Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.
Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να στηρίξει δύο έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Το έργο «Faethon» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών μονάδων καθεμία από τις οποίες θα έχει δυναμικότητα 252 MW, καθώς και την κατασκευή ολοκληρωμένων μονάδων θερμικής αποθήκευσης τηγμένου άλατος και ενός υποσταθμού υπερυψηλής τάσης. Στόχος αυτού του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια προς χρήση σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης, όπως τις βραδινές και τις νυκτερινές ώρες.
Το έργο «Σέλι» περιλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW συνοδευόμενης από ένα ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές ιόντων λιθίου. Στόχος αυτού του έργου είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.
Και οι δύο κατασκευές προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025.
Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφότερα τα έργα αναμένεται να αυξήσουν την ετήσια καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 1,2 TWh. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 2,1 % της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020. Επιπλέον, τα δύο έργα θα τονώσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 8 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Οι μονάδες αποθήκευσης και στα δύο έργα θα συμβάλουν στην αποσύνδεση της κατανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή, μετριάζοντας έτσι τη διαλείπουσα φύση της ηλιακής ενέργειας και ενισχύοντας τη σταθερότητα του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αυτά τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ στηρίζουν δύο καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και, παράλληλα, θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Τα μέτρα θα βοηθήσουν την ΕΕ και την Ελλάδα να επιτύχουν τους στόχους μας για απανθρακοποίηση και κλιματική ουδετερότητα και να μειώσουν την εξάρτησή μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια και το σχέδιο REPowerEU», δήλωσε η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.
Εντός Νοεμβρίου θα γίνει ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους παρόχους για διορθώσεις χρεώσεων ρεύματος.
Αυτό ανέφερε απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη στην ερώτησή του για χρεώσεις ρεύματος σε αρδευτικές παροχές που είχαν καταστραφεί από τις πλημμύρες πέρυσι και δεν είχε αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την δρομολόγηση από τον αρμόδιο υπουργό των απαραίτητων ενεργειών ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα με τις αναίτιες επιπρόσθετες χρεώσεις σε λογαριασμούς της ΔΕΗ, που αφορούν γεωτρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες και δεν έχουν αποκατασταθεί. Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους αγρότες, ειδικά στις παρακάρλιες περιοχές, ήταν εύλογη και χαίρομαι γιατί η πολιτεία σπεύδει να διορθώσει άμεσα λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην άδικη επιβάρυνση των πληγέντων», δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υπουργού.
Ο Θεσσαλός πολιτικός προέβη στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς υπήρξε αποδέκτης παραπόνων πλημμυροπαθών αγροτών οι οποίοι είτε έλαβαν λογαριασμούς ρεύματος γεωτρήσεων με χρεώσεις για χρονικό διάστημα που αυτές δεν λειτουργούσαν, είτε διαπίστωσαν αναίτιες επιπλέον επιβαρύνσεις ενώ οι λογαριασμοί είχαν εξοφληθεί.
Το πρόβλημα εντοπίζονταν κυρίως στις παρακάρλιες περιοχές, όπου οι καταστροφές των αρδευτικών παροχών ήταν καθολικές και δεν έχουν προχωρήσει οι αποκαταστάσεις τους λόγω της κάλυψής τους επί μακρόν με πλημμυρικά ύδατα.
Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος μέσω των συνεργείων του, έχει προγραμματίσει, την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των κατεστραμμένων παροχών για αρδευτική χρήση, στις περιοχές για τις οποίες γίνεται αναφορά στην Ερώτηση, δεδομένου ότι τώρα πλέον έχει αποσυρθεί το σύνολο του όγκου των υδάτων.
Η σχετική εργασία έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Κατόπιν, ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώσει τους αντίστοιχους συμβεβλημένους Προμηθευτές των καταναλωτών, ώστε να προβούν με τη σειρά τους στις ανάλογες διορθώσεις-ακυρώσεις της χρεωθείσας ενέργειας αυτών των παροχών».
Αγρότες και συνεταιρισμοί που υπάγονται σε διαφορετικό πάροχο εκτός της ΔΕΗ, δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση για μειωμένη τιμή ρεύματος «ΓΑΙΑ», που αφορά τη μείωση του αγροτικού ενεργειακού κόστους.
Αυτό τονίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή που έστειλε προς τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Στο ευρύτερο πλέγμα των μέτρων, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη των αγροτών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν πληγεί σημαντικά από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, ανακοινώθηκε το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», για χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, σε συνέχεια επικοινωνίας που είχαμε με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς - μέλη μας, καθώς και αγρότες και κτηνοτρόφους, διαπιστώθηκαν δύο καίρια προβλήματα, τα οποία «εμποδίζουν» την ένταξή τους στο εν λόγω μέτρο.
Ειδικότερα, αγρότες που υπάγονται σε διαφορετικό πάροχο εκτός της ΔΕΗ, δεν μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, που αφορά τη μείωση του αγροτικού ενεργειακού κόστους.
Ταυτόχρονα, εκτός της ρύθμισης φαίνεται πως μένουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι χρήζει να κάνουν χρήση του ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες για τα συστήματα θέρμανσης για την προστασία των ζώων, σε αντίθεση με τους γεωργούς που καταναλώνουν ενέργεια κατά την Άνοιξη και τους θερινούς μήνες.
Παρακαλούμε θερμά, όπως εξετάσετε τα ανωτέρω ζητήματα, καθώς αγρότες και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί επιβαρύνονται σημαντικά από το κόστος ενέργειας».
Οι λεπτομέρειες υπαγωγής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από συνδέσεις αγροτικού ρεύματος σε 10ετή ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης κατά την 31η.12.2023, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), ανεξαρτήτως ισχύος και ανεξαρτήτως ένταξής τους στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».
Την ΚΥΑ υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, καθώς επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης.
Όροι και προϋποθέσεις
Για την ένταξη των οφειλών των δικαιούχων σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο πρέπει να πληρούνται, συνολικά, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Σημειώνεται πως οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Απόφασης.
Στο πεδίο εφαρμογής δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έπειτα.
- Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.
- Να μην έχει ενταχθεί η οφειλή του δικαιούχου στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023.
Για τους κατόχους συνδέσεων αγροτικών παροχών ανεξαρτήτως ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ, που εντάσσονται στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», η πρώτη δόση για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2024.
Όσον αφορά στις δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής, είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν δύνανται να είναι μικρότερες από 10 ευρώ/μήνα.
Μετά από σχετικό αίτημα των δικαιούχων προς τον πάροχο, οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται, συγκεντρωτικά, με δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως την 30η Ιουνίου και έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση, απεντάσσεται από τη ρύθμιση της οφειλής με μηδενικό επιτόκιο και οι υπολογιζόμενοι τόκοι βαρύνουν τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η.12.2034.
Το επιτόκιο για τον δικαιούχο όσον αφορά στην αποπληρωμή της οφειλής του είναι 0,00% για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της Απόφασης μέχρι την 31η.12.2034.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι που εμπίπτουν σε καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ενημερώνονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την 10η.11.2024 σχετικά με το ποσό της έντοκης επιβάρυνσης που επιδοτείται με την παρούσα τόσο ανά έτος, αρχής γενομένης το έτος 2025, όσο και συνολικά για όλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση (συμπεριλαμβάνεται στα Παραρτήματα της Απόφασης), ψηφιακά υπογεγραμμένη μέσω gov.gr στον πάροχο που εκπροσωπούσε την παροχή τους στις 31.12.2023.
Μετά την επαλήθευση των στοιχείων από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που εκπροσωπούν τον δικαιούχο τον ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο για το ποσό της ενίσχυσης, το γεγονός ότι πρόκειται για ενίσχυση ήσσονος σημασίας και την ενωσιακή βάση χορήγησης, κ.λπ.
Η ισχύς της ΚΥΑ αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επιτέλους οι αρμόδιοι διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε ελέγχους για να καθορίσουν τα όρια ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, σημειώνοντας ότι δεν θα γίνουν δεκτές νέες επενδύσεις σε περιοχές που έχει καλυφθεί το προβλεπόμενο όριο.
Κάποιοι κατάλαβαν έστω και αργά ότι οι μεγάλες εταιρείες στήνουν φωτοβολταϊκά πάρκα όπου θέλουν χωρίς έλεγχο. Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι να χάνονται επιλέξιμες εκτάσεις αγροτεμαχίων από το σύστημα αγροτικών ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το πρόβλημα έχει παρελθόν, αφού από το 2020 ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόρης Βάρρας είχε προβλέψει την απώλεια επιλέξιμων αγροτεμαχίων λόγω κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών και είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρη Οικονόμου και τον πρόεδρο της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Νικόλαου Μπουλαξή. Εκεί υπήρξε ενημέρωση για τον κίνδυνο και είχαν αποφασίσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των αδειών αλλά και να συμπεριλάβουν στις περιβαλλοντικές μελέτες κριτήρια στην κατασκευή φωτοβολταϊκών που να επιτρέπουν την βόσκηση αλλά και την καλλιέργεια στις συγκεκριμένες εκτάσεις. Τελικά η ρύθμιση τότε δεν προχώρησε με ευθύνη του ΥπΑΑΤ (τότε υπουργός Βορίδης) και του ΥΠΕΝ.
Ξεκινούν έλεγχοι από ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), σε εφαρμογή του άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/104605/4389 (ΦΕΚ Β’ 5342/17.10.2022), αναφορικά με τον καθορισμό του μεγίστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε MW ανά Περιφερειακή Ενότητα, συνεργάζονται μεταξύ τους για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων για τη διενέργεια του ελέγχου μη υπέρβασης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη, δημοσιοποιούν δε τα στοιχεία αυτά στους δικτυακούς τους τόπους.
Επιπλέον, τίθεται υπόψη των ενδιαφερομένων ότι στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχει καλυφθεί το μέγιστο αναγραφόμενο στην ανωτέρω Υ.Α. όριο συνολικής ισχύος από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο στο Σύστημα ή στο Δίκτυο, οι Διαχειριστές προβαίνουν στα κάτωθι:
- Παύουν να εξετάζουν νέες αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στις υπόψη περιοχές.
- Απορρίπτουν τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στις υπόψη περιοχές καθώς και τις αιτήσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί Αδυναμία Σύνδεσης και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για διατήρηση σε εκκρεμότητα της αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
- Σε περίπτωση κοινών αιτημάτων απαλλασσόμενων σταθμών του άρθρου 14 του ν. 4951/2022, απορρίπτουν το αίτημα κατά το μέρος που αφορά σταθμούς, οι οποίοι προορίζονται για εγκατάσταση σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. O αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει τον αιτούντα ότι το αίτημα πρόκειται να εξεταστεί μόνο για το εναπομείναν μέρος του αιτήματος. Αιτήματα που έχουν κατατεθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος, θα εξεταστούν μόνο εφόσον η συνολική ισχύς του αιτήματος με τους εναπομείναντες σταθμούς είναι άνω των 8 MW.
- Εξακολουθούν να εξετάζουν εκκρεμή ή νέα κοινά αιτήματα ή αυτοτελείς αιτήσεις που αφορούν στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, εφόσον οι σταθμοί που απαρτίζουν αυτά τα αιτήματα εδράζουν σε γήπεδα/αγροτεμάχια που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή εξαιρούνται κατά νόμο από τους σχετικούς περιορισμούς εγκατάστασης.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Την έντονη ανησυχία του για την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία, εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία αδειοδότησης, ίδρυσης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στη θεσσαλική γη.
Επειδή το πλαίσιο της αδειοδότησης παραμένει συγκεχυμένο, ο κ. Κουρέτας ζήτησε ένα πιο διάφανο πλαίσιο και έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, κυρίως για τα ποσοστά της γης που καταλαμβάνονται από ΦΒ.
Διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά χαρακτήρισε αναγκαίο τον διάφανο τρόπο αξιοποίησης τους, με στόχο να προστατευτεί η αγροκτηνοτροφική παραγωγή. Υπενθύμισε δε ότι ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφράσει με ερωτήσεις τους στη Βουλή και οι παριστάμενοι βουλευτές Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη.
Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει δοθεί άδεια παραγωγής εγκατάστασης, λειτουργίας και καταχώρισης πολυγώνου σε εγκαταστάσεις που καλύπτουν 373.987 στρέμματα, περίπου το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία.
Στην εγκύκλιο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη (ΦΕΚ 3149/30-7-2020) αναφέρεται ότι δύναται να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση Φ/Β έως το 1% της καλλιεργήσιμης γης κάθε Περιφέρειας (περίπου 44 χιλιάδες στρέμματα για την Θεσσαλία). Από τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί Φ/Β σε έκταση περίπου 40 χιλιάδες στρεμμάτων που σχεδόν έχουν καλύψει το επιτρεπόμενο όριο.
Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις Φ/Β (334 χιλιάδες στρέμματα) πού έχουν πάρει τουλάχιστον άδεια παραγωγής τίθενται εύλογα ερωτήματα για το ποιες από αυτές βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «η Περιφερειακή αρχή έχει βάλει ως προτεραιότητα, ειδικά μετά τις τελευταίες καταστροφές, την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας. Η αγωνία η δικιά μας αλλά και των χιλιάδων Θεσσαλών παραγωγών είναι να διατηρηθεί ακέραιος ο κάμπος που στήριξε διατροφικά και κοινωνικά γενιές και γενιές Ελλήνων».
Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ
Η ΠΟΓΕΔΥ έχοντας συμπαραστάτη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη, Κουρέτα Δημήτρη, έβαλαν STOP στην αλόγιστη χρήση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στη γη υψηλής παραγωγικότητας της Θεσσαλίας.
Έτσι οι αρμόδιοι διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το άρθρο 3 της Υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ (ΦΕΚ Β΄5342/17-10-22).
Το ίδιο ισχύει και για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν καλύψει το όριο συνολικής ισχύος με φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας .
Το γεγονός αυτό έρχεται να δικαιώσει για άλλη μία φορά τους Γεωτεχνικούς που αντέδρασαν στο να χρησιμοποιείται η γη υψηλής παραγωγικότητας για μη γεωργικές χρήσεις.
Και όπως λέει ο λαός «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
Ερώτηση στην Βουλή από βουλευτή Λάρισας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ερώτησή του στην Βουλή επισήμανε μεταξύ άλλων το πρόβλημα σχετικά με τα φωτοβολταϊκά.
«Υπάρχει, ένα ζήτημα με την τοποθέτησή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης είναι επιβεβλημένη η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, με δεδομένη την ανάγκη στοιχειώδους αυτάρκειας σε τρόφιμα θεσπίστηκε ως ανώτατο όριο τοποθέτησης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας το 1%.
Στη Θεσσαλία, όπου έχουμε και έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για συρρίκνωση των βοσκοτόπων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα - που ζητά κοινό μέτωπο για τα φωτοβολταϊκά - καλύφθηκε το επιτρεπόμενο όριο.
Συγκεκριμένα έχει δοθεί άδεια σε 374 χιλιάδες στρέμματα που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο.
Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας αντιστοιχεί σε 44 χιλιάδες στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα, έχει δηλαδή σχεδόν εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τα υπόλοιπα 334 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη;».
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net billing).
Η συγκεκριμένη απόφαση προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας, είτε μεμονωμένα είτε από κοινού.
Στο ΦΕΚ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής για την εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης με τα εξής μοντέλα συμψηφισμού:
α) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (ενεργειακός συμψηφισμός), ή
β) αυτοκατανάλωσης με δυνατότητα έγχυσης ή μη της πλεονάζουσας ενέργειας (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός), ή
γ) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός) ή
δ) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός).
Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.
Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10,8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.
Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10,8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Κόλλησαν οι αιτήσεις για net metering αγροτών
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το συγκεκριμένο ΦΕΚ ασχολείται με οικιακούς αυτοκαταναλωτές και το πρόγραμμα net billing. Από την άλλη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στρεβλώσεις με την κατάθεση των αιτήσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά με το σχήμα net metering.
Μετά την δέσμευση του κονδυλίου τωξν 30 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγροτών. Όμως δεν προχωρούν οι αιτήσεις γιατί εμφανίζονται συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα.
Το ρεύμα που θα συμψηφίσει ένας αγρότης είναι για την άρδευση του χωραφιών του. Γιατί θα πρέπει να πάρει άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και από πολεοδομία για την έγκριση ενός οικίσκου (πολλά χωράφια έχουν αποθήκες) για να τα καταθέσει με την αίτηση. Επίσης για να χρησιμοποιήσεις το ρεύμα για άρδευση θα πρέπει να υπάρχει νερό άρα μιλάμε για γη υψηλής παραγωγικότητας. Τι να κάνει το ρεύμα σε ένα χωράφι άγονο ο αγρότης;
Ζητάμε να απλοποιηθεί η σχετική διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων».
Κατατέθηκε, το βράδυ της Τρίτης (30/7), στη Βουλή, τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της τροπολογίας - σε συνέχεια των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου (17/7) - περιγράφεται η εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.
Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα αγροτικά πάνε στο ΓΑΙΑ
Επιπρόσθετα, στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται πως όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».
Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα.
Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ίδιου ή άλλου παρόχου και να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Εισάγουμε, προς ψήφιση στη Βουλή, μία πολύ σημαντική τροπολογία, για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών και των αγροτών. Τα έσοδα από την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου θα κατευθυνθούν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, με προτεραιότητα σε εκείνους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος.
Ταυτόχρονα, η ρύθμιση που αφορά στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» επιλύει το επείγον ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού που οι καταναλώσεις των αγροτών αυξάνονται σημαντικά.
Η ένταξη στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» ισοδυναμεί με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Και αυτό, ενώ παράλληλα οι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, εντάσσονται αυτομάτως σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης».
Στην Ισπανία μείωσαν το ΦΠΑ και έπεσε ο πληθωρισμός και μαζί του οι τιμές στα τρόφιμα στην λιανική, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Δηλαδή έχουμε τα αντίθετα με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία μειώθηκε κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,8% σε ετήσια βάση, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα (καθώς είναι τα πιο ευμετάβλητα), διαμορφώθηκε επίσης στο 2,8%, δύο δέκατα χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας, η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερη, συγκριτικά με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, την στιγμή που οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την αύξηση που κατέγραψαν πριν από 12 μήνες.
Σημειώνεται επίσης ότι σημαντική συμβολή στην συγκράτηση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και ειδικότερα οι μειώσεις του ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του πακέτου κατά της κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους, η Κυβέρνηση σχεδίασε μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, από το μέχρι τότε ισχύον 21% στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιούνιο.
Θυμίζουμε ακόμη ότι η Ισπανία, από το 2023, είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5%. Τώρα αυτό το προϊόν έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών αγαθών (μαζί με ψωμί, αυγά, λαχανικά και φρούτα) που έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.
Φαίνεται ότι στην Ισπανία έχουν λιγότερα κυβερνητικά έξοδα και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων άρα δεν χρειάζονται πολλούς φόρους, όπως θέλει η Ελλάδα.
Ελλείψεις προσωπικού, μέσα στο καλοκαίρι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, έχουν πολλά υποκαταστήματα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ζημιές στα δίκτυα να καθυστερούν να επισκευαστούν και να κινδυνεύουν οι αρδευόμενες καλλιέργειες.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην περιοχή των Φιλιατρών.
Η επιστολή του Α.Σ. Φιλιατρών προς τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα εξής:
Εν μέσω μίας δύσκολής καλλιεργητικής περιόδου, όπου η ξηρασία και η αυξημένες θερμοκρασίες καλπάζουν, τα Φιλιατρά ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις της αγροτικής και θερμοκηπιακής παραγωγής, σας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή έχουν μειωθεί έως και δεν υπάρχουν καθόλου.
Ζητάμε από εσάς την άμεση επέμβαση σας, στελεχώνοντας την υπηρεσία με υπαλλήλους, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς είναι το ειδικό τιμολόγιο, που μας ζητάτε συνεχώς να πληρώσουμε.
Θυμίζουμε για το ειδικό τιμολόγιο το ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:
Στο ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής.
Οι προμηθευτές θα διαθέτουν ένα ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης.
Η τελική τιμή του ρεύματος στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης.
Ανάστατοι είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Θέρμης στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης εξαιτίας του σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 55,44 MW, καθώς και των συνοδών έργων διασύνδεσης στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι», της Δημοτικής Κοινότητας Περιστεράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηνιατρείου Βασιλικών, στην κοινότητα Περιστεράς εκτρέφονται συνολικά 10.345 αιγοπρόβατα, ενώ από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών η βοσκήσιμη γη που χρησιμοποιεί το εν λόγω ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 27.000 στρέμματα περίπου.
Με αφορμή το σχεδιασμό κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που πρόκειται να εγκατασταθεί εντός εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως δασικών στην ευρύτερη περιοχή της Περιστεράς, o Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων φορείς και κατοίκους της περιοχής των Βασιλικών, στην Κοινοτική Αίθουσα Βασιλικών, την Πέμπτη (25 Ιουλίου) στις 20:30.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:
«Ζούμε σε μια περιοχή με εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, με ένα κόστος παραγωγής που αυξάνεται συνεχώς, και με την ακρίβεια να πλήττει συνολικά το λαό.
Την ίδια στιγμή επιδοτούνται επιχειρηματίες της «πράσινης ανάπτυξης» για να έχουν εγγυημένα κέρδη, κατασκευάζοντας και στη περιοχή μας φωτοβολταϊκό πάρκο.
Είναι προφανές το πλήγμα που θα υπάρξει στην βιωσιμότητα των βοσκόντων ζώων και των οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία όχι μόνο από τη μείωση της βοσκήσιμης ύλης αλλά και από τη θερμική καταπόνηση του ζωϊκού κεφαλαίου, εξαιτίας της γειτνίασης με το φ/β πάρκο.
Και βέβαια, εκτός του γεγονότος πως ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας «θα βιαστεί» χωρίς επιστροφή, και στο κομμάτι της ενέργειας κανένα απολύτως όφελος δεν θα υπάρχει, όσο αυτή θα έχει ως βασική κατεύθυνση το κέρδος . Και αυτό το βλέπουμε αυτές τις μέρες με την εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος .
Ζούμε σε μια περιοχή στην οποία, την ώρα που θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο, την ίδια στιγμή, δεν έχουν προχωρήσει βασικά αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντας μας αθωράκιστους.
Μάλιστα τυχόν αποψίλωση της δασικής βλάστησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Ζούμε σε μια περιοχή που ο ορεινός της όγκος, διαθέτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγλυφο με αξιόλογες θέσεις θέας και πεζοπορικές διαδρομές σε δάσος, που προσελκύει κόσμο από όλο το νομό Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς όμως, Δασαρχεία και Πυροσβεστική, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, συνειδητά παραμένουν υποστελεχωμένα, την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου συνεχίζονται κανονικά.
Για άλλη μια φορά μπροστά μας έρχεται το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα. Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου «επενδύσεις».
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου.
Δεν θα θυσιάσουμε τα βουνά, τα νερά, τα δάση και τη γεωργική/κτηνοτροφική γη στο βωμό του κέρδους κάποιων επιχειρηματικών ομίλων. Θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και, ως πρώτη κίνηση, συλλέγουμε υπογραφές, ενημερώνοντας προφορικά και με έντυπο υλικό τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Διεκδικούμε:
- Να μην παραδοθεί βορά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
- Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους.
- Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του».
Εδώ και χρόνια θέλουν να «στήσουν» φωτοβολταϊκά πάρκα πέριξ του οικισμού της Περαχώρας του Τυρνάβου, μιας καθαρά κτηνοτροφικής περιοχής. Τώρα φαίνεται θα τα καταφέρουν και θα φέρουν μια ακόμη καταστροφή στο επάγγελμα της κτηνοτροφίας της χώρας μας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο 34χρονος αγρότης και δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, «η έκταση, που είναι τόσο δημόσια όσο και δημοτική, προορίζεται για παραχωρήσεις σε κτηνοτρόφους για βόσκηση των κοπαδίών τους. Μιλάμε για μια έκταση 900 στρεμμάτων, όπου βοσκούν 40 - 50 κτηνοτρόφοι, πάνω από 12.000 αιγοπρόβατα στην Περαχώρα του Τυρνάβου. Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου τοποθετήθηκε αρνητικά στην κατασκευή του φωτοβολταΐκου πάρκου.
Πάνε τώρα όμως να το κατασκευάσουν με τη δικαιολογία του «δημόσιου συμφέροντος». Ήδη μιλάμε με τη νομική υπηρεσία του δήμου με στόχο να μην γίνει η κατασκευή του που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας της περιοχής. Θα κάνουμε αγώνα να μην περάσει αυτή η απόφαση. Γέμισαν τα βουνά μας με φωτοβολταϊκά πάρκα, τώρα θέλουν να γεμίσουν και τα λιβάδια μας, που βόσκουν τα κοπάδια μας».
Ερώτημα στην Βουλή
Το μείζον ζήτημα που προκύπτει από τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, σε έκταση 900 στρεμμάτων, όπου βοσκούν πάνω από 12.000 πρόβατα, στην Περαχώρα Τυρνάβου, επισημαίνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Η μόνη λύση που έχουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν το ηλεκτροσόκ με την εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι να ενταχθούν στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ.
Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Και προσθέτει ότι με το συγκεκριμένο τιμολόγιο «εξασφαλίζουν για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για όλο τους το ρεύμα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου το συγκεκριμένο τιμολόγιο το έχει η ΔΕΗ και για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να μην έχει οφειλές ή να έχει ρύθμιση οφειλών για το 2023. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (εδώ) και να πάνε στην Επιχείρηση - ρεύμα - αγροτικό τιμολόγιο και εκεί θα βρουν την φόρμα της αίτησης.
Στο μεταξύ το ΥΠΕΝ προχώρησε σε συγκεκριμένες ρωτήσεις και απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται
1. Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος;
Η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές χονδρικής στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Ο καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μεν, αλλά πάνω από τα συνήθη επίπεδα,
- Ο καύσωνας μη αναμενόμενης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας,
- Η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, διότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή.
- Η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), μας μεταφέρονται οι τιμές της Ουγγαρίας, ενώ είμαστε περίπου 1.000 χλμ. μακριά. Η Αυστρία, ωστόσο, που είναι δίπλα έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές, γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.
2. Πώς οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις αντίστοιχες τιμές άλλων Ευρωπαϊκών κρατών; Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αυξάνονται ή και όταν μειώνονται οι τιμές της χονδρικής;
Οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται, κυρίως, από τις διασυνδεμένες Βαλκανικές χώρες, που δεν έχουν καλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη (Κεντρική) Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει και όταν αυξάνονται, αλλά και όταν μειώνονται οι τιμές. Ειδικότερα, οι διασυνδέσεις επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά. Και επιδιώκουμε να έχουμε διασυνδέσεις -τις έχουμε βελτιώσει- για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που φεύγει η ενέργεια στο εξωτερικό και ανεβαίνουν οι τιμές από τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό και το αντίστροφο, περίοδοι που πέφτουν οι τιμές από την προσφορά φθηνής ενέργειας που έρχεται στο εξωτερικό. Τα παραπάνω, αφορούν στις τιμές της χονδρικής. Σε αυτές προστίθενται οι επιβαρύνσεις που αφορούν -κατά κύριο λόγο- στο κόστος λειτουργίας των δικτύων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, είτε με χαμηλές χρεώσεις στους ευάλωτους είτε με πολύ μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη και στα νησιά, μέσω των ΥΚΩ. Τα ποσά αυτά, όταν θα ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις θα μειωθούν καθοριστικά.
3. Για ποιο λόγο, μέσα στον Ιούλιο, αυξήθηκαν οι τιμές λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος;
Οι τιμές λιανικής ακολουθούν, με μια καθυστέρηση τις τιμές χονδρικής, οι οποίες αυξήθηκαν για τους λόγους που προαναφέραμε. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας μέτρα, προκειμένου οι καταναλωτές να μην δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του Αυγούστου.
4. Πότε θα επανέλθουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανονικά για την εποχή επίπεδα;
Η πτώση των τιμών της λιανικής είναι συνάρτηση του είδους του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι τιμές των futures για τον Αύγουστο, δηλαδή οι εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές, δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα.
5. Θα είναι συχνό φαινόμενο, στο εξής αυτές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών;
Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην είναι συχνό αυτό το φαινόμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση, υιοθετούμε πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων, προκειμένου να μην εμφανίζεται η ανάγκη να λειτουργούν οι ακριβές θερμικές μονάδες που ανεβάζουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, επανειλημμένως, πως όταν υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές, παρότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και αυστηρές οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αυτό κάναμε και τώρα με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώσαμε για το ενεργειακό κόστος.
6. Υπάρξει κάποια ειδική πρόνοια, από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές στο αυξημένο κόστος;
Μέσω ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα. Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα. Οι ανακοινώσεις για την περίμετρο των δικαιούχων και το ακριβές ποσό της επιδότησης σε €/MWh για κάθε κατηγορία, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου (πράσινου) τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
7. Θα λάβετε μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών;
Έχουμε, ήδη, θεσμοθετήσει το τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο αφορά στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Μέσω αυτού, αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας αγρότης εκτός ΓΑΙΑ. Εξασφαλίζουν για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για όλο τους το ρεύμα.
8. Το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών του ρεύματος θα επηρεάσει και τις τιμές των προϊόντων το έχετε λάβει υπόψη; Τί θα κάνετε γι’ αυτό;
Οι αυξήσεις του τελευταίου μήνα εκτιμούμε ότι αποτελούν παροδικό φαινόμενο, που δεν έχει σημαντική επίδραση στα κόστη παραγωγής, τέτοια που να δικαιολογεί οποιαδήποτε ανησυχία για έξαρση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός περιορίζεται παγκοσμίως το τελευταίο χρονικό διάστημα.
9. Θα λάβει η κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, τα οποία θα αφορούν στις επιχειρήσεις; Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η κυβέρνηση για να μην επιστρέψουν τα τεράστια ποσά του ΕΤΜΕΑΡ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;
Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που λαμβάνουμε προς όφελος των επιχειρήσεων αφορά στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
10. Τί όφελος θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους από τα μέτρα που λαμβάνονται και από πότε;
Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να προκύψει το ακριβές όφελος για τους καταναλωτές. Το όφελος θα το δουν από τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος (λογαριασμός Αυγούστου).
Μετά το ηλεκτροσόκ με την εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν.
Η επιδότηση θα καταβληθεί τον Αύγουστο και θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες το μήνα αλλά μόνο για τα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα, τιμολόγια, και όχι στα σταθερά.
Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τις τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον Αύγουστο, ώστε αμέσως μετά να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, όπως είπε ο υπουργός κ. Σκυλακάκης.
Ειδικότερα, το πλαίσιο θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, για δύο μήνες τουλάχιστον (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ύψος του θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.
2. Επιδότηση των οικιακών τιμολογίων (περιλαμβάνονται τα κοινωνικά τιμολόγια) για τον Αύγουστο το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα των τιμών χονδρικής και των τιμολογίων του Αυγούστου. Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και στόχος θα είναι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο που ήταν το 2023 με την εφαρμογή και τότε επιδότησης στις τιμές (14 - 15 σεντς ανά κιλοβατώρα).
3. Θέσπιση πρόνοιας για δυνατότητα παρεμβάσεων στις τιμές σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς - όπως αυτή που διανύουμε - πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη στη σχετική Κοινοτική Οδηγία η οποία έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
4. Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές από το ειδικό τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που προέκυψαν για παρελθούσες χρήσεις και οι οποίες εκτιμώνται σε 138 εκατ. Ευρώ.
5. Οι αγρότες επωφελούνται επίσης από την απαλλαγή του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία» με το οποίο «κλειδώνουν» τιμές 9-11 σεντς ανά κιλοβατώρα για την επόμενη διετία.
Συμπερασματικά δεν θα έχει επιδότηση το αγροτικό τιμολόγιο αλλά θα μπορούν να ενταχθούν στο Γαία, ενώ οι αγρότες θα απαλλαγούν της επιστροφής του ΕΤΜΕΑΡ.
Αγαπητοί αναγνώστες, τα νέα για τον Ερύμανθο είναι ευχάριστα και αποδεικνύουν ότι με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον και να σταματήσουμε την χωροθέτηση αιολικών πάρκων ή άλλων έργων παραγωγής ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές - συγχαρητήρια στην Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, ο ΑγροΤύπος συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση και προσπάθησε να σας κρατήσει ενήμερους. Περιοχές που απειλούνται υπάρχουν δυστυχώς πολλές, ας είναι αυτή η περίπτωση, στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, αφορμή για να λάβουμε δράση!
Φωτογραφία: ο Ερύμανθος, στο βάθος, και κάτω τα Καλάβρυτα
Ακολουθεί η ανακοίνωση από την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά:
Αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 10/7/2024 η απόφαση απόρριψης αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 27MW και συνοδά έργα οδοποιίας, υποσταθμού και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση ‘ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΥΝΙ’ της Δ.Ε. Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου, Π.Ε. Αχαΐας», ιδιοκτησίας της εταιρείας VOLTERRA AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».
Στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι αρνητικές απόψεις και ενστάσεις φορέων και πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση καθώς και η γεωλογική αυτοψία-έκθεση του δρ. Ηλιόπουλου Γεώργιου του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που έκρινε την υλοποίηση του έργου επικίνδυνη και καταστροφική για τα χωριά που γειτνιάζουν στο σημείο του έργου.
Συγκεκριμένα οι βασικότεροι λόγοι της απόρριψης από τις υπηρεσίες είναι:
Κρίθηκε σκόπιμο λόγω του έντονου ανάγλυφου και της γεωμορφολογίας της περιοχής, να αξιολογηθεί η συμβασιμότητα της προτεινόμενης δασικής οδοποιίας με το περιβάλλον και η μελλοντική απορροφητικότητα του οικοσυστήματος, δηλαδή κατά πόσο η επίδραση της επίπτωσης θα απορροφηθεί με τον καιρό από το περιβάλλον.
Στη περιοχή του έργου επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα.
Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισσοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την
τοποθέτηση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες συντριμμάτων. Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλουσίου).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής μελέτης, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων δημιουργούν αυξημένης κλίμακας και διάρκειας κατασκευαστικές εργασίες (χωματουργικά, έργα οδοποιίας, κ.λ.π.), με αποτέλεσμα τη πρόκληση πολύ δυσμενών αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα, πανίδα, βλάστηση, οικοσυστήματα).
Η προτεινόμενη μελέτη του αιολικού σταθμού έχει αρνητικό πρόσημο καθώς οι συνολικές τελικές επεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή ή τη διατάραξη της κανονικής διάρθρωσης των σταθμικών παραμέτρων (θερμοκρασία, φωτισμός, άνεμος, υδάτινοι πόροι, έδαφος, πανίδα, χλωρίδα) και ως εκ τούτου και την επιβάρυνση του οικολογικού τοπίου.
Το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απαιτούμενη γνώμη για τη δέουσα εκτίμηση από τη σχετική γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για το έργο και αναφορικά με τις επιπτώσεις του έργου που δύναται να επηρεάσουν την ακεραιότητα της περιοχής και των προστατευτέων αντικείμενων, τόσο από τον φάκελο μελέτης του έργου, όσο και από το σχετικό υπόμνημα απόψεων του φορέα, δεν προκύπτουν τα στοιχεία εκείνα που να διαβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θα επηρεαστούν τα προστατευτέα αντικείμενα της περιοχής, όπως τεκμηριώνεται στα σχετικά έγγραφα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Οι δασικές υπηρεσίες κατανόησαν τις ανησυχίες φορέων και πολιτών για την καταστροφική επίδραση του έργου στην περιοχή, για το ασύμβατο της ενεργειακής ανάπτυξης εντός κρίσιμων και προστατευόμενων περιοχών και υπερασπίστηκαν τον φυσικό πλούτο έναντι στα καταστροφικά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ερύμανθο.
Να ευχαριστήσουμε θερμά τον καθηγητή Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλιόπουλο Γεώργιο και την Γεωλόγο δρ.Τσώνη Μαρία για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της επιτροπής του αγώνα και την πολύτιμη συμβολή τους στην νίκη αυτή. Ευχαριστούμε την Βιολόγο δρ.Ολγα Τζωρτζακάκη του τμήματος Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την δική της πολύτιμη συμβολή. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Καλλιστώ για την αδιάλειπτη στήριξη του αγώνα μας καθώς και όλους τους φορείς και συμπολίτες μας που στήριξαν ενεργά τον αγώνα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και στη δημόσια διαβούλευση.
Η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, το Δίκτυο Φορέων και πολιτών ΠελοπόννηSOS και η επιτροπή του αγώνα φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου, θα συνεχίζουν ακούραστα και μεθοδικά τον δίκαιο αγώνα για έναν ελεύθερο Ερύμανθο, για την φύση, για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ, αναφέρει τις απόψεις του για το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που αφορά το net-billing.
Η επιστολή του ΣΠΕΦ αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια της θέσης σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου υπουργικής απόφασης για την τιμολογούμενη ταυτοχρονισμένη συμψηφιστική αυτοπαραγωγή, εικονική ή μη (net-billing και virtual net-billing), παρατίθενται παρακάτω οι απόψεις του συνδέσμου μας, η σχετική τεκμηρίωση, καθώς και οι προτεινόμενες κατά την κρίση μας αλλαγές.
Ως γενικότερη κατεύθυνση, παρακαλούμε το υπουργείο σας στην προσπάθεια του να αποθερμάνει την ήδη κορεσμένη αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών, να μην λοξοδρομεί υπό την πίεση ιδιοτελών παραινέσεων από lobbies κυρίως εισαγωγέων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού που ουδόλως ενδιαφέρονται για τις διαμορφούμενες τεχνικές ανισορροπίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ανισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρισμού όπως εκδηλώνεται στον πραγματικό χρόνο μέσω των μηδενικών ή αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών ή και των αναγκαστικών περικοπών παραγωγής και που πλήττει ολοένα και περισσότερο τις ανανεώσιμες επενδύσεις, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για διατήρηση πόσο μάλλον επέκταση της επενδυτικής φρενίτιδας μέσω και σχημάτων τιμολογούμενης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής όπως είναι το net-billing.
Σε ότι αφορά τις κορώνες περί απώλειας θέσεων εργασίες που συστηματικά υπερ-προβάλλονται από τα lobbies εισαγωγέων Φ/Β εξοπλισμού αν κοπάσει η φρενίτιδα, η οικοδομή σε όλο της το εύρος διψάει για πραγματικές θέσεις εργασίας τεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού (ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες, σιδεράδες, εργάτες κ.α.), οπότε μπορεί να αποσβέσει και με το παραπάνω την μεταβολή.
Με την βέβαιη υπέρβαση των στόχων του ΕΣΕΚ σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ το 2030 που μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 GW, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα σε ετήσια βάση θα κινείται σε μεγέθη άνω των 65 TWh, την ώρα που η κατανάλωση μέσω και των προγραμμάτων εξοικονόμησης είναι καθηλωμένη στις 49.5 TWh, κινούμενη μάλιστα σταθερά πτωτικά από το 2008 που ήταν 56 TWh.
Πρόκειται δηλαδή για συνθήκες παραγωγής μόνιμου πλεονάσματος που καμία αποθήκευση δεν μπορεί να διασώσει. Η αποθήκευση μπορεί μόνο να ετεροχρονίσει την παραγωγή αλλά επουδενί να λύσει το πρόβλημα μιας μόνιμης ηλεκτροπαραγωγικής φούσκας ως προς την τελική ζήτηση.
Οπότε το μόνο που θα απομένει σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι περικοπές της παραγωγής σε συνδυασμό βεβαίως και με μηδενικές ή αρνητικές τιμές στη χονδρική, οι οποίες πέραν του ότι ζημιώνουν έως και θα καταστρέψουν χιλιάδες πραγωγών περιλαμβανομένων και των υπό διαβούλευση σχημάτων τιμολογούμενης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής, δεν θα αποβούν ούτε προς όφελος του απλού καταναλωτή, αφού οι καθετοποιημένοι όμιλοι που κυριαρχούν στην λιανική θα προσθέτουν μόνιμο «καπέλο» στις τιμές λιανικής ώστε να αποσβέσουν τα δικά τους ηλεκτροπαραγωγικά «stranded assets».
Ήδη μάλιστα, σύμφωνα και με όσα διαβάζουμε στον ενεργειακό Τύπο, σας ασκούνται πιέσεις για θέσπιση μηχανισμών οικονομικής ενίσχυσης εκτός χονδρεμπορικής αγοράς (μηχανισμοί διαθεσιμότητας ισχύος αποκαλούνται) υπέρ των μονάδων τους φυσικού αερίου, επειδή με την επικείμενη προσθήκη τριών τουλάχιστον νέων τέτοιων αναμένεται να επιταθεί έτι περαιτέρω το πρόβλημα της υπερδυναμικότητας και της λειτουργικής «ακινησίας» τους.
Σε ότι δε αφορά τις εξαγωγές ως προοπτική διοχέτευσης ενός μόνιμου ηλεκτροπαραγωγικού μας πλεονάσματος, το ευρωπαϊκό πλαίσιο του market coupling και του marginal pricing τις καθιστούν σε εθνικό επίπεδο σταθερά ζημιογόνες όπως έχουμε αναδείξει με σειρά ποσοτικών τεχνικών μας αναλύσεων, εφόσον δεν υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των αγορών. Μοναδική δηλαδή εξαίρεση θα ήταν αν μπορούσαμε να διασυνδεθούμε με χώρες που έχουμε διαφορά 5-7 ωρών (ήτοι από την Κίνα και πέρα καθώς και των ανατολικών ακτών της Αμερικής) ούτως ώστε να μην δύναται να ταυτοχρονίζονται οι ηλιακές υπερπαραγωγές μας.
Έτσι το μεσημέρι μας θα συνέπιπτε με νωρίς το βράδυ τους για χώρες ανατολικά μας και αντίστροφα για χώρες δυτικά μας το μεσημέρι τους με νωρίς το βράδυ μας ώστε να μειωθεί το κόστος της αιχμής αυτής. Κάτι τέτοιο ωστόσο παραμένει τεχνικά αδύνατο.
Σε συνέχεια των ανωτέρω το από 27/5/24 αίτημα μας για χρονική αναστολή στο πρόγραμμα net-billing τουλάχιστον μέχρι να κοπάσει το κλίμα επενδυτικής φούσκας που επικρατεί στις ΑΠΕ, αλλά και να προχωρήσουν ικανοποιητικά οι υποδομές αποθήκευσης και ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας που ανυπερθέτως απαιτούνται, παραμένει δυστυχώς επίκαιρο.
Αν παρ’ όλα αυτά το υπουργείο σας επιλέξει να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση της τιμολογούμενης ταυτοχρονισμένης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής, παραθέτουμε παρακάτω τις παρατηρήσεις μας και τις κατά την κρίση μας απαραίτητες προσαρμογές στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης:
Άρθρο 3, παρ. 1 και 2:
Η εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο συνιστά de facto κατάληψη καθώς και μεταβολή της χρήσης του χώρου αυτού και μάλιστα με σκοπό την απελευθέρωση ή/και προσπόριση εισοδήματος από κάποιους στην προκειμένη περίπτωση. Τα φωτοβολταϊκά μάλιστα αποτελούν δραστηριότητα που σαφώς καταλαμβάνει σημαντικό χώρο για να αναπτυχθεί, ενδεικτικά τα 10 kW ενός τέτοιου συστήματος απαιτούν 100 τ.μ. καθαρού και χωρίς σκιάσεις χώρου επί της ταράτσας.
Με δεδομένες τις εν γένει μικρές διαθέσιμες ελεύθερες από σκιάσεις επιφάνειες στις ταράτσες των πολυκατοικιών σε συνδυασμό με τις πολλαπλάσιες ενεργειακές καταναλώσεις των νοικοκυριών που στεγάζουν, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων θα απαιτήσει πρακτικά κάθε ελεύθερη κοινόχρηστη επιφάνεια της πολυκατοικίας.
Υπό την έννοια αυτή η κατάληψη και χρήση των κοινόχρηστων χώρων αυτών συνιστά σπουδαία μεταβολή και είναι αδιανόητο να γίνεται χωρίς την έγγραφη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προσπόριση εισοδήματος από κάποιους που θα λειτουργήσουν το σύστημα. Προτείνουμε λοιπόν να αντικατασταθεί το ποσοστό του 51% παντού με το 100% της συναίνεσης των ιδιοκτητών.
Άρθρο 3, παρ. 3 β και γ:
Όπως γνωρίζουμε και από τα προηγηθέντα προγράμματα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, κάθε μετρητής παροχής κατανάλωσης μπορεί να αντιστοιχίζεται με μία μόνο αποκλειστικά μονάδα παραγωγής. Δηλαδή για λόγους μη καταστρατήγησης των ορίων της νομοθεσίας στην ισχύ των μονάδων αυτοπαραγωγής δεν επιτρέπεται ένας μετρητής κατανάλωσης να αντιστοιχηθεί με περισσότερες από μία μονάδες παραγωγής. Κάτι τέτοιο ωστόσο στο κείμενο των παραγράφων του σχεδίου δεν προκύπτει ευθαρσώς, αφού αναγράφεται μόνο πως κάθε μονάδα παραγωγής αντιστοιχίζεται με έναν ή περισσότερους μετρητές κατανάλωσης. Προτείνουμε λοιπόν να εισαχθεί διάταξη που θα ορίζει πως και στα σχήματα εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού κάθε συμψηφιζόμενη κατανάλωση μπορεί να αντιστοιχηθεί με μία μόνο μονάδα παραγωγής.
Άρθρο 4, παρ. 1, γ και δ:
Όπως είναι γραμμένο το κείμενο, τα άνω όρια ισχύος ανά κατηγορία αυτοκαταναλωτών των παρ. 4 και 5, τoυ άρθρου 64, του ν. 5037 που καταλαμβάνουν τον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό δεν θα καταλαμβάνουν τα σχήματα net-billing. Επιπλέον τα σχήματα net-billing δεν προκύπτει να περιλαμβάνονται ούτε στο όριο των συνολικά έως 2 GW της παρ. 6, του άρθρου 64, του ν. 5037 για το διασυνδεδεμένο σύστημα μαζί και με τα υπόλοιπα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού.
Οπότε υπεισέρχεται σοβαρός κίνδυνος νέας φούσκας προσδοκιών, καταιγισμού αιτήσεων προς τους διαχειριστές και βεβαίως επίτασης της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά στη χώρα.
Ανυπερθέτως λοιπόν προτείνουμε τα όρια των παρ. 4, 5 και 6 του ν. 5037 να ισχύσουν και για τα οιαδήποτε σχήματα net-billing, virtual ή μη. Αν δεν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, οφείλει δεδομένων των προβλημάτων υπερδυναμκότητας που εμφανίζει η χώρα, να υπάρξει χωριστή επιμέρους συνολική ποσόστωση για τα συστήματα net-billing virtual ή μη και υπό χρονική μάλιστα διάσταση διαδρόμου (corridor) ώστε να μην υπερθερμαίνεται η αγορά καθώς και υπό την αίρεση της εξέλιξης της ζήτησης, του εξηλεκτρισμού της οικονομίας και της αποθήκευσης στο σύστημα συνολικά.
Επιπλέον και επιπροσθέτως των ανωτέρω, οι καταναλώσεις επί της αρχής ουδέποτε φθάνουν την ονομαστική τιμή των σχετικών παροχών, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απόζευξη από τις ασφάλειες προστασίας της διασύνδεσης με το δίκτυο.
Για τον λόγο αυτό η ονομαστική ισχύς των παροχών κατανάλωσης δεν μπορεί να αποτελέσει πιλότο για το άνω όριο διαστασιολόγησης των συστημάτων net-billing.
Τούτο διότι αφενός οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες και αφετέρου οι εγκαταστάτες που θα τους προσεγγίσουν με γνώμονα την προσπόριση μεγαλύτερου κέρδους από την πώληση ενός μεγαλύτερου του αναγκαίου συστήματος, θα τους προτείνουν συστηματικά και χωρίς καμία προηγουμένως μελέτη των πραγματικών φορτίων τους το υπερμεγέθες άνω όριο αυτό.
Υπό το φως αυτό και επιπροσθέτως της ισχύος των ορίων των παρ. 4, 5, 6 του ν. 5037 και για τα σχήματα net-billing, virtual ή μη, προτείνουμε την αντικατάσταση και του ορίου του 100% στο κείμενο της παραγράφου με 70%.
Σε ότι αφορά μάλιστα το στοιχείο (δ) περί του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing) διαφωνούμε με το όριο για την μονάδα παραγωγής στο 200% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.
Κάτι τέτοιο επουδενί εξυπηρετεί τον σκοπό της ταυτοχρονισμένης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής, αλλά αποτελεί κεκαλυμμένη ανεξάρτητη ηλεκτροπαραγωγή. Θα πρέπει λοιπόν και στην υποπαράγραφο (δ) το άνω όριο της εγκατεστημένης ισχύος της μονάδας παραγωγής να τεθεί στο 70% του αθροίσματος της εγκατεστημένης ισχύος των προς συμψηφισμό καταναλώσεων αντί του 200%.
Τούτο για τον πρόσθετο λόγο ότι οι αθροιζόμενες καταναλώσεις ισχύος επουδενί ταυτοχρονίζονται μεταξύ τους ώστε το άθροισμα τους να συνιστά πραγματική συνολική ισχύ κατανάλωσης.
Άρθρο 5α, παρ. 2:
Συμφωνούμε, όπως άλλωστε είχαμε εισηγηθεί και στην από 27/5/24 επιστολή μας, η αποζημίωση της πλεονάζουσας ενέργειας των συστημάτων net-billing και virtual net-billing να γίνεται αυστηρά και ανεξαρτήτως της εγκατεστημένης ισχύος τους με βάση την Τιμή Εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς όπως διαμορφώνεται στον πραγματικό χρόνο και μακριά από μέσους όρους ημέρας ή μήνα που θολώνουν το τοπίο και που θα αναστείλουν το φυσικό φρένο της αγοράς, που δεν είναι άλλο από τις μηδενικές και αρνητικές τιμές.
Έτσι αν ένας επενδυτής net-billing λόγω των μηδενικών ή αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών τις ώρες που θα εγχέει το πλεόνασμα του γνωρίζει ότι δεν θα το πληρωθεί ή χειρότερα πως θα πληρώσει κιόλας και πως όσο πιο επιθετικός γίνεται θα επιτείνει τη ζημιά του, έχει άμεσο συμφέρον και ενδιαφέρον να περιορίσει την εγκατεστημένη ισχύ του συστήματος του αποκλειστικά εντός του ορίου των καταναλώσεων του στον πραγματικό χρόνο ή να μεταφέρει αυτές τις καταναλώσεις στον χρόνο παραγωγής του συστήματος του ή άλλως να μην επενδύσει καν σε ένα υπερ-διαστασιολογημένο τέτοιο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν και προσπάθειες επιτήδειων να υλοποιήσουν μέσω των συστημάτων net-billing και virtual net-billing κεκαλυμμένη ανεξάρτητη ηλεκτροπαραγωγή μόνο και μόνο για να παρακάμψουν τα εμπόδια στην έκδοση όρων σύνδεσης που καταλαμβάνουν τα έργα ανεξάρτητων παραγωγών στο δίκτυο.
Άρθρο 5α, παρ. 10:
Διαφωνούμε η αποζημίωση των συστημάτων net-billing και virtual net-billing στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) να γίνεται με την μηνιαία Ειδική Τιμή Αγοράς (ΕΤΑ) εκάστης τεχνολογίας που δημοσιεύει ο ΔΑΠΕΕΠ για το διασυνδεδεμένο, διότι έτσι αναστέλλεται το φυσικό φρένο της αγοράς όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Η μη ύπαρξη οργανωμένης αγοράς στα ΜΔΝ δεν δικαιολογεί την παρέκκλιση να μην εκκαθαρίζεται το πλεόνασμα της παραγωγής τους με την εκάστοτε ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς του διασυνδεδεμένου, με το οποίο ούτως ή άλλως εντός της 25ετούς σύμβασης τους κάποια στιγμή οπωσδήποτε θα διασυνδεθούν και θα μεταπέσουν στο καθεστώς αυτό. Άλλωστε και η μηνιαία ΕΤΑ που αφορά η παρέκκλιση στο σχέδιο Υ.Α., από το διασυνδεδεμένο σύστημα προκύπτει. Οπότε απευθείας και εξαρχής η τιμολόγηση της πλεονάζουσας ενέργειας και στα ΜΔΝ για οιασδήποτε ισχύος σύστημα net-billing και virtual net-billing προτείνουμε να γίνεται με την ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς του διασυνδεδεμένου συστήματος.
Άρθρο 5α, παρ. 2 και 3:
Διαφωνούμε ριζικά στο να παρέχει ο ΔΑΠΕΕΠ υπηρεσίες Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) στους οικιακούς αυτοπαραγωγούς ισχύος έως 10,8 kW net-billing ή virtual net-billing χωρίς χρέωση για τις υπηρεσίες του αυτές όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση κείμενο. Όπως είναι γνωστό, όλα τα κόστη λειτουργίας, προσωπικού, επενδύσεων σε μηχανογράφηση και ανάπτυξης του ΔΑΠΕΕΠ καλύπτονται αποκλειστικά από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω τακτής μηνιαίας τιμολογούμενης εισφοράς 0,442 ευρώ ανά παραγόμενη MWh που του καταβάλουν και η οποία μάλιστα αναπροσαρμόζεται ετησίως από την ΡΑΑΕΥ κατόπιν εισήγησης του διαχειριστή με βάση τον προϋπολογισμό του.
Σήμερα μάλιστα ο ΔΑΠΕΕΠ με τις ~22,000 ενεργές συμβάσεις που διαχειρίζεται, βρίσκεται ήδη πέραν των ορίων των δυνατοτήτων του, αφού κάθε μήνα που αναρτά τα εκκαθαριστικά σημειώματα παραγωγής των συμβασιοποιημένων μαζί του έργων ανεξάρτητων παραγωγών ΑΠΕ, τα τιμολόγια της εισφοράς υπέρ αυτού, καθώς και τα παραστατικά αυτοτιμολόγησης των παραγωγών, τα πληροφορικά του συστήματα λόγω φόρτου καταρρέουν και για 2 έως 3 ημέρες μετά η ανάκτηση των παραστατικών αυτών από τους παραγωγούς είναι σταδιακά μόνο εφικτή την νύχτα και με δόσεις.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν να φορτωθούν στον ΔΑΠΕΕΠ χιλιάδες νέα οικιακά συστήματα net-billing και virtual net-billing , τα οποία για να τα εκπροσωπήσει ως ΦοΣΕ στην αγορά αλλά και για να εκκαθαρίζει οικονομικά την πλεονάζουσα παραγωγή τους θα χρειαστεί ίσως και να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό και τις υποδομές του και όλα αυτά οικονομικά στην πλάτη των ανεξάρτητων παραγωγών που αποκλειστικά καλύπτουν τα έξοδα του; Θα πρόκειται δηλαδή για αμφιβόλου νομιμότητας υποχρεωτική με νόμο απευθείας επιδότηση ιδιωτών προς ιδιώτες, οι δεύτεροι μάλιστα των οποίων μη φορολογούμενοι για το εισόδημα που θα προσπορίζονται από τη δραστηριότητα τους αυτή, θα επιβάλλουν και παραπάνω φόρτο στον ΔΑΠΕΕΠ λόγω του πληθυσμού τους.
Τέλος ο ΔΑΠΕΕΠ ως φορέας που ανήκει στο Δημόσιο, θα χρειαζόταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν τις προμήθειες του τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να διπλασιάσει το capacity του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις του αυτές.
Την ίδια στιγμή το σχέδιο της υπό διαβούλευση υπουργικής απόφασης, για τα υπόλοιπα πλην των οικιακών μεγαλύτερα συστήματα net-billing και virtual net-billing προβλέπει, ορθώς, την υποχρέωση συμβασιοποίηση τους με ιδιωτικούς ΦοΣΕ και με κόστος για την εκπροσώπηση τους αυτή στην αγορά σχετικά με την πώληση του πλεονάσματος τους.
Περαιτέρω τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί προσπάθεια το κόστος του ΔΑΠΕΕΠ να μην επιμερίζεται τυφλά και οριζόντια στους παραγωγούς, αλλά ανάλογα με τον φόρτο και τις υπηρεσίες που τους αφορούν.
Για παράδειγμα, το κόστος διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης υπέρ των καταναλωτών ή των κονδυλίων της αντιστάθμισης υπέρ της βιομηχανίας ή των επιστροφών κονδυλίων μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ υπέρ επιμέρους δικαιούχων, αποτελούν περιπτώσεις που όχι μόνο δεν αφορούν τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά που είναι χρηματοδότες κιόλας.
Ανάλογη περίπτωση ισχύει με τις Εγγυήσεις Προέλευσης που δεν δραστηριοποιούνται όλοι τους, καθώς και με τις συμβάσεις αφού μεγάλη μερίδα δεν αναπτύσσει νέα έργα.
Υπό το φως των ανωτέρω προτείνουμε και τα οικιακά συστήματα έως 10,8 kW net-billing και virtual net-billing να συμβασιοποιούνται με ιδιωτικούς ΦοΣΕ για την πώληση του πλεονάσματος τους στην αγορά και επουδενί με τον ΔΑΠΕΕΠ και μάλιστα χωρίς κόστος, δηλαδή στρεβλά σε βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών.
Άρθρο 8:
Η ύπαρξη ενσωματωμένου συστήματος αποθήκευσης σε κάθε νέο σύστημα ΑΠΕ που εγκαθίσταται, συνιστά αδήριτη ανάγκη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, την προστασία των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών, ένεκα των προβλημάτων υπερδυναμικότητας που σοβαρά και με επίταση ολοένα και συχνότερα εμφανίζονται. Υπό το πρίσμα αυτό επιβάλλεται στο πρόγραμμα της συμψηφιστικής ταυτοχρονισμένης αυτοπαραγωγής που τελεί υπό διαβούλευση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό να προβλεφθεί από τώρα όχι απλώς η δυνατότητα αλλά η υποχρέωση ενσωμάτωσης και συστήματος αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος ίσης με την ονομαστική ισχύ του φωτοβολταϊκού και χωρητικότητας τουλάχιστον 2 ωρών. Δηλαδή για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα λ.χ. 10 kW, να απαιτείται μπαταρία ισχύος επίσης 10 kW και χωρητικότητας 20 kWh. Επίσης, επειδή η μπαταρία αναλόγως και της χρήσης δεν θα υπερβεί σε διάρκεια ζωής την 10ετία όταν το φωτοβολταϊκό αποδεδειγμένα πλέον θα λειτουργεί για τουλάχιστον 25 έτη, πρέπει να προβλεφθεί από τώρα η υποχρέωση αντικατάστασης της μπαταρίας τουλάχιστον στην 10ετία ή κατόπιν πιστοποιημένου προβλεπόμενου ελέγχου της. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος «ναρκοθέτησης» του ηλεκτρικού συστήματος με ισχύ που δεν θα μπορέσει μελλοντικά επουδενί να προσαρμόζεται στον πραγματικό χρόνο.
Προτείνουμε λοιπόν στο πρόγραμμα της συμψηφιστικής ταυτοχρονισμένης αυτοπαραγωγής που τελεί υπό διαβούλευση να προβλεφθεί από τώρα η υποχρέωση ενσωμάτωσης και συστήματος αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος ίσης με την ονομαστική ισχύ του φωτοβολταϊκού και χωρητικότητας τουλάχιστον 2 ωρών, με υποχρεωτική αντικατάσταση ή πιστοποιημένη επιθεώρηση της μπαταρίας στα 10 χρόνια.
Άρθρο 10, παρ. 1α:
Όπως είναι γνωστό οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αποτελούν φόρο και καταβάλλονται για το σύνολο της κατανάλωσης εκάστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτείται συνεπώς στην δεύτερη σειρά της εν λόγω παραγράφου η αντικατάσταση της λέξης «απορροφηθείσας» με την λέξη «καταναλωθείσα» ενέργεια.
Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, με θέμα την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς και Ενεργειακές Κοινότητες (net-billing).
Το net-billing πρακτικά είναι ο συμψηφισμός λογαριασμών αγοράς και πώλησης ενέργειας.
Μέσω του net-billing η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύει περαιτέρω την αυτοκατανάλωση και την αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από πολίτες και επιχειρήσεις.
Με την εισαγωγή του σχήματος net-billing στην αυτοπαραγωγή, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν με τα προηγούμενα μοντέλα που εφαρμοστήκαν, καθώς ο ταυτοχρονισμός, πλέον, της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.
Καθώς η ενέργεια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, με διαφορετική οικονομική αξία μέσα στο 24ωρο της ημέρας, ο ρόλος του ενεργού καταναλωτή/αυτοπαραγωγού (prosumer) διαρκώς κερδίζει έδαφος σε όλα τα πανευρωπαϊκά σχήματα αυτοκατανάλωσης.
Με το net-billing, ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται για την περίσσεια ενέργεια με την τιμή της αγοράς, όπως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτες έως 10.8 kW, αυτό το ποσό θα περνάει απευθείας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.
Δεδομένου ότι οι τιμές της αγοράς ενέργειας τις απογευματινές ώρες είναι υψηλότερες, η εφαρμογή του net-billing δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), μεγιστοποιώντας το οικονομικό όφελος. Επιπλέον η αποθήκευση θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.
Στο σχέδιο τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής, με εφαρμογή:
α) τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό,
β) τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και
γ) τη συλλογική αυτοκατανάλωση.
Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκαθίσταται είτε στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση (net billing), είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing).
Επιπρόσθετα, προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως ή και ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους ([email protected] – Υ.Π.ΕΝ, Γενική Δ/νση Ενέργειας, Λεωφ. Μεσογείων 119, 115 23 Αθήνα), μέχρι και την 6η/07/2024.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σύνολο αυτών θα εξεταστεί, με σκοπό τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Υπουργικής Απόφασης.
Διαβάστε το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης (εδώ)
Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται ο καθορισμός ενισχύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε μη οικιακούς καταναλωτές (δηλαδή επιχειρήσεις), αρτοποιεία (με ειδική μνεία) και αγρότες.
Όπως αναφέρει η επιδότηση, που επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέσω των παρόχων ρεύματος έως τις 30 Ιουνίου.
Επίσης με την ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται πως οι εν λόγω ενισχύσεις είναι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, γνωστές και ως «de minimis», σύμφωνες με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζεται το ανώτατο όριο που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, ένα αρτοποιείο, ένας αγρότης, ένας ψαράς και ένας υδατοκαλλιεργητής ή μια επιχείρηση υδατοκαλλιέργειας.
Αφορά όσους από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α' 129), όπως ισχύει. («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής»).
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έπρεπε να έχει εκδοθεί ο πρώτος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 εκδίδεται δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.
Ο δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.
Για περίοδο κατανάλωσης που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και για την οποία έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.
Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όπως ανεβαίνουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας.
Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος για να μπορούν να ποτίζουν με χαμηλές τιμές θα πρέπει, μέχρι και την 26η Ιουνίου 2024, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο.
Δικαίωμα ένταξης στα προϊόντα ΓΑΙΑ έχουν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος Χαμηλής ή Μέσης Τάσης, για τις οποίες δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ρυθμισμένες οφειλές λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έως και 31/12/2023.
Ενδεικτικά, οι τιμές που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί για το σύνολο της κατανάλωσης των πρώτων 2 ετών εφαρμογής του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» διαμορφώνονται ως εξής:
- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ», καθώς και για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας.
Στη συνέχεια οι αγρότες, με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρόχου τους, συνυποβάλουν κατ’ ελάχιστο μία Υπεύθυνη Δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής τους.
Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν, κάθε συμβαλλόμενο, σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
Διευκρινίζεται πως η ένταξη σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξη σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που ο δικαιούχος αιτηθεί, αποκλειστικά, τη ρύθμιση των οφειλών του.
Ο ΑγροΤύπος εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση για την κατάθεση αίτησης το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» από τους αγρότες.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την Απόφαση για τις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Πρόκειται για μία Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι παράμετροι της υποχρεωτικής φύτευσης στις περιμετρικές ζώνες ή και στο εσωτερικό των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Μεταξύ αυτών των παραμέτρων είναι τα χαρακτηριστικά των φυτών (όπως το είδος και το ύψος αυτών), οι αποστάσεις από τα στοιχεία της εγκατάστασης, η διαδικασία έγκρισης και ελέγχου, με αυτοψία και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.
Στην Απόφαση προβλέπεται πως το ελάχιστο πλάτος αυτών των ζωνών φύτευσης είναι 10μ. για τα έργα μεγάλου μεγέθους, 8μ. για τα μεσαίου μεγέθους και 5μ. για τα μικρά έργα. Εάν το έργο καταλαμβάνει πάνω από 70 στρέμματα, απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής του, επιπροσθέτως της περιμετρικής.
Τα ελάχιστα ύψη δέντρων και θάμνων καθορίζονται στα 10μ. για μεγάλα και μεσαία έργα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, ειδη όπως η αμυγδαλιά, η ελιά, η δαμασκηνιά, η χαρουπιά κ.ά., ενώ στα μικρά έργα το ελάχιστο ύψος είναι 8μ.
Επισημαίνεται πως ο φορέας του έργου αναλαμβάνει την εγκατάσταση της βλάστησης και τη συντήρησή της για όλη τη διάρκεια του έργου.
Βασικό εργαλείο εξειδίκευσης του τρόπου φύτευσης για κάθε έργο είναι η φυτοτεχνική μελέτη, η οποία εντάσσεται στον φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τις ρυθμίσεις της νέας Υπουργικής Απόφασης βελτιώνεται η ένταξη των φωτοβολταϊκών σταθμών στο περιβάλλον και η διάθεση αποδοχής τους από τις τοπικές κοινωνίες».
Επιτέλους υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά σε «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023».
Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκης, Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκης, καθώς και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλ. Σδούκου, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θ. Πετραλιάς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Τριαντόπουλος.
Με την Απόφαση εξειδικεύονται: το πεδίο εφαρμογής (πληγείσες περιοχές) της ρύθμισης, οι δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών, από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Παράλληλα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης.
Περιοχές και δικαιούχοι
Από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 επλήγησαν περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων:
α) Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
β) Φθιώτιδας και Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
γ) Ανατολικής Αττικής, Νήσων και Νότιου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και
δ) Αργολίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω πληγεισών περιοχών είναι οι εξής:
α) Τελικοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι κατά την 4η.9.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτου ισχύος, σύμφωνα με το μητρώο που διατηρεί ο αρμόδιος Διαχειριστής, όπως έχει ενημερωθεί από τον εκάστοτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
β) Τελικοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι κατά την 4η.9.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούν Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ) με παροχές για σκοπούς άρδευσης.
γ) Τελικοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι κατά την 4η.9.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούν Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού με παροχές για σκοπούς άρδευσης.
Όροι και προϋποθέσεις ρύθμισης οφειλών
Για τη ρύθμιση των οφειλών δικαιούχων προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πληρούνται, συνολικά, είναι οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για χρονική περίοδο κατανάλωσης πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
β) Το ποσό της οφειλής που δύναται να ρυθμιστεί είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Απόφασης. Σε καμία περίπτωση, δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής.
γ) Το ποσό της οφειλής σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μεγαλύτερο των 100 ευρώ.
Στους όρους αποπληρωμής των οφειλών συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθοι:
α) Αναστέλλεται η είσπραξη των οφειλών για τα έτη 2024 και 2025 που αφορούν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλώσεις μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.
Κατά τη χρονική περίοδο αναστολής είσπραξης του ποσού της οφειλής, αναστέλλονται όλες οι προβλεπόμενες στον Κώδικα Προμήθειας ενέργειες του Προμηθευτή (εντολές αποκοπής/καταγγελία/παύση εκπροσώπησης/εξώδικες οχλήσεις κ.λπ.) για το συγκεκριμένο ποσό οφειλής.
β) Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής ξεκινούν την 1η.1.2026, είναι ισόποσες και δεν υπερβαίνουν τις 60 μηνιαίες.
Σε κάθε περίπτωση, η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η.12.2030. Ο δικαιούχος οφείλει να εξοφλεί, εμπρόθεσμα, τις μηνιαίες δόσεις του προγράμματος.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο δικαιούχος εξαιρείται από τη ρύθμιση μετά την παρέλευση 30 ημερολογιακών ημερών από την προθεσμία εξόφλησης και ο πάροχος δύναται να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας.
γ) Το επιτόκιο για τον δικαιούχο, όσον αφορά στην αποπληρωμή της οφειλής του, είναι μηδενικό για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της Απόφασης μέχρι την 31η.12.2030.
δ) Κάθε πάροχος μπορεί να εφαρμόσει τη δυνατότητα χορήγησης εκπτώσεων στο δικαιούχο, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης της οφειλής από αυτόν, βάσει των διαδικασιών του και του επιχειρησιακού πλάνου του.
ε) Αρχής γενομένης της 1ης.1.2026, κάθε πάροχος οφείλει να ενημερώνει, αναλυτικά, τον δικαιούχο σχετικά με την εξέλιξη της αποπληρωμής του επιλεχθέντος προγράμματος ρύθμισης, μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο πάροχος σταματά να εκπροσωπεί την παροχή με έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή.
Διευκρινίζεται πως η ένταξη σ’ αυτή τη ρύθμιση και η ένταξη στη ρύθμιση του άρθρου 30 του ν. 5095/2024 (μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για την προώθηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), για το χρονικό διάστημα ισχύος της πρώτης, είναι αμοιβαία αποκλειόμενες ενέργειες για το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Βήματα ένταξης
Για την ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση προβλέπεται -βάσει ΚΥΑ- η παρακάτω διαδικασία:
1. O δυνητικός δικαιούχος υποβάλει -μετά από ταυτοποίηση με κωδικούς TaxisNet- ηλεκτρονική αίτηση, ξεχωριστή για κάθε παροχή που επιθυμεί να εντάξει στο μέτρο, σε ειδική διαδικτυακή πύλη του Διαχειριστή Ελληνικού δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), από την 10.06.2024 έως και την 15.07.2024.
Σε κάθε αίτηση δηλώνονται: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός παροχής, κινητό τηλέφωνο, e-mail δυνητικού δικαιούχου (εφόσον υπάρχει) και κατά περίπτωση ότι πρόκειται για παροχή αποκλειστικά για σκοπούς άρδευσης.
2. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει, έως την 30η.7.2024, στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που εκπροσωπούσαν τις παροχές την 4η Σεπτεμβρίου 2023, συγκεντρωτική κατάσταση, με τις παροχές των δυνητικών δικαιούχων, η οποία περιέχει κατ’ ελάχιστον το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, τον αριθμό της παροχής και την τυποποιημένη χρήση, το κινητό τηλέφωνο και το e-mail (εφόσον υπάρχει) του δυνητικού δικαιούχου και την κοινοποιεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ελέγχουν αν οι δυνητικοί δικαιούχοι βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια, ενημερώνουν (με κάθε πρόσφορο μέσο) τους δυνητικούς δικαιούχους για τα παρεχόμενα προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών.
4. Έως την 30η.09.2024, ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλει αίτημα ρύθμισης οφειλής προς τον πάροχο, επιλέγοντας το πρόγραμμα ρύθμισης (χρηματικό ποσό ρύθμισης, χρονικό διάστημα αποπληρωμής) που επιθυμεί και εντάσσεται στη ρύθμιση.
5. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αποστέλλουν, μέχρι την 31η.10.2024, στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, αναλυτική κατάσταση ανά παροχή και δικαιούχο, η οποία περιλαμβάνει τα ποσά ανεξόφλητων οφειλών και τους υπολογιζόμενους τόκους, καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση με το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών και των υπολογιζόμενων τόκων.
6. Μετά την ένταξη στη ρύθμιση, ο εκάστοτε πάροχος ενημερώνει τους δικαιούχους για το ποσό της έντοκης επιβάρυνσης που θα λάβουν ως ενίσχυση τόσο ανά έτος, αρχής γενομένης το έτος 2027, όσο και συνολικά για όλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου.
Πολλοί αγρότες στην χώρα μας έχουν οφειλές στο αγροτικό τιμολόγιο.
Η ΔΕΗ και ο κάθε πάροχος αν πληρώνουν έναντι κάποια ποσά δεν μπορούν να κόβουν το ρεύμα για την συγκεκριμένη παροχή.
Όπως όμως έχουμε καταγγελίες αγροτών στον ΑγροΤύπο, το τελευταίο διάστημα δέχονται μεγάλες «πιέσεις» από τους παρόχους να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών.
Έστειλαν μάλιστα και κάποια ειδοποιητήρια στα σπίτια των παραγωγών στα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έρθουν σε διακανονισμό των οφειλών τους με εταιρεία που είναι «διαχειρίστρια απαιτήσεων» ως εντολοδόχου και ειδικού πληρεξουσίου της.
Αυτό όμως που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που θα πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση ο αγρότης έχει έδρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.
Μάλιστα αναφέρει ότι είναι καταχωρημένη στο μητρώο εταιρειών στην Ιρλανδία και έχει εκπρόσωπο στην Αθήνα.
Δηλαδή έχουν οφειλές οι Έλληνες αγρότες και θα πρέπει να μπουν σε ρύθμιση με μια ιρλανδική εταιρεία.
Ερώτημα με βάση ποιας χώρας το νομικό δίκαιο θα γίνονται οι ρυθμίσεις οφειλών;
Μέχρι και την 26η Ιουνίου 2024 μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών (2+8).
Σε σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2214/11.04.2024), που έχουν υπογράψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.
Στην ίδια Απόφαση περιγράφεται και η διαδικασία ένταξης των καταναλωτών, που είναι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποχρεούνται να προσφέρουν οι πάροχοι.
Οι τιμές
Ενδεικτικά, οι τιμές που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί για το σύνολο της κατανάλωσης των πρώτων 2 ετών εφαρμογής του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» διαμορφώνονται ως εξής:
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των παραπάνω δικαιούχων η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για την υπόλοιπη κατανάλωση (2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο ή άλλο πάροχο).
Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά, με ενιαία ρήτρα αποχώρησης, ύψους 70 ευρώ, για την περίπτωση που η σύμβαση καταγγελθεί πριν τη λήξη της από φυσικό πρόσωπο.
Στην περίπτωση που η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» πραγματοποιηθεί πριν τη λήξη της διάρκειας ισχύος της από νομικό πρόσωπο, η ρήτρα αποχώρησης διαμορφώνεται στο πλαίσιο της συναφθείσας σύμβασης μεταξύ των δύο μερών, τηρουμένης της αναλογικότητας σε σχέση με το χρόνο καταγγελίας και την υπολειπόμενη συμβατική διάρκεια.
Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ», καθώς και για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας.
Στη συνέχεια οι αγρότες, με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρόχου τους, συνυποβάλουν κατ’ ελάχιστο μία Υπεύθυνη Δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής τους.
Η αίτηση τους αξιολογείται άμεσα -εντός ελάχιστων εργάσιμων ημερών- και σε περίπτωση που τα υποβληθέντα δικαιολογητικά είναι σωστά, οι δικαιούχοι εντάσσονται, αυτομάτως, στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».
Η ρύθμιση οφειλών
Περαιτέρω, στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν, κάθε συμβαλλόμενο, σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.
Διευκρινίζεται πως η ένταξη σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξη σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που ο δικαιούχος αιτηθεί, αποκλειστικά, τη ρύθμιση των οφειλών του.
Το ποσό της οφειλής αγροτών που μπορεί να ρυθμιστεί αφορά οφειλή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Παράλληλα, το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.
Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα. Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές, έως τις 30 Ιουνίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου, κάθε έτους. Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται, αυτομάτως, από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού με σταθμό ΑΠΕ (net metering), δεν μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» γι’ αυτές τις παροχές.
Ολοκληρώθηκε, χθες Τετάρτη (15/5), η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρει τα εξής:
Φωτοβολταϊκά στην Στέγη
Κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων και ευάλωτα, για τα οποία είχε προβλεφθεί ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης. Η εξέταση των αιτημάτων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι
Υποβλήθηκαν 5.339 αιτήσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες των ωφελούμενων και των επιλαχουσών αιτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν αίτημα στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εντός 60 ημερών, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή τους θα απεντάσσεται αυτομάτως.
Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων γίνεται βάσει δύο ομάδων προτεραιότητας:
Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW.
B’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW.
Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα κατατάσσονται σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής τους.
Τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τα προγράμματα “Φωτοβολταϊκά στην Στέγη” και “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” ενισχύουμε οικονομικά τα νοικοκυριά - λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τους αγρότες. Πρόκειται για ακόμη δύο πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στον κύριο στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος των καταναλωτών».
H Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Με τα δύο αυτά προγράμματα φέρνουμε τα οφέλη της πράσινης μετάβασης ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και τον καταναλωτή. Σε συνέχεια των πολιτικών και προγραμμάτων μας για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, τα προγράμματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό ενισχύουν τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης “καθαρής” ενέργειας, αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, μεγιστοποιώντας το κοινωνικό όφελος για όλες και όλους».
Αν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από τις 11 Απριλίου 2024, η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατόχων σύνδεσης αγροτικού ρεύματος ακόμη, μετά από ένα μήνα, δεν έχει εφαρμοστεί.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η κα Αγγελική Βόκαλη, παραγωγός σιτηρών και μηδικής από την Θήβα, «δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών των αγροτών στη ΔΕΗ. Όμως μέχρι και σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει ενεργοποιήσει αυτή την απόφαση γιατί υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημερωθεί από το ΥΠΕΝ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα επανασύνδεσης του αγροτικού ρεύματος προκειμένου να ξεκινήσουμε την αγροτική σεζόν. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την άρδευση και οι καλλιέργειες δεν μπορούν να περιμένουν».
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος οφείλει να υποβάλει αίτημα ρύθμισης οφειλής προς τον προμηθευτή, δηλώνοντας την προτίμησή του για το πρόγραμμα ρύθμισης που επιθυμεί να ενταχθεί.
Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα.
Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται αυτόματα από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.
Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα.
Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται αυτόματα από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.
Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)