Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Να μην χρειάζονται ανανέωση τα πιστοποιητικά ψεκαστή ζητάνε οι Γεωπόνοι της Αργολίδας

27/11/2020 04:32 μμ
Επιστολή έστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας στον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις εξετάσεις που καλούνται να δώσουν ξανά οι αγρότες για την ανανέωση του Πιστοποιητικού Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.

Επιστολή έστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας στον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις εξετάσεις που καλούνται να δώσουν ξανά οι αγρότες για την ανανέωση του Πιστοποιητικού Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων (ΟΧΓΦ).

Ο Σύλλογος Γεωπόνων ζητά να μην χρειάζονται ανανέωση τα πιστοποιητικά ΟΧΓΦ που απέκτησαν μόλις πριν 5 χρόνια οι επαγγελματίες χρήστες, επισημαίνει τη σύγχυση που επικρατεί στους παραγωγούς σχετικά με τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών τους καθώς άλλα έχουν επταετή και άλλα πενταετή διάρκεια, και τα προβλήματα της διαδικασίας ανανέωσης με το κόστος να επιβαρύνει πάλι τους παραγωγούς.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κοδέλας, «η ισχύς της ΚΥΑ δεν εχει αναδρομική ισχύ και υπάρχει σύγχυση με όσους απέκτησαν το πιστοποιητικό μετά τις 21/9/2015. Επίσης οι αγρότες έδωσαν εξετάσεις πριν 5 χρόνια απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο. Δεν υπάρχει λόγος κάθε 5 χρόνια να δίνουν ξανά ξετάσεις για να απαντούν στα ίδια θέματα. Η διετή παράταση δεν μας καλύπτει. Εξαίρεση θα μπορεί να υπάρξει αν τα πιστοποιητικά έχουν ανακληθεί λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων στην κατοχή και χρήση γεωργικών φαρμάκων».

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Στις 21/9/2020 εκδόθηκε η ΚΥΑ με αριθμ.9269/246316/21-09-2020 με βάση την οποία η ισχύς των πιστοποιητικών γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων γίνεται επταετής. Όμως, σύμφωνα με την ΚΥΑ αλλά και με ενημέρωση που εκδόθηκε στις 22/9 από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, αυτή η απόφαση δεν περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες χρήστες αλλά μόνο όσους απέκτησαν το πιστοποιητικό μετά τις 21/9/2015.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στους αγρότες ενώ δημιουργεί επαγγελματίες χρήστες δύο ταχυτήτων όπου άλλων το πιστοποιητικό είχε πενταετή και άλλων επταετή διάρκεια. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα και στην συνταγογράφηση, για όσους δεν έχουν ανανεώσει το πιστοποιητικό.

Επιπλέον, επιλέχθηκε ως μέθοδος απόκτησης του πιστοποιητικού η επανάληψη όσων έγιναν το 2015. Δηλαδή, η απεύθυνση των επαγγελματιών χρηστών κυρίως σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα, με ένα κόστος μεγαλύτερο των 50 ευρώ να επιβαρύνει και πάλι τους παραγωγούς και συχνά με τυχόν αδιαφανείς διαδικασίες.

Μάλιστα, το παράλογο της διαδικασίας συνεχίζεται, καθώς οι παραγωγοί εξετάζονται στα ίδια ακριβώς θέματα στα οποία είχαν εξεταστεί επιτυχώς πριν 5 χρόνια!

Θεωρούμε, καταρχήν, πως η αύξηση διάρκειας ισχύος θα πρέπει να αφορά όλα τα πιστοποιητικά που έχουν ληφθεί και να μην υπάρχουν αστήριχτοι διαχωρισμοί.

Επιπλέον, ζητάμε αυτά τα πιστοποιητικά αρχικής κατάρτισης, που εξασφαλίζουν την απόκτηση των βασικών γνώσεων ορθολογικής και ασφαλούς χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό των επαγγελματιών χρηστών με γεωργικά φάρμακα, να μην χρειάζονται ανανέωση.

Εξαίρεση προφανώς θα αποτελούν όσα πιστοποιητικά έχουν ανακληθεί λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων στην κατοχή και χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση του συλλόγου μας που είναι η αποδέσμευση του ελέγχου κατοχής πιστοποιητικών Ο.Χ.Γ.Φ από την έκδοση της συνταγής ΦΠΠ.

Τέλος, είναι αναγκαία μια ουσιαστική διαβούλευση σχετικά με έναν άλλο τρόπο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών που θα πρέπει έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Α) Δεν θα μετακυλύει το κόστος στους παραγωγούς.

Β) Θα είναι πραγματικά χρήσιμη για τους επαγγελματίες χρήστες, συμβάλλοντας σε μια γεωργία αειφορική και ασφαλή για τους παραγωγούς και για το περιβάλλον.

Γ) Θα είναι ευέλικτη και προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων παραγωγών και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής υπαίθρου (αυξημένος μέσος όρος ηλικίας, μορφωτικό επίπεδο, απομακρυσμένες περιφέρειες και χωριά).

Βασικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος παρακολούθησης σεμιναρίων που θα οδηγούν σε απόκτηση κατάρτισης.

Σε αυτή την διαδικασία κεντρικό ρόλο θα πρέπει να έχει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, με τις κατάλληλες αλλαγές αλλά και την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών τόσο υλικοτεχνικά όσο και σε προσωπικό.

Παράλληλα, όπου απαιτείται, θα πρέπει να επιδιώκεται η συνεργασία των παραπάνω δομών και των πιστοποιημένων εκπαιδευτών με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών ή και με τους Δήμους ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή εγγύτητα, άρα και δυνατότητα πρόσβασης και συμμετοχής παραγωγών.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
27/03/2024 03:58 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.

Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα,

Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών - χρηστών ΦΠΠ.

Τέλος έχει σημασία να επισημάνουμε ότι τα κενά συσκευασίας των ΦΠΠ δεν είναι απλά πλαστικά αλλά εν δυνάμει τοξικά απόβλητα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον περιβάλλοντά χώρο απόθεσή τους αλλά και την δημόσια υγεία

Τελευταία νέα
26/03/2024 12:32 μμ

Πιο ώριμη από ποτέ αλλά ταυτόχρονα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε εμφανίζεται να είναι η μεταρυθμιστική πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος της «εκτός του κανονικού ωραρίου ανταποδοτικής εργασίας» των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε αναγνωρισθεί από τον πρώην Υπουργό κ.Γεωργαντά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου «Συστήματος Ελέγχων» εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών για τους Γεωτεχνικούς του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, μεταξύ του πρώην Υπουργού και αντιπροσωπείας των ελεγκτών, υπό την αιγίδα της ΠΕΓΔΥ και με ενέργειες του Προέδρου της, ενώ είχαν αποφασισθεί και τα πρώτα βήματα που έπρεπε να γίνουν ζητώντας, μάλιστα, και τη βοήθεια της ομάδας τεχνοκρατών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία γεωπόνων για να παρουσιάσει τα αναλυτικά βήματα της διαδικασίας, από την αρχική υποβολή της αίτησης του αιτούντος ελέγχου εκτός ωραρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Λίγο, όμως, η προκύρηξη των βουλευτικών εκλογών που συνέπεσε την περίοδο εκείνη καθώς και η προτεραιότητα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία στην επείγουσα ανασύνταξη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της έκδοσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εν λόγω οργανισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει πίσω το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη διευθέτηση της εκτός ωραρίου εργασίας των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων του Δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα με την καθυστέρηση που αποδόθηκε στους παραπάνω λόγους, παρατηρήθηκε στους κύκλους του Υπ.ΑΑΤ και μια αδράνεια στη σύνταξη του πολυαναμενόμενου νομοθετήματος για τους ελέγχους που διενεργούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κάποιους μήνες αργότερα μαθεύτηκε ότι η αδράνεια αυτή ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας παροχής (την περίοδο εκείνη) «ουσιαστικών νομοπαρασκευαστικών υπηρεσιών» στο αρμόδιο Υπουργείο. Δηλαδή, δεν μπόρεσε να βρεθεί ένας «νομοτέχνης», ένα «ειδικό μάτι» για να προχωρήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για ριζική αλλαγή του «καθεστώτος της πρόσθετης-ανταποδοτικής εργασίας εκτός ωραρίου» των γεωπόνων και κτηνιάτρων.

Σήμερα, αντιθέτως, υπάρχει μια συγκεκριμένη ουσιαστική νομοθετική πρόταση η οποία αφήνει πίσω όλα τα αναχρονιστικά – παρωχημένα χαρακτηριστικά του ισχύοντος, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2006 (άρθρο 14 ν.3460) και 2008 (άρθρο 27 ν.3698) αντίστοιχα, όταν δηλαδή συνέτρεχαν εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη Χώρα. Τα μεταρυθμιστικά στοιχεία και οι καινοτόμες αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία απαριθμούνται, για 1η φορά, όπως παρακάτω:

1. Εισάγονται νέα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το ύψος του καταβαλλόμενου, από τον ιδιώτη, πρόσθετου ανταποδοτικού τέλους και κατά συνέπεια ως προς την ανταπόδοση των τελών στους ελεγκτές (αμοιβή αποζημίωσης) αλλά και το μερίδιο υπέρ του Κράτους (μερίδιο ανταποδοτικότητας).

2. Έχουμε οριστική αποδέσμευση από τον, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «μπακαλίστικο» τρόπο της 24ωρης αποτίμησης των ελέγχων σε ώρες απασχόλησης και γίνεται μετάβαση σε μια απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού των πρόσθετων τελών ανά ελεγχόμενο φορτίο-παρτίδα και ανά πλήθος εκδοθέντων πιστοποιητικών εξαγωγής-εισαγωγής (σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πραγματικό όγκο διακίνησης), όπως ισχύει δηλαδή στα περισσότερα ευνομούμενα ΚΜ της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

3. Αίρεται η κατάφωρη αδικία της παροχής «δωρεάν εργασίας» από πλευράς ελεγκτών – δημοσίων λειτουργών λόγω υπέρβασης του πλαφόν (ανώτατου ορίου ελεγκτικής αμοιβής ανά μήνα), από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του μήνα σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων εκτός ωραρίου, είτε με κατάργηση του αντιπαραγωγικού αυτού μέτρου είτε με αναπροσαρμογή του ισχύοντος σήμερα ορίου των 37,5 πληρωτέων ωρών ανά μήνα και ανά ελεγκτή, σε επίπεδα τέτοια που να παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον διπλάσιων σε αριθμό πληρωτέων ελέγχων για κάθε επιθεωρητή-ελεγκτή (αναλόγως του όγκου διακίνησης), σε φορτία-εμπορεύματα που διακινούνται εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

4. Εισάγεται το μέτρο της χρέωσης ποινής καθυστέρησης στον αιτούντα τον έλεγχο εκτός ωραρίου όταν σημειώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων στις εγκαταστάσεις του λόγω δικής του υπαιτιότητας (πχ. καθυστέρηση φόρτωσης, αργοπωρημένη άφιξη, ανέτοιμο φορτίο, ελλειπή συνοδευτικά έγγραφα, μη πλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων θερμοκρασίας κατά τη διενέργεια ψυχρής μεταχείρισης σε φρούτα προς εξαγωγή, προβληματικό μέσο μεταφοράς κλπ.) Μια άλλη καινοτομία που έχει σχεδιαστεί αφορά στις αποζημιώσεις μετακίνησης (τέλη μετακίνησης για ελέγχους διευρημένου ωραρίου) οι οποίες θα υπάγονται σε διαβαθμισμένες χρεώσεις (πχ. 10, 20, 30 €) βάσει κλιμακωτών κατηγοριών με ξεχωριστό όριο ημερήσιας συνολικής διανυθείσας χιλιομετρικής αποστάσης για καθεμιά.

5. Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους εξαγωγείς - εισαγωγείς - διακινητές εμπορευμάτων, υποβολής έκτακτου ηλεκτρονικού αιτήματος πρότερης κοινοποίησης για φόρτωση ή άφιξη ή διέλευση φορτίου κυριότητάς τους την τελευταία στιγμή (last minute prior e-notification) που θα ισοδυναμεί με αίτημα γνωστοποίησης της ετοιμότητας για έλεγχο από τις αρχές ελέγχου, υπό τον όρο όμως να υφίσταται, αφενός ένα λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα αναγγελίας διακίνησης (πχ. Traces, ΜΕΝΟ, Πληροφοριακό σύστημα φυτοϋγείας) που να μπορεί να υποστηρίξει την on-line ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών στα σημεία εισόδου και εξόδου, και αφετέρου το αίτημα να υποβάλλεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την φυσική αναχώρηση ή άφιξη ή διέλευση των φορτίων.

6. Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της πρότασης νόμου για τους ελέγχους εκτός ωραρίου αρμοδιότητας του Υπ.ΑΑΤ η οποία προτάθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΓΔΥ, αφορά στην επέκταση των «ελέγχων διευρημένου ωραρίου» σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος του εν λόγω Υπουργείου, δηλαδή να μπορούν να γίνουν όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό), εφόσον για εμπορικούς πάντα λόγους υπάρχει η ανάγκη, προϊόντα της κατηγορίας αυτής, να διακινηθούν και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

7. Δεν θα μπορούσε, τέλος, να γίνεται μνεία σε μια μεταρυθμιστική πρόταση νόμου στηριζόμενη στην καινοτομία εφόσον παραμείνει, ως διαδικασία, η σύνταξη ονομαστικών και συγκεντρωτικών καταστάσεων σε φύλλα excel όπως και η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποια επισπεύδουσα υπηρεσία, ως σημείο εκκίνησης για την άκρως χρονοβόρα καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους γεωπόνους-κτηνιάτρους ελεγκτές. Διότι στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων θα πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από «αιτήσεις περί μή παραγραφής» των αποζημιώσεων μιας και αυτές καταβάλλονται σε χρονικό ορίζοντα που κατά κανόνα ξεπερνά τη διετία. Από τη στιγμή, όμως, που ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει την εκταμίευση χρηματικού ποσού σε φυσικά πρόσωπα μέσω του e-παραβόλου, ίσως θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο πληρωμών μέσω της υποβολής όλων των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων και τεκμηρίων ελέγχου, σε ένα είδος διαδικτυακής φόρμας που θα υποστηρίζεται από κάποια δημόσια Βάση Δεδομένων της ΑΑΔΕ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Υπουργείου Οικονομικών. Κάθε ελεγκτής γεωπόνος ή κτηνίατρος, θα συμπληρώνει την εν λόγω φόρμα μια φορά το μήνα, μέσω της διαλειτουργικότητας θα μεταφέρονται τα προαπαιτούμενα στοιχεία στον Φορέα και θα γίνεται η εκκαθάριση με επακόλουθη μεταφορά των χρηματικών ποσών αποζημίωσης (ελεγκτικής και μετακίνησης) στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης, επί του θέματος, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και υπηρεσιακών (Επισπεύδουσα Δ/νση) αλλά και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτή τη φορά, βέβαια, σύσσωμος ο κλάδος των Γεωτεχνικών της Χώρας ευελπιστεί ότι η προτεινόμενη μεταρύθμιση που την έχει τόσο πολύ ανάγκη το Ελληνικό Κρατικό Ελεγκτικό Σύστημα, δεν θα παραμείνει απλά μια ψευδαίσθηση αλλά θα μετουσιωθεί επιτέλους σε νόμο του Κράτους. Μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ελέγχων που δεν θα σταματούν καθόλου, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

Για να σταματήσει, επιτέλους, η χώρα μας να γίνεται αποδέκτης ρηματικών διακοινώσεων (verbal notes) από άλλες χώρες λόγω καθυστερήσεων στα υπό διαμετακόμιση φορτία (transit) που προορίζονται για αυτές αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν υποχρεωτικά σε κάποιο από τα σημεία εισόδου της Ελλάδας που είναι και σημείο εισόδου της ΕΕ ή προώθησης προς τρίτες χώρες. Καθυστερήσεις που οφείλονται σε λειτουργικά κενά από την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή από ελέγχους εκτός ωραρίου η οποία οδηγεί, μαθηματικά, σε παροχή δωρεάν εργασίας από τους ήδη ταλαιπωρημένους ελεγκτές, ή ακόμη στην απροθυμία νέων συναδέλφων να συμμετάσχουν σε ένα ασύμφορο σύστημα ελέγχων που λειτουργεί σε «μέρες και ώρες δύσκολες» και με τέτοια πενιχρή αμοιβή που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κυμαίνεται στα 5 €/ ώρα!!!!!! Ένα δίκαιο σύστημα ελέγχων προφάνως και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.

Για να δούμε, επιτέλους, και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κρήτης που χρόνια τώρα απέχουν από ελέγχους εκτός ωραρίου (όχι αδικαιολόγητα), να δραστηριοποιούνται εκ νέου με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του εξαγωγικού εμπορίου του γνωστού «Κρητικού θησαυρού» που φέρει το όνομα κρητικά νωπά οπωρ/κά. Ή ακόμη τις αντίστοιχες της μεγαλύτερης πληθυσμιακά Περιφέρειας της Χώρας, της Αττικής η οποία με τόσα σημαντικά σημεία εισόδου που διαθέτει (Λιμάνι Πειραιά, Λαυρίου, Αερολιμένα Ε. Βενιζέλος κλπ), μόνο θετικά οφέλη θα έχει να προσφέρει σε καίρια ζητήματα όπως η ομαλή τροφοδοσία της Χώρας, η συγκράτηση των τιμών μέσω της εγγυημένης πληρότητας ροής βασικών επισιτιστικών αγαθών αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και του κύματος ακρίβειας, απλά και μόνο με την αλλαγή στρατηγικής των ελεγκτικών υπηρεσιών της και τη συμμετοχή τους σε ελέγχους διευρυμένου ωραρίου.

Θα μιλάμε πλέον για νέες προοπτικές από την πρόσθετη ώθηση που προσδίδουν οι επιπλέον ελέγχοι στην εθνική μας οικονομία καθώς όσο περισσότερα φορτία διακινούνται υπό κρατικό έλεγχο στα στάδια της εξαγωγής και εισαγωγής, τόσο περισσότερα βασικά και πρόσθετα τέλη ελέγχου θα εισπράττονται και θα καταλήγουν στα ταμεία του Κράτους. Κατά συνέπεια, είναι προς το δημόσιο συμφέρον η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος του κύκλου εργασιών από την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γεωπονικών και κτηνιατρικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων και αγροεφοδίων (αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ), τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εν αναμονή, λοιπών, των εξελίξεων για το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος των ανταποδοτικών ελέγχων εκτός ωραρίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τον Αγρότυπο ΑΕ και τα στελέχη του, για τη διαρκή στήριξή τους στην ανάδειξη της θέσης των Γεωτεχνικών για δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου ελέγχων εκτός ωραρίου.

Αναστάσιος Γεωργιάδης
Δρ. Γεωπόνος
ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών

26/03/2024 10:56 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Πρόκειται για 5 ημεδαπούς άνδρες και 2 αλλοδαπούς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, ένα φορτηγό και τρία οχήματα

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, συνελήφθησαν 7 μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με στόχο την παράνομη εισαγωγή στη χώρα λαθραίων γεωργικών φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 23 Μαρτίου 2024 το βράδυ, σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα – που επέβαιναν οι 2 αλλοδαποί άνδρες – σε δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα – που επέβαιναν οι 4 από τους ημεδαπούς άνδρες – οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Ο πέμπτος ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. όχημα, εποπτεύοντας τον χώρο και στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και στα άλλα 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν, όπως απαιτείται, ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν καταβλήθηκαν γι’ αυτά οι νόμιμοι φόροι και δασμοί. Στην κατοχή των 2 ημεδαπών ανδρών και του ενός αλλοδαπού άνδρα βρέθηκε συνολικά και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 5.065 ευρώ.

Επίσης κατασχέθηκαν και τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

07/03/2024 11:56 πμ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, γνωστός και ως φυτοϋγειονομικός νόμος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής και επιβολής του κανονισμού.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:
βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών

Οι δύο συννομοθέτες βελτίωσαν περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής προβλέποντας τη δημιουργία μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης .
Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαφορετικές ειδικότητες στον τομέα της φυτοϋγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούν να βοηθούν σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία στις συνοριακές τρίτες χώρες σε περίπτωση εστιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΕ, εάν αυτό ζητηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Πολυετή προγράμματα ερευνών

Προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών , τα οποία θα πρέπει τώρα να θεσπιστούν για περίοδο πέντε έως δέκα ετών , αντί για την τρέχουσα περίοδο πέντε έως επτά ετών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρμόδιες αρχές.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν ανάλογα με τη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Διαβατήρια φυτών

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτικό διαβατήριο φυσικώς προσαρτημένο σε αυτά επειδή, για παράδειγμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους, που θα καθιστούσαν αδύνατη την προσκόλληση ή πολύ δύσκολο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.
Αυτή η αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες βασίζεται στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής οι φορείς εκμετάλλευσης στην εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 είναι επί του παρόντος το βασικό νομικό πλαίσιο για τη φυτοϋγειονομική πολιτική της ΕΕ . Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων φυτικών παρασίτων (τα λεγόμενα «Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και στην καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

06/03/2024 09:47 πμ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, έστω και με καθυστέρηση τριών σχεδόν χρόνων, «χαιρετίζουμε» την ανάληψη πρωτοβουλίας από την νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να επαναφέρει το Νομοσχέδιο - που είχε επεξεργαστεί προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και να δημιουργήσει πλαίσιο για την θωράκιση της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή, επιτέλους, σοβαρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν συστηματικά την νομοθεσία, λειτουργώντας με αθέμιτες πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, δυσφημίζοντας ταυτόχρονα εμβληματικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Μηχανισμού, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό και αναπροσαρμογή ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς με ευέλικτο και ενιαίο τρόπο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων που έχουν μεταβάλει ένα βασικό Υπουργείο, σε Φορέα Διαχείρισης Αγροτικών Επιδοτήσεων και μέτρων, αγνοώντας το κομμάτι του τροφίμου.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, το οποίο πρακτικά αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα δύο Κανονισμών, κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται εκείνης της τόλμης και της βούλησης να αλλάξει ριζικά πράγματα και καταστάσεις. Θεσπίζει ξεχωριστό κυρωτικό πλαίσιο και ξεχωριστή διαδικασία διαχείρισης των παραβάσεων για μια κατηγορία τροφίμων, διαχωρίζοντάς τα, χωρίς εμφανή λόγο, από τον υφιστάμενο κυρωτικό Νόμο (Ν. 4235/2014) με τον οποίο διαχειρίζονται όλες οι παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, ενώ θα μπορούσε να τον συμπληρώσει και για λόγους απλοποίησης της Νομοθεσίας.

Επίσης δηλώνουμε αντίθετοι στις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 «Ελεγκτικά όργανα» σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει επιμέρους καθήκοντα που αφορούν στην διενέργεια ελέγχων σε ένα ή περισσότερα Εξουσιοδοτημένα Πρόσωπα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εντάσσοντάς τα με ειδικό κωδικό αριθμό σε σχετικό μητρώο που τηρεί.

Η πράξη έχει καταδείξει ότι η αξιοπιστία των ελέγχων, η προστασία της Δημόσια Υγείας, του καταναλωτή και της Αγροτικής Οικονομίας διασφαλίζεται μόνο από τους επίσημους ελέγχους που διενεργούν οι Γεωτεχνικοί των Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων.

Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, πρόδηλη είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατακερματισμένου Ελεγκτικού Μηχανισμού με απαλοιφή των αρμοδιοτήτων που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την παραβατικότητα και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει και στην πράξη την αξία των Γεωτεχνικών Ελεγκτών που καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους εργάζονται και εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακα.

Η αναγνώριση θα υπάρξει τηρώντας, μεταξύ άλλων την υπόσχεση να χορηγηθεί ελεγκτική αποζημίωση σε όσους ασκούν αυτά τα ελεγκτικά καθήκοντα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την προηγούμενη και πρώτη Νομοθετική πρωτοβουλία της νυν πολιτικής ηγεσίας (Ν. 5087/2024) αν και με αυτήν αναγνώρισε την σπουδαιότητα άλλων ελέγχων, ελπίζουμε μη υποβαθμίζοντας τους ελέγχους των Συναδέλφων μας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός έχει την ικανότητα να βρίσκει τις πηγές χρηματοδότησης όταν πραγματικά το θέλει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «….Διατάξεις για τα Ελεγκτικά Όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών» θα φροντίσει έμπρακτα και για την αναγνώριση του παρεχομένου έργου των Συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία μας είναι υπέρμαχη την ενίσχυσης του Ελεγκτικού έργου για την προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τους Έλληνες αγρότες. Είναι προφανές όμως ότι σε κάθε επιτυχία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές είναι οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Πολιτική ηγεσία λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων και να μην εφαρμόσει τη γνωστή τακτική της παραπομπής των στις καλένδες γιατί τότε θα είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

23/02/2024 01:41 μμ

Την ένταξη της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα με επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στέλνει αιτιολογημένο αίτημα ένταξης της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών για τους παρακάτω λόγους:

Η Σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, χρησιμοποιούμενο κυρίως στην κτηνοτροφία. Η άσκηση πετυχημένης κτηνοτροφίας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από σόγια εισαγόμενη από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και λιγότερο από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια στην Ε.Ε. για αυτό το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ καλλιεργείται κυρίως γενετικώς τροποποιημένη Σόγια με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη χώρα μας οι λίγες καλλιεργούμενες εκτάσεις σόγιας προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου με κατεύθυνση στην παραγωγή βιοντίζελ.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση μας από εισαγόμενες ζωοτροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας καθιστά την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας προβληματική λόγω των αυξητικών τάσεων στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εντείνονται σε περιόδους κρίσεων, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την αυτάρκεια της χώρας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σόγιας (>39% σε σύγκριση με αυτήν των εγχώριων ψυχανθών (21%-29%), αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας της σε αμινοξέα καθιστούν την καλλιέργεια αυτή υψηλής σημαντικότητας όχι μόνο για την κτηνοτροφία.

Η ιδιότητα της σόγιας ως ψυχανθές να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και να εμπλουτίζει συγχρόνως το έδαφος με αυτό, την καθιστά μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε αζωτούχο λίπανση και παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική καλλιέργεια σε προγράμματα αμειψισποράς ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σε σχέση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητες που αυτή επιβάλλει (ΚΓΠΚ 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη»). Παράλληλα συντελεί και στον στόχο μείωσης των λιπασμάτων στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή του Παραρτήματος μας, με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής Σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την Μηδική, τον Βίκο κλπ.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή αιτιολογώντας την παροχή της συγκεκριμένης ενίσχυσης με τα παρακάτω:

«Η αύξηση των εκτάσεων με πρωτεϊνούχα φυτά αποτελεί εθνική επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους (μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ζωοτροφών από τρίτες χώρες).

Πρόκειται για συνδεδεμένες ενισχύσεις σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας (economic sustainability), όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (environmental sustainability) των εκμεταλλεύσεων που τις καλλιεργούν. Οι καλλιέργειες αυτές είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους.

Οι πρωτεϊνούχες αυτές καλλιέργειες προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλοντας έτσι και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας, με μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, με μείωση της εξάρτησης της διατροφής των ζώων από εισαγόμενες – από τρίτες χώρες – πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, βελτίωση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων (economic sustainability) και συνακόλουθα στην παραμονή κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο (social sustainability).

Τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές καλλιέργειες, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους».

Όμως στα Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή του Σ.Σ. Κ.Α.Π. 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον Βικό, το Λούπινο, το Ρόβη, το κτηνοτροφικό Μπιζέλι, Λαθούρι, Ρεβύθι και Κουκί. Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται έχει αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η Κτηνοτροφική Σόγια.

Στον πίνακα θα δείτε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην χώρα μας ανάλογα την χρήση (πατήστε εδώ)

21/02/2024 04:22 μμ

Το ΓΕΩΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Σας ενημερώνουμε πως από τις αρχές του έτους έχουμε διαπιστώσει πως κύκλωμα απατεώνων επικοινωνούν τηλεφωνικά με προμηθευτές μας και τους ζητούν, έχοντας αντλήσει στοιχεία των τιμολογίων από την Διαύγεια, να τους μεταφέρουν ποσά σε λογαριασμό τους αν θέλουν να πληρωθούν.

Επικαλούνται το όνομα του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κου Σάββα Ρέννα για να τους παραπλανήσουν.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ουδέποτε ΔΕΝ θα ζητήσει τέτοιου είδους συναλλαγές τηλεφωνικά από τους προμηθευτές τους, ενώ φροντίζει να τηρεί όλες τις αρχές που διέπουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

16/02/2024 09:41 πμ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πάντα δίπλα στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Και προσθέτει: Ο πρωτογενής τομέας, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του εθνικού και κοινωνικού ιστού, αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Η κλιμακούμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ δυσχεραίνουν, όπως αποδεικνύεται, την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ευρώπη.

Ως εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ, εδώ και χρόνια διεκδικούμε την βελτιστοποίηση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, την χρηματοδότηση του από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, την στελέχωση του ΕΛΓΑ με νέες προσλήψεις, προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.

Δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους στη διεκδίκηση και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

13/02/2024 10:02 πμ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το έντομο αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥπΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ). Αφού οι παραγωγοί πάρουν την αίτηση θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στη ΔΑΟΚ της περιοχής τους.

Δράση από Eνιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Στο μεταξύ στα πλαίσια του σχεδιασμού για την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (9/2/2024), σύσκεψη με τους γεωτεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Έγινε ανάλυση των ισχύουσας κατάστασης σε επιμέρους ζητήματα και ως συμπέρασμα της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι «η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται ως προϋπόθεση για να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας».

Ως Αγροτικός φορέας καλούμε όλους τους παραγωγούς καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας, χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που διακινούν τα παραπάνω προϊόντα εκτός Κρήτης να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου ώστε να γίνει η σύνταξη της αίτησης για την εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ/νση Αγρ. Αν/ξης & Κτην/κής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) Λασιθίου / Τμήμα Ιεράπετρας και σκοπό έχει την επίσπευση της διαδικασίας ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων τους».

09/02/2024 12:36 μμ

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, μίλησε, την Πέμπτη (08/02), στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το σχεδίου νόμου του ΥπΑΑΤ, με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Όπως τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στις αμοιβές των ελεγκτών, αντί να επιβραβεύσει τα «διαμάντια» τους Γεωτεχνικούς - όπως μας αποκαλεί ο ίδιος ο υπουργός ΑΑΤ - ικανοποιεί το 1% των Οικονομικών Υπαλλήλων του Υπουργείου, για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, αφού για παράδειγμα «ξεπλένουν» τα χάλια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα Άρθρα 40 και 41 του νομοσχεδίου και δήλωσε τα εξής:

Άρθρο 40
Από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι σήμερα ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθημερινά αναφέρεται στην τεράστια προσπάθεια των Γεωτεχνικών που τον βοηθάνε να αναστήσουν την Θεσσαλία, τον Έβρο, τη Ρόδο και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα στη συνάντηση που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2023 αναφέρθηκε με λόγια εκτίμησης και σεβασμού στους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που ούτε εγώ δεν έχω εκφράσει όλα τα 25 συνεχή χρόνια που με τιμούν με την ψήφο τους. Στην πράξη όμως τι διαφαίνεται;
Αντί να επιβραβεύσει τα «διαμάντια» τους Γεωτεχνικούς όπως μας αποκαλεί, ικανοποιεί το 1% των Οικονομικών Υπαλλήλων του Υπουργείου για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, αφού για παράδειγμα «ξεπλένουν» τα χάλια του ΟΠΕΚΕΠΕ, απέναντι στους Γεωτεχνικούς.
Σημειωτέον, ότι το 2000 που ιδρύθηκε ο Οργανισμός είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο της σημερινής κατάληξής του.
Εμείς οι Γεωτεχνικοί τι είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό στη συνάντηση που είχαμε; Η χορήγηση του ελεγκτικού επιδόματος να επεκταθεί σε όλους τους Γεωτεχνικούς που ασχολούνται με τους επισήμους ελέγχους. Τα χρήματα μάλιστα για την πληρωμή του ελεγκτικού επιδόματος των Γεωτεχνικών, δεν θα βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό όπως αυτά που χορηγούνται με το άρθρο 40 του Σχεδίου Νόμου, αλλά προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των επιθεωρήσεων τα οποία είναι νομοθετημένα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΚΑΝ 2017/625), εισπράττονται κανονικά και δεν αποδίδονται στους δικαιούχους που είναι οι Γεωτεχνικοί.
Δηλαδή, πληρώνουν οι ελεγχόμενοι με βάση υποχρεωτική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για να αμείβεται ο ελεγκτής και δεν υλοποιείται στη Χώρα μας σε αντίθεση με άλλα ΚράτηΜέλη. Ενώ ο Υπουργός θα μπορούσε το ελεγκτικό επίδομα των Γεωτεχνικών να το θεσμοθετήσει χωρίς να ρωτήσει ούτε τον Υπουργό Οικονομικών, δεν το κάνει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γεωτεχνικό πόρο που είχε κατατεθεί στη Βουλή και δεν ψηφίστηκε λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Σημειώνουμε ότι ενώ στον πυρήνα του Σχεδίου Νόμου υπάρχουν διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα για έκτακτες ανάγκες και καταστροφές με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, όπου οι Γεωτεχνικοί εργάστηκαν κατά γενική ομολογία, και της Κυβέρνησης, καλύτερα και από τις ειδικές δυνάμεις και ενώ σε όσους προσέφεραν στις πρόσφατες κρίσεις, όπως οι Πυροσβέστες και οι Υγειονομικοί, δόθηκε προτεραιότητα στη χορήγηση του ανθυγιεινού και πολύ σωστά, δεν βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση και στους Γεωτεχνικούς και δη στους Κτηνιάτρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με τους Υγειονομικούς βάσει του πρόσφατου πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής που όρισε η Κυβέρνηση, την οποία περιμέναμε ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας. Επισημαίνουμε ότι δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κάποια Νομοθετική πρωτοβουλία για τη χορήγηση του ανθυγιεινού, είναι όλα έτοιμα. Μόνο η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης χρειάζεται.

Άρθρο 41
Σε συνέχεια του άρθρου 40 για την πληρωμή των δεδουλευμένων των Γεωτεχνικών που περιλαμβάνει οφειλές του κράτους μόνο για δύο χρόνια ενώ υπάρχουν οφειλές στους Γεωτεχνικούς από το 2016, συνεχίζεται η ίδια τακτική με ad-hoc Νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησης των ανταποδοτικών τελών, ενώ έχουμε προτείνει από το 2013 συγκεκριμένη απλουστευμένη διαδικασία πληρωμής, σύμφωνη με το ισχύον Νομικό πλαίσιο που η ίδια η τρόικα συμφώνησε, δηλαδή εκεί που εισπράττονται εκεί και να αποδίδονται, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για διακριτική μεταχείριση αφού ισχύει το ίδιο λεπτομερές Νομικό πλαίσιο σε όλη τη Χώρα. Γιατί όμως δεν απλουστεύεται η διαδικασία; Γιατί πρέπει να εμφανίζονται στο ταμείο πλεονάσματα στα χαρτιά.

07/02/2024 01:12 μμ

Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.

Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.

Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.

06/02/2024 03:02 μμ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) ότι αύριο θα προτείνει στο Σώμα των Επιτρόπων την απόσυρση του Κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων («SUR»).

Αυτό σημαίνει ότι αποσύρει την πρότασή της για μείωσης της χρήσης κατά 50% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους από την COPA-COGECA.

Την απόφαση αυτή αναγκάστηκε να πάρει η Κομισιόν υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν και τους νέους κανονισμούς της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ.

Στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αυξημένο κόστος λόγω της «Πράσινης Συμφωνίας» και για τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ, ενώ ζητούν μείωση των φόρων.

Αγανακτισμένοι αγρότες στο Βέλγιο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τις οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου, που συνδέει το Μάαστριχτ με τη Λιέγη, για να διαμαρτυρηθούν για την πράσινη πολιτική της ΕΕ.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχίζει να εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στην συνάντηση που είχε με την COPA-COGECA, στην οποία συμμετείχε και η ισπανική ASAJA.

Εμείς οι αγρότες είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, γιατί μας κοστίζουν χρήματα και κόπο. Αλλά αν μας αφαιρέσουν μια δραστική θα πρέπει να μας δώσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι όπως ήθελαν να επιβάλλουν την μείωση των φυτοπροστατευτικών το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν η μείωση της παραγωγής τροφίμων».

02/02/2024 06:49 μμ

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις δηλώσεις των αγροτών της χώρας τους, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν πλεονέκτημα στην ΕΕ, καθώς «υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά ποιοτικά πρότυπα και έτσι μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος».

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δίκαιο γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία και έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρώην Γαλλίδας υπουργού, Ségolène Royal, η οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι μη βρώσιμα» και «δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικά».

Μάλιστα οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνησή τους να κάνει φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ισπανία.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, απέρριψε τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, επαινώντας την ισπανική παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών όμως ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις από τις ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει «μια δυναμική υπεράσπιση του ισπανικού αγροτικού τομέα ενόψει των πρόσφατων και συνεχών επιθέσεων από τη Γαλλία.

Εκφράζουμε την βαθιά της ανησυχία και διαφωνία με τη συνεχή και αυξανόμενη αδικαιολόγητη κριτική που έρχεται από τη Γαλλία προς τον Ισπανικό αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του Gabriel Attal και της Ségolène Royal, χωρίς καμία αποδεικτική βάση, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για απάντηση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γεωργία στην Ισπανία χαρακτηριζόταν πάντα από την αυστηρή τήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την αριστεία τους. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίας όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια των Ισπανών παραγωγών.

Είναι ζωτικής σημασίας ο πρόεδρος κ. Sánchez και η κυβέρνησή του να προστατεύσουν τον εθνικό αγροτικό τομέα και να αντικρούσουν αυτές τις κατηγορίες με ισχυρά επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία».

23/01/2024 03:00 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Το έντομο αυτό θεωρείται εξαιρετικά καταστρεπτικό σε καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, αλλά και σε πολλές άλλες καθώς ο αριθμός των φυτών που προσβάλλει ξεπερνά τα 350. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του είναι ότι μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά μπορεί να διανύσει 250 χιλιόμετρα σε μία ημέρα κατά τη μετανάστευσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός της περιοχής καταγωγής του (βλ. Αμερική) και συγκεκριμένα στη Δ. Αφρική το 2016 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και στην Αυστραλία.

Πρωταρχικός στόχος της Ημερίδας ήταν μετά την πρόσφατη πρώτη καταγραφή του εντόμου σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωσή του, την επικινδυνότητά του, την αντιμετώπισή του αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Στην ημερίδα το παρόν έδωσε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Τσακουμάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ (Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας) και Μέλος του ΔΣ του ΓΠΑ κα Φραντζέσκα Υδραίου.

Οι ομιλητές ήταν ο Δρ Παπαχρήστος Δημήτριος, Τακτικός Ερευνητής Αʹ από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ και ο Kαθηγητής του ΓΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ Βόντας Ιωάννης. Ο Δρ Δ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην μορφολογία και διάκριση των προνυμφών και των ενηλίκων του εντόμου και στην πρώτη καταγραφή του αλλά και την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη βιολογία του εντόμου, στις πιθανές περιοχές εγκατάστασής του στην Ελλάδα (π.χ. την Κρήτη, κ.α. παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) ή παροδικής εμφάνισής του, και στα μέτρα αντιμετώπισης με έμφαση στις καλλιεργητικές πρακτικές και στη βιολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρ. Αραμπατζής που ανέλυσε την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη σημασία του προγράμματος επισκοπήσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εχθρών και ασθενειών. Κατόπιν αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. μετά την εμφάνιση του Spodoptera frugiperda σε μια περιοχή, τον καθορισμό οριοθετημένων περιοχών, τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών από τις οριοθετημένες ζώνες και την ενημέρωση του κοινού. Ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Ι. Βόντα σχετικά με τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του S. frugiperda σε διάφορες ομάδες εντομοκτόνων και με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων από σημαντικό αριθμό δειγμάτων ενήλικων του S. frugiperda που συλλέχθηκαν από φερομονικές παγίδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα έντομα που βρέθηκαν στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε βασικές κατηγορίες εντομοκτόνων, ωστόσο είχαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στο βάκιλλο της Θουριγγίας (Bt).

Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα είδη φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από το έντομο στη χώρα μας, στην ικανότητα του S. frugiperda να μετακινείται και να μεταναστεύει, στα μέτρα αντιμετώπισης, στη σχετικά μειωμένη εκλεκτικότητα των φερομονών του, στην ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα Λεπιδόπτερα, ότι δηλαδή έχει ανθεκτικότητα στο Bt και όχι σε άλλα εντομοκτόνα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε αραβόσιτο, τομάτα και βαμβάκι. Επίσης, αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωση της (άμεσης) εφαρμογής των μέτρων ελέγχου διασποράς του εντόμου και τέλος, της ανάγκης για οργάνωση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, Πρόεδρο του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, τον Δρ Αντώνιο Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή ΓΠΑ, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, την κα Σοφία Δερβίσογλου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ και την κα Ζωή Θάνου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, το ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας.

H Ημερίδα είναι διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο YouTube

17/01/2024 01:45 μμ

Ακολουθεί δελτίο τύπου της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 συνάντηση στην Διαχειριστική Αρχή με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κο Παπαγιαννίδη και Υπηρεσιακούς Παράγοντες. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Κακαβάς και Ταμίας του Δ.Σ. και Mέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Σ. Λαμπρόπουλος.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το πρόβλημα που υφίσταται σε πολλές Περιφέρειες όπου τα Mέλη του Mητρώου Aξιολογητών μέτρων νέων Aγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης καθυστέρησαν να πληρωθούν ή δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Για τον λόγο αυτό κλήθηκε από την Ομοσπονδία στην συνάντηση και ο Συνάδελφος Δ. Μητρόπουλος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν τρόποι για να διευθετηθούν τα εμπόδια στις πληρωμές των Αξιολογητών και ο Γενικός Γραμματέας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε πρόταση για τον εξορθολογισμό και την τυποποίηση της διαδικασίας πληρωμών, κάτι στο οποίο θα συμβάλει και η Ομοσπονδία.

Στην συνέχεια διεξήχθη στην έδρα της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. συνάντηση της Ομοσπονδίας στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος Ν. Κακαβάς και ο Ταμίας Σ. Λαμπρόπουλος με θέμα τον συντονισμό ενεργειών για την οργάνωση κλαδικών κινητοποιήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική ολιγωρία στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Μπόκαρης, το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Δ.Υ Κ. Μπέσης, η Πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. Β. Ζαφειροπούλου, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ι.Δ. Δ. Βάτσος και ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Λ. Δρεπανιάς και Κ. Γιαννούλια. Αποφασίστηκε να σταλεί το προσεχές διάστημα στην Ομοσπονδία το πλαίσιο προτάσεων των Σωματείων για την περαιτέρω οργάνωση της κινητοποίησης.

15/01/2024 01:41 μμ

Την Τετάρτη (10/1/2024) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΓΕΩΤΕΕ.

Στην αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤΕΕ συμμετείχαν οι κ.κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης Πρόεδρος, Ε. Σπυρίδης Β’ Αντιπρόεδρος, Ν. Μπόκαρη Ταμίας, Π. Παράσχος Οργανωτικός γραμματέας και τα μέλη Ρ. Γιοβαννόπουλο, Δ. Γκούτη, B. Δελησταμάτη, Θ. Κουρεμπέ, Γ. Κυριάκη και Μ. Χριστόπουλο.

Στη συνάντηση αρχικά έγινε ενημέρωση του κ. Υπουργού για τους επιστημονικούς κλάδους που εκπροσωπεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και των αριθμό των μελών του ανά κλάδο και στη συνέχεια υποβλήθηκε υπόμνημα με κρίσιμα θέματα γεωτεχνικού ενδιαφέροντος που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού, τα οποία αποτέλεσαν και τη βάση της συζήτησης.

Αρχικά συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα της αδειοδότησης των υφιστάμενων υδροληψιών και επισημάνθηκε το πρόβλημα των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση, διεκπεραίωση και έκδοση των σχετικών αδειών, οι οποίες οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο κ. Σπυρίδης, αφού τόνισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, ανέπτυξε την πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την άμεση δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδροληψιών (Η.Σ.Α.Υ.). Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι είναι γνώστης του προβλήματος, επισήμανε ότι στις παρούσες συνθήκες ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων υδροληψιών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αδειοδοτημένων και δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα των επομένων μηνών. Στη συνέχεια συζητήθηκαν τρόποι που θα συσχετίζουν την αδειοδότηση των υδροληψιών με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών χρήσης του αρδευτικού νερού, προκειμένου να δοθούν κίνητρα που θα συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της επαναφοράς της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και η ανάγκη κατάργησης των σχετικών προβλέψεων του άρθρου 172 του Ν. 4951/2022 και της υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ/80171/18/4-8-2022 εγκυκλίου, με τις οποίες η πολιτεία απεμπολεί επί της ουσίας τον έλεγχο και την έγκριση των ΜΓΚ, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ανάδειξη των γεωλογικών κινδύνων σε μια προς πολεοδόμηση περιοχή και συνεισφέρουν καθοριστικά στην ασφάλεια του δομημένου περιβάλλοντος. Οι κ.κ. Σπυρίδης και Γκούτης ανέπτυξαν το θέμα στον Υπουργό και τον ενημέρωσαν ότι έχει γίνει προσφυγή για αυτό. Ο κ. Υπουργός κατανόησε τα προβλήματα που δημιουργούνται και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες θα μεριμνήσει για την διευθέτησή του, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν επιθυμεί να έχει δικαστικές διαφορές με θεσμικούς συμβούλους του.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος της προστασίας της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας κατά την οποία ο κ. Γαρδικιώτης τόνισε την ανάγκη να επανεξεταστεί το καθεστώς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γεωργικές εκτάσεις. Η έκταση στην οποία εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά να μην υπερβαίνει το 10 % της έκτασης του γεωτεμαχίου. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε με ποσοτικά στοιχεία στη δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας, που σχετίζεται με πληθώρα δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές εκτάσεις που προβλέπεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά είναι πολύ μικρότερες από το 1/20 των εκτάσεων που έχουν ήδη σταματήσει να καλλιεργούνται. Τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αύξησης των καλλιεργειών και ενέταξε σε αυτές την προώθηση των agrivoltaics, η χρήση των οποίων θα επιφέρει συμπληρωματικό εισόδημα, θα ενθαρρύνει την ενασχόληση με την γεωργία και τελικά θα συμβάλλει στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο κ. Παράσχος επισήμανε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός είναι απολύτως αληθή, ωστόσο στο θέμα της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εκτός από τους ποσοτικά στοιχεία θα πρέπει να εκτιμηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκτάσεων που απομακρύνονται από τη γεωργία και να γίνει προσπάθεια να προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο κ. Γαρδικιώτης επισήμανε ότι πριν την προώθηση των agrivoltaics είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και διενέργεια πειραμάτων, που θα διερευνήσουν τη συμβατότητα της εφαρμογής τους με τις ποικιλίες και τα είδη των καλλιεργειών της χώρας μας και θα υποδείξουν τον τρόπο εφαρμογής τους. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να συζητηθούν ο σχεδιασμός της προώθησης των αγροβολταϊκών και η προώθηση χρήσεων γης για φωτοβολταϊκά και κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη φυτοφρακτών στα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει ήδη θεσπιστεί.

Στη συνέχεια ο κ. Μπόκαρης ανέπτυξε ζητήματα που αφορούν την ανάγκη στελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις απολαβές των υπαλλήλων. Ο κ. Υπουργός ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της καθιέρωσης του συστήματος χορήγησης bonus στους δημοσίους υπαλλήλους που σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την επίτευξη των στόχων του φορέα. Οι κ.κ. Μπόκαρης και Παράσχος αναφέρθηκαν στο προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος και ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος bonus χρειάζεται χρόνο, προϋποθέτει την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και θεώρησε αναγκαία την βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων για την επιτυχή εφαρμογή του.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εύρυθμη και σύγχρονη διαχείριση των Ελληνικών Δασών. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ότι η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι να αποκτήσουν όλα τα δάση διαχειριστικές μελέτες και όλα τα δάση να τεθούν υπό διαχείριση, εκτιμώντας ότι αυτό θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών έως τεσσάρων (3-4) ετών. Σε πρώτη φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διαχειριστούν τα δάση της Αττικής και προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία επιδιώκεται η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με τα Πανεπιστήμια για τη σύνταξη των διαχειριστικών μελετών των δασών της Αττικής και επιδιώκεται και η ανάθεση της σύνταξης των διαχειριστικών μελετών και για δάση της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά δύο έως τεσσάρων (2- 4) περιφερειακών νομών. Ο κ. Παράσχος επισήμανε ότι η αύξηση των διαχειριζόμενων δασών εντείνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη στελέχωσης της τραγικά αποδυναμωμένης δασικής υπηρεσίας. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι εκτός από την προβλεπόμενη στελέχωση μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, την οποία παρακολουθεί στενά το Υπουργείο και προσπαθεί να επιταχύνει, οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα που θα υποβοηθήσουν το έργο της, πάντα υπό τον έλεγχο των υπηρεσιακών παραγόντων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως δεκτικός σε προτάσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία μητρώων Ομάδων Έργου, στελεχωμένων από επιστήμονες των απαιτούμενων εξειδικεύσεων, που θα εξασφαλίζουν την απαιτούμενη αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόνισε ακόμη ότι, παράλληλα με τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ηλεκτρονική αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της εκτέλεσης πολλών αρμοδιοτήτων τους.

Στη συνέχεια ο κ. Γαρδικιώτης έθεσε το θέμα της συμμετοχής γεωτεχνικών στη σύνταξη και υπογραφή των Εκθέσεων του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων, για το οποίο ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησής του.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμη η συμμετοχή εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στις Ομάδες Εργασίας που θα αναλάβουν την υλοποίηση επικείμενης τροποποίησης του Οργανισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Γαρδικιώτης επισήμανε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, θα προωθήσουν την υλοποίηση των θεμάτων που προκρίθηκαν από τη συζήτηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η συνάντηση και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

15/01/2024 01:30 μμ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στην Θεσσαλία. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Νίκο Κακαβά πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ και μας μίλησε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλία, καθώς και για θέματα που αφορούν το ΥπΑΑΤ και το ΥΠΕΝ.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας;
Από την πρώτη ημέρα η ΠΟΓΕΔΥ ήταν παρούσα στην πρωτοφανή καταστροφή που έγινε στην Θεσσαλία. Οι Γεωτεχνικοί της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών συστρατεύθηκαν στην κοινή προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων στην προστασία της Δημόσιας υγείας, στον σχεδιασμό και υλοποίηση εκείνων των μέτρων που θα οδηγήσουν στην άμεση ανασυγκρότηση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι ακόμα και σήμερα είναι νωρίς να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί ορθές παρεμβάσεις από το ΥπΑΑΤ. Το μέγεθος όμως των προβλημάτων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η καθημερινή παρουσία των Γεωτεχνικών διασφαλίζει την επίλυση των προβλημάτων όπως δείχνουν και οι αναφορές που γίνονται από τους Φορείς της Θεσσαλίας, τους απλούς πολίτες αλλά και από την Ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΥΠΕΝ.

Ερ.: Τι έχετε να πείτε για το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ;
Για το Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης η ΠΟΓΕΔΥ μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της το έχει επεξεργαστεί και άμεσα θα καταθέσει τις προτάσεις αλλά και τις διαφωνίες της όπως κάνει σε όλα τα νομοσχέδια με πρωταρχικό στόχο το υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου να είναι αποτελεσματικό, χρήσιμο, εφαρμόσιμο.

Ερ.: Τι άποψη έχει η ΠΟΓΕΔΥ για τις πρόσφατες αναφορές για διαδρομές των παράνομων φυτοφαρμάκων από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας;
Ο έλεγχος των φυτοφαρμάκων γίνεται από γεωπονικά στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου και των Περιφερειών. Για την θωράκιση της χώρας υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στοχευμένους ελέγχους στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον υπάρχει συμπληρωματικό Σχέδιο Ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα που προορίζονται για τρόφιμα. Επομένως από απόψεως πλαισίου η χώρα είναι θωρακισμένη και μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά αν και οριακά όσον αφορά στον αριθμό Ελεγκτών, λόγω συνεχών συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων. H Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην οριακή λειτουργία των Υπηρεσιών η οποία τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε αδιέξοδο του ελέγχους που σχετίζονται προφανώς με την διατροφική μας ασφάλεια. Δυστυχώς οι προσλήψεις Γεωπόνων γίνονται με το σταγονόμετρο και μακράν της αναλογίας 1:1.
Επιπλέον οι υποδομές ελέγχων στα συνοριακά σημεία εισόδου είναι ανύπαρκτες με αποκορύφωμα τους Κήπους Έβρου (σύνορα με Τουρκία) όπου οι έλεγχοι γίνονται σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις αφού υπάρχει αδιαφορία των αρμοδίων για την κατασκευή των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων στα συνοριακά σημεία. Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι την προηγούμενη δεκαετία με μια απόφαση έκλεισε αριθμός εργαστηρίων του ΥπΑΑΤ, τα οποία ήταν αρμόδια για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων φυτικής προέλευσης με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα εργαστήρια να καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν, η Ομοσπονδία και τότε ήταν αντίθετη με το κλείσιμο και όχι την αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών.
Παρά τα παραπάνω γεγονότα οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί, ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα που λόγω της εγγύτητας με τα σύνορα η πιθανότητα διακίνησης με εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων είναι περισσότερο αυξημένη. Επιπλέον έχει γίνει κατανοητό στους παραγωγούς ότι η χρήση μη πιστοποιημένων γεωργικών εισροών όπως είναι τα φυτοφάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μεγαλύτερους κινδύνους για την δική τους υγεία και αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής με Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις. Επειδή βέβαια δεν ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακα που έχουν εισέλθει στην χώρα παράνομα για λόγους χαμηλότερου κόστους αλλά και ανεύρεσης αποτελεσματικών δραστικών ουσιών που έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να αφήνουμε να εννοηθεί ότι γίνεται ανεξέλεγκτη διακίνηση, με ανυπαρξία γεωπονικών ελέγχων υπάρχει μεγάλη απόσταση και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα λέμε και γράφουμε.
Η Ομοσπονδία δεν θέλει να εξωραΐσει την κατάσταση. Οι Υπηρεσίες είναι πολυδιασπασμένες στο Υπουργείο και στους Ο.Τ.Α. και σοβαρά υποστελεχωμένες. Οι υποδομές με ευθύνη του ΥπΑΑΤ είναι ανύπαρκτες και υποβαθμισμένες. Προφανώς και στέλνουμε σήμα κινδύνου ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τα επόμενα χρόνια ουδείς θα μπορεί να εγγυηθεί για τα φυτοφάρμακα που διακινούνται και για την συνακόλουθη ασφάλεια των παραγομένων τροφίμων.

Ερ.: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι αναδασώσεις στη Βόρεια Εύβοια, εάν είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουν σχεδιαστεί;
Έχει βγει η χρηματοδότηση των 16.000.000 ευρώ για την εφαρμογή της μελέτης του Πανεπιστημίου Δασολογίας και Περιβάλλοντος Θες/νικης από το Ταμείο Ανάκαμψης και η δημοπράτηση είναι από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα 120.000 φυτά μαύρης πεύκης που είναι έτοιμα, γίνεται προσπάθεια να φυτευτούν μέχρι το Μάρτιο. Το Δασαρχείο Λίμνης και οι συνάδελφοι είναι έτοιμο άμεσα με την επιλογή του αναδόχου από το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει το έργο και αξίζουν συγχαρητήρια γι΄ αυτήν τους την προσπάθεια. Αυτό ισχύει για όλους του Δασολόγους που υπηρετούν στο ΥΠ.ΕΝ.

Ερ.: Τι έχετε να πείτε για το Νόμο 4830/2021 και για τους φορείς που υιοθετούν τις απόψεις σας;
Έστω και αργά καλωσορίζουμε τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και του ελάχιστους λοιπούς μη Επιστημονικούς Φορείς που συμφώνησαν αρχικά με τον Ν. 4830/2021 και το νέο μητρώο για τα ζώα συντροφιάς και σήμερα βλέποντας τα αποτελέσματά του συντάσσονται με τις θέσεις μας. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων υπερασπίζονται σταθερά το Δημόσιο συμφέρον (δημόσια υγεία, χρηστή διοίκηση), την επιστημονική συγκρότηση του κράτους και την επιστημονική αλήθεια.

15/01/2024 12:42 μμ

Για κατάφωρη αδικία στην έκδοση προσωρινών αποτελεσμάτων της Δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Α.Μ.Θ.) κάνει λόγο το ΓΕΩΤΕΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, πρόεδρος στο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, με την σχετική επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάφωρη αδικία που εξελίσσεται με την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της Δράσης 4.1.5. στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Αναλυτικότερα:
Με την ΥΑ 427/2-3-2023 «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022», καθορίζονταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη Δράση.
Με την έκδοση της 534/13-03-2023 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στην συγκεκριμένη Δράση εκτός των άλλων αναφέρονταν και η κατανομή των πιστώσεων ανά περιφέρεια της χώρας. Στην περιφέρεια Α.Μ.Θ. αναλογούσε ποσό 17.200.000 €.

Με διάφορες αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι περιοχές που χαρακτηρίζονται πυρόπληκτες στην περιφέρεια ΑΜΘ κατά το έτος 2023 και συγκεκριμένα αναφέρονται οι εξής περιοχές:

Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

  • Δημοτικές Κοινότητες Αλεξανδρούπολης, Άβαντος, Αισύμης, Κίρκης και Μάκρης της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης
  • Δημοτικές Κοινότητες Δωρικού, Λουτρού και Νίψης της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης Δήμος Σουφλίου
  • Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου
  • Δημοτικές Κοινότητες Δαδιάς, Λαγυνών και Λυκόφωτος της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου και Δημοτικές Κοινότητες Λύρας, Λευκίμμης και Φυλακτού της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού, του Δήμου Σουφλίου,

Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ

  • Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής
  • Δημοτική Ενότητα Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών,
  • Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου,
  • Δημοτική Ενότητα Σαππών και Δημοτική Κοινότητα Μαρώνειας της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας του Δήμου Μαρώνειας Σαπών,

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

  • Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κοσμά της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού του Δήμου Νέστου,
  • Δημοτικές Κοινότητες Διαλεκτού, Αβραμυλιάς και Νέου Ξεριά, της Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης, του Δήμου Νέστου.

Με την υπ. αρ. 2429 / 12-12-2023 5η Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 534/13-3-2023 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στη Δράση 4.1.5 αυξάνεται το αρχικά αναλογούν ποσό στην περιφέρεια ΑΜΘ κατά 6.000.000 €, ήτοι συνολικά 23.200.000 €. Στη συγκεκριμένη τροποποίηση, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά σε προβλεπόμενο ή ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε εφαρμογή κανονισμού αλλά μόνο με αναφορά της σύμφωνης γνώμης της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αναφέρει ότι «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου».

Στη συνέχεια με την Αριθ.Πρωτ.:ΦΜ4.1.5/7488/192/09/01/2024 του Περιφερειάρχη ΑΜΘ γίνεται η ανάρτηση πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης για ένταξη στη Δράση 4.1.5 λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παραπάνω τροποποίηση με αποτέλεσμα να εγκρίνονται:

  • 157 δικαιούχοι από την Π.Ε. Έβρου οι οποίοι απορροφούν 11.975.397 € του προϋπολογισμού, εκ των οποίων 96 από το Δήμο Ορεστιάδος και Δήμο Διδυμοτείχου, οι οποίοι απορροφούν 7.365.332€ από τα 11.975.397 € συνολικά της Π.Ε. Έβρου. Να τονίσουμε ότι οι Δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου δεν χαρακτηρίστηκαν ως πυρόπληκτοι για να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
  • 43 δικαιούχοι από την Π.Ε. Δράμας, οι οποίοι απορροφούν, 4.034.387 € εκ του προϋπολογισμού,
  • 37 δικαιούχοι από την Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι απορροφούν, 2.252.011 € εκ του προϋπολογισμού,
  • 27 δικαιούχοι από την Π.Ε. Ξάνθης, οι οποίοι απορροφούν, 1.836.082 € εκ του προϋπολογισμού και
  • 22 δικαιούχοι από την Π.Ε. Ροδόπης, οι οποίοι απορροφούν, 1.599.648 € εκ του προϋπολογισμού.

Η δε βάση της βαθμολογίας του τελευταίου δικαιούχου ανά Π.Ε. διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην Π.Ε. Έβρου συνολικά 60,09 βαθμούς και στους Δήμους Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου 63,92 βαθμούς
  • Στην Π.Ε. Δράμας 78,07 βαθμούς
  • Στην Π.Ε. Καβάλας 78,61 βαθμούς
  • Στην Π.Ε. Ξάνθης 78,18 βαθμούς και
  • Στην Π.Ε. Ροδόπης 78,09 βαθμούς

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Ως Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μέριμνα και να γίνει ότι είναι δυνατό για τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές ώστε να αποκαταστήσουν τόσο τις υποδομές τους όσο και το φυτικό και ζωϊκό τους κεφάλαιο. Επίσης θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για την επανένταξη των πληγέντων στην αγροτική δραστηριότητα.

Θεωρούμε λοιπόν ότι με την κατά προτεραιότητα κάλυψη των αιτήσεων όλης της ΠΕ Έβρου και όχι μόνο των πυρόπληκτων, πληγέντων σε αυτήν περιοχών, δεν τηρείται το εφαρμοστέο δίκαιο, ενώ η εφαρμογή του κριτήριου της μόνιμης κατοικίας στην ΠΕ Έβρου, αποτελεί μια διαδικασία που εισάγει διακρίσεις, και δεν εξασφαλίζει την ίση προσβασιμότητα των κατοίκων της περιφέρειας ΑΜΘ.

Επίσης, η μη συμπερίληψη και των υπολοίπων πυρόπληκτων - πληγέντων περιοχών της Περιφέρειας ΑΜΘ στην παραπάνω απόφαση παραβιάζει την ισονομία και ισοπολιτεία των πολιτών. Η συγκεκριμένη απόφαση συνεπώς δημιουργεί έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η ανάλογη απόφαση που πάρθηκε για την Θεσσαλία εφαρμόσθηκε στο σύνολο της περιφέρειας αφορούσε δε ζημιές σε υποδομές, εξοπλισμό και αγροτική παραγωγή αναντίστοιχες με αυτές στη δική μας περιφέρεια, προερχόμενες από διαφορετική αιτιολογία και αφορούσε πλημμυρικά φαινόμενα. Τέλος, ανάλογες αποφάσεις σαν τη συγκεκριμένη δεν υπήρξαν για άλλες πυρόπληκτες περιοχές, παρά το γεγονός ότι κατά το 2023 είχαμε έξαρση πυρκαγιών στη χώρα.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ειδικό κριτήριο επιπλέον βαθμολογίας για τις πυρόπληκτες περιοχές (+ 3 βαθμοί) και το οποίο σύμφωνα με τις οδηγίες της Διαχειριστικής Αρχής εφαρμόσθηκε στη δική μας περιοχή μόνο για τις πυρόπληκτες Δημοτικές Κοινότητες που αναφέρονται παραπάνω και όχι στο σύνολο των νομών. Υπάρχει δηλ. μέριμνα από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την επιπλέον μοριοδότηση των πληγέντων περιοχών.

Θεωρούμε δε, ότι η εφαρμογή της 5ης τροποποίησης στερείται νομικού υποβάθρου, καταστρατηγεί τους στόχους, καθώς και το πεδίο εφαρμογής της Δράσης 4.1.5., συμβάλει στην ενδοπεριφερειακή διαχείριση - ανισότητα και είναι ευάλωτη σε οιασδήποτε προσφυγή με βάση το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

  • τη δέσμευση επιπλέον ποσού από την υπερδέσμευση που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη πρόσκληση, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που έχουν υποστεί οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ, και να αμβλυνθεί η ανισότητα που δημιουργείται για τους αγρότες της, εξορθολογίζοντας τη «βάση» της βαθμολογίας εντός αυτής.
15/12/2023 03:23 μμ

Η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), για μέλη, συνεργάτες και φίλους, πραγματοποιήθηκε, στις 14/12/2023, σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βίντεο του απολογισμού του ΕΣΥΦ για το 2023. Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για ανταλλαγή ευχών.

Στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Ποντίκας, πρόεδρος του ΕΣΥΦ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξωστρέφεια που ήταν η βασική προτεραιότητα που είχε ο σύνδεσμος το 2023.

«Η εξωστρέφεια είναι σημαντική προτεραιότητα για τις κρίσιμες εποχές που έχουμε. Φέτος είχαμε την καταστροφή στην Θεσσαλία και τις αλλαγές που έρχονται στην ΕΕ.

Η όλη προσέγγιση που γίνεται σήμερα στην ΕΕ με την πράσινη πολιτική και την στρατηγική Farm to Fork - την οποία στηρίζει η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών - μας δίνει την υποχρέωση να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο για να στηρίξουμε την μετάβαση του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα. Η φυτοπροστασία αποτελεί τον καταλύτη για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή πράσινη εποχή.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τροφή για όλο τον κόσμο και να παράγουμε τα αναγκαία τρόφιμα από πλευράς ποσότητας και ποιότητας, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Σε αυτό τον στόχο μεγάλη σημασία θα έχουν τα μέλη του ΕΣΥΦ, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 80% του τζίρου της φυτοπροστασίας στην χώρα μας».

14/12/2023 12:11 μμ

Η ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 10-11 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε έκθεση προόδου εστιάζοντας στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ανωτέρω πρόταση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2022, αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ. Τα κύρια μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση, κατά 50%, της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου από αυτά, καθώς και της χρήσης των πλέον επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, νέα μέτρα ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών και απαγόρευση των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πρόταση σε επίπεδο Ομάδας. Η Προεδρία υπέβαλε στο Συμβούλιο επισκόπηση των εργασιών αυτών, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των «ευαίσθητων περιοχών», των υποχρεωτικών στόχων μείωσης σε επίπεδο ΕΕ και των εθνικών μέτρων, καθώς και των εθνικών σχεδίων δράσης.

Στην μελέτη της Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι πιθανές επιπτώσεις της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη διαθεσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών στην ΕΕ και η πιθανότητα αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές, καθώς και μείωσης των εξαγωγών, θα εξαρτηθούν από τις πιθανές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από δύο οπτικές γωνίες: η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων χωρίς διαχείριση ή με κακή διαχείριση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μειώσεις της απόδοσης, αλλά η ορθή διαχείριση της μετάβασης δεν θα έχει τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η έλλειψη επικονιαστών θα μειώσει επίσης την απόδοση των καλλιεργειών, και μάλιστα η τάση είναι ήδη εμφανής σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν ως ορίζοντα το 2030, και αυτό το χρονικό διάστημα, στο οποίο προστίθεται η προθεσμία έναρξης ισχύος για τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα, συνεπάγεται την ύπαρξη περιόδου διαχειριζόμενης μετάβασης με χρονικά περιθώρια για την καθιέρωση εναλλακτικών λύσεων και την πραγματοποίηση σταδιακών αλλαγών.

Δεδομένης της έλλειψης εμπειρικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, οι δημοσιευμένες μελέτες επιπτώσεων χρησιμοποίησαν γενικές παραδοχές για τη μείωση της απόδοσης ή χρησιμοποίησαν ειδικές ανά καλλιέργεια και ανά περιοχή εκτιμήσεις για τις μειώσεις της απόδοσης με βάση γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που προβλέπονται στις εν λόγω μελέτες όσον αφορά την απόδοση εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν για τις καλλιέργειες που έχουν περιορισμένη σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, όπως το σταφύλι, ο λυκίσκος και η τομάτα.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν, στα οικεία εθνικά σχέδια δράσης, τον τρόπο εφαρμογής των εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων του κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της καλλιέργειας συγκεκριμένων φυτών, σε συγκεκριμένες περιοχές ή με συγκεκριμένες πρακτικές. Ως εκ τούτου, μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων, κατανέμοντάς τα σε λιγότερο κρίσιμες περιοχές.

Μια ευρεία ποικιλία εναλλακτικών αγρονομικών και τεχνολογικών στρατηγικών καθιστά επίσης δυνατή τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και του σχετικού κινδύνου με παράλληλη διατήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Πολλές τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας επιτρέπουν τη στοχευμένη και ελεγχόμενη εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή παρέχουν εναλλακτικές λύσεις αντί των φυτοφαρμάκων. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται από την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και από μια σειρά συναφών μέτρων, μεταξύ άλλων με χρήση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

11/12/2023 11:52 πμ

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιείται η Επιστημονική Ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης».

Η Ημερίδα, που διοργανώνεται από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του ΓΠΑ και του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι:
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:30 Χαιρετισμοί, έναρξη εργασιών Ημερίδας
12:30-12:50 «Το έντομο Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae) και η εμφάνισή του στη χώρα μας», Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α', ΜΦΙ
12:50-13:10 «Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με το Spodoptera frugiperda» κ. Χρήστος Αραμπατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥπΑΑΤ
13:10-13:30 «Είναι η ανθεκτικότητα του Spodoptera frugiperda στα εντομοκτόνα απειλή για τα προγράμματα φυτοπροστασίας στην Ελλάδα;» Καθ. Γιάννης Βόντας, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ
13:30-14:30 Συζήτηση, συμπεράσματα
14:30-15:30 Ελαφρύ γεύμα

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση θα είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

06/12/2023 01:21 μμ

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος, η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.