Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζημιές από ανεμοθύελλα και χαλάζι το Σάββατο έπληξαν καλλιέργειες και εγκαταστάσεις

27/06/2022 12:11 μμ
Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις είχαμε από τις ισχυρές καταιγίδες που είχαμε το Σάββατο (25/6). 

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις είχαμε από τις ισχυρές καταιγίδες που είχαμε το Σάββατο (25/6).

Σιτηρά που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν, δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια, έπαθαν σημαντικές ζημιές, ενώ οι παραγωγοί περιμένουν τώρα τις εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου (25/6) τις περιοχές του Δήμου Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης στις Σέρρες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος Αγροτών και Κτηνοτρόφων της Βισαλτίας, «είχαμε δυνατό ανεμοστρόβιλο και χαλαζόπτωση. Ο δυνατός άνεμος έκανε μεγάλες ζημιές σε αποθήκες και αγροτικά μηχανήματα. Οι παραγωγές υπέστησαν ζημιά 100%, σε μια πολύ δύσκολη χρόνια με τεράστια έξοδα.

αμπέλια Σέρρες

Τα χαλάζια κατάστρεψαν όλα τα σιτηρά που δεν είχαν προλάβει να αλωνιστούν. Ολική καταστροφή είχαμε σε καλαμπόκια, τριφύλια, βαμβάκια και ηλιόσπορους. Οι άνεμοι ξερίζωσαν ελιές και αμυγδαλιές, ενώ μεγάλες ζημιές έπαθαν και τα αμπέλια.

καλαμπόκια Σέρρες

Ήδη από την Κυριακή με εντολή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του υπουργείου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις (αποθήκες, μαντριά κ.α.) για να κάνει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, ενώ οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν βρεθεί στα χωράφια για να ξεκινήσουν τις πρώτες εκτιμήσεις».

Στο μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου (25/6), μια ισχυρή χαλαζόπτωση χτύπησε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Γιάννουλης στη Λάρισα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μακρής, «ήταν μια πολύ ισχυρή χαλαζόπτωση και υπέστησαν ζημιές βερύκοκα, που μόλις ξεκίνησε η συγκομιδή, αχλάδια, ροδάκινα και νεκταρίνια. Είμαστε σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ για να έρθουν γεωπόνοι να δουν τις καταστροφές».

Σε μικρό χρονικό διάστημα οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου της δυτικής Καβάλας είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι. Ισχυροί άνεμοι με χαλαζοπτώσεις έπληξαν την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου (25/6). Σε κάποιες περιοχές η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Αμπελώνες, ελαιώνες, οπωροκηπευτικά, παραδόθηκαν στην καταστροφική μανία της κακοκαιρίας, που έπληξε την περιοχή. Οι παραγωγοί ζητούν από τον ΕΛΓΑ να κινηθούν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή, οι διαδικασίες αποζημιώσεων των καλλιεργειών και των υποδομών που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Επίσης ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ από τις καταστροφές που υπήρξαν λόγω της χαλαζόπτωσης που έπεσε, στις 6 Ιουνίου, στη Βεγόρα του δήμου Αμυνταίου. Αναφορά γίνεται για 8.000 πληγέντα στρέμματα, τα οποία καλλιεργούν πάνω από 400 παραγωγοί στον κάμπο της Βεγορίτιδας. Η καταστροφή θεωρείται σε πολλές περιοχές ολική. Τουλάχιστον το 80% των ροδακίνων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση συνολικά 25.000 στρεμμάτων, έπεσαν στο χώμα. 

Η πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, Διαμάντω Κρητικού, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι έπληξε κριθάρια και δεντροκαλλιέργειες. Οι αιτήσεις ζημιάς έχουν κατατέθηκαν στον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς. Οι γεωπόνοι - εκτιμητές έκαναν τις πρώτες εκτιμήσεις σε κριθάρια που ήταν στον αλωνισμό και σε ποικιλίες κερασιών που ήταν στην συγκομιδή. Εξατομικευμένες όμως εκτιμήσεις δεν έχουν γίνει».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
14/03/2023 02:30 μμ

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα από αύριο Τετάρτη (15/3) έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Την Τετάρτη (15/3)

α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Β. Την Πέμπτη (16/3)

α) μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου

β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.

Γ. Την Παρασκευή (17/3) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τελευταία νέα
03/03/2023 10:22 πμ

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.

Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».   

08/02/2023 02:50 μμ

Φόβοι για ζημιές σε πορτοκάλια Μέρλιν, που είναι στα δέντρα, αλλά και σε κάποια πρώιμα ανθισμένα νεκταρίνια.

Μέχρι και μείον 3,5 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός έπεσε τα τελευταία 24ωρα ο υδράργυρος στο νομό Αργολίδας, με τους αγρότες να φοβούνται ήδη επιπτώσεις στην ηρτημένη εσοδεία, αλλά και όχι μόνο.

Μεταξύ των περιοχών που έπεσε τόσο χαμηλά η θερμοκρασία και αναπτύχθηκε παγετός είναι η Πυργέλλα Άργους, αλλά όχι μόνο. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Βασίλης Ντόκος, η θερμοκρασία έπεσε έως και στους μείον 3,5 βαθμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα κτήματα είχαν προστασία δεν θα έχουν πρόβλημα, όμως δεν θα λείψουν ζημιές σε Μέρλιν αμάζευτα, αλλά και σε κάποιες ποικιλίες νεκταρινιών που υπάρχουν στην περιοχή, είχαν ξεγελαστεί από τον καιρό με αποτέλεσμα να ανθίσουν πρόωρα και τώρα το πιθανότερο είναι να έχουν θέμα. Τα συγκεκριμένα νεκταρίνια κανονικά ανθίζουν κοντά στο Μάρτιο, όμως φέτος, λόγω της ζέστης, άνθισαν πρόωρα.

Στο Σκαφιδάκι βέβαια η κατάσταση είναι καλύτερη, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, από τον Συνεταιρισμό ο κ., Θωμάς Φάκλαρης, καθώς όπως λέει τα κτήματα με προστασία δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ σε εκείνα που δεν έχουν προστασία καταγράφηκε θερμοκρασία έως 2 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν σε εγρήγορση, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον πάγο.

07/02/2023 09:50 πμ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η εφαρμογή frost.minagric.gr ασπίδα προστασίας από τον παγετό – Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών, λέει το ΥπΑΑΤ.

O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου.

Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παγετό έχουμε όταν η θερμοκρασία του αέρα γίνει ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).

Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ανέπτυξε εφαρμογή «Προειδοποιήσεων Παγετού» (δείτε εδώ) η οποία παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Η πρόγνωση του παγετού αφορά τις επόμενες τρεις ημέρες, με ωριαίο χρονικό βήμα, και παρέχεται σε τρία επίπεδα πληροφόρησης. Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη  της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο). Με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου παρέχεται το  δεύτερο επίπεδο πληροφόρησης που αφορά αναλυτική εξειδικευμένη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία  εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική  ανάλυση 500μΧ500μ για το σύνολο της χώρας.

Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.

06/02/2023 03:52 μμ

Το κύμα ψύχους και γενικότερα κακοκαιρίας που έχει χτυπήσει την Ελλάδα έχει επιδράσεις και στις καλλιέργειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. δενδρώδη) οι καλλιεργητές θεωρούν το κρύο ευεργετικό, όμως οι αγρότες με κηπευτικά φοβούνται για απώλειες στην παραγωγή τους. Ο ΑγροΤύπος κατέγραψε αρκετές απόψεις παραγωγών σχετικά με την κακοκαιρία.

Ροδόπη: Φρενάρει η πρώιμη ανάπτυξη στα σιτηρά

Ο κ. Νίκος Τοπαλίδης, παραγωγός από την Ροδόπη, που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά και σιτηρά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή δεν έχουμε χιόνια. Η θερμοκρασία όμως πέσει και έχουμε πολύ κρύο. Αυτό θα βοηθήσει την καλλιέργεια, γιατί ουσιαστικά θα 'φρενάρει' την πρώιμη ανάπτυξη που είχαν τα σιτηρά το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζουμε να παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα».

Δώρο το κρύο λένε στη Νάουσα

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικό παγετό καθώς επίσης και δυνατούς ανέμους. Αυτό ήταν ενα... δώρο για την καλλιέργεια αυτή την εποχή. Η καλλιέργεια πήγε πίσω, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα και ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή».

Μαραθώνας: Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί ζημιά στα υπαίθρια

Ο κ. Αλέξανδρος Βάρσος καλλιεργεί όλη τη γκάμα των υπαίθριων κηπευτικών, όπως σαλάτες, λάχανο, μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη γενικώς. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, το πρωί της Δευτέρας έπεσε χιόνι, αλλά μετά άνοιξε ο καιρός και βγήκε ήλιος. «Οι προγνώσεις λένε πως θα πέσει κι άλλο χιόνι το απόγευμα. Μεγάλος φόβος για μας είναι από ενδεχόμενο παγετό τις επόμενες ημέρες. Από άποψη ποσότητας χιονιού, καμιά σχέση με πέρσι πάντως, που έπαθαν ζημιές από το βάρος του χιονιού πολλά θερμοκήπια», τονίζει.

Βοιωτία: Φοβούνται ζημιές στα κηπευτικά

Ο κ. Χαράλαμπος Ανυφαντής καλλιεργεί κηπευτικά, μεταξύ άλλων, πατάτες και κρεμμύδια στην περιοχή του Ελαιώνα, στη Θήβα. Όπως αναφέρει: «αυτή τη στιγμή όλες οι καλλιέργειες είναι σκεπασμένες από χιόνι, σιτηρά και κηπευτικά. Λένε πως η θερμοκρασία θα πέσει και στους μείον 6-8 βαθμούς Κελσίου. Αν γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα έχουμε θέμα με τα κρεμμύδια, που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η συγκομιδή τους γύρω στις 10 Απριλίου. Επίσης, ζημιές σίγουρα θα υπάρξουν σε μαρούλια, λάχανα κ.λπ. λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών».

Πρόβλημα από τις χιονοπτώσεις στο νομό Βοιωτίας βλέπει ο κ. Στέφανος Αναγνώστου, παραγωγός με καρότα,  κρεμμύδια, λοιπά κηπευτικά, αλλά και σιτηρά από το Νεοχωράκι Βοιωτίας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες από το κύμα κακοκαιρίας, ενώ όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά, όλα τώρα είναι σκεπασμένα από το χιόνι.

Αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας υπό το φόβο του χιονιά

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σιτηρών από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «επειδή στο παρελθόν είχαμε ζημιές από χιόνια αυτή την εποχή, μάθαμε και καθυστερούμε στην περιοχή την σπορά. Έτσι κάναμε και φέτος με αποτέλεσμα τα σιτάρια να έχουν μικρό ύψος και να μην έχουν πρόβλημα, αν και το χιόνι στην περιοχή είναι μέχρι το γόνατο. Στην Βοιωτία έχει από την μια την περιοχή της Θήβας που έχει μεγάλη χιονόπτωση και από την άλλη η Λιβαδειά που δεν έχει καθόλου χιόνι».

Λακωνία: Καμιά ανησυχία για τα προϊόντα

Ο κ. Γιώργος Κορίνης, γεωπόνος από την περιοχή της Σπάρτης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι δεν έπεσε χιόνι στην περιοχή και ότι η θερμοκρασία έφτασε στους 1-2 βαθμούς άνω του μηδενός όμως, ενώ στη συνέχεια μέσα στη μέρα την Δευτέρα, βγήκε και ο ήλιος. «Από κάποιες επισκέψεις σε κτήματα της περιοχής, διαπιστώνουμε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά επίπτωση από το κρύο, ούτε στις ελιές, ούτε στα μανταρίνια (Ορτανίκ) και τα πορτοκάλια, αλλά ούτε και στα λεμόνια, που είναι και πιο ευαίσθητα. Για πολλά δέντρα ίσως το κρύο να βοηθήσει μάλιστα μετέπειτα στην καρποφορία, όπως έγινε και πέρσι και ακολούθησε μεγάλη καρποφορία (π.χ. στις ελιές)», σημειώνει ο ίδιος.

Αργολίδα: Μόνο κρύο, όχι παγετός

Τέλος, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός με ελιές και εσπεριδοειδή από την περιοχή του Σκαφιδακίου Αργολίδας ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως δεν υπάρχει ανησυχία για ζημιές, αφού στην περιοχή έχει πέσει μεν η θερμοκρασία, αλλά δεν αναπτύχθηκε παγετός.

03/02/2023 03:03 μμ

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας. Αναμένεται ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Σύμφωνα με σχετυική ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία στη χώρα μας που θα ξεκινήσει από την Κυριακή (05/02/2023). 

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις
Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις:

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες
Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι
Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

31/01/2023 10:05 μμ

Η καινούργια εφαρμογή frost.minagric.gr, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αγροτική παραγωγή.

Στο κτήριο της ΛΑΕΔ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, η παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής (πατήστε εδώ) του ΥπΑΑΤ, που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ. Ένα χρήσιμο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ, εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Πώς μπαίνει ο χρήστης στον χάρτη

Ένας από τους στόχους της εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πρόγνωση σε επίπεδο δήμου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων, που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η εφαρμογή λειτουργεί με χάρτες, όχι όμως της google, παρέχει ωριαία δεδομένα στους χρήστες (αγρότες). Κάθε αγρότης μπορεί αυτή τη στιγμή μέσω του υπολογιστή του (σύντομα και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του), να εισέρχεται στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.

pagetos
Η σελίδα που εμφανίζεται μετά την πρώτη είσοδο του χρήστη στην εφαρμογή

Εκεί μπορεί να κάνει επιλογή της ημέρας που τον ενδιαφέρει και το σημείο εντός της Ελληνικής επικράτειας, ώστε να δει την πρόγνωση για τυχόν επερχόμενο παγετό. Ο χάρτης εμφανίζει ανά νομό τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, με πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές που δεν αναμένεται παγετός, με κίτρινο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης παγετού, με πορτοκαλί αναμένεται μέτριας έντασης παγετός, ενώ τέλος με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές, όπου αναμένεται ισχυρός παγετός.

Ο τρόπος λειτουργίας της

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο "cloud" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο πριν, όσο και μετά τον παγετό, και ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.

«Το ΥπΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το Υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

pagetos
Καλή ιδέα, που υλοποιήθηκε άμεσα χαρακτήρισε την εφαρμογή ειδοποίησης παγετού ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς

Ειδικά για την αντιμετώπιση του παγετού ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. «Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», είπε ο υπουργός.

Κλείνοντας τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας».

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥπΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Κάλεσε τους αγρότες να αγκαλιάσουν αυτή την εφαρμογή.

Από την πλευρά του ο αντπρόεδρος (απουσίαζε λόγω ασθένειας ο πρόεδρος Ανδ. Λυκουρέντζος) του ΕΛΓΑ, κ. Γιώργος Φερετζάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες μεταξύ του υπουργείου της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση. Συγχαίρουμε το υπουργείο και τον κ. Ανανδρανιστάκη γι αυτή την πρωτοβουλία».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΕΜΥ Υποπτέραρχος (Ι), κ. Δημήτρης Σιδερίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της ΕΜΥ. Πρόβαλε τη στενή συνεργασία της ΕΜΥ με το ΥπΑΑΤ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί των μετεωρολογικών Radars. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της υπογραφής της ΚΥΑ για την «Ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού της ΕΜΥ, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL)».

Ακολούθησαν ομιλίες του Καθηγητή στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιου Αργυρίου με θέμα «Ο παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία» και της κ. Φλώρας Γκόφα, Μετεωρολόγου ΕΜΥ με θέμα: «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία».

Ποιές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη παγετού

Ο κ. Αργυρίου έδωσε τον ορισμό του παγετού στη γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις οποίες έχει στην Εθνική Οικονομία. Εξήγησε τι είναι και πως προκαλείται ο παγετός, το πως επιδρά ενδεικτικά σε ορισμένες καλλιέργειες και παρέθεσε στοιχεία για το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, καθώς και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. Όπως ανέφερε ο παγετός «προκαλείται όταν η θερμοκρασία του αέρα στο έδαφος πέφτει κάτω από τη θερμοκρασία πήξης του  ύδατος (0 °C). Μπορεί να προκληθεί και όταν το έδαφος ψύχεται ταχύτερα από τον αέρα, ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα (π.χ. στα 2 m) είναι μεγαλύτερη του μηδενός. Ευνοείται δε από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την άπνοια, την χαμηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας και την απουσία νέφωσης».

Η κ. Γκόφα μίλησε για τη συμβολή της μετεωρολογίας στην γεωργία και συγκεκριμένα για τις προγνώσεις των μοντέλων καιρού της ΕΜΥ σε σχέση με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και ο παγετός, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές χρήσης τους.

Την παρουσίαση της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού έκανε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Δρ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης. Με κάθε λεπτομέρεια εξήγησε πόσο απλή είναι στην χρήση της η συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία θα αποτελέσει ένα από τα πιο χρήσιμα και πιο άμεσα προσβάσιμα εργαλεία για κάθε αγρότη. Στη συνέχεια συζήτησαν για την «Πρόγνωση παγετού- μέτρα προστασίας πριν και μετά» ο κ. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής ΥΠΑΑΤ, οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, κ.κ. Αννα Μαμάρα και Ελένη Χατζή και ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις ενός παγετού όσον αφορά στις εξαγωγές, το συνάλλαγμα και κατ΄ επέκταση την εθνική μας οικονομία.

Οι παρευρισκόμενοι

Παραβρέθηκαν οι ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος οι Γ.Γ του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας, οι βουλευτές: Φθιώτιδας, Ε. Μακρή, Πέλλης Δ. Σταμενίτης, Θεσπρωτίας Γ. Γιόγιακας, Μαγνησίας Α. Λιούπης, Σερρών Α. Χατζηβασιλείου, Καστοριάς Ζ. Τζιγκαλάγιας, Πέλλας, Λ. Βασιλειάδης. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ. Δ. Κυριακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σ. Κίντζιος και ο αντιπρύτανης, κ. Ε. Φλεμετάκης. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Δημοσιογράφος, Γωγώ Κατσέλη.

30/01/2023 04:41 μμ

Από 4,70 ευρώ το κιλό έως και πάνω από 5 ευρώ οι τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός στο νησί. Πρόβλημα η ξηρασία, ελπίζουν στις βροχές οι αγρότες.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Κρήτη αυτή την περίοδο, με τις τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 5 ευρώ.

«Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή, που ξεμένουμε από... βυτία»

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «το ενδιαφέρον για αγορές ελαιολάδου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και φαίνεται πως δεν υπάρχει κόπωση. Οι τιμές παίζουν στον παραγωγό από 4,60-4,70 έως και πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Αρκετές ποσότητες έφυγαν στα 4,80 ευρώ ανά κιλό. Το καλό είναι πως ενώ έχουν φύγει αρκετές ποσότητες, το μέγεθος της υπερ-βεντέμας είναι τέτοιο φέτος, που έχουμε και καλές ποσότητες για πώληση πιο μετά. Μάλιστα, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για εξαγωγή αυτή την περίοδο, κυρίως προς Ιταλία, που δυσκολευόμαστε λίγο για να βρούμε... βυτία με τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι του Μπάρι με τα καράβια. Θεωρώ, πως θα πιάσουμε εν τέλει φέτος τους 120.000 τόνους. Στο νησί οι αποθηκευτικές δομές επιτρέπουν αποθήκευση γύρω στους 35.000 με 40.000 τόνους, δηλαδή το 1/4 της εφετινής παραγωγής. Εκτιμώ, πως η αγορά θα πάει πολύ καλά και είναι σημαντικό αυτό για το νησί και την οικονομία μας».

Έπεσαν λίγες βροχές, αλλά όχι παντού-προβληματισμός των παραγωγών

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για βροχές τις επόμενες πέντε ημέρες στο νησί, όμως οι αγρότες ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους, καθώς σε πολλές περιοχές έχει δυο μήνες να ρίξει νερό. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη: «σε αρκετά σημεία του νομού Ηρακλείου έχει αρχίσει από χθες και ρίχνει λίγο νερό. Αν αυτό συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, τότε θα πάει πρίμα η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, ειδάλλως θα έχουμε θέμα».

Ο κ. Κώστας Καράτζης από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου από την άλλη τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «δεν έχει βρέξει όπως θα έπρεπε, ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες μέρες, γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυο μήνες τώρα δεν έχουν πέσει σοβαρές βροχές και υπάρχει ζήτημα τόσο για τις ελιές, όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα σιτηρά που έχουμε βάλει κ.λπ.».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, αλλά και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι συνθήκες ήταν ξηρές και με βάση το μετεωρολογικό σταθμό που διαθέτω, είχαν πέσει μόλις 10 με 15 χιλιοαστά νερού, με αποτέλεσμα τα δέντρα να... μπερδευτούν έως ένα βαθμό, αλλού να ανθίσουν κ.λπ. κ.λπ. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ο καιρός έχει αρχίσει και αλλάζει, έχει πέσει η θερμοκρασία, ενώ έχουν πλέον πέσει 100 χιλιοστά νερού. Θεωρώ ότι αν συνεχίσει βροχερός ο καιρός, θα πάμε καλά, όμως το σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια, ο καιρός πάει πίσω, δηλαδή καθυστερεί ο χειμώνας».

27/01/2023 11:47 πμ

Σε Πέλλα και Πελοπόννησο εντοπίζονται οι πιο πολλές ζημιές.

Τις πληγές τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα. Αναλυτικά η κατάσταση με βάση το ρεπορτάζ μας, διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Λακωνία: Χαλάζι και νεροποντή... γάζωσε ελιές και εσπεριδοειδή

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές στους δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Στην Ανατολική Μάνη έχουμε καταστροφές στις Αιγιές, αλλά και μέσα στο Γύθειο. Υπάρχουν πλημμυρισμένες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και δημόσιες υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο). Στον δήμο Ευρώτα έχει ανέβει ανησυχητικά η στάθμη των νερών, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουμε πλημμύρες στα χωράφια και στις στάνες.

Ο Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι έχουν πλημμυρίσει πολλά χωράφια στην περιοχή και υπάρχουν ζημιές σε τριφύλλια και άλλα σιτηρά. Στις ελιές τις Κορωνέικες που δεν έχουν ακόμα μαζευτεί έπεσε χαλάζι και υπάρχουν αρκετές απώλειες στον καρπό. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η δημοπρασία ελιάς Καλαμών του Συνεταιρισμού, φθορές υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της περιοχής από τα πολλά νερά, έχουν υπερχιλίσει δυο ποτάμια και σε Κροκεές και Γύθειο, οι ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς-εσπεριδοειδών είναι πιο μεγάλες από την Πετρίνα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός ελιάς και εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, υπάρχουν ζημιές στην περιοχή του Ευρώτα στα πορτοκάλια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και χαλάζι.

O κ. Μιχάλης Λεϊμονίτης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι στις Κροκεές είχαμε χαλαζόπτωση. Στο Γεράκι και στην Σκάλα έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού. Έχουν καταστραφεί δρόμοι και κανείς δεν μπορεί να πάει στα χωράφια. Αυτή την περίοδο κάνουμε συγκομιδή σε ελιές και μανταρίνια. Οι ζημιές στα πορτοκάλια θα φανούν τις επόμενες ημέρες και περιμένουμε να γίνουν οι εκτιμήσεις από ΕΛΓΑ.

50% της φυτικής παραγωγής έπαθε ζημιά στην Αχαΐα

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Πλημμύρισαν θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες με φράουλες, πατάτες κ.α. Μέσα σε μια ημέρα έπεσαν πολλά κυβικά νερού. Τουλάχιστον το 50% της φυτικής παραγωγής στην περιοχή έπαθε ζημιά. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις εκτιμήσεις ζημιάς ο ΕΛΓΑ, για να γίνει έγκαιρα η πληρωμή των αποζημιώσεων.

Ζημιές από ανεμοστρόβιλο στο Μεσολόγγι

Τις προηγούμενες ημέρες, ανεμοστρόβιλος χτύπησε την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργεις εσπεριδοειδών, αλλά και σε υποδομές της περιοχής. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή του Νεοχωρίου Οινιάδων, καθώς ο δυνατός άνεμος του κατέστρεψε τον στάβλο, σηκώνοντας στην κυριολεξία τις εγκαταστάσεις... στον αέρα. Από το δυνατό αέρα απώλειες είχε ο κτηνοτρόφος και στις αποθηκευμένες τροφές, οι οποίες βράχηκαν κιόλας, ενώ σύμφωνα με κτηνοτρόφους της περιοχής χάθηκαν και μερικά ζώα. Παράλληλα, από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ώρων πλημμύρισαν αρκετά χωράφια κυρίως με δέντρα σε Λεσίνι, Πεντάλοφο.

Πλημμύρες στο Δίον Πιερίας

«Σοβαρές ζημιές σε εκτατικές και δεννδρώδεις καλλιέργειες στο Δήμο Δίου Ολύμπου της Πιερίας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Aγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ κ. Ηλίας Γκρίνιας. «Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα χωράφια», προσθέτει.

Πλημμύρισαν 20.000 στρέμματα στην Πέλλα

Ο Σάββας Παστόπουλος, γεώπονος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών λέει στον ΑγροΤύπο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ζημιές, οι οποίες όμως εντοπίζονται σε κτήματα με δέντρα στην Αριδαία και στα χωριά Δάφνη, Σανδάλι, Λιποχώρι και Καλή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις προηγούμενες τρεις ημέρες έριξε πολύ νερό και χαλάζι, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχουν πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα καλλιεργειών. Σε Αριδαία και Σκύδρα, ζημίες προκλήθηκαν σε πολλά καταστήματα και υπόγεια στις κεντρικές πλατείες, στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια.

Φθιώτιδα: Ποτιστική βροχή, ευργετική για τα σιτηρά

Αρκετό νερό έριξε και στο νομό Φθιώτιδας αυτές τις ημέρες, χωρίς να προκληθούν σοβαρά ζητήματα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Ευθυμιόπουλος, οι καλλιέργειες και ειδικά τα σιτάρια που είναι και πολλά φέτος στην περιοχή, είχαν ανάγκη από νερό και οι βροχές κρίνονται μόνον... ευεργετικές. Στην περιοχή του Δομοκού δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα.

26/01/2023 12:24 μμ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: - μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

  • από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
  • από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
  • από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
  • από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
  • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
  • από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Προβλήματα από κακοκαιρία
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία που «σαρώνει», από χθες Τετάρτη (25/01), τη Δυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά  τις ισχυρές καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους. 

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που καταγράφονται, τις τελευταίες ώρες, στους δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία. Στο νομό μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 της ετήσιας βροχόπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, καθίζηση έχει υποστεί το οδόστρωμα στις Αιγιές, αρκετές επιχειρήσεις και οικίες στην Κουτουμού έχουν πλημμυρίσει, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν διερχόμενα ΙΧ από το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο Γύθειο. Έντονη βροχόπτωση και στο δήμο Ευρώτα, με τη στάθμη του νερού να έχει ανέβει επικίνδυνα και τον όγκο του νερού να είναι μεγάλος.

Κύμα κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις πλήττουν από το πρωί τον δήμο Αλμωπίας στην Πέλλα και ο δήμαρχος, Χρήστος Μπάτσης, συγκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Αριδαία. Ο κ. Μπάτσης με δηλώσεις του έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κακοκαιρία» και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι συγκρίνουν την ένταση των φαινομένων με την πλημμύρα  του 1979, κατά την οποία υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κάλεσε σε σύσκεψη και ζήτησε από τους δημάρχους να κηρυχθεί όλος ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αποφασίστηκε για το δήμο Αλμωπίας.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δύο σημεία στην Πιερία και συγκεκριμένα στο 12ο  χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα και στο στο 7ο  χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Κονταριώτισσας.

24/01/2023 01:55 μμ

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια (της τάξης των 5 με 6 βαθμών Κελσίου).

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη (25-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου ( κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας (στα δυτικά τμήματα) και της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β) από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

γ) από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη και τα
νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω), στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω)
με σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

20/01/2023 01:34 μμ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο, αναφέρει η ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά: Σήμερα Παρασκευή (20/1/2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν, αλλά τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ενισχυθούν και πάλι, β. στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι το απόγευμα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου τα 800 μέτρα).

Αύριο Σάββατο (21/1/2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα, β. στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα και γ. από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1.000 μέτρα).

Την Κυριακή (22-01-2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, β. από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Τη Δευτέρα (23-01-2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ, β. από το μεσημέρι στη Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).

Προοπτική για την Τρίτη (24-01-23), πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

19/01/2023 01:29 μμ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ (19/1/2023) έως και την Δευτέρα (23/1/2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα που θα συνοδεύονται κατά περιόδους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη. Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) από τις βραδινές ώρες σήμερα Πέμπτη στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (20-01-2023). Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά.

β) από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

γ) από τις προμεσημβρινές ώρες τις Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1.000-1.200 μέτρα).

Από το Σάββατο (21/1/2023) έως και τη Δευτέρα (23/1/2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

β) από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

17/01/2023 02:56 μμ

Για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας, πληρώθηκαν προκαταβολές εντός τεσσάρων μηνών. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς μιλώντας στη Βουλή.

Όσο για τις ενστάσεις, που φτάνουν τις 1.878, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι, από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέτασή τους, έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση της πληρωμής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός από το ποσό των 5.000.000 ευρώ, τα 2.418.560 ευρώ (σχεδόν τα μισά) καταβλήθηκαν σε 1.268 βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής των Σερρών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, «οι αγρότες της περιοχής ζήτησαν να πληρωθούν προκαταβολές στο βαμβάκι 50 ευρώ το στρέμμα επειδή οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν ζημιά σε αυτή την καλλιέργεια. Πράγματι δόθηκε για πρώτη φορά προκαταβολή μέσα στους 4 μήνες. Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση. Στις υπόλοιπες καλλιέργειες δεν καταβλήθηκαν προκαταβολές και αναμένουν τις πληρωμές των αποζημιώσεων».

Από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ζήτηση να πληρωθεί προκαταβολές 60% στα σταφύλια στις 15 Οκτωβρίου. Περιμένουμε τώρα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να πάρουμε την εξόφληση. Ακόμη όμως υπήρξαν ζημιές σε ελιές, αμύγδαλα και αροτραίες καλλιέργειες. Στις 23 Δεκεμβρίου πληρώθηκαν τα 6 από τα 10 χωριά του Παγγαίου. Αναμένουμε να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα 4 χωριά που είναι η Γαληψός, το Οφρύνιο, η Κάριανη και το Ορφάνι. Περιμένουμε επίσης την υπόσχεση του προέδρου του ΕΛΓΑ να μην υπάρχει η παρακράτηση του 20% στις αποζημιώσεις, όπως είχε αναφέρει μιλώντας στο δήμο Παγγαίου.

Όμως επίσης αναμένουμε την πληρωμή de minimis του 2020 και 2021. Ζητάμε επίσης να καταργηθεί το παρακράτημα του 20% από τα χρήματα των αποζημιώσεων που πληρώνει ο ΕΛΓΑ. Επίσης για την φετινή χρονιά ζητάμε de minimis στις καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών, αμύγδαλων και μήλων της Καβάλας. Για όλα τα παραπάνω αλλά και για το υψηλό κόστος στα καύσιμα και στην ενέργεια αποφασίσαμε, στις 22 Ιανουαρίου, να πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ στα χωριά».

09/01/2023 11:41 πμ

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ (09-01-2023) έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα Δευτέρα (09-01-2023) από τις βραδινές ώρες

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

β) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Β. Αύριο Τρίτη (10-01-2023)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Τα ισχυρά φαινόμενα το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β) Θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 8 τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

γ) Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Γ. Την Τετάρτη (10-01-2023)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

β) Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα Ιόνιο.

09/12/2022 02:07 μμ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία έως και το βράδυ της Κυριακής (11-12-2022) στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Από το απόγευμα του Σαββάτου (10-12-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική Στερεά και από τη νύχτα στην ανατολική Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματά της). Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

2. Την Κυριακή (11-12-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται

α) στις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι νωρίς το απόγευμα

β) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες

γ) στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα

δ) στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες

3. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και την Κυριακή κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ.

29/11/2022 01:48 μμ

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ.

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "ARIEL" που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β. α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

21/11/2022 01:54 μμ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τρίτης (22/11/2022) έως και το βράδυ της Τετάρτης (23/11/2022) στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το βαρομετρικό χαμηλό, που θα έρθει από την Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, θα προκαλέσει παράλληλα και τοπικές χαλαζοπτώσεις, καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Συγκεκριμένα:
1. Από το απόγευμα την Τρίτης και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

2. Την Τετάρτη, καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα, θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και κατά την διάρκεια της νύχτας βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν.

03/11/2022 01:31 μμ

Σύστημα κακοκαιρίας δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή (4/11/2022), το οποίο στη συνέχεια θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, από το πρωί του Σαββάτου (5/11/2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (6/11/2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,
γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,
δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:
α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και
δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

13/10/2022 11:49 πμ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13/10/2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16/10/2022), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). 

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική και τη νότια Ελλάδα και θα αφορούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα Πέμπτη τη νύχτα και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14/10/2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Αύριο Παρασκευή τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες. Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.

Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. 

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16/10/2022).

26/09/2022 12:47 μμ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μέρος της κακοκαιρίας επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η ΕΜΥ, την Τρίτη (27/9/2022), θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους οι εξής περιοχές:

α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και

β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

Την Τετάρτη (28/9/2022) και Πέμπτη (29/9/2022) στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/09 οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (27/9). Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες της Τρίτης κατά την εκδήλωση καταιγίδων σε τμήματα του Ιονίου, καθώς και σε παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς, υπάρχει πιθανότητα για ανεμοστρόβιλους.

01/09/2022 02:01 μμ

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης (01-09-2022) έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (03-09-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα το βράδυ (01-09-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Αύριο Παρασκευή (02-09-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Μακεδονία, από το μεσημέρι τη Θεσσαλία και έως αργά το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Το πρωί του Σαββάτου (03-09-2022) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, το βόρειο Αιγαίο και τη Θράκη και γρήγορα θα εξασθενήσουν.

24/08/2022 12:52 μμ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) που θα ισχύσει από σήμερα το βράδυ της Τετάρτης (24/8) έως το βράδυ της Πέμπτης (25/8), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσοτήτων βροχής και ακραίων φαινομένων για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.