Το έργο Cofly, ερευνά τη λειτουργία μια νέας πλατφόρμας, χαμηλού κόστους και φιλικής προς το χρήστη, η οποία στοχεύει στην βελτίωση των γεωργικών πρακτικών της καλλιέργειας του.
Μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος, η πλατφόρμα είναι ικανή να αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη μέθοδο συλλογής δεδομένων για την κάλυψη μιας συνεχούς, επίπεδης περιοχής με κάθε τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ).
Συγκεκριμένα, το αυτόματο σύστημα πλοήγησης του ΣμηΕΑ είναι ικανό να σχεδιάσει αποστολές κάλυψης μιας περιοχής ενδιαφέροντος συλλέγοντας οπτικά δεδομένα (εικόνες ή βίντεο) με σκοπό την πλήρη χαρτογράφηση της αγροτικής περιοχής.
Τα δεδομένα που συλλέγονται υποβάλλονται σε επεξεργασία από έναν κατάλληλο αλγόριθμο συρραφής εικόνων για τη δημιουργία λεπτομερών ορθομωσαϊκών του αγρού και την εξαγωγή των αντίστοιχων δεικτών βλάστησης με στόχο να εκτιμηθεί η φυτοϋγεία της καλλιέργειας.
Στη συνέχεια εισάγεται ένας νέος μηχανισμός που εξάγει αυτόματα πιθανές προβληματικές περιοχές του αγρού και σχεδιάζεται μια δεύτερη αποστολή χαμηλής παρακολούθησης για την απόκτηση πρόσθετων πληροφοριών για αυτές τις περιοχές. Η αλυσίδα εργαλείων ολοκληρώνεται χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη ενότητα βαθιάς εκμάθησης για την ανίχνευση και αναγνώριση ζιζανίων κατά την αποστολή χαμηλής παρακολούθησης μέσω του ΣμηΕΑ.
Όλες οι παραπάνω λειτουργίες περικλείονται σε μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, από άκρο σε άκρο, με την ονομασία Γνωσιακές λειτουργίες των μικρών ιπτάμενων οχημάτων (CoFly). Το προτεινόμενο σύστημα αυτόματης πλοήγησης στοχεύει στη βελτιστοποίηση των ικανοτήτων ενός ρομπότ για ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογών στο γεωργικό τομέα ενώ οι απαιτήσεις του αντίστοιχου υλικού περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες ώστε να διατηρείται το κόστος χαμηλό. Παράλληλα, ένας μέσος χρήστης είναι σε θέση να αξιοποιεί τις συγκεκριμένες λειτουργίες με ευκολία ώστε να επιτυγχάνονται πολύπλοκοι στόχοι με ακρίβεια χωρίς να απαιτείται η διαχείριση να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Η αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου συστήματος δοκιμάστηκε και επικυρώθηκε με εκτεταμένους πειραματισμούς σε αγροτικά πεδία με καλλιέργεια βαμβακιού, μηδικής και σιτηρών στη Λάρισα και στη Χαλκιδική.
Δείτε εδώ αναλυτικά, τη συνολική ροή εργασίας της προτεινόμενης πλατφόρμας, η οποία αποτελείται από συγκεκριμένα βήματα.
Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον Δρ. Δημήτρη Σταυρίδη, γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας, ώστε να μας αποτυπώσει την εικόνα της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς και των παθογόνων στην περιοχή.
Ο Δρ. Σταυρίδης δήλωσε αναλυτικά:
«Η μονίλια είναι μια ασθένεια που σε γενικές γραμμές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αλλά αντιμετωπίζεται, μέσω προληπτικών ψεκασμών σε συγκεκριμένα χρονικα σημεία. Η ασθένεια η οποία μας έχει δημιουργήσει ανησυχία είναι η Φόμοψη.»
«Η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της κατά περιόδους και δεν δημιουργεί κάθε χρόνο προβλήματα. Το 2017 υπήρξε έξαρση της ασθένειας, δημιουργώντας πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή στην ποικιλία Φυρανιά. Οι παραγωγοί έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν παύση της καλλιέργειας και εκρίζωση των φυτών. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εκ νέου το 2023, επηρεάζοντας και την παραγωγή του 2024. Το αποτέλεασμα είναι οι παραγωγοί να ζητήσουν εκ νέου παύση της καλλιέργειας. Κάποιοι παραγωγοί με απομονωμένες φυτείες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν αυτή την τύχη, χάνοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.»
«Φέτος, το 2025, η ασθένεια είναι σε ύφεση, ωστόσο γνωρίζουμε πως το δυναμικό μολύσματος υπάρχει και πρέπει να βρεθεί μια λύση αντιμετώπισης κι όχι αναδιάρθρωσης. Οι παραγωγοί είναι σύμφωνοι με αυτό, καθώς δεν θέλει κανείς μας να χαθεί η ποικιλία της Φυρανιάς, η οποία καθιστά την Ελλάδα ξεχωριστή στο εμπόριο αμυγδάλων.
Πρόκεται για σύμπλεγμα παθογόνων κι όχι για έναν μόνο οργανισμό, κάτι που καθιστά την αντιμετώπιση της ασθένειας δύσκολη έως αδύνατη. Λόγω αυτού, έχουμε εισηγηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της Φόμοψης. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι κ. Βαγγέλας Ιωάννης από το τμήμα Φυτοπαθολογίας, κ. Μαδέσης Παναγιώτης του τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και κ. Νάνος Γεώργιος του τμήματος Δενδροκομίας. Το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Γεωργίας, και το οποίο αναμένουμε να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, θα εισηγηθεί δειγματοληψίες από την περιοχή, μοριακή εξέταση ώστε να αναγνωριστούν τα παθογόνα και μεταγονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων. Θα δοκιμαστούν επίσης τρόποι βιολογικής καταπολέμισης, με τη χρήση βιολογικών παραγόντων και βιοδιεγερτών, εξετάζοντας την ευρωστία των φυτών στην κάθε εφαρμογή.»
Ο Δρ. Γεώργιος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκ των εισηγητών του προγράμματος, δήλωσε για την εικόνα στην καλλιέργεια της Φυρανιάς:
«Η φυρανιά είναι η ναυαρχίδα στην ελληνική παραγωγή αμυγδάλων και η μόνη ανταγωνιστική ελληνική ποικιλία αμυγδαλιάς, όμως η καλλιέργειά της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η ασθένεια της Φόμοψης, πριν μερικά χρόνια έφτασε σε επίπεδα πανδημίας στην περιοχή. Η καταστροφή άρχισε από τη Λάρισα και επεκτάθηκε αρκετά. Η ασθένεια πλήττει μόνο την Φυρανιά.Οι καλλιέργεις της ποικιλίας εγκαταλήφθηκαν από πολλούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα τα χωράφια να παραμείνουν ως εστίες μόλυνσης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα Κανάλια, στο Συκούριο και ακόμα και στον Τύρναβο.»
«Χωρίς την έγκριση του προγράμματος το οποίο εισηγηθήκαμε δυστυχώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Το να προβαίνουμε στις ίδιες πρακτικές ξανά και ξανά δεν θα οδηγήσει κάπου. Το ζήτημα χρήζει σφαιρικής επιστημονικής προσέγγισης, εξ ’ου και η σημασία του προγράμματος, ώστε να έχουμε απτά στοιχεία στα χέρια μας και να πράξουμε βάσει αυτών.
Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, την εύρεση του παθογόνου μέσω μοριακών τεχνικών και πόσα και ποιά παθογόνα βρίσκονται πάνω στα φυτά. Αν για παράδειγμα η ασθένεια ξεκινά από έναν μύκητα και στη συνέχεια εμφανίζονται κι άλλοι, που σχετίζονται με την καταστροφή της παραγωγής, σε ποιο στάδιο θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο κάθε μύκητας, όλα αυτά αποτελούν ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί απάντηση. Ο κ. Βαγγέλας, ως φυτοπαθολόγος θέλει να εστιάσει στον κύκλο της ασθένειας μέσω του προγράμματος. Εγώ, σαν δενδροκόμος, θα ήθελα να εξετάσω την επαγωγή της άμυνας των φυτών και τη χρήση βιοδιεγερτών σε αυτόν τον τομέα.»
Ο κ. Ιωάννης Κωτούλας, παραγωγός αμυγδάλων στη Λάρισα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο:
«Υπάρχει όντως πρόβλημα και φόβος γύρω από την ασθένεια της Φόμοψης. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως έχουν αποσυρθεί τα σκευάσματα και οι δραστικές ουσίες που κρατούσαν την ασθένεια υπό έλεγχο και δεν έχουν αντικατασταθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη Φόμοψη. Άπαξ και ο παραγωγός ανακαλύψει την προσβολή, κλαδεύει και καταστρέφει τους προσβεβλημένους κλάδους αλλά η εξάπλωση της ασθένειας συνήθως συνεχίζεται. Υπάρχουν παραγωγοί που τα προηγούμενα έτη έχουν χάσει ολικώς τη σοδειά τους ή ακόμα και την καλλιέργειά τους. Μιλάμε λοιπόν για καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και σε αυτή την περίπτωση τα κτήματα που καταστράφηκαν θα χρειάστουν τουλάχιστον μια 5ετία για να επανέλθουν.
Περιμένουμε να μεριμνήσει η πολιτεία για το ζήτημα. Σε αυτή τη φάση, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η ασφαλέστερη πρακτική είναι η καταστροφή ενός χωραφιού προσβεβλημένου, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που θα προβούν σε κάτι τέτοιο. Η ασθένεια δείχνει να μεταφέρεται με τον αέρα και με τα έντομα, οπότε η καταστροφή της καλλιέργειας είναι ένα μέτρο για την πρόληψη εξάπλωσης σε γειτονικές καλλιέργειες
Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια μέθοδος πρόληψης και θεραπείας της Φόμοψης. Περιμένουμε από τους γεωπόνους επιστήμονες επίσημες οδηγίες περι αυτού. Ίσως και την επισημοποίηση ποικιλιών ως ανθεκτικές, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για ανθεκτικότητα ποικιλιών στη Φόμοψη, παρά μόνο όσα λέγονται από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους παραγωγούς. Εάν κάποια ποικιλία είναι όντως ανθεκτική, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση της σε πληγείσες περιοχές.»
Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για το Phomopsis amygdali στην αμυγδαλιά έχουν δραστική ουσία το captan.
Δείτε εδώ σχετική γεωργική προειδοποίηση
Μέχρι και την Τετάρτη (26 Μαρτίου), θα υποβάλλονται αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης για κλάδεμα δενδρωδών καλλιεργειών, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και τοπικούς φορείς και θα υλοποιήσει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).
Το πρόγραμμα «Κλάδεμα Δενδρωδών Καλλιεργειών (Εσπεριδοειδή, Ελιά, Ακτινίδια, Αμπέλια)», συνολικής διάρκειας 80 ωρών, έχει σκοπό οι καταρτιζόμενοι να είναι σε θέση να διαχωρίζουν τα βασικά είδη και τεχνικές κλαδέματος, ανάλογα με τον επιθυμητό στόχο (κλάδεμα διαμόρφωσης, ανθοφορίας, ανανέωσης κτλ.), να εφαρμόζουν τα βασικά είδη και τεχνικές κλαδέματος ξεχωριστά για κάθε είδος καλλιέργειας (εσπεριδοειδή, ελιά, ακτινιδιά και αμπέλια), να χρησιμοποιούν με ασφαλή τρόπο τα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό και να διαμορφώνουν μία δενδρώδη καλλιέργεια εφαρμόζοντας το κατάλληλο κλάδεμα.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έπειτα από αίτημα του Επιμελητηρίου Άρτας και θα καταρτιστούν 20 άνεργοι ή εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα ηλικίας 18-60 ετών, κάτοικοι του Δήμου Άρτας ή όμορων Δήμων του Νομού Άρτας. Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του προγράμματος θα υλοποιηθεί σε επιλεγμένα αγροκτήματα συνεταιρισμών μελών του Επιμελητηρίου Άρτας.
Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 2,50 ευρώ καθαρά ανά ώρα κατάρτισης. Επίσης, θα καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθόλη τη διάρκεια της κατάρτισης.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με συστημένη επιστολή ή με ταχυμεταφορά στο ΚΔΒΜ ΔΥΠΑ Ιωαννίνων ([email protected] 3ο χιλ. Ιωαννίνων – Αθηνών, Ιωάννινα, ΤΚ: 45500, 2651048063).
Έπειτα από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα αποσταλεί ενημερωτικό email στους ωφελούμενους σχετικά με την οριστική επιλογή τους στα προγράμματα, καθώς και οδηγίες για τις διαδικασίες εγγραφής και παρακολούθησης των προσφερόμενων θεματικών ενοτήτων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης από το ΚΔΒΜ Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.
Με την υπ’ αρ. 392905/11.12.2024 Υπουργική Απόφαση χορηγήθηκε οριστική άδεια διάθεσης στην αγορά του ζιζανιοκτόνου RIPPER® (AAΔΑ: 70573) με δ.ο. clethodim 12% + pyraflufen-ethyl 1% β/ο
Το RIPPER® ελέγχει:
Ετήσια αγρωστώδη: Αιματόχορτο, μουχρίτσα, πόα κοινή, πράσινη σετάρια, ελευσίνη, ήρα πολύανθη, βρόμος, αγριοβρώμη μεγάλη, αγριοκρίθαρο.
Ετήσια πλατύφυλλα: Βλήτο τραχύ, λουβουδιά, μαρτιάκος, αντράκλα, καψέλλα, κόνυζα, πολυκόμπι, βερόνικα, στελλάρια, τσουκνίδα μικρή, μολόχα, ξινολάπαθο, άγριο ρόκα, γεράνιο, οξαλίδα.
Πολυετή αγρωστώδη: Αγριάδα, βέλιουρας.
Πολυετή πλατύφυλλα: Περιπλοκάδα, αγριοράδικο, ζωχός πολυετής, αγριοτρίφυλλο.
Είναι εγκεκριμένο στις εξής καλλιέργειες: Αμπέλι, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά, ιαπωνική μουσμουλιά, βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιά, λεμονιά, λιμμετία, μανταρινιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, φουντουκιά, ροδιά, λωτός, αγροί σε αγρανάπαυση, όρια αγρών με ακαλλιέργητη γη.

Το RIPPER® αποτελεί εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικότητας, λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης του, ειδικά σε ζιζάνια όπως η κόνυζα και η ήρα, στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη ανθεκτικότητα στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., στο ανανεωμένο site της εταιρίας www.sipcam.gr και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.
Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.
Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.
«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το όραμά της για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο «οδικός χάρτης», που ανακοίνωσε η Επιτροπή, θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα, από το 2025, για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης συνοχής των προτύπων όσον αφορά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ.
Στην ουσία αναφέρει ότι θα «φρενάρει» τις απαγορεύσεις δραστικών ουσιών δίχως εναλλακτικές λύσεις. Αυτό δηλαδή που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα πολλές καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες στην φυτοπροστασία.
H εισαγωγή εναλλακτικών λύσεων σε µια µορφή βιολογικών ή καινοτόµων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαµηλού κινδύνου δεν ακολούθησε τον ίδιο ρυθµό όπως η απόσυρση των δραστικών ουσιών από την αγορά της ΕΕ, παραδέχεται η Κοµισιόν.
Γιατί όμως αποφάσισε να κάνει αυτή την στροφή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Γιατί δέχεται «πιέσεις» από την μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών τροφίμων σε σχέση με τις εισαγωγές τις τρίτες χώρες, που χρησιμοποιούν ελεύθερα τα απαγορευμένα φυτοπροστατευτικά στην ΕΕ.
Στην επόμενη παράγραφο του «οδικού χάρτη» παραδέχεται ότι έτσι «ανταποκρίνεται στα αιτήματα των γεωργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ δεν οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ενώ παράλληλα συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες».
Θα αποζημιώσει όμως η Επιτροπη την απώλεια εισοδήματος των Ευρωπαίων Αγροτών από τα μέτρα που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν νομίζουμε.
Επίσης τονίζει η Επιτροπή ότι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ευρωπαίων γεωργών. Κάτι που οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις το ζητούσαν τα τελευταία χρόνια.
Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:
- Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
- Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.
ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Ανταλλαγή επιστολών είχαμε μεταξύ του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της ΕΘΕΑΣ για το πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (Γεωργικών Συμβούλων) στους κτηνοτρόφους.
Συγκεκριμένα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταρισμών (ΕΘΕΑΣ), ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δηλώνει την κάθετη αντίθεση του Επιμελητηρίου στη θεσμοθέτηση σεμιναρίων επιμόρφωσης γεωτεχνικών, στα πλαίσια της εφαρμογής του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων, τα οποία θα αποτελούν προαπαιτούμενο για τη δυνατότητα παροχής Γεωργικών Συμβουλών, δεδομένου ότι η ενασχόληση των γεωτεχνικών με τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα είναι ήδη νομοθετικά κατοχυρωμένη με βάση τον τίτλο σπουδών τους και μόνο.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αναφέρει:
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, στα πλαίσια των επαφών που είχαμε και της εκφρασμένης θέλησης και των δύο πλευρών για συνεργασία, θα ήθελα να εκφράσω την ενόχληση μας ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για την μη κλήση μας στην πρόσφατη συνάντηση που διοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ στα πλαίσια της φετινής Zootechnia για τους Γεωργικούς Συμβούλους.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο είναι ο θεματοφύλακας των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωτεχνικών, επομένως σε μια τέτοια συνάντηση θεωρούμε ότι θα είχε να προσφέρει πολλά. Πολύ δε περισσότερο, όταν πληροφορηθήκαμε ότι διατυπώθηκαν από πλευράς Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προτάσεις για πραγματοποίηση πιστοποιήσεων από πλευράς τους πάνω σε γεωτεχνικά γνωστικά αντικείμενα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας σε τέτοιες λογικές. Ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε., δεχθήκαμε την πιστοποίηση των συναδέλφων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το κανονιστικό πλαίσιο και όχι για το γνωστικό αντικείμενο.
Όπως ορίζεται στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού», το οποίο καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών, οι συνάδελφοι έχουν το επαγγελματικό δικαίωμα της παροχής Γεωργικών Συμβουλών βάσει του τίτλου σπουδών τους και μόνο και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένο και επαγγελματικά αδιαπραγμάτευτο από πλευράς μας.
Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης θα μπορούσαν όσοι, βάσει νόμου κατέχουν τα κατάλληλα κέντρα εκπαίδευσης, να διοργανώνουν σεμινάρια για τους συναδέλφους ώστε να εξελίσσουν τις γνώσεις τους. Όχι όμως να θέλουν αυτά τα σεμινάρια να αποδίδουν στο τέλος πιστοποιήσεις που θα αποτελούν προαπαιτούμενο για την άσκηση ήδη κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών.
Από μέρους μας και μένοντας στην εκφρασμένη διάθεση για συνεργασία, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή μιας και δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε στην εν λόγω συνάντηση όπου θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τις σχετικές απόψεις και αντιρρήσεις μας, ώστε να προλάβουμε αιτήματα από μεριάς σας, όπως το παραπάνω που θα φέρουν τις σχέσεις μας σε πολύ δύσκολη θέση και θα αναγκάσουν το Επιμελητήριο να χρησιμοποιήσει τη νομική οδό ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια κανονιστική ρύθμιση, αφού έχουμε ήδη κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο Προεδρικό Διάταγμα όπως σας προανέφερα.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης
Απάντηση ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο-απάντηση προς το ΓΕΩΤΕΕ για το πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης στους κτηνοτρόφους (AKIS). Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε. Επί της αρχής, η ΕΘΕΑΣ έχει έμπρακτη πολιτική συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και σε επίσημες διοργανώσεις που έχει προβεί, σας έχει προσκαλέσει και ως φορέα και ως επιστημονικούς ομιλητές. Κάτι που δεν έχει συμβεί από την πλευρά σας το τελευταίο διάστημα.
Ως προς το κυρίως περιεχόμενο της επιστολής σας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ΕΘΕΑΣ έχει πάντα την πλήρη αυτονομία και δικαιοδοσία για τον τρόπο που συναντάται με τα μέλη της.
Το σκεπτικό που αναπτύσσετε στην επιστολή, βασίζεται σε λανθασμένους ισχυρισμούς ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης που υιοθετήσατε.
Ως εκ τούτου, η ενόχληση που εκφράζεται, λαμβάνεται από την πλευρά μας ως προκατάληψη απέναντι στους συνεταιρισμούς, εφόσον δεν πράξατε το στοιχειώδες από πλευράς σας, δηλαδή να διασταυρώσετε την πληροφορία που σας μεταφέρθηκε ή εικάσατε. Η ΕΘΕΑΣ έχει πάντα τη θέση ότι οι αγρότες έχουν ανάγκη τις ουσιαστικές συμβουλές των γεωτεχνικών στο χωράφι και στον στάβλο και όχι τις κατά δήλωση συμβουλές με βάση τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πριν προχωρήσουμε όμως, στην παράθεση των στοιχείων της τεχνικής συνάντησης της ΕΘΕΑΣ, στην οποία και αναφέρεστε, θα ήθελα να σας επισημάνω κάτι πολύ βασικό για εμάς. Οι ενέργειές μας, καθορίζονται από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών με βάση τον νόμο και το καταστατικό μας.
Στον ιδρυτικό νόμο της ΕΘΕΑΣ 4673/2020, όπως και στο καταστατικό της, αναφέρεται ότι η ΕΘΕΑΣ μπορεί να προβαίνει στον συντονισμό και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των μελών της, στην ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών καθώς και στην παροχή κατάλληλων συμβουλών στα μέλη της, ως μέρος της διαδικασίας για την επίτευξη των σκοπών των συνεταιρισμών. Θεωρούμε δε, ότι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και οι συμβουλές για τους αγρότες μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές και προσιτές εντός των συνεταιρισμών.
Ως προς το αντικείμενο της τεχνικής συνάντησης που έγινε στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 2025, σε κανένα σημείο το θέμα δεν αφορούσε τους «Γεωργικούς Συμβούλους» που αναφέρεστε. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Πρωτοβουλία για τη δημιουργία δομής, παροχής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε κτηνοτρόφους για την λήψη της συνδεδεμένης ζωικής παραγωγής με χαμηλό κόστος, από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της ΕΘΕΑΣ και τα Πανεπιστήμια».
Το δε σκεπτικό στο οποίο βασίσθηκε η πρόσκληση, ήταν το ακόλουθο: «Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι για την προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-27, είναι η παροχή αξιόπιστων συμβουλών και σε χαμηλό κόστος προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις κοινοτικές ενισχύσεις και να είναι παραγωγικά ανταγωνιστικοί, προστατεύοντας και την υγεία του ζωικού τους κεφαλαίου. Ένα τέτοιο θέμα αποτελεί και η παροχή συμβουλών σε κτηνοτρόφους, ως προϋπόθεση για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στην ζωική παραγωγή από 1.1.2025. Όπως αναφέρεται στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-27, προϋπόθεση για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στη ζωική παραγωγή, αποτελεί για όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), μετά την 1/1/2025».
Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το μερικό σύστημα «Γεωργικών Συμβούλων» για λόγους που είναι καθαρά ποσοτικοί, ποιοτικοί και κόστους. Πιο συγκεκριμένα:
- Ποσοτικοί: Οι «Γεωργικοί Σύμβουλοι» παρείχαν συμβουλές για το 2024 σε συνολικά 10.900 κτηνοτρόφους, δηλαδή μόνο στο 20% αυτών που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση. Με δεδομένο ότι οι κτηνοτρόφοι που λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις είναι πάνω από 55.000, είναι φανερό ότι οι «Γεωργικοί Σύμβουλοι» ακόμη και να διπλασιάσουν την παροχή υπηρεσιών τους για το 2025, δεν θα καταφέρουν, παρά να καλύψουν μόνο το 40% των κτηνοτρόφων, αφήνοντας το υπόλοιπο 60% να μένει δίχως κάλυψη.
- Ποιοτικοί: Από τα όσα καταθέτουν μέλη μας, αγρότες, κτηνοτρόφοι καθώς και συνεταιρισμοί, η επαφή όχι μικρού αριθμού συμβούλων, περιορίζεται στην υπογραφή μόνο δικαιολογητικών, με σημαντικότερη όλων, την υπογραφή του σχετικού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών για την είσπραξη της ενίσχυσης. Η προσέγγιση των κτηνοτρόφων από τους συμβούλους δεν γίνεται με βάση τις ανάγκες τους, αλλά πραγματοποιείται μέσω των ΚΥΔ, που λαμβάνουν για αυτό μια σημαντική προμήθεια, πράγμα που μειώνει το πραγματικό διαθέσιμο ποσό που λαμβάνουν οι σύμβουλοι ως ενίσχυση και άρα περιορίζουν την παροχή τους για ουσιαστικές συμβουλές.
- Κόστους: Το κόστος συμβουλών είναι σημαντικό και απαγορευτικό για τους κτηνοτρόφους που λαμβάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Από μια πρώτη εκτίμηση για τους 55.000 δικαιούχους, προέκυπτε μια δαπάνη πάνω από το 20% των 111,5 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων ανά έτος. Θα είχαμε και εδώ επανάληψη του νοσηρού φαινομένου της μεταφοράς ενισχύσεων από τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, όπως και με τα οικολογικά σχήματα, ενώ σε αρκετούς μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους το κόστος των συμβουλών θα υπερβαίνει την συνδεδεμένη ενίσχυση.
Με δεδομένο λοιπόν ότι:
- μετά από ερωτήματα στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και τους υπεύθυνους σύνταξης του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 ότι αυτό το πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης στους κτηνοτρόφους (AKIS) για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, δεν σχετίζεται με υποχρεωτική παροχή των συμβουλών μέσα από τους «Γεωργικούς Συμβούλους»
- για πρώτη φορά εφαρμόζεται καθολικά σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους μιας ενίσχυσης, ένα τέτοιο πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης
- ότι αυτό συμπίπτει σε μια δύσκολη περίοδο για τους κτηνοτρόφους, λόγω των προβλημάτων κόστους παραγωγής και προσβολής ασθενειών των ζώων.
Έτσι, η ΕΘΕΑΣ και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος που περιγράφηκε, αξιοποιώντας τους γεωτεχνικούς που ήδη απασχολούνται στους συνεταιρισμούς για την παροχή των αναγκαίων συμβουλών. Η επιλογή αυτή ενισχύθηκε και από τα αποτελέσματα των παραγωγικών κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, οι οποίοι παρουσιάσθηκαν στην ZOOTECHNIA 2025, όπου καταδείχθηκε ότι σημαντικό μέρος της επιτυχίας τους αποτελεί η εκ του σύνεγγυς παροχή αποτελεσματικών συμβουλών από τους κτηνιάτρους και γεωπόνους που απασχολούν, οι οποίοι γνωρίζουν εκτενώς τα προβλήματα.
Για την εγκυρότητα των συμβουλών που θα δίνουν οι γεωτεχνικοί ζητήθηκε η συνδρομή και συνέργεια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας με σχετικά αντικείμενα σπουδών, τα οποία ήδη απάντησαν θετικά. Καμία από τις παραπάνω διαδικασίες που περιγράψαμε, δεν θίγει τα θέματα στα οποία αναφερθήκατε στην επιστολή σας και αυτό πιστεύουμε ότι έγινε πλήρως κατανοητό.
Ως προς το θέμα των «Γεωργικών Συμβούλων» της ενημέρωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων, η ΕΘΕΑΣ και οι Συνεταιρισμοί θεωρούν ότι:
- Ο αποκλεισμός των Συνεταιρισμών από τις Γεωργικές Συμβουλές του καν.2115/2021 είναι λανθασμένος στη χώρα μας. Έχουμε ζητήσει να αλλάξει και στην χώρα μας το καθεστώς, ώστε και εδώ οι Συνεταιρισμοί να αναγνωρίζονται ως «Γεωργικοί Σύμβουλοι» όπως σε άλλα ΚΜ της ΕΕ.
- Οι Συνεταιρισμοί αποτελούν το κατ’ εξοχήν φορέα όπου οι συμβουλές, η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποδίδουν και υπηρετούν τους παραγωγικούς στόχους των συνεταιρισμών.
Αναγνωρίζοντας ότι από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, τόσο το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας της ΕΘΕΑΣ και των Συνεταιρισμών για το εν λόγω ζήτημα, όσο και ότι το κόστος για τη λήψη συμβουλών παραγωγής αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους και χρήζει κατάλληλης αντιμετώπισης.
Καλούμε τα μέλη σας, Γεωτεχνικούς, να πλαισιώσουν τους Συνεταιρισμούς για την υλοποίηση του στόχου, ώστε οι κτηνοτρόφοι, να μην τεθούν σε κίνδυνο για την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Αυτό γιατί ως ΕΘΕΑΣ και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, θεωρούμε σταθερά και διαχρονικά τους Γεωτεχνικούς μόνιμους και σταθερούς επιστημονικούς συνεργάτες μας στο χωράφι και τον στάβλο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και δεν είμαστε απέναντι τους.
Με καθυστέρηση αποφάσισε το ΥπΑΑΤ να αναρτήση στην πλατφόρμα των άτυπων διαβουλεύσεων, έως την Παρασκευή (14 Φεβρουαρίου), τις λεπτομέρειες εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει το νέο υπό διαβούλευση θεσμικό πλαίσιο η «Γεωργική συμβουλή» είναι η παροχή τεχνικά εμπεριστατωμένης αμερόληπτης οδηγίας από πιστοποιημένο Γεωργικό Σύμβουλο ή Φορέα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, που εμπίπτει στα θεματικά πεδία της εξειδίκευσης τους.
«Γεωργικοί Σύμβουλοι» (Γ.Σ.) είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιούνται και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
«Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (Φ.Π.Γ.Σ.)» είναι τα νομικά πρόσωπα, ιδίως, του αστικού, εμπορικού ή συνεταιριστικού δικαίου και οι ατομικές επιχειρήσεις που πιστοποιούνται και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
Όλοι οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση στις Γεωργικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (Γ.Σ.Υ.) σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με το νέο υπό διαβούλευση θεσμικό πλαίσιο, οι πάροχοι συμβουλών εντάσσονται στις αλληλένδετες υπηρεσίες συμβούλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ερευνητών, γεωργικών οργανώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στο σύστημα «AKIS» (Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας). Από το 2025 είναι υποχρεωτικό για τη λήψη των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή, οι δικαιούχοι-κτηνοτρόφοι να συμμετέχουν στο σύστημα «AKIS».
Οι Γ.Σ.Υ. πρέπει να βοηθούν τους γεωργούς και άλλους δικαιούχους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση της σχέσης μεταξύ της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της διαχείρισης της γης με ορισμένα πρότυπα, απαιτήσεις και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και κλιματικών.
Οι πιστοποιημένοι Γ.Σ. και Φ.Π.Γ.Σ. υποχρεούνται:
1. Να παρέχουν συμβουλές μόνο για τα θεματικά πεδία για τα οποία έχουν πιστοποιηθεί.
2. Να επιδεικνύουν αξιοπιστία και ανεξαρτησία, όσον αφορά τα πεδία στα οποία παρέχουν συμβουλές, και οι συμβουλές που παρέχουν να είναι αμερόληπτες.
3. Να ενημερώνουν τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για οποιαδήποτε αλλαγή των στοιχείων τους, εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη της μεταβολής. Σε περίπτωση μεταβολής των προϋποθέσεων πιστοποίησης του Φ.Π.Γ.Σ. λόγω αποχώρησης πιστοποιημένου Γ.Σ., ο Φ.Π.Γ.Σ. οφείλει να ενημερώσει για τη μεταβολή και να προβεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος σε αντικατάσταση του με άλλο πιστοποιημένο Γ.Σ., από το Μητρώο, έτσι ώστε να διατηρήσει τις προϋποθέσεις πιστοποίησης του.
4. Να μην κοινοποιούν σε πρόσωπα πέραν του γεωργού στον οποίο παρέχουν συμβουλές για την εκμετάλλευση του, προσωπικές ή ατομικές πληροφορίες και στοιχεία που αποκτούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών, εκτός εάν διαπιστώνουν παρατυπία ή παράβαση η οποία καλύπτεται, βάσει του ενωσιακού ή του εθνικού δικαίου, από υποχρέωση πληροφόρησης των δημόσιων αρχών, ιδίως σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
5. Να τηρούν τις απαιτήσεις του Καν. (ΕΕ) 679/2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).
6. Να εξασφαλίζουν στους εντεταλμένους από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή άλλο αρμόδιο ελεγκτικό φορέα ελεγκτές, πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους καθώς και να παρέχουν κάθε πληροφορία και βοήθεια που ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κρίνει αναγκαία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του.
7. Να παρακολουθούν τα προγράμματα επανακατάρτισης που διοργανώνει ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ εφόσον κληθούν για το σκοπό αυτό.
Διαβάστε το κείμενο της διαβούλευσης (πατήστε εδώ)
Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στις εξετάσεις για την πιστοποίηση των Γεωργικών Συμβούλων, που έγιναν τη Δευτέρα (27/1).
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι, οι οποίοι περίμεναν έξι μήνες για την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης, αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες κατά την πρώτη ενότητα των εξετάσεων. Το αυστηρό χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυσλειτουργίες, προκάλεσε έντονη απογοήτευση και αγωνία στους συμμετέχοντες.
Ένα πρόγραμμα, που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει τελικά να τρέξει στην χώρα μας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΣΥΛΕΕΓΟ) κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, «υποψήφιοι σύμβουλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ανεπαρκές πληροφοριακό σύστημα, το οποίο παρουσίασε σοβαρά προβλήματα.
Ο οργανισμός προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία την όλη διαδικασία για την υποστήριξη των εξετάσεων των Γεωργικών Συμβούλων. Θα έπρεπε όμως να υπάρξει κάποιος έλεγχος και κάποιες δοκιμές πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων.
Τελικά είχαμε μια μεγάλη αποτυχία στην εξεταστική διαδικασία και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσει να επαναληφθεί. Από χτες συζητάνε για το τι θα γίνει με το μέλλον του προγράμματος των Γεωργικών Συμβούλων».
Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΣΥΛΕΕΓΟ) αναφέρει τα εξής:
Ο θεσμός των Γεωργικών Συμβούλων συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον χιλιάδων επιστημόνων του αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή τους στην πιστοποίησή τους ως Γεωργικοί Σύμβουλοι, ελπίζοντας ότι θα προσθέσουν στη φαρέτρα των τυπικών τους προσόντων (η οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή), ακόμα ένα χαρτί, το οποίο θα τους επιτρέψει να ελπίζουν σε μία ευκαιρία επαγγελματικής, εργασιακής αποκατάστασης, η οποία σπανίζει δραματικά.
Ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συμμερίζεται την αγωνία και σέβεται βαθύτατα τον αγώνα που δίνουν χιλιάδες επιστήμονες που υποβάλλουν διαρκώς τον εαυτό τους σε κάθε είδους δοκιμασία που επινοεί ο Διοικητικός μηχανισμός, με τα διάφορα μητρώα και πιστοποιήσεις - όπως εν προκειμένω στην περίπτωση το Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων-Φυσικών Προσώπων την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Γνωρίζει και σέβεται επίσης την άοκνη προσπάθεια των εργαζόμενων του Οργανισμού, οι οποίοι, υπερβάλλοντας εαυτόν σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθούν να ανταποκριθούν με ήθος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε συνθήκες δραματικής υποστελέχωσης, στο έργο της διοικητικής υποστήριξης του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Με ειλικρινές αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους του Οργανισμού, ο Σύλλογός μας καταγγέλλει το φιάσκο που επήλθε κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των τεστ αξιολόγησης των εκπαιδευόμενων επιστημόνων για την πιστοποίησή τους ως Γεωργικοί Σύμβουλοι, τη Δευτέρα (27/01/2025), μέσω της πλατφόρμας [email protected], την ευθύνη για τη λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του οποίου, έχει αναλάβει εργολαβική εταιρεία με απευθείας ανάθεση.
Εκατοντάδες υποψήφιοι ΓΣ για την πιστοποίησή τους στο πρώτο θεματικό πεδίο (ΘΠ2), το απόγευμα της Δευτέρας 27/01/2025, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία ανεκδιήγητη, ακόμα και γελοιοποιητική θα μπορούσαμε να πούμε κατάσταση τόσο για τον ίδιο το θεσμό, όσο και για τον Οργανισμό, όταν το Πληροφοριακό Σύστημα [email protected] αποδείχτηκε ανεπαρκές και ανίκανο να υποστηρίξει την διεξαγωγή του τεστ αξιολόγησης με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης για κάποιους εκατοντάδες συμμετέχοντες.
Το σύστημα κράσαρε και ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με έγκυρο και έγκριτο τρόπο. Όπως ήταν φυσικό επακολούθησε χάος, ενώ ο Οργανισμός και το εποπτεύον Υπουργείο (καθώς και άλλοι επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, όπως το ΓΕΩΤΕΕ), έγιναν αποδέκτες βροχής διαμαρτυριών και καταγγελιών.
Οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν προφορικά και εγγράφως την αγανάκτησή τους για την απύθμενη ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν από την κατάσταση αυτή, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πέρα από την αγωνία τους να εξασφαλίσουν ακόμα ένα «χαρτί», καθένας από αυτούς, έχοντας εκατοντάδες άλλες υποχρεώσεις στην περίπλοκη και δύσκολη καθημερινότητά του, δεν είναι αυτονόητο ότι έχει ώρες για πέταμα και μάλιστα πολλές, για να συμμετέχει σε μία ντροπιαστική για τον Οργανισμό διαδικασία, όπως αυτή που διαμείφθηκε στο Π/Σ [email protected] το απόγευμα της Δευτέρας 27/01/2025.
Ο Σύλλογος μπορεί να επικαλεστεί, έχοντας επίγνωση των λόγων του ότι αυτή η απαράδεκτη επιχειρησιακή ανεπάρκεια δεν συγκαταλέγεται στην περίπτωση του αστάθμητου παράγοντα. Ο τρόπος που έγινε η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο, για όποιον διερευνήσει τις λεπτομέρειες και την προϊστορία της, όχι μόνο δεν παραπέμπει σε εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Οργανισμού και των σκοπών του, αλλά δημιουργεί στέρεα και εύλογα ερωτήματα για το συμφέρον ποιου τελικά ασκείται η διοικητική και οικονομική διαχείριση του Οργανισμού. Από πού να αρχίσει κανείς;
- Θα γίνει έρευνα για ποιο λόγο επί μήνες ο Οργανισμός πάγωσε τη διαδικασία της πιστοποίησης, αν και δεχόταν εκατοντάδες ερωτήματα από τους υποψήφιους, οι οποίοι ζητούσαν επίσπευση των διαδικασιών γιατί χρειάζονταν το χαρτί για εύρεση εργασίας; Έψαχνε στον Οργανισμό και αν ναι, ποιος και γιατί, όλο αυτό το διάστημα, με ποιο τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί το όριο απευθείας αναθέσεων, για χατίρι της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία έχει πάρει και πολλές άλλες δουλειές με απευθείας ανάθεση από τον Οργανισμό;
- Ισχύει ότι στον Α’ κύκλο εκπαίδευσης, με υποπολλαπλάσιο κόστος και υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είχε φέρει εις πέρας το έργο της τηλεκατάρτισης, χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα;
- Ισχύει ότι είχαν επανειλημμένως εντοπιστεί και αναφερθεί προβλήματα από την πρώτη συνεργασία με την ίδια εταιρεία για τους Γεωργικούς Συμβούλους, τα οποία υποτιμούνταν και υποβαθμίζονταν επίμονα;
Τα ερωτήματα μπορούν να διευρυνθούν και να γίνουν ανεξάντλητα. Σταματάμε σε αυτά.
Ζητάμε να ληφθεί κάθε απαιτούμενο μέτρο ώστε να αποκατασταθεί αμέσως η δυσλειτουργία του Π/Σ και να θεραπευθούν με όλα τα πρόσφορα μέσα, οι αρνητικές συνέπειες στους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το μπάχαλο στις εξετάσεις της Δευτέρας (27/01/2025).
Μεταφέρουμε την αγωνία και την απαίτηση που εκφράζουν οι χιλιάδες υποψήφιοι για τη σύντομη και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, η οποία γι’ αυτούς είναι κλειδί για τη βελτίωση της εργασιακής, επαγγελματικής κατάστασής τους.
Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση της συγκεκριμένης απευθείας ανάθεσης, όπως και τη διερεύνηση κάθε άλλης απευθείας ανάθεσης στον Οργανισμό για τυχόν κατάχρηση εξουσίας.
Ζητάμε την ανάληψη της πλήρους ευθύνης για το φιάσκο της Δευτέρας 27/01/2025, από τον πολιτικό προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων - Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εφαρμογών, Β΄Αντιπρόεδρο, ο οποίος οφείλει να παραιτηθεί.
Σε ευρεία σύσκεψη εργασίας προήδρευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνης Φιλιππής, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, οι Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού και εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο σχέδιο αναμόρφωσης του Οργανισμού, τονίζοντας την κομβική σημασία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε έναν σύγχρονο, ακόμη πιο αποτελεσματικό Οργανισμό και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής μας».
Ο Υπουργός εξήρε το έργο του Οργανισμού, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα στηρίξει μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού τη δέσμευση της Πολιτείας για την ενίσχυση του προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να κρατούν τον Οργανισμό όχι μόνο λειτουργικό αλλά και αποτελεσματικό, προστατεύοντας τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γη σε όλη την επικράτεια. Όμως, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ξεκινήσαμε ήδη ένα φιλόδοξο σχέδιο που εστιάζει σε τρεις άξονες: την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που θα διευκολύνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού.
Παράλληλα, επενδύουμε στις εκπαιδευτικές δομές για την ολοκληρωμένη κατάρτιση των ελλήνων αγροτών, η οποία πρέπει να καλύπτει όλα τα πεδία της αγροτικής δραστηριότητας και όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», ανέφερε.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων και στη διασφάλιση της ποιότητας, με την πιστοποίηση να αποτελεί κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης.
«Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ελέγχου, όπως το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2, θα προστατεύσει την παραγωγή, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε. Έκλεισε τονίζοντας την προτεραιότητα που δίδει η ελληνική πολιτεία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στις υπό εξέλιξη πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνης Φιλιππής αναφέρθηκε στη σημασία της διεξαγωγής των ελέγχων στα αγροτικά προϊόντα για αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές από τον ελεγκτικό μηχανισμό του Οργανισμού, ώστε να προστατευτούν τόσο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Οργανισμός, μέσω των ερευνητών του παράγει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο για την αγροτική οικονομία και την αγροτική παραγωγή που μπορούν να συνδράμουν το Υπουργείο στην χάραξη σύγχρονων και αξιόπιστων πολιτικών, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών δράσεων του Οργανισμού, για τη μεταφορά της γνώσης από την έρευνα στο πεδίο, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στη μελισσοκομία. Σημείωσε ότι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Τέλος, επισήμανε ότι η διοίκηση, οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην υλοποίηση των νέων, σύγχρονων, πολιτικών που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, αναφέρθηκε στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Έχουμε κάνει γρήγορα βήματα για την οργάνωση των διαδικασιών του Οργανισμού, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρος. Ο στόχος μας είναι να αναδειχθεί ο ΕΛΓΟ σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό βραχίονα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία», τόνισε. Ο κ. Βιδάκης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Οργανισμού συνεχίζεται, με βασικές προτεραιότητες την επίλυση των οργανικών κενών, τη βελτίωση της χρηματοδότησης και την αναβάθμιση των υποδομών. «Ο νέος νόμος που εφαρμόζουμε δίνει τα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε.
Ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου στη δική του τοποθέτηση, επισήμανε τη σημασία του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ. «Το θεσμικό πλαίσιο με τον νόμο 5136/2024 εκσυγχρονίζεται και ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων μέσω εφαρμογής της κεντρικής κυβέρνησης, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα, αφού όλα τα στοιχεία των αιτημάτων εισάγονται και διαχειρίζονται ψηφιακά», ανέφερε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, σημειώνοντας ότι οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, ένας μεγάλος στόχος του ΥΠΑΑΤ και της υλοποίησής του από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πλέον γεγονός και η συνεχής αναβάθμισή του και ένταξη νέων φυσικών προσώπων είναι σε εξέλιξη, για τον συνεχή εμπλουτισμό του συστήματος ώστε να συνδράμουν στην επιτυχή έκβαση του αντιστοίχου μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η μετάβαση σε σύγχρονα ψηφιακά συστήματα είναι μονόδρομος για την εξέλιξη του Οργανισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής», κατέληξε.
Ο Γενικός Διευθυντής Μεταφοράς Γνώσης, κ. Στάχτιαρης, υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσίασε την πρόοδο στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών των ΣΑΕΚ, που πλέον προσελκύουν περισσότερους νέους και προσφέρουν δωρεάν διετή φοίτηση. Φιλοδοξία του Οργανισμού είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των σπουδαστών μας.
Η Γενική Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού κα Γ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των κενών οργανικών θέσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2025, ενώ παράλληλα σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων.
Ο Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νικολάου ανέφερε την πρόοδο του συστήματος «Άρτεμις 2» για την ιχνηλασιμότητα γάλακτος και κρέατος, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο για τη διαγωνιστική διαδικασία.
Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας, κα Τσαγκαράκου τόνισε την υψηλή ερευνητική δραστηριότητα του Οργανισμού, με τη συμμετοχή 550 ερευνητών σε περισσότερα από 350 έργα, και επισήμανε τη συνεισφορά τους στην προσέλκυση πόρων και στη διασύνδεση με διεθνείς ομάδες.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων, κα Κουτσανέλου έθεσε μισθολογικά ζητήματα, ενώ ζήτησε περαιτέρω επιμόρφωση για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης των φυσικών προσώπων, που υπέβαλαν αίτηση για πιστοποίηση και εγγραφή στο Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το πρόγραμμα θα κληθούν να παρακολουθήσουν 1.223 ενδιαφερόμενοι των οποίων οι αιτήσεις ή οι ενστάσεις εγκρίθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και 330 ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο που υπέβαλαν αίτηση για να πιστοποιηθούν σε επιπλέον θεματικά πεδία.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning), μέσω της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και θα έχει διάρκεια έντεκα (11) εβδομάδες.
Η διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται σταδιακά, ανά θεματικό πεδίο, σε εβδομαδιαία βάση. Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού στην πλατφόρμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και θα διαρκεί έως την Κυριακή. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν πρόσβαση στο υλικό της τρέχουσας και των προηγούμενων εβδομάδων.
Την επόμενη Δευτέρα της εβδομάδας ανάρτησης κάθε θεματικού πεδίου, οι εκπαιδευόμενοι θα συμπληρώνουν και θα υποβάλουν τα τεστ αξιολόγησης. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες (6-8 μμ) και θα έχουν διάρκεια μιας (1) ώρας.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%. Επιτυχημένη θεωρείται η διαδικασία όταν ο εκπαιδευόμενος λάβει ανά θεματικό πεδίο βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 70%. Σε περίπτωση που η βαθμολογία ενός ή περισσοτέρων θεματικών πεδίων δεν ξεπερνά το 70%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης μία μόνο φορά. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού κύκλου».
Τέλος, σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανάρτησης κάθε θεματικού πεδίου θα αναρτάται και θα υποβάλλεται υποχρεωτικά από τους εκπαιδευόμενους το έντυπο «Αξιολόγηση προγράμματος επιμόρφωσης ανά θεματικό πεδίο».
Σοβαρές καταγγελίες έχουν προκύψει σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια (Κλημεντίνες) που παράγονται στην Αλβανία και εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Λιθουανία, οι οποίες εισήγαγαν φρούτα από την Αλβανία, επέστρεψαν τα φορτία στα σύνορα μετά από ανάλυση. Ακόμη και το Κόσοβο που δεν ανήκει στην ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα ελέγχων για τα αλβανικά μανταρίνια.
Τα συγκεκριμένα φορτία, που καταγράφηκαν στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), αναφέρουν περιπτώσεις ανίχνευσης των ουσιών Chlorpyrifos και Phosmet.
Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, το RASFF ανέφερε συνεχώς περιπτώσεις ανίχνευσης αυτών των ουσιών σε φορτία με Κλημεντίνες από την Αλβανία.
Παρόλο που η χρήση αυτών των ουσιών έχει απαγορευτεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αλβανία, οι έλεγχοι φαίνεται να είναι ανεπαρκείς, καθώς οι συγκεκριμένες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (το 1979) είναι κατά κύριο λόγο ένα «εργαλείο» της ΕΕ που προορίζεται για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
Μία από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά η νέα ΚΑΠ, είναι η συγκρότηση και η εφαρμογή ενός συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού συστήματος γνώσης και καινοτομίας, με το όνομα AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems), με προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ.
Τo AKIS ανήκει στα «συστήµατα γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας». Αποτελούν έναν καινούργιο θεσμό στην ΚΑΠ 2023-2027, τον οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωµένη να συστήσει για να ενημερώνεται και να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.
Περιλαµβάνει πάροχους αγροτικών συµβουλών, ερευνητικά ιδρύµατα - φορείς, τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ κ.λπ.
Το θεσµικό πλαίσιο της ΚΑΠ αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025».
Η χώρα μας για πολλά χρόνια αδιαφορεί για τη συγκρότηση ενός οργάνου για την παροχή συμβουλών στον αγροτικό κλάδο.
Όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ για την παροχή γεωργικών συμβουλών, την παροχή προγραμμάτων ενημέρωσης, κατάρτισης και την χρηματοδότηση των συμπράξεων μεταξύ γεωργών και ερευνητικής κοινότητας, στο πλαίσιο της Συνεργασίας μέσω Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) και την προώθηση των δικτυώσεων μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, που καθιστούν λειτουργικό το AKIS, διατίθεται το 7% των πόρων του Πυλώνα 2.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν, είναι στη τελευταία θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Πέμπτη (12/12/2024), με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της και με την παρουσία του ΥφΑΑΤ, κ. Διονύση Σταμενίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής του Συστήματος Μεταφοράς Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας ΑKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).
Ο Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης στην ομιλία του τόνισε ότι η καινοτομία και η ψηφιακή επανάσταση, ως διαδικασία και λογική προώθησης νέας γνώσης και νέων τεχνολογιών, δημιουργούν νέα δεδομένα στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της Γεωργίας, συνιστώντας βασικές παραμέτρους του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Εθνικής Επιτροπής AKIS ως προς την υπηρέτηση του στόχου της καλύτερης αξιοποίησης της θετικής σύνδεσης Έρευνας-Καινοτομίας-Παροχής Συμβουλών, καθώς και την εισαγωγή και χρήση της καινοτομίας, κυρίως μέσω του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές μέσω του συστήματος ΑKIS είναι ένας οριζόντιος στόχος πολιτικής, που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 και ο οποίος απαντά στην ανάγκη για μια ανθεκτικότερη, εξυπνότερη, πιο σύγχρονη και βιώσιμη Γεωργία, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η Επιτροπή του AKIS θα ασχοληθεί με την τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, θέτοντας στόχους και κατευθύνσεις, κυρίως ως προς τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης, την έρευνα και την καινοτομία, γεωργικών συμβουλών και επιχειρησιακών συμπράξεων συνεργασίας.
Στην συνεδρίαση έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, της Διαχειριστικής Αρχής ΣΣ ΚΑΠ και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, σχετικά με τη φιλοσοφία, τις βασικές αρχές και τις παρεμβάσεις που συνθέτουν το σύστημα AKIS.
Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του ΑΚΙS στην Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για τη βελτίωση της ροής μεταφοράς γνώσης, την ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων δράσεων και ενεργειών.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.
Φωτογραφία: Ο Μιχάλης Μπουτάρης, (δεύτερος από αριστερά) γραμματέας του Ιδρύματος Μπουτάρη, με στελέχη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας: Ασπασία Τασιοπούλου, Κατερίνα Σίμπου (πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου), Αντώνης Γκαλίτσιος (αναπληρωτής διευθυντής).
Τα θεμέλια της λειτουργίας της πρώτης οινικής βιβλιοθήκης της χώρας έβαλε η σύμπραξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.) και του Ιδρύματος Μπουτάρη. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024, δίνει πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη για τη δημιουργία της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) που προβλέπεται να ανοίξει τις πόρτες της την άνοιξη του 2025. Θα αναπτυχθεί έτσι ένας ζωντανός οργανισμός πληροφορίας, φυσικός και ψηφιακός, με διττή αποστολή: τη διαφύλαξη και βιωματική ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού κρασιού, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη και «θωράκιση» της αμπέλου και του οίνου απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση που θα αναδείξει τα οφέλη της ευαγούς συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελώντας πρότυπο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για παρόμοιες δράσεις στο σύνολο της χώρας.
Η ένταξη της Β.Ο.Ν. στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών της Δ.Κ.Β.Β. με την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και τις σημαντικές διακρίσεις, διασφαλίζει την άρτια λειτουργία και ανάπτυξή του εγχειρήματος στη Νάουσα. Παράλληλα, μοναδική συμβολική και ιστορική αξία προσδίδει το γεγονός ότι το Ίδρυμα Μπουτάρη διέθεσε το διατηρητέο κτίσμα όπου λειτουργούσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα έως τα μέσα του 20ου αιώνα, για να στεγαστεί η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.). Την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας θα συντονίζει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Future Library.
Στο ισόγειο της οδού Χατζημαλούση 15, θα υπάρχει η οινική βιβλιοθήκη, ανοικτή στο κοινό με αναγνωστήριο, ενώ στον πρώτο όροφο θα φιλοξενούνται προσωπικές και εταιρικές συλλογές του Ιδρύματος Μπουτάρη, προσβάσιμες στο κοινό κατόπιν πρόσκλησης. Στο αναγνωστήριο εντάσσονται καταρχάς τα βιβλία, οι συλλογές και σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ολόκληρη η βιβλιοθήκη της Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα, ευγενική δωρεά της οικογένειάς της στο Ίδρυμα Μπουτάρη. Στόχος της Β.Ο.Ν. είναι ο σταδιακός εμπλουτισμός αυτών των τεκμηρίων, αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες -ευρέως γνωστές ή/και έως σήμερα αφανείς- που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του οινικού κλάδου.

Το «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής & Ανθεκτικότητας» είναι ο δεύτερος άξονας δραστηριοποίησης της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) προσφέροντας μια ευέλικτη -φυσική και ψηφιακή- πύλη τεκμηριωμένων δεδομένων, τόσο στην κοινότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της ελληνικής υπαίθρου όσο και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους (κρατικούς, ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματικούς, ΜΚΟ, φορείς και οργανώσεις οίνου, πολίτες κλπ). Με έμφαση στον οίνο και την άμπελο, σκοπός του Παρατηρητηρίου θα είναι η τεκμηριωμένη ανάλυση και πρόβλεψη του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια και παραγωγή, την αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών που γίνονται διαθέσιμες διεθνώς σε όλα τα επίπεδα, και τη διευκόλυνση υιοθέτησής τους στην πράξη.
Οι πρωτοβουλίες και το έργο της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) θα υποστηρίζονται από τη Δ.Κ.Β.Β. και το Ίδρυμα Μπουτάρη, καθώς και από χορηγίες οργανισμών και φορέων που θα συμβάλλουν στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα. Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η υλοποίηση πλήθους δράσεων, όπως ψηφιακές και υλικές εκδόσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά κ.λπ.
Πέρα από την έναρξη λειτουργίας του φυσικού, επισκέψιμου χώρου της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.), θα ακολουθήσει αργότερα η ψηφιακή πύλη (portal) της, ξεκινώντας με τη διάσωση, ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη αρχείων της ιστορίας του ελληνικού οίνου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η ιστοσελίδα θα είναι συνεχώς ανανεώσιμη, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά το σύνολο των τεκμηρίων και όλου του παραγόμενου έργου από τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) και τους συνεργαζόμενους φορείς.
Στην ανάγκη για την ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη φυτοπροστασία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η χρήση των drones και νέων τεχνολογικών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.
Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για τη μελλοντική ΚΑΠ ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας του γεωργικού εισοδήματος, της ανανέωσης των γενεών και των επενδύσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.
«Η διατήρηση των δύο πυλώνων είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, ιδιαίτερα στις μικρές και παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις», τόνισε.
Εξίσου σημαντική, κατά τον Υπουργό, είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή ευελιξίας στα κράτη-μέλη.
Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΛΚ παρέδωσε στον νέο Επίτροπο κ. Χάνσεν ένα κείμενο που συμπληρώνει τον Στρατηγικό Διάλογο, «ένα κείμενο που κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες, ένα κείμενο που μεταφέρει τη φωνή των Κρατών Μελών, τη φωνή των αγροτών από κάθε πλευρά της Ένωσης».
Για το θέμα της μεταφοράς ζώων, ανέφερε ότι «η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά αγγίζει τον πυρήνα του πολιτισμού μας», ενώ υποστήριξε ένθερμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής των νέων κανονισμών, ώστε να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι μικροί μεταφορείς και οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ότι «οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας επικονιαστές για το οικοσύστημα», ζητώντας άμεση δράση για τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση «Μία Υγεία», που προωθεί τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι καλλιεργητές, κυρίως οι επαγγελματίες, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει τη συγκομιδή στις ελιές ή μερικοί έχουν ήδη πάρει το ελαιόλαδο.
Οι παρατεταμένοι καύσωνες και η λειψυδρία φέτος δεν επέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή να είναι η προσδοκώμενη, αλλά αυτό το ζήτημα θα το θίξουμε σε επόμενη αρθρογραφία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο καθώς και μετά τη συγκομιδή της ελιάς, διότι αυτό το διάστημα πρέπει να βοηθήσουμε τα δέντρα να επουλώσουν τις πληγές της συγκομιδής και να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων κατά τη συγκομιδή θρεπτικών στοιχείων, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι παραγωγική και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από προβλήματα.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι αφενός η δημιουργία ισχυρού σκελετού με κατάλληλο σχήμα, που να διευκολύνει τις καλλιεργητικές φροντίδες και να επηρεάζει θετικά τη σχέση βλάστησης / καρποφορίας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και αφετέρου η μείωση της παρενιαυτοφορίας στην ελιά. Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε ένα ορθολογικό κλάδεμα είναι ο τρόπος καρποφορίας της ελιάς, η παρουσία λαίμαργων βλαστών, ο φωτισμός της κόμης, οι συνθήκες καλλιέργειας, η ευρωστία των δένδρων και η ηλικία τους.
Το κλάδεμα διακρίνεται:
- Σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα.
- Σε κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και
- Σε κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα
- Κλάδεμα διαμόρφωσης ή ανανέωσης πρέπει να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου και την αρχή της εαρινής. Ο λόγος είναι ότι η κόμη δεν είναι καλό να αραιώνει πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί παράγοντα που βοηθά το δέντρο να αντέξει το κρύο του χειμώνα, προστατεύοντας τα κλαδιά και τον κορμό.
Διαχείριση εδάφους και ζιζανίων
Παραδοσιακά πολλοί καλλιεργητές, καίνε τα κλαδιά στο χωράφι. Στη σημερινή εποχή, καλό είναι αυτή η πρακτική να εγκαταλειφθεί. Είτε συνεταιρικά, είτε κατά μόνας, αν το μέγεθος της εγκατάστασης το επιτρέπει, ένας θρυμματιστής κλαδιών και μια εγκατάσταση κομποστοποίησης είναι μια λύση πολύ προτιμότερη. Αφενός για το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με διοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια κατά την καύση και αφετέρου για το έδαφος όπου η προσθήκη κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία του και με την απόθεση στην επιφάνειά του θρυμματισμένων κλαδιών, περιορίζεται η απώλεια της εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο που η ελιά έχει αυξημένες υδατικές και θρεπτικές ανάγκες (άνοιξη – καλοκαίρι), καθώς και η ανάπτυξη ζιζανίων.
Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα στη συγκομιδή και όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμως, είναι πολλές φορές χρήσιμα γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα και εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Η διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή και από το αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος ή όχι.
Τα ζιζάνια πρέπει να περιορίζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί εκτός των άλλων αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον σε περίπτωση παγετού. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη μέθοδος καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται ο συνδυασμός μηχανικής και χημικής καταπολέμησης (χορτοκοπή, σκάλισμα ή ελαφρά άροση μεταξύ των γραμμών) ενώ τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο επί της γραμμής. Η χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να είναι στοχευμένη, προσεκτική και αποτελεσματική. Η χρήση ουσιών νανοτεχνολογίας που βοηθούν την καλύτερη διείσδυση των ζιζανιοκτόνων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητά τους.
Λίπανση
Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και μέχρι τη συγκομιδή, απομακρύνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Γενικά για κάθε 50Kg ελαιοκάρπου απομακρύνονται από το έδαφος 450g άζωτο, 100g φώσφορος, 500g κάλιο και 200g ασβέστιο. Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει υπερβολικά το φώσφορο στο έδαφος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διαφυλλική θρέψη, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο καθώς, όσο ο καιρός κρυώνει, η δραστηριότητα και η μετακίνηση θρεπτικών από τη ρίζα προς τα φύλλα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα μια διαφυλλική εφαρμογή θρεπτικών πρέπει να περιλαμβάνει όξινο κάλιο και πυρίτιο, ενώ αμέσως μετά το φούσκωμα των ματιών πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο, άζωτο, βόριο και μαγνήσιο. Σημειωτέον ότι η επάρκεια ασβεστίου στους βλαστούς στα αρχικά στάδια της βλάστησης βοηθά την ανθοφορία και τη μείωση των προσβολών από γλοιοσπόριο. Ο δε συνδυασμός του καλίου με πυρίτιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός, καθώς αποτελούν δύο στοιχεία που βοηθούν το δέντρο να ανταποκριθεί στο αβιοτικό στρες που προκαλείται από το κρύο και τους χειμωνιάτικους παγετούς. Η μεγάλη ποσότητα αζώτου πρέπει να αποφεύγεται πριν τον χειμώνα, καθώς δεν είναι επιθυμητή η παράταση της βλάστησης ή και ανάπτυξη νέας βλάστησης πρόωρα, διότι αυτή η βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κρύο του χειμώνα. Ιχνοστοιχεία όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε τα δέντρα να μπουν στη φάση της χειμερινής ανάπαυσης ομαλά. Στο τέλος του χειμώνα, αναπληρώνουμε τις ανάγκες όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη επερχόμενη νέα βλάστηση και την προετοιμασία για την επόμενη ανθοφορία.
Φυτοπροστασία
Μετά το πέρας της συγκομιδής, τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής (ραβδιστικές μηχανές, λανάρια, πριόνια). Ακόμη, η δραστηριότητα των εντόμων που είναι αυξημένη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να έχει λειτουργήσει ως φορέας μετάδοσης ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές είναι κυρίως μυκητολογικές και βακτηριακές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η βακτηριακή καρκίνωση, το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο κλπ. Γι’ αυτό η περίοδος μετά τη συγκομιδή είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε μυκητοκτόνα. Όσο περισσότερους πληθυσμούς εξουδετερώσουμε, τόσο λιγότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί θα διαχειμάσουν, και τόσο λιγότερους θα χρειαστεί να καταπολεμήσουμε κατά την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας. Τα σκευάσματα καλό θα είναι να είναι βιολογικά και κυρίως χαλκούχα. Η δραστηριότητα των εντόμων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, διότι τα περισσότερα διαχειμάζουν.
Σημείωση για τη μετασυλλεκτική φροντίδα του προϊόντος
Η συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος, είτε αυτό είναι ελαιόλαδο, είτε είναι βρώσιμη ελιά, είναι πολύ σημαντική γιατί προσθέτει και διαφυλάσσει την αξία του προϊόντος και συνακόλουθα το εισόδημα του παραγωγού. Προτείνουμε αυτή να μην γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε πιστοποιημένα ελαιουργεία και τυποποιητήρια, είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτικά.
Εκεί μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα τύπου HACCP που απαιτούνται ώστε το τελικό προϊόν να είναι εμπορεύσιμο και αξιόπιστο, να πωλείται στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι πωλήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται, καθώς ο καταναλωτής μπορεί βάσιμα να το θεωρεί αξιόπιστο και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το προϊόν.
Επίλογος
Μιλήσαμε για τις καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνουμε να υιοθετούνται, καθώς και ποιες χρειάζεται να ξεπεραστούν, για τη θρέψη και τους χρόνους εφαρμογής της, την απαραίτητη φυτοπροστασία από τις ασθένειες, και θίξαμε επίσης και το θέμα της μετασυλλεκτικής διαχείρισης του τελικού προϊόντος.
Η διεθνής και εγχώρια έρευνα και η καλλιεργητική εμπειρία έχει αποδείξει τη σημασία της ορθής γεωργικής πρακτικής για την ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και της μετασυλλεκτικής φροντίδας της ελιάς. Ας την αποδώσουμε κι εμείς στην καλλιέργεια του σημαντικότερου δέντρου της ελληνικής γης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Geogreen Agro Solutions
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]
Κατά την συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός, στο ΥπΑΑΤ, τον Ιούνιο του 2024, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είχε κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος αγροτικών εφοδίων στην χώρα μας.
Ειδικά για τα φυτοφάρμακα ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών». Από τότε όμως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή ανακοίνωση από την κυβέρνηση.
Ερώτηση στην Βουλή
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Έχουν περάσει πέντε (5) μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας της οποίας δήλωνε ότι «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Μία δήλωση από την οποία προκύπτει εμφανώς ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ενήμερα για την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων.
Επειδή το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Επειδή το υψηλό αυτό κόστος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές αγροτικών εφοδίων,
Επειδή το υπερβολικό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων στο ράφι,
Επειδή ο αγροτικός κόσμος έχει την απαίτηση από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, πέρα από την διαπίστωση των προβλημάτων, να εφαρμοστούν και συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυσή τους,
Επειδή μετά την αναγνώριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του προβλήματος δεν απαιτείται προφανώς να υποβληθούν «συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκειμένου να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης», όπως απαντούσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να προβούν αυτοβούλως στις απαραίτητες ενέργειες,
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση του φαινομένου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ώστε η δήλωση του ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές» να μην αποτελεί κενό γράμμα;
2. Σε πόσους ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων και με ποια αποτελέσματα;
3. Έχει προσκομίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν του και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δείχνουν ότι τα ίδια φυτοπροστατευτικά προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, ώστε η Επιτροπή να τα εξετάσει και να επιβάλει εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, διοικητικές κυρώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;».
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).
Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:
1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.
Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf
Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu
Με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη, το 2ο Διεθνές Συνέδριο OpenEARTH 2024 θα πραγματοποιηθεί, στο Ρέθυμνο, από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Κρήτης.
Το συνέδριο χρηματοδοτείται από το έργο LIFE ClimaMED: «Καινοτόμες Τεχνολογίες για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο αγροτικό τομέα της Μεσογείου» και διοργανώνεται υπό τον συντονισμό του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και άλλους φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.
Το συνέδριο συγκεντρώνει στην Κρήτη κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων, και ειδικούς από τον αγροτικό τομέα, με στόχο την ανταλλαγή γνώσης, την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων και εργαλείων για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση και την ενίσχυση της αειφορίας του αγροτικού περιβάλλοντος.
Παράλληλες εκδηλώσεις με κοινωνικό προσανατολισμό
Το συνέδριο OpenEARTH συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με δράσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία, και γι’ αυτόν τον λόγο έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνει εργαστήρια χρήσης ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος, καθώς και δράσεις δημιουργίας σχολικών και αστικών κήπων (πράσινες στέγες).
Στις 27 Νοεμβρίου, μαθητές από την Κρήτη θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα «ΕΔΑΦΟΣ: Καλλιεργώ με σεβασμό - Προστατεύω με πάθος».
Το συνέδριο OpenEARTH 2024 αναδεικνύει τη συμβολή της γεωργίας στην κλιματική ανθεκτικότητα και ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους φορείς, και την τοπική κοινωνία.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την υπαγωγή του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάσσεται στα πανεπιστημιακά τμήματα μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master 7).
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επομένως οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος με την απόκτηση πτυχίου έχουν και master γεωπονίας.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σήμερα Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε μια στοχευμένη αναθεώρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, η οποία βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καταπολεμά τα παράσιτα των φυτών, διασφαλίζει ότι τα φυτά που εισέρχονται στην ΕΕ είναι ασφαλή, ενώ παράλληλα απλοποιεί τις διαδικασίες.
«Αυτός ο κανονισμός θα διασφαλίσει ένα συνεχές υψηλό επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μας προστατεύσει από απειλές. Η αναθεώρηση περιορίζει επίσης τη γραφειοκρατία και εξορθολογίζει τους υφιστάμενους κανόνες, κάτι που θα ωφελήσει τις εθνικές αρχές, καθώς και τους φορείς του κλάδου», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. István Nagy, υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.
Κύρια στοιχεία
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αναθεώρηση βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο και προστατεύει καλύτερα την υγεία των φυτών είναι μέσω της δημιουργίας μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ. Η ομάδα μπορεί επίσης να παράσχει επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία σε γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ σε περίπτωση εστιών, με σκοπό την πρόληψη της εισόδου επιβλαβών φυτικών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, ο αναθεωρημένος κανονισμός μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις αρμόδιες αρχές αυξάνοντας τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών τους. Αυτά θα καλύπτουν πλέον περίοδο πέντε έως δέκα ετών, αντί για τα σημερινά πέντε έως επτά έτη. Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά επανεξετάζονται και ενημερώνονται όταν χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη φυτοϋγειονομική κατάσταση.
Η αυξημένη ψηφιοποίηση θα μειώσει επίσης τη γραφειοκρατία τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τις εθνικές αρχές.
Επόμενα βήματα
Η επίσημη έγκριση σήμερα σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.
Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)
Παγκοσμίως, τα γεωργικά συστήματα έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτα κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει μετατρέψει πρώην γόνιμα εδάφη και υγιή περιβάλλοντα σε άγονες εκτάσεις, καθώς και σε διάφορες διαταραχές σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος μας έχει έρθει αντιμέτωπος με μια δραματική αύξηση των φυτών εισβολέων, την αστάθεια της αγοράς, την απώλεια υπηρεσιών οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση των οικοτόπων, προβλήματα ανθρώπινης υγείας ως παρενέργεια λανθασμένων γεωργικών πρακτικών και των νέων προτύπων κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και ασθενειών των ζώων. Ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχουν ακόμη την υποχρέωση να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ, να αντιληφθούν την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων εναλλακτικών πλαισίων διαχείρισης καλλιεργειών, ζιζανίων και άλλων επιβλαβών οργανισμών συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητας των αγροοικοσυστημάτων και σε ένα ευρύ μετασχηματισμό του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
Το έργο ONE GREEN είναι ένα έργο διάρκειας 24 μηνών που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το έργο στοχεύει να δημιουργήσει ένα Ελληνικό Αγροοικολογικό Δίκτυο (Greek Agroecological Network) με 6 Living Labs, με στόχο τη συν-δημιουργία (co-creation) γνώσης, τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων (decision making) από τους αγρότες και την αποδοχή των αγροοικολογικών προϊόντων από τους τελικούς χρήστες, καθώς και την τροφική ασφάλεια. Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας που σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αξιολόγηση αγροοικολογικών πρακτικών, συστημάτων και πρωτοκόλλων, για να αποδείξουν, σε πραγματικές συνθήκες εκμετάλλευσης, πώς η υιοθέτηση αυτών των στρατηγικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να ενισχύσει τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργητικών συστημάτων.

Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και αφορούν σημαντικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι (Λάρισα), το αμπέλι (Κορινθία), η ελιά (Ηλεία), το ρύζι (Αιτωλοακαρνανία), τα κτηνοτροφικά φυτά (Ιωάννινα) τα κηπευτικά και τα ψυχανθή (Βοιωτία). Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις αγροοικολογικές πρακτικές που αξιολογούνται σε πειράματα αγρού είναι η ψευδοσπορά (false/stale seedbed) στην καλλιέργεια του σιταριού (Εικόνα 1), η χρήση καλλιεργειών κάλυψης (cover crops) σε καλλιέργεια ελιάς είτε ως μονοκαλλιέργειες είτε ως μείγματα (Εικόνα 2), η στελεχοκοπή και η επίστρωση, η συγκαλλιέργεια κ.ά.

Ακόμη στα πλαίσια του έργου αναπτύσσεται ένα εύχρηστο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support System), το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει τους παραγωγούς στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και των ζιζανίων με τη χρήση αγροοικολογικών στρατηγικών (μεμονωμένων ή σε συνδυασμό). Το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων θα είναι σύντομα διαθέσιμο δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέσω της ιστοσελίδας του έργου (https://www.onegreen.gr/).

Στις 22 Οκτωβρίου 2024, το έργο ONE GREEN διοργάνωσε ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τις «Αγροοικολογικές προσεγγίσεις στη διαχείριση καλλιεργειών και ζιζανίων» και workshops για τα Living Labs του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ειδικοί, ερευνητές, γεωπόνοι, παραγωγοί, καταναλωτές και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν καινοτόμες και βιώσιμες αγροοικολογικές πρακτικές (Εικόνα 3).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Αναπ. Καθηγητής Γεωργίας & Ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) κ. Ηλίας Τραυλός ενώ εκτός από το ΓΠΑ, στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο στην ιστοσελίδα (https://www.onegreen.gr/) και στο λογαριασμό του έργου στο LinkedIn (https://gr.linkedin.com/company/one-green-project).