Σε συναγερμό αγρότες με ηρτημένη εσοδεία (π.χ. εσπεριδοειδή) για τυχόν ζημιές, τόσο στον καρπό, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο (π.χ. ελιά).
Ανησυχία έχουν προκαλέσει σε σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας της χώρας οι προβλέψεις της ΕΜΥ, για τον καιρό των επόμενων ημερών, καθώς δεν λείπουν και οι περιπτώσεις προϊόντων (π.χ. μανταρίνια, πορτοκάλια), που δεν έχουν ακόμα συγκομιστεί.
Όπως αναφέρει ο Θωμάς Φάκλαρης, από το Σκαφιδάκι Αργολίδος, όπου υπάρχει δυνατότητα, οι παραγωγοί επισπεύδουν τις κοπές φρούτων, καθώς η θερμοκρασία ήδη έχει πέσει κατά τόπους έως και μείον 1 ή μείον 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ από βδομάδα ίσως είναι δυσκολότερα τα πράγματα. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί νέες ζημιές.
Για την επικείμενη κακοκαιρία, που στα ανατολικά προβλέπεται πιο έντονη, ετοιμάζονται και οι κτηνοτρόφοι, που ειδικά στις ορεινές περιοχές, θα έχουν όπως όλα δείχνουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:
Παρασκευή 21-01-2022
Αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από το απόγευμα στα κεντρικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Σάββατο 22-01-2022
Στα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι μέχρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα, που πιθανώς στα ανατολικά να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά δυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 5 με 8 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Κυριακή 23-01-2022
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένηση στα κεντρικά και τα βόρεια από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η πτώση θα γίνει αισθητή και στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Δευτέρα 24-01-2022 και Τρίτη 25-01-2022
Κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές στα ανατολικά. Την Τρίτη στα δυτικά και τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 και πιθανόν στο Αιγαίο 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος κυρίως την Τρίτη θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, από τη Δευτέρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει μεγάλες εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να χορηγήσει προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962. Σε πολλές περιοχές το δίκτυο ύδρευσης είναι κατεστραμμένο όπως και οι περισσότεροι δρόμοι. Δραματική είναι η κατάσταση στο Πήλιο. 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Την Παρασκευή (8/9) έσπασε ανάχωμα στον Πηνειό και εκκενώνονται Βρυότοπος και Αμπελώνας. Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), όταν εγκαταλείπεις την ύπαιθρο, όταν την αγροτική παραγωγή την περιφρονείς, όταν δεν ασχολεισαι με τα έργα εγγείων βελτιώσεων και δεν δαπανάς για να συντηρείς τα υπάρχοντα στραγγιστικά, αναχώματα, αντιπλημμυρικά, οδοποιίες, υδατοδεξαμενές και φράγματα ανάσχεσης... αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Στο μεταξύ με το ελικόπτερο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.
Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποζημιώσεις πρέπει να ακολουθηθεί ότι έγινε με την καταστροφή του «Ιανού». Με εικόνες από δορυφόρους πριν και μετά την καταστροφή. Αιτήσεις ζημιάς δεν έχει νόημα να γίνουν γιατί θα είναι χιλιάδες και δεν υπάρχει το προσωπικό για να τις παραλάβει.
Δύσκολα θα συγκομιστεί το βαμβάκι, ενώ αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, και καλαμπόκι θα έχουν μεγάλες καταστροφές. Έχουμε αναφέρει επίσης τις μεγάλες ζημιές σε δενδρώσεις καλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα κ.α.). Κτηνοτροφικές μονάδες γέμισαν νερά και πολλά ζώα έχουν πνιγεί και όσα έζησαν πρέπει να τραφούν με ζωοτροφές άμεσα.
Εξατομίκευση ζημιών δεν μπορεί να γίνει σε μια τέτοια καταστροφή. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την καταστροφή του «Ιανού» (χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ) και οι αποζημιώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ. Χρήματα μπορεί να βρεθούν από την ΕΕ αλλά και από μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών που είχαν οι εταιρείες ΑΠΕ και ηλεκτρικού ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σήμερα, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο.
α) Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα (4-9-2023) έως την Τετάρτη (6-9-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος. Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Τη Δευτέρα (4-9-2023)
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια
γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
Την Τρίτη (5-9-2023)
α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη
γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Την Τετάρτη (6-9-2023)
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας (4-9-2023) έως το βράδυ της Τρίτης (5-9-2023).
Γ. Από τη Δευτέρα (4-9-2023) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Καιρικό σύστημα με την ονομασία PETAR, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:
Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας - Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.
Το θέμα της ένταξης του Δήμου Κιλελέρ στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα είχε συζητήσει πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην Αθήνα.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στον Σπύρο Σπυρόπουλο, προϊστάμενο του Περιφερειακού Καταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, στην οποία ζητούσε την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα.
Στην επιστολή αναφέρονταν τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Κιλελέρ πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Στο Δήμο μας πλήττονται κάθε χρόνο κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια κ.α.), βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, ψυχανθή, αμπέλια, σιτηρά. Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών. Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος. Καλλιεργούνται περίπου 770 χιλιάδες στρέμματα. Η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής Προστασίας, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής, η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης. Η πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή».
Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ (Διεύθυνση Μελετών και Εφαρμογών) απάντησε στο αίτημα τμε την ακόλουθη επιστολή: «Το αίτημά σας θα εξεταστεί στο πλαίσιο του έργου της επιστημονικής διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, της οποίας τη συγκρότηση έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επανασχεδιαστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης νέων περιοχών πέρα από αυτές που ήδη εφαρμόζεται, συνεκτιμώντας καλλιεργητικά, κλιματικά και οικονομικά κριτήρια».
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Α. Σήμερα Δευτέρα 17-7-2023, αύριο Τρίτη 18-7-2023 και την Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.
Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 και από τα βόρεια αναμένεται υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Πιο συγκεκριμένα :
1. Από σήμερα Δευτέρα 17-7-2023 και έως και την Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 και την Τετάρτη τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στη Θράκη τους 39 βαθμούς Κελσίου
δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου και
ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά με τις μέγιστες τιμές να φθάνουν τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Από τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει, κυρίως στα βόρεια, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε συστάσεις προς τους παραγωγούς, με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
- η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και η αποφυγή της κατά τις μεσημβρινές ώρες, από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00, εφ’ όσον είναι εφικτό.
- δεν συστήνεται η εφαρμογή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, καθώς είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στην διανομή νερού και σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης.
- συστήνεται η κατά το δυνατό αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.
Ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά την διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως:
- η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά),
- η σκίαση των φυτών,
- το σωστό κλάδεμα και η φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού),
- ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων (όπως καολίνη ή ζεόλιθος),
- η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.α),
- η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου),
- η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.α.
Όσον αφορά στην παραγωγή ή στην λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ, προτεραιότητα δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα σε έργα αρδευτικών δικτύων, φραγμάτων και λοιπών τεχνικών έργων και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.α.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας .
Όπως αναφέρει η ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10/7/2023) και το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα, με την ονομασία CLEON, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία.
Από την Κυριακή (16/7/2023) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
1.Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
3. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
4. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα που επικρατεί στη χώρα. Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, ωριαίες προγνώσεις θερμοκρασίας για τους αγρότες θα βγάζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, υπέγραψε «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.
Στη συνάντηση, που έγινε στις 11 Ιουλίου, παρευρέθηκε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Δρ. Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης και, εκ μέρους της ΕΜΥ, ο Διοικητής Ταξίαρχος (ΜΤ) Σπυρίδωνας Μπαρσάκης.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε άριστο κλίμα συνεργασίας συμφωνήθηκαν οι βασικοί άξονες, οι στόχοι και οι ανάγκες που καλύπτονται από το Μνημόνιο.
Πιο συγκεκριμένα, η κοινή συνεργασία εστιάζει στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αγροτών της χώρας για ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα. Συμφωνήθηκε πως, για την επίτευξη των παραπάνω, η ΕΜΥ θα παρέχει καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, ωριαίες προγνώσεις θερμοκρασίας, στο ύψος των δύο μέτρων, και αναλαμβάνει την αδιάλειπτη ροή των δεδομένων στο G-Cloud του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση και ταχεία ενημέρωση των αγροτών.
Είναι επιπλέον εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΕΜΥ στο κομμάτι που αφορά στην τοποθέτηση του δικτύου των ραντάρ καιρού που θα προμηθευτεί ο ΕΛΓΑ. Συνδυαστικά με το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΜΥ, αναμένεται να υπάρξει η βέλτιστη μετεωρολογική κάλυψη της χώρας μας και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή και η διασπορά δεδομένων υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι σημείο τομής για τις δυνατότητες πρόσβασης και τη διακίνησης πληροφοριών, απευθείας στους αγρότες. Η άμεση, γρήγορη και ακριβής ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για καιρικές και κλιματικές αλλαγές αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούν τα νέα δεδομένα και να λαμβάνουν τα κατά το δυνατόν καλύτερα μέτρα προστασίας.
Ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Δρ.Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης, δήλωσε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε τον Διοικητή της ΕΜΥ Ταξίαρχο Σπυρίδωνα Μπαρσάκη και υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της χώρας».
Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στις υπαίθριες εργασίες που αφορούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στην ύπαιθρο περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00 - 17:00
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 °C).
ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ η ΠΟΓΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.
Απαιτούμε:
- Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς C σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
- Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμούς C ).
- Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
- Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του ΥπΑΑΤ καλούμε τον νέο Υπουργό κ. Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση, αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.
ΥπΑΑΤ για άλογα
Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».
Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων», τονίζεται:
«Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 βαθμών C, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό».
Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα».
Πάντως ο ΑγροΤύπος θα πρέπει να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που είναι αρμόδιο για τους αγρότες - αν και ανακοίνωσε εγκύκλιο για προστασία στα άλογα και τα μουλάρια που εργάζονται, δεν έκανε κάποια αναφορά στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ούτε σαν μέτρο προστασίας ούτε σαν οδηγία. Μιλάμε για χιλιάδες άνθρωπους που εργάζονται στην ύπαιθρο, κάτω από τον ήλιο και χωρίς τα μέσα ψύξης, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία.
Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει της έλευσης του καύσωνα.
Μάλιστα ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών(ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρη Μουλιάτου, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Ταυτόχρονα, με επιστολή της ΠΟΣΠΛΑ, έχουν ενημερωθεί όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, ώστε να μεριμνήσουν οι πωλητές μας προκειμένου μετά το πέρας του ωραρίου των λαϊκών αγορών να παραδώσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνται εξόχως καθαρά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας των δήμων να προστατευθούν, μειώνοντας στο ελάχιστο την έκθεση τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού.
Έρχονται υψηλές θερμοκρασίες και άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ τα αρδευτικά και οι γεωτρήσεις.
Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.
Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7/2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο καύσωνας αυτός εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).
Πιο αναλυτικά:
1. Την Τετάρτη (12/7/2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Πέμπτη (13/7/2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Παρασκευή (14/7/2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
4. Το Σάββατο (15/7/2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7/2023), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ένα νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε την Παρασκευή (30/6) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στην Λακωνία.
Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, στην τιμή παραγωγού των 7,5 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ξένη εταιρεία. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περίπου 400 τόνους περσινό απόθεμα στις αποθήκες του».
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου του Δήμου Σητείας της Κρήτης είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο ότι αγοράζει από παραγωγούς ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3, στην τιμή των 7 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ εγκρίθηκε από ΕΕ πακέτο ενίσχυσης, ύψους 81.082.911 ευρώ, για τους Ισπανούς αγρότες, που επλήγησαν από την ξηρασία (αφορά κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια). Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας κ. Planas, τόνισε «την απόλυτη ικανοποίηση της Κυβέρνησης της χώρας για το γεγονός της άμεσης προοπτικής χορήγησης ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων προς τους Ισπανούς αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα έντονα από την ξηρασία, με έμφαση σε ορισμένους κλάδους ιδιαίτερα σημαντικούς για την ισπανική γεωργία, όπως η ελαιοκαλλιέργεια».
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι η Ελλάδα θα εισπράξει 15,7 εκατ. ευρώ και η Πορτογαλία 11,6 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζεται η προσπάθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέσει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου.
Αυτή την εποχή ζημιές υπάρχουν κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Δίνοντας μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή διαφόρων προϊόντων αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε, θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής με τη συνδρομή και της νέας ηγεσίας του υπουργείου ΑΑΤ. Ο αγροτικός κόσμος έχει απελπιστεί και αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του που συνεχώς δέχεται σοβαρά πλήγματα από τις αλλαγές του καιρού. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με άλλες Περιφέρειες ώστε να προχωρήσουμε σε από κοινού ενέργειες. Η περιοχή μας στηρίζεται στην αγροτική μας οικονομία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε», τόνισε ο κ Βασιλόπουλος.
Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και προαναγγέλλει αξιολόγηση των ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έκθεση που θα κάνει τέλος του μήνα. Για την περίοδο 2021-2027, ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 87 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως υπέρ της δράσης για το κλίμα.
Πάντως η Κομισιόν έχει ήδη συμφωνήσει με Ισπανούς και Πορτογάλους για αποζημιώσεις για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης προχωρά τη διαδικασία για να αποζημιωθούν και οι Ιταλοί για τις ζημιές που είχαν οι καλλιέργειες από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Σοβαρά προβλήματα ζημιών είχαμε από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Στην κεντρική και δυτική Μακεδονία εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες. Οι δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Εορδαίας και Αμυνταίου ζήτησαν να κηρυχθούν οι περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ζημιές στην Φλώρινα και ο δήμος Αμυνταίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στα κεράσια έχουμε μια απελπιστική κατάσταση. Μιλάμε ότι ακόμη και μετά τη διαλογή οι ποσότητες στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες είναι μη εμπορεύσιμες. Τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα που ήταν στην συγκομιδή έχουν και αυτά ζημιές. Τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα δεν μπορούν να συγκομιστούν μηδική, κριθάρια και σιτάρια. Γίνονται αναγγελίες ζημιάς στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Κοζάνης. Είμαστε απλήρωτοι όμως από τις ενστάσεις του 2021 του ΕΛΓΑ. Επίσης οι διορθώσεις του 2022 ακόμη περιμένουμε να πληρωθούν».
Στην Εορδαία της Κοζάνης οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν σαν αποτέλεσμα τα χωράφια με καλλιέργειες πατάτας να έχουν σαπίσει. Οι καθημερινές έντονες βροχοπτώσεις εδώ και δύο μήνες περίπου, να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο Βόιο σε φακές, ρεβύθια και τριφύλλια. Οι αγρότες βλέπουν την σοδειά τους να καταστρέφεται, 15 μέρες πριν την συγκομιδή, ανήμποροι να τη σώσουν, αφού οι βροχοπτώσεις έχουν σαπίσει στο σύνολό τους τις καλλιέργειες, ενώ σχεδόν ανύπαρκτος είναι ο καρπός σε φακές και ρεβύθια.
Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων της Χαλκιδικής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το Σάββατο (17/6) είχαμε μεγάλες ποσότητες βροχής σε ολόκληρη την Χαλκιδική. Τα χωράφια με αροτραίες καλλιέργειες είναι πλημμυρισμένα αλλά ακόμη δεν έχουμε εικόνα της ζημιάς. Οι ελιές έχουν ήδη πρόβλημα ακαρπίας. Τα βερίκοκα πάνε προς χυμοποίηση λόγω των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την περιοχή. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κώττας, παραγωγός πυρηνόκαρπων από την Μέση της Ημαθίας, «το Σάββατο και Κυριακή (17 και 18 Ιουνίου) έπεσαν μεγάλες ποσότητες βροχής στην περιοχή. Τα κεράσια έχουν ολική ζημιά. Όμως και οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται αυτή την εποχή έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα. Το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας, έχει ανακοινώσει αναγγελία ζημιών για την βροχόπτωση, που είχαμε στις 12/06/2023, σε κεράσια και μηδικές (αιτήσεις μέχρι 27/06/2023). Αλλά δεν έχει ανακοινώσει κάτι για ροδάκινα και νεκταρίνια».
Νέες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έρχονται από τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Όπως υποστηρίζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας, από αύριο Παρασκευή (16/6/2023) έως και την Κυριακή (18/6/2023).
Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:
Την Παρασκευή, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.
Το Σάββατο, η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.
Προσπερνάει το ΥπΑΑΤ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέτει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.
Θυμίζουμε ότι ήδη η Κομισιόν έχει αποφασίσει την χορήγηση αποζημιώσεων σε Ισπανούς και Πορτογάλους, από το αγροτικό αποθεματικό (κονδύλι 250 εκατ. ευρώ), για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης έχει υποσχεθεί αποζημιώσεις στους Ιταλούς για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η χώρα μας αποτελεί τον «κομπάρσο» στην ΕΕ και δεν ζητάει τίποτα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, «την ερχόμενη Τετάρτη (21/6) ετοιμάζουμε να καταθέσουμε φάκελο απευθείας στις Βρυξέλλες για αίτημα αποζημιώσεων λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. Θα καταγράφουμε το πρόβλημα της ακαρπίας στις ελιές. Επίσης τον περονόσπορο που δημιουργεί προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια (οινοποιήσιμα, επιτραπέζια, σταφίδα). Ζημιές υπάρχουν λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην μηδική (δεν μπορεί να γίνουν κοπές), καθώς σε σιτάρια και βρώμη αφού τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει. Επίσης καταστροφές έχουμε σε καρπούζια και πεπόνια που έχουν πάθει ζημιά από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13 Ιουνίου 2023) στον Πύργο Ηλείας, έγινε ενημέρωση των παγιδοθετών για το έργο τους - ξεκινά την Παρασκευή (16 Ιουνίου) - με σκοπό να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθημερινή εποπτεία και συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και του τμήματος Φυτοπροστασίας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.
Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειαστεί σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, ελαιοκομική χρονιά: «oφείλουμε να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο σε μια χρονιά περίεργη λόγω των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στον ρόλο που έχουμε αναλάβει. Μετά το πετυχημένο εγχείρημα του τριετούς προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας επιμείναμε και συνεχίζουμε την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 που έχουμε μπροστά μας».
Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε, την Δευτέρα (12/6) τις μεσημεριανές ώρες, την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου για 3η φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προξενώντας τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες.
Με μια πρώτη ματιά φαίνεται η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε καθώς η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν μεγάλη, τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μεγάλες ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες που ήταν κοντά στην συγκομιδή αλλά και στα αμπέλια. Επίσης στις αροτραίες σιτάρια, βρώμη, τριφύλλια υπάρχουν ζημιές από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Η αυξημένη υγρασία αναγκάζει τους παραγωγούς να κάνουν συνεχόμενους ψεκασμούς, κάτι που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος καλλιέργειας. Καλούμε όλους τους παραγωγούς από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλίου, να έρθουν στην συνάντηση, την Πέμπτη (15/6), στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου (ταβέρνα Αστόρια), για να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα με τις ζημιές στις καλλιέργειες.
Διεκδικούμε:
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
- Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
- Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχης λόγω των επιπλέον καλλιεργητικων εξόδων.
- Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες».
Επιδείνωση ακόμη μια φορά παρουσίασε ο καιρός στη χώρα μας την Κυριακή (11/6/2023) η οποία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα (12/6/2023).
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η ένταση των φαινομένων αστάθειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια, καθώς και η κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησος.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα φρούτα αλλά και οι αροτραίες καλλιέργειες που βρίσκονται αυτή την εποχή στην συγκομιδή.
Στο μεταξύ μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες ζωοτροφών προκάλεσε η ξαφνική νεροποντή που έπληξε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, για περίπου μισή ώρα, περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία. Είχαμε ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις τριφυλλιού αλλά και μπάλες σανού που ήταν στα χωράφια και προοριζόταν να διατεθεί για ζωοτροφές. Οι βροχές και οι ζημιές συνεχίζονται.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.
Αποφάσισαν τα ακόλουθα:
1) Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
2) Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
3) Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
4) Ο ΕΛΓΑ προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους - εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.
Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.
Σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στον κάμπο των Ιωαννίνων αλλά και στις πεδιάδες της Άρτας και της Πρέβεζας, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Ήδη οι παραγωγοί της περιοχής υποβάλλουν αναφορές ζημιών προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πιλιαφάς από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ των Ιωαννίνων, «συνεχίζεται η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, καθώς και ανεμοθύελλες, που έπληξαν πολλές περιοχές και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν ζημιές σε σανοδοτικά φυτά, καλαμπόκι και κηπευτικά.
Επίσης βλέπουμε ζημιές σε ακτινιδιές στην Άρτα, που αυτή την εποχή είναι σε προχωρημένο στάδιο η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στα αμπέλια της Ζίτσας. Ακόμη θα πρέπει να δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται τα εσπεριδοειδή σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, γιατί από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι ζημιές μόνο μετά το δέσιμο του καρπού».
Στο μεταξύ λόγω των παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που πλήττουν περιοχές της χώρας και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. H επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Αντιμέτωποι με σοβαρά αδιέξοδα για το εισόδημά τους βρίσκονται πολλοί παραγωγοί, μέλη Συνεταιρισμών και μη, σε πολλές περιοχές της χώρας. Αιτία οι ζημιές που προκλήθηκαν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αρχές καλοκαιριού από τις ασυνήθιστα συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Οι βροχοπτώσεις αυτές δημιουργούν μια σειρά έντονων προβλημάτων, που πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν τώρα, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος και, παράλληλα, την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων.
Οι ζημιές αυτές ανησυχούν σοβαρά τους παραγωγούς γιατί το κόστος καλλιέργειας στην αρχή της περιόδου ειδικά στα σιτηρά ήταν πολύ αυξημένο, οπότε από τη μείωση της παραγωγής η ζημιά φέτος είναι μεγαλύτερη.
Ενδεικτικά, ανά μεγάλη ομάδα καλλιεργειών αυτή τη στιγμή μας μεταφέρονται από τους Συνεταιρισμούς μέλη μας οι εξής σημαντικές ζημιές:
1. Σιτηρά και άλλα ετήσια σανοδοτικά ή καρποδοτικά φυτά: Από τον Έβρο και μέχρι την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών προσβλήθηκαν από ασθένειες λόγω των βροχοπτώσεων και πλέον σημαντικές εκτάσεις δεν θα μπορούν να συγκομισθούν γιατί πλάγιασαν από το βάρος του νερού. Όμοια, ήδη κοπές, ειδικά μηδικής, ακόμα και σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος δεν θα μπορέσουν να συγκομισθούν γιατί σάπισαν στο έδαφος. Σε όσες από αυτές τις καλλιέργειες καταβάλλονται συνδεμένες ενισχύσεις με βάση και την παραγωγή πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
2. Νέες σπορές και φυτεύσεις σε Βαμβάκι, Αραβόσιτο, βιομηχανική τομάτα, ετήσια κηπευτικά κλπ.: Στις ίδιες παραγωγικές περιοχές οι παραγωγοί, είτε έχουν προβλήματα καταστροφής των πρώτων σπορών σε αυτές τις καλλιέργειες και αναγκάζονται να επανασπείρουν, ή οι μεταφυτεύσεις που έκαναν δεν έχουν επιτυχία και αναγκάζονται ξαναπροβούν στην ίδια διαδικασία. Ειδικά για τις καλλιέργειες, όπως το Βαμβάκι που η ειδική ενίσχυση καταβάλλεται και με βάση την απόδοση θα χρειαστεί προσαρμογή.
3. Δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια: Από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μέχρι την Κρήτη πολλές ζημιές έχουν σημειωθεί στα ροδάκινα και στα βερίκοκα από χαλαζόπτωση και βροχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σοβαρά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια με τις μεγάλες προσβολές από ασθένειες που την πλήττουν, λόγω της παρατεταμένης ασυνήθιστης υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο εισόδημα των αγροτών. Απαιτούν άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και παρακαλούμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, καθώς και τα επείγοντα για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ ενόψει της υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στους αγρότες μέλη μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας είναι αναγκαίο».
Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες. Όμως την 1η Ιουνίου είχαμε και χαλαζόπτωση στον Τύρναβο.
Κατά τα άλλα συστήνεται στο ΥΠΑΑΤ ad hoc ομάδα εργασίας, με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Σωτήρης Ταμπόσης, «είχαμε έντονη χαλαζόπτωση σε μια περιοχή του κάμπου που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες.
Όμως προβλήματα υπάρχουν και από τις συνεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τα πρώιμα ροδάκινα, που είναι αυτή την εποχή στην συγκομιδή, θα αρχίσουν να έχουν ποιοτικά προβλήματα.
Μέχρι στιγμής πάντως οι ποσότητες είναι μικρές και η ζήτηση αυξημένη. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά μετά από 15 ημέρες που θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή (2/6/2023) βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Κρήτης και κινείται ανατολικά προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Μετά από τις ζημιές που έχουν οι καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις όλο και περισσότεροι αγρότες ζητούν να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο.
Επίσης, θα πρέπει να επανδρωθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ με έμπειρους γεωπόνους εκτιμητές, για να γίνονται πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις γιατί έχουμε διαδοχικές ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα.
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».
Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».
Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά.
Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα».
Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.