Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα μας καθώς το βασικό του όραμα αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, η ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια του Μέτρου 08 του ΠΑΑ, η αρμοδιότητα του οποίου έχει εκχωρηθεί στο Υπουργείο, με τίτλο: «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών τού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2014-2020», υπογράφηκαν και έχουν προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στην υλοποίηση δύο βασικών Υπομέτρων, συνολικού ύψους περίπου 128 εκατ. Ευρώ, τα οποία είναι τα εξής:
Υπομέτρο 8.3 με τίτλο: «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» και Υπομέτρο 8.4 με τίτλο: «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων». Παράλληλα, αυτό το διάστημα επεξεργάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχέδια προσκλήσεων των δικαιούχων των εν λόγω Υπομέτρων, με σκοπό την έκδοσή τους μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, στο Υπομέτρο 8.3 περιλαμβάνονται δράσεις που σχετίζονται με πρόληψη από πυρκαγιές, παθογόνους οργανισμούς και χειμάρρους, όπως, εν συντομία, είναι:
- Έργα κατασκευής και συντήρησης προστατευτικών υποδομών (δασικά μονοπάτια, σημεία υδροδότησης, αντιπυρικές λωρίδες)
- Προληπτικοί δασοκομικοί χειρισμοί (βελτίωση και αποκατάσταση βατότητας των υφιστάμενων δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας, καθαρισμοί βλάστησης, εμπλουτισμός με δασικά είδη λιγότερο εύφλεκτα)
- Εγκατάσταση και βελτίωση εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης πυρκαγιών (παρατηρητήρια, συστήματα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, επικοινωνίες)
- Εγκατάσταση και βελτίωση συστημάτων παρακολούθησης εμφάνισης παθογόνων οργανισμών
- Ειδικοί δασοκομικοί χειρισμοί για την πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων οργανισμών (κοπή, καύση, απομάκρυνση δένδρων κ.α.)
- Κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αποφυγής επιπτώσεων των πλημμυρών και της διάβρωσης των εδαφών
Αντίστοιχα, στο Υπομέτρο 8.4 οι δράσεις που περιλαμβάνονται, συνίστανται, ενδεικτικά, σε:
- Απομάκρυνση καμένων κορμών
- Έργα αναδασώσεων για την αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού
- Κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
- Έργα αποκατάστασης άλλων επενδύσεων και υποδομών (υποδομές ορεινών υδρονομικών έργων που καταστράφηκαν από πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ)
Δυνητικοί δικαιούχοι των ανωτέρω Υπομέτρων είναι:
- Δημόσιο (με την ευρεία έννοια), δηλαδή Δασικές Υπηρεσίες, Δήμοι κάτοχοι ή διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων και οι ενώσεις τους και Περιφέρειες κάτοχοι ή διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων και οι ενώσεις τους και
- Ιδιώτες, κάτοχοι δασών και δασικών εκτάσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και οι ενώσεις τους
Ως πεδίο εφαρμογής ορίζονται όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της επικράτειας, και η υλοποίηση των ανωτέρω Υπομέτρων αποσκοπεί στην προστασία τού περιβάλλοντος, στην επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων, στην ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών, στην προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, στη ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας υδάτων, στην αποκατάσταση ερημοποιημένων εκτάσεων και στην ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης ορισμένων περιοχών.
Ενόψει της υπογραφής των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, ο Αν. Υπουργός ΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε θεσμοθετήσει το πρώτο θεματικό Σχέδιο Δράσης Δασών, το οποίο και χρηματοδοτούμε με σχεδόν 140εκ. € και 550 άτομα προσωπικό (μόνιμο έκτακτο) για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Με τις αποφάσεις αυτές επενδύουμε στα δάση με επιπλέον 128 εκατ. ευρώ ενισχύοντας την πρόληψη έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και την αποκατάσταση μετά από καταστροφές. Θεωρούμε ότι μόνο επενδύοντας σε αυτό το φυσικό αειφορικό πόρο θα αυξηθεί σημαντικά η τοπική απασχόληση και ανάπτυξη στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας. Ο στόχος του 1% του ΑΕΠ από δασικά οικοσυστήματα της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση είναι εφικτός και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας όλα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».
Αντίστοιχα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Δημαράς, δήλωσε τα εξής: «Η χρηματοδότηση της πρόληψης και της αποκατάστασης των ζημιών στα δασών μας αποτελεί θεμελιώδη δράση για την διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση των οικοσυστημικών λειτουργιών των ελληνικών δασών που αποτελεί υποχρέωση του κράτους και των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ. Μετά από εντατική και συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό την διαδικασία απελευθερώνοντας κονδύλια ύψους περίπου 128 εκατ. ευρώ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».
Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».
Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά.
Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα».
Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.
Αίτημα για τη διάθεση πιστώσεων ύψους 3,8 εκατ. ευρώ κατέθεσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς το ΥπΑΑΤ, προκειμένου οι πληρωμές δικαιούχων δύο δράσεων να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Ειδικότερα, υποβλήθηκε αίτημα για διάθεση πίστωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης στο πλαίσιο της πράξης «Υπομέτρο 4.1 Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Δράσεις 4.1.1 & 4.1.3, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και αντίστοιχα 800.000 ευρώ για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020.
«Δεδομένου ότι πλέον οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται με ταχείς ρυθμούς, ζητάμε να μας εγκριθούν οι πιστώσεις που μας αναλογούν για το τρέχον διάστημα, ώστε να συνεχίσουμε τις πληρωμές απρόσκοπτα», εξηγεί ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων.
Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης σε όσους έχουν ολοκληρώσει το 80% του προηγούμενου σχεδίου ή έχουν ολοκληρώσει και υποβάλει τελικό αίτημα πληρωμής.
Αυτό αναφέρει σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το νέο υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Τσακίρη.
Όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ, με τη νέα πρόσκληση δεν προκύπτει κάποιος περιορισμός - αποκλεισμός ή κάποια εξαίρεση για τους ως άνω δικαιούχους, παρ’ όλα αυτά παρατηρήθηκε ότι δε δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην παρούσα πρόσκληση για επενδύσεις σε ΑΠΕ ή εγκατάσταση φυτειών σε ενταγμένους δικαιούχους της προηγούμενης πρόσκλησης, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο στάδιο του τελικού αιτήματος πληρωμής, είτε έχουν ολοκληρώσει το 80% του σχεδίου τους.
Στο εδάφιο 2.4 του άρθρου 7 της ως άνω πρόσκλησης αναφέρεται ότι «δεν παρέχεται στήριξη σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι, στο πλαίσιο της 13849/14-12/2017 Πρόσκλησης οριστικοποίησαν στο ΠΣΚΕ τουλάχιστον ένα αίτημα προκαταβολής ή πληρωμής από το οποίο προέκυψε καταβολή οικονομικής ενίσχυσης. Εξαιρούνται όσοι υποβάλουν αίτηση στήριξης από τη δράση 4.1.5 στην οποία προβλέπονται αποκλειστικά επενδύσεις φυτειών και ΑΠΕ». Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν προκύπτει κάποιος περιορισμός ή κάποια εξαίρεση για τους ως άνω δικαιούχους.
Δημοσιεύθηκε η απόφαση ένταξης δικαιούχων στο πλαίσιο της ετήσιας παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και οι ενστάσεις από 25/4/2023 έως 2/5/2023.
Συνολικά έχουμε την ένταξη χιλίων εξήντα οκτώ (1.068) δικαιούχων, με συνολική ενταγμένη έκταση 2.292,65 εκτάρια (1 Ha = 10 στρέμματα).
Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 1.040.863 ευρώ.
Η διάρκειας ενός έτους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των δικαιούχων ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2023.
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, να τηρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου και εκμετάλλευσης με τα οποία εντάχθηκαν στη δράση.
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 454 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για το έτος εφαρμογής της πρόσκλησης για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς. Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως. Στο αναγραφόμενο ύψος της αμοιβής του επιβλέποντα Γεωπόνου (14 €/Ha/έτος), ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος.
Διαβάστε την απόφαση με τα ονόματα των δικαιούχων (εδώ)
Δόθηκε νέα παράταση από το ΥπΑΑΤ για την κατάθεση αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης.
Μετά από οδηγίες του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπέγραψε και αναρτήθηκε στο Διαύγεια, παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022, Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» - Σχέδια βελτίωσης.
Η νέα προθεσμία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου και ώρα 13:00.
Αιτήσεις αποριστικοποίησης αιτήσεων θα γίνονται δεκτές μέχρι και 48 ώρες πριν την λήξη τη προθεσμίας υποβολής.
Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Δράσης 4.1.5 είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.
Η Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής θα κατανεμηθεί επιπλέον ποσό 50.000.000 ευρώ ως υπερδέσμευση έτσι ώστε η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης να ανέρθει στα 230.000.000 ευρώ.
Νέα παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά από το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.
Όπως επισημαίνει σε επιστολή της κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υοβολή των φακέλων τους λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της παράτασης την οποία έλαβε έως τις 31 Μαΐου 2023, κατόπιν επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς και αγρότες μέλη μας, θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της παράτασης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου φαίνεται ανέφικτη για τους περισσότερους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των υποβολών τους, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για το λόγο αυτό, η παράταση που ζητούμε θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των πραγματικών δικαιούχων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις υποβολές τους, έχοντας πλήρη εικόνα των αναγκών τους και αιτώντας τις απαραίτητες δαπάνες.
Επιπλέον, με αυτήν την παράταση θα μπορέσουν να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση και οι καλλιεργητές αροτραίων που επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 75/2-4-2023 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι ως άνω καλλιεργητές παρεμποδίζονται, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αργεί να εκδώσει τις βεβαιώσεις σύνδεσης με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στο παραπάνω πρόγραμμα εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε αυτό.
Θα παρακαλούσαμε, κατά τα ανωτέρω, όπως προβείτε στην άμεση τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».
Η κατάσταση των αγορών αγροτικών προϊόντων, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι το βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, στις 30 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.
Οι Υπουργοί της ΕΕ είναι χωρισμένοι στα δύο για τα ουκρανικά σιτηρά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 η ΕΕ κατήργησε τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και η κατάργηση θα ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο.
Στα μέσα Απριλίου η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία καθώς η συσσώρευσή τους προκάλεσε την πτώση των τιμών στις τοπικές αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στα τέλη Απριλίου σε μια συμφωνία με αυτές τις τέσσερις χώρες και τη Ρουμανία, που προβλέπει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διάθεση του ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στην εγχώρια αγορά τους, υπό τον όρο ότι δεν θα απαγορεύουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό όμως άνοιξε τις πόρτες για να μπουν τα ουκρανικά αγροτικών προϊόντα (σιτηρά, ηλιόσπορο κ.α.) στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι υπουργοί Γεωργίας 12 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που δεν αντίδρασε κατά της Βουλγαρίας και Ρουμανίας νομίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν), η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τους περιορισμούς που επέβαλαν πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου με τις Βρυξέλλες. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών στην χώρα μας. Τώρα με τη νέα διαδικασία μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά την εποχή του αλωνισμού.
Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών θα είναι η ξηρασία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων ξηρασιών στη νότια Ευρώπη και θα ζητήσει από την Επιτροπή να συμφωνήσει με τη χρήση των εργαλείων που διατίθενται στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επίσης η κροατική αντιπροσωπία θα κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων.
Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η τέταρτη τροποποίηση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη νέα τροποποίηση:
Περίοδος δέσμευσης: θεωρείται η χρονική περίοδος πέντε (5) ετών, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης, στη διάρκεια της οποίας οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Δεσμεύσεις δικαιούχων: Να διατηρούν τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων ένταξης καθ' όλη την περίοδο δέσμευσης. Είναι δυνατή η αντικατάσταση των ζώων που εντάχθηκαν αρχικά με ζώα της ίδιας φυλής, εφόσον ο συνολικός αριθμός των ζώων, καθ' όλη την περίοδο δέσμευσης παραμένει τουλάχιστον αυτός που αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Οι δεσμεύσεις είναι πενταετούς διάρκειας και αρχίζουν να ισχύουν:
α) Για την πρώτη πρόσκληση από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’αριθ.401/485250/29-03-2018 ΥΑ.
β) Για τις επόμενες προσκλήσεις όπως ορίζεται στο κείμενο της εκάστοτε πρόσκλησης.
Παρέχεται η δυνατότητα ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης και υποβολής αιτήματος παράτασης εκ μέρους των δικαιούχων.
Διακοπή συμμετοχής στη Δράση - Μη υποβολή αίτησης πληρωμής ή παραστατικών συμμόρφωσης δεύτερη φορά:
Εφόσον η διακοπή έγινε κατά τη διάρκεια του 4ου ή 5ου έτους ή κατά το διάστημα της παράτασης, εφόσον έχει παραταθεί η διάρκεια υλοποίησης της Δράσης, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση για το έτος διακοπής ή εφόσον έχει χορηγηθεί, αυτή ανακτάται σύμφωνα με την διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Επιπλέον, επιβάλλεται κύρωση ίση με το 25% της συνολικής ενίσχυσης που χορηγήθηκε τα προηγούμενα έτη.
Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση (εδώ)
Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, από τις καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνα της Ιταλίας.
Οι πλημμύρες, που σκότωσαν 14 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, βύθισαν χιλιάδες στρέμματα ιδιαίτερα εύφορης γεωργικής γης.
Σήμερα Τρίτη (23/5) έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση μιας πρώτης δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες στην περιοχή της Ιταλίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Coldiretti (Ένωση Ιταλών Αγροτών), οι πλημμύρες κατέστρεψαν πάνω από 5 χιλιάδες αγροκτήματα σε μια από τα πιο αγροτικές περιοχές της χώρας.
Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αχλαδιών, μήλων, λωτών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων της χώρας και ο δεύτερος μεγαλύτερος κερασιών και ακτινιδίων. Αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής φρούτων της Ιταλίας. Μεγάλος αριθμός δέντρων θα πρέπει να ξεριζωθεί επειδή οι ρίζες τους θα σαπίσουν από τα νερά. Επίσης καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα σκληρού σιταριού.
Υπάρχουν όμως απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο. Η κατάσταση είναι δύσκολη για 250 χιλιάδες βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες, που εκτρέφονται στους στάβλους της πλημμυρισμένης Εμίλια-Ρομάνα, όπου υπάρχουν επίσης περίπου 400 πτηνοτροφικές μονάδες. Πολλά ζώα έχουν πνιγεί μέσα στο νερό.
Η ιταλική οργάνωση αγροτών εκτιμά ότι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα προς την Κομισιόν για κονδύλια στήριξης των αγροτών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι στην χώρα μας για να καλύψουν τις απώλειες στην παραγωγή φρούτων.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση, παρακολούθηση και εφαρμογή της δράσης 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας».
Η δράση 3.1.2 εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, βάμβακος και τροφίμων με την αξιοποίηση των συστημάτων ποιότητας.
Στο πλαίσιο της δράσης 3.1.2 παρέχεται στήριξη για την συμμετοχή ομάδων ενεργών γεωργών στο εθνικό σύστημα ποιότητας «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή» (εφεξής «AGRO 2») του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ειδικότερα στα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2. Επιλέξιμη για στήριξη είναι η εφαρμογή των εκάστοτε εν ισχύ εκδόσεων των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 από την 3η έκδοσή τους (5/12/2019) κι έπειτα.
Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ως δικαιούχος νοείται ο συλλογικός φορέας για τον οποίο έχει εκδοθεί απόφαση ένταξης πράξης. Οι «ομάδες ενεργών γεωργών» είναι τα σχήματα που πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) είναι συλλογικοί φορείς καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), συμπεριλαμβανομένων των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεών τους που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 397/18235/2017 (Β’ 601), πλην των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
β) συμμετέχουν στην δράση 3.1.2 εκπροσωπώντας μέλη τους που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού.
Επιλέξιμες δαπάνες:
Πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο εν λόγω σύστημα, συμπεριλαμβανομένων, όπου χρειάζεται, των δαπανών για τους ελέγχους που απαιτούνται με σκοπό την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές του συστήματος.
Ειδικοί όροι στήριξης
1. Η παρούσα δράση παρέχει ενίσχυση για τις δαπάνες πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων των δικαιούχων (εφεξής «ενισχυόμενες δραστηριότητες). Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο της δράσης καθορίζονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του άρθρου 10.
2. Για να ενταχθούν στην παρούσα δράση, οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση πιστοποίησης στο σύστημα i-AGRO για μία τουλάχιστον ενισχυόμενη δραστηριότητα της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του άρθρου 10 και την αντίστοιχη καλλιεργητική της περίοδο, όπως καθορίζεται στην ίδια Πρόσκληση.
3. Υποψήφιος δικαιούχος δύναται να ενταχθεί και να ενισχυθεί για την συμμετοχή του στο σύστημα ποιότητας του άρθρου 4 για περισσότερες από μία ενισχυόμενες δραστηριότητες, καλυπτόμενες από μία ή περισσότερες αιτήσεις πιστοποίησης.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση 3.1.2, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Εφόσον αυτή υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της ηλεκτρονικής υποβολής.
Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της αίτησης στήριξης, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της είναι της αποκλειστικής ευθύνης του αιτούντα.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν, εντός προθεσμίας που καθορίζεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, να υποβάλουν εγγράφως στην αρμόδια ΔΑΟΚ, το υπογεγραμμένο αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης στήριξης με βεβαίωση γνησιότητας της υπογραφής, με τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σημαντικές ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες είχαμε από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε, την Τετάρτη (17/5), πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «χτυπήθηκαν πολλές περιοχές του κάμπου σε Νάουσα και Βέροια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη αυτή την περίοδο για όλες τις ποικιλίες. Βέβαια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Βέροια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το μισό του κάμπου της Ημαθίας και πολλές περιοχές της Πέλλας χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την μεγάλη βροχόπτωση που ακολούθησε. Πολλά χωριά, όπως Αρχάγγελος, Σκύδρα, ορεινή Αλμωπία, Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή, έχουν σημαντικές ζημιές. Σε πείπου 15 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή σε ροδάκινα και νεκταρίνια και τώρα όλα αυτά είναι μη εμπορεύσιμα. Πολλά βαμβακοχώραφα έχουν πλημμυρίσει και έπαθαν ζημιά. Οι παραγωγοί έκαναν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν. Άμεσα η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ γιατί έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρό χαλάζι έπληξαν την ορεινή Αλμωπία, κυρίως περιοχές σε Αρχάγγελο και Περίκλεια. Ο κ. Γιάννης Τσολάκης, παραγωγός από την Αριδαία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι χτύπησε ταυτόχρονα από δύο πλευρές τον κάμπο της Αλμωπίας, ανατολικά και δυτικά. Οι ζημιές για όλα τα πυρηνόκαρπα που ήταν στην συγκομιδή είναι μεγάλες. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς».
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «χαλάζι χτύπησε τα χωριά Καμποχώρι, Επισκοπή και Λουτρό. Ήταν τόσο μεγάλη η διάρκεια του φαινομένου που ακόμη και την επόμενη ημέρα τα χωράφια ήταν κάτασπρα σαν να είχε χιονίσει. Τα νεκταρίνια ήταν να συγκομιστούν σε 15 ημέρες. Το χαλάζι τα έκανε μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά στα νεκταρίνια είναι ολική 100%. Όμως ζημιά έπαθε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Θα υπάρξει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή».
Ενημερώνονται οι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, ότι έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που υπέβαλαν, περί σύναψης νόμιμης σύμβασης με σύμβουλο, μετά τη διασταύρωση με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οι δικαιούχοι μπορούν να προβούν σε σχετική διόρθωση των σφαλμάτων (απορριπτόμενες συμβάσεις) με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους με τη χρήση των κωδικών τους στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου στο σύνδεσμο (εδώ), μέχρι και 28 Μαΐου 2023, προκειμένου να επιβεβαιωθούν εκ νέου τα στοιχεία των συμβάσεων με τα αρχεία της ΑΑΔΕ.
Το αποτέλεσμα του νεότερου ελέγχου θα ληφθεί υπόψη στην 1η εκκαθάριση πληρωμών του έτους 2022.
Έδωσαν παράταση για την μεταβίβαση ή τροποποίηση του προγράμματος «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων». Όμως στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, στις 12 Μαΐου 2023, αναφέρει ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση στις μεταβιβάσεις ζώων (είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα δηλαδή στις 11 Μαΐου).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «μιλάμε για παράνοια της δημόσιας διοίκησης. Κανείς δεν θα προχωρούσε σε μεταβίβαση του ζωικού κεφαλαίου αν δεν ήξερε ότι θα έδιναν παράταση και για το σχετικό πρόγραμμα. Αυτό το έμαθαν μια ημέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις μεταβιβάσεις ζώων. Άρα ήταν πολύ αργά».
Συγκεκριμένα η Δ/νση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥπΑΑΤ, ενημερώνει ότι το Πληροφοριακό Σύστημα και συγκεκριμένα η εφαρμογή Μεταβιβάσεις - Τροποποιήσεις - Αίτημα Μεταβίβασης - Αίτημα αποδοχής για τις Πράξεις των ενταγμένων δικαιούχων της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», λόγω τεχνικού προβλήματος, θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερόμενων, μέχρι και την Παρασκευή (9/6/2023).
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του ζωικού κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία μεταβίβασης του ζωικού κεφαλαίου στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) με καταληκτικές ημερομηνίες αυτές που αναφέρονται στην αριθμ. 438/98870/8-4-2020 (ΑΔΑ: Ψ59Μ4653ΠΓ-ΑΑΘ) εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (από την 9/4 έως και την 11/5 κάθε έτους).
Οι έντονες βροχοπτώσεις, από τις οποίες μαστίζεται η Καστοριά εδώ και δύο μήνες, έχουν σαν αποτέλεσμα η καλλιεργητική περίοδος να έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα.
Αυτό έχει δημιουργήσει τα εξής προβλήματα:
- Τα αιγοπρόβατα παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος λόγο των μεγάλων μεταβολών στις θερμοκρασίες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μείωσης της παραγωγής λόγο μεταβολών θερμοκρασίας και έντονου στρες των ζώων η παραγωγή δεν επανέρχεται στα αρχικά της στάδια, ενώ η βοσκή για μείωση κόστους παραγωγής είναι αδύνατη όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις, κάτι το οποίο ισχύει και για τις αγελάδες ελευθέρας βοσκής.
- Η συγκομιδή των σανοδετικών ψυχανθών της περιοχής έχει πάει ήδη έναν μήνα πίσω, καθώς ακόμα οι αγρότες της περιοχής μας δεν έχουν πάρει το λεγόμενο «πρώτο χέρι», με αποτέλεσμα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Επίσης η συγκομιδή όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο μειώνεται η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προϊόντος.
- Πολλά φασόλια που σπάρθηκαν θα χρειαστεί να σπαρθούν εκ νέου, καθώς υπάρχει μεγάλη ζημιά λόγο της υγρασίας. Αποτέλεσμα οι αγρότες τώρα να ψάχνουν εκ νέου σπόρο για την καλλιέργεια τους διπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής, αφού τα αγροτεμάχια θα πρέπει να καλλιεργηθούν εκ νέου.
- Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει καθυστερήσει και αυτήν έναν μήνα καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν σπαρθεί ενώ και όσα σπάρθηκαν έχουν πρόβλημα λόγο υψηλής υγρασίας του εδάφους με αποτέλεσμα να πρέπει να καλλιεργηθούν ξανά.
- Η καλλιέργεια του μήλου εμφανίζει και αυτή μεγάλο πρόβλημα, καθώς είχαμε σχετικά ήπιο χειμώνα και πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ χαμηλή καρποφορία στα δέντρα.
- Τα σιτηρά εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό πλέον αρρώστιες λόγω υγρασίας, ενώ κάποια έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και το πρόβλημα θα οξυνθεί όταν γίνει η ξαφνική εναλλαγή μέσης θερμοκρασίας δηλαδή από τον μήνα Ιούνιο και μετά.
- Τα ελαιούχα και τα αρωματικά φυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Για τον λόγο αυτό οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί του νομού Καστοριάς (Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου, Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού, Ομάδα Παραγωγών της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικων Καστοριάς (ΓΕΟΚ) ΑΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Άργους Ορεστικού) ζητούν την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των παραγωγών, είτε με την διαδικασία de minimis είτε με άλλα εργαλεία τα οποία έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, όπως είχαμε αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ λόγω παγετού (μήνα Απρίλιο) και έντονων βροχοπτώσεων (Απρίλιο και Μάιο).
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους κτηνοτρόφους την προσκόμιση των παραστατικών από τους κτηνοτρόφους που είναι ενταγμένοι στις αυτόχθονες φυλές.
Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι που είναι ενταγμένοι της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2022, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, από 15/05/2023 έως και 31/05/2023, σύμφωνα με την αριθ. 28809/08.05.2020 εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ:6ΧΞΧ46ΨΧΞΧ-ΨΛΥ).
Επισημαίνουμε ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Ο Οργανισμός πληρωμών τονίζει ότι το ανωτέρω διάστημα για την υποβολή των παραστατικών είναι ανελαστικό δεδομένου ότι μέχρι 30/6/2023 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες πληρωμές εκκαθάρισης για το έτος αιτήσεων 2022.
Στην πρόσκληση για κατάθεση αιτήσεων στο Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) κατάφεραν να βγάλουν εκτός επιλεξιμότητας τους Βιολογικούς Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στην πρόσφατη πρόσκληση του 2021.
Συγκεκριμένα στα Σχέδια Βελτίωσης (τρέχουσα πρόσκληση) θα πρέπει οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στην τελευταία προκήρυξη (2021) για να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη μοριοδότηση (6 μόρια) θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποίηση του 2021. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί στους Νέους Αγρότες εντάχθηκαν με βάση το ΟΣΔΕ του 2021 και αφού υπογράψουν την σύμβαση με τον πιστοποιητικό οργανισμό θα πάρουν στα χέρια τους το πιστοποιητικό το 2022. Στην ουσία χάνουν τα 6 μόρια στη βαθμολογία.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), «ζητάμε να ενταχθεί στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης και η δυνατότητα των Νέων Αγροτών της τελευταίας προκήρυξης να λάβουν τη μοριοδότηση των βιολογικών υπό τη προϋπόθεση να προσκομίσουν σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό υπογεγραμμένη έως τα τέλη του 2022 (αντί του 2021) καθώς τότε δε θα μπορούσαν θεσμικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Προτείνουμε:
Ειδικά οι Νέοι Αγρότες (και επιλαχόντες) της προκήρυξης του 2021 να λάβουν τη μοριοδότηση του πεδίου 1.2 σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα (6 μόρια) προσκομίζοντας σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό υπογεγραμμένη μέχρι το τέλος του 2022 αντί του 2021 για τους παρακάτω λόγους:
- Οι δεσμεύσεις των Νέων Αγροτών ξεκινούν από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης τους, η δε ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ απαιτείται να γίνει έως 12 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
- Η απόφαση ένταξης του μέτρου 11 της Βιολογικής εκδόθηκε στις 30/06/2022 με την υποχρέωση να συνάψουν σύμβαση με ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων.
Τελικά μετά από τις αντιδράσεις των φορέων το ΥπΑΑΤ προχώρησε σε παράταση στην κατάθεση των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης.
Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα (8/5), αποφασίσθηκε, ύστερα από συνεργασία του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, να δοθεί παράταση στην υποβολή των Σχεδίων Βελτίωσης για όλη την Ελλάδα, μέχρι 31/5/2023, ημέρα Τετάρτη.
Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) είχε καταθέση αίτημα για να παραταθεί κατά δύο μήνες η προθεσμία υποβολής φακέλων για ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης». Οι λόγοι που καθιστούν τη χορήγηση της ως άνω παράτασης επιβεβλημένη είναι από τη μια πλευρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς γεωργών για ένταξή τους στη εν λόγω Δράση και από την άλλη ο χρόνος που χρειάζεται για την προετοιμασία ολοκληρωμένων και άρτιων φακέλων από πλευράς μελετητών. Με στόχο λοιπόν την αποφυγή κατάθεσης πλημμελών προτάσεων και, παράλληλα, τη μείωση του αριθμού των τυχόν σχετικών ενστάσεων που μπορεί να υποβληθούν και, εντέλει, την αυξημένη απορρόφηση των διαθέσιμων για τη Δράση 4.1.5 κονδυλίων, είναι πιστεύουμε αναγκαία η χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δύο μηνών, ώστε να αποφευχθούν και τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών».
Αυξάνουν οι φωνές για παράταση στην υποβολή φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης από γεωπόνους, μελετητικά γραφεία και φορείς αλλά απάντηση δεν υπάρχει από το ΥπΑΑΤ. Αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να καταθέσουν τις απαραίτητα έγγραφα οι υποψήφιοι προς ένταξη αγρότες.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, σχεδόν 7.000 φάκελοι έχουν υποβληθεί προς ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης», λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της Δράσης, η οποία έχει οριστεί για την 16η Μαΐου.
Να παραταθεί κατά δύο μήνες η προθεσμία υποβολής φακέλων για ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης» ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Όπως υποστηρίζει «οι λόγοι που καθιστούν τη χορήγηση της ως άνω παράτασης επιβεβλημένη είναι από τη μια πλευρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς γεωργών για ένταξή τους στη εν λόγω Δράση και από την άλλη ο χρόνος που χρειάζεται για την προετοιμασία ολοκληρωμένων και άρτιων φακέλων από πλευράς μελετητών. Με στόχο λοιπόν την αποφυγή κατάθεσης πλημμελών προτάσεων και, παράλληλα, τη μείωση του αριθμού των τυχόν σχετικών ενστάσεων που μπορεί να υποβληθούν και, εντέλει, την αυξημένη απορρόφηση των διαθέσιμων για τη Δράση 4.1.5 κονδυλίων, είναι πιστεύουμε αναγκαία η χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δύο μηνών, ώστε να αποφευχθούν και τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών».
Παράταση στην κατάθεση αιτήσεων ζητά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) κ. Κώστας Σπανούλης. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου. Επίσης θα πρέπει να εγκριθούν όλα τα αιτήματα αγροτών για παραγωγή ρεύματος μέσω net metering. Δεν είναι δυνατόν να πάρει ο αγρότης άδεια μέσα σε 15 ημέρες από ΔΕΔΔΗΕ για τα Σχέδια Βελτίωσης».
Για να προχωρήσουν οι αιτήσεις και να στηριχθούν οι επενδύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πρέπει να συνυποβάλλεται και ενεργειακή μελέτη για την τεκμηρίωση της δυναμικότητας της επένδυσης σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σύμβαση για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).
Η ανώτερη επιλέξιμη δαπάνη για ΑΠΕ στα Σχέδια Βελτίωσης:
1) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο με σταθερές βάσεις - 1.000 €/kW
2) Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με σταθερές βάσεις - 1.900 €/kW
3) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο ισχύος με ιχνηλάτες (trackers) - 1.250 €/kW
4) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια - γεωεναλλάκτες) - 1.500 €/kWth
5) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια-υδρογεώτρηση) - 1.000 €/kWth
6) Αντλίες θερμότητας COP>3.5 - 340 €/kWth
7) Λέβητας βιομάζας - 64 €/kWth
8) Αιολικές εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένο σύστημα με ισχύ >1kW - 1.450 €/kW
9) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με σταθερές βάσεις - 3.700 €/kW
10) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με ιχνηλάτες (trackers) - 4.100 €/kW
11) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW - 1.000 €/kW - 1.000 €/kW
12) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW και συσσωρευτές - 2.500 €/kW
Ο κ. Κώστας Σπανούλης υπενθυμίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα Net Metering που έχουν εγκριθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης του 2018 παραμένουν ακόμη «ανενεργά» λόγω αδυναμίας ένωσης με το δίκτυο. Δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση με την χαμηλή τάση. Εγκρίθηκαν οι φάκελοι με τις επενδύσεις, τα χρήματα είναι σε αναμονή, όμως δεν μπορούν να γίνουν τα έργα. Θέλουμε να γίνουν 80.000 έργα ΑΠΕ από τους αγρότες μέχρι το 2030. Επίσης ομάδες αγροτών μαζί με ΤΟΕΒ να μπορούν σε εκτάσεις μη παραγωγικές να κάνουν επενδύσεις ΑΠΕ με μεταλλικές κολώνες (μεγάλα έργα)».
Τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, που λήγει στις 16/5/2023.
Ο κ. Ζαφείριος Μυστακίδης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μελετητικά γραφεία ζητούν να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και οι ημερομηνίες είναι πολύ «πιεστικές». Επίσης πρέπει να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός της δράσης».
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του εν λόγω μέτρου για την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αιτούμαστε την παράταση για τους παρακάτω λόγους:
- Για τις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων (Αρχιτεκτονικά σχέδια, θεωρήσεις από τις ΔΑΟΚ κ.α.).
- Τη δυσκολία σύναψης των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών μισθωτηρίων συμβολαίων, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλακείων.
- Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους ενδιαφερόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους.
- Το γεγονός ότι στην τρέχουσα προθεσμία υποβολής αιτήσεων περιλαμβάνονται οι διακοπές του Πάσχα, άλλες αργίες και η προσφάτως ανακύπτουσα προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών, με τη συνοδευόμενη προεκλογική περίοδο που μειώνουν σημαντικά τον ωφέλιμο χρόνο των μελετητικών γραφείων για την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Για αυτούς τους λόγους τα δυο παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αιτούνται την παράταση κατά 2 μήνες της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης στα Σχέδια Βελτίωσης για την ορθότερη και πληρέστερη υποβολή των σχετικών αιτήσεων.
Εκτιμούμαι επίσης ότι η αιτούμενη παράταση δεν θα επιμηκύνει το χρόνο αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, καθότι λόγω της παράτασης θα κατατεθούν πληρέστεροι και αρτιότεροι φάκελοι στήριξης, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των αξιολογητών.
Ακόμα θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού της εν λόγω δράσης για να μπορέσει να ικανοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αυξημένη ζήτηση από ενδιαφερόμενους στο εν λόγω πρόγραμμα.
Στα σημαντικά προβλήματα και εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει ομαλή εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.), αναφέρουν σε επιστολή τους οι δασολόγοι.
Όπως τονίζει η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (που είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος Δασολόγων της χώρας) στην επιστολή τους, που έστειλαν προς το ΥπΑΑΤ και τους Περιφερειάρχες, θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνει η Εθνική Γεωγραφική Πληροφοριακή Βάση Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας» επάνω στην οποία θα πρέπει να «κουμπώσουν» όλα τα ψηφιακά αρχεία και οι βάσεις που θα αναπτυχθούν από τα επιμέρους Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Τα βασικά ζητήματα που επισημαίνουν οι δασολόγοι είναι τα ακόλουθα:
1.Το ζήτημα του τεχνικού συμβούλου
Όπως γνωρίζετε οι μελέτες αυτές θα εκπονηθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και είναι δεδομένο (όπως έχει γίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν) ότι στην πορεία εκπόνησής τους θα προκύψουν πάρα πολλά ερωτήματα και προβλήματα τα οποία θα πρέπει να απαντιούνται κεντρικά από έναν σύμβουλο που έχει την αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο.
2. Η απουσία της Δασικής Υπηρεσίας από τις Προγραμματικές Συμβάσεις.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές οι συντάκτες των μελετών αυτών θα κληθούν καταρχάς να διαχωρίσουν τις βοσκήσιμες γαίες σε τέσσερις τύπους λιβαδικής βλάστησης (δασολίβαδα, θαμνολίβαδα, φρυγανολίβαδα και ποολίβαδα) και στην συνέχεια θα προτείνουν μέτρα για την διευκόλυνση των βοσκών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητας αυτών των λιβαδιών. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως αυτών των λιβαδιών προστατεύεται και διαχειρίζεται από τη Δασική Υπηρεσία, η οποία λείπει παντελώς (ακόμη και σαν απλή αναφορά) από τις Προγραμματικές Συμβάσεις.
Ποια Υπηρεσία θα ελέγξει και θα εγκρίνει τα προτεινόμενα έργα και ποια Υπηρεσία θα δώσει άδειες επέμβασης σε αυτές τις δασικές εκτάσεις; Έχει την τεχνική ικανότητα, την εμπειρία και την αρμοδιότητα κάποια άλλη Υπηρεσία μιας Περιφέρειας να ελέγξει το εάν σε ένα τμήμα του δάσους ή ενός θαμνώνα συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις (δασικά είδη, βαθμός εδαφοκάλυψης, υπόροφος κλπ) για να θεωρηθεί το συγκεκριμένο τμήμα ως δασολίβαδο ή θαμνολίβαδο; Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι το ΥΠΕΝ / Δασικές Υπηρεσίες (οι οποίες δεν ανήκουν πλέον στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), θα πρέπει να είναι συμβαλλόμενα μέρη σε αυτές τις Προγραμματικές Συμβάσεις.
3. Το ζήτημα των μη δημοσίων βοσκήσιμων γαιών.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστούν στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης οι εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, ΟΤΑ, Μονές κλπ. Παλιότερα οι εκτάσεις αυτές υπολογίζονταν στο 25% περίπου του συνόλου, αλλά μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου (Κυκλάδες, Κρήτη κλπ), το ποσοστό αυτό είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
4. Το ζήτημα της επικαιροποίησης των τεχνικών προδιαγραφών.
Όπως σαφώς αναφέρουν οι ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές (άρθρο 7, παράγραφος 1.1) «Η ελάχιστη έκταση που μπορεί να καλύψει ένα Δ.Σ.Β. είναι τα διοικητικά όρια μιας Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και η μέγιστη τα διοικητικά όρια ολόκληρου Καλλικρατικού Δήμου».
Η λογική δηλαδή αυτών των προδιαγραφών εστιάζει σε περιορισμένης έκτασης μελέτες (με αντίστοιχες απαιτήσεις δειγματοληψίας, υπολογισμών, πινάκων κλπ), ενώ τώρα έχουμε φύγει και από τους Νομούς που μιλούσαμε παλιότερα και σήμερα μιλάμε για ολόκληρες Περιφέρειες. Είναι ανάγκη δηλαδή να επικαιροποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, τόσο όσον αφορά την προσέγγιση του μεγέθους της περιοχής μελέτης (και των δειγματοληψιών και των παραδοτέων της κάθε μελέτης), όσο και ως προς τις νέες τεχνολογίες που μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.
5. Το ζήτημα της κατανομής της αμοιβής μεταξύ Γεωπόνων και Δασολόγων.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών καθορίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα 344/2000, στην παράγραφο γ του άρθρου 10 του οποίου, ρητά αναφέρεται ότι «Οι Δασολόγοι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (μεταξύ των άλλων): γ. Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ορεινών και ημιορεινών βοσκότοπων και λιβαδικών εκτάσεων».
Επίσης, το ποιές είναι οι πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δασολόγων), καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 32/2016, σύμφωνα με το άρθρο 5 του οποίου «Ως πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις θεωρούνται οι εκτάσεις που έχουν τα χαρακτηριστικά της βλάστησης της παραγράφου 1 και των οποίων το υψόμετρο δεν υπερβαίνει τα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας».
Ξεκινώντας λοιπόν από το προφανές για τα δασολίβαδα και τα θαμνολίβαδα, είναι εύκολα κατανοητό ότι συνολικά, σε μια μέση Περιφέρεια της χώρας το αντικείμενο της εργασίας των δύο επιστημόνων που θα συμπράξουν είναι κατά 80% του Δασολόγου και κατά 20% του Γεωπόνου.
Παρόλα αυτά, με έκπληξη είδαμε πρόσφατα σε ένα σχέδιο προκήρυξης (το οποίο αφορούσε μάλιστα την Δυτική Μακεδονία, όπου προφανώς δεν υπάρχουν καθόλου πεδινά χορτολίβαδα), ότι η κατανομή της αμοιβής για τη σύνταξη αυτών των μελετών έχει προσδιοριστεί στο 50% για τον Δασολόγο και 50% για τον Γεωπόνο. Κάτι που είναι εντελώς παράλογο και δεν τεκμηριώνεται από κανένα επιχείρημα.
Διαβάστε το κείμενο της επιστολής (εδώ)
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023 - 2027, έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα και να ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι μελισσοκόμοι είναι να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα χρησιμοποιήσουν για την κατάθεση της αίτησης.
Με τη δράση ενισχύονται οι δικαιούχοι για δαπάνες µε σκοπό την αντικατάσταση παλιών και φθαρµένων κυψελών µε νέες ή/και φθαρµένων κινητών βάσεων των κυψελών που χρήζουν αντικατάστασης. Παράλληλα θα περιλαµβάνεται ενίσχυση συσκευών - εξαρτηµάτων απαραίτητων για την διευκόλυνση των µετακινήσεων, την παρακολούθηση της παραγωγής και την αποφυγή των κλοπών, όπως για παράδειγµα: κάµερες παρακολούθησης του µελισσοκοµείου, συσκευές ανίχνευσης - µικροτσιπ µε GPS, φορητές ζυγαριές για την παρακολούθηση της παραγωγής, καταγραφείς δεδοµένων (Data Logger) αβιοτικών παραµέτρων εντός της κυψέλης, µε άµεση επικοινωνία και ενηµέρωση του µελισσοκόµου µέσω σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. 5G ή δορυφορικά συστήµατα).
Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται µέχρι του ποσού 30 ευρώ, ενώ η καθαρή αξία της κάθε µεµονωµένης κινητής βάσης καθορίζεται µέχρι του ποσού των 9 ευρώ, µε δυνατότητα αναπροσαρµογής εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον αριθμό των αιτήσεων.
Δυνητικοί δικαιούχοι συμμετοχής στη Δράση θα είναι οι «Ενεργοί Μελισσοκόμοι» με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες.
Επιλέξιμη δαπάνη θα αποτελέσει η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης» ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων.
Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας θα είναι 10% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά κυψελών αντικατάστασης και 20% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά μεμονωμένων κινητών βάσεων.
Ως επιλέξιμες καθορίζονται οι δαπάνες που υλοποιούνται από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.
Για τη συμμετοχή στη δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και παραστατικά αγοράς κυψελών, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr (εδώ)
Με την αίτηση θα υποβάλλονται και τα πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών αντικατάστασης ή και μεμονωμένων κινητών βάσεων (τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής πώλησης), εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η αίτηση θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία δηλώνεται ότι:
α) τα δηλωθέντα κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση στοιχεία, είναι έγκυρα, πλήρη και αληθή,
β) αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης της δράσης,
γ) αποδέχεται και θα διευκολύνει την πραγματοποίηση όλων των σχετικών επιτόπιων ελέγχων που θα του ζητηθούν,
δ) δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης
ε) θα διατηρήσει τα αγορασθέντα είδη (κυψέλες αντικατάστασης ή και κινητές βάσεις), για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους και θα τα επιδεικνύει στις εθνικές και ενωσιακές ελεγκτικές Αρχές, όποτε αυτό ζητηθεί.
στ) αποδέχεται και συγκατατίθεται ρητά στη συλλογή και καταχώριση των δηλωθέντων στοιχείων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), μέσω της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη Δράση και την ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών - παραστατικών, μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας, τα οποία λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης των μελισσοκόμων και ως φορείς υποβοήθησης υποβολής της αίτησης στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή και παρέχουν κάθε απαραίτητη πληροφορία και βοήθεια στους ενδιαφερόμενους.
Με την 725/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδόθηκε στις 04/05/2023, κρίθηκε ότι κατά το Σύνταγμα και το νόμο είναι μη δασικές οι φρυγανώδεις εκτάσεις.
Το ΣτΕ αποφάσισε ότι ως δασική βλάστηση νοείται η αποτελούμενη από άγρια ξυλώδη φυτά με τα χαρακτηριστικά του δέντρου ή του θάμνου. «Κατά συνέπεια, η φρυγανώδης βλάστηση, όπως αυτή οριοθετείται εννοιολογικά από την επιστήμη, δεν αποτελεί δασική βλάστηση, αλλά χορτολιβαδική, και δεν συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμη και αν έχει ξυλώδη κορμό, αφού ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό το χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου», αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.
Ωστόσο στη νέα ΚΑΠ δεν έγινε από το ΥπΑΑΤ τελικά η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας των 9,5 εκατ. στρεμμάτων, τα οποία θα βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό την ανακατανομή των δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους και την κατάργηση της τεχνικής λύσης.
Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει τα εξής:
«Με την 725/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι κατά το Σύνταγμα και το νόμο, ως βλάστηση που προσδίδει σε ορισμένη έκταση δασικό χαρακτήρα με τις νόμιμες συνέπειες, δηλαδή ως δασική βλάστηση, νοείται η αποτελούμενη από άγρια ξυλώδη φυτά με τα χαρακτηριστικά του δέντρου ή του θάμνου.
Επομένως, άλλης μορφής άγρια βλάστηση, έστω και ξυλώδης, η οποία, όμως, δεν αποτελείται από δέντρα και θάμνους, δεν εμπίπτει στη συνταγματική έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης, αν και ο κοινός νομοθέτης μπορεί να υπαγάγει εκτάσεις που καλύπτονται από άλλου χαρακτήρα βλάστηση, όπως η φρυγανώδης, πλήρως ή μερικώς και υπό τις προϋποθέσεις που κρίνει ο ίδιος νόμος, στη δασική νομοθεσία.
Κατά συνέπεια, η φρυγανώδης βλάστηση, όπως αυτή οριοθετείται εννοιολογικά από την επιστήμη, δεν αποτελεί δασική βλάστηση, αλλά χορτολιβαδική, και δεν συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμη και αν έχει ξυλώδη κορμό, αφού ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό το χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου».
Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή οριστικού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοπο (πατήστε εδώ) και οι υποψήφιοι της πρόσκλησης, μέσω της πρόσβασης που έχουν στο ΠΣ, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων του οριστικού πίνακα καθώς και για την πρόσβασή τους σε αυτόν μέσω του ΠΣ, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.