Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Staple® Sl: Προφυτρωτικό και μεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο για το βαμβάκι

20/04/2022 01:10 μμ
Έλαβε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά.

Έλαβε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, με την υπ’ αρ. 3414/96973/18-04-2022 Υπουργική Απόφαση χορηγήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν. (ΕΚ) 1107/2009, κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά (αρ. άδειας 70.157) για το προϊόν STAPLE® SL στις Περιφερειακές Ενότητες: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας.

Η ισχύς της είναι για την περίοδο χρήσης από 18/4/2022 έως 15/8/2022. Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:

 • Είτε μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της κίτρινης κύπερης και ιδιαίτερα της πορφυρής κύπερης
 • Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, των βλήτων, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοντοματιάς και της κύπερης στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Στη δόση των 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερό ανά στρέμμα. Αποτελεί δε την μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική-προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε. και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα.

Σχετικά άρθρα
30/11/2022 03:18 μμ

Η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία ανακοινώνει τη διοργάνωση του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της με τίτλο: «Ζιζανιολογία: καινοτομίες, προτεραιότητες και προκλήσεις στη σύγχρονη γεωργία».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου) στις 9, 10 & 11 Μαϊου 2023. Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις παρακάτω:

 • Βιολογία, φυσιολογία και οικολογία ζιζανίων
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων
 • Βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων
 • Ανθεκτικότητα ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα και τρόποι διαχείρισης
 • Καινοτόμα συστήματα και νέες τεχνολογίες διαχείρισης ζιζανίων
 • Νέα είδη ζιζανίων και νέα ζιζανιοκτόνα.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος της Ο.Ε.: Ηλίας Τραυλός (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος ΔΣ ΕΖΕ)
Μέλη της Ο.Ε.: Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της ΕΖΕ)
Δημοσθένης Χάχαλης (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ταμίας της ΕΖΕ)
Σταύρος Ζαννόπουλος (ΕΦΕΤ, Γραμματέας της ΕΖΕ)
Παναγιώτα-Θηρεσία Παπαστυλιανού (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Σπύρος Φουντάς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ιωάννα Κακαμπούκη (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Επιστημονική Επιτροπή

Αφεντούλη Α., Βασιλάκογλου Ι., Βρύζας, Ζ., Βυζαντινόπουλος Σ., Γαλάνης Μ., Γιτσόπουλος Θ., Δαμαλάς Χ., Δήμας, Κ., Ελευθεροχωρινός Η., Ζαννόπουλος Σ., Κανάτας Π., Καρκάνης Α., Κατή Β., Κορρές Ν., Κουτρούμπας Σ., Λόλας Π., Μπιλάλης Δ., Οικονόμου Γ., Παπαπαναγιώτου Α., Παπαστυλιανού Π.Θ., Τραυλός Η., Φουντάς Σ., Χάχαλης Δ.
Όλα τα μέλη της Εταιρείας θεωρούνται εν δυνάμει κριτές των υποβληθέντων εργασιών. Η ανάθεση των εργασιών στους κριτές εξαρτάται από το αντικείμενο της εργασίας και βαρύνει την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Περιλήψεις

Οδηγίες Συγγραφής

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων στο 21ο Συνέδριο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., θα πρέπει να είναι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Οι οδηγίες συγγραφής των περιλήψεων και το υπόδειγμα συγγραφής θα είναι διαθέσιμα στην Ιστοσελίδα της ΕΖΕ.

Υποβολή

Η υποβολή των περιλήψεων θα γίνεται με αποστολή email προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αν. Καθηγητή Ηλία Τραυλό (travlos@aua.gr). Κατά την υποβολή της περίληψης θα πρέπει να δηλώνεται εάν πρόκειται για γραπτή η προφορική ανακοίνωση. Η τελική επιλογή (προφορική ή γραπτή ανακοίνωση) θα πραγματοποιηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή ανάλογα με τον αριθμό των παρουσιάσεων.

Προθεσμίες

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των περιλήψεων είναι η Πέμπτη 31/01/2023.

Κόστος Εγγραφής

 • Μη μέλη της ΕΖΕ: 60 Ευρώ
 • Μέλη της ΕΖΕ: 50 Ευρώ
 • Φοιτητές: 30 Ευρώ.

Υγειονομικά πρωτόκολλα-πανδημία κορονοϊού

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν την περίοδο διοργάνωσης του συνεδρίου.

Πληροφορίες

Ενημερωθείτε για τις Αναγγελίες του συνεδρίου, την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, τη Θεματολογία και τις σχετικές Προθεσμίες μέσω της ιστοσελίδας της ΕΖΕ:
www.eze.org.gr

Θα ακολουθήσει 3η αναγγελία με οδηγίες για την εγγραφή στο συνέδριο

Τελευταία νέα
02/12/2022 02:09 μμ

Ενώ οι αποδόσεις είναι καλές, σύμφωνα με το USDA, εντούτοις έχουν εγκαταλειφθεί πολλά βαμβακοχώραφα λόγω πλημμυρών το περασμένο καλοκαίρι.

Με πολλά προβλήματα συνεχίζεται η χρονιά για τη βαμβακοκαλλιέργεια στο Πακιστάν, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως επισημαίνει το USDA, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν αμετάβλητες από πέρσι, οι εκτάσεις συγκομιδής το 2022/23 μειώθηκαν, λόγω του ότι πολλά χωράφια εγκαταλείφθηκαν. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε περιοχές, όπως η επαρχία Σιντ, που είναι κλειδί για την παραγωγή στο Πακιστάν, λόγω των πλημμυρών κατά το περασμένο καλοκαίρι.

Στην επαρχία Σιντ, η συλλογή του βαμβακιού έχει σήμερα προχωρήσει κατά 90% ολοκληρωθεί, ενώ στην περιοχή Παντζάμπ εκτιμάται ότι το βαμβάκι έχει μαζευτεί κατά 60%.

Στην κύρια πάντως παραγωγική ζώνη της επαρχίας Σιντ, εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή είναι... μισή από πέρσι, ενώ στο Παντζάμπ έχει μειωθεί περίπου 29% σε σχέση με πέρυσι. Με βάση την έως σήμερα πρόοδο της συλλογής, το USDA εκτιμά πως οι εισαγωγές σε βαμβάκι λόγω των συμβολαίων που υπάρχουν, θα αυξηθούν πολύ και θα φθάσουν στα 5,5 εκατ. μπάλες.

Στην Ελλάδα πάντως το κλίμα δεν είναι καλό, μετά την κατρακύλα των εμπορικών τιμών στα επίπεδα των 68-70 λεπτών κι ενώ ήδη σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, οι παραγωγοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις με αιχμή στα αιτήματά τους, το ζήτημα των τιμών στο βαμβάκι, αλλά και του κόστους παραγωγής, που απειλεί τις εκτάσεις τη νέα σεζόν με μεγάλη μείωση.

25/11/2022 01:42 μμ

Όλοι οι παράγοντες της διεθνείς αγοράς βαμβακιού εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα μέσα Δεκεμβρίου για να υπάρξει κάποια άνοδο στη διεθνή τιμή.

Τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν καλά για τον Οκτώβριο και τώρα περιμένουν να δουν την εξέλιξη που είχε το Νοέμβριο.  

Από την άλλη όμως η Κίνα έχει πολλά προβλήματα αφού άρχισαν τα επαναλαμβανόμενα lockdown, σχεδόν υποχρεωτικά μοριακά τεστ πολλές φορές την εβδομάδα και καραντίνα για τους ανθρώπους που προέρχονται από επικίνδυνες περιοχές. Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, κατέγραψε την Τετάρτη η Κίνα, παρά τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, «είχαμε μια συνεχή άνοδο της τιμής για 3 εβδομάδες που από τα 70 έφτασε στα 90 σεντς η λίμπρα και στη συνέχεια μια πτώση μέχρι αυτή την εβδομάδα την Τετάρτη (23/11) που είχαμε πτώση στα 82 σεντς η λίμπρα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπήρχε αυξημένη ζήτηση για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου 2022.

Όμως εκτός την αύξηση της τιμής αν δούμε τα «ανοικτά συμβόλαια» έχουμε μια μείωση, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπαίνουν νέοι να αγοράσουν. Πάντως περιμένουμε πως θα κινηθεί η αγορά στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μια αύξηση εκείνη την περίοδο.

Στις ΗΠΑ που έχουμε τις αγοραπωλησίες βλέπουμε ότι η ενέργεια είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη. Το πρόβλημα εκεί είναι ο πληθωρισμός που τον Οκτώβριο παρουσίασε μείωση και περιμένουμε να δούμε θα γίνει το Νοέμβριο.

Από την άλλη όμως η Κίνα που είναι ο μεγάλος παίκτης στις εισαγωγές και κύριος μοχλός στην παγκόσμια χρήση βαμβακερών νημάτων δεν τα πάει καλά με την πανδημία και μεγάλες περιοχές μπαίνουν ξανά σε lockdown και τα εργοστάσια ρούχων κλείνουν. Υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα στις τιμές.

Από την άλλη οι παραγωγοί θα πρέπει να κλείσουν τις τιμές ανάλογα βέβαια με την πολιτική του κάθε εκκοκκιστήριου. Εμείς δίνουμε χρονικό διάστημα στους παραγωγούς να κλείσουν τιμές μέχρι τον Φεβρουάριο. Τώρα με τα πριμ ποιότητας σε κάποιες ποικιλίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να πιάσουν τα 80 λεπτά.

Πάντως με τα επίπεδα των σημερινών τιμών η παγκόσμια αγορά γνωρίζει ότι θα χαθούν στρέμματα καλλιέργειας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα άνοδο τιμών μετά την σπορά. Έτσι από τώρα κάποιοι θα σπεύσουν να αγοράσουν συμβόλαια πριν ανέβουν οι τιμές. Αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν για αυτό οι Έλληνες παραγωγοί λένε πολλές φορές ότι στην σπορά οι τιμές στο βαμβάκι είναι υψηλές».

Περισσότερα για το βαμβάκι μπορείτε να διαβάσετε στην συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία (τεύχος 11 - Νοέμβριος 2022), που κυκλοφορεί από το Σάββατο (26/11) στα περίπτερα.

10/11/2022 09:56 πμ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος (EEE) στην AGROTICΑ 2022, στις 20 - 23 Οκτωβρίου 2022. 

Η EEE συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της ως εκθέτης με περίπτερο στο Κτίριο 2, ενώ διοργάνωσε και ενημερωτική επιστημονική Ημερίδα. Σκοπός της συμμετοχής της ήταν η προβολή του έργου της και η ενημέρωση όλων των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής για τις δραστηριότητές της.

Εντομολογική Εταιρεία στην AGROTICA 

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμονταν στους επισκέπτες του περιπτέρου και video με τις δράσεις της εταιρείας που προβαλλόταν στο περίπτερο. Ανάμεσα σε άλλα εκθέματα, το επιστημονικό περιοδικό «Entomologia Hellenica» που εκδίδει η EEE, το ενημερωτικό εξαμηνιαίο φυλλάδιο, το εντομολογικό λεξικό καθώς και ενημερωτικό υλικό από τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πλήθος παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου, καθώς και επιστήμονες, φοιτητές αλλά και μαθητές, επισκέφτηκαν  το περίπτερο και ενημερώθηκαν για την Εντομολογική Εταιρεία, τα ωφέλιμα έντομα και γι’ άλλα έντομα που εκτίθονταν ως ζωντανά εκθέματα, καθώς επίσης και για να  λύσουν απορίες τους για τα έντομα και να ενημερωθούν για τους τρόπους περαιτέρω επικοινωνίας με την Εντομολογική Εταιρεία.  

Την Πέμπτη (20 Οκτωβρίου 2022), στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», Αίθουσα Α′, η Εντομολογική Εταιρεία διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Νέες προκλήσεις και τάσεις  στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών καλλιεργειών σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον». Σκοπός της Ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν επίκαιρα θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση των σημαντικών εντόμων-εχθρών σε καλλιέργειες της Β. και Κ. Ελλάδας και οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης τους στο πλαίσιο εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε νέους και επανεμφανιζόμενους εχθρούς, σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης όπως η αγρο-οικολογία, στη σημασία της προστασίας των φυσικών εχθρών των εντόμων σε όλες τις καλλιέργειες, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο σύστημα των  γεωργικών προειδοποιήσεων κ.ά. Στην Ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδων Μάμαλης και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ Δημήτριος Σοφολόγης.

Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ήταν οι εξής: «Αγρο-οικολογικές στρατηγικές και εργαλεία για την ενίσχυση της αειφορίας και των υπηρεσιών οικοσυστήματος στην καλλιέργεια της τομάτας: το πρόγραμμα ASTER» Δρ Απόστολος Καπράνας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, «Καφέ Ασιατική βρωμούσα Halyomorpha halys: ένας νέος σοβαρός εχθρός των δενδρωδών καλλιεργειών» Δρ Στέφανος Ανδρεάδης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κυριοτέρων εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς (πυρηνόκαρπα)» Δρ Φίλιππος Ιωαννίδης πρώην Δ/ντής Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, «Ξυλοφάγα έντομα στην Ελλάδα» Δρ Σμαρώ Παπαδοπούλου ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εντόμων στην καλλιέργεια βαμβακιού» Κωνσταντίνος Σίμογλου ΔΑΟΚ ΔΡΑΜΑΣ, και «Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Υπ.Α.Α.Τ.  Εξέλιξη - Νέες Τεχνολογίες» Δρ  Αντώνης Υφούλης Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. 

Η Ημερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της AGROTICA 2022 καθώς σημαντικός αριθμός παρακολούθησε τις εργασίες της.  

09/11/2022 02:40 μμ

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για τα αγροτικά προϊόντα της που δεν τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας λέει η Κομισιόν. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει ελέγχους, όπως κάνουν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι. Το γιατί δεν το κάνει είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Θυμίζουμε ότι στο RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές) έχουμε συνεχείς καταγραφές για τουρκικά φορτία φρούτων και λαχανικών που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιεκτικότητα σε υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων ή υπέρβαση των ανώτατων ορίων καταλοίπων που επιτρέπει η κοινοτική αγορά. 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, στα πλαίσια συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ερώτηση του προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων, Dr. Bernhard Url, πήρε διαβεβαίωση ότι νομικά η Ελλάδα δικαιούται να μπλοκάρει τις ακατάλληλες και παράνομες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία.

Ο κ. Εμμανουήλ Φράγκος αναφέρθηκε στις παράνομες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, που ανταγωνίζονται αθέμιτα την ελληνική παραγωγή, ενώ συχνά προωθούνται παρανόμως στην αγορά ως ελληνικές. 

Αναφέρθηκε επίσης στις νομότυπες, οι οποίες δεν ελέγχονται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες αρχές και εισέρχονται στην αγορά, χωρίς να τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τουρκικά προϊόντα που κατακλύζουν την Ελλάδα.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους για την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών από την υπερσυγκέντρωση υψηλότατων επιπέδων χημικών ουσιών, κυρίως λόγω απαγορευμένης (κατά)χρήσης λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων.

Στην ερώτηση του κ. Φράγκου για το αν μπορεί η Ελλάδα να μπλοκάρει τις εισαγωγές των ακατάλληλων τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, συμφώνησε ότι η Ελλάδα δικαιούται, και εφόσον υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να το πράξει.

26/10/2022 04:02 μμ

Οι τελευταίες δειγματοληψίες, έπειτα την ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος δολωματικών ψεκασμών, στο Τμήμα Φυτοπροστασίας της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας στην ΠΕ Ηλείας δείχνουν αυξητική τάση από προσβολές δάκου, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή αλλά και σε ορεινές περιοχές. 

Σε συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με τον Προϊστάμενο του τμήματος Φυτοπροστασίας, Γιώργο Μικέογλου, τέθηκαν επί τάπητος τα δεδομένα που έχουν ανακύψει και προβληματίζουν σε έναν βαθμό για την φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο.  

Εκείνο το οποίο τονίστηκε ήταν ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα και με τις οδηγίες που εξέδωσε η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον δολωματικού ψεκασμού. 

Συστήνεται στους παραγωγούς να διενεργούν δειγματοληψίες και εάν διαπιστώνουν προσβολές να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους. 

Επισημάνθηκε ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ευνοούν προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, όπως γλοιοσπόριο, κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς.  

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Μικέογλου, «σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη επέμβαση, πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους». 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ελεγχόμενη την κατάσταση, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, όπως τόνισε από τους παραγωγούς και πρόσθεσε: «βρισκόμαστε σε συναγερμό με την υπηρεσία για να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα με την φετινή ελαιοπαραγωγή. Είναι μια καλή χρονιά η φετινή και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι να την προστατεύσουμε.  

Πρώτοι από όλους οι παραγωγοί μας να φροντίσουν η συγκομιδή να γίνει συνετά όχι μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της ψεκαστικής περιόδου, διότι τότε ο δάκος, που ενδεχομένως αναπτυχθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, θα προκαλέσει οξυμένα προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου. Αυτό βέβαια είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί εάν προβούν οι ίδιοι οι καθυστερούντες την συγκομιδή ελαιοπαραγωγοί σε επιπρόσθετο ψεκασμό ή εάν αλλάξουν τις ελαιοκομικές τους πρακτικές και συνήθειες». 

25/10/2022 12:48 μμ

Ολοκληρώθηκε σε κάποιες περιοχές η συγκομιδή βαμβακιού, ενώ σε άλλες βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τιμές έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τελικά όσοι δεν έκαναν φέτος προπωλήσεις είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός βαμβακιού από την Θήβα, «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και για τα δύο χέρια στην περιοχή. Σχεδόν οι μισοί αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση του εδάφους (οργώματα) για τη νέα καλλιέργεια. Ήδη οι παραγωγοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για το είδος καλλιέργειας. Όσοι βάλουν σκληρό έχουν απο τα αλώνια κρατήσει τον σπόρο και όσοι θα πάνε για βαμβάκι κάνουν τους υπολογισμούς τους για τη νέα περίοδο. Οι τιμές φέτος αν και ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα στη συνέχεια είχαν κάθετη πτώση. Αυτή την στιγμη είναι στα 65 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είχαν κάνει προπωλήσεις. Οι αγρότες δεν είναι χρηματιστές αλλά παράγουν. Τους είναι δύσκολο να πουλήσουν μέρος της παραγωγής τους όταν ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στη φύτευση».    

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, «οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και ολοκληρώθηκε το δεύτερο χέρι. Οι αποδόσεις δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς γιατί δεν πήραν τα κιλά που ανέμεναν. Από την άλλη οι τιμές έχουν πέσει σε επίπεδα σοκαριστικά στα 65 - 67 λεπτά. Αν έχουν κάνει προπωλήσεις η μέση τιμή γύρω στα 80 λεπτά είναι καλή. Όσοι δεν έχουν κάνει είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος (ενέργεια και εφόδια) είναι πολύ αυξημένο».     

Ο κ. Γιώργος Καρτάλης, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλιστράτης των Σερρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε μια χαλαζόπτωση και μας πήγε πίσω την συγκομιδή. Αυτή την εποχή είμαστε περίπου στα μισά της παραγωγής. Εκτιμήσεις έγιναν από τον ΕΛΓΑ και αναμένουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να μας καταβάλλουν την προκαταβολή. Όσοι δεν έχουν ζημιά βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές. Η τιμή στο εκκοκκιστήριο σήμερα είναι κάτω από 70 λεπτά. Όσοι έκαναν προπωλήσεις έκλεισαν από 90 λεπτά μέχρι ακόμη και στο 1 ευρώ. Οι υπόλοιποι έχουν δώσει με ανοικτή τιμή και περιμένουν μήπως ανέβει για να κλείσουν». 

Ο κ. Αλί Μεχμέτ, παραγωγός από την Κομοτηνή, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη μια εβδομάδα θα συγκομίζουμε το δεύτερο χέρι. Ο καιρός βοηθά την συγκομιδή και τα κιλά με τις αποδόσεις είναι σε καλά επίπεδα. Οι τιμές όμως είναι πολύ χαμηλές, σήμερα στο εκκοκιστήριο είναι στα 65,5 λεπτά το κιλό. Όσοι δεν έχουν κάνει προπωλήσεις είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν σε τέτοιες τιμές».

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος Διεπαγγελματικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αποδόσεις κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Όμως οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς. Πολλοί λίγοι έκαναν προπώληση γιατί ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή αυτή η διαδικασία από την πλειοψηφία των παραγωγών. Όλοι παραδίδουν τώρα με ανοικτές τιμές και περιμένουν μήπως ανεβούν για να κλείσουν. Με τιμή στα 67 λεπτά και με τα φετινά υψηλά κοστολόγια δεν μπορούν να βγουν οι παραγωγοί. Εκτιμώ ότι του χρόνου θα έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση καλλιεργειών». 

20/10/2022 10:56 πμ

Για σαφώς κουτσουρεμένα χρήματα κάνουν λόγο οι βαμβακοπαραγωγοί.

Αναβρασμός επικρατεί στο Θεσσαλικό κάμπο μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης.

Βαμβακοπαραγωγοί από περιοχές του Παλαμά, των Σοφάδων και όχι μόνο είδαν πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που ενδεχομένως περίμεναν στους λογαριασμούς, κάτι που το αποδίδουν στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring.

Όπως καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν κουτσουρεμένα χρήματα, παραγωγοί που δεν πήραν καθόλου πρώτη δόση λόγω monitoring. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις μεταβιβάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, έμειναν απλήρωτες στο νομό Καρδίτσας, όπως έγκαιρα και έγκυρα είχε επισημάνει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα, καταγγελίες για πενιχρά ποσά επιδοτήσεων υπάρχουν και από άλλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τόσο της Θεσσαλίας, όσο και από αλλού. Όπως εξηγεί ο κ. Τζέλλας πριν την πληρωμή, υπήρχε η πληροφορία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως η πρώτη δόση θα καταβληθεί κανονικά και μετέπειτα θα έτρεχαν οι έλεγχοι μέσω monitoring, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα... μπάχαλο στον κάμπο.

Πέραν τούτου, ο κ. Τζέλλας καταδικάζει και την πρακτική του ΕΛΓΑ να τραβάει το 70% των εισφορών από τους λογαριασμούς των παραγωγών, που δεν πληρώθηκαν πάνω από το 47-48% των επιδοτήσεών τους.

13/10/2022 10:12 πμ

Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για το βαμβάκι, προβλέπει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως υποστηρίζει το διεθνές εμπόριο συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προβλέπεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ανέλθει στις 115,6 εκατομμύρια μπάλες (μείωση κατά 3 εκατομμύρια μπάλες). 

Από την άλλη τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται ότι ανέρχονται σε 87,9 εκατομμύρια μπάλες, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 3 εκατομμύρια μπάλες υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο).     

Οι παγκόσμιες τιμές του βαμβακιού μειώθηκαν σε όλες τις αγορές σε σχέση με αυτές του περασμένου μήνα, με την Ινδία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση. 

Οι ανησυχίες λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να μειώσουν τις μελλοντικές αγορές για προϊόντα βαμβακιού. Κίνα, Μεξικό, Πακιστάν, Τουρκία και Βιετνάμ έχουν μειώσει τις εισαγωγές τους, δείχνουν τα στοιχεία του USDA.

10/10/2022 09:35 πμ

Τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κάστανου και μήλου των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, επεσήμανε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, με την συνδρομή των δημάρχων Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα και Τεμπών, Γιώργου Μανώλη.
  
Κάστανα
Αναφορικά με το πρόβλημα διάθεσης των κάστανων στις αγορές, λόγω και της πρωτοεμφανιζόμενης προσβολής μέρους της παραγωγής από μύκητα, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τους Λαρισαίους, ότι προγραμματίστηκε συνάντησή του με επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, για να διερευνηθούν τα αίτια εμφάνισης ασθενειών και να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να μην κινδυνεύσουν μελλοντικά οι καλλιέργειες.
Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας επεσήμανε την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας της Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, με σκοπό την έγκαιρη και προληπτική αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων. 
Σχετικά δε, με τη διαφαινόμενη φετινή απώλεια παραγωγής, ζήτησε την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, για να ενισχυθεί το εισόδημα των καλλιεργητών, πρόταση, που εξετάζει θετικά ο Υπουργός.  

Μήλα
Ο κ. Κέλλας τόνισε επιτακτικά, την αναγκαιότητα διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, (ΠΟΠ ή μη), καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται στη δίνη δυσάρεστων εξελίξεων και αστάθμητων παραγόντων, όπως η κλιματική κρίση, η έλλειψη εργατών γης και οι προβληματικές εξαγωγές, κυρίως στην αιγυπτιακή αγορά.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβεβαίωσε, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης συνολικά της μηλοπαραγωγής στο νέο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

06/10/2022 11:58 πμ

Το διήμερο, 4 - 5 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο) της BASF για την παραγωγή βάμβακος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πιλοτική πλατφόρμα Blockchain που επιτρέπει την ιχνηλάτηση βαμβακιού που παράγεται με βιώσιμο τρόπο από το χωράφι μέχρι το ράφι. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν η BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια, τα Κλωστήρια Θράκης και η εμπορική αντιπροσωπεία ενδυμάτων και υφασμάτων Athos Pallas. Με το πρόγραμμα, που υπάρχει σε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, ήδη συνεργάζονται 4 βαμβακοπαραγωγοί από την περιοχή της Κομοτηνής.

Ο κ. Θανάσης Τσούτσας, Διευθυντής του Τμήματος Σπόρων της BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας γίνεται καταγραφή μέσω του κινητού του παραγωγού της ποσότητας βαμβακιού κατά την συγκομιδή στο χωράφι, καταγράφεται η διαδρομή που κάνει η πλατφόρμα από το χωράφι μέχρι το εκκοκιστήριο και φωτογραφίζεται το ζύγισμα και η παραλαβή του προϊόντος. Στη συνέχεια καταγράφει όλη την πορεία που κάνει στο προϊόν στα κλωστήρια και στην κατασκευή του ρούχου. Έτσι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν την ταυτότητα των ρούχων που θα αγοράζουν. Ο καταναλωτής, σκανάροντας με το κινητό του την ετικέτα στο ρούχο θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Είναι μια καινοτόμα διαδικασία που έχει στόχο να δώσει ταυτότητα και προστιθέμενη αξία στο ελληνικό βαμβάκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα κερδίζουν ένα πριμ ιχνηλασιμότητας που θα προστίθεται στην τιμή πώλησης του προϊόντος».

Ο κ. Abhijeet Sharma, από τα κεντρικά της BASF, που είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας  Blockchain, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας λειτουργεί ήδη στην παραγωγή βάμβακος αλλά έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. ρύζι).  

Ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, από τα Θρακικά Εκκοκιστήρια, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόγραμμα Blockchain θα βοηθήσει το βαμβάκι που παράγεται στην χώρα μας να αποκτήσει μια ταυτότητα και προστιθέμενη αξία. Οι καταναλωτές θα το γνωρίσουν αλλά και οι παραγωγοί θα μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη τιμή».

Ο κ. Willy Mirliauntas, διευθύνων σύμβουλος στα Κλωστήρια Θράκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «παίζει σημαντικό ρόλο στο καρούλι η ίνα να έχει ενιαία ποιότητα για να έχει ομοιομορφία το ένδυμα. Αυτή την περίοδο παράγουμε ίνα από τα περσινά αποθέματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η νέα παραγωγή. Γνωρίζουμε τα υψηλά στάνταρ ποιότητας γιατί συνεργαζόμαστε με την εταιρεία ρούχων Βenetton. Οι εταιρείες ρούχων ζητάνε ίνα με ενιαία και υψηλή ποιότητα. Μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο σε όλη την Ευρώπη αυτή την εποχή είναι το υψηλό κόστος ενέργειας».

Basf         

Παρουσιάστηκε επίσης το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από κοινού από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την BASF για την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού, το γνωστό CSF. Όπως ανέφερε ο κ. Θανάσης Τσούτσας, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα CSF προωθεί την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού με βιώσιμο τρόπο, γεγονός που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, ενώ προσφέρει προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού. Η Ελλάδα με την πολύχρονη και εξειδικευμένη τεχνογνωσία της, θα αποτελέσει το κέντρο ανάπτυξης και διανομής ποικιλιών βαμβακιού για την περιοχή της Μεσογείου και Ευρασίας. Με τα δύο πασίγνωστα ονόματα Fiber Max & Stoneville, φιλοδοξούμε να δώσουμε νέα δυναμική στην καλλιέργεια».

Το πρόγραμμα έχει καταξιωθεί αφενός στους παραγωγούς ως το πρόγραμμα βελτίωσης του εισοδήματος τους και αφεταίρου στη διεθνή αγορά ως ένα επώνυμο προϊόν μεγαλύτερης αξίας, ένα premium βαμβάκι. Μάλιστα στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κατασκευαστές ρούχων από το εξωτερικό που συνεργάζονται με την Athos Pallas και πουλάνε ρούχα στους καταναλωτές από το συγκεκριμένο βαμβάκι. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους και εφαρμόζουν ορθές γεωργικές πρακτικές με βάση την αρχή της βιωσιμότητας. Με τη χρήση ευφυούς γεωργίας (μετεωρολογικοί σταθμοί και συλλογή δεδομένων) και με συμβουλές από γεωπόνους οι παραγωγοί υποστηρίζονται στην καλλιέργεια (άρδευση, θρέψη, αντιμετώπιση ασθενειών). Αφού συγκομισθεί το βαμβάκι, που παράγεται στη Θράκη, εκκοκκίζεται στην Κομοτηνή από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και ακολούθως γίνεται νήμα στα Κλωστήρια Θράκης. Από εκεί μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ύφασμα, να βαφεί, να κοπεί, να συσκευαστεί και μετά τον ποιοτικό έλεγχο να γίνει το τελικό ρούχο για λογαριασμό των πελατών.

Ο κ. Κούρτζας, ιδιοκτήτης της Athos Palace, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το κλειδί για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας είναι η χρήση εξίσου υψηλής ποιότητας υλικών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλους οίκους παραγωγής ρούχων για το blockchain. Θέλουν να υπάρχει ιχνηλασιμότητα στο προϊόν. Η συνεργασία μας με την BASF και το CSF έχει ήδη καλά αποτελέσματα. Μετά τη δημιουργία του νήματος, το βαμβάκι περνάει στο επόμενο στάδιο που είναι η πλέξη του νήματος. Για αυτή τη διαδικασία, το υπεύθυνο πλεκτήριο είναι η Yarntex. Αφού τελειώσει το στάδιο της πλέξης, το ολοκληρωμένο πια ύφασμα προχωρά για το επόμενο στάδιο, δηλαδή την βαφή του. Η βαφή του υφάσματος γίνεται στους συνεργάτες µας, την Colora. Όταν το ύφασμα είναι πια βαμμένο και έτοιμο, οδηγείται στον τελικό προορισμό του που είναι οι βιοτεχνίες παραγωγής ρούχων».

basf

Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης έγινε μια καινοτόμα και πρωτοπόρα παρουσίαση ενδυμάτων που έχουν παραχθεί από αυτό το premium βαμβάκι. Μοντέλα από την Ελλάδα και το εξωτερικό φορώντας ρούχα από ελληνικό βαμβάκι έκαναν πασαρέλα μέσα στο χωράφι με τα βαμβάκια των παραγωγών που εφαρμόζουν το πρόγραμμα και άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις στους ξένους σχεδιαστές μόδας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρουσιάση ρούχων στο χωράφι.  

Η ανακοίνωση της BASF αναφέρει τα εξής:
Η πλατφόρμα blockchain της BASF Agricultural Solutions επιτρέπει την ιχνηλάτηση βαμβακιού που παράγεται με βιώσιμο τρόπο από το Σπόρο μέχρι το Ρούχο.

1) Η πρωτοβουλία «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο), δίνει την ευκαιρία στη βιομηχανία της μόδας να εξασφαλίσει τα στοιχεία που χρειάζεται, όσον αφορά στην ιχνηλάτηση και στην εγγύηση προέλευσης του βαμβακιού 

2) Η τεχνολογία Blockchain Hyperledger, από την Bext 360, προσφέρει μια οπτική 360ο της αλυσίδας εφοδιασμού του βαμβακιού, εξασφαλίζοντας τη συνδεσιμότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των συνεργατών 

3) Το λανσάρισμα και η πιλοτική εφαρμογή του blockchain πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, όπου ο συνεργάτης μας Athos Pallas θα παρουσιάσει ρούχα, που έχουν δημιουργηθεί από βαμβάκι παραγόμενο με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. 

Η BASF Agricultural Solutions ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο), με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας blockchain, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας από τις πιο περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο κόσμος της μόδας μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τα στοιχεία που χρειάζεται για την προέλευση του βαμβακιού που επιλέγει. 

Η ιχνηλασιμότητα εντός της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού συνήθως περιοριζόταν στα στάδια από την εκκόκκιση εώς το τελικό ύφασμα. Οι παραγωγοί λόγω έλλειψης εφαρμογών, υποδομών και τεχνολογίας δεν συμμετείχαν στην καταγραφή και πιστοποίηση των εισροών τους, γεγονός που δημιουργούσε κενό στην πληροφόρηση στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας. 

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, η BASF Agricultural Solutions, στα πλαίσια του προγράμματος Certified Sustainable FiberMax® (CSF) συνεργαστήκε με 5 παραγωγούς και με σημαντικούς παράγοντες της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βαμβακιού στην Ευρώπη. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι ένα σύστημα προμήθειας βιώσιμου βαμβακιού στη βιομηχανία της μόδας, το οποίο ακολουθεί το ταξίδι ενός βαμβακερού ενδύματος, από το σπόρο της BASF μέχρι το λιανικό εμπόριο. 

Όλοι οι συνεργάτες βρίσκονται σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που επιτρέπει επιπλέον τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά την κατασκευή βαμβακερών ενδυμάτων. Μαζί με τη Bext 360, εταιρεία παροχής του κατάλληλου λογισμικού για την καταγραφή της βιωσιμότητας σε αλυσίδες εφοδιασμού, η BASF έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα blockchain, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Hyperledger, για να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα πληροφοριακά συστήματα και χαμηλότερη χρήση ενέργειας κατά 99,95% σε σύγκριση με τα προηγούμενα δίκτυα blockchain. 

Η ιχνηλασιμότητα και η διαφάνεια βρίσκονται πλέον στα χέρια του τελικού καταναλωτή, ο οποίος με την χρήση ψηφιοποιημένης τεχνολογίας παρακολουθεί κάθε βήμα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. «Είμαστε υπερήφανοι που προωθούμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και ψηφιακή πρόοδο αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας blockchain», δήλωσε ο Gustavo Palerosi Carneiro, Αντιπρόεδρος Agricultural Solutions EMEA & CIS της BASF Agricultural Solutions. «Η προσφορά τέτοιων ψηφιακών εργαλείων στους παραγωγούς είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των δεσμεύσεών μας για βιωσιμότητα». 

Η πρωτοβουλία Seed 2 Sew βασίζεται στο κοινό όραμα και στην εμπιστοσύνη πολλών εταίρων. Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συνεργάζονται με τη BASF από το 2015, καθιερώνοντας το πρόγραμμα παραγωγής βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές Certified Sustainable FiberMax® (CSF), το οποίο αποτελεί τη βάση του έργου, χρησιμοποιώντας σπόρους FiberMax® από τη BASF, και διασφαλίζοντας το σύστημα πριμοδότησης στους παραγωγούς του CSF. «Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς και η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την επιχείρησή μας. Είναι σημαντικό να δημιούργουμε μια αμοιβαία κερδοφόρα συνθήκη για όλους τους εταίρους μας στην αλυσίδα αξίας. 

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μια οικονομική πριμοδότηση στους παραγωγούς του προγράμματος CSF, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού και ακολουθώντας το πρωτόκολο βιωσιμότητας του CSF κατά γράμμα», Εμμανουέλα Κουρούδη, Αντιπρόεδρος στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια». 

Από πέρυσι, νέοι εταίροι έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα CSF, το οποίο με τη σειρά του έχει ενεργοποιήσει το blockchain πρόγραμμα «Seed 2 Sew». Ο συνεργάτης Athos Pallas, έχει φέρει την παραγωγή ρούχων πιο κοντά στην ομάδα, και αποτελεί σύνδεση με τις εταιρείες μόδας, οι οποίες ενδιαφέρονται για υψηλής ποιότητας, βιώσιμο και ανιχνεύσιμο βαμβάκι. «Από τότε που ξεκινήσαμε να προμηθευόμαστε βαμβάκι CSF, έχουμε προωθήσει το ελληνικό premium βαμβάκι, που παράγεται με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και είναι ανιχνεύσιμο. Η ανταπόκριση ήταν φανταστική, αυξάνοντας την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα των εμπορικών σημάτων μόδας, που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα. Οι πιστοποιήσεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένα blockchain που προμηθεύει βαμβάκι θα οδηγήσει την εμπιστοσύνη σε άλλο επίπεδο», εξηγεί η Μαρία Καραμπά, Υπεύθυνη Πωλήσεων της Athos Pallas.

Basf

Μετά από αυτό το πρώτο ορόσημο, η BASF θα συνεχίσει να εργάζεται στο blockchain, διασφαλίζοντας ότι τα σημεία δεδομένων καλύπτονται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής, καθώς επίσης, θα συνεχίσει να διερευνά τις πτυχές της δημιουργίας tokens που είναι διαθέσιμα σε κάθε πλατφόρμα blockchain. Πρόκειται για ένα σύστημα επιβράβευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιστάθμιση και/ή την εισαγωγή εκπομπών άνθρακα στην αλυσίδα αξίας. 

Η ομάδα μας θα συνεχίσει να προσεγγίζει τον κόσμο της μόδας, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται τις 5.000 μπάλες από πιστοποιημένο και παραγόμενο με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές βαμβάκι, που εντοπίζεται στο blockchain, και το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερα από 6 εκατομμύρια μπλουζάκια!

03/10/2022 12:30 μμ

Η αγορά των ΗΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμo, εμφανίζει τεράστια δυναμική και εξαιρετική ποικιλομορφία. Αποτελείται από 325 εκατομμύρια καταναλωτές και παρουσιάζει την υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη παγκοσμίως. Η Ελλάδα κατέχει την 66 θέση σε 236 χώρες που συνολικά εξάγουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κατά τα έτη 2010-2020.

Η αγορά των ΗΠΑ ανήκει στις τρίτες χώρες και για να «ανοίξει» για κάποιο ελληνικό προϊόν θα πρέπει να καταθέσει η χώρα μας σχετικό φάκελο στον οποίο να αναφέρει ότι είναι φυτοϋγειονομικά ασφαλές. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τρίτες χώρες. Όταν λέμε φυτοϋγειονομικά ασφαλές ένα προϊόν δεν αναφερόμαστε στον καταναλωτή αλλά στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας που θα εξαχθεί. Γίνεται δηλαδή μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών ότι το ελληνικό προϊόν δεν έχει κάποια ασθένεια που θα μπορούσε να βλάψει το φυτικό κεφάλαιο στις ΗΠΑ. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι από το ΥπΑΑΤ, πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι η απάντηση πάντα θετική. Για παράδειγμα αν και έχει ανοίξει η αγορά των ΗΠΑ στα ελληνικά ακτινίδια δεν έχει ανοίξει για τα μήλα αν και έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος.

Ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για να καταφέρουμε να ανοίξουμε την Αμερικάνικη αγορά για το ελληνικό κάστανο. Κάνουμε ήδη εξαγωγές στις ΗΠΑ για άλλα προϊόντα (κρασί, λάδι, φέτα κ.α.) αλλά δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ελληνικά κάστανα. Ποσότητες υπάρχουν, αφού μόνο ο συνεταιρισμός μας παράγει περίπου 700 τόνους κάστανα ετησίως. Όμως την Αμερικάνικη αγορά δεν μπορούμε να την κερδίσουμε γιατί η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεση φακέλου, όπως έχουν κάνει οι Ιταλοί, αν και έχουμε πολύ καλή ποιότητα κάστανου. Για να γίνουν όμως εξαγωγές θα πρέπει να υπάρχουν και αποθηκευτικοί χώροι. Για αυτό χρειάζονται επενδύσεις από την πλευρά των συνεταιρισμών και των ιδιωτών για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν μέσα από επενδυτικά προγράμματα αλλά θέλει και να υπάρξει ιδία χρηματοδότηση κάτι που είναι δύσκολο αυτή την εποχή με την έλλειψη ρευστότητας». 

Αφού καταφέρουμε να ανοίξουμε την αγορά των ΗΠΑ για κάποιο προϊόν μετά πάμε στα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τα Γραφεία ΟΕΥ της χώρας μας στις ΗΠΑ, ως προς την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην αμερικανική αγορά, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ορισμένες δυσκολίες εισόδου στην αμερικανική αγορά. Συγκεκριμένα, ως προς τις ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα μη Δασμολογικά Εμπόδια πρόσβασης προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ για την εισαγωγή των οποίων απαιτείται:

 • αναγνώριση ισοδυναμίας προδιαγραφών και συστημάτων παραγωγής ή
 • έγκριση πρωτοκόλλου εισαγωγής.

Πάντως μετά το άνοιγμα της αγοράς για τα ακτινίδια είχαμε την εκπαίδευση φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για εφαρμογή μεθόδου ψυχρής μεταχείρισης (cold treatment) για την αποστολή φορτίων στις ΗΠΑ. Η πρώτη εκπαίδευση έγινε την περίοδο 2016 - 2017 και από τότε οι ΗΠΑ έδωσαν το δικαίωμα στην χώρα μας να χρησιμοποιήσει ένα μηχανισμό ώστε να εκπαιδεύονται οι ελεγκτές όχι δια ζώσης αλλά εξ' αποστάσεως. Το 2021, επειδή οι υπάλληλοι που ανήκουν στις αρμόδιες ΔΑΟΚ της χώρας δεν αρκούσαν για τις ανάγκες των εξαγωγών, πραγματοποιήθηκε νέα εκπαίδευση, με τηλεργασία αυτή την φορά, η οποία και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ήταν θετικό για τον κλάδο οπωροκηπευτικών η εξασφάλιση επάρκειας φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για εφαρμογή μεθόδου ψυχρής μεταχείρισης (cold treatment) για την αποστολή φορτίων στις ΗΠΑ που έγινε από το ΥπΑΑΤ. Η εκπαίδευση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών έγινε από τους ίδιους τους Αμερικάνους και έφερε θετικά αποτελέσματα. ‘Ηδη την περίοδο που διανύουμε είχαμε μια αύξηση των εξαγωγών ακτινιδίων με τάση να αυξηθούν περαιτέρω. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου μας από την αρχή της εμπορικής περιόδου του 2021 μέχρι τον Ιούλιου του 2022 εξήχθησαν 14.500 τόνοι ακτινιδίων. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα υπόλοιπα προϊόντα». 

27/09/2022 05:07 μμ

Στις πιο πολλές περιοχές της χώρας, τα κιλά είναι μειωμένα από πέρσι.

Προχωρά η συλλογή του βάμβακος στη χώρα μας, όμως παρά το ότι η εικόνα των βαμβακοχώραφων ήταν προ της συγκομιδής καλή, σήμερα οι παραγωγοί παραπονιούνται για μειωμένες αποδόσεις.

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος στην ΕΑΣ Θεσσαλονίκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή βάμβακος στον κάμπο της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει εδώ και 4-5 ημέρες, με την πρώτη εικόνα από τις αποδόσεις να δείχνει κάμψη από πέρσι, κάτι που μάλλον, λέει ο ίδιος οφείλεται στον καιρό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, οι αποδόσεις φέτος κυμαίνονται μεταξύ 350 και 500 κιλών.

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, βαμβακοπαραγωγός, μέλος της Διεπαγγελματικής και πρόεδρος στο ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η συλλογή του βαμβακιού στην περιοχή αυτή έχει προχωρήσει κατά 50%, η παραγωγή είναι πρώιμη κατά 10 ημέρες τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι, αλλά οι στρεμματικές αποδόσεις είναι κάτω 100-150 κιλά, σε σύγκριση με πέρσι, καθώς δεν ξεπερνούν τα 350 με 400 κιλά ανά στρέμμα. Η μείωση αυτή, εκτιμά, ο κ. Γιαννάκος οφείλεται στις καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου που δεν ευνόησαν την καλλιέργεια. Όσον αφορά στις τιμές, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που έχουν κάνει προ-συμβόλαια και είναι ευνοημένοι, αλλά οι υπόλοιποι και περισσότεροι παραδίδουν με ανοικτή τιμή στα εκκοκκιστήρια.

Από την Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυνερίου «Ευ Γη» με έδρα στα Φάρσαλα μας είπαν πως η συγκομιδή έχει προχωρήσει στο 10 με 20%. Οι αποδόσεις στα πρώτα βαμβακοχώραφα που μαζεύτηκαν ήταν στα 350 με 470 κιλά το στρέμμα, δηλαδή γύρω στο 15-20% κάτω από πέρσι.

Ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς από το Συνεταιρισμό Ορχομενού τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «η διαδικασία της συγκομιδής είναι στο φουλ τώρα για το πρώτο χέρι και έχουμε προχωρήσει 50-60%. Δεν υπάρχουν προβλήματα από τον καιρό, όμως φαίνεται πως οι αποδόσεις είναι πεσμένες στα 300-350 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι, έφθασαν μεσοσταθμικά στα 400 κιλά. Πιστεύω πως τον Αύγουστο ήταν πολύ ξηρός ο καιρός, δεν έκανε καθόλου ψύχρα και έχει επηρεαστεί το φυτό, παρά το γεγονός μάλιστα ότι είχε πολύ καλή εμφάνιση. Όσον αφορά στις τιμές, σήμερα στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου είναι 78 λεπτά, υπάρχουν όμως παραγωγοί που έκαναν προπώληση στα 97 λεπτά, συν τα 6 λεπτά του ποικιλιακού μπόνους, δηλαδή έπιασαν τιμή 1,03 ευρώ. Η προπώληση αφορούσε μια ποσότητα 150 κιλών ανά στρέμμα».

Ο κ. Μάριος Μπούτσης είναι μέλος στο Συνεταιρισμό Λαμίας και μετέχει και στο συμβούλιο της ομάδας βαμβακοπαραγωγών Ανθήλης, στα πλαίσια του Συνεταιρισμού. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή προχωρά χαλαρά και όσο ο καιρός δεν πιέζει, οι παραγωγοί δεν βιάζονται, καθώς η συγκυρία με τις τιμές διεθνώς δεν είναι και η πιο ευνοϊκή. Με αυτά τα δεδομένα η συλλογή έχει προχωρήσει στο 30% περίπου, εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις ανάλογα τα χωράφια είναι κάτω από πέρσι από 30 έως 100 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Μπούτση, μόλις το 10-20% των αναμενόμενων ποσοτήτων έχει φύγει με προπώληση, καθώς για να κλειστεί συμφωνία, τότε υποχρεώνονταν ο παραγωγός να κλείσει προσυμβόλαιο στα 150 κιλά και τα υπόλοιπα να τα πάει υποχρεωτικά στο εκκοκκιστήριο με το οποίο υπέγραφε την προπώληση. Αυτό αποθάρρυνε αρκετό κόσμο, καταλήγει ο κ. Μπούτσης, από τα προσυμβόλαια.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι αποδόσεις στην Κομοτηνή

Σταθερότητα σε σχέση με πέρσι εμφανίζουν οι στρεμματικές αποδόσεις βάμβακος στην περιοχή της Κομοτηνής. Αυτό τουλάχιστον λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Κοσουτζής, παραγωγός με 180 στρέμματα καλλιέργεια βάμβακος φέτος. Ο κ. Κοσουτζής αναμένεται να μπει στο χωράφι για συγκομιδή σε λίγες ημέρες, αλλά υπάρχουν βαμβακοπαραγωγοί που ήδη μαζεύουν. Σύμφωνα με τον κ. Κοσουτζή, οι αποδόσεις κυμαίνονται φέτος στην περιοχή στα 350-400 κιλά το στρέμμα, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα δηλαδή. Η τιμή σήμερα στο εκκοκκιστήριο ήταν 77-78 λεπτά το κιλό, προσθέτει, για να μας εξηγήσει πως πέρσι έδωσε το προϊόν 73 λεπτά το κιλό. Όμως φέτος, καταλήγει, τα έξοδα και τα κόστη είναι στην... καλύτερη 30% πάνω από πέρσι.

19/09/2022 02:55 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή βάμβακος στην χώρα μας. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε την συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων σε Θεσσαλία πρώτα και ακολουθεί η βόρεια Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι φέτος προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπήρξαν και αναμένεται μια καλή χρονιά για την παραγωγή. Είχαμε μια μικρή μείωση της έκτασης καλλιέργειας (περίπου 100.000 στρέμματα) επειδή κάποιοι στράφηκαν σε σιτάρια και καλαμπόκια λόγω τιμής».

«Οι βροχές πριν την συγκομιδή θα φέρουν φέτος μια ανομοιογένεια στην ποιότητα», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος.
 
Κασι προσθέτει: «Υπήρξε φέτος ενδιαφέρον για αγορά ελληνικού βαμβακιού από το Ιράν. Αυτοί συνήθως αγοράζουν από το Ουζμπεκιστάν. Φέτος όμως έδειξαν ενδιαφέρον για την χώρα μας αλλά τα οικονομικά μέτρα κατά των ιρανικών τραπεζών που έχει επιβάλλει η δύση και η υψηλή ποιότητα που ζητούν δημιουργούν δυσκολίες στο να υπάρξει κάποια συμφωνία».

14/09/2022 02:49 μμ

Οδηγίες για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιά από το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης.

Ο δάκος της ελιάς, ο σοβαρότερος εχθρός για την ελαιοπαραγωγή, απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, γνώση και εμπειρία για την επιτυχημένη αλλά παράλληλα και την ορθολογική αντιμετώπισή του. Για αυτό το λόγο υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των θεσμικών φορέων (ΥπΑΑΤ και Περιφέρεια Κρήτης) και τις επιστημονικής κοινότητας (ΕΛΜΕΠΑ, ΙΤΕ, ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ - Παράρτημα Κρήτης). Παράλληλα όμως, απαιτείται συνέργεια και με τους παραγωγικούς φορείς (Γεωπόνους και παραγωγούς) για να αντιμετωπιστεί με τον βέλτιστο τρόπο αυτός ο πολύ δυναμικός και επικίνδυνος εχθρός. 

Στην συνέχεια, θα συνοψίσουμε τι έχει γίνει έως σήμερα και ποιές ενέργειες προτείνονται στην μετέπειτα περίοδο για να ελεγχθούν οι προσβολές από το δάκο της ελιάς. 

Υφιστάμενη κατάσταση 
Για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, το πρόγραμμα δακοκτονίας διεξάγεται άρτια, από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ και την επιστημονική κοινότητα με: έγκαιρη εγκατάσταση δικτύου παρακολούθησης του εχθρού (παγίδων), έγκαιρη πρόσληψη τομεαρχών, διαθεσιμότητα σε συνεργεία και φυτοπροστατευτικά, σύστημα ψηφιακής παρακολούθηση των συνεργείων, εκπαίδευση τομεαρχών και συνεχή εγρήγορση με δεκαπενθήμερες συσκέψεις των επιτελικών στελεχών υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης. 

Παράλληλα η επιλογή των εντομοκτόνων για την Περιφέρεια Κρήτης έγινε βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την βέλτιστη αποτελεσματικότητα και τις σχετικές εγκρίσεις για δολωματικούς ψεκασμούς. 

Ως εκ τούτου, επιλεχθήκαν δυο δραστικές ομάδες για τις επεμβάσεις στην Κρήτη: σπινοσίνες (5) για εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα σε όλη την Περιφέρεια και διαμίδια (28) σε πολύ μικρή - τοπική- κλίμακα (1-2 Τοπικές Κοινότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα), καθώς η εν λόγω δραστική ομάδα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην πράξη και δεν υπάρχει προηγουμένη σχετική εμπειρία. 

Πάρα την άρτια οργάνωση του προγράμματος δακοκτονίας σε επίπεδο Περιφέρειας παρατηρήθηκαν, τοπικά, έντονες προσβολές από δάκο (π.χ. περιοχή Σητείας). Με τα έως σήμερα δεδομένα, τα προβλήματα στην αντιμετώπιση του εχθρού σε αυτές τις περιοχές σχετίζονται με τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του εχθρού και τις δυσμενείς συνθήκες διενεργείας των προγραμματισμένων δολωματικών ψεκασμών από τα συνεργεία δακοκτονίας λόγο αδιάκοπων ανέμων κατά την περίοδο του Ιουλίου - Αυγούστου. 

Δεν έχουν διαπιστωθεί θέματα ανθεκτικότητας (μειωμένης αποτελεσματικότητας) στα εντομοκτόνα με τα οποία διενεργούνται οι επεμβάσεις, σε πληθυσμούς δάκου από πολλές περιοχές της Κρήτης που έχουν ελεγχθεί. Στην παρούσα φάση παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα προσβολών μεταξύ περιοχών, με την πλειονότητα των ελαιοκαλλιεργειών να έχει δεχθεί ανεκτά επίπεδα προσβολής έως σήμερα. 

Όμως την επερχόμενη φθινοπωρινή περίoδο διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για έντονες δακοπροσβολές και την πρόκληση σημαντικών ζημίων, όπως είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα έτη. Καθώς το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν έχει την δυνατότητα διενέργειας θεραπευτικών επεμβάσεων (καλύψεις), στην συνέχεια θα παραθέσουμε σειρά ενεργειών που μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτήν την περίοδο από τους παραγωγούς, παράλληλα με το υφιστάμενο πρόγραμμα δακοκτονίας, με στόχο να μειωθεί περαιτέρω η πληθυσμιακή πυκνότητα και η πίεση στην καλλιέργεια. 

Ενέργειες που προτείνεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τους παραγωγούς: 
Α) Συνεργασία με τους υπευθύνους του προγράμματος Δακοκτονίας και με τους επιβλέπων Γεωπόνους τους 
Β) Παρακολούθηση του επιπέδου πίεσης της καλλιέργειας 

 • Επισκεπτόμαστε συχνά την καλλιέργεια για να έχουμε εποπτεία της κατάστασης. Ως ελάχιστη συχνότητα κρίνεται η εβδομαδιαία επίβλεψη. 
 • Επίπεδα δακοσυλλήψεων: Αναρτώνται παγίδες τύπου MacPhail ή νέου τύπου “κώνου” (με τροφικό ελκυστικό) ώστε να μπορούμε να καταμετρήσουμε συλλήψεις ακμαίων δάκου και να εκτιμήσουμε τοπικά την πληθυσμιακή πυκνότητα κατά την επίσκεψη επίβλεψης. Τοποθετείται τουλάχιστον 1 παγίδα/100 δέντρα, όμως προτείνουμε να τοποθετούνται 3 παγίδες/100 δέντρα για μια εκτίμηση με υψηλή ακρίβεια. 
 • Επίπεδα δακοπροσβολής: Ελέγχονται 200-250 καρποί / 100 δέντρα από διάσπαρτα σημεία στον ελαιώνα για νύγματα ωοθεσίας ή τυπικά συμπτώματα προσβολής από δάκο. 

Γ) Εφαρμογή των κατάλληλων Προληπτικών Επεμβάσεων 

 • Ανάρτηση παγίδων μαζικής παγίδευσης στην προτεινόμενη πυκνότητα από τον κατασκευαστή 
 • Συμπληρωματικοί δολωματικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα σκευάσματα 
 • Επέμβαση με εγκεκριμένα ορυκτά σκευάσματα 

Δ) Εφαρμογή όταν απαιτείται των κατάλληλων Θεραπευτικών επεμβάσεων Θεραπευτικές επεμβάσεις θεωρούνται οι ψεκασμοί καλύψεων φυλλώματος με στόχο τη θανάτωση της ζώσας προσβολής και διενεργούνται με εγκεκριμένα σκευάσματα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από τους παράγωγους, πάντα σε συνεργασία με τον επιβλέπων γεωπόνους τους και ακολουθώντας τις οδηγίες του. 

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω: 

 • Πότε τεκμηριώνεται επέμβαση καλύψεως φυλλώματος; Όταν τα επίπεδα δακοπροσβολής υπερβαίνουν το 5% κατά την περίοδο Σεπτέμβριου και Οκτωβρίου 
 • Εγκεκριμένα σκευάσματα για επεμβάσεις καλύψεως φυλλώματος 

Ομάδα δράσης / δραστική ουσία 1) Pyrethroids (3Α), lambda cyhalothrin deltamethrin, zeta cypermethrin 2) Neonicotinoids (4Α), acetamiprid 3) Butenolides (4D), flupyradifurone 4) Diamides (28), cyantraniliprole 

 • Ειδικές οδηγίες για επεμβάσεις καλύψεως φυλλώματος

1) Αν κατά την επίσκεψη επίβλεψης δεν παρατηρείται δακοπροσβολή μεγαλύτερη από 5% και δεν παρατηρούνται υψηλά επίπεδα δακοσυλλήψεων τότε δεν στοιχειοθετείται ανάγκη επέμβασης καλύψεως φυλλώματος. 
2) Οι επεμβάσεις να ακολουθούν την στρατηγική των εναλλαγών των ομάδων δράσης για διαχείριση της ανθεκτικότητας. 
3) Να αξιολογείται αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων 4-5 ημέρες μετά τον ψεκασμό με βάση την ζωτικότητα των προνυμφικών σταδίων δάκου σε προσβεβλημένους ελαιόκαρπους. 
4) Στην Περιφέρεια Κρήτης καταγράφονται υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα (3Α). Θα πρέπει η πληροφορία αυτή να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό τον εμβάσεων και να γίνεται επισταμένως αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μετά από επέμβαση με σκευάσματα από αυτή την ομάδα δράσης. 
5) Πάντοτε να διασφαλίζεται η τήρηση των ελάχιστων χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. 
6) Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπονται σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

14/09/2022 12:52 μμ

Τι αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρεται ότι η χρήση βάμβακος στο Πακιστάν το 2022/23 προβλέπεται να μειωθεί κατά 400.000 μπάλες σε 10,5 εκατομμύρια, υπό την πίεση μιας μικρότερης παραγωγής. Η εγχώρια παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 700.000 μπάλες στα 5,5 εκατομμύρια, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, κάτι που αποδίδεται στις πρόσφατες πλημμύρες και τους καύσωνες. Όπως επισημαίνει το USDA, τα μικρότερου μεγέθους εκκοκκιστήρια εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις εγχώριες προμήθειες και δεν μπορούν να τις υποκαταστήσουν πλήρως με εισαγωγές.

Οι εισαγωγές προβλέπονται τώρα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό τους στα 5,0 εκατομμύρια μπάλες, από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 4,8 εκατομμύρια. Με δεδομένη μια σημαντική πτώση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, η All Pakistan Textile Mills Association φέρεται να ζήτησε από κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης του περιορισμού της χώρας στις εισαγωγές ινδικού βαμβακιού, κάνοντας λόγο για... τρομερές ανάγκες στο Πακιστάν για βαμβάκι.

Η πτώση της χρήσης από την άλλη, αποδίδεται επίσης στις ελλείψεις ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και στις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι καύσωνες καταπονούν τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το υψηλότερο κόστος μειώνει τα περιθώρια κέρδους των εργοστασίων, ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές τζιν. Τα επεξεργασμένα προϊόντα τζιν του Πακιστάν αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των εξαγωγών, ειδικά προς τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς βαμβακερών ενδυμάτων στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η κλωστοϋφαντουργία του Πακιστάν είναι ο μεγαλύτερος μεταποιητικός τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, με βαμβακερά νήματα, υφάσματα και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα βαμβακιού προστιθέμενης αξίας που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Το βαμβάκι και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα συμβάλλουν περίπου στο 60% των εξαγωγών της χώρας ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Επιτρόπου Κλωστοϋφαντουργίας.

09/09/2022 03:20 μμ

Αν δηλωθούν στο ΟΣΔΕ 2.500.000 στρέμματα, η ενίσχυση θα ανέλθει σε 73,3 ευρώ ανά στρέμμα για το 2022. Το 2021 οι παραγωγοί πληρώθηκαν 70,25 ευρώ καθώς ήταν δηλώθηκαν πάνω από 2.500.000 στρέμματα.

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας ελέγχου για την χορήγηση της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι περιόδου 2022/23 καθορίζει εγκύκλιος Σημανδράκου. Η πληρωμή δε της ενίσχυσης αναμένεται το 2023.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 1178/27361/10-03-2015 Υπουργική Απόφαση όπως τροποποιήθηκε και ισχύει , προκειμένου να αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ισχύουν τα κατωτέρω:

1. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 733,98 € ανά εκτάριο εφ όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

2. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

3. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

Υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

1. Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου έκαστου έτους εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία και καρτέλας σπόρου και εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 100.000 φυτών ανά εκτάριο ή 85.000 φυτών ανά εκτάριο σε καλλιέργεια υβριδίων βάμβακος. (Τροποποίηση αριθμ. 1133/34446/24-03-2017 της Υπουργικής Απόφασης). Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή.

2. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

3. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

4. Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν (Τροποποίηση αριθμ. 4755/108273/30- 09-2016 της Υπουργικής Απόφασης) , υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

5. Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης. (Τροποποίηση αριθμ. 2537/84963/07-08-2017 της Υπουργικής Απόφασης).

6. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από το έτος σποράς.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο

09/09/2022 10:45 πμ

Οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, υποστηρίζει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC).

Προβλήματα στην παραγωγή βάμβακος υπάρχουν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στο Πακιστάν και την ξηρασία στο Τέξας των ΗΠΑ. 

Οι πλημμύρες ήταν καταστροφικές στο Πακιστάν με χιλιάδες νεκρούς. Ο αντίκτυπος στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν θα γίνει πλήρως αντιληπτός μέχρι να υποχωρήσει το νερό αλλά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν αναμένεται μεγάλη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής για την περίοδο 2022/2023. Η ICAC μειώνει την εκτιμώμενη παραγωγή για το Πακιστάν από 1,5 εκατομμύριο τόνους σε 1 εκατομμύριο τόνους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιπτώσεις από την ξηρασία στην καλλιέργεια βαμβακιού στο Τέξας ήταν καταστροφικές. Επί του παρόντος ανέρχονται σε μια εκτιμώμενη απώλεια άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 2,7 εκατομμύρια τόνων. Στην περιοχή του Δυτικού Τέξας είχαμε κάποιες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες αλλά ήρθαν πολύ αργά για να βοηθήσουν τα ξηρικά βαμβάκια.

Η τρέχουσα πρόβλεψη τιμών της ICAC για τον δείκτη Α την περίοδο 2022/2023 αναφέρει ότι θα κυμαίνεται από 99 σεντς έως 157 σεντς, με ένα μέσο όρο στα 126,95 σεντς ανά λίβρα.

08/09/2022 03:14 μμ

Μείωση εισαγωγών βάμβακος αναμένεται κατά το 2022-2023, λέει το USDA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), oι εκτιμώμενες εισαγωγές βάμβακος για την περίοδο εμπορίας 2022-2023 μειώνονται σε 2,2 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή το 2022-2023 αυξάνει σε 6 εκατ. τόνους, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων στην επαρχία Xinjiang. Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση μείωσαν τη χρήση βαμβακιού την περίοδο 2021-2022, σε 8 εκατ. τόνους και επίσης τις εισαγωγές σε 1,76 εκατ. τόνους. Στις 13 Ιουλίου 2022, το κρατικό αποθεματικό ανακοίνωσε σχεδιάζει να αγοράσει έως και 0,5 εκατ. τόνους βαμβάκι από την Xinjiang. Από τα τέλη Ιουλίου, τα αποθέματα βάμβακος στα εκκοκκιστήρια υπολογίστηκαν σε 2 εκατ. τόνους.

Παραγωγή

Η παραγωγή βάμβακος την περίοδο 2022-2023 της Κίνας αυξήθηκε στα 6 εκατ. τόνους, από την προηγούμενη εκτίμηση της Post για 5,91 εκατ. τόνους και έναντι 5,88 εκατ. τόνους το 2021-2022. Η εκτιμώμενη καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι για το 2022-2023 αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στα 3,03 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα περίπου) και η απόδοση του βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ελαφρά αύξηση της βαμβακοφυτευμένης έκτασης το 2022-2023 έρχεται ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών βάμβακος κατά το προηγούμενο έτος.

Με βάση μια σειρά ερευνών που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2022, η China Cotton Association (CCA) εκτίμησε την καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι το 2022-2023 στα 2,9 εκατ. εκτάρια, αυξάνοντας την εκτιμώμενη παραγωγή σε 5,92 εκατ. τόνους, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (5,86 εκατ. τόνους).

Έτερη έρευνα τον Ιούνιο του 2022, κατέδειξε ότι η ανάπτυξη του βαμβακιού βαθμολογήθηκε ως «καλή» σε εθνικό επίπεδο με υψηλότερο ποσοστό εκβλάστησης και μικρότερο αντίκτυπο από ασθένειες και παράσιτα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην επαρχία Xinjiang, η έρευνα έδειξε ότι ο καιρός παρέμεινε ευνοϊκός με επαρκείς ηλιόλουστες ημέρες και θερμοκρασία για την ανάπτυξη του βαμβακιού, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης.

Χρήση

Η χρήση για την περίοδο 2021-2022 και την περίοδο 2022-2023 μειώνεται σε 8 εκατ. τόνους και 8,15 εκατ. τόνους αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά της Post. Η αύξηση της χρήσης από έτος σε έτος για το 2022-2023 εδράζεται στην προσδοκώμενη τόνωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά αλλά και τη συνεχιζόμενη ζήτηση στο εξωτερικό. Μια σημαντική πτώση των τιμών του βαμβακιού από τον Απρίλιο του 2022 αύξησε την ανταγωνιστικότητα των ινών βαμβακιού σε σχέση με άλλες ίνες, ωστόσο οι πρόσφατες ανησυχίες για την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν και πάλι τις τιμές υψηλότερα. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας συνεχίζει να αποδυναμώνει την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, με αποτέλεσμα τη χαμηλή χρήση βαμβακιού το 2021-2022.

Αποθέματα

Τα τελικά αποθέματα για την περίοδο 2022-2023 αυξάνουν στα 8,2 εκατ. τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση της Post για 7,2 εκατ. τόνους. Η Κίνα διατηρεί άγνωστο όγκο κρατικών αποθεμάτων βαμβακιού. Σε απάντηση στις αυξανόμενες τιμές του βαμβακιού και την υψηλότερη ζήτηση από τον κλάδο της νηματοποίησης για διάφορες ποιότητες βαμβακιού, το κρατικό απόθεμα πούλησε ενεργά αποθέματα βαμβακιού το 2021. Από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, η κυβέρνηση πούλησε περίπου 1,2 εκατ. τόνους κρατικά αποθέματα βαμβακιού. Με βάση έρευνα του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Αγοράς Βαμβακιού, τα αποθέματα βαμβακιού (εγχώριο βαμβάκι εσοδείας 2021-2022) στα εκκοκκιστήρια παρέμειναν υψηλά, περίπου στα 2 εκατ. τόνους στα τέλη Ιουλίου.

06/09/2022 04:48 μμ

Υψηλές τιμές, ειδική ενίσχυση, διαφαινόμενες καλές αποδόσεις, προ-πωλήσεις και ευεργετικές βροχές που έριξαν το κόστος άρδευσης, οι βασικοί λόγοι.

Στο Αγναντερό Καρδίτσας έγινε η πρώτη συλλογή βάμβακος της χρονιάς, μιας χρονιάς με ιδιαίτερες συγκινήσεις για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι αναμένεται σε 20 με 30 ημέρες αναμένεται να μπουν στο χωράφι για να αρχίσουν στο φουλ την συγκομιδή.

Ο κ. Χρήστος Φώτης, υπεύθυνος στο εκκοκκιστήριο Καφαντάρη-Παπακώστα τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι την Κυριακή μαζεύτηκαν τα πρώτα βαμβάκια στο χωριό Αγναντερό Καρδίτσας και έτσι άνοιξε και επίσημα η εκκοκκιστική περίοδος για την εν λόγω επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν βαμβάκια που επηρεάστηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Στα πρώτα βαμβάκια η ίνα είναι καλή, οι αποδόσεις πάνω από 350 κιλά, αλλά η υγρασία ήταν 19%. Τα συγκεκριμένα που είναι ίσως τα πρώτα που κόπηκαν στην Ελλάδα ήταν ποτιστικά βαμβάκια. Κατά τα άλλα συγκομιδή στο... φουλ αναμένουμε περί τις 25 του μήνα. Στην περιοχή μας είναι πολύ μικρό ίσως και κάτω από 10% το ποσοστό των αγροτών που έκαναν προ-πώληση».

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου, βαμβακοπαραγωγός και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος λέει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο πως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξεκινήσουν την αποφύλλωση και η φουλ συγκομιδή θα αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω βροχοπτώσεων και χαλαζιού, έχουν προκληθεί ζημιές στα βαμβάκια της Ιτέας, ιδίως σε όσα είχαν ανοίξει τα καρύδια. Το θετικό βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως αρκετοί αγρότες έκαναν προ-πωλήσεις φέτος με τιμή στο 1 ευρώ, ενώ όσοι είχαν κάνει προ-πώληση πριν 1,5 μήνα για παράδειγμα, είχαν την δυνατότητα να πάνε να κλειδώσουν τιμή πριν μια βδομάδα, όταν και οι τιμές ήταν στο 1 ευρώ.

Λάρισα: Οι αγρότες θα παραμείνουν στην καλλιέργεια βάμβακος

Πολύ καλά εξελίσσεται η χρονιά με το βαμβάκι στη Λάρισα και όπως μας λέει ο πολύπειρος Χρήστος Σιδερόπουλος, γύρω στις 24 του μήνα ανέκαθεν αρχίζει η συγκομιδή. Στα θετικά της χρονιάς, η υψηλή τιμή (γύρω στο 1 ευρώ) που έκαναν προ-πωλήσεις πολλοί αγρότες, οι ευεργετικές βροχές που μείωσαν το κόστος άρδευσης και εν τέλει οι ελάχιστες απώλειες από το πράσινο σκουλήκι εφόσον έγιναν οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί από τους παραγωγούς. Υπ' αυτή την έννοια τονίζει ο κ. Σιδερόπουλος η χρονιά θα έχει κατά τα φαινόμενα θετικό πρόσημο, γεγονός που θα κρατήσει τους παραγωγούς στην καλλιέργεια. Κάποιες ωστόσο ζημιές καταγράφηκαν στα Φάρσαλα, το Κιλελέρ, την Καρδίτσα κ.λπ. από το χαλάζι, ενώ οι τελευταίες βροχές ευτυχώς δεν βρήκαν ανοιχτά τα καρύδια για να προκαλέσουν πρόβλημα. Πλέον, εκτιμά, ο κ. Σιδερόπουλος αν κρατήσει ο καιρός 20 μέρες χωρίς βροχή, όπως λένε, η αποφύλλωση θα γίνει χωρίς πρόβλημα και αναμένονται καλές αποδόσεις.

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι γίνεται με το ρεύμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Σύγχυση επικρατεί σε πολλές αγρότες της Λάρισας σχετικά με τις χρεώσεις στο ρεύμα. Όπως αναφέρει ο κ. Σιδερόπουλος «οι αγρότες που πάνε με τους λογαριασμούς για να τους εξοφλήσουν, ζητούν να μην πληρώσουν τη ρήτρα, γιατί η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα απορροφήσει τις επιβαρύνσεις κατά 90%. Όταν πάνε οι παραγωγοί στις εταιρείες, διαπιστώνουν πως υπάρχει μια έκπτωση 40% γενικώς στα αγροτικά τιμολόγια και μια έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής κατά 40%. Η πρώτη έκπτωση υπάρχει για δεκαετίες. Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει με στοιχεία για τις χρεώσεις γιατί είναι υπέρογκες».

06/09/2022 02:16 μμ

Το θέμα με το έντομο που προξένησε τεράστιες ζημιές ιδίως στη βόρεια Ελλάδα είχε αναδείξει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες (όπως ηλίανθου, βαμβακιού, τριφυλλιού) στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Έβρου (συνεπώς και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας) λόγω εντομολογικών προσβολών της οικογένειας λεπιδοπτέρων Grambidae δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται, διευρκινίζει με έγγραφό του ΕΛΓΑ, που διαβίβασε στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι ζημιές αυτές (εντομολογικές προσβολές - ασθένειες) θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης. Στις περιπτώσεις αυτές προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προσβολές αυτές, έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα, να πληγεί μια ευρύτερη περιοχή, σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία αυτής. Για το σκοπό αυτό έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών του νομού-ΠΕ σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ τον επόμενο χρόνο της συγκομιδής και δίδονται στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και βεβαίως να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης της προσβολής όπως προαναφέρθει και στη συγκεκριμένη περίπτωση της εντομολογικής προσβολής.

Τι απαντά ο Γεωργαντάς

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αν. Δημοσχάκης, σας πληροφορούμε τα εξής, αναφέρει ο ΥπΑΑΤ: Όσον αφορά στις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί σε καλλιέργειες ηλίανθου, μηδικής και βαμβακιού κυρίως σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Έβρου, καθώς και σε άλλες ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνεται ότι τις εν λόγω καταστροφές προξένησαν προνύμφες λεπιδόπτερου εντόμου της οικογένειας Crambidae.

Οι προσβολές αφορούν κυρίως περιοχές της ΠΕ Έβρου και σε πολύ μικρότερο βαθμό άλλες ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αρχικά, παρουσιάστηκαν προσβολές σε καλλιέργειες μηδικής, αλλά σημαντικές ζημιές παρατηρήθηκαν και σε καλλιέργειες ηλίανθου. Προσβολές σε γειτνιάζουσες καλλιέργειες βαμβακιού αντιμετωπίστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις επιτυχώς με ψεκασμούς που έγιναν για άλλους εχθρούς της καλλιέργειας. Κατά την παρούσα χρονική περίοδο, η προσβολή βρίσκεται σε ύφεση, καθώς το έντομο μεταβαίνει στο στάδιο της νύμφης, ενώ η επόμενη γενιά αναμένεται στις αρχές Αυγούστου. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4036/2012 (Α΄8), παρ. 1 και 2: «1. Απαγορεύεται ο αεροψεκασμός στην Ελλάδα. 2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, ο αεροψεκασμός μπορεί να επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις εφόσον τηρούνται οι ακόλουθοι όροι: α) Δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, ή υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από άποψη περιορισμένου αντίκτυπου στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον σε σύγκριση με την επίγεια εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων. β) Τα χρησιμοποιούμενα γεωργικά φάρμακα έχουν εγκριθεί ρητώς για αεροψεκασμό από την ΣΕΑ μετά από ειδική αξιολόγηση των κινδύνων του αεροψεκασμού.» Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι δεν υφίστανται κατευθυντήριες οδηγίες από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος από αεροψεκασμό, δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα ρητώς για αεροψεκασμό.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Προστασίας Φυτών και Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων) βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες για την παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου και την εξέταση προτάσεων – αιτημάτων για την αντιμετώπισή του.

Συμπληρωματικά των ανωτέρω, σας διαβιβάζουμε επιπλέον τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 3075/1-8-2022 και 2967/22-7-2022 σχετικά έγγραφα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ). Όσον αφορά στην ενημέρωση των μελισσοκόμων και γενικότερα του κοινού για το μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες έκθεσης ανθρώπων και άλλων οργανισμών σε αυτό, ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 της αριθ. 9269/246316/8-9-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης του άρθρου 18 του ν. 4036/2012 (Α΄8) με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009 σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων (L 309)». (Β΄4032/21-9-2020). Ειδικότερα, για τους μελισσοκόμους, σύμφωνα με την παράγραφο 2β του ανωτέρω άρθρου, ισχύει: «β) Η ενημέρωση των επαγγελματιών, ιδίως των μελισσοκόμων, των σαλιγκαροτρόφων και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι/ες ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό του γεωργικού φαρμάκου, πραγματοποιείται εγγράφως από τον/την επαγγελματία χρήστη και αφορά, πέραν των αναφερόμενων στην περ. α) και στις επιδράσεις στη δραστηριότητά τους που αναγράφονται επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί». Όσον αφορά σε θέματα καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες (όπως, ηλίανθου, βαμβακιού, τριφυλλιού) στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Έβρου λόγω εντομολογικών προσβολών, σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 10412/28-7-2022 σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ.

Δείτε εδώ την απάντηση Γεωργαντά

Δείτε εδώ την απάντηση ΕΛΓΑ

Δείτε εδώ απάντηση από το Μπενάκειο

31/08/2022 07:47 πμ

Με έγγραφη απάντηση στη βουλή επιρρίπτει στις ΔΑΟΚ τυχόν ευθύνες για τη δακοκτονία, ο αρμόδιος ΥπΑΑΤ.

Μέχρι τη βουλή έφθασε η κατάσταση με την έξαρση του δάκου στην Κρήτη, με το βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, να καταθέτει Αναφορά την επιστολή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ) με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του για την έξαρση των δακοσυλλήψεων και αιτείται απαντήσεων. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή οι πρόσφατες εξάρσεις δακοσυλλήψεων, που παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και με ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ και Αγρ. Συν/σμων Κρήτης, αλλά και η εμφάνιση δακοπροσβολών διαφόρων σταδίων, προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς στους ελαιοπαραγωγούς για την παραπέρα εξέλιξη της πραγματικά εξαιρετικής φετινής ελαιοπαραγωγής.

«Σύμφωνα με τον ν.3852/2010 (Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», άρθρο 186 «Αρμοδιότητες Περιφερειών» και τα Π.Δ. που αφορούν στους Οργανισμούς των Περιφερειών, η ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας ανήκει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της χώρας», τονίζει μεταξύ των άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στον βουλευτή Ηρακλείου.

Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 3101/29-7-2022 Αναφορά

Σχετικά με την ανωτέρω Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Κεγκέρογλου, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν.3852/2010 (Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», άρθρο 186 «Αρμοδιότητες Περιφερειών» και τα Π.Δ. που αφορούν στους Οργανισμούς των Περιφερειών, η ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας ανήκει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητές τους ανήκουν η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του εν λόγω προγράμματος. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής-Τμήμα Προστασίας Φυτών), στις δεκαετίες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας, έχει εκδώσει, κατά καιρούς και όποτε κρίνει αναγκαίο, εγκυκλίους με πληροφορίες και οδηγίες προς τις ΔΑΟΚ των Π.Ε. της χώρας. Επίσης, έχει διατεθεί σε όλες η σχετική βιβλιογραφία που διέπει και την εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, επί των προτάσεων του ΣΕΔΗΚ, αναφέρονται τα εξής:

1)  Ο χρόνος εφαρμογής του πρώτου ψεκασμού αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας της καταπολέμησης του δάκου. Εάν η εφαρμογή του πρώτου ψεκασμού γίνει νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει, τότε η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού θα είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού σε μικρό χρονικό διάστημα. Εάν η εφαρμογή του πρώτου ψεκασμού γίνει αργότερα απ’ ό,τι πρέπει, τότε πάλι η αποτελεσματικότητα είναι μειωμένη, δεδομένου ότι θα έχουν λάβει χώρα εναποθέσεις στον ελαιόκαρπο. Ανάμεσα στις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του σωστού χρόνου εφαρμογής του πρώτου ψεκασμού, είναι η κατάσταση του ελαιοκάρπου (το μέσο βάρος του να είναι μεγαλύτερο από 0,20 gr και να έχει αρχίσει η πήξη του πυρήνα, καθώς αυτή, σύμφωνα με μελέτες, ταυτίζεται με την έναρξη δημιουργίας αμινοξέων στον ελαιόκαρπο, τα οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της νεαρής προνύμφης του δάκου).

2)   Οι Περιφέρειες και οι Π.Ε. της χώρας, με βάση την αρμοδιότητά τους επί του προγράμματος της δακοκτονίας, από τον νόμο του Καλλικράτη, όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να ορίζουν αρμόδια συντονιστικά όργανα κατά τη βούλησή τους.

3) Συνιστάται η εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης μέχρι απορροής με την εγκεκριμένη δοσολογία σε δραστική ουσία, όταν δεν ελέγχεται ο δακοπληθυσμός με δολωματικούς ψεκασμούς και όταν το ποσοστό δακοπροσβολής είναι μεγαλύτερο από 5% στις ελαιοποιήσιμες και από 2% στις βρώσιμες ελιές. Οι ψεκασμοί αυτοί πραγματοποιούνται μόνο από τους παραγωγούς μετά από την έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου από την αρμόδια για την περιοχή ΔΑΟΚ και δεν αποτελούν μέρος του εθνικού προγράμματος. Σημειώνεται φυσικά ότι ο κάθε παραγωγός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να προβαίνει σε κάθε ενέργεια φυτοπροστασίας του ελαιώνα που αυτός κρίνει αναγκαία.  Βάσει των ανωτέρω, είναι εμφανές ότι στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας εφαρμόζονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί και όχι συνδυασμός δολωματικών και ψεκασμών κάλυψης και γίνεται χρήση αποκλειστικά και μόνο των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για δολωματικούς ψεκασμούς.

4)  Για τον καθορισμό των ελαιοκομικών περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: α) Να υπάρχει απόφαση αποδοχής του προγράμματος από τους Δήμους, η οποία ανταποκρίνεται στην επιθυμία των ελαιοπαραγωγών που κατέχουν πάνω από το 50% των ελαιοδέντρων της υπό ένταξης περιοχής. β) Στην ίδια απόφαση να δηλώνεται η αποδοχή της πληρωμής της εισφοράς δακοκτονίας. γ) Το ποσοστό καρποφορίας των ελαιοδέντρων της υπό ένταξης ελαιοκομικής περιοχής να είναι ανώτερο του 25% και 20% μίας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και βρώσιμες ελιές αντίστοιχα. Οι ελαιώνες που εντάσσονται πρέπει: - Να είναι συγκροτημένοι, συνεχόμενοι και αμιγείς. - Να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές. - Χωρίς την παρεμβολή βιολογικής καλλιέργειας ελαιώνων (όπου υπάρχουν παράπονα ή ότι δεν εφαρμόζουν βιολογική αντιμετώπιση του εχθρού) ή ακαλλιέργητων και κλειστών ελαιώνων. -Τα ποσοστά καρποφορίας τους να είναι πάνω από το 25% μίας πλήρους καρποφορίας για τις ελαιοποιήσιμες ελιές και πάνω από 20% για τις βρώσιμες. Μικρές κηλίδες της τάξεως των 1.000 έως 10.000 ελαιοδέντρων, έστω και με μικρό ποσοστό καρποφορίας, θα πρέπει να εντάσσονται λόγω του προληπτικού χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης μεθόδου. Για τις περιοχές που δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ενημερώνονται οι Δήμοι – Κοινότητες καθώς και οι Συνεταιρισμοί, προκειμένου να μεριμνούν οι ίδιοι με δικές τους δαπάνες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής υπό την τεχνική καθοδήγηση των ΔΑΟΚ. Οι παραγωγοί, επίσης, που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας, είναι υποχρεωμένοι να ασκούν φυτοπροστασία οι ίδιοι, σύμφωνα με τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, και να ελέγχονται από τους αρμόδιους Οργανισμούς Πιστοποίησης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ελέγχου.

5) Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών αυτοί πρέπει να αρχίζουν νωρίς το πρωί και να διακόπτονται, όταν η θερμοκρασία φθάνει τους 28ο C ή όταν η σχετική υγρασία είναι μικρότερη από 25%, όταν βρέχει ή όταν πρόκειται να βρέξει. Σε υψηλές κατά τη διάρκεια της ημέρας θερμοκρασίες η φυσιολογική δραστηριότητα του εντόμου διαταράσσεται και οι προσβολές μειώνονται.

6) Η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από το έδαφος γίνεται με ψεκαστικό υγρό, το οποίο περιέχει εντομοκτόνο ουσία και ελκυστική ουσία στη δοσολογία που αναφέρεται στην έγκρισή τους. Ψεκάζονται 300-350 κυβικά εκατοστά ψεκαστικού υγρού ανά δένδρο στο εσωτερικό της κόμης, σε μορφή χονδρών σταγονιδίων, διαμέτρου πάνω από 1.000 μm (Μικρομέτρα). Ψεκάζεται κάθε δένδρο ή κάθε δεύτερο ή κάθε τρίτο ανάλογα με την πυκνότητα των ελαιοδένδρων.

7) Στους δολωματικούς ψεκασμούς του προγράμματος δακοκτονίας πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγραφόμενα στις εγκρίσεις των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε αυτούς. Τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις εφαρμογές είναι ανάμεσα στα αναγραφόμενα επί της εγκρίσεως.

8) Στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας, εφαρμόζεται ετήσιο Πρόγραμμα Συγκριτικών και Πειραματικών εργασιών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Κάθε καινοτόμα πρακτική εξετάζεται σε μικρή έκταση και, αφού η έρευνα των επιστημόνων των Ινστιτούτων και των Πανεπιστημίων καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, με τη σύμφωνη γνώμη τους κατόπιν συσκέψεως, εισάγεται στο πρόγραμμα σε ευρεία εφαρμογή. Η αποτελεσματικότητα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και η ανθεκτικότητα του δάκου σε αυτά είναι από τις ερευνητικές εργασίες του προγράμματος των Πειραματικών εργασιών. Σύμφωνα με την ανωτέρω περιγραφόμενη διαχείριση των αποτελεσμάτων, διαχειριστήκαμε και το θέμα της ανθεκτικότητας του δάκου στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα και έτσι για 3η συνεχόμενη δακική περίοδο φέτος, δεν εφαρμόζουμε πυρεθροειδή εντομοκτόνα στην Περιφέρεια Κρήτης.

9) Οι ΔΑΟΚ που εφαρμόζουν πρόγραμμα δακοκτονίας, είναι αρμόδιες επί όλων των θεμάτων της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών. Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης, για 3η συνεχόμενη χρονιά, διεξάγει διαγωνισμό προμήθειας υλικών παράλληλα με την κεντρική προμήθεια υλικών δακοκτονίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιτίας της μη χρήσης πυρεθροειδών στο πρόγραμμα δακοκτονίας που εφαρμόζεται σε όλη την Περιφέρειά της, προκειμένου να προμηθευτεί ταχύτερα και περισσότερες ποσότητες του φυτοπροστατευτικού προϊόντος spinosad. Η φετινή της διακήρυξη προβλέπει, επίσης, και την προμήθεια μίας μικρής ποσότητας ενός νέου φυτοπροστατευτικού προϊόντος, του cyantraniliprole, το οποίο θα δοκιμαστεί περιορισμένα την τρέχουσα δακική περίοδο και αναμένεται εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του.

Στις 27 Ιουλίου 2022 διεξήχθη διαδικτυακό σεμινάριο τομεαρχών του προγράμματος δακοκτονίας όλης της χώρας, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε αναφορά και στην εξέλιξη των δακοπληθυσμών στην Περιφέρεια Κρήτης. Τα ερευνητικά Ινστιτούτα και εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και οι αρμόδιοι Φορείς της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργάζονται τόσο για την παρακολούθηση των δακοπληθυσμών όσο και για την αποτελεσματική καταπολέμησή τους.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους Φορείς για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της δακικής περιόδου.  Για περαιτέρω ενημέρωση επί των θεμάτων που θίγονται στην Αναφορά 3113/29-7-2022, σας διαβιβάζουμε τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 3132/3-8-2022 και 42233/3-8-2022 σχετικά έγγραφα των Οργανισμών ΜΦΙ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αντίστοιχα.

Δείτε εδώ την απάντηση Γεωργαντά

29/08/2022 03:34 μμ

Ήδη ο Συνεταιρισμός Φαρσάλων Ενιπέα ανακοίνωσε πως η τιμή στις 29 Αυγούστου είναι στα 0,99 λεπτά.

Η τιμή για την προπώληση βαμβακιού στον Συνεταιρισμό διαμορφώνεται Ενιπέα όσον αφορά στις προπωλήσεις διαμορφώνεται στα 0,995 ευρώ το κιλό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνεταιρισμός Φαρσάλων Ενιπέας, με τον πρόεδρό του Θανάση Καραΐσκο, να δηλώνει στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για το βαμβάκι λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να ενισχύονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Μπαντής, γεωπόνος από τις Σέρρες και εξειδικευμένος στην καλλιέργεια βάμβακος αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως και η φετινή, θα αποδειχθεί... χρονιά βάμβακος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τονίζοντας πως η καλλιέργεια στην περιοχή του εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Μειώνονται διαρκώς τα παγκόσμια αποθέματα

Για την χρονιά 2022/23 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στο πιο πρόσφατο report του αναφέρει στις 12 Αυγούστου πως η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1 εκατομμύρια μπάλες, με την κάμψη να αποδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα παγκόσμια αποθέματα χρήσης μειώνονται κατά 800.000 και 1,5 εκατομμύρια μπάλες, αντίστοιχα. Το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται κατά 1,8 εκατομμύρια μπάλες, με αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών των ΗΠΑ κατά 2,0 εκατομμύρια μπάλες στα 12,0 εκατομμύρια και οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 1,0 εκατομμύρια μπάλες στα 9,0 εκατομμύρια. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης για το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, την Τουρκία και το Βιετνάμ. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή, εξαγωγές, αλλά και τελικά αποθέματα. Η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 3,0 εκατομμύρια μπάλες και λόγω της ιστορικά μεγάλης εγκατάλειψης στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Τα τελικά αποθέματα προβλέπονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 100 ετών στα 1,8 εκατομμύρια μπάλες. Η προβλεπόμενη μέση τιμή αγροκτήματος για την περίοδο των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 σεντς στα 97 σεντς ανά λίβρα.