Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με την Απόφαση 499/2021 (Αναρτηθείσα τον Αύγουστο του 2021), έχει χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 27 MW στη θέση «ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΥΝΙ», του Δήμου Ερυμάνθου, της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, στην εταιρεία με την επωνυμία «VOLTERRA A.E.». Ο αιολικός σταθμός, ΕΦΟΣΟΝ πάρει άδεια εγκατάστασης, θα περιλαμβάνει 9 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στη βορινή απόληξη του Ερύμανθου, πάνω από το χωριό Χρυσοπηγή.

Ερύμανθος αιολικά
Φωτογραφία: Η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου και οι οικισμοί Μίχα και Τσαπουρνιά.

Την περίοδο αυτή γίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από την εταιρεία ENVECO Α.Ε., για το εν λόγω βιομηχανικό πάρκο το οποίο a priori δεν έπρεπε να αδειοδοτηθεί, καθώς βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura, που περιλαμβάνει Ζώνη Ειδικής Προστασίας (GR 2320012) και Ειδική Ζώνη Διατήρησης (GR 2320008).

αιολικό πάρκο volterra στον Ερύμανθο
Φωτογραφία: Η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου από τον χάρτη της ΡΑΕ, μέσα στην "προστατευόμενη" περιοχή Natura!

Το αιολικό πάρκο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί επάνω σε απόκρυμνη κορυφογραμμή (η οποία -ανεπίσημα- χαρακτηρίζεται ως γεωλογικό πάρκο καθώς η Δυτική πλευρά της σχηματίζει κατακόρυφους πύργους) με υψόμετρο περίπου 1800 μέτρα, πολύμηνη χιονοκάλυψη, χωρίς δρόμους και βιότοπο του προστατευόμενου Χρυσαετού, ο οποίος και θα απειληθεί από τις ανεμογεννήτριες. Το αιολικό πάρκο βρίσκεται επάνω στην κλασσική πεζοπορική διαδρομή για την Κορυφή Κεντριάς (Υψόμετρο 1923 m), όπου πεζοπόροι και ορειβάτες εξερευνούν τη μοναδική φυσική ομορφιά του Ερύμανθου! Στην ίδια περιοχή ανεβάζουν τα αιγοπρόβατα και βοοειδή οι κτηνοτρόφοι των γύρω περιοχών (μέχρι και των παραθαλάσσιων) για τη βόσκηση του καλοκαιριού.

Κεντριάς Ερύμανθος - αιολικό volterra
Φωτογραφία (copyright Marios Golfis): Η απόκρυμνη κορυφή Κεντριάς - Πώς θα γίνει η θεμελίωση των ανεμογεννητριών χωρίς να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή αυτό το γεωλογικό πάρκο;

Ο ΑγροΤύπος στην προσπάθεια να διερευνήσει την άποψη της τοπικής κοινωνίας, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε περιοχή Natura, επικοινώνησε με τον κ. Θεόδωρο Μπαρή, Δήμαρχο Ερυμάνθου, ο οποίος μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:

Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου
Φωτογραφία: Ο κ. Μπαρής Θεόδωρος, Δήμαρχος Ερυμάνθου

1. Ποια είναι η άποψη, η δική σας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για τη χωροθέτηση αιολικού σταθμού σε αυτή την περιοχή;

Όσον αφορά την αιολική ενέργεια, που θεωρείται η πλέον ώριμη από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, υπάρχουν αναγνωρισμένες επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη, τόσο εξαιτίας της χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), όσο και εξαιτίας της απουσίας επαρκών και κατάλληλων περιβαλλοντικών όρων για τη συστηματική παρακολούθηση αλλά και τον μετριασμό των επιπτώσεων, οι οποίοι θα έπρεπε να κλιμακώνονται ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής, στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αιολικών εγκαταστάσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί η χωροθέτηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ερυμάνθου. Η θέση μας είναι η ίδια: Η χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ όπου κι αν χωροθετούνται (Σκιαδοβούνι, Μελισσοβούνι κ.ά), υπό το ανωτέρω ισχύον καθεστώς, μας βρίσκει όλους, και την τοπική κοινωνία κι εμένα τον Δήμαρχο φυσικά ως εκφραστή της, αντίθετους.
Είμαστε ενάντιοι στην εγκατάσταση και λειτουργία τεχνολογιών με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους, που οδηγούν σε απαξίωση των κανόνων προστασίας και εν τέλει αποδυναμώνουν το πλαίσιο προστασίας περιοχών και ειδών που θεσμικά προστατεύονται.

Ερύμανθος: Απειλή για τη βιοποικιλλότητα τα αιολικά
Φωτογραφία: Ερύμανθος: Κέντρο βιοποικιλότητας! Πρέπει να τον προστατέψουμε, στην πράξη ...


Ωστόσο, θα βλέπαμε θετικά την προοπτική εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ, εφόσον εξασφαλίζονταν σωρευτικά τα παρακάτω, ενδεικτικά:

  • Η εκ βάθρων αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης και εγκατάστασης των αιολικών σταθμών καθώς και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, με σκοπό να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια και de facto περιορισμοί στο πλήθος και στη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών, καθώς και πρόσθετοι ή πιο εξειδικευμένοι όροι ανά περιοχή (π.χ. απαγόρευση εγκατάστασης σε περιοχές natura, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους, σε περιοχές φυσιολατρικού τουρισμού και αναψυχής, σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για σκοπούς κτηνοτροφίας, κ.ά.).
  • Να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν.
  • Η θεσμοθέτηση λήψης απόφασης και όχι απλά γνώμης (με δικαίωμα άσκησης veto) για τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, μέσω απόφασης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Η γνώμη να παρέχεται σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.

2. Ποια θα είναι η εξέλιξη της διαδικασίας, αφού ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση του αιολικού σταθμού και πώς ο Δήμος Ερυμάνθου θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία;

Η διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης γίνεται πλέον αποκλειστικά μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (Η.Π.Μ.).
Όταν ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), ο φορέας του έργου υποβάλλει τη Μελέτη στο ΗΠΜ και το έργο αποκτά (αυτόματα) Περιβαλλοντική Ταυτότητα (ΠΕΤ), η οποία συνοδεύει το έργο/δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του (έναρξη κατασκευής, λειτουργία, ανανέωση, τροποποίηση, παύση λειτουργίας κ.λπ.).
Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα της Μ.Π.Ε. από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, ο φάκελος της Μελέτης καθίσταται διαθέσιμος (ανοικτός στην πρόσβαση) στο Η.Π.Μ. για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών, μέσα στο οποίο οι Γνωμοδοτούντες Φορείς και Υπηρεσίες καταχωρούν τις διεκπεραιωμένες γνωμοδοτήσεις τους στο Η.Π.Μ. Ομοίως καταχωρούνται και οι απόψεις του κοινού.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (Δυτικής Ελλάδας), ως ένας εκ των Γνωμοδοτούντων Φορέων της Μ.Π.Ε., δημοσιεύει «Ανακοίνωση» και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο μεταξύ άλλων και το Δημοτικό Συμβούλιο (Δήμου Ερυμάνθου) να λάβει γνώση της Μ.Π.Ε. και να εκφράσει τη γνώμη του, την οποία πρέπει να την αποστείλει στην Επιτροπή, μέσα στην τιθέμενη στο έγγραφο χρονική προθεσμία, για να συμπεριληφθεί στη δική της γνώμη.

Aquila chrysaetos Ερύμανθος
Φωτογραφία: Aquila chrysaetos, Χρυσαετός, προστατευόμενο είδος που απειλείται από το αιολικό πάρκο της Volterra στον Ερύμανθο!

3. Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με το αν θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι;

Είναι γνωστό ότι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί το κεντρικό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της χώρας.
Ωστόσο, με την εξελισσόμενη κρίση στην ενέργεια να καθιστά τη χρήση των Α.Π.Ε. πιο επιτακτική από ποτέ, σε συνδυασμό με τα ήδη γνωστά ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις ΑΕΠΟ των ΑΣΠΗΕ, με τις κλιμακούμενες και γενικευμένες αντιδράσεις πανελλαδικά να προκαλούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, ο επανακαθορισμός του θεσμικού πλαισίου των ΑΣΠΗΕ το συντομότερο δυνατό, αποτελεί μονόδρομο. Μέχρι τότε, διαθέτοντας υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση, είμαστε και θα παραμείνουμε ενάντιοι στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΠΗΕ στον Δήμο Ερυμάνθου.

Ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε με τον κ. Κ. Αρσένη - βουλευτή ΜέΡΑ25 - ο οποίος ως περιβαλλοντολόγος είναι ευαισθητοποιημένος και ιδιαίτερα δραστήριος, σε αντίστοιχες περιπτώσεις χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura, και ζήτησε τη γνώμη του για την περίπτωση του Ερύμανθου. Μάλιστα, στο τεύχος του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, που κυκλοφορεί τον Ιούνιο, μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο του.

κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης
Φωτογραφία: ο κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, περιβαλλοντολόγος και βουλευτής ΜέΡΑ25

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κρίτων-Ηλίας Αρσένης:
“Στον Ερύμανθο οι θρύλοι περισσεύουν και η ιστορία έχει πάντα κάτι να διηγηθεί. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι μοναδικός και ανεκτίμητος -δεν είναι τυχαίο που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Το βουνό πρέπει να ενταχθεί στα «Απάτητα βουνά», όπως ο γειτονικός Ταΰγετος, καθώς αποτελεί ακέραια φυσική περιοχή χωρίς δρόμους και επεμβάσεις αθροιστικά άνω τον 50 τετρ. χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι στα πολυάριθμα χωριά βασίζονται εδώ και αιώνες στην κτηνοτροφία και στη γεωργία και δε θα δεχτούν κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτούς χωρίς αυτούς. Ο παράδεισος δεν πρέπει να χαθεί.”

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Χορήγηση άδειας παραγωγής, για τη θέση Μελισσοβούνι Ερύμανθου, στη Volterra
Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Νatura2000

Σχετικά άρθρα
24/03/2023 10:46 πμ

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει την Παρασκευή (24/3/2023) τις επιδοτήσεις του ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο.

Η επιδότηση του Απριλίου είναι η χαμηλότερη που έχει δώσει η κυβέρνηση κατά το διάστημα των 20 μηνών που εφαρμόζει το μέτρο της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα.

Είναι αλήθεια πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί. Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου».

Συγκεκριμένα όσον αφορά το μήνα Απρίλιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 ευρώ/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15 ευρώ/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Τελευταία νέα
24/03/2023 04:56 μμ

Αυξάνουν οι αντιδράσεις των αγροτών στις χώρες της ΕΕ για την πράσινη πολιτική της ΚΑΠ την οποία θέλει να εφαρμόσει η Κομισιόν.

Μετά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις που έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι αγρότες από την Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, ξεσηκώνονται τώρα και στην Ισπανία.

Θυμίζουμε πριν λίγες ημέρες, στην Ολλανδία, το λεγόμενο Κίνημα Αγροτών Πολιτών (BBB), που αντιδρά στην υποχρεωτική μείωση των ρύπων αζώτου στην κτηνοτροφία, το οποίο δημιουργήθηκε το 2019, από την δημοσιογράφο του αγροτικού ρεπορτάζ κα Catolina Ann maria van der Plas (γεννημένη το 1967), κέρδισε ποσοστό 20% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της ισπανικής Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja) στην περιοχή της Βαλένθια κ. Cristóbal Aguado, επικρίνει σκληρά την ισπανική κυβέρνηση «επειδή, σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν αντιτίθεται στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση στη γεωργία και κτηνοτροφία και δεν υπολογίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στους αγρότες της χώρας. Αντί να ζητήσει από την Κομισιόν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας θέλει να πάρει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της. 

Όπως φαίνεται οι Ισπανοί πολιτικοί θέλουν να είναι «πιο παπικοί και από τον Πάπα». Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό για μείωση κατά 50% στη βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο οι Πράσινοι υπερασπίζονται μια τόσο δραστική περικοπή.

Οι απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ που ζητούν μείωση στην λίπανση και στους ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά αναμένεται να μειώσουν την κερδοφορία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όλες αυτές οι «πράσινες» πολιτικές της νέας ΚΑΠ είναι παράλογες και θα αποτελέσουν την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής σε πολλούς Ισπανούς παραγωγούς, ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους».

23/03/2023 02:39 μμ

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλιάδες ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλιάδες ευρώ για αγρότες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στους αγρότες το ποσοστό της επιχορήγησης για φωτοβολταϊκό σταθμό ανέρχεται στο 40% και για μπαταρία στο 90%. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης για φωτοβολταϊκό σταθμό είναι τα 450 ευρώ ανά kWp και για μπαταρία τα 600 ευρώ ανά kWh. Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης. Για την Κυβέρνηση, η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια ανάγκη που ικανοποιείται, διασφαλίζοντας την κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στην πράσινη μετάβαση. Εγγυόμαστε την προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους πολίτες».

Χαρακτηριστικά του Προγράμματος
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
2. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
3. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
4. Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

H μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8 kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Ο οδηγός του προγράμματος προδημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, (εδώ).

Η προδημοσίευση του προγράμματος θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη (29 Μαρτίου 2023).

14/03/2023 09:42 πμ

Ήρθε και επίσημα η παράταση που είχαμε προαναγγείλει αρκετές ημέρες πριν και η οποία αφορά στις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.

Παράταση της προθεσμίας για έξι επιπλέον μήνες δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων  για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».

Ειδικότερα, στην 14η τροποποίηση της υπ’ αρ. 13158/2017 (Β’ 4302) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει υπογραφεί τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:

Η απόφαση για τις συγκεκριμένες δράσεις υπεγράφη το 2017, ενώ οι πρώτες εντάξεις έργων ξεκίνησαν το 2020. Επειδή στις περισσότερες περιφέρειες τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, δόθηκε στους παραγωγούς μια παράταση της προθεσμίας για ακόμη έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο εδάφιο του σημείου 21 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 42 μήνες (από 36 μήνες που ίσχυε) από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης».

Εξετάστηκε να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις παρακρατήσεις από τα έργα. Με μία αλλαγή που έκανε το ΥΠΑΑΤ εξαντλεί το περιθώριο που έδινε συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός, προς όφελος των δικαιούχων. Ειδικότερα, το σημείο 3.2.2 της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού)».

Στην αίτηση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης (2018) οι υποψήφιοι όφειλαν να δηλώσουν τη μελλοντική κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη απόκτησης των αιτούμενων επενδύσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων και μέχρι την αποπληρωμή τους, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μεταβάλλοντας όλα τα στοιχεία αυτού. Μετά την αποπληρωμή δεν υπήρχε δυνατότητα υποβολής επιπλέον τροποποίησης από τον δικαιούχο, και όφειλε να διατηρήσει τη μελλοντική του κατάσταση, σε όρους τυπικής απόδοσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την τελευταία τροποποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες συνθήκες πλέον δεν είναι προβλέψιμες (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κλπ), ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των καλλιεργειών και των εκτροφών και ενδεχόμενα της μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης τους μετά την αποπληρωμή τους. Με την παρούσα τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να τροποποιήσουν την μελλοντική τους κατάσταση μετά την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Έτσι, στο άρθρο 25 προστίθεται παρ. 16 ως εξής: «16. Μετά την τελική πληρωμή ενός επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, η οποία αφορά μόνο το καλλιεργητικό σχήμα και τις εκτροφές της εκμετάλλευσης κατά την μελλοντική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η τροποποίηση, πρέπει από την τροποποίηση της μελλοντικής κατάστασης να μην επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες έχει ληφθεί στήριξη. Σε καμία περίπτωση η τροποποιημένη τυπική απόδοση της μελλοντικής κατάστασης δεν μπορεί να υπολείπεται της τυπικής απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης της εκμετάλλευσης, όπως αυτή υπολογίστηκε στο ΠΣΚΕ, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2017».

Η παρ. 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 42 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης». Σημειώνεται ότι η κάθε Περιφέρεια έχει τη δική της ημερομηνία ένταξης πράξεων.

Δήλωση ΥφΑΑΤ, Γιώργου Στύλιου

«Δίνουμε παράταση 6 μηνών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που χρηματοδοτήσαμε με τα «Σχέδια Βελτίωσης» του 2017. Επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας το 2020.  Στηρίζουμε στη πράξη τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Δημιουργούμε τον καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό πρωτογενή τομέα, που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή».

09/03/2023 02:16 μμ

Tην διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο ενεργειακό νομοσχέδιο που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αγρότες, των οποίων η ιδιοκτησία συνορεύει με επένδυση ΑΠΕ, καθώς κινδυνεύουν με αναγκαστική απαλλοτρίωση του 20% των χωραφιών τους, παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός αν και μείωσε το ποσοστό της απαλλοτρίωσης στο 20% (νόμο 4951/2022) κατανοώντας τις ανησυχίες των παραγωγών, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική βελτίωση, ώστε η δυνατότητα απαλλοτρίωσης για την εγκατάσταση ΑΠΕ να περιοριστεί, από το 20% σε ποσοστό μόλις 2%.

Σύμφωνα με το άρθρο 163 του υπό συζήτηση ενεργειακού νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κάτοχος φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού, καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Θυμίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις γιατί στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαι στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο άρθρο 163 αναφέρει ότι θα συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών, στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος». Ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μέχρι 20% επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης.

Η δυνατότητα που παραχωρείται σε εργολάβους μεγάλων πάρκων ΑΠΕ να προχωρούν σε απαλλοτρίωση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αγρότες. Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, αφού άφησαν εκτός τους αγρότες από τα φωτοβολταϊκά για να τα πάρουν οι μεγάλες εταιρείες τώρα συνεχίζουν να τους δίνουν το δικαίωμα αν δεν τους φτάνει η έκταση για την επένδυση να έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στα γειτονικά χωράφια ακόμη και αν δεν θέλουν οι αγρότες να πουλήσουν.

ΑΠό την πλευρά της η Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) τονίζει ότι οποιοσδήποτε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου – πειρατείας, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που μπορεί εν μια νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους. 

09/03/2023 12:56 μμ

Αποζημιώσεις ύψους 500.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας από εξυγιαντικά προγράμματα κατά ζωοανθρωπονόσων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων (Φυματίωση βοοειδών, Βρουκέλλωση βοοειδών, Μελιταίος πυρετός αιγοπροβάτων)  του ΥΠΑΑΤ όπως αυτά εφαρμόζονται διαχρονικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΕ Λάρισας, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι αποζημιώνονται κατά νόσημα για το έτος 2022 με τα παρακάτω ποσά 49 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι:

1. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Μελιταίο πυρετό των αιγοπροβάτων με το ποσό των 7.035,00 € σε είκοσι τρεις δικαιούχους κτηνοτρόφους,

2. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Βρουκέλλωση των βοοειδών με το ποσό των 308.490,00 € σε δώδεκα δικαιούχους κτηνοτρόφους,

3. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Φυματίωση των βοοειδών με το ποσό των 185.844,00 € σε δεκατέσσερις δικαιούχους κτηνοτρόφους.

08/03/2023 03:57 μμ

Τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε πέντε περιφέρειες ενέκρινε πριν περίπου ένα μήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, ανατίθεται η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις περιφέρειες: Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με προγραμματική σύμβαση.

Oι πέντε αυτές περιφέρειες έχουν περάσει από τα περιφερειακά συμβούλια την έγκριση. Μέσα στον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί με τους οποίους θα γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε αυτές.

Για τις υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες, που δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την υπογραφή συμβάσεων, το έργο θα το αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. 

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών (βοσκοτόπων), οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική καταγραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής έκτασή τους, η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής (τέλη βόσκησης) που κατατίθενται υπέρ της περιφέρειας.

06/03/2023 09:22 πμ

Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ Καταγγέλλει την κυβέρνηση που με το άρθρο 163 του νομοσχεδίου επιμένει και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών, στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος», όπως αποκαλεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Νόμο 4951/2022 οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΑΠΕ, έχουν το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης γης συνολικά ίσης με το 20% του γηπέδου της εγκατάστασης που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει πλήρως το φωτοβολταϊκό.

Αυτό σημαίνει - προσθέτει η ΠΕΜ - ότι ένα μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων.

Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου – πειρατείας, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που μπορεί εν μια νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους. Είναι άλλη μια πλευρά της «πράσινης ανάπτυξης» την έχουμε ήδη νιώσει στο πετσί μας με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πανάκριβο ακριβό πετρέλαιο, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Καλούμε τους αγρότες να μην αποδεχτούν αυτούς τους σχεδιασμούς και με τον οργανωμένο αγώνα να τους ανατρέψουν.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει τα εξής:
Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή και σταθμοί αποθήκευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα έργα δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών, οδοποιίας, και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά στην υποδομή, εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. ή/και σταθμών αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων ασφαλείας του άρθρου 21, χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον, ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων ή η εις βάρος αυτών σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τον ν. 2882/2001 (Α΄ 17).

Ο βαρυνόμενος με τη δαπάνη της απαλλοτρίωσης υποχρεούται στην αποκατάσταση και κάθε βλάβης ή φθοράς ή στέρησης της χρήσης που προέρχεται από την εκτέλεση των ανωτέρω τεχνικών εργασιών. Η δαπάνη για τη συντέλεση των κατά τα ανωτέρω αναγκαίων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων βαρύνει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο υπέρ του οποίου εκδίδεται η άδεια εγκατάστασης ή η Οριστική Προσφορά Συνδεσης στις περιπτώσεις που δεν εκδίδεται Άδεια Εγκατάστασης. Ο κάτοχος του σταθμού παραγωγής προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού.

Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης. Ο ως άνω περιορισμός δεν ισχύει για δάση, δασικές ή άλλες εκτάσεις, εφόσον επιτρέπεται επί αυτών η εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 53 του ν. 998/1979. Για την τεκμηρίωση του δικαιώματος χρήσης του γηπέδου ασφαλείας της παρ. 2 του άρθρου 18 για την έκδοση της Αδείας Εγκατάστασης του αιολικού σταθμου αρκεί η απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης.

03/03/2023 09:30 πμ

Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας να εξεταστεί η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλων σε ορεινές περιοχές των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Γ. Γεωργαντά και στον υφυπουργό Γ. Στύλιο, ο Περιφερειάρχης περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων και εξειδικεύει:

«Σε πέντε Τοπικές Κοινότητες, καλλιεργούνται από εξήντα παραγωγούς, περίπου τετρακόσια στρέμματα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας μήλα, λόγω ευνοϊκών γαιοκλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια αυτή είναι παραδοσιακή για τα μέρη αυτά και αποτελεί το κύριο και αποκλειστικό εισόδημα αυτών των οικογενειών που παραμένουν εκεί με πολλές δυσκολίες διαβίωσης. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αυτοί, οφείλεται στις μειωμένες τιμές διάθεσης του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση της καλλιέργειας».

Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί σημαντικά από όλη την χώρα, και ότι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένες, λόγω υπερπροσφοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες σε ψυγεία σημαντικές ποσότητες μήλων.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αφού τονίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών με ευνοϊκό τρόπο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Αχαΐας, «οι παραγωγοί είχαν ζημιά από παγετό κατά την ανθοφορία. Για να αποζημιωθούν θα έπρεπε να έχουν ζημιά πάνω από 50% σε επίπεδο νομού. Επειδή όμως είναι η καλλιέργεια περιορισμένη στο νομό - αν και η ζημιά είναι μεγαλύτερη - δεν είναι εφικτό να αποζημιωθουν οι μηλοπαραγωγοί». 

28/02/2023 12:23 μμ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, για τον μήνα Μάρτιο η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες θα ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Στα οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 €/MWh.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάρτιο ανέρχεται στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Για τον μήνα Μάρτιο, δεν θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος οι υπόλοιποι εμπορικοί καταναλωτές και οι επαγγελματίες.

28/02/2023 11:49 πμ

Για όλους τους κατόχους αγροτικής γης προβλέπεται από το 2023 η υποχρέωση ακαλλιέργητης ζώνης γύρω από τους υδάτινους πόρους. Αποτελεί βασική υποχρέωση για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και αφορά την προστασία των υδάτων (3.10.2.1 ΚΓΠΚ - Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση αναγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ).

Σε αυτή την ζώνη ανάσχεσης (buffer strip) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ανόργανα ή οργανικά, κοπριά και φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Το ελάχιστο πλάτος της ζώνης ορίζεται σε τρία (3) μέτρα κατά μήκος φυσικών επιφανειακών υδάτινων σωμάτων (ποτάμι, υδατόρεμα, λίμνη, διώρυγες, τάφροι, κανάλια).

Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι παραγωγοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι (6) μέτρων κατά μήκος των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων. 

Η εφαρμογή κοπριάς δεν επιτρέπεται σε αποστάσεις 10 μ. και 20 μ. για στερεή και υγρή κοπριά αντιστοίχως, από επιφανειακά υδάτινα σώματα.

Όπως αναφέρει η νέα ΚΑΠ, υπόχρεοι της δημιουργίας αυτής της ζώνης είναι όλοι οι γεωργοί που κατέχουν γη σε παρόχθιες περιοχές υδατικών συστηµάτων.

Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων περιορισμών συμπληρώνεται το πλέγμα προστασίας που υπάρχει με την εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την προστασία των νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης και των σχεδίων δράσης για τις περιοχές που είναι ευπρόσβλητες στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης (στην προηγούμενη ΚΑΠ οι συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα νιτρικών του ΠΑΑ).

Όσον αφορά τις πρακτικές γεωργικής εκμετάλλευσης για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους (3.10.3.1.1 ΚΓΠΚ), θα πρέπει:

1. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12%, που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.

2. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% οι παραγωγοί υποχρεούνται να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι περιφερειακές αρχές δύνανται με αιτιολογημένη απόφαση τους να μεταβάλλουν τους παραπάνω όρους. Στην απόφαση θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι οι μεταβολές θα έχουν μηδενική ή θετική επίπτωση στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες ή και αναχώματα.

3. Η άρδευση δεν γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.

4. Δεν καταστρέφονται οι ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

5. Σε αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες και κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται ή άροση των αγροτεμαχίων, από τις 1/11 έως και την 15/3, κάθε έτους.

6. Τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.

22/02/2023 09:20 πμ

Επιστολή απέστειλε η ΕΘΕΑΣ προς τους υπουργούς, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, κ. Νίκο Παπαθανάση, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την «Αδικαιολόγητη εξαίρεση πρωτογενούς τομέα στο Σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».

Όπως επισημαίνει δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα, τόσο από άποψη παραγωγής και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και λόγω της παραγωγής ΑΠΕ από τους αγρότες.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου στις οποίες λόγω της απολιγνιτοποίησης θα εφαρμοσθεί ειδικό πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» υπάρχει σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα που στηρίζει την τοπική ανάπτυξη, οικονομία και κοινωνική συνοχή. Με τη δημοσιοποίηση στοιχείων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» από το 2020 υπήρχε πρόβλεψη για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα μέσα από συλλογικά σχήματα Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών.

Όμως, αυτό φαίνεται ότι αγνοήθηκε στην από 13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το Σχέδιο της Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Σύμφωνα με το Σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι σαφές ότι απουσιάζει ο γεωργικός τομέας. Ειδικότερα στο άρθρο 13 υπάρχει η αδικαιολόγητη από κάθε πλευρά ρητή εξαίρεση και αναφέρεται ως εξής: «Από τις ενισχύσεις του παρόντος καθεστώτος εξαιρούνται Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, Ατομικές Επιχειρήσεις».

H Δίκαιη Μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα, τόσο από άποψη παραγωγής και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και λόγω της παραγωγής ΑΠΕ από τους αγρότες και της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων ή συμμετοχής τους σε αυτές.

Παρακαλούμε, όπως προβείτε στην άμεση εξέταση του θέματος και στην ενσωμάτωση όλων των παραπάνω φορέων των αγροτών και των Συνεταιρισμών στους επιλέξιμους δικαιούχους για να έχει νόημα το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

20/02/2023 11:32 πμ

Τι θα φέρει για τους αγρότες όταν ολοκληρωθεί το έργο.

Ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μετατρέψει την πράσινη ενέργεια σε πράσινη συνέργεια προς όφελος των ανθρώπων, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και ολόκληρη την κοινωνία, πρόκειται να κατασκευαστεί στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και μιας κατασκευαστικής εταιρείας γαλλικών συμφερόντων.

To μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πλωτών στοιχείων, που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τα φαινόμενα εξάτμισης. Διατάξεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποδοτικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για τη Θεσσαλία.

«Σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους, μια νέα λεωφόρο για το μέλλον. Η σημερινή μέρα είναι σημαντική. Δεν ήρθαμε απλώς να μιλήσουμε για λύσεις, ήρθαμε με σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει για την πρότυπη εφαρμογή αγροενέργειας  Νet- metering σε αποστραγγιστικά κανάλια και ταμιευτήρες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά. Στις κρίσεις δεν παραδινόμαστε, αλλά συνεργαζόμαστε. Προχωράμε σε μεγάλα και αποτελεσματικά διαγενεακά έργα. Είμαστε στο πλευρό όλων των ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα καινοτόμα έργα. Χρειάζεται στρατηγική και όραμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα διαθέτει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου: «Το σχέδιό μας είναι βαθύ κοινωνικό, γιατί επαναφέρει την ισορροπία οφέλους σε  όλους. Γιατί δεν θα σταματήσει η παραγωγή, γιατί το κράτος δεν χρειάζεται να ενισχύει με χρήματα τους λογαριασμούς των αγροτών, δίνοντας τα χρήματα αυτά προς ενίσχυση άλλων κοινωνικών ομάδων. Η ΔΕΗ θα εισπράττει τα χρήματα για το ρεύμα, ενώ σήμερα αδυνατεί να τα εισπράξει, με αποτέλεσμα τα χρέη να μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, που είναι ο καθένας από μας. Θα εκλείψουν τους καλοκαιρινούς μήνες οι κοινωνικές αναταραχές, οι μικροδιαφωνίες μεταξύ των αγροτών, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν οξυνθεί λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους. Επιπλέον δεν δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη, εκμηδενίζεται το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος για τον ΤΟΕΒ (αγρότες), προκύπτουν πολλά περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο, εξασφαλίζεται ένα βιώσιμο και αειφόρο σύστημα αγροτικής παραγωγής, με ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια στον αγρότη, μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση ανταγωνιστικότητας. Αλλάζει εποχή ο αγροτικός τομέας, επέρχεται ισορροπία με win-win έργα προς όφελος της κοινωνίας».

Τι προβλέπει το μνημόνιο που υπεγράφη

Για την σημαντική αυτή αναπτυξιακή προοπτική μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, κ. Δημήτρης Τσιουρής, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε ένα μνημόνιο πρόθεσης κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 500 MW και προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει την άρδευση των αγροτών στα 250.000 στρέμματα ευθύνης του ΤΟΕΒ μας, με μηδενικό αρδευτικό τέλος. Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ο τοπικός ΓΟΕΒ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μια εταιρεία γαλλικών συμφερόντων. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση πάνελ σε αρδευτικά κανάλια, αλλά και σε 13 λιμνοδεξαμενές που διαθέτουμε. Οι λιμνοδεξαμενές μόνο καλύπτουν 7.000 στρέμματα. Επίσης προβλέπεται και η χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών. Τα πάνελ δεν θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες στις λιμνοδεξαμενές και τα κανάλια, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Για να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα πάρει ένας χρόνος τουλάχιστον, συν δυο - τρία χρόνια για την κατασκευή. Θα καλύπτει όλες μας τις ενεργειακές ανάγκες και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για το νερό. Παράλληλα, θα γίνουν διαπραγαμτεύσεις και για πρόσθετα οικονομικά οφέλη στην πορεία. Εμείς ως ΤΟΕΒ προσπαθήσαμε και το 2017 να κάνουμε ενεργειακή κοινότητα, για να κατασκευάσουμε πάρκο, αλλά δεν προχώρησε η πρωτοβουλία. Από συζήτηση με τον κ. Αγοραστό, προέκυψε όλο το πρότζεκτ που σας προανέφερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι εντάσσεται για χρηματοδότηση από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο έργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πρόκειται να πάει στη Λάρισα τις επόμενες ημέρες.

20/02/2023 10:48 πμ

Αφορά αγρότες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα και για χρονική διάρκεια 5 ετών.

Τις (μειωμένες) εισφορές που αντιστοιχούν στους αγρότες και όχι τις αυξημένες των μη μισθωτών (επαγγελματιών) θα καλούνται από φέτος να πληρώνουν, όσοι ετεροεπαγγελματίες γεωργοί εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, ισχύος έως 500 KW. Αυτό προβλέπει ένα νέο νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έχει θέμα: «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Μέχρι σήμερα, οι αγρότες που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια (500 kW) αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μ.Α.Α.Ε., έχουν την υποχρέωση καταβολής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α' 85) και όχι των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α., μολονότι για τη φορολογική διοίκηση το εισόδημά τους από την δραστηριότητά τους αυτή θεωρείται αγροτικό από την έναρξη ισχύος του άρθρου 56 του ν. 4811/2021 (Α' 108).

Τι αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση

Άρθρο 68: Με το άρθρο 56 του ν. 4811/2021 (Α' 108), περί αγροτικής δραστηριότητας και διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε το όριο της απαιτούμενης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όριο που αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως εξής: «Αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην περ. ζ'. Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνονται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η θαλάσσια αλιεία, η αλιεία εσωτερικών υδάτων, η σπογγαλιεία, η οστρακαλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW».

Το αντίστοιχο, όμως, όριο της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας σχετικώς με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α. του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α' 85) παραμένει μέχρι σήμερα στα εκατό (100) kW. Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει τα διαφορετικά αυτά όρια των ως άνω προϋποθέσεων, εναρμονίζοντάς τα από 1ης.1.2023, προκειμένου αγρότες που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια (500 kW) αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μ.Α.Α.Ε., να έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α. και όχι ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Δείτε όλο το νομοσχέδιο πατώντας εδώ

17/02/2023 02:46 μμ

Οδηγίες για τους δασικούς χάρτες περιέχει σχετική εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.

Με την εγκύκλιο, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα η διάταξη, σύμφωνα με την οποία, το Eλληνικό δημόσιο για να χαρακτηρίσει δάσος μια ιδιωτική έκταση, θα πρέπει το αυτό να το αποδεικνύει με κάποια χαρτιά και δεν θα εναπόκειται στο γεωργό ή τον κτηνοτρόφο, να αποδείξει ότι κατέχει νόμιμα μια έκταση.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 998/1979, όπως ισχύει μετά την πρόσφατη αντικατάσταση της με το ν. 4915/2022 ρυθμίζεται η διαχείριση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα στο παρελθόν είχαν αγροτική μορφή και δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης. Ειδικότερα δε όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω εκτάσεων με τον ανωτέρω τροποποιητικό νόμο καταργήθηκε η μέχρι τούδε προβλεπόμενη στο άρθρο 67 ειδική διοικητική διαδικασία για την αναγνώριση των εν λόγω εκτάσεων ως ιδιωτικών επί τη βάσει τίτλων ιδιοκτησίας οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 (ημερομηνία εισαγωγής του Αστικού Κώδικα) και ορίστηκε ρητά ότι οι εν λόγω εκτάσεις θεωρούνται ιδιωτικές, εφόσον το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών βάσει τίτλου.

Ακολούθως σύμφωνα με διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 40 με τίτλο « Ειδικότερες ρυθμίσεις κτηματογράφησης και Εθνικού Κτηματολογίου στις εκτάσεις του άρθρου 67 του ν. 998/1979» του ν. 4936/2022 «1. Δηλώσεις εγγραπτέου δικαιώματος του άρθρου 2, αιτήσεις διόρθωσης της παρ. 4α του άρθρου 6 και του άρθρου 6Α και ενστάσεις του άρθρου 7 του ν. 2308/1995 (Α` 114), που έχουν υποβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με αντικείμενο το δικαίωμα κυριότητάς του σε ακίνητα που εμφανίζονται ως δάση στους Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/16683/995 αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 998/1979 (Α` 289), πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο 93 του ν. 4915/2022 (Α` 63), το οποίο δικαίωμα θεμελιώνεται μόνο στο τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων και όχι σε άλλον λόγο κτήσης, ανακαλούνται από το Ελληνικό Δημόσιο ή απορρίπτονται οίκοθεν από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης και την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων, αντίστοιχα. Το Γραφείο Κτηματογράφησης, μετά την απόρριψη ή ανάκληση των δηλώσεων, αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων, προβαίνει οίκοθεν στις απαραίτητες διορθώσεις των οικείων κτηματολογικών πινάκων καταχωρίζοντας ως κυρίους επί των παραπάνω ακινήτων τους ιδιώτες που έχουν υποβάλεισχετική δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν. 2308/1995».

Kατ΄ ακολουθίαν των ανωτέρω, οι οικείες Δ/σεις Δασών θα προβαίνουν, κατά την κτηματογράφηση σε υποβολή δήλωσης του ν. 2308/1995, για τα πολύγωνα ΑΔ του δασικού χάρτη (δασωμένοι αγροί), μόνο στην περίπτωση που το Δημόσιο θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων βάσει τίτλου (από διαθήκη, δωρεά, δικαστική απόφαση κ.λπ.), ή εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστες ή διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις».

Θετική εκ πρώτης όψης χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εγκύκλιο εκ μέρους του ΣΕΚ, ο κ. Μανώλης Πατεράκης, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των δασικών χαρτών, τονίζοντας στον ΑγροΤύπο ότι η εγκύκλιος ουσιαστικά επισφραγίζει την απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας όταν το δημόσιο δεν έχει αποδεικτικά κυριότητας για ιδιωτικές εκτάσεις, δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις σε βάρος των ιδιωτών, κάτι που γλιτώνει τα πατρογονικά χωράφια των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην Κρήτη. «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε το θέμα της εγκυκλίου ωστόσο για να βεβαιωθούμε για όσα αναφέρει και θα είμαστε σε θέση να την αξιολογήσοηυμε 100% στο επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαβή, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, που έχει ασχοληθεί πολύ επίσης με το θέμα των δασικών χαρτών: «οι δασικοί χάρτες, έχουν και εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές προκαλέσει τεράστια προβλήματα ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητάμε άδεια για γεώτρηση στα χωράφια μας, που από τη δεκαετία του '70 με απόφαση δικαστηρίου και σφραγίδα δασαρχείου, κατέχουμε και καλλιεργούμε κανονικά, αλλά οι αρμόδιες Αρχές δεν μας την χορηγούν, επειδή φαίνονται τα χωράφια μας στους δασικούς ως ΔΔ. Αν για ένα χαρτί, μια άδεια, πρέπει να αναμένουμε τρία και τέσσερα χρόνια, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν αξίζει να ασχολούμαστε και να κάνουμε τίποτα. Υπό το πρίσμα αυτό, μπορώ να πω ότι η νέα αυτή εγκύκλιος, είναι θετική, γιατί αναφέρει πως πρέπει το δημόσιο και όχι ο πολίτης (αγρότης, κτηνοτρόφος) να έχει και να αποδεικνύει το τεκμήριο ιδιοκτησίας σε μια έκταση. Επειδή όμως μιλάμε για μια απλή εγκύκλιο, θεωρώ πως πρέπει να γίνει Νόμος με αυτή την πρόβλεψη, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μην την εφαρμόσουν».

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο

15/02/2023 10:26 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες οι οποίοι, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή, θα μειώσουν τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) δύο φυτοπροστατευτικών. 

Οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έδειξαν ότι οι δύο αυτές ουσίες (Clothianidin και το Τhiamethoxam), που ανήκουν στην ομάδα των νεονικοτινοειδών, αποτελούν υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες και συμβάλλουν στην παγκόσμια μείωση των επικονιαστών. 

Για το λόγο αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ το 2018. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα MRL για αυτές τις ουσίες στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί με τις τελευταίες τεχνολογίες. Θα ισχύουν για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Όσον αφορά τη χρήση και τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων, ήμασταν πάντα ξεκάθαροι για τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και το περιβάλλον. Οι σημερινές ενέργειες, που επηρεάζουν επίσης τα εισαγόμενα τρόφιμα, βασίζονται στην απόφασή μας το 2018 να απαγορεύσουμε τη χρήση για αυτά τα δύο νεονικοτινοειδή εντός της ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά θα μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση της μείωσης των επικονιαστών και την προστασία του περιβάλλοντος μας. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας όσον αφορά τις φιλοδοξίες της στρατηγικής Farm to Fork ώστε να προχωρήσουμε προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να προστατεύσουμε τους επικονιαστές».

Ο σχετικός Κανονισμός εφαρμόζει τους στόχους της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις στρατηγικές Green Deal και Farm to Fork, με ταυτόχρονη τήρηση των προτύπων και των υποχρεώσεων του ΠΟΕ. 

Το συγκεκριμένο μέτρα θα ισχύσει για τα εισαγόμενα προϊόντα από το 2026. Αυτό σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει χρόνο στις τρίτες χώρες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

09/02/2023 01:44 μμ

Εκπρόσωποι της αγωνιστικής κίνησης Πάτρας ενάντια στα αιολικά, πρόσφατα, συναντήθηκαν με τον δασάρχη, στο δασαρχείο Πατρών, σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση του δασαρχείου για ένα νέο αιολικό πάρκο στο κορεσμένο πλέον Παναχαϊκό όρος, διαβάστε στο παρακάτω δελτίο τύπου τον λόγο της συνάντησης - επίσκεψης:

Επειδή έχουν γραφτεί και δημοσιευτεί πολλές ανακρίβειες, τόσο στον τύπο όσο και σε ιστοσελίδες αναφορικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Δασαρχείο Πατρών στις 30/01/2023, περί εισβολών, τραμπουκισμού, αυτόφωρων διαδικασιών κ.τ.λ., χωρίς ουσιαστική αναφορά στον λόγο της επίσκεψής μας στο Δασαρχείο, θα θέλαμε να αναφερθούμε μόνο σε αυτόν, αφήνοντας, όπως οφείλεται, την δικαιοσύνη να αποφανθεί τόσο για το συμβάν ρίψης του αντισηπτικού από την μία, όσο και του εγκλεισμού μας εντός του Δασαρχείου από την άλλη.

Στην συνάντηση με τον Δασάρχη θέσαμε το ζήτημα της επικείμενης γνωμοδότησής του για νέο αιολικό πάρκο στο Παναχαϊκό όρος. Επειδή η περιοχή εγκατάστασης του έργου είναι διπλά προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) για τους οικόποπους και τα είδη και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα, ζητήσαμε από τον Δασάρχη να μας επιτρέψει να του προσκομίσουμε σημαντικά επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα/στοιχεία για την τεκμηρίωση μίας αρνητικής γνωμοδότησής του, η οποία θα συμβάλλει στην απόρριψη του έργου, ώστε να προστατευτεί η μοναδική εναπομείνασα κορυφή του “προστατευόμενου”- με 3 περιοχές Natura 2000- Παναχαϊκού, αφού ολόκληρος ο ορεινός όγκος του έχει ισοπεδωθεί από δεκάδες εγκατεστημένες και προς εγκατάσταση ανεμογεννήτριες.
Ο Δασάρχης μας απάντησε ότι ενεργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και δεν δέχεται υποδείξεις ή κατευθύνσεις από κανέναν στο έργο του.

Εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για το πλήθος των θετικών γνωμοδοτήσεών του για αιολικά εντός προστατευόμενων περιοχών, όταν μάλιστα η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών γνωμοδοτούν και αρνητικά, όπως αυτό συνέβη σε περιπτώσεις αιολικών σε κρίσιμες προστατευόμενες περιοχές του Ερυμάνθου και του Παναχαϊκού. Εκφράσαμε την απορία μας, πως είναι δυνατόν, ενώ ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) γνωμοδοτεί αρνητικά για αιολικά στις εν λόγω προστατευόμενες περιοχές, το Δασαρχείο να γνωμοδοτεί θετικά.
Ο Δασάρχης μας απάντησε ότι δεν έχουν σχέση τα αντικείμενα των δύο υπηρεσιών, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και Δασαρχείου.

Επισημάναμε ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για τις εν’ λόγω περιοχές δίνονται προκειμένου να προστατευτεί η βιοποικιλότητα (οικότοποι και είδη στις ΕΖΔ και ορνιθοπανίδα στις ΖΕΠ), η οποία έχει καταγραφεί/χαρτογραφηθεί κύρια εντός των δασικών περιοχών αρμοδιότητας του Δασαρχείου, με σαφή αλληλεξάρτηση, και με συνέπεια να είναι προφανής η επίδραση στην προστατευόμενη βιοποικιλότητα από τις σημαντικές παρεμβάσεις-εργασίες στις δασικές εκτάσεις.
Χωρίς ποτέ να έχουμε θέσει ζήτημα νομιμότητας ή μη από πλευράς Δασαρχείου, ο Δασάρχης επέμενε, επισημαίνοντας ότι οι θετικές γνωμοδοτήσεις του είναι καθόλα νόμιμες, αφού η νομοθεσία επιτρέπει την κατασκευή αιολικών εντός προστατευόμενων περιοχών.

Απαντήσαμε ότι με την λογική αξιολόγησης του Δασάρχη, ότι δηλ. αφού τα αιολικά επιτρέπονται εντός προστατευόμενων περιοχών, είναι νόμιμο να γνωμοδοτεί για όλα θετικά, δεν έχει κανένα νόημα ούτε η διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων ενός έργου μέσω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ούτε οι σχετικές θετικές ή αρνητικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Εξηγήσαμε επιπλέον, πως οι θετικές γνωμοδοτήσεις, εκτός από ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές συνέπειες, έχουν και αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία, με την ζωή και την απασχόληση των κατοίκων να υποβαθμίζονται από την εκβιομηχανοποίηση παρθένων περιοχών.

Η παραπάνω συνάντηση-συζήτηση διακόπηκε απότομα, με το γνωστό συμβάν ρίψης του αντισηπτικού και του εγκλεισμού μας στο Δασαρχείο.

Σίγουρα δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε να υποδείξουμε, ούτε περισσότερο να επιβάλουμε σε κανένα πως θα κάνει την δουλειά του. Όμως, ως ενεργοί πολίτες, γνωρίζουμε καλά τη νομοθεσία, τις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες και κύρια τις προστατευόμενες περιοχές μας.
Κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, οι φάκελοι Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υποβάλλονται και αξιολογούνται από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή και επί των οποίων γνωμοδοτούν οι συναρμόδιες υπηρεσίες (και οι δασικές), αφορούν έργα που αναπτύσσονται εντός περιοχών που επιτρέπεται η εγκατάστασή τους. Δεν προωθούνται, ούτε αξιολογούνται ΜΠΕ για έργα σε περιοχές που απαγορεύεται η εγκατάστασή τους.

Με την σύνθετη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και μέσω και των τεκμηριωμένων γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίζεται τελικά η έγκριση ενός έργου (καθώς και τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις του) με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ή και η απόρριψή του, αν διαπιστωθεί ότι από την εγκατάσταση-λειτουργία του προκαλούνται σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων σε δασικές εκτάσεις δεν αποτελεί μια απλή γνώμη, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της έγκρισης επέμβασης στις ΑΕΠΟ, αποτελώντας ενιαία με αυτή διοικητική πράξη.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ως αρμόδια υπηρεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, γνωμοδοτεί για αυτές αξιολογώντας τις επιπτώσεις των έργων στα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, οικότοπους, είδη και ορνιθοπανίδα .
Οι δασικές εκτάσεις, αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών, που ανήκουν ταυτόχρονα και σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, δεσμεύονται και από τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, τόσο όσον αφορά την προστασία των οικοτόπων τους, όσο και των ειδών που τις χρησιμοποιούν ως ενδιαιτήματά τους.

Στην περίπτωση του νέου αιολικού πάρκου στο Παναχαϊκό, οι δασικές εκτάσεις εγκατάστασής του ανήκουν σε 2 προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 (ΕΖΔ και ΖΕΠ), με ευαίσθητα και ιδιαίτερα σημαντικά προστατευταία αντικείμενα.
Το αίτημά μας προς τον Δασάρχη, να δεχτεί και να αξιολογήσει δεδομένα/στοιχεία για τις προστατευόμενες περιοχές, τις επιπτώσεις και τις πιέσεις του αιολικού στο φυσικό περιβάλλον -σε συσχέτιση και με τα άλλα αιολικά στην περιοχή- και να αναμένει, προ της γνωμοδότησής του, την σχετική γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για να την συμβουλευθεί, αντιμετωπίστηκε με καθολική άρνηση.
Η οριζόντια άποψη, ότι αφού το έργο επιτρέπεται μπορεί και να γίνει, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση της περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής εγκατάστασής του, ιδιαίτερα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, αποτελεί κατά την άποψή μας καταστροφική για τις προστατευόμενες περιοχές απλούστευση.
Θεωρούμε ότι οι δασικοί υπάλληλοι είναι τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένοι και έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τις ουσιαστικές επιπτώσεις ενός έργου σε μία προστατευόμενη περιοχή, πράγμα που έχουμε διαπιστώσει πως γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις, διαβάζοντας τις τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δασαρχείων για έργα σε προστατευόμενες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Παρόλη την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, τα ερωτήματά μας που αφορούν στις συνεχείς θετικές γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Πατρών για την κατασκευή αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Νatura 2000, όπως το Παναχαϊκό και ο Ερύμανθος, παραμένουν αναπάντητα.
Θεωρούμε απαράδεκτες τις θετικές μη τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου για τα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές, πράγμα που μας κάνει εύλογα να αναρωτιόμαστε αν τελικά το Δασαρχείο Πατρών αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

save erymanthos

Εμείς θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε και να τεκμηριώνουμε επιστημονικά, τεχνικά και νομικά τις απόψεις μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, που καταστρέφεται από την “ανάπτυξη”, όπως μεθοδεύεται από τις επιλογές των συμφερόντων και όπως υλοποιείται μέσω νόμιμων διαδικασιών και υπηρεσιακών Πόντιων Πιλάτων.

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας,
Επιτροπή αγώνα Λεοντίου,
Επιτροπή αγώνα για το Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου

31/01/2023 10:18 πμ

Στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο, για το 90% των καταναλώσεων (έως 500 KWh το μήνα), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για το Φεβρουάριο διαμορφώνονται ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια:
Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρω/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) για το Φεβρουάριο, από τα οποία αφαιρείται το ποσό της επιδότησης, είναι 65 % χαμηλότερα σε σχέση μα τον Ιανουάριο.

Επαγγελματικά Τιμολόγια
Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 ευρώ/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.

30/01/2023 10:40 πμ

Την παράταση του προγράμματος Απονιτροποίησης ζητούν οι ενταγμένοι παραγωγοί της χώρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Τζιόλας, από νομό Λάρισας, επικεφαλής της επιτροπής των αγροτών, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών και καλλιεργειών. Ζητάμε να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να δοθεί μια παράταση ενός έτους, μέσω ενός «προγράμματος γέφυρα», μιας και το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν το έχουν εντάξει στο νέο ΠΑΑ».   

Με επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία ΥπΑΑΤ οι εκπρόσωποι αγροτών σχετικά με το πρόγραμμα νιτρορύπανσης ζητούν τα εξής:

Την αναγκαιότητα μονοετούς παράτασης στο Μέτρο 10 για την Μείωση Νιτρορύπανσης και συγκεκριμένα στο Υπομέτρο 10.1.04, που αφορά «μείωση νιτρικών στα υπόγεια νερά», το οποίο έληξε τέλος του 2022, ζητούμε ως παραγωγοί αγρότες μετά από 5 έτη στο πρόγραμμα, και ζητούμε την παρέμβασή των υπευθύνων της ηγεσίας στο ΥπΑΑΤ.

Ζητούμε την παράταση ενός έτους, μέσω ενός «προγράμματος γέφυρα», καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Μάλιστα στο νέο ΠΑΑ δεν προβλέπεται όταν η ΕΕ επιδοτεί φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα.

Έχει συμβεί στο παρελθόν και έχει δοθεί δύο φορές παράταση σε προγράμματα νιτρορύπανσης.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής των παραγωγών αποτελείται από:

  • Αστέριος Τζιόλας από νομό Λάρισας, επικεφαλής της επιτροπής 
  • Κώστας Τέλιος από νομό Καρδίτσας
  • Παναγιώτης Στεφανούδης από νομό Φθιώτιδος
  • Ντίνος Μακάς Γεωπόνος τεχνικός σύμβουλος
26/01/2023 11:35 πμ

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του Μέτρου 22 που αφορά την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα των ζωοτροφών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μεγάλος είναι ο αριθμός των κτηνοτρόφων που απορρίπτεται από το Μέτρο. Τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων και γίνονται οι ενστάσεις.

Όπως φαίνεται στην πλατφόρμα των αιτήσεων αντλούν στοιχεία από το φορολογικό έτος του 2020. Οι νέοι Κτηνοτρόφοι του 2021 δεν μπορούν να ενταχθούν όπως το είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο. Ούτε όμως και οι πυρόπληκτοι του 2021 με εξαίρεση τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της Βόρειας Εύβοιας.

Ο Γεωπόνος από την Σπάρτη κ. Σταύρος Χρυσαδάκος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αλλαγές που μπορεί να γίνουν άμεσα είναι να ενταχθούν οι Νέοι Κτηνοτρόφοι στην ενίσχυση των ζωοτροφών χωρίς να εμφανίζουν εισόδημα. Επίσης να ενταχθούν και οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι του 2021 όλης της χώρας. Δηλαδή όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν εκμεταλλεύσεις εντός των ορίων των πυρόπληκτων περιοχών του καλοκαιριού του 2021, όπως αυτές ορίστικαν στα σχετικά ΦΕΚ, αφού είχαν μηδενικό τζίρο».

Στις επισημάνσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο Γεωπόνος από την Σπάρτη κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, υποστηρίζει τα εξής:
«Από την πρόσκληση που αναφέρει «Κριτήρια επιλεξιμότητας Δικαιούχων» προκύπτει ότι οι δικαιούχοι του Υπομέτρου 1 - εκτατική αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία για να είναι επιλέξιμοι οφείλουν: 

  • Να κατέχουν νόμιμα την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και αυτή να αποτυπώνεται στην ΕΑΕ 2021
  • Να τηρούν τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης με βάση την ΕΑΕ έτους 2021
  • Να διαθέτουν βοσκότοπο όπως προκύπτει από την ΕΑΕ 2021
  • Να είναι κάτοχοι ενεργών εκτατικών αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων που είναι καταχωρημένες στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας  
  • Να δηλώνουν την οικονομική τους δραστηριότητα με τους αντίστοιχους ΚΑΔ εκτροφής αιγοπροβάτων και βοοειδών 
  • Να τεκμηριώνουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο των 2.000 ευρώ στον εν λόγω τομέα, εφόσον οι εκμεταλλεύσεις τους διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα ή πάνω από 15 βοοειδή

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης του παραπάνω κύκλου εργασιών οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας του καλοκαιριού του έτους 2021

Από την εγκύκλιο δεν ορίζεται ρητά σε ποιο φορολογικό έτος θα πρέπει να αντιστοιχεί ο τζίρος των 2.000 ευρώ. Από τη ροή του κειμένου, όπου παντού γίνεται αναφορά στο έτος 2021, προκύπτει ότι ως έτος τεκμηρίωσης του ελάχιστου κύκλου εργασιών είναι  το έτος 2021. 
Τούτο είναι εύλογο διότι εφόσον αποτελεί προϋπόθεση, η νόμιμη ύπαρξη και λειτουργία της μονάδας τος έτος 2021 δεν μπορεί είναι να αποτελούν κριτήριο επιλεξιμότητας τα οικονομικά αποτελέσματα προγενέστερων ετών.
Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κρίση στον τομέα των ζωοτροφών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε την Άνοιξη του 2022.
Είναι εύλογο λοιπόν να λαμβάνεται ως βάση αναφοράς για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το φορολογικό έτος 2021. 
Εάν ο νομοθέτης - συντάκτης της εγκυκλίου ήθελε διαφορετική ρύθμιση δηλαδή κάποιο προγενέστερο φορολογικό έτος, όφειλε να έχει διευκρινίσει με σαφήνεια αυτή την επιλογή του. 
Ο υπεύθυνος της πληρωμής - εταιρεία εξωτερικός συνεργάτης σύμφωνα με τις πληροφορίες μας - εσφαλμένα κατά την άποψη μας, έχει λάβει ως βάση αναφοράς το φορολογικό έτος 2020, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τραγικά αποτελέσματα. 
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι εκατοντάδες νέοι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (Μέτρο 6.1) στην πρόσκληση του 2021.
Αυτοί εγκαταστάθηκαν στο τομέα της κτηνοτροφίας την Ανοιξη του 2021 και βιώνουν την κρίση των ζωοτροφών σε όλη της την έκταση.
Οι εκτροφές τους υφίστανται, λειτουργούν νόμιμα και δηλώνουν οικονομικά αποτελέσματα από το φορολογικό έτος 2021. Με την ρύθμιση - ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου αποκλείονται πανηγυρικά.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε:

  • Την δικαίωση όλων των Νέων Κτηνοτρόφων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο τομέα εντός του 2021 ανεξαρτήτως τζίρου  
  • Την εξαίρεση από την ανάγκη τεκμηρίωσης του ελάχιστου τζίρου και των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων του 2021 του δήμου Ανατολικής Μάνης  

Είναι προφανές ότι τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες της Πολιτικής και Υπηρεσιακή ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, δεν μπορεί «να τις πληρώσουν» οι Έλληνες κτηνοτρόφοι». 
 

26/01/2023 10:35 πμ

Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες που θα αποζημιωθούν με de minimis. Προεκλογικά παζάρια δεν χρειάζονται για αυτό το θέμα.

Όλες οι ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων υπέστησαν ζημιά την περίοδο 2022, υποστηρίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2022, ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας. 

Σε απάντησή τους οι ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, τονίζουν ότι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο σύνολο των ποικιλιών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων ( έντονες προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και καρπόπτωση). 

Επιπλέον παρουσιάσθηκαν και μετασυλλεκτικά προβλήματα κατά την τυποποίηση και μεταφορά των προϊόντων. 

Ο μέσος όρος του ποσοστού των ζημιών που προκλήθηκαν στα παραπάνω προϊόντα υπολογίζεται στο 50%. 

24/01/2023 01:00 μμ

Επιστολή Νίκα στον αρμόδιο υπουργό, επ αφορμή της γενικότερης κουβέντας για ενισχύσεις και λόγω των προβλημάτων των αγροτών.

Να λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών μήλων της Αρκαδίας και της Κορινθίας, οι οποίοι λόγω πολλών συγκυριών υφίστανται σημαντική απώλεια εισοδήματος, καλεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά με επιστολή την οποία του απευθύνει.

«Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου παρατηρούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην διάθεση των μήλων. Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία (εμπάργκο Ρωσίας σε φρούτα Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τα γενικότερα προβλήματα ακρίβειας έχουν μειώσει την ζήτηση και συμπιέσει τις τιμές πώλησης των μήλων σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή

20/01/2023 01:26 μμ

Η χώρα μας κέρδισε την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων χάρις στην αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων με τον Κανονισμός 2017/2393 (Κανονισμός OMNIBUS). 

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα αυτές οι εκτάσεις δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είχε γίνει η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, «επικοινώνησα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και σαν εκπρόσωπος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και δεσμεύτηκε ότι θα ενταχθούν στο σύστημα επιλεξιμότητας αυτές οι εκτάσεις βοσκοτόπων που κέρδισε η χώρα μας από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι ήταν μια θετική ενέργεια που η χώρα μας είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι εκτάσεις στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

Σημαίνει όμως και κάτι άλλο ότι δεν είναι ανάγκη να συνεχιστεί η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ με την κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους. Η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας 9,5 εκατ. στρεμμάτων λύνει το πρόβλημα.

Όσον αφορά τα Σχέδια Βόσκησης, μετά την ανάθεση του έργου από τις Περιφέρειες θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων».