Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Μέγαρα.
Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την παροχή στήριξης για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πτηνοτροφική μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής, η οποία ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στα Μέγαρα το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.
«Για όσο κρατήσει αυτή η αναταραχή θα υπάρχει μία όχι ευκαταφρόνητη στήριξη από το κράτος για να σας βοηθήσουμε στο κοστολόγιο σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Όπως ξέρετε, από αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μία επιδότηση της ενέργειας από το κράτος για όλες τις παραγωγικές μονάδες, για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία πιστεύω ότι θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι, ως το 50% της αύξησης της ενέργειας», ανέφερε.
«Οπωσδήποτε θα υπάρχει μία επιβάρυνση, γιατί αυτό είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες μεταβολές που είχαμε στις τιμές του φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι αυτή η μεγάλη αναταραχή θα κρατήσει τους πρώτους μήνες του έτους και μετά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια καθώς και το κόστος παραγωγής.
«Εμείς θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε -και υπάρχει πια το πλαίσιο- να κάνετε επενδύσεις στην αυτοπαραγωγή. Ουσιαστικά να επενδύσετε σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για τις δικές σας ανάγκες, στις στέγες και σε χώρους που διαθέτετε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με την οικογένεια που έχει το «Αγρόκτημα Μουστάκα».
«Υπάρχει πια το νομικό πλαίσιο το οποίο σας επιτρέπει να το κάνετε και νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία μεσομακροπρόθεσμα θα μπορέσει να σας εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από εισαγόμενη ενέργεια, η οποία όμως -όπως βλέπετε- μπορεί να έχει πάρα πολλές αρνητικές αυξομειώσεις», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, αναφέρθηκε ό Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. «Η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία είναι απ’ αυτες τις εκτροφές που είναι πολύ εντατικές, οπότε προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί την ευζωία των ζώων, όπως αναφέρατε βιολογική γεωργία και ελευθέρας βοσκής». «Υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν επιδοτήσεις που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν την μετάβαση», συμπλήρωσε.
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ αρμόδιος για Αγροτική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας και Ευάγγελος Λιάκος και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.
Το «Αγρόκτημα Μουστάκα» αποτελεί μέρος της εκτεταμένης πτηνοτροφικής, κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή των Μεγάρων, όπου δραστηριοποιούνται σχεδόν 270 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, η δυναμικότητα των οποίων υπερβαίνει τα 1,15 εκατομμύρια αυγοπαραγωγά ζώα.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη (1 Ιουνίου) στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, «το συλλαλητήριο γίνεται ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των εταιριών, αφού σήμερα πληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπουμε το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται, χωριά ολόκληρα να περικυκλώνονται από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στο χωριό Καλαμιά τα φωτοβολταϊκά έχουν κυριολεκτικά κυκλώσει τα σπίτια και φτάνουν μέχρι τις αυλές κάνοντας αφόρητη την ζωή των κατοίκων.
Επίσης το όρος Βέρμιο θα το γεμίσουν ανεμογεννήτριες. Φτιάχνουν αιολικό πάρκο στα 100 μέτρα από την λίμνη του φράγματος Μεσοβούνου. Όλες αυτές οι κατασκευές είναι τεράστιες και έχουν ημερομηνία λήξης. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε δάση από ερείπια αυτών των κατασκευών όπως υπάρχουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επιβάλλεται να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων που πλήττονται από ορισμένα έργα ΑΠΕ που γίνονται στην περιοχή μας. Η ανεξέλεγκτη πορεία των ΑΠΕ επηρεάζει τους βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι είναι στο χείλος του γκρεμού και δυσκολέυονται να επιβιώσουν.
Επιπλέον με βάση το Νόμο 4951/2022 οι εταιρείες των ΑΠΕ, έχουν το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης γης συνολικά ίσης με το 20% του γηπέδου της εγκατάστασης που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει πλήρως το φωτοβολταϊκό. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου σε βάρος των αγροτών που μπορεί εν μια νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους.
Είναι άλλη μια πλευρά της «πράσινης ανάπτυξης» που την έχουμε ήδη νιώσει στο πετσί μας με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πανάκριβο πετρέλαιο, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Καλούμε τους αγρότες να μην αποδεχτούν αυτούς τους σχεδιασμούς και με τον οργανωμένο αγώνα να τους ανατρέψουν. Να μην δεχτούμε να καταπατηθούν τα βουνά, οι πλαγιές και οι κάμποι της χώρας για τα κέρδη των λίγων.
Απαιτούμε:
- Όχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές Καλαμιάς, Γαλατινής και Ξινού Νερού.
- Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Μπούρινο και στο Λέχοβο.
- Να εκπονηθεί συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά και φωτοβολταϊκα πάρκα, από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
- Να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.
- Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπολοίπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε αγροτικές γεωτρήσεις, σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες».
Τις ίδιες ημερομηνίες που τελείωναν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια φέτος δεν έχει ανοίξει το σύστημα ακόμα, αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Και προσθέτει: «Κοντεύουμε αισίως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ο Έλληνας αγρότης παρακολουθεί με απορία, αν όχι με αγανάκτηση, την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής και έγκυρης ενημέρωσης, αναφορικά με τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2023.
Αντ’ αυτού και κατά την πάγια επικοινωνιακή τακτική, που με προσήλωση και συνέπεια, ακολούθησε η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ για μια ολόκληρη τετραετία, ο Έλληνας αγρότης μαθαίνει, μόλις σήμερα, για «συσκέψεις» και «συναντήσεις», υπηρεσιακών και «μη» παραγόντων, που «μοχθούν στο και πέντε» για την «εξεύρεση λύσης».
Την ίδια στιγμή που το «αφήγημα» της ΝΔ, αναφορικά με το ΟΣΔΕ «για πρώτη φορά στα χέρια του Δημοσίου», τείνει να πάρει ανεκδοτολογικές διαστάσεις, όταν οι «πρώην και οι νυν αυτόκλητοι σωτήρες» του ΟΣΔΕ διαγκωνίζονται, σε συνθήκες πλήρους διάλυσης του συστήματος, για να πάρουν το καλύτερο «μερίδιο από το κουφάρι του», διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, «διατυμπάνιζε» ότι «άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2023».
Και όλα αυτά, με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρως απαξιωμένο και υποβαθμισμένο, χωρίς λειτουργικό και αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα,με διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και επιλεκτικές απευθείας αναθέσεις για λειτουργίες που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ, με διαρκώς προβληματικές και εκτός θεσμικού και χρονικού πλαισίου πληρωμές, συνεχείς αλλαγές της Διοίκησής του, καρατομήσεις των «ανεπιθύμητων» στελεχών του και συστηματική αποδυνάμωσή του.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μια ακόμα «ψηφίδα» στο «μωσαϊκό» της, συνολικά, αποτυχημένης αγροτικής πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, εάν δεν σχετίζονταν, καταρχάς με την πλήρη «συσκότιση» των αγροτών, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, που εισάγει η νέα ΚΑΠ (και εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ε.Ε. εδώ και 5,5 μήνες) για τη λήψη των ενισχύσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Οικολογικών Σχημάτων και μάλιστα σε μια εποχή που το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά απολύτως αναγκαία την εξασφάλιση της ρευστότητας της αγροτικής δραστηριότητας. Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες σε οικονομική δυσχέρεια η οποία προβλέπεται να ενταθεί:
- από την μη απόδοση της «κάρτας αγρότη», με το πρόσχημα πως οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς επιδοτήσεις που αυτοί θα λάβουν
- από την αδυναμία σύναψης συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας
- από τα προβλήματα που δημιουργεί στην κατανομή των δικαιωμάτων
- από τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ,
- τις καθυστερήσεις στους διασταυρωτικούς ελέγχους,
- και κυρίως, θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ενισχύσεων και
- επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο των δυσθεώρητων, επαπειλούμενων προστίμων από τις «καιροφυλακτούσες», αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μακριά από μικροκομματικές εμπάθειες και εμμονές και με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, είχαμε έγκαιρα και κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, για τον «κατήφορο» του ΟΣΔΕ, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε.
Το ίδιο κάνουμε και τώρα, αλλά διαπιστώνουμε, με θλίψη, ότι η αλαζονεία και η έπαρση που χαρακτηρίζει τη ΝΔ συνολικά, λόγω των αποτελεσμάτων του Μαΐου, δεν της επιτρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το ΟΣΔΕ, έστω και την ύστατη στιγμή.
Για αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε ότι, με την ψήφο του αγροτικού κόσμου και συνολικά του ελληνικού λαού στις 25 Ιουνίου, θα χτίσουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα ΟΣΔΕ στην «υπηρεσία» των αγροτών μας, με διαφάνεια και λογοδοσία, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές και βέβαια με πραγματικό και ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα».
Αλλαγές ανακοίνωσε στο ΟΣΔΕ του 2023 ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η υποβολή Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 γίνεται στο Gov.gr που είναι το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο μετά την παραίτηση Γεωργαντά και την προκήρυξη εκλογών τα πράγματα αλλάζουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Επίσης μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μιλάει σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε την Τρίτη (6 Ιουνίου), έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για την «πίεση του χρόνου» και εξέφρασε τις ανησυχίες που έχουν όλοι για το χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση της Λάρισας και μίλησε για απλοποίηση και ισονομία της διαδικασίας.
Όπως τόνισε ο κ. Σημανδράκος, «το σύστημα το οποίο διαμορφώνεται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να μπορούν να πραγματοποιήσουν δική τους αίτηση ΟΣΔΕ αλλά πάντα με την εποπτεία και τον περιορισμό που θα θέτουν τα πρωτόκολλα του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Άρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αυτό το κάνει όπως υποστηρίζει «προς όφελος των αγροτών».
Μάλιστα ο κ. Σημανδράκος μίλησε για μια «νέα εποχή» που αφήνει πίσω τις παλαιότερες αναχρονιστικές ρυθμίσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος (δεν ξεκαθάρισε όμως αν τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο ή τις αποφάσεις των προκατόχων του για μετάβαση του ΟΣΔΕ στο Gov.gr που ήταν μια κυβερνητική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).
Στο μεταξύ σύσκεψη θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Τετάρτη (7 Ιουλίου), στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, θα εξετάσουν τα τεχνικά θέματα για τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τις όποιες αλλαγές θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός.
Η Ελλάδα δεν κατάθεσε αίτηση για στήριξη αποζημίωση ή ενίσχυση λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως ζήτησε η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, τονίζει ο κ. Θωμάς Μόσχος, Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).
Θυμίζουμε ότι ποσό 250 εκατ. ευρώ από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης ανακοίνωσε - στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ - ότι θα διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ξηρασία και τις πλημμύρες, στις παραπάνω χώρες μετά από σχετικό αίτημα που κατάθεσαν οι κυβερνήσεις τους (ίδια στάση είχε η χώρα μας και στο θέμα των ουκρανικών εξαγωγών).
Ο κ. Θωμάς Μόσχος αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την Τρίτη (31/5) ολοκληρώθηκε το συνέδριο βίο-οικονομίας και συνεργασίας, στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο είχε σκοπό να αναλύσει και αναδείξει την επιτυχημένη λειτουργία συνεταιρισμών, οι οποίοι λειτουργούν με κυκλική οικονομία ανά την ΕΕ με σκοπό τα επιτυχημένα αυτά παραδείγματα να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στο παρόν αλλά και το μέλλον ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα την οποία οδεύουμε στην ΕΕ.
Τα κυρία συμπεράσματα είναι:
- Τα μεγέθη των αγροτικών - κτηνοτροφικών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος.
- Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού σε αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες θα ενταθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην παραγωγή.
- Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων θα μειωθούν.
- Αυτήν την στιγμή το 81% των αγροτών κάνει και δεύτερη δουλειά ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει.
- Οι επενδύσεις σε κυκλική οικονομία είναι απαραίτητες τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την νέα ΚΑΠ.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Το 86% των αγροτικό επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση το 81% των αγροτών φαίνεται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή. Αν αναλογιστούμε ότι αυτήν την στιγμή ο μέσος όρος αγροτών στην ΕΕ είναι 1,7% σε περίπτωση που χάσουμε το 81% ο αριθμός αυτός θα πέσει στο 0,3% που σημαίνει ότι το 0,3% θα πρέπει να ταΐσει το υπόλοιπο 99,7%.
Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο οι αγρότες θα πρέπει:
1. Να επενδύσουν στην σύνδεση επιστήμης - παραγωγής ώστε να γίνουν παραγωγικοί, αποδοτικοί και ποιοτικοί,
2. Να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πώλησης ώστε να κερδίσουν από την υπεραξία των προϊόντων, καθώς τα καθαρά κέρδη τους μόνο από την παραγωγική δραστηριότητα θα μειωθούν συστηματικά.
3. Να μειώσουν το κόστος παραγωγής με συνεργασίες και με άλλους κλάδους όπως πχ μαζική αγορά καύσιμου, μαζική αγορά πρώτων υλών κτλ
4. Να εντάξουν στο δυναμικό τους επιστήμονες και συνεργασίες με πανεπιστήμια ή ινστιτούτα ώστε να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες που έχουν λόγο κλιματικών συνθηκών ή μεθόδων παραγωγής
5. Να επενδύσουν σε γεωργία και κτηνοτροφία ακρίβειας ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί
6. Να επενδύσουν σε νέες μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης
7. Να επενδύσουν σε κυκλική οικονομία ώστε να αυξήσουν τα έσοδα τους από υπολείμματα τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται οικονομία κλίμακας
8. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τεχνικές σχολές αγροτών, ώστε να μπορούν βγαίνουν απόφοιτοι με κάποια βασική τεχνογνωσία πάνω στην πρωτογενή παραγωγή και με την συνεργασία ειδικών επιστημόνων αργότερα να μπορούν να παράγουν αποδοτικά και ποιοτικά.
9. μεταξύ άλλων πρόταση μας στο συνέδριο και την ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος, τύπου Έρασμος, ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να μπορούμε να επισκεφτούμε επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων στην ΕΕ. Έτσι θα κατανοήσουμε πως ακριβώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες και πως επιτυγχάνουν τρεις φορές καλύτερη αποδοτικότητα. σε σχέση με τις δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Από τις συζητήσεις με αξιωματούχους αλλά και μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής αυτό που καταλάβαμε είναι ότι η πρωτογενή παραγωγή δεν θα συρρικνωθεί (σε παραγωγές, αποδόσεις κ.α.) αλλά θα συγκεντρωθεί σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες αν δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα (όπως ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς) θα βρεθούν προ ... εκπλήξεων, αφού μεγάλες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή και να εκτοπίσουν τις μικρές παραγωγικές μονάδες».
Περισσότερα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα ζήτησαν οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου 2023.
Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του γεωργικού αποθεματικού για τις περιφέρειες και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, υιοθετώντας παράλληλα μια ευέλικτη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας και των εισροών στους γεωργούς και στους παραγωγούς τροφίμων, οι προκλήσεις που θέτουν για τους γεωργούς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη, καθώς και προβλήματα συγκεκριμένων περιφερειών και τομέων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, της κτηνοτροφίας, των φρούτων και του ερυθρού οίνου.
Συσκευασία τροφίμων
Βασιζόμενοι στις πληροφορίες της Προεδρίας και της Επιτροπής, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις σχετικές με την ασφάλεια και τη σπατάλη των τροφίμων πτυχές του προτεινόμενου κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος αποσκοπεί να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται στην ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων.
Όσον αφορά τον στόχο της πρότασης να μειωθούν σημαντικά οι συσκευασίες και η σπατάλη τροφίμων, οι υπουργοί προσδιόρισαν τους βασικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Τα κράτη μέλη εξέτασαν επίσης τον βαθμό στον οποίο η επαναχρησιμοποίηση, η επαναπλήρωση και η ανακύκλωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και για την αύξηση της κυκλικότητάς τους, και συζήτησαν σχετικές συνδέσεις με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
«Οι συσκευασίες τροφίμων και ποτών διαδραματίζουν μεν ζωτικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση των προϊόντων για τους καταναλωτές, αλλά συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων συσκευασίας στην ΕΕ. Σήμερα ζητήσαμε μια ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συσκευασιών και της σπατάλης τροφίμων, η οποία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Peter Kullgren, Υπουργός Γεωργίας της Σουηδίας.
Άλλα θέματα
Επίσης θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η σημασία της εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, η ανάγκη οι αποφάσεις για την κατανομή των κονδυλίων μέσω του γεωργικού αποθεματικού να είναι διαφανείς και να βασίζονται σε κανόνες και σε δεδομένα και η σημασία της διατήρησης της σταθερότητας της εσωτερικής αγοράς.
Επίσης οι υπουργοί της ΕΕ έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ - Αυστραλίας, την επικείμενη διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και των υπουργών της Αφρικανικής Ένωσης, την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων, τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων για τη στήριξη των γεωργών της ΕΕ και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη.
Ελληνική παρουσία
Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ιωάννης Γκίκας, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Τσακίρη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, σχετικά με την «κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία», επισήμανε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί από τις κρίσεις των τελευταίων ετών είναι η υπέρμετρη επιβάρυνση και συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους. Επίσης, οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις».
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κ. Γκίκας, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια επιβίωσης των αγροτών στην Ουκρανία και την ικανοποίηση για την παράταση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, τόνισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σημαντικές επιβαρύνσεις στην εγχώρια αγορά των όμορων με την Ουκρανία κρατών-μελών (περιλαμβάνει και την Ελλάδα;).
Επισήμανε ότι οι διαταραχές στις εμπορικές ροές, το αυξημένο κόστος παραγωγής, των ελλείψεων στα λιπάσματα, των προβλημάτων στις μεταφορές, αλλά και η περιορισμένη δυνατότητα ρευστότητας για τις αναγκαίες επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τις ηγεσίες και διοικήσεις των κρατών μελών. Σημείωσε ότι κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους.
Επίσης, τόνισε ότι κάθε στήριξη οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις. Τέλος, ανέφερε ότι, επειδή η κρίση που βιώνουμε είναι πολυ-παραγοντική και αφορά σε αρκετούς τομείς ενωσιακής πολιτικής, προκαλώντας άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης.
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (26/5) το μεσημέρι, η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωγαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη διάρκεια των 15 μηνών που είχα εγώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σε όλη την τετραετία και από τους προκατόχους μου έγινε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είχε θετικό αποτύπωμα στους αγρότες, οι οποίοι σε πολύ υψηλά ποσοστά στήριξαν την κυβέρνηση της ΝΔ στις εκλογές.
Οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα είναι πολλές και χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία προς το μέλλον».
Από την πλευρά του ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε:
«Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού μας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα μας πέφτει η ευθύνη να μπορούμε να στηρίξουμε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους. Ξέρω ότι αυτό το μήνα που θα είμαι μαζί σας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν κάποιες ιδέες.
Θα εργαστώ λοιπόν με τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουμε τους στόχους του ΥπΑΑΤ. Θέλω τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, να μην εμποδίσουμε τίποτα από αυτά που γίνονται. Η θέση μου - όπως γνωρίζετε - είναι έξω από τα κόμματα. Θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είμαι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη άποψη».
Ο κ. Γεώργιος Τσακίρης είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως τις νέες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η παράδοση παραλαβή του Υπουργείου θα γίνει την Παρασκευή (26/5) στις 15:00 το μεσημέρι, στο ΥπΑΑΤ.
Βιογραφικό Υπουργού
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1973), Διδάκτωρ Μηχανικός του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Southampton Αγγλίας (1977) στην επιστημονική περιοχή των Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Ειδικός επιστήμονας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1980-1984), Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ (1984-1988). Καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ, από το 1988.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Χωροχρονική Εξέλιξη Υδρολογικών Φαινομένων
Στρατηγικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων
Ανάλυση Ξηρασίας και Διαμόρφωση Μέτρων Αντιμετώπισής της
Πλημμύρες και Σχεδιασμός Περιβαλλοντικά Αποδεκτών Υδατορευμάτων
Ανάλυση Διακινδύνευσης Ακραίων Υδρολογικών Γεγονότων
Επαγγελματικά ενδιαφέροντα
Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ECOWARM) (1986–1992)
Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) (1986-2007)
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων (EWRA) (2002- )
Εθνικός εκπρόσωπος της International Association Hydrological Sciences (IAHS) (2001- )
Υπεύθυνος Έκδοσης του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Water Resources Management (1986- )
Πως έγινε η επιλογή του νέου Υπουργού
Τρία ονόματα έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων για την θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αρχικά είχαμε τον καθηγητή και πρώην υπουργό, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μέχρι το προηγούμενο 24ωρο ήταν το μεγάλο φαβορί. Κατά τις συζητήσεις όμως έθεσε όρο να παραμείνει στην θέση του ΥπΑΑΤ και μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που δεν έκανε αποδεκτό το Μαξίμου. Στη συνέχεια είχαμε την πρόταση για τον Σπυρίδων Κίντζιο, Πρύτανη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) αλλά υπήρξε πάλι διαφωνία από το Μαξίμου. Τρίτη επιλογή - πρόταση Ανδρουλάκη - ήταν του κ. Γεώργιου Τσακίρη, η οποία έγινε τελικά αποδεκτή από τα κόμματα.
Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση
Χθες Πέμπτη (25/5) ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ως Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η εξής:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:
ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ
Νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της Κυριακής (22/5/2023).
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, με ενσωματωμένο το 99,61% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και συμμετοχή 60,92% επί των 8.850.351 εγεγραμμένων, τα ποσοστά των κομμάτων που πηγαίνουν στη Βουλή έχουν ως εξής:
ΝΔ: 40,79% και 146 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% και 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,46% και 41 έδρες
ΚΚΕ: 7,23% και 26 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,45% και 16 έδρες
«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Να ξεκινήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να καταθέτουν αιτήσεις διατήρησης πιστοποίησης για το 2023 ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως αναφέρει καλούνται τα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκαν βάσει της αρ. 11096/18.02.2022 «Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022 - 2027» κι επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2023, να επισυνάψουν έως τις 12/5/2023 στην σχετική εφαρμογή (εδώ) τα εξής:
Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης έναρξης της υποβολής των ΕΑΕ 2023 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό «Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου»)
Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου».
Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ, η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μαξίμου με ηγεσία του ΥπΑΑΤ και ασκήθηκαν ισχυρές «πιέσεις» για να ανοίξει με οποιοδήποτε τρόπο το ΟΣΔΕ του 2023 πριν από τις εκλογές.
Όλα ξεκίνησαν από ένα ερώτημα που είχα απευθύνει προσωπικά στον τότε Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για το εάν οι αγρότες στην ΕΕ πληρώνουν για τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Η απάντηση του Επιτρόπου ήταν ότι «όχι την κάνουν δωρεάν». Αυτή η απάντηση εκείνη την εποχή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στους αγρότες της χώρας μας. Έτσι οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για να κάνουν οι αγρότες δηλώσεις ΟΣΔΕ δωρεάν ή με λιγότερα χρήματα.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια είναι ορατό ότι η προσπάθεια «αλλαγής» του τεχνικού συμβούλου του παρελθόντος με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr δεν είχε θετική κατάληξη (όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος).
Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ ότι από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2013, τελικά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να τρέξει πριν από τις εκλογές.
Επί εποχής υπουργείας Λιβανού ξεκίνησαν οι διεργασίες με κυβερνητικές εντολές να υπάρξει η αλλαγή του καθεστώτος και να πάει το ΟΣΔΕ στην πλατφόρμα του gov.gr. Την τότε εποχή υπήρξε κόντρα μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, με το πρώτο να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τρέξει η πλατφόρμα και το δεύτερο να επιμένει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Τελικά το ΟΣΔΕ του 2021 με πολιτική απόφαση του τότε υπουργού παρέμεινε στον τεχνικό σύμβουλο για να τρέξει.
Στην συνέχεια άλλαξε ο υπουργός και ήρθε στο ΥπΑΑΤ ο Γεωργαντάς. Επί των ημερών του συνεχίστηκε η αλλαγή και το πέρασμα στο gov.gr για το ΟΣΔΕ του 2022. Και επειδή στην αρχή υπήρξαν καθυστερήσεις στο να τρέξει το σύστημα (που μετά διορθώθηκαν) τελικά και πάλι με πολιτική απόφαση δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η τεχνική υποστήριξη. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχαν τους κατάλληλους μηχανισμούς και προγράμματα για να τρέξουν τον «κώδικα».
Εδώ όμως υπάρχει και μια βασική λεπτομέρεια ο «κώδικα» του 2022 δεν μπορεί να τρέξει το ΟΣΔΕ του 2023 λόγω των αλλαγών της νέας ΚΑΠ. Όπως φαίνεται όλες οι επιλογές που πήρε το ΥπΑΑΤ τα τελευταία χρόνια έφεραν λάθος αποτελέσματα.
Όλα αυτά τα προβλήματα τα ζούνε οι αγρότες στην καθημερινότητά τους, με λάθη σε πληρωμές και στους ελέγχους. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες για μειωμένα ποσά και κουτσουρεμένες πληρωμές. Μιλάμε όμως για ενισχύσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των αγροτών, που σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής (λόγω πολέμου και ... άλλων κρίσεων) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην ύπαιθρο.
Το αν θα χαθούν χρήματα ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Η κατάσταση όμως είναι ακόμη πιο δύσκολη και λόγω της προεκλογικής περιόδου, επειδή κανείς πολιτικός δεν θέλει να πάρει αποφάσεις για κάτι. Η «πυρηνική βόμβα» του ΟΣΔΕ και της νέας ΚΑΠ φαίνεται να πέφτει στα χέρια του επόμενου υπουργού ΑΑΤ. Είδομεν.
Άλλωστε έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει και η λύση η αίτηση ΟΣΔΕ 2023 να γίνει ακριβώς όπως και αυτή του 2022 και στη συνέχεια να υπάρχουν «βελτιώσεις», αφού για ένα εξάμηνο θα παραμένει ανοικτό το σύστημα. Πληροφορίες από ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει πλατφόρμα από 15 Μαΐου.
Με πολλά τεχνικά προβλήματα άνοιξε τελικά η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» από την περασμένη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είχε αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί ένα κρας τεστ, δεδομένου ότι κριτήριο ένταξης βάσει του οδηγού του προγράμματος είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης και άρα οι σχεδιαστές της πλατφόρμας θα έπρεπε να αναμένουν μαζικές αιτήσεις από την πρώτη ημέρα.
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που αφορά αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος, ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), «το πρόβλημα είναι οι απορρίψεις στις αιτήσεις που θα καταθέσουν οι αγρότες. Πρέπει να τονίσουμε ότι το σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) δεν έχει νόημα για τους αγρότες γιατί έχουν συγκεκριμένη αρδευτική περίοδο. Για να γίνει δεκτό όμως αίτημα για φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ και εκεί θα υπάρξει πρόβλημα.
Εμείς είχαμε ζητήσει τα αγροτικά φωτοβολταϊκά να έχουν μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 20 kW αλλά τελικά το ΥΠΕΝ έβαλε μέχρι 10,8 kW. Είναι θετικό που έδωσε το δικαίωμα οι αγρότες να καταθέτουν αίτηση φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία. Αλλά θα έπρεπε να υπήρχε και η φράση «όλα τα αιτήματα από αγρότες που έχουν προϋπολογισμό έως 30 εκατ. ευρώ να πάρουν έγκριση». Μόνο τότε θα είχε ουσία το πρόγραμμα και θα έφερνε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στον αγροτικό τομέα».
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET (εδώ).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15 €/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.
Την Τετάρτη (3/5/2023) έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη, μεταξύ της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΕΘΕΑΣ, με θέμα την εφαρμογή του Κανονιστικού Πλαισίου του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, για να μπορέσει να ξεκινήσει η κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Θέση της ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξεδωσε, είναι η άμεση έκδοση μιας ολοκληρωμένης αρχικής εφαρμοστικής απόφασης, ώστε να έχουμε ομαλή έναρξη της εφαρμογής της ΚΑΠ για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 από τους αγρότες.
«Είναι ανάγκη το πλαίσιο να είναι σαφές με την έναρξη όσον αφορά για τις Αιρεσιμότητες, την Αναδιανεμητική και τα Οικολογικά Σχήματα, τα οποία πρέπει κατά την ΕΘΕΑΣ να συνδέονται με τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα τομεακά προγράμματα και τους ΟΕΦ», τόνισε.
Από την άλλη όμως το ΥπΑΑΤ ζητάει από την Κομισιόν να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων στα Οικολογικά Σχήματα. Πως μπορεί να υπάρξει σαφές πλαίσιο για δράσεις που προβλέπεται να τροποποιηθούν είναι το ερώτημα.
Πάντως, κατά την σύσκεψη, τόσο ο υπουργός κ. Γεωργαντάς όσο και ο υφυπουργός κ. Στύλιος, δήλωσαν πως θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις και βελτιώσεις για να εξετασθεί ο τρόπος ώστε να περιληφθούν στη σχετική απόφαση.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κάποιοι αναζητούν σωσίβιο για να γλιτώσουν από το «ναυάγιο» που έρχεται. Το ερώτημα είναι αν πριν ή μετά τις εκλογές θα μάθουν οι αγρότες τι θα εισπράξουν στο τσεκ του 2023.
Στην ανάγκη μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται από 26 έως 29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η απάντηση είναι μία: Τεχνολογία. Πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια. Η λεγόμενη ευφυής γεωργία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλους η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί η επισιτιστική κρίση. Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, όσο της κλιματικής. Μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Το στοίχημα έχει γίνει κατανοητό, όμως μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί».
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. «Εάν υπάρξει κάλυψη των αναγκών μέσα από την αυτοπαραγωγή θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα: Ενεργειακή αυτονομία και υδάτινοι πόροι. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, κι αυτό θέλει πολύ δουλειά. Τα συνεργατικά σχήματα είναι ο τρόπος. Πρέπει να ενισχύεται ο αγρότης, βάσει του τι παράγει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, στην ίδια συζήτηση, ο Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Maciej Golubiewski, σημείωσε ότι η πράσινη συμφωνία έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις. Ενώ πρόσθεσε: «Ο γενικός προσανατολισμός του «Green Deal» είναι ότι χρειάζεται να συνεχισουμε να υλοποιούμε αυτή την ατζέντα. Ως ΕΕ κατανοούμε ότι σε ότι έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, ζητούμε περισσότερες μελέτες για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι. Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά.
Να δώσουμε την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να δαπανήσουν χρήματα βάσει των κατευθυνόμενων οδηγιών, αλλά εκπονώντας και τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. Εκφράζω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αγρότες. Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις νέες γενιές. Όλοι οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινητροδοτούνται ώστε να κινούνται με βάση τις απαιτήσεις τους. Καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να κατανείμουμε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα κριτήρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για την προσπάθεια της ως προς την προστιθέμενη αξία και τη χρήση της τεχνολογίας»
Ακόμη δεν ξεκίνησε η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα και θέλουμε να τα αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα δείγμα για το τρόπο που γράφηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας Γεν. Γρ. του ΥπΑΑΤ (εκπροσωπώντας τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Απριλίου, που έγινε στο Λουξεμβούργο, ζήτησε για τα οικολογικά προγράμματα να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων.
Πιο αναλυτικά οι θέσεις του ΥπΑΑΤ αφορούσαν:
«Κατάσταση των αγορών ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία»
Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Μπαγινέτας, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τη δυσανάλογη επιβάρυνση στα όμορα κράτη μέλη στην Ουκρανία και κατανοεί τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των αγροτών τους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν βιώσιμη λύση τα μονομερή εθνικά μέτρα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων και παραμένει θετική σε προτάσεις δράσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των διαδρόμων αλληλεγγύης.
Τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για τρεις λόγους:
- αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στα 5 όμορα κράτη μέλη,
- εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα, καθώς αυτές οι ποσότητες πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν εγκαίρως στις χώρες που τις χρειάζονται και
- στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.
Συνοψίζοντας ανέφερε ότι οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την άμεση ανακούφιση των όμορων κρατών μελών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ - Τρέχουσα κατάσταση»
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων υπογράμμισε τη σημασία και την κρισιμότητα του αποτελεσματικού και έγκαιρου συντονισμού όλων των συναρμόδιων εθνικών Υπηρεσιών και φορέων καθώς και της συνεχούς ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης των γεωργών για τη σύνδεση του εισοδήματός τους με την πράσινη μετάβαση και ιδιαίτερα των οικολογικών προγραμμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι η εντατική προσπάθεια των εθνικών αρχών προσκρούει στα εμπόδια που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες κρίσεις, τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούν την ανάγκη για παροχή ευελιξίας και επικουρικότητας στα Κράτη Μέλη. Ειδικά για τα οικολογικά προγράμματα ζήτησε να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων. Συνοψίζοντας τόνισε «Με λίγα λόγια, προσήλωση στον στόχο με απλοποίηση των διαδικασιών», καθώς οι κίνδυνοι για την επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική κρίση επιτάσσουν γρήγορες αποφάσεις στη λήψη στοχευμένων μέτρων τη χρονική περίοδο που χρειάζονται.
«Κανονισμός σχετικά με την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα: γεωργικές και δασοκομικές πτυχές»
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενωσιακό πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, καθώς και με τον εθελοντικό χαρακτήρα του πλαισίου που θα λειτουργήσει ως κίνητρο, δημιουργώντας νέες πηγές για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Επιπλέον, επισήμανε ότι το σύστημα πιστοποίησης είναι αρκετά περίπλοκο, με διαδικασίες που, ακόμα και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο, φαίνονται ιδιαίτερα χρονοβόρες και τεχνοκρατικές, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους αγρότες. Ανέφερε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν κυρίως μικρής κλίμακας επιχειρήσεις με στενά περιθώρια κέρδους, τονίζοντας ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας ή των απορροφήσεων άνθρακα, αλλά θα πρέπει να διατεθούν επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.
«Συμπεράσματα σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές»
Τέλος, ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί και εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη βιοοικονομία. Συγχάρηκε την Προεδρία για την προτεραιότητά της να εστιάσει στον ρόλο της βιοοικονομίας στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τόνισε ότι η σύνδεση της βιοοικονομίας με τις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα στενή και αμφίδρομη, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου δίνοντας ώθηση στη δημιουργία πράσινων και καινοτόμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος.
Σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ευρωπαίων μελισσοκόμων για αναγραφή στην ετικέτα, τόσο των Κρατών Μελών όσο και των τρίτων χωρών προέλευσης, στην περίπτωση μειγμάτων, ωστόσο ζήτησε να αναγράφονται και τα αντίστοιχα ποσοστά προέλευσης των ποσοτήτων μελιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.
Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.
Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).
Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.
Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021
Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».
Με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, επιλύεται το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, στις 11/4/2023, περιλαμβάνεται το άρθρο 9 της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται ότι:
«Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η πτηνοτροψική εγκατάσταση λειτουργεί συνεχώς,
β) οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι νομίμως υφιστάμενες ή έχουν υπαχθεί στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί αυθαίρετης δόμησης,
γ) ο φορέας λειτουργίας της πτηνοτροψικής εγκατάστασης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών ... ».
Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.
Φορτηγό με αυγά χωρίς σήμανση από τη Βουλγαρία εντόπισε και κατάσχεσε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.
Τα αυγά θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, την Κω και στο Ρέθυμνο.
Το φορτίο δεσμεύθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. σε φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, χθες Πέμπτη (6/4/2023), εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με φορτίο 302.400 αυγών, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν προς κατανάλωση στην ελληνική αγορά, εν όψει του Πάσχα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση.
Κατόπιν άμεσου συντονισμού που επετεύχθη μέσω της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ, Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΛΑΣ) διενεργήθηκε δέσμευση του φορτίου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, το φορτίο μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου που έφερε ελλιπή σήμανση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Η δεσμευθείσα ποσότητα των αυγών είχε προέλευση την Βουλγαρία και η διοχέτευσή τους στην Ελληνική αγορά θα λάμβανε χώρα σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα - Αττική, στην Κω και στο Ρέθυμνο.
Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά των παραβάσεων κανόνων εμπορίας και διακίνησης, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με κάθε αρμόδιο Φορέα, Ομάδες Εργασίας και λοιπές διωκτικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.
«Με έκπληξη ο Σκυριανός λαός και η κοινωνία της Εύβοιας πληροφορούνται ότι επανέρχεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Σκύρο, για τέταρτη φορά, με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία. Δρομολογείται και πάλι η έγκριση ενός αιολικού πάρκου 58 ανεμογεννητριών στη νότια Σκύρο», τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού ΑΑΤ.
Και πρόσθεσε: «Η πρώτη ήταν το 2006 για την εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων με 111 ανεμογεννήτριες. Η μη αποδοχή αυτής της πρότασης από την τοπική κοινωνία ήταν καθολική και εκφράστηκε με πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλεπάλληλα ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων, αντιδράσεις όλων των φορέων, ακόμη και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η δεύτερη ήταν το 2020, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποδέχτηκε τη πρόταση επικαιροποίησης της επένδυσης, ως προς τον αριθμό και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, διατηρώντας όμως τη συνολική ισχύ των 333 MW, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ.
Επανέρχεται για τρίτη φορά το αίτημα από την «Αιολική Νοτίου Σκύρου Α.Ε.» το Μάρτιο του 2022, με σκοπό την ένταξη της νέας πρότασης στις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, έχοντας παράλληλα μειώσει τον αριθμό των αιολικών πάρκων και των ανεμογεννητριών, αλλά γιγαντώσει τις διαστάσεις τους, αφού ουσιαστικά η ισχύς τους μειώνεται μόνο κατά 10%, δηλαδή από τα 333 στα 300 MW.
Απέσυραν το αίτημα για να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα και το επανέλαβαν ουσιαστικά για τέταρτη φορά, ακόμη και μετά από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων, όπως ο ΥΦΥΠΕΚΑ, από τον οποίο ζήτησαν να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προσφέρει μια προσωρινή προστασία αλλά υπάρχει πιθανότητα όταν εκδοθεί το απαιτούμενο Π.Δ. να ορίζει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι συμβατή με την προστασία της βιοποικιλότητας.
Αυτή τη φορά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας. Το όχι στη συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να είναι και πάλι ξεκάθαρο και αγωνιστικό. Οι ιδιαίτεροι λόγοι που οφείλουμε να αναδείξουμε είναι πολλοί με χαρακτηριστικότερες τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον (η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura) όσο και στον τουρισμό (όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί το γνωρίζουν καλά).
Έχοντας βρεθεί κι άλλες φορές κοντά στους κατοίκους που υπερασπίζονται το νησί τους συστρατεύομαι κι αυτή τη φορά στον αγώνα που κάνουν για να ανατρέψουν την άλωσή του».
Εκδόθηκε, στις 03/04/2023, το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).
Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη νομοθεσία υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις καθώς το ανώτατο όριο αδειών διαμονής αναφέρεται πλέον σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι ανά Νομό.
Επίσης τα όρια αδειών διαμονής είναι αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενώ έχουν τροποποιηθεί και οι στρεμματικές προϋποθέσεις (ΜΑΕ) για την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (ελιές 15 στρέμματα/εργάτη, θερμοκηπιακά κηπευτικά 2 στρέμματα/εργάτη κ.α.).
Επιπλέον έχουν προστεθεί νέοι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν την δυνατότητα να απασχολήσουν ΠΤΧ στις επιχειρήσεις τους, όπως εργάτες οικοδομής, τεχνίτες, τουρισμό κ.α. καθώς και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό.
Η ΚΥΑ καθορίζει ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών ανά είδος απασχόλησης (εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες, υψηλή ειδίκευση) συνολικά σε 167.925 άτομα, τα οποία κατανέμονται στην κάθε Περιφέρεια.
Από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76.7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες Αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στην χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.
Επίσης η ΚΥΑ καθορίζει την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης και ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο σε σχετικούς πίνακες.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, θα χρειαστούν εύλογο χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Τμήμα αδειών διαμονής), προκειμένου να ξεκινήσει η παραλαβή και η εξέταση υποθέσεων για εργάτες, καθώς όλες οι διαδικασίες περιλαμβάνουν στάδια, είτε με ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών είτε με φυσικό φάκελο, όπου ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας υποχρεούται να τα διασταυρώσει πριν την τελική έκδοση απόφασης.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Αγωνιώδης έκκληση των πτηνοτρόφων για άμεση επίλυση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων. Όπως υποστηρίζουν απειλείται με λουκέτο πάνω από το 50% των επιχειρήσεων.
Η νομοθετική λύση θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Βουλή για να μην υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδύσεων στα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης.
Όπως επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δημοσιοποιήσει την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος στο σύνολό του, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της χώρας μας.
Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι, ενώ, χάρη και στην εποικοδομητική στάση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την Ελληνική Πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.
Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων. Επίσης, δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ’ αυτών.
Ο κλάδος έχει θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψιν του ίδιου του Πρωθυπουργού και, ασφαλώς, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και επείγουσες προτεραιότητες στο κυβερνητικό και στο νομοθετικό έργο. Όμως, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει κι αυτό πλέον αποκτήσει τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας κοτόπουλο, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην Ελληνική Οικονομία περισσότερα από 1,2 δις ευρώ ετησίως.
Είμαστε, ως εκ τούτου, υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων, το 56% του κλάδου της πτηνοτροφίας θα βρεθεί εκτός αγοράς. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης – κάτι που προφανώς αρνούμαστε να πιστέψουμε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι, η μη συμπερίληψη της δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών θαλάμων στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο), μόνο τροχοπέδη αποτελεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς, ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής.
Απευθύνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά και με δεδομένη πλέον την ημερομηνία των εκλογών, αγωνιώδη έκκληση ώστε να κινηθούν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το καταστροφικό σενάριο για τον κλάδο – ένα σενάριο που νομοτελειακά θα περιλαμβάνει λουκέτα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Με Αναφορά, που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, έφεραν στη Βουλή την επιστολή της «Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών» (ΠΕΟΠΠ) για τη διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.
Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Επιπλέον, πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα ποσά αυτά τους τελευταίους μήνες για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους που έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να αποδώσουν τον ΦΠΑ.
Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.
«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει επιτέλους να αδιαφορεί, και να αναζητήσει, σε διαβούλευση με τους παραγωγούς, δίκαιη και βιώσιμη λύση», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις επόμενες ημέρες θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων της Μεσσηνίας.
Στο μεταξύ, με παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, έρχονται αλλαγές στη νέα ΚΥΑ στα εξής σημεία:
1) ο ανώτατος αριθμός εισόδου μετακλητών ορίζεται πλέον ανά Περιφέρεια και όχι ανά Νομό για να υπάρχει κινητικότητα.
2) Λιγοστεύουν τα στρέμματα ανά εργάτη π.χ. στα ροδάκινα τα 24 στρέμματα γίνονται 10.
3) Η σχέση 10 στρέμματα πρός 1 εργάτη πολλαπλασιάζεται εάν δέν τον μετακαλέσεις για 12 μήνες αλλά για λιγότερους (για την συγκομιδή).
Πάντως υπάρχουν φαινόμενα στην Κρήτη με διακίνηση εγγράφων με τα οποία ζητούν χρήματα από εργάτες γης για να τους δώσουν άδεια και να φέρουν συγγενείς τους στην Ελλάδα. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ εργατών γης και αγροτών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ για ορισμό ανώτατου αριθμοί θέσεων εργασίας ανά Περιφερειακή ενότητα.
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργοδότες να καλούν εργαζομένους για τις επιχείρηση τους, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε το θέμα έχει απασχολήσει το σύνολο των αγροτικών φορέων ανά την επικράτεια, τονίζοντας επανειλημμένα ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.
Επιπλέον ενημερώνουμε ότι μέσα σε αυτό το τοπίο αβεβαιότητας, επιτήδειοι αποστέλλουν ψεύδη ενημέρωση και έντυπα σε υπηκόους τρίτων χωρών, που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα, με την υπόσχεση να φέρουν συγγενικά τους πρόσωπα από την χώρα καταγωγής τους, ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν ισχύει και εφιστούμε την προσοχή σε εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν αποσπάσει ήδη χρηματικά ποσά από ενδιαφερόμενους ΠΤΧ, χωρίς αντίκρισμα».