Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στην Λάρισα. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και γεωπόνους, αφού παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.
Η δρ. Ελένη Τοπαλίδου, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στη φαιά σήψη που δημιουργεί προβλήματα στις καστανιές και στη χώρα μας. Τόνισε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε εννέα συνολικά περιοχές της χώρας και πως εξαρτάται πολύ από το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ως προς τα μέσα αντιμετώπισης τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον μέτρα για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο συνέστησε στους παραγωγούς να ενισχύουν την άμυνα των δέντρων, ξεκινώντας από τα υπολλείμματα και προσθέτοντας ότι συστήνεται ενσωμάτωσή τους. Ακόμα, σύστησε στα τέλη Απριλίου λίγο πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών προσθήκη εδαφοβελτιωτικού με ενεργά χουμοποιημένη οργανική ύλη, το Μάιο κατά το σκάσιμο των οφθαλμών ή λίγο νωρίτερα ψεκασμό με τη δραστική ουσία potassium phosphonate, τον Ιούνιο κατά την άνθιση υπάρχουν δραστικές με έγκριση (Fluxapyroxad) για χρήση ήσσονος σημασίας. Ακόμη, από άλλες έρευνες, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, τόνισε πως βρέθηκε ότι το Pyraclostrobin παρεμπόδισε τη βλάστηση των κονιδίων. Στην Ελλάδα υπάρχει σκεύασμα για χρήση ήσσονος σημασίας που περιέχει Boscalid και Pyraclostrobin, κατέληξε, ενώ σημείωσε πως δεν σχετίζεται η εξάπλωση της σφήκας με τη φαιά σήψη, καθώς αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση της Αυστραλίας.
Ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). Όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα - όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό - για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των αγροτών για τα νέα σκευάσματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που θα επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία.
Είναι γνωστό ότι κάποια φυτοπροστατευτικά θα αποσυρθούν. Το ερώτημα είναι ποια είναι αυτά τα προϊόντα και τι βαρύτητα έχουν στην κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα στην πατάτα σήμερα έχουμε είκοσι ζιζαντιοκτόνα. Οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί δηλώνουν ότι τους καλύπτουν οριακά. Με την Πράσινη Συμφωνία θα αποσυρθούν κάποια ζιζανιοκτόνα, όπως η Pendimethalin και η Metribuzin. Αν φύγουν αυτές οι δραστικές θα υπάρξει μια απορύθμιση όλης της προφυτρωτικής και της μεταφυτρωτικής ζιζανιοκτονίας και θα πρέπει να δουν οι πατατοπαραγωγοί πως θα το αντιμετωπίσουν. Το ίδιο θα ισχύσει και στην καλλιέργεια της υπαίθριας και βιομηχανικής ντομάτας. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον είναι η ανθεκτικότητα στην ζιζανιοκτονία. Το θετικό είναι ότι έχουμε σήμερα την καινοτομία με τα ψεκαστικά drones που είναι μια πραγματικότητα.
Ο κ. Ιωάννης Βασιλάκογλου, καθηγητής Βοτανικής - Ζιζανιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της ζιζανιοκτονίας στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες αλλά και να χρησιμοποιήσουμε ανταγωνιστικές - αλληλοπαθητικές ποικιλίες στην καλλιέργεια σιτηρών. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ζιζανιοκτόνων γίνεται πρώτα από όλα με την ορθή εφαρμογή (μέσα, ακροφύσια, πίεση). Επίσης διαθέτουμε νέες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η γεωργία ακριβείας, τα αυτοκινούμενα σκαλιστήρια, η ακτινοβολία και ο ηλεκτρισμός. Οι εναλλακτικές μέθοδοι όμως μάλλον δεν φτάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών μεθόδων για αυτό θα πρέπει να γίνει ένας συνδιασμός τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και θα πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο κατάρτισης. Ακόμη θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα αγρού (και όχι εργαστηρίου) για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ζιζανίων αλλά και να υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία».
Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φυτοπροστατευτικών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει. Το θετικό είναι ότι παραγωγοί, γεωπόνοι και εκπρόσωποι των εταιρειών κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Επίσης οι εταιρείες παρουσίασαν όλα τα νέα τους φυτοπροστατευτικά προϊόντα».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή του 20ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου, αποφάσισαν την αναβολή του 20ου ΠΕΣ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 11-14 Νοεμβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο ΚΕΔΕΑ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η αναβολή του συνεδρίου οφείλεται σε οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και έθεταν σε κίνδυνο την επιτυχημένη διενέργεια του Συνεδρίου.
Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε για τις νέες ημερομηνίες διενέργειας του Συνεδρίου. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με τη συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών των τοπικών ΔΑΟΚ των ΠΕ και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με το υπουργείο ο στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι διπλός:
- Πρώτον, η ενημέρωση και θωράκιση των αγροτών φυτικής παραγωγής να αποφεύγουν πρακτικές μη ορθολογικής παραγωγικής διαδικασίας και
- Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Οι έλεγχοι αφορούν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ψεκαστών, αγροτών-παραγωγών, γεωπόνων ή άλλων που εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα στο γεωργικό τομέα ή σε άλλους τομείς δραστηριότητάς τους.
Οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνουν επιτόπιους ελέγχους κατά την εφαρμογή τους, ελέγχους ψεκαστικού υγρού και μηχανήματος εφαρμογής του, δειγματοληψία και ελέγχους φυτικών ιστών κτλ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με Αριθ. Πρωτ. 8222/108917/03-08-2018.
Οι επαγγελματίες χρήστες καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις ορθολογικές διαδικασίες που επιτάσσει η σύγχρονη παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης και είναι νομοθετημένες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και ιδίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες δύναται να ανέρχονται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ αναλογικά της φύσης του παραπτώματος.
Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer ανακοινώνει με χαρά την κυκλοφορία του νέου προϊόντος Tuta Pro Press, το οποίο εντάσσεται στη σειρά βιοφυτοπροστατευτικών προϊόντων Vynyty®. Το προϊόν αυτό έρχεται να εμπλουτίσει το ήδη πλούσιο χαρτοφυλάκιο Βiologicals της Bayer, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση για την καταπολέμηση του εντόμου Tuta absoluta.
Το Tuta Pro Press είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν φυτοπροστασίας, σχεδιασμένο ειδικά για την προστασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας. Βασίζεται στην τεχνολογία των φερομονών σεξουαλικής σύγχυσης, προσφέροντας μια φιλική προς το περιβάλλον λύση μέσω της μείωσης των χημικών επεμβάσεων.
Σε ένα αγροτικό περιβάλλον με συνεχόμενες προκλήσεις, η Bayer προσφέρει λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών, προωθώντας την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών. Το Tuta Pro Press αποτελεί σημαντικό εργαλείο της διαχείρισης του εντόμου Tuta absoluta για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:
- Αποτελεσματικότητα στην Καταπολέμηση: Η χρήση φερομονών σεξουαλικής σύγχυσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον πληθυσμό της Tuta absoluta, περιορίζοντας με φιλικό τρόπο τις ζημιές στις καλλιέργειες.
- Αποτελεσματική Διαχείριση της Ανθεκτικότητας: Αντιμετωπίζει το υπαρκτό πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα χημικά εντομοκτόνα.
- Εύκολη και Ταχεία Εφαρμογή: Η τεχνολογία PRESS επιτρέπει την ταχύτερη εφαρμογή με λιγότερους πόρους σε σύγκριση με άλλες φερομόνες της κατηγορίας του.
- Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα: Το Tuta Pro Press είναι φιλικό προς το περιβάλλον, δεν διαθέτει διαλύτες ή μικροπλαστικά, βιοδιασπώμενο και δεν αφήνει υπολείμματα.
- Ασφάλεια για Χρήστες και Περιβάλλον: Είναι ασφαλές για τον χρήστη και δεν προκαλεί καμία απολύτως επιβάρυνση στο περιβάλλον.
- Συμβατότητα με Βιολογική Γεωργία: Κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία, καθιστώντας το ιδανικό για παραγωγούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Ο Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Head of Field Activation & Marketing Operations του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, δήλωσε: «Με το Tuta Pro Press, η Bayer επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που προάγουν τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια στην γεωργία. Το προϊόν αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των χημικών επεμβάσεων και της υποστήριξης των παραγωγών στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η Tuta absoluta».
Με την εγγύηση της Bayer, το Tuta Pro Press εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της καλλιέργειας με περιβαλλοντική ευθύνη, προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και μειώνοντας την ανάγκη για χημικά εντομοκτόνα.
Tuta Pro Press! Για τον παραγωγό που αναζητά καινοτόμες, πρακτικές και εύκολες στην εφαρμογή τους λύσεις, φιλικές για το περιβάλλον, τους καταναλωτές και τον ίδιο.
Συνεχίζεται η πολιτική κατά των Ευρωπαίων παραγωγών, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν, η οποία «πιέζει» για απελευθέρωση των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων δραστικών ουσιών στην ΕΕ.
Να θυμίσουμε οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ήταν ένα βασικό αίτημα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν πέρυσι σε όλη την Ευρώπη αλλά φαίνεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει να αδιαφορεί για τους αγρότες της ΕΕ.
Δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων στην ΕΕ δραστικών ουσιών καταψηφίστηκαν, την Τετάρτη (18/9), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν τις αποφάσεις για να επιτραπούν ανοχές στην εισαγωγή (γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων) που αφορούν τις δραστικές ουσίες cyproconazole και spirodiclofen στα δημητριακά, σπόροι, κρέας, καθώς και τις benomyl, carbendazim και thiophanate‐methyl σε οπωροκηπευτικά (όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες).
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση όλων αυτών των φυτοφαρμάκων είναι απαγορευμένη στην ΕΕ.
522 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την cyproconazole και τη spirodiclofen, 127 κατά και 28 απείχαν.
Για το benomyl, το carbendazim και το thiophanate-methyl, 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.
Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των δύο αποφάσεων της Επιτροπής.
Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (στη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής τροφίμων από τρίτες χώρες.
Για το θέμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφέρει ότι απορρίφθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέτρεπαν την αύξηση των ορίων ανοχής στις εισαγωγές εσπεριδοειδών, λαχανικών και σιτηρών από τρίτες χώρες. Η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτών των φυτοφαρμάκων θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.Οι παραπάνω δραστικές ουσίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως από τρίτες χώρες που εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για την αύξηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (MRLs) για τις ουσίες αυτές σε εισαγόμενα προϊόντα. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών».
Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. που βρέθηκαν στις καλλιέργειες παραμορφωμένων πυρηνόκαρπων.
Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae είναι αποκλειστικά φυτοφάγα είδη, που απαντώνται τόσο σε καλλιεργούμενα όσο και σε αυτοφυή φυτά.
Στην πλειονότητα τους είναι εξειδικευμένα όσον αφορά τον ξενιστή τους, τρεφόμενα σε συγκεκριμένα φυτικά είδη ή μικρό αριθμό συγγενών μεταξύ τους ειδών, συχνά προκαλώντας εντυπωσιακά συμπτώματα. Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
Όπως τονίζει η Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επειδή κατά την εξέταση παραμορφωμένων καρπών ροδάκινων και νεκταρινιών από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), οι οποίοι προέρχονταν από οπωρώνες περιοχών της Λάρισας, Ημαθίας και Πέλλας, έχουν βρεθεί ακάρεα του γένους Eriophyes sp., τα οποία υπάρχει πιθανότητα να προκαλούν ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση παραμορφώσεων των καρπών των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα), προτείνονται προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας (καλλιεργητικά και χημική αντιμετώπιση) και προτείνει τα εξής:
1. Άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος), τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Την απομάκρυνση από τους οπωρώνες και την καταστροφή (με θάψιμο), των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω στα δέντρα, και
β) Τον ψεκασμό των οπωρώνων ροδάκινων/νεκταρινιών, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα για να αντιμετωπισθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του ακάρεως (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul του ΥπΑΑΤ.
2. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του ακάρεως, τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Μετά το κλάδεμα καρποφορίας, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή των αφαιρούμενων κατά το κλάδεμα φυτικών ιστών, και
β) Τον ψεκασμό με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα στο φούσκωμα των οφθαλμών.
3. Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Μετά τα οποιαδήποτε τύπου κλαδέματα/κλαδοκάθαρο, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή, του αφαιρούμενου φυτικού υλικού, και
β) Αποφυγή μετακίνησης οποιουδήποτε φυτικού υλικού (πχ εμβόλια) μεταξύ περιοχών / οπωρώνων. Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές ροδάκινων / νεκταρινιών πρέπει, παράλληλα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των ιολογικών προσβολών στους οπωρώνες τους, όπως αυτά περιγράφονται στο έγγραφο της υπηρεσίας μας με Α.Π.: 4894/123121/26-04-2024 και τίτλο: «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα».
Παρατηρήσεις
α) Κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες της εγκεκριμένης ετικέτας από το Υπ.Α.Α.Τ., οι οποίες αναγράφονται στην συσκευασία και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προφυλάξεως για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
β) Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα, παρόλο που ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα, οι καλλιεργητές πυρηνοκάρπων πρέπει άμεσα να ενημερώνουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας.
Τη Δευτέρα (9 Σεπτεμβρίου 2024), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, σχετικά με την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών που απειλεί τα ροδάκινα και νεκταρίνια.
Στην ερώτησή της η κα Τζάκρη αναφέρθηκε στο ιστορικό της νέας ασθένειας η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2021 στο χωριό Αμπελιές των Γιαννιτσών σε κτήματα περίπου 10 στρέμματα με ροδακινιές.
Τόνισε ακόμη τη γρήγορη διασπορά της ασθένειας και το σοβαρό κίνδυνο που ελλοχεύει να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό της καλλιέργειας της ροδακινιάς στην Πέλλα και στην Ημαθία, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη θα απειληθεί η εγχώρια παραγωγή ροδάκινων και η οικονομία αυτών των δυο περιοχών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια της ροδακινιάς πρωτίστως αλλά και των λοιπών πυρηνοκάρπων.
Και πρόσθεσε: «Οι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι ιδιαίτερα φέτος που η εμπορική διαχείριση του συμπύρηνου ροδάκινου δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα καλά (χαμηλή τιμή, παραγωγή που δεν απορροφήθηκε, κλαρίσιος χυμός, κλπ) και ζήτησε να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα τόσο για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών όσο και τον περιορισμό της ασθένειας που περιλαμβάνουν άμεσες αποζημιώσεις και ένα σωστό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που να περιλαμβάνει ενισχύσεις για την εκρίζωση, τις νέες φυτεύσεις και την απώλεια εισοδήματος που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία».
Απάντηση ΥπΑΑΤ
Από την πλευρά του ΥπΑΑΤ, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης, αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών αλλά και σε δυο μελέτες που είναι σε εξέλιξη προκειμένου το Υπουργείο να καταλήξει στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας.
Επισήμανε τη συνεχή και άμεση επιστημονική καθοδήγηση και σε μια σειρά οδηγιών που θα δοθούν το επόμενο διάστημα στους παραγωγούς σχετικές με την φυτοπροστασία-εύρεση των ακάρεων, όπως ψεκασμοί και διαχείριση υπολειμμάτων καρπών και κλαδέματος.
Αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών δεν έκανε καμία αναφορά σε αποζημιώσεις των παραγωγών ή σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, προκειμένου να εκριζωθούν τα κτήματα που έχουν πληγεί ώστε να περιοριστεί η ασθένεια.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο του ΥπΑΑΤ βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, που είναι αυτή που θα οδηγήσει στην οριστική αντιμετώπιση του. Δεύτερον, στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών με στόχο των περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου. Και τρίτον, στη διερεύνηση και εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
Για το πεδίο της έρευνας, ο κ. Σταμενίτης περιέγραψε το πλήθος ενεργειών στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος ως αρμόδιος Υφυπουργός, αμέσως μετά την ενημέρωση που έγινε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου αλλά και μετά τη σχετική ενημέρωση από το Μπενάκειο για τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει από τη μελέτη των δειγμάτων (φύλλα), που εντόπιζαν ιολογική προσβολή.
Συγκεκριμένα:
- Διοργανώθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμοδίων φορέων του ΥπΑΑΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επιστημόνων του Μπενάκειου και γεωπόνων της πληγείσας περιοχής όπου αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες.
- Από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, εκδόθηκε οδηγός καλλιεργητικών πρακτικών, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου, και απεστάλη στις ΔΑΟΚ, οι οποίες το γνωστοποίησαν στους παραγωγούς.
- Συστάθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τις Αντιπεριφέρειες που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, την ΕΘΕΑΣ, την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων, την ΕΚΕ και εκπροσώπους των παραγωγών και γεωτεχνικών των περιοχών αυτών.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της διερεύνησης του φαινομένου, την Άνοιξη του 2024, εστάλησαν στο Μπενάκειο και δείγματα από καρπούς, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων στους καρπούς να εμφανίζουν την ύπαρξη ακάρεων. Με τα νέα δεδομένα, το Υπουργείο προχώρησε σε μια σειρά νέων ενεργειών που συνοψίζονται ως εξής:
1. Το ΥπΑΑΤ χρηματοδότησε ερευνητικό πρόγραμμα του Μπενακείου Ινστιτούτου για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης
2. Συστάθηκε επιστημονική επιτροπή από προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για παράλληλη διερεύνηση αιτιών και τρόπων αντιμετώπισης με χρηματοδότηση της EKE.
Αναπτύχθηκε πλατφόρμα για την καταχώριση των προσβεβλημένων τεμαχίων, με χρηματοδότηση της υπό σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων.
Για το πεδίο της επιστημονικής καθοδήγησης, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι, αυτό το διάστημα η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ιολογικό, ακαρεολογικό και μη παρασιτικών ασθενειών, για την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί τελευταία.
Ενώ, με βάση τα στοιχεία ποιοτικά και ποσοτικά, που έχουν προκύψει από την πλατφόρμα και προκειμένου να υπάρξει σχετική καθοδήγηση των παραγωγών ήδη καταρτίζεται νέος οδηγός, που θα συμπληρώνει τον υπάρχοντα και βασίζεται στα ως τώρα ευρήματα της έρευνας και θα επικαιροποιείται όσο αυτή εξελίσσεται και εξάγονται νέα συμπεράσματα.
Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, ο επικαιροποιημένος οδηγός, θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες στους παραγωγούς και θα περιλαμβάνει οδηγίες σχετικές με τη φυτοπροστασία, δεδομένης της εύρεσης των ακάρεων, όπως ψεκασμοί, διαχείριση υπολειμμάτων καρπών και κλαδέματος.
Όσον αφορά τη στήριξη των παραγωγών, ο Υφυπουργός σημείωσε πως αναγνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, διερευνώνται όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου ώστε να υπάρχουν έτοιμα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση.
Το ερώτημα του ΑγροΤύπου προς το ΥπΑΑΤ είναι τι φταίνε οι παραγωγοί για μια ασθένεια που δεν υπήρχε στο παρελθόν και τους έφερε μια απώλεια εισοδήματος σε μια δύσκολη χρονιά για τα πυρηνόκαρπα και αν άμεσα θα βρεθεί κάποιος τρόπος να το αναπληρώσουν για να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Νέα δεδομένα φέρνει η ανακοίνωση της ΠΕ Πέλλας στο πρόβλημα παραμόρφωσης που παρατηρείται σε ροδακινιές και νεκταρινιές μετά τις αναλύσεις των δειγμάτων.
Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι), αναφορικά με την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών ροδακίνων και νεκταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Πέλλας και τα αποτελέσματα, μαζί με συγκεκριμένες οδηγίες αντιμετώπισης, κοινοποιήθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και στον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ κ. Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, ενώ παράλληλα, παρουσιάστηκαν σε ειδική σύσκεψη με Ομάδα εργασίας Γεωπόνων που πραγματοποιήθηκε χθες (4/9/2024) στο Διοικητήριο.
Συγκεκριμένα, από το εργαστήριο Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.), πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι ιολογικές μοριακές αναλύσεις σε δείγματα που εστάλησαν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας:
1) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1104/21-08-2023. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών Πέλλας: Στο δείγμα διαπιστώθηκε παρουσία των ιών plum pox virus (PPV), prunus necrotic ringspot virus (PNRSV), nectarine stem pitting associated virus (NSPaV), ti ringspot-associated virus (TiRSaV) και του ιοειδούς peach latent mosaic viroid (PLMVd). Οι δυο πρώτοι ιοί και το ιοειδές είναι γνωστά και σημαντικά παθογόνα της ροδακινιάς στην Ελλάδα και ευθύνονται για πληθώρα συμπτωμάτων. Συμπτώματα παραμορφώσεων ειδικά στους καρπούς προκαλούν ο PPV και το PLMVd. Στην περίπτωση των συμπτωμάτων στα ροδάκινα της περιοχής μας πιθανολογείται συνεργιστική δράση των δυο αυτών παθογόνων σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος (παρατεταμένη άνοιξη). Ο ιός nectarine stem pitting associated virus αναφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και δεν θεωρείται να προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη ροδακινιά, ενώ ο ti ringspot-associated virus που έχει περιγραφεί πολύ πρόσφατα στην Αμερική αναφέρεται για πρώτη φορά να προσβάλει τη ροδακινιά και δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή η παρουσία του στην Ευρώπη.
2) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1504/17-11-2023: Περιοχές λήψης δείγματος: Ν. Μυλότοπος και Άρνισσα Πέλλας. Στο δείγμα ροδακινιάς ποικ. Andross με κωδικό 1 που έφερε ιολογικά συμπτώματα ανιχνεύθηκαν με HTS οι ιοί της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα (plum pox virus, PPV), της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων (prunus necrotic ringspot virus, PNRSV), ο ιός της χλωρωτικής κηλίδωσης των φύλλων της μηλιάς (apple chlorotic leaf spot virus, ACLSV), o ιός της πράσινης δακτυλιοειδούς ποικιλοχλώρωσης της κερασιάς (cherry green ring mottle virus, και το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd). Με RT-qPCR επιβεβαιώθηκε η παρουσία των PPV, PNRSV και PLMVd. Στο δείγμα ροδακινιάς ποικ. Everts με κωδικό 2 που δεν έφερε ιολογικά συμπτώματα ανιχνεύθηκαν με RT-qPCR οι ιοί PPV, PNRSV και το ιοειδές PLMVd. Mε RT-PCR και αλληλούχηση των προϊόντων της επιβεβαιώθηκε η παρουσία του PLMVd και έγινε η ταυτοποίησή του. Στο δείγμα ροδακινιάς ποικ. Αndross με κωδικό 3 που δεν έφερε ιολογικά συμπτώματα ανιχνεύθηκαν με RT-qPCR ο ιός PPV και το ιοειδές PLMVd. Mε RT-PCR και αλληλούχηση των προϊόντων της επιβεβαιώθηκε η παρουσία το PLMVd και έγινε η ταυτοποίησή του. Οι τρεις απομονώσεις του PLMVd ανήκουν στην φυλλογενετική ομάδα των λανθανόντων στελεχών του ιοειδούς.
3) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1946/12-12-2023. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών Πέλλας: Στο δείγμα ροδακινιάς 9 ετών της ποικιλίας Everts από οπωρώνα της περιοχής Αμπελειές Γιαννιτσών που δεν παρουσίαζε χαρακτηριστικά συμπτώματα παραμόρφωσης καρπών διαπιστώθηκε προσβολή από τον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα (plum pox virus, PPV), τον ιό της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων (prunus necrotic ringspot virus, PNRSV) και από το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd).
Συνεπώς τα παρατηρηθέντα συμπτώματα παραμόρφωσης των καρπών σε γειτονικούς οπωρώνες της ίδιας ποικιλίας και ηλικίας δένδρων, δε μπορούν να συσχετισθούν άμεσα με το ιολογικό φορτίο τους, καθώς αυτό παρουσιάζεται ακριβώς το ίδιο ανεξάρτητα της εμφάνισης ή μη συμπτωμάτων στα φυτά.
4) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1925/12-12-2023: Περιοχή λήψης δείγματος: Νάουσα (μη συμπτωματικά δείγματα του Τ.Φ.Δ Νάουσας για σύγκριση). 1. Στα δείγματα ροδακινιάς 4 ετών με α/α 4 και α/α 6 των ποικιλιών Αndross και Α37, αντίστοιχα, της συλλογής του ΤΦΔ Νάουσας διαπιστώθηκε η παρουσία του ιοειδούς του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) και του ιού της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων (prunus necrotic ringspot virus, PNRSV) σε χαμηλή συγκέντρωση. 2. Στο δείγμα ροδακινιάς 4 ετών με α/α 5 της ποικιλίας Everts από τη συλλογή του ΤΦΔ Νάουσας καθώς και στο δείγμα 10 ετών με α/α 7 της ίδιας ποικιλίας από οπωρώνα της περιοχής Αμπελειές Γιαννιτσών που παρουσίαζε χαρακτηριστικά συμπτώματα παραμόρφωσης καρπών διαπιστώθηκε η παρουσία του PLMVd, του PNRSV και του ιού της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα (plum pox virus, PPV) σε παρόμοιες συγκεντρώσεις.
Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση των παρατηρηθέντων συμπτωμάτων παραμόρφωσης με την παρουσία κάποιου συγκεκριμένου ιού/ιοειδούς. Είναι πιθανότερος ο συνεργισμός των προαναφερθέντων παθογόνων σε συνδυασμό με τη φυσιολογική κατάσταση των δένδρων.
5) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1534/12-07-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών και Γιαννιτσά-Αρχοντικό Πέλλας. Διαπιστώθηκε σε όλα τα δείγματα προσβολή από:
α. Tον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) (plum pox virus, PPV), ο οποίος μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τις αφίδες,
β. Tο ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) που μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τη γύρη και μηχανικά (π.χ. εργαλεία κλαδέματος). Η ποσοτικοποίηση των παραπάνω παθογόνων σε μεμονωμένους συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς καρπούς ποικιλιών «Everts» και «Κατερίνα» (πέντε από κάθε ομάδα) έδειξε τα εξής:
- Για τον PPV, το ιικό φορτίο των εξετασθέντων καρπών βρέθηκε χαμηλό στους συμπτωματικούς καρπούς της ποικιλίας «Everts» και στους συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς καρπούς της ποικιλίας «Κατερίνα». Σχετικά υψηλότερο φορτίο έφεραν οι ασυμπτωματικοί καρποί της ποικιλίας «Everts».
- Για το PLMVd, οι συμπτωματικοί καρποί της ποικιλία «Everts» εμφάνιζαν υψηλότερο φορτίο σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς της ίδιας ποικιλίας. Στην ποικιλία «Κατερίνα» παρατηρήθηκε γενικά υψηλότερο φορτίο του ιοειδούς σε σχέση με την ποικιλία «Everts». Σχετικά με την ποσοτικοποίηση του ιοειδούς στους καρπούς της ποικιλίας «Κατερίνα», δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών καρπών.
Συνεπώς οι μέχρι τώρα αναλύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των ιών/ιοειδών που εξετάστηκαν στην εκδήλωση της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων. Επίσης, η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με συμπτώματα παρόμοια της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων, ασθένειας το αίτιο της οποίας τελεί υπό διερεύνηση.
6) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1572/05-08-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Μηλιά Αλμωπίας Πέλλας. Διαπιστώθηκε προσβολή από:
α. Tον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) (plum pox virus, PPV), ο οποίος μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τις αφίδες,
β. Tο ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) που μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τη γύρη και μηχανικά (π.χ. εργαλεία κλαδέματος).
Η ανίχνευση των παραπάνω παθογόνων σε καρπούς και φύλλα έδειξε τα εξής:
- Για τον PPV, το ιικό φορτίο των εξετασθέντων καρπών βρέθηκε σχετικά χαμηλότερο από αυτό των φύλλων.
- Για το PLMVd, το ιικό φορτίο των εξετασθέντων καρπών βρέθηκε σχετικά υψηλότερο από αυτό των φύλλων. Οι μέχρι τώρα αναλύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των ιών/ιοειδών που εξετάστηκαν στην εκδήλωση της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων. Επίσης, η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με συμπτώματα παρόμοια της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων, ασθένειας το αίτιο της οποίας τελεί υπό διερεύνηση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μ.Φ.Ι., στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων και η αντιμετώπισή τους βασίζεται στην εφαρμογή των πιο κάτω προληπτικών μέτρων:
- Χρησιμοποίηση υγιούς/πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση
- Χρησιμοποίηση ανθεκτικών-ανεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων στις περιπτώσεις που υπάρχουν και έχουν εμπορική αξία
- Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια. Εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει εναλλαγή με άλλα είδη μη ή λιγότερο ευπαθή
- Χειρισμοί των φυτών με ορυκτέλαια για τα 3 πρώτα χρόνια
- Λήψη μέτρων απολύμανσης κλαδευτικών και λοιπών εργαλείων για αποφυγή μετάδοσης με μηχανικά μέσα. Χρήση κατάλληλων απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl για 1΄)
- Καταστροφή των λαίμαργων βλαστών γιατί προτιμώνται από τις αφίδες
- Αποφυγή επανεμβολιασμού προσβεβλημένων δένδρων
- Αποφυγή χρήσης εμβολίων από δένδρα που δεν είναι ελεγμένα και μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ιώσεων
- Όταν δένδρα ευαίσθητων ποικιλιών βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές συνιστάται η παρακολούθησή τους για συμπτώματα και η εκρίζωση των μολυσμένων για μείωση της πίεσης του μολύσματος.
Από το εργαστήριο εντομολογίας-ακαρεολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.)., πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι έλεγχοι σε δείγματα που εστάλησαν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας:
1) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1535/08-07-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών και Γιαννιτσά-Αρχοντικό Πέλλας. Όσον αφορά το δείγμα Δ1Α, βρέθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών (8/10 καρπούς) 1-3 άτομα από είδος ακάρεως του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae). Στο δείγμα Δ2Α βρέθηκαν άτομα (1 έως 3 ανά καρπό) σε 4 από τους καρπούς. Υπήρχαν καρποί με συμπτώματα στους οποίους δεν βρέθηκαν άτομα του ακάρεως. Στα δείγματα Δ1Β και Δ2Β δεν βρέθηκαν καθόλου ακάρεα Eriophyes sp. Ο μικρός αριθμός ατόμων που βρέθηκε στα δείγματα Δ1Α και Δ2Α, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Η προσβολή στους ανθοφόρους οφθαλμούς και τα εκπτυσσόμενα άνθη και κατόπιν τους μικρούς καρπούς, δεν είναι δυνατόν να την παρατηρηθεί αυτή την εποχή. Θα ήταν σκόπιμο, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να σταλθούν δείγματα των εκπτυσσόμενων ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων καθώς και των μικρών υπό ανάπτυξη καρπών μετέπειτα.
2) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1571/18-07-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Μηλιά Αλμωπίας Πέλλας. Στο δείγμα βρέθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών (σχεδόν στο 100%) άτομα από είδος ακάρεως του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae). Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν κυμάνθηκε από 3 -20 άτομα ανά καρπό. Επίσης βρέθηκαν άτομα Eriophyes sp. κατά την εξέταση των οφθαλμών της βλάστησης αυτού του έτους, στον ακραίο οφθαλμό και σε αυτούς στις μασχάλες των φύλλων. Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά την διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού πολλά είδη δημιουργούν ανθεκτικές μορφές, τα λεγόμενα δευτερόγυνα άτομα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικής μορφολογίας του είδους. Η προσβολή στους ανθοφόρους οφθαλμούς και τα εκπτυσσόμενα άνθη και κατόπιν τους μικρούς καρπούς, δεν είναι δυνατόν να την παρατηρηθεί αυτή την εποχή. Θα ήταν σκόπιμο, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να σταλθούν δείγματα των εκπτυσσόμενων ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων καθώς και των μικρών υπό ανάπτυξη καρπών μετέπειτα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μ.Φ.Ι., για την αντιμετώπιση της προσβολής και μείωση του πληθυσμού των ακάρεων κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προτείνεται ψεκασμός το επόμενο έτος νωρίς την άνοιξη, με την έκπτυξη των οφθαλμών και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης, με φυτοπροστατευτικό σκεύασμα δραστικής ουσίας fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts ή paraffin oil / (cas 8042-47-5) ή paraffin oil / (cas 64742-46-7), (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ).
Επίσης προληπτικά προτείνεται μετά το κλάδεμα των δένδρων, τα κομμένα κλαδιά να μην παραμένουν στον αγρό ή σε παρακείμενους αγρούς με ροδακινιές και ή δυνατόν να καταστρέφονται, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς / διασποράς του ακάρεως μέσω αυτών.
Η ΠΕ Πέλλας θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος της παραμόρφωσης των ροδάκινων.
Υπογράφηκε από το ΥπΑΑΤ η σχετική απόφαση για την χρηματοδότηση υλοποίησης ερευνητικού έργου διερεύνησης της αιτιολογίας της ασθένειας της παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς στην Π.Ε. Πέλλας.
Το ποσό θα ανέλθει για το έτος 2024 στα 40.480 ευρώ.
Επίσης για την επόμενη τριετία θα καταβληθούν συνολικά 54.280 ευρώ (για τα έτη 2025, 2026 και 2027), αναλυτικά ως εξής:
- ποσού 34.730 ευρώ για το έτος 2025,
- ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2026 και
- ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2027.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)
Φωτογραφία: Επίσκεψη και αξιολόγηση στον πειραματικό αμπελώνα της Νεμέας από την ερευνητική ομάδα του ΓΠΑ.
Τα ζιζάνια ανήκουν στους σημαντικότερους παράγοντες που περιορίζουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η επιτυχής διαχείριση των ζιζανίων αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα για τους παραγωγούς, οι οποίοι όμως συχνά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εφαρμογές χημικών ζιζανιοκτόνων. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία του FAO, τα ζιζανιοκτόνα αποτελούν τη δεύτερη πιο διαδεδομένη κατηγορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας το 34.3% του συνόλου των πωλήσεων το 2022.
Ωστόσο, η αλόγιστη και λανθασμένη χρήση ζιζανιοκτόνων έχουν σημαντικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η ανεξέλεγκτη χρήση συχνά συνοδεύεται από ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων με υπολείμματα ζιζανιοκτόνων, μείωση της μικροβιακής χλωρίδας και των ωφέλιμων οργανισμών του εδάφους, αρνητικές επιδράσεις σε οργανισμούς μη στόχους και ανάπτυξη φαινομένων ανθεκτικότητας των ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα με διάφορους μηχανισμούς δράσης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ΕΕ έχει στρέψει τη προσοχή της στην προώθηση και αξιολόγηση εναλλακτικών αγροοοικολογικών προσεγγίσεων και πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων που προάγουν τη βιοποικιλότητα προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσμαστικά και αειφόρα συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ζιζανίων (ΟΔΖ).
Το έργο «GOOD-Agroecology for Weeds» είναι ένα έργο τετραετούς διάρκειας που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon Europe για την έρευνα και την καινοτομία για το διάστημα 2023-2027. Το έργο στοχεύει να αναδείξει το ρόλο καινοτόμων αγροοικολογικών πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων σε 16 «ζωντανά εργαστήρια» (Living Labs), δημιουργώντας ένα Δίκτυο Αγροοικολογικής Διαχείρισης Ζιζανίων (Agroegological Weed Management Network) με σκοπό τη συν-δημιουργία (co-creation) γνώσης, την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τους παραγωγούς και την ευρύτερη εφαρμογή και αποδοχή των αγροοικολογικών στρατηγικών και προσεγγίσεων. Τα Living Labs του έργου GOOD θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας» που σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αξιολόγηση εναλλακτικών, μη χημικών και ψηφιακών πρακτικών πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων με τη συνδρομή προσεγγίσεων Γεωργίας Ακριβείας (Precision Agriculture). Πιο συγκεκριμένα, το έργο δίνει έμφαση στη χρήση φυτών κάλυψης (cover crops) και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι των ζιζανίων μέσω εμβολιασμού με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (microbial inoculation) αλλά και στο συνδυασμό των καλλιεργειών κάλυψης με άλλες μεθόδους διαχείρισης των ζιζανίων όπως η ψευδοσπορά (false/stale seedbed), ο μηχανικός έλεγχος ζιζανίων (mechanical weed control), οι εντοπισμένες (site-specific) εφαρμογές ζιζανιοκτόνων με τη βοήθεια αισθητήρων και drones κ.ά.
Οι παραπάνω αγροοικολογικές προσεγγίσεις αξιολογούνται σε πειράματα αγρού που πραγματοποιούνται σε συμβατικά, βιολογικά και μικτά καλλιεργητικά συστήματα. Αναλυτικά, έχουν εγκατασταθεί 16 Living Labs σε 9 χώρες με 15 συνολικά υπό μελέτη καλλιέργειες, τόσο ετήσιες (ψυχανθή, σιτηρά, κηπευτικά) όσο και πολυετείς (αμπέλι, ελιά, μηλοειδή, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα). Στη χώρα μας, έχουν εγκατασταθεί από την ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δύο πειραματικοί αγροί, ο ένας στην περιοχή της Νεμέας στην καλλιέργεια του αμπελιού (Εικόνα 1) και ο άλλος στην περιοχή του Δομοκού στην καλλιέργεια του σκληρού σιταριού (Εικόνα 2) με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων, ολιστικών και βιώσιμων αγροοικολογικών πρακτικών για τη διαχείριση των ζιζανίων που θα δημιουργήσουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της μείωσης των χημικών εισροών και της βελτιστοποιημένης χρήσης των φυσικών πόρων. Και στα δύο Living Labs αξιολογούνται οι καλλιέργειες κάλυψης (cover crops) σε συνδυασμό με άλλες αγροοικολογικές πρακτικές για την διαχείριση των ζιζανίων τόσο σε συμβατικό όσο και σε βιολογικό σύστημα καλλιέργειας με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Επιστημονικά υπεύθυνοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλίας Τραυλός και ο Καθηγητής Σπύρος Φουντάς. Το έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία είκοσι συμμετεχόντων φορέων υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Coimbra και της Καθηγήτριας Helena Freitas και χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.goodhorizon.eu/ και στους λογαριασμούς του έργου στο LinkedIn και στο Facebook.
Συγγραφείς:
Ν. Αντωνόπουλος, Ι. Γαζούλης, Φ. Δεληγιάννης, Δ. Πετράκη, Μ. Κοκκίνη, Μ. Δανάσκος, Κ. Κοντογεώργου, Α. Ρέκκας, Α. Ταταρίδας, Π. Κανάτας, Σ. Φουντάς και Η. Τραυλός
Στις 23/7/2024, το πρωί, έντονη χαλαζόπτωση, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους, έπληξε τις καλλιέργειες μηλοειδών και πυρηνοκάρπων μιας περιοχής της Αγιάς Λαρίσης, από το Βαθύρεμα και μέχρι την είσοδο του δρόμου για τους Νερομύλους.
Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου εκδόθηκαν οδηγίες για την περιοχή της Αγιάς, που επλήγηκε από την χαλαζόπτωση.
Όπως επισημαίνει το χαλάζι εκτός από την καταστροφής της παραγωγής, προκαλεί πληγές στους φυτικούς ιστούς, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου παθογόνων οργανισμών.
Συστήνεται στους καλλιεργητές των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από το χαλάζι αλλά και σε όσους στην γύρω περιοχή δέχτηκαν το ξαφνικό καταρρακτώδες μπουρίνι να επέμβουν άμεσα με κατάλληλα και εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα ή άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, για την προστασία των δένδρων από παθογόνους μύκητες και βακτήρια.
Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Διαβάστε αναλυτικά τι λέει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για τα μηλιά και τα αχλαδιά (εδώ)
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για την υποβολή περιλήψεων ανακοινώσεων για το 21ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο, η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποφάσισε την παράταση της περιόδου υποβολής έως τη 31η Ιουλίου 2024.
Πέραν της ημερομηνίας αυτής, καμία περίληψη δε θα μπορεί να γίνει δεκτή για λόγους επιμέλειας και έκδοσης των πρακτικών.
Επισημαίνεται ότι για λόγους ομαλής διεξαγωγής και παρακολούθησης του συνεδρίου ο συνολικός αριθμός των προφορικών παρουσιάσεων είναι συγκεκριμένος και ο τελικός τρόπος παρουσίασης αποτελεί αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Η υποβολή περιλήψεων γίνεται από ειδικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας του συνεδρίου. Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται: Νέες ασθένειες - αιτιολογία, μη παρασιτικές ασθένειες των φυτών, καινοτόμα εργαλεία ταυτοποίησης παθογόνων και διάγνωσης ασθενειών των φυτών, οικολογία και χαρακτηρισμός φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών, επιδημιολογία ασθενειών των φυτών, σχέσεις παθογόνου-ξενιστή, στρατηγικές και καινοτόμα εργαλεία αντιμετώπισης ασθενειών των φυτών κ.ά. Η εγγραφή στο συνέδριο είναι υποχρεωτική προκειμένου να παρουσιαστεί η εργασία στο συνέδριο και να εξασφαλισθεί η δημοσίευση της στο τεύχος των Περιλήψεων του Συνεδρίου.
Ο κάθε εγγεγραμμένος σύνεδρος θα μπορεί να παρουσιάσει προφορικά μόνο μία (1) εργασία. Πέραν αυτής, θα μπορεί να παρουσιάσει επιπλέον εργασίες μόνο ως εικονογραφημένα κείμενα (posters).
Λεπτομερείς οδηγίες για τη συγγραφή και την υποβολή της περίληψης, για τις διαστάσεις των εικονογραφηµένων κειμένων και το πρόγραμμα του Συνεδρίου, υπάρχουν στον ιστότοπο του 21ου Πανελλήνιου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου (εδώ).
Οι σύνεδροι που επιθυμούν να παρουσιάσουν προφορική ή εικονογραφημένη ανακοίνωση στο συνέδριο παρακαλούνται να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και να αποστείλουν το σχετικό παραστατικό απόδειξης πληρωμής του κόστους εγγραφής μέχρι την 31η Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
Περιλήψεις ανακοινώσεων που θα αποσταλούν από συνέδρους που δεν θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο συνέδριο δεν θα συμπεριληφθούν στην έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Στα πλαίσια του 21ου Πανελληνίου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου, η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία θα βραβεύσει έξι νέους ερευνητές, σύμφωνα με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Βραβείο καλύτερης προφορικής παρουσίασης: 500 €
- Βραβείο καλύτερης εικονογραφημένης παρουσίασης: 150 €
- Βραβεία 2ης και 3ης καλύτερης προφορικής και εικονογραφημένης παρουσίασης: Φυτοπαθολογικό Λεξικό (Αγγλοελληνικό-Ερμηνευτικό), Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, Π.Η. Κυριακοπούλου, Α.Ε. Βολουδάκης, Κ.Δ. Χολέβας, Α.Σ. Αλιβιζάτος, Εκδόσεις Πάπυρος, 2018, (>13.800 όροι) 845 σελ.
Δυνατότητα συμμετοχής στο θεσμό των βραβεύσεων παρουσιάσεων έχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές, και υποψήφιοι διδάκτορες.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα πρέπει να μην κατέχουν οργανική θέση σε κάποιο φορέα και να είναι πρώτοι συγγραφείς ή επικεφαλής της σχετικής ερευνητικής ομάδας, ενώ κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει μόνο με μια (1) προφορική παρουσίαση ή μία (1) εικονογραφημένη παρουσίαση.
Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες, σχετικά με τη συμμετοχή σας, την υποβολή των περιλήψεων των εργασιών, το πρόγραμμα του Συνεδρίου, οδηγίες για τις διαστάσεις των εικονογραφημένων κειμένων και πληροφορίες για την πρόσβαση στο χώρο διεξαγωγής του 21ου Πανελλήνιου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου (εδώ).
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Λάρισας, σε συνέχεια των επιτόπιων ελέγχων σχετικά με την εμφάνιση παραμόρφωσης σε καρπούς ροδάκινων, η οποία προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής, προέβη σε δειγματοληψίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και τα δείγματα αποστάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εργαστηριακές εξετάσεις.
Τα αποτελέσματα του Μπενακείου Φυτόπαθολογικού Ινστιτούτο αναφέρουν ότι οι καρποί που ελεγχθήκαν παρουσίαζαν προσβολή από:
α. Τον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα
β. Το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς
γ. Τον ιό της πράσινης δακτυλιωτής ποικιλοχλώρωσης της κερασιάς
δ. Τον ιό της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων καθώς επίσης και
ε. και από άτομα ενός είδος ακάρεως, του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae)
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για τα συμπτώματα της έντονης παραμόρφωσης των ροδακίνων και το αίτιο της παραμόρφωσης των καρπών τελεί υπό περαιτέρω διερεύνηση.
Σχετική βιβλιογραφική έρευνα για ανάλογα συμπτώματα στη ροδακινιά σε άλλες χώρες δεν έδωσε αποτελέσματα ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια διάγνωση.
Ξεκίνησε, από χθες Δευτέρα (1/7/2024), στην Αθήνα, το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοπροστασίας (XX IPP Congress).
Το Συνέδριο πραγματοποιείται, από 1 έως τις 5 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διοργανώνεται από την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγία της International Association for the Plant Protection Sciences (IAPPS) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος και η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία συμβάλουν στην οργάνωση του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο αποτελείται από παράλληλες συνεδρίες με προσκεκλημένους ομιλητές, καθώς και προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις, για θα καλύψει όλους τους κλάδους της Φυτοπροστασίας.
Επτακόσιοι και πλέον επιστήμονες από 60 χώρες του κόσμου θα βρίσκονται στην Αθήνα για το παγκόσμιο αυτό γεγονός στην Φυτοπροστασία.
Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του συνεδρίου Δρ Ελευθέριος Τζάμος, «σε μια εποχή του αναμφισβήτητου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο, σε μια περίοδο τεράστιας αύξησης του πληθυσμού της γης με τεράστια προβλήματα στην επισιτιστική ασφάλεια, σε μια περίοδο τεράστιας πίεσης στους φυσικούς πόρους για την κάλυψη μιας μεγάλης ανάγκης για ασφαλή τρόφιμα, που αναζητάμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και δημιουργία ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη, η φυτοπροστασία θα παίξει έναν εξαιρετικά σημαντικό παγκόσμιο ρόλο στην εξασφάλιση της ανθρώπινης ευημερίας.
Η διαχείριση της απώλειας καλλιεργειών που προκαλείται από παθογόνα και παράσιτα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα υψίστης σημασίας για την παγκόσμια γεωργία.
Υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ασθένειες ή τα παράσιτα που απειλούν την παγκόσμια ανθρώπινη ευημερία.
Το Συνέδριο αποτελείται από ταυτόχρονες συνεδριάσεις με προσκεκλημένους ομιλητές και θα καλύψει όλους τους κλάδους φυτοπροστασίας, συμπεριλαμβανομένης της Φυτοπαθολογίας, της Εντομολογίας, της Ζιζανιολογίας, της Νηματωδολογίας κ.α.
Επίσης οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την επισιτιστική ασφάλεια, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των φυτών θα είναι αναλύσουν κρίσιμα τπροβλήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια γεωργία και θα προτείνουν μέτρα και δράσεις».
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (εδώ)
Κώστας Τσιάρας στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας
Έναν τετραπλό στόχο για την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, καθώς και την παραγωγή ποιοτικά καλών και περισσότερων τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, προέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυτοπροστασίας. Ο τετραπλός στόχος στα θέματα φυτοπροστασίας, όπως τον περιέγραψε ο κ. Τσιάρας, εστιάζεται στα εξής:
- Την πλήρη Προστασία του Φυτικού Κεφαλαίου και της Φυτικής Παραγωγής
- Την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας
- Τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων και ταυτόχρονα,
- Την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως είπε, εφαρμόζονται συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες δράσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση, τη διαρκή αξιολόγηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυτογενετικών πόρων και προώθηση νέων ποικιλιών και ειδών με βελτιωμένη απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας τα εντόπισε στα εξής:
- ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος,
- η ανορθολογική χρήση των υδάτων,
- οι ξεπερασμένες, οριζόντιες μέθοδοι παραγωγής,
- η κατάχρηση ή η απουσία φυτοπροστατευτικών μέσων,
- το αυξημένο κόστος παραγωγής
Όπως είπε, πρόκειται για παράγοντες «που κρατούν την ελληνική αγροτική παραγωγή για χρόνια καθηλωμένη και δεν της επιτρέπουν να αξιοποιήσει το τεράστιο πλεονέκτημα της αναγνωρισμένης ποιότητας των προϊόντων που παράγει η ελληνική γη».
Ο κίνδυνος επισιτιστικής ανεπάρκειας
Σε αυτά τα προβλήματα ο κ. Τσιάρας προσέθεσε και εξωγενείς παράγοντες όπως η κλιματική κρίση και οι συνέπειες από τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που ως αποτέλεσμα έχουν την πληθωριστική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, «διακινδυνεύοντας παράλληλα την αυτάρκεια και την επάρκεια αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο».
Και πρόσθεσε: «Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στον κίνδυνο έλλειψης επισιτιστικής επάρκειας, καθώς από την ύπαρξή της εξαρτάται και η κοινωνική συνοχή και - κατά συνέπεια - και η πολιτική σταθερότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η έλλειψη τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Φυσικά δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά ο ρόλος των πολιτικών είναι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Και ο ρόλος ο δικός σας στην διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας μέσα από την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγής ποιοτικά καλών, τροφίμων, είναι καθοριστικός».
Αντίπαλοι και σύμμαχοι της αγροτικής παραγωγής
Αναφερόμενος στους αντιπάλους της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ο υπουργός τους εντόπισε στα εξής σημεία:
- στις στρεβλώσεις στην εσωτερική διάρθρωση της παραγωγής,
- στην εντεινόμενη κλιματική κρίση που πλήττει κατά καιρούς διαφορετικές αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας και
- στην διαρκώς αυξανόμενη ανθεκτικότητα των ασθενειών και των εχθρών των φυτών και φυτικών προϊόντων που αποτελεί την πιο σταθερή απειλή για την αγροτική παραγωγή.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή έχει και ισχυρούς συμμάχους όπως:
- την πλούσια εμπειρία από την μακρά αγροτική μας παράδοση,
- τη διαρκή εξέλιξη της γνώσης,
- την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας
Επένδυση στη γνώση
Ως πρώτη προτεραιότητά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έθεσε την επένδυση στη γνώση, όπως είναι και η εντολή του Πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών, για τις νέες μεθόδους παραγωγής και φυτοπροστασίας. Και να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως των νέων αγροτών. Ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν νέες αποδοτικές μεθόδους στη γεωργία και την κτηνοτροφία μας. Επιδίωξή μας να καταστεί η κατάρτιση και η γνώση ένας πρόσθετος παραγωγικός συντελεστής, που βελτιώνει την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την αποδοτικότητα».
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο κ. Τσιάρας είπε ότι η πολιτεία διαθέτει τα αναγκαία μέσα, Οργανισμούς, όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Για το θέμα της ίωσης καστανής ρυτίδωσης, σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την Τρίτη 25/6/2024, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν μερίδα αγροτών που αντιμετώπισαν πρόσφατα το πρόβλημα καθώς και η προϊσταμένη τμήματα ΔΑΟΚ Ιεράπετρας κ. Μίχου.
Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, «κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκόμενων είναι ότι υπήρξε αδυναμία επίσημης καταγραφής των δειγμάτων που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή μας.
Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής μας να ανταποκριθούν με υπευθυνότητα σε αυτό το κάλεσμα και να ενημερώνουν έγκαιρα της αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση καστανής ρυτίδωσης σε οποιοδήποτε στάδιο καλλιέργειας.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε συνολική εικόνα την εξέλιξη της ίωσης στην περιοχή μας αλλά και αποδεικτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί κάθε παραγωγός.
Μέχρι τότε είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής στις καλλιεργητικές εργασίες και να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τρόπο και μέσο που συντελεί στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε, σήμερα Παρασκευή (21/6/2024), επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ημέρα της επίσκεψης στο ΥπΑΑΤ συμπίπτει με θερινό ηλιοστάσιο που είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας.
Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις, υπογραμμίζοντας όμως ότι «θα τις εισπράττουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».
Επίσης τόνισε ότι οι αγορές θα πρέπει να δίνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
Για το κόστος ενέργειας ανέφερε ότι θα δοθεί παράταση για ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» και θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών το ΥπΑΑΤ.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για το υψηλό κόστος ζωοτροφών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Ειδικά για τα φυτοφάρμακα επεσήμανε ότι θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού για να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σύμφωνα με το οποίο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η νέα ΚΑΠ.
Στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν οι υφυπουργοί κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Διονύσης Σταμενίτης, οι γενικοί γραμματείας του ΥπΑΑΤ, οι πρόεδροι ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης. Το περίεργο είναι ότι δεν υπήρξε κάποιος εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην συνάντηση (απουσία Προέδρου πάνε Αντιπρόεδροι).
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε μόλυνση από το παθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa στον Κερκυραϊκό ελαιώνα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Σουπιώνης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμ. Φυτικής-Ζωικής Παραγωγής & Ποιοτικού Ελέγχου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από διάφορα δημοσιεύματα λόγω της εμφάνισης ξεραμένων κλαδίσκων σε ελαιόδεντρα του νησιού, η Υπηρεσία πραγματοποίησε επιτόπιες αυτοψίες και έστειλε σχετικά δείγματα σε διαπιστευμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αναμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Σύμφωνα με την μακροσκοπική εκτίμηση των γεωπόνων της υπηρεσίας, η ξήρανση των συγκεκριμένων κλαδίσκων οφείλεται στην δράση ξυλοφάγων εντόμων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος εισόδου του παθογόνου Xylella fastidiosa στο νομό μας παραμένει και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε εισαγωγή μη πιστοποιημένου φυτικού υλικού».
Οι Έλληνες αγρότες έγιναν οι πρώτοι στην Ευρώπη στους οποίους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο η προσωρινή χρήση ενός νέου βιοεντομοκτόνου για την αντιμετώπιση του φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta), ενός από τα πιο δαπανηρά παράσιτα της Μεσογείου.
Βασισμένο σε πεπτίδια που βρίσκονται στο δηλητήριο αράχνης, το SPEAR® LEP έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά του παρασίτου-στόχου - συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών ανθεκτικών σε άλλα συνθετικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως - και ότι είναι ήπιο για τις μέλισσες, τα ωφέλιμα έντομα και τον άνθρωπο.
Αλλά ενώ το SPEAR LEP σηματοδοτεί μια νέα επιλογή για τους καλλιεργητές που αναζητούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την Vestaron Corporation, την εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που το ανέπτυξε, η άφιξή του στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα σχεδόν δύο δεκαετιών έρευνας και καινοτόμου σκέψης.
Η ιστορία της Vestaron
Η ανάπτυξη της Vestaron και της τεχνολογίας SPEAR μοιάζει με ιστορία κόμικς. Επιστήμονες που μελετούσαν αράχνες έπεσαν πάνω στην αράχνη funnel-web (με χωνί) των Μπλε Ορέων της Αυστραλίας, ένα αραχνοειδές με ένα από τα πιο πολύπλοκα δηλητήρια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Καθώς το δηλητήριο αυτής της αράχνης μπορεί να είναι θανατηφόρο για τα θηλαστικά, φαινόταν απίθανο να χρησιμοποιηθεί ως γεωργικό προϊόν φιλικό προς τον άνθρωπο και τους επικονιαστές. Όμως, ψάχνοντας βαθύτερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα από τα συστατικά του δηλητηρίου ήταν τοξικά μόνο για τα έντομα που πέφτουν θύματα της αράχνης –και αυτά τα έντομα τυχαίνει να είναι παράσιτα που απειλούν την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και καλλιεργειών. Αντιλαμβανόμενος τον πιθανό ρόλο του δηλητηρίου στη γεωργία, ο Glenn King, καθηγητής βιοχημείας και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Queensland, κατέθεσε αίτηση για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το 2005 ιδρύθηκε η Vestaron για να φέρει την έρευνα στους αγρότες.
«Γνωρίζαμε ότι είχαμε κάτι που ήταν πραγματικά αποτελεσματικό και μπορούσε να στοχευθεί, παρόμοια με τα συνθετικά», δήλωσε ο Δρ Robert Kennedy, επιστημονικός υπεύθυνος της Vestaron. «Αλλά αυτό είναι πιο φυσικό». Ο Δρ Kennedy δήλωσε ότι οι μεγάλες χημικές εταιρείες είχαν απορρίψει τις δυνατότητες χρήσης πεπτιδίων σε μεγάλο όγκο, αλλά η Vestaron είχε δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για την επίλυση προβλημάτων με τρόπο που κανείς δεν είχε κάνει ποτέ πριν. «Επικεντρωθήκαμε στο πώς να παρασκευάσουμε αρκετά πεπτίδια ώστε να είναι αποτελεσματικά με λογικό κόστος, πώς να εισάγουμε τα πεπτίδια στα έντομα και, το σημαντικότερο, πώς να κάνουμε τις ρυθμιστικές αρχές να κατανοήσουν τα προϊόντα και να τα εγκρίνουν για χρήση».
Λύνοντας τα προβλήματα της γεωργίας
Προκλήσεις παρουσιάστηκαν αρχικά στην παραγωγή, καθώς το δηλητήριο της αράχνης είναι δύσκολο να εξαχθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες για να παραχθεί σε κλίμακα. Η ομάδα της Vestaron ανέπτυξε έναν τρόπο σύνθεσης και βελτιστοποίησης των γονιδίων από το δηλητήριο και τα τοποθέτησε σε μαγιά, επιτρέποντάς τους να παράγουν το προϊόν μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης σε εμπορικά βιώσιμη κλίμακα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να μεταφέρουν τα πεπτίδια που δημιουργήθηκαν κατά τη ζύμωση στα έντομα-στόχους - ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καλλιεργειών.
«Είναι διαφορετικό από μια αράχνη που πιάνει ένα έντομο-θύμα και του εγχέει απευθείας το δηλητήριό της», λέει ο Δρ Κένεντι. «Το προϊόν μας προσλαμβάνεται από το έντομο, επομένως χρειαζόμαστε ένα μέσο που θα επιτρέπει στα πεπτίδια να επιβιώνουν από το έντερο του εντόμου και να γίνονται διαθέσιμα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό που τελικά κάναμε ήταν να συνδυάσουμε το πεπτίδιο με μια πολύ χαμηλή δόση ενός άλλου φυσικού προϊόντος, του ευρέως χρησιμοποιούμενου εντομοκτόνου Bacillus thuringiensis (Bt), το οποίο διαταράσσει το έντερο και το καθιστά κάπως διαπερατό, επιτρέποντας στο εντομοκτόνο πεπτίδιο να περάσει». Τέλος, η εταιρεία χρειαζόταν ρυθμιστική έγκριση. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος χορήγησε στην SPEAR την ταξινόμηση βιοεντομοκτόνου λόγω της σχετικά χαμηλής επικινδυνότητας των μορίων της. Αυτή η ταξινόμηση έδωσε στο προϊόν μια σχετικά ομαλή ρυθμιστική πορεία και το 2020 οι παραγωγοί στις ΗΠΑ και τον Καναδά πήραν το πράσινο φως για να το χρησιμοποιήσουν στις καλλιέργειές τους.
Βοηθώντας τους αγρότες της Ευρώπης
Οι προσπάθειες της Vestaron επικεντρώνονται τώρα στο να φέρει αυτή τη νέα τεχνολογία στους αγρότες στην Ευρώπη, ξεκινώντας με το SPEAR LEP για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν τις προσβολές από τον φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta) - ένα παράσιτο που είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλειες αποδόσεων στην Ευρώπη έως και 350.000 ευρώ/στρέμμα (πηγή AHDB https://horticulture.ahdb.org.uk/knowledge-library/tomato-crop-damage-caused-by-tuta-absoluta). Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε επείγουσα άδεια στους παραγωγούς τομάτας στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν το SPEAR LEP από την 1η Μαρτίου έως τις 28 Ιουνίου 2024, ενώ παρόμοιες αιτήσεις για επείγουσα άδεια χρήσης έχουν υποβληθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Η Vestaron έχει υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πλήρη έγκριση του SPEAR LEP στην Ευρώπη και σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει και άλλα προϊόντα που στοχεύουν σε ορισμένα από τα άλλα σημαντικά παράσιτα των καλλιεργειών στην Ευρώπη με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο. Τα βιοεντομοκτόνα με βάση τα πεπτίδια, όπως το SPEAR LEP, αντιπροσωπεύουν μια νέα ισχυρή κατηγορία προϊόντων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των παρασίτων και την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας", δήλωσε ο Juan Estupinan, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Vestaron.
«Τέτοια εργαλεία είναι απαραίτητα για τους καλλιεργητές και προσφέρουν πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους και τους ειδικούς στον αγρό, τους ωφέλιμους οργανισμούς, το περιβάλλον και τους καταναλωτές».
Σχετικά με το SPEAR LEP
- Βασισμένο σε πεπτίδια που προέρχονται από το δηλητήριο αράχνης, το SPEAR LEP στοχεύει σε λεπιδόπτερα όπως ο φυλλορύκτης της τομάτας, η ευδεμίδα της αμπέλου, η καρποκάψα της μηλιάς κτλ στο προνυμφικό στάδιο ανάπτυξης των εντόμων
- Οι δοκιμές πεδίου με το SPEAR LEP έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα κατά των παρασίτων-στόχων τόσο στον αγρό όσο και σε προστατευμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων πληθυσμών που μπορεί να είναι ανθεκτικοί σε άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα
- Με μοναδικό τρόπο δράσης (ομάδα IRAC 32), το SPEAR LEP δεν έχει γνωστή ανθεκτικότητα ή διασταυρούμενη ανθεκτικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο ή σε εναλλαγή με συμβατικά εντομοκτόνα.
- Το SPEAR LEP είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ανθεκτικότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων και είναι ήπιο για τους επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα φυτά
- Σύμφωνα με την έκτακτη άδεια της Ελλάδας, οι καλλιεργητές θα μπορούν να κάνουν τρεις εφαρμογές του SPEAR LEP κάθε 5-15 ημέρες σε δόση 1-2 λίτρα ανά εκτάριο
Πώς τα προϊόντα της Vestaron με βάση τα πεπτίδια προσφέρουν βιωσιμότητα:
Ασφάλεια των καταναλωτών: που συνδέονται με ορισμένα συνθετικά χημικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων
Ποιότητα νερού: Πεπτίδια: Τα πεπτίδια βιοδιασπώνται γρήγορα μετά τη χρήση χωρίς παρατεταμένες επιπτώσεις στον υδροφόρο οριζοντα.
Βιοποικιλότητα: Τα προϊόντα με βάση τα πεπτίδια μπορούν να ψεκάζονται όταν οι επικονιαστές είναι ενεργοί στους αγρούς και δεν θα προκαλέσουν έμμεση βλάβη πέραν του στοχευόμενου επιβλαβούς οργανισμού.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πεπτίδια παράγονται μέσω ζύμωσης και όχι μέσω ορυκτών καυσίμων.
Υγεία του εδάφους: Τα πεπτίδια αποικοδομούνται σε αμινοξέα - ένα γενικά διαθέσιμο θρεπτικό συστατικό - και είναι ήπια για το μικροβίωμα του εδάφους.
Χρήση γης: Καθώς τα συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους λόγω της αυξανόμενης ανθεκτικότητας των παρασίτων και καθώς τα προϊόντα αυτά απαγορεύονται όλο και περισσότερο από τις ρυθμιστικές αρχές, οι αποδόσεις των καλλιεργειών απειλούνται. Τα πεπτίδια, παρέχοντας μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα χημικά φυτοφάρμακα, συμβάλλουν στην πρόληψη αυτής της απώλειας αποδόσεων, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη να τεθούν νέες εκτάσεις σε γεωργική χρήση.
Δείτε την κατά παρέκκλιση άδεια 120 ημέρων (134 / 2903) του σκευάσματος SPEAR LEP, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://gr.vestaron.com
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου), ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
1. Στόχοι
1.1. Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2. Η έγκαιρη ενημέρωση κατά την περίοδο μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.
2. Διαπιστώσεις
Οι υψηλές θερμοκρασίες εδάφους και ατμόσφαιρας που επικράτησαν το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου οδήγησαν σε πρώιμη σπορά των βαμβακοκαλλιεργειών, με την πλειοψηφία της σποράς να ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου. Οι μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας και τα χαμηλά επίπεδα των ελάχιστων θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν μετά τη σπορά, προκάλεσαν έντονα φαινόμενα σηψιρριζιών στις καλλιέργειες, με ξηράνσεις και σημαντικές απώλειες νεαρών φυτών και χαμηλής πυκνότητας βαμβακοφυτείες. Για αυτό τον λόγο, πραγματοποιήθηκαν επανασπορές σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας και κυρίως στον Δήμο Φαρσάλων, με συνέπεια την καθυστερημένη πρώτη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακοφύτων και την οψίμηση της παραγωγής.
Από επιτόπιους ελέγχους υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας σε βαμβακοκαλλιέργειες, διαπιστώθηκε – κατά τόπους – έντονη δραστηριότητα από θρίπα, η οποία αναμένεται να ανασταλεί και εξαλειφθεί από τη βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας.
3. Συστάσεις - καλλιεργητικές πρακτικές
Επειδή η φετινή χρονιά κρίνεται ιδιαίτερη, εξαιτίας της σημαντικής οψίμησης της παραγωγής, η Υπηρεσία μας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση (ποσότητα νερού και αριθμός αρδεύσεων) και να εφαρμόζουν καλλιεργητικά μέτρα που αποσκοπούν στην πρωίμιση της παραγωγής.
Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις και αρδεύσεις έχουν ως συνέπεια την υπερβολική βλάστηση των φυτών, οψίμηση της παραγωγής και κυρίως τη δημιουργία υδαρών φυτικών ιστών οι οποίοι προσελκύουν τους επιβλαβείς οργανισμούς.
Ειδικότερα, οι εχθροί που απασχολούν τους βαμβακοκαλλιεργητές στο παρόν φαινολογικό στάδιο του βαμβακιού είναι:
ΑΦΙΔΕΣ:
Η υπηρεσία μας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς ότι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών πολλές φορές αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί αφίδων (μελίγκρων) που απομυζούν τις θρεπτικές ουσίες από τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς, προκαλώντας κατσάρωμα των φύλλων (σε προχωρημένα στάδια τα φύλλα κιτρινίζουν) και δυσχεραίνοντας την ομαλή ανάπτυξή τους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των φύλλων που έχουν προσβληθεί από αφίδες είναι το γυάλισμα που προκαλείται από τις μελιτώδεις ουσίες που εκκρίνουν οι αφίδες. Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη είκοσι πέντε (25) ατόμων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αφίδες έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς (ωφέλιμα) οι οποίοι συνήθως ελέγχουν τους πληθυσμούς τους και τους κρατούν κάτω από τα επίπεδα οικονομικής ζημίας. Επιπρόσθετα, η βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι αναστέλλει και εξαλείφει τη δραστηριοποίησή τους.
ΘΡΙΠΕΣ:
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών δραστηριοποιούνται και οι θρίπες οι οποίοι απομυζούν τους χυμούς από τα βαμβακόφυτα, προκαλώντας έναν αργυρό αποχρωματισμό των φύλλων, τα οποία κατσαρώνουν, σχίζονται και πολλές φορές νεκρώνουν. Η χημική επέμβαση για τον θρίπα κατά κανόνα δεν απαιτείται και δικαιολογείται παρά μόνο στις περιπτώσεις που η παρατεταμένη προσβολή καταστρέφει τους ακραίους οφθαλμούς του βαμβακόφυτου. Το κατώτερο όριο επέμβασης είναι τα 200 άτομα θρίπα κατά μέσο όρο ανά δείγμα 100 φύλλων. Επισημαίνεται ότι η βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι αναστέλλει και εξαλείφει την δραστηριοποίηση του θρίπα, όπως συμβαίνει ακριβώς και στην περίπτωση των αφίδων.
ΛΥΓΚΟΣ:
Η υπηρεσία μας συνιστά στους παραγωγούς να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους σε εβδομαδιαία βάση για τυχόν προσβολές από λύγκο που προσβάλει τα νεαρά χτένια, τα οποία φέρουν μικρά μαύρα στίγματα, συρρικνώνονται, καφετιάζουν και τελικά πέφτουν, ενώ τα μεγάλα προσβεβλημένα χτένια δίνουν λουλούδια που δύσκολα γονιμοποιούνται. Επίσης, ο λύγκος τρέφεται και καταστρέφει τους ακραίους οφθαλμούς των βαμβακοφύτων, δημιουργώντας θαμνώδη φυτά και ευνοώντας τη βλαστική ανάπτυξη που οδηγεί σε οψίμηση και μείωση της παραγωγής.
Ο έλεγχος συνιστάται να είναι πιο συχνός στα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με καλλιέργειες μηδικής, καθώς η πιθανότητα μετανάστευσης του λύγκου από τη συγκομισμένη μηδική προς το βαμβάκι είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Το κατώτερο όριο επέμβασης για τον λύγκο είναι τα 5 άτομα κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά.
Ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι η αντιμετώπιση του λύγκου κατά κανόνα δεν απαιτείται, καθώς η πρόωρη απώλεια καρποφόρων οργάνων (κυρίως μικρών χτενιών) την οποία πολλοί παραγωγοί την αποδίδουν στον λύγκο, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια που έχουν σχέση με τη θρέψη του φυτού και τις κλιματικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες, μεγάλες αυξοµειώσεις της θερµοκρασίας ή της εδαφικής υγρασίας) κατά την περίοδο σχηματισμού των καρποφόρων οργάνων κ.ά.. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που απαιτηθεί χημική καταπολέμηση, τότε αυτή πρέπει να διενεργείται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης που είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα.
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς ότι τον Ιούνιο πραγματοποιείται η εγκατάσταση των ωφελίµων εντόµων στις βαµβακοφυτείες όπου γεννούν και πολλαπλασιάζονται. Για τον παραπάνω λόγο, είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι άσκοποι και «προληπτικοί» χημικοί ψεκασμοί προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εγκατάσταση των ωφελίμων εντόμων που θα είναι «σύμμαχοι» των βαμβακοπαραγωγών στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου εχθρού του βαμβακιού, δηλαδή του πράσινου σκουληκιού και κυρίως εκείνου της 2ης γενιάς περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Επισημαίνεται στους βαμβακοκαλλιεργητές ότι στα αρχικά στάδια, οι εντομολογικές προσβολές είναι συνήθως τοπικές και περιορισμένης έκτασης, με συνέπεια ακόμη και στο ίδιο βαμβακοχώραφο το ποσοστό προσβολής από κάποιο εχθρό μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο, για αυτό και η ανάγκη για χημική επέμβαση πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά σε επίπεδο κάθε χωραφιού.
Για αυτόν τον λόγο και επειδή πολλοί παραγωγοί καταφεύγουν από νωρίς σε χημικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων εχθρών του βαμβακιού, η υπηρεσία μας συστήνει να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες επεμβάσεις με χημικά σκευάσματα, αφενός μεν διότι τα προσβεβλημένα φυτά αναλαμβάνουν από την προσβολή, αφετέρου δε η εφαρμογή εντομοκτόνων μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εχθρών, εξαιτίας της θανάτωσης των ωφέλιμων εντόμων που εγκαθίστανται αυτή την εποχή στις καλλιέργειες. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ωφέλιμα έντομα προκειμένου να αναπτυχθούν και να προστατέψουν τις βαμβακοκαλλιέργειες στις επόμενες και πιο καταστρεπτικές γενεές.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας κ.α.) και οι βαμβακοπαραγωγοί που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας και με το ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου, έτσι ώστε να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.
4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για τη λήψη της τελικής απόφασης εφαρμογής χημικών σκευασμάτων, του είδους των σκευασμάτων που θα επιλέξουν, καθώς και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των παρασκευαστών οίκων για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την συνδυαστικότητά τους, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, καθώς και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα. Σύμφωνα με τα άρθρα 9&3 και 10&3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ψεκασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Υποσχέσεις για αποζημιώσεις της περσινής ακαρπίας είχαν οι καλλιεργητές μήλων στην περιοχή του Βερμίου.
Το υπουργείο ΑΑΤ έχει δηλώσει πρόσφατα ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών και εξαγωγέων μήλων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την πρόσφατη επίσκεψη στους Πύργους που έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, για το πρόβλημα της περσινής ακαρπίας στα μήλα ανέφερε ότι έχουν εκταμιευθεί τα κονδύλια και θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Πάντως και φέτος υπάρχει το φαινόμενο της ακαρπίας στην περιοχή».
Αυτή την εποχή είμαστε στο πρώτο αραίωμα στις μηλιές. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αυτή την περίοδο είναι η εποχή αντιμετώπισης της καρπόκαψας της μηλιάς (Cydia pomonella).
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, «οι μηλοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει τους ψεκασμούς για την αντιμετώπισή της καρπόκαψας της μηλιάς.
Όσοι είναι στο πρόγραμμα ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ την αντιμετωπίζουν με βιολογικούς τρόπους και δεν κάνουν ψεκασμούς. Έστω και αργά πληρωθήκαμε σωστά τα χρήματα του προγράμματος.
Αντίθετα στο Οικολογικό Σχήμα 31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών» όταν κάναμε δήλωση ένταξης στη δράση περιμέναμε ενίσχυση 35 ευρώ το στρέμμα, στην πληρωμή όμως εισπράξαμε μόλις 18 ευρώ, δηλαδή είδαμε μια μείωση της ενίσχυσης κατά 50%.
Για το φουζικλάδιο και το ωίδιο ο Απρίλιος ήταν ξηρός μήνας χωρίς υγρασίες. Τον Μάιο όμως είχαμε βροχοπτώσεις που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Αν γίνουν τα σωστά ραντίσματα στην ώρα τους από τους μηλοπαραγωγούς μπορούν να αντιμετωπιστούς».
Στο μεταξύ το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του, στις 29 Μαΐου 2024, αναφέρει τα εξής:
Καρπόκαψα της μηλιάς
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 24-27 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της των αντίστοιχων περιοχών, έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 30 Μαιου-1 Ιουνίου.
Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 5-7 Ιουνίου.
Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:
- 2-4 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών.
- 6-9 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.
Φουζικλάδιο και Ωίδιο
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου και του φουζικλαδίου. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των δένδρων με προστατευτικά - θεραπευτικά μυκητοκτόνα, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης (Ωίδιο – Φουζικλάδιο).
Ξυλοφάγα Έντομα
Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης καταπολέμησης με την καρπόκαψα εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.
Για τη σέζια ο ψεκασμός να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες.
Για τον κόσσο ο ψεκασμός να κατευθύνεται στο λαιμό και στον κορμό.
Για τη ζευζέρα ο ψεκασμός να κατευθύνεται στις κορυφές.
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή (26 Μαΐου), στον Κοπανό της Νάουσας, από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (Ροδάκινων - Νεκταρινιών). Αποκλειστικό θέμα ήταν η εξέταση του φαινομένου της ίωσης που πλήττει τα πυρηνόκαρπα και κυρίως τα ροδάκινα και νεκταρίνια.
Βλέπουμε όλο αυτό τον καιρό να γίνονται συνεχόμενες συσκέψεις για το πρόβλημα αλλά καμιά ουσιαστική απόφαση δεν έχει παρθεί παρά μόνο γίνονται προειδοποιήσεις.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει προσπάθεια από την Περιφέρεια για καταγραφή των μολυσμένων αγροκτημάτων. Από την πλευρά τους οι γεωπόνοι στην περιοχή κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο για μια εικόνα που μοιάζει με «πυρκαγιά χωρίς φωτιά».
Για το πρόβλημα η Διεπαγγελματική επισημαίνει ότι «το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και εάν δεν αντιμετωπιστεί ορθά και πειθαρχημένα θα πλήξει άμεσα την καλλιέργεια και το εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών».
Στην σύσκεψη μετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, το στέλεχος της ΔΑΟΚ Ημαθίας κ. Κώστας Μπέης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής, με εκπροσώπους από τους παραγωγικούς Συνεταιρισμούς και τις βιομηχανίες του κλάδου.
Κατά την διάρκειά της εκτέθηκαν τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα από τους φορείς και που ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα λαμβανομένου υπ’ όψη ότι το 2021 η προσβληθείσα έκταση ήταν 10 στρέμματα και σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5.000.
Επίσης έγινε αναφορά στην πιθανή εξάπλωση της ασθένειας και πέραν της Π.Ε. Πέλλας όπου πρωτοεμφανίστηκε, ήτοι στις περιοχές Ημαθίας και Λάρισας.
Αφού προηγήθηκε εκτενής ανάλυση και λήφθηκαν υπ’ όψη προηγούμενες αποφάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής αποφάσισε τα παρακάτω.
1. Την καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και την καταχώρηση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα.
2. Τα στοιχεία θα υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο αγρότης καλλιεργητής του οπωρώνα και θα βεβαιώνει είτε ο Γεωπόνος της Συλλογικής Οργάνωσης είτε ο Γεωπόνος σύμβουλος του καλλιεργητή όταν δεν είναι μέλος οργάνωσης.
3. Τα δεδομένα θα καταχωρούνται από τους ως άνω Γεωπόνους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε περιβάλλον «I-cloud» και θα δοθούν κλειδάριθμοι για πρόσβαση.
4. Μετά την καταχώρηση των δεδομένων τα πρωτότυπα χειρόγραφα έντυπα θα παραδοθούν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ που υπάγεται ο κάθε δηλών παραγωγός.
5. Στην καταγραφή θα δηλώνεται με ακρίβεια κάθε στοιχείο όπως για παράδειγμα η ποικιλία, ο αριθμός δένδρων που προσβλήθηκε, η συνολική έκταση και κάθε στοιχείο που θα ζητείται με βάση πάντα την τελευταία υποβληθείσα δήλωση του ΟΣΔΕ, με την οποία και θα διασταυρωθούν τα δεδομένα.
6. Θα δοθούν το επόμενο διάστημα κατευθύνσεις, αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις Κρατικές Υπηρεσίες, για το πώς θα διαχειριστούμε τα προσβληθέντα από την ασθένεια φρούτα καθώς και τα προσβληθέντα δένδρα τα οποία πρέπει να καταστραφούν.
7. Θα πρέπει να επιδειχτεί η μέγιστη υπευθυνότητα στην συνολική διαχείριση του προβλήματος για να μην επεκταθεί το φαινόμενο.
8. Θα αποσταλούν δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο καθώς και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού.
9. Θα συσταθούν επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπου υπάρχει το πρόβλημα, για να συντονίζουν τις ενέργειες.
10. Θα ζητηθεί να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επιτηρεί και να συντονίζει κεντρικά τις ενέργειες.
11. Η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα συντονίζει τις προσπάθειας περιορισμού του φαινομένου και της λήψης ενεργητικών μέτρων.
Η διοργάνωση του 20ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φυτοπροστασίας (XX IPP Congress) θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, από 1 έως 5 Ιουλίου 2024.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διοργανώνεται από την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, υπό την αιγίδα της International Association for the Plant Protection Sciences (IAPPS) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιπλέον, η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος και η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία συμβάλουν επίσης στην οργάνωση του Συνεδρίου, με συμμετοχή επιστημόνων που εργάζονται σε όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα που σχετίζονται με την Φυτοπροστασία, όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Το Συνέδριο θα αποτελείται από πλήρεις και παράλληλες συνεδρίες με προσκεκλημένους ομιλητές, καθώς και προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις, για να καλύψει όλους τους κλάδους της Φυτοπροστασίας, συμπεριλαμβανομένης της Φυτοπαθολογίας, της Εντομολογίας, της Ζιζανιολογίας, της Νηματωδολογίας, κ.α.
Επτακόσιοι και πλέον επιστήμονες από 60 χώρες του κόσμου θα βρίσκονται στην Αθήνα για το παγκόσμιο αυτό γεγονός στην Φυτοπροστασία
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριος επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (εδώ)
Η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια ομάδας χωρών (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) της ΕΕ για να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη.
Η χρήση της τρικυκλαζόλης στην ΕΕ έχει απαγορευτεί από το 2016 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη.
Επίσης το Δεκέμβριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση του ορίου τρικυκλαζόλης (από 0,01 σε 0,09 mg /kg) στις εισαγωγές ρυζιού από ορισμένες χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.
Αυτή η απόφαση είναι σημαντική για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων παραγωγών ρυζιού και τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑγροΤύπου, οι εισαγωγές ρυζιού από την Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη ξεπέρασαν τα 149.000 τόνους στην Ιταλία μόνο στους πρώτους εννέα μήνες του 2023.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Έτσι μπαίνει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ.
Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ε.Ε. από το 2016, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86 % των εισαγωγών το 2022).
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (MRL) για την τρικυκλαζόλη στο εισαγόμενο ρύζι. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός υποστηριζόμενος από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και στο πλαίσιο των δράσεων του στο EUMED 9, κατόρθωσε να δημιουργήσει «ειδική πλειοψηφία» και έτσι να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.
Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός, η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτού του φυτοφαρμάκου αποκλειστικά για εισαγόμενο ρύζι θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού της Ευρώπης (αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής της ΕΕ) με πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες και τύπους ρυζιού που ενισχύουν τον ρόλο της αναφορικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένου τύπου εδαφών συμβάλλει στη διατήρηση σημαντικών υγροτόπων της χώρας.
Ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) αναφέρει τα εξής:
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες που περιέχουν την δραστική ουσία τρικυκλαζόλη .
Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86% των εισαγωγών του 2022).
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας Υπουργός αξιοποιώντας τις συμμαχίες που έχει με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα κατόρθωσε να δημιουργήσει "ειδική πλειοψηφία" και έτσι ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.
Η ΕΔΟΡΕΛ έχει ως πρώτο και κύριο στόχο την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του Ελληνικού ρυζιού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και σε αυτό το πλαίσιο κάθε πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, που θα διασφαλίζει την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων, σχετικά με την χρήση φυτοφαρμάκων, μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και να τονίσουμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναλαμβάνει το Υπουργείο για την προστασία της Ορυζοκαλλιέργειας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτάχυναν τη φετινή σεζόν για τη φράουλα, ενώ δημιούργησαν και προβλήματα στην αντιμετώπιση των εχθρών. Ο απολογισμός της φετινής σεζόν δείχνει υψηλές εξαγωγές.
Πρώιμη ήταν φέτος η παραγωγή και στη φράουλα, όπως ενημερώνει τον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Αρβανιτάκης, καλλιεργητής και εξαγωγέας φράουλας από τη Νεά Μανωλάδα, Ηλείας, «Η φράουλα είναι στα τελειώματα, σε περίπου 10 μέρες κλείνει η συγκομιδή. Λόγω καιρού η παραγωγή ήταν πρώιμη και η τιμή έχει πέσει. Η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή, η παραγωγή ήταν μειωμένη. Η τιμή παραγωγού αυτή τη στιγμή είναι στα 1,20 ενώ πριν ένα μήνα ήταν στα 1,70-1,80».
Στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας καλλιεργούνται περίπου 150 εκατομμύρια φυτά φράουλας της ποικιλίας Victory εκ των οποίων το 90%, δηλαδή έως και 120 εκατομμύρια πάνε προς εξαγωγή στο εξωτερικό, όπως μας ενημερώνει ο κ. Αρβανιτάκης. «Οι εξαγωγές φέτος πήγαν πολύ καλά. Η φράουλα Victory αποτελεί ποικιλία η οποία είναι σκληρή και με ιδιαίτερη αντοχή, δηλαδή διατηρείται καλά και για αρκετό καιρό μετά τη συγκομιδή, οπότε είναι ιδανική για εξαγωγές στο εξωτερικό». Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «Ο κύριος ανταγωνισμός μας είναι οι Ισπανοί. Αλλά λόγω της ποιότητας της, η ελληνική φράουλα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό με αποτέλεσμα φέτος να ζητάνε περισσότερο ελληνικές φράουλες οι αγορές του εξωτερικού».
Ο ίδιος συμπληρώνει πως, «μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεριζωθούν τα φυτά και το έδαφος θα κλειστεί αεροστεγώς με ειδικό πλαστικό για να γίνει ηλιοαπολύμανση, με σκοπό την φύτευση της νέας σοδειάς από τον Οκτώβρη. Εξολοθρεύονται όλα τα παθογόνα και αποφεύγεται η χρήση χημικών. Τις πρώτες φράουλες τις βλέπουμε από το Νοέμβρη, αλλά σε μικρότερες ποσότητες και μέγεθος, ενώ όσο προχωράει η σεζόν αυξάνεται η παραγωγή. Στις καλλιέργειες μας χρησιμοποιούμε κυρίως βιολογικά φάρμακα. Ένα προϊόν που εξάγεται στα καλύτερα super market του εξωτερικού, στη Γερμανία και την Τσεχία, ελέγχεται συνέχεια, με αποτέλεσμα να πρέπει να είναι καθαρό και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ για να γίνεται δεκτό εκεί».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Αρβανιτάκης, «φέτος μας δυσκόλεψε ο τετράνυχος, του οποίου τα αυγά είναι δύσκολα να εξολοθρευτούν. Αφάνισε καλλιέργειες ολόκληρες στην περιοχή. Όλοι οι άλλοι εχθροί αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με βιολογικά φάρμακα».
Η κ. Κατερίνα Σιμενταρίδου, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φραουλοπαραγωγών "Aelia Berries" στην Ηλεία, εξηγεί στον ΑγροΤύπο, «Το κυριότερο πρόβλημα στη φράουλα είναι το κλίμα. Η φράουλα είναι φυτό χειμερινό, βραχείας ημέρα και με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη χειμώνα φέτος, δεν έκανε καλό ριζικό σύστημα. Παράλληλα, λόγω της ζέστης οι εντομολογικοί εχθροί δεν έπεσαν ποτές σε χειμερία νάρκη, παρατηρήθηκε πτήση του θρίπα από το Δεκέμβριο, ενώ κανονικά αναμένεται μετά το Φεβρουάριο. Από την άλλη ο ξηρός χειμώνας βοήθησε στον περιορισμό των μυκητολογικών ασθενειών». Η ίδια συμπληρώνει πως, «σοβαρό ήταν και το θέμα με τον τετράνυχο, καθώς παρουσιάζει εκθετική γέννα και ταχύτατο κύκλο αναπαραγωγής. Η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη, εξολοθρεύαμε τη μια γενιά και την επόμενη μέρα εμφανιζόταν η επόμενη. Μερικοί παραγωγοί μας που έκαναν χρήση ωφέλιμων εντόμων κατάφεραν να επιτύχουν πλήρη αντιμετώπιση του εντόμου».