Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αλλαγές στη δακοκτονία, πράσινο φως για μόνιμη εκτέλεση έργου από προσωρινό ανάδοχο

27/05/2022 12:49 μμ
Δύο τροπολογίες για θέματα δακοκτονίας προωθούνται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά. 

Δύο τροπολογίες για θέματα δακοκτονίας προωθούνται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πρόβλημα αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα - το οποίο αφορά και τον πρώτο χρόνο του διαγωνισμού στις τριετείς συμβάσεις - για ανάδοχο του έργου της δακοκτονίας, επειδή υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος και η διαφύλαξη της ελαιοπαραγωγής.

Το ζητούμενο είναι να δοθεί η δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης του έργου της δακοκτονίας από τον προσωρινό ανάδοχο, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του νόμου 4412/2016.

Να θυμίσουμε ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο, στην απόφαση που εξέδωσε στις 7 Μαρτίου 2022, αν και έκρινε αντισυνταγματική την έναρξη των εργασιών της δακοκτονίας πριν τη διενέργεια ελέγχου των συμβάσεων (παράγραφο 1 του άρθρου 44 του νόμου 4325/2015), τονίζει ότι αντιλαμβάνεται τους κινδύνους καθυστέρησης της διαδικασίας όπως και τον μεγάλο αριθμό των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, μεταθέτει την εφαρμογή της απόφασης (για την αντισυνταγματικότητα) στην αρχή του 2023. 

Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση των κρίσιμων διατάξεων. Μετά από αυτή την απόφαση, ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ να καταθέσει τις τροπολογίες στη Βουλή.

Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση θα αφορά την τρέχουσα ελαιοπαραγωγική περίοδο του 2022 (όπως γινόταν με σχετικές αποφάσεις κάθε χρόνο από το 2015) για να επιτραπεί η έναρξη των εργασιών της δακοκτονίας από τους προσωρινούς αναδόχους σε όσες περιοχές είναι αναγκαίο.

Η δεύτερη θα αφορά νομοθετική ρύθμιση για το 2023 και μετά, με την οποία, η κάθε περιφέρεια της χώρας να μπορεί, κατά εξαίρεση και κατά παρέκκλιση του νόμου 4412/2016, να αναθέσει - με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση - την έναρξη εκτέλεσης της δακοκτονίας από προσωρινούς αναδόχους - μειοδότες, έως την οριστική κατακύρωση του έργου.     

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό ΑΑΤ, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, είχε επισημάνει προς το κυβερνητικό στέλεχος την αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθετικής ρύθμισης για την δακοκτονία, ώστε σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, όπως η Λακωνία και η Μεσσηνία, να δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εργολάβοι πριν την υπογραφή της σύμβασης. Ο υπουργός είχε δηλώσει τότε στον περιφερειάρχη ότι το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσει άμεσα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/03/2023 11:27 πμ

Στην πρόσφατη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, συζητήθηκε και το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του. 

Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου. Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.

Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, κατά 50%, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής. Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.

Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».

Τελευταία νέα
20/03/2023 11:14 πμ

Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. 

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.

Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.

Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.

17/03/2023 10:46 πμ

Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».

Καρκίνωση (Pseudomonas  savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.

Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:

  • την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
  • την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».

Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».   

10/03/2023 03:25 μμ

Δωρεάν προσβάσιμο από τον ΑγροΤύπο είναι το Ερμηνευτικό Λεξικό Εντομολογικών Όρων, που εξέδωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος, ένα προϊόν πολυετούς επιστημονικής προσπάθειας.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας στον ΑγροΤύπο, το λεξικό ευελπιστεί να λύσει απορίες φοιτητών, υποψηφίων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος αλλά και συναδέλφων εντομολόγων για το πώς θα μπορούσε να αποδοθεί (κατά τον συγγραφέα) στην ελληνική γλώσσα η ορολογία την οποία συναντούν σε ξένα συγγράμματα. Επίσης θα τους βοηθήσει στο να εξηγήσουν την θέση και τη χρησιμότητα οργάνων και εξαρτημάτων του σώματος εντόμων και ακάρεων αλλά και την ορολογία των επιμέρους επιστημών, που εμπλέκονται στην προέλευση, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, βιοοικολογία, αντιμετώπιση κ.ά. των αρθροπόδων αυτών.

Θεωρώ ότι το έργο, αν και όχι πλήρες επί του παρόντος, θα ήταν αρκούντως κατατοπιστικό και ότι θα μπορούσε να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερομένους με την ευχή και την ελπίδα ότι κάποτε, κάπως θα τους χρησιμεύσει.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουχέλος συμφώνησε αποκλειστικά με τον ΑγροΤύπο να επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση στο λεξικό του.

Θα το βρείτε στο παρακάτω λινκ (πατήστε εδώ).

09/03/2023 12:56 μμ

Αποζημιώσεις ύψους 500.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας από εξυγιαντικά προγράμματα κατά ζωοανθρωπονόσων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων (Φυματίωση βοοειδών, Βρουκέλλωση βοοειδών, Μελιταίος πυρετός αιγοπροβάτων)  του ΥΠΑΑΤ όπως αυτά εφαρμόζονται διαχρονικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΕ Λάρισας, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι αποζημιώνονται κατά νόσημα για το έτος 2022 με τα παρακάτω ποσά 49 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι:

1. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Μελιταίο πυρετό των αιγοπροβάτων με το ποσό των 7.035,00 € σε είκοσι τρεις δικαιούχους κτηνοτρόφους,

2. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Βρουκέλλωση των βοοειδών με το ποσό των 308.490,00 € σε δώδεκα δικαιούχους κτηνοτρόφους,

3. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Φυματίωση των βοοειδών με το ποσό των 185.844,00 € σε δεκατέσσερις δικαιούχους κτηνοτρόφους.

08/03/2023 02:59 μμ

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Τα τελευταία χρόνια η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.

Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την μόλυνση από τον συγκεκριμένο μύκητα. Θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής να προχωρήσουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην έχουν πρόβλημα στην ερχόμενη παραγωγή. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις. Αν δεν νεκρωθούν τα άνθη και παραμείνει ο μύκητας στο δέντρο τότε υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.

Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα και αφαίρεση των αφυδατωμένων καρπών που παραμένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο για να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης). Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κατά του κρόκιασμα των ταξιανθιών (μόνο το 3% - 5% των ανθέων έχουν ανοίξει). Στην περιοχή γίνονται οι επεμβάσεις από τα τέλη Μαρτίου. Αν διαπιστώσουμε μόλυνση συνίσταται και μια δεύτερη επέμβαση μετά την καρπόδεση. Οι εγκεκριμένες δραστικές ανήκουν στις ομάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαμιδικών, στρομπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων».

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλοιοσπόριο μαζί με τον δάκο είναι οι σοβαρότερες ασθένειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον παραγωγό. Εγώ πέρυσι αναγκάστηκα να κάνω 9 ψεκασμούς για να μπορέσω να έχω παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Από τότε τα καιρικά φαινόμενα βοηθούν στην εξάπλωση των μολυσμάτων. Την φετινή περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά είχαμε μολύνσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ελλειψη εργατών γης. Για να μην έχεις πρόβλημα από το γλοιοσπόριο θα πρέπει να ξεκινάς γρήγορα την συγκομιδή και να την έχεις ολοκληρώσεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν βρίσκεις εργάτες τότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και οι χειμώνες είναι απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια.

Αν εμφανιστεί η ασθένεια είναι αργά. Πρέπει ο παραγωγός να κάνει έναν προληπτικό ψεκασμό όταν ξεκινούν τα άνθη (κρόκιασμα) και είναι πολύ βασικός για την αντιμετώπιση του μύκητα. Επίσης η εμπειρία μου λέει ότι αν έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός. Από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι υγρασίες και οι βροχές θα πρέπει να επαναληφθούν. Χρειάζονται σχολαστικοί ψεκασμοί με πολύ καλή διαβροχή των δένδρων (περίπου 150 λίτρα το στρέμμα). Κάθε ψεκασμός πρέπει να γίνεται με τις εγκεκριμένες δραστικές και προστατεύει για περίπου 20 ημέρες. Τα σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και με την βοήθεια των γεωπόνων για να μην υπάρξει πρόβλημα με υπολείμματα».

Ο γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «τρέχει» ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα από το γλοιοσπόριο σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής η προσβολή του ελαιόκαρπου από το γλοιοσπόριο ή πιο δόκιμα, η ανθράκωση της ελιάς.

Η έρευνα έδειξε ότι οι προσβολές γίνονται στο ανθικό στάδιο την Άνοιξη. Ο μύκητας παραμένει στο δέντρο και κάνει την εμφάνισή του το Φθινόπωρο, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σε καρπούς που πλησιάζουν την ωρίμανση. Στα καλλιεργητικά μέτρα εντάσσονται μέτρα μείωσης των μολυσμάτων, π.χ. αφαίρεση και απομάκρυνση μουμιοποιημένων καρπών. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στο σωστό αερισμό της κόμης των δένδρων και την καλύτερη  διείσδυση του φωτός του ηλίου, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Επίσης συνίστανται ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα λίγο πριν την πλήρη άνθιση (κατά το κρόκιασμα). Η έρευνα έδειξε ότι η στρομπιλουρίνη έχει φέρει καλά αποτελέσματα».  

«Στην Λακωνία το γλοιοσπόριο έπληξε τις περιοχές γύρω από την Σπάρτη και τον Ευρώτα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Νίκος Προκοβάκης. «Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνουν δύο ψεκασμοί την Άνοιξη, μια πριν και μια μετά την ανθοφορία. Επίσης αν διαπιστώσουμε μόλυνση θα πρέπει να γίνει ένας ακόμη ψεκασμός τουλάχιστον ένα μήνα πριν την συγκομιδή. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κοιτάζουν πρώτα την ποσότητα και την ποιότητα και μετά την τιμή του ελαιοκάρπου».

08/03/2023 12:30 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση στους 750 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό που θα εργαστεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε όλη την χώρα.

Πάντως γενικό αίτημα των ΔΑΟΚ της χώρας είναι η αύξηση του προσωπικού στα επίπεδα του 2010. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο δεν είναι δυνατόν το ίδιο έργο να το κάνουν σωστά εργαζόμενοι που έχουν μειωθεί κατά 50 - 70% σε σχέση με τα χρόνια πριν τα μνημόνια. Επίσης δεν είναι δυνατόν με τόσο μειωμένο προσωπικό να γίνει σωστός έλεγχος της εφαρμογής της δακοκτονίας.

Ο ΑγροΤύπος βρήκε την αντίστοιχη απόφαση του 2010 στον οποία αναφέρει ότι το εποχικό προσωπικό για την καταπολέμηση του δάκου ήταν 4.316 άτομα (298 τομεάρχες δακοκτονία και οι υπόλοιποι εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων). Για την απόφαση του 2010 (πατήστε εδώ)   

Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής: 
Α) οι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκατέσσερα (214) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών, 
Β) το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων:
στα εκατόν ογδόντα έξι (186) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
στα τριακόσια πενήντα (350) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών

Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τις 30/11/2023.

Για την απόφαση του 2023 (πατήστε εδώ)

Όπως επισημαίνει η απόφαση η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2023 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους προς αυτές από τον τακτικό προϋπολογισμό Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2023.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ενημερωθήκαμε για την συγκεκριμένη απόφαση και βλέπουμε ότι στην περιοχή μας το προσωπικό παραμένει ίδιο σε σχέση με περυσι. Το θετικό είναι ότι υπογράφηκε έγκαιρα η απόφαση και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων».

03/03/2023 09:30 πμ

Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας να εξεταστεί η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλων σε ορεινές περιοχές των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Γ. Γεωργαντά και στον υφυπουργό Γ. Στύλιο, ο Περιφερειάρχης περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων και εξειδικεύει:

«Σε πέντε Τοπικές Κοινότητες, καλλιεργούνται από εξήντα παραγωγούς, περίπου τετρακόσια στρέμματα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας μήλα, λόγω ευνοϊκών γαιοκλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια αυτή είναι παραδοσιακή για τα μέρη αυτά και αποτελεί το κύριο και αποκλειστικό εισόδημα αυτών των οικογενειών που παραμένουν εκεί με πολλές δυσκολίες διαβίωσης. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αυτοί, οφείλεται στις μειωμένες τιμές διάθεσης του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση της καλλιέργειας».

Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί σημαντικά από όλη την χώρα, και ότι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένες, λόγω υπερπροσφοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες σε ψυγεία σημαντικές ποσότητες μήλων.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αφού τονίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών με ευνοϊκό τρόπο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Αχαΐας, «οι παραγωγοί είχαν ζημιά από παγετό κατά την ανθοφορία. Για να αποζημιωθούν θα έπρεπε να έχουν ζημιά πάνω από 50% σε επίπεδο νομού. Επειδή όμως είναι η καλλιέργεια περιορισμένη στο νομό - αν και η ζημιά είναι μεγαλύτερη - δεν είναι εφικτό να αποζημιωθουν οι μηλοπαραγωγοί». 

02/03/2023 04:15 μμ

Ενημέρωση από την εταιρεία FMC Χημικά Ελλάς.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023. Επίσης, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023, αλλά και για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.

Δείτε αναλυτικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας FMC Χημικά Ελλάς

Για την καλλιέργεια υπαίθριου πεπονιού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων,  με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του πεπονιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Για την καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Για την καλλιέργεια μπρόκολου

ΘΕΜΑ: Verimark® 20SC κατ’ εξαίρεση έγκριση εναντίον της Yλέμυιας (Delia radicum) στην καλλιέργεια του μπρόκολου (Υ)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.

Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς. Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 2-3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

24/02/2023 06:16 μμ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στην Λάρισα. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και γεωπόνους, αφού παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.

Η δρ. Ελένη Τοπαλίδου, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στη φαιά σήψη που δημιουργεί προβλήματα στις καστανιές και στη χώρα μας. Τόνισε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε εννέα συνολικά περιοχές της χώρας και πως εξαρτάται πολύ από το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ως προς τα μέσα αντιμετώπισης τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον μέτρα για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο συνέστησε στους παραγωγούς να ενισχύουν την άμυνα των δέντρων, ξεκινώντας από τα υπολλείμματα και προσθέτοντας ότι συστήνεται ενσωμάτωσή τους. Ακόμα, σύστησε στα τέλη Απριλίου λίγο πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών προσθήκη εδαφοβελτιωτικού με ενεργά χουμοποιημένη οργανική ύλη, το Μάιο κατά το σκάσιμο των οφθαλμών ή λίγο νωρίτερα ψεκασμό με τη δραστική ουσία potassium phosphonate, τον Ιούνιο κατά την άνθιση υπάρχουν δραστικές με έγκριση (Fluxapyroxad) για χρήση ήσσονος σημασίας. Ακόμη, από άλλες έρευνες, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, τόνισε πως βρέθηκε ότι το Pyraclostrobin παρεμπόδισε τη βλάστηση των κονιδίων. Στην Ελλάδα υπάρχει σκεύασμα για χρήση ήσσονος σημασίας που περιέχει Boscalid και Pyraclostrobin, κατέληξε, ενώ σημείωσε πως δεν σχετίζεται η εξάπλωση της σφήκας με τη φαιά σήψη, καθώς αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση της Αυστραλίας.

Ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). Όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα - όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό - για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των αγροτών για τα νέα σκευάσματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που θα επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία.

Είναι γνωστό ότι κάποια φυτοπροστατευτικά θα αποσυρθούν. Το ερώτημα είναι ποια είναι αυτά τα προϊόντα και τι βαρύτητα έχουν στην κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα στην πατάτα σήμερα έχουμε είκοσι ζιζαντιοκτόνα. Οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί δηλώνουν ότι τους καλύπτουν οριακά. Με την Πράσινη Συμφωνία θα αποσυρθούν κάποια ζιζανιοκτόνα, όπως η Pendimethalin και η Metribuzin. Αν φύγουν αυτές οι δραστικές θα υπάρξει μια απορύθμιση όλης της προφυτρωτικής και της μεταφυτρωτικής ζιζανιοκτονίας και θα πρέπει να δουν οι πατατοπαραγωγοί πως θα το αντιμετωπίσουν. Το ίδιο θα ισχύσει και στην καλλιέργεια της υπαίθριας και βιομηχανικής ντομάτας. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον είναι η ανθεκτικότητα στην ζιζανιοκτονία. Το θετικό είναι ότι έχουμε σήμερα την καινοτομία με τα ψεκαστικά drones που είναι μια πραγματικότητα.

Ο κ. Ιωάννης Βασιλάκογλου, καθηγητής Βοτανικής - Ζιζανιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της ζιζανιοκτονίας στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες αλλά και να χρησιμοποιήσουμε ανταγωνιστικές - αλληλοπαθητικές ποικιλίες στην καλλιέργεια σιτηρών. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ζιζανιοκτόνων γίνεται πρώτα από όλα με την ορθή εφαρμογή (μέσα, ακροφύσια, πίεση). Επίσης διαθέτουμε νέες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η γεωργία ακριβείας, τα αυτοκινούμενα σκαλιστήρια, η ακτινοβολία και ο ηλεκτρισμός. Οι εναλλακτικές μέθοδοι όμως μάλλον δεν φτάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών μεθόδων για αυτό θα πρέπει να γίνει ένας συνδιασμός τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και θα πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο κατάρτισης. Ακόμη θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα αγρού (και όχι εργαστηρίου) για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ζιζανίων αλλά και να υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία». 

Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φυτοπροστατευτικών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει. Το θετικό είναι ότι παραγωγοί, γεωπόνοι και εκπρόσωποι των εταιρειών κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Επίσης οι εταιρείες παρουσίασαν όλα τα νέα τους φυτοπροστατευτικά προϊόντα».   

21/02/2023 03:10 μμ

Από την Τρίτη (21/2) έως την Παρασκευή (24/2) πραγματοποιείται η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, στην Λάρισα, η οποία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μια σειρά επιστημονικών και γεωτεχνικών φορέων.

Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σημαντικό είναι ότι η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας διοργανώνεται σε μια χρονιά σταθμό, καθώς εδώ και δύο μήνες εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της Πολιτικής από το «Αγρόκτημα στο πιάτο». Απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου πλάνου στη φυτοπροστασία και την κατάργηση των δραστικών ουσιών μέχρι το 2030 στο μισό. Όλο αυτό αποτελεί ένα προβληματισμό, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η διατροφική επάρκεια είναι μόνιμο θέμα συζήτησης. 

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς αλλά και συναδέλφους Γεωπόνους, αφού στο συνέδριο παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.

Παράλληλα, έχουμε την κλιματική αλλαγή, είδαμε την καρπόκαψα στα μήλα, ασθένειες τη φαιά σήψη στα κάστανα κ.α. Έχει γίνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα από τους διοργανωτές με πάρα πολλούς επιστήμονες. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτήν τη διοργάνωση να δοθούν λύσεις στους προβληματισμούς των παραγωγών».

Ο κ. Δ. Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, στη σχετική συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι «η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τη φυτοπροστασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι και τρόποι μείωσης των φυτοφαρμάκων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας «Πράσινης Συμφωνίας» της ΚΑΠ».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Γιαννακός, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης στην καρδιά του αγροτικού κάμπου και η συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και πολλών φορέων. Είναι ένα μεγάλο γεγονός, καθώς με τη νέα ΚΑΠ κινούμαστε σε νέες διαδικασίες και νέα δεδομένα. Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής και έχουμε μεγάλη ευθύνη για την ανάπτυξη της γεωργίας».

15/02/2023 10:26 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες οι οποίοι, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή, θα μειώσουν τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) δύο φυτοπροστατευτικών. 

Οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έδειξαν ότι οι δύο αυτές ουσίες (Clothianidin και το Τhiamethoxam), που ανήκουν στην ομάδα των νεονικοτινοειδών, αποτελούν υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες και συμβάλλουν στην παγκόσμια μείωση των επικονιαστών. 

Για το λόγο αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ το 2018. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα MRL για αυτές τις ουσίες στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί με τις τελευταίες τεχνολογίες. Θα ισχύουν για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Όσον αφορά τη χρήση και τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων, ήμασταν πάντα ξεκάθαροι για τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και το περιβάλλον. Οι σημερινές ενέργειες, που επηρεάζουν επίσης τα εισαγόμενα τρόφιμα, βασίζονται στην απόφασή μας το 2018 να απαγορεύσουμε τη χρήση για αυτά τα δύο νεονικοτινοειδή εντός της ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά θα μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση της μείωσης των επικονιαστών και την προστασία του περιβάλλοντος μας. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας όσον αφορά τις φιλοδοξίες της στρατηγικής Farm to Fork ώστε να προχωρήσουμε προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να προστατεύσουμε τους επικονιαστές».

Ο σχετικός Κανονισμός εφαρμόζει τους στόχους της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις στρατηγικές Green Deal και Farm to Fork, με ταυτόχρονη τήρηση των προτύπων και των υποχρεώσεων του ΠΟΕ. 

Το συγκεκριμένο μέτρα θα ισχύσει για τα εισαγόμενα προϊόντα από το 2026. Αυτό σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει χρόνο στις τρίτες χώρες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

10/02/2023 11:16 πμ

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Σε επίσημο δείγμα φύλλων λεμονιάς που ελήφθη από την Υπηρεσία μας, ενημερώνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, από ιδιωτικό κήπο στο Άργος επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η ύπαρξη του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη.

Από το 2017 με δελτίο Τύπου η εν λόγω Υπηρεσία, υπενθυμίζει πως είχε ενημερώσει τους καλλιεργητές και τους πολίτες για το νέο Αλευρώδη που απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2016, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού αυτού καραντίνας, με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης. Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ

Δείτε εδώ σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥπΑΑΤ

09/02/2023 01:59 μμ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/01), η ειδική ενημερωτική εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα. 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GRECOTEL LARISSA IMPERIAL, οι συνεργάτες γεωπόνοι από την περιοχή της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του ζιζανιοκτόνου σιτηρών ALTIVATE 6 WG και νέων προϊόντων της FARMA-CHEM SA».

 Εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Μπουρίτης, Commercial Director της FARMA-CHEM SA όπου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και διαβεβαίωσε ότι το δίκτυο της FARMA-CHEM για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλάι των συνεργατών του αντιμετωπίζοντας με ευελιξία κάθε μελλοντική πρόκληση. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος και CEO της FARMA-CHEM SA όπου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους συνεργάτες για τη θερμή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την αμοιβαία και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Σοφίας Παπαδημητρίου, Managing Director της FARMA-CHEM, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της παρουσίασής της την επιτυχημένη ανάπτυξη της FARMA-CHEM SA και σύστησε τα νέα προϊόντα της εταιρείας καθώς και αυτά που πρόκειται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον. 

Η παρουσίαση έκλεισε με τους εκπροσώπους του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν  αναλυτικά το «δυνατό όπλο» της FARMA-CHEM για τη νέα χρονιά, το νέο και πολλά υποσχόμενο ζιζαντιοκτόνο, ALTIVATE 6 WG και τη σωστή χρήση του για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σίκαλης, μαλακού σιταριού και τριτικάλε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο δείπνο, όπου οι αγαπητοί συνεργάτες - φίλοι της FARMA-CHEM είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές γεύσεις από την κουζίνα του Imperial Palace στη Λάρισα, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και απόψεις.

Η FARMA-CHEM και τη νέα χρονιά συνεχίζει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ποιοτικά προϊόντα και συνεχή εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.

07/02/2023 01:27 μμ

Το εντομοκτόνο πήρε άδεια διάθεσης στην αγορά από το ΥπΑΑΤ για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση.

Η ανακοίνωση της FMC Χημικά Ελλάς για τη φράουλα θερμοκηπίου

Σας ενημερώνουμε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο BENEVIA® 10OD (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια της φράουλας θερμοκηπίου εναντίον του θρίπα Frankliniella occidentalis για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας, Ηρακλείου και Λασιθίου για την περίοδο 25/01/2023 -24/05/2023

O F. occidentalis, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της φράουλας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή και αντίστοιχα σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς. Λόγω των πολλών ψεκασμών που απαιτούνται για την καταπολέμηση του, χρειάζονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αφενός να είναι αποτελεσματικά αφετέρου να καλύπτουν την καλλιέργεια σε περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Το BENEVIA® 10 OD με δραστική ουσία το cyazypyr® παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του θρίπα (IRAC group 28) και αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί και διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση της παραγωγής.

Το BENEVIA® 10 OD της FMC διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να μπει στα προγράμματα ψεκασμών προστατεύοντας τη φράουλα από το θρίπα, μπορεί να χρησιμοποιείται έως 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) που είναι μόλις 1 μέρα.

Έτσι το BENEVIA® 10 OD θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία και βοηθά τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Η ανακοίνωση της FMC Χημικά Ελλάς για το ξηρό κρεμμύδι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο BENEVIA® 10 OD (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του ξηρού κρεμμυδιού υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia antiqua) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Σερρών και Έβρου για την περίοδο 15/03/2023 - 12/07/2023.

Το BENEVIA® 10 OD με δραστική ουσία το cyazypyr® παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο της Υλέμυιας (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί και διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Το BENEVIA® 10 OD της FMC διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να μπει στα προγράμματα ψεκασμών προστατεύοντας το κρεμμύδι από την Υλέμυια, μπορεί να χρησιμοποιείται έως 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα. Το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) είναι 14 ημέρες.

Έτσι το BENEVIA® 10 OD θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία και βοηθά τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

27/01/2023 03:33 μμ

Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.

Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν. 

Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. 

Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.

Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.

Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».

26/01/2023 10:35 πμ

Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες που θα αποζημιωθούν με de minimis. Προεκλογικά παζάρια δεν χρειάζονται για αυτό το θέμα.

Όλες οι ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων υπέστησαν ζημιά την περίοδο 2022, υποστηρίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2022, ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας. 

Σε απάντησή τους οι ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, τονίζουν ότι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο σύνολο των ποικιλιών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων ( έντονες προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και καρπόπτωση). 

Επιπλέον παρουσιάσθηκαν και μετασυλλεκτικά προβλήματα κατά την τυποποίηση και μεταφορά των προϊόντων. 

Ο μέσος όρος του ποσοστού των ζημιών που προκλήθηκαν στα παραπάνω προϊόντα υπολογίζεται στο 50%. 

25/01/2023 12:57 μμ

Αυτοψίες σε ελαιώνες καθώς και σε ελαιουργεία, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το γλοιοσπόριο και δάκος στην παραγωγή, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στην Λακωνία, από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη και σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγορΤύπο ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Τρίπολης, Ιωάννης Ασσιούρας, «σκοπός των δειγματοληπτικών αυτοψιών ήταν να αποτυπωθεί το μέγεθος της προσβολής που έχει υπάρξει ανά περιοχή και για τον λόγο αυτό οι δειγματοληπτικές αυτοψίες έγιναν σε πολλούς ελαιώνες.

Υπάρχουν μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Έχουμε δακοπροσβολές και προβλήματα από το γλοιοσπόριο στην ζώνη από την Σπάρτη μέχρι το Γύθειο. Επίσης έχουμε προβλήματα στις περιοχές της Πελλάνας και της Μονεμβασιάς. Στη Μεσσηνία υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ενδοχώρα στην περιοχή της Μεσσήνης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αν βρεθούν ποσά και καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς θα είναι είτε de minimis είτε χρήματα από την ΕΕ.

Πάντως φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για προσβολές. Υπάρχει απώλεια παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου που συγκομίστηκε μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της ζημιάς σε κάθε περιοχή θα καταγράψουμε και τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής».  

24/01/2023 01:00 μμ

Επιστολή Νίκα στον αρμόδιο υπουργό, επ αφορμή της γενικότερης κουβέντας για ενισχύσεις και λόγω των προβλημάτων των αγροτών.

Να λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών μήλων της Αρκαδίας και της Κορινθίας, οι οποίοι λόγω πολλών συγκυριών υφίστανται σημαντική απώλεια εισοδήματος, καλεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά με επιστολή την οποία του απευθύνει.

«Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου παρατηρούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην διάθεση των μήλων. Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία (εμπάργκο Ρωσίας σε φρούτα Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τα γενικότερα προβλήματα ακρίβειας έχουν μειώσει την ζήτηση και συμπιέσει τις τιμές πώλησης των μήλων σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή

20/01/2023 01:26 μμ

Η χώρα μας κέρδισε την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων χάρις στην αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων με τον Κανονισμός 2017/2393 (Κανονισμός OMNIBUS). 

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα αυτές οι εκτάσεις δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είχε γίνει η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, «επικοινώνησα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και σαν εκπρόσωπος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και δεσμεύτηκε ότι θα ενταχθούν στο σύστημα επιλεξιμότητας αυτές οι εκτάσεις βοσκοτόπων που κέρδισε η χώρα μας από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι ήταν μια θετική ενέργεια που η χώρα μας είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι εκτάσεις στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

Σημαίνει όμως και κάτι άλλο ότι δεν είναι ανάγκη να συνεχιστεί η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ με την κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους. Η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας 9,5 εκατ. στρεμμάτων λύνει το πρόβλημα.

Όσον αφορά τα Σχέδια Βόσκησης, μετά την ανάθεση του έργου από τις Περιφέρειες θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων». 

13/01/2023 10:32 πμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. 18181 (140)/ 10.01.2023 1η Τροποποίηση της υπ’ αρ. 512299 (3897)/ 14.07.2022 Απόφασης Ένταξης Πράξεων του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτεται το αρχείο της υπ’ αρ. 18181 (140)/ 10.01.2023 Απόφασης (ΑΔΑ: ΨΧ357ΛΛ-ΚΧΓ), όπου αναφέρονται αναλυτικότερα οι δικαιούχοι (2.343) που εντάσσονται, και η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη (85.477.500 €).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά της απόφασης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης υποβάλλονται μία φορά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 (δεκαπέντε) ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων, ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣΚΕ μαζί με οποιοδήποτε επιπλέον έγγραφο.

Δείτε εδώ

12/01/2023 04:20 μμ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπίδης έθεσε και το ζήτημα των αποζημιώσεων με τη μορφή de minimis σε παραγωγούς της Περιφέρειας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κασαπίδης, το θέμα προχωρά, αλλά δεν έχουν προκύψει ακόμα τα ποσά που θα δοθούν, καθώς ο υπουργός περιμένει τις εκτιμήσεις.

Αναφορικά με τα σχέδια βελτίωσης, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, ζητήθηκε από τον ΥπΑΑΤ να υπάρξει πρόνοια για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης με αύξηση πόρων, ενώ τέλος αναφορά έγινε και για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, για τα οποία αναφέρθηκε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη έτοιμη.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη έχει ως εξής:

Θέματα της Περιφέρειας μας αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσα στον αξιότιμο κύριο Υπουργό και καλό φίλο Γιώργο Γεωργαντά κατά τη συνάντηση μας στο Υπουργείο. Μεταξύ άλλων τα θέματα που εξετάσαμε είναι:

  • οι αποζημιώσεις de minimis για τα μήλα και ροδάκινα στην Περιφέρεια μας,
  • τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και η έναρξη της δημοπράτησης τους,
  • οι εξελίξεις για το φράγμα Νεστορίου,
  • η επαναδημοπράτηση των αρδευτικών Γέρμας Καστοριάς και Μεσοβούνου Εορδαίας,
  • οι αξιολογήσεις των προτάσεων αρδευτικών Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου και Αλιάκμονα Καστοριάς, που υποβλήθηκαν στο μέτρο 4.3.1,
  • η ένταξη του φράγματος και του αρδευτικού Διποταμίας Καστοριάς στο επόμενο ΠΑΑ,
  • η αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης στα επικείμενα σχέδια βελτίωσης για τη Δυτική Μακεδονία,
  • η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πιστοποίηση των ορεινών προϊόντων. 

Παρακολουθούμε στενά τα θέματα της Περιφέρειας μας που έχουμε υποβάλει στα διάφορα Υπουργεία και δρομολογούμε με τους αρμόδιους Υπουργούς τις βέλτιστες λύσεις για τη Δυτική Μακεδονία μας!

05/01/2023 10:25 πμ

Σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων έμεινε εκτός, λέει ο Βασιλόπουλος από την Δυτική Ελλάδα.

Συνάντηση με κτηνοτρόφους από την πεδινή Ηλεία, με κυρίαρχο θέμα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τις εξισωτικές αποζημιώσεις πραγματοποίησε στο γραφείο του στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Ένας σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων από τις πεδινές περιοχές της Ηλείας δεν έλαβε την εξισωτική αποζημίωση έπειτα και από τις σχετικές διορθώσεις που έγιναν όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «δεν καταβάλλεται εξισωτική αποζημίωση σε όσους έχουν έδρα πεδινές περιοχές, δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή άσχετα με την περιοχή που έλαβαν κατανομή βοσκοτόπων». Φέτος  άλλαξε ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων και για αυτό υπάρχουν πολλά προβλήματα και αδικίες με τις εξισωτικές αποζημιώσεις στους πεδινούς κτηνοτρόφους όπως τονίστηκε στην συνάντηση γι' αυτό και θα πρέπει το υπουργείο να επανεξετάσει το μέτρο ώστε να μοιράζονται εξίσου τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιφέρειες της χώρας από κοινού θα διεκδικήσουν την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης και στις κατηγορίες των κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν: «Όφειλε το υπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την αρχή της παραγωγικής χρονιάς να είχε ενημερώσει για το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης το πλαίσιο των δικαιούχων κτηνοτρόφων. Αυτό είναι άδικο για τον κτηνοτρόφο που διατηρεί ζώα σε πεδινή περιοχή και δεν συμπεριλαμβάνεται στην πληρωμή, θα ζητήσουμε με τους συναδέλφους μου αντιπεριφερειάρχες από άλλες περιφέρειες της χώρας από το υπουργείο να βρεθεί τρόπος πληρωμής για όλους τους κτηνοτρόφους. Και αυτό θα γίνει άμεσα την προσεχή εβδομάδα που θα συναντηθούμε στο υπουργείο και θα ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους μας για τις προθέσεις που υπάρχουν…».