Ένα ξαφνικό κύμα χαλαζόπτωσης έπληξε αργά το βράδυ του Σαββάτου (20/4) πολλές περιοχές της Χαλκιδικής.
Από την Όλυνθο, τον Άγιο Μάμα, τα Μουδανιά, την Πορταριά μέχρι και περιοχές της Νέας Καλλικράτειας επλήγησαν από δυνατό χαλάζι.
Το φαινόμενο ήταν σύντομο αλλά έντονο, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς να φοβούνται για καταστροφές στις καλλιέργειες.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η χαλαζόπτωση μαζί με έντονη βροχόπτωση χτύπησε κυρίως την περιοχή του δήμου Προποντίδας.
Η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν διαφορετική σε κάθε περιοχή. Ειδικά στα Μουδανιά είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά.
Χτυπήθηκαν καλλιέργειες ελιάς που είναι σε προανθικό στάδιο και - σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ - δεν πρόκειται να αποζημιωθούν.
Ζημιές έχουμε και στα καΐσια βερίκοκα της Πορταριάς, όπου έχουμε μεγάλο μέρος της παραγωγής να έχει καταστραφεί και έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό.
Ζημιές υπάρχουν και στα αμπέλια αλλά και στα σιτηρά που από την βροχή έπεσαν. Αναμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ και να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις».
Ερώτηση στη Βουλή
Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδική, Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια της καταστροφικής χαλαζόπτωσης. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλειος Κόκκαλης.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το Σάββατο το βράδυ η Χαλκιδική, από την Νέα Προποντίδα, και περιοχές του Πολυγύρου μέχρι την Κασσάνδρα δοκιμάστηκε από χαλάζι βιβλικής έντασης. Το χαλάζι αυτό βρήκε απροετοίμαστη τη Χαλκιδική, ενώ οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπέλια, τα σιτηρά καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Τεράστια οργή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής θέτει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:
1ον: πότε θα σταλούν εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής;
2ον: αν αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες στο 100% της καταστροφής;
3ον: γιατί δεν έχει ενταχθεί η Χαλκιδική στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ;
Ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του παγετού σε περιοχές της χώρας.
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20 Μαρτίου 2025, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του παγετού, ο οποίος εκδηλώθηκε στις 19 και 20 Μαρτίου 2025 και έπληξε τις καλλιέργειες των ευρύτερων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Κατόπιν συζήτησης και εξέτασης των δεδομένων, αποφασίστηκε:
- Η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ με σκοπό την ακριβή οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, τον εντοπισμό των καλλιεργειών που επηρεάστηκαν και την έκδοση αναγγελιών ζημιάς, ώστε άμεσα οι παραγωγοί να προβούν σε δηλώσεις ζημίας και να προχωρήσουν οι εκτιμητικές διαδικασίες.
- Εντός τριημέρου οι Προϊστάμενοι των καταστημάτων του ΕΛΓΑ Βεροίας, Κοζάνης και Λάρισας θα συντάξουν εκθέσεις για το εύρος ζημιάς και θα τις αποστείλουν στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να εκτιμηθεί το κόστος και να αναζητηθεί η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων των παραγωγών.
- Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφασίζει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και θα εγκρίνει την υπερωριακή απασχόληση που θα απαιτηθεί προκειμένου το εκτιμητικό έργο να ολοκληρωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Σημειώνεται ότι με ευθύνη των Προϊσταμένων του ΕΛΓΑ των καταστημάτων Βεροίας, Κοζάνης και Λάρισας, τα κλιμάκια του Οργανισμού ήδη κινούνται στις περιοχές που εκδηλώθηκε το φαινόμενο του παγετού και συνεργάζονται με τους πληγέντες παραγωγούς και τους αιρετούς εκπροσώπους τους.
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας, το πρωί της Τετάρτης (26/3), αγρότες λόγω των ζημιών από τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες τους τις προηγούμενες μέρες.
Απαίτησαν άμεσες, δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς που υπέστη η παραγωγή τους για να μπορεί να διασφαλιστεί το εισόδημά τους και οι ίδιοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου που διανύουν.
Οι ζημιές σε αμύγδαλα, βερίκοκα, αχλάδια, ροδάκινα κ.α. ήταν πολύ μεγάλες, με τους αγρότες να ζητούν προκαταβολές για την στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και αμυγδαλοπαραγωγοί που τόνισαν ότι για πέμπτη χρονιά δεν αποζημιώνονται σωστά για τις καταστροφές στις καλλιέργειες, ενώ συμμετείχαν και αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες.
Η χρονιά τελείωσε χωρίς ακόμη να ξεκινήσει, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Και πρόσθεσε: Πρέπει να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100% των πραγματικών ζημιών και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που έχει κόφτες. Επίσης ζητάμε να παρθούν μέτρα προστασίας (ανεμομείκτες κ.α.).
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει οι παραγωγοί να πληρώσουν εισφορά για τις καλλιέργειες. Θα πρέπει να υπάρξουν εξατομικευμένες αποζημιώσεις και εκτιμήσεις και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει στελέχωση του ΕΛΓΑ με τις προσλήψεις που χρειάζονται».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Νέσσονος και Ελάτειας, κ. Στέλιος Ζιώγας, αναφέρθηκε από την πλευρά του για τις αδικίες που έχουν γίνει. Το 2022 δόθηκαν de minimis αλλά η Λάρισα έμεινε εκτός. Δεύτερη αδικία το 2023 με το Ντάνιελ που έγινε ζημιά και δεν έφταιγαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί και μας πήγαν σε ζώνες των 150 και 300 κιλών. Έρχεται το 2024 και βάζουν ζώνες για παγετό με αποζημιώσεις από 10 έως 50 ευρώ. Ζητάμε μια γενναία προκαταβολή πριν το Πάσχα. Αν δεν γίνει αυτό τα αλυσοπρίονα θα μπουν στα χωράφια να κόψουν τα δέντρα τους γιατί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση».
Την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, οι αγρότες προχωρούν σε νέα σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ζημιές από παγετό σε αμύγδαλα
«Η καλλιέργεια, η οποία έχει πληγεί σχεδόν καθολικά από τον πρόσφατο παγετό, είναι αυτή της αμυγδαλιάς και οι αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιοχές που η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, όπως στην Ποταμιά της Ελασσόνας, αλλά και στον δήμο Τεμπών. Εδώ, στο Δομένικο, και στα γύρω χωριά, μια περιοχή όπου η αμυγδαλιά είναι μονοκαλλιέργεια για πολλούς αγρότες, δεν φαίνεται να γλύτωσε κανένα κτήμα, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των παραγωγών, και εύλογα υπάρχει αγωνία για το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων. Στο επίκεντρο, όμως, της συζήτησης είναι το θέμα των προκαταβολών, λόγω της καθολικότητας της ζημιάς και της ανάγκης για επιβίωση, αλλά και της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στο Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τις ζημιές του πρόσφατου παγετού στα αμύγδαλα.
Να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2023
Ο Θεσσαλός πολιτικός, συζητώντας με τους πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγούς του Δομένικου αλλά και άλλων χωριών, όπως το Αμούρι, το Μεσοχώρι και το Βλαχογιάννι, δέχθηκε έντονα παράπονα για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στην περιοχή για τις ζημιές του 2023 στα αμύγδαλα. Οι αγρότες επεσήμαναν ότι αναμένουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ στις αιτήσεις αναθεώρησης που υπέβαλαν και τόνισαν ότι η δικαιοσύνη είναι το ουσιαστικότερο θέμα στις αποζημιώσεις και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν παρόμοια λάθη στην φετινή ζημιά.
Αλλαγή Κανονισμού ΕΛΓΑ και προκαταβολές
Οι παριστάμενοι αγρότες έθεσαν επίσης το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς νέες, διαφορετικού τύπου ζημιές μειώνουν την παραγωγή τους, λόγω των καιρικών μεταβολών που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Μη έχοντας τρόπο να προστατευτούν από αυτές, ζήτησαν την αναθεώρηση του Κανονισμού ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά, ειδάλλως είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις στο εισόδημά τους θα είναι δραματικές. Ακόμη, δήλωσαν εμφατικά ότι πρέπει να δοθούν προκαταβολές για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τα δύο προηγούμενα έτη δεν εσόδεψαν κανονικά, πάλι λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα, οπότε η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη κακή. Δεύτερον, διότι, εφέτος, σε μια χρονιά που είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς και πλούσια ανθοφορία, η ζημιά είναι καθολική και δεν θα εσοδέψουν καθόλου. Επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν πηγές εισοδήματος από άλλες καλλιέργειες, η επιβίωσή τους είναι αμφίβολη αν δεν δοθούν προκαταβολές.
Προέχει μια έντιμη συζήτηση με τους αγρότες
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στις προκαταβολές σημείωσε ότι «εφόσον υπάρχει προηγούμενο θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες». Επιπλέον, για το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπογράμμισε ότι «πριν την αλλαγή του Κανονισμού πρέπει πρώτα να γίνει μια έντιμη συζήτηση με τους αγρότες - καθώς νέες καλύψεις και προαιρετικοί ασφαλιστικοί κίνδυνοι θα επιφέρουν αύξηση των ασφαλίστρων - ενώ ταυτόχρονα, πρέπει να εξεταστεί επιδότηση του ασφαλίστρου με πόρους του ΠΑΑ, καθώς τα έκτακτα και έντονα καιρικά γεγονότα πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και επιβαρύνουν κατά πολύ την πίεση στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις».
Αυτοψία σε πληγείσες από τον παγετό, περιοχές του νομού Λάρισας, έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, για να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ζημιάς, που προκάλεσαν στις καλλιέργειες, οι χαμηλές θερμοκρασίες της 19ης και 20ης Μαρτίου.
Ειδικότερα, ο κ. Κέλλας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. ΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Γιάννη Κολλάτο, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, Σπύρο Σπυρόπουλο και τον Επόπτη Κώστα Τσιάμπα, επισκέφθηκαν καλλιέργειες σε περιοχές των Δήμων Λαρισέων, Τεμπών, Τυρνάβου και Ελασσόνας (Νέσσονα,, Γιάννουλη, Δένδρα, Πλατανούλια, Τύρναβο, Αργυροπούλι, Δομένικο, Αμούρι).
Ο κ. Κέλλας, ενημέρωσε Δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συνεταιριστές και παραγωγούς για την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, όπου σε πρώτη φάση αποφασίστηκαν:
Οριοθέτηση των περιοχών και εντοπισμός των καλλιεργειών με ευθύνη των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ, κατόπιν επισκέψεων από συνεργεία Γεωπόνων εκτιμητών του Οργανισμού.
Παρακολούθηση της εξέλιξης των επιπτώσεων του φαινομένου στις δενδροκαλλιέργειες για μια χρονική περίοδο 5 – 7 ημερών.
Συλλογή αρχικών εκτιμήσεων από τους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ και υποβολή σχετικής έκθεσης προς την Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Έκδοση αναγγελιών ζημιών και υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους παραγωγούς σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.
Μετά την παρέλευση της δεκαπενθημέρου προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, θα προβούν σε αρχική εκτίμηση του κόστους και θα υποβάλλουν την Έκθεσή τους, προς την πολιτική ηγεσία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ενίσχυση με προσωπικό, των Γραφείων των Υποκαταστημάτων, με την Διοίκηση του Οργανισμού να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των υπαλλήλων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το τέλος των επισκέψεών του, επεσήμανε: «Για ακόμη μια φορά η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται, καθώς ο παγετός της 19ης και 20ης Μαρτίου, έπληξε τις παραγωγές πάνω στην ανθοφορία, με χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών, αμπελιών και κηπευτικών, να «καίγονται».
Οι πρώτες εικόνες, που αντικρίζουμε, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και να αναμένουμε τα τελικά πορίσματα των εκτιμητών.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τους παραγωγούς μας, πως θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις σε όλες τις ποικιλίες των καλλιεργειών και θα μελετήσουμε την δυνατότητα προκαταβολής αποζημίωσης.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κανένας αγρότης δεν πρόκειται να μείνει μόνος. Και η διαδικασία των εκτιμήσεων θα «τρέξει» γρήγορα και οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και έγκαιρες. Έχω πλήρη επίγνωση της ασφυκτικής κατάστασης στην οποία περιέρχονται οι παραγωγοί μας. Ειδικά εδώ στη Θεσσαλία καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και από αυτή την κρίση να βγούμε πιο δυνατοί».
Οι ζημιές έγιναν με την θεομηνία Daniel, το ΦΕΚ για τα de minimis υπογράφηκε το 2024, τελιώνει ο Μάρτιος του 2025 και ακόμη δεν έχουν δει τα χρήματα οι δικαιούχοι παραγωγοί.
Μιλάμε για τις ενισχύσεις σε παραγωγούς μήλων 320 ευρώ/στρέμμα, με συνολικό ποσό 3,84 εκατ. ευρώ και καστάνων 200 ευρώ/στρέμμα, με συνολικό ποσό 4,9 εκατ. ευρώ.
«Εάν δεν μας δώσουν τα χρήματα που μας οφείλουν από την απώλεια παραγωγής λόγω Daniel ως την Τρίτη, 25 Μαρτίου, ή αν δεν γίνουμε ως αυτήν την ημερομηνία δεχτοί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα σε συνάντηση που θα επιδιώξουμε, τότε την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη του γραφείου του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα στη Λάρισα». Αυτό αποφάσισαν οι παραγωγοί της Αγιάς, που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Αγιά, με τη συμμετοχή μάλιστα καστανοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών και παραγωγών της Μαγνησίας, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς.
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση και οργή κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.
Επίσης, οι παραγωγοί είναι οργισμένοι γιατί οχτώ μήνες πέρασαν από το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε εκατοντάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών στην Αγιά και ακόμη ούτε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί.
Και βέβαια δεν έλειπε από την συζήτηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις απίθανες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο οποίο ακόμη δεν έχουν πληρώσει τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.
Δεν υπάρχει οικονομική ρευστότητα στους παραγωγούς και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια, τονίζουν στον ΑγροΤύπο.
Ακόμη οι αγρότες της Αγιάς ζητούν από ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ να ελέγξουν άμεσα το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο παγετό, για ζημιές στις καλλιέργειες αμυγδάλου, δαμάσκηνου, ροδάκινου, νεκταρινιού και βερίκοκου, καθώς και σε καλλιέργειες κερασιών και μήλων που θεωρούν ότι επίσης πρέπει να έχουν υποστεί ζημιά.
Χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από το μηδέν, σημειώθηκαν για δύο 24ωρα και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα δέντρα που βρίσκονταν στο στάδιο ανθοφορίας και καρπόδεσης.
Ο παγετός «έκαψε» κυριολεκτικά καλλιέργειες βερίκοκων και αμυγδάλων (καρπίδιο) κερασιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων, λωτών, αχλαδιών (ανθοφορία) και ακτινιδιών. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2002 και το 2021.
Οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό δεν έχουν εισόδημα για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους.
Τώρα οι παραγωγοί ζητούν να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε εκτιμήσεις της ζημιάς και να καταβληθούν άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων.
Το σίγουρο είναι ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν φτάνει να καλύψει το μέγεθος της ζημιάς, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να βρει κονδύλια για να αποζημιώσεις τους πληγέντες παραγωγούς
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, παραγωγός αμυγδάλων από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όλο το βράδυ ήμουν στο χωράφι. Είχαμε θερμοκρασίες από -1 έως -2 βαθμούς Κελσίου. Τα αμύγδαλα είναι στο καρπίδιο αυτή την εποχή και δεν αντέχουν σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Στην Ελασσόνα οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη πιο χαμηλές. Τα αμύγδαλα έχουν τα τελευταία χρόνια προβλήματα στην παραγωγή. Φέτος είχαμε μια καλή ανθοφορία και περιμέναμε μια καλή παραγωγή αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Περιμένουμε μια δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Δεν θα αναπληρώσει το εισόδημα που χάσαμε γιατί πληρώνει μόνο το 70% της ζημιάς και το υπόλοιπο 30% το χάνει ο παραγωγός. Πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι παραγωγοί γιατί δεν έχουν οικονομική ρευστότητα».
Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δύο 24ωρα με θερμοκρασίες που έφτασαν -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή αλλά στον κάμπο δεν είναι παντού ίδια η ζημιά. Στα ακτινίδια είναι μαυρισμένοι οι οφθαλμοί και περιμένουμε την άνοδο της θερμοκρασίας για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Ακόμη και κηπευτικά που έχουμε στην περιοχή, καρπούζια που είναι σκεπασμένα με νάιλον δεν άντεξαν τις χαμηλές θερμοκρασίες».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, η κατάσταση είναι τραγική στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί έχουν κάνει το 100% των εξόδων για λίπανση και το 70% των εξόδων για φυτοπροστασία. Η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές τα προηγούμενα 24ωρα έφτασε τους -5 και -6 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περιοχή έχουμε και διαφορετική ζημιά. Τα ροδάκινα και νεκταρίνια ήταν πολύ ευαίσθητα αυτή την περίοδο και έπαθαν μεγάλη ζημιά. Μόνο στις πλαγιές των βουνών οι ζημιές είναι μικρότερες. Το χιόνι που έχει πέσει στους ορεινούς όγκους δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρέπει οι περιοχές που έπαθαν ζημιά να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη. Δεν φτάνει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ να καλύψει το μέγεθος της ζημιάς. Όπως κάνουν και άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να πάρουμε κοινοτικά κονδύλια για να παοζημιωθούν οι παραγωγοί. Ο νομός μας στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και θα φανεί το επόμενο διάστημα η έλλειψη ρευστότητας. Η αποζημίωση του ΕΛΓΑ καλύπτει μόλις το 60% της ζημιάς και στην ουσία είναι ψίχουλα. Για αυτό ζητούσαμε εδώ και χρόνια να αλλάξει ο Κανονισμός Ασφάλισης του Οργανισμού».
«Στην Κουλούρα στην Ημαθία είχαμε σε δύο ημέρες μεγάλες ζημιές στις δεντρώδεις καλλιέργειες. Το πρώτο 24ωρο είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στον κάμπο αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Το βράδυ της Τετάρτης (19/3) όμως ήταν καταστροφικό με τις θερμοκρασίες να φτάνουν του -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Τα βερίκοκα έχουν πάθει ολική ζημιά. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΛΓΑ της Βέροιας μας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τις εκτιμήσεις της ζημιάς λόγω του παγετού. Θα πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό με γεωπόνους εκτιμητές για να μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα τα πορίσματα της ζημιάς. Πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και θέλουμε να μας αποζημιώνουν άμεσα. Οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιά θα πρέπει να πάρουν προκαταβολές για να έχουν ένα εισόδημα να ζήσουν», δήλωσε στον ΑγροΤύπο o κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
Ο κ. Στέφανος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι θερμοκρασίες έφτασαν στους -6 βαθμούς. Στα βερίκοκα έχουμε ολική ζημιά στην παραγωγή. Τα ακτινίδια που ήταν στην βλάστηση πάγωσαν. Ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλες τις ποικιλίες έχουν ζημιές, όπως δαμάσκηνα και κεράσια. Πρέπει άμεσα να προσλάβει γεωπόνους ο ΕΛΓΑ και να προχωρήσει σε εκτιμήσεις ζημιάς στο χωράφι. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι παραγωγοί έμειναν χωρίς εισόδημα και θα πρέπει να πληρωθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για να μπορέσουν να ζήσουν».
Από την Πιερία ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και -3 βαθμούς Κελσίου. Μεγάλες ζημιές έχουμε στα ακτινίδια, στα βερίκοκα και στα αμύγδαλα. Το άσχημο είναι ότι η ανθοφορία έδειχνε ότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες θα είχαν φέτος μια καλή παραγωγή. Περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις εκτιμήσεις των ζημιών».
Μετά από όλα αυτά θα πρέπει η διοίκηση του ΕΛΓΑ να «σηκώσει τα μανίκια» και να ασχοληθεί με τις μεγάλες ζημιές που έφεραν οι χαμηλές θερμοκρασίες στην χώρα μας.
Απότομα αναμένεται να πέσει ο υδράργυρος βάζοντας τη χώρα σε «θερμικό σοκ» μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας προβλέπεται την Τρίτη (18/03/2025) και την Τετάρτη (19/03/2025) με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (συνολικά κατά 12 με 15 βαθμούς), με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και με χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σε σχέση με την πτώση της θερμοκρασίας, από την Τρίτη το βράδυ, αναμένεται παγετός στη βόρεια Ελλάδα.
Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, από απόγευμα της Τρίτης έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Ισχυρές βροχές στη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν:
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης έως και το βράδυ της ίδιας μέρας στα ορεινά, τα ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β. Από αργά το απόγευμα της Τρίτης έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.
γ. Την Τετάρτη έως και τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου και έως το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.
Φόβος για παγετό
Αν υπάρξει αυτή την εποχή παγετός θα σημάνει ολική καταστροφή σε πολλές καλλιέργειες. Ελπίδα όλων να έχουμε δυνατούς ανέμους τις ώρες του παγετού.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει πρωιμότητα σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες.
Για παράδειγμα τα ακτινίδια συνήθως βλασταίνουν τέλη Μαρτίου αλλά ήδη έχουν βλαστήσει. Επίσης τα βερίκοκα αυτή την εποχή έχουν καρπίδιο.
Η ένταση και η διάρκεια ενός παγετού στα πυρηνόκαρπα θα παίξει μεγάλο ρόλο για το μέγεθος μιας επερχόμενης ζημιάς στην παραγωγή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΜΥ, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα έχουν δύο ημέρες διάρκεια, κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς.
Ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα, είναι στην ανθοφορία και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω παγετού. Επίσης ακτινίδια και λωτός είναι στην βλάστηση και με μηδέν βαθμούς Κελσίου θα έχουν μεγάλη ζημιά».
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την πληρωμή de minimis στους παραγωγούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές.
Η απόφαση αφορά την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα:
α) στην καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών (παραμορφωμένων φρούτων)
β) σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε Έβρου, και
γ) σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.
Ειδικότερα οι ενισχύσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, αφορούν τα αγροτεμάχια υπέστησαν ζημία ≥ 30%, λόγω της προσβολής τους από το φαινόμενο των παραμορφωμένων φρούτων, κατά το έτος 2024, η οποία καθιστά τα εν λόγω προσβεβλημένα αγροτικά προϊόντα μη εμπορεύσιμα, όπως αυτά καταγράφηκαν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από γεωπόνους, μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε πληροφοριακό σύστημα, υπό την επίβλεψη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Αντιπεριφερειών Ημαθίας και Πέλλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 170€ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
β) σε 210 € ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,
γ) σε 190 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
δ) σε 230 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καλλιεργητές δασικών δέντρων (ακακίες) του Έβρου, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστο στον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, καθορίζεται σε 186 € ανά στρέμμα.
Οι καλλιεργητές, που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022, στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίζεται σε:
108 € για τον ηλίανθο,
530 € για το σπανάκι,
688 € για τα φασολάκια,
204 € για τριφύλλι,
265 € για ελιές,
236 € για καρυδιές,
204 € για αραβόσιτο,
850 € για οπωροκηπευτικά,
186 € για λεύκες.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί επειδή το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.
Ο διαγωνισμός ήταν άγονος το 2024 και τελικά δεν θα επεκταθεί το 2025 το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας σε Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.
Τώρα ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, για μικρότερη έκταση, συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα και σε λιγότερες περιοχές που είναι:
- Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
- Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός με το νέο διαγωνισμό συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «την πιο δύσκολη περίοδο από Μάρτο μέχρι Μάιο, μένει η περιοχή μας χωρίς αντιχαλαζική προστασία από τον ΕΛΓΑ. Το κενό στην κάλυψη αφήνει τις καλλιέργειές μας ευάλωτες και εκτεθειμένες. Κατά την ανθοφορία αλλά και τον Απρίλιο που θα έχουμε καρπίδιο αν χτυπηθεί η καλλιέργεια από χαλάζι θα έχουμε μεγάλη ζημιά.
Να επισημάνουμε ότι μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι η Πέλλα και η Ημαθία εισπράττει το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία. Τώρα που δεν θα την έχουμε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.
Εμείς οι παραγωγοί δεν θέλουμε να έχουμε ζημιές γιατί καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Από τις αρχές Ιανουαρίου ρωτούσαμε, με επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι. Πρέπει να βρει τρόπο η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα να λύσει το πρόβλημα».
Μέτρο 23 και ροδάκινα
Στο μεταξύ μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024. Οι ζημιές αφορούν μεταξύ άλλων επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.
Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το ΥπΑΑΤ - σε άτυπη ενημέρωση - αναφέρει ότι ετοίμασε φάκελο για να αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.
Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ όμως διαρρέουν ότι θα ενταχθούν μόνο τα βιομηχανικά ροδάκινα. Αυτό όμως αν συμβεί θα είναι άδικο.
Οι ποσότητες επιτραπέζιων που έπαθαν ζημιά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Επίσης η απώλεια εισοδήματος (λόγω προστιθέμενης αξίας) είναι μεγάλη για το επιτραπέζιο ροδάκινο και θα πρέπει να αναπληρωθεί.
Παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν βγουν εκτός οικονομικής στήριξης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2025, στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλεια ζωικού κεφαλαίου έτους 2024.
Οι αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 38 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 12.915 δικαιούχων παραγωγών σήμερα Τρίτη (4η Μαρτίου 2025) και ώρα 12:00 μ.μ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.
Μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024.
Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που τότε είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά.
Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης. Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.
Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος για την φυτική παραγωγή Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, να ετοιμάσει φάκελο για να αποζημιωθούν από Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.
Η ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) ενημερώνει για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων σε αρκετές περιοχές στην χώρα, μέσω του έκτακτου δελτίου καιρού, που εξέδωσε στις 27/2/2025.
Όπως αναφέρει οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που εκδηλώνονται στα νησιά του Ιονίου, θα συνεχιστούν μέχρι και τις απογευματινές ώρες.
Από ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεαστούν από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ, κατά τόπους, η δυτική και νότια Πελοπόννησος, η Αιτωλοακαρνανία και η Ήπειρος.
Μετά το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη (κυρίως τη δυτική και νότια), ενώ από το βράδυ θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα και τα Δωδεκάνησα.
Ύφεση των ισχυρών φαινομένων στις ανωτέρω περιοχές αναμένεται το πρωί της Παρασκευής (28/2/2025).
Οι υπογραφές έπεσαν για απόφαση αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς για τα παραμορφωμένα ροδάκινα και αναμένεται να γίνει η πληρωμή.
Θυμίζουμε ότι είχε υπογραφεί από τις 23 Ιανουάριου 2025, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια. Όλο αυτό το διάστημα η απόφαση καθυστερούσε στο υπουργείο Οικονομικών.
Το εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.
Τώρα λένε από ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις 200 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά πάνω από 70% και 150 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά κάτω από 70%.
Η πληρωμή αναμένεται να γίνει μαζί με την επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή (28/2) με Τρίτη (4/3).
Οι πληρωμές του ΕΛΓΑ θα αφορούν αναγγελίες ζημιών του 2024 στην φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ απέστειλε, σήμερα Τρίτη (25/02/2025), τον πίνακα με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από το ζημιογόνο αίτιο βροχόπτωσης της 16/05/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών στην Χαρίεσσα της Ημαθίας. Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών και όποιος διαφωνεί με αυτά, μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην παρακάτω προθεσμία των 10 ημερολογιακών ημερών (7 Μαρτίου 2025).
Είχε προηγηθεί, στις 24/02/2025, ο πίνακας µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το χαλάζι στις 02/07/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών της Κορυφής του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης (ενστάσεις) έως τις 6 Μαρτίου 2025
Ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με το Μέτρο 23 και συγκεκριμένα για το ποιες καλλιέργειες πρόκειται να ενταχθούν αλλά και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες παραγωγοί.
Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός ΑΑΤ έχει αναφέρει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου (δηλαδή σε τρεις ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή. Αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει σε ποιες καλλιέργειες αναφέρεται.
Ερώτηση στην Βουλή
Για «ελλιπή ενημέρωση και στενά χρονικά περιθώρια αποκλείουν πληττόμενες καλλιέργειες από το Μέτρο 23», αναφέρεται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:
«Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των αγροτών (18/02/2025 Δελτίο Τύπου ΥΠ.Α.Α.Τ.), για τις «Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% - Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν» προβλέπεται η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία για τις καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων, οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30% ανά προϊόν, προβλέπεται να αποσταλούν στην ΕΕ για έγκριση εώς το τέλος Φεβρουαρίου.
Δυστυχώς όμως δεν καθορίζεται ούτε προσδιορίζεται ο τρόπος και η ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ενδιαφερόμενους, και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και σχετική πληροφόρηση στους Συνεταιρισμοί, τις Ομάδες Παραγωγών και τους παραγωγούς.
Επιπλέον ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «οι καλλιέργειες που εξετάζονται για συμπερίληψη στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την ελιά, το βαμβάκι, το σιτάρι και τον ηλίανθο».
Επειδή υπάρχει ασάφεια, δεν έχει οριστεί η ακριβής διαδικασία και δεν έχει προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους πληττόμενους παραγωγούς για τον τρόπο υποβολής της τεκμηρίωσης του αιτήματος τους.
Επειδή λόγω της ανύπαρκτης ενημέρωσης και τα στενά χρονικά όρια ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού παραγωγών, που πραγματικά επλήγησαν, από τη δυνατότητα της εν λόγω χορήγησης στρεμματικών αποζημιώσεων.
Επειδή η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άνιση και μεροληπτική μεταχείριση μεταξύ των πληττόμενων παραγωγών και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στους κύκλους τους.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή τεκμηριωμένων στοιχείων για όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες και να μην αποκλειστεί καμία, εξαιτίας της παράλειψης προσδιορισμού της διαδικασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης από τους αρμοδίους;».
Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, για τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024.
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα, επανέρχεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όπως υπογραμμίζει «στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις.
Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.
Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες της πρώην και της νυν ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα,που μείωσαν το εισόδημά τους.
Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.
Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης.
Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.
Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών.
Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;
2. Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;
3. Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;
Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Βέβαια δεν ανέφερε για ποια προϊόντα θα κατατεθεί φάκελος.
Όσον αφορά τις πληρωμές - σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν - σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή.
Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.
Βέβαια σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα της ενίσχυσης των αγροτών που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές του 2024. Εκεί φαίνεται οι πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν πιο γρήγορα.
Μιλώντας για τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και όχι από πολιτικές επιλογές. «Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση είναι πρόσωπα θεσμικά, δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική επιλογή», υπογράμμισε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημειώνοντας: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να κλείσω το θέμα των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει ούτε μαγικό κουμπί, ούτε μαγικό ραβδί» και έθεσε χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων το τέλος του 2026.
Ρωτάμε έχει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πιστοποίηση της ΕΕ για να κάνει πληρωμές;
Την Τετάρτη (19/2/2025) είχαμε θετική γνωμοδότηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταφορά κονδυλίου 98,6 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη των αγροτών.
Το ποσό θα κατανεμηθεί στην Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και την Ουγγαρία, που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα διανείμει 68 εκατ. ευρώ στην Ισπανία, 16,2 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 6,7 εκατ. ευρώ στην Κροατία, 4,2 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 3,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με έκτακτη στήριξη.
Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη των γεωργών από τις χώρες αυτές που έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής και, κατά συνέπεια, απώλεια εισοδήματος. Τα ανωτέρω ποσά καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πληγέντες γεωργούς και μπορούν να συμπληρωθούν με έως και το 200 % των εθνικών κονδυλίων.
Οι εθνικές αρχές πρέπει να διανέμουν την ενίσχυση αυτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι.
Τα πέντε κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου 2025, σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της χορήγησης της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, τις προβλέψεις για τις πληρωμές που κατανέμονται ανά μήνα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και το επίπεδο της πρόσθετης στήριξης που πρέπει να παρασχεθεί.
Μετά την σημερινή απόφαση από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα εγκρίνει την πρότασή της. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από την Τετάρτη, καθώς θα επικρατήσει έντονο κύμα ψύχους με την ονομασία Coral στη χώρα μας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι βαθμιαία της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου στη Βόρεια και την Ανατολική Ελλάδα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο. Θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δύο διαταραχές που θα επηρεάσουν με χιονοπτώσεις κυρίως τα βόρεια, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Α. Παρακάτω αναλύεται η πρώτη διαταραχή ως προς τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ :
Την Τετάρτη (19-02-25)
α) Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από -03 (μείον 3) έως 07 με 08 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 09 βαθμούς Κελσίου.
β) Στη κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τους 01 έως τους 10 με 12 και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο τους 13 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη (20-02-25)
α) Στην κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία από -04 (μείον 4) έως 07 με 08 βαθμούς Κελσίου.
β) Στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια από -02 (μείον 2) έως 09 με 10 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή (21-02-25)
α) Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από -05 (μείον 5) έως 04 με 05 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από -04 (μείον 4) έως 05 με 06 βαθμούς Κελσίου.
β) Στη Θεσσαλία, τη κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια από -01 (μείον 1) έως 07 με 08 βαθμούς Κελσίου.
γ) Στην ανατολική Πελοπόννησο από 00 (μηδέν) έως 09 με 10 βαθμούς Κελσίου.
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:
Την Τετάρτη (19-02-25)
α) Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τα φαινόμενα από το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
β) Στη κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά.
γ) Στα ορεινά της Κρήτης από τις βραδινές ώρες.
Την Πέμπτη (20-02-25)
α) Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β) Στα ορεινά της Κρήτης από τις πρωινές ώρες και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές.
Την Παρασκευή (21-02-25)
α) Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στη κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
β) Στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.
B. Η δεύτερη διαταραχή η οποία με τα σημερινά δεδομένα διέρχεται από τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα θα αναλυθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο από σήμερα μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), από τη Γενική Πρόγνωση του καιρού μέχρι την Κυριακή. Ενημερωθείτε και μέσω των επίσημων προειδοποιήσεων του Meteoalarm σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεις πυροπλήκτων 2021.
Αυτό ανακοινώθηκε στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Συγκεκριμένα η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές ανάγκες λόγω των καταστροφών στο φυτικό τους κεφάλαιο.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ταυτόχρονα, έχει δοθεί παράταση, ως τις 31 Μαρτίου 2025, για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους τους παραγωγούς που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι το εν λόγω χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν αρχικά από το δικαίωμα αποζημίωσης. Παράλληλα, εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των πορισμάτων.
Αποζημιώσεις για ελιά, σταφίδα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι και πιπέρια
Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε, εξάλλου, στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας για αποζημιώσεις των ζημιών που υφίστανται οι καλλιέργειες της ελιάς, της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας, του καρπουζιού και των βιομηχανιών πιπεριών, μέσα από τα σχετικά αποζημιωτικά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο και ο Οργανισμός, προς κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.
Όπως μάλιστα επεσήμανε η Βουλευτής Ηλείας, τα προϊόντα πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις ζημιές συχνά να ξεπερνούν το κόστος παραγωγής και ασφάλισής τους και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αυτές οι παράμετροι συνυπολογίζονται στα πορίσματα του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, πρότεινε την άμεση κατάρτιση σχεδίου παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Μετά από έναν εξαιρετικά θερμό Ιανουάριο, ψυχρές αέριες μάζες επηρεάζουν τα Νότια Βαλκάνια και την Ελλάδα. Αν και αυτή η εξέλιξη του καιρού είναι φυσιολογική για την εποχή, ένας ασυνήθιστα ισχυρός αντικυκλώνας στη Βορειοανατολική Ευρώπη θα διατηρήσει το κρύο στη χώρα μας μέχρι τα μέσα του μήνα.
Στο χάρτη παρουσιάζονται:
- Η ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας, όπου διακρίνεται το κέντρο του ισχυρού, ψυχρού αντικυκλώνα στη Δυτική Ρωσία
- Η κατανομή των ψυχρών αερίων μαζών γύρω από των αντικυκλώνα
- Η ροή των ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας
Αυτή η κατάσταση δημιουργείται από την επέκταση του Σιβηρικού Αντικυκλώνα προς τα δυτικά, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στη Σκανδιναβία, οι οποίες προέκυψαν λόγω έντονης δραστηριότητας χαμηλών βαρομετρικών στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι θερμοκρασίες θα είναι για αρκετές ημέρες περίπου 5-7 °C χαμηλότερες από το κανονικό για την εποχή!
Με λίγα λόγια, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο Βόρειο Ημισφαίριο θα διατηρήσει το κρύο για αρκετές ημέρες στη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου 5-7 °C χαμηλότερες από το κανονικό για την εποχή. Σημειώνεται ότι το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για τη μελέτη της κίνηση των αερίων μαζών.
Σύνταξη άρθρου: Στ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - https://meteo.gr/
Παρουσία εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ κ.κ. Σάββα Αργυράκη μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Μόσχου Κορασίδη Γενικού Διευθυντή, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2025, στη Θεσσαλονίκη.
Κεντρικό θέμα της ενημερωτικής ημερίδας ήταν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Σάββας Αργυράκης κατέθεσε τις απόψεις και τις ανησυχίες του επί της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τους στόχους που οφείλουμε να θέσουμε για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. «Θα πρέπει οι αγρότες, να μπορούν, να καλλιεργούν με μικρότερο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης, συμπληρώνοντας πως «ως ΕΘΕΑΣ, είμαστε εδώ, ώστε να συζητήσουμε για ένα ασφαλές μέλλον στη γεωργία, καταθέτοντας προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ».
Στην συνέχεια ο κ. Μόσχος Κορασίδης στην παρέμβασή του, μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργική παραγωγή, ξεκινώντας από το έλλειμμα στην παραγωγή τροφίμων σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το 2015, λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.
Η αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης φαινομένων και η ένταση των ακραίων καιρικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και στο εισόδημα των γεωργών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σήμερα, η ετήσια εμφάνιση καταστροφών είναι τριπλάσια από εκείνη των δεκαετιών του 70 και του 80 ως αποτέλεσμα της αύξησης θερμοκρασίας. Τα ανωτέρω δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Κορασίδης έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης της γεωργίας, καθώς κάθε χρόνο τουλάχιστον το 20% των γεωργών χάνει το 30% και πλέον των εσόδων του.
Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, παρουσίασε τις ζημιές, που έχουν προκληθεί σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις (επιτραπέζια ελιά, οπωροκηπευτικά, σιτηρά, αμπέλι, βαμβάκι) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις καταστροφές που πλέον αφορούν και τις γεωργικές υποδομές και εγκαταστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει τη σταθερότητα των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα του εδάφους, δημιουργώντας απειλές για τη γονιμότητα και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, επιδεινώνοντας έτσι τα προβλήματα αλάτωσης του εδάφους. Το νερό και το έδαφος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της παραγωγής τροφίμων και του εισοδήματος των αγροτών που απειλεί η κλιματική κρίση.
Στη συνέχεια, ο κ. Κορασίδης παρουσίασε τις στρατηγικές που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή και τα μελλοντικά αποτελέσματα από αυτές.
Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ δήλωσε πως ο ΕΛΓΑ λειτούργησε θετικά συνολικά από την ίδρυσή του ως εργαλείο αποζημίωσης ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τόσο λόγω της οργανωτικής του δομής, όσο και λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης να καλύψει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.
Τονίστηκε, πως χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη πάνω στην στρατηγική νέων εργαλείων που θα είναι μεικτής χρηματοδότησης και θα στηρίζεται στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην εμβάθυνση της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της κοινότητας, των Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων των αγροτών. «Χρειάζεται ένας νέος ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και είναι ο πιο κατάλληλος φορέας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των αγροτών για να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης και ενεργητικής προστασίας ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα των γεωργών απέναντι στις ζημιές από την κλιματική κρίση», ανέφερε.
Έχουμε ακύρωση του διευρυμένου Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 του ΕΛΓΑ λόγω έλλειψης συμμετοχής.
Παρά τις συνεχόμενες παρατάσεις της όλης διαδικασίας του διαγωνισμού δεν υπήρξε τελικά ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων αναδόχων.
Θυμίζουμε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα κάλυπτε:
1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.
2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα
3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.
Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανερχόταν στα 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσε σε νέο διαγωνισμό επιστρέφοντας στο πεδίο προστασίας μόνο των δύο περιοχών που καλύπτονταν τα προηγούμενα χρόνια (μια εταιρεία πάντα υπόγραφε τα προηγούμενα χρόνια το σχετικό διαγωνισμό στην χώρα).
Αυτή την στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου ώστε στις 20 Μαρτίου 2025 να τεθεί σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πάντως ο ΕΛΓΑ θέλει να προχωρήσει σε ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα αλλά φαίνεται να υπήρξαν προβλήματα όσον αφορά τους όρους της πρόσκλησης.
Επιδείνωση του καιρού, από σήμερα Δευτέρα (3/2/2025), από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αναφέρει έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Από την Τρίτη (4/2/2025) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση το επόμενο τριήμερο.
Πιο αναλυτικά:
1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Σήμερα Δευτέρα μέχρι και το απόγευμα στο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κεφαλονιάς - Ζακύνθου) και τη δυτική Πελοπόννησο
β. Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.
γ. Από τις προμεσηβρινές ώρες της Τρίτης στις Κυκλάδες, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
2. Τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι προβλέπονται την Τρίτη, από νωρίς το πρωί και μέχρι και το απόγευμα στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στην ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια.
Από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο.
3. Η θερμοκρασία την Τρίτη θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια της τάξεως των 6 με 7 βαθμών Κελσίου και την Τετάρτη θα υποχωρήσει και άλλο σε όλη τη χώρα.
Έρχονται επιτέλους πληρωμές ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 11.165.000 ευρώ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφαση σε ΦΕΚ.
Αφορά παραγωγούς νωπών σύκων, φιστικιών, μήλων και κάστανων, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές το 2024.
Οι ενισχύσεις αφορούν παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής και της Λάρισας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τη θεομηνία «Daniel», ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά την περίοδο 01/01/2024 έως 31/08/2024.
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή:
1. Σύκων ξηρών μη μεταποιημένων και φιστικιών σε παραγωγούς της Π.Ε. Αν. Αττικής, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας σύκων και φιστικιών και διαθέτουν παραγωγικά δένδρα. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε εξακόσια πενήντα ευρώ (650) ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων και αντίστοιχα τετρακόσια (400) ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας φιστικιών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
2. Μήλων της Αγιάς και Ελασσόνας της Π.Ε. Λάρισας, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας μήλων και διαθέτουν παραγωγικά δένδρα. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε τριακόσια είκοσι ευρώ (320€) ανά στρέμμα καλλιέργειας μήλων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
3. Κάστανων της Π.Ε. Λάρισας, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας κάστανων και διαθέτουν παραγωγικά δένδρα. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε διακόσια ευρώ (200€) ανά στρέμμα καλλιέργειας κάστανων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ, στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ερώτημα προς το Μαξίμου. Στη δυτική Αττική, περιοχή Μεγάρων, δεν υπάρχουν φιστικιές που θα έπρεπε να ενισχυθούν;
Μάλιστα ο δήμος Μεγαραίων, έστειλε, σήμερα Δευτέρα (3/2), έγγραφο προς το ΥπΑΑΤ, με το οποίο ζητά να χορηγηθεί κρατική ενίσχυση και στους φιστικοπαραγωγούς των Μεγάρων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το 2024. Διαβάτε την επιστολή (εδώ)