Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πρωταθλήτρια η Τουρκία στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά

08/09/2021 12:04 μμ
Από 1 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021 το Σύστημα ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) έλαβε από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 374 ειδοποιήσεις που δημιουργήθηκαν από υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Από 1 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021 το Σύστημα ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) έλαβε από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 374 ειδοποιήσεις που δημιουργήθηκαν από υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, που έχουν φτάσει στις αγορές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «το 63,3% αυτών των ειδοποιήσεων, συνολικά 238, αντιστοιχούν σε προϊόντα φρούτων και λαχανικών που εισάγονται από την Τουρκία, με τις πιπεριές να έχουν συνολικά 121 ειδοποιήσεις.

Η δεύτερη θέση, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταλαμβάνεται από την Αίγυπτο με 41 ειδοποιήσεις και ακολουθεί η Ουγκάντα με 16, η Κίνα με 8, η Ινδία και το Μαρόκο με 6, ενώ ακολουθούν Βραζιλία, Περού και δυστυχώς η Ελλάδα, με 4 ειδοποιήσεις (την χώρα μας αφορούν πορτοκάλια)».
 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/03/2023 11:27 πμ

Στην πρόσφατη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, συζητήθηκε και το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του. 

Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου. Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.

Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, κατά 50%, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής. Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.

Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».

Τελευταία νέα
20/03/2023 11:14 πμ

Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. 

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.

Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.

Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.

17/03/2023 10:46 πμ

Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».

Καρκίνωση (Pseudomonas  savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.

Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:

  • την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
  • την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».

Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».   

10/03/2023 03:25 μμ

Δωρεάν προσβάσιμο από τον ΑγροΤύπο είναι το Ερμηνευτικό Λεξικό Εντομολογικών Όρων, που εξέδωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος, ένα προϊόν πολυετούς επιστημονικής προσπάθειας.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας στον ΑγροΤύπο, το λεξικό ευελπιστεί να λύσει απορίες φοιτητών, υποψηφίων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος αλλά και συναδέλφων εντομολόγων για το πώς θα μπορούσε να αποδοθεί (κατά τον συγγραφέα) στην ελληνική γλώσσα η ορολογία την οποία συναντούν σε ξένα συγγράμματα. Επίσης θα τους βοηθήσει στο να εξηγήσουν την θέση και τη χρησιμότητα οργάνων και εξαρτημάτων του σώματος εντόμων και ακάρεων αλλά και την ορολογία των επιμέρους επιστημών, που εμπλέκονται στην προέλευση, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, βιοοικολογία, αντιμετώπιση κ.ά. των αρθροπόδων αυτών.

Θεωρώ ότι το έργο, αν και όχι πλήρες επί του παρόντος, θα ήταν αρκούντως κατατοπιστικό και ότι θα μπορούσε να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερομένους με την ευχή και την ελπίδα ότι κάποτε, κάπως θα τους χρησιμεύσει.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουχέλος συμφώνησε αποκλειστικά με τον ΑγροΤύπο να επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση στο λεξικό του.

Θα το βρείτε στο παρακάτω λινκ (πατήστε εδώ).

08/03/2023 05:34 μμ

Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.

Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.

Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.

Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.   

Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση. 

Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

08/03/2023 02:59 μμ

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Τα τελευταία χρόνια η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.

Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την μόλυνση από τον συγκεκριμένο μύκητα. Θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής να προχωρήσουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην έχουν πρόβλημα στην ερχόμενη παραγωγή. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις. Αν δεν νεκρωθούν τα άνθη και παραμείνει ο μύκητας στο δέντρο τότε υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.

Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα και αφαίρεση των αφυδατωμένων καρπών που παραμένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο για να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης). Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κατά του κρόκιασμα των ταξιανθιών (μόνο το 3% - 5% των ανθέων έχουν ανοίξει). Στην περιοχή γίνονται οι επεμβάσεις από τα τέλη Μαρτίου. Αν διαπιστώσουμε μόλυνση συνίσταται και μια δεύτερη επέμβαση μετά την καρπόδεση. Οι εγκεκριμένες δραστικές ανήκουν στις ομάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαμιδικών, στρομπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων».

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλοιοσπόριο μαζί με τον δάκο είναι οι σοβαρότερες ασθένειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον παραγωγό. Εγώ πέρυσι αναγκάστηκα να κάνω 9 ψεκασμούς για να μπορέσω να έχω παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Από τότε τα καιρικά φαινόμενα βοηθούν στην εξάπλωση των μολυσμάτων. Την φετινή περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά είχαμε μολύνσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ελλειψη εργατών γης. Για να μην έχεις πρόβλημα από το γλοιοσπόριο θα πρέπει να ξεκινάς γρήγορα την συγκομιδή και να την έχεις ολοκληρώσεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν βρίσκεις εργάτες τότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και οι χειμώνες είναι απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια.

Αν εμφανιστεί η ασθένεια είναι αργά. Πρέπει ο παραγωγός να κάνει έναν προληπτικό ψεκασμό όταν ξεκινούν τα άνθη (κρόκιασμα) και είναι πολύ βασικός για την αντιμετώπιση του μύκητα. Επίσης η εμπειρία μου λέει ότι αν έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός. Από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι υγρασίες και οι βροχές θα πρέπει να επαναληφθούν. Χρειάζονται σχολαστικοί ψεκασμοί με πολύ καλή διαβροχή των δένδρων (περίπου 150 λίτρα το στρέμμα). Κάθε ψεκασμός πρέπει να γίνεται με τις εγκεκριμένες δραστικές και προστατεύει για περίπου 20 ημέρες. Τα σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και με την βοήθεια των γεωπόνων για να μην υπάρξει πρόβλημα με υπολείμματα».

Ο γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «τρέχει» ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα από το γλοιοσπόριο σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής η προσβολή του ελαιόκαρπου από το γλοιοσπόριο ή πιο δόκιμα, η ανθράκωση της ελιάς.

Η έρευνα έδειξε ότι οι προσβολές γίνονται στο ανθικό στάδιο την Άνοιξη. Ο μύκητας παραμένει στο δέντρο και κάνει την εμφάνισή του το Φθινόπωρο, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σε καρπούς που πλησιάζουν την ωρίμανση. Στα καλλιεργητικά μέτρα εντάσσονται μέτρα μείωσης των μολυσμάτων, π.χ. αφαίρεση και απομάκρυνση μουμιοποιημένων καρπών. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στο σωστό αερισμό της κόμης των δένδρων και την καλύτερη  διείσδυση του φωτός του ηλίου, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Επίσης συνίστανται ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα λίγο πριν την πλήρη άνθιση (κατά το κρόκιασμα). Η έρευνα έδειξε ότι η στρομπιλουρίνη έχει φέρει καλά αποτελέσματα».  

«Στην Λακωνία το γλοιοσπόριο έπληξε τις περιοχές γύρω από την Σπάρτη και τον Ευρώτα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Νίκος Προκοβάκης. «Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνουν δύο ψεκασμοί την Άνοιξη, μια πριν και μια μετά την ανθοφορία. Επίσης αν διαπιστώσουμε μόλυνση θα πρέπει να γίνει ένας ακόμη ψεκασμός τουλάχιστον ένα μήνα πριν την συγκομιδή. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κοιτάζουν πρώτα την ποσότητα και την ποιότητα και μετά την τιμή του ελαιοκάρπου».

08/03/2023 12:30 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση στους 750 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό που θα εργαστεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε όλη την χώρα.

Πάντως γενικό αίτημα των ΔΑΟΚ της χώρας είναι η αύξηση του προσωπικού στα επίπεδα του 2010. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο δεν είναι δυνατόν το ίδιο έργο να το κάνουν σωστά εργαζόμενοι που έχουν μειωθεί κατά 50 - 70% σε σχέση με τα χρόνια πριν τα μνημόνια. Επίσης δεν είναι δυνατόν με τόσο μειωμένο προσωπικό να γίνει σωστός έλεγχος της εφαρμογής της δακοκτονίας.

Ο ΑγροΤύπος βρήκε την αντίστοιχη απόφαση του 2010 στον οποία αναφέρει ότι το εποχικό προσωπικό για την καταπολέμηση του δάκου ήταν 4.316 άτομα (298 τομεάρχες δακοκτονία και οι υπόλοιποι εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων). Για την απόφαση του 2010 (πατήστε εδώ)   

Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής: 
Α) οι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκατέσσερα (214) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών, 
Β) το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων:
στα εκατόν ογδόντα έξι (186) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
στα τριακόσια πενήντα (350) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών

Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τις 30/11/2023.

Για την απόφαση του 2023 (πατήστε εδώ)

Όπως επισημαίνει η απόφαση η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2023 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους προς αυτές από τον τακτικό προϋπολογισμό Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2023.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ενημερωθήκαμε για την συγκεκριμένη απόφαση και βλέπουμε ότι στην περιοχή μας το προσωπικό παραμένει ίδιο σε σχέση με περυσι. Το θετικό είναι ότι υπογράφηκε έγκαιρα η απόφαση και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων».

02/03/2023 04:15 μμ

Ενημέρωση από την εταιρεία FMC Χημικά Ελλάς.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023. Επίσης, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023, αλλά και για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.

Δείτε αναλυτικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας FMC Χημικά Ελλάς

Για την καλλιέργεια υπαίθριου πεπονιού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων,  με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του πεπονιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Για την καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Για την καλλιέργεια μπρόκολου

ΘΕΜΑ: Verimark® 20SC κατ’ εξαίρεση έγκριση εναντίον της Yλέμυιας (Delia radicum) στην καλλιέργεια του μπρόκολου (Υ)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.

Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς. Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 2-3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

24/02/2023 06:16 μμ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στην Λάρισα. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και γεωπόνους, αφού παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.

Η δρ. Ελένη Τοπαλίδου, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στη φαιά σήψη που δημιουργεί προβλήματα στις καστανιές και στη χώρα μας. Τόνισε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε εννέα συνολικά περιοχές της χώρας και πως εξαρτάται πολύ από το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ως προς τα μέσα αντιμετώπισης τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον μέτρα για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο συνέστησε στους παραγωγούς να ενισχύουν την άμυνα των δέντρων, ξεκινώντας από τα υπολλείμματα και προσθέτοντας ότι συστήνεται ενσωμάτωσή τους. Ακόμα, σύστησε στα τέλη Απριλίου λίγο πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών προσθήκη εδαφοβελτιωτικού με ενεργά χουμοποιημένη οργανική ύλη, το Μάιο κατά το σκάσιμο των οφθαλμών ή λίγο νωρίτερα ψεκασμό με τη δραστική ουσία potassium phosphonate, τον Ιούνιο κατά την άνθιση υπάρχουν δραστικές με έγκριση (Fluxapyroxad) για χρήση ήσσονος σημασίας. Ακόμη, από άλλες έρευνες, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, τόνισε πως βρέθηκε ότι το Pyraclostrobin παρεμπόδισε τη βλάστηση των κονιδίων. Στην Ελλάδα υπάρχει σκεύασμα για χρήση ήσσονος σημασίας που περιέχει Boscalid και Pyraclostrobin, κατέληξε, ενώ σημείωσε πως δεν σχετίζεται η εξάπλωση της σφήκας με τη φαιά σήψη, καθώς αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση της Αυστραλίας.

Ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). Όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα - όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό - για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των αγροτών για τα νέα σκευάσματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που θα επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία.

Είναι γνωστό ότι κάποια φυτοπροστατευτικά θα αποσυρθούν. Το ερώτημα είναι ποια είναι αυτά τα προϊόντα και τι βαρύτητα έχουν στην κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα στην πατάτα σήμερα έχουμε είκοσι ζιζαντιοκτόνα. Οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί δηλώνουν ότι τους καλύπτουν οριακά. Με την Πράσινη Συμφωνία θα αποσυρθούν κάποια ζιζανιοκτόνα, όπως η Pendimethalin και η Metribuzin. Αν φύγουν αυτές οι δραστικές θα υπάρξει μια απορύθμιση όλης της προφυτρωτικής και της μεταφυτρωτικής ζιζανιοκτονίας και θα πρέπει να δουν οι πατατοπαραγωγοί πως θα το αντιμετωπίσουν. Το ίδιο θα ισχύσει και στην καλλιέργεια της υπαίθριας και βιομηχανικής ντομάτας. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον είναι η ανθεκτικότητα στην ζιζανιοκτονία. Το θετικό είναι ότι έχουμε σήμερα την καινοτομία με τα ψεκαστικά drones που είναι μια πραγματικότητα.

Ο κ. Ιωάννης Βασιλάκογλου, καθηγητής Βοτανικής - Ζιζανιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της ζιζανιοκτονίας στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες αλλά και να χρησιμοποιήσουμε ανταγωνιστικές - αλληλοπαθητικές ποικιλίες στην καλλιέργεια σιτηρών. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ζιζανιοκτόνων γίνεται πρώτα από όλα με την ορθή εφαρμογή (μέσα, ακροφύσια, πίεση). Επίσης διαθέτουμε νέες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η γεωργία ακριβείας, τα αυτοκινούμενα σκαλιστήρια, η ακτινοβολία και ο ηλεκτρισμός. Οι εναλλακτικές μέθοδοι όμως μάλλον δεν φτάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών μεθόδων για αυτό θα πρέπει να γίνει ένας συνδιασμός τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και θα πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο κατάρτισης. Ακόμη θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα αγρού (και όχι εργαστηρίου) για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ζιζανίων αλλά και να υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία». 

Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φυτοπροστατευτικών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει. Το θετικό είναι ότι παραγωγοί, γεωπόνοι και εκπρόσωποι των εταιρειών κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Επίσης οι εταιρείες παρουσίασαν όλα τα νέα τους φυτοπροστατευτικά προϊόντα».   

21/02/2023 03:10 μμ

Από την Τρίτη (21/2) έως την Παρασκευή (24/2) πραγματοποιείται η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, στην Λάρισα, η οποία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μια σειρά επιστημονικών και γεωτεχνικών φορέων.

Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σημαντικό είναι ότι η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας διοργανώνεται σε μια χρονιά σταθμό, καθώς εδώ και δύο μήνες εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της Πολιτικής από το «Αγρόκτημα στο πιάτο». Απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου πλάνου στη φυτοπροστασία και την κατάργηση των δραστικών ουσιών μέχρι το 2030 στο μισό. Όλο αυτό αποτελεί ένα προβληματισμό, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η διατροφική επάρκεια είναι μόνιμο θέμα συζήτησης. 

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς αλλά και συναδέλφους Γεωπόνους, αφού στο συνέδριο παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.

Παράλληλα, έχουμε την κλιματική αλλαγή, είδαμε την καρπόκαψα στα μήλα, ασθένειες τη φαιά σήψη στα κάστανα κ.α. Έχει γίνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα από τους διοργανωτές με πάρα πολλούς επιστήμονες. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτήν τη διοργάνωση να δοθούν λύσεις στους προβληματισμούς των παραγωγών».

Ο κ. Δ. Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, στη σχετική συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι «η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τη φυτοπροστασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι και τρόποι μείωσης των φυτοφαρμάκων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας «Πράσινης Συμφωνίας» της ΚΑΠ».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Γιαννακός, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης στην καρδιά του αγροτικού κάμπου και η συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και πολλών φορέων. Είναι ένα μεγάλο γεγονός, καθώς με τη νέα ΚΑΠ κινούμαστε σε νέες διαδικασίες και νέα δεδομένα. Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής και έχουμε μεγάλη ευθύνη για την ανάπτυξη της γεωργίας».

21/02/2023 09:12 πμ

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.

Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)

15/02/2023 10:26 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες οι οποίοι, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή, θα μειώσουν τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) δύο φυτοπροστατευτικών. 

Οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έδειξαν ότι οι δύο αυτές ουσίες (Clothianidin και το Τhiamethoxam), που ανήκουν στην ομάδα των νεονικοτινοειδών, αποτελούν υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες και συμβάλλουν στην παγκόσμια μείωση των επικονιαστών. 

Για το λόγο αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ το 2018. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα MRL για αυτές τις ουσίες στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί με τις τελευταίες τεχνολογίες. Θα ισχύουν για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Όσον αφορά τη χρήση και τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων, ήμασταν πάντα ξεκάθαροι για τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και το περιβάλλον. Οι σημερινές ενέργειες, που επηρεάζουν επίσης τα εισαγόμενα τρόφιμα, βασίζονται στην απόφασή μας το 2018 να απαγορεύσουμε τη χρήση για αυτά τα δύο νεονικοτινοειδή εντός της ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά θα μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση της μείωσης των επικονιαστών και την προστασία του περιβάλλοντος μας. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας όσον αφορά τις φιλοδοξίες της στρατηγικής Farm to Fork ώστε να προχωρήσουμε προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να προστατεύσουμε τους επικονιαστές».

Ο σχετικός Κανονισμός εφαρμόζει τους στόχους της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις στρατηγικές Green Deal και Farm to Fork, με ταυτόχρονη τήρηση των προτύπων και των υποχρεώσεων του ΠΟΕ. 

Το συγκεκριμένο μέτρα θα ισχύσει για τα εισαγόμενα προϊόντα από το 2026. Αυτό σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει χρόνο στις τρίτες χώρες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

13/02/2023 12:40 μμ

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια. 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.

Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά. 

Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ. 

Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.

Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς. 
 
Από την άλλη η βιομηχανία  τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα. 

Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».

13/02/2023 10:15 πμ

Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».

ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε  ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους. 
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες. 
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο. 
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος. 
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:

  • Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
  • Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
  • Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών. 
  • Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».

ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. 
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του. 
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας. 
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».

10/02/2023 11:16 πμ

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Σε επίσημο δείγμα φύλλων λεμονιάς που ελήφθη από την Υπηρεσία μας, ενημερώνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, από ιδιωτικό κήπο στο Άργος επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η ύπαρξη του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη.

Από το 2017 με δελτίο Τύπου η εν λόγω Υπηρεσία, υπενθυμίζει πως είχε ενημερώσει τους καλλιεργητές και τους πολίτες για το νέο Αλευρώδη που απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2016, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού αυτού καραντίνας, με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης. Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ

Δείτε εδώ σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥπΑΑΤ

09/02/2023 01:59 μμ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/01), η ειδική ενημερωτική εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα. 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GRECOTEL LARISSA IMPERIAL, οι συνεργάτες γεωπόνοι από την περιοχή της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του ζιζανιοκτόνου σιτηρών ALTIVATE 6 WG και νέων προϊόντων της FARMA-CHEM SA».

 Εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Μπουρίτης, Commercial Director της FARMA-CHEM SA όπου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και διαβεβαίωσε ότι το δίκτυο της FARMA-CHEM για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλάι των συνεργατών του αντιμετωπίζοντας με ευελιξία κάθε μελλοντική πρόκληση. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος και CEO της FARMA-CHEM SA όπου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους συνεργάτες για τη θερμή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την αμοιβαία και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Σοφίας Παπαδημητρίου, Managing Director της FARMA-CHEM, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της παρουσίασής της την επιτυχημένη ανάπτυξη της FARMA-CHEM SA και σύστησε τα νέα προϊόντα της εταιρείας καθώς και αυτά που πρόκειται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον. 

Η παρουσίαση έκλεισε με τους εκπροσώπους του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν  αναλυτικά το «δυνατό όπλο» της FARMA-CHEM για τη νέα χρονιά, το νέο και πολλά υποσχόμενο ζιζαντιοκτόνο, ALTIVATE 6 WG και τη σωστή χρήση του για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σίκαλης, μαλακού σιταριού και τριτικάλε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο δείπνο, όπου οι αγαπητοί συνεργάτες - φίλοι της FARMA-CHEM είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές γεύσεις από την κουζίνα του Imperial Palace στη Λάρισα, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και απόψεις.

Η FARMA-CHEM και τη νέα χρονιά συνεχίζει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ποιοτικά προϊόντα και συνεχή εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.

07/02/2023 01:27 μμ

Το εντομοκτόνο πήρε άδεια διάθεσης στην αγορά από το ΥπΑΑΤ για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση.

Η ανακοίνωση της FMC Χημικά Ελλάς για τη φράουλα θερμοκηπίου

Σας ενημερώνουμε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο BENEVIA® 10OD (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια της φράουλας θερμοκηπίου εναντίον του θρίπα Frankliniella occidentalis για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας, Ηρακλείου και Λασιθίου για την περίοδο 25/01/2023 -24/05/2023

O F. occidentalis, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της φράουλας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή και αντίστοιχα σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς. Λόγω των πολλών ψεκασμών που απαιτούνται για την καταπολέμηση του, χρειάζονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αφενός να είναι αποτελεσματικά αφετέρου να καλύπτουν την καλλιέργεια σε περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Το BENEVIA® 10 OD με δραστική ουσία το cyazypyr® παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του θρίπα (IRAC group 28) και αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί και διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση της παραγωγής.

Το BENEVIA® 10 OD της FMC διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να μπει στα προγράμματα ψεκασμών προστατεύοντας τη φράουλα από το θρίπα, μπορεί να χρησιμοποιείται έως 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) που είναι μόλις 1 μέρα.

Έτσι το BENEVIA® 10 OD θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία και βοηθά τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Η ανακοίνωση της FMC Χημικά Ελλάς για το ξηρό κρεμμύδι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο BENEVIA® 10 OD (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του ξηρού κρεμμυδιού υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia antiqua) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Σερρών και Έβρου για την περίοδο 15/03/2023 - 12/07/2023.

Το BENEVIA® 10 OD με δραστική ουσία το cyazypyr® παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο της Υλέμυιας (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί και διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Το BENEVIA® 10 OD της FMC διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να μπει στα προγράμματα ψεκασμών προστατεύοντας το κρεμμύδι από την Υλέμυια, μπορεί να χρησιμοποιείται έως 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα. Το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) είναι 14 ημέρες.

Έτσι το BENEVIA® 10 OD θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία και βοηθά τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

30/01/2023 10:24 πμ

Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.

Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».

27/01/2023 03:33 μμ

Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.

Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν. 

Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. 

Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.

Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.

Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».

25/01/2023 12:57 μμ

Αυτοψίες σε ελαιώνες καθώς και σε ελαιουργεία, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το γλοιοσπόριο και δάκος στην παραγωγή, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στην Λακωνία, από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη και σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγορΤύπο ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Τρίπολης, Ιωάννης Ασσιούρας, «σκοπός των δειγματοληπτικών αυτοψιών ήταν να αποτυπωθεί το μέγεθος της προσβολής που έχει υπάρξει ανά περιοχή και για τον λόγο αυτό οι δειγματοληπτικές αυτοψίες έγιναν σε πολλούς ελαιώνες.

Υπάρχουν μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Έχουμε δακοπροσβολές και προβλήματα από το γλοιοσπόριο στην ζώνη από την Σπάρτη μέχρι το Γύθειο. Επίσης έχουμε προβλήματα στις περιοχές της Πελλάνας και της Μονεμβασιάς. Στη Μεσσηνία υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ενδοχώρα στην περιοχή της Μεσσήνης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αν βρεθούν ποσά και καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς θα είναι είτε de minimis είτε χρήματα από την ΕΕ.

Πάντως φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για προσβολές. Υπάρχει απώλεια παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου που συγκομίστηκε μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της ζημιάς σε κάθε περιοχή θα καταγράψουμε και τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής».  

13/01/2023 01:08 μμ

Καινούργια προσπάθεια στην περιοχή του Αστακού, ένα ψαροχώρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο χώρο του εμπορίου και της τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συγκεκριμένα Καλαμών έχει μπει, εδώ κι ένα χρόνο ο Λάζαρος Καλαντζής από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξομολογείται μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ήμουν μικρό παιδί όταν πρώτη φορά ένιωσα το δέσιμο με το ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια, ως ενήλικος, συνειδητοποίησα ότι η ελιά ήταν πάντα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του σκοπού της ίδιας της ζωής μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έβρισκα πάντα τον εαυτό μου στους ελαιώνες. Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ένα ισχυρό κάλεσμα από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μου να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τις ελιές, ειδικά την ελιά που καλλιεργείται στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».

https://www.agrotypos.gr/metapoiisi/trofima/astakos-olives-mia-nea-proseggisi-stin-typopoiisi-tis-elias-kalamon

Μονάδα τυποποίησης από το Leader και ελαιοτριβείο από τον Αναπτυξιακό

Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, ο κ. Καλαντζής, που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με το εμπόριο (όχι αγροτικών προϊόντων) έχει φτιάξει τη δική του μονάδα τυποποίησης ελιάς μέσω του προγράμματος Leader με επιδότηση 55% και συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 600.000 ευρώ. Σκοπεύει το επόμενο μάλιστα διάστημα, να κατασκευάσει κι ένα καθ' όλα σύγχρονο ελαιοτριβείο δίπλα στο τυποποιητήριο ελιάς και μετέπειτα να μπει και στην τυποποίηση του ελαιολάδου, μέσω του Αναπτυξιακού. Το ύψος της επένδυσης για το ελαιοτριβείο θα φτάσει τα 1 εκατ. ευρώ και θα είναι και επισκέψιμο, με τις εργασίες να υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο, καθώς όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει.

Terra 21 με γευστικές συνταγές από όλη την Ελλάδα

Ο Αστακός, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος με γεωγραφικό μήκος 21, όπως και οι κοντινές ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, στο Μεσολόγγι, ζώνες που είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε τονάζ. «Το brand name μας είναι το Terra (σημαίνει Γη) και το 21 (από το γεωγραφικό μήκος της περιοχής μας). Οι ελιές που τυποποιούμε, προέρχονται από 40 συνολικά παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε από τις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα από το χωριό Καραϊσκάκης, το Βασιλόπουλο, τη Μαχαιρά κ.λπ. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες στο μέλλον. Έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στο προϊόν. Κάνουμε, πέρα από την πατροπαράδοτη συνταγή με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι και άλλες, που βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς τρώνε τις ελιές σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα τις ελιές όπως συνηθίζουν να τις τρώνε στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Μάλιστα, στις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα από αυτές τις περιοχές της χώρας. Επιλέξαμε αυτό το... μοντέλο για τα προϊόντα μας, όχι τυχαία. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε να προβάλλουμε την προσπάθειά μας για να επεκτείνουμε τις αγορές, με συμμετοχή σε εκθέσεις, με το site μας κ.λπ. Σύντομα, θα κάνουμε και διανομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και σύμβουλο, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία. Οι ελιές μας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, σε vacuum, σε βαζάκι pet, γυάλινο, αλλά και 6κιλες συσκευασίες», προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καλαντζής.

Astakos Olives: Μια νέα προσέγγιση στην τυποποίηση της ελιάς Καλαμών

Μακροπρόθεσμος στόχος τα συμβόλαια με παραγωγούς

Ακολούθως, ο κ. Καλαντζής προαναγγέλλει μόνιμες συνεργασίες με τους παραγωγούς ελιάς της γύρω περιοχής. «Στα σχέδιά μας είναι κάποια στιγμή ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να συντηρεί τις ελιές του στο χώρο μας, να τις τυποποιούμε και να ξέρει ο καταναλωτής ότι οι ελιές που τρώει από το βαζάκι είναι του τάδε παραγωγού, από το τάδε κτήμα κ.λπ.», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

28/12/2022 05:31 μμ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, την Τρίτη (27/12), ανακοίνωσε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, σε επίσημη ανακοίνωση που έκανε τόνισε ότι για τους επόμενους έξι μήνες, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Στο μαγειρικό λάδι (σπορέλαιο και ελαιόλαδο) και στα ζυμαρικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Επίσης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022 αποφασίστηκε η χορήγηση ενίσχυσης 200 ευρώ για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των τροφίμων».

Ακόμη θα καταβληθεί άμεσα ενίσχυση, ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες ως αποζημίωση για την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αλλά και του αγροτικού και αλιευτικού πετρελαίου κίνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και ανώτατα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

Ακόμη θα αυξήσει τη μείωση στους φόρους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση στις συντάξεις κατά 8,5%, το 2023 για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων πολιτών.

Τέλος ανέφερε ότι στα 45 δισεκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν φέτος από την κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

23/12/2022 04:05 μμ

Το ΥπΑΑΤ μελετά ενίσχυση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καστανοπαραγωγοί.

Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς του Τυρνάβου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβληθούν αποζημιώσεις, αφού προηγουμένως εξετασθεί το μέγεθος της ζημιάς ανά περιοχή και ποικιλία, ώστε να καταστεί δυνατή η κοστολόγησή τους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και να καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους.

Η ζημιά φέτος στα κάστανα προέρχεται κυρίως από την «φαιά σήψη», μια ασθένεια που προκαλείται από μύκητα που προσβάλλει το καρπό του κάστανου την στιγμή της ανθοφορίας και αφού εισέλθει από εκεί, στη συνέχεια, αναπτύσσεται εις βάρος του καρπού, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «το πρόβλημα από την σήψη φαίνεται μετά την συγκομιδή κατά την διάρκεια της εμπορίας. Εξωτερικά οι καρποί που είναι πάνω στο δέντρο αλλά κατά την συγκομιδή δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Ακόμη και όταν οι έμποροι αγοράζουν τα κάστανα δεν γνωρίζουν το πρόβλημα το οποίο φαίνεται στον καταναλωτή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν αν τα κάστανα έχουν πρόβλημα ή όχι. Επίσης μπορεί σε ένα χωράφι να υπάρχει πρόβλημα και στο γειτονικό να μην υπάρχει. Με το που ανακάλυψαν οι έμποροι και οι Ιταλοί ότι κάποια κάστανα έχουν «χτυπηθεί» απο την σήψη σταμάτησαν να αγοράζουν. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα και μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε απούλητη. Από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση στους καστανοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».