΕ φαίνεται πως θα εντάσσεται και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθούν κυβέρνηση και ΥπΑΑΤ για τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.

Σε... λιτανεία προσανατολίζονται οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αν δε βρέξει, ηχηρή παρέμβαση Λιβανού σε ΔΕΗ και Σκρέκα

Χάος εν τω μεταξύ επικρατεί στον κάμπο του Μεσολογγίου, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από τον ΤΟΕΒ Κατοχής, σε 60.000 με 65.000 υπολογίζονται τα στρέμματα που παραμένουν απότιστα λόγω του ότι η ΔΕΗ κατέβασε εκ νέου τους διακόπτες των αντλιοστασίων. Εκατομμύρια δέντρα ελιάς Καλαμών και εσπεριδοειδών, λίγο πριν τη συγκομιδή διψούν, με την επίσημη πολιτεία να εναποθέτει όπως φαίνεται τις ελπίδες της σε τυχόν βροχές, ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται για λιτανείες, αφού υπάρχουν περιοχές στο Μεσολόγγι, που έχει να ρίξει νερό έξι μήνες.

Την ίδια ώρα το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να ανοίξουν άμεσα οι διακόπτες από τη ΔΕΗ. Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός απέστειλε, λένε πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επιστολή στον διευθύνοντα της ΔΕΗ και τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την οποία τους ζητά να λάβουν μέριμνα ώστε να μην καταστραφούν οι καλλιέργειες. Στην επιστολή το ΥπΑΑΤ αιτιολογεί το αίτημα, τονίζοντας πως έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αρδεύσεις, που θα θεραπεύει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αντίστοιχο πρόβλημα με τα ΤΟΕΒ και τη ΔΕΗ αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Λάρισα, στην Θεσπρωτία και αλλού. Σε περιοχές της Λάρισας μάλιστα υπάρχει ΤΟΕΒ με κατεβασμένο διακόπτη από την ΔΕΗ, από τις 20 Ιουλίου, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μη μπορούν να αρδεύσουν. Το καλό στις περιοχές αυτές ωστόσο είναι πως έχουν πέσει βροχές τις τελευταίες ημέρες.

Μετά το φετινό πάθημα... η Π.Ε. Βοιωτίας προετοιμάζει την επόμενη αρδευτική περίοδο

Σύσκεψη με εκπροσώπους των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και των αγροτικών φορέων του Κωπαϊδικού πεδίου, συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, με αφορμή τη λήξη της αρδευτικής περιόδου, μια περίοδος, που όπως έχει γράψει και παλιότερα ο ΑγροΤύπος, σημαδεύτηκε από πολλά προβλήματα.

Πρόκειται για τη συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο μέσον της φετινής αρδευτικής περιόδου, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Παναγιώτης Νταντούμης, Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου,  Ηρακλής Ντουφεξής, Τ.Κ. Παύλου, Αλέκος Βασιλείου, Τ.Κ. Ακραιφνίου, Γιάννης Ζυγογιάννης, Τ.Κ. Κάστρου,  οι εκπρόσωποι της Τ.Κ. Καρυάς κ. Αθανάσιος Παπανικολάου και Τ.Κ. Πύργου κ. Γιάννης Σταμούλης,  ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ.  Σάββας  Κεφαλάς, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιεών κ. Κώστας Μπουζίκας. Ακόμα συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη και ανάδοχοι που έχουν αναλάβει την άρδευση της Κωπαΐδας.

Όπως δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Ακραιφνίου, Κάστρου, Παύλου, Πύργου, Καρυάς, καθώς και από τον Αντιδήμαρχο Αλιάρτου- Θεσπιέων, στις συγκεκριμένες περιοχές, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην άρδευση του χωραφιών. Το πρόβλημα εντοπίστηκε φέτος και αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου και αφορούσε ελλιπή άρδευση συγκεκριμένων χωραφιών, αρμοδιότητας της Π.Ε. Βοιωτίας, στην περιοχή του.

Ειδικότερα και σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις των Υπηρεσιών, από τα 240.000 στρέμματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα ποτίσματος της Π.Ε. Βοιωτίας, είχαν ελλιπή άρδευση περίπου 400 στρέμματα.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τα νέα έργα, που ξεκινούν εντός των ημερών, και αφορούν σε:

  • 1.000.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία Κωπαΐδας
  • 500.000 ευρώ για επισκευή θυροφραγμάτων
  • 2.700.000 ευρώ για στεγανοποίηση καναλιού Υλίκης
  • 929.000 ευρώ για καθαρισμό καναλιών
  • 2.400.000 ευρώ για επισκευή πλωτού αντλιοστασίου Υλίκης
  • 582.000 ευρώ για κατασκευή γέφυρας Στροβικίου (S)
  • 530.000 ευρώ για επισκευή 20 γεφυριών εντός της Κωπαϊδας
  • 1.299.000 ευρώ για μελέτη οριοθέτησης του Μέλανα ποταμού.

Επίσης ξεκινάει η γεωλογική μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα της Κωπαΐδας, με στόχο να γίνουν γνωστές, με επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα, οι δυνατότητες του υπεδάφους, ώστε να προβλεφθούν νέα έργα, σύμφωνα με τις επιταγές και των νέων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Επιπλέον, προετοιμάζεται μελέτη ελέγχου των ποσοτήτων νερού που πέφτουν στον αγωγό του Μόρνου και καταλήγουν στον κάμπο της Κωπαΐδας.

Ολοκληρώνοντας και ενόψει της χειμερινής περιόδου, η Π.Ε. Βοιωτίας ενημέρωσε ότι έγινε έλεγχος  για πιθανά σημεία,  στα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα και να αντιμετωπιστούν άμεσα, ταυτόχρονα με το έργο αποκατάστασης των θυροφραγμάτων, που επίσης θα δώσει λύσεις σε ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τέλος, ζητήθηκαν προτάσεις από τους παρευρισκομένους, τις οποίες και θα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Βοιωτίας, προκειμένου να ενταχθούν στο σχεδιασμό των νέων έργων, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Με το πέρας της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, δήλωσε: «Δεσμευτήκαμε να επανέλθουμε, με τη λήξη της αρδευτικής περιόδου, στο ίδιο τραπέζι, με τους ίδιους συνομιλητές, προκειμένου να αξιολογήσουμε όλοι μαζί το σχεδιασμό της φετινής, ιδιαίτερη δύσκολης, άρδευσης της Κωπαΐδας. Με εξαίρεση τον Άγιο Δημήτριο, όπου όλοι ξέρουμε τα διαχρονικά προβλήματα της άρδευσης συγκεκριμένων χωραφιών λόγω της θέσης τους, το σύνολο των παρευρισκομένων αναγνώρισε την ομαλή άρδευση των αρδευόμενων εκτάσεων από την Π.Ε. Βοιωτίας. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τα νέα έργα που ξεκινούν εντός των ημερών και αφορούν σε υποδομές σε όλο το κωπαιδικό πεδίο. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Βοιωτίας συνεχίζουν τις παρεμβάσεις στον κάμπο μας με νέα έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και στην διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής, συνολικού προϋπολογισμού  που αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ με σχετικές μελέτες προετοιμάζει τον σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον, μετά και τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που ήδη βιώνουμε. Προσωπικά, πάντοτε αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τους ανθρώπους μας κατάματα, δεν κρύβομαι και δεν ζω σε καμιά εικονική πραγματικότητα. Αντιθέτως, δίνω λύσεις και απαντώ με σκληρή δουλειά».

Σχετικά άρθρα
24/11/2023 02:18 μμ

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών κ.κ. Αυγενάκη, Ταχιάου και Τριαντόπουλου, με τις διοικήσεις ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και τους κτηνοτρόφους Τρικάλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να καταθέσει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίας για τις επισκευές σε εξοπλισμό και δίκτυα.

Ήδη αυτές τις ημέρες οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ καταθέτουν φακέλους ζητώντας χρήματα για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια θα αφορούν ελαφρές επισκευές σε εξοπλισμό. Οι βαριές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο χειμώνα και θα υπαρξει νέο πακέτο ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για αυτές.   

Στη σύσκεψη, που μετείχαν οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχίαος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξετάστηκε ακόμη και ο ρόλος των ΤΟΕΒ στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Όπως διαπιστώθηκε οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και προκλήσεις που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οργανωτική τους δομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, να υπολειτουργεί. Κατατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ΤΟΕΒ κι εξετάστηκαν τρόποι για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι, ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.

Πάντως το ΥπΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο καθεστώς, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα από την Βουλή και στην συνέχεια θα πάει σε δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2 που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις πλημμύρες και στην ανακατασκευή στάβλων. Παράλληλα, εξέφρασαν παράπονα για λάθη που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τελευταία νέα
28/11/2023 02:00 μμ

Χρωστάνε επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους από το 2022.

Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρόβλημα.

Οι πτηνοτρόφοι, που έχουν ανάγκη την επιδότηση, ζητάνε ενημέρωση από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για αυτά τα χρήματα επειδή υπάρχει κίνδυνος αν δεν γίνει άμεσα η πληρωμή τους να χαθούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος - όπως υποστηρίζουν - δεν μπορούν να δώσουν κάποια πληροφόρηση.

Η σχετική ΚΥΑ (την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Σκρέκας και Γεωργαντάς) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η ενίσχυση τονίζει η ΚΥΑ χορηγείται το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.),«στις 3 Ιανουαρίου του 2023 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που θα έδινε ενίσχυση για τα αγροτικά τιμολόγια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του ύψους επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Τα χρήματα αφορούν αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και δικαιούχοι είναι αγρότες αλλά και πτηνοτρόφοι. Ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου. 

Τα πτηνοτροφεία γενικά θεωρούνται ενεργοβόρα επιχείρηση. Η τιμή της Κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή που είχαμε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επίσης το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται άμεσα για να μην μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων. Τα πτηνοτροφία λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 6%. Από αυτό το ποσοστό το 3% πηγαίνει για ηλεκτρικό ρεύμα και το 1% για προπάνιο. Ουσιαστικά με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνο Πετραλιά, για να συζητήσουμε για την επιχορήγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο προπάνιο». 

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του έτους 2022 και χορηγείται επιπλέον των επιδοτήσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

27/11/2023 02:02 μμ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των αγροτών, που έχουν πληγεί από τις τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία. 

Η ρύθμιση περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, το κόστος της ρύθμισης θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, θα είχαν περίοδο χάριτος οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αγρότες που επικοινώνησαν με τη ΔΕΗ, οι υπάλληλοι τους αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για οποιαδήποτε ρύθμιση και μη πληρωμή οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το ρεύμα και να πρέπει οι παραγωγοί να πληρώσουν τα έξοδα για την επανασύνδεση.

Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διευκρινήσεις προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

21/11/2023 01:28 μμ

Στην Θεσσαλία έσπειραν τα σιτάρια αλλά υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια γιατί μπορεί να μην μπορούν να αρδευθούν.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, «οι παραγωγοί με δική τους ευθύνη θα αποφασίσουν τις σπορές που θα κάνουν. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε άρδευση την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για αυτό πολλοί παραγωγοί της περιοχής - μεταξύ αυτών και εγώ - προτίμησαν να στραφούν στο ξηρικό σιτάρι και να μην βάλουν φέτος βαμβάκι και καλαμπόκι. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα αρδευτικά δίκτυα, με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Και ακόμη είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των υποδομών του οργανισμού και η καταγραφή των ζημιών.   

Το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων αποτελείται από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων με διατομές σωλήνων Φ.300, Φ.280 και Φ.250, καθώς και λάστιχου πολυαιθυλενίου με διατομές Φ.125 και Φ.110. Στη δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627,50 στρεμμάτων. Τα μέλη του Οργανισμού ανέρχονται σε έξι χιλιάδες εξακόσια (5.600) μέλη. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία.

Οι ΤΟΕΒ δεν μπορούν να πληρώσουν για να διορθωθούν οι ζημιές στις υποδομές. Ζητάμε την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Προτείνω ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, να προχωρήσει σε μίσθωση μηχανημάτων τα οποία να σταλούν στις πληγείσες περιοχές και από την πλευρά τους οι ΤΟΕΒ να αναλάβουν την επίβλεψη των έργων αποκατάστασης των ζημιών.

Πάντως ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, στα πλαίσια της έγκαιρης ενημέρωσης των μελών του, για τον προγραμματισμό άρδευσης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, ανακοινώνει ότι το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων θεομηνιών άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές σε αντλητικά συγκροτήματα και αρδευτικά δίκτυα του οργανισμού. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει κρατική οικονομική αρωγή και ποιό θα είναι το ύψος της, έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας οι γεωτρήσεις Γ16 στην Αμπελιά Φαρσάλων και LB288 στο Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων ίσως προκύψουν και άλλες σοβαρές ζημιές για τις οποίες ο Οργανισμός θα ενημερώσει τα μέλη του άμεσα».

10/11/2023 11:50 πμ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών στην Θεσσαλία.

Η ρύθμιση περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο. 

Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.

Το πακέτο όμως δεν περιλαμβάνει όσους είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους. 

Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι όλοι οι αγροτικοί πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, με την καταβολή προκαταβολής του 15% ή 20% της οφειλής τους στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, αντίστοιχα.

Αυτοί που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση αν καθυστερήσουν να πληρώσουν τις δόσεις θα απενταχθούν από αυτήν. Σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν κεφάλαια για να πληρώσουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και για αυτούς.

10/11/2023 11:37 πμ

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, με περίπου 180.000 στρέμματα να παραμένουν πλημμυρισμένα.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη διώρυγα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, καθώς πρόκειται για ένα έργο που αρδεύει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Ταυρωπού κ. Αθ. Μαρκινός ανέφερε ότι, με βάση τη μελέτη που συνέταξε ο ΤΟΕΒ και θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών του δικτύου του υπολογίζεται σε 14 εκ. €.

Ο κ. Μαρκινός, μαζί με τον κ. Παπαγιαννίδη εξήγησαν στο κλιμάκιο την επικρατούσα κατάσταση, αλλά και το προωθούμενο έργο κατασκευής του νέου κλειστού δικτύου.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, διευκρίνισε ότι σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να απαντήσει για το τι θα κάνουν οι αγρότες σε ότι αφορά τις σπορές. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για ότι λέμε και για να το τηρούμε» είπε κι πρόσθεσε ότι ζητήματα που αφορούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνδέονται με τη δουλειά που γίνεται από τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας, τις δυνατότητες που έχει η χώρα και τις προτεραιότητες που μπαίνουν για κάθε περιοχή και κάθε έργο. «Θέλουμε ότι κάνουμε να επικοινωνεί το ένα με το άλλο. Για αυτό χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.

Ενημερώνοντας τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει master plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κανένα έργο δεν θα είναι ξεκομμένο. Αντίθετα, το ένα έργο θα είναι υποστηρικτικό του άλλου με στόχο, την, όσο το δυνατόν, καλύτερη θωράκιση της Θεσσαλίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι πώς η ΕΕ θα λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα, καθώς η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και οι δυσμενείς συνέπειές της θα είναι συνεχείς.

«Είμαστε εδώ γιατί σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο είναι μια άλλη χώρα. Ευχόμαστε να μην συναντήσουμε παρόμοια φαινόμενα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή και μη ευρωπαϊκή. Ωστόσο όμως η κλιματική αλλαγή έχει έρθει για τα καλά. Τις συνέπειές της πλέον καλούμαστε να τις διαχειριστούμε και οι συζητήσεις που κάναμε και χθες με αρκετούς, αλλά και σήμερα με τους περισσοτέρους είναι ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Λευτέρη Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική, να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δυναμικά, να δημιουργήσει μηχανισμούς άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης στήριξης των πληγέντων, όπως για παράδειγμα το Γεωργικό Αποθεματικό που σήμερα προβλέπεται και μπαίνει στο ταμείο για κάθε έτος είναι μικρό, είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες, οι οποίες δημιουργούνται. Οι μηχανισμοί προγραμμάτων απορρόφησης που είναι σε εξέλιξη πρέπει να απλοποιηθούν σε περιπτώσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα μας ή η Σλοβενία. Ακόμη και από τα χρήματα της ΚΑΠ - της κάθε ΚΑΠ - που λαμβάνει η κάθε χώρα - είναι σημαντικό η πρόταση η οποία κατετέθη πριν από λίγες ημέρες και μας βρήκε σύμφωνους και διεκδικήσαμε να υπερψηφιστεί και να στηριχθεί από όλες τις χώρες, ένα τουλάχιστον ποσοστό του 2% να μπορεί να αξιοποιηθεί ελεύθερα από τις χώρες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

08/11/2023 02:43 μμ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών στην Θεσσαλία.

Οι δηλώσεις των υπουργών κ.κ. Σκυλακάκη, Αυγενάκη και Τριαντόπουλου:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση, με τη συνεννόηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με το δικό μας Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των αγροτών, που έχουν πληγεί από τις τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η ρύθμιση, θα περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο. Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Σε ένα  πλαίσιο συνεργασίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνεται ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα».

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, πέρα από τα οριζόντια μέτρα της κρατικής αρωγής, ενεργοποιούμε όπου χρειάζεται και στοχευμένα μέτρα. Ένα από αυτά -σε συνεργασία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ- είναι η στήριξη για το ρεύμα που επιβαρύνει τους πληγέντες αγρότες. Έτσι, μετά από επεξεργασία των σχετικών δεδομένων, προχωρούμε -σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τον Υπουργό- σε μία ρύθμιση, προκειμένου να ελαφρύνουμε και αυτό το βάρος που πλήττει τις πλάτες των αγροτών του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας».

07/11/2023 09:47 πμ

Απειλές της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε αγροτικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος πλημμυροπαθών αγροτών και κτηνοτροφών.

Για απουσία της στοιχειώδους ευαισθησίας και κατανόησης προς τους πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Δίχως τέλος ο Γολγοθάς των πλημμυροπαθών αγροτών και κτηνοτρόφων. Για άλλη μια φορά πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι με ληξιπρόθεσμα χρέη δέχονται οχλήσεις και απειλές από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για διακοπή ρεύματος στα ήδη κατεστραμμένα και χωρίς ρεύμα εδώ και δύο μήνες πλημμυρισμένα αντλιοστάσια τους.

Από τον περασμένο μήνα επισημάναμε την εγκατάλειψη των πλημμυροπαθών αγροτών και κτηνοτρόφων από το κράτος καθώς καλούνταν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για κατανάλωση ρεύματος την περίοδο που οι εγκαταστάσεις και τα αντλιοστάσια τους πλημμυρισμένα και παρέμεναν  χωρίς ρεύμα.

Οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι παρόλο που βιώνουν την απόλυτη καταστροφή, λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα  διακοπής ρεύματος ενώ έχουν ήδη χάσει την περιουσία τους, βρίσκονται χωρίς εισόδημα, δεν έχουν λάβει καν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις ενώ έχουν λάβει μηδαμινά ποσά αγροτικών  ενισχύσεων μετά το φιάσκο των πληρωμών της Βασικής Ενίσχυσης.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση στερείται ακόμη και της στοιχειώδους ευαισθησίας και κατανόησης προς τους πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους και περιορίζεται απλώς και μόνο στην ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα».

24/10/2023 12:33 μμ

Τα έχασαν οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι του Αμπελώνα, βλέποντας το λογαριασμό που τους έστειλε η ΔΕΗ για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου, που ήταν ο μήνας που λόγω της πλημμύρας εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι τα ποιμνιοστάσια ήταν πλημμυρισμένα, ρεύμα δεν υπήρχε, ο μετρητής είχε καταστραφεί και η πρόσβαση δεν ήταν δυνατή, μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, η ΔΕΗ εμφανίζει μέτρηση και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με τον περυσινό.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

24/10/2023 10:03 πμ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023, την συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 €/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 €/MWh (από 15 €/MWh που ήταν τον προηγούμενο μήνα), για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ. 

19/10/2023 12:19 μμ

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα σταματήσουν να ισχύουν επιδοτήσεις οριζόντιας εφαρμογής για όλους τους καταναλωτές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με απόφασή της, ανακοίνωσε το πλαίσιο των νέων συμβάσεων που θα εφαρμοστούν από την νέα χρονιά στην αγορά, τα οποία επαναφέρουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν υποχρεωτική χρωματική σήμανση (πράσινη, μπλε, πορτοκαλί) προκειμένου να ξεχωρίζουν στον καταναλωτή.

Στην απόφαση της Αρχής περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οικιακών και μη τιμολογίων (και αγροτικά), τόσο όσον αφορά τα κυμαινόμενα, όσο και τα σταθερά.

Ειδικότερα:

Α) Προϊόντα Σταθερής τιμής Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης (Σταθερά Τιμολόγια) - Σήμανση με χρώμα μπλε
Πρόκειται για Προϊόντα, για τα οποία ισχύει μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει μπλε σήμανση.
Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης - Σήμανση με χρώμα πράσινο

Β1) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex-ante). Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), η οποία:
(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης
(β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.
Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

Β2) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex post).
Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), η οποία:
(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.
(β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.
Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

Β3) Προϊόντα Μεικτής Τιμολόγησης
Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία επιδεικνύουν χαρακτηριστικά και των σταθερών και των κυμαινόμενων Προϊόντων (Β1 ή Β2).
Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μεικτής τιμολόγησης
Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στις ανωτέρω Β1, Β2 και Β3 κατηγορίες οφείλει εφεξής να φέρει πράσινη σήμανση.

Γ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης - Σήμανση με χρώμα πορτοκαλί
Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας, η οποία αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών επόμενης ημέρας και των ενδοημερήσιων αγορών, και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.
Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει πορτοκαλί σήμανση.

Οι Σημάνσεις Διαφάνειας πρέπει να αποτυπώνονται σαφώς σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του Προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του καθώς και τις προωθητικές ενέργειες.

Διαβάστε την απόφαση της ΡΑΑΕΥ (εδώ

29/09/2023 12:08 μμ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Οι ενισχύσεις, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, παραμένουν σταθερές σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος μήνα (Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, για τον επόμενο μήνα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση ανέρχεται σε 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 15 €/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης (που είναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του Σεπτεμβρίου).

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Οκτώβριο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ.

26/09/2023 12:20 μμ

Μοιάζει πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!

Η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!

Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.

Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!

Παράλληλα, αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:

  • ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
  • ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
  • ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
  • ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA.

Θεωρούμε αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) που προκύπτουν αβίαστα και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις –και κυρίως ενέργειες- είναι τα εξής:

  • Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
  • Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;
26/09/2023 11:55 πμ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα «Efficient Water Use in Olive Orchards in a Context of Climate Change» για την κατάρτιση 50 γεωπόνων από χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) σε θέματα αποτελεσματικής άρδευσης της ελιάς.

Το σεμινάριο έγινε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου της Σαραγόσας της Ισπανίας και το οργάνωσε το IOC και το CIHEAM από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-Ερευνητής και τέως Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών, που συμμετείχε στην εκδήλωση, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Ισπανία περίμεναν φέτος μια καλή παραγωγή όμως οι καύσωνας του Μαΐου δημιούργησε το πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 600.000 τόνων. 

Πάντως στην Ισπανία που θεωρείται σοβαρό κράτος έχουν ξεκινήσει να μελετούν το φαινόμενο και να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για μια πιο ορθολογική άρδευση. Παραμένουν όμως «δέσμιοι» στην προώθηση της υπέρπυκνης φύτευσης, που έχει υψηλές ανάγκες νερού. Για παράδειγμα αν σε έναν παραδοσιακό ελαιώνα χρειάζονται 1.500 κυβικά νερού για άρδευση ανά εκτάριο σε μια υπέρπυκνη φύτευση η ποσότητα διπλασιάζεται και φτάνει στα 3.000 κυβικά.

Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνονται χωρίς κάποιο σχεδιασμό νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων, με ισπανικές ποικιλίες, σε τρίτες χώρες, στις οποίες υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού.   

Η τάση πάντως που υπάρχει σήμερα στην Ισπανία είναι να γίνεται συνένωση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας.

Αντίθετα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά πολιτική για τον ελαιοκομικό τομέα. Δεν ασχολείται το ΥπΑΑΤ με την ελαιοκαλλιέργεια.

Στην χώρα μας δεν μπορεί να δίνει προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο μια ισπανική ποικιλία. Δεν υπάρχει όμως καμιά στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες. Πουλάμε σε καλύτερη τιμή τα ελληνικά ελαιόλαδα λόγω των καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αλλά προχωράμε σε υπέρπυκνες φυτεύσεις στην Ελλάδα, που έχουν διπλάσιες ανάγκες σε άρδευση. Επίσης το έδαφος δεν είναι ίδιο με αυτό της Ισπανίας για να υποστηρίξουμε αυτό το είδος φυτεύσεων.

Πέρυσι στην Κρήτη είχαμε μια πολύ καλή ελαιοπαραγωγή αλλά μεγάλο μέρος χάθηκε επειδή δεν υπήρχαν εργάτες στην συγκομιδή. Σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρηση η συγκομιδή. Το κράτος δεν φαίνεται να θέλει να λύσει το πρόβλημα. Φέτος στην Κρήτη δεν αναμένουμε μεγάλη παραγωγή. Αντίθετα σε άλλες περιοχές, όπως στην Τριφυλία, που οι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, αναμένεται να έχουν καλή παραγωγή.

Η λύση για την μείωση του κόστους παραγωγής είναι η οργάνωση με Ομάδες Παραγωγών. Έτσι μπορούν οι παραγωγοί να μειώνουν τα έξοδα αλλά και να κάνουν ένα προϊόν με καλή ποιότητα.

Επίσης με τη νέα τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε μια πιο ορθολογική άρδευση στα ελαιόδεντρα και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που ζουν σήμερα οι Ισπανοί. Σε τοπικό επίπεδο συνεργαστήκαμε με το δήμο Κισάμου και μπορούμε να δίνουμε με αποστολή email συμβουλές άρδευσης στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Πάντως εκτιμώ ότι όπως έγινε και με το ηλιέλαιο η αγορά στο ελαιόλαδο θα ισορροπήσει σε τιμές παραγωγού γύρω στα 4-5 ευρώ το κιλό».   

Τα βασικά συμπεράσματα από τις εισηγήσεις των εκπαιδευτών αλλά και από τις τοποθετήσεις των εκπαιδευομένων από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, που αφορούν και την Ελλάδα, είναι:

  • Η έλλειψη νερού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή και την ελαιοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα στις νέες υπερεντατικές φυτεύσεις σε όλες τις χώρες.
  • Η ελιά είναι μια από τις λίγες δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν μικρές ανάγκες σε νερό για να παράγουν οικονομικά, επειδή έχει μηχανισμούς προσαρμογής και αντοχής στην έλλειψη νερού αλλά και γρήγορης ανάκαμψης.
  • Η έρευνα και η τεχνολογία έχουν δώσει εργαλεία για την αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης (ελλειμματική άρδευση, άρδευση ακριβείας, συμβουλευτική άρδευση) σε ακραίες συνθήκες που εξασφαλίζουν την αειφορία.
  • Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα άρδευσης (σχεδιασμός, εφαρμογής στον αγρό, εργαλεία, επιπτώσεις στην ποιότητα ελαιολάδου, κλπ), εκτός από τα πολύ μεγάλα ιδιωτικά και συλλογικά αγροκτήματα.
  • Υπάρχει έντονη ανάγκη επιμόρφωσης των ελαιοπαραγωγών σε θέματα άρδευσης για την εξοικονόμηση νερού, την αειφορία του ελαιώνα αλλά και την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
  • Η χρήση των νερών υποβαθμισμένης ποιότητας (αλατούχων, επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων) ακολουθώντας τις προδιαγραφές είναι πλέον αναγκαιότητα. 
  • Χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας των ελαιοπαραγωγών οποιαδήποτε προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα.

 

13/09/2023 04:36 μμ

Η εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από την θεομηνία ανέρχεται σε 5.260.000 ευρώ.

Στην περιγραφή των εγγειοβελτιωτικών έργων και των άμεσων οικονομικών αναγκών για την αποκατάσταση των καταστροφών, αναφέρεται ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνει κατά την αρδευτική περίοδο 2023 λειτούργησαν 158 γεωτρήσεις και 11 αντλιοστάσια με αρδευθείσα έκταση 35.000 στρέμματα. Το αρδευτικό δίκτυο από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων.

Στην δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627 στρεμμάτων. Τα μέλη του ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 6.600 παραγωγούς.

Η πιθανή εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε:
150 γεωτρήσεις επί 10.000 ευρώ = 1.500.000 ευρώ
700 διαβάσεις σε 32 χωριά της επαρχίας επί 800 ευρώ = 560.000 ευρώ
Στραγγιστικά και αρδευτικά κανάλια 1.100 χιλιόμετρα επί 2 ευρώ = 2.200.000 ευρώ
Συντήρηση και αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας 1.100 χιλιόμετρα = 1.000.000 ευρώ

Προτείνουμε επίσης μέτρα προς στήριξη και ανακούφιση Οργανισμών και παραγωγών:
1) τo 80% της αξίας του ρεύματος των οργανισμών και των ιδιωτών αγροτών για το τρέχον έτος 2023 να καλυφθεί προς τους παρόχους από το κράτος
2) ταχύτατες εκτιμήσεις και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ
3) ταχύτατες εκτιμήσεις και απόζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο

Η αρωγή του κράτους πρέπει να είναι άμεση ώστε να λειτουργήσει ο παραγωγικός μηχανισμός και να διασωθεί ότι είναι δυνατόν, γιατί ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής όλων των περιοχών που επλήγηκαν από την θεομηνία έχει χαθεί.

Διαβάστε όλη την επιστολή (εδώ)

07/09/2023 10:30 πμ

Με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής και πράσινες πρακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης  φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο.  Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών  CO2  ίση με 2.693 τόνους ετησίως.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: φωτοβολταϊκοί σταθμοί για την παροχή ενέργειας στις μονάδες παραγωγής

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής μέσα από ποικίλες δράσεις. Η αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία την τελευταία τριετία (2019-2022) έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης  ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

31/08/2023 01:12 μμ

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την δημιουργία Αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή του έργου από τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλιόπουλο Γεώργιο καθώς και από την Γεωλόγο του Οργανισμού  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του ΥΠΕΝ κ.Τσώνη Μαρία.

Τα συμπεράσματα της αυτοψίας:
"Παρατηρήθηκε ότι στη περιοχή επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα.  Η τεκτονική δραστηριότητα εντοπίζεται στην παρουσία σημαντικής επώθησης (μεγάλο ανάστροφο ρήγμα) και ενός ακόμη ρήγματος οριζόντιας μετάπτωσης. Τα πετρώματα που επικρατούν στην περιοχή, είναι κυρίως λεπτοπλακώδεις έως μεσοπλακώδεις ασβεστόλιθοι και ερυθροί πηλίτες. Λόγω της επώθησης, τα παραπάνω πετρώματα πτυχώνονται και παράλληλα δημιουργούν μεγάλες κλίσεις (μετρήθηκαν κλίσεις μεταξύ 23° και 65°). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Τζίτζιρας, 1991) τα μηχανικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων με λεπτοπλακώδη στρώση, αναμένεται να επηρεαστούν ευκολότερα. Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες διάβρωσης του λεπτοπλακώδους ασβεστόλιθου και δημιουργίας μεγάλης μάζας συντριμμάτων. Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι (κυρίως οι οικότοποι: 4090, 5340, 5210), καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλούσι). Επίσης, λόγω της απότομης κλίσης, είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί αποκόλληση  στις επιφάνειες στρώσης των πετρωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχοπτώσεις.
Επιπλέον, στην περιοχή επικρατεί έντονη καρστικοποίηση λόγω της μεγάλης παρουσίας ανθρακικών πετρωμάτων (παρατηρήθηκαν επιφανειακές καρστικές δομές: δολίνες, με κοντινότερη μια δολίνη σε απόσταση μικρότερη από 400μ από την Ανεμογεννητρια 3). Οι χωματουργικές εργασίες, θα επιδράσουν αρνητικά στη φόρτιση των καρστικών υδροφορέων και στην παροχή των τοπικών πηγών, άρα και στην υποβάθμιση των γύρω οικοτόπων."

Αυτοψία Γεωλόγων κρίνει επικίνδυνη για τους οικισμούς την κατασκευή Αιολικού Σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου

Αρνητική, η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Τα χωριά Καλούσι, Κούμανι και Χρυσοπηγή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την θέση του έργου και πρόκειται να επηρεαστούν από διάβρωση ή και αποκόλληση των πετρωμάτων του υφιστάμενου ρηγμάτος καθώς και από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα που τροφοδοτεί τα χωριά.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους που αφορούν την σπάνια και προστατευόμενη βιοποικιλότητα της περιοχής, ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε αρνητικά. Αναμενουμε αντίστοιχες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις δασικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν για το εν λόγω έργο (Δασαρχείο Πάτρας, Διεύθυνση Δασών Αχαϊας, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), οι οποίες θα ενημερωθούν άμεσα για τα πορίσματα της άνω αυτοψίας, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα και στην γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.

Αυτοψία Γεωλόγων κρίνει επικίνδυνη για τους οικισμούς την κατασκευή Αιολικού Σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου

Να σημειώσουμε οτι η τοπική κοινωνία  δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημερωση από τις αρμόδιες αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση για την δημιουργία του Αιολικού και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη περιοχή, παρά τον αγώνα και τις πιέσεις της επιτροπής αγώνα φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου. Δεν δόθηκε ετσι ούτε η δυνατότητα στους κατοίκους και φορείς της περιοχής, να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ενεργά στην δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ώστε να έχουν άποψη για τον τόπο και τις ζωές τους.

29/08/2023 05:49 μμ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, την συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Σεπτέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται στα 15 €/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Θυμίζουμε τον Αύγουστο η ενίσχυση ήταν στα 10 €/MWh.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Σεπτέμβριο, ξεπερνά, συνολικά, τα 21,4 εκατ. ευρώ. 

23/08/2023 11:38 πμ

Συνάντηση είχε στην Λάρισα, την Τρίτη (22/8), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τη διοίκηση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.

Ως κυριότερο πρόβλημα τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Όμως υπάρχουν και περιοχές που δεν μπορούν καθόλου να αρδευτούν επειδή οι ΤΟΕΒ έχουν οφειλές στη ΔΕΗ και τους κόβει το ρεύμα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται χωράφια με καλλιέργειες.

Ο υπουργός όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.  Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να λειτουργούν οι οργανισμοί άρδευσης, κάτι που σε πολλές περιοχές δεν γίνεται. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εξαγγελίες και να προχωρήσει σε χάραξη στρατηγικής για την άρδευση στην χώρα μας. Στην Ισπανία έχουν προχωρήσει μέχρι και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας οι αγρότες «χτυπάνε» τα ενοίκια αγροτικής γης για τα χωράφια που έχουν γεώτρηση. 

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες με δενδρώδεις (πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, αμπέλια κ.λ.π.), αλλά και αροτραία (σιτηρά, βαμβάκι) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Μάτι - Τυρνάβου. Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, μαζί με τους τόκους, ενώ το πραγματικό είναι 1,5 με 1,7 εκ. ευρώ και αφορά κατανάλωση πολλών ετών. Ζητάνε μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος και όχι τους τόκους. 

Για εγκατάλειψη εκ μέρους της επίσημης πολιτείας και συστηματικής αδιαφορίας για την αγροτική παραγωγή, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεοφάνης Τραγάκης, παραγωγός από την περιοχή της Γιάννουλης. «Είμαστε σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες μας. Μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες, αμπέλια, μηδική και άλλες», τονίζει.

02/08/2023 01:33 μμ

Προωθούνται οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα).

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και για το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)», προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Για τα δύο έργα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα ίδια τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων και συγκεκριμένα:

  • ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,
  • THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων και για τα δύο έργα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023.

Το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης»
Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300 Km. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κυρίου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως την Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:
Τα έργα κεφαλής του αρδευτικού δικτύου : Διατάξεις υδροληψίας και εξάμμωσης από την ανατολική προσαγωγό διώρυγα του φράγματος Τοξοτών και κεντρικό αντλιοστάσιο.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής : τον κύριο αγωγό μεταφοράς, πέντε αντλιοστάσια, έξη διασυνδετήριους αγωγούς, επτά αναρρυθμιστικές δεξαμενές και κεντρικούς αγωγούς
Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 250 Km περίπου  
Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο

Το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)»
Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και την βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:
Τα έργα αγωγού μεταφοράς από τον ποταμό Αλμωπαίο μέχρι το βορειοδυτικό άκρο της προς άρδευση περιοχής.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής για 12 αρδευτικές ζώνες που περιλαμβάνουν τους αγωγούς μεταφοράς που θα είναι υπόγειοι κλειστοί υπό πίεση, και θα καταλήγουν στα έργα κεφαλής κάθε αρδευτικής ζώνης (δεξαμενή αναρρύθμισης και αντλιοστάσιο τροφοδοσίας)
Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 150 Km περίπου  
Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο

28/07/2023 03:38 μμ

Με νέα Υπουργική Απόφαση, η Κυβέρνηση παρατείνει τις θεσμικές παρεμβάσεις της στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας - που ισχύουν εδώ και ένα χρόνο - για την ενίσχυση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη σταθεροποίηση των τιμολογίων.

Ειδικότερα, παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.

Παράλληλα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες. Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Κοινή δήλωση του Υπουργού και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου: «Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

25/07/2023 12:19 μμ

Εν μέσω καύσωνα και αρδευτικής περιόδου στο φουλ έρχεται μείωση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες από 15 €/MWh που ήταν τον Ιούλιο στα 10 €/MWh τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023, τα μέτρα στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Αύγουστο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10€/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10€/MWh.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Αύγουστο, ανέρχεται συνολικά σε 19 εκατ. ευρώ.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Ιούλιο ήταν στα 24 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή η κυβέρνηση έκανε οικονομία στην ενίσχυση σε μια εποχή που δουλεύουν στο φουλ τα αρδευτικά και τα κλιματιστικά. Θα έρθουν φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος το επόμενο διάστημα.

25/07/2023 12:01 μμ

Αγρότες σε ποεριοχές Αμπελώνα και Φαλάνης δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, καθώς δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου επειδή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω χρεών.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, με τα οποία ζητούσε να ηλεκτροδοτηθούν τα αντλιοστάσια, ώστε να ποτίσουν οι αγρότες μέλη του οργανισμού την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Η σημερινή διοίκηση του ΤΟΕΒ υποστηρίζει ότι βρήκε αυτό το χρέος, είναι διαχρονικό και δημιουργήθηκε από την μη πληρωμή στο παρελθόν.

Στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ ανήκουν 7.000 στρέμματα γης, αλλά όπως μας λέει ο κ. Σωτήρης Τζιούφας, πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο οργανισμός έχει συνολικές οφειλές στη ΔΕΗ 3,5 εκατ. ευρώ. «Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το βασικό έχει να κάνει με τα απαρχαιωμένα, υπέργεια δίκτυα που χρησιμοποιούμε, τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, αλλά και υφίστανται συχνά ζημιές και απώλειες.

Τώρα ένα μέρος του δικτύου υπογειώθηκε και με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε ένα τέλειο δίκτυο χωρίς απώλειες για να ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί άμεση λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος όχι τους τόκους».