Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βάζει STOP η Κομισιόν στη δραστική ουσία dimethoate

13/09/2019 10:07 πμ
Δεν ανανεώνεται η έγκριση της δραστικής ουσίας dimethoate, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1090 της Επιτροπής.

Δεν ανανεώνεται η έγκριση της δραστικής ουσίας dimethoate, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1090 της Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να ανακαλέσουν τις άδειες κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία dimethoate το αργότερο στις 17 Ιανουαρίου 2020.

Τυχόν περίοδος χάριτος που ενδέχεται να χορηγήσουν τα κράτη μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και να λήξει το αργότερο στις 17 Οκτωβρίου 2019 για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για εφαρμογή στα κεράσια και στις 17 Ιουλίου 2020 για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις ελιές και τις άλλες καλλιέργειες.

Διαβάστε τον Κανονισμό

Σχετικά άρθρα
14/10/2019 10:25 πμ

Κατάλογο 20 επιβλαβών οργανισμών καραντίνας, οι οποίο απειλούν καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οργανισμούς που χαρακτηρίζονται επιβλαβείς υψηλής προτεραιότητας, όπως το βακτήριο Xylella fastidiosa, το ιαπωνικό σκαθάρι, το ασιατικό κερασφόρο σκαθάρι, το βακτήριο που προκαλεί πρασίνισμα των εσπεριδοειδών και ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης των εσπεριδοειδών, καθώς αυτοί έχουν τις σοβαρότερες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο έδαφος της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, να αναλάβουν ετήσιες έρευνες αποτύπωσης, να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, να πραγματοποιήσουν ασκήσεις προσομοίωσης και να εκπονήσουν σχέδια δράσης για την εκρίζωση των οργανισμών αυτών.

Χαιρετίζοντας την έγκριση του καταλόγου, ο επίτροπος κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε: «Η υγεία των φυτών βρισκόταν ψηλά στις προτεραιότητες της θητείας μου καθ' όλη την πενταετία που πέρασε. Γι' αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που στο έργο μου συγκαταλέγεται αυτή η ιεράρχηση, η οποία θα βοηθήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αυξήσουν την ετοιμότητά τους και την ικανότητα έγκαιρης δράσης κατά των πολύ επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών και να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη γεωργία της ΕΕ».

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, που είναι αρμόδιος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε: «Για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα φυτά μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, πρέπει πρώτα να αποτυπώσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των επιβλαβών οργανισμών όπως το ιαπωνικό σκαθάρι και ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία μας. Χάρη σε έναν νέο δείκτη, που δημιουργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, μπορούμε πλέον να αξιολογούμε τις βλάβες που προκαλούν αυτοί οι επιβλαβείς οργανισμοί σε διάφορες διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων λιγότερο χειροπιαστών, όπως το τοπίο και η πολιτιστική κληρονομιά ή η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Έτσι μπορέσαμε να εντοπίσουμε τους 20 χειρότερους εχθρούς, στους οποίους και θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας».

Η επιλογή των επιβλαβών οργανισμών βασίζεται στην αξιολόγηση που διενεργήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και κατά την οποία ελήφθη υπόψη η πιθανότητα εξάπλωσης, η πιθανότητα εγκατάστασης και οι συνέπειες των επιβλαβών οργανισμών για την Ένωση. Ελήφθησαν επίσης υπόψη οι απόψεις μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και τα σχόλια του κοινού μέσω της διαδικτυακής πύλης για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Η νέα μεθοδολογία έδειξε, για παράδειγμα, ότι το βακτήριο Xylella fastidiosa, ο επιβλαβής οργανισμός που έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις γεωργικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, θα προκαλούσε ετήσιες απώλειες παραγωγής ύψους 5,5 δισ. ευρώ, καθώς θα επηρέαζε το 70 % της αξίας παραγωγής από τα γηραιότερα ελαιόδενδρα (άνω των 30 ετών) και το 35 % της αξίας παραγωγής από τα νεότερα, αν εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή, οι επιβλαβείς οργανισμοί έχουν σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις σε μια ολόκληρη σειρά συναφών οικονομικών τομέων. Για παράδειγμα, εάν το ασιατικό κερασφόρο σκαθάρι (Anoplophora glabripennis) εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την ΕΕ, θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα την καταστροφή του 5% των αναπτυσσόμενων δέντρων πολλών δασικών ειδών της ΕΕ, όπως είναι η σκλήθρα, η μελιά, η οξιά, η σημύδα, η φτελιά, το σφενδάμι και ο πλάτανος. Η αξία των δέντρων αυτών αποτιμάται σε 24 δισ. ευρώ και οι οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της δασοκομίας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ.

Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη εγκρίθηκε από την Επιτροπή την 1η Αυγούστου 2019. Δόθηκε κατόπιν δίμηνη προθεσμία εξέτασης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις ούτε από το Συμβούλιο ούτε από το Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός δημοσιεύεται και μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό με τους 20 οργανισμούς που απειλούν την ΕΕ 

Τελευταία νέα
02/09/2019 05:35 μμ

Επειδή η ελιά θέλει μεράκι και σωστή πρόληψη, ακολουθήστε τους ελαιωνάριους της Syngenta σε ένα οδοιπορικο στους ελαιώνες της Πελοποννήσου.

Την περσινή χρονιά, εμφανίστηκαν εκτεταμένες μυκητολογικές προσβολές στην καλλιέργεια της ελιάς σε όλη τη χώρα. Οι ελαιωνάριοι βρέθηκαν στο «επίκεντρο» αυτών των προσβολών, στην Πελοπόννησο, για να δούν από κοντά την εφαρμογή στο χωράφι του νέου σκευάσματος Priori Top. Οι Ελαιωνάριοι Γιάννης Αβραμίδης και Θοδωρής Βαγγόπουλος συνάντησαν πολλούς ελαιοπαραγωγούς και είδαν τις ελιές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, να προστατέψουν την καλλιέργεια και να πετύχουν το απόλυτο λάδι.

27/08/2019 10:29 πμ

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώνει ότι πληροφορίες για τους προσκεκλημένους ομιλητές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο (πατήστε εδώ).

29/07/2019 01:49 μμ

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φ/π), συνεχίζεται για το 2019 κανονικά στους συνεργαζόμενους Δήμους.

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΥΦ, ήδη ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πρώτες συλλογές στη Βέροια το Μάιο και στα Μέγαρα τον Ιούνιο, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος κύκλος συλλογών στους 7 Δήμους της Π.Ε. Λάρισας (Αγιά, Ελασσόνα, Κιλελέρ, Λάρισα, Τέμπη, Τύρναβος, Φάρσαλα) στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, συλλέγοντας περισσότερους από 5 τόνους καθαρών φιαλών.

Οι φιάλες οδηγήθηκαν στα συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, όπου μπαλοποιούνται σε ξεχωριστό ρεύμα και οδηγούνται προς το εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού στη Θεσσαλονίκη.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται συλλογή και στους Δήμους Ζίτσας, Ιωαννίνων, Φαρκαδόνας καθώς και ο δεύτερος κύκλος σε αυτούς που προαναφέρθηκαν.

Το πρόγραμμα του ΕΣΥΦ υλοποιείται τα τελευταία 7 χρόνια και αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρακτική, ορθολογική και βιώσιμη πρόταση, που στηρίζεται στη βασική αρχή του τριπλού (ή με μηχανικό τρόπο) ξεπλύματος των φιαλών και όχι απλά μια λύση κατά της κακής διαχείρισης (κάψιμο ή ανεξέλεγκτη
ρίψη) των αποβλήτων αυτών.

Οι μέθοδοι και η συχνότητα των συλλογών μπορούν να ποικίλουν, πρέπει όμως πάντα να έχουν ως κοινό παρονομαστή τον έλεγχο των πλαστικών που παραδίδονται. Η καθαρότητα του υλικού είναι αναγκαία για τη διασφάλιση του ανακυκλωτή.

Δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος διαχείρισης κενών συσκευασιών
Τόσο η εμπειρία της βιομηχανίας από τις άλλες χώρες της ΕΕ που υλοποιούν σχετικά προγράμματα, όσο και τα αποτελέσματα του πιλοτικού του ΕΣΥΦ όλα αυτά τα χρόνια, οδηγούν τη βιομηχανία φ/π στην Ελλάδα στην υποβολή φακέλου για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα εναλλακτικής διαχείρισης (διαχείριση / ανακύκλωση) των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

25/06/2019 10:33 πμ

Το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας ξεκινά άμεσα μια εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για το βακτήριο Xylella fastidiosa.

Ως γνωστόν το βακτήριο έχει κάνει την εμφάνισή του στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας (PACA, Κορσική), καθώς και σε χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Το κύριο θέμα αυτής της επικοινωνιακής εκστρατείας που έχει αναλάβει το γαλλικό υπουργείο είναι να αποτραπεί η εξάπλωση του βακτηρίου μέσα από τις εμπορικές ροές των φυτών που είναι ευαίσθητα σε αυτό, καθώς και να αποτρέψει τις εισαγωγές φυτών που προέρχονται από μολυσμένες περιοχές.

Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει το γαλλικό κοινό αλλά και τους ξένους ταξιδιώτες, που επισκέπτονται την χώρα, για τους ισχύοντες κανονισμούς, που εφαρμόζονται στις οριοθετημένες περιοχές (μολυσμένους κήπους, ελαιόδεντρα κ.α.).

Στοχεύει επίσης να ενημερώσει τους επαγγελματίες του εμπορίου φυτών (φυτώρια, κήπους, κλπ) οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται για την Xylella κινδύνου και των συμπτωμάτων της, όπως είναι βασικοί παράγοντες για την πρόληψη των βακτηρίων.

Το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων επισημαίνει ότι δίνει μεγάλη σημασία στη ανάγκη όλων να αγοράζουν φυτά που διαθέτουν ευρωπαϊκό φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, καθώς και στην σημασία της άμεσης ενημέρωσης των τοπικών αρχών. «Θα πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της ασθένειας και να αναφέρει άμεσα οποιαδήποτε εστία μόλυνσης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων», τονίζει.

Σταύρος Παϊσιάδης

10/06/2019 02:45 μμ

Την κορυφαία διάκριση των φετινών Corporate Superbrands Greece 2018-2019 στην κατηγορία Φάρμακα απέσπασε η Bayer Ελλάς.

Πιο αναλυτικά, η Bayer Ελλάς έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ως Corporate Superbrand 2018 - 2019 στην κατηγορία «Φάρμακα», διάκριση που έρχεται να υπογραμμίσει όχι μόνο τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον κλάδο αλλά και την αναγνωρισιμότητα και φήμη του brand στην παγκόσμια σκηνή, την αξιοπιστία των προϊόντων της και την ολοκληρωμένη στρατηγική της στην εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα. 

Τα βραβείο παρέλαβε η κα Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς η οποία δήλωσε σχετικά «Στην Bayer προτεραιότητα αποτελεί η συμβολή της στη διαρκή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσα από τα προϊόντα της, προτεραιότητα που συνοψίζεται στη φράση «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή». Η αναγνώριση ως Corporate Superbrand έρχεται να επιβραβεύσει τις προσπάθειές μας, αφού αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως απόδειξη πως οι αποδέκτες των προϊόντων και υπηρεσιών μας, αναγνωρίζουν την Bayer ως συνώνυμο της καινοτομίας, της αειφόρου ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης».

Η ανάδειξη των Corporate Superbrands 2018-2019 έγινε βάσει πανελλαδικής δημοσκόπησης κοινής γνώμης, που διενήργησε η εταιρεία ερευνών MARC Α.Ε. σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας από 20-65 ετών μετά από αξιολόγηση 1.500 εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε 37 διαφορετικές κατηγορίες.

Ο οργανισμός Superbrands, με έδρα στο Λονδίνο, αποτελεί μία ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης και προβολής του branding και κορυφαίων επωνυμιών (brands), προϊοντικών και εταιρικών. Ο ομώνυμος θεσμός υλοποιείται από το 1995 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ, μέσω εθνικών αντιπροσώπων, έχει υλοποιηθεί σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.

05/06/2019 04:43 μμ

Την Κυριακή (2/6/2019), ισχυρή χαλαζόπτωση συνοδευόμενη από έντονη βροχόπτωση έπληξε τους αμπελώνες στην περιοχή Δαμάσι του Τυρνάβου, προκαλώντας πλήρη καταστροφή της νεαρής βλάστησης.

Συστήνεται, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στους αμπελοκαλλιεργητές της χαλαζόπληκτης περιοχής να επέμβουν άμεσα (το συντομότερο δυνατό) με χαλκούχα σκευάσματα, για την προστασία των αμπελώνων από φυτοπαθογόνους μύκητες και βακτήρια.

Να προσεχθεί ο κίνδυνος φυτοτοξικότητας από τη χρήση σκευασμάτων.

03/06/2019 04:15 μμ

Η Bayer πήρε μέρος στο 14ο  Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας της IUPAC (Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας), το παγκόσμιο ηγετικό γεγονός σε αυτό το πεδίο, ως μία από τους κύριους χορηγούς. Ειδικοί από τη Βιομηχανία και επιστήμονες συζήτησαν στρατηγικές για τον μελλοντικό έλεγχο ζιζανίων, ασθενειών και εντόμων στη γεωργία.

Περίπου 1.500 ειδικοί για την υγεία των φυτών πήραν μέρος στο γεγονός που έλαβε χώρα στη Γάνδη του Βελγίου, από τις 19 έως τις 24 Μαΐου, 2019. Ανάμεσά τους βρέθηκαν παγκοσμίως διακεκριμένοι ομιλητές, ακαδημαϊκοί, ειδικοί από τη βιομηχανία,  νομοθέτες και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Σε διαφορετικά πάνελ, οι ειδικοί συζήτησαν ιδέες για τη μοντέρνα φυτοπροστασία, η οποία  εξαρτάται ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, από την ορθολογική εφαρμογή των αγροχημικών για τον έλεγχο ασπόνδυλων εχθρών όπως έντομα, ακάρεα, και νηματώδεις, καθώς και ζιζάνια και ασθένειες. Η Bayer υπήρξε χορηγός σε ένα από τα πάνελ που εστίασε στη διαθεσιμότητα χημικών ομάδων με διαφορετικούς τρόπους δράσης (MoAs).

«Είναι ύψιστης σημασίας να σχεδιάζουμε βιώσιμες στρατηγικές διαχείρισης ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Dr. Ralf Nauen, Επικεφαλής Έρευνας που εργάζεται στη Διαχείριση Ανθεκτικότητας στον Τομέα  Crop Science, της Bayer ΑG.
 
Η νέα νομοθεσία συνεχίζει να ασκεί πίεση στο χαρτοφυλάκιο φυτοπροστασίας σε κάποιες περιοχές του κόσμου, καθιστώντας την ανάπτυξη, τις εγκρίσεις και την εμπορική διάθεση νέων λύσεων ακόμη πιο σημαντικές στις ημέρες μας. Επιπλέον, λόγω της πιθανής εξέλιξης της ανθεκτικότητας, η κατανόηση των μοριακών και γενετικών μηχανισμών είναι σημαντική για να αντιληφθούμε καλύτερα θέματα διασταυρούμενης ανθεκτικότητας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες τακτικές διαχείρισης της ανθεκτικότητας για να προστατέψουμε τα μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και επίσης τα νηματωδοκτόνα.

Το συγκεκριμένο πεδίο κέρδισε πρόσφατα δυναμική μέσω ενός αριθμού γονιδιακών και γενετικών εργαλείων που επέτρεψαν  να αναλύσουμε και να εξετάσουμε σε λεπτομέρεια τις μοριακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αγροχημικών και αλληλοεπιδρώντων πρωτεϊνών, ένα σημαντικό θέμα αυτής της συνεδρίας. Ο Δρ. Nauen, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής διεθνώς του πάνελ, παρουσίασε επίσης ένα έγγραφο για την ασφάλεια των μελισσών σε σχέση με το flupyradifurone (Sivanto™), ένα μοντέρνο εντομοκτόνο της Bayer με άριστο προφίλ ασφαλείας στον έλεγχο των πιο σημαντικών μυζητικών εντόμων.

Η Bayer με την ευκαιρία της διοργάνωση αυτής, παρουσίασε τη δέσμευσή της στη διαμόρφωση της γεωργίας μέσω επαναστατικής καινοτομίας προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και του πλανήτη. Με το πάθος για καινοτομία που επιδεικνύουν οι ερευνητές της Bayer και δουλεύοντας μαζί με επιστήμονες σε όλη την υφήλιο, η εταιρία μάχεται για να προσφέρει καλύτερες και βιώσιμες λύσεις σε όλους τους παραγωγούς.

Πολυάριθμοι ειδικοί της Bayer συμμετείχαν ως ομιλητές σε διαφορετικά πάνελ σε θέματα όπως η ανακάλυψη και βελτιστοποίηση προϊόντων φυτοπροστασίας, οι μελλοντικές προκλήσεις στην υπεύθυνη διαχείριση προϊόντων, η νομοθεσία και επικοινωνία, ή οι νέες αγροτικές τεχνολογίες που περιλαμβάνουν ψηφιακές λύσεις και αυξανόμενη χρήση βιολογικών προϊόντων φυτοπροστασίας.

Οι επισκέπτες και δημοσιογράφοι που πήραν μέρος ήταν επίσης προσκεκλημένοι  να γνωρίσουν τη Bayer στο περίπτερο 58 του εκθεσιακού χώρου, όπου ειδικοί ενημέρωσαν σχετικά με το σκεπτικό των Ειδικά Σχεδιασμένων Αγρονομικών Λύσεων, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές και καινοτόμες προτάσεις σε χημική και βιολογική φυτοπροστασία. Οι επισκέπτες είχαν επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εικονική περιήγηση στη Bayer ForwardFarm κοντά στις Βρυξέλλες ώστε να μάθουν περισσότερα για τις αγρονομικές λύσεις τελευταίας τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη ForwardFarm είναι μία πλατφόρμα που καταδεικνύει τις δεσμεύσεις της Bayer τόσο σε καινοτομία όσο και σε βιωσιμότητα.

24/05/2019 01:35 μμ

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισµού για την ανάθεση υλοποίησης του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσµών στους ελαιώνες µε την µέθοδο της παγιδοθεσίας µε παγίδες τύπου mcphail για το Πρόγραµµα Καταπολέµησης του ∆άκου της ελιάς, έτους 2019, στην ΠΕ Λέσβου».

Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 155.650 Ευρώ µη συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.

Ο διαγωνισµός θα πραγµατοποιηθεί µε τη χρήση της πλατφόρµας του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ.), µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr.

Η τελευταία προθεσµία παραλαβής προσφορών ανέρχεται σε είκοσι δύο (22) ηµέρες από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της παρούσας διακήρυξης στο ΚΗΜ∆ΗΣ (Άρθρο 121 του Ν. 4412/16).

Διαβάστε την προκήρυξη

09/05/2019 03:29 μμ

Ασθένειες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προκαλούν σημαντικές ζημίες στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας αλλά και της χώρας, όπως το Γλοιοσπόριο, η Κερκόσπορα και η Ίσκα ή αποτελούν δυνητικό κίνδυνο σε περίπτωση εμφάνισης τους όπως η Xylella, θα βρεθούν στο επίκεντρο εσπερίδας φυτοπροστασίας, που διοργανώνει η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρία (Ε.Φ.Ε.).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρία (Ε.Φ.Ε.), «εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Μαΐου (ώρα 17:00), στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Καλαμάτας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας- ΔΑΟΚ Τριφυλίας και ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, καθώς και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Στην εσπερίδα, η οποία έχει τίτλο: «Αναδυόμενα Φυτοπαθολογικά προβλήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο», έχουν προγραμματισθεί πέντε διαλέξεις από Καθηγητές ΑΕΙ και Ερευνητές, με ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τις παρασιτικές και μη παρασιτικές ασθένειες της ελιάς.

Θα γίνει διεξοδική αναφορά στα σημαντικότερα μυκητολογικά, βακτηριολογικά, και μη παρασιτικά αίτια ασθενειών της ελιάς, τα οποία έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της, θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τη συμπωματολογία των συγκεκριμένων ασθενειών ενώ θα παρουσιασθούν τα πλέον πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία και τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής τους».

Ο ΑγροΤύπος είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Διαβάστε το πρόγραμμα

18/04/2019 04:27 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 8 Απριλίου, στην Καβάλα, ενημέρωση του γεωπονικού δυναμικού του νομού, σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα του ψευδόκοκκου στο αμπέλι. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Bayer Ελλάς σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.).

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer δεσμεύεται στην πράξη για την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε δυναμικές καλλιέργειες όπως είναι το επιτραπέζιο σταφύλι, ενημερώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα επίκαιρα προβλήματα φυτοπροστασίας και  αναπτύσσοντας λύσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Το επιτραπέζιο σταφύλι με τη δυναμική που το χαρακτηρίζει και τον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι μία από τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας, με ευνοϊκές προοπτικές τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για την Ελληνική οικονομία που ενισχύεται από τις εξαγωγές.

Αποτελεί δε, μία καλλιέργεια υψηλών εισροών που απαιτεί την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων φυτοπροστασίας, έτσι ώστε να πετύχει υψηλή ποιότητα παραγωγής και να συναγωνιστεί επάξια τις ανταγωνίστριες χώρες στο στίβο του παγκόσμιου εμπορίου.

Ένας από τους σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς της περιοχής είναι ο ψευδόκοκκος, ένα κοκκοειδές που σε χρονιές σοβαρής προσβολής μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καθολική υποβάθμιση και αδυναμία εμπορίας της παραγωγής. Με στόχο την καλύτερη δυνατή χαρτογράφηση της παρουσίας και της επιδημιολογίας του ψευδόκοκκου σε πέντε διαφορετικές περιοχές του νομού Καβάλας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με την υποστήριξη του τμήματος Αγρονομικής Ανάπτυξης της Bayer Ελλάς πραγματοποίησε διετή έρευνα μελέτης των παραμέτρων της βιολογίας του ψευδόκοκκου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν σε πλήθος γεωπόνων της περιοχής από τον Ερευνητή του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Παναγιώτη Μυλωνά (τμήμα Εντομολογίας & Γεωργικής Ζωολογίας, Εργαστήριο Βιολογικής Καταπολέμησης). Σύμφωνα και με την άποψη των παρευρισκόμενων, τα σαφή και ξεκάθαρα δεδομένα της παρουσίασης του Δρ. Μυλωνά ανέδειξαν πολλά και χρήσιμα στοιχεία που θα συμβάλλουν σε μία πιο αποτελεσματική διαχείριση του εντόμου.

Στην συνέχεια ο κ. Μάνος Χαρκιολάκης, από το Τμήμα Marketing της Bayer, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις εξαιρετικές ιδιότητες του προϊόντος Movento 150OD, καθώς και την καλύτερη δυνατή τεχνική τοποθέτησή του, σε σχέση πάντα με τη βιολογία του εντόμου στην περιοχή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τις τεχνικές προεκτάσεις της ορθής αντιμετώπισης και ανταλλαγή απόψεων, κλείνοντας με δείπνο σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

18/04/2019 10:12 πμ

Επιστολή διαμαρτυρίας, έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων προς τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη, για την καθυστέρηση υλοποίησης των αποδεκτών αιτημάτων τους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής: «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας σχετικά με την δυσκολία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει πρακτικά θέματα, που παρέχουν τη δυνατότητα βελτίωσης του έργου των γεωπόνων.
Με αφορμή την θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι φορείς του γεωπονικού κλάδου όλης της χώρας από κοινού σας γνωστοποίησαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την μέχρι τώρα εφαρμογής της».

Ενδεικτικά αναφέρουν τις προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από τον υφυπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που είναι:

1η Πρόταση: Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης και για τις προαγορές.

2η Πρόταση: Να λυθούν τα προβλήματα, που παρουσιάζει η πλατφόρμα και να βελτιωθεί η εφαρμογή.

3η Πρόταση: Να υπάρξει δυνατότητα επεξεργασίας της συνταγής μετά την οριστικοποίηση από τον γεωπόνο (αποριστικοποίηση και ξανά οριστικοποίηση).

4η Πρόταση: Να μην προστεθούν περισσότερες δεσμεύσεις (όχι προσθήκη της αναγραφής του sticker των ψεκαστικών).

5η Πρόταση: Να προχωρήσει το Υπουργείο στην επιδότηση κατάλληλων προγραμμάτων για την συνταγογράφηση, έτσι ώστε να απαλλαγεί ο γεωπόνος από το κόστος της αγοράς προγράμματος και να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ καταστήματος και γεωπόνου.

6η Πρόταση: Να δημιουργηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του Υπουργείου και των γεωπόνων ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία θα συζητά κατά τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα προβλήματα, που προκύπτουν για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής (προβλήματα τα οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι γεωπόνοι, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στηρίζουν την αγροτική παραγωγή).

Στη συνέχεια υπενθυμίζουν τις συναντήσεις που έγιναν και προσθέτουν: «Για πόσο καιρό ακόμη, οι γεωπόνοι θα πληρώνουν πρόστιμα, λόγω ύπαρξης νομοθεσίας που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της φυτοπροστασίας της χώρας σε συνδυασμό με τα άλυτα προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Η αίσθηση που υπάρχει στους συνάδελφους πανελλαδικά και καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες, είναι ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει στήριξη, δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής και βελτίωσης και ότι για άλλη μια φορά θα είναι εκτεθειμένοι και απέναντι στην νομοθεσία και απέναντι στους πελάτες τους.
Είναι δυνατόν να αρχίζει μια νέα καλλιεργητική περίοδος με τόσα προβλήματα;».

Τέλος καλούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση των αιτημάτων, τα οποία έγιναν δεκτά.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι παρακάτω Γεωπονικοί φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στις συναντήσεις του Υπουργείου:
1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ)
2. Σύλλογο Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων
3. ΠΟΣΕΓ
4. ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος
5. Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Ν. Ιωαννίνων
6. Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας
7. Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας
8. Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Καβάλας
9. Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Αργολίδας
10. Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή (πατήστε εδώ)

17/04/2019 05:51 μμ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα το Σχέδιο Δράσης για την ανακύκλωση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε απευθυνόμενος προς τους φορείς ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα σε ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Αντώνογλου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)  και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων.

Από την πλευρά του, ως υπόχρεος, ο ΕΣΥΦ παρουσίασε εν περιλήψει το σχέδιο του φακέλου, που θα καταθέσει για το δικό του σύστημα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Το ΥπΑΑΤ επιφυλάχθηκε να το μελετήσει, όπως και οι υπόλοιποι φορείς και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, κατά την οποία θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

«Έως το τέλος του χρόνου η χώρα μας υποχρεούται να έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα εμπλέκει ολόκληρη την αλυσίδα πώλησης και διακίνησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και τον τελικό χρήστη, που είναι ο αγρότης», καταλήγει το ΥπΑΑΤ.

11/04/2019 06:20 μμ

Η Bayer προωθεί τον επιστημονικό διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, τη διεθνή ερευνητική κοινότητα, καθώς και με τους καταναλωτές σχετικά με το προφίλ ασφάλειας της γλυφοσάτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Bayer AG ανακοίνωσε, στις 8 Απριλίου 2019, ότι όλες οι 107 εκθέσεις των μελετών ασφάλειας της γλυφοσάτης που ανήκουν στην Bayer, και που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), κατά τη διαδικασία έγκρισης της δραστικής ουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είναι διαθέσιμες στην αποκλειστική Πλατφόρμα Διαφάνειας της Bayer.

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία εκπληρώνει τη δέσμευσή της για περισσότερη διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των μελετών για τα προϊόντα φυτοπροστασίας που προστέθηκαν μετά την εξαγορά της Monsanto.

Πολλές από αυτές και άλλες παρόμοιες μελέτες υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ κατά τη δική της εκτίμηση επικινδυνότητας της γλυφοσάτης.

«Η διαφάνεια είναι ακρογωνιαίος λίθος για το χτίσιμο εμπιστοσύνης, συνεπώς περισσότερη διαφάνεια είναι σημαντική για τους καταναλωτές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις. Ως εταιρεία καινοτομίας, η ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στο να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον» δήλωσε ο Liam Condon, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και πρόεδρος του Τομέα Crop Science. «Με τη δημοσιοποίηση των λεπτομερών επιστημονικών δεδομένων που διαθέτουμε για την ασφάλεια, ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να δουν από μόνοι τους πόσο ολοκληρωμένη είναι η προσέγγισή μας για την ασφάλεια. Καλωσορίζουμε κάθε ευκαιρία για διάλογο και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην επιστήμη».

Αυτή η νέα προσθήκη στην Πλατφόρμα Διαφάνειας της Bayer ακολουθεί τη δημοσίευση του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου συμπεριλήφθηκαν περισσότερες από 300 περιλήψεις μελετών ασφάλειας για τη γλυφοσάτη, οι όποιες έχουν υποβληθεί κατά τη διαδικασία έγκρισης της δραστικής ουσίας, διαδικασία που ισχύει για τα προϊόντα φυτοπροστασίας στην ΕΕ. Με τη νέα προσθήκη δεδομένων, υπάρχει πλέον πρόσβαση σε όλες τις σχετικές μελέτες ασφάλειας για τη γλυφοσάτη, στις οποίες η Bayer κατέχει εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα.

Λόγω νομικών περιορισμών, η Bayer δεν μπορεί να δημοσιεύσει τις μελέτες που διεξήγαγαν τρίτοι και που συνεπώς ανήκουν σε αυτούς. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το τμήμα Συχνών Ερωτήσεων, της Πλατφόρμας Διαφάνειας της Bayer.

Η Bayer θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ασφάλεια της γλυφοσάτης και να υπερασπίζεται σθεναρά τα προϊόντα με βάση αυτή τη δραστική ουσία. Η εταιρεία εργάζεται επιμελώς για να εξασφαλίσει ότι ο διάλογος γύρω από τη γλυφοσάτη βασίζεται σε ακριβείς πληροφορίες και θα συνεχίσει να μοιράζεται αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα της Bayer με βάση τη γλυφοσάτη και η ίδια η δραστική είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο.

10/04/2019 04:01 μμ

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό προϊόν ENVOKE 75 WG (δραστική ουσία: trifloxysulfuron), για μεταφυτρωτική χρήση στην καλλιέργεια του βαμβακιού εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων:

Πέλλας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Κιλκίς, Ηλείας, Πιερίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Καβάλας και Χαλκιδικής,

Έναρξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 4/4/2019
Λήξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 1/8/2019.

Διαβάστε την απόφαση

10/04/2019 03:40 μμ

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) FACET 25 SC (δ.ο. quinclorac), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του ρυζιού.

Η χρήση του πρέπει να γίνεται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων: Θεσσαλονίκης, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Καβάλας, Πιερίας και Έβρου

Έναρξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 4/4/2019
Λήξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 2/8/2019.

Διαβάστε την απόφαση

10/04/2019 03:33 μμ

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό (ζιζανιοκτόνο) PERMIT 75 WG (δραστική ουσία: halosulfuron-methyl), για μεταφυτρωτική καταπολέμηση της Κύπερης (Cyperus spp.) στο βαμβάκι.

Η άδεια δόθηκε για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων: Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Κιλκίς.

Έναρξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 4/4/2019.

Λήξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 1/8/2019.

Διαβάστε την απόφαση

09/04/2019 04:36 μμ

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό προϊόν STAPLE SL (δ.ο. pyriothiobac-sodium), για μεταφυτρωτική χρήση στην καλλιέργεια του βαμβακιού, εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων:

Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αττικής, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Κιλκίς.

Ημερομηνία χορήγησης 4/4/2019

Ημερομηνία λήξης 1/8/2019

Διαβάστε την απόφαση

08/04/2019 09:50 πμ

«Το επίκαιρο είναι πολύ σημαντικό τόσο στη δακοκτονία όσο και γενικότερα στη ζωή», επισημαίνει σε άρθρο του ο Γεωπόνος Α.Π.Θ κ. Χαράλαμπος (Μπάμπης) Πάνης, προσθέτοντας ότι «πέρυσι η πρώτη γενιά εμφανίστηκε στην περιοχή μας το Μάη. Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι πιο γρήγορη».

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Κάποιοι φωτισμένοι συνάδελφοι έλεγαν τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του επόμενου θα ήταν η έλλειψη νερού. Και μάλλον έτσι είναι.

Όσοι από εμάς χρειαζόμαστε την καθημερινή ενασχόληση με τη φύση, για οποιοδήποτε λόγο, αντιλαμβανόμαστε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες αλλά και την ωφέλιμη η μη πανίδα, ξεκάθαρα πια.

Οι βιολογικοί κύκλοι των εντόμων και το χρονικό διάστημα εμφάνισης τους αλλάζει σε τέτοιο βαθμό που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αποτύπωσης σε χαρτί με δυναμικό τρόπο (επικαιροποίηση ανά πιο συχνά χρονικά διαστήματα).

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλοι εμείς οι γεωπόνοι υπήρξαμε κατά καιρούς δακοκτόνοι, αντιμετωπίζοντας έναν από τους πιο σοβαρούς εχθρούς της ελιάς, ο οποίος μας έδειξε τα δόντια του την περυσινή χρονιά.

Από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, είπε: «Για τη δακοκτονία έχουμε ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα και είναι όλα έτοιμα. Και το προσωπικό, και οι πιστώσεις στις Περιφέρειες και τα φάρμακα και το ζήτημα εργατών γης, στη δακοκτονία είναι λυμένο».

Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά πριν τα μέσα Ιούνη δεν βλέπω να είναι κάτι έτοιμο γιατί ενώ οι συνάδελφοι που στελεχώνουν το αρμόδιο τμήμα στις κατά τόπους ΔΑΟΚ παρέχουν υπηρεσίες πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία.

Πέρυσι η πρώτη γενιά εμφανίστηκε στην περιοχή μας το Μάη.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι πιο γρήγορη.

Πέρυσι ο συνδυασμός χρήσης αυτοσχέδιων παγίδων τύπου Mc Phail και ψεκασμού με καολίνη που είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Άρτα έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για κατάργηση της δακοκτονίας από το δημόσιο, χρήση των αντίστοιχων κονδυλίων για εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με βιολογικό τρόπο.

Άσχετα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς όλα συγκλίνουν στο ότι το επίκαιρο είναι πολύ σημαντικό τόσο στη δακοκτονία όσο και γενικότερα στη ζωή.

Μπορούμε να θωρακιστούμε σαν κοινωνία, έστω και τοπικά για αρχή, με ένα παράδειγμα σαν αυτό, με σύμμαχο και οδηγό τη φύση.

Χρειάζεται συμμετοχή, ανταλλαγή εμπειριών με γενναιοδωρία ώστε αυτή η ώσμωση να είναι αμοιβαία επωφελής».

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Πάνης
Γεωπόνος Α.Π.Θ.

04/04/2019 02:14 μμ

Την έναρξη των εργασιών του 20ού επιστημονικού συνεδρίου της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας στο Αγρίνιο κήρυξε, την Πέμπτη (4/3/2019) το πρωί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Υπουργός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου από την πόλη του Αγρινίου, αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η επιστήμη σε τρεις τομείς:

  • Στη διασφάλιση και ανάπτυξη της παραγωγής,
  • στην ολιστική θεώρηση της οικονομίας της παραγωγής και
  • στην περιβαλλοντική και οικολογική διάσταση της αντιμετώπισης των ζιζανίων.

Με δεδομένο ότι πολλές δραστικές ουσίες ζιζανιοκτόνων καταργούνται, ο κ. Αραχωβίτης τους κάλεσε να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε ο τομέας της έρευνας να μπορέσει να αναπτύξει νέες εναλλακτικές μεθόδους και νέες δραστικές ουσίες και σκευάσματα φυτοπροστασίας, προς όφελος του παραγωγού, του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

28/03/2019 12:02 μμ

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά στο φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) (εντομοελκυστικό) CheckMate VMB-XL (δραστική ουσία Lavandulyl senecioate) στην καλλιέργεια του αμπελιού, για χρήση εντός των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας, Κορινθίας και Λάρισας.

Ημερομηνία χορήγησης 13/3/2019
Ημερομηνία λήξης 11/7/2019

Διαβάστε την απόφαση

28/03/2019 11:54 πμ

Με τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, συμπεριλήφθηκε και η ΠΕ Βοιωτίας στην άδεια διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνο) TOTRIL 22,5 EC (δ.ο. ioxynil octanoate), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του σκόρδου.

Η απόφαση αναφέρει τα εξής:
«Συγκεκριμένα το σημείο Α της απόφασης τροποποιείται ως εξής:
Χορηγούμε άδεια διάθεσης στην αγορά στο φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) TOTRIL 22,5 EC (δ.ο. ioxynil octanoate) στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού (ξερό/ κωδικός ΑΟΥ 0220020), για χρήση εντός των περιφερειακών ενοτήτων Βοιωτίας και Έβρου».

Διαβάστε την απόφαση

28/03/2019 11:51 πμ

Με τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, συμπεριλήφθηκε και η ΠΕ Βοιωτίας στην άδεια διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνο) TOTRIL 22,5 EC (δ.ο. ioxynil octanoate), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής:
Χορηγούμε άδεια διάθεσης στην αγορά στο φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) TOTRIL 22,5 EC (δ.ο. ioxynil octanoate) στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού (ξερό/ κωδικός ΑΟΥ 0220020), για χρήση εντός των περιφερειακών ενοτήτων:
Βοιωτίας, Έβρου, Λάρισας, Φθιώτιδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Λακωνίας, Πιερίας, Ηρακλείου, Σερρών, Χανίων, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας και τους παραγωγούς με τα ΑΦΜ 067810225 και 106800933 στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Διαβάστε την απόφαση