Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανακοίνωση για τις δράσεις της από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με επιτυχία συνεχίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης γενικότερα της προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρείας έκταση εξαπόλυση του παρασιτοειδούς. Το 2020 εξ΄ αιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε σε καστανοπεριοχές των Δήμων Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος ο Συντονιστής της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας Δρ. Δ. Σταυρίδης, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Μπενακείου Δρ. Απ. Καπράνα και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ. Δ. Αβτζή, συλλέξανε δείγματα από τις περιοχές εξαπόλυσης του ωφελίμου και ελέχθηκαν στα κατάλληλα εργαστήρια. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς με σημαντικότερη αυτή στην περιοχή των Αμπελακίων.
Λόγω της εμφάνισης νέων συμπτωμάτων στους Δήμους Πύλης και Τρικκαίων αλλά και ενίσχυση των προαναφερθέντων περιοχών η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε προμήθεια από ιδίους πόρους, της απαραίτητης ποσότητας του ωφελίμου εντόμου, ύψους 20.000€ με σκοπό την καλύτερη προστασία του φυτικού κεφαλαίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εφιστάται, τέλος, ιδιαίτερα στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα, όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Σχετικά άρθρα
16/12/2021 09:45 πμ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), στο πλαίσιο της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, προέβη, στις 14/12/2021, στη διενέργεια αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου σε επιχείρηση, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στις αγορές των σπόρων ηλίανθου, βαμβακιού και αραβόσιτου, καθώς και στις αγορές προϊόντων φυτοπροστασίας καλλιεργειών. 

Όπως υποστηρίζει ο εν λόγω αιφνιδιαστικός έλεγχος αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της ΕΑ για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει του ν. 3959/2011.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ.

Τελευταία νέα
12/01/2022 01:15 μμ

Με τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες ασχολούνται ενεργά δυο εταιρείες στην Ελλάδα, η ΖΕΥΣ και μια πολυεθνική Ιταλικών συμφερόντων, η Jingold.

Αμείωτο μαίνεται το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς στην χώρα μας, την ώρα που καινούργιες, κιτρινόσαρκες ποικιλίες επιχειρούν δυναμική είσοδο.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στο... χάρτη της καλλιέργειας προστίθενται γύρω στα 15.000 με 20.000 στρέμματα, όλων των ποικιλιών. Όμως οι φυτεύσεις γίνονται ως επί το πλείστον, κάπως άναρχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με τις κίτρινες ποικιλίες ασχολείται ήδη η ΖΕΥΣ, ενώ μπάσιμο επιχειρεί και μια ακόμα εταιρεία, πλην όμως πολυεθνική με παρουσία και στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, η Jingold, είναι Ιταλικών συμφερόντων και προωθεί τέσσερις νέες ποικιλίες, εκ των οποίων οι δυο κιτρινόσαρκες.

Για τις νέες αυτές ποικιλίες, μιλήσαμε με τον κ. Θανάση Πισαλίδη, έμπειρο γεωπόνο από την Πιερία. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πισαλίδης, οι πρώτες φυτεύσεις των συγκεκριμένων ακτινιδίων θα γίνουν τον ερχόμενο Φλεβάρη στην Αιτωλοακαρνανία, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου, όπου η καλλιέργεια γενικότερα του προϊόντος γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Ενδιαφέρον, επίσης, υπάρχει και από τη ζώνη της Άρτας, καθώς επίσης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα, Ξάνθη), όπως μας είπε και ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, κ. Σάββας Παστόπουλος.

Όπως μας εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Πισαλίδης, καλλιεργητικά οι δυο αυτές ποικιλίες δεν έχουν διαφορά από την Hayward, απλώς η εταιρεία που τις προωθεί κάνει συμφωνίες με παραγωγούς, που περιλαμβάνουν την υποχρέωση εκ μέρους τους, για καλλιέργεια σε έκταση το λιγότερο 10 στρεμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και αντιχαλαζικό δίκτυο.

Σημειώνεται πως κίτρινες ποικιλίες ακτινιδίου καλλιεργούνται σε χώρες όπως η Χιλή, η Ιταλία, η Κίνα κ.λπ., ενώ όπως μας υπογράμμισε ο κ. Πισαλίδης, λόγω του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, τα ζητάει η αγορά. Έτσι, ενδεικτικό είναι πως στην Ιταλία, τη φετινή χρονιά το κίτρινο ακτινίδιο έπιασε κατά μέσο όρο μια τιμή παραγωγού 2 ευρώ το κιλό.

05/01/2022 11:23 πμ

Για μεγάλες αδικίες στις ενισχύσεις που δόθηκαν για τις πυρκαγιές, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, κάνει λόγο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη της Εύβοιας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο συκοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ταξιάρχη κ. Δημήτρης Στολίδης, «όλοι οι παραγωγοί έπαθαν ζημιά από τις πυρκαγιές, όμως δεν πρόκειται να πάρει ενίσχυση ο συνεταιρισμός και τα μέλη του γιατί αν και η συγκομιδή έγινε τον Αύγουστο δεν υπάρχουν τιμολόγια εκείνο το διάστημα για να δικαιολογήσουν τη μείωση εισοδήματος.

Ο συνεταιρισμός δεν βγάζει τιμή στην παράδοση αλλά κάνει εκκαθαρισμό και κόβει τιμολόγια στις 31/12 κάθε έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τρίμηνο (Ιούλιο - Σεπτέμβριο) να μην υπάρχουν τιμολόγια για να κατατεθούν στην ειδική πλατφόρμα.

Υπάρχει δυσαρέσκεια στους παραγωγούς, αφού βλέπουν ότι αν και ζημιά έπαθαν όλοι τα μέλη του συνεταιρισμού δεν εισπράττουν την ενίσχυση, ενώ τα μη μέλη την εισπράττουν. Υπάρχουν επίσης συκοπαραγωγοί μη μέλη του συνεταιρισμού που δεν την εισέπραξαν επειδή έκοψαν τιμολόγιο μετά το συγκεκριμένο τρίμηνο. 

Την ίδια στιγμή δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός του συνεταιρισμού με τα συσκευαστήρια σύκων που εισπράττουν και αυτά την προκαταβολή. 

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει ένας συνεταιρισμός που λειτουργεί από το 1932».
 

30/12/2021 11:17 πμ

Από 85 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό κυμάνθηκε φέτος η τιμή παραγωγού στα ακτινίδια.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «ως συνεταιρισμός δηλώνουμε υπεύθυνα πως οι τιμές του ακτινιδίου δεν είναι υψηλές, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Στις περιοχές του Πυργετού και της Πιερίας είχαμε τις υψηλότερες τιμές παραγωγού της χώρας. Στην περιοχή μας έφτασε μέχρι και 1,10 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή όμως κυμάνθηκε από 85 λεπτά μέχρι 1 ευρώ. 

Μην ξεχνάμε πως η αύξηση της μέσης τιμής των ακτινιδίων, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, εκμηδενίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής,και συγκεκριμένα από την αύξηση του πετρελαίου, τα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των ημερομισθίων των εργατών γης, τις αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια, αλλά και τις αυξήσεις στις πάγιες εισφορές των αγροτών, όπως είναι ο ΕΛΓΑ, ο ΕΦΚΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Για τους παραπάνω λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη οι τιμές του προϊόντος να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα ώστε να είναι βιώσιμη η παραγωγή.

Μη λησμονούμε ότι το ακτινίδιο αποτελεί ένα εθνικό προϊόν, το κορυφαίο εξαγωγικά τα τελευταία χρόνια, που συμβάλλει αρκετά στον ΑΕΠ της χώρας.

Ως συνεταιρισμός ΑΣ ΠΕΣΚΟ καλλιεργούμε περί τα 3.000 στρέμματα ακτινίδια με τις παραδόσεις να ξεπερνούν τα 10.000.000 κιλά, με πάνω από 30 συνεργάτες μεταποιητές.

Η αρωγή της πολιτείας θα πρέπει να είναι ουσιώδης, καθώς σαν καλλιέργεια αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων πάνω στο κομμάτι της αποθήκευσης και συσκευασίας, που κατά επέκταση θα δώσει λύση στη μείωση της ανεργίας». 

28/12/2021 02:16 μμ

Ολοκληρώνεται η περίοδος... αιχμής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους καλλιεργητές.

Με θετικό πρόσημο βαίνει προς ολοκλήρωση η φετινή εορταστική περίοδος για τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη στην Χαλκιδική.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μπήτσιος, ελατοκαλλιεργητής από την περιοχή του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με οικογενειακή επιχείρηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980: «οι πωλήσεις μας, δεδομένης και της κατάστασης στην οικονομία, την περίοδο των γιορτών πήγαν καλά. Όμως πρέπει εδώ και τώρα το κράτος να μας βοηθήσει, καθώς τα κόστη έχουν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα έχουν ανεβεί οι τιμές των βάσεων που χρησιμοποιούμε για τα δέντρα μας, αλλά και το κόστος ενέργειας, των καυσίμων κ.λπ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάνουμε αγώνα επιβίωσης. Εδώ στον Ταξιάρχη όλο το χωριό σχεδόν καλλιεργεί έλατα, τα οποία και διατίθενται κυρίως στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ένα έλατο στοιχίζει στον καταναλωτή από 50 ευρώ έως και... 1.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για δέντρα που προορίζονται για πλατείες. Το κόστος είναι μεγάλο και η καλλιέργεια για τα ψηλά σε ύψος δέντρα μπορεί να κρατήσει και 15 χρόνια. Δηλαδή δουλεύουμε για 15 χρόνια, για να πάρει ο καταναλωτής το δέντρο και να το στολίσει για ένα μήνα περίπου. Οι δυσκολίες μας είναι πολλές και καλούμε το κράτος να μας βοηθήσει. Μέχρι και τους δρόμους που χρειαζόμαστε για να κάνουμε την δουλειά μας, αναγκαζόμαστε να τους συντηρούμε μόνοι μας».

Σημειωτέον πως η εν λόγω εμπορική επιχείρηση διαθέτει φυτώριο και ιδιόκτητες εκτάσεις, που βρίσκονται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, οι οποίες αγγίζουν τα 40 στρέμματα, με τα φυτεμένα δέντρα να ανέρχονται σε πάνω απο 50.000.

«Από τη φύτευση ενός σπόρου απαιτείται το πέρας 10 τουλάχιστον ετών, προκειμένου το ύψος του δέντρου να φτάσει το 1,5 μέτρο. Για την ανάπτυξη του σπόρου και της μετατροπής του σε δενδρύλλιο απαιτείται η τετραετής παραμονή του στο φυτώριο. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μεταφύτευση σε πλαστικά φυτοδοχεία. Έπειτα, με το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουμε τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες και χρόνο με το χρόνο το έλατο εξασφαλίζει πλούσιο ρυζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα. Με την παροχή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων εγγυώμαστε την επιτυχημένη του ανάπτυξη. Διαθέτουμε έλατα σε γλάστρα απο 30 λίτρα εώς 1.500 λίτρα και σε ύψος απο 10 εκατοστά εώς και 8 μέτρα. Εκτός απο έλατα σε γλάστρα διαθέτουμε και έλατα σε μπάλα», καταλήγει ο κ. Μπήτσιος.

23/12/2021 12:32 μμ

Έως 50% η κάμψη της παραγωγής στην Εύβοια λόγω των πυρκαγιών, απώλειες και στη Μεσσηνία λόγω του καύσωνα.

Μεγάλες ζημιές από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου υπέστη η παραγωγή ξηρών σύκων στην Εύβοια, ενώ απώλειες καταγράφησαν από τους καύσωνες και στις υπόλοιπες ζώνες, όπως η Μεσσηνία για παράδειγμα.

Όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, κ. Δημήτρης Στολίδης, η μείωση κατά μέσο όρο ήταν στο 45%, ενώ υπήρξαν και κτήματα με μεγαλύτερο ποσοστό ζημίας από τις φωτιές. Παράλληλα, ζημιές έχει υποστεί καθώς φαίνεται και το φυτικό κεφάλαιο, με πολλούς παραγωγούς να παραπονιούνται για ξήρανση κλαδιών, ακόμα και ολόκληρων δέντρων. Σύμφωνα με τον κ. Στολίδη, μια καλή χρονιά στην Εύβοια η παραγωγή ξηρών σύκων μπορεί να ανέλθει σε 3.000 με 3.500 τόνους, ενώ φέτος δεν έφθασε ούτε τους 2.000 τόνους. Λόγω της μείωσης ο Συνεταιρισμός, που εξάγει το 80% των σύκων του, δεν έχει πλέον αποθέματα. Σε σχέση τέλος με τις τιμές παραγωγού, ο κ. Στολίδης μας είπε πως κυμάνθηκαν μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα.

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούμα της Agrexpo, υπήρξε σημαντική πτώση παραγωγής λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποκορύφωμα τον καύσωνα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή ξηρών σύκων στη Μεσσηνία δεν ξεπέρασε φέτος τους 1.800 τόνους, ενώ στην Εύβοια ίσως ήταν λίγο πάνω από 2.000 τόνους. Όπως λέει ο κ. Γκούμας υπήρχε ζήτηση και φέτος από χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ το προϊόν και οι εξαγωγές δεν επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις στα ναύλα, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ, κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου, η μείωση της παραγωγής έφθασε το 50% φέτος λόγω του καιρού στη Μεσσηνία, οι δε τιμές στο συμβατικό ήταν για την πρώτη ποιότητα στα 2,30 ευρώ, η ΣΥΚΙΚΗ έστειλε φέτος λιγότερες ποσότητες σε όλους τους πελάτες, καθώς δεν υπήρχε προϊόν, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC)

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC), η παραγωγή της Τουρκίας το 2021-2022 προβλέπεται ότι ανήλθε σε 75.000 τόνους, ενώ υπάρχουν και 7.000 τόνοι περσινά αποθέματα, δηλαδή η προσφορά ανέρχεται φέτος σε 82.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά πάλι την Τουρκία, οι εξαγωγές ξηρών σύκων μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2020 και 25 Σεπτεμβρίου 2021 έφτασαν τους 70.850 τόνους, με κορυφαίες αγορές, αυτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα τώρα σύμφωνα με το INC, η παραγωγή ξηρών σύκων το 2021-2022 υπολογίζεται σε 7.000 τόνους, νούμερο με το οποίο διαφωνούν οι εκπρόσωποι των φορέων στην Ελλάδα, τα δε αποθέματα από την περσινή χρονιά είναι ελάχιστα και εκτιμώνται σε μόλις 200 τόνους. Στους 25.000 τόνους υπολογίζει, τέλος, την παραγωγή σύκων το INC στο Ιράν, σε 12.000 τόνους στην Ισπανία και σε 8.000 τόνους σε ΗΠΑ και Αφγανιστάν.

21/12/2021 03:51 μμ

Οι μεγάλες απώλειες παραγωγής αβοκάντο δεν συμβαδίζουν με την αυξημένη ζήτηση η οποία φαίνεται ότι καλύπτεται περισσότερο από προϊόντα εισαγωγής κατώτερης ποιότητας.

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου αβοκάντο του ΑΣ Χανίων επισημαίνει ότι «δυστυχώς οι προβλέψεις για μείωση της παραγωγής έχουν επαληθευτεί. Η μείωση οφείλεται στην αποτυχία ανθοφορίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών (παρατεταμένος καύσωνας). Μετά τις γιορτές δεν θα υπάρχουν τα αβοκάντο της ποικιλίας Fuerte, η οποία προτιμάται από πολλούς παραγωγούς στην περιοχή των Χανίων και υπό κανονικές συνθήκες συγκομίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Επίσης, υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας εξαιτίας του σφοδρού ανέμου των τελευταίων ημερών που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν πολλοί καρποί από το δέντρο.

Η ανοιξιάτικη ποικιλία Hass αντίστοιχα η οποία συγκομίζεται συνήθως από Φεβρουάριο-Μάρτιο, αυτήν την περίοδο δεν είναι έτοιμη να συγκομισθεί έπειτα από δοκιμαστικές μετρήσεις της ξηράς ουσίας που πραγματοποιήσαμε. Το ποσοστό ξηράς ουσίας είναι δείκτης ωριμότητας του καρπού και καθορίζει το χρονικό διάστημα συγκομιδής. Το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο ξηράς ουσίας είναι 21%, τώρα τα αβοκάντο έχουν 16-16,5% και η συχνότητα με την οποία αυξάνεται είναι μία μονάδα ανά εβδομάδα. Όσο περισσότερο μένει ο καρπός στο δέντρο είναι και καλύτερης ποιότητας ενώ καρπός που δεν έχει ωριμάσει επαρκώς μετασυλλεκτικά αν και ωριμάζει ωστόσο χάνεται αισθητά η γεύση του.

Η ζήτηση είναι αυξημένη και οι ποσότητες δεν επαρκούν. Πέρσι αν και οι ποσότητες ήταν περισσότερες φέτος δεν βλέπουμε αισθητή διαφορά στη τιμή. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην μεγάλη αύξηση εισαγωγών που έρχονται στη χώρα μας με αβοκάντο χαμηλής ποιότητας τα οποία πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Οι τιμές φέτος ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα με 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και τώρα έχουν πέσει στα 2,70 -2,60 ευρώ. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν εισαγόμενα με 2,20 ευρώ το κιλό. Οι χώρες εισαγωγής είναι η Ισπανία, οι χώρες της Αφρικής και το Ισραήλ του οποίου τα αβοκάντο έχουν καλή ποιότητα. Επίσης υπάρχουν στην αγορά ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες Κυπριακών αβοκάντο.

Η μειωμένη παραγωγή ισοσκελίζεται με τις νέες φυτεύσεις δενδρυλλίων που θα έρχονται σε παραγωγή. Κάθε χρόνο φυτεύονται δεκάδες χιλιάδες δέντρα στην περιοχή της Κρήτης αν και κάποια αδυνατούν να έρθουν σε παραγωγή. Οι λόγοι που τα νέα δενδρύλλια αδυνατούν να παράγουν καρπούς είναι αρχικά εξαιτίας της αμφιβόλου ποιότητας φυτών που προμηθεύονται κάποιοι παραγωγοί από φυτώρια τα οποία συνήθως δεν είναι πιστοποιημένα. Επίσης τα προβλήματα σηψιρριζίας που δημιουργούνται στο φυτό από τον μύκητα Φυτόφθορα (Phytophthora cinnamoni) τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τη ζωηρότητά του και η έλλειψη εμπειρίας του παραγωγού. Τέλος, ένας ακόμα περιοριστικός παράγοντας είναι οι ανάγκες της δενδρώδης καλλιέργειας σε νερό ιδιαίτερα για τις νέες φυτεύσεις. Η ποσότητα και η ποιότητα νερού επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της ποιότητας σε περιπτώσεις που τα δέντρα ποτίζονται από νερό γεωτρήσεων. Για παράδειγμα στην περιοχή του Αποκορώνα στα ανατολικά Χανιά υπάρχει πρόβλημα υφαλμύρωσης».

13/12/2021 11:19 πμ

Συναντήσεις με εκπροσώπους συνεταιρισμών και μεταποιητών ακτινιδίων πραγματοποίησαν, το περασμένο Σάββατο (11/12), η κ. Όλγα Γεροβασίλη, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτής Άρτας και ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Ακτινιδίου, Χρήστο Κολιό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κολιός στον ΑγροΤύπο, «συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακτινιδίων, όπως το αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (που επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά και την αποθήκευση στα ψυγεία), το υψηλό κόστος μεταφορικών, την ελλειψη εργατών γης κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως το ακτινίδιο, στο οποίο η Ήπειρος είναι από τις περιοχές που πρωτοστατεί, είναι από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με εξαγωγική ισχύ, σε πάνω από 50 χώρες του εξωτερικού».

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας και είδαν τις διαδικασίες τυποποίησης και συσκευασίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΑ κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, «υπάρχει πρόβλημα με το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνει το κόστος άρδευσης. Όλες οι εκτάσεις με ακτινίδια είναι ποτιστικές και αρδεύονται με ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στην περιοχή θα μπορούσε να υπάρξει λύση για μείωση του κόστους άρδευσης. Υπάρχει εδώ και χρόνια το φράγμα της Άρτας αλλά ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να το εκμεταλλευτούμε για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις γιατί δεν υπάρχει δίκτιο άρδευσης. 

Το επόμενο πρόβλημα είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων (ψυγεία). Το ακτινίδιο είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Κάνουμε εξαγωγές περίπου 300.000 τόνους ενώ σε μια 5ετία με την αύξηση των νέων φυτεύσεων αναμένεται η ποσότητα αυτή να διπλασιαστεί. Σήμερα οι αποθηκευτικοί χώροι καλύπτουν το 50% της ελληνικής παραγωγής. Επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί οι τράπεζες δεν στηρίζουν τον αγροτικό τομέα και έχουν υψηλά για την εποχή επιτόκια δανεισμού. Θα σας αναφέρω ότι η τιμή για το συσκευασμένο ακτινίδιο ανέρχεται στα 1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για το ατυποποίητο ακτινίδιο από το χωράφι έχει τιμή στα 70 λεπτά το κιλό. Το κράτος χάνει από την πώληση ατυποποίητων ακτινιδίων απευθείας από το χωράφι περίπου 90 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Αν έκανε επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους θα γέμιζε τα ταμεία του με αυτό το ποσό κάθε χρόνο και θα έκανε σύντομα την απόσβεση».     

10/12/2021 04:50 μμ

Προβληματισμό δημιουργεί η φετινή μείωση των άγριων μανιταριών στη χώρα μας. Όπως μας αναφέρουν συλλέκτες του είδους δεν υπάρχουν σαφείς λόγοι καθώς πρόκειται για πολύπλοκους οργανισμούς που επηρεάζονται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες.

Ο κ. Λίνος Κόττης, γραμματέας μανιταρόφιλων Ελλάδoς επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει τρομερή έλλειψη άγριων μανιταριών φέτος. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες και οι υγρασίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των μανιταριών υπάρχουν ελάχιστες ως μηδαμινές ποσότητες από όλα τα είδη στη χώρα. Υποθέσεις για τα πιθανά αίτια υπάρχουν ωστόσο κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί και πότε βγαίνουν τα μανιτάρια. Τους δύο προηγούμενους μήνες αναμένονταν οι καρποφορίες του γένους Boletus - Βωλίτης το γνωστό Porcini και δεν υπάρχουν.μανιτάρι Βωλίτης

Επίσης αυτήν την περίοδο αναμένουμε μανιτάρια του γένους Lactarius - Λακτάριος, οι καρποφορίες των οποίων έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει σε πευκοδάση και ελατοδάση της χώρας. Μία υπόθεση που μπορεί να γίνει είναι εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Το μανιτάρι ή καρπόσωμα είναι το ορατό μέρος του μύκητα το οποίο διατηρείται από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες. Είναι καρπός μιας διαδικασίας που γίνεται υπόγεια. Το μυκήλιό του, δηλαδή το κύριο μέρος του μύκητα, αναπτύσσεται και μπορεί να διατηρηθεί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μέχρι και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Επομένως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή. Μπορεί να είναι κάτι περιστασιακό ωστόσο η μείωση είναι η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 20-25 χρόνια και αφορά όλες τις περιοχές της χώρας όπου αναπαράγονται τα μανιτάρια».

Ο κ. Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, ειδικός άγριων μανιταριών και ιδρυτής της εταιρείας Fungi Hellas από την πλευρά του επιβεβαιώνει την πολύ έντονη μείωση άγριων ειδών μανιταριών φέτος γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στις μεγάλες περιόδους ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιους παράγοντες επηρεάστηκαν καθώς είναι πολύπλοκοι οργανισμοί που επηρεάζονται από το υπόλοιπο φυσικό οικοσύστημα.

Τώρα βρισκόμαστε προς το τέλος της σεζόν καθώς είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και κάποια βουνά είναι χιονισμένα. Από εδώ και στο εξής και μέχρι περίπου τις 10 Ιανουαρίου  μπορεί κανείς να βρει μανιτάρια του γένους Lactarius - Λακτάριος και του γένους Cantharellus - Κανθαρίσκος. Επίσης, το μανιτάρι Κρατηρίσκος ο χρυσίζων ή Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens), το μανιτάρι Κρατηρίσκος ο αμαλθοκερατοειδης - Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornucopioides) και το μανιτάρι Ύδνο το κυρτό (Hydnum repandum). Οι γνώστες του αντικειμένου μπορούν να βρουν μανιτάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι καταναλωτές που θα ήθελαν να δοκιμάσουν νωπά άγρια είδη μανιταριών έχουν πολύ λίγες επιλογές, καθώς υπάρχουν μόλις 4-5 καταστήματα στην Αθήνα, ανάμεσα σε αυτά και η Fungi Hellas. Η τιμή πώλησης για τα προαναφερόμενα είδη είναι στα 25 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η ζήτηση άγριων μανιταριών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία του είδους. Για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει αυξηθεί».

09/12/2021 02:04 μμ

H ονομασία Ίσκα στα λατινικά, σημαίνει «ξερό ξύλο» και πράγματι αυτό είναι το σύμπτωμα της ασθένειας στα πρέμνα του αμπελιού.
Στην πράξη όμως εξελίσσεται αργά σε βάθος δεκαετίας, οπότε και οι αποδόσεις φθίνουν προοδευτικά μέχρι τη θανάτωση του πρέμνου αφού τα αγγεία του ξύλου σταματούν να τροφοδοτούν το υπέργειο τμήμα.

Η ασθένεια προκαλείται από ένα σύμπλεγμα παθογόνων μυκήτων και όχι μόνο από έναν μύκητα, όπως συμβαίνει στις κυριότερες ασθένειες της αμπέλου. Οι παθογόνοι μύκητες αναπτύσσονται μέσα στα αγγεία τα οποία φράσσουν ενώ ελευθερώνουν και τοξίνες που προκαλούν στα φύλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα (φύλλα «τίγρεις») και στίγματα στα σταφύλια.

Ορατά συμπτώματα εμφανίζονται κατά κανόνα από τον 6ο χρόνο μετά την μεταφύτευση, ωστόσο η πλήρης ξήρανση θα συμβεί σε περισσότερο από 10-15 χρόνια!

Σαν κυριότερα παθογόνα αναφέρονται οι μύκητες Phaeomoniella chlamydospora, Phaeocremonium aleophilum, Eutypa lata και Botryosphaeria dothidea, οι οποίοι συνυπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό και αναπτύσσονται στο ξύλο. Οι μολύνσεις στον αγρό συμβαίνουν αποκλειστικά από τις τομές κλαδέματος επάνω στις οποίες εγκαθίστανται τα σπόρια που απελευθερώνουν τα παθογόνα.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι μολύνσεις που συμβαίνουν σε τομές κοντύτερα στους κύριους βραχίονες και τον κορμό των πρέμνων, γιατί όσες γίνονται πάνω σε αμολυτές απομακρύνονται στο επόμενο κλάδεμα. Οι παθογόνοι μύκητες φαίνεται ότι προχωρούν στο ξύλο 3-5 εκ. σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Επομένως, κάθε χρόνο νέο μόλυσμα εγκαθίσταται στις φρέσκες τομές επιταχύνοντας ουσιαστικά τον εποικισμό του ξύλου των πρέμνων. Ορατά συμπτώματα εμφανίζονται κατά κανόνα από τον 6ο χρόνο μετά την μεταφύτευση, ωστόσο η πλήρης ξήρανση θα συμβεί σε περισσότερο από 10-15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η απόδοση των προσβεβλημένων πρέμνων μειώνεται σταδιακά, ενώ το μόλυσμα μεταφέρεται στα γειτονικά πρέμνα κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κλαδευμάτων. Ο προσβεβλημένος αμπελώνας εμφανίζει σποραδικά κενά φυτών τα οποία εξαπλώνονται με τον χρόνο, δυσκολεύοντας τις εργασίες, ενώ η αντικατάστασή τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Πολύ συχνά η Ίσκα μεταφέρεται στον αγρό από τα φυτώρια, όπου τα νεαρά φυτά μολύνονται κατά τον εμβολιασμό των υποκειμένων. Η Ίσκα αρχίζει πλέον να θεωρείται βασικό μυκητολογικό πρόβλημα στην αμπελοκαλλιέργεια, καθώς παρατηρείται αύξηση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον. Για την προστασία των πρέμνων συνίστανται αποκλειστικά προληπτικά μέτρα. Εκτός από την απολύμανση των ψαλιδιών και την απομάκρυνση του ξύλου και των υπολειμμάτων μετά το κλάδευμα, η καλύτερη μέθοδος παραδοσιακά είναι η απολύμανση των τομών κλαδεύματος.
Η πρόταση της BASF για προστασία των ασθενειών του ξύλου της αμπέλου είναι το Tessior

 

02/12/2021 05:10 μμ

Η διαδεδομένη ασθένεια της ελιάς οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισχωρεί κυρίως μέσω πληγών που προκαλούνται από φυσικά ή τεχνητά αίτια. Κύριο σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός όγκων στα κλαδιά, στον κορμό και σε μικρότερο βαθμό στις ρίζες και στα φύλλα.

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας και η έξαρσή της ευνοείται με συχνές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με ανέμους καθώς το βακτήριο ενεργοποιείται από τα σημεία διαχείμασης και μεταφέρεται μέσω του αέρα και των σταγόνων. Σημαντικός επίσης τρόπος μετάδοσης είναι με έντομα όπως ο δάκος και με μηχανικά μέσα. Προκαλεί μείωση της ζωτικότητας του προσβεβλημένου δέντρου και ξήρανση κλάδων. Σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί νέκρωση του δέντρου.

Από την Ένωση Σητείας Λασιθίου Κρήτης και το γεωτεχνικό τμήμα μας ενημερώνουν ότι το βακτήριο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και η εμφάνισή του παρουσιάζει μία σταθερότητα. «Έχει παρέλθει μεγάλη περίοδος ξηρασίας και ευτυχώς η ασθένεια δεν είναι σε έξαρση. Η εμφάνιση του παθογόνου Pseudomonas είναι αισθητή ωστόσο δυστυχώς πολλοί παραγωγοί δεν κάνουν ψεκασμούς όταν απαιτείται με χαλκούχα σκευάσματα. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως υπάρχει έξαρση του φαινομένου μετά το κλάδεμα των ελαιοδέντρων όπου εμφανίζεται σε νέους βλαστούς και νεαρά δενδρύλλια. Το κλάδεμα γίνεται τον Μάρτιο εφόσον ολοκληρωθεί η συγκομιδή».

Ο κ. Μεθενήτου Ειρήνη, γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ - του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Σητείας επίσης μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες. «Σε γενικές γραμμές η ασθένεια υπάρχει στις ελιές και δεν γίνεται να εξαλειφθεί πλήρως. Συνήθως εμφανίζεται έντονα μετά από χαλάζι καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά από όπου και εισχωρεί το βακτήριο. Βρισκόμαστε στην πιο ξηροθερμική περιοχή της χώρας και χαλάζι έριξε πέρσι. Ωστόσο οι παραγωγοί δεν έκαναν ψεκασμούς εκείνη την περίοδο με χαλκούχα γιατί το χαλάζι είχε πέσει λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή. Η ασθένεια υπάρχει στα δέντρα αλλά η έντασή της δεν είναι σε βαθμό που να επηρεάζει την παραγωγή ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει καλή ανθοφορία. Σε περίπτωση που πέσει χαλάζι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί με χαλκούχα με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωσή της. Φέτος οι παραγωγοί στην περιοχή έκαναν εφαρμογή χαλκούχων για να μην υπάρξει ο κίνδυνος εμφάνισης Γλοιοσπορίου.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο όταν η συγκομιδή γίνεται κατά τη διάρκεια βροχερού καιρού. Οι παραγωγοί σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και έπειτα να συγκομίζουν. Παράλληλα, τα ραβδιστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή πολλές φορές επιβαρύνουν την εξάπλωση του παθογόνου. Συγκεκριμένα ελαιοραβδισικά με παλμικές βέργες τύπου Ταφ προκαλούν μεγαλύτερες καταστροφές σε κλαδιά ευνοώντας την είσοδο του παθογόνου. Για τον λόγο αυτό πολλοί είναι οι παραγωγοί στην περιοχή που τα έχουν αντικαταστήσει με ελαιοραβδιστικά Αχινός».
Οι περιοχές με μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις αυτήν την περίοδο είναι οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

26/11/2021 12:26 μμ

Με προβλήματα λόγω έλλειψης εργατών γης ολοκληρώθηκε η φετινή συγκομιδή ακτινιδίων. Με καλούς ρυθμούς γίνονται αυτή την εποχή οι ελληνικές εξαγωγές. Περίπου το 60% της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίων εξάγεται προς τις αγορές της ΕΕ.

Ο κ. Χρήστος Κολιός, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης σε όλες τις παραγωγικές περιοχές εκτός της Καβάλας. Έχουν αυξηθεί τα στρέμματα καλλιέργειας στην χώρα μας. Επίσης η συγκομιδή πέφτει ίδιες ημέρες με τις ελιές και τα εσπεριδοειδή και δημιουργούνται προβλήματα.

Τα ακτινίδια πρέπει να συγκομιθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν αποκτήσουν σωστό βαθμό ωρίμανσης. Ένα ποσοστό της παραγωγής φέτος καθυστέρησε να συγκομιστεί, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένα σάκχαρα και να πωληθεί σε χαμηλές τιμές, έως 65 λεπτά το κιλό, γιατί έπρεπε να βγει γρήγορα στην αγορά.

Οι μέσες τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν από 85 έως 90 λεπτά το κιλό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις για καλής ποιότητας ακτινίδια έφτασαν μέχρι και το 1,10 ευρώ.

Πάντως καθυστέρησε να ξεκινήσει η παραλαβή της βασικής ποικιλίας Hayward, επειδή οι έμποροι και μεσίτες ήταν επιφυλακτικοί να δώσουν υψηλές τιμές. Φέτος έχει ανέβει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης, το οποίο τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι.

Το θετικό είναι ότι οι κύριοι ανταγωνιστές μας που είναι οι Ιταλοί έχουν και φέτος προβλήματα στην παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε κάποιες αγορές τους και να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι φέτος έχουν μια παραγωγή ακτινιδίων της τάξης των 250.000 τόνων. 

Η ελληνική παραγωγή φέτος εκτιμάμε ότι κυμαίνεται στους 280.000 έως 300.000 τόνους. Η φετινή παραγωγή είχε πολλά ποιοτικά προβλήματα λόγω των παγετών του Απριλίου και των υψηλών θερμοκρασιών του Καλοκαιριού.

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, έχουν μειωθεί προς τις αγορές της Κίνας επειδή έχουν γίνει νέες φυτεύσεις και έχει αυξηθεί η κινέζικη παραγωγή. Εξάγουμε όμως ήδη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Ουρουγουάη κ.α.) και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βραζιλία και Μεξικό. Για αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για να ανοίξουν και αυτές οι αγορές για τα ελληνικά ακτινίδια».

24/11/2021 02:05 μμ

Οι εξαγωγές ακτινιδίων της χώρας μας στην Ισπανία έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία έτη, ενώ η εξαγόμενη ποσότητα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη κατά τη διάρκεια των ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Στατιστικής Υπητεσίας (DataComex), οι ελληνικές εξαγωγές το 2018 ήταν στους 20.000 τόνους, ενώ το 2020 έφτασαν στους 27.000 τόνους. Μάλιστα όσον αφορά τις ποσότητες οι ελληνικές εξαγωγές στην Ισπανία το 2020 αυξήθηκαν κατά 12,27% σε σχέση με το 2019. 

Στην πρώτη θέση τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με την αξία των εξαγωγών ακτινιδίων να σημειώνει το 2020 αύξηση 39%. 

Σε αξία την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ιταλία, με εισαγωγές που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες το 2020, αν και η ποσότητα μειώθηκε κατά 2,55%.

Στη δεύτερη θέση με βάση την ποσότητα βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία σημείωσε και την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση κατά το 2020, αφού τόσο η αξία όσο και η ποσότητα αυξήθηκαν κατά 40,4% και 12,2% αντίστοιχα. Σε αξία η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με εξαγωγές που το 2020 έφτασαν τα 31 εκατ. Ευρώ (στοιχεία ΟΕΥ ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη).

Συνολικά, για το 2020, η Ισπανία εισήγαγε περί τους 138.045 τόνους, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση, σε σύγκριση με την εισαγόμενη ποσότητα του προηγούμενου έτους. 

Για το ίδιο έτος η συνολική αξία του εισαγόμενων ακτινιδίων ξεπέρασε τα 233,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 21,6%, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του προϊόντος.

Πάντως στην Ισπανία η εγχώρια παραγωγή ακτινιδίων αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες επιλέγουν την καλλιέργειά τους. Επομένως, εντός των επόμενων ετών αναμένεται το ισπανικό ακτινίδιο να κατέχει μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής κατανάλωσης.

22/11/2021 01:09 μμ

Στην έγκριση ειδικού ερευνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus (μαύρου ακανθώδη αλευρώδη των εσπεριδοειδών) με την χρήση βιολογικών μεθόδων, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ανταποκρινόμενος στην επιτακτική ανάγκη επίλυσης ενός μείζονος προβλήματος που απασχολεί μεγάλη μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας και ως σκοπό έχει να προστατευθούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου, μηλοειδών της χώρας από τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με άλλα μέσα.

Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο υλοποίησης του προγράμματος ορίσθηκε με την ίδια απόφαση η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ.

Επίσης αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus με τη χρήση παρασιτοειδών εντόμων, ορίζεται το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος θα συναφθεί σύμβαση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

22/11/2021 11:18 πμ

Το έργο Cofly, ερευνά τη λειτουργία μια νέας πλατφόρμας, χαμηλού κόστους και φιλικής προς το χρήστη, η οποία στοχεύει στην βελτίωση των γεωργικών πρακτικών της καλλιέργειας του.

Μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος, η πλατφόρμα είναι ικανή να αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη μέθοδο συλλογής δεδομένων για την κάλυψη μιας συνεχούς, επίπεδης περιοχής με κάθε τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ).

Συγκεκριμένα, το αυτόματο σύστημα πλοήγησης του ΣμηΕΑ είναι ικανό να σχεδιάσει αποστολές κάλυψης μιας περιοχής ενδιαφέροντος συλλέγοντας οπτικά δεδομένα (εικόνες ή βίντεο) με σκοπό την πλήρη χαρτογράφηση της αγροτικής περιοχής.

Τα δεδομένα που συλλέγονται υποβάλλονται σε επεξεργασία από έναν κατάλληλο αλγόριθμο συρραφής εικόνων για τη δημιουργία λεπτομερών ορθομωσαϊκών του αγρού και την εξαγωγή των αντίστοιχων δεικτών βλάστησης με στόχο να εκτιμηθεί η φυτοϋγεία της καλλιέργειας.

Στη συνέχεια εισάγεται ένας νέος μηχανισμός που εξάγει αυτόματα πιθανές προβληματικές περιοχές του αγρού και σχεδιάζεται μια δεύτερη αποστολή χαμηλής παρακολούθησης για την απόκτηση πρόσθετων πληροφοριών για αυτές τις περιοχές. Η αλυσίδα εργαλείων ολοκληρώνεται χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη ενότητα βαθιάς εκμάθησης για την ανίχνευση και αναγνώριση ζιζανίων κατά την αποστολή χαμηλής παρακολούθησης μέσω του ΣμηΕΑ.

Όλες οι παραπάνω λειτουργίες περικλείονται σε μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, από άκρο σε άκρο, με την ονομασία Γνωσιακές λειτουργίες των μικρών ιπτάμενων οχημάτων (CoFly). Το προτεινόμενο σύστημα αυτόματης πλοήγησης στοχεύει στη βελτιστοποίηση των ικανοτήτων ενός ρομπότ για ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογών στο γεωργικό τομέα ενώ οι απαιτήσεις του αντίστοιχου υλικού περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες ώστε να διατηρείται το κόστος χαμηλό. Παράλληλα, ένας μέσος χρήστης είναι σε θέση να αξιοποιεί τις συγκεκριμένες λειτουργίες με ευκολία ώστε να επιτυγχάνονται πολύπλοκοι στόχοι με ακρίβεια χωρίς να απαιτείται η διαχείριση να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου συστήματος δοκιμάστηκε και επικυρώθηκε με εκτεταμένους πειραματισμούς σε αγροτικά πεδία με καλλιέργεια βαμβακιού, μηδικής και σιτηρών στη Λάρισα και στη Χαλκιδική.

Δείτε εδώ αναλυτικά, τη συνολική ροή εργασίας της προτεινόμενης πλατφόρμας, η οποία αποτελείται από συγκεκριμένα βήματα.

22/11/2021 10:42 πμ

Η φετινή χρονιά για την δενδροκομία ήταν γεμάτη με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις. Η παγκόσμια πανδημική κρίση δημιούργησε μια γενικότερη αβεβαιότητα, τόσο στην κανονικότητα των εργασιών, όσο και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα, ήρθαν να προστεθούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη, οι οποίες επηρέασαν ποιοτικά και ποσοτικά το τελικώς παραγόμενο προϊόν.

Ακόμα και αν οι συνθήκες μεταβάλλονται, η φυτοπροστασία πάντοτε θα αποτελεί έναν από του βασικούς πυλώνες για την επιτυχημένη πορεία της καλλιέργειας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εδώ και έναν χρόνο, η BASF κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το νέο μυκητοκτόνο Delan® Gold με έγκριση στις δενδρώδεις καλλιέργειες της ροδακινιάς, κερασιάς και αχλαδιάς. Ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών, που δρα στοχευμένα σε παθογόνα και μεταμορφώνει την παραγωγή, σε έργο τέχνης!

Το Delan® Gold ανήκει στη μεγάλη οικογένεια μυκητοκτόνων της BASF με το εμπορικό σήμα «Delan®», ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα εμπορικά ονόματα της δενδροκομίας παγκοσμίως. Έχει ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα και περιέχει τη δραστική ουσία Dithianon. Η δραστική ουσία Dithianon έχει έναν ξεχωριστό, πολυθεσικό τρόπο δράσης. και μπορεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη του μύκητα, παρεμβαίνοντας σε διαφορετικά βιοχημικά μονοπάτια. Επιπλέον και σύμφωνα με τον FRAC, το Dithianon ανήκει σε χημική ομάδα χαμηλού ρίσκου για εμφάνιση ανθεκτικότητας, καθιστώντας το σημαντικό εργαλείο στα προγράμματα ψεκασμού. Η δραστική ουσία έχει μεγάλη αντοχή στην έκπλυση, ανακατανέμεται με την παρουσία υγρασίας και προσφέρει μεγάλη διάρκεια δράσης. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νωρίς στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, σε ένα προληπτικό πρόγραμμα ψεκασμού προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Για την καινούρια καλλιεργητική σεζόν, το Delan® Gold θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του παραγωγού και θα ενισχύσει την φαρέτρα του για αποτελεσματική φυτοπροστασία. Καταπολέμησε τις ασθένειες στην καλλιέργειά σου και  απόλαυσε μια πλούσια και υγιή σοδειά…σαν έργο τέχνης! Το μέλλον της γεωργίας ξεκινά εδώ!

Visit us on www.agro.basf.gr Ι Follow us on Facebook and Instagram Ι Listen our Podcasts

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα  και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Δείτε τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

12/11/2021 03:18 μμ

Στον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων «ΒΙΟΔΡΑΜΑ» στο νομό Δράμας, παραγωγοί ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια μύρτιλου. Ο κ. Νίκος Παπουτσής πρόεδρος του συνεταιρισμού και βιοκαλλιεργητής, σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο, μίλησε για την μειωμένη φετινή παραγωγή μύρτιλου και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Πείτε μας λίγα λόγια για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φετινής χρονιάς.

«Φέτος η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή, υπήρχε πρόβλημα στην καρπόδεση και κατά τη διάρκεια σχηματισμού φύλλων λόγω των παγετών. Τα στάδια ανάπτυξης των μύρτιλων διαφέρουν από τα υπόλοιπα φυτά. Αρχικά ανθοφορούν, έπειτα καρποφορούν και στο αναπτύσσονται τα φύλλα. Χρησιμοποιούμε φυτά ρώσικα του γένους Vaccinium corymbosum τα οποία αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -40°C και αναπτύσσονται επαρκώς αποδίδοντας υψηλή παραγωγή, εφόσον περάσουν μία περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά στο στάδιο της καρποφορίας και της έκπτυξης φύλλων είναι πολύ ευαίσθητα. Εκείνη την περίοδο με τον παγετό στους -9°C, κάηκαν τα φύλλα από το κρύο με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί ικανοποιητικά ο καρπός. Η απώλεια παραγωγής εκτιμάται περίπου στο 40%. Σε μία καλή χρονιά μπορεί να πάρουμε το στρέμμα, ανάλογα με την εποχή συγκομιδής, από 500 έως 800 κιλά. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά με το χέρι, ξεκινάει από τέλη Μαϊού και ολοκληρώνεται τον δεκαπενταύγουστο. Αυτήν την περίοδο συγκομίζουμε τα φύλλα, τα οποία έχουν κιτρινοκόκκινο χρώμα και τα πουλάμε ως αφέψημα».

Υπάρχει ζήτηση στην εγχώρια αγορά; Τι προϊόντα διαθέτετε προς πώληση και σε τι τιμή; 

«Η ζήτηση για την εγχώρια αγορά είναι σταθερή και προέρχεται κυρίως από άτομα που είναι βίγκαν ή από καταναλωτές που προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα. Το μύρτιλο είναι πολύ θρεπτικός καρπός και χορηγείται επίσης σε διαβητικούς που έχουν σάκχαρο στο αρχικό στάδιο γιατί έχει θεαματικά αποτελέσματα. Πουλάμε νωπό προϊόν στην Ελλάδα περιορισμένα καθώς το 80% της παραγωγής μεταποιείται. Είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που παράγουμε συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες το οποίο παράγεται από 100% βιολογικά μύρτιλα. Παράλληλα, φτιάχνουμε πάστα και μαρμελάδα από μύρτιλα, αποξηραμένα φύλλα τσαγιού και χυμούς από μύρτιλλα ή σε συνδυασμό με ρόδι. Η τιμή λιανικής για το νωπό μύρτιλο σε κεσεδάκι είναι στα 2 ευρώ, οι χυμοί στα 3 ευρώ τα 250 ml και το συμπλήρωμα στα 30 ευρώ». 

Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές;

«Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές και από φέτος προωθούμε τα προϊόντα μας στην Ελβετία και τη Γερμανία αλλά και στη Σαουδική Αραβία».

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας σχέδια;

«Ήδη από φέτος συνεργαζόμαστε με έναν μελισσοκόμο και παράγουμε μέλι με μύρτιλο. Πρόκειται για ένα super food το οποίο περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία του μελιού και του μύρτιλου, έχει μοναδικό χρώμα και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το μέλι λειτουργεί ως συντηρητικό. Το μέλι το προωθούμε στο Ντουμπάι και από του χρόνου θα πωλείται και στην Ελλάδα. Επίσης, το όνομα του συνεταιρισμού θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον και από ΒΙΟΔΡΑΜΑ θα λέγεται Grandpas blueberry».

12/11/2021 02:26 μμ

Αυξάνουν οι έλεγχοι στα τούρκικα λεμόνια για υπολείμματα φυτοφαρμάκων με απόφαση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, από τις 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών λεμονιών κατά τουλάχιστον 20% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό), έτσι ώστε ένα στα πέντε φορτία τουρκικών λεμονιών, που θα εισέρχονται στην ΕΕ, θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές τουρκικών λεμονιών μετά την αύξηση των απορρίψεων στα σύνορα της ΕΕ λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων, που υπερβαίνουν τα επίσημα όρια της ΕΕ. Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη για υπεράσπιση των Ευρωπαίων παραγωγών λεμονιών που η παραγωγή τους προβλέπει υψηλότερα πρότυπα».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εξαγωγές ελληνικών λεμονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι τις 12/11/2021 οι εξαγωγές των λεμονιών ανέρχονταν σε 6.992 τόνους, έναντι 5.134 τόνων που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

12/11/2021 09:27 πμ

Η μυκητολογική ασθένεια οφείλεται σε τρία είδη του γένους Colletotrichum (Colletotrichum gloeosporioides, Colletotrichum acutatum, Colletotrichum clavatum) και αποτελεί σοβαρό εχθρό της ελιάς.

Κατά την περίοδο των συγκομιδών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του καρπού και του ελαιολάδου.

Περισσότερα μας εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Μπαλτάς, γεωπόνος στον ΑΣ STAMNA OLIVES στην Αιτωλοακαρνανία. Στην περιοχή, όπως μας εξηγεί, «υπάρχει μία μικρή παρουσία του γλοιοσπορίου σε ποσοστό από 5% έως 10% σε χωράφια που έχουν ιστορικό της ασθένειας. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κατά τη φθινοπωρινή περίοδο υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης. Η περίοδος των πρόσφατων βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες είχαν ως συνέπεια την εμφάνιση του μύκητα χωρίς ωστόσο να έχει εξαπλωθεί.

Σε περιοχές με εμφάνιση του μύκητα και ιστορικό, προτείνεται μετά το πρώτο χέρι συγκομιδής να γίνει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως την άνοιξη, όπου υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος εμφάνισης, καθώς χρειάζεται να περάσει μεγάλο διάστημα πριν την συγκομιδή. Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής μπορεί να γίνει αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων όπως φύλλα, κλαδιά και καρποί. Έπειτα την άνοιξη, από την έναρξη της βλάστησης και όταν οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας μπορούν να γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί με σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες tebuconazole, trifloxystrobin, pyraclostrobin και kresoxim methyl (στρομπιλουρινών)».

Για εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά επισκεφτείτε την σελίδα μας fytofarmaka.net

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

11/11/2021 12:50 μμ

Σε Πέλλα και Ημαθία, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κτήματα της χώρας η συγκομιδή προχωρά.

Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι μειωμένες αποδόσεις λόγω των παγετών της άνοιξης, η δε τιμή φθάνει ως τα 35 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και καλλιεργητής λωτού ποικιλίας Jiro εδώ και πολλά έτη λέει στον ΑγροΤύπο, ότι «προχωρά η συγκομιδή του λωτού στην περιοχή μας. Οι τιμές κυμαίνονται φέτος στα 30 με 35 λεπτά το κιλό και σε γενικές γραμμές υπάρχει ζήτηση. Το δικό μας τον λωτό αγοράζει συγκεκριμένος έμπορος και μετά καταλήγει στα Lidl, όπου σήμερα πωλείται προς 2,29 ευρώ το κιλό. Ο όγκος παραγωγής δεν ήταν πολύ μεγάλος και ανάλογα το κτήμα, υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις. Σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις στον λωτό κυμαίνονται γύρω στους 3 τόνους ανά στρέμμα, το δε προϊόν ως καλλιέργεια δεν έχει και τεράστιες απαιτήσεις. Ο λωτός είναι μια καλή εναλλακτική, ώστε ο παραγωγός να αποκομίζει εισόδημα και το φθινόπωρο, όταν δηλαδή έχουν τελειώσει και μαζευτεί τα άλλα πυρηνόκαρπα. Λωτοί κυρίως καλλιεργούνται σε Ημαθία, Πέλλα, Δράμα, αλλά και νοτιότερα, όπως στο Αγρίνιο για παράδειγμα. Σε σχέση με τις ποικιλίες κυριαρχεί η Jiro στην χώρα μας στα στρέμματα, αλλά τελευταία βάζουν αρκετοί και την Rojo Brillante. Σημειωτέον ότι τα λωτόδεντρα είναι αιωνόβια».

«Η συγκομιδή του λωτού ποικιλίας Jiro είναι στο φουλ αυτή την περίοδο», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος «στους λωτούς ποικιλίας Rojo Brillante η παραγωγή είναι ελάχιστη, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης. Στα Jiro, που έχουν φέτος μεγαλύτερη παραγωγή ο αγρότης εισπράττει γύρω στα 28-35 λεπτά το κιλό και υπάρχει ζήτηση».

Καταστροφές στο Κιλκίς

Λωτό ποικιλίας Jiro καλλιεργούσε εδώ και χρόνια ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης από το χωριό Άγιος Πέτρος Κιλκίς, όπως όμως δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα δέντρα του φέτος ξεράθηκαν όλα με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον καθόλου παραγωγή, αλλά και τα δέντρα του, όπως του είπε ο γεωπόνος του, να μην μπορούν να επανέλθουν... Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη πέρσι η χρονιά πήγε πολύ καλά, το προϊόν απορροφήθηκε όλο, οι δε τιμές που πήρε ο ίδιος για την παραγωγή του έφθασαν και τα 50 λεπτά το κιλό.

02/11/2021 05:35 μμ

Βρισκόμαστε στο μέσο της συγκομιδής η οποία σε γενικές γραμμές θα φτάσει τα περσινά επίπεδα. Η επέκταση της καλλιέργειας και η ζήτηση του ακτινιδίου παγκοσμίως κατατάσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση από άποψη όγκου παραγωγής παγκοσμίως.

Ο κ. Γιάννης Πασσαλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Νέστου, μας μίλησε για τη φετινή παραγωγή ακτινιδίων. «Είμαστε στο μέσο της συγκομιδής και αυτήν την στιγμή σταματήσαμε εξαιτίας της βροχόπτωσης. Η παραγωγή φέτος αν και έχει πληγεί από τους ανοιξιάτικους παγετούς και το χαλάζι ωστόσο ενδέχεται να είναι ελαφρώς αυξημένη συγκριτικά με την περσινή, εξαιτίας των νέων φυτειών που είναι φέτος παραγωγικές. Πανελλαδικά η περσινή παραγωγή σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έφτασε τους 300.000-305.000 τόνους και υπάρχει περίπτωση φέτος να φτάσεις τους 320.000 τόνους. Η συγκομιδή έχει καθυστερήσει και όπως με ενημέρωσαν από τα άλλα παραγωγικά κέντρα της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Από φέτος και για τα επόμενα χρόνια ο χρόνος συγκομιδής θα μεγαλώσει γιατί ο όγκος παραγωγής έχει αυξηθεί θεαματικά.

Από τις φετινές καιρικές συνθήκες δεν έχουν επηρεαστεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού παρά μόνο το μέγεθός του. Φέτος έχουμε κατά 1-2 νούμερα στην καλύμπρα μικρόκαρπα ακτινίδια. Τα δέντρα επίσης δεν υπάρχει καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου παρά μόνο σε περιπτώσεις έντονων χαλαζοπτώσεων. 

Η ζήτηση κρατήθηκε ψηλά εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής αν και αρχικά είχαμε αρκετά μεγαλύτερες προσδοκίες. Οι διακινητές είτε είναι συνεταιριστικές ομάδες είτε είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγουν νέους δρόμους ως προς την προώθηση του προϊόντος και εκτός ΕΕ. Εμείς σαν συνεταιρισμός, εδώ και τέσσερα χρόνια, προωθούμε το 80% της παραγωγής μας εκτός ΕΕ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει φέτος είναι η αποθήκευση των ακτινιδίων. Τα διαθέσιμα ψυγεία δεν επαρκούν καθώς ο όγκος παραγωγής έχει γιγαντωθεί. Οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι ένα τεράστιο έξοδο και οι εγκρίσεις του αναπτυξιακού νόμου καθυστερούν. Εμείς πέρσι βάλαμε έναν και ευτυχώς στην περιοχή υπάρχουν οργανωμένοι συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης προς το παρόν. Έτσι ανάλογα με τη ζήτηση πουλάμε τα προϊόντα μας από τώρα και μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο αν και ο κύριος όγκος παραγωγής πωλείται τον Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ακτινιδίου και να γίνει εθνικό προϊόν. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε στις τρεις πρώτες παραγωγικές χώρες παγκοσμίως. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ιταλία. Φέτος οι τιμές είναι καλές για τον παραγωγό. Για πρώτη φορά κάποιες ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν τους καρπούς με τιμή ασφαλείας». Η παραγωγή στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά, καταλήγει ο κ. Πασσαλίδης και μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής το αγοράζουν Ιταλοί διακινητές.

Ο κ. Θάνος Βλάχος, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος του Δ.Σ. του ΑΣ Πυργέτου, από την πλευρά του επισημαίνει ότι «τα στρέμματα στην περιοχή της Λάρισας αυξάνονται κάθε χρόνο. Στον συνεταιρισμό τα στρέμματα είναι περίπου 1.000 και στην περιοχή 5.000. Έχουμε καλή παραγωγή χωρίς σημαντικές απώλειες. Οι τιμές παραγωγού από το χωράφι είναι στα 0,90 - 1 ευρώ. Εμείς ως ομάδα παραγωγών έχουμε δικούς μας ψυκτικούς θαλάμους και από φέτος θα αρχίσουμε να προωθούμε μόνοι μας τα προϊόντα μας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό». 

Τέλος, συζητώντας με τον κ. Μανώση Ζήση, από την Ζεύς Ακτινίδια, μας ενημερώνει ότι «η παραγωγή στην περιοχή της Πιερίας και της Άρτας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ ελαφρώς μειωμένη είναι στην περιοχή της Ημαθίας - Πέλλας εξαιτίας των παγετών. Παράλληλα επαληθεύει το γεγονός ότι τα ακτινίδια είναι μικρότερα σε μέγεθος συγκριτικά με πέρσι. Το γεγονός αυτό ίσως επηρεάσει τις τιμές στους καρπούς που προορίζονται για πώληση στις λαχαναγορές οι οποίοι είναι συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους από αυτούς που προορίζονται για πώληση σε σούπερ μάρκετ παγκοσμίως. 

Τώρα μόλις ξεκινάμε τις εξαγωγές. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Αγγλία και στην Ισπανία. Επίσης μεγάλες ποσότητες προωθούνται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Λατινική Αμερική κ.α. Η ζήτηση φέτος είναι ανοδική. Ο λόγος είναι η πτωτική τάση παραγωγής που σημειώνεται στην Ιταλία. Φέτος εκτιμάται ότι η ιταλική παραγωγή θα φτάσει τους 225.000 τόνους και πέρσι ήταν 250.000 τόνους. Εμείς πουλάμε το ακτινίδιο των 100 gr. στα 1,60 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι αυξημένη καθώς υπάρχει πίεση και από την πλευρά των παραγωγών.   

Η παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως χωρίζεται στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο. Στο βόρειο ημισφαίριο είναι οι χώρες της Ευρώπης εκ των οποίων η παραγωγή αρχίζει από τώρα μέχρι και τον Μάιο και στο νότιο ημισφαίριο είναι η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή. Τα ακτινίδια της Χιλής στην Ελλάδα έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ τα ακτινίδια από την Νέα Ζηλανδία θα εξαντληθούν γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα σε όγκο παραγωγής στο κόσμο, δεύτερη είναι η Ελλάδα, τρίτη η Ιταλία και τέταρτη η Χιλή. 

Φέτος ξεκινάμε δειγματοληπτικά την εμπορία κίτρινου ακτινιδίου. Η τιμή του θα είναι πιο ακριβή κατά 50%. Από του χρόνου θα αρχίσουν οι επενδύσεις στους ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης των ακτινιδίων».

29/10/2021 04:42 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Το εμπόριο και η παραγωγή μύρτιλων επεκτείνεται παγκοσμίως καθώς προχωρά η ανάπτυξη νέων προϊόντων, με τους καταναλωτές να τα προτιμούν για τη γεύση τους, τα οφέλη στην υγεία, τόσο σε μορφή φρέσκου προϊόντος, όσο και μεταποιημένου.

Σύμφωνα με το USDA, η παγκόσμια παραγωγή και το εμπόριο γνώρισαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2010 έως το 2019, λόγω της ολοένα κα αυξανόμενης ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό.

Από την ιδέα στη... βιομηχανία

Η ανάπτυξη των καλλιεργούμενων βατόμουρων ξεκίνησε στις αρχές του 1900 μέσω της συνεργασίας της Elizabeth White και του βοτανολόγου του USDA Frederick Coville. Ζώντας σε ένα αγρόκτημα στο Νιου Τζέρσεϊ, η White άρχισε να ερευνά τα άγρια μύρτιλα τη δεκαετία του 1890. Ο Coville από την πλευρά του ξεκίνησε την έρευνά του για την καλλιέργεια άγριων μύρτιλων το 1908. Αφού άρχισαν να αλληλογραφούν, ο White κάλεσε τελικά την Coville να δουλέψει μαζί της στο οικογενειακό της αγρόκτημα. Έγιναν επιχειρηματικοί εταίροι το 1911, συγκομίζοντας και πουλώντας την πρώτη εμπορική τους καλλιέργεια μύρτιλων το 1916.

Έκτοτε, πέρασαν πολλά χρόνια και η παραγωγή μύρτιλου με σκοπό την εμπορική διάθεση, επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάθε ήπειρο, εκτός βέβαια από την Ανταρκτική. Με την πρόοδο στις παραγωγικές πρακτικές, τα μύρτιλα καλλιεργήθηκαν σε τουλάχιστον 30 χώρες το 2019 και σε ποικίλα κλίματα. Οι κύριες κατηγορίες φυτών μύρτιλου που καλλιεργούνται σήμερα για εμπορικούς σκοπούς είναι οι υψηλοί θάμνοι, οι χαμηλοί θάμνοι (μερικές φορές αναφέρονται ως άγριοι), οι μισο-υψηλοί (μια διασταύρωση μεταξύ ειδών υψηλών και χαμηλών θάμνων), Rabbiteye και Southern highbush. Η φυτική παραγωγή μπορεί να είναι βραχύβια ή μακρόβια, με ορισμένα φυτά της ποικιλίας να είναι παραγωγικά για μόλις 1-5 χρόνια ή για 40-60 χρόνια.

Η παγκόσμια παραγωγή μύρτιλων

Η παγκόσμια παραγωγή μύρτιλων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2019. Έτσι, αυξήθηκε από τους 439 χιλιάδες τόνους, σε σχεδόν 1 εκατ. τόνους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των χωρών με αναφορά παραγωγής αυξήθηκε από 26 σε τουλάχιστον 30, με 27 χώρες να παρουσιάζουν ανάπτυξη της καλλιέργειας. Το 2010, μόνο 4 χώρες παρήγαγαν περισσότερους από 10.000 τόνους και συγκεκρίμενα οι Ηνωμένες Πολιτείες (224.000 τόνοι), ο Καναδάς (84.000 τόνοι), η Χιλή (76.000 τόνοι) και η Γαλλία (11.000 τόνοι). Ο αριθμός των χωρών που παράγουν τουλάχιστον 10.000 τόνους άρχισε να αυξάνει μέχρι το 2012 κι έκτοτε δεν έχει μειωθεί. Μέχρι το 2019, τουλάχιστον 11 χώρες ήταν πάνω από το όριο των 10.000 τόνων. Το Περού είχε την πιο δραματική επέκταση, αυξάνοντας από λιγότερους από 50 τόνους, σε σχεδόν 125.000 για να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Χιλή. Το Περού είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως σε αξία.

Οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φθάνοντας κοντά στους 300.000 τόνους το 2019. Η εξάπλωση της παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο έχει επεκτείνει την εποχική παρουσία των μύρτιλων στην αγορά και τους 12 μήνες του έτους, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα για τους καταναλωτές και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μύρτιλα είναι το δεύτερο σε σειρά παραγόμενο μούρο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, καλλιεργούνταν εμπορικά κυρίως σε τρεις πολιτείες, τοΝιου Τζέρσεϊ, το Μίσιγκαν και τη βόρεια Καρολίνα. Η βιομηχανία εργάστηκε για να αναπτύξει την παραγωγή και σε άλλες πολιτείες. Στη δεκαετία του ‘90, η παραγωγή των ΗΠΑ ξεπέρασε τους 45.000 τόνους. Το 2010, το Μίσιγκαν ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός με σχεδόν 50.000 τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 22% της παραγωγής των ΗΠΑ. Άλλες πολιτείες επέκτειναν την παραγωγή, με την Ουάσιγκτον να γίνεται ο κορυφαίος παραγωγός το 2015. Η Ουάσιγκτον παραμένει ο κορυφαίος παραγωγός με μέσο όρο 58.000 τόνους ετησίως και 19% της παραγωγής των ΗΠΑ, ενώ το Όρεγκον είναι σχεδόν δεύτερο με 55.000 τόνους κατά μέσο όρο. Ο αριθμός των πολιτειών που περιλαμβάνει η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής του USDA στην ετήσια έρευνά της μειώθηκε από 14 πολιτείες σε 9 το 2018 (οι άλλες 5 πολιτείες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% της παραγωγής). Ωστόσο, η παραγωγή συνέχισε να αυξάνει, φτάνοντας το ρεκόρ των 339.000 τόνων το 2019. Η παραγωγή των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 300.000 τόνοι από το 2015, αντιπροσωπεύοντας το 36% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αν και η αξία του εξαγωγικού εμπορίου φρέσκων μύρτιλων δεν είναι γνωστή για όλες τις εξαγωγικές χώρες, η εξέταση αυτών των χωρών δίνει μια καλή ένδειξη της κατάστασης των εξαγωγών. Χρησιμοποιώντας το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το Trade Data Monitor και τα δεδομένα χωρών που παρέχονται από τα γραφεία της FAS στο εξωτερικό, οι εξαγωγές για αυτές τις χώρες ανήλθαν συνολικά σε αξία στα 2,1 δις δολάρια, το 2019. Για αυτές τις 7 χώρες, η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο 18% ετησίως από το 2016, με το Περού, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική με συνεχή ανάπτυξη. Εάν οι εξαγωγές συνεχίσουν με ένα μέσο όρο αύξησης μόλις 5% κατά τα επόμενα 5 χρόνια, η αξία των εξαγωγών μόνο για αυτές τις χώρες θα φτάσει σχεδόν τα 3 δις δολάρια έως το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, ο παγκόσμιος όγκος εξαγωγών δεν έχει μειωθεί τουλάχιστον από το 2010, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 46.000 τόνους ανά έτος μεταξύ 2015 και 2019. Λαμβάνοντας υπόψη την επέκταση της παραγωγής και των εξαγωγών από το 2010 και τη συνεχιζόμενη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, οι εξαγωγές φρέσκων μύρτιλων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά.

Η ανάπτυξη ήταν πιο... συγκρατημένη για τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Ενώ η αξία των εξαγωγών των φρέσκων μύρτιλων αυξήθηκε κατά 30% μεταξύ 2010 και 2019, οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση για 4 συνεχόμενα χρόνια μεταξύ 2014-2017, μερικά από τα οποία συνέπεσαν με έτη χαμηλότερης παραγωγής. Για το 2021, οι εξαγωγές Ιανουαρίου-Ιουλίου είναι ελαφρώς μπροστά από πέρυσι, αυξημένες κατά 3 εκατ. δολάρια, φθάνοντας σχεδόν τα 99 εκατ. δολάρια. Κατά μέσο όρο, περισσότερο από το 80% των αποστολών των ΗΠΑ καταλήγει στον Καναδά, με την αξία τους να περνά τα 106 εκατ. δολάρια το 2020. Μεταξύ των 7 κορυφαίων εξαγωγέων, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση πίσω από το Περού, τη Χιλή και το Μεξικό.

Το μέλλον της παγκόσμιας παραγωγής

Σύμφωνα με το USDA, η έρευνα στις ποικιλίες δεν βασίζεται πλέον σε δημόσιους φορείς, αλλά τώρα γίνεται και στην ιδιωτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της απόδοσης, της ποιότητας των μούρων, της αντοχής σε ασθένειες και παράσιτα, καθώς και αντοχή στο κρύο και τη θερμότητα. Βελτιώσεις γίνονται, επίσης, στην τεχνολογία για την καλύτερη διαχείριση, συγκομιδή και συσκευασία των καλλιεργειών. Για παράδειγμα, λόγω του εύρους των απαιτούμενων ωρών ψύξης, οι ποικιλίες Southern highbush μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή μούρων όλο το χρόνο ή σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

21/10/2021 09:18 πμ

Ξεκίνησε από την Τρίτη (19/10) στην χώρα μας, με μικρές ποσότητες, η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί ο ρυθμός της συγκομιδής. 

Θυμίζουμε ότι κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.
 
Ο κ. Ζήσης Μανώσης, μέλος της διοίκησης της «Ζευς Ακτινίδια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω των παγετών σε κάποιες περιοχές (Ημαθία, Καβάλα κ.α.). Όμως παράλληλα βγαίνουν στην παραγωγή νέα δέντρα. Συνεχίζονται με μεγάλους ρυθμούς οι νέες φυτεύσεις στην χώρα μας (περίπου 10.000 στρέμματα ετησίως).

Οι παραγωγοί ζητούν τιμή στα 1 ευρώ το κιλό. Από την άλλη οι έμποροι είναι διστακτικοί να δώσουν αυτή την τιμή λόγω της αύξησης του κόστους συντήρησης, τον τριπλασιασμό των ναύλων και την αύξηση κατά 15% των υλικών συσκευασίας.

Πάντως η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη. Στη διεθνή αγορά οι ποσότητες ακτινιδίων από Νέα Ζηλανδία και Χιλή είναι μειωμένες. Σε περίπου 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν ακτινίδια από το νότιο ημισφαίριο. Επίσης η φετινή ιταλική παραγωγή φαίνεται είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 10% (πέρσι 250.000 τόνοι, φέτος 215.000 τόνοι)». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2019-2020 οι εξαγωγές ακτινιδίων (από 1/9/2019 έως 31/8/2020) ανήλθαν στους 176.059 τόνους και ήταν αξίας 163,5 εκατ. ευρώ. Για την περίοδο 2020-2021 οι εξαγωγές ακτινιδίων (από 1/9/2020 έως 31/8/2021) ανήλθαν στους 160.066 τόνους και ήταν αξίας 178,4 εκατ. ευρώ.   

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της και προς τούτο εισήχθησαν πολλά bins από την μολυσμένη Ιταλία, για την πραγματοποίηση καταστρατήγησης της ΚΥΑ (Αντώνογλου), κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. Από 1/8/2021 έως και 8/10/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή - διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 4.641 τόνους. Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ακτινίδια της κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α.) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας».