Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών έρχεται η απόφαση κατανομής βιοντίζελ

29/09/2021 02:59 μμ
Υπέγραψε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Υπέγραψε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Την απόφαση για την κατανομή έτους 2021 ποσότητας 110.000 χιλιολίτρων αυτούσιου βιοντίζελ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002, υπέγραψε κατά πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπειτα από το συναρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και τον Κώστα Σκρέκα.

Για την υπογραφή της απόφασης, που κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει πάρει το δρόμο για το υπουργείο Οικονομικών, για να πάρει κι εκεί υπογραφή, πίεζε όλο το προηγούμενο διάστημα και Πανελλήνιος Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών με τον διακριτικό τίτλο ΠΑΣΚΕΦ, όπως επίσης οι εταιρείες βιοντίζελ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο επικεφαλής του ΠΑΣΚΕΦ, κ. Στέργιος Λίτος, η απόφαση είναι καθοριστικής σημασίας για τους καλλιεργητές ενεργειακών φυτών και ιδίως στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, τους παραγωγούς ελαιοκράμβης.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
08/12/2021 01:08 μμ

Οι αυξημένες τιμές σε ενέργεια και η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (φόρος) φέρνουν ηλεκτροσόκ στους αγρότες.

Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και στο διπλασιασμό του λογαριασμού ρεύματος. Το αγροτικό τιμολόγιο εκδίδεται κάθε μήνα για όσους έχουν μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 50 ίπππους και τρεις φορές τον χρόνο για όσους έχουν κάτω από 50 ίππους. Επίσης αν θέλουν με βεβαίωση ΚΕΠΠΥΕΛ μπορούν να παίρνουν τον πρώτο λογαριασμό τον Σεπτέμβριο και τον εκκαθαριστικό τέλος του έτους για να μπορούν να πληρώνουν όταν εισπράττουν το τσεκ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από τη Λάρισα, «η αύξηση φάνηκε στα εξοφλητήρια που λάβαμε Νοέμβριο. Για κατανάλωση 56.428 KW (από 24/6 - 24/10) έρχεται τιμή αγροτικού ρεύματος 6.320 ευρώ και ρήτρα 3.660 ευρώ. Η ρήτρα ισχύει από την 5/8/2021 και μετά όπως αναφέρει η ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι στα αγροτικά τιμολόγια οι αυξήσεις θα έπρεπε να ξεκινάνε από τον Αύγουστο και όχι να είναι αναδρομικές. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει τι μέτρα πρόκειται να λάβει για αυτές τις αυξήσεις».

Ο Θανάσης Κοκκινούλης, παραγωγός από την Λάρισα και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα νόμιζα ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής φέρνει ένα «καπέλο» (αύξηση) στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στο 40%. Σήμερα όμως έλαβα λογαριασμό που είχε τελικό ποσό στα 11.000 ευρώ με τη ρήτρα να είναι στα 5.700 ευρώ. Μιλάμε για διπλασιασμό του ποσού. Ο λογαριασμός αφορούσε 80 στρέμματα με βαμβάκι και κάτι δενδρώδεις. Ο αντίστοιχος περσινός εξοφλητικός λογαριασμός ήταν στα 6.000 ευρώ. Αυτό δείχνει πόσο αύξηση στο κόστος καλλιέργειας υπάρχει».

Ο Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός από το Κιλελέρ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα προηγούμενα χρόνια έβαζα καλαμπόκι. Φέτος όμως με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισα να βάλω σκληρό σιτάρι. Εγώ έχω μοτέρ 50 ίππων για την άρδευση. Έλαβα λογαριασμό εξόφλησης του Αυγούστου με τιμή 0,0945 λεπτά την 1 KW χωρίς τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ο επόμενος εξοφλητικός λογαριασμός του Νοεμβρίου είχε τιμή 0,172 λεπτά ανά KW. Για την άρδευση στο χωράφι μου χρειάζομαι περίπου 700 KW ετησίως. Αυτό το κόστος με ανάγκασε να μην προχωρήσω σε σπορά καλαμποκιού φέτος και να στραφώ στο σκληρό σιτάρι».

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταθέικων στο Άργος, Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μοτέρ στην πομώνα και ποτίζουμε δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδή. Ο λογαριασμός αγροτικού ρεύματος έρχεται κάθε μήνα. Οι αγρότες έπαθαν ηλεκτροσόκ με τις αυξήσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους. Μιλάμε για αύξηση που φτάνει στο 100%. Πέρσι στον λογαριασμό του Οκτωβρίου η τιμή ήταν στα 0,092 λεπτά η KW. Φέτος τον Οκτώβριο είδαμε να πληρώνουμε αναδρομικά για την άρδευση που κάναμε όλο το καλοκαίρι το ρεύμα με την τιμή να φτάνει στα 0,132 λεπτά ανά KW και στο λογαριασμό του Νοεμβρίου στα 0,162 ανά KW. Μιλάμε για μια εξουθενωτική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και ρωτάμε αν από εδώ και πέρα θα ισχύει αυτό το τιμολόγιο και μέχρι πότε. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είμαστε σίγουροι ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους και την ερήμωση της υπαίθρου. Ζητάμε μέτρα από την κυβέρνηση».

Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στα κηπευτικά έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κόστος του ρεύματος άρδευσης. Στον πιο πρόσφατο λογαριασμό για μια γεώτρηση με μοτέρ που έκανε κατανάλωση 5.988 KW πληρώνω για ΔΕΗ ποσό 839 ευρώ και για ρήτρα αναπροσαρμογής 658 ευρώ. Εκτός όμως από αυτή την αύξηση η ΔΕΗ στέλνει να πληρώσουμε και για γεωτρήσεις που δεν χρησιμοποιούμε επειδή δεν σπείραμε με λογαριασμούς έναντι. Οι εισπρακτικές εταιρείες σπάνε τα τηλέφωνα των παραγωγών και τους ζητάνε να πληρωθούν καθημερινά». 

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βλέπουν και οι αγελαδοτρόφοι. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΕΚ και αγελαδοτρόφος, Χρήστος Τσομπάνος, «έχω περίπου 500 ζώα και μηνιαίως έχω μια μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 11.000 KW. Στην εκτροφή δουλεύουν αλμεκτήρια, ανεμιστήρες, υδρονεφώσεις, παγολεκάνες κ.α. Πριν την επιβολή της ρήτρας πλήρωνα μηνιαίο λογαριασμό 1.800 ευρώ. Μετά την επιβολή της ρήτρας ο λογαριασμός ρεύματος έφτασε στα 2.500 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση περίπου 100%. Ειδικά στον τελευταίο λογαριασμό που αφορά κατανάλωση 2 μηνών (56 ημέρες) κλήθηκα να πληρώσω για κατανάλωση 19.000 KW για ηλεκτρικό ρεύμα 2.200 ευρώ και για ρήτρα αναπροσαρμογής 2.000 ευρώ. Είναι μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα μια εποχή που έχουμε αύξηση στο κόστος ζωοτροφών. Ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για να τον ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αναλάβει μέτρα».

«Η αύξηση τους ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής θα μετακυλιστεί στο κόστος άρδευσης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Χήτας, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας. Και προσθέτει: «το μεγαλύτερο κόστος στην άρδευση είναι το κόστος ενέργειας. Φέτος ο τελευταίος λογαριασμός που λάβαμε από τη ΔΕΗ δεν είχε συμπεριλάβει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο επόμενος θα την έχει και είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος. Είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί στο κόστος άρδευσης, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα αποφασιστεί από τον ΤΟΕΒ προς το τέλος Ιανουαρίου».

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσόβουνου κ. Χρήστος Ασφαλτίδης, ο οποίος επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «η ρήτρα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος άρδευσης του ΤΟΕΒ. Θα αναγκαστούμε να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική. Επίσης προχωρούμε σε προσπάθεια ένταξης σε πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταΐκά (net metering) για να μειώσουμε το κοστολόγιο γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνη Μεσσαράς και Γεωπόνος κ. Ιωάννης Χριστοδουλάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδόν διπλασίασε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο Οργανισμός. Να σκεφτείτε ότι ο ΤΟΕΒ πλήρωσε το καλοκαίρι του 2020 για ηλεκτρικό ρεύμα 47.000 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 πλήρωσε 91.287 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Προς το παρόν ο ΤΟΕΒ δεν έχει ανακοινώσει αύξηση στις τιμές άρδευσης στα μέλη του αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστεί να το κάνει για να παραμείνει βιώσιμος. Να θυμίσουμε ότι εκτός της ρήτρας οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν και τον φόρο για το πράσινο τέλος που είναι βέβαια μικρότερο ποσό».

Τελευταία νέα
08/12/2021 10:56 πμ

Για τις προοπτικές της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας κατέθεσαν σχετική ερώτηση 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης θίγουν διάφορα ζητήματα, σχετικά με την καλλιέργεια.

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ήταν γνωστή για την ανθεκτική και κατεργάσιμη κλωστική της ίνα. Από αυτή παράγονταν καραβόπανα και σχοινιά μέχρι είδη ένδυσης. Επίσης, η βιομηχανική κάνναβη επανήλθε στη χώρα μας πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου καλλιέργειας της το 2016. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας την εκθετικά αυξανόμενη διεθνή ζήτηση και τις προνομιακές αγορανομικές συνθήκες της χώρας μας, δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της δυναμικής της καλλιέργειας και την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, ιδιαίτερα δε τους νεότερους ηλικιακά. Συν τοις άλλοις, οι διεθνείς εξελίξεις και η επιστημονική πρόοδος στον τομέα είναι ομολογουμένως ραγδαίες, το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε, πρέπει να αποτελεί πεδίο διαρκούς αναθεώρησης και ενσωμάτωσης της επιστημονικής προόδου.

«Αντίθετα, αναφέρουν στο κείμενό τους οι βουλευτές, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη σε παρωχημένες ιδεοληψίες, κατήργησε χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου και τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης με όριο ανοχής του 0,6 % THC που ισχύει ακόμη και για τις ενταγμένες ποικιλίες στον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών.

Η κατάργηση του ορίου ανοχής κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, χωρίς καμία διαβούλευση, ενημέρωση και προειδοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα τη καταστροφή πολλών καλλιεργειών βιομηχανικής κάνναβης που παρουσίασαν ελάχιστες υπερβάσεις THC δηλαδή συγκεντρώσεις 0,25 % ή 0,3% που προκαλούνται ακόμα και από μικρής διάρκειας δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, π.χ. υψηλές θερμοκρασίες και οι οποίες δεν παρουσιάζουν πρακτικά καμία ψυχοτρόπο δράση.

Εφαρμόστηκε δηλαδή μια εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να καταστρέψουν το σύνολο της παραγωγής τους, έχοντας ολοκληρώσει την καλλιέργεια, έχοντας προβεί όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, έχοντας επενδύσει υψηλά χρηματικά χρήματα σε προκαταβολές παραγγελιών, αλλά και στις αντίστοιχες υποδομές (θερμοκήπια, κλπ) για την παραγωγή αυτών των ποικιλιών όπως όριζε κατά την έναρξη της καλλιέργειας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η Κυβέρνηση επέλεξε τη οικονομική καταστροφή αυτών των παραγωγών ενώ θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος εφαρμογής, δίνοντας τους τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της καλλιεργητικής περιόδου με τους όρους με τους οποίους την ξεκίνησαν ή η δυνατότητα η αξιοποίησης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Τη στιγμή μάλιστα που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση να ανέλθει το κατώτατο όριο THC στις ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης στο 0.3%, αντί του 0.2%, για να μπορέσει η Ευρώπη να είναι εξίσου ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αναιτιολόγητα και τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός καταλόγου ΕΕ, όπως αυτό καθορίζονταν με τη ΚΥΑ 981/88525 (ΦΕΚ 1445/ 24.04.2019) και απέκλεισε κάθε αξιοποίηση νέων και δυναμικών ποικιλιών με πολυάριθμες δυνατότητες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων όπως συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών και τροφίμων και καθυστερεί για παραπάνω από δύο χρόνια απουσία οποιασδήποτε αιτιολογίας τη θέσπιση ορίων THC στα τρόφιμα σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας εργασίας που συγκρότησε το 2018 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε στο πλαίσιο των εξελίξεων στη θεσμική και επιστημονική πρόοδο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και να διορθώσετε το όριο του 0.2% THC στην ακατέργαστη συγκομιζόμενη πρώτη ύλη της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης και να επαναφέρετε το όριο ανοχής του 0.6% THC;

Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ποιοι είναι οι λόγοι που παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη θέσπιση ορίων THC στα τρόφιμα;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου που θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μονάδων μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκχύλισης και παραγωγής CBD;

03/12/2021 12:12 μμ

Δικαιώθηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης οι 1.116 καπνοπαραγωγοί, που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται με δικαστικούς αγώνες για να ξεμπλέξουν την υπόθεση της «Καπνικής Μιχαηλίδης».

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρώην πρόεδρος της Καπνικής και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι  «το 2017 η «Καπνική Μιχαηλίδη» πήρε την παραγωγή καπνών από 1.116 καπνοπαραγωγούς αλλά δεν τους πλήρωσε.

Η πτώχευση που ακολούθησε, οδήγησε σε δέσμευση των καπνών της. Στη συνέχεια προχωρήσαμε δικαστικά στη διεκδίκηση των 1.400 τόνων καπνών από τις αποθήκες της εταιρείας τους οποίους φύλαξαμε σε αποθήκες που ενοικίασαμε με δικά μας έξοδα και στη συνέχεια τους πουλήσαμε σε άλλους έμπορους (ΣΕΚΕ, Μισιριάν κ.α.).

Ο Μιχαηλίδης ήταν ο μόνος μεταποιηστής στην Ελλάδα που μπορούσε να δανείζεται από ξένες τράπεζες. Ο όμιλος τραπεζών κινήθηκε δικαστικά και ζήτησε να πάρει τα χρήματα που πήραμε από την πώληση των καπνών. Η πρώτη απόφαση μας δικαίωσε και τα 4.800.000 ευρώ κατατέθηκαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. 

Στη συνέχεια οι ελληνικές και ξένες τράπεζες κατέθεσαν έφεση η οποία εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Τέλη Νοεμβρίου το Εφετείο ομόφωνα γνωστοποίησε την απορριπτική απόφασή του, επί του σκεπτικού της έφεσης.

Ακόμη δεν έχει καθαρογραφτεί η σχετική απόφαση και δεν γνωρίζουμε αν είναι τελεσίδικη ή αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε νέα προσφυγή αυτή τη φορά στον Άρειο Πάγο. 

Αν τελικά η απόφαση είναι τελική τότε θα αποδεσμευτούν τα χρήματα και θα μοιραστούν αναλογικά στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί από έλλειψης ρευστότητας και προσωπικών στερήσεων, χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη».
 

01/12/2021 05:11 μμ

Οι σπορές ελαιοκράμβης έχουν ολοκληρωθεί και πλέον η καλλιέργεια βρίσκεται στα πρώτα στάδια της βλαστικής ανάπτυξης.

Ο ανταγωνισμός των ζιζανίων και η εμφάνιση εντόμων αυτήν την περίοδο πρέπει να ελεγχθεί σύμφωνα με τον κ. Τζίμο Θόδωρο, γεωπόνο του ΑΣ Ροδόβιλος Σερρών. 

«Η ελαιοκράμβη φέτος έχει μεγάλη μείωση στρεμμάτων στην περιοχή μου. Οι σπορές ωστόσο ήταν πολύ καλές και ο πληθυσμός των φυτών είναι ικανοποιητικός καθώς εξασφαλίστηκε η απαραίτητη υγρασία λόγω των βροχοπτώσεων. Κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης η ελαιοκράμβη ανταγωνίζεται με πλήθος αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα δυσεξόντωτα αγρωστώδη ζιζάνια ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα διάφορα είδη ήρας (Lolium spp.) και η αγριοβρώμη (Avena spp.). Από τα πλατύφυλλα ζιζάνια αντίστοιχα, ανάμεσα σε άλλα έντονο πρόβλημα δημιουργούν το άγριο σινάπι (Sinapis arvensis), το κουφάγκαθο (Silybum marianum), η παπαρούνα (Papaver rhoeas) κ.α. Υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στην πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους τους. Τα προηγούμενα χρόνια το κόστος ψεκασμών ήταν 5-6 ευρώ/στρέμμα και φέτος είναι στα 30 ευρώ/στρέμμα για πλήρη ζιζανιοκτονία. Για την καταπολέμηση των πλατύφυλλων ζιζανίων μπορούν να χορηγηθούν σκευάσματα που περιέχουν μείγμα των δραστικών ουσιών imazamox 1.75% metazachlor 37.5%. Για την καταπολέμηση του κουφάγκαθου συνιστάται η δραστική ουσία clopyralid 72%. Για την καταπολέμηση αγρωστωδών ζιζανίων υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα σκευάσματα. Σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιούνται σπόροι υβριδίων τεχνολογίας clearfield για υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερο έλεγχο των ζιζανίων.

Παράλληλα, αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν επιθεωρήσεις στον αγρό για τυχόν εμφάνιση εντομολογικών εχθρών. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον Άλτη (Psylliodes chrysocephala) και στον Κευθόρρυγχο (Ceuthorrhynchus pallidactylus). Αν και οι περισσότεροι αγρότες χρησιμοποιούν επενδεδυμένο σπόρο, σε διάστημα δύο μηνών από την σπορά η προστασία του σπόρου έχει παρέλθει. Σε περίπτωση εμφάνισης των εντόμων, το όριο οικονομικής ζημιάς όπου ο παραγωγός θα πρέπει να ψεκάσει είναι όταν έχει προσβληθεί το 25% της φυλλικής επιφάνειας του φυτού. Ο Άλτης σχηματίζει στοές στους μίσχους των φύλλων ενώ ο Κευθόρρυγχος στοές στο εσωτερικό του στελέχους. Τα δύο έντομα έχουν παρόμοια φυσιολογία και εμφανίζονται αυτήν την εποχή. Το ζητούμενο είναι οι παραγωγοί να καταπολεμήσουν έγκαιρα τις προνύμφες για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην νεαρή βλάστηση και να προλάβουν την εμφάνιση των ενηλίκων.

Η περίοδος των ψεκασμών ολοκληρώνεται μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες. Στην Ευρώπη όπου η καλλιέργεια είναι πιο δημοφιλής και καλλιεργείται σε μεγαλύτερες εκτάσεις, αυτήν την περίοδο γίνεται εφαρμογή μυκητοκτόνων και Βορίου. Από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της ελαιοκράμβης είναι η Σκληρωτινίαση (Sclerotinia sclerotiorum). Η εφαρμογή Βορίου τέλος γίνεται με σκοπό να δημιουργηθούν καλά δομημένες ρίζες έτσι ώστε το φυτό να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα διαθέσιμα θρεπτικά στοιχεία για να έχει αργότερα, μετά την περίοδο της εαρινοποίησης, επιτυχή ανθοφορία», τονίζει σχετικά ο κ. Τζίμος.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

Για εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά μπείτε στην ιστοσελίδα του ΑγροΤύπου: fytofarmaka.net

01/12/2021 02:37 μμ

Άρον άρον οι αγρότες τρέχουν να βρουν σπόρους σιταριού και κριθαριού για να φυτέψουν στα χωράφια που είχαν προγραμματίσει να βάλουν καλαμπόκια και βαμβάκια.

Ο λόγος είναι ότι τους ήρθαν στα χέρια οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με αγροτικό τιμολόγιο, που με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής ουσιαστικά διπλασιάζει την τιμή του εξοφλητικού λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων CO2 από τον περασμένο Αύγουστο.

Η υπέρογκη αύξηση απογειώνει εκτός των άλλων και το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ), που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ εκτινάσσει το κόστος παραγωγής.

Η αύξηση ήρθε μετά από τις 15 Αυγούστου του 2021, αλλά στους εξοφλητικούς λογαριασμούς των αγροτών τους ήρθε αναδρομικά από την αρχή της αρδευτικής περιόδου (Μάρτιο).

Όσοι έλεγαν να φυτεύσουν καλαμπόκια και βαμβάκια τρομάζουν στο κόστος άρδευσης που θα έρθει από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Αυτό που κάνει εντύπωση στους παραγωγούς είναι ότι κανένας βουλευτής αλλά ούτε και υπουργός ενδιαφέρεται για αυτή την αύξηση του κόστους στα αγροτικά προϊόντα.

Οι παραγωγοί μιλάνε για ρήτρα εξόντωσης της αγροτικής παραγωγής.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (πατήστε εδώ)

01/12/2021 10:26 πμ

«Πρέπει και πότε να συμβληθώ με κάποια εταιρεία για τη συντήρηση του φωτοβολταϊκού σταθμού μου;».

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού σταθμού (φ/σ). Αν και αποτελεί καίριο ζήτημα για την απρόσκοπτη λειτουργία του φ/σ και την προβλεπόμενη επιστροφή επί της επένδυσης (ROI), το θέμα της συντήρησης πολλές φορές υποβαθμίζεται και δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα των επενδυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται καν συντήρηση του φωτοβολταϊκού σταθμού παρά μόνον όταν προκληθούν βλάβες και φθορές, οδηγώντας σε σοβαρές και επιζήμιες συνέπειες για τον επενδυτή.

Στο άρθρο που διαβάζετε θα επεξηγηθούν οι βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη συντήρηση αλλά, κυρίως, θα αιτιολογηθεί η αξία της σύναψης συμβολαίου συντήρησης του φ/σ με σκοπό την προστασία του επενδυτή.

Είναι το ίδιο εγγύηση καλής λειτουργίας και συμβόλαιο συντήρησης;

Οι επενδυτές συχνά συγχέουν τις έννοιες «εγγύηση καλής λειτουργίας» και «συντήρηση». Η εγγύηση καλής λειτουργίας, η οποία συνήθως καλύπτει 2 έτη, είναι η υποχρέωση του κατασκευαστή να επιλύσει, χωρίς επιπλέον κόστος για τον επενδυτή, βλάβες που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία του φ/σ και οφείλονται σε αστοχίες υλικών και κακοτεχνίες κατά την κατασκευή. Εάν αυτά υπάρχουν θα εντοπιστούν και θα διορθωθούν εντός της πρώτης διετίας. Η συντήρηση από την άλλη, αποτελεί μία τελείως διαφορετική διαδικασία. Αφορά την παρακολούθηση και τον τακτικό έλεγχο των συστημάτων, τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση βλαβών και, γενικότερα, τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του σταθμού.

Είναι υποχρεωτικό το συμβόλαιο συντήρησης;

Ναι, προκειμένου ο επενδυτής να είναι προστατευμένος τόσο απέναντι στον ΔΕΔΔΗΕ όσο και απέναντι στην ασφαλιστική εταιρεία που θα επιλέξει. Συγκεκριμένα:

1. Είναι απαίτηση του ΔΕΔΔΗΕ να πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος και συντήρηση του υποσταθμού μέσης τάσης με υπογραφή κατάλληλα καταρτισμένου  μηχανικού.

2. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να καλύψουν τις ενδεχόμενες ζημίες που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του σταθμού, ζητούν, εκτός των άλλων, συμβόλαιο συντήρησης που θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τόσο απομακρυσμένη παρακολούθηση (monitoring) όσο και δύο (2) προληπτικές συντηρήσεις ανά έτος.

Αρκεί γενικός δειγματοληπτικός έλεγχος ώστε να μειώσω το κόστος;

Ένας δειγματοληπτικός έλεγχος μπορεί, φαινομενικά, να συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος από ό, τι ένας λεπτομερής. Μακροπρόθεσμα, όμως, το συνολικό κόστος ελέγχου και επισκευής θα αποβεί κατά πολύ μεγαλύτερο. Ας αναλογιστούμε ότι η επένδυση σε φωτοβολταϊκό σταθμό πρέπει να αποδίδει για τουλάχιστον 20 έτη, όσο δηλαδή διαρκεί η σύμβαση αγοροπωλησίας με τον διαχειριστή ΑΠΕ & εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Για να γίνει αυτό, πρέπει λοιπόν να ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα συντήρησης, καθώς ο εξοπλισμός βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες για 20 χρόνια. Άρα, ο λεπτομερής προληπτικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος και συμφερότερος σε σχέση με τον γενικό δειγματοληπτικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του φ/σ και, συνεπώς, η βέλτιστη απόδοση της επένδυσης.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο συντήρησης;

Το πρόγραμμα συντήρησης αποτελεί και συμφωνία μεταξύ του επενδυτή και της εταιρείας συντήρησης. Υπάρχουν, όμως, κάποιες βασικές υπηρεσίες που αφορούν τη συντήρηση και οι οποίες καλό είναι να περιγράφονται σε όλα τα συμβόλαια συντήρησης προκειμένου να εκτελούνται κατάλληλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Απομακρυσμένη Παρακολούθηση (monitoring): Εκτός από τον ίδιο τον επενδυτή, είναι σημαντικό η λειτουργία του σταθμού να παρακολουθείται από την εταιρεία συντήρησης καθώς διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό  ώστε να εντοπίζει άμεσα τυχόν δυσλειτουργίες, αλλά, κυρίως, να αναλαμβάνει την ευθύνη της παρακολούθησης, της έγκαιρης διάγνωσης και, κυρίως, της άμεσης επέμβασης, προστατεύοντας έτσι τα συμφέροντα του επενδυτή.
  • Διενέργεια 2 προληπτικών συντηρήσεων ανά έτος: Σε αυτές περιλαμβάνονται ο εξονυχιστικός έλεγχος όλου του εξοπλισμού, οι μετρήσεις των καλωδίων, των γειώσεων και της απόδοσης του σταθμού, η θερμογράφηση των πανέλων για τη μέτρηση της απόδοσης του κάθε πανέλου, και η επιδιόρθωση μικροπροβλημάτων που τυχόν εντοπιστούν.
  • Έκτακτες επισκέψεις συνεργείου: Είναι σημαντικό σε ένα συμβόλαιο συντήρησης να περιγράφεται ο χρόνος απόκρισης που απαιτείται σε περίπτωση έκτακτης βλάβης, προκειμένου το συνεργείο της εταιρείας να μεταβεί στο Σταθμό για την επισκευή της βλάβης.
  • Επιπλέον υπηρεσίες: Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται η κοπή των χόρτων, πλύσιμο κ.λπ.

Ποιον συνεργάτη να επιλέξω;

Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη είναι το βασικό βήμα προκειμένου να εξασφαλίσετε βέλτιστη απόδοση της επένδυσής σας (διαβάστε το σχετικό άρθρο πατώντας εδώ). Διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα και παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες συντήρησης φωτοβολταϊκών σταθμών, η Ether, μέλος του Ομίλου Intracom Telecom, εξασφαλίζει την άρτια μελέτη και κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Το δίκτυο των συνεργατών βοηθά, εκτός από το κομμάτι της προληπτικής συντήρησης, κυρίως στην άμεση επέμβαση, εντός ακόμα και μόλις 4 ωρών, σε περίπτωση έκτακτης βλάβης. Πολύ σημαντικό στοιχείο, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι η Ether, ως μέλος του τεχνολογικού Ομίλου Intracom Telecom, διαθέτει ήδη άρτια εξοπλισμένο τμήμα παρακολούθησης (monitoring) εγκαταστάσεων το οποίο λειτουργεί 24x7, δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο! Η εμπειρία και η αποδεδειγμένη υπευθυνότητα της εταιρείας μας εγγυώνται την ορθή εκτέλεση των συμβολαίων συντήρησης σεβόμενοι την επένδυσή σας και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη αξιοποίησή της προς όφελος σας. Δημιουργήστε και εσείς το δικό σας φωτοβολταϊκό πάρκο και αποκτήστε εγγυημένο εισόδημα. Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

Η συντήρηση ως εργαλείο διασφάλισης της επένδυσης σε φωτοβολταϊκό σταθμό

Γιώργος Πανέτας (Διευθυντής Πωλήσεων της Ether, μέλος του ομίλου Intracom Telecom)

23/11/2021 11:33 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή καπνών αυτή την εποχή με τις αποδόσεις να είναι μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών. Όμως φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα και οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλύτερες τιμές.

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Εσάτ Χουσείν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και πρόεδρος της Καπνικής (Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος), «αυτή την εποχή έχουμε εμπορικές πράξεις για τα καπνά ποικιλίας Κατερίνη. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 4,75 έως 4,85 ευρώ το κιλό, αυξημένη σε σχέση με την περσινή.

Ακόμη δεν ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες αν και συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικιλίας Μπασμά. Από τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές στα Μπασμά. Πάντως το κόστος κυμαίνεται στα 3,84 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με σχετική μελέτη που κάναμε. Αν οι τιμές παραγωγού δεν είναι πάνω από το κόστος τότε οι καπνοπαραγωγοί αναμένεται να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από από 3,80 έως 4,80 ευρώ το κιλό, με μέση τιμή στα 4,40 ευρώ. Αναμένουμε φέτος ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής.

Στα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια αναμένουμε να μαζευτούν δύο χέρια για να δούμε που θα κυμανθεί φέτος η τιμή τους. Πάντως πρόβλημα μεγάλο υπάρχει σε όλη την χώρα με την έλλειψη εργατών γης, κάτι που κάνει δύσκολη τη συγκομιδή καπνών».

Στο μεταξύ θυμίζουμε ότι έχει συμφωνηθεί η χορήγηση ενίσχυσης λόγω της πανδημίας στους καλλιεργητές όλων των ποικιλιών καπνού (Μπασμά, Βιρτζίνια και Μπέρλευ, Σαμψούς Κατερίνης), συνολικού ύψους 11,3 εκατομμύρια ευρώ. Aπό τα 78.000 στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρώην πρόεδρος της Καπνικής και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση λόγω κορονοϊού θα είναι 90 ευρώ το στρέμμα. Τυπικά έχει πάει στις Βρυξέλλες για να υπογραφεί η σχετική απόφαση. Εκτιμώ ότι μέχρι τα Χροιστούγεννα θα έχει πληρωθεί η ενίσχυση στους παραγωγούς όλων των ποικιλιών καπνού».

17/11/2021 02:56 μμ

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον ενημερώνει για το θέμα των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «η κατάθεση των αιτήσεων από τους αγρότες για μειωμένη χρεώση ΕΤΜΕΑΡ λήγει σε ένα μήνα. Εκτιμούμε ότι είναι μικρό αυτό το χρονικό διάστημα και ζητάμε να αυξηθεί.

Επίσης υπάρχουν προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων. Πολλοί αγρότες που είχαν αλλαγή στο ΑΦΜ του χρήστη παροχής ρεύματος (λόγω μεταβίβασης κ.α.), από το 2014 και μετά, απορρίπτονται από το σύστημα και μένουν εκτός. 

Όσοι αγρότες απορρίπτονται θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά 7,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναδρομικά από το 2019. Επίσης από το 2022 όσοι δεν έχουν εγκριθεί για μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ θα έχουν χρέωση 17 ευρώ / μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα έχουμε μια κατανάλωση 10 MW (Μεγαβάτ) από 93 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα τον χρόνο θα κληθούν να πληρώνουν 170 ευρώ. 

Επίσης οι αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν μια μέση αύξηση στους λογαριασμούς άρδευσης των ΤΟΕΒ σε ποσοστό 38% για την περιοχή μας. Είναι αρκετά μεγάλη η αύξηση αν σκεφτούμε τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα συνεχή ποτίσματα».        

Η επιστολή προς τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα αναφέρει τα εξής: 

Αναφορικά με το θέμα των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ τους κλάδους βιομηχανίας, τουρισμού και αγροτικό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, καθώς και για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πανελλαδικά.

1) Οι δυνητικά δικαιούχοι (αγρότες και κτηνοτρόφοι) απορρίπτονται από το σύστημα αν έχει γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στο ΑΦΜ από το 2014.

2) Για το ποσοστό αυτό των αγροτών/κτηνοτρόφων αλλά και για την μερίδα αυτών που δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτηση, θα επιβληθεί χρέωση 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χρέωση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2019, πληρώνοντας την διαφορά από 9,3 ευρώ  ανά μεγαβατώρα που ισχύει σήμερα.

3) Από το 2022 θα ισχύει σε όλους τους χρήστες αγροτικής παροχής ρεύματος που δεν έχουν εγκριθεί από το σύστημα, χρέωση 17 ευρώ / μεγαβατώρα.

4) Η ενημέρωση για την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων χαρακτηρίζεται ελλιπής από την πλευρά του αρμόδιου φορέα διαχείρισης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων να μην ενημερωθούν για να υποβάλουν αίτηση.

5) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την 5/11/2021 και έως την 15/11/2021 (όπου και απενεργοποιήθηκε) παρέμενε ενεργό χωρίς επίσημη ανακοίνωση παράτασης, παρόλα τα αιτήματα φορέων.

Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να κατανοήσετε την κρισιμότητα που διανύουν οι παραγωγοί την δεδομένη χρονική συγκυρία. Το κόστος για το σύνολο των εισροών στην παραγωγή έχει εκτιναχθεί και είναι άκρως αναγκαία η παρέμβαση σας για διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να δοθεί άμεσα παράταση για την διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων καθώς και να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να συμπεριλάβει το σύνολο των εμπλεκόμενων στο πρωτογενή τομέα (σήμερα απορρίπτονται με άκαιρη αιτιολόγηση).

Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας οτιδήποτε δύναται να επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

17/11/2021 09:39 πμ

Υπογράφουν κοινή επιστολή προς την ΔΕΗ διάφοροι φορείς της Πελοποννήσου, ενώ κάνουν λόγο και για τεράστια γραφειοκρατία.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την κατά εμάς αδικαιολόγητη – απρόοπτη και εξουθενωτική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και αν από εδώ και πέρα θα ισχύει αυτό το τιμολόγιο και μέχρι πότε. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είμαστε σίγουροι ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους και την ερήμωση της υπαίθρου, αναφέρουν και συνεχίζουν στην επιστολή τους: Εκτός από το οικονομικό κόστος έχουν και την τεράστια γραφειοκρατία να τους ταλαιπωρεί.

Με βάση την από 28.07.2021 επιστολή που στείλατε στους πελάτες σας, ζητάτε για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το Αγροτικό Τιμολόγιο να σας υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «λογαριασμό συμβολαίου», ΑΦΜ και Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή η διαδικασία για την έκδοση της Άδειας Χρήσης Νερού και του Δελτίου Νο 1 είναι πολύ χρονοβόρα.

Επομένως, μπαίνουμε στη σελίδα forms–agrotes.dei συμπληρώνουμε τα στοιχεία που μας ζητάει, ανεβάζουμε και το ΟΣΔΕ του πελάτη που έχει το ρεύμα στο όνομα του και όλα καλά.

Έχουν προκύψει όμως κάποια προβλήματα για τα οποία θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εγγράφως πως θα διεκπεραιωθούν.

Και σας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

α) Όταν σε μια γεώτρηση είναι δέκα άτομα και ο εκπρόσωπος έχει ΟΣΔΕ το ανεβάζουμε στο σύστημα και είμαστε εντάξει. Αν όμως πρέπει να πάμε στη ΔΕΗ να κάνουμε καινούργιο συμβόλαιο, γιατί μας ζητάει το ΟΣΔΕ όλων;

Διευκρινίστε μας γιατί τώρα ζητάτε Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), γιατί πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες – συνέταιροι να κάνουν ΟΣΔΕ, τη στιγμή που η Διεύθυνση Υδάτων εκδίδει Άδειες Χρήσης Νερού μόνο με Ε9 ή κτηματογραφικό απόσπασμα.

β) Ένας πελάτης σας ο οποίος είναι μόνος του σε μια γεώτρηση και δεν κάνει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), αλλά έχει Ε9 με τα αρδευόμενα αγροτεμάχια και στο Ε1 του δηλώνει αγροτικά εισοδήματα, γιατί να μην έχει Αγροτικό Τιμολόγιο, εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ? Και σε περίπτωση εκμίσθωσης, γιατί δε μπορεί να είναι στην αίτηση ο ιδιοκτήτης;

γ) Πως θα διαχειριστούμε περίπτωση στην οποία κάποιος από τους χρήστες που φαίνεται στη Βεβαίωση του Δήμου δε συνεργάζεται ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διατήρηση Αγροτικού Τιμολογίου στη ΔΕΗ;

Τέλος, θα θέλαμε να σας υποβάλουμε το αίτημά μας η ΔΕΗ να εξετάσει την ατομική χρέωση, γιατί αυτό το θέμα μας ταλανίζει όλους στις ομαδικές γεωτρήσεις και να εγκαταστήσει τα απαραίτητα όργανα, π.χ. ηλεκτρονική κάρτα με κωδικό αριθμό για κάθε συνιδιοκτήτη, ώστε να γίνεται ατομική χρέωση ανάλογα με την κατανάλωσή του και το τιμολόγιο χρέωσης.

Παρακαλούμε όπως δείξετε κατανόηση και ενδιαφέρον στα αιτήματά μας και μας δώσετε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι ανάλογες αιτήσεις ή/και διορθώσεις.

Το παρόν υπογράφουν οι κάτωθι:

1. Ε.Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΡΕΑ – ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

2. «Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ» ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ – ΜΠΕΛΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ – ΦΑΚΛΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ – ΚΑΡΚΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΡΓΟΥΣ – ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΑΡΓΑΣΙΑΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΠΥΡΟΝΟΚΑΡΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΠΥΡΑΜΙΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΓΑΤΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

7. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ & ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΧΟΥΝΗ ΚΑΡΥΑΣ – ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ & ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ – ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΝΑΧΟΥ – ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

10. «ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ» ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ – ΠΙΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

11. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΣΤΑΘΕΪΚΩΝ – ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΝΝΑ

12. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. ΚΟΥΣΟΥΛΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

12/11/2021 03:21 μμ

Το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, προωθεί σχέδιο ΚΥΑ ώστε να ενταχτούν και οι καταναλωτές ρεύματος αγροτικής χρήσης στις εκπτώσεις που ανακοίνωσε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Κώστας Σκρέκας, απαντώντας εγγράφως στη βουλή στις 11 Νοεμβρίου 2021, «με την παρ. 1 του εξηκοστού πρώτου άρθρου του ν. 4839/2021 (ΦΕΚ Α’181/2021) ορίζεται ότι «1. Συστήνεται ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού ορίζεται η Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε..» Περαιτέρω, με την παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου ορίζεται ότι: «Παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό της παρ. 1 επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης είναι καταναλωτές χαμηλής τάσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.». Κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης, το ΥΠΕΝ προωθεί σχέδιο κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, με την οποία οι καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης θα είναι δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση

Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνει για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Δείτε την απάντηση πατώντας εδώ

12/11/2021 09:43 πμ

Το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ και η επιχειρηματολογία που συνηγορεί στη στήριξη της βιομηχανικής τομάτας με συνδεδεμένη ενίσχυση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Χρήστος Σουλιώτης, περιέγραψε τη φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας, η οποία σήμερα εντοπίζεται σε λίγες περιοχές της χώρας, στις οποίες όμως μπορούν να ακολουθηθούν τα μοντέλα της σύγχρονης, επιχειρηματικής μορφής, γεωργίας. Υπενθύμισε ότι ανήκουν σε αυτούς που αδικήθηκαν από τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων, καθώς υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στα δικαιώματα υψηλής αξίας που κατείχαν.

Στη συνάντηση εκτός του πρόεδρου του ΘΕΣΤΟ από τη Λάρισα, παρέστησαν  και οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών κ.κ. Σωτήρης Κακαλέτρης και Γιάννης Αρβανιτάκης από την Ηλεία και ο κ. Γιώργος Ζυγογιάννης από την Βοιωτία.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Σουλιώτης στον ΑγροΤύπο «ένα πρώτο αρνητικό είναι η σύγκλιση δικαιωμάτων γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα με όσους είχαν υψηλά δικαιώματα και θα βρεθούν με μείωση εισοδήματος. Έρχεται και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης και φέρνει πρόβλημα στην καλλιέργεια. Αν μείνει εκτός συνδεδεμένης η βιομηχανική ντομάτα θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή παραγωγού. Αυτό αμέσως βγάζει εκτός αγοράς το προϊόν αν οι ανταγωνιστές μας το στηρίζουν με συνδεδεμένη.

Η βιομηχανική ντομάτα είναι μια καλλιέργεια υψηλού κόστους. Πέρσι ήταν στα 700 ευρώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Μιλάμε για ένα προϊόν που έχει συμβολαιακή γεωργία είναι καθαρά εξαγώγιμο (φέρνει συνάλλαγμα στο κράτος) και δεν μπορεί να διακινηθεί στη μαύρη αγορά.

Ο συνεταρισμός ΘΕΣΤΟ έχει το 35% της εγχώριας παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας. Για αποφάσεις όπως η συνδεδεμένη ενίσχυση θα έπρεπε το ΥπΑΑΤ να έκανε διάλογο με εμάς. Δεν μπορεί να αποφασίζουν θέματα της νέας ΚΑΠ για ένα τόσο σημαντικό προϊόν από κάποια γραφεία χωρίς να ρωτάνε τους ίδιους τους παραγωγούς».

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη συνάντηση ανέλυσαν στον υπουργό τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανική τομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα ζημιές στη φυτική παραγωγή από έντονα καιρικά φαινόμενα, το ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα αυξάνεται πολλαπλά. 

Συνεπώς, η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή, είναι ένα «μαξιλάρι» που πρέπει να παραμείνει. Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι η βιομηχανική τομάτα παράγεται μέσω συμβολαιακής γεωργίας, είναι προϊόν το οποίο εξάγεται, μεταποιείται και το χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή και ως εκ τούτου θα ήταν ωφέλιμο να παράγεται στη χώρα.

Επίσης, επεσήμαναν ότι η καλλιέργεια παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον αγρότη άλλα και σε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, όπως μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων - εργαλείων, φυτωριούχους, μεταποιητές και εργατικό δυναμικό και συνάμα αποδίδει άμεσα οφέλη στο κράτος, με την χρήση των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για να παραχθεί και να μεταποιηθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός, αφού άκουσε όσα έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, ανέφερε ότι οι προτάσεις για τα προϊόντα που θα τύχουν συνδεδεμένης ενίσχυσης βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει σοβαρά τις θέσεις των τοματοπαραγωγών που του τέθηκαν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

11/11/2021 09:25 πμ

O ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου την χορήγηση ενίσχυσης στους καλλιεργητές καπνού λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών η χορήγηση ενίσχυσης στους καλλιεργητές όλων των ποικιλιών καπνού (Μπασμά, Βιρτζίνια και Μπέρλευ, Σαμψούς Κατερίνης) ύψους 11,3 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για έμπρακτη ενίσχυση προς τους καπνοπαραγωγούς που δοκιμάστηκαν από την πανδημία. Πλέον, το ΥπΑΑΤ θα στείλει άμεσα το αίτημα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και στη συνέχεια θα προβεί στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Νωρίτερα ο κ. Λιβανός είχε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τους Βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ.

Aπό τα 78 χιλιάδες στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Ευ. Στυλιανίδη - Ιλχάν Αχμέτ έχει ως εξής:

Με συστηματική και επιμονή συνεργασία εδώ και καιρό, οι Βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Νέα Δημοκρατία) θέτοντας το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του πάνω από κομματικές σκοπιμότητες διεκδίκησαν και πέτυχαν αποτελέσματα για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και παρουσία της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη κας Ντόρας Μπακογιάννη, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα των δύο Βουλευτών της Ροδόπης και προχώρησε σε ανακοινώσεις σε σχέση με τους καπνοπαραγωγούς.

Καταλυτική υπήρξε η ευαισθησία και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των δύο Βουλευτών Ροδόπης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε στους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ ότι:

1.Aπό τα 78 χιλιάδες στρέμματα καπνού συνολικά που θα αποζημιωθούν, τα 46.000 στρέμματα αφορούν καπνό ανατολικού τύπου μπασμά και βρίσκονται στη Ροδόπη.

2. Tο συνολικό ποσό της αποζημίωσης που αφορά στο νομό μας ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει 90 ευρώ ανά στρέμμα για τον κάθε καπνοπαραγωγό ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος από την πανδημία Covid-19 το 2020.

3. Aπό το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους ελάχιστους αγρότες που την είχαν εισπράξει, δηλαδή, θα παρακρατηθούν από τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά 350.000 ευρώ περίπου, που αφορούν 370 από τους 5.000 συνολικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης.

4. Σήμερα υπογράφηκε η σχετική απόφαση με έγκριση του Πρωθυπουργού από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η απόφαση θα σταλεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τυπική έγκριση και στη συνέχεια θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, ώστε γρήγορα να προχωρήσουμε σε δηλώσεις από τους παραγωγούς και σε εκταμίευση.

Με σχετική κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ τόνισαν: Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευαισθησία και την έμπρακτη στήριξή του. Τιμούμε τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά που στάθηκε δίπλα μας σ' αυτήν την κοινή μας προσπάθεια. Θεωρούμε σημαντική την υποστήριξη της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη κας Ντόρας Μπακογιάννη και την ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε τον αρμόδιο Υπουργό και καλό φίλο Σπήλιο Λιβανό για τη θετική του απόφαση για τους καπνοπαραγωγούς μας καθώς και τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Θ. Σκυλακάκη για την καταλυτική του στήριξη. Η απόφαση αυτή να στηριχθούν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης βοηθά την περιοχή μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες της, δείχνει το κοινό μας ενδιαφέρον για τη μειονότητα αλλά και το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού και αναδεικνύει μία νέα πολιτική νοοτροπία που τοποθετεί το συμφέρον του τόπου πάνω από όλα.

10/11/2021 04:59 μμ

Μόλις την 1η Οκτωβρίου και με δραματική καθυστέρηση υπεγράφη από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση κατανομής βιοντίζελ του... 2021, που θα πρέπε να υπογραφεί το Γενάρη.

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό συναντήθηκαν εκπρόσωποι του νεοσύστατου Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ΥπΑΑΤ.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΚΕΦ (Στέργιος Λίτος, πρόεδρος και Γιώργος Γκιόλιαρας, γραμματέας) έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της καθυστέρησης -κάθε χρόνο σχεδόν- της απόφασης κατανομής βιοντίζελ, μια καθυστέρηση που φέρνει αναστάτωση στην εν λόγω αγορά, κρατά σε αβεβαιότητα χιλιάδες καλλιεργητές ενεργειακών φυτών σε όλη τη χώρα και πιέζει τις τιμές των συμβολαίων προς τα κάτω.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου που αριθμεί ήδη δεκάδες χιλιάδες μέλη, κ. Στέργιος Λίτος, ο ΠΑΣΚΕΦ ζήτησε να υπογραφεί η απόφαση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί ηλίανθου και ελαιοκράμβης να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μην τελούν σε ομηρία από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως έγινε πέρσι, για παράδειγμα. Στην συνάντηση ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στο καλό κλίμα που επικρατεί πλέον όσον αφορά στις εμπορικές τιμές, αλλά και στο ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων αγροτών να ασχοληθούν με τα συγκεκριμένα προϊόντα. Παράλληλα, έγινε επικοινωνία και με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ώστε να κλειστεί ένα ραντεβού το επόμενο διάστημα, με συμμετοχή από το ΥπΑΑΤ, τον ΠΑΣΚΕΦ και τον ΣΒΙΒΕ.

Από την συνάντηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στα πρόσφατα προβλήματα με τις πληρωμές των αγροτών, με τον Σπήλιο Λιβανό να υπόσχεται βελτιώσεις...

10/11/2021 12:20 μμ

Ανακοίνωση - κόλαφος από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που αποδομεί την πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για επιλεκτική επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου.

Η Πανελλαδική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία και να μην προσπαθούν να ταΐζουν σανό τους αγρότες.

Οργανώνουμε και δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με αυτά τα όπλα στα χέρια μας. Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας. Όποτε βγήκαμε στους δρόμους του αγώνα με μαζική συμμετοχή και ενότητα στο πλαίσιο αιτημάτων, πάντα είχαμε κατακτήσεις, καταλήγει η Πανελλαδική.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η απόφαση-εμπαιγμός της κυβέρνησης να δώσει κάποια ψίχουλα σε πολύ λίγους αγρότες και να τα βαφτίσει ως επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο.

Το γεγονός ότι βγήκαν σε συνεντεύξεις ο Πρωθυπουργός και μετέπειτα δυο υπουργοί για να το ανακοινώσουν με στόμφο δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ταΐσει σανό αλλά μόνο γέλια προκαλεί.

Σανό τρώνε τα ζώα και όχι οι αγρότες και με την ευκαιρία πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ζωοτροφές που έχουν γίνει πανάκριβες και απρόσιτες αν θέλει να υπάρχει συνέχεια της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού τον Μάιο 2019 στην Λάρισα για επιστροφή φόρου καυσίμων αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν μόνο για τα ψηφαλάκια των αγροτών. 

Τέρμα η κοροϊδία – φτάνουν πια τα ψέματα!

«Δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες» μας λένε. Τότε πως οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν να δίνετε 370 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για επιστροφή φόρου καυσίμων και αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες; Μα επειδή και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των ομάδων που είναι μια χούφτα.

Σε ποια ζυγαριά και με ποια κριτήρια δίνει η κυβέρνηση σε μια χούφτα 370 εκατομμύρια και μόλις 50 εκατομμύρια και αυτά μόνο για μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες;

Οι αγρότες είναι 400.000 οικογένειες και από το επάγγελμα τους ζουν και δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι καθώς παράγουμε προϊόντα και πρώτη ύλη.

Δεν θα περάσει το αίσχος να δοθεί η επιστροφή φόρου καυσίμων μόνο σε όσους αγρότες βρίσκονται σε συνεργατικά σχήματα ή νέους αγρότες; Οι υπόλοιποι είναι παιδιά κατώτερου Θεού; Δεν καίει πετρέλαιο το τρακτέρ τους;

Ξέρουμε γιατί το κάνετε. Επιδιώκετε το διαχωρισμό των ίδιων των αγροτών. Να τους στρέψετε τον έναν ενάντια στον άλλο γιατί έτσι πιστεύετε ότι θα είναι πιο εύκολο να περάσετε την πολιτική σας. Όμως δεν θα γλιτώσετε επειδή έτσι ενισχύετε την αποφασιστικότητα μας και την ενότητά μας να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική σας στους δρόμους του αγώνα.

Ακόμη όμως και αυτή η επιστροφή είναι πολύ πίσω από ότι δινόταν.. Το 2015 η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και βέβαια τότε με πολύ χαμηλότερη τιμή το λίτρο πετρελαίου, συνολικά πιο φθηνά τα μέσα και εφόδια, η ενέργεια, το κόστος ζωής.

Η εξαγγελία σας ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του τρακτέρ είναι, μια-δυο ημέρες δουλειάς στο χωράφι μας.

Δεν θα περάσει ο εμπαιγμός σε βάρος μας.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί αφορολόγητο πετρέλαιο και δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό.

Όπως το δίνετε απλόχερα μαζί και με άλλα προνόμια με καμάρι στους εφοπλιστές θα το δώσετε και στους αγρότες!

Οργανώνουμε και δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με αυτά τα όπλα στα χέρια μας. Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας.

Όποτε βγήκαμε στους δρόμους του αγώνα με μαζική συμμετοχή και ενότητα στο πλαίσιο αιτημάτων, πάντα είχαμε κατακτήσεις.

Ποτέ και τίποτα δεν μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση. Πρέπει να νιώσουν την δύναμη και την αποφασιστικότητα μας!

10/11/2021 11:47 πμ

Τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. 

Για τα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Όπως ανέφεραν αγρότες στον ΑγροΤύπο, οι λογαριασμοί Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ήταν πολύ αυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι μετά τον Μάρτιο, που ξαναμπαίνουν στη διαδικασία της άρδευσης, πως θα κυμανθούν τα τιμολόγια του ρεύματος. 

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.
  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αξιολογεί την εξέλιξη του κόστους ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζει τα μέτρα στήριξης. Με την επέκτασή τους, το μήνυμα είναι σαφές: θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία προκειμένου να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη». 

08/11/2021 03:38 μμ

Πονοκέφαλο δημιουργούν στους αγρότες οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονται μεταξύ άλλων και επειδή πέρασαν στον λογαριασμό τους οι ρήτρες αναπροσαρμογής.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων CO2 από τον περασμένο Αύγουστο. Εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια (και δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών και Πλατειών ( ΦΟΠ), καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αγρότες είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνουν, ενώ ακόμη και για διπλασιασμό κάνουν λόγο. 

Η υπέρογκη αύξηση απογειώνει εκτός των άλλων και το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ), που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ εκτινάσσει το κόστος παραγωγής.

Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να στραφούν σε ξηρικές καλλιέργειες εγκαταλείποντας βαμβάκια και καλαμπόκια.

Ένα σενάριο που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρξει συμψηφισμός του λογαριασμού ρεύματος με την επόμενη χρονιά. Όμως το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά είναι μεγάλα και φοβούνται να ρισκάρουν οι παραγωγοί γιατί μπορεί να μην τους επιστραφούν.

Στο μεταξύ νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προωθείται αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης μελετάται σε πρώτη φάση η αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, μέτρο που θα διευκολύνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αναστολή των χρεώσεων εξετάζεται να εφαρμοστεί και για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Η ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών προέκυψε δεδομένου ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο στο επίπεδο των 200 ευρώ στην χονδρική, ενώ οι υπολογισμοί για την επιδότηση που εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο έγιναν με τιμή χονδρικής στο επίπεδο των 100-130 ευρώ. 

Ήδη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχουν δηλώσει ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται ανά μήνα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση στους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής το κονδύλι των επιδοτήσεων διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

05/11/2021 03:46 μμ

Τι αποκαλύπτει έγγραφο που φέρνει στην δημοσιότητα αποκλειστικά ο ΑγροΤύπος για το θέμα, για το οποίο οι αγρότες περιμένουν σοβαρές πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τιμές.

Σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ιωάννη Λιανού, η Επιτροπή, έχει συστήσει ομάδα εργασίας, που απαρτίζεται από στελέχη της αλλά και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Η ομάδα θα εκπονήσει έρευνα για τις αυξήσεις αυτές που είναι αδύνατο να αντέξουν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι αγροτικές - κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το έγγραφο, η ΕΑ βρίσκεται και σε συνεργασία με τη ΡΑΕ σχετικά με τις αυξήσεις αυτές, ενώ μέσα στο Νοέμβριο η ΡΑΕ θα επανεξετάσει το ζήτημα των κατευθυντήριων οδηγιών για την επίμαχη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία εκτόξευσε τις χρεώσεις.

Δείτε το έγγραφο πατώντας εδώ

05/11/2021 01:44 μμ

Το μέτρο εξειδίκευσαν οι Λιβανός και Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις κινητοποιήσεις των αγροκτηνοτρόφων.

Βέβαια, ο διαχωρισμός σε συνεταιρισμένους και μη, αλλά και παλιούς και νέους έχει σηκώσει νέα θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις του αγροτικού κόσμου, που κάνει λόγο για... ασπιρίνες και ημίμετρα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος λέει στον ΑγροΤύπο ότι η απόφαση για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μόνο σε συνεταιρισμένους και νέους είναι άδικη και αποσπασματική, δεν πρόκειται δε να έχει αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της γάγγραινας που ακούει στο όνομα κόστος παραγωγής. Όπως εξηγεί ο ίδιος με την απόφαση αυτή μπορεί να ενισχυθεί ένας αγρότης ειδικού καθεστώτος που τυγχάνει συνεταιρισμένος κι ένας συστηματικός καλλιεργητής με μεγάλους τζίρους κ.λπ. να μείνει εκτός. «Χρησιμοποιώ κάθε χρόνο 70.000 λίτρα πετρέλαιο και έρχεται η κυβέρνηση να μας πει ότι τέτοιοι αγρότες είμαστε έξω από την επιστροφή. Η κυβέρνηση το 2014 μας έβαλε στα βιβλία εσόδων - εξόδων, αλλά για μια ακόμα φορά μας διαχωρίζει και μας κατηγοριοποιεί, με δυο μέτρα και δυο σταθμά», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η σημερινή κυβέρνηση προεκλογικά ζήταγε αυτοδυναμία. Οι αγρότες στηρίξαμε δώσαμε αυτοδυναμία. Δυόμισι χρόνια τώρα οι αγρότες νιώθουν προδομένοι και νευριασμένοι, γιατί όχι απλά δεν έκανε τίποτα από αυτά που έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση, αλλά κάνει το ένα έγκλημα μετά το άλλο κατά του αγρότη. Είδαμε να μιλάνε για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και να μη μιλάνε για κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ούτε για επαγγελματία αγρότη. Εάν δεν σοβαρευτούν, σύντομα στους δρόμους θα είναι τα γαλάζια τρακτέρ…», δήλωσε σχετικά από την πλευρά του ο Στέργιος Λίτος.

Για ψίχουλα έκανε λόγο από την πλευρά και ένας ακόμα αγρότης - ελαιοπαραγωγός και παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μεσολόγγι, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, που ζητά πιο ολοκληρωμένα κι όχι αποσπασματικά μέτρα ενίσχυσης.

02/11/2021 03:44 μμ

Τα αυξημένα καλλιεργητικά κόστη για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης οδήγησαν τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας να προτιμήσουν άλλες εκτατικές καλλιέργειες, με κυριότερη το σιτάρι. Αντίθετα στο νομό Θεσσαλίας παρατηρείται αύξηση στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κανάκη, γεωπόνο του ΑΣ ΘΕΣγη, «φέτος υπήρχε μεγάλη προτίμηση των παραγωγών για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Οι σπορές ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο και υπάρχει αύξηση στρεμμάτων από 2.000 σε 8.000 στρέμματα. Ο λόγος είναι η ελάχιστη τιμή των συμβολαίων η οποία είναι πολύ ικανοποιητική και είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Οι σπορές για το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα στην περιοχή. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που σκέφτονται να προτιμήσουν το σκληρό σιτάρι λόγω των υψηλών τιμών ωστόσο ακόμα είναι αβέβαιη η κατάσταση». 

Ωστόσο όπως μας εξηγεί ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδόλιβου Σερρών, «οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο έχουν μειωθεί σημαντικά. Φέτος επιβλέπω περίπου 1.000 στρέμματα ελαιοκράμβης και υπήρχαν χρονιές που επέβλεπα 8.000 στρέμματα. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα καλλιεργητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση των ζιζανίων και πλέον το κόστος της καλλιέργειας έχει εκτοξευτεί. Επίσης, τις προηγούμενες χρονιές κατά τη φθινοπωρινή περίοδο δεν υπήρχαν καθόλου βροχές και είχαμε μειωμένες αποδόσεις. Φέτος όμως οι βροχές Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ήταν ευεργετικές για την καλλιέργεια και έως τώρα αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα». 

Τέλος ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, γεωπόνος στον ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η «Ένωση», επισημαίνει ότι «φέτος δεν έχουν γίνει καθόλου σπορές με ελαιοκράμβη στην περιοχή της Ορεστιάδας. Οι σπορές κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μέσα Σεπτεμβρίου αλλά η παρατεταμένη ανομβρία λειτούργησε αποτρεπτικά στο να προτιμήσουν την καλλιέργεια οι παραγωγοί. Αυτήν την περίοδο τα φυτά θα έπρεπε να είναι στο στάδιο της ροζέτας ενώ για την ικανοποιητική βλάστηση των σπόρων απαιτούνται 2-3 βροχές οι οποίες στην περιοχή δεν έγιναν.

Ο κ. Κουτουκίδης για τις υπόλοιπες καλλιέργειες σχολιάζει επίσης ότι αναμένουμε αύξηση στρεμμάτων κατά 10-20% στο σκληρό σιτάρι. «Οι σπορές θα ξεκινήσουν από τώρα. Η παραγωγή κριθαριού είναι ελάχιστη και γίνεται μέσω συμβολαίων με τις βιομηχανίες ζυθοποιίας. Σύμφωνα με τα περσινά στατιστικά στοιχεία, η παραγωγή κριθαριού ήταν στα 5.130 στρέμματα και του σιταριού περίπου στις 150.000 στρέμματα».

01/11/2021 01:57 μμ

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά (Φ/Β) αποτελεί σήμερα την καλύτερη επιλογή χαμηλού ρίσκου που μπορεί να κάνει ένας μικρομεσαίος επενδυτής.

Ανάλογα με την τοποθεσία και την ποιότητα κατασκευής, η επένδυση αυτή παρουσιάζει εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) που ξεπερνά το 14-15%, εξασφαλίζει σημαντικό ετήσιο εισόδημα της τάξης των €50.000 για ένα έργο συνολικής ισχύος 500 KWp με διάρκεια ζωής τα 20 έτη, και αποτελεί μία επένδυση που απαιτεί ελάχιστη ενασχόληση από πλευράς του επενδυτή.

Αναφερόμαστε, λοιπόν, σε μία επένδυση η οποία θα αποδίδει για πολλά χρόνια, θα λειτουργεί καθημερινά και θα πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Με βάση αυτές τις συνθήκες, η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη που θα αναλάβει τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης είναι θεμελιώδους σημασίας.

Επομένως, πρέπει από την αρχή της επένδυσης να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και συγκεκριμένα:

1) να εκπονηθεί η κατάλληλη μελέτη που θα εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση της επένδυσης,

2) να επιλεχθεί ο καλύτερος τεχνικο-οικονομικά εξοπλισμός, καθώς η επιλογή του κατάλληλου τύπου των φωτοβολταϊκών πλαισίων, του τύπου και αριθμού των μετατροπέων (inverters), του πιστοποιημένου συστήματος στήριξης και του μεγέθους των καλωδίων (διαστασιολόγηση), συμβάλλουν όλα στη μέγιστη απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος,

3) να γίνει μια άρτια τεχνικά και επιστημονικά εγκατάσταση, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η επένδυση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού, και

4) να συνταχθεί ένα τακτικό πλάνο συντήρησης, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή απόδοση της επένδυσης σε βάθος εικοσαετίας.

ether4

Βασική πρόκληση για τους επενδυτές, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης φωτοβολταϊκών έργων, αποτελεί η χρηματοδότησή του έργου. Σήμερα, οι τράπεζες δανειοδοτούν τέτοιες επενδύσεις  σε ποσοστό έως 80%. Όμως o τρόπος εκταμίευσης των δανείων δημιουργεί σημαντικό χρηματοδοτικό κενό κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, οδηγώντας τους επενδυτές σε προβλήματα ρευστότητας και, κατά συνέπεια, σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Η Ether, μέλος του Ομίλου Intracom Telecom, αντιλαμβανόμενη τις ιδιαιτερότητες του κάθε έργου, διασφαλίζει στον πελάτη την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος και του συμφωνηθέντος τιμήματος. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες φωτοβολταϊκών έργων από τη φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέχρι τη μελέτη και την κατασκευή, καθώς και την ενδιάμεση χρηματοδότησή τους. Δηλαδή, το έργο παραδίδεται στον επενδυτή «με το κλειδί στο χέρι».

Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων καθώς και μία ισχυρή ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών, η Ether εξασφαλίζει την άρτια μελέτη και κατασκευή Φ/Β εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, συνεργάζεται με ένα ευρύ δίκτυο αξιόπιστων εγκαταστατών σε όλη την Ελλάδα, ενώ το τμήμα προμηθειών της Intracom Telecom ελέγχει καθημερινά τη διεθνή αγορά προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των υλικών στην καλύτερη δυνατή τιμή.

ether3

Παράλληλα, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις παρακολούθησης και συντήρησης και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες βελτιστοποίησης της απόδοσης, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συντήρηση του έργου, παραμένοντας διαρκώς δίπλα στον επενδυτή. Η ευελιξία, η ανταποδοτικότητα και η αξιοπιστία αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της Ether, η οποία αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου.

Δημιουργήστε και εσείς το δικό σας Φ/Β πάρκο και αποκτήστε εγγυημένο εισόδημα. Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

Γιώργος Πανέτας (Διευθυντής Πωλήσεων της Ether, μέλος του ομίλου Intracom Telecom)

25/10/2021 12:13 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή καπνών με τις αποδόσεις να είναι μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί αναμένουν φέτος υψηλότερες σε σχέση με πέρσι τιμές, μιας και η παραγωγή έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος της Καπνικής και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε κάποιες περιοχές άρχισαν να αγοράζουν τα πρώτα χέρια οι έμποροι. Από μια πρώτη εικόνα φαίνεται οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Όμως μετά από περίπου 15 ημέρες αναμένεται να έχουμε καλύτερη εικόνα από την φετινή ποσότητα της παραγωγής και την πορεία των τιμών. Η ποιότητα φέτος είναι πολύ καλή και πιστεύουμε αυτό να βοηθήσει σε μια καλύτερη πορεία των τιμών. Φέτος έχουμε μια μείωση της παραγωγής πάνω από 10% σε σχέση με την περσινή».  

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Εσάτ Χουσείν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και αντιπρόεδρος της Καπνικής (Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος), «ακόμη στην περιοχή δεν ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες, ενώ συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικιλίας Μπασμά. Έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων και μείωση της παραγωγής αλλά εκτιμούμε ότι επειδή έχουμε πολύ καλή ποιότητα οι μεταποιητές θα δώσουν καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι (που ήταν από 3,80 έως 4,40 ευρώ το κιλό). Πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος για τον Μπασμά κυμαίνεται στα 3,84 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με σχετική μελέτη που κάναμε».

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζεται ακόμη η συγκομιδή Μπασμά και σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την παραγωγή. Η καλλιέργεια είναι ξηρική και έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Ωστόσο έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Ευτυχώς είχαμε τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που βοήθησαν κάπως την καλλιέργεια.

Οι παραγωγοί δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις περσινές μέσες τιμές που κυμάνθηκαν στα 4,25 ευρώ το κιλό. Αναμένουν φέτος και λόγω της καλής ποιότητας να δώσουν οι έμποροι υψηλότερες τιμές.

Φέτος έχουμε επίσης μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη των εργατών γης. Τα προβλήματα με εργατικά και οι χαμηλές τιμές παραγωγού αν συνεχιστούν αναμένεται να οδηγήσουν σε λίγο καιρό σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. 

Μάθαμε για το πιλοτικό πρόγραμμα, που ξεκινούν οι εταιρείες Παπαστράτος και η Stevia Hellas, στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης, για τη σταδιακή στροφή καπνοκαλλιεργητών στην καλλιέργεια στέβιας. Από το 2007 στην περιοχή των Σερρών είχαμε βάλει πιλοτικές καλλιέργειες με στέβια αλλά τότε δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. Η στέβια μοιάζει με την καλλιέργεια καπνού. Αυτό που ενδιαφέρει τους παραγωγούς όμως είναι να δίνει καλή τιμή.

Στα καπνά με βάση το κόστος καλλιέργειας μια ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς θα πρέπει να κυμαινόταν πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Τα πρώτα χέρια αναμένεται να πουληθούν μέσα με τέλη Νοεμβρίου, οπότε τότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τις τιμές. Οι οριστικές φετινές τιμές όμως αναμένεται να διαμορφωθούν προς το τέλος Ιανουαρίου όταν παραδοθεί όλη η παραγωγή».
 

22/10/2021 12:10 μμ

Οι σπορές όμως πήγαν πίσω, αφενός λόγω της ανομβρίας και αφετέρου, μετέπειτα, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών.

Πολύ έντονο είναι το ενδιαφέρον για σπορά ελαιοκράμβης στο νομό Μαγνησίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, η πρώτη εικόνα είναι ότι στη Μαγνησία θα υπάρξει αύξηση των στρεμμάτων, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, τα στρέμματα θα είναι πεσμένα, λόγω μεταξύ άλλων και των πολλών βροχοπτώσεων αλλά και των πλημμυρών. Όσες λοιπόν παραπάνω κι αν μπουν στη Θεσσαλία, εκτιμά ο κ. Κούντριας, ο ανταγωνισμός των εταιρειών θα είναι τεράστιος, οπότε είναι βέβαιη η αύξηση τιμών απορρόφησης του προϊόντος από τον παραγωγό. Σύμφωνα με τον κ. Κούντρια οι τιμές στα συμβόλαια αντί 36 λεπτά πέρσι, θα ξεκινήσουν φέτος από τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι μετέπειτα εφικτά είναι ακόμα και τα 45 λεπτά ανά κιλό.

Για μειωμένα στρέμματα που σπάρθηκαν στη βόρειο Ελλάδα κάνει λόγο από την πλευρά του ο παραγωγός ενεργειακών φυτών και πρόεδρος του νεοσύστατου Πανελλήνιου Συλλόγου Παραγωγών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ), κ. Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα Σερρών. Η μείωση, κατά τον ίδιο, αποδίδεται στις συνθήκες ανομβρίας-ξηρασίας που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή έως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που εμπόδισε πολλούς παραγωγούς από το να μπουν να ετοιμάσουν τα χωράφια και να κάνουν τις σπορές. Το θετικό, προσθέτει ο κ. Λίτος, είναι πως ήδη υπάρχει καλό κλίμα για τις τιμές στα συμβόλαια, τόσο στην ελαιοκράμβη, όσο και στον ηλίανθο.

Ο κ. Στέλιος Μάρκου είναι παραγωγός ελαιοκράμβης από τον Λαγκαδά. Πέρσι, όπως είπε στον ΑγροΤύπο, καλλιέργησε 250 στρέμματα, αλλά φέτος τα αύξησε στα 400. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, μας εξηγεί ο κ. Μάρκου, επικρατούσε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία φοβερή ανομβρία, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει τότε, πολύ πίσω οι σπορές. Όμως μετέπειτα και συγκεκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έπεσαν καλές, ευεργετικές βροχοπτώσεις και τα στρέμματα που σπάρθηκαν, απογειώθηκαν. Ακόμα και σήμερα οι σπορές συνεχίζονται στην περιοχή, μας λέει ο ίδιος και πάνε και πολύ καλά, αφού ο καιρός άλλαξε άρδην. Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στην Κεντρική Μακεδονία είναι αρκετά έντονο, με τους παραγωγούς να είναι ακόμα μετρημένοι, όμως να έχουν πολλά στρέμματα. Ένας από τους λόγους που υπάρχει ενδιαφέρον είναι οι υψηλές τιμές παραγωγού πέρσι, οι οποίες έφτασαν τα 45 λεπτά το κιλό. Ο κ. Μάρκου μας λέει επίσης ότι η ελαιοκράμβη αποτελεί καλή λύση και για αμειψισπορά στην περιοχή, ευνοώντας πολύ τα σιτηρά, που ακολουθούν. Σημειωτέον ότι πέρσι οι αποδόσεις στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, κυμάνθηκαν μεταξύ 280 και 350 κιλών το στρέμμα, με την ανομβρία να τις επηρεάζει σε κάποιο βαθμό. Στα δε, αδύναμα χωράφια, ήταν ακόμα πιο κάτω, καταλήγει ο ίδιος, στα επίπεδα των 120 με 180 κιλά το στρέμμα, φέρνοντας σε οριακό σημείο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

19/10/2021 03:53 μμ

Αν δεν μπούμε στις συνδεδεμένες, τότε σίγουρα πολύς κόσμος θα εγκαταλείψει, λένε πολλοί παραγωγοί.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, λίγο πριν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και δεδομένου ότι τα κόστη παραγωγής αυξάνουν ραγδαία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ, κ. Χρήστος Σουλιώτης: «τη φετινή χρονιά οι αποδόσεις ήταν μέτριες και μόνο στις όψιμες καλλιέργειες ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα. Οι καύσωνες μας δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Οι μέσες αποδόσεις άγγιξαν τους 8,5 τόνους το στρέμμα και η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Η νέα διοίκηση του Συνεταιρισμού μας, που θα προκύψει από εκλογές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα έχει να διαχειριστεί δυο πολύ δύσκολα ζητήματα. Πρώτον, τις διαπραγματεύσεις με το ΥπΑΑΤ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση και το αν η βιομηχανική ντομάτα θα παραμείνει στο καθεστώς ενίσχυσης και δεύτερον, τις διαπραγματεύσεις με τις μεταποιητικές για τις τιμές και την απορρόφηση του προϊόντος τη νέα σεζόν. Η συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν τη χρονιά που πέρασε 60 ευρώ το στρέμμα. Κάθε χρόνο αλλάζει, ανάλογα τα στρέμματα που μπαίνουν. Αν δεν υπάρξει συνδεδεμένη στο προϊόν με τη νέα ΚΑΠ, τότε πολλοί παραγωγοί θα εγκαταλείψουν. Αντικίνητρο είναι το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής που μέχρι πρότινος έφθανε τα 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα έχει φθάσει στα 600 ευρώ το στρέμμα λόγω των ανατιμήσεων σε λιπάσματα κ.λπ. Το κόστος ενέργειας είναι απαγορευτικό. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος για την καλλιέργεια». Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί του ΘΕΣΤΟ καλλιέργησαν το 2021 περίπου 17.500 στρέμματα.

Καλύτερα πήγε η καλλιέργεια στο νομό Ηλείας

Αρκετά καλά εξελίχτηκε η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στο νομό Ηλείας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν γύρω στους 10 τόνους το στρέμμα, η χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές καλή, αν και οι καύσωνες του καλοκαιριού δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο η ομάδα παραγωγών είχε συμβάσεις με τη μεταποίηση για απορρόφηση 39.000 τόνων, οι οποίες και τηρήθηκαν απόλυτα, παρά τα προβλήματα από τον καιρό. Σε σχέση τέλος με τα όσα ακούγονται περί κατάργησης της συνδεδεμένης στο προϊόν με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βαλλιανάτος χαρακτηρίζει καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη.