Ενημέρωση από την εταιρεία FMC Χημικά Ελλάς.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023. Επίσης, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023, αλλά και για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.
Δείτε αναλυτικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας FMC Χημικά Ελλάς
Για την καλλιέργεια υπαίθριου πεπονιού
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023.
Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του πεπονιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για την καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023.
Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για την καλλιέργεια μπρόκολου
ΘΕΜΑ: Verimark® 20SC κατ’ εξαίρεση έγκριση εναντίον της Yλέμυιας (Delia radicum) στην καλλιέργεια του μπρόκολου (Υ)
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.
Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς. Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 2-3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής.
Όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) τα δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae. Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, 2 κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά.
Το έντομο αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.
Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του Spodoptera frugiperda η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1134.
Για να διαβάσετε περισσότερα για το έντομο πατήστε εδώ
Τα νέα της καθήκοντα ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bayer Ελλάς αναλαμβάνει, από την 1η Οκτωβρίου 2023, η Ana Vega.
Η κα Vega θα έχει την ευθύνη για το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας στη χώρα μας ως Senior Bayer Representative (SBR), ενώ παράλληλα αναλαμβάνει καθήκοντα Country Division Head (CDH) στον Τομέα Φαρμάκων για το Cluster Southern Mediterranean & Black Sea (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία).
Η Ana Vega είναι στέλεχος με σημαντική εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης εντός της Bayer, για περισσότερα από 20 χρόνια. Γεννημένη στο Ελ Σαλβαδόρ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής στην Ευρώπη, όπου από το 2003 και έπειτα απέκτησε ευρεία εμπειρία στη διεύθυνση Επιχειρησιακών Μονάδων στην Ογκολογία, την Αιματολογία, την Ακτινολογία, την Οφθαλμολογία και άλλους θεραπευτικούς τομείς, στην Γαλλία και την Ελβετία. Τελευταίος σταθμός στην πορεία της ήταν στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG στη Βασιλεία, όπου κατείχε το ρόλο της Head of Growth & Value Portfolio. Έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό δίπλωμα σε International Business από το Grenoble Ecole de Management στη Γαλλία, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες.
Η Ana Vega, δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να εντάσσομαι στην ομάδα της Bayer Ελλάς. Σε μια εποχή αλλαγών και προκλήσεων, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, η Βayer Ελλάς βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, επενδύοντας σημαντικά στην ψηφιακή εξέλιξη, στην τεχνολογία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους στους τομείς της υγείας και της γεωργίας. Κάτω από τους πυλώνες της καινοτομίας, της βιωσιμότητας, της συμπερίληψης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που καθοδηγούν το έργο μας, αλλά και με όραμα, συνεργασία και αξιοποίηση της δυνατής ομάδας μας, θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να προσφέρουμε προϊόντα και λύσεις για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που συμβάλλω και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση».
Η εταιρεία Fertiberia Hellas με την ευκαιρία του πρώτου χρόνου δραστηριότητας της στην Ελλάδα πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων σε Τρίπολη (19/9), Καμένα Βούρλα (20/9) και Θεσσαλονίκη (22/9).
Οι παρευρισκόμενοι γεωπόνοι καταστημάτων γεωργικών εφοδίων και αγροτικών συνεταιρισμών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για την Fertiberia ως εταιρεία όσο και για τα καινοτόμα προϊόντα θρέψης που παράγει με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους.
Οι ομιλητές της εταιρείας κ.κ. Guillermo Pérez-Medina Satrústegui (Διευθυντής Ξένων Αγορών και πρόεδρος της Fertiberia Hellas), Ραϊλάκης Γεώργιος (διευθύνων σύμβουλος της Fertiberia Hellas) και Julio Bonet (υπεύθυνος τεχνικού τμήματος της Fertiberia) ανέπτυξαν στις εισηγήσεις τους τόσο τη φιλοσοφία, τη δυναμική και τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, όσο και τα προϊόντα θρέψης με τις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής και τυποποίησης τους.
Οι παρευρισκόμενοι, μετά το πέρας των παρουσιάσεων, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα έμπειρα στελέχη της εταιρείας.
O όμιλος εταιρειών Fertiberia
Η Fertiberia γεννήθηκε το 1995 και, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καταφέραμε να γίνουμε μόνιμο σημείο αναφοράς για τη γεωργία και τη βιομηχανία τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη.
Δεσμευμένοι να συμβάλουμε σε μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση και να προωθήσουμε συνεχείς διαδικασίες έρευνας-ανάπτυξης και καινοτομίας, έχουμε εξελίξει τη δραστηριότητά μας για να αναπτύξουμε και να παράγουμε:
- Ανανεώσιμες πηγές και πράσινη αμμωνία:
Πρωτοπορούμε στην παραγωγή πράσινης αμμωνίας αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αναπτύξουμε τις λύσεις θρέψης των φυτών μας, όπως η τεχνολογία Impact Zero®
- Προϊόντα θρέψης:
Σύγχρονες λύσεις θρέψης φυτών με υψηλή προστιθέμενη αξία που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και συνεισφέρουν στην οικολογική του μετάβαση.
- Περιβαλλοντικές λύσεις για τη βιομηχανία και άλλους τομείς: όπως το AdBlue® με το οποίο συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του αζώτου σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ.
Μέχρι το 2035, στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη εταιρεία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κλάδο μας, επενδύοντας στην αμμωνία και το πράσινο υδρογόνο ως κινητήριους μοχλούς που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Ο όμιλός μας αποτελείται από τη Fertiberia ως μητρική εταιρεία και τις θυγατρικές της που βρίσκονται στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Στρατηγικά τοποθετημένες οι εταιρείες του ομίλου υπό την καθοδήγηση της μητρικής εταιρείας, μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη εμπορική και παραγωγική αποτελεσματικότητα.
Κάθε εταιρεία διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των περιοχών επιρροής της, πάντα υπό τον κοινό στόχο να ηγηθούμε της ευρωπαϊκής αγοράς θρέψης των καλλιεργειών, καθώς και της αποτελεσματικής και βιώσιμης βιομηχανίας.
Μαζί, συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε για να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα σε όλες τις περιοχές όπου είμαστε παρόντες.
O ΣΕΒΕ ζητά στήριξη πληγεισών επιχειρήσεων σε Έβρο και Θεσσαλία, ενώ και το ΕΒΕΑ προχωρά σε δράσεις στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ζητά και από την πλευρά του τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων σε Έβρο και Θεσσαλία.
Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΒΕ αναφέρει:
«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν στην χώρα μας ιδίως το τελευταίο διάστημα, αφενός στην ΠΕ Έβρου και αφετέρου στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και τις επιπτώσεις τους σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των οποίων και στις υποδομές της χώρας και στις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ήδη ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα στήριξης των πληγέντων – από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους - τα οποία αναμφίβολα θα συνεχιστούν και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να τους ανακουφίσουν ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Ως ΣΕΒΕ και πέρα από αιτήματα που ήδη υποβάλαμε πρόσφατα όπως ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση πλάνου στήριξης της ΠΕ Έβρου μετά τη μεγάλη περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή με στήριξη τόσο προς τον πρωτογενή τομέα, όσο και προς όλες τις επιχειρήσεις που επιβαρύνθηκαν από την καταστροφή, θα θέλαμε να ζητήσουμε την χρονική επιμήκυνση δόσεων δανείων των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών από τις τράπεζες και την άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Ένα ειδικότερο αίτημά μας είναι η άμεση κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75 των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών στα δάνεια που αποπληρώνονται από προϊόν εξαγωγής.
Ήδη εξάλλου διαχρονικό αίτημα του ΣΕΒΕ που τέθηκε και στην τελευταία συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ενόψει της 87ης ΔΕΘ, είναι η απαλλαγή από την παραπάνω εισφορά για τα εν λόγω δάνεια».
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒΕ έχει ήδη απευθύνει στα μέλη του έκκληση για την αποστολή μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στο οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος για τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των συνανθρώπων μας στην Θεσσαλία που έχουν πληγεί βάναυσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα ευχαριστεί για τη μεγάλη ανταπόκρισή τους.
Από την πλευρά του το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) ανακοίνωσε πρωτοβουλία στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Σε μια σειρά δράσεων προχωρά το ΕΒΕΑ για την έμπρακτη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Μετά από επικοινωνία της Προέδρου του ΕΒΕΑ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στα Επιμελητήρια αυτά, προκειμένου να δοθούν στους πλημμυροπαθείς.
Επιπλέον, το ΕΒΕΑ ενεργοποιεί τον ειδικό λογαριασμό που διαθέτει, «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ», ώστε όσες επιχειρήσεις - μέλη του το επιθυμούν, να συνεισφέρουν οικονομικά, καταθέτοντας το ποσό της οικονομικής τους ενίσχυσης στην Εθνική Τράπεζα:
Αριθμός λογαριασμού: Νο 040/015702-35, IBAN: GR2801100400000004001570235, Επωνυμία: «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ»
Στη συνέχεια το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στους πλημμυροπαθείς μέσω των αρμόδιων φορέων. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιχειρήσεις μέλη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2103382148 & 2103625903.
Επίσης, το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων στις περιοχές που επλήγησαν, θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πραγματογνωμοσύνης για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, λόγω της σφοδρότητας των πρόσφατων καιρικών φαινομένων.
Για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στο μέλλον, το ΕΒΕΑ θα πραγματοποιήσει εκτίμηση κινδύνου (risk analysis) ακραίων φαινομένων τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όσο και για την περιοχή της Θεσσαλίας, δικαιοδοσίας των αρμόδιων Επιμελητηρίων.
Τέλος, το ΕΒΕΑ θα στηρίξει τις τοπικές πληγείσες επιχειρήσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε σχετικά: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, όπως επιβάλλει ο ευρύτερος ρόλος και η αντίληψή του αναπτύσσει ένα πλαίσιο δράσεων για την υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρόσφατη ακραία κακοκαιρία. Σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων θα παρέχει αγαθά τα οποία είναι αναγκαία για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Επιπρόσθετα, καθώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εντείνει τη συχνότητα φαινομένων σαν και αυτά που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, το ΕΒΕΑ θα προχωρήσει στην ανάλυση και εκτίμηση κινδύνου για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στο μέλλον.
Στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, όχι μόνο συμπάσχοντας, αλλά και συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανόρθωση, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας».
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλη τη Θεσσαλία, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση είναι οι μόνες λέξεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε όλοι μας στη SYNGENTA, καθώς παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τη μεγάλη καταστροφή.
Η Syngenta Hellas παρέδωσε σήμερα ένα φορτίο 16.000 φιαλών νερού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προς διανομή στις πληγείσες περιοχές, ενώ ήδη δρομολογούμε την αποστολή ειδικών σετ προσωπικής υγιεινής με γάντια, μάσκες, φόρμες κ.λπ. για την προστασία των πληγέντων.
Η υποστήριξη σε βασικά αγαθά είναι το πρώτιστο μέλημά μας, μαζί με την αμέριστη συμπαράσταση όλου του προσωπικού της SYNGENTA που αυτοβούλως έχει ήδη κινητοποιηθεί για μια τρίτη αποστολή με είδη πρώτης ανάγκης.
Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παρευρέθηκαν εκ μέρους της περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής της ΔΑΟΚ Λάρισας, ο κ. Βασίλης Καπετάνος, Υπεύθυνος Πωλήσεων Ν. Λάρισας & Γρεβενών της Syngenta Hellas, ο κ. Απόστολος Μπίλλης, Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και η κ. Ιωάννα Οικονόμου, Υπεύθυνη Συντονιστικού Κέντρου Θεσσαλίας.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) με ανακοίνωσή του ζητά από τους καταναλωτές να παραμείνουν στην χρήση του ελαιολάδου.
Βέβαια η ανοδική πορεία των τιμών έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην εγχώρια αγορά. Το ελληνικό κράτος όμως παραμένει απλός παρατηρητής.
Όμως δεν αρκεί μόνο μια ανακοίνωση για την ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου από την οργάνωση των τυποποιητών αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην έχουμε μείωση της κατανάλωσης στην χώρα μας αλλά και για να προστατέψει την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.
Ήδη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5%, η Ισπανία 5%, η Ιταλία 4% και η Πορτογαλία 0%. Την μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο η Ελλάδα έπρεπε να την είχε πάρει εδώ και μήνες.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος από τις προσμίξεις του ελαιολάδου με σπορέλαια. Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η χώρα μας για αυτόν τον κίνδυνο αδιαφορώντας εντελώς για τους Έλληνες καταναλωτές. Θυμίζει ο ΑγροΤύπος ότι μόνο οι ελαιοπαραγωγικές χώρες στην ΕΕ έχουν επιβάλλει απαγορεύσεις στην ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κραμβέλαιο κ.α.) με στόχο να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή τους. Η γειτονική Βουλγαρία όμως που έχει μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιο έχει τη δυνατότητα να το αναμιγνύει με ελαιόλαδο και στην συνέχεια να το εξάγει στην χώρα μας σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ποιος θα το ελέγξει; Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Βέλγιο αλλά και οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Άρα θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα η χώρα μας για να προφυλάξει τους καταναλωτές από τους κερδοσκόπους.
Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει τα εξής:
«O ΣΕΒΙΤΕΛ εκπροσωπώντας το 85% των Εταιριών Τυποποίησης Ελαιολάδου του Επώνυμου προϊόντος, που διακινείται εντός της ελληνικής αγοράς αλλά και το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εξαγωγών Επώνυμου Ελαιολάδου, παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά.
Οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση (μειωμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, ασθένειες των ελαιόδενδρων) στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας - ΔΣΕ και πάνω από 40% στην Ε.Ε.).
Οι πρωτοφανείς και συνεχείς αυξητικές τάσεις στις τιμές των τελευταίων μηνών, δημιούργησαν αστάθεια στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο σημειώνεται ότι η χώρα μας, ως πλεονασματική στον ελαιοκομικό τομέα αλλά και λόγω της δομής και διάρθρωσής της, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.
Οι Επιχειρήσεις της Τυποποίησης και των Επώνυμων Εξαγωγών Ελαιολάδου, προσπαθούν να απορροφούν τις αυξήσεις των υπόλοιπων συντελεστών κόστους (καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εργατικά, κλπ) και να συμπιέζουν τα περιθώρια τους, προκειμένου, να εξελίσσονται ομαλότερα οι τιμές των προϊόντων, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, στο επώνυμο ελαιόλαδο και καλούν όλους τους κρίκους της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, να υποστηρίξουν αντίστοιχα, τον κλάδο του ελαιολάδου, προς την ίδια κατεύθυνση.
Θεωρούμε χρήσιμο, να διευκρινιστεί επίσης, ότι οι Εταιρίες Τυποποίησης Ελαιολάδου, διαχειρίζονται τις προμήθειες αγορών τους, σταδιακά και ανάλογα με την ζήτηση, από την εκκίνηση κάθε ελαιοκομικής περιόδου (Νοέμβριο) μέχρι την έναρξη της επόμενης (Οκτώβριο) και λειτουργούν σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας.
Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση της τιμής του τελικού επώνυμου ελαιολάδου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αποτέλεσμα του κόστους πρώτης ύλης που προμηθεύονται από τους παραγωγούς. Προσβλέποντας, στην σύντομη ομαλοποίηση της αγοράς του εθνικού μας προϊόντος, ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου και να διατηρήσουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση τους, για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του στην υγεία».
Με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής και πράσινες πρακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο. Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών CO2 ίση με 2.693 τόνους ετησίως.
Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής μέσα από ποικίλες δράσεις. Η αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία την τελευταία τριετία (2019-2022) έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
O HPPA (Hellenic Paper Packaging Association) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από την πλειοψηφία των εταιρειών κυματοειδούς συσκευασίας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες DS Smith Hellas, Dunapack Packaging Hellas, Sakis Pack, Elpack, Nova Packaging Hellas, Unipak Hellas και Cartontec, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την αξία του κλάδου και να αναδείξουν τα οφέλη της χάρτινης συσκευασίας στην Ελλάδα.
Η σύσταση του συνδέσμου αποτελείται από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου με συνολικό τζίρο ύψους 1.000.000.000 ευρώ και απασχολώντας 3.000 εργαζομένους στην Ελλάδα.
Η χάρτινη κυματοειδής συσκευασία αποτελεί την πλέον ανακυκλώσιμη μορφή συσκευασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό ανακυκλωσιμότητας πάνω από 90% σε ένα υπάρχον λειτουργικό σύστημα, με 89% ανακυκλωμένο περιεχόμενο κατά μέσο όρο.
Κύρια προτεραιότητα του συνδέσμου είναι να αναπτύξει συνέργειες και συνεργασίες με φορείς που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας του κλάδου, καθώς και να φέρει σε επαφή τα μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, εδραιώνοντας τη βιομηχανία στο ευρύ κοινό.
Όραμα του συνδέσμου είναι να προωθεί την αειφόρα ανάπτυξη που προσφέρει ο κλάδος με σύμμαχο τις ισχυρές αξίες που θεμελιώνουν την κουλτούρα του και αφορούν στη διαφορετικότητα και συμπερίληψη των μελών του, τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των ενεργειών του, καθώς και την υγεία & ασφάλεια. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη γενική γραμματέα του συνδέσμου Ιφιγένεια Τάρου (E: secretary.general@hppa.gr, T: 6944302645).
Ανιχνεύθηκε πληθυσμός της Μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata Wiedemann, Diptera: Tephritidae) στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας.
Συγκεκριμένα στο ευρύ δίκτυο των παγίδων του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και των ερευνητικών προγραμμάτων (European Union’s Horizon 2020 Program FF-IPM Project και European Union's Horizon Research and Innovation Programme) παρατηρήθηκαν συλλήψεις του εντόμου.
Είναι πολυφάγο είδος. Προσβάλλει την ροδακινιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά, συκιά, λωτούς, μηλιά, κυδωνιά, κ.α.
Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στο παρελθόν η Μύγα της Μεσογείου δημιουργούσε προβλήματα στην χώρα μας μέχρι το ύψος της Πιερίας. Τώρα με την κλιματική αλλαγή έχει κάνει κάποιους θύλακες στην Μακεδονία αλλά μπορεί περιστασιακά να κάνει ζημιές και σε άλλες περιοχές».
Το έντομο προσβάλει τους καρπούς από την αλλαγή του χρώματος και έως την συγκομιδή, με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πρόωρα και να πέφτουν. Τα θηλυκά ωοτοκούν ομάδες αυγών στους ώριμους καρπούς όπου η οπή ωοτοκίας στην αρχή είναι αδιόρατη. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται με τη σάρκα των καρπών, ενώ η προσβολή συχνά ακολουθείται από δευτερογενείς φυτοπαθολογικές προσβολές που επιτείνουν περαιτέρω την απώλεια παράγωγης.
Έχει μεγάλη διασπορά και μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων για να βρει κατάλληλο καρπό για ωοτοκία.
Τρόποι αντιμετώπισης
Καλλιεργητικά μέτρα: Συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος ή είναι πάνω στα δένδρα. Καταστροφή των καρπών αυτοφυών φυτών ή φυτών χωρίς οικονομική σημασία (πχ νεράντζια, σύκα) στην περιοχή της καλλιέργειας ειδικά την εποχή που οι καρποί δεν είναι ώριμοι και κατά συνέπεια επιδεκτικοί προσβολής.
Βιοτεχνολογικές μέθοδοι
Μαζική παγίδευση: Βασίζεται σε έτοιμο δόλωμα, με την μορφή παγίδων, προσέλκυσης και θανάτωσης των ακμαίων του εντόμου. Η ανάρτηση των παγίδων γίνεται νωρίς με χαμηλό πληθυσμό των εντόμων και πριν την ωρίμανση των καρπών.
Μαζική εξαπόλυση στείρων εντόμων: Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις και πολλές φορές σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα καταπολέμησης.
Χημική καταπολέμηση
Δολωματικοί ψεκασμοί: Πραγματοποιούνται με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος (κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια) και την προσθήκη ελκυστικής ουσίας (υδρολυµένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Η εφαρμογή συνιστάται να γίνεται σε κάθε δεύτερο ή τρίτο δένδρο του οπωρώνα, ενώ τα δένδρα της περιμέτρου ψεκάζονται όλα. Επισημαίνεται ότι οι δολωµατικοί ψεκασµοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους είναι καθολική σε µία περιοχή, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.
Ψεκασμοί καλύψεως: Συνίσταται σε ψεκασμό όλου του φυλλώματος των δένδρων με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος (κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια), οι οποίοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος
Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν, από 15 Σεπτεμβρίου 2023, για τα επιτρεπόμενα όρια των καταλοίπων φυτοπροστασίας σε σειρά αγροτικών προϊόντων, μετά και από την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας στην αγορά της δραστικής ουσίας φοσμέτ (phosmet).
Όπως αναφέρει Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2022/94).
Όλες οι άδειες διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τη δραστική ουσία phosmet έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από́ τον τελικό χρήστη έληξε την 1 Νοεμβρίου 2022.
Σε συνέχεια της μη ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων αναθεωρήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1029, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους.
Για τις επιτραπέζιες ελιές (κωδικός 0161030 στην ομάδα καρπών με βρώσιμο φλοιό́) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται στα 0,01mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
Για τις ελιές παραγωγής ελαιολάδου (κωδικός 0402010 στην ομάδα ελαιούχων καρπών) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται επίσης στα 0,01mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και να ενημερωθούν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, τονίζει ότι λόγω των νέων πολύ χαμηλών τιμών αναφοράς (ARfD/ADI) της δραστικής ουσίας phosmet, καθώς και της έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων του μεταβολίτη phosmet-oxon, μη συμμορφώσεις αγροτικών προϊόντων με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, μεταξύ άλλων ενεργειών (κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά κ.α.), δύναται να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.
Αρμόδιος φορέας ελέγχου είναι το τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ (έγγραφο υπ'αριθμ.7656/214113/6-7-23).
Με βάση τα πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες - προμηθευτές και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του παραγόμενου και διακινούμενου ελαιολάδου με τα νέα (μειωμένα) Μrls και να αποφευχθούν προβλήματα αποσύρσεων, κυρώσεων και επιστροφών, σε όλες τις συναλλαγές, εντός και εκτός της χώρας μας.
Διαβάστε τον Κανονισμό ΕΕ 2022/94 (εδώ)
Φαίνεται να αλλάζει η κυβερνητική θέση που έλεγε όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που ήδη έχουν κάνει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (σε κάποια κράτη έχουμε και μηδενικό ΦΠΑ).
Ανοικτό ενδεχόμενο άφησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, το ενδεχόμενο να προωθήσει, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, την μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, για μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και το ρύζι, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που τα μεταποιούν και τα εμπορεύονται.
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ έθεσε στον κ. Αυγενάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), Γεωργία Κοστινάκη, στα πλαίσια της συνάντησης που έγινε με εκπροσώπους από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κοστινάκη, ανέφερε τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις απώλειες στην παραγωγή, η τιμή παραγωγού στο αποφλοιωμένο ρύζι, που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Το 2022 η τιμή παραγωγού έφτασε στα 700 ευρώ το τόνος.
Το ρύζι αποτελεί μια βασική τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή και θα πρέπει να είναι εύκολη διαθέσιμη στο ράφι και σε προσιτή τιμή. Για να παραμείνει φθηνό το προϊόν στο ράφι, όπως επιθυμούμε οι μεταποιητές, ώστε να μπορεί να το αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί ο ΦΠΑ, από 13% που είναι σήμερα στο 6%.
Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο μέτρο πήρε και η Ιταλία, που αποτελεί την «μεγάλη δύναμη» στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού. Με κυβερνητική απόφαση το ρύζι στην λιανική στην ιταλική αγορά έχει ΦΠΑ 4%.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το ρύζι είναι ένα κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Οι μεταποιητές το αγοράζουμε από τους ρυζοπαραγωγούς με ΦΠΑ όμως όταν το εξάγουμε δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια ευρώ πιστωτικού ΦΠΑ στα μέλη μας.
Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να στείλουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση και να το δουλέψουμε με τα προϊόντα των υπόλοιπων διεπαγγελματικών, για αποφασίσουμε σε ποια τρόφιμα και γιατί ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ τους, ώστε στην συνέχεια να την καταθέσουμε στο υπουργείο Οικονομικών».
Συνεχίζεται ο τρύγος στην Κρήτη με την παραγωγή να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Το θετικό είναι ότι οι όψιμες ποικιλίες στο νησί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την ευδεμίδα.
Ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρύγος στην Κρήτη. Φέτος έχουμε μια δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς. Πέρσι αυτή την εποχή είχαμε βροχοπτώσεις (πάνω στο τρύγο) με αποτέλεσμα να έχουμε μια άσχημη χρονιά. Φέτος, λόγω περονόσπορου και καύσωνα, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την άσχημη περσινή χρονιά. Δηλαδή έχουμε μια μείωση σε σχέση με μια κανονική παραγωγή στην Κρήτη κατά 70%. Αφορά επιτραπέζια, σουλτανίνα και οινάμπελα. Ειδικά στα βιολογικά έχουμε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη του εισοδήματος στους αμπελουργούς για την δύσκολη φετινή χρονιά».
Στο μεταξύ το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου κάνει λόγο για μέτρια δραστηριότατα της ευδεμίδας (συλλήψεις, ωοτοκίες) στην όψιμη ζώνη του νησιού. Αντίθετα, από την πρώιμη έως και τη μεσοπρώιμη ζώνη η δραστηριότητα που καταγράφεται είναι πολύ χαμηλή. Γενικά, η 3η πτήση του εντόμου κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα για τα συνήθη δεδομένα του νησιού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το διάστημα 13 - 27 Ιουλίου.
Στα σταφύλια που προορίζονται για τελικό ποιοτικό προϊόν, το όριο ανοχής προσβολών την εποχή αυτή (περκασμός, ωρίμαση) είναι πολύ μικρό έως μηδενικό. Επιπλέον, ο τρύγος καθυστερεί λόγω οψιμότητας της χρονιάς αλλά και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων (καύσωνας, υδατική καταπόνηση, περονόσπορος, τζιτζικάκια). Αμπέλια πάντως που θα τρυγηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεν χρειάζονται αντιμετώπιση.
Σε προαύλιο χώρο εταιρείας αγροχημικών προϊόντων η αστυνομία βρήκε θαμμένα τα απόβλητα φυτοπροστατευτικών καλυμμένα με σκυρόδεμα.
Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο, αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, προχώρησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών ατόμων, ηλικίας 54 και 60 ετών, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι συλληφθέντες, από τον Οκτώβριο του 2022, είχαν προβεί στην απόρριψη και επίχωση ποσοτήτων, τουλάχιστον δύο (2) κυβικών μέτρων, στερεών και επικίνδυνων χημικών αποβλήτων, προερχόμενων από την παραγωγική της διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Ανακοίνωση καταδίκης από ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) αναφέρει τα εξής:
Το τελευταίο διάστημα είδε το φως της δημοσιότητας Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας «13-07-2023: Σύλληψη δύο ατόμων για περιβαλλοντική ρύπανση», βάσει των οποίων αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν επιχείρηση - εργοστάσιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, η οποία σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, φέρονταν να είχε θαμμένα βιομηχανικά της απόβλητα στον αύλειο χώρο του εργοστασίου, καλύπτοντάς τα και με σκυρόδεμα.
Με τη συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών και κατόπιν εκσκαφών, βρέθηκε σημαντική ποσότητα θαμμένων αποβλήτων, ενώ ελέγχεται περαιτέρω εάν τα συγκεκριμένα υλικά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή αγορά και εάν εισήχθησαν παράνομα στη χώρα.
Ο Ε.ΣΥ.Φ. δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρεί τις πρακτικές αυτές απαράδεκτες, αφού αποτελούν μια τεράστια δυνητική πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα και δυσφημούν αναίτια τον κλάδο τον οποίο υπηρετεί.
Τα μέλη του Ε.ΣΥ.Φ. ακολουθούν όλες τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των εργοστασιακών τους αποβλήτων και καταδικάζουν απερίφραστα κάθε παράνομη ενέργεια που συνεπάγεται κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και, εκτός των άλλων, αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τον κλάδο.
Ο Ε.ΣΥ.Φ. και τα μέλη του είναι και θα είναι αρωγοί κάθε προσπάθειας των Ελληνικών Αρχών για την αυστηρότατη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο συγκεκριμένος ιός, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2019 και έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.
Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα με ντομάτα θερμοκηπίου. Γίνονται δύο καλλιέργειες η πρώτη από Δεκέμβριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο.
Τα πρώτα χρόνια ιός της καστανής ρυτίδωσης δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια στη συνέχεια όμως οι παραγωγοί έμαθαν να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και το πρόβλημα μειώθηκε. Αυτό που μάθαμε για τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι τα μέτρα πρόσληψης αποδίδουν.
Να θυμίσουμε ότι για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:
α) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (απόκτηση φυτών προς φύτευση μόνο με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου).
β) Έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών και ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή αυτών που εμφανίζουν ιολογικά συμπτώματα. Η απομάκρυνση των φυτών από το θερμοκήπιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες εντός των οποίων θα τοποθετούνται τα συμπτωματικά φυτά, καθώς και τα γειτονικά προς αυτά φυτά. Η καταστροφή αυτών συνιστάται να γίνεται με ταφή σε βάθος σε ακαλλιέργητο σημείο της εκμετάλλευσης.
γ) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S.
δ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
ε) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή ρούχων κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά.
στ) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης.
ζ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
η) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο.
θ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το τέλος αυτής, καθώς και απολύμανση των χώρων τού θερμοκηπίου
ι) Αποφυγή δανεισμού κυψελών με βομβίνους από ή προς άλλους καλλιεργητές και
ια) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό (χλωρίνη) στην είσοδο του θερμοκηπίου».
Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντόπισε, για πρώτη φορά, την μαύρη κηλίδωση εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa) σε εισαγωγή φορτίου πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια, αποτελεί παθογόνο καραντίνας, που προσβάλει τα εσπεριδοειδή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, μειώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το παθογόνο μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή για πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα στα φυτά.
Αυτό έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας, οι οποίες ζητούν από την Κομισιόν αλλά και από τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνα (έχουμε ισπανική Προεδρία στην ΕΕ), να προχωρήσει σε ελέγχους.
Συγκεκριμένα η AVA-ASAJA προτρέπει την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει μια αποστολή επιθεώρησης στην περιοχή παραγωγής των μολυσμένων φρούτων για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου και, όπου χρειάζεται, να κλείσει τις οδούς εισόδου στην ΕΕ για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα δεν εγγυάται τη φυτοϋγειονομική της ασφάλεια.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βαλένθιας (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η μαύρη κηλίδα είναι ένα παράσιτο καραντίνας, σύμφωνα με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που προσαρμόζεται τέλεια στο μεσογειακό κλίμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εξαπλώνεται ήδη στην Τυνησία και, προφανώς, έφτασε και στην Αίγυπτο. Σε περίπτωση εισαγωγής και εξάπλωσης αυτής της ασθένειας σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα υπάρξουν προβλήματα στην αντιμετώπισή της λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η ΕΕ στην χρήση φυτοπροστατευτικών».
Αυτό που ζητάνε οι Ευρωπαϊκοί φορείς των τροφίμων είναι ότι ισχύει για τους αγρότες της ΕΕ (φιλοπεριβαλλοντική πολιτική κ.α.) να ισχύει και για τις τρίτες χώρες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ. Αναμένουμε την θέση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πριμοδότηση της ιδιωτικής δακοκτονίας με μέθοδο μαζικής παγίδευσης στην ελιά αλλά και σε μεθόδους εναλλακτικής φυτοπροστασίας στα εσπεριδοειδή δίνει η νέα ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα η Δράση 31.6-ΙΓ «Εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας» της νέας ΚΑΠ συνίσταται στην εφαρμογή της μεθόδου αντιμετώπισης του δάκου (Βactocera oleae) στην ελαιοκαλλιέργεια και της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, μανταρινιά).
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της εφαρμογής του οικολογικού σχήματος, η βιοτεχνολογική μέθοδος της μαζικής παγίδευσης των ακμαίων των παραπάνω εντόμων-στόχων, συνίσταται στην ανάρτηση εντομοπαγίδων στα κλαδιά των δέντρων, οι οποίες μέσω προσελκυστικών τροφής ή και φερομόνης φύλου τις οποίες περιέχουν, έλκουν τα ακμαία του εντόμου, τα παγιδεύουν και στη συνέχεια τα θανατώνουν είτε μέσω της επαφής της με το μέρος της παγίδας που περιέχει εντομοκτόνο ή μέσω πνιγμού εντός της παγίδας, είτε τα θανατώνουν μέσω επαφής των εντόμων με το εντομοκτόνο με το οποίο είναι εμποτισμένη η επιφάνεια της παγίδας (προσέλκυση και θανάτωση/ attract and kill).
Η παρακολούθηση του πληθυσμού του εχθρού - στόχου για τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου τοποθέτησης των παγίδων μαζικής σύλληψης, του κατάλληλου αριθμού παγίδων ανά εκτάριο, και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας εφαρμογής της ενισχυόμενης μεθόδου, γίνεται μέσω παγίδων παρακολούθησης (monitoring).
Στόχος της δράσης είναι η μείωση της χημικής καταπολέμησης των ανωτέρω εχθρών - στόχων (δάκου και μύγας της Μεσογείου), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους ελαιώνες και τους οπωρώνες εσπεριδοειδών στους οποίους θα εφαρμοστεί η δράση.
Οι γεωργοί υποχρεούνται να τηρούν της «Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας» για της καλλιέργειες της ελιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς, κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσμεύονται:
α) Να εφαρμόζουν τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης (mass trapping) του δάκου της ελιάς (Βactocera Oleae) σε αγροτεμάχια με ελιές ή και της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) σε αγροτεμάχια με εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά). Ο αριθμός παγίδων μαζικής σύλληψης ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο, Ηa) που εφαρμόζεται για το σύνολο των δηλούμενων εκτάσεων που χρησιμοποιούν το ίδιο σκεύασμα, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό παγίδων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο, Ηa) που προβλέπεται στην Άδεια Διάθεσης του σκευάσματος στην Αγορά (ΑΑΔΑ).
β) Να κάνουν αποκλειστική χρήση εγκεκριμένων για την αντιμετώπιση των παραπάνω εντομολογικών εχθρών σκευασμάτων φυτοπροστασίας μαζικής παγίδευσης, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το επίπεδο του πληθυσμού του εχθρού - στόχου είναι τέτοιο ώστε η πραγματική ή η προβλεπόμενη ζημιά στην ηρτημένη παραγωγή είναι πάνω από το κατώφλι επέμβασης, σύμφωνα με τεκμηριωμένη έκθεση του τεχνικού συμβούλου στο ΣΠΔ της δράσης, επιτρέπεται η εφαρμογή στα αγροτεμάχια της δράσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία (Καν. (ΕΕ) 2018/848), συμπεριλαμβανομένων των ωφέλιμων μακρο-οργανισμών, για την αντιμετώπιση του εντομολογικού εχθρού - στόχου.
Ο γεωργός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των εχθρών - στόχων στα αγροτεμάχια της δράσης, πέραν των εντομοκτόνων περιορισμένης κλίμακας που τυχόν περιέχονται της παγίδες μαζικής σύλληψης και των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στην καλλιέργεια της ελιάς, εφόσον προηγουμένως δεν έχει αποδεδειγμένα εφαρμόσει φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία (Καν. (ΕΕ) 2018/848).
γ) Να διατηρούν ηρτημένες στα δέντρα, της παγίδες μαζικής σύλληψης (mass trapping) καθώς και της παγίδες παρακολούθησης (monitoring).
δ) Να τηρούν της δεσμεύσεις της δράσης 31.6-Α, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στο ΣΠΔ πρέπει να αποτυπώνεται η εφαρμογή της μεθόδου της μαζικής παγίδευσης μέσω της αναγραφής του εμπορικού ονόματος και της ΑΑΔΑ των σκευασμάτων μαζικής παγίδευσης ανά επιλέξιμη καλλιέργεια και εντομολογικό εχθρό - στόχο, του συνιστώμενου αριθμού παγίδων μαζικής σύλληψης καθώς και των ημερομηνιών ή του εύρους ημερομηνιών εγκατάστασης των παγίδων μαζικής σύλληψης.
ε) Να διατηρούν φάκελο με τα φορολογικά παραστατικά αγοράς των παγίδων μαζικής σύλληψης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα αγροτεμάχια της δράσης κατά το έτος της αίτησης. Από τα φορολογικά παραστατικά πρέπει να
προκύπτει η συνολική ποσότητα των παγίδων μαζικής σύλληψης.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Ελαιώνες - 35 ευρώ το στρέμμα
Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά) - 17,5 ευρώ το στρέμμα
Την αντίθεσή τους στους υποχρεωτικούς στόχους μείωσης των φυτοπροστατευτικών σε εθνικό επίπεδο, τόνισαν οι υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που έγινε στις Βρυξέλλες, στις 25 Ιουλίου 2023. Ζήτησαν μάλιστα περισσότερη ευελιξία από την Κομισιόν για στην εφαρμογή αυτού του το μέτρου.
Οι υπουργοί συζήτησαν σχετικά με τη μελέτη της Επιτροπής που συμπληρώνει την εκτίμηση επιπτώσεων για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2023. Η μελέτη αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2022, με την οποία ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία για τη συμπλήρωση της υφιστάμενης εκτίμησης επιπτώσεων.
Ορισμένοι υπουργοί δήλωσαν ότι κάποια σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον αντίκτυπο της μείωσης των φυτοϋγειονομικών προϊόντων εξακολουθούν να λείπουν από τη μελέτη, ιδίως όσον αφορά την ποσοτική αξιολόγηση της πρότασης για κάθε κράτος μέλος.
Επιπλέον, οι υπουργοί επανέλαβαν την αντίθεσή τους στους υποχρεωτικούς στόχους μείωσης σε εθνικό επίπεδο και ζήτησαν ευελιξία που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες επιδόσεις του και τις ιδιαιτερότητές του προκειμένου να καθορίσει τους δικούς του στόχους μείωσης.
Πολλοί υπουργοί τόνισαν επίσης τις ανησυχίες τους όσον αφορά τον ορισμό των «ευαίσθητων τομέων», την περιορισμένη διαθεσιμότητα μη χημικών εναλλακτικών λύσεων αντί των φυτοφαρμάκων, τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και τη δυνητική αύξηση του διοικητικού φόρτου για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Παρά τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πληρότητα της μελέτης, η πλειονότητα των υπουργών ζήτησε να συζητηθεί λεπτομερώς η μελέτη σε τεχνικό επίπεδο και εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεχίσουν να εργάζονται εποικοδομητικά επί της πρότασης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του σημαντικού αυτού φακέλου πριν από το τέλος του νομοθετικού κύκλου.
Μετά τον τρύγο θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τυχόν αποζημιώσεις των αμπελουργών από τις προσβολές του περονόσπορου.
Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Παναγιωτόπολου, με θέμα: «Αποζημιώσεις και ενίσχυση των παραγωγών για τις πληγείσες από τον περονόσπορο αμπελοκαλλιέργειες».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως περονόσπορος συγκεκριμένα, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Ωστόσο, γνωρίζουμε μέσω των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ότι έχουν σημειωθεί εκτεταμένες προσβολές από περονόσπορο σε αμπελοκαλλιέργειες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, αλλά και η Μακεδονία.
Σήμερα, όμως, που συζητάμε δεν έχουμε την πλήρη εικόνα του φαινομένου καθώς αυτό εξελίσσεται και είμαστε υποχρεωμένοι να το παρακολουθούμε όπως και το κάνουμε.
Στο τέλος, λοιπόν, της καλλιεργητικής περιόδου θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί και τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσουμε, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες και για τα αμπέλια και για άλλες καλλιέργειες που εμφανίζουν ή θα εμφανίσουν προβλήματα. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο και μέσο που μας δίνει η εθνική και η ενωσιακή νομοθεσία».
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023, όπου τέθηκαν οι κύριες προτεραιότητες του επόμενου εξαμήνου για τη γεωργία και την αλιεία.
Από τα κυριότερα θέματα που συζητηθήκαν στο Συμβούλιο ήταν η ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων, η κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής, σχετικά με τον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε την ανάγκη για γρηγορότερα αντανακλαστικά της Ε.Ε σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή άλλα και σε νέους επιθετικούς κίνδυνους που παρουσιάζονται με αρνητικές συνέπειες σε αγρότες και σε παραγωγούς. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη όλων στόχων και δράσεων της ΕΕ και ειδικά στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως επεσήμανε ο Υπουργός, «για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα αυτές τις προκλήσεις, θα πρέπει να διασφαλίζονται, τόσο οι κατάλληλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής, όσο και η ικανότητα των κρατών μελών να αντιμετωπίζουν με ταχύ, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους».
Όσο για τη συμπληρωματική εκτενή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι ορισμένα σημεία χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις, κάτι το οποίο αναμένουμε να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς, δεν υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις αναφορικά με τις ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις του αντίκτυπου στα κράτη μέλη και τα τελικά συμπεράσματα είναι γενικά και μη στοιχειοθετημένα. Επίσης, ορισμένες καλλιέργειες για τις οποίες προκύπτει ότι θα επηρεαστούν αρνητικά, αφορούν ορισμένα πολύ σημαντικά ελληνικά γεωργικά προϊόντα, τόσο για την εγχώρια κατανάλωση όσο και για τις εξαγωγές της χώρας».
Για τον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές ο ΥπΑΑΤ σημείωσε πώς στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά και στο πλαίσιο του στόχου της επίτευξης της επισιτιστικής αυτονομίας της Ένωσης, χρειάζονται νέες καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Ταυτόχρονα μετέφερε στους Ευρωπαίους ομόλογούς του, την ανησυχία των Ελλήνων αγροτών για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, καθώς οι νέοι χαρακτήρες που δημιουργούνται με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προστατεύονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης: «Οι φυτικές ποικιλίες δεν προστατεύονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί και σε αυτή την περίπτωση. Είναι αναγκαία η αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, παράλληλα με την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα παλιά εργαλεία. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φυτοφαρμάκων, οι αγρότες χρειάζονται νέα εργαλεία».
Η νομοθετική ρύθμιση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών είναι απαραίτητη, καθώς μέσω ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου διευκολύνεται η έρευνα και η καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ κορωνίδα μιας υπεύθυνης προσέγγισης αποτελεί η αρχή της προφύλαξης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον.
Για τους Κανονισμούς σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης σημείωσε, πως «η Ευρώπη είναι η κορυφαία παραγωγός και εξαγωγέας πολλαπλασιαστικού υλικού παγκοσμίως και, είναι θετικό ότι διατηρούνται οι πυλώνες της επιτυχημένης υφιστάμενης νομοθεσίας. Σε ότι αφορά τη νέα απαίτηση περί τήρησης των όρων βιωσιμότητας για την εγγραφή ποικιλιών στη νομοθετική πρόταση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί με τέτοιο πρακτικό τρόπο που να μην οδηγεί σε έναν μάλλον ανεπιθύμητο περιορισμό της διαθεσιμότητας των βελτιωμένων ποικιλιών».
Στην πρόταση της Ρουμανίας με την υποστήριξη Ουγγαρίας, Πολωνίας για παρεκκλίσεις από τα πρότυπα της αιρεσιμότητας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε πώς χωρίς αμφιβολία, το τρέχον διάστημα οι γεωργοί της Ένωσης και ιδίως της χώρας μας, βάλλονται από πολλές και διαφορετικές αντιξοότητες, προσθέτωντας: «Συμφωνούμε, με τις ανησυχίες του κοινού εγγράφου με πρωτοβουλία της Ρουμανίας. Η παροχή ευελιξίας στους γεωργούς αυτή την περίοδο είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωσή τους. Η πρόταση για παρέκκλιση από την εφαρμογή των Προτύπων 7 και 8 και για το έτος 2024 θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζεται σημαντικά η περιβαλλοντική στόχευση της αιρεσιμότητας».
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών που παρουσιάστηκε σε αγροκτήματα των Γιαννιτσών, η οποία ακόμη κανείς δεν γνωρίζει που οφείλεται. Το πρόβλημα, που ξεκίνησε από πέρυσι αλλά επεκτάθηκε φέτος, έχει σαν αποτέλεσμα οι καρποί να είναι μη εμπορεύσιμοι αλλά ούτε να μπορούν να πάνε για χυμοποίηση.
«Μια άγνωστης μέχρι στιγμής ασθένεια εμφανίσθηκε σε αγροκτήματα ροδάκινων στην περιοχή του Κάμπου των Γιαννιτσών, προκαλώντας συμπτώματα που η έκταση και η ένταση αυτών δεν υπήρχαν έως το 2021, όπου και εντοπίσθηκε για πρώτη φορά», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, Γεωπόνος MSc Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Και προσθέτει: «Η ασθένεια κατά το πρώτο έτος εμφανίζει συμπτώματα παραμόρφωσης των καρπών σε βαθμό που δεν εμπορεύσιμοι ούτε για χυμοποίηση. Το δεύτερο έτος εμφανίζει έντονη οφθαλμόπτωση φυλλοφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών ενώ όσοι καρποί μείνουν επάνω στα δένδρα είναι παντελώς παραμορφωμένοι.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου, ενώ έχει εντοπισθεί και σε επιτραπέζιες ποικιλίες.
Η άγνωστη ασθένεια φαίνεται ότι επεκτείνεται ραγδαία, καθώς δεκάδες κτήματα πέριξ των πρώτων όπου εμφανίσθηκε, έχουν εμφανίσει συμπτώματα σε μία έκταση που μπορεί να ξεπερνάει τα 500 στρέμματα.
Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Πέλλας ενημερώθηκε άμεσα από τους τοπικούς Γεωπόνους μετά τις σχετικές απαντήσεις από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και δρώντας άμεσα προχωράει σε περεταίρω εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.
Ακόμη, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για κάποιο καινούργιο ιό ή συνδυασμό κάποιων παλαιότερων. Το σίγουρο είναι ότι πολλά κτήματα έχουν καταστραφεί φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Ταυτόχρονα, δεν είναι γνωστό αν το φαινόμενο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και αν θα συνεχίσει να επεκτείνεται με αυτή την ένταση.
Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέονται μεμονωμένοι παραμορφωμένοι καρποί σε άλλα κτήματα και άλλες περιοχές με την άγνωστη αυτή ασθένεια. Πολλές φορές παραμορφωμένοι καρποί εμφανίζονται από εντομολογικές προσβολές ή από κακή γονιμοποίηση στην άνθιση.
Τέλος, οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ζητούν από την πολιτεία να τους βοηθήσει άμεσα, καθώς έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, αφού τα ροδάκινα τους είναι πλέον άχρηστα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι πρόκειται για κάποια νέα ίωση η οποία θα απειλήσει την εγχώρια παραγωγή ροδακίνων».
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μας ανέφεραν ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να εξακριβωθεί αν είναι ιολογικό το πρόβλημα.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνει ότι η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2022/94).
Και προσθέτει: Όλες οι άδειες διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τη δραστική ουσία phosmet έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1 Νοεμβρίου 2022.
Σε συνέχεια της μη ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων αναθεωρήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1029, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους.
- Για τις επιτραπέζιες ελιές (κωδικός 0161030 στην ομάδα καρπών με βρώσιμο φλοιό́) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται στα 0,01 mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
- Για τις ελιές παραγωγής ελαιολάδου (κωδικός 0402010 στην ομάδα ελαιούχων καρπών) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται επίσης στα 0,01 mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και να ενημερωθούν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, τονίζει ότι λόγω των νέων πολύ χαμηλών τιμών αναφοράς (ARfD/ADI) της δραστικής ουσίας phosmet καθώς και της έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων του μεταβολίτη phosmet-oxon, μη συμμορφώσεις αγροτικών προϊόντων με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, μεταξύ άλλων ενεργειών (κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά κ.α.), δύναται να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.
Αρμόδιος φορέας ελέγχου είναι το τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, της Γεν. Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (έγγραφο υπ'αριθμ.7656/214113/6-7-23).
Με βάση τα πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες - προμηθευτές και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του παραγόμενου και διακινούμενου ελαιολάδου με τα νέα (μειωμένα) Μrls και να αποφευχθούν προβλήματα αποσύρσεων, κυρώσεων και επιστροφών σε όλες τις συναλλαγές, εντός και εκτός της χώρας μας.
Την σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας, οι οποίες θα μελετήσουν τα αίτια για την προσβολή της καλλιέργειας μηλιάς και αμπελιού αντιστοίχως, από μυκητολογικές ασθένειες, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης όρισε ως μέλη τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, εκπροσώπους καταστημάτων διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εκπροσώπους ομάδων παραγωγών.
Ειδικότερα, σχετικά με τις ζημιές στην παραγωγή μήλων, η αρμόδια Ομάδα Εργασίας θα μελετήσει την προσβολή της καλλιέργειας μηλιάς από τη μυκητολογική ασθένεια «φουζικλάδιο της μηλιάς», για την καλλιεργητική περίοδο 2023.
Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες αμπελιού, η αρμόδια Ομάδα Εργασίας θα μελετήσει την προσβολή τους από τη μυκητολογική ασθένεια «περονόσπορος της αμπέλου», για την καλλιεργητική περίοδο 2023.
Οι δύο Ομάδες Εργασίας θα διερευνήσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην εκτεταμένη προσβολή των δύο ειδών και θα προσδιορίσουν τον όγκο της απολεσθείσας παραγωγής, εξαιτίας των ασθενειών. Έργο των Ομάδων είναι επίσης η συλλογή και η διάθεση τεκμηριωμένων στοιχείων και δεδομένων, καθώς και η κατάθεση τεχνικής έκθεσης αναφορικά με τις δύο ασθένειες.
«Σε κάθε περίπτωση η γνώση είναι δύναμη. Γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους των ασθενειών, που πλήττουν τις παραγωγές μας, θα μπορούσαμε ίσως να προλάβουμε κάποιες από αυτές στο μέλλον», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, μετά την απόφαση για τη συγκρότηση των δύο Ομάδων Εργασίας.
Ως περιοχή έρευνας ορίζονται, για την αμπελοκαλλιέργεια ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης, ενώ για την καλλιέργεια μηλιάς η ΔΕ Βεγορίτιδας.
Για την υλοποίηση του έργου τους, οι δύο Ομάδες Εργασίας μπορούν να επικοινωνούν με παραγωγούς, να επισκέπτονται αγρούς και να συγκεντρώνουν τεκμήρια, όπως ημερολόγια αγρού με τις εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών κ.α. για την υποστήριξη της τεχνικής έκθεσης.
Οι Ομάδες Εργασίας είναι μη αμειβόμενες και η θητεία τους ορίζεται ως ετήσια με έναρξη στις 19/07/2023.
Υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων διέθετε το 35,3% των φορτίων φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία. Αυτό γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων INCOFRUIT - HELLAS επικαλούμενος στοιχεία του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).
Ειδικότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις από τις χώρες που το αποτελούν λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.
Η χώρα που παρουσίασε τις περισσότερες ειδοποιήσεις μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου 2023, 35,3% του συνόλου, ήταν η Τουρκία με 96 ειδοποιήσεις για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών του η ΕΕ.
Οι πιπεριές είναι το προϊόν της Τουρκίας που παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων (41 φορτία), που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της κοινότητας. Στην κατάταξη των τουρκικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια (28), τα μανταρίνια (10) και οι ντομάτες (6).
Την Τουρκία ακολουθεί η Αίγυπτος με 42, εκ των οποίων τα 30 αντιστοιχούσαν σε πορτοκάλια που εισάγονται από τη χώρα αυτή, 3 πιπεριές και άλλα 9 σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Η Ινδία ακολουθεί με 18 ειδοποιήσεις, ενώ στην συνέχεια είναι η Κένυα 15, η Σρι Λάνκα 13, η Κίνα και το Βιετνάμ με 7 καθεμία, το Μπαγκλαντές 6 και η Μαδαγασκάρη 5. Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις κατανέμονται σε συνολικά 32 χώρες που πούλησαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε κοινοτικές αγορές.
Η Βουλγαρία ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία. Αναμένουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον αριθμό με τις απορρίψεις φορτίων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, εισήγαγε από την Τουρκία 7.326 τόνους φρούτων και λαχανικών (αξίας 13,533 εκατ. ευρώ), με τους 1.100 τόνους να αντιστοιχούν σε κολοκυθάκια, 952 τόνους σε πιπεριές και γλυκοπιπεριές, 253 τόνους ντομάτας και 52 τόνους λεμόνια.