Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Yπόγραψε ο Σκυλακάκης απόφαση για απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκά

07/06/2024 10:38 πμ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την Απόφαση για τις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την Απόφαση για τις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Πρόκειται για μία Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι παράμετροι της υποχρεωτικής φύτευσης στις περιμετρικές ζώνες ή και στο εσωτερικό των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Μεταξύ αυτών των παραμέτρων είναι τα χαρακτηριστικά των φυτών (όπως το είδος και το ύψος αυτών), οι αποστάσεις από τα στοιχεία της εγκατάστασης, η διαδικασία έγκρισης και ελέγχου, με αυτοψία και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.

Στην Απόφαση προβλέπεται πως το ελάχιστο πλάτος αυτών των ζωνών φύτευσης είναι 10μ. για τα έργα μεγάλου μεγέθους, 8μ. για τα μεσαίου μεγέθους και 5μ. για τα μικρά έργα. Εάν το έργο καταλαμβάνει πάνω από 70 στρέμματα, απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής του, επιπροσθέτως της περιμετρικής.

Τα ελάχιστα ύψη δέντρων και θάμνων καθορίζονται στα 10μ. για μεγάλα και μεσαία έργα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, ειδη όπως η αμυγδαλιά, η ελιά, η δαμασκηνιά, η χαρουπιά κ.ά., ενώ στα μικρά έργα το ελάχιστο ύψος είναι 8μ.

Επισημαίνεται πως ο φορέας του έργου αναλαμβάνει την εγκατάσταση της βλάστησης και τη συντήρησή της για όλη τη διάρκεια του έργου.

Βασικό εργαλείο εξειδίκευσης του τρόπου φύτευσης για κάθε έργο είναι η φυτοτεχνική μελέτη, η οποία εντάσσεται στον φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τις ρυθμίσεις της νέας Υπουργικής Απόφασης βελτιώνεται η ένταξη των φωτοβολταϊκών σταθμών στο περιβάλλον και η διάθεση αποδοχής τους από τις τοπικές κοινωνίες».

Σχετικά άρθρα
09/09/2024 11:00 πμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net billing).

Η συγκεκριμένη απόφαση προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας, είτε μεμονωμένα είτε από κοινού.

Στο ΦΕΚ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής για την εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης με τα εξής μοντέλα συμψηφισμού:
α) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (ενεργειακός συμψηφισμός), ή
β) αυτοκατανάλωσης με δυνατότητα έγχυσης ή μη της πλεονάζουσας ενέργειας (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός), ή
γ) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός) ή
δ) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός).

Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10,8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10,8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Κόλλησαν οι αιτήσεις για net metering αγροτών

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το συγκεκριμένο ΦΕΚ ασχολείται με οικιακούς αυτοκαταναλωτές και το πρόγραμμα net billing. Από την άλλη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στρεβλώσεις με την κατάθεση των αιτήσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά με το σχήμα net metering.

Μετά την δέσμευση του κονδυλίου τωξν 30 εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγροτών. Όμως δεν προχωρούν οι αιτήσεις γιατί εμφανίζονται συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα.

Το ρεύμα που θα συμψηφίσει ένας αγρότης είναι για την άρδευση του χωραφιών του. Γιατί θα πρέπει να πάρει άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και από πολεοδομία για την έγκριση ενός οικίσκου (πολλά χωράφια έχουν αποθήκες) για να τα καταθέσει με την αίτηση. Επίσης για να χρησιμοποιήσεις το ρεύμα για άρδευση θα πρέπει να υπάρχει νερό άρα μιλάμε για γη υψηλής παραγωγικότητας. Τι να κάνει το ρεύμα σε ένα χωράφι άγονο ο αγρότης;

Ζητάμε να απλοποιηθεί η σχετική διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων».

Τελευταία νέα
09/09/2024 02:59 μμ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση μίας νέας ηλεκτρονικής παγίδας στα πλαίσια του προγράμματος LIFE eGymer. Οι ερευνητικές ομάδες του εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος υπό τον καθηγητή Χρήστο Αθανασίου και του εργαστηρίου Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπό τον καθηγητή Αθανάσιο Κοράκη συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ισπανία και την Σλοβενία για την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων παρακολούθησης του εντόμου, Lymantria dispar σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας των μέτρων διαχείρισης και στην προαγωγή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Εισαγωγικά στοιχεία

Η διαχείριση των πληθυσμών των εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για τις σύγχρονες πόλεις και κοινότητες. Οι έντονες αλλαγές στο κλίμα, η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα και η εξάπλωση νέων ειδών εντόμων, μέσω των παγκόσμιων δικτύων εμπορίου και μεταφορών, έχουν δημιουργήσει ένα σύνθετο και δυναμικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο που απαιτεί καινοτόμες λύσεις για την προστασία της αστικής και περιαστικής χλωρίδας. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης και καταπολέμησης των εντόμων, αν και αποδοτικές σε πολλές περιπτώσεις, συχνά περιορίζονται από την ανάγκη για συνεχή ανθρώπινη παρουσία και την έλλειψη ακριβούς και έγκαιρης πληροφόρησης. Στο σύγχρονο τεχνολογικό τοπίο, η ανάγκη για πιο αποτελεσματικά, αποδοτικά και βιώσιμα μέσα παρακολούθησης γίνεται επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηλεκτρονικές παγίδες αναδεικνύονται ως μια επαναστατική προσέγγιση που συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων, τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν τη συνεχή και ακριβή καταγραφή της παρουσίας και της δραστηριότητας των εντόμων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και τη στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η μείωση των απαιτούμενων ανθρωποωρών, η αυξημένη ακρίβεια στην αναγνώριση ειδών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων καταπολέμησης και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, η χρήση αυτών των τεχνολογιών ενισχύει την κατανόηση της οικολογικής δυναμικής των αστικών οικοσυστημάτων, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η διασύνδεση των ηλεκτρονικών παγίδων με το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η δυνατότητα άμεσης ανάλυσης των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν νέους δρόμους για την απομακρυσμένη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων. Οι παραπάνω καινοτόμες προσεγγίσεις δεν είναι μόνο αποτελεσματικές αλλά και οικονομικά αποδοτικές, καθώς μειώνουν την ανάγκη για συνεχή επιθεώρηση και παρέχουν τη δυνατότητα για πιο στοχευμένες και στρατηγικές επεμβάσεις.
Γενικότερα, η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση των εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτόμου και βιώσιμης διαχείρισης των οικοσυστημάτων μας. Καθώς οι τεχνολογίες αυτές συνεχίζουν να εξελίσσονται και να ενσωματώνονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης, αναμένεται να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για την προστασία της χλωρίδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Χρήση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση εντόμων σε δένδρα στο περιαστικό περιβάλλον

Πλεονεκτήματα της χρήσης ηλεκτρονικών παγίδων στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον

Οι ηλεκτρονικές παγίδες για την παρακολούθηση εντόμων προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τις καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία και τη διαχείριση των δένδρων και της χλωρίδας στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Συνεχής Παρακολούθηση

Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να λειτουργούν αδιάκοπα, παρέχοντας συνεχή παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων. Αυτό σημαίνει ότι οι χειριστές έχουν μια συνεχή ροή δεδομένων και μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τις αυξημένες συλλήψεις και να αντιδράσουν άμεσα με τα κατάλληλα μέτρα.

2. Ακρίβεια και Αξιοπιστία

Οι αισθητήρες και οι κάμερες υψηλής ανάλυσης παρέχουν ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα. Η χρήση τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης επιτρέπει την ακριβή ταυτοποίηση των ειδών εντόμων, μειώνοντας τα σφάλματα που μπορεί να προκύψουν από χειροκίνητες καταγραφές.

3. Άμεση Ανάλυση και Αντίδραση

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο σε κεντρικούς διακομιστές για ανάλυση. Αυτό επιτρέπει την ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες επιδημίες ή εξάρσεις πληθυσμών εντόμων, επιτρέποντας τη λήψη προληπτικών μέτρων πριν τα προβλήματα γίνουν ανεξέλεγκτα.

4. Μείωση Ανθρωποωρών και Κόστους

Οι ηλεκτρονικές παγίδες μειώνουν την ανάγκη για συχνές επισκέψεις και επιθεωρήσεις από ανθρώπινο προσωπικό στο πεδίο, εξοικονομώντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Η αυτοματοποιημένη παρακολούθηση επιτρέπει στους χειριστές να επικεντρώνονται σε άλλες κρίσιμες εργασίες.

5. Εξοικονόμηση Πόρων

Η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων μειώνει την ανάγκη για εκτεταμένες και συχνές επιθεωρήσεις, μειώνοντας έτσι τη χρήση καυσίμων και άλλων πόρων που θα απαιτούνταν για τις μετακινήσεις και τις χειροκίνητες επιθεωρήσεις.

6. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δεδομένων

Τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να αποθηκεύονται και να αναλύονται συστηματικά, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα των πληθυσμών των εντόμων και των τάσεων τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό επιτρέπει τη λήψη πιο ενημερωμένων και στρατηγικών αποφάσεων.

7. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Η στοχευμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση των εντομολογικών προβλημάτων συμβάλλει στη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων.

8. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση

Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να λειτουργήσουν και ως εκπαιδευτικά εργαλεία, παρέχοντας δεδομένα και πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και τη σημασία της διατήρησης των οικοσυστημάτων.

9. Ευκολία Ενσωμάτωσης σε Υφιστάμενα Συστήματα

Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης δασών και χώρων πρασίνου, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των οικοσυστημάτων.

10. Βελτίωση της Δημόσιας Υγείας

Η αποδοτική διαχείριση των εντόμων-εχθρών μπορεί να μειώσει την εξάπλωση εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE eGymer

Χρήση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση εντόμων σε δένδρα στο περιαστικό περιβάλλον

Το πρόγραμμα LIFE eGymer LIFE20 ENV/GR/000801 είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο. Το LIFE είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ αποκλειστικά αφιερωμένο στο περιβάλλον και την κλιματική δράση, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Ο κύριος στόχος του LIFE eGymer είναι να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα ενός καινοτόμου συστήματος παγίδευσης και παρακολούθησης του Lymantria dispar, ενός Λεπιδοπτέρου που προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο σε φυσικούς οικοτόπους όσο και σε ημιαστικές και περιαστικές περιοχές των πόλεων. Είναι πολυφάγο είδος που προσβάλλει τα δάση της βελανιδιάς στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική και αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα δέντρα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα (π.χ. αλλεργίες). Για την καταπολέμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα εντομοκτόνα, όπως και αεροψεκασμοί, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα. Το προτεινόμενο σύστημα του έργου συνδυάζει τις πλέον σύγχρονες λύσεις που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου, αλλά ενσωματώνει επίσης σύγχρονες τεχνολογίες για τη συνεχή παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους σε διάφορες χώρες και κλιματικές ζώνες της ΕΕ, όπου οι παραδοσιακές εφαρμογές είναι είτε ανέφικτες είτε/και οικονομικά μη βιώσιμες. Επιπλέον, στοχεύει στη μείωση των ποσοτήτων πλαστικού που σπαταλούνται στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και στη μείωση του συνολικού κόστους τους.
Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικής παγίδας για την παρακολούθηση του L. dispar σε δασώδεις και περιαστικές εκτάσεις, τη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την εφαρμογή βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου επιβλαβούς εντόμου, που περιλαμβάνουν την δημιουργία και αξιολόγηση νέων συσκευών παγίδων για τη σύλληψη τόσο των προνυμφών όσο και των ενηλίκων του εντόμου, οι οποίες θα βοηθήσουν στην μείωση του πληθυσμού τους καθώς και στην εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου παρεμπόδισης της σύζευξης των δύο φύλων (mating disruption), για τον αποτελεσματικό έλεγχο του L. dispar. Όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται μεταξύ των ετών 2022-2024 σε περιοχές της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Τέλος, στο πλαίσιο του έργου LIFE eGymer αναπτύχθηκε εφαρμογή με την ονομασία του έργου, όπου οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή με την είσοδο τους σε αυτή να ενημερώνονται για τις συλλήψεις του L. dispar σε Ελλάδα, Σλοβενία και Ισπανία. Συνολικά, τα αποτελέσματα του έργου θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του L. dispar.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με Επιστημονικό Υπεύθυνο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Αθανασίου υλοποιείται από έναν συνδυασμό πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας στην Σλοβενία και το Πανεπιστήμιο της Λιέιδα στην Ισπανία, εταιρειών, όπως η AIMPLAS - Plastics Technology Centre και η PROBODELT, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίοι συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, το LIFE eGymer επιδιώκει να επιτύχει μια σειρά από οφέλη, όπως η μείωση της χρήσης χημικών ουσιών για την αντιμετώπιση του L. dispar, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της υγείας των αστικών και περιαστικών οικοσυστημάτων, και στη παροχή πολύτιμων δεδομένων και γνώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων αντιμετώπισης για άλλα έντομα-εχθρούς στο μέλλον.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υποστηρίζει έργα που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική και κλιματική δράση και το Πράσινο Ταμείο. Η σημασία του LIFE eGymer είναι πολλαπλή. Πρώτον, εισάγει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την περιβαλλοντική διαχείριση, προωθώντας την καινοτομία. Δεύτερον, προωθεί βιώσιμες πρακτικές και μειώνει την εξάρτηση από χημικές ουσίες, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία. Τρίτον, συμβάλλει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Τέλος, με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα LIFE eGymer αποτελεί μια πρωτοβουλία που ενσωματώνει την τεχνολογία και την περιβαλλοντική διαχείριση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, προσφέροντας λύσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης και ελέγχου του L. dispar. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών παγίδων και προηγμένων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη, το πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για χημικά προϊόντα, στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στη βελτίωση της υγείας των αστικών και περιαστικών οικοσυστημάτων. Επιπλέον, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη συνολική περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής στις πόλεις.
(Το έργο LIFE eGymer έχει συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κωδικό έργου LIFE20 ENV/GR/000801).

Συγγραφείς:
Λαμπίρη Ευαγγελία Υπ. Διδάκτορας ΠΘ, Αγραφιώτη Παρασκευή Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΘ, Αθανασίου Χρήστος Καθηγητής Εντομολογίας ΠΘ

03/09/2024 08:09 πμ

Όπως τονίζει η ΠΟΓΕΔΥ, παρακολουθούμε άναυδοι, πολιτικούς να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, τις συναρμόδιες Υπηρεσίες να ψάχνονται και τους πολίτες να αναρωτιόνται στο τι έφταιξε.

Το φαινόμενο της μαζικής θανής τεράστιου αριθμού ψαριών στην Κάρλα έχει εξήγηση.

Οι πρόσφατα πλημμυρισμένες παραλίμνιες περιοχές της Κάρλας, ως αποτέλεσμα των περυσινών πλημμυρών (Ντάνιελ), αποτέλεσαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιαίτερα πετυχημένη απ’ ότι φαίνεται αναπαραγωγή των ψαριών που διαβιούσαν στη λίμνη Κάρλα και κυρίως των ειδών με κοινή ονομασία πεταλούδα Carassius gibelio και του γριβαδιού Cyprinus carpio που αναπαράγονται σε ρηχά παρόχθια νερά. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικά ψάρια του γλυκού νερού, ιδιαίτερα το πρώτο είδος, με μεγάλες αντοχές τόσο σε ψηλές θερμοκρασίες, όσο και σε χαμηλή περιεκτικότητα οξυγόνου.

Με την έναρξη της απομάκρυνσης των νερών των παραλίμνιων περιοχών από την Κάρλα και άρα με τη μείωση του υδάτινου όγκου της, επόμενο ήταν να αυξηθεί πολύ η ιχθυοφόρτιση της περιοχής (κιλά ψαριών / υδάτινο όγκο) και επομένως να δημιουργηθεί έλλειψη σε οξυγόνο (ακόμη και για τα ανθεκτικότερα ψάρια), σε μια ήδη επιβαρυμένη περίοδο (τέλος καλοκαιριού), μετά από παρατεταμένα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία.

Το φαινόμενο έγινε εντονότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές οι εκτάσεις φιλοξενούσαν πριν πλημμυρίσουν εντατικές αγροτικές καλλιέργειες, που σημαίνει αυξημένο οργανικό φορτίο από τα υπολείμματα των καλλιεργειών, αλλά και αυξημένα υπολείμματα από λιπάσματα (αμμωνία, νιτρικά, φωσφορικά) κλπ. Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε εξαντλημένα, ημιθανή ή νεκρά ψάρια να αφήνονται στην ορμή του νερού και να παρασύρονται στον Παγασητικό.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο της μαζικής θανής ψαριών στην Κάρλα πιθανότατα να μην μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά θα μπορούσε να έχει πολύ μικρότερη έκταση και καλύτερη διαχείριση. Ποιος όμως είναι υπεύθυνος και γιατί; Ο ΟΦΥΠΕΚΑ; Η Περιφέρεια; Ο φορέας διαχείρισης υδάτων; Χανόμαστε στις συναρμοδιότητες…

Η διαχείριση των σημαντικών ζητημάτων απαιτεί εξειδίκευση. Η αποψίλωση των Υπηρεσιών Αλιείας από ειδικευμένο προσωπικό (Ιχθυολόγους) και αρμοδιότητες έδειξε για μια ακόμα φορά τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η έλλειψη ειδικευμένων Ιχθυολόγων από τις Υπηρεσίες είτε είναι ΟΦΥΠΕΚΑ είτε Περιφέρεια και η απαξίωση όσων έχουν απομείνει έχει τις επιπτώσεις της.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπενθυμίζουμε, βάσει των αρμοδιοτήτων και κυρίως λόγω του πλήθους και της έκτασης των αντικειμένων αλιείας που έχει, είναι από τους σημαντικότερους Αυτοδιοικητικούς Οργανισμούς της χώρας για τον Τομέα Αλιείας.

Καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διεκδικήσει τη στελέχωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του με το απαραίτητο γεωτεχνικό προσωπικό, ώστε να ενημερώνονται υπεύθυνα οι πολίτες και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και ειδικά τους αλιείς που συνεχίζουν να πλήττονται ένα χρόνο τώρα.

Καλούμε τα συναρμόδια ΥΠΑΑΤ - ΥΠΕΝ (ΟΦΥΠΕΚΑ), να συνεργαστούν με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων και να σταματήσουν να στρουθοκαμηλίζουν, ειδικά όταν εμφανίζονται κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.

06/08/2024 01:08 μμ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας για την περίοδο 2024 - 2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων).

Στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του (ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ).

Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

  • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.

Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι’ αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

  • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

  • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.
Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

  • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται πως πριν την υπογραφή της ρυθμιστικής απόφασης, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξε συστηματική διαβούλευση και ευρύς διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με τη συμμετοχή κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς καθηγητές - ειδικούς στη διαχείριση της άγριας ζωής.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

05/08/2024 12:41 μμ

Η επικαιροποιημένη οδηγία για τις κτηνοτροφικές εκπομπές τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή (4 Αυγούστου), αναθεωρώντας την προηγούμενη σχετική οδηγία της ΕΕ.

Αποτελεί τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενική ρύπανση, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, «θα εξασφαλίσει ένα υγιέστερο περιβάλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία, επιβραβεύοντας τους πρωτοπόρους και παρέχοντας στη βιομηχανία ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ».

Με τη νέα οδηγία θα έχουμε μετρήσεις στις εκπομπές από χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγή στον τρόπο αδειοδότησης.

Έως το 2050, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έως 40 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Η οδηγία για τις εκπομπές από τη βιομηχανία και την κτηνοτροφία παρέχει στις εθνικές αδειοδοτούσες αρχές περιβαλλοντικούς κανόνες για περίπου 75.000 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους εκπομπών με την εφαρμογή ειδικών ανά δραστηριότητα «βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών».

Ειδικότερα στην σχετική οδηγία περιλαμβάνονται - στο άρθρο 70 - αναφέρονται οι ειδικές διατάξεις για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι καμία εγκατάσταση (εκτροφή) δεν λειτουργεί χωρίς άδεια ή χωρίς να έχει καταχωριστεί και ότι η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου είναι σύμφωνη με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας που αναφέρει η σχετική οδηγία (2024/1785).

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασία αδειοδότησης στην εντατική εκτροφή πουλερικών και χοίρων:
α) με περισσότερες από 40 000 θέσεις για πουλερικά,
β) με περισσότερες από 2 000 θέσεις για χοίρους παραγωγής άνω των 30 kg ή
γ) με περισσότερες από 750 θέσεις για χοιρομητέρες.

Οι καταχωρίσεις ή οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών περιλαμβάνουν τουλάχιστον περιγραφή των ακόλουθων στοιχείων:
α) της εγκατάστασης και των δραστηριοτήτων της·
β) του είδους των ζώων·
γ) την πυκνότητα εκτροφής σε ΜΖΚ ανά εκτάριο που υπολογίζεται σύμφωνα με το παράρτημα Ια, κατά περίπτωση·
δ) της δυναμικότητας της εγκατάστασης·
ε) των πηγών εκπομπών της εγκατάστασης·
στ) της φύσης και των ποσοτήτων των προβλεπόμενων εκπομπών από την εγκατάσταση σε κάθε επιμέρους στοιχείο του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης ενημερώνει την αρμόδια αρχή αμελλητί για κάθε σχεδιαζόμενη ουσιαστική μεταβολή στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου και που είναι δυνατόν να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης διασφαλίζουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης παρακολουθεί τις εκπομπές και τα σχετικά επίπεδα περιβαλλοντικών επιδόσεων σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.

Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να τηρεί αρχείο και να επεξεργάζεται όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργείας, τα κράτη μέλη απαιτούν από τον φορέα εκμετάλλευσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποκατάσταση της συμμόρφωσης το συντομότερο δυνατό.

Ο κτηνοτρόφος διασφαλίζει ότι κάθε διαχείριση κοπριάς, όπως μεταξύ άλλων η διασπορά στο έδαφος αποβλήτων, ζωικών υποπροϊόντων ή άλλων καταλοίπων που παράγονται από την εγκατάσταση, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας, και σε άλλη σχετική νομοθεσία της Ένωσης, και ότι δεν προκαλεί σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διενεργείται κατάλληλη παρακολούθηση (τα επίπεδα εκπομπών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των εγκαταστάσεων) σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας.

Όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης καταγράφονται, υφίστανται επεξεργασία και παρουσιάζονται με τρόπο που παρέχει στην αρμόδια αρχή τη δυνατότητα να εξακριβώνει τη συμμόρφωση προς τις συνθήκες λειτουργίας, τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στους γενικούς δεσμευτικούς κανόνες που αναφέρονται στην άδεια.

Διαβάστε την σχετική οδηγία (εδώ)

02/08/2024 03:02 μμ

Κατατέθηκε, το βράδυ της Τρίτης (30/7), στη Βουλή, τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της τροπολογίας - σε συνέχεια των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου (17/7) - περιγράφεται η εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αγροτικά πάνε στο ΓΑΙΑ
Επιπρόσθετα, στο δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται πως όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».

Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα.

Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ίδιου ή άλλου παρόχου και να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Εισάγουμε, προς ψήφιση στη Βουλή, μία πολύ σημαντική τροπολογία, για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών και των αγροτών. Τα έσοδα από την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου θα κατευθυνθούν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, με προτεραιότητα σε εκείνους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα, η ρύθμιση που αφορά στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» επιλύει το επείγον ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ιδίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού που οι καταναλώσεις των αγροτών αυξάνονται σημαντικά.

Η ένταξη στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» ισοδυναμεί με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Και αυτό, ενώ παράλληλα οι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, εντάσσονται αυτομάτως σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης».

01/08/2024 04:25 μμ

Στην Ισπανία μείωσαν το ΦΠΑ και έπεσε ο πληθωρισμός και μαζί του οι τιμές στα τρόφιμα στην λιανική, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δηλαδή έχουμε τα αντίθετα με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία μειώθηκε κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,8% σε ετήσια βάση, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα (καθώς είναι τα πιο ευμετάβλητα), διαμορφώθηκε επίσης στο 2,8%, δύο δέκατα χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας, η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερη, συγκριτικά με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, την στιγμή που οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την αύξηση που κατέγραψαν πριν από 12 μήνες.

Σημειώνεται επίσης ότι σημαντική συμβολή στην συγκράτηση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και ειδικότερα οι μειώσεις του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του πακέτου κατά της κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους, η Κυβέρνηση σχεδίασε μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, από το μέχρι τότε ισχύον 21% στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιούνιο.

Θυμίζουμε ακόμη ότι η Ισπανία, από το 2023, είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5%. Τώρα αυτό το προϊόν έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών αγαθών (μαζί με ψωμί, αυγά, λαχανικά και φρούτα) που έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Φαίνεται ότι στην Ισπανία έχουν λιγότερα κυβερνητικά έξοδα και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων άρα δεν χρειάζονται πολλούς φόρους, όπως θέλει η Ελλάδα.

25/07/2024 10:08 πμ

Ελλείψεις προσωπικού, μέσα στο καλοκαίρι με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, έχουν πολλά υποκαταστήματα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ζημιές στα δίκτυα να καθυστερούν να επισκευαστούν και να κινδυνεύουν οι αρδευόμενες καλλιέργειες.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην περιοχή των Φιλιατρών.

Η επιστολή του Α.Σ. Φιλιατρών προς τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τα εξής:

Εν μέσω μίας δύσκολής καλλιεργητικής περιόδου, όπου η ξηρασία και η αυξημένες θερμοκρασίες καλπάζουν, τα Φιλιατρά ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις της αγροτικής και θερμοκηπιακής παραγωγής, σας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή έχουν μειωθεί έως και δεν υπάρχουν καθόλου.

Ζητάμε από εσάς την άμεση επέμβαση σας, στελεχώνοντας την υπηρεσία με υπαλλήλους, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς είναι το ειδικό τιμολόγιο, που μας ζητάτε συνεχώς να πληρώσουμε.

Θυμίζουμε για το ειδικό τιμολόγιο το ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

Στο ειδικό τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής.

Οι προμηθευτές θα διαθέτουν ένα ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης.

Η τελική τιμή του ρεύματος στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης.

23/07/2024 09:47 πμ

Ανάστατοι είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Θέρμης στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης εξαιτίας του σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 55,44 MW, καθώς και των συνοδών έργων διασύνδεσης στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι», της Δημοτικής Κοινότητας Περιστεράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηνιατρείου Βασιλικών, στην κοινότητα Περιστεράς εκτρέφονται συνολικά 10.345 αιγοπρόβατα, ενώ από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών η βοσκήσιμη γη που χρησιμοποιεί το εν λόγω ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 27.000 στρέμματα περίπου.

Με αφορμή το σχεδιασμό κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που πρόκειται να εγκατασταθεί εντός εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως δασικών στην ευρύτερη περιοχή της Περιστεράς, o Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων φορείς και κατοίκους της περιοχής των Βασιλικών, στην Κοινοτική Αίθουσα Βασιλικών, την Πέμπτη (25 Ιουλίου) στις 20:30.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

«Ζούμε σε μια περιοχή με εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, με ένα κόστος παραγωγής που αυξάνεται συνεχώς, και με την ακρίβεια να πλήττει συνολικά το λαό.

Την ίδια στιγμή επιδοτούνται επιχειρηματίες της «πράσινης ανάπτυξης» για να έχουν εγγυημένα κέρδη, κατασκευάζοντας και στη περιοχή μας φωτοβολταϊκό πάρκο.

Είναι προφανές το πλήγμα που θα υπάρξει στην βιωσιμότητα των βοσκόντων ζώων και των οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία όχι μόνο από τη μείωση της βοσκήσιμης ύλης αλλά και από τη θερμική καταπόνηση του ζωϊκού κεφαλαίου, εξαιτίας της γειτνίασης με το φ/β πάρκο.

Και βέβαια, εκτός του γεγονότος πως ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας «θα βιαστεί» χωρίς επιστροφή, και στο κομμάτι της ενέργειας κανένα απολύτως όφελος δεν θα υπάρχει, όσο αυτή θα έχει ως βασική κατεύθυνση το κέρδος . Και αυτό το βλέπουμε αυτές τις μέρες με την εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος .

Ζούμε σε μια περιοχή στην οποία, την ώρα που θέλουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό πάρκο, την ίδια στιγμή, δεν έχουν προχωρήσει βασικά αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντας μας αθωράκιστους.

Μάλιστα τυχόν αποψίλωση της δασικής βλάστησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ζούμε σε μια περιοχή που ο ορεινός της όγκος, διαθέτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγλυφο με αξιόλογες θέσεις θέας και πεζοπορικές διαδρομές σε δάσος, που προσελκύει κόσμο από όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς όμως, Δασαρχεία και Πυροσβεστική, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, συνειδητά παραμένουν υποστελεχωμένα, την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου συνεχίζονται κανονικά.

Για άλλη μια φορά μπροστά μας έρχεται το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα. Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου «επενδύσεις».

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Δεν θα θυσιάσουμε τα βουνά, τα νερά, τα δάση και τη γεωργική/κτηνοτροφική γη στο βωμό του κέρδους κάποιων επιχειρηματικών ομίλων. Θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και, ως πρώτη κίνηση, συλλέγουμε υπογραφές, ενημερώνοντας προφορικά και με έντυπο υλικό τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διεκδικούμε:

  • Να μην παραδοθεί βορά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους.
  • Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του».
22/07/2024 03:22 μμ

Εδώ και χρόνια θέλουν να «στήσουν» φωτοβολταϊκά πάρκα πέριξ του οικισμού της Περαχώρας του Τυρνάβου, μιας καθαρά κτηνοτροφικής περιοχής. Τώρα φαίνεται θα τα καταφέρουν και θα φέρουν μια ακόμη καταστροφή στο επάγγελμα της κτηνοτροφίας της χώρας μας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο 34χρονος αγρότης και δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, «η έκταση, που είναι τόσο δημόσια όσο και δημοτική, προορίζεται για παραχωρήσεις σε κτηνοτρόφους για βόσκηση των κοπαδίών τους. Μιλάμε για μια έκταση 900 στρεμμάτων, όπου βοσκούν 40 - 50 κτηνοτρόφοι, πάνω από 12.000 αιγοπρόβατα στην Περαχώρα του Τυρνάβου. Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου τοποθετήθηκε αρνητικά στην κατασκευή του φωτοβολταΐκου πάρκου.

Πάνε τώρα όμως να το κατασκευάσουν με τη δικαιολογία του «δημόσιου συμφέροντος». Ήδη μιλάμε με τη νομική υπηρεσία του δήμου με στόχο να μην γίνει η κατασκευή του που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας της περιοχής. Θα κάνουμε αγώνα να μην περάσει αυτή η απόφαση. Γέμισαν τα βουνά μας με φωτοβολταϊκά πάρκα, τώρα θέλουν να γεμίσουν και τα λιβάδια μας, που βόσκουν τα κοπάδια μας».

Ερώτημα στην Βουλή

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει από τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, σε έκταση 900 στρεμμάτων, όπου βοσκούν πάνω από 12.000 πρόβατα, στην Περαχώρα Τυρνάβου, επισημαίνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

18/07/2024 11:06 πμ

Η μόνη λύση που έχουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν το ηλεκτροσόκ με την εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι να ενταχθούν στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ.

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Και προσθέτει ότι με το συγκεκριμένο τιμολόγιο «εξασφαλίζουν για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για όλο τους το ρεύμα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου το συγκεκριμένο τιμολόγιο το έχει η ΔΕΗ και για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει να μην έχει οφειλές ή να έχει ρύθμιση οφειλών για το 2023. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (εδώ) και να πάνε στην Επιχείρηση - ρεύμα - αγροτικό τιμολόγιο και εκεί θα βρουν την φόρμα της αίτησης.

Στο μεταξύ το ΥΠΕΝ προχώρησε σε συγκεκριμένες ρωτήσεις και απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται

1. Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος;

Η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές χονδρικής στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μεν, αλλά πάνω από τα συνήθη επίπεδα,
  • Ο καύσωνας μη αναμενόμενης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας,
  • Η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, διότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή.
  • Η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), μας μεταφέρονται οι τιμές της Ουγγαρίας, ενώ είμαστε περίπου 1.000 χλμ. μακριά. Η Αυστρία, ωστόσο, που είναι δίπλα έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές, γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.

2. Πώς οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις αντίστοιχες τιμές άλλων Ευρωπαϊκών κρατών; Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αυξάνονται ή και όταν μειώνονται οι τιμές της χονδρικής;

Οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται, κυρίως, από τις διασυνδεμένες Βαλκανικές χώρες, που δεν έχουν καλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη (Κεντρική) Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει και όταν αυξάνονται, αλλά και όταν μειώνονται οι τιμές. Ειδικότερα, οι διασυνδέσεις επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά. Και επιδιώκουμε να έχουμε διασυνδέσεις -τις έχουμε βελτιώσει- για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που φεύγει η ενέργεια στο εξωτερικό και ανεβαίνουν οι τιμές από τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό και το αντίστροφο, περίοδοι που πέφτουν οι τιμές από την προσφορά φθηνής ενέργειας που έρχεται στο εξωτερικό. Τα παραπάνω, αφορούν στις τιμές της χονδρικής. Σε αυτές προστίθενται οι επιβαρύνσεις που αφορούν -κατά κύριο λόγο- στο κόστος λειτουργίας των δικτύων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, είτε με χαμηλές χρεώσεις στους ευάλωτους είτε με πολύ μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη και στα νησιά, μέσω των ΥΚΩ. Τα ποσά αυτά, όταν θα ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις θα μειωθούν καθοριστικά.

3. Για ποιο λόγο, μέσα στον Ιούλιο, αυξήθηκαν οι τιμές λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος;

Οι τιμές λιανικής ακολουθούν, με μια καθυστέρηση τις τιμές χονδρικής, οι οποίες αυξήθηκαν για τους λόγους που προαναφέραμε. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας μέτρα, προκειμένου οι καταναλωτές να μην δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του Αυγούστου.

4. Πότε θα επανέλθουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανονικά για την εποχή επίπεδα;

Η πτώση των τιμών της λιανικής είναι συνάρτηση του είδους του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι τιμές των futures για τον Αύγουστο, δηλαδή οι εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές, δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα.

5. Θα είναι συχνό φαινόμενο, στο εξής αυτές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών;

Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην είναι συχνό αυτό το φαινόμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση, υιοθετούμε πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων, προκειμένου να μην εμφανίζεται η ανάγκη να λειτουργούν οι ακριβές θερμικές μονάδες που ανεβάζουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, επανειλημμένως, πως όταν υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές, παρότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και αυστηρές οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αυτό κάναμε και τώρα με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώσαμε για το ενεργειακό κόστος.

6. Υπάρξει κάποια ειδική πρόνοια, από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές στο αυξημένο κόστος;

Μέσω ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα. Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα. Οι ανακοινώσεις για την περίμετρο των δικαιούχων και το ακριβές ποσό της επιδότησης σε €/MWh για κάθε κατηγορία, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου (πράσινου) τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

7. Θα λάβετε μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών;

Έχουμε, ήδη, θεσμοθετήσει το τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο αφορά στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Μέσω αυτού, αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας αγρότης εκτός ΓΑΙΑ. Εξασφαλίζουν για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για όλο τους το ρεύμα.

8. Το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών του ρεύματος θα επηρεάσει και τις τιμές των προϊόντων το έχετε λάβει υπόψη; Τί θα κάνετε γι’ αυτό;

Οι αυξήσεις του τελευταίου μήνα εκτιμούμε ότι αποτελούν παροδικό φαινόμενο, που δεν έχει σημαντική επίδραση στα κόστη παραγωγής, τέτοια που να δικαιολογεί οποιαδήποτε ανησυχία για έξαρση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός περιορίζεται παγκοσμίως το τελευταίο χρονικό διάστημα.

9. Θα λάβει η κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, τα οποία θα αφορούν στις επιχειρήσεις; Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η κυβέρνηση για να μην επιστρέψουν τα τεράστια ποσά του ΕΤΜΕΑΡ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που λαμβάνουμε προς όφελος των επιχειρήσεων αφορά στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

10. Τί όφελος θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους από τα μέτρα που λαμβάνονται και από πότε;

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να προκύψει το ακριβές όφελος για τους καταναλωτές. Το όφελος θα το δουν από τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος (λογαριασμός Αυγούστου).

17/07/2024 01:40 μμ

Μετά το ηλεκτροσόκ με την εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν.

Η επιδότηση θα καταβληθεί τον Αύγουστο και θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες το μήνα αλλά μόνο για τα κυμαινόμενα, πράσινα και κίτρινα, τιμολόγια, και όχι στα σταθερά.

Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τις τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον Αύγουστο, ώστε αμέσως μετά να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, όπως είπε ο υπουργός κ. Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, το πλαίσιο θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, για δύο μήνες τουλάχιστον (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ύψος του θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.

2. Επιδότηση των οικιακών τιμολογίων (περιλαμβάνονται τα κοινωνικά τιμολόγια) για τον Αύγουστο το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα των τιμών χονδρικής και των τιμολογίων του Αυγούστου. Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και στόχος θα είναι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο που ήταν το 2023 με την εφαρμογή και τότε επιδότησης στις τιμές (14 - 15 σεντς ανά κιλοβατώρα).

3. Θέσπιση πρόνοιας για δυνατότητα παρεμβάσεων στις τιμές σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς - όπως αυτή που διανύουμε - πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη στη σχετική Κοινοτική Οδηγία η οποία έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

4. Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές από το ειδικό τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που προέκυψαν για παρελθούσες χρήσεις και οι οποίες εκτιμώνται σε 138 εκατ. Ευρώ.

5. Οι αγρότες επωφελούνται επίσης από την απαλλαγή του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία» με το οποίο «κλειδώνουν» τιμές 9-11 σεντς ανά κιλοβατώρα για την επόμενη διετία.

Συμπερασματικά δεν θα έχει επιδότηση το αγροτικό τιμολόγιο αλλά θα μπορούν να ενταχθούν στο Γαία, ενώ οι αγρότες θα απαλλαγούν της επιστροφής του ΕΤΜΕΑΡ.

12/07/2024 03:49 μμ

Αγαπητοί αναγνώστες, τα νέα για τον Ερύμανθο είναι ευχάριστα και αποδεικνύουν ότι με συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον και να σταματήσουμε την χωροθέτηση αιολικών πάρκων ή άλλων έργων παραγωγής ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές - συγχαρητήρια στην Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, ο ΑγροΤύπος συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση και προσπάθησε να σας κρατήσει ενήμερους. Περιοχές που απειλούνται υπάρχουν δυστυχώς πολλές, ας είναι αυτή η περίπτωση, στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, αφορμή για να λάβουμε δράση!

Φωτογραφία: ο Ερύμανθος, στο βάθος, και κάτω τα Καλάβρυτα

Ακολουθεί η ανακοίνωση από την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά:

Αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 10/7/2024 η απόφαση απόρριψης αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 27MW και συνοδά έργα οδοποιίας, υποσταθμού και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση ‘ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΥΝΙ’ της Δ.Ε. Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου, Π.Ε. Αχαΐας», ιδιοκτησίας της εταιρείας VOLTERRA AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

Στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι αρνητικές απόψεις και ενστάσεις φορέων και πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση καθώς και η γεωλογική αυτοψία-έκθεση του δρ. Ηλιόπουλου Γεώργιου του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που έκρινε την υλοποίηση του έργου επικίνδυνη και καταστροφική για τα χωριά που γειτνιάζουν στο σημείο του έργου.

Συγκεκριμένα οι βασικότεροι λόγοι της απόρριψης από τις υπηρεσίες είναι:

Κρίθηκε σκόπιμο λόγω του έντονου ανάγλυφου και της γεωμορφολογίας της περιοχής, να αξιολογηθεί η συμβασιμότητα της προτεινόμενης δασικής οδοποιίας με το περιβάλλον και η μελλοντική απορροφητικότητα του οικοσυστήματος, δηλαδή κατά πόσο η επίδραση της επίπτωσης θα απορροφηθεί με τον καιρό από το περιβάλλον.
Στη περιοχή του έργου επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα.
Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισσοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την
τοποθέτηση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες συντριμμάτων. Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλουσίου).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής μελέτης, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων δημιουργούν αυξημένης κλίμακας και διάρκειας κατασκευαστικές εργασίες (χωματουργικά, έργα οδοποιίας, κ.λ.π.), με αποτέλεσμα τη πρόκληση πολύ δυσμενών αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα, πανίδα, βλάστηση, οικοσυστήματα).
Η προτεινόμενη μελέτη του αιολικού σταθμού έχει αρνητικό πρόσημο καθώς οι συνολικές τελικές επεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή ή τη διατάραξη της κανονικής διάρθρωσης των σταθμικών παραμέτρων (θερμοκρασία, φωτισμός, άνεμος, υδάτινοι πόροι, έδαφος, πανίδα, χλωρίδα) και ως εκ τούτου και την επιβάρυνση του οικολογικού τοπίου.

Το γεγονός ότι, σύμφωνα με την απαιτούμενη γνώμη για τη δέουσα εκτίμηση από τη σχετική γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για το έργο και αναφορικά με τις επιπτώσεις του έργου που δύναται να επηρεάσουν την ακεραιότητα της περιοχής και των προστατευτέων αντικείμενων, τόσο από τον φάκελο μελέτης του έργου, όσο και από το σχετικό υπόμνημα απόψεων του φορέα, δεν προκύπτουν τα στοιχεία εκείνα που να διαβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν θα επηρεαστούν τα προστατευτέα αντικείμενα της περιοχής, όπως τεκμηριώνεται στα σχετικά έγγραφα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Οι δασικές υπηρεσίες κατανόησαν τις ανησυχίες φορέων και πολιτών για την καταστροφική επίδραση του έργου στην περιοχή, για το ασύμβατο της ενεργειακής ανάπτυξης εντός κρίσιμων και προστατευόμενων περιοχών και υπερασπίστηκαν τον φυσικό πλούτο έναντι στα καταστροφικά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ερύμανθο.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον καθηγητή Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλιόπουλο Γεώργιο και την Γεωλόγο δρ.Τσώνη Μαρία για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της επιτροπής του αγώνα και την πολύτιμη συμβολή τους στην νίκη αυτή. Ευχαριστούμε την Βιολόγο δρ.Ολγα Τζωρτζακάκη του τμήματος Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την δική της πολύτιμη συμβολή. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Καλλιστώ για την αδιάλειπτη στήριξη του αγώνα μας καθώς και όλους τους φορείς και συμπολίτες μας που στήριξαν ενεργά τον αγώνα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και στη δημόσια διαβούλευση.

Η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, το Δίκτυο Φορέων και πολιτών ΠελοπόννηSOS και η επιτροπή του αγώνα φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου, θα συνεχίζουν ακούραστα και μεθοδικά τον δίκαιο αγώνα για έναν ελεύθερο Ερύμανθο, για την φύση, για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

01/07/2024 03:37 μμ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ, αναφέρει τις απόψεις του για το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που αφορά το net-billing.

Η επιστολή του ΣΠΕΦ αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της θέσης σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου υπουργικής απόφασης για την τιμολογούμενη ταυτοχρονισμένη συμψηφιστική αυτοπαραγωγή, εικονική ή μη (net-billing και virtual net-billing), παρατίθενται παρακάτω οι απόψεις του συνδέσμου μας, η σχετική τεκμηρίωση, καθώς και οι προτεινόμενες κατά την κρίση μας αλλαγές.

Ως γενικότερη κατεύθυνση, παρακαλούμε το υπουργείο σας στην προσπάθεια του να αποθερμάνει την ήδη κορεσμένη αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών, να μην λοξοδρομεί υπό την πίεση ιδιοτελών παραινέσεων από lobbies κυρίως εισαγωγέων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού που ουδόλως ενδιαφέρονται για τις διαμορφούμενες τεχνικές ανισορροπίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρισμού όπως εκδηλώνεται στον πραγματικό χρόνο μέσω των μηδενικών ή αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών ή και των αναγκαστικών περικοπών παραγωγής και που πλήττει ολοένα και περισσότερο τις ανανεώσιμες επενδύσεις, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για διατήρηση πόσο μάλλον επέκταση της επενδυτικής φρενίτιδας μέσω και σχημάτων τιμολογούμενης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής όπως είναι το net-billing.

Σε ότι αφορά τις κορώνες περί απώλειας θέσεων εργασίες που συστηματικά υπερ-προβάλλονται από τα lobbies εισαγωγέων Φ/Β εξοπλισμού αν κοπάσει η φρενίτιδα, η οικοδομή σε όλο της το εύρος διψάει για πραγματικές θέσεις εργασίας τεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού (ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες, σιδεράδες, εργάτες κ.α.), οπότε μπορεί να αποσβέσει και με το παραπάνω την μεταβολή.

Με την βέβαιη υπέρβαση των στόχων του ΕΣΕΚ σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ το 2030 που μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 GW, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα σε ετήσια βάση θα κινείται σε μεγέθη άνω των 65 TWh, την ώρα που η κατανάλωση μέσω και των προγραμμάτων εξοικονόμησης είναι καθηλωμένη στις 49.5 TWh, κινούμενη μάλιστα σταθερά πτωτικά από το 2008 που ήταν 56 TWh.

Πρόκειται δηλαδή για συνθήκες παραγωγής μόνιμου πλεονάσματος που καμία αποθήκευση δεν μπορεί να διασώσει. Η αποθήκευση μπορεί μόνο να ετεροχρονίσει την παραγωγή αλλά επουδενί να λύσει το πρόβλημα μιας μόνιμης ηλεκτροπαραγωγικής φούσκας ως προς την τελική ζήτηση.

Οπότε το μόνο που θα απομένει σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι περικοπές της παραγωγής σε συνδυασμό βεβαίως και με μηδενικές ή αρνητικές τιμές στη χονδρική, οι οποίες πέραν του ότι ζημιώνουν έως και θα καταστρέψουν χιλιάδες πραγωγών περιλαμβανομένων και των υπό διαβούλευση σχημάτων τιμολογούμενης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής, δεν θα αποβούν ούτε προς όφελος του απλού καταναλωτή, αφού οι καθετοποιημένοι όμιλοι που κυριαρχούν στην λιανική θα προσθέτουν μόνιμο «καπέλο» στις τιμές λιανικής ώστε να αποσβέσουν τα δικά τους ηλεκτροπαραγωγικά «stranded assets».

Ήδη μάλιστα, σύμφωνα και με όσα διαβάζουμε στον ενεργειακό Τύπο, σας ασκούνται πιέσεις για θέσπιση μηχανισμών οικονομικής ενίσχυσης εκτός χονδρεμπορικής αγοράς (μηχανισμοί διαθεσιμότητας ισχύος αποκαλούνται) υπέρ των μονάδων τους φυσικού αερίου, επειδή με την επικείμενη προσθήκη τριών τουλάχιστον νέων τέτοιων αναμένεται να επιταθεί έτι περαιτέρω το πρόβλημα της υπερδυναμικότητας και της λειτουργικής «ακινησίας» τους.

Σε ότι δε αφορά τις εξαγωγές ως προοπτική διοχέτευσης ενός μόνιμου ηλεκτροπαραγωγικού μας πλεονάσματος, το ευρωπαϊκό πλαίσιο του market coupling και του marginal pricing τις καθιστούν σε εθνικό επίπεδο σταθερά ζημιογόνες όπως έχουμε αναδείξει με σειρά ποσοτικών τεχνικών μας αναλύσεων, εφόσον δεν υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των αγορών. Μοναδική δηλαδή εξαίρεση θα ήταν αν μπορούσαμε να διασυνδεθούμε με χώρες που έχουμε διαφορά 5-7 ωρών (ήτοι από την Κίνα και πέρα καθώς και των ανατολικών ακτών της Αμερικής) ούτως ώστε να μην δύναται να ταυτοχρονίζονται οι ηλιακές υπερπαραγωγές μας.

Έτσι το μεσημέρι μας θα συνέπιπτε με νωρίς το βράδυ τους για χώρες ανατολικά μας και αντίστροφα για χώρες δυτικά μας το μεσημέρι τους με νωρίς το βράδυ μας ώστε να μειωθεί το κόστος της αιχμής αυτής. Κάτι τέτοιο ωστόσο παραμένει τεχνικά αδύνατο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω το από 27/5/24 αίτημα μας για χρονική αναστολή στο πρόγραμμα net-billing τουλάχιστον μέχρι να κοπάσει το κλίμα επενδυτικής φούσκας που επικρατεί στις ΑΠΕ, αλλά και να προχωρήσουν ικανοποιητικά οι υποδομές αποθήκευσης και ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας που ανυπερθέτως απαιτούνται, παραμένει δυστυχώς επίκαιρο.

Αν παρ’ όλα αυτά το υπουργείο σας επιλέξει να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση της τιμολογούμενης ταυτοχρονισμένης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής, παραθέτουμε παρακάτω τις παρατηρήσεις μας και τις κατά την κρίση μας απαραίτητες προσαρμογές στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης:

Άρθρο 3, παρ. 1 και 2:
Η εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο συνιστά de facto κατάληψη καθώς και μεταβολή της χρήσης του χώρου αυτού και μάλιστα με σκοπό την απελευθέρωση ή/και προσπόριση εισοδήματος από κάποιους στην προκειμένη περίπτωση. Τα φωτοβολταϊκά μάλιστα αποτελούν δραστηριότητα που σαφώς καταλαμβάνει σημαντικό χώρο για να αναπτυχθεί, ενδεικτικά τα 10 kW ενός τέτοιου συστήματος απαιτούν 100 τ.μ. καθαρού και χωρίς σκιάσεις χώρου επί της ταράτσας.
Με δεδομένες τις εν γένει μικρές διαθέσιμες ελεύθερες από σκιάσεις επιφάνειες στις ταράτσες των πολυκατοικιών σε συνδυασμό με τις πολλαπλάσιες ενεργειακές καταναλώσεις των νοικοκυριών που στεγάζουν, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων θα απαιτήσει πρακτικά κάθε ελεύθερη κοινόχρηστη επιφάνεια της πολυκατοικίας.
Υπό την έννοια αυτή η κατάληψη και χρήση των κοινόχρηστων χώρων αυτών συνιστά σπουδαία μεταβολή και είναι αδιανόητο να γίνεται χωρίς την έγγραφη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προσπόριση εισοδήματος από κάποιους που θα λειτουργήσουν το σύστημα. Προτείνουμε λοιπόν να αντικατασταθεί το ποσοστό του 51% παντού με το 100% της συναίνεσης των ιδιοκτητών.

Άρθρο 3, παρ. 3 β και γ:
Όπως γνωρίζουμε και από τα προηγηθέντα προγράμματα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, κάθε μετρητής παροχής κατανάλωσης μπορεί να αντιστοιχίζεται με μία μόνο αποκλειστικά μονάδα παραγωγής. Δηλαδή για λόγους μη καταστρατήγησης των ορίων της νομοθεσίας στην ισχύ των μονάδων αυτοπαραγωγής δεν επιτρέπεται ένας μετρητής κατανάλωσης να αντιστοιχηθεί με περισσότερες από μία μονάδες παραγωγής. Κάτι τέτοιο ωστόσο στο κείμενο των παραγράφων του σχεδίου δεν προκύπτει ευθαρσώς, αφού αναγράφεται μόνο πως κάθε μονάδα παραγωγής αντιστοιχίζεται με έναν ή περισσότερους μετρητές κατανάλωσης. Προτείνουμε λοιπόν να εισαχθεί διάταξη που θα ορίζει πως και στα σχήματα εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού κάθε συμψηφιζόμενη κατανάλωση μπορεί να αντιστοιχηθεί με μία μόνο μονάδα παραγωγής.

Άρθρο 4, παρ. 1, γ και δ:
Όπως είναι γραμμένο το κείμενο, τα άνω όρια ισχύος ανά κατηγορία αυτοκαταναλωτών των παρ. 4 και 5, τoυ άρθρου 64, του ν. 5037 που καταλαμβάνουν τον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό δεν θα καταλαμβάνουν τα σχήματα net-billing. Επιπλέον τα σχήματα net-billing δεν προκύπτει να περιλαμβάνονται ούτε στο όριο των συνολικά έως 2 GW της παρ. 6, του άρθρου 64, του ν. 5037 για το διασυνδεδεμένο σύστημα μαζί και με τα υπόλοιπα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού.
Οπότε υπεισέρχεται σοβαρός κίνδυνος νέας φούσκας προσδοκιών, καταιγισμού αιτήσεων προς τους διαχειριστές και βεβαίως επίτασης της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά στη χώρα.
Ανυπερθέτως λοιπόν προτείνουμε τα όρια των παρ. 4, 5 και 6 του ν. 5037 να ισχύσουν και για τα οιαδήποτε σχήματα net-billing, virtual ή μη. Αν δεν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, οφείλει δεδομένων των προβλημάτων υπερδυναμκότητας που εμφανίζει η χώρα, να υπάρξει χωριστή επιμέρους συνολική ποσόστωση για τα συστήματα net-billing virtual ή μη και υπό χρονική μάλιστα διάσταση διαδρόμου (corridor) ώστε να μην υπερθερμαίνεται η αγορά καθώς και υπό την αίρεση της εξέλιξης της ζήτησης, του εξηλεκτρισμού της οικονομίας και της αποθήκευσης στο σύστημα συνολικά.
Επιπλέον και επιπροσθέτως των ανωτέρω, οι καταναλώσεις επί της αρχής ουδέποτε φθάνουν την ονομαστική τιμή των σχετικών παροχών, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απόζευξη από τις ασφάλειες προστασίας της διασύνδεσης με το δίκτυο.
Για τον λόγο αυτό η ονομαστική ισχύς των παροχών κατανάλωσης δεν μπορεί να αποτελέσει πιλότο για το άνω όριο διαστασιολόγησης των συστημάτων net-billing.
Τούτο διότι αφενός οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες και αφετέρου οι εγκαταστάτες που θα τους προσεγγίσουν με γνώμονα την προσπόριση μεγαλύτερου κέρδους από την πώληση ενός μεγαλύτερου του αναγκαίου συστήματος, θα τους προτείνουν συστηματικά και χωρίς καμία προηγουμένως μελέτη των πραγματικών φορτίων τους το υπερμεγέθες άνω όριο αυτό.
Υπό το φως αυτό και επιπροσθέτως της ισχύος των ορίων των παρ. 4, 5, 6 του ν. 5037 και για τα σχήματα net-billing, virtual ή μη, προτείνουμε την αντικατάσταση και του ορίου του 100% στο κείμενο της παραγράφου με 70%.
Σε ότι αφορά μάλιστα το στοιχείο (δ) περί του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing) διαφωνούμε με το όριο για την μονάδα παραγωγής στο 200% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.
Κάτι τέτοιο επουδενί εξυπηρετεί τον σκοπό της ταυτοχρονισμένης συμψηφιστικής αυτοπαραγωγής, αλλά αποτελεί κεκαλυμμένη ανεξάρτητη ηλεκτροπαραγωγή. Θα πρέπει λοιπόν και στην υποπαράγραφο (δ) το άνω όριο της εγκατεστημένης ισχύος της μονάδας παραγωγής να τεθεί στο 70% του αθροίσματος της εγκατεστημένης ισχύος των προς συμψηφισμό καταναλώσεων αντί του 200%.
Τούτο για τον πρόσθετο λόγο ότι οι αθροιζόμενες καταναλώσεις ισχύος επουδενί ταυτοχρονίζονται μεταξύ τους ώστε το άθροισμα τους να συνιστά πραγματική συνολική ισχύ κατανάλωσης.

Άρθρο 5α, παρ. 2:
Συμφωνούμε, όπως άλλωστε είχαμε εισηγηθεί και στην από 27/5/24 επιστολή μας, η αποζημίωση της πλεονάζουσας ενέργειας των συστημάτων net-billing και virtual net-billing να γίνεται αυστηρά και ανεξαρτήτως της εγκατεστημένης ισχύος τους με βάση την Τιμή Εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς όπως διαμορφώνεται στον πραγματικό χρόνο και μακριά από μέσους όρους ημέρας ή μήνα που θολώνουν το τοπίο και που θα αναστείλουν το φυσικό φρένο της αγοράς, που δεν είναι άλλο από τις μηδενικές και αρνητικές τιμές.
Έτσι αν ένας επενδυτής net-billing λόγω των μηδενικών ή αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών τις ώρες που θα εγχέει το πλεόνασμα του γνωρίζει ότι δεν θα το πληρωθεί ή χειρότερα πως θα πληρώσει κιόλας και πως όσο πιο επιθετικός γίνεται θα επιτείνει τη ζημιά του, έχει άμεσο συμφέρον και ενδιαφέρον να περιορίσει την εγκατεστημένη ισχύ του συστήματος του αποκλειστικά εντός του ορίου των καταναλώσεων του στον πραγματικό χρόνο ή να μεταφέρει αυτές τις καταναλώσεις στον χρόνο παραγωγής του συστήματος του ή άλλως να μην επενδύσει καν σε ένα υπερ-διαστασιολογημένο τέτοιο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν και προσπάθειες επιτήδειων να υλοποιήσουν μέσω των συστημάτων net-billing και virtual net-billing κεκαλυμμένη ανεξάρτητη ηλεκτροπαραγωγή μόνο και μόνο για να παρακάμψουν τα εμπόδια στην έκδοση όρων σύνδεσης που καταλαμβάνουν τα έργα ανεξάρτητων παραγωγών στο δίκτυο.

Άρθρο 5α, παρ. 10:
Διαφωνούμε η αποζημίωση των συστημάτων net-billing και virtual net-billing στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) να γίνεται με την μηνιαία Ειδική Τιμή Αγοράς (ΕΤΑ) εκάστης τεχνολογίας που δημοσιεύει ο ΔΑΠΕΕΠ για το διασυνδεδεμένο, διότι έτσι αναστέλλεται το φυσικό φρένο της αγοράς όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Η μη ύπαρξη οργανωμένης αγοράς στα ΜΔΝ δεν δικαιολογεί την παρέκκλιση να μην εκκαθαρίζεται το πλεόνασμα της παραγωγής τους με την εκάστοτε ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς του διασυνδεδεμένου, με το οποίο ούτως ή άλλως εντός της 25ετούς σύμβασης τους κάποια στιγμή οπωσδήποτε θα διασυνδεθούν και θα μεταπέσουν στο καθεστώς αυτό. Άλλωστε και η μηνιαία ΕΤΑ που αφορά η παρέκκλιση στο σχέδιο Υ.Α., από το διασυνδεδεμένο σύστημα προκύπτει. Οπότε απευθείας και εξαρχής η τιμολόγηση της πλεονάζουσας ενέργειας και στα ΜΔΝ για οιασδήποτε ισχύος σύστημα net-billing και virtual net-billing προτείνουμε να γίνεται με την ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Άρθρο 5α, παρ. 2 και 3:
Διαφωνούμε ριζικά στο να παρέχει ο ΔΑΠΕΕΠ υπηρεσίες Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) στους οικιακούς αυτοπαραγωγούς ισχύος έως 10,8 kW net-billing ή virtual net-billing χωρίς χρέωση για τις υπηρεσίες του αυτές όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση κείμενο. Όπως είναι γνωστό, όλα τα κόστη λειτουργίας, προσωπικού, επενδύσεων σε μηχανογράφηση και ανάπτυξης του ΔΑΠΕΕΠ καλύπτονται αποκλειστικά από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω τακτής μηνιαίας τιμολογούμενης εισφοράς 0,442 ευρώ ανά παραγόμενη MWh που του καταβάλουν και η οποία μάλιστα αναπροσαρμόζεται ετησίως από την ΡΑΑΕΥ κατόπιν εισήγησης του διαχειριστή με βάση τον προϋπολογισμό του.
Σήμερα μάλιστα ο ΔΑΠΕΕΠ με τις ~22,000 ενεργές συμβάσεις που διαχειρίζεται, βρίσκεται ήδη πέραν των ορίων των δυνατοτήτων του, αφού κάθε μήνα που αναρτά τα εκκαθαριστικά σημειώματα παραγωγής των συμβασιοποιημένων μαζί του έργων ανεξάρτητων παραγωγών ΑΠΕ, τα τιμολόγια της εισφοράς υπέρ αυτού, καθώς και τα παραστατικά αυτοτιμολόγησης των παραγωγών, τα πληροφορικά του συστήματα λόγω φόρτου καταρρέουν και για 2 έως 3 ημέρες μετά η ανάκτηση των παραστατικών αυτών από τους παραγωγούς είναι σταδιακά μόνο εφικτή την νύχτα και με δόσεις.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν να φορτωθούν στον ΔΑΠΕΕΠ χιλιάδες νέα οικιακά συστήματα net-billing και virtual net-billing , τα οποία για να τα εκπροσωπήσει ως ΦοΣΕ στην αγορά αλλά και για να εκκαθαρίζει οικονομικά την πλεονάζουσα παραγωγή τους θα χρειαστεί ίσως και να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό και τις υποδομές του και όλα αυτά οικονομικά στην πλάτη των ανεξάρτητων παραγωγών που αποκλειστικά καλύπτουν τα έξοδα του; Θα πρόκειται δηλαδή για αμφιβόλου νομιμότητας υποχρεωτική με νόμο απευθείας επιδότηση ιδιωτών προς ιδιώτες, οι δεύτεροι μάλιστα των οποίων μη φορολογούμενοι για το εισόδημα που θα προσπορίζονται από τη δραστηριότητα τους αυτή, θα επιβάλλουν και παραπάνω φόρτο στον ΔΑΠΕΕΠ λόγω του πληθυσμού τους.
Τέλος ο ΔΑΠΕΕΠ ως φορέας που ανήκει στο Δημόσιο, θα χρειαζόταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν τις προμήθειες του τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να διπλασιάσει το capacity του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις του αυτές.
Την ίδια στιγμή το σχέδιο της υπό διαβούλευση υπουργικής απόφασης, για τα υπόλοιπα πλην των οικιακών μεγαλύτερα συστήματα net-billing και virtual net-billing προβλέπει, ορθώς, την υποχρέωση συμβασιοποίηση τους με ιδιωτικούς ΦοΣΕ και με κόστος για την εκπροσώπηση τους αυτή στην αγορά σχετικά με την πώληση του πλεονάσματος τους.
Περαιτέρω τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί προσπάθεια το κόστος του ΔΑΠΕΕΠ να μην επιμερίζεται τυφλά και οριζόντια στους παραγωγούς, αλλά ανάλογα με τον φόρτο και τις υπηρεσίες που τους αφορούν.
Για παράδειγμα, το κόστος διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης υπέρ των καταναλωτών ή των κονδυλίων της αντιστάθμισης υπέρ της βιομηχανίας ή των επιστροφών κονδυλίων μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ υπέρ επιμέρους δικαιούχων, αποτελούν περιπτώσεις που όχι μόνο δεν αφορούν τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά που είναι χρηματοδότες κιόλας.
Ανάλογη περίπτωση ισχύει με τις Εγγυήσεις Προέλευσης που δεν δραστηριοποιούνται όλοι τους, καθώς και με τις συμβάσεις αφού μεγάλη μερίδα δεν αναπτύσσει νέα έργα.
Υπό το φως των ανωτέρω προτείνουμε και τα οικιακά συστήματα έως 10,8 kW net-billing και virtual net-billing να συμβασιοποιούνται με ιδιωτικούς ΦοΣΕ για την πώληση του πλεονάσματος τους στην αγορά και επουδενί με τον ΔΑΠΕΕΠ και μάλιστα χωρίς κόστος, δηλαδή στρεβλά σε βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών.

Άρθρο 8:
Η ύπαρξη ενσωματωμένου συστήματος αποθήκευσης σε κάθε νέο σύστημα ΑΠΕ που εγκαθίσταται, συνιστά αδήριτη ανάγκη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, την προστασία των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών, ένεκα των προβλημάτων υπερδυναμικότητας που σοβαρά και με επίταση ολοένα και συχνότερα εμφανίζονται. Υπό το πρίσμα αυτό επιβάλλεται στο πρόγραμμα της συμψηφιστικής ταυτοχρονισμένης αυτοπαραγωγής που τελεί υπό διαβούλευση και απευθύνεται στο ευρύ κοινό να προβλεφθεί από τώρα όχι απλώς η δυνατότητα αλλά η υποχρέωση ενσωμάτωσης και συστήματος αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος ίσης με την ονομαστική ισχύ του φωτοβολταϊκού και χωρητικότητας τουλάχιστον 2 ωρών. Δηλαδή για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα λ.χ. 10 kW, να απαιτείται μπαταρία ισχύος επίσης 10 kW και χωρητικότητας 20 kWh. Επίσης, επειδή η μπαταρία αναλόγως και της χρήσης δεν θα υπερβεί σε διάρκεια ζωής την 10ετία όταν το φωτοβολταϊκό αποδεδειγμένα πλέον θα λειτουργεί για τουλάχιστον 25 έτη, πρέπει να προβλεφθεί από τώρα η υποχρέωση αντικατάστασης της μπαταρίας τουλάχιστον στην 10ετία ή κατόπιν πιστοποιημένου προβλεπόμενου ελέγχου της. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος «ναρκοθέτησης» του ηλεκτρικού συστήματος με ισχύ που δεν θα μπορέσει μελλοντικά επουδενί να προσαρμόζεται στον πραγματικό χρόνο.
Προτείνουμε λοιπόν στο πρόγραμμα της συμψηφιστικής ταυτοχρονισμένης αυτοπαραγωγής που τελεί υπό διαβούλευση να προβλεφθεί από τώρα η υποχρέωση ενσωμάτωσης και συστήματος αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος ίσης με την ονομαστική ισχύ του φωτοβολταϊκού και χωρητικότητας τουλάχιστον 2 ωρών, με υποχρεωτική αντικατάσταση ή πιστοποιημένη επιθεώρηση της μπαταρίας στα 10 χρόνια.

Άρθρο 10, παρ. 1α:
Όπως είναι γνωστό οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αποτελούν φόρο και καταβάλλονται για το σύνολο της κατανάλωσης εκάστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Απαιτείται συνεπώς στην δεύτερη σειρά της εν λόγω παραγράφου η αντικατάσταση της λέξης «απορροφηθείσας» με την λέξη «καταναλωθείσα» ενέργεια.

Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία».

27/06/2024 05:24 μμ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, με θέμα την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς και Ενεργειακές Κοινότητες (net-billing).

Το net-billing πρακτικά είναι ο συμψηφισμός λογαριασμών αγοράς και πώλησης ενέργειας.

Μέσω του net-billing η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύει περαιτέρω την αυτοκατανάλωση και την αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από πολίτες και επιχειρήσεις.

Με την εισαγωγή του σχήματος net-billing στην αυτοπαραγωγή, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν με τα προηγούμενα μοντέλα που εφαρμοστήκαν, καθώς ο ταυτοχρονισμός, πλέον, της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

Καθώς η ενέργεια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, με διαφορετική οικονομική αξία μέσα στο 24ωρο της ημέρας, ο ρόλος του ενεργού καταναλωτή/αυτοπαραγωγού (prosumer) διαρκώς κερδίζει έδαφος σε όλα τα πανευρωπαϊκά σχήματα αυτοκατανάλωσης.

Με το net-billing, ο αυτοκαταναλωτής θα αποζημιώνεται για την περίσσεια ενέργεια με την τιμή της αγοράς, όπως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτες έως 10.8 kW, αυτό το ποσό θα περνάει απευθείας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.

Δεδομένου ότι οι τιμές της αγοράς ενέργειας τις απογευματινές ώρες είναι υψηλότερες, η εφαρμογή του net-billing δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), μεγιστοποιώντας το οικονομικό όφελος. Επιπλέον η αποθήκευση θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

Στο σχέδιο τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής, με εφαρμογή:
α) τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό,
β) τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και
γ) τη συλλογική αυτοκατανάλωση.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκαθίσταται είτε στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση (net billing), είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing).

Επιπρόσθετα, προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως ή και ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους ([email protected] – Υ.Π.ΕΝ, Γενική Δ/νση Ενέργειας, Λεωφ. Μεσογείων 119, 115 23 Αθήνα), μέχρι και την 6η/07/2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σύνολο αυτών θα εξεταστεί, με σκοπό τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Υπουργικής Απόφασης.

Διαβάστε το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης (εδώ)

12/06/2024 12:40 μμ

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται ο καθορισμός ενισχύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε μη οικιακούς καταναλωτές (δηλαδή επιχειρήσεις), αρτοποιεία (με ειδική μνεία) και αγρότες.

Όπως αναφέρει η επιδότηση, που επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέσω των παρόχων ρεύματος έως τις 30 Ιουνίου.

Επίσης με την ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται πως οι εν λόγω ενισχύσεις είναι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, γνωστές και ως «de minimis», σύμφωνες με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζεται το ανώτατο όριο που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, ένα αρτοποιείο, ένας αγρότης, ένας ψαράς και ένας υδατοκαλλιεργητής ή μια επιχείρηση υδατοκαλλιέργειας.

Αφορά όσους από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α' 129), όπως ισχύει. («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής»).

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έπρεπε να έχει εκδοθεί ο πρώτος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 εκδίδεται δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Ο δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Για περίοδο κατανάλωσης που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και για την οποία έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)

11/06/2024 02:33 μμ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 7 Ιουνίου 2024, ημερίδα εργασίας με θέμα: «Αλλαγή του κλίματος: Προσαρμογή, Μετριασμός στην ύπαιθρο και οι Πιστώσεις Άνθρακα» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ResAlliance - «Συμμαχία γνώσης για την ανθεκτικότητα του τοπίου για τη γεωργία και τη δασοπονία στη λεκάνη της Μεσογείου».

Την ημερίδα, που προσέφερε δυνατότητα παρακολούθησης τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά, παρακολουθήσαν συνολικά 105 άτομα προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους, από στελέχη σχετικών δημοσίων φορέων όπως το ΥΠΕΝ και ερευνητές, έως στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιώτες μελετητές και αγρότες.

Την ημερίδα, χαιρέτησε, εκπροσωπώντας την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κος Γιώργος Ζήσης Τέγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανισμών Αγοράς και Μητρώου Εκπομπών. Ο ερευνητής του ΙΜΔΟ Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου ResAlliance για το ΙΜΔΟ, έκανε μια εισαγωγή στο ιστορικό της συνειδητοποίησης της αλλαγής του κλίματος από τους επιστήμονες και τους διεθνείς οργανισμούς και στην ιδέα της δημιουργίας μια αγοράς πιστώσεων του άνθρακα (carbon credits), η οποία προέκυψε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) και υλοποιήθηκε στα επόμενα χρόνια.

Ο Δρ Ξανθόπουλος εξήγησε τις αρχές στις οποίες βασίζεται αυτή η αγορά και έδωσε στο κοινό ένα ελάχιστα γνωστό παράδειγμα στη χώρα μας, τον ρόλο που παίζει η Δασική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας, με αιχμή του δόρατος το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της, στην εξασφάλιση πιστώσεων άνθρακα, απαραίτητων για την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα που παράγει η βαριά βιομηχανία της χώρας. Αυτό γίνεται μέσω μιας μεγάλης σειράς προγραμμάτων με αναδασώσεις και άλλες δράσεις εξασφάλισης ξυλείας και πιστώσεων άνθρακα σε τρίτες χώρες, από την Νέα Ζηλανδία ως το Κιργιστάν, το Μαρόκο, τη Μογγολία και το Περού (38 προγράμματα σε 25 έτη). Επίσης ο Δρ Ξανθόπουλος εξήγησε τη σημασία που έχουν οι προσπάθειες εξασφάλισης πιστώσεων άνθρακα για την Ελλάδα, τόσο για τα δάση όσο και στον αγροτικό χώρο. Ιδιαίτερα επισήμανε την ανάγκη να προσαρμοστούν αλλά και να προστατευθούν οι αγρότες από τις επερχόμενες αλλαγές σχετικά με τις πιστώσεις άνθρακα. Ειδικότερα ανέφερε ότι αυξάνεται η γραφειοκρατία, οι απαιτήσεις και το κόστος και γίνεται δύσκολη η ανταπόκριση μεμονωμένων αγροτών, κάτι που αντανακλάται και από τις υπάρχουσες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη, τόνισε ότι οι γρήγορες κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητες μεν αλλά συχνά περικλείουν κινδύνους αποτυχίας ή παρενεργειών τόσο στο περιβάλλον όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οπότε πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των λαμβανόμενων μέτρων.

Στη συνέχεια η ερευνήτρια του ΙΜΔΟ Δρ Ευαγγελία Αβραμίδου, που έχει τον ρόλο της Πρέσβειρας για τα εργαστήρια ανταλλαγής γνώσης (LandLabs) που διοργανώνονται στο πλαίσιο του ResAlliance στην Πελοπόννησο, παρουσίασε τους στόχους του έργου όσον αφορά την ανάδειξη καλών πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διάδοση αυτών σε εθνικό και Μεσογειακό επίπεδο. Επίσης πληροφόρησε το κοινό για το δίκτυο ενδιαφερόμενων (LandNet) που έχει δημιουργηθεί με στόχο την διάδοση αυτών των καλών πρακτικών, και πρότεινε σε όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο LandNet (εδώ) για να ενημερωθούν αλλά και για να συμβάλλουν. Περαιτέρω προσκάλεσε το κοινό που διαθέτει σχετικά παραδείγματα να πάρει μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου καταθέτοντας ένα σύντομο βίντεο ή ένα κείμενο καλής πρακτικής.

Η επόμενη ομιλία ήταν από την προσκεκλημένη ομιλήτρια της ημερίδας την Dr. Teresa Cervera Zaragoza, επικεφαλής του τομέα για την προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των δασών στο Κέντρο Δασικής Ιδιοκτησίας της Κυβέρνησης της Καταλονίας (Ισπανία). Η Dr. Zaragoza παρουσίασε το σύστημα πιστώσεων για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και εφαρμόζεται στα δάση της Καταλονίας. Μίλησε για ένα σύστημα που προωθεί την πολυλειτουργική διαχείριση των δασών, πέρα από την απλή δέσμευση άνθρακα, και υπερασπίζεται τον ρόλο και τη συμβολή αυτής της διαχείρισης προς μία ύπαιθρο περισσότερο ανθεκτική στην αλλαγή του κλίματος. Συγκεκριμένα, η πολυλειτουργική διαχείριση των δασών δημιουργεί «δασικές πιστώσεις κλίματος» (forest climate credits) μέσω δέσμευσης άνθρακα στη βλάστηση και το έδαφος, μείωση της κατανάλωσης νερού στα δασικά οικοσυστήματα, διατήρησης της βιοποικιλότητας και μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς. Ένα climate credit αντιστοιχεί σε ένα εκτάριο ανθεκτικού δασικού οικοσυστήματος. «Πελάτες» αυτών των credits είναι μεγάλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης, δωρητές που ενδιαφέρονται για αναγνώριση και φήμη και ενδιαφερόμενοι να συνεισφέρουν οικονομικά για τη βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, η Dr. Zaragoza περιέγραψε τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των σχεδίων δημιουργίας ανθεκτικών δασών και την αξιολόγηση της υλοποίησής τους και έδωσε παραδείγματα εφαρμογής σε σειρά περιοχών, περιλαμβανομένων οικονομικών στοιχείων. Μάλιστα, σε ερώτηση από το κοινό απάντησε ότι το σύστημα αυτό που αφορά όλους του τύπους δασών, εξετάζεται προς υιοθέτηση σε όλη την Ισπανία όπου μέχρι τώρα αξιολογούνται ως προς τη δέσμευση άνθρακα μόνον δασικές φυτείες.

Η επόμενη ομιλία αφορούσε μια εργασία των Δρ Παναγιώτη Μιχόπουλου, Δρ Γεωργίου Νάκου, Κωνσταντίνου Καούκη και Δρ Αναστασίου Οικονόμου από το ΙΜΔΟ, σχετικά με τον οργανικό άνθρακα στα δασικά εδάφη του κόσμου και της Ελλάδας. Ο Δρ Μιχόπουλος τόνισε ότι τα δασικά εδάφη αποτελούν μία σημαντική παγκόσμια αποθήκη άνθρακα καθώς η μισή ποσότητα του άνθρακα στη στεριά είναι αποθηκευμένη σε δάση (1146 x 1015 g) και από αυτήν την ποσότητα τα δύο τρίτα είναι αποθηκευμένα στο έδαφος. Μάλιστα, στις ψυχρές περιοχές ο άνθρακας στο έδαφος μπορεί να φτάσει στο 80% του συνόλου του αποθηκευμένου άνθρακα σε φυτά και εδάφη, στις εύκρατες περιοχές το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει περίπου το 60%, ενώ στα τροπικά δάση φτάνει το 50%. Στην Ελλάδα τα δάση των ορεινών περιοχών (ελάτη, οξιά, μαύρη πεύκη) περιέχουν το μεγαλύτερο μέσο ποσό αποθέματος άνθρακα στα εδάφη (πάνω από 100 τόνους ανά εκτάριο), ενώ τα εδάφη των φυλλοβόλων δρυών, αν και έχουν μικρότερο απόθεμα ανά εκτάριο, λόγω της μεγάλης τους έκτασης έχουν το μεγαλύτερο συνολικό απόθεμα άνθρακα (περίπου 60 εκατομμύρια τόνους).

Στη συνέχεια ο Δρ. Μιχόπουλος τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά στα δασικά εδάφη μέσω των μεταβολών στη δυναμική του άνθρακα και εξήγησε τον τρόπο επίδρασης της αυξημένης συγκέντρωσης CO2 αλλά και της αυξημένης θερμοκρασίας του αέρα. Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ένα απόθεμα της τάξης του 20-50% χάνεται όταν τα δάση μεταβάλλονται σε αγρούς. Ακόμη, ότι εντατικές υλοτομίες και αραιώσεις μπορεί να επιφέρουν ελάττωση του άνθρακα στο έδαφος ακόμα και κατά 50% στις πρώτες δεκαετίες. Στην αντίθετη κατεύθυνση λειτουργεί η αναδάσωση, όπου η επιλογή φυλλοβόλων ειδών συνεισφέρει στην αποθήκευση του άνθρακα στο έδαφος περισσότερο από τα κωνοφόρα.

Η τελευταία ομιλήτρια ήταν η Δρ Αλεξάνδρα Σιντόρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τίτλο ομιλίας «Αιγοπροβατοτροφεία και κλιματική αλλαγή: Κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις και πρακτικές μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος». Η Δρ Σιντόρη αναφέρθηκε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις αιγοπροβατοτροφικες εκμεταλλεύσεις και το ανθρακικό αποτύπωμα του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως αυτό έχει εκτιμηθεί μέσα από έρευνες που υλοποιήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία στη Ελλάδα και σε διάφορα παραγωγικά συστήματα. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες και στις πρακτικές μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος του αιγοπρόβειου γάλακτος και στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών μείωσης των εκπομπών, ειδικά σε επίπεδο παραγωγής, εισοδήματος και απασχόλησης.

Η Δρ Σιντόρη ολοκλήρωσε την παρουσίαση της επισημαίνοντας την ανάγκη διερεύνησης πρακτικών, τεχνολογιών και καινοτομιών, αποτελεσματικών ως προς τη μείωση των εκπομπών, με εφαρμογή στα ελληνικά αιγοπροβατοτροφικά συστήματα και προσβάσιμων από τους παραγωγούς. Με το τέλος των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε διαδραστικές ομάδες εργασίας στο πλαίσιο των οποίων κατέθεσαν τις απόψεις τους όσον αφορά τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερα όσον αφορά την προχωρημένη προσέγγιση της Καταλονίας, εξέφρασαν προβληματισμούς και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το έργο ResAlliance και για τους φορείς που συμμετείχαν.

10/06/2024 01:55 μμ

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όπως ανεβαίνουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος για να μπορούν να ποτίζουν με χαμηλές τιμές θα πρέπει, μέχρι και την 26η Ιουνίου 2024, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο.

Δικαίωμα ένταξης στα προϊόντα ΓΑΙΑ έχουν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος Χαμηλής ή Μέσης Τάσης, για τις οποίες δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ρυθμισμένες οφειλές λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έως και 31/12/2023.

Ενδεικτικά, οι τιμές που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί για το σύνολο της κατανάλωσης των πρώτων 2 ετών εφαρμογής του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ», καθώς και για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας.

Στη συνέχεια οι αγρότες, με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρόχου τους, συνυποβάλουν κατ’ ελάχιστο μία Υπεύθυνη Δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής τους.

Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν, κάθε συμβαλλόμενο, σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Διευκρινίζεται πως η ένταξη σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξη σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που ο δικαιούχος αιτηθεί, αποκλειστικά, τη ρύθμιση των οφειλών του.

Ο ΑγροΤύπος εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση για την κατάθεση αίτησης το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» από τους αγρότες.

04/06/2024 03:15 μμ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαπίστευση της COSMOCERT από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Ε.ΣΥ.Δ κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17029:2019 και ISO 14065:2020 ως Φορέας Επικύρωσης/Επαλήθευσης (Αρ. Πιστ.1401) για την επαλήθευση εκθέσεων εκπομπών και απορροφήσεων Αερίων του Θερμοκηπίου (Greenhouse Gases, ΑτΘ) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14064-1:2019 - Αέρια Θερμοκηπίου: Προγράμματα για την ποσοτικοποίηση και την υποβολή εκθέσεων εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου.

Το ISO 14064-1 είναι ένα διεθνές πρότυπο καθοδήγησης ποσοτικοποίησης και αναφοράς των εκπομπών και απορροφήσεων ΑτΘ σε επίπεδο οργανισμού, που ενσωματώνει τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, (Εθνικός Κλιματικός Νόμος αρ.4936/2022) καθώς και τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς στο πλαίσιο προώθησης της βιωσιμότητας.

Η επαλήθευση εκπομπών ΑτΘ σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14064-1 απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς, ανεξαρτήτως μεγέθους, δημόσιους και ιδιωτικούς, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλουν έκθεση αναφοράς των εκλυόμενων ΑτΘ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Εθνικός Κλιματικός Νόμος αρ.4936/2022) ή που επιθυμούν να εκπονήσουν έκθεση αναφοράς κατόπιν ζήτησης ενδιαφερόμενων μερών (επενδυτές, πελάτες, προμηθευτές).

Τα οφέλη ενός οργανισμού από την επαλήθευση εκπομπών ΑτΘ σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14064-1 είναι πολλαπλά, καθώς τεκμηριώνεται η συμμόρφωση με ισχύουσες νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις για οργανισμούς που εμπίπτουν σε αντίστοιχο πλαίσιο, ή/και απαιτήσεις πελατών, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται έμπρακτα και με διαφάνεια η βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης.

04/06/2024 11:21 πμ

Επιτέλους υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά σε «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023».

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκης, Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκης, καθώς και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλ. Σδούκου, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θ. Πετραλιάς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Τριαντόπουλος.

Με την Απόφαση εξειδικεύονται: το πεδίο εφαρμογής (πληγείσες περιοχές) της ρύθμισης, οι δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών, από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Παράλληλα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης.

Περιοχές και δικαιούχοι

Από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 επλήγησαν περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων:

α) Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

β) Φθιώτιδας και Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

γ) Ανατολικής Αττικής, Νήσων και Νότιου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και

δ) Αργολίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δικαιούχοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω πληγεισών περιοχών είναι οι εξής:

α) Τελικοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι κατά την 4η.9.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτου ισχύος, σύμφωνα με το μητρώο που διατηρεί ο αρμόδιος Διαχειριστής, όπως έχει ενημερωθεί από τον εκάστοτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Τελικοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι κατά την 4η.9.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούν Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ) με παροχές για σκοπούς άρδευσης.

γ) Τελικοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι κατά την 4η.9.2023 ήταν συνδεδεμένοι με το δίκτυο μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελούν Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού με παροχές για σκοπούς άρδευσης.

Όροι και προϋποθέσεις ρύθμισης οφειλών

Για τη ρύθμιση των οφειλών δικαιούχων προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πληρούνται, συνολικά, είναι οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για χρονική περίοδο κατανάλωσης πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

β) Το ποσό της οφειλής που δύναται να ρυθμιστεί είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Οι λογαριασμοί κατανάλωσης πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Απόφασης. Σε καμία περίπτωση, δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής.

γ) Το ποσό της οφειλής σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μεγαλύτερο των 100 ευρώ.

Στους όρους αποπληρωμής των οφειλών συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

α) Αναστέλλεται η είσπραξη των οφειλών για τα έτη 2024 και 2025 που αφορούν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλώσεις μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.
Κατά τη χρονική περίοδο αναστολής είσπραξης του ποσού της οφειλής, αναστέλλονται όλες οι προβλεπόμενες στον Κώδικα Προμήθειας ενέργειες του Προμηθευτή (εντολές αποκοπής/καταγγελία/παύση εκπροσώπησης/εξώδικες οχλήσεις κ.λπ.) για το συγκεκριμένο ποσό οφειλής.

β) Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής ξεκινούν την 1η.1.2026, είναι ισόποσες και δεν υπερβαίνουν τις 60 μηνιαίες.
Σε κάθε περίπτωση, η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η.12.2030. Ο δικαιούχος οφείλει να εξοφλεί, εμπρόθεσμα, τις μηνιαίες δόσεις του προγράμματος.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο δικαιούχος εξαιρείται από τη ρύθμιση μετά την παρέλευση 30 ημερολογιακών ημερών από την προθεσμία εξόφλησης και ο πάροχος δύναται να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας.

γ) Το επιτόκιο για τον δικαιούχο, όσον αφορά στην αποπληρωμή της οφειλής του, είναι μηδενικό για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της Απόφασης μέχρι την 31η.12.2030.

δ) Κάθε πάροχος μπορεί να εφαρμόσει τη δυνατότητα χορήγησης εκπτώσεων στο δικαιούχο, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης της οφειλής από αυτόν, βάσει των διαδικασιών του και του επιχειρησιακού πλάνου του.

ε) Αρχής γενομένης της 1ης.1.2026, κάθε πάροχος οφείλει να ενημερώνει, αναλυτικά, τον δικαιούχο σχετικά με την εξέλιξη της αποπληρωμής του επιλεχθέντος προγράμματος ρύθμισης, μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, και ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο πάροχος σταματά να εκπροσωπεί την παροχή με έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή.

Διευκρινίζεται πως η ένταξη σ’ αυτή τη ρύθμιση και η ένταξη στη ρύθμιση του άρθρου 30 του ν. 5095/2024 (μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για την προώθηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), για το χρονικό διάστημα ισχύος της πρώτης, είναι αμοιβαία αποκλειόμενες ενέργειες για το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Βήματα ένταξης

Για την ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση προβλέπεται -βάσει ΚΥΑ- η παρακάτω διαδικασία:

1. O δυνητικός δικαιούχος υποβάλει -μετά από ταυτοποίηση με κωδικούς TaxisNet- ηλεκτρονική αίτηση, ξεχωριστή για κάθε παροχή που επιθυμεί να εντάξει στο μέτρο, σε ειδική διαδικτυακή πύλη του Διαχειριστή Ελληνικού δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), από την 10.06.2024 έως και την 15.07.2024.
Σε κάθε αίτηση δηλώνονται: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός παροχής, κινητό τηλέφωνο, e-mail δυνητικού δικαιούχου (εφόσον υπάρχει) και κατά περίπτωση ότι πρόκειται για παροχή αποκλειστικά για σκοπούς άρδευσης.

2. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει, έως την 30η.7.2024, στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που εκπροσωπούσαν τις παροχές την 4η Σεπτεμβρίου 2023, συγκεντρωτική κατάσταση, με τις παροχές των δυνητικών δικαιούχων, η οποία περιέχει κατ’ ελάχιστον το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, τον αριθμό της παροχής και την τυποποιημένη χρήση, το κινητό τηλέφωνο και το e-mail (εφόσον υπάρχει) του δυνητικού δικαιούχου και την κοινοποιεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ελέγχουν αν οι δυνητικοί δικαιούχοι βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια, ενημερώνουν (με κάθε πρόσφορο μέσο) τους δυνητικούς δικαιούχους για τα παρεχόμενα προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών.

4. Έως την 30η.09.2024, ο δυνητικός δικαιούχος υποβάλει αίτημα ρύθμισης οφειλής προς τον πάροχο, επιλέγοντας το πρόγραμμα ρύθμισης (χρηματικό ποσό ρύθμισης, χρονικό διάστημα αποπληρωμής) που επιθυμεί και εντάσσεται στη ρύθμιση.

5. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αποστέλλουν, μέχρι την 31η.10.2024, στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, αναλυτική κατάσταση ανά παροχή και δικαιούχο, η οποία περιλαμβάνει τα ποσά ανεξόφλητων οφειλών και τους υπολογιζόμενους τόκους, καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση με το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών και των υπολογιζόμενων τόκων.

6. Μετά την ένταξη στη ρύθμιση, ο εκάστοτε πάροχος ενημερώνει τους δικαιούχους για το ποσό της έντοκης επιβάρυνσης που θα λάβουν ως ενίσχυση τόσο ανά έτος, αρχής γενομένης το έτος 2027, όσο και συνολικά για όλη τη διάρκεια ισχύος του μέτρου.

28/05/2024 12:38 μμ

Άνοιξε από τη Δευτέρα (27/5) η ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού πυροπροστασίας οικοπέδων.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει ως τις 30 Ιουνίου (αρχικά ήταν 31 Μαΐου αλλά δόθηκε παράταση) να υποβάλουν δήλωση ότι έχουν καθαρίσει οικοπεδικές εκτάσεις και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων (εδώ), καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (εδώ).

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων akatharista, εκτός των δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων των υπόχρεων ιδιοκτητών έχει και ψηφιακή υπηρεσία, στην οποία υποβάλλονται καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 έως 54.000 ευρώ και απειλούνται με φυλάκιση δύο χρόνων.

Το πρόβλημα είναι τα υπολείμματα κλαδεμάτων ποιος θα τα απομακρύνει και θα πρέπει να τα πετάξουν. Σύμφωνα με την απόφαση η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού είναι ευθύνη των φορολογούμενων πολιτών.

Βέβαια το μέτρο αυτό είναι «έξυπνο» γιατί ρίχνει όλες τις ευθύνες της πυροπροστασίας στους πολίτες, ενώ δεν υπάρχει καμιά ευθύνη του κράτους για τον καθαρισμό των δασών που βρίσκονται γύρω από τα χωριά και τις πόλεις. Όσοι έχουν ζήσει από κοντά φωτιές θα γνωρίζουν ότι με την ταχύτητα του ανέμου οι φλόγες ταξιδεύουν με πολύ γρήγορη ταχύτητα - έχουν περάσει από την μια πλευρά εθνικής οδού στην άλλη - και είναι δύσκολο να τις σταματήσουν κάποια μέτρα κενού οικοπέδου.

Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και εξοντωτικά για τον μέσο πολίτη αλλά σίγουρα θα τονώσουν τα ταμεία των Δήμων για να κάνουν και κάποιες προεκλογικές προσλήψεις. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για έμμεση χρηματοδότηση των δήμων από τους πολίτες.

Ο καθαρισμός του οικοπέδου περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3 μέτρων) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50 μέτρων) και το 50% της κόμης τους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  • Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την οποία καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια με κτίσμα, οι υποχρεώσεις των δήμων είναι μεταξύ των άλλων οι εξής:

Ο οικείος Δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτεπάγγελτης αυτοψίας, εξέτασης καταγγελιών για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), το οποίο και ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου της παρούσας, αιτείται προς την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

28/05/2024 10:31 πμ

Κατά των πολυεθνικών τάχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ζητώντας παράλληλα και πιο τολμηρά βήματα για ενίσχυση ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι «οι αθέμιτες, καταχρηστικές και δόλιες πρακτικές που συνδέονται με πολλά εισαγόμενα τρόφιμα αλλά και η απαίτηση εκ μέρους των καταναλωτών για πιο διαφανείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή των τροφίμων, επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων. Συμφωνώ για μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση όσον αφορά στην επισήμανση της χώρας καταγωγής, μέσα από μια παράλληλη συνεκτίμηση των αναγκών των παραγωγών, των μεταποιητών και της βιομηχανίας τροφίμων».

Απαράδεκτες διακρίσεις

Σε παρέμβασή του για τις αθέμιτες πρακτικές «εδαφικών εφοδιαστικών περιορισμών», που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρείες, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οποιαδήποτε διάκριση είτε αφορά στην ποιότητα είτε αφορά στην τιμή είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχουν καταναλωτές Δεύτερης Κατηγορίας στην Ευρώπη. Όλοι οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα της ίδιας ποιότητας και τιμής».

Και υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής ζήτησε πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Τέλος κάλεσε την ΕΕ να κάνει «ακόμη πιο τολμηρά βήματα, ώστε η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών».

Στη συζήτηση για τη βιοτεχνολογία, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να μην μένει πίσω όσον αφορά τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ξηρασίας

Σε παρέμβασή του για το ζήτημα της ξηρασίας που έθεσε η Κύπρος, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στηρίζει τις ανησυχίες της και την άποψη ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση μέσα από μια βιώσιμη διαχείριση πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Υπενθύμισε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε Θεσσαλία και Έβρο καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την παρατεταμένη ξηρασία.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές νερού, ειδικά στα κράτη που θεωρούνται πιο ευάλωτα και σημείωσε ότι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων που έθεσε σε λειτουργία πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ «θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή αξιοποίηση του νερού, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας»

Ευζωία των ζώων, λιγότερα αντιβιοτικά

Στη συζήτηση για τη μεταχείριση των ζώων, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι το υψηλό επίπεδο διαβίωσής τους έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους, μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών και διασφαλίζει την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά τους αλλά και η προστασία των ζώων συντροφιάς.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες στα κράτη μέλη, οι ειδικοί τύποι παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων και η δυνατότητα προσαρμογής των εμπλεκομένων, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

27/05/2024 04:25 μμ

Η UPL, ένας παγκόσμιος πάροχος βιώσιμων γεωργικών λύσεων, ανακοίνωσε την έναρξη στην Ευρώπη του Gigaton Carbon Goal, μια νέα σειρά πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη δέσμευση ή τη μείωση των εκπομπών, ενός γιγατόνου -Gt CO2(eq) (ή ενός δισεκατομμυρίου τόνων) διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040, η οποία δέσμευση θα πραγματοποιηθεί με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Επενδύοντας, δημιουργώντας και διαδίδοντας καλύτερες γεωργικές τεχνολογίες
  2. Παρέχοντας κίνητρα στους παραγωγούς να υιοθετήσουν βιώσιμες και εναλλακτικές γεωργικές πρακτικές
  3. Με τη δημιουργία ισοδύναμων πιστωτικών μονάδων άνθρακα για τους παραγωγούς που θα μπορούν να ανταλλάσσουν με εταίρους προς κοινό τους όφελος.

Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης άνθρακα, η UPL θα δώσει τη δυνατότητα στα αγροτικά οικοσυστήματα να δημιουργήσουν, να εφαρμόσουν και να επικυρώσουν πρωτόκολλα δέσμευσης άνθρακα.
Αυτό θα δημιουργήσει τόνους ισοδύναμου άνθρακα που θα ωφελήσουν άμεσα τους παραγωγούς με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη τους και τη δυνατότητα πρόσθετων πηγών εσόδων.
Αυτό το νέο σύστημα δέσμευσης άνθρακα, θα στηρίξει τους αγρότες καθώς, θα επεκτείνουν τη χρήση βιώσιμων καινοτόμων πρακτικών, ωφελώντας άμεσα το περιβάλλον και τοποθετώντας τη γεωργία ως βιομηχανία με θετικές επιδράσεις για το κλίμα.
Η UPL θα κινητοποιήσει τους πόρους, την εμπειρία και το παγκόσμιο δίκτυό της για να εντοπίσει, να επενδύσει και να προμηθεύσει τα εργαλεία, τις τεχνικές και τις τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στον εξοπλισμό και την ενδυνάμωση κάθε παραγωγού.

Στο πλαίσιο αυτό, η UPL ΕΛΛΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με την εταιρεία farmB Digital Agriculture S.A. υλοποιούν από κοινού ένα νέο πιλοτικό Πρόγραμμα Δέσμευσης Άνθρακα με τίτλο “Το Ελληνικό Αποτύπωμα” the foodprint, και στόχο τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, που προέρχεται από τη γεωργική παραγωγή.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σημαντικοί κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως οι βιομηχανίες Μέλισσα Κικίζας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το Κτήμα Παυλίδη καθώς και η Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας «Πελαργός Σερρών».
Στην UPL Limited, πιστεύουμε ότι η Αειφορία είναι η καλύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να οδηγήσουν σε πιο έξυπνη καινοτομία και κερδοφόρα ανάπτυξη.
Η βιωσιμότητα διασφαλίζει μια δίκαιη κοινωνία, που ζει εντός περιβαλλοντικών ορίων και δημιουργεί μια βιώσιμη κερδοφόρα επιχείρηση.
Εργαζόμαστε συνεχώς για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να βρούμε καινοτόμες λύσεις προϊόντων που ωφελούν το περιβάλλον και τους παραγωγούς μας.