Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με την Απόφαση 499/2021 (Αναρτηθείσα τον Αύγουστο του 2021), έχει χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 27 MW στη θέση «ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΥΝΙ», του Δήμου Ερυμάνθου, της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, στην εταιρεία με την επωνυμία «VOLTERRA A.E.». Ο αιολικός σταθμός, ΕΦΟΣΟΝ πάρει άδεια εγκατάστασης, θα περιλαμβάνει 9 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στη βορινή απόληξη του Ερύμανθου, πάνω από το χωριό Χρυσοπηγή.

Ερύμανθος αιολικά
Φωτογραφία: Η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου και οι οικισμοί Μίχα και Τσαπουρνιά.

Την περίοδο αυτή γίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από την εταιρεία ENVECO Α.Ε., για το εν λόγω βιομηχανικό πάρκο το οποίο a priori δεν έπρεπε να αδειοδοτηθεί, καθώς βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura, που περιλαμβάνει Ζώνη Ειδικής Προστασίας (GR 2320012) και Ειδική Ζώνη Διατήρησης (GR 2320008).

αιολικό πάρκο volterra στον Ερύμανθο
Φωτογραφία: Η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου από τον χάρτη της ΡΑΕ, μέσα στην "προστατευόμενη" περιοχή Natura!

Το αιολικό πάρκο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί επάνω σε απόκρυμνη κορυφογραμμή (η οποία -ανεπίσημα- χαρακτηρίζεται ως γεωλογικό πάρκο καθώς η Δυτική πλευρά της σχηματίζει κατακόρυφους πύργους) με υψόμετρο περίπου 1800 μέτρα, πολύμηνη χιονοκάλυψη, χωρίς δρόμους και βιότοπο του προστατευόμενου Χρυσαετού, ο οποίος και θα απειληθεί από τις ανεμογεννήτριες. Το αιολικό πάρκο βρίσκεται επάνω στην κλασσική πεζοπορική διαδρομή για την Κορυφή Κεντριάς (Υψόμετρο 1923 m), όπου πεζοπόροι και ορειβάτες εξερευνούν τη μοναδική φυσική ομορφιά του Ερύμανθου! Στην ίδια περιοχή ανεβάζουν τα αιγοπρόβατα και βοοειδή οι κτηνοτρόφοι των γύρω περιοχών (μέχρι και των παραθαλάσσιων) για τη βόσκηση του καλοκαιριού.

Κεντριάς Ερύμανθος - αιολικό volterra
Φωτογραφία (copyright Marios Golfis): Η απόκρυμνη κορυφή Κεντριάς - Πώς θα γίνει η θεμελίωση των ανεμογεννητριών χωρίς να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή αυτό το γεωλογικό πάρκο;

Ο ΑγροΤύπος στην προσπάθεια να διερευνήσει την άποψη της τοπικής κοινωνίας, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε περιοχή Natura, επικοινώνησε με τον κ. Θεόδωρο Μπαρή, Δήμαρχο Ερυμάνθου, ο οποίος μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:

Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου
Φωτογραφία: Ο κ. Μπαρής Θεόδωρος, Δήμαρχος Ερυμάνθου

1. Ποια είναι η άποψη, η δική σας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για τη χωροθέτηση αιολικού σταθμού σε αυτή την περιοχή;

Όσον αφορά την αιολική ενέργεια, που θεωρείται η πλέον ώριμη από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, υπάρχουν αναγνωρισμένες επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη, τόσο εξαιτίας της χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), όσο και εξαιτίας της απουσίας επαρκών και κατάλληλων περιβαλλοντικών όρων για τη συστηματική παρακολούθηση αλλά και τον μετριασμό των επιπτώσεων, οι οποίοι θα έπρεπε να κλιμακώνονται ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής, στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αιολικών εγκαταστάσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί η χωροθέτηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ερυμάνθου. Η θέση μας είναι η ίδια: Η χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ όπου κι αν χωροθετούνται (Σκιαδοβούνι, Μελισσοβούνι κ.ά), υπό το ανωτέρω ισχύον καθεστώς, μας βρίσκει όλους, και την τοπική κοινωνία κι εμένα τον Δήμαρχο φυσικά ως εκφραστή της, αντίθετους.
Είμαστε ενάντιοι στην εγκατάσταση και λειτουργία τεχνολογιών με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους, που οδηγούν σε απαξίωση των κανόνων προστασίας και εν τέλει αποδυναμώνουν το πλαίσιο προστασίας περιοχών και ειδών που θεσμικά προστατεύονται.

Ερύμανθος: Απειλή για τη βιοποικιλλότητα τα αιολικά
Φωτογραφία: Ερύμανθος: Κέντρο βιοποικιλότητας! Πρέπει να τον προστατέψουμε, στην πράξη ...


Ωστόσο, θα βλέπαμε θετικά την προοπτική εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ, εφόσον εξασφαλίζονταν σωρευτικά τα παρακάτω, ενδεικτικά:

  • Η εκ βάθρων αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης και εγκατάστασης των αιολικών σταθμών καθώς και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, με σκοπό να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια και de facto περιορισμοί στο πλήθος και στη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, καθώς και πρόσθετοι ή πιο εξειδικευμένοι όροι ανά περιοχή (π.χ. απαγόρευση εγκατάστασης σε περιοχές natura, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους, σε περιοχές φυσιολατρικού τουρισμού και αναψυχής, σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για σκοπούς κτηνοτροφίας, κ.ά.).
  • Να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν.
  • Η θεσμοθέτηση λήψης απόφασης και όχι απλά γνώμης (με δικαίωμα άσκησης veto) για τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, μέσω απόφασης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Η γνώμη να παρέχεται σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.

2. Ποια θα είναι η εξέλιξη της διαδικασίας, αφού ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση του αιολικού σταθμού και πώς ο Δήμος Ερυμάνθου θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία;

Η διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης γίνεται πλέον αποκλειστικά μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (Η.Π.Μ.).
Όταν ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), ο φορέας του έργου υποβάλλει τη Μελέτη στο ΗΠΜ και το έργο αποκτά (αυτόματα) Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ), η οποία συνοδεύει το έργο/δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του (έναρξη κατασκευής, λειτουργία, ανανέωση, τροποποίηση, παύση λειτουργίας κ.λπ.).
Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα της Μ.Π.Ε. από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, ο φάκελος της Μελέτης καθίσταται διαθέσιμος (ανοικτός στην πρόσβαση) στο Η.Π.Μ. για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών, μέσα στο οποίο οι Γνωμοδοτούντες Φορείς και Υπηρεσίες καταχωρούν τις διεκπεραιωμένες γνωμοδοτήσεις τους στο Η.Π.Μ. Ομοίως καταχωρούνται και οι απόψεις του κοινού.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (Δυτικής Ελλάδας), ως ένας εκ των Γνωμοδοτούντων Φορέων της Μ.Π.Ε., δημοσιεύει «Ανακοίνωση» και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο μεταξύ άλλων και το Δημοτικό Συμβούλιο (Δήμου Ερυμάνθου) να λάβει γνώση της Μ.Π.Ε. και να εκφράσει τη γνώμη του, την οποία πρέπει να την αποστείλει στην Επιτροπή, μέσα στην τιθέμενη στο έγγραφο χρονική προθεσμία, για να συμπεριληφθεί στη δική της γνώμη.

Aquila chrysaetos Ερύμανθος
Φωτογραφία: Aquila chrysaetos, Χρυσαετός, προστατευόμενο είδος που απειλείται από το αιολικό πάρκο της Volterra στον Ερύμανθο!

3. Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με το αν θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι;

Είναι γνωστό ότι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί το κεντρικό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της χώρας.
Ωστόσο, με την εξελισσόμενη κρίση στην ενέργεια να καθιστά τη χρήση των Α.Π.Ε. πιο επιτακτική από ποτέ, σε συνδυασμό με τα ήδη γνωστά ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις ΑΕΠΟ των ΑΣΠΗΕ, με τις κλιμακούμενες και γενικευμένες αντιδράσεις πανελλαδικά να προκαλούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, ο επανακαθορισμός του θεσμικού πλαισίου των ΑΣΠΗΕ το συντομότερο δυνατό, αποτελεί μονόδρομο. Μέχρι τότε, διαθέτοντας υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση, είμαστε και θα παραμείνουμε ενάντιοι στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΠΗΕ στον Δήμο Ερυμάνθου.

Ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε με τον κ. Κ. Αρσένη - βουλευτή ΜέΡΑ25 - ο οποίος ως περιβαλλοντολόγος είναι ευαισθητοποιημένος και ιδιαίτερα δραστήριος, σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura, και ζήτησε τη γνώμη του για την περίπτωση του Ερύμανθου. Μάλιστα, στο τεύχος του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, που κυκλοφορεί τον Ιούνιο, μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο του.

κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης
Φωτογραφία: ο κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, περιβαλλοντολόγος και βουλευτής ΜέΡΑ25

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης:
“Στον Ερύμανθο οι θρύλοι περισσεύουν και η ιστορία έχει πάντα κάτι να διηγηθεί. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι μοναδικός και ανεκτίμητος -δεν είναι τυχαίο που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Το βουνό πρέπει να ενταχθεί στα «Απάτητα βουνά», όπως ο γειτονικός Ταΰγετος, καθώς αποτελεί ακέραια φυσική περιοχή χωρίς δρόμους και επεμβάσεις αθροιστικά άνω τον 50 τετρ. χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι στα πολυάριθμα χωριά βασίζονται εδώ και αιώνες στην κτηνοτροφία και στη γεωργία και δε θα δεχτούν κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτούς χωρίς αυτούς. Ο παράδεισος δεν πρέπει να χαθεί.”

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Χορήγηση άδειας παραγωγής, για τη θέση Μελισσοβούνι Ερύμανθου, στη Volterra
Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Νatura2000

Σχετικά άρθρα
18/04/2024 04:17 μμ

Μέχρι 15 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», που είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τον κ. Γεώργιο Πανέτα, εκπρόσωπο της εταιρείας Ether, που αφορά επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις.

Η Ether είναι μια δυναμική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά της Ενέργειας στην χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και μπήκε στον χώρο των φωοβολταϊκών από το 2009. Από το 2015 η εταιρία ανήκει στον Όμιλο Εταιριών Intracom Telecom, συνδυάζοντας τις υφιστάμενες λύσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής του ομίλου με ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πανέτας, «οι αγρότες καλούνται να καταθέσουν στην αίτηση τους στο ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα αναγράψουν την ισχύ που θέλουν να έχει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.

Ερ. Τι πρέπει να προσέξουν στις αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στο πρόγραμμα;

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50 kW.
Στις αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται το net metering δηλαδή ο ενεργειακός συμψηφισμός, ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW έχουμε το net billing δηλαδή συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός). Με την επένδυση net billing π[ουλά το ρεύμα ο αγρότης στην τιμή των 6,5 ευρώ την Κιλοβατώρα.
Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:
Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW
B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW
Πάντως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες είναι ότι προτεραιότητα θα έχουν οι αιτήσεις για τα μικρά φωτοβολταϊκά έως 10,8 kW. Ωστόσο θα πρέπει τώρα να καταθέσουν οι αιτήσεις και για τα μεγάλα έως 50 kW.

Ερ. Συμφέρει net billing ή net metering;

Ανάλογα την κάθε περίπτωση που έχουμε. Αν κάποιος αγρότης έχει μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος συμφέρει να κάνει αίτηση για net metering, ενώ αν έχει μικρή κατανάλωση τότε συμφέρει να κάνει ένα είδος επένδυσης με φωτοβολταϊκά όπως είναι το net billing.
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι ένας αγρότης βάζει ένα πάνελ 30 kW δηλαδή βγάζει ενέργεια για όλο τον χρόνο περίπου 50.000 kW.
Αν καταναλώνεις όλη αυτή την ενέργεια τότε με net metering έρχεται δωρεάν και δεν πληρώνει τον χρόνο (με σημερινές τιμές) περίπου 7.500 ευρώ για κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν δεν το καταναλώσεις και το πουλήσεις τότε με net billing θα έχει ένα εισόδημα (με σημερινές τιμές) περίπου 3.250 ευρώ.

Ερ. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση μπαταρίας φωτοβολταϊκών;

Οι μπαταρίες φωτοβολταικών ή συσσωρευτές αποθηκεύουν την ενέργεια. Η λειτουργία των χωραφιών είναι τέτοια που δεν βοηθάει η τοποθέτηση συσσωρευτών. Η ενέργεια του φωτοβολταϊκού την ημέρα χρησιμοποιείται το βράδυ για το πότισμα. Οπότε δεν υπάρχει λόγος αποθήκευσης.

Ερ. Πόση έκταση χρειάζεται για να τοποθετηθεί ένα πάνελ 50 kW;

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε χωράφι αλλά εκτίμησή μου είναι ότι για ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 50 kW χρειάζεται μια έκταση περίπου 500 - 600 τετραγωνικά μέτρα. Βέβαια αν μπει το πάνελ σε μια οροφή αποθήκης που δεν έχει σκίαση τότε χρειάζεται γύρω στα 300 τετραγωνικά.

Ερ. Τι ενίσχυση δίνει το πρόγραμμα;

Η ενίσχυση που θα λάβουν οι αγρότες φτάνει το 30% της αξίας της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 50 kW στοιχίζει περίπου 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση που θα καταβληθεί στον αγρότη θα είναι 12.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα έχει απόσβεση:

  • για net metering με σημερινές τιμές ρεύματος σε μια 3ετία ή 4ετία
  • για επένδυση net billing σε μια 5ετία

Ερ. Υπάρχουν αγρότες που θα μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση;

Εδώ έχει γίνει ένα λάθος στην πρόσκληση και θα πρέπει να το διορθώσουν οι υπεύθυνοι. Υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν αγροτική παροχή γιατί είναι μέλη σε κάποια συνεταιριστική οργάνωση. Αγροτική παροχή σημαίνει να είσαι δικαιούχος αγροτικού ρεύματος. Αυτοί που δεν έχουν επειδή είναι μέλη συνεταιρισμών δεν θα μπορέσουν να κασταθέσουν αίτηση στο πρόγραμμα.

Τελευταία νέα
17/04/2024 10:05 πμ

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας απένειμε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference».

«Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Τζον Κέρι, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια μπορεί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια επειδή γέμισε η Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά έχουμε και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή επισιτιστικής κρίσης δε μπορείς να «καταστρέφεις» την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη δικαιολογία ότι θέλεις να μειώσεις τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί θα είναι λιγότερο πετρέλαιο ή λιγότερα τρόφιμα;

Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης για τρόφιμα. Όμως η αγροτική προσφορά, εκτός από τα προβλήματα λόγω κλίματος αναμένεται να έχει στο κοντινό μέλλον και γεωπολιτικές «πιέσεις». Είναι ενδεχόμενο, οι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, με βάση τις εξαγωγές τους. Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και περιλαμβάνει χώρες που διαθέτουν αυξημένη προσφορά πετρελαίου και τροφίμων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική αφρικανικών χωρών με χαμηλή διατροφική ασφάλεια. Οι ρωσικές εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων προς την Αφρική και συγκεκριμένα τις υπο-Σαχάριες περιοχές αυξήθηκαν, κατά 30%, στην περίοδο 2023-2024 σε σχέση με το 2020-2021. Στο μέλλον φαίνεται ότι οι εξαγωγές αγρο-τροφίμων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος από την Ρωσία προς τον Παγκόσμιο Νότο, με στόχο την δημιουργία περιοχών επιρροής, με προφανή γεωπολιτικά οφέλη.

Επιπλέον, η εντεινόμενη συχνότητα και βιαιότητα απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια αρόσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο λόγω ανυδρίας, πλημμυρών και κυμάτων καύσωνα, που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς καμιά στρατηγική αλλά με μια άναρχη ανάπτυξη. Σε όλη την χώρα χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αγρότες που νοίκιαζαν χωράφια τα χάνουν γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα δώσουν σε εταιρείες - με το αζημίωτο - για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Στις 15 Μαρτίου 2024, ο κ. Σταυρογιάννης, μαζί με έναν συντοπίτη του από τον Παλαμά Φθιώτιδας και δύο ακόμη από το Καλαμάκι Λαμίας, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κατά παντός υπευθύνου, διοικητικού στελέχους και υπαλλήλου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι μηνυτές ζητούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ποινικά όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, από τις 9 Αυγούστου 2020.

Την ημερομηνία εκείνη τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει το όριο ανά Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 1MW μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα καλυφθούν δε θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά για την Αττική και τα νησιά, το όριο τίθεται στο 0,5%. Με τροποποιητική ΚΥΑ, τον Οκτώβριο του 2022, το σχετικό όριο περιορίστηκε στο 0,8%, ενώ παρέμεινε στο 0,5% για την Αττική και τα νησιά. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά έως και 10.875 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, με μέγιστο όριο συνολικά εγκατεστημένης ισχύος τα 776,78 ΜW.

Το ερώτημα είναι κάνει κάποιος έλεγχο για το πόσα στρέμματα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά ή μοιράζουν συνεχώς άδειες; Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα.

15/04/2024 02:26 μμ

Συνάντηση με τον κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουν, την Πέμπτη (18/4), οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Οινιάδων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να αγοράσουν ζωοτροφές.

Δεν πουλιέται τίποτα αυτή την περίοδο σε τριφύλλια και κτηνοτροφικά ψυχανθή (κουκί, μπιζέλι, λαθούρι κ.α.) γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Μας είπαν ότι θα μας πληρώσουν πριν το Πάσχα και περιμένουμε με αγωνία.

Αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλα σοβαρά προβλήματα. Γύρω από τις εκτροφές μας είναι περιβόλια και ελαιώνες. Αυτό δεν είναι πρόβλημα καταρχήν γιατί παράγουν αγαθά αυτά τα χωράφια.

Όμως στην περιοχή μας δεν έχουμε καθόλου βοσκοτόπια για να βοσκάνε τα ζώα, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ζωοτροφές στα ζώα μας όλο τον χρόνο. Ένας βοσκότοπος υπήρχε στην περιοχή μας και τώρα θέλουν να κάνουν εκεί αποστραγγιστικό έργο.

Έχω 80 αγελάδες και καλλιεργώ 120 στρέμματα για ζωοτροφές. Παρόλα αυτά δεν μου φτάνουν και είμαι αναγκασμένος να αγοράζω 13 μπάλες κάθε χρόνο.

Από την άλλη είμαστε εκτός εξισωτικής αποζημίωσης γιατί η περιοχή μας θεωρείται «πλεονεκτική» αν και δεν γνωρίζω τι πλεονέκτημα έχει.

Αυτό όμως που μας κάνει έξω φρενών είναι η αδιαφορία της πολιτείας για τους κτηνοτρόφους.

Στην Θεσσαλία λένε ότι δεν έχουν νερά. Η περιοχή μας είναι κοντά στις εκβολές του Αχελώου αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας.

Περιβόλια και ελαιώνες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν έργα για να πηγαίνει νερό από το ποτάμι στις ποτίστρες. Και εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από τους ελαιώνες και τα περιβόλια τα ζώα μας.

Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε νερό από τα χωριά μας στους στάβλους μας.

Στην Ελλάδα και στις περιοχές με νερά έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει η πολιτεία κάποτε να ενδιαφερθεί σοβαρά η πολιτεία για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα».

Κτηνοτρόφοι της περιοχής επίσης τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτάσεις στην περιοχή λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους (αλατούχα), είναι μη γόνιμες και αυτό έχει ως συνέπεια να μειονεκτούν για χρήση ως βοσκότοποι, είτε φυσικοί είτε τεχνητοί καθώς δεν ευδοκιμεί καμία σπορά.

Επίσης, τις ημέρες του χειμώνα όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (έντονες βροχοπτώσεις), οι εκτάσεις αυτές πλημμυρίζουν και το αποστραγγιστικό δίκτυο της περιοχής -το οποίο έχει κριθεί ανεπαρκές από τον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)- δεν είναι αποτελεσματικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις εν λόγω περιοχές, κάτι που δημιουργεί και προβλήματα μετακίνησης αλλά και στέγασης των ζώων. Πολλά σημεία λιμνάζουν και αυτό έχει συχνό αποτέλεσμα να βουλιάζουν ζώα και να χάνονται με αντίκτυπο σοβαρές ζημίες για τους κτηνοτρόφους.

12/04/2024 06:11 μμ

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών.

Οι υποχρεώσεις των προμηθευτών για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» των αγροτών
Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, με σκοπό να προσφέρουν το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στους αγρότες, προσδιορίζονται σε Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Στην ίδια Απόφαση προβλέπονται οι λεπτομέρειες ένταξης αγροτικών καταναλωτών σε πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποχρεούνται να προσφέρουν οι προμηθευτές.
Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση σε μακροχρόνια (10ετή) βάση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Απόφασης χορηγούνται, για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)- με μέγιστο όριο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500 MW κατά απόλυτη προτεραιότητα- οριστικές προσφορές σύνδεσης σε παραγωγούς, οι οποίοι, εντός 3 μηνών από την έναρξη της παρούσας Απόφασης θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις ή συμφωνίες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), με Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμεί να εκπροσωπήσει κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Αξίζει να επισημανθεί πως η ισχύς των σταθμών ΑΠΕ στους οποίους θα χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών κατόχων παροχής αγροτικού ρεύματος που προτίθενται να εκπροσωπούν οι προμηθευτές, που συμβάλλονται με τους αντίστοιχους παραγωγούς.

Τα δικαιολογητικά και οι λεπτομέρειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι επιθυμούν να εκπροσωπήσουν καταναλωτές κατόχους παροχής αγροτικού ρεύματος, εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος της Απόφασης, ανακοινώνουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων προμήθειας «ΓΑΙΑ» που προσφέρουν, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης των 10 ετών, με δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης κατά τα 2 πρώτα έτη της σύμβασης.

Στη συνέχεια, οι αγρότες μπορούν να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με τον προμηθευτή που επιθυμούν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 2 μηνών από το πέρας ανακοίνωσης των τιμολογίων προμήθειας «ΓΑΙΑ».

Τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που προσκομίζουν οι αγρότες για να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» είναι κατ’ ελάχιστο Υπεύθυνη Δήλωση (εμπεριέχεται στο Παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης), υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής.

Κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού με σταθμό ΑΠΕ (net metering) δεν μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» γι’ αυτές τις παροχές.

Διαδικασία εξόφλησης οφειλών και αλλαγή προμηθευτή
Για τους αγρότες, που επιθυμούν να συμβληθούν με προμηθευτή, που προσφέρει τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου, ενώ η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που απορρέουν από τη σύμβαση προμήθειας δεν εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι προμηθευτές που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση καταναλωτών κατόχων παροχής αγροτικού ρεύματος, μέσω σύναψης σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», αναλαμβάνουν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης, για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών εφόσον υπάρχουν, προς άλλον ή άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης, η εκπροσώπηση θεωρείται άκυρη και ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος εκπροσωπείται εκ νέου από τον προηγούμενο προμηθευτή του.

Πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν κάθε συμβαλλόμενο σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Διευκρινίζεται πως η ένταξή του σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξή του σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που αιτηθεί μόνο τη ρύθμιση των οφειλών του.

Το ποσό της οφειλής αγροτών που μπορεί να ρυθμιστεί αφορά οφειλή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Παράλληλα, το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.

Ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος οφείλει να υποβάλει αίτημα ρύθμισης οφειλής προς τον προμηθευτή, που επιθυμεί να συμβληθεί με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», το αργότερο έως και τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», δηλώνοντας την προτίμησή του για το πρόγραμμα ρύθμισης που επιθυμεί να ενταχθεί (συνοδευόμενο από την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος της παρούσας Απόφασης).

Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα. Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται αυτόματα από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση, που η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» πραγματοποιηθεί πριν από το πέρας της συμβατικής διάρκειας ισχύος της από φυσικό πρόσωπο, τότε ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος επιβαρύνεται, με ρήτρα αποχώρησης ποσού 70 ευρώ.

11/04/2024 10:57 πμ

Μεγάλο ενδιαφέρον ήδη από τις πρώτες ώρες για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, την 1η μέρα οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675 καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος έχει οριστεί στα 30 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων προέρχεται από τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει συνολικά πάνω από 250 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα συνιστά μια πρωτοβουλία στα πλαίσια δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για την μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών και την οποία επιμελήθηκε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ώστε να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή μετά τις αρχικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πριν δύο μήνες.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός).

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, που αφορά τροποποίηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (εδώ)

Στο μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ, έως τις 15 Μαΐου 2024, στις 18:00.

Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τυχόν ερωτήματα και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα 218 2185146 (ώρες λειτουργίας 09:00 - 17:00) και 213 1513598 (ώρες λειτουργίας 11:00 – 17:00).

09/04/2024 10:38 πμ

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ανοίγει από σήμερα, Τρίτη (9 Απριλίου), στις 12 το μεσημέρι, για υποβολή αιτήσεων.

Η σχετική προκήρυξη για την εκκίνησή του υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50 kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.
Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50 kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

  • Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW
  • B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.

Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με βασικό όφελος τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα, για όλους τους επαγγελματίες αγρότες που θα το αξιοποιήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 50kW που προβλέπει, με ενίσχυση 30% του συνολικού κόστους επένδυσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που θέσαμε, προσφάτως, σε δημόσια διαβούλευση, όπου και συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του προγράμματος «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Από σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και να επιδοτηθούν με ποσοστό 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW. Αναγνωρίζοντας την πίεση που δημιουργεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση τη ελάφρυνσης των αγροτών. Με την δράση «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» υλοποιούμε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες αγρότες με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30.000 kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ, ενώ σειρά έχει η ενεργοποίηση του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» που θα εξασφαλίσει, σε μακροχρόνια βάση για τους αγρότες, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και η προώθηση ειδικού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για το οποίο η Πολιτεία θα αναλάβει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης».

09/04/2024 09:50 πμ

Μετά τα πρόστιμα για πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ - που ειρήσθω εν παρόδω ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ επί 4 και όχι 280 εκ. ευρώ- η χώρα μας κινδυνεύει και με νέο πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ για τα ανύπαρκτα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Το ερώτημα του ΑγροΤύπου είναι γιατί ασχολείται το ΥπΑΑΤ με ένα θέμα που είναι αρμοπδιότητα του ΥΠΕΝ.

Τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με θέμα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με στόχο την ενεργοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

Ο υπουργός κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Δ.Σ.Β. δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Πιο δίκαιες ενισχύσεις

Όπως εξήγησε ο υπουργός στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη (ΟΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών Χρήστος Γούλας και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη), διευκρίνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής η διαδικασία με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές σε βάρος των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τις οποίες είχαν καταθέσει υποψήφιοι ανάδοχοι. Οι προσφυγές είχαν γίνει δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Καταλήγοντας, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Από μέρους μας οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο». Για το σκοπό αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να είναι σε επαφή τόσο με τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο όσο και με τους νομικούς του Συμβούλους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Καχριμάνης: Κάποιοι δεν θέλουν τα Σχέδια Βόσκησης

Όλοι οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι Περιφερειαρχών, υιοθέτησαν την αγωνία του υπουργού για την εφαρμογή των ΔΣΒ, ιδιαίτερα δε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λαμβάνοντας το λόγο ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε. για ζητήματα πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Δ.Σ.Β. και προτιμούν την τεχνική λύση.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αναμένοντας την απάντηση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε όλους τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους, να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

08/04/2024 11:52 πμ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ των 10 μεταρυθμίσεων που περιλαμβάνει είναι και ο «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά).

Ακόμη υπάρχει και η μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, καθώς και δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Επίσης περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα αφορά και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς:
α) της διαχείρισης υδάτων,
β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,
γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής,
δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης,
ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλιά τους, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση έως και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00.

Με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δρομολογώντας ενέργειες σε τρία κομβικά επίπεδα:
1ον Στην προστασία των υδάτων, των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και της εξειδικευμένης διαχείρισης των υδάτων, του εξορθολογισμού της διαχείρισης, προστασίας και εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών, καθώς και του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αντίστοιχα.
2ον Στη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών περιοχών που μπορούν να απορροφήσουν κινδύνους και να ανακάμπτουν από προκλήσεις και πάσης φύσεως κρίσεις, στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και συμπληρωματικά στην επίλυση συναφών χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.
3ον Στην εκπόνηση προγράμματος για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια, στην περαιτέρω προώθηση και τον εκσυγχρονισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι 10 μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

1. Μεταβίβαση των πολυδιασπασμένων αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια και δεκάδες οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, εκ των οποίων πολλοί είχαν προβληματική λειτουργία), σε έναν ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία», που θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (στρατηγικός σχεδιασμός, άρδευση, έγγειες βελτιώσεις και αντιπλημμυρικά). Αναλαμβάνει, δηλαδή, εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, εκπόνηση master plan έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων (πλην των στρατηγικών που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών), κατασκευή, έλεγχο, συντήρηση και διοίκηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύου άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.
2. Η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα (φρεάτια και αγωγοί), δηλαδή των μελετών και κατασκευών δικτύων, επιδιορθώσεων, καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας τους, που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας και με δυνατότητα σχεδιασμού στο μέλλον ενεργητικής διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.
3. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, περιοχή περισσότερο ευάλωτη στην κλιματική κρίση, που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς καμία διαχείριση. Και αυτό, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι τεράστιες ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται η επιδότηση της απομάκρυνσης της βιομάζας, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση Υβριδικών Σχημάτων συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που μεταποιούν βιομάζα (για παραγωγή προϊόντων ξύλου, πέλετ, ενέργειας κ.λπ.), που υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σύγχρονες, διαχειριστικές μελέτες που καθιστούν τα δάση παραγωγικά προφυλάσσοντάς τα ταυτόχρονα -κατά το δυνατόν- από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
4. Η δυνατότητα άμεσης μαζικής κινητοποίησης δασεργατών και των μηχανημάτων τους, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών (megafires), για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, που ενισχύουν, καταλυτικά, το έργο της πυροσβεστικής, όταν οι πυρκαγιές αποκτούν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχουν μεγάλα μέτωπα και πολυήμερη διάρκεια.
5. Η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, με στόχο την εξάλειψη και την κατεδάφιση κάθε νέας, αυθαίρετης δόμησης. Για το σκοπό αυτό μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης σε ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με τη βοήθεια μεγάλης επένδυσης στη σύγχρονη τεχνολογία (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες, σύνδεση της με την εφαρμογή e-adeies και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος), θα επιτρέπει στην ταχύτατη καταγραφή, τον έλεγχο και την κατεδάφιση κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης, με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
6. Θεσμοθετείται Εθνική Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, Στρατηγικά Σχέδια και Σχέδια Δράσης για τους ΟΤΑ με στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανθεκτικότητα των πόλεων, που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και οι άλλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής (γερασμένο οικιστικό απόθεμα, ενεργειακή ανεπάρκεια, προβληματική κοινωνική συνοχή κ.ά.).
7. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Το Πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα συσταθούν για την εφαρμογή του.
8. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
9. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
10. Για την επιτάχυνση της προώθησης του εθνικής σημασίας σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού που είναι το καλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχεται η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σημαντικά σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στο πολυνομοσχέδιο που θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται νευραλγικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι για τα πολλαπλά και σημαντικά θέματα που καλύπτει το νομοσχέδιό μας, έχουν πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους για να διατυπώσουν βάσιμα και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά τους».

Για να δείτε το νομοσχέδιο και να κάνετε σχόλια στη διαβούλευση πατήστε εδώ

05/04/2024 09:48 πμ

Με αφορμή το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών ρεύματος των αγροτών που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel, κατατέθηκε ερώτημα στην Βουλή.

Συγκεκριμένα ο ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτημα στην Βουλή, προς στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

«Τι προτίθεστε να πράξετε για να υλοποιηθούν άμεσα οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου:

α) να μπορέσουν να ποτίσουν τις εαρινές τους καλλιέργειες και

β) να ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο δίκτυο όσοι είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό;».

Ο Θεσσαλός πολιτικούς που έγινε αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρωθεί η ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών αγροτών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι πρωτοφανείς ζημιές από τον Daniel στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε καλλιέργειες, σε αγροτική γη και εξοπλισμό, αλλά και σε οικίες, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους αγρότες της Θεσσαλίας. Επέφεραν απώλεια εσόδων και έκτακτα έξοδα, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία και να αρχίσουν να παράγουν ξανά.

Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα (ΦΕΚ 40 Α/15.3.2024).

Η διαδικασία της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, για όσους δύνανται να καλλιεργήσουν, ξεκίνησε και απαιτεί τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ωστόσο, παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας, οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε αυτούς τους διακανονισμούς και συνεπώς δεν δύνανται να αρδεύσουν μετά τις εαρινές σπορές.

Ομοίως, παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και όσοι πληγέντες αγρότες είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό με το ρεύμα για άρδευση, το γνωστό net metering. Οι προθεσμίες που είχαν για την σύνδεσή τους στο δίκτυο λήγουν προσεχώς, αλλά η καθυστέρηση ρύθμισης των οφειλών τους στη ΔΕΗ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται, δεν τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε επισφάλεια το εγχείρημα του ενεργειακού συμψηφισμού για τις αγροτικές παροχές τους».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγοντας τονίζει ότι «οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα ζητούν να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ άμεσα και να ξεκινήσουν, απαλλαγμένοι από το βάρος της οικονομικής δυστοκίας, ξανά την παραγωγική διαδικασία».

Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος έγραψε τα εξής:
Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών, που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel, στη Θεσσαλία, είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.
Είχαμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο στις αρχές Μαρτίου, ότι δεν μπορούν να «τρέξουν» γιατί η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όσοι είναι σε σύμβαση με ιδιωτικούς πάροχους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Οι ρυθμίσεις αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.
Αυτή την εποχή οι παραγωγοί είναι στα χωράφια τους για σπορές καλαμποκιού, βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, δηλαδή έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τα ρεύματα.
Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις στις οφειλές του αγροτικού ρεύματος δεν έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας.

04/04/2024 05:20 μμ

Αλλαγές με τα πρόδηλα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων.

Σε Εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προβλέπεται πως τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων θα προωθούνται, άμεσα, στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω αιτήματα αφορούν σε προδήλως λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στο δασικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, που έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.

Στην Εγκύκλιο σημειώνεται πως σκοπός αυτής της προτεραιοποίησης είναι να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Η σχετική Εγκύκλιο αναφέρει τα εξής:

Στα πλαίσια της ομαδοποίησης κατά χωρικό τομέα της (5) σχετικής εγκυκλίου, ενόψει του σχεδιασμού των εργασιών σας για την αποστολή υπομνημάτων προς τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), να προωθούνται κατά προτεραιότητα αιτήματα προδήλων σφαλμάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την υπηρεσία σας, ώστε να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου µε την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Επισημαίνεται ότι απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010).

Οι Δ/νσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών προς τις οποίες αποστέλλεται το παρόν, να ενημερώσουν αναλόγως τις ΕΠ.Ε.Α.

04/04/2024 12:18 μμ

Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, με αποτέλεσμα να είναι όλα στον «αέρα» και να παραμένει η τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ στη νέα ΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι με νέο νόμο πάει μέχρι τις 31/12/2025, η διαδικασία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών.

Το μπαλάκι των ευθυνών για την καθυστέρηση ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, το ρίχνει στους Περιφερειάρχες.

Τα θύματα πάντως όλης αυτής της καθυστέρησης είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι.

Επιστολή στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με την οποία τους ζητεί να δηλώσουν αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με στόχο να δοθεί άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει επί χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στην επιστολή του προς τους Περιφερειάρχες ο ΥπΑΑΤ αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην διάρκεια των χρόνων αλλά κυρίως τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις, άρθρα 7 και 8 του νόμου 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25/16-02-2024), που αφορούν στον τρόπο, στην διαδικασία διεξαγωγής και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης (έτος 2025) των σχεδίων βόσκησης, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε την πρόθεσή σας περί ανάληψης της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες».
Το πλαίσιο εφαρμογής
Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που ανέλαβαν την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μετά την ανάρτηση των σχετικών διακηρύξεων, δέχθηκαν προδικαστικές προσφυγές κατά κάποιων όρων των διακηρύξεων από υποψήφιους αναδόχους, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τις χρόνιες καθυστερήσεις επί των διαδικασιών εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και αφετέρου τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις, άρθρα 7 και 8 του νόμου 5087/2024 (ΦΕΚ Α 25/16-02-2024), που αφορούν στον τρόπο, στην διαδικασία διεξαγωγής και στο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης (έτος 2025) των σχεδίων βόσκησης, εστάλησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, επιστολές προς του Περιφερειάρχες, με τις οποίες, καλούνται να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους περί ανάληψης ή μη της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, ειδάλλως θα αναλάβει την διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, δεν έπραξε όσα έπρεπε για να εφαρμόσει το νόμο, αφού ουδέποτε συνέταξε και προχώρησε τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου και των περιφερειών. Και δεν έκανε καμία ενέργεια για να αναρτηθούν οι εν λόγω διαγωνισμοί.

Από τις 13 Περιφέρειες δύο προχώρησαν σε ανάρτηση του διαγωνισμού, πέντε αρνήθηκαν να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, ενώ οι υπόλοιπες έξι αναμενόταν να προχωρήσουν σε αναρτήσεις.

Κυρώσεις

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων.
Ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά.

Επιπτώσεις

Παράλληλα χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Νομοθεσία

Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας, με την τρέχουσα νομοθεσία, το ΥπΑΑΤ, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξη τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα.
Παράλληλα, μέχρι τις 31.12.2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.

04/04/2024 09:59 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να στηρίξει δύο έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Το έργο «Faethon» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών μονάδων καθεμία από τις οποίες θα έχει δυναμικότητα 252 MW, καθώς και την κατασκευή ολοκληρωμένων μονάδων θερμικής αποθήκευσης τηγμένου άλατος και ενός υποσταθμού υπερυψηλής τάσης. Στόχος αυτού του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια προς χρήση σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης, όπως τις βραδινές και τις νυκτερινές ώρες.

Το έργο «Σέλι» περιλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW συνοδευόμενης από ένα ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές ιόντων λιθίου. Στόχος αυτού του έργου είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.

Και οι δύο κατασκευές προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025.

Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφότερα τα έργα αναμένεται να αυξήσουν την ετήσια καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 1,2 TWh. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 2,1 % της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020. Επιπλέον, τα δύο έργα θα τονώσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 8 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Οι μονάδες αποθήκευσης και στα δύο έργα θα συμβάλουν στην αποσύνδεση της κατανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή, μετριάζοντας έτσι τη διαλείπουσα φύση της ηλιακής ενέργειας και ενισχύοντας τη σταθερότητα του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτά τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ στηρίζουν δύο καινοτόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και, παράλληλα, θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Τα μέτρα θα βοηθήσουν την ΕΕ και την Ελλάδα να επιτύχουν τους στόχους μας για απανθρακοποίηση και κλιματική ουδετερότητα και να μειώσουν την εξάρτησή μας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια και το σχέδιο REPowerEU», δήλωσε η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

03/04/2024 11:12 πμ

Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών, που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel, στη Θεσσαλία, είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.

Είχαμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο στις αρχές Μαρτίου, ότι δεν μπορούν να «τρέξουν» γιατί η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Όσοι είναι σε σύμβαση με ιδιωτικούς πάροχους η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Οι ρυθμίσεις αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Αυτή την εποχή οι παραγωγοί είναι στα χωράφια τους για σπορές καλαμποκιού, βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, δηλαδή έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τα ρεύματα.

Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις στις οφειλές του αγροτικού ρεύματος δεν έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας.

Το πρόβλημα ήρθε στην Βουλή, σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την μη αποκατάσταση των εκατοντάδων βλαβών του αρδευτικού δικτύου, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την φετινή αγροτική παραγωγή, εξαιτίας της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας, λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού του.

Όπως, συγκεκριμένα, επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Μείζον πρόβλημα πλέον συνιστά, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων η ελλιπής στελέχωση του τοπικού υποκαταστήματος του ΔΕΔΔΗΕ στη Λάρισα, όπως και η έλλειψη σημαντικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα οι ανεκτέλεστες βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου, να υπερβαίνουν τις 300 (!), θέτοντας σε κίνδυνο πολλές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, όπως αναδεικνύουν και ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ, η επιχείρηση αντιμετωπίζει εκτός από το πρόβλημα της υποστελέχωσης και ζήτημα έλλειψης σε «μετρητές, κιβώτια (μάξιγκραφ) κολόνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκατάστασης των βλαβών» τουλάχιστον επτά μήνες (!) μετά την ολική καταστροφή του φθινοπώρου.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και σε βάθος τουλάχιστον δέκα και πλέον χρόνων, το εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό μειώνεται διαρκώς, χωρίς να αναπληρώνεται από ανάλογες προσλήψεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και τις αρχές του αμέσως επόμενου, ειδικά, το υποκατάστημα Λάρισας θα στερηθεί των υπηρεσιών ακόμη οκτώ έμπειρων τεχνικών, λόγω συνταξιοδότησης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι παραγωγοί του ν. Λάρισας, μετά τις τεράστιες ζημιές των Daniel και Elias στα αγροτικά τους μηχανήματα, την παραγωγή τους, αλλά και τη γη τους, να αντιμετωπίζουν ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα, η λύση του οποίου τους υπερβαίνει και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για επαναφορά σε μία καλλιεργητική κανονικότητα, που τόσο έχουν ανάγκη, μετά την φετινή σχεδόν ολική καταστροφή.

Αυτή, μάλιστα, τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, κυριολεκτικά, δίνει «μάχη με το χρόνο», αφού η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα παραπάνω προστίθενται και στα όσα καταμαρτυρούσε η βουλευτής με την υπ’ αριθμ. 3816 και ημερομηνία 15/03/2024 ερώτησή της στη Βουλή, σε σχέση με την ανάγκη επιπλέον αστυνόμευσης στις πλημμυρόπληκτες περιοχές του ν. Λάρισας, εξαιτίας των αυξημένων κλοπών ηλεκτρολογικού υλικού και αγροτικών μηχανημάτων, που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει αποφασιστικά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τους Λαρισαίους παραγωγούς, προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή ούτε ενός καλλιεργήσιμου στρέμματος από τη λειψυδρία, εξαιτίας των δικών της αβελτηρίων και παραλείψεων», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Πως σκοπεύει να αναπληρώσει, άμεσα, τα κενά του υποκαταστήματος του ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας σε στελέχη και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Αν προτίθεται να αποσπάσει, έστω και για ορισμένο χρονικό διάστημα, εργατοτεχνίτες και στελέχη από άλλα υποκαταστήματα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ οι βλάβες στα δίκτυα, οι οποίες μετρούν ήδη πάνω από επτά μήνες και καταδεικνύουν και αυτές με τη σειρά τους την απόσταση που χωρίζει τις «εξαγγελίες» της κυβέρνησης για «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας από την υλοποίησή τους».

01/04/2024 04:01 μμ

Ξεκινά η πληρωμή ανταποδοτικού τέλους για τις ανάγκες του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από κρατικά κονδύλια, προκειμένου να συνδράμει τους κτηνοτρόφους στη συμμόρφωσή τους με τη νομοθετική απαίτηση περί ορθής διαχείρισης των νεκρών ζώων. Συμπληρωματικά της κρατικής χρηματοδότησης, ο κτηνοτρόφος συμβάλλει, στην υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης του, με την καταβολή του τέλους.

Ήδη σε κάποιες Περιφέρειες πήγαν τα ειδοποιητήρια στους κτηνοτρόφους.

Η καταβολή του τέλους για το έτος 2024, ξεκινά από 1 Απριλίου και ολοκληρώνεται έως και 30 Ιουνίου 2024.

Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε βόρειο και νότιο Αιγαίο και στα Ιόνια νησιά.

Με το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ανά ζωντανό ζώο γίνεται η χρηματοδότηση του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης (ΕΠΣΥΔ) των νεκρών βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων σε κάθε εκμετάλλευση της χώρας.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος θα αφορά την κάθε εκμετάλλευση της χώρας, για τις ανάγκες του προγράμματος ΕΠΣΥΔ.

Καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ζώντων ζώων αυτής, όπως δηλώνεται για τους πληθυσμούς αιγοπροβάτων και χοιρινών κατά την τελευταία ετήσια απογραφή, καθώς και για τους πληθυσμούς των βοοειδών, από τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Μητρώου της εκμετάλλευσης βοοειδών, στο τέλος κάθε έτους, όπως αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής - Σήμανση και Καταγραφή Ζωικού Κεφαλαίου (ΟΠΣΚ).

Το ετήσιο τέλος ανέρχεται σε 1,5 € για κάθε βοοειδές, σε 0,4 € για κάθε χοίρο, σε 0,2 € για κάθε πρόβατο ή αίγα.

Το τέλος εισπράττεται με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) και αποτελεί έσοδο της κάθε Περιφέρειας που ανήκει ο κάτοχος.

Η μη είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους ανά εκμετάλλευση καθιστά τον κάτοχο μη δικαιούχο οιασδήποτε οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης που προκύπτει από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού του κεφαλαίου, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια κοινή υπουργική απόφαση περί έγκρισης του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

29/03/2024 04:58 μμ

Αμέσως μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, που έγινε στις 26 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο, οι 13 εκλεγέντες από την Γενική Συνέλευση Εκπρόσωποι Δήμων, ως Μέλη για το επόμενο ΔΣ, συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση για κατανομή αξιωμάτων.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ομόφωνα αναδείχτηκε ως Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, τον οποίο είχε ήδη προτείνει ως διάδοχο του στη ΓΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης.

Τα αξιώματα του ΔΣ ομόφωνα κατανεμήθηκαν μεταξύ των εκλεγέντων ως εξής.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ: Μαλανδράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ηρακλείου: Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Λασιθίου: Φυγετάκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας
Γραμματέας Διοικητικών: Νικηφοράκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων
Γραμματέας Οικονομικών (Ταμίας): Σταυρουλάκης Σταύρος, Αντιδ. Δήμου Αποκορώνου
Γραμματέας Διάθεσης - Αφορδακός Κωνσταντίνος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Αγ. Νικολάου
Γραμματέας Παραγωγής - Κλάδος Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου
Γραμματέας Προγραμμάτων - Χαιρέτης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ατσαλάκης Στερεός, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου
Βαβουράκης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου
Μαυροφοράκης Ιωάννης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
Παυλάκης Εμμανουήλ, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

Παράλληλα, ως Επιστημονικός Συμβουλος του ΣΕΔΗΚ, μετά από πρόταση του ΔΣ, εξακολουθεί να παραμένει ο Δρ. Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία, αφού υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του ΣΕΔΗΚ επί 23 χρονιά, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαλανδρακης, «η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο οδηγός του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη, Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ και θα πρέπει να τον βρει με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς του νησιού, όπως το ΓΕΩΤΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν το ιδιο και στη συνέχεια να την προτείνει σαν εθνική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πριν απ’ αυτά, διευκρίνισε ο ίδιος, «απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσει αναθεώρηση της ΚΑΠ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες».

20/03/2024 04:38 μμ

Ξεκάθαρη είναι η στάση της Πολωνίας για την εφαρμογή Οικολογικών Προγραμμάτων (Eco Schemes) της ΚΑΠ 2023 - 2027.

Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι «εθελοντικές» οι απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας για τους αγρότες.

Πρόσφατα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Adam Nowak, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα: «Όραμα για τη Γεωργία στην Ευρώπη», που έγινε στο Plovdiv της Βουλγαρίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αγρότες χρειάζονται στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αυστηρά πρότυπα και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν αναμένεται να καταλήξουν σύντομα μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει «εθελοντικές» τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας και να προσφέρει επαρκή οικονομική αποζημίωση στους αγρότες που τις εφαρμόζουν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους διαδηλωτές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας σε όλα τα στάδια, αντί να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Εάν η αγροτική παραγωγή δεν είναι κερδοφόρα, οι αγρότες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στο να γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πολωνός υπουργός κ. Nowak.

Επίσης ανέφερε ότι «τα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση στα όργανα της ΕΕ.

Είναι ένα σημαντικό μέσο οικονομικής στήριξης του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου εν μέσω αυξανόμενου κόστους παραγωγής».

Ακόμη ο Πολωνός υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για εξομοίωση των ποιοτικών προτύπων στα αγροδιατροφικά προϊόντα που διακινούνται στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

20/03/2024 11:00 πμ

Για την 21η Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Διεθνή Ημέρα Δασών αναφέρεται ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα ένα (51) χρόνια από την 21η Μαρτίου του 1973, ημερομηνία που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων (F. A. O.) του ΟΗΕ, ορίστηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», με κύριο σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση που καλύπτουν το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες τους, αλλά και για την ανάγκη προστασίας τους, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

H 21η Μαρτίου μέχρι το 2011 εορταζόταν ως η Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 όμως, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 21η Μαρτίου, ως «Διεθνή Μέρα Δασών». Με βάση την απόφαση αυτή, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κλήθηκαν να υιοθετήσουν από το 2013 και εντεύθεν, την 21η Μαρτίου, ως την ημέρα κατά την οποία θα τιμάται το δάσος. Περαιτέρω αποφασίστηκε να καθορίζεται κάθε χρόνο ένα θέμα για ανάδειξη σε ότι αφορά την προσφορά των δασών στην ανθρωπότητα. Θέμα της φετινής χρονιάς, όπως καθορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είναι: «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο».

Η φετινή επέτειος είναι ένα κάλεσμα για δράση όλων μας για την αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών για τα δάση μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη απειλή της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης των οικοτόπων και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον τα δασικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων με βιώσιμα υλικά που θα αντικαταστήσουν υλικά όπως ο χάλυβας, τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες. Τέτοια επιβλαβή πλαστικά μπορούν πλέον να αντικατασταθούν με βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις από το ξύλο ώστε να αντικαταστήσουμε το γραφίτη και τα μέταλλα σπάνιων γαιών στις μπαταρίες και να δημιουργήσουμε νέες βιώσιμες ίνες στην αναμόρφωση της βιομηχανίας της μόδας. Επιπρόσθετα, οι καινοτομίες που υπάρχουν στον τομέα των drones μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που εμείς διαχειριζόμαστε και προστατεύουμε τα δάση μας, βοηθώντας έτσι στον εντοπισμό και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών κι άλλων παράνομων παρεμβάσεων καθώς και για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και των εύθραυστων οικοσυστημάτων.

Η Διεθνής Μέρα Δασών στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών γενικότερα κι έχει καθιερωθεί ως μέρα για την προβολή της αξίας και σημασίας που έχουν τα δάση, καθώς επίσης και για την ανάγκη προστασίας τους, ώστε να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη μας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου υπάρχει πληθώρα αρνητικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας – διεθνή μέρα δασών, κάθε χρόνο τιμούμε την προσφορά των δασών, εξαίρουμε τη σπουδαιότητα τους και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τονίζουμε την άμεση ανάγκη προστασίας και επαύξησης τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας επιβίωση, ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα του έτους ώστε να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο που είναι η προστασία των δασών.

Τα υγιή δάση είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, παρέχοντας καθαρό αέρα και νερό και αποτελούν καταφύγια βιολογικής ποικιλότητας. Πολλά από τα φάρμακα στα οποία βασιζόμαστε σήμερα προέρχονται από δάση. Το 25% των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες είναι φυτικής προέλευσης, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να φτάσει και το 80%. Περνώντας χρόνο μέσα στο δάσος και στη φύση μειώνεται το άγχος, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνεται η διάθεση. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τόσο η άσκηση στα δάση όσο και η απλή επίσκεψη σε αυτά έχει θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο και στην υγεία του, ιδιαίτερα μάλιστα στην περιοχή μας που διαθέτει αρκετά περιαστικά δάση.

Ο 21ος αιώνας θεωρείται ο πλέον κρίσιμος όχι μόνο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά και για τη διάσωση των δασών που απέμειναν, αφού αυτά τα δύο είναι αμοιβαία αλληλοεξαρτώμενα και η επίτευξη του ενός προϋποθέτει την επίτευξη του άλλου. Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σπουδαιότητα των δασών καθίσταται περισσότερο σημαντική από ποτέ, εξαιτίας της διαρκώς επιδεινούμενης διαταραχής του οικολογικού ισοζυγίου του πλανήτη. Tον 15ο αιώνα τα δάση κάλυπταν περίπου τη μισή έκταση της γης, ενώ σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο της. Οι καταστροφές των δασών έφθασαν στο ζενίθ στα μέσα του 19ου αιώνα με τη βιομηχανική επανάσταση. Η συστηματική μείωση της συνολικής δασοκάλυψης από τις αλόγιστες, άπληστες και απρογραμμάτιστες ενέργειες του καταναλωτικού ανθρώπου, κυρίως τα τελευταία διακόσια χρόνια, καθώς και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που επακολούθησαν, κατέστησαν προφανή τη ζωτική σημασία των δασών για τη διατήρηση της βιόσφαιρας επί της γης.

Το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπηρετώντας το ρόλο του, ως θεσμοθετημένου συμβούλου σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος, προσηλωμένο στις αρχές της ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της κοινής ωφέλειας, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της συνολικής κι ολοκληρωμένης προσέγγισης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με την υποστήριξη των επιστημόνων μελών του, προς την εξασφάλιση της διατήρησης των πόρων και των προσόδων στο διηνεκές σε συνδυασμό με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Η 21η Μαρτίου 2023, είναι η Διεθνής Ημέρα Δασών, αλλά για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η Εαρινή Ισημερία, το ουσιαστικό ξεκίνημα της Άνοιξης. Αυτό το ξύπνημα της φύσης από τη χειμερινή της αδράνεια, ας αποτελέσει μια αφύπνιση για όλους μας και την απαρχή για μια νέα, πιο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη πολιτική που θα αναβαθμίσει το διαταραγμένο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα δώσει οικονομικές και παραγωγικές λύσεις σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Τότε και μόνο τότε θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας και θα εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

19/03/2024 02:34 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο την επίτευξη μείωσης της γραφειοκρατίας και αποδυνάμωσης της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν μετά από ένα κύμα αντιδράσεων από τους αγρότες σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές, που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, αποσκοπούν στη μείωση του φόρτου εργασίας που σχετίζεται με τους ελέγχους και τους παρέχουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, αυτή η νομοθετική πρόταση αποτελεί άμεση απάντηση στα εκατοντάδες αιτήματα που ελήφθησαν των μεγάλο αριθμό αγροτικών οργανώσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα η Επιτροπή στέλνει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγγραφο προβληματισμού, στο οποίο περιγράφονται διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή αναλαμβάνει ισχυρή και ταχεία δράση για τη στήριξη των γεωργών μας σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις και ανησυχίες. Οι σημερινές προτάσεις - που καταρτίζονται σε στενή συνεργασία με τους γεωργούς, τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τα κράτη μέλη και τους βουλευτές του ΕΚ - προσφέρουν στοχευμένες δυνατότητες ευελιξίας για να βοηθήσουν τους γεωργούς να επιτελέσουν το ζωτικό τους έργο με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και βεβαιότητα. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η γεωργική πολιτική προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες, παραμένοντας παράλληλα επικεντρωμένη στη βασική προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό των γεωργών μας, οι οποίοι διατηρούν την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και υπηρετούν στην πρώτη γραμμή της δράσης μας για το κλίμα και το περιβάλλον».

Μετά την εφαρμογή του πρώτου έτους της ΚΑΠ η Επιτροπή προτείνει στοχευμένη επανεξέταση ορισμένων προϋποθέσεων στον Κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια των κρατών μελών. Η επανεξέταση αφορά τις ακόλουθες προϋποθέσεις αιρεσιμότητας και αφορά τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ):

  • ΚΓΠΚ 8 για ελάχιστο ποσοστό γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία: Οι γεωργοί της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τοπίου στη γη τους, αλλά δεν θα υποχρεούνται πλέον να αφιερώνουν ένα ελάχιστο μέρος της αρόσιμης γης τους σε μη παραγωγικές περιοχές, όπως η γη υπό αγρανάπαυση. Αντί αυτού, μπορούν να επιλέξουν, σε εθελοντική βάση, να διατηρήσουν μέρος της αρόσιμης γης τους μη παραγωγικά - ή να δημιουργήσουν νέα χαρακτηριστικά τοπίου (όπως φυτοφράκτες ή δέντρα) - και, ως εκ τούτου, να λάβουν πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω ενός οικολογικού προγράμματος που θα πρέπει να προσφέρουν όλα τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ. Όλοι οι γεωργοί της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν μη παραγωγικές περιοχές επωφελείς για τη βιοποικιλότητα χωρίς φόβο απώλειας εισοδήματος.
  • ΚΓΠΚ 7 για την αμειψισπορά: Οι γεωργοί της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν την απαίτηση αυτή επιλέγοντας είτε να εναλλάσσουν είτε να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και εάν η χώρα τους αποφασίσει να συμπεριλάβει την επιλογή της διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΑΠ. Η ευελιξία για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών αντί μόνο της αμειψισποράς θα επιτρέψει στους γεωργούς που πλήττονται από τακτική ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις να συμμορφωθούν ευκολότερα με την απαίτηση αυτή.
  • ΚΓΠΚ 6 για την εδαφοκάλυψη κατά τις ευαίσθητες περιόδους: Τα κράτη μέλη θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό του τι ορίζουν ως ευαίσθητες περιόδους και των πρακτικών που επιτρέπουν την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, υπό το πρίσμα των εθνικών και περιφερειακών συνθηκών τους και στο πλαίσιο της αυξανόμενης μεταβλητότητας των καιρικών συνθηκών.

Εκτός από αυτές τις ειδικές αλλαγές, η Επιτροπή προτείνει να μπορούν τα κράτη μέλη να εξαιρούν ορισμένες καλλιέργειες, τύπους εδάφους ή γεωργικά συστήματα από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις σχετικά με την άροση, την εδαφοκάλυψη και την αμειψισπορά/διαφοροποίηση των καλλιεργειών (ΚΓΠΚ 5, 6, 7 αντίστοιχα).

Θα μπορούσαν επίσης να είναι δυνατές στοχευμένες εξαιρέσεις ώστε να επιτραπεί το όργωμα για την αποκατάσταση μόνιμων λειμώνων σε περιοχές Natura 2000 σε περίπτωση ζημίας λόγω θηρευτών ή χωροκατακτητικών ειδών (ΚΓΠΚ 9).

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορούν να καθοριστούν για ολόκληρη την περίοδο της ΚΑΠ στα Στρατηγικά Σχέδια.

Ακόμη τονίζει η Επιτροπή ότι οι εξαιρέσεις θα πρέπει να περιορίζονται ως προς την έκταση και να θεσπίζονται μόνο όταν αποδεικνύονται αναγκαίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για την επικύρωση των εξαιρέσεων και τη διατήρηση της συνοχής με τους συνολικούς περιβαλλοντικούς στόχους των Στρατηγικών Σχεδίων.

Σε ακραίες περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών που εμποδίζουν τους γεωργούς να εργαστούν σωστά και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ΚΓΠΚ, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να θεσπίσουν προσωρινές παρεκκλίσεις. Οι παρεκκλίσεις αυτές θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένες και να ισχύουν μόνο για τους θιγόμενους δικαιούχους.

Για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προσαρμόζουν συχνότερα τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, η Επιτροπή προτείνει να διπλασιαστεί ο αριθμός των τροποποιήσεων που επιτρέπονται κάθε χρόνο. Κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει να εξαιρεθούν οι μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων (100 στρέμματα) από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τους ελέγχους για τους μικροκαλλιεργητές που αντιπροσωπεύουν το 65 % των δικαιούχων της ΚΑΠ.

15/03/2024 10:48 πμ

Κατατέθηκε, την Πέμπτη (14/3), στη Βουλή τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Με αυτή θα δίνεται προτεραιότητα σε αγρότες και βιομηχανία για διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης από την κυβέρνηση των υποχρεώσεών της απέναντι τους και της επιλογής να προφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τιμές για το αγροτικό ρεύμα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τα πρώτα 2 χρόνια:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ό υπουργός χαρακτηρίζοντάς την ως απολύτως αναγκαία για την παραγωγική ικανότητα της χώρας, κατά τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε, αναλυτικά, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1/4/2024.
Στα σημαντικότερα εξ’ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, για τους αγρότες και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την πρωτολογία και τη δευτερολογία του κ. Σκυλακάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Πρωτολογία

«Στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στην ουσία χρησιμοποιούμε δύο εργαλεία: τον ηλεκτρικό χώρο και τις περικοπές, για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, στους αγρότες και στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Γιατί χρειάζεται να το κάνουμε αυτό; Στην περίπτωση των αγροτών υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους. Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά χρέη, που ανεβάζουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών. Όταν υπάρχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι πάροχοι που λειτουργούν στην ιδιωτική αγορά «ντεφάκτο» χρεώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς δεν εισπράττουν αυτά τα χρέη.
Γι’ αυτό και κομμάτι της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών. Κάτι που θεωρώ ότι δεν έχει γίνει από τότε που παρακολουθώ τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ρύθμιση είναι πολύ μακροχρόνια και έχει μηδενικό επιτόκιο. Είναι μία εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση - και επιτρέπει στους παρόχους και κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ που έχει τις περισσότερες αυτές παροχές - να μπορέσουν να κάνουν μία καλή προσφορά.
Τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ούτε ως μηνιαία προσφορά, παρά το γεγονός ότι έχουμε μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με το σχόλιο ότι ο ηλεκτρικός χώρος είναι κοινόχρηστος. Δεν είναι ακριβώς κοινόχρηστος. Έχει σοβαρό κόστος για να τον δημιουργήσεις. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και είναι κοινής χρήσης. Έχει πολύ μεγάλο κόστος. Και η προτεραιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν την εξής πολύ σοβαρή δυσκολία: υπάρχουν μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν, τον τελευταίο χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους. Και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Αυτή η προτεραιότητα επιτρέπει και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα οι υφιστάμενοι, αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία.
Αντιθέτως, η βιομηχανία παραπονείται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτές τις διμερείς συμβάσεις, γι’ αυτό και λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα για τη βιομηχανία λάβαμε την εξής προτεραιότητα: Καταρχάς, οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις προηγούνται (που έχουν αντανάκλαση σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ), διότι θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που, ήδη, εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν πιο αρνητικά από τις υπόλοιπες.
Και έπειτα δίνουμε σε όλη την κατηγορία Α και Β, με την «λογική» του ποιος θα συνάψει πρώτος μια τέτοια διμερή σύμβαση.
Ωστόσο, αν έχουμε υπερβολικό αριθμό συμβάσεων, τότε θα βάλουμε ως κυρίαρχο κριτήριο το χρόνο ηλεκτροδότησης. Όσο πιο γρήγορα ηλεκτροδοτήσεις τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι συμβάσεις και τόσο το νωρίτερο θα υπάρξει ανταγωνιστικότητα.
Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγική μας ικανότητα στα επόμενα χρόνια».

Δευτερολογία

«Οι αγρότες είναι αυτοί που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, δεν είναι κανένας άλλος. Διότι αυτό που παρέχουμε στους αγρότες δεν το παρέχουμε σε κανέναν, και είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ο ηλεκτρικός χώρος, χωρίς περικοπές.
Τώρα, επειδή άκουσα αυτή την ωραία θεωρία για τα 5,5 λεπτά (σ.σ. ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε: Ισχυρίζεστε ότι η τιμή 9,3 είναι προς όφελος των αγροτών, όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είναι 5,5 λεπτά. Αυτή η διαφορά 5,5 λεπτά με 9,3 σε ποιου όφελος πηγαίνει;).
Ξέρετε ακριβώς πότε ποτίζουν οι αγρότες και πότε χρησιμοποιούν το ρεύμα;
Μπορώ να σας το απαντήσω, δεν το χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ώρα που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό. Το χρησιμοποιούν σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας.
Τί γίνεται όταν αυτός που αναλάβει αυτή την υποχρέωση να δίνει στους αγρότες ρεύμα, θα πρέπει να τους στέλνει ρεύμα την ώρα που δεν δουλεύει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό που έχει χρησιμοποιήσει ως βάση; Αγοράζει ρεύμα από το δίκτυο.
Πόσο το αγοράζει; Πολλαπλάσια, διότι οι τιμές τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάνουν τα 18 λεπτά στην χονδρική, τα 15, τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς, όποιος μετράει με βάση την τιμή του φωτοβολταϊκού, προφανώς, δεν έχει κάνει σωστά το λογαριασμό. Κάτι το οποίο όταν το κάνεις στην αντιπολίτευση είναι σχετικά εύκολο, διότι δεν υποχρεούσαι να δώσεις και λογαριασμό για το λογαριασμό, αλλά αν το κάνεις στην Κυβέρνηση δεν προκύπτει αυτή η ευχέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά που λέτε για τα 5,5 λεπτά είναι παντελώς ανέφικτα. Συν ότι αυτά αναφέρονται σε τιμές χονδρικής. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ τιμών χονδρικής και λιανικής; Έχει πολλές διαφορές, περιθώρια κέρδους, κ.λπ.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει να σε πληρώνουν. Διότι η τιμή είναι αντανάκλαση και του βαθμού πληρωμής. Αν κάποιος, λοιπόν, δίνει τιμή λιανικής - διότι στη χονδρική πληρώνονται αυτοί που πουλάνε το ρεύμα - θα βάλει μέσα και το ποσοστό μη πληρωμής, διότι αυτό είναι κομμάτι του κόστους (η μη πληρωμή).

Αναφορικά τώρα με το αν είναι ακριβό ή δεν είναι ακριβό. Η απάντηση είναι ότι για να δώσετε ένα δεκαετές συμβόλαιο θα πάτε να αγοράσετε το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου. Στην περίπτωση που κάποιος δικτάτορας θα προκαλέσει μια μείζονα διαταραχή με μια εισβολή, στην περίπτωση που κλιματικά γεγονότα θα έρθουν και θα προκαλέσουν μείζονα διαταραχή στην αγορά, κ.λ.π.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι σε ένα δεκαετές συμβόλαιο κάνουν τις τιμές παντελώς άσχετες με τις τιμές ενός μήνα. Και όταν συγκρίνετε τις τιμές ενός μήνα με ένα δεκαετές συμβόλαιο απλώς επιδεικνύετε, προς όσους παρακολουθούν, ότι δεν ενδιαφέρεστε για την ουσία του προβλήματος, αλλά για να σκοράρετε έναν πόντο στην αντιπολιτευτική δραστηριότητα.

«Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται», που λέει και ο ποιητής, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και τους λέμε θα σας δώσουμε ένα δεκαετές συμβόλαιο, από το οποίο, μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να βγουν, εάν οι τιμές πέσουν πάρα πολύ, με πάρα πολύ μικρό κόστος.
Όπως έχουμε εξαγγείλει με 70 ευρώ μπορείς να βγεις από αυτό το συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι τους δίνουμε μια εξαιρετικά ευνοϊκή μακροχρόνια σύμβαση την οποία όσοι θέλουν θα πάρουν, όσοι δεν θέλουν δεν θα την αξιοποιήσουν. Τους παρέχουμε ταυτόχρονα και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτά για να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί σε αυτές τις προτάσεις μας που κάνουμε για τους αγρότες. Διότι είναι πολύ εύκολο να τους λέμε ότι μπορώ να σας δώσω χαμηλές τιμές όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά στην Κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιούμε και αυτά που λέμε. Γιατί, σημειώνω ότι, εμείς έχουμε το «κακό συνήθειο» να υλοποιούμε και αυτά που λέγαμε ως αντιπολίτευση».

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)

13/03/2024 04:22 μμ

Στην Βουλή κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη (14/3).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνυπογράφει την τροπολογία, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη για προώθηση της τροπολογίας με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο σε τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη συνέπεια της κυβέρνησης. Υλοποιούμε άμεσα όσα δεσμευόμαστε να πράξουμε. Πολύ περισσότερο όταν οι δεσμεύσεις μας αφορούν στους αγρότες, τους οποίους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, οι οποίες έχουν προκαλέσει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Οι αγρότες οφείλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κυβέρνηση και να επιτύχουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος της παραγωγής τους. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη, ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι ένας βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομίας μας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και στη βιομηχανία φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022. Στα εν λόγω έργα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%).

Ειδικότερα, στην περίπτωση των αγροτών, οι προμηθευτές καταρτίζουν συμβάσεις κατ’ ελάχιστον δεκαετούς διάρκειας, χρονικού διαστήματος δύο μηνών από ανακοίνωση των χαρακτηριστικών του «Τιμολογίου ΓΑΙΑ» που προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Παράλληλα, αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προηγούμενο προμηθευτή των εν λόγω κατόχων έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και υποκαθίστανται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή, ενώ στη διμερή σύμβαση ορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας πριν από λήξη της διάρκειας της σύμβασης.

Επίσης, ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται ζητήματα διαχείρισης των έργων ΑΠΕ, κριτήρια ένταξης, η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης για τους αγρότες, ότι όσοι έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο.

Επίσης, με ΚΥΑ θα εξειδικευτούν οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και η έντοκη επιβάρυνση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

13/03/2024 01:45 μμ

Το καμένο δάσος στον Έβρο μπορεί να ξαναγίνει με σημαντικές παρεμβάσεις και με σχεδιασμό που θα αποτρέπει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Αυτό τονίστηκε στην Ημερίδα που οργάνωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024), με τίτλο: «Δασικές Πυρκαγιές. Συμπεράσματα και Κατευθύνσεις. Η περίπτωση του Έβρου»

Την εκδήλωση τίμησαν και στήριξαν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, της Εκκλησίας, των Πολιτικών Κομμάτων, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των αρμοδίων Υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Freiburg κ. Johan Georg Goldammer, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και ανέπτυξαν έναν διάλογο με διαπιστώσεις και προτάσεις.

Στην ημερίδα η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Μενέλαο Γαρδικιώτη, διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη της πολυπλοκότητας του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του πορίσματος που επεξεργάστηκε αρμόδια επιτροπή του επιμελητηρίου, εξειδικευμένοι επιστήμονες σκιαγράφησαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, τα έργα δασικής αποκατάστασης στον Έβρο, τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για το μέλλον στον σχεδιασμό της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης μετά από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων της πυρκαγιάς που έπληξε το Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, τονίζοντας πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανταποκρίθηκε άμεσα και είχε διαρκή παρουσία στην πληγείσα περιοχή, ενώ και οι εκπρόσωποι των εποπτευομένων φορέων έδρασαν με ταχύτητα, ευελιξία αλλά και αποφασιστικότητα. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν όχι απλώς δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται εντονότερη, μιας και αυτό επιβάλλεται να κάνει μία υπεύθυνη Πολιτεία.

Την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η δασική μεταρρύθμιση ώστε, μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, να επιτευχθεί η θωράκιση των δημόσιων δασών απέναντι στην κλιματική κρίση υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμμετέχοντας διαδικτυακά στην ημερίδα.

Στην σημαντικότητα της συνεργασίας πολιτών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποκατασταθούν τα τραύματα που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης. Εκτιμώντας πως «η κλιματική κρίση θα μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με τέτοια φαινόμενα», σημείωσε πως «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τις απόψεις των επιστημόνων, των ειδικών, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το δάσος αλλά και γενικότερα την οικονομία της περιοχής μας, άρα να αποκαταστήσουμε την επόμενη μέρα στο νομό, αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε και τις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη», ο κ. Κελέτσης εξέφρασε την πεποίθησή του για την ταχεία αποκατάσταση τόσο του δάσους όσο και της οικονομίας του νομού.

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Antinero, της ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και του εξοπλισμού της Δασικής Υπηρεσίας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος ο οποίος, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαχρονικά διαχειριστικών μελετών στα δάση του Έβρου, σημείωσε πως το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εξαιτίας της οποίας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, δυσχεραίνει το έργο της προστασίας των δασών, ο σχεδιασμός της οποίας, όπως είπε, χρήζει συνεχούς προσαρμογής λόγω των εκάστοτε νέων δεδομένων.

Στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Freiburg κ. Johann Georg Goldammer. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών και της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που, μεταξύ άλλων, θα εκπαιδεύει τους πολίτες και θα αποκλείει τις επικαλύψεις ως προς τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων στην κατάσβεση των πυρκαγιών, με αναφορές σε πρακτικές άλλων χωρών και στον ρόλο και το έργο του παγκόσμιου δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων, παρουσιάζεται αυξητική τάση ως προς τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά κυρίως την ένταση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, κάτι που καθιστά αναγκαία την κατανόηση σε βάθος του προβλήματος και των λόγων της σταδιακής επιδείνωσής του. Επίσης, συμφώνησαν ότι το καμένο δάσος στον Έβρο μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις και με σχεδιασμό που θα αποτρέπει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Επισημάνθηκε ότι στις δασικές εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις. Αφορούν, κατ’ αρχάς τη διατήρηση στην περιοχή των πουλιών και την άμεση κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ταυτόχρονα όμως εκπονούνται συνεχώς μελέτες για το πώς θα γίνει το δάσος έτσι ακριβώς όπως ήταν πριν την πυρκαγιά.

12/03/2024 10:55 πμ

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση που αφορά τον «Καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024», ανά Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα στον κωδικό «Ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (Εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κλπ)», τα ανώτατα όρια αυξήθηκαν σε 7 Περιφέρειες, ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: 650 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 320 Εξαρτημένη εργασία και 680 Εποχική εργασία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 800 Εξαρτημένη εργασία και 4.000 Εποχική εργασία
Περιφέρεια Κρήτης: 1.000 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 52 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 1.500 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 2.000 Εξαρτημένη εργασία

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

04/03/2024 03:09 μμ

Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.

Αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες στον ΑγροΤύπο, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη δέσμευσή για την ευνοϊκή ρύθμιση, που αφορά στο ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, αναφέρει ότι δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στο μεταξύ, στις 13 Φεβρουαρίου 2024, κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ακόμη ότι για τα δύο πρώτα χρόνια σε συνεργατικά σχήματα ή συμβολαιακή γεωργία δίνει μια χαμηλότερη τιμή (9,3 λεπτά την κιλοβατώρα), ενώ στους υπόλοιπους 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα. Για τα επόμενα οκτώ έτη η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, ότι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.

Το ερώτημα είναι τώρα που φαίνεται να μειώνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα μέτρα.