Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε, στις 31 Οκτωβρίου 2024, προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 169.000.000 € και λόγω του σημαντικού χαρακτήρα της παρέμβασης, ανάλογα με τη ζήτηση, θα δοθεί υπερδέσμευση.
Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων.
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Γενική Δ/νση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων.
Περιφέρειες (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).
Δήμοι Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Φθιώτιδας (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν:
- Εκσυγχρονισμό υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
- Ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
- Έργα ταμίευσης νερού και συνοδά αρδευτικά δίκτυα.
- Έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην άρδευση.
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και γεωργίας ακριβείας.
- Χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
- Έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 5.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 105.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τρόπους σωστής αξιοποίησης των υφισταμένων υδάτινων πόρων. Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν, επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών νερού, ενισχύεται η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία μέσω παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των χειμερινών απορροών και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση των απωλειών ύδατος. Στόχος μας μέσω ων έργων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αρδευτικού νερού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».
Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», κοινοποιείται στους δικαιούχους για την υποβολή των σχετικών προτάσεων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων (την λεγόμενη γαλάζια συμφωνία).
Η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και τα υπόγεια ύδατα θα έχουν επιτύχει καλή ποιότητα έως το 2015. Η προθεσμία αυτή μπορεί να μετατεθεί στο 2027 υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούνται περισσότερες εργασίες για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτων στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη καλούνται να συμμορφωθούν από το 2027 με τα επίπεδα ρύπανσης και να διασφαλίσουν ότι τα λύματα αντιμετωπίζονται καταλλήλως. Πρέπει μεταξύ άλλων να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, να καταπολεμήσουν την παράνομη εξόρυξη υδάτων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων.
Επίσης τονίζει ότι οι ξηρασίες και οι ελλείψεις νερού δημιουργούν προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα της ΕΕ και στην άρδευση των καλλιεργειών, ενώ ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πλημμύρες θεωρείται υψηλός.
Η ΕΕ έχει διατυπώσει βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων έως το 2027, μεταξύ των οποίων:
- Αύξηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα μέσω της τήρησης των ορίων ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες από τη γεωργία, και εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της απόρριψης λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας·
- Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης των υδάτων·
- Να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των επίμονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η χημική ρύπανση·
- Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και αύξηση της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας για την πρόληψη της υπερεκμετάλλευσης υδροφορέων, την καταπολέμηση των παράνομων αντλήσεων και τον μετριασμό των ξηρασιών.
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 6 Μαρτίου, εκδήλωση διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τίτλο «Προς μια στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εκθέσεις της σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κύριος στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο, Ursula von der Leyen, στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, τον Ιούλιο του 2024, είναι να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των πηγών νερού, η αντιμετώπιση της έλλειψης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του κλάδου ύδρευσης, υιοθετώντας παράλληλα μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας.
Θυμίζουμε σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι υπουργοί Γεωργίας από εννέα κράτη μέλη (MED-9) κάλεσαν την Κομισιόν να σημειώσει γρήγορη πρόοδο στις πολιτικές για την ασφάλεια των υδάτων. Οι υπουργοί της MED-9 (από την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία) απηύθυναν κοινή έκκληση για να βοηθήσουν τον γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις νερού και να διασφαλίσουν την παροχή νερού εν μέσω εντεινόμενης ξηρασίας. Όπως ανέφεραν η ασφάλεια των υδάτων «πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσφέρει ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για εσάς και όλους τους αγρότες».
Η Περιφέρεια ξεκίνησε νέα διαδικασία διαβούλευσης για τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων για πιστοποίηση προϊόντων ως Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) με την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα.
Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα τα οποία είναι τα εξής:
- Τόνος Αλοννήσου
- Βαμβάκι Θεσσαλίας
- Αγουρέλαιο Πτελεού
- Μαρκάτι (γιαούρτι)
- Χαλβάς Φαρσάλων
- Τσάι Ολύμπου
- Χυλοπίτες Θεσσαλίας
- Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Παράλληλα άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των προϊόντων που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη, Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε τη σημασία αυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που θα αποκτήσουν την ονομασία προέλευσης αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης της Θεσσαλίας». Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει το 2007, κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση του κατσικιού Ελασσόνας και του φιρικιού Πηλίου ως ΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, θέτοντας ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food and Agriculture Organization) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Χαρουτουνιάν παρουσίασε αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που δύνανται να αποκτήσουν την ένδειξη ΠΟΠ, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων και τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης ΠΟΠ για τους παραγωγούς και την αγορά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος ως ΠΟΠ είναι απαιτητική και χρονοβόρα , καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του και ο Γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης, σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα έχει δημιουργηθεί και νέο τμήμα στη Διεύθυνση, το οποίο θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και θα παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΥπΑΑΤ: Ενστάσεις σε εθνικό επίπεδο
Στο μεταξύ ενστάσεις για Προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ σε Εθνικό Επίπεδο ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Οι ενστάσεις αφορούν:
«Γαρίδα Αμβρακικού / Garida Amvrakikou / Γάμπαρη Αμβρακικού / Gampari Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Σαρδέλα Amvrakikou / Sardela Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Λαδοτύρι Μυτιλήνης (LADOTYRI MYTILINIS)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
«Κασέρι (KASSERI)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.
Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.
Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.
«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Στο Μαξίμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (26/2), υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, το αρδευτικό της Βοιωτίας.
Μετά την «πίεση» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου και έχουν ήδη συπληρώσει 83 ημέρες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα για το 2025 ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να μην λειτουργήσουν τις παλιές γεωτρήσεις από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας.
Στην συνάντηση στο ΥΠΕΝ, που είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, ο υπουργός κ. Σκυλακάκης είχε καταθέσει την πρόσταση για να γίνει σταδιακή η άντληση των νερών από τις γεωτρήσεις για να είναι μειωμένες ποσότητες. Όμως ούτε με αυτή την απόφαση συμφώνησαν οι αγρότες γιατί πάλι θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα, αφού θα έφευγαν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα. Η σκληρή στάση των αγροτών άρχισε να φέρνει αποτέλεσμα.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παρθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ για την παροχή αρδευτικού νερού από το Μόρνο στην Κωπαΐδα.
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες ζητούν για τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου, 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, από τον Μόρνο, ετησίως.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου.
Όπως τονίστηκε στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται, εκτός από τη δημιουργία του προτύπου πιστοποίησης, η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Φίλιας, αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεληγιάννης, υπογράμμισε τον ρόλο του Τμήματος στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη συμβολή του στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μήλιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του προτύπου πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανάδειξη της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Νίκος Ανδρίτσος και ο Δρ. Μάριος Ματαράγκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσαν τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου και υπογράμμισαν τη σημαντική συνεισφορά τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τρεις ολόκληρες ώρες είχε διάρκεια η σύσκεψη, που έγινε σήμερα Δευτέρα (24/2), στο ΥΠΕΝ, για τα θέματα της άρδευσης του κάμπου της Κωπαΐδας.
Στην σύσκεψη, υπό τον υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΥΔΑΠ, βουλευτές, δήμαρχοι και τρεις εκπρόσωποι των αγροτών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας, που συμμετείχε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, «έχουν πάρει την απόφαση ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες δοκιμαστικά για δύο μήνες τρεις παλιές γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα φεύγουν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα για τις ανάγκες ύδρευσης.
Μετά από τις αντιδράσεις μας ο υπουργός κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα γίνει σταδιακή η άντληση των νερών για να είναι μειωμένες ποσότητες. Ούτε με αυτή την απόφαση συμφωνούν οι αγρότες.
Δεν μας δόθηκε καμία διασφάλιση από τον υπουργό ότι θα πάρουν οι αγρότες, για τις ανάγκες άρδευσης, τα 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό από τον Μόρνο ετησίως.
Αυτό το νερό δεν μας το χαρίζουν αλλά μας το οφείλουν γιατί στην πλευρά του Ορχομενού, από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας, αντλούν γύρω στα 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αίτημά μας είναι η ενδυνάμωση των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου.
Φεύγουμε από την συνάντηση διαφωνώντας σε όσα ανέφερε ο υπουργός. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου. Είμαστε 81 ημέρες στο δρόμο γιατί απειλούν την οικονομική μας επιβίωση. Ανέφερα στον Υπουργό ότι θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα παρκάρουμε τα τρακτέρ έξω από το υπουργείο και μου απάντησε ότι δεν θα βρούμε χώρο πάρκινγκ.
Βλέπουμε μια μεγάλη αδιαφορία για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης. Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος της ερημοποίησης στην περιοχή του κάμπου, εξαιτίας της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ατόμων και δύο εταιρειών για κατάχρηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων, σε έρευνα για απάτη, ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ, που έγινε στο Ιάσιο της Ρουμανίας και αφορούσε έργα για αρδευτικά συστήματα, εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Είχε προηγηθεί (από τον Απρίλιο του 2024) έρευνα σε αγροτικό συνεταιρισμό της χώρας, ο οποίος έλαβε χρηματοδότηση για δύο έργα εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. RON).
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για την επιλογή εταιρείας για την εκτέλεση των έργων παραποιήθηκε, προκειμένου να ωφεληθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία, ιδιοκτησίας της συζύγου του de facto διαχειριστή του συνεταιρισμού.
Η έρευνα αποκάλυψε σύγκρουση συμφερόντων στην χρηματοδότηση των δύο έργων.
Ο διαχειριστής του συνεταιρισμού που έλαβε τα κεφάλαια, ήταν παντρεμένος με εκπρόσωπο της εταιρείας που κέρδισε το συμβόλαιο. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που προήδρευε της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών του συνεταιρισμού, εργαζόταν ταυτόχρονα ως λογιστής της συγκεκριμένης εταιρείας.
Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων της Ρουμανίας (AFIR), οι εκπρόσωποι, τόσο του συνεταιρισμού όσο και της επιλεγμένης εταιρείας, υπέβαλαν πλαστά έγγραφα υποστηρίζοντας ψευδώς ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.
Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού ζήτησαν και έλαβαν από την AFIR την αποζημίωση των εργολαβικών εξόδων, υποβάλλοντας διάφορα ψευδή εντάλματα πληρωμής ισχυριζόμενα ότι έχουν ήδη πληρώσει τους εργολάβους.
Προκειμένου να ανακτήσει τη ζημιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τυχόν δικαστικά έξοδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέσχεσε έξι οικόπεδα (αξίας περίπου 500.000 ευρώ) και πάγωσε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι υπόπτοι.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρουμανίας, η διακεκριμένη απάτη με αγροτικές επιδοτήσεις τιμωρείται με φυλάκιση έως και 11 χρόνια και έως τρία χρόνια η πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων.
Οι δύο εταιρείες, εάν καταδικαστούν, θα έχουν πρόστιμο έως και 420.000 ευρώ περίπου (2,1 εκατομμύρια RON), επιπλέον των άλλων κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Φωτογραφία: ποταμός Άρδας στη Βουλγαρία.
Οι αγρότες στον Έβρο ανησυχούν για την έλλειψη νερού από την Βουλγαρία. Η συμφωνία για την παροχή νερού στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, που έληξε τον Ιούλιο του 2024, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Μέχρι το 2024 το νερό της Βουλγαρίας ερχόταν ελεύθερα στην πεδιάδα του Έβρου, ωστόσο η περσινή λήξη της συμφωνίας έχει πυροδοτήσει την έντονη διαμαρτυρία των αγροτών
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Δημήτρης Δρακούδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι αγροτικοί σύλλογοι του βόρειου Έβρου έχουν αναδείξει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της έλλειψης συμφωνίας με την Βουλγαρία για το νερό άρδευσης.
Από το 2019 ζητούσαμε να προχωρήσουν σε ανανέωση της συμφωνίας τότε που η χώρα μας θα ήταν πιο εύκολο να κάνει διαπραγμάτευση. Σήμερα εξαρτιόμαστε από τις αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Oι αγρότες της περιοχής του Έβρου παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο των Καστανέων και συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματά μας περιλαμβάνουν:
- Την άμεση σύναψη της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της περιοχής μας.
- Την άμεση υλοποίηση έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών (φράγματα, βελτίωση δικτύων κ.α.).
- Την κατασκευή νέων έργων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας στη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.
Τα νερά αυτά ποτίσουν γύρω στα 200.000 στρέμματα καλλιεργειών. Χρειαζόμαστε κάθε αρδευτική περίοδο 186 εκ. εκ. κυβικά μέτρα νερού. Αυτό όμως που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι θέλουμε καθημερινή ροή ποσότητας νερού 1,5 εκ. κυβικών γιατί δεν υπάρχουν έργα υποδομής για την αποθήκευσή του».
Από το 1964, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποζημιώσεων για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ερχόταν κατά μήκος του ποταμού Άρδα για την άρδευση της πεδιάδας του Έβρου. Η συμφωνία έληξε τον Ιούλιο του 2024, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες αγρότες που εξαρτώνται αυτά τα νερά για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία για την εξασφάλιση του εφοδιασμού από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος του 2024. Από την πλευρά της η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει μια προσωρινή συμφωνία μόνο για το φετινό καλοκαίρι. Το μέλλον είναι αβέβαιο για τις καλλιέργειες του Έβρου.
Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Δρακούδης στον ΑγροΤύπο, «το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η χώρα θα αξιολογεί πρώτα τις δικές της ανάγκες σε νερό και μετά θα ασχοληθεί με το νερό που θα στείλει στην χώρα μας. Η βουλγαρική πλευρά διαπραγματεύεται ποσοτό από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων. Η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση των κομμάτων στην Βουλγαρία για το θέμα των νερών. Η βουλγαρική αντιπολίτευση κατηγορεί την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ότι θέλει να χαρίσει το νερό στην χώρα μας. Από την πλευρά μας ζητάμε, σε επιστολή που στείλαμε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να δεσμεύσει τον Βούλγαρο ομολογό του να δεσμευτεί δημόσια ότι θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για την απρόσκοπτη άρδευση των χωραφιών μας».
Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, για τα προβλήματα άρδευσης των αγροτών στην Βοιωτία, κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή για την αναγκαιότητα βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Βοιωτικού Κηφισού, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:
Η περιοχή του Βοιωτικού Κηφισού, που διασχίζει τα όρια των νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδάτινες πηγές του ποταμού για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ύδρευση των τοπικών κοινοτήτων. Ο Βοιωτικός Κηφισός, με τη λεκάνη απορροής του και τις γεωτρήσεις του, αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο για την αγροτική οικονομία, η οποία πλήττεται σοβαρά από την έλλειψη υποδομών και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή.
Το 1990, η ΕΥΔΑΠ εγκατέστησε 17 γεωτρήσεις κατά μήκος της λεκάνης απορροής του ποταμού με σκοπό τη συνδρομή στην υδροδότηση της Αττικής. Παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις αυτές λειτούργησαν για πολύ σύντομο διάστημα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, η επαναλειτουργία αυτών των γεωτρήσεων ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή στην περιοχή του Κηφισού, καθώς το νερό που αντλείται από εκεί είναι κρίσιμο για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης.
Η ύπαρξη μιας τέτοιας απορρόφησης νερού για σκοπούς εκτός της περιοχής, χωρίς τη διασφάλιση της προστασίας των τοπικών αναγκών, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αυξημένη ερημοποίηση και συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην Αττική, η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των περιοχών που πλήττονται από αυτήν και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατοίκων και της αγροτικής παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της άρδευσης και ύδρευσης στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού, ώστε να προστατευθεί η τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλιστούν οι υδάτινοι πόροι για τις τοπικές ανάγκες;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι η υδροδότηση της Αττικής δεν θα πραγματοποιείται εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων και της γεωργικής παραγωγής;
3. Προβλέπεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την ενίσχυση της άρδευσης στην περιοχή, όπως η βελτίωση των υδάτινων πόρων για γεωργικούς σκοπούς;
4. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες δράσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η οικονομική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής;
5. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή ενδεχόμενης καταστροφής της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και ερημοποίησης;
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με διευκρινιστική εγκύκλιο του, ενημερώνει ότι με βάση την ΚΥΑ 146896/2014 όλες οι άδειες χρήσης νερού που έχουν εκδοθεί, μέχρι 17/5/2024, στην Ήπειρο, θα πρέπει να ανανεωθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου 2025.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, προσκομίζοντας την παλιά άδεια χρήσης νερού και τον τίτλο κατοχής του χωραφιού (ιδιόκτητο ή μισθωμένο).
Επιπλέον, για τη χερσόνησο της Πρέβεζας είναι απαραίτητη η χημική ανάλυση του νερού στην οποία θα προσδιορίζονται η ηλεκτρική αγωγιμότητα, τα ολικά διαλυμένα στερεά και η συγκέντρωση ιόντων χλωρίου και νατρίου.
Αν η δειγματοληψία του νερού δεν γίνει από το εργαστήριο ανάλυσης, θα πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνονται οι συντεταγμένες του σημείου υδροληψίας.
Σημειώνεται ότι η άδεια χρήσης νερού είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για το αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Πρέβεζας (2682029582) ή εναλλακτικά στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πρέβεζας όσον αφορά παλιές άδειες.
Κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους έκαναν, την Τετάρτη (12/2), οι αγρότες της Βοιωτίας, στο κέντρο της πόλης της Λιβαδειάς και μετά προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Διοικητηρίου.
Οι αγρότες της πεδιάδας της Κωπαΐδας πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για 71 ολόκληρες ημέρες διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια με το αρδευτικό νερό και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λύσει.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βοιωτίας, «με την πολιτική που ακολουθούν στη διαχείριση νερού της περιοχής οι αγρότες πάνε για ολοκληρωτική καταστροφή.
Από τις 5 Δεκεμβρίου οι αγρότες προχωρούμε σε καθημερινές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η πεδιάδα της Κωπαΐδας έχει 240.000 στρέμματα από τα οποία τα 130.000 στρέμματα έμειναν το 2024 χωρίς άρδευση. Στις 19 Δεκεμβρίου είχαμε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, τον ενημερώσαμε για το πρόβλημμα και τον καλέσαμε να έρθει να δει από κοντά να δει τι συμβαίνει. Έχουμε συνατηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και έχουμε στείλει πρόσκληση για συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.
Έγιναν δύο Περιφερειακά Συμβούλια αλλά δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο αρδευτικό πρόβλημα.
Από το 2015 δεν έχουν κάνει καμιά εργασία συντήρησης στα δύο πλωτά αντλιοστάσια που υπάρχουν στην λίμνη Υλίκη. Αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μεγάλες ζημιές και το ένα να έχει βυθιστεί μέσα στην λίμνη και το άλλο να βρίσκεται εκτός λειτουργίας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το μαζέψει.
Από την άλλη έχουμε την απόφαση της ΕΥΔΑΠ να επαναλειτουργήσει 17 παλιές γεωτρήσεις στον κάμπο. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στα 160.000 κυβικά μέτρα νερό θα φεύγουν καθημερινά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα για τις ανάγκες ύδρευσης. Αυτή η ποσότητα είναι μικρή δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης στην Αθήνα αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα να «στεγνώσει» κυριολεκτικά ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, κάτι που θα φέρει πρόβλημα στην ύδρευση και την άρδευση της Βοιωτίας.
Βλέπουμε μια μεγάλη αδιαφορία για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης, που οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες».
Ερώτηση στην Βουλή
Κίνδυνος ερημοποίησης σε Δυτική Λοκρίδα και Κεντροδυτική Βοιωτία εξαιτίας της απόφασης της ΕΥΔΑΠ.
Τον ορατό κίνδυνο της ερημοποίησης εξαιτίας της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών στη Δυτική Λοκρίδα Φθιώτιδας και την Κεντροδυτική Βοιωτία επισημαίνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης που υπέβαλλε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως σημειώνεται εντός του κειμένου της ερώτησης του Βουλευτή Φθιώτιδας, ένα από τα μείζονα ζητήματα τα οποία απασχολούν εδώ και καιρό τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λοκρίδας Φθιώτιδας και της Κεντροδυτικής Βοιωτίας, είναι η εκ μέρους της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) επικείμενη επανεκκίνηση της λειτουργίας παλαιών κρατικών γεωτρήσεων, η οποία θα μειώσει την επάρκεια των υδατικών ροών σε σχεδόν 470.000 στρέμματα εκτάσεων τα οποία εκτείνονται σε περιοχές που βρίσκονται εντός του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας (Ελάτεια, Κάτω Τιθορέα, Σφάκα, Λευκοχώρι κ.α.). Το γεγονός αυτό αναμένεται να πλήξει σοβαρά τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή καθώς περίπου 300.000 στρέμματα υπολογίζονταν να καλλιεργηθούν με βαμβάκι και καλαμπόκι την προσεχή άνοιξη, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στην ύδρευση των ως άνω περιοχών.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ερώτησης τονίζεται ότι αγνοούνται επιδεικτικά, τα πολυάριθμα προβλήματα τα οποία ήδη πλήττουν τον αγροτικό τομέα στην περιοχή, με κορωνίδα αυτών τη λειψυδρία. Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών το αρδευτικό νερό ίσα ίσα έφτασε το 2023 και το 2024 για τις εαρινές καλλιέργειες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για το πώς αυτό θα καταστεί εφικτό κατά το τρέχον έτος. Σημειώνεται επίσης ότι η ξηρασία του προηγουμένου χρονικού διαστήματος έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή προϊόντων, με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην λάβουν τις δικαιούμενες στρεμματικές ενισχύσεις λόγω μειωμένων αποδόσεων που δεν φτάνουν το πλαφόν (π.χ. στο βαμβάκι).
Σε δήλωσή του σχετικά με την παραπάνω κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Βουλευτής Φθιώτιδας, σημειώνει τα εξής: «Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λάμπει δια της απουσίας της σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα που έχει ξεσπάσει με την άρδευση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λοκρίδας Φθιώτιδας και της Κεντροδυτικής Βοιωτίας. Παρά το γεγονός ότι, επί σειρά μηνών οι αγρότες των δύο Νομών εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο, προβαίνοντας σε σειρά κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση δεν έχει αρθρώσει λέξη για τον κίνδυνο της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ως συνέπεια της πιθανής επαναλειτουργίας γεωτρήσεων της λεκάνης της περιοχής του Βοιωτικού Κηφισού από την ΕΥΔΑΠ.
Επιπλέον, η κρυπτόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους επιστημονική μελέτη για το ποια πιθανά δυσμενή αποτελέσματα θα επιφέρει τυχόν χρήση αυτών των γεωτρήσεων. Μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασης, οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται, επιτέλους για μία φορά, να φερθούν υπεύθυνα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Συναισθανόμενοι την αγωνία τους και σεβόμενοι το γεγονός ότι, παρά τις αντιξοότητες επιμένουν να παράγουν στην περιοχή τους, δίνοντας ζωή στον τόπο τους και να διασφαλίσουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης συνέχισης της άρδευσης των καλλιεργειών τους και της ύδρευσης των σπιτιών τους».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχουν καταβληθεί ήδη όλες οι αποζημιώσεις που αφορούν στον Daniel.
«Ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εκκρεμότητες είναι αλήθεια. Σε σύνολο 33.000 φακέλων, έχουμε σε εκκρεμότητα περίπου 100 φακέλους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας για την πορεία εξέτασης των φακέλων για τις αποζημιώσεις υπογράμμισε ότι απομένουν μικρός αριθμός σε ό,τι αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ για τους κτηνοτρόφους τόνισε ότι ο αριθμός των εκκρεμοτήτων είναι μεγαλύτερος, αφού το προσωπικό ασχολήθηκε και με την εμφάνιση της ευλογιάς και της πανώλης που εμφανίστηκε στη Θεσσαλίας.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι τα μέτρα για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel έχουν, ήδη, δημοσιονομική επίπτωση 3,3 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται αυτά που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.
Άρα πληρώθηκαν 22.000 φάκελοι και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας 5.500 δικαιούχοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ 700 έκαναν ένσταση. Έχουμε ακόμη 900 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο. Συνολικά έχουμε 29.100 αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αποζημίωσης. Οι συνολικές δηλώσεις ζημιάς στην Θεσσαλία ανέρχονταν σε 34.000 περίπου. Το ερώτημα είναι που είναι οι υπόλοιποι φάκελοι;
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η χώρα μας λόγω των προβλημάτων στην άρδευση των καλλιεργειών, κάτι που αναγκάζει τους αγρότες να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχεδιασμό για τη διαχείριση των νερών με αποτέλεσμα η ξηρασία να έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Οι αγρότες στον Έβρο ανησυχούν για την έλλειψη νερού από την Βουλγαρία. Η συμφωνία για την παροχή νερού στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, που έληξε τον Ιούλιο του 2024, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή λόγω και της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Δημήτρης Δρακούδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι αγρότες της περιοχής του Έβρου έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο των Καστανέων. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν:
- Την άμεση σύναψη της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της περιοχής μας.
- Την άμεση υλοποίηση έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών (φράγματα, βελτίωση δικτύων κ.α.).
- Την κατασκευή νέων έργων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας στη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.
Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας με Βουλγαρία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου θα είχαμε στην χώρα μας 186 εκ. κυβικά νερού. Η συμφωνία έληξε και μετά από συμβιβασμό, πήρε μια μικρή παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τώρα είμαστε κυριολεκτικά στο αέρα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο γιατί δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. Το θετικό είναι ότι κατάφερε η γειτονική να κάνει κυβέρνηση. Έχουν οριστεί επιτροπές και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Το θέμα είναι να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η νέα αρδευτική περίοδος».
Σοβαρά προβλήματα άρδευσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, «το κράτος αδιαφορεί για τα προβλήματα των αγροτών. Συνεχίζει να κάνει τεράστιες γεωτρήσεις για άντληση νερού, που θα το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της Αθήνας, αφαιρώντας αυτές τις ποσότητες από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και έτσι δεν μπορούμε να αρδεύσουμε τις καλλιέργειες».
Πάντως μετά την κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι αγρότες της Βοιωτίας σκληραίνουν την στάση τους και έστησαν μπλόκο στην εθνική και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο ύψος του Κάστρου. Οι παραγωγοί της Βοιωτίας έχουν πέντε βασικά αιτήματα:
- Να αποζημιωθούν για την περίοδο 2020-2024
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους για τα έτη 2020 – 2024
- Άμεση ανατοποθέτηση του αντλιοστάσιου στην Υλικη ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο
- Διασφάλιση λειτουργείας των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου και η παράλληλη ενδυνάμωσή τους
- Δημιουργία φορέα άρδευσης και αντιμετώπισης κρίσεων στο διοικητήριο Λειβαδιάς με την συμμετοχή των αγροτών και επιστημονικού προσωπικού.
Στον κάμπο της Κωπαΐδας φέτος λόγω της ξηρασίας η παραγωγή των προϊόντων είναι μειωμένη αλλά και με ποιοτικά προβλήματα. Ειδικά στο βαμβάκι κινδυνεύουν να μην πάρουν την στρεμματική ενίσχυση λόγω μειωμένων αποδόσεων που δεν φτάνουν το πλαφόν. Το πρόβλημα επιδεινώνει περισσότερο η απόφαση της ΕΥΔΑΠ να βάλει σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην περιοχή, κάτι που θα επιβαρύνει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος, του έτους 2024, στις καλλιέργειες που δεν κατάφεραν να αρδευτούν. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη άρδευσης φτάνει σε ποσοστό 70% των καλλιεργειών του κάμπου της Κωπαΐδας. Επίσης την άμεση επανατοποθέτηση, μέσα στο 2025, του πλωτού αντλιοστασίου στην Υλίκη και συντήρηση για να είναι έτοιμο προς λειτουργία. Ζητούν ακόμη διασφάλιση της λειτουργίας των αντλιών και του καναλιού στο Μόρνου γιατί αν η ΕΥΔΑΠ (για τις ανάγκες της Αθήνας) ξεκινήσει την λειτουργία των γεωτρήσεων θα μειωθεί η στάθμη του νερού και θα υπάρξει πρόβλημα.
Σοβαρό πρόβλημα με την ξηρασία αντιμετωπίζει η Κρήτη. Στην ανάγκη επιτάχυνσης έργων διαχείρισης υδάτων, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την άμεση δημοπράτηση μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων που θα ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση στην Κρήτη αναφέρθηκε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με αγρότες της Κρήτης.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Μύρων Χιλετζάκη, Αντιπρόεδρο ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος τόνισε ότι «μετά μια πολύ ξηρική περυσινή χρονιά η Κρήτη έχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό άρδευσης. Μπορεί να έχουμε βροχή μια ημέρα αλλά αν μετά έχουμε πέντε ημέρες καλοκαιρίας το νερό δεν φτάνει στον υδροφόρο ορίζοντα. Η Κρήτη χρησιμοποιεί για νερό άρδευσης 60% από γεωτρήσεις και 40% από φράγματα. Οι γεωτρήσεις είναι στο κόκκινο και έχουμε προβλήματα στις αδειοδοτήσεις. Τα φράγματα είναι ελλειπή γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί όλα τα απαραίτητα έργα. Το φράγμα Πλακιώτισσας που εγκαινιάστηκε από τον πρώην υπουργό ΑΑΤ δεν έχει νερό λόγω της ξηρασίας. Καθυστερήσαμε να κάνουμε έργα άρδευσης στην χώρα μας όταν έδινε κονδύλια η ΕΕ. Επίσης στην χώρα μας δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την άρδευση.
Αντίθετα η Κύπρος έχει μια σωστή διαχείριση των νερών της. Έχει κατασκευάσει φράγματα σε όλο το νησί και χρησιμοποιεί 300 εκ. κυβικά μέτρα νερού αποκλειστικά για άρδευση των καλλιεργειών της. Δεν αφήνει το γλυκό νερό να χαθεί στην θάλασσα. Επίσης δεν δίνει αδειοδότηση για κατασκευή ξενοδοχείου αν πρώτα δεν έχει κατασκευαστεί η μονάδα αφαλάτωσης.
Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο στην Κρήτη. Όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Στην Θεσσαλία πλημμύρισε ο κάμπος μετά την θεομηνία και μέσα σε 5 μήνες έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης. Θέλει στρατηγικό σχεδιασμό για την άρδευση των καλλιεργειών σε επίπεδο χώρας. Η νέα παγκόσμια τάση στις καλλιέργειες είναι η πυκνή φύτευση για μείωση κόστους και αύξηση αποδόσεων. Για να έχουμε πυκνή φύτευση όμως χρειαζόμαστε αρδευόμενα αγροτεμάχια. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν έργα γιατί ήδη έχουμε μεγάλη καθυστέρηση».
Στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις. Εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα από τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Εύφορη Γη», τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ. Τα χρέη είναι μεγάλα και δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι παραγωγοί. Για να συνεχιστεί η άρδευση σε πολλές περιπτώσεις οι ΤΟΕΒ καταφεύγουν στα δικαστήρια για ασφαλιστικά μέτρα ώστε να επανασυνδεθεί το ρεύμα για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων.
Η Ιεράπετρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Τα αποθέματα νερού στο φράγμα Μπραμιανών επαρκούν μόνο για 70 μέρες ακόμα.
Πριν ένα χρόνο ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας κατέθεσε αίτημα για γεώτρηση με δική του χρηματοδότηση αλλά ακόμη δεν έχει βγει η άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος προς τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αναφέρει τα εξής:
Με την παρούσα επιστολή σας καταθέτουμε αίτημα να ενεργήσετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού άρδευσης στην περιοχή της Ιεράπετρας
Επιπλέον τονίζουμε ότι, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα (Ιανουάριος 2025), η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού τα αποθέματα νερού στο φράγμα Μπραμιανών επαρκούν μόνο για 70 μέρες ακόμα.
Επειδή για αυτή την κατάσταση είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες
Επειδή οι φορείς έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εγκαίρως που όμως έχουν βαλτώσει σε θέματα γραφειοκρατίας.
Επειδή η περιοχή της Ιεράπετρας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή θερμοκηπιακών αγροτικών προϊόντων όπως και το σύνολο της κοινωνίας και οικονομίας στηρίζεται στο νερό.
Επειδή είναι πλέον βέβαιο ότι επίκειται μεγάλη οικονομική καταστροφή για το σύνολο της περιοχής αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Από τα προηγούμενα, σας καλούμε να ενεργήσετε ανάλογα για την κήρυξη της περιοχής Ιεράπετρας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με σκοπό την επίσπευση διαδικασιών και να σώσουμε την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής.
Εκφράζουμε δε, με τον ποιον κατηγορηματικό τρόπο την κραυγή αγωνίας των αγροτών της περιοχής μας, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον καθυστερήσεις σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση και επάρκεια νερού άρδευσης, σε μια αγροτική περιοχή όπως είναι η Ιεράπετρα.
Παρατείνεται κατά ένα μήνα, με ημερομηνία λήξης την 28η Φεβρουαρίου, η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών προτάσεων για αγροτική οδοποιία.
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπAAT, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 4752/08-11-2024, πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2:«Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027.
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 65.000.000,00 ευρώ.
Θα υπάρξει, όπως και στην τελευταία προκήρυξη, υπερδέσμευση των διαθέσιμων πόρων, η οποία σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση θα ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ, αφού θεωρείται βέβαιον ότι το ανωτέρω ποσό θα υπερκαλυφθεί από τις αιτήσεις.
Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι Δήμοι της Χώρας.
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν ασφαλτόστρωση ή/και τσιμεντόστρωση, δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης, κλπ.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμόςτης αίτησης στήριξης πράξης ορίζεται το ποσό των 150.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ως μέγιστος προϋπολογισμόςτης αίτησης στήριξης πράξηςορίζεται το ποσό των 500.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση, με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), μόνο στις περιπτώσεις που η πρόταση αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το ποσό αυτό.
Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής έως, το ανώτερο, έξι (6) αιτήσεων στήριξης.
Το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια και η απρόσκοπτη μετακίνηση των γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο ΟΠΣΚΑΠ, ορίστηκε η 25/11/2024 και ως ημερομηνία λήξης, ορίσθηκε αρχικώς η 27/01/2025, αλλά με τροποποίηση της αρχικής απόφασης ως ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίστηκε η 28/02/2025 και ώρα 23:59:59.
Η πρόσκληση και οι τροποποιήσεις τηςκοινοποιούνται στους Δήμους της χώρας και αναρτώνται στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ (εδώ).
H αίτηση στήριξης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΟΠΣΚΑΠ), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα.
«Κούρεμα» στις προσαυξήσεις των χρεών τους απέναντι στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα, έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν πολίτες που θα προχωρήσουν σε ρύθμιση έως και τις 31 Ιανουαρίου 2025.
Η ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, τα οποία μπορούν να πληρωθούν σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.
Τα χρέη άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ωστόσο σε περίπτωση μη καταβολής δυο συνεχόμενων δόσεων ή τριών δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.
Φυσικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, έχουν τη δυνατότητα, ύστερα από αίτηση, να ρυθμίσουν τις οφειλές και να απαλλαγούν από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα ως εξής:
- 95% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής,
- 85% για εξόφληση οφειλής σε 2 έως έξι 6 δόσεις,
- 80% για εξόφληση οφειλής σε 7 έως 12 δόσεις,
- 75% για εξόφληση οφειλής σε 13 έως 60 δόσεις.
Η ρύθμιση χορηγείται με απόφαση που εκδίδεται από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου ή του νομικού προσώπου, η οποία γνωστοποιείται στον αιτούντα, με συστημένη επιστολή αν η αίτηση υποβλήθηκε έγχαρτα ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν υποβλήθηκε ψηφιακά.
Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει:
α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, ή
β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή πάνω από 5.000 ευρώ
ο δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.), κατόπιν των σχετικών προτάσεων των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε πως η δημιουργία του Οργανισμού αποτελεί απάντηση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο έχει απασχολήσει την περιοχή για δεκαετίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο Ο.Δ.Υ.Θ. είναι μια καινοτομία της κυβέρνησης που δείχνει το δρόμο για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, δημιουργώντας δεδομένα που σε επόμενο χρόνο θα φέρουν θετικές εξελίξεις».
Ταυτόχρονα, ο Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι ο Ο.Δ.Υ.Θ. στήνεται εξ’αρχής και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για την οργάνωση της διαχείρισης του αρδευτικού νερού και σε άλλες Περιφέρειες. «Εκπονείται ήδη μελέτη για τηνΚρήτη, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν σε άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος».
Η δημιουργία του Ο.Δ.Υ.Θ., σύμφωνα με τον Υπουργό, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τη Θεσσαλία, με στόχο να αποτελέσει το εθνικό παράδειγμα για τη διαχείριση υδάτων σε όλη τη χώρα. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι το πρώτο βήμα και η πραγματικότηταείναι ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα δεκαετιών με σοβαρότητα και προοπτική», κατέληξε.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού στην Θεσσαλία. «Η λειτουργία του Ο.Δ.Υ.Θ. είναι ένα σημαντικό στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί, γιατί όπως νομίζω έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους, ο Ο.Δ.Υ.Θ. δεν είναι ένας Οργανισμός με οποιοδήποτε ιδιωτικό χαρακτήρα. Είναι ένας Οργανισμός του Κεντρικού Κράτους, που αναλαμβάνει μία καίρια αποστολή σε μία περιοχή που έχει πληγεί, ακριβά, από τις πλημμύρες της περασμένης χρονιάς. Ιδρύουμε έναν δημόσιο Οργανισμό, ο οποίος κρατικοποιεί ιδιωτικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων… Υπάρχουν σοβαρά, διαχρονικά προβλήματα (π.χ. οι ΟΕΒ δεν δίνουν στοιχεία), τα οποία θα προσπαθήσει να θεραπεύσει αυτός ο Οργανισμός. Και θα ήταν ευκαιρία για τη Βουλή να αντιμετωπίσει θετικά έναν Οργανισμό, ο οποίος μόνο καλό επιχειρεί να κάνει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην περιφρόνηση που παρατηρείται από στελέχη της αντιπολίτευσης για την έκταση του «Daniel». Όπως τόνισε: «Έπεσαν 8 δισ. κυβικά μέτρα νερού, μέσα σε λίγες ώρες. «Ήταν γεγονός 1000 ετών. Δεν υπήρχε υποδομή που να μπορεί να τον συγκρατήσει. Αρνείστε την έκταση των γεγονότων που έχει φέρει η κλιματική κρίση».
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση στην Θεσσαλία. «Η κυβέρνηση κάνει μία σειρά από μεγάλα και μικρά έργα στην Θεσσαλία. Κάποια τα έχει υλοποιήσει, ήδη, η Περιφέρεια, άλλα έχουν ξεκινήσει, για παράδειγμα έργα ορεινής υδρονομίας, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που προχωρούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και των δασικών υπηρεσιών»..
Σημειώνεται ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά τη θετική έγκριση της Βουλής έχει ως εξής:
Νικόλαος Δέρκας – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Αθανάσιος Μαρκινός – Διευθύνων Σύμβουλος
Ειρήνη Καραλαριώτου – Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Αθανάσιος Κορκόβελος – Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
Τα προβλήματα των αγροτών με την άρδευση συζητήθηκαν, στις 11/12/2024, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων. Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατάθεσαν επιστολή προς την τοπική αυτοδιοίκηση για τα αυξημένα προβλήματα που έχουν με την άρδευση.
Στον κάμπο της Κωπαΐδας φέτος λόγω της ξηρασίας η παραγωγή των προϊόντων είναι μειωμένη αλλά και με ποιοτικά προβλήματα. Ειδικά στο βαμβάκι κινδυνεύουν να μην πάρουν την στρεμματική ενίσχυση λόγω μειωμένων αποδόσεων που δεν φτάνουν το πλαφόν.
Το πρόβλημα επιδεινώνει περισσότερο η απόφαση της ΕΥΔΑΠ να βάλει σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην περιοχή, κάτι που θα επιβαρύνει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος, του έτους 2024, στις καλλιέργειες που δεν κατάφεραν να αρδευτούν. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη άρδευσης φτάνει σε ποσοστό 70% των καλλιεργειών του κάμπου της Κωπαΐδας.
Επίσης την άμεση επανατοποθέτηση, μέσα στο 2025, του πλωτού αντλιοστασίου στην Υλίκη και συντήρηση για να είναι έτοιμο προς λειτουργία.
Ζητούν ακόμη διασφάλιση της λειτουργίας των αντλιών και του καναλιού στο Μόρνου γιατί αν η ΕΥΔΑΠ (για τις ανάγκες της Αθήνας) ξεκινήσει την λειτουργία των γεωτρήσεων θα μειωθεί η στάθμη του νερού και θα υπάρξει πρόβλημα.
Επίσης αιτούνται τη δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου άρδευσης στο Διοικητήριο Λιβαδειάς, με συμμετοχή αγροτών και επιστημονικού προσωπικού.
Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ και με όλους τους αρμόδιους υπουργούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Υπάρχει ακόμη κάποιο πρόβλημα με παλαιά χρέη προς της εφορία 2013/2014 που υπολογίστηκαν με βάση στοιχεία της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου (2015) και ζητούν οι αγρότες να διαγραφούν.
Τονίζουν ακόμη ότι στην περιοχή της Κωπαΐδας δεν έχει ανακοινωθεί κανένα αρδευτικό έργο μέσω του «Ύδωρ 2.0».
Η δημοτική αρχή υποστηρίζει από την πλευρά της ότι έχει δώσει μόνο το 2024 για επισκευές του αρδευτικού δικτύου κονδύλι 200.000 ευρώ. Και επειδή από το 2013 είναι τα ίδια τέλη άρδευσης αποφασίζει να προχωρήσει σε αύξηση των τιμών, κατά 30%, που θα επιβαρύνει τους αγρότες με περίπου 87.000 ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης του αρδευτικού δικτύου. Επίσης τώρα σκέφτονται την κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή για να μειωθεί το κόστος άρδευσης.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη από τους αγρότες της Κωπαΐδας, του Διοικητηρίου της Λιβαδειάς και δηλώνουν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Μεγάλες είναι οι απώλειες παραγωγής στο νομό Σερρών, αναφέρει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μέσω επιστολής στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η φετινή καλλιεργητική περίοδος σημαδεύθηκε, όπως άριστα γνωρίζετε, από τις πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες ξηρασίας και ανομβρίας.
Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παρά το γεγονός ότι υπήρξε επάρκεια αρδευτικού ύδατος, οι καλλιέργειες επλήγησαν σε πρωτοφανή βαθμό. Συνημμένα, σας υποβάλλω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με τα στοιχεία αυτά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπήρξε μείωση της παραγωγής ηλίανθου σε ποσοστό άνω του 60%, της παραγωγής αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50% και της παραγωγής βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35%.
Σε μια περιοχή, της οποίας το ΑΕΠ εξαρτάται σε μείζονα βαθμό από την αγροτική παραγωγή, κατανοείτε τις συνέπειες που θα επιφέρει στο εισόδημα των αγροτών συμπολιτών μου η τεράστια μείωση της παραγωγής τους. Για να μην αναφερθώ και στις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης αυτής και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, που εξαρτώνται από την κατανάλωση του αγροτικού εισοδήματος.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας και μάλιστα μιας ακριτικής περιοχής, όπως ο Νομός Σερρών, παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να βρεθεί τρόπος, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών περιθωρίων του Προϋπολογισμού, αντιστάθμισης αυτής της απώλειας εισοδήματος, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ανακοπεί η τάση εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα και φυγής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα».
Συνημμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών στέλνει και την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Σερρών, η οποία αναφέρει τα εξής:
Σας ενημερώνουμε ότι την φετινή χρονιά, η Π.Ε Σερρών, επλήγη ιδιαίτερα από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα ποσοστά ζημιών μείωσης παραγωγής που εκτιμήθηκαν μετά από επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Σερρών.
Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής, στις καλλιέργειες των σιτηρών, σε ποσοστό άνω του 35%.
Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, μείωση της παραγωγής, στις καλλιέργειες του ηλίανθου, σε ποσοστό άνω του 60%, στις καλλιέργειες βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35% και στις καλλιέργειες αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50%.
Ως εκ τούτου, για την διασφάλιση της ειδικής ενίσχυσης, για την καλλιέργεια βαμβακιού, προτάθηκε με έγγραφο (21/10/2024) της ΔΑΟΚ Σερρών, η μείωση της κατ' ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 2 tn/ha (από 2,34 tn/ha). (Τροποποίηση της υπ' αριθμ. 472/158760/25-5-2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι» ΦΕΚ 2226/Β ́/12-4-2024).
Επίσης με το ίδιο έγγραφο, για την διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την καλλιέργεια αραβοσίτου, προτάθηκε η μείωση της κατ' ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 30 tn/ha (από 40 tn/ha) για το ενσίρωμα και στους 7 tn/ha (από 9 tn/ha) για τον καρπό. (Υ.Α Αριθμ. 963/275934/8-9-2023 «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τον αραβόσιτο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1» (ΦΕΚ 5458/Β'/14-9-2013).
Λόγω δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης εκτιμήθηκε:
Εκτεταμένη ακαρπία σε συνδυασμό με καρπόπτωση σε καλλιέργειες αμυγδάλου, σε ποσοστό άνω του 80%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου αμπελιού, σε ποσοστά άνω του 40% και 50% αντίστοιχα.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες κερασιών, σε ποσοστό άνω του 40%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες ροδάκινων, σε ποσοστό άνω του 40%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες νεκταρινιών, σε ποσοστό άνω του 40%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες αχλαδιών, σε ποσοστό άνω του 40%. Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες, μήλων, σε ποσοστό άνω του 40%.
Λόγω ανθόρροιας, καρπόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 35%, στις ελαιοκαλλιέργειες ( έχει αρχίσει η συγκομιδή και είναι σε εξέλιξη).
Επιπρόσθετα λόγω των εξαιρετικά δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν, όπως προαναφέραμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διαπιστώθηκε μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες αρωματικών σε ποσοστά 60% έως 80%, σε καλλιέργειες πατάτας σε ποσοστό άνω του 35% και σε καλλιέργειες κηπευτικών από 30% έως 40%.
Όσον αφορά τα όσπρια τα ποσοστά ζημιάς κυμαίνονται άνω του 60%. Λόγω μειωμένης ανθοφορίας και παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής στο μέλι, σε ποσοστό 70%. Απώλεια παραγωγής διαπιστώθηκε και στις υπόλοιπες καλλιέργειες αλλά σε μικρότερα ποσοστά.
Επισημαίνουμε ότι, η πρωτοφανής ξηρασία που επικράτησε, καθ' όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε συνδυασμό με τις, επί μακρόν χρονικό διάστημα, υψηλές θερμοκρασίες, είχε ως αποτέλεσμα, την κατακόρυφη αύξηση των αρδευτικών αναγκών όλων των καλλιεργειών (αυξημένες δαπάνες άρδευσης ιδιαίτερα στις εκτός συλλογικών αρδευτικών δικτύων).
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να διατηρούνται και φέτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθιστώντας αντιοικονομική την παραγωγή τους. Το παραπάνω γεγονός δρα αποτρεπτικά ως προς την προοπτική ενασχόλησης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αποτελεί, μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (το ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 2027 είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα).
Ως φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω, έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και η κτηνοτροφία, με πτώση της απόδοσης σε γάλα, κρέας, αυγά και επιβάρυνση του κόστους παραγωγής (λόγω δραστικής μείωσης των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αγοράς τους από το εμπόριο, για την κάλυψη των αναγκών διατροφής των ζώων).
Ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία δέχεται μεγάλη συρρίκνωση στην Π.Ε. Σερρών. Δραματική είναι η μείωση των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς, ειδικά φέτος, δοκιμάστηκε και από κρούσματα πανώλης και ευλογιάς με αποτέλεσμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, για την μετακίνηση και τη σφαγή ζώων καθώς και την διακίνηση ζωοτροφών τα οποία επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα και την Π.Ε. Σερρών. Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα εκτεταμένο βιολογικό εργοστάσιο μετατροπής γεωργικών προϊόντων και βοσκήσιμης ύλης σε ζωικά προϊόντα. Το εργοστάσιο αυτό αποτελεί βασική υποδομή για κάθε αγροτικό χώρο και πρέπει να προσεχτεί και να στηριχτεί ιδιαίτερα.
Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε μείωση του γεωργικού εισοδήματος δημιουργώντας, ακολούθως, σοβαρά προβλήματα και στους κλάδους που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα (εφόδια-μεταποίηση).
Σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες της δαιδαλώδους νέας ΚΑΠ, τις συρρικνωμένες προκαταβολές στις επιδοτήσεις και το αγροτικό πετρέλαιο, προκύπτει σοβαρό θέμα ρευστότητας, ανασφάλεια και προβληματισμός, για την επόμενη μέρα στην εγχώρια γεωργία και κτηνοτροφία.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε οδηγίες στους κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας για την λειτουργεία των σφαγείων και τις μετακινήσεις ζώντων ζώων λόγω Ευλογιάς και Καταρροϊκού πυρετού.
Όπως αναφέρει οι μετακινήσεις ζώντων ζώων θα πραγματοποιούνται ως εξής:
Α) Χοιροειδή προς πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή.
Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).
Β) Βοοειδή
i) Βοοειδή από περιοχές εκτός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή) από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό και ανήκουν εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά, της Π.Ε. Λάρισας.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, αποκλειστικά εντός της Π.Ε. Λάρισας στην οποία εδρεύει η κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή) από εκτροφές μη συνδεδεμένες με εκτροφές αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ii. Βοοειδή από περιοχές εντός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών για πάχυνση και αναπαραγωγή.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) που εδρεύουν στις Τ.Κ.:
- Λιβάδι, Κοκκινοπηλός και Πύθιο, του Δήμου Ελασσόνας αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε.Ε. – ΣΦΑΓΕΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ».
- Φάρσαλα, Βρυσιά, Σταυρός, Κατωχώρι, Ανωχώρι, Υπέρεια, Πολυνέρι, Πυργάκια, Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος, Μικρό Ευύδριο, Κρήνη, Βασιλή, Δενδράκια, Ψυχικό, Άγιος Γεώργιος, Κυπάρισσος, Χαρά, Χαλκιάδες, Άγιος Κωνσταντίνος, Σκοτούσα, Θετίδιο, Κάτω Βασιλικά, Δασόλοφος, Σιτόχωρο, Βαμβακού, Ρευματιά, Κάτω Δασόλοφος, Αμπελιά, Νεράιδα, Ξυλάδες, Άνω Βασιλικά, άνω Σκοτούσα, Καστράκι, Ναρθάκιο, Πλάτανος, Δένδρα, Άγιος Αντώνιος, Σκοπιά, Δενδροχώρι, του Δήμου Φαρσάλων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.».
- Βλαχογιάννι, Βοτανοχώρι, Αετορράχη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Αγιονέρι, Ευαγγελισμός, Μαγούλα, Παλαιόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Καλύβια Αναλήψεως, Συκιά, Πραιτώριο, Βερδικούσια, Κουτσούφλιανη, Παλιάμπελα, Αμπέλια, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, , Μεσοχώρι, Βαρκός, Αμούρι, Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, Δαμάσι, Τύρναβος, του Δήμου Τυρνάβου και Κουτσόχερο, Αμυγδαλιά του Δήμου Λαρισαίων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Α.Ε.».
Γ) Αιγοπρόβατα
1. Απαγορεύεται η έξοδος αιγοπροβάτων (προς πάχυνση και αναπαραγωγή) από την Π.Ε. Λάρισας.
2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων εντός της Π.Ε. Λάρισας.
3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά.
4. Απαγορεύεται η εξαγωγή σφάγιων αμνοεριφίων, λόγω των μέτρων για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, από την Π.Ε. Λάρισας ως τις 16/12/2024.
5. Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στη ζώνη προστασίας του Βρυότοπου και συγκεκριμένα από τις Τ.Κ. Βρυότοπου, Ροδιάς και Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου.
6. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στις ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά και εδρεύουν στις Τ.Κ. Κρανιάς, Ραψάνης, Ιτέας, Πυργετού, Ομολίου, Τεμπών, Αμπελακίων, Παλαιόπυργου, Κουλούρας, Παραλία Κουλούρας, Νέων Μεσαγκάλων, Καστρί-Λουτρού, Κάτω Αιγάνης και Αιγάνης, Γόννων, Ευαγγελισμού, Ελιάς Γόννων, Γυρτώνης, Παραπόταμου, Ελάτειας, Πουρναρίου, Μακρυχωρίου, Κρανιάς και Καλλιπεύκης του Δήμου Τεμπών, Τ.Κ. Δελερίων, Αργυροπουλίου, Τυρνάβου, Περαχώρας, Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου, Τ.Κ. Κουλουρίου, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Αμφιθέας του Δήμου Λαρισαίων και Τ.Κ. Σκλήθρου του Δήμου Αγιάς αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.», υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/11 & Πέμπτη 28/11/2024.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
iii. Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3568/276264/16-09-2024 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ. Τα αφαιρούμενα εντόσθια χαρακτηρίζονται ως ΖΥΠ κατηγορίας ΙΙΙ και διαχειρίζονται σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
7. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες ανήκουν στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες (όλη η υπόλοιπη Π.Ε. Λάρισας πλην των Τ.Κ. που ανήκουν στις ανωτέρω ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά της Π.Ε. Λάρισας), υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και σε ξεχωριστές μέρες (σε σχέση με τις ημέρες σφαγής των ζωνών επιτήρησης) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 485805/12-11-2024 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Συσκέψεις αγροτών σε Καβάλα και Κρήτη για την παρατεταμένη ανομβρία και τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή.
Την Παρασκευή (15/11) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ελευθερούπολη της ΠΕ Καβάλας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παγγαίου, Δράμας και Καβάλας. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η ανομβρία που έχει πλήξει την περιοχή και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ανομβρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Θα συζητήσουμε το θέμα του φράγματος του Μαρμαρά και το αρδευτικό πρόβλημα της Τενάγης Φιλίππων.
Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα που θα συζητηθεί είναι η απώλεια στην φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω της ξηρασίας.
Τέλος θα μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για την χαλαζόπτωση που είχαμε το 2022. Έχει αποζημιωθεί η ζημιά στην φυτική παραγωγή αλλά όχι στο φυτικό κεφάλαιο».
Στην Κρήτη η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκει την αγροτική Ιεράπετρα να αντιμετωπίζει έντονα το ζήτημα της παρατεταμένης ανομβρίας.
Το θέμα αυτό απασχολεί συνεχώς τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας και για αυτό οργανώθηκε σύσκεψη, στις 11/11/2024, με σκοπό να αναλυθεί η ισχύουσα κατάσταση αλλά και η διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο Αντιπερειαρχής νομού Λασιθίου κ. Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Φραγκούλης, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Καραλάκης και μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η εξέλιξη του έργου προσαγωγούς διώρυγας Φράγματος Μπραμιανών, η άμεση εγκατάσταση του αναδόχου για τα Συνοδά Έργα του φράγματος, οι δυνατότητες από τις πηγές στην περιοχή της Μαλαύρας, το υδατικό δυναμικό στην περιοχή Λιβάδια, αλλά και τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με όλα τα προηγούμενα.
Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι επιβάλλεται να κινηθούμε σύσσωμη οι τοπικοί φορείς μαζί με την κοινωνία για αυτό το θέμα, σε στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές περιοχές στην Κρήτη, ακόμα και σε δήμους όμορους στον Δήμο Ιεράπετρας. Η επάρκεια νερού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή και μας αφορά όλους».
Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα». Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και τόνισε τα εξής:
«Απολύτως κρίσιμος τομέας πολιτικής σε μία εποχή κλιματικής κρίσης, όταν γνωρίζουμε πια ότι θα αντιμετωπίζουμε φαινόμενα λειψυδρίας. Το είπε σωστά, νομίζω, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, δεν είναι καινούργια αυτά τα φαινόμενα για την περιοχή σας. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η κλιματική κρίση θα κάνει τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού ολοένα και πιο επίκαιρα, ολοένα και πιο σημαντικά.
Γι’ αυτό και θέλω να κρατήσετε το ποσό των 155 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο εκταμιεύεται συνολικά, με την εξαιρετική συνεργασία των δύο Υπουργείων, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο χρηματοδοτεί πολλά από αυτά τα έργα για να μπορέσουμε, επιτέλους, να ολοκληρώσουμε μια σειρά έργων που αφορούν τον Ανάβαλο.
Εγώ θυμάμαι τον Ανάβαλο, με τον Γιάννη, από τότε που ήμασταν νέοι βουλευτές, ως ένα έργο το οποίο έμοιαζε λίγο με το γεφύρι της Άρτας. Και ενδεχομένως κάποια από τα έργα, ειδικά το έργο που αφορά τη μεταφορά προς τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, να έχουν αυτό τον χαρακτήρα.
Για πρώτη φορά, όμως, πιστεύω ότι κυβέρνηση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και δρομολογεί μια σειρά από έργα, με πιο σημαντικό την πρόσφατη υπογραφή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης στον Δήμο Ερμιονίδας. Γιατί το κάνουμε; Διότι εδώ υπάρχει νερό. Υπάρχει νερό, υπάρχει μία, η μόνη εξ όσων γνωρίζω στην Ελλάδα, υποθαλάσσια πηγή με νερό, το οποίο αν δεν το αξιοποιήσουμε, πολύ απλά θα χαθεί.
Νομίζω ότι ακριβώς γι’ αυτό τα έργα για τα οποία μιλήσαμε έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι δεν αρκεί απλά να φτιάχνουμε έναν κεντρικό αγωγό, πρέπει να μεριμνούμε, προφανώς, και για όλα τα τοπικά δίκτυα άρδευσης.
Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε τα έργα αυτά συνολικά, διότι πολλές φορές, ξέρετε, στη χώρα μας έχουμε φτιάξει υποδομές οι οποίες τελικά μένουν ημιτελείς: φράγματα τα οποία ολοκληρώνονται, είναι πανάκριβα και τελικά διαπιστώνουμε μετά ότι κανείς δεν έχει προβλέψει για τα δίκτυα της άρδευσης. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες εκκρεμότητες.
Και βέβαια, όπου χρειάζεται, οι αφαλατώσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν κυρίως ελλείψεις που υπάρχουν. Ως προς την ύδρευση δεν μπορούμε, όπως είπε και ο Υπουργός, να προσευχόμαστε για το πότε θα βρέξει σε περιοχές που ιστορικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης. Αλλά οι αφαλατώσεις και αυτές χρειάζονται ενέργεια, γι’ αυτό και η μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια έχει σημασία και για την τροφοδοσία με φθηνό ρεύμα των μονάδων αφαλατώσεων, τις οποίες θα τις χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο εδώ στην Αργολίδα.
Τέλος, για τον πρωτογενή τομέα να επαναλάβω αυτά τα οποία είπε ο Κώστας (Τσιάρας) εν συντομία. Έχουμε κάνει μία σειρά από πολύ σημαντικές εξαγγελίες για τη στήριξη των αγροτών μας και του πρωτογενούς τομέα. Ίσως, ως πιο σημαντική εδώ θα προέτασσα τη μονιμοποίηση και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία νομοθετείται οσονούπω, ώστε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Υπουργού ή της κάθε κυβέρνησης να επεκτείνει ή όχι το πολύ σημαντικό μέτρο, το οποίο μειώνει το κόστος παραγωγής.
Και βέβαια, να θυμίσω ότι, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας, έχουμε πια φθηνό ρεύμα για τους αγρότες, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τα δύο πρώτα χρόνια να είμαστε στα 9,3 λεπτά έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα και με ένα πλαίσιο προβλέψιμων τιμών για την επόμενη οκταετία.
Για να μπορέσουμε να λύσουμε, λοιπόν, το ζήτημα του ρεύματος, το ζήτημα του πετρελαίου, το ζήτημα του νερού, έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να κάνουμε την αγροτική μας παραγωγή ολοένα και πιο ανταγωνιστική.
Και μας λείπει, βέβαια, το ζήτημα της κατάρτισης. Χαίρομαι που έγινε ειδική μνεία στα ζητήματα αυτά. Ξέρουμε ότι έχουμε αγρότες οι οποίοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση και αυτοί να καταρτιστούν και να ενημερωθούν για την τεράστια πρόοδο που μπορεί να κάνει ο αγροτικός τομέας στα ζητήματα της παραγωγικότητας.
Έχουμε φυσικά και πολλούς νέους αγρότες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και εκεί, προφανώς, η κατάρτισή τους και η εξειδίκευσή τους γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη».
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κα Ελίζα Φερέιρα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Αυτιά, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η ΕΕ αναφορικά με το θέμα της ανομβρίας.
Στην απάντηση της Επιτρόπου, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική συνοχής της ΕΕ στην Ελλάδα στηρίζει ήδη τις μονάδες αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ανάγκης για αυξημένα πρότυπα ποιότητας. Κατά την περίοδο 2014-2020, διατέθηκε χρηματοδότηση ύψους 49 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 25 έργα αφαλάτωσης στη νησιωτική Ελλάδα.
Κατά την περίοδο 2021-2027, διατέθηκαν 20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη βιώσιμη αφαλάτωση υδάτων μέσω ενός ολοκληρωμένου μοντέλου εφαρμογής, «από την πηγή στη βρύση του πολίτη», στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Ελλάδας.
Ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Αυτιάς στην ερώτησή του είχε επισημάνει: «Η ανομβρία είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δοκιμάζει ιδιαίτερα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και κυρίως την Ελλάδα.
Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες σε γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία, τουρισμό και σε εκατοντάδες οικονομικές δραστηριότητες. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ενδεχομένως να συνεχιστεί, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθεί η δυσμενής αυτή κοινωνική και οικονομική επίπτωση σε εκατομμύρια ανθρώπους, η οποία δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα των χωρών.
Η παρέμβασή σας με ειδική χρηματοδότηση στις χώρες της ΕΕ καθίσταται αναγκαία. Η έλλειψη υδάτων θα επιφέρει και πρόβλημα στην παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και σε πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων».